BE1008684A5 - Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen. Download PDF

Info

Publication number
BE1008684A5
BE1008684A5 BE9400022A BE9400022A BE1008684A5 BE 1008684 A5 BE1008684 A5 BE 1008684A5 BE 9400022 A BE9400022 A BE 9400022A BE 9400022 A BE9400022 A BE 9400022A BE 1008684 A5 BE1008684 A5 BE 1008684A5
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
pile
warp
weft threads
threads
following positions
Prior art date
Application number
BE9400022A
Other languages
English (en)
Inventor
Philippe Hamers
Original Assignee
Forest Carpets N V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Forest Carpets N V filed Critical Forest Carpets N V
Priority to BE9400022A priority Critical patent/BE1008684A5/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1008684A5 publication Critical patent/BE1008684A5/nl

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D27/00Woven pile fabrics
    • D03D27/02Woven pile fabrics wherein the pile is formed by warp or weft
    • D03D27/10Fabrics woven face-to-face, e.g. double velvet

Abstract

Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel door boven elkaar twee grondweefsels (BW,OW) te vormen door inslagdraden in te binden met dwarslopende kettingdraden, en door in een kettingstelsel (10-17) één of meerdere poolkettingdradn (P1-P22) te voorzien, waarvan er in een eerste zone (30) en in een tweede zone (31) van de weefsels (BW,OW), respektievelijk een verschillend aantal pool vormen, terwijl in de zone(s) (31) waar dit aantal groter is dan één, deze poolvormende poolkettingdraden (P1 - P22) samen over dezelfde inslagdraden (I) worden afgeponden, om gedurende de produktie in de respectievelijke zones (30), (31) een verschillende tussenafstand te bekomen tussen de grondweefsels. Hierdoor bekomt men in de respectievelijke zones (30), (31) verschillende poolhoogtes, waardoor het siselée-effect benarderd wordt, zonder enige vorm van handwerk.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  "Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel met   poolhoogteverschillen".   
 EMI1.1 
 ---------------- 
Deze uitvinding heeft betrekking tot een werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel, waarbij boven elkaar twee grondweefsels - een bovenweefsel   en een onderweefsel genoemd - gevormd   worden, door inslagdraden volgens gekende bindingen in te binden met behulp van dwarslopende kettingdraden, waarbij in een kettingstelsel   een   of meerdere poolkettingdraden voorzien worden (de zieh nagenoeg in eenzelfde dwarsvlak bevindende kettingdraden van boven- en onderweefsel, die boven elkaar inslagdraden van die respectievelijke grondweefsels inbinden, en de   een   of meerdere zieh nagenoeg volgens datzelfde dwarsvlak uitstrekkende poolkettingdraden vormen een kettingstelsel,

   waarin poolkettingdraden, kettingdraden en inslagdraden een welbepaald bindingspatroon vertonen. 



  Gedurende het weven worden naast elkaar gelegen kettingstelsels bekomen dwars op de richting van de inslagdraden). 



   Van deze poolkettingdraden vormt er minstens   een   pool doordat hij afwisselend in   een   van beide grondweefsels wordt afgebonden over   een   of meerdere inslagdraden. In een kettingstelsel van een eerste zone en een kettingstelsel van een tweede zone vormt respectievelijk een verschillend aantal poolkettingdraden pool, zodat in de respectievelijke zones een verschillende pooldichtheid bekomen wordt. Om de beide weefsels van elkaar te scheiden, worden de poolvormende poolkettingdraden vervolgens doorgesneden tussen beide grondweefsels. 



   In GB-A-656 845 wordt een dergelijke werkwijze beschreven voor het machinaal vervaardigen van tapijten. Door de grote pooldichtheid in zones aan weerszijden van een zone zonder pool, buigen de doorgesneden pooldraden om in de richting van de zone zonder pool, zodat men in het 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 pooloppervlak kanalen bekomt, die gelijken op de U-vormige kanalen van met de hand vervaardigde tapijten. 



   Om in eenzelfde kettingstelsel pool te vormen van verschillende kleuren is het gekend om meerdere pooldraden van verschillende kleur in dat kettingstelsel te voorzien. 



