BE1007006A3 - Tintdetectieschakeling. - Google Patents

Tintdetectieschakeling. Download PDF

Info

Publication number
BE1007006A3
BE1007006A3 BE9300376A BE9300376A BE1007006A3 BE 1007006 A3 BE1007006 A3 BE 1007006A3 BE 9300376 A BE9300376 A BE 9300376A BE 9300376 A BE9300376 A BE 9300376A BE 1007006 A3 BE1007006 A3 BE 1007006A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
signals
boundary
coupled
color
signal
Prior art date
Application number
BE9300376A
Other languages
English (en)
Inventor
Rooij Johannes H J M Van
Original Assignee
Koninkl Philips Electronics Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Koninkl Philips Electronics Nv filed Critical Koninkl Philips Electronics Nv
Priority to BE9300376A priority Critical patent/BE1007006A3/nl
Priority to DE69412683T priority patent/DE69412683T2/de
Priority to EP94200979A priority patent/EP0620692B1/en
Priority to JP07489794A priority patent/JP3698448B2/ja
Priority to US08/227,216 priority patent/US5428402A/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1007006A3 publication Critical patent/BE1007006A3/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/64Circuits for processing colour signals
    • H04N9/643Hue control means, e.g. flesh tone control
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N9/00Details of colour television systems
    • H04N9/64Circuits for processing colour signals
    • H04N9/646Circuits for processing colour signals for image enhancement, e.g. vertical detail restoration, cross-colour elimination, contour correction, chrominance trapping filters

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Processing Of Color Television Signals (AREA)

Abstract

Tintdetectieschakeling voor het automatisch selecteren van een gewenste tint in een videosignaal, omvattende : een grenssignaalgenerator (S1, 17, 18, 1,15, 16) gekoppeld voor het ontvangen van eerste (R), tweede (G) en derde (B) kleursignalen teneinde eerste en tweede grenssignalen (CRITR, CRITB) te genereren; een kleurverschilgenerator (11, 12) gekoppeld voor het ontvangen van de eerste (R), tweede (G) en derde (B) kleursignalen teneinde eerste en tweede kleurverschilsignalen (G-R, G-B) te genereren; en een intervalvergelijker (13, 14, 19) gekoppeld met de grenssignaalgenerator (S1, 17, 18, 1, 15, 16) en met de kleurverschilgenerator (11, 12) teneinde te bepalen of de eerste en tweede kleurverschilsignalen (G-R, G-B) binnen door de eerste en tweede grenssignalen (CRITR, CRITB) bepaalde intervallen liggen om een tintdetectiesignaal af te geven.