  Terwijl   een   poolkettingdraad pool vormt, worden de andere poolkettingdraden bijvoorbeeld ingebonden in een van de grondweefsels of langs de rugzijde van   een   van de weefsels gebracht (men spreekt van dode poolkettingdraden). Om de pool van kleur te laten veranderen, wordt ter hoogte van een vooraf bepaalde inslagdraad een poolwissel uitgevoerd : de poolkettingdraad die eerst pool vormde wordt dan dode pool terwijl de andere poolkettingdraad die eerst dode pool was, vanaf die plaats poolvormend wordt. 



   Door in opeenvolgende kettingstelsels dergelijke poolwissels uit te voeren op vooraf bepaalde plaatsen en met vooraf bepaalde kleuren kunnen figuren gevormd worden in de pool van de afgewerkte weefsels. 



   Er bestaan handgeknoopte tapijten (bijvoorbeeld Tibetaanse tapijten gekend onder de naam MINA-KHANI) die volledig manueel vervaardigd worden door aan een stel evenwijdig opgespannen kettingdraden, afzonderlijke pooldraadjes vast te knopen, zodat de uiteinden van die pooldraadjes aan   een   zijde ten opzichte van het vlak van de kettingdraden uitsteken.   Voor   en na het vastknopen van een aantal over de breedte van het weefsel verdeelde pooldraadjes worden dwars op de richting van de kettingdraden, twee inslagdraden aangebracht, die afwisselend langs de ene zijde en de andere zijde van het vlak van de kettingdraden gebracht worden door ze tussen de kettingdraden door te halen, terwijl die inslagdraden zieh telkens aan weerszijden van de opeenvolgende kettingdraden bevinden en elkaar tussen twee kettingdraden telkens kruisen.

   Met behulp van gereedschappen worden de inslagdraden dan tot tegen de pooldraadjes geklopt. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



  Hierdoor ontstaan ter hoogte van elk stel inslagdraden lijnen door de onderbreking van de pool. Deze   lijnvormig   is typisch voor de op die manier manueel vervaardigde tapijten. 



   Een ander typisch kenmerk van handgeknoopte tapijten is het zogenaamde drie-dimensioneel effect dat bekomen wordt door aan de rand van de motieven de opstaande poolbeentjes korter te maken door het wegsnijden van een bepaalde lengte ervan. 



   Een doel van deze uitvinding is om dit driedimensioneel effekt (of   siselée-effect)   zo dicht mogelijk te benaderen door toepassing van een werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk-poolweefsel, die op een weefmachine kan uitgevoerd worden. Het doel van deze uitvinding is anders gezegd om het siselée-effect te bekomen gedurende het weven van een dubbelstuk-poolweefsel op een weefmachine, zonder dat achteraf nog enig handwerk moet verricht worden. 



   Dit doel wordt bereikt door bij de werkwijze die in de eerste en de tweede paragraaf van deze beschrijving werd beschreven, als volgt te werk te gaan : in de zone (s) waar het aantal poolvormende poolkettingdraden groter is dan   een,   bindt men deze poolkettingdraden samen af over dezelfde inslagdraden, om gedurende de produktie in de respectievelijke zones een verschillende tussenafstand te bekomen tussen de grondweefsels. 



     Elke poolvormende poolkettingdraad oefent   tijdens het weven een zekere trekkracht uit op de inslagdraden van de beide grondweefsels. In deze respectievelijke weefsels is deze trekkracht gericht naar het andere weefsel. Deze trekkracht is evenredig met het aantal poolkettingdraden dat over dezelfde inslagdraden van beide weefsels wordt afgebonden. Deze verschillende trekkrachten in de respectievelijke zones van de weefsels, volgens de uitvinding, trekken beide weefsels naar elkaar toe tot op 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 een verschillende tussenafstand. Hierdoor wordt in de respectievelijke zones een verschillende poolhoogte gevormd. 



   Door een zone met kortere pool te laten overeenstemmen met een bepaald motief in de weefsels en een zone met langere pool te vormen die dit motief omringt, wordt het siselée-effect bijzonder goed benaderd. 



   Door twee zones waarin, in een kettingstelsel respectievelijk verschillende aantallen poolkettingdraden over dezelfde inslagdraden worden ingebonden van elkaar te scheiden door een zone waarin geen enkele poolkettingdraad pool vormt, worden de poolhoogteverschillen nog beter zichtbaar. 



   Door de grotere pooldichtheid in een zone waar minstens twee poolkettingdraden samen pool vormen, en door het feit dat aan de rand van deze zone geen pool wordt gevormd, buigen de poolbeentjes van de eerstgenoemde zone zieh naar de rand van de zone toe. 



   Deze buiging neemt toe naarmate de poolbeentjes zieh dichter bij de rand van de zone bevinden. Doordat gebogen poolbeentjes zieh minder hoog uitstrekken dan rechtopstaande poolbeentjes wordt-in het bijzonder aan de rand van de zone-het poolhoogteverschil ten opzichte van een andere zone met langere pool nog duidelijker gemaakt. 



   Het bekomen van de typische   lijnvormig   van de handgeknoopte tapijten is een ander doel van deze uitvinding, dat bereikt wordt door op nagenoeg gelijke afstanden van elkaar een kettingstelsel te vormen waarin de poolkettingdraden geen pool vormen. 



   Verdere kenmerken van deze uitvinding en een aantal voorkeurdragende werkwijzen worden uitgelegd in de hierna volgende beschrijving, waarin verwezen wordt naar de hierbijgevoegde figuren :
Figuren 1 t/m 8 stellen telkens een 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 kettingstelsel voor dat volgens een voorkeurdragende werkwijze volgens deze uitvinding wordt bekomen. 



   Figuur 9 stelt in dwarsdoorsnede een gedeelte van een poolweefsel voor, ter illustratie van het Siseléeeffect dat bekomen wordt door het vormen van verschillende zones volgens deze uitvinding. 



   In een eerste voorkeurdragende werkwijze volgens deze uitvinding (zie figuur   1)   wordt het dubbelstukpoolweefsel geweven volgens een enkelschot-binding, en wordt een zone (P30) gevormd waarin een eerste kettingstelsel (10) een eerste poolkettingdraad (P1) omvat die, respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens   een   groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder -   boven - onder - boven - onder - boven - boven - boven;    terwijl het genoemde eerste kettingstelsel (10) een tweede poolkettingdraad (P2) omvat die, ten opzichte van diezelfde acht inslagdraden (I), respectievelijk de volgende posities inneemt :   onder - boven - onder - onder - onder - boven -   onder-boven. 



   In een eerste bijzonder voorkeurdragende werkwijze volgens deze uitvinding (zie figuur 2) worden het eerste kettingstelsel (10) van de eerste voorkeurdragende werkwijze, en een tweede kettingstelsel (11) afwisselend naast elkaar gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (11) een eerste poolkettingdraad (P3) omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende inslagdraden (I) van de genoemde groep :   boven - onder - onder - boven - onder - boven - onder -   onder ; en een tweede poolkettingdraad (P4) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I), respectievelijk de volgende posities inneemt : onderboven-onder-boven-boven-boven-onder-boven. 



   In een tweede voorkeurdragende werkwijze volgens 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 deze uitvinding (zie figuur 3) wordt het dubbelstukpoolweefsel volgens een enkelschot-binding geweven, en wordt een zone (30) gevormd waarin, een eerste kettingstelsel (12), een eerste poolkettingdraad   (P5)   omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder -   boven - onder - boven - onder - boven - boven - boven;    terwijl het genoemde eerste kettingstelsel (12) een tweede poolkettingdraad (P6) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt :

   onder -   boven-onder-onder-onder-boven-onder-boven ;   en terwijl het genoemde eerste kettingstelsel (12) een derde poolkettingdraad (P7) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt :boven-onder-onder-boven-boven-onderonder-boven. 