Description

Tintdetectieschakeling.
De uitvinding heeft betrekking op een tintdetectieschakeling. Een dergelijke schakeling wordt in een televisiecamera bijvoorbeeld gebruikt om contouren voor huidtinten anders in te kunnen stellen dan voor andere tinten. Het is ook mogelijk om met een verkregen (huid)tint-detectiesignaal andere zaken te schakelen, zoals RGB-YUV matricering, kleurverzadiging etc. De uitvinding heeft tevens betrekking op een camera voorzien van een tintdetectieschakeling.
Een aparte instelling van contouren op huidtinten is beschreven in US-A-4,506,293. Hierbij wordt het contoursignaal van de camera gemoduleerd met een keying signaal afkomstig van een huidtint detector. In het in US-A-4,506,293 beschreven circuit wordt uitgegaan van een vaste vector in het R-Y, B-Y diagram, nl. de I-as. Andere camera’s (Tkegami) hebben een met de hand selecteerbare vector (knoppen R-hue en B-hue) om de gewenste huidtint te selecteren. De tot nu toe bekende uitvoeringen van huidtmt-contourschakelingen (skin contours of skin detail) werken dus alle zonder een automatische selectie van de huidtint waarop de schakeling actief moet zijn.
Een dergelijke al dan niet automatische selectie van de huidtint waarop de schakeling actief moet zijn stuit op het probleem dat huidtinten van persoon tot persoon sterk kunnen variëren. Een schakeling met een vaste instelling voor huidtint contouren (fleshtone contours) zoals beschreven in US-A-4,506,293 zal dus weinig selectief moeten zijn, en dus ook veel ongewenste achtergrondkleuren van de scene mee selecteren. Een handmatige selectie van de juiste huidtint selecteert beter, maar is nogal bewerkelijk, wat het gebruiksgemak van de Ikegami schakeling negatief beïnvloedt. Een regelautomaat die automatisch de huidtint selecteert waarop de schakeling actief moet zijn, zal dus uit gebruikersoogpunt de voorkeur verdienen.
Het is onder meer een doel van de uitvinding om een regelautomaat te verschaffen die automatisch een gewenste tint selecteert. De uitvinding biedt daartoe een schakeling als omschreven in de hoofdconclusie. Een in de onderconclusies omschreven voordelige uitwerking van de uitvinding beoogt om grotendeels onder gebruikmaking van al bestaande automatiek van de camera (automatische witbalans-regeling) de selectie van tinten automatisch te maken.
Deze en andere aspecten van de uitvinding zullen blijken uit en toegelicht worden aan de hand van de hierna beschreven uitvoeringsvormen.
In de tekening toont:
Fig. 1 een blokschema van een bekende witbalansregeling; en
Fig. 2 een blokschema van een tintdetectieschakeling volgens de uitvinding.
Elke bekende omroep (broadcast) camera heeft een voorziening om door het meten in het video en het regelen van de versterking in het rode en blauwe kleursignaal een witbalans uit te voeren. Dit betekent dat een bepaald deel van de scene door manipulatie van versterkingen kleurloos gemaakt wordt. Het vlak waarin gemeten wordt, en dat dus kleurloos geregeld wordt, kan aangegeven zijn door een kader (window) binnen het beeldvlak. De cameraman richt dit kader dan op het vlak dat kleurloos geregeld moet worden, waarna hij de automaat in werking stelt die de kleursignalen binnen dit kader meet, en de versterking in het rode en blauwe kleursignaal zodanig bijregelt dat de rode, groene en blauwe kleursignalen gelijke amplitudes krijgen.
In Fig. 1 is een blokschema van een bestaande witbalansregeling gegeven. De witbalansautomaat 1 probeert via het regelen van de versterkingsfactor (gain) KR in de rode videosignaalbewerkingsschakeling 2 zijn rode ingangssignaal a gelijk te maken aan het groene ingangssignaal b. Op dezelfde wijze wordt het blauwe ingangssignaal c gelijk gemaakt aan het groene signaal b. De uitgangen d en e zijn een maat voor de ingestelde versterkingsfactoren KR respectievelijk KB. De uitgangen d en e kunnen zowel digitale woorden als spanningen zijn.
Om contouren voor huidtinten apart in te kunnen stellen, is een schakeling nodig die deze tinten selecteert. Een mogelijke uitvoeringsvorm is getekend in Fig. 2. Via aftrekschakelingen 11 en 12 worden kleurverschilsignalen (G-R) en (G-B) gemaakt. Deze worden in interval comparatoren (window comparators) 13 en 14 vergeleken met criteria CR1TR en CRITB. De comparatoren hebben respectievelijk als overdracht:
Figure BE1007006A3D00041
Hierin zijn deltaB en deltaR in te stellen waarden, die de selectiviteit van de comparatoren bepalen. De uitgangen van de comparatoren 13 en 14 zijn verbonden met een logische EN-schakeling 19, zodat de uitgang van de schakeling hoog wordt als zowel SKINR als SKINB hoog (1) zijn, dus als aan beide voorwaarden voldaan is. Dit uitgangssignaal kan worden gebruikt om het contoursignaal naar een lagere amplitude te schakelen.
De uitvinding gebruikt bij voorkeur de -toch al aanwezige- witbalans-automaat 1 voor het selecteren van de tint waarop het contoursignaal verminderd moet worden. Het meetkader wordt in dit geval gericht op de gewenste tint. De regellus regelt dan niet via de versterkingsfactoren in rood en blauw (zoals bij de witbalans), maar manipuleert de selectiecriteria CR en CB voor huidtinten (skintones). Om op chromaticiteit te kunnen regelen (selectie van uitgangssignaal onafhankelijk van de helderheid), zal op relatieve signalen moeten worden gewerkt. Bijvoorbeeld worden (G-R)/R en (G-B)/B vergeleken met hun respectieve criteria. Omdat vermenigvuldigers gemakkelijker te realiseren zijn, worden de door de witbalansautomaat 1 afgegeven criteria CR en CB vermenigvuldigd met het groene signaal G tot CRTTR en CRITB door de vermenigvuldigers 15 en 16. Om op constante chromaticiteitsverschillen te kunnen regelen, zullen ook de waarden deltaR en deltaB evenredig met groen moeten zijn. Overigens is het voor het wezenlijke van de uitvinding niet van belang of op chroma of op chromaticiteit geregeld wordt. Bij het regelen op chroma vervallen de vermenigvuldigers 15 en 16, en worden CR = CRTTR en CB = CRITB.
Door geschikte keuze van de schakeling kan de witbalansautomaat 1 op zijn oorspronkelijke criterium (gelijkheid van de rode, groene en blauwe kleursignalen) blijven regelen. Als tijdens het automatisch inregelen van de camera de videosignaal-bewerking (blokken 2, 3 en 4 in Fig. 1) tijdelijk door het aanschakelen van schakelaar SI zodanig gewijzigd wordt dat het signaal CRITR door opteller 17 bij rood R opgeteld wordt, en CRITB door opteller 18 bij blauw B, dan ontstaat aan de uitgang van de opteller 17 het signaal (R+CRTTR), en aan de uitgang van de opteller 18 het signaal (B+CRITB). De witbalansautomaat 1 probeert deze signalen door manipulatie van CR respectievelijk CB gelijk aan G te regelen, waardoor uiteindelijk: CRTTR = G-R en CRITB = G-B
Bij invullen in de vergelijkingen [1] en [2] blijkt dat aan beide criteria voldaan wordt, met andere woorden: bij een gegeven combinatie van rode, groene en blauwe kleursignalen aan de ingang wordt door de witbalansautomaat 1 het criterium zodanig gesteld dat de gegeven ingangscombinatie R, G en B hieraan voldoet. Oftewel voor de kleur binnen het meetvenster wordt het criterium automatisch ingeregeld, wat ook de bedoeling was. De berekende criteria CRITR en CRITB worden vervolgens door de comparatoren 13 en 14 onthouden, zodat de comparatoren 13 en 14 vervolgens via de logische EN-schakeling 19 iedere keer als de kleurverschilsignalen (G-R) en (B-R) voldoen aan deze criteria, aangeven dat de geselecteerde tint gedetecteerd is. Na het berekenen van de criteria CRITR en CRITB wordt ook de schakelaar SI weer opengezet, en de witbalansautomaat 1 is weer beschikbaar om zijn oorspronkelijke functie volgens Fig. 1 te vervullen.
De uitvoering op componentenniveau in de camera omvat schakelingen op een aantal printed circuit boards (grotendeels reeds aanwezig voor de automatische witbalansregeling van Fig. 1) en een stuk software in de microcomputer die de regeling verzorgt; deze software kan op basis van de hierboven gegeven informatie eenvoudig worden opgeschreven. Aan informatie over het wezenlijke van de uitvinding voegt dit niets toe, zodat die details hier zijn weggelaten.
De uitvinding kan worden toegepast in alle videocamera’s met een automatische witbalans, waarbij ook behoefte bestaat in een bepaald te selecteren Heurgebied enkele video-instellingen anders te kiezen. Dit is dus in alle omroep-televisiecamera’s.