   In een tweede bijzonder voorkeurdragende werkwijze (zie figuur 4) worden het eerste kettingstelsel (12) van de tweede voorkeurdragende werkwijze, en een tweede kettingstelsel (13) afwisselend naast elkaar gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (13) een eerste poolkettingdraad   (PS)   omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende acht inslagdraden (I) van de genoemde groep : boven - onder - onder - boven - onder-boven-onder-onder ; waarbij dit tweede kettingstelsel (12) een tweede poolkettingdraad (P9) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : onder - boven - onder - boven - boven - boven-onder-boven ; en waarbij dat tweede kettingstelsel (12) een derde poolkettingdraad (P10) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) :

   onder - boven - boven - onder - onder - boven - boven - onder. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



   In een derde voorkeurdragende werkwijze (zie figuur 5) wordt het dubbelstuk-poolweefsel volgens een enkelschot-binding geweven en wordt een zone voorzien waarin een eerste kettingstelsel (14) een eerste poolkettingdraad   (Pll)   omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht. opeenvolgende inslagdraden   (I),   die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder - boven - onder - boven - onder-onder-boven-onder ; terwijl het genoemde eerste kettingstelsel (14) een tweede poolkettingdraad (P12) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt : onder - boven - onder - 
 EMI7.1 
 boven-onder-boven-boven-boven het genoemde eerste kettingstelsel (14) een derde ;

   en terwijlpoolkettingdraad (P13) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt : onder - boven- onder - onder - onder - boven - onder - boven. 



   In een derde bijzonder voorkeurdragende werkwijze (zie figuur 6) worden het eerste kettingstelsel (14) van de derde voorkeurdragende werkwijze, en een tweede 
 EMI7.2 
 kettingstelsel (15) afwisselend naast elkaar gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (15) een eerste poolkettingdraad (14) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende acht inslagdraden (I) van de genoemde groep : onder - onder - boven - onder - onder-boven-onder-boven ; waarbij dit tweede kettingstelsel een tweede poolkettingdraad (P15) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : boven - onder - onder - boven - onder - boven-onder-onder ; en waarbij dit tweede kettingstelsel een derde poolkettingdraad (P16) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden   (I) :

   onder-boven-onder-boven-boven-   boven - onder - boven. 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 



   In een vierde voorkeurdragende werkwijze (zie figuur 7) wordt het dubbelstuk-poolweefsel volgens een enkelschot binding geweven en wordt een zone voorzien waarin een eerste kettingstelsel (16), een eerste poolkettingdraad (P17) omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder - boven - onder - boven - onder-boven-boven-boven ; terwijl het genoemde eerste kettingstelsel (16) een tweede poolkettingdraad (P18) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt : onder - boven - onder -   onder-onder-boven-onder-boven ;

   en terwijl   het genoemde eerste kettingstelsel (16) een derde poolkettingdraad (P19) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt : onder -   boven - onder - boven - onder - boven - onder - boven.   



   In een vierde bijzonder voorkeurdragende werkwijze (zie figuur 8) worden het eerste kettingstelsel (16) van de vierde voorkeurdragende werkwijze, en een tweede kettingstelsel (17) afwisselend naast elkaar gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (17) een eerste poolkettingdraad (P20) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende acht inslagdraden van de genoemde groep   : boven - onder - onder - boven -     onder - boven - onder - onder; een   tweede poolkettingdraad (P21) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : onder - boven - onder boven-boven-boven-onder-boven ; en een derde poolkettingdraad (P22) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : onder - boven- onder- boven - onder - boven - onder - boven. 



   De eerste tot en met de vierde bijzonder voorkeurdragende werkwijzen worden toegepast om te 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 vermijden dat het bovenste en het onderste dubbelstukpoolweefsel veel van elkaar verschillen. Men wil een evenwichtige verdeling van de poolkettingdraden over beide weefsels bekomen, door het afwisselend naast elkaar vormen van een eerste en een tweede kettingstelsel. 



   Zoals duidelijk te zien is op de figuren, laat men in eenzelfde kettingstelsel de poolkettingdraden vlotten in eenzelfde grondweefsel. 



   Met andere woorden men onderbreekt het afwisselend in beide grondweefsels afbinden van de poolkettingdraad over een inslagdraad. Dit wordt gedaan om te vermijden dat het zichtbare gedeelte van die poolkettingdraad als een duidelijk te volgen lijn (met de kleur van de betreffende poolkettingdraad) zichtbaar is in het afgewerkte weefsel. De poolvorming van een bepaalde kleur wordt hierdoor kort onderbroken. 



   De poolvorming wordt gedurende het weven bij voorkeur geregeld door een jacquardmachine. 



   Er worden schema's gemaakt voor het sturen van deze jacquard-machine die kunnen worden ingedeeld in 6 klassen, afhankelijk van het bekomen resultaat in een kettingstelsel. 



  Klasse   1 :   alle poolkettingdraden worden ingebonden in een van de grondweefsels. 



   Dit is een gekende lijnwaadbinding. 



  Klasse 2 : per schot (inslagdraad) is er een werkende pooldraad. 



   Dit is een gekende 1/1 V-binding. Elke niet- poolvormende poolkettingdraad wordt ingebonden in een van de grondweefsels. 



  Klasse 3 : de binding volgens de eerste bijzondere voorkeurdragende werkwijze (zie fig. 1 en 2). 



  Klasse   4 :   de binding volgens de tweede bijzondere voorkeurdragende werkwijze (zie fig. 3 en 4). 



  Klasse 5 : de binding volgens de derde bijzondere 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 voorkeurdragende werkwijze (zie fig. 5 en 6). 



  Klasse   6 :   de binding volgens de vierde bijzondere voorkeurdragende werkwijze (zie fig. 7 en 8).
Iedere groep (klasse)   stuurschema's   heeft zijn specifieke poolbinding en pooldichtheid. Elk stuurschema op zichzelf zorgt daarbij voor een andere kombinatie van verschillend gekleurde poolkettingdraden. 



   Door in een kettingstelsel poolkettingdraden van minstens twee verschillende kleuren samen over dezelfde inslagdraden af te binden, kunnen er zogenaamde mengeffekten bekomen worden. 



   Ook deze mengeffekten zijn typisch voor bepaalde handgeknoopte tapijten (bv. het   MINA-KHANI-tapijt).   



   Wanneer volgens deze uitvinding de verschillend gekleurde poolvormende poolkettingdraden bovendien kunnen gekozen worden uit een groter aantal (groter dan het aantal poolvormende poolkettingdraden) verschillend gekleurde poolkettingdraden, die tot het betreffende kettingstelsel behoren, kan men in eenzelfde kettingstelsel verschillende kleurenkombinaties voor de pool bekomen (zogenaamde samengestelde kleuren of mengeffekten) ook de grote variatie aan mengkleuren is typisch voor   o. a.   het MINAKHANI-tapijt. 



   Bij de werkwijze volgens de uitvinding kan men zoveel mengeffekten bekomen als er kombinaties mogelijk zijn met de verschillende gekleurde poolkettingdraden in een kettingstelsel. 



   Door de verschillende klassen van stuurschema's en de verschillende mengkleuren uit die verschillende klassen te combineren, bekomt men uitzonderlijke effecten, waardoor het uitzicht van een handgeknoopt tapijt, en in het bijzonder een   MINA-KHANI-tapijt, bijzonder   goed kan benaderd worden. 



   Op figuur 9 wordt een dwarsdoorsnede (in de richting van de kettingdraden) voorgesteld van een gedeelte 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 van een poolweefsel volgens deze uitvinding. Men onderscheidt twee zones (31) waarin volgens klasse 2 wordt geweven aan weerszijden van een zone (30) waarin volgens klasse 6 wordt geweven, terwijl de zones (30), (31) van elkaar gescheiden zijn door een smalle zone (32) waarin volgens klasse 1 wordt geweven. 



   Doordat in de zone (30) volgens klasse 6stuurschema's wordt geweven, worden de grondweefsels in die zone dichter naar elkaar toe getrokken-dan in de zones (32) waar volgens klasse 1 wordt geweven. Bijgevolg is de pool in zone (30) minder hoog dan in de zone (31). 