Claims (4)

1. Tintdetectieschakeling voor het automatisch selecteren van een gewenste tint in een videosignaal, omvattende: grenssignaalgenereermiddelen (SI, 17, 18, 1, 15, 16) gekoppeld voor het ontvangen van eerste (R), tweede (G) en derde (B) kleursignalen teneinde eerste en tweede grenssignalen (CRTTR, CRTTB) te genereren; Heurverschilgenereermiddelen (11, 12) gekoppeld voor het ontvangen van de eerste (R), tweede (G) en derde (B) kleursignalen teneinde eerste en tweede kleurverschilsignalen (G-R, G-B) te genereren; en intervalvergelijldngsmiddelen (13, 14, 19) gekoppeld met de grenssignaalgenereermiddelen (SI, 17, 18, 1, 15, 16) en met de ldeurverschil-genereermiddelen (11, 12) teneinde te bepalen of de eerste en tweede kleurverschilsignalen (G-R, G-B) binnen door de eerste en tweede grenssignalen (CRTTR, CRTTB) bepaalde intervallen liggen om een tintdetectiesignaal af te geven.
2. Tintdetectieschakeling volgens conclusie 1, waarin de grenssignaalgenereermiddelen (17, 18, 1, 15, 16) omvatten: optellers (17, 18) voor het tijdelijk (SI) optellen van de grenssignalen (CRTTR, CRTTB) bij de eerste (R) en derde (B) kleursignalen; en automatische witbalansregelmiddelen (1, 15, 16) gekoppeld met de optellers (17, 18) voor het genereren van de eerste en tweede grenssignalen (CRTTR, CRTTB).
3. Tintdetectieschakeling volgens conclusie 1, waarin de automatische witbalansregelmiddelen (1, 15, 16) omvatten: een automatische witbalansregelaar (1) gekoppeld met de optellers (17, 18) voor het genereren van eerste en tweede criteriumsignalen (CR, CB); en vermenigvuldigers (15, 16) gekoppeld voor het ontvangen van het tweede kleursignaal (G) en de eerste en tweede criteriumsignalen (CR, CB) voor het genereren van de eerste en tweede grenssignalen (CRTTR, CRTTB).
4. Een camera voorzien van een tintdetectieschakeling volgens een der voorgaande conclusies.
BE9300376A 1993-04-16 1993-04-16 Tintdetectieschakeling. BE1007006A3 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9300376A BE1007006A3 (nl) 1993-04-16 1993-04-16 Tintdetectieschakeling.
DE69412683T DE69412683T2 (de) 1993-04-16 1994-04-12 Schaltung zum Detektieren des Farbtons
EP94200979A EP0620692B1 (en) 1993-04-16 1994-04-12 Tint detection circuit
JP07489794A JP3698448B2 (ja) 1993-04-16 1994-04-13 色検出回路、色検出回路を具えたカメラおよび所望の色を自動的に選択する方法
US08/227,216 US5428402A (en) 1993-04-16 1994-04-13 Tint detection circuit for automatically selecting a desired tint in a video signal

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9300376 1993-04-16
BE9300376A BE1007006A3 (nl) 1993-04-16 1993-04-16 Tintdetectieschakeling.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1007006A3 true BE1007006A3 (nl) 1995-02-14

Family

ID=3886979

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9300376A BE1007006A3 (nl) 1993-04-16 1993-04-16 Tintdetectieschakeling.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5428402A (nl)
EP (1) EP0620692B1 (nl)
JP (1) JP3698448B2 (nl)
BE (1) BE1007006A3 (nl)
DE (1) DE69412683T2 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ID18790A (id) * 1996-04-11 1998-05-07 Sony Corp Pesawat untuk mendeteksi tangga nada warna dan alat untuk memantau gambar yang memakai pesawat itu pula
US5798801A (en) * 1996-05-08 1998-08-25 U.S. Philips Corporation Arrangement for providing vivid color in a television signal
WO2000010331A1 (en) * 1998-08-14 2000-02-24 Koninklijke Philips Electronics N.V. Color signal matrix adjustment
US6674898B2 (en) 2000-12-08 2004-01-06 Koninklijke Philips Electronics N.V. Apparatus and method for correcting signal and color degradation in a video using known icons from video images
US6975759B2 (en) * 2002-06-25 2005-12-13 Koninklijke Philips Electronics N.V. Method and system for white balancing images using facial color as a reference signal