   Dit poolhoogteverschil wordt nog duidelijker doordat de poolbeentjes in de mimddenste zone (30)-vooral aan de rand van de zone-naar de buitenkant van de zone (30) omgebogen zijn. 



   Dit ombuigen wordt veroorzaakt door de hoge pooldichtheid (2, 5 poolbeentjes per schot) in de zone (30) en doordat in de zone (32) aan weerszijden van de zone (30) geen pool wordt gevormd.

Claims (14)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwij ze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, waarbij boven elkaar twee grondweefsels (BW, OW) gevormd worden, door inslagdraden (I) met dwarslopende kettingdraden in te binden, waarbij in een kettingstelstel (10-17) een of meerdere poolketting- draden (Pl-P22) voorzien worden, waarvan er minstens een pool vormt doordat hij afwisselend in een van beide grondweefsels (BW, OW) over een of meerdere inslag- draden (I) wordt afgebonden, waarbij in een EMI12.1 kettingstelsel (10-17) van een eerste zone (30) en van een tweede zone (31) van de weefsels (BW, OW), respectievelijk een verschillend aantal poolkettingdraden pool vormt, zodat in de respectievelijke zones (30), (31) een verschillende pooldichtheid bekomen wordt,
    en waarbij de poolvormende poolkettingdraden (Pl-P22) vervolgens tussen de grondweefsels (BW, OW) worden doorgesneden, met het kenmerk dat in de zone (s) (31) waar het aantal poolvormende poolkettingdraden groter is dan een, deze poolketingdraden samen over dezelfde inslagdraden (I) worden afgebonden, om gedurende de produktie in de respectievelijke zones (30), (31) een verschillende tussenafstand te bekomen tussen de grondweefsels (BW, OW).
  2. 2. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens conclusie 1, met het kenmerk dat een zone (30) waarin, in een kettingstelsel (10-17), minstens twee poolkettingdraden (Pl-P22) samen over dezelfde inslagdraden (I) worden afgebonden, omringd is door een zone (32) waarin geen enkele poolkettingdraad pool vormt. <Desc/Clms Page number 13>
  3. 3. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens conclusie 1, met het kenmerk dat op nagenoeg gelijke afstanden van elkaar een kettingstelsel voorzien wordt waarin de poolkettingdraden geen pool vormen.
  4. 4. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens een of meerdere van de conclusies 1 t/m 3 met het kenmerk dat het dubbelstuk-poolweefsel volgens een enkelschot-binding wordt geweven, en dat in een zone (30) van de weefsels, een eerste kettingstelstel (10) een eerste poolkettingdraad (Pl) omvat die, respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder - boven - onder - boven - onder - boven-boven-boven ; dat het genoemde eerste kettingstelstel (10) een tweede poolkettingdraad (2) omvat die, ten opzichte van diezelfde acht inslagdraden (I), respectievelijk de volgende posities inneemt :
    onder - boven - onder - onder - onder - boven - onder - boven.
  5. 5. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel volgens conclusie 4, met het kenmerk dat het genoemde eerste kettingstelsel (10), en een tweede kettingstelsel (11) afwisselend naast elkaar worden gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (11) een eerste poolkettingdraad (P3) omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende inslagdraden (I) van de genoemde groep : boven - onder - onder - boven - onder - boven - onder - onder ; en een tweede poolkettingdraad (P4) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I), respectievelijk de volgende posities inneemt : onder- boven-onder-boven-boven-boven-onder-boven. <Desc/Clms Page number 14>
  6. 6. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel volgens een of meerdere van de conclusies 1 t/m 3,. met het kenmerk dat het dubbelstuk-poolweefsel volgens een enkelschot-binding wordt geweven, dat in een zone (30) van de weefsels, een eerste kettingstelsel (12), een eerste poolkettingdraad (P5) omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder - boven - onder - boven - onder - boven-boven-boven ; dat het genoemde eerste kettingstelsel (12) een tweede poolkettingdraad (P6) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt :
    onder - boven - onder-onder-onder-boven-onder-boven ; en dat het genoemde eerste kettingstelsel (12) een derde poolkettingdraad (P7) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt :boven-onder-onder-boven-boven-onder - onder - boven.
  7. 7. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens conclusie 6, met het kenmerk dat het genoemde eerste kettingstelsel (12), en een tweede kettingstelsel (13) afwisselend naast elkaar worden gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (13) een eerste poolkettingdraad (P8) heeft die de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende acht inslagdraden (I) van de genoemde groep : boven-onder - onder-boven-onder-boven-onder-onder ; een tweede poolkettingdraad (P9) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : onder-boven-onder-boven-. boven-boven- onder-boven ; en een derde poolkettingdraad (P10) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte <Desc/Clms Page number 15> van dezelfde inslagdraden (I) : onder - boven - boven - onder - onder - boven - boven - onder.
  8. 8. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel volgens een of meerdere van de conclusies 1 t/m 3, met het kenmerkdat het dubbelstuk-poolweefsel volgens een enkelschot-binding wordt geweven, dat in een zone (30) van de weefsels (BW, OW), een eerste kettingstelsel (14) een eerste poolkettingdraad (pull) omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder - boven - onder - boven - onder - onder-boven-onder ; dat het genoemde eerste kettingstelsel (14) een tweede poolkettingdraad (P12) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt :
    onder - boven - EMI15.1 onder-boven-onder-boven-boven-boven dat het genoemde eerste kettingstelsel (14) een derde ; enpoolkettingdraad (P13) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt : onder - boven - onder - onder - onder - boven - onder - boven.
  9. 9. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens conclusie 8, met het kenmerk dat het genoemde eerste kettingstelsel (14), en een tweede kettingstelsel (15) afwisselend naast elkaar worden gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (15) een eerste poolkettingdraad (14) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende acht inslagdraden (I) van de genoemde groep : onder-onder - boven-onder-onder-boven-onder-boven ; een tweede poolkettingdraad (P15) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : boven - onder - onder - boven - onder - boven - <Desc/Clms Page number 16> onder-onder ; en een derde poolkettingdraad (P16) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) :
    onder-boven-onder- boven - boven - boven - onder - boven.
  10. 10. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel volgens een of meerdere van de conclusies l t/m 3, not hot kennork dat het dubbelstuk-poolweefsel volgens een enkelschot-binding wordt geweven, en dat in een zone (30) van de weefsels, een eerste kettingstelsel (16), een eerste poolkettingdraad (P17) omvat, die respectievelijk de volgende posities inneemt, ten opzichte van minstens een groep van acht opeenvolgende inslagdraden (I), die afwisselend in het bovenste en in het onderste grondweefsel (BW, OW) ingebonden zijn : onder - boven - onder - boven - onder - boven-boven-boven ; dat het genoemde eerste kettingstelsel (16) een tweede poolkettingdraad (P18) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt :
    onder - boven - onder-onder-onder-boven-onder-boven ; en dat het genoemde eerste kettingstelsel (16) een derde poolkettingdraad (P19) omvat, die ten opzichte van dezelfde acht inslagdraden (I) de volgende posities inneemt : onder - boven - onder - boven - onder - boven - onder - boven.
  11. 11. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens conclusie 10, met het kenmerk dat het genoemde eerste kettingstelsel (16), en een tweede kettingstelsel (17) afwisselend naast elkaar worden gevormd, waarbij het tweede kettingstelsel (17) een eerste poolkettingdraad (P20) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van de opeenvolgende acht inslagdraden van de genoemde groep : boven - onder - onder-boven-onder-boven-onder-onder ;een tweede poolkettingdraad (P21) omvat, die de volgende <Desc/Clms Page number 17> posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : onder - boven - onder - boven - boven - boven - onder-boven ; en een derde poolkettingdraad (P22) omvat, die de volgende posities inneemt ten opzichte van dezelfde inslagdraden (I) : onder - boven - onder - boven-onder-boven-onder-boven.
  12. 12. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens een of meerdere van de voorgaande conclusies met het kenmerk dat er in een kettingstelsel (10-17) poolkettingdraden (Pl-P22) van minstens twee verschillende kleuren samen over dezelfde inslagdraden (I) worden ingebonden.
  13. 13. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel, volgens conclusie 12, met het kenmerk dat de verschillend gekleurde poolvormende poolkettingdraden (Pl-P22) kunnen gekozen worden uit een groter aantal verschillend gekleurde poolkettingdraden die tot betreffende kettingstelsel (10-17) behoren, zodat in eenzelfde kettingstelsel verschillende kleurkombinaties voor de pool kunnen bekomen worden.
  14. 14. Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstuk- poolweefsel volgens een of meerdere van de voorgaande conclusies met het kenmerk dat de niet-poolvormende poolkettingdraden van een kettingstelsel (10-17) ingebonden worden in een van beide grondweefsels (BW, OW).
BE9400022A 1994-01-07 1994-01-07 Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen. BE1008684A5 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9400022A BE1008684A5 (nl) 1994-01-07 1994-01-07 Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9400022A BE1008684A5 (nl) 1994-01-07 1994-01-07 Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1008684A5 true BE1008684A5 (nl) 1996-07-02