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4084178A (en) * 1976-05-05 1978-04-11 Admiral Corporation Automatic hue control circuit
US4285005A (en) * 1978-12-18 1981-08-18 Zenith Radio Corporation Color correction circuit for a color television receiver
US4296432A (en) * 1980-07-28 1981-10-20 Zenith Radio Corporation Dynamic enabling network for a color correction circuit
US4506293A (en) * 1981-07-16 1985-03-19 Rca Corporation Independent fleshtone contours
US4979024A (en) * 1988-09-19 1990-12-18 Fuji Photo Film Co., Ltd. Vertical contour enhancement suppression circuit

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3873760A (en) * 1972-10-18 1975-03-25 Gen Electric Flesh tone correction using color difference signals
JPS55149588A (en) * 1979-05-10 1980-11-20 Matsushita Electric Ind Co Ltd Color stabilization unit for color television receiver
US4528586A (en) * 1983-04-21 1985-07-09 Rca Corporation Automatic tint correction with reduced color saturation error
US4523221A (en) * 1983-06-07 1985-06-11 Rca Corporation TV Receiver circuitry for performing chroma gain, auto-flesh control and the matrixing of I and Q signals to (R-Y), (B-Y) and (G-Y) signals
US4667223A (en) * 1984-02-25 1987-05-19 Etutsche ITT Industries GmbH Flesh tone correction circuit
US4823184A (en) * 1984-04-09 1989-04-18 Corporate Communications Consultants, Inc. Color correction system and method with scene-change detection
JP2569691B2 (ja) * 1988-02-16 1997-01-08 ソニー株式会社 色差信号形成回路
JP2837770B2 (ja) * 1991-11-25 1998-12-16 三菱電機株式会社 肌色補正回路

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4084178A (en) * 1976-05-05 1978-04-11 Admiral Corporation Automatic hue control circuit
US4285005A (en) * 1978-12-18 1981-08-18 Zenith Radio Corporation Color correction circuit for a color television receiver
US4296432A (en) * 1980-07-28 1981-10-20 Zenith Radio Corporation Dynamic enabling network for a color correction circuit
US4506293A (en) * 1981-07-16 1985-03-19 Rca Corporation Independent fleshtone contours
US4979024A (en) * 1988-09-19 1990-12-18 Fuji Photo Film Co., Ltd. Vertical contour enhancement suppression circuit

Also Published As

Publication number Publication date
US5428402A (en) 1995-06-27
JPH06327026A (ja) 1994-11-25
EP0620692B1 (en) 1998-08-26
DE69412683T2 (de) 1999-03-25
EP0620692A1 (en) 1994-10-19
DE69412683D1 (de) 1998-10-01
JP3698448B2 (ja) 2005-09-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7474342B2 (en) Image processing apparatus having a digital image processing section including enhancement of edges in an image
KR960016851B1 (ko) 휘도 신호 형성 회로
JPH0828877B2 (ja) 自動白バランス調整方法及び装置
JPH0787588B2 (ja) 自動白バランス調整方法及び装置
JP2784839B2 (ja) 映像信号の階調補正装置
EP0516460B1 (en) Digital signal processing system for color camera apparatus
BE1007006A3 (nl) Tintdetectieschakeling.
US5283634A (en) Luminance signal correcting method
EP0455220B1 (en) Image sensing apparatus
EP0368614B1 (en) Color signal processing apparatus
JP3564333B2 (ja) 色補正装置
GB2157530A (en) Digital signal amplitude control apparatus
JP2583325B2 (ja) 階調補正回路
KR960008992B1 (ko) 채도 조정방법 및 장치
JP2618909B2 (ja) 自動白バランス調整方法及び装置
JP2961719B2 (ja) 画像信号処理回路
US4891691A (en) Still image color sequential photographic apparatus
US5146315A (en) Method and apparatus for automatically setting parameters in the derivation of a mixer keying signal from video signals
JP3009207B2 (ja) ディジタルホワイトバランス装置
JPH0851634A (ja) テレビジョンカメラ装置
JP2724765B2 (ja) ネガ画像信号の処理回路
JP3000576B2 (ja) 撮像装置
JP3739066B2 (ja) テレビジョンカメラ装置
JP2523040B2 (ja) カラ―ビデオカメラ
JPH06141337A (ja) ディジタル信号処理カメラ

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.

Effective date: 19950430