Family

ID=3887871

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9400022A BE1008684A5 (nl) 1994-01-07 1994-01-07 Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1008684A5 (nl)

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB656845A (en) * 1947-11-03 1951-09-05 Hugh Mackay And Company Ltd Improvements in the manufacture of pile carpets, floor rugs and mats

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB656845A (en) * 1947-11-03 1951-09-05 Hugh Mackay And Company Ltd Improvements in the manufacture of pile carpets, floor rugs and mats

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1016883A3 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van poolweefsels met hoge dichtheid.
BE1014721A5 (nl) Werkwijze en weefmachine voor het weven van weefsels met poollussen.
US7086424B2 (en) Method and system for weaving fabrics with two useable sides
BE1020430A3 (nl) Werkwijze voor het weven van een poolweefsel met poolvrije zones.
EP3402917B1 (en) Fabric, in particular carpet, and method of weaving a fabric
BE1021026B1 (nl) Tapijt met een schaduweffect en werkwijze voor het weven van een tapijtweefsel met een schaduweffect.
BE1013266A3 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een hoogkorig poolweefsel.
US10655252B2 (en) Fabric and method of weaving a fabric, in particular a carpet
BE1011348A3 (nl) Werkwijze voor het weven van dubbelstuktapijten en tapijtweefsels met verbeterde eigenschappen.
BE1008684A5 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een dubbelstukpoolweefsel met poolhoogteverschillen.
BE1004509A4 (nl) Werkwijze voor het dubbelstuk-weven van schaduwfluweel en volgens deze werkwijze vervaardigd schaduwfluweel.
BE1012005A3 (nl) Werkwijze voor het weven van een poolweefsel met hoge pooldichtheid.
BE1014573A5 (nl) Uitrusting van een weefmachine, werkwijze voor het wijzigen van een weefmachine-uitrusting, en weefprocede gebruik makend van een weefmachine met zo&#39;n uitrusting.
US6253797B1 (en) Terry fabric with relief effect and method for its manufacture
US5404917A (en) Single-spool weave without color mixing
US2713354A (en) Weaving with binder interposed between pile and stuffer warp ends
US2708458A (en) Pile fabric
EP0887449A1 (en) Jacquard shadow velvet, apparatus and method for manufacturing such jacquard shadow velvet
US2932328A (en) Split draw
BE1026908B1 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van poolweefsels
BE1015032A6 (nl) Badstofweefsel en werkwijze voor de vervaardiging ervan.
BE1008839A5 (nl) Werkwijze voor de vervaardiging van een fluweelweefsel.
BE1007294A3 (nl) Dubbele tweeschotbinding voor de vervaardiging van een dubbelstuk-poolweefsel, en volgens een dergelijke binding vervaardigde weefsels.
BE1020320A5 (nl) Werkwijze voor het weven van een poolweefsel.
US2101286A (en) Method of producing double warp pile fabrics with figured backs

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: FOREST CARPETS N.V.

Effective date: 19970131