TR2021015353A2 - Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇ - Google Patents

Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇

Info

Publication number
TR2021015353A2
TR2021015353A2 TR2021/015353A TR2021015353A TR2021015353A2 TR 2021015353 A2 TR2021015353 A2 TR 2021015353A2 TR 2021/015353 A TR2021/015353 A TR 2021/015353A TR 2021015353 A TR2021015353 A TR 2021015353A TR 2021015353 A2 TR2021015353 A2 TR 2021015353A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
cells
feature
energy storage
concentration
cell
Prior art date
Application number
TR2021/015353A
Other languages
English (en)
Inventor
Şahi̇n Yücel
Gençten Metin
Koçyi̇ği̇t Ni̇lüfer
Şahi̇n Mutlu
Original Assignee
Univ Yildiz Teknik
Yildiz Tekni̇k Üni̇versi̇tesi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Univ Yildiz Teknik, Yildiz Tekni̇k Üni̇versi̇tesi̇ filed Critical Univ Yildiz Teknik
Priority to TR2021/015353A priority Critical patent/TR2021015353A2/tr
Publication of TR2021015353A2 publication Critical patent/TR2021015353A2/tr
Priority to PCT/TR2022/051064 priority patent/WO2023055332A1/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01MPROCESSES OR MEANS, e.g. BATTERIES, FOR THE DIRECT CONVERSION OF CHEMICAL ENERGY INTO ELECTRICAL ENERGY
    • H01M8/00Fuel cells; Manufacture thereof
    • H01M8/18Regenerative fuel cells, e.g. redox flow batteries or secondary fuel cells
    • H01M8/184Regeneration by electrochemical means
    • H01M8/188Regeneration by electrochemical means by recharging of redox couples containing fluids; Redox flow type batteries

Abstract

Buluş, enerji depolama teknolojileri teknik alanına ait olup; güneş ve rüzgar gibi yenilebilir enerji kaynakları için kullanılabilir, yanma, patlama ve termal çökelme gibi olumsuz riskleri bulunmayan bunun yanı sıra yüksek potansiyel değerlerin elde edilebildiği enerji depolama cihazları ile ilgilidir. Buluş esas olarak tarif edilen enerji depolama cihazlarda kullanılmak üzere sözü edilen özelliklerin sağlayan yeni bir redoks çiftlerin elde edilmesine yöneliktir.

Description

TARIFNAME ENERJI DEPOLAMA CIHAZLARI IÇIN YENI BIR REDOKS ÇIFTIN ELDESI TEKNIK ALAN Bulus, enerji depolama teknolojileri teknik alanina ait olup; günes ve rüzgar gibi yenilebilir enerji kaynaklari için kullanilabilir, yanma, patlama ve termal çökelme gibi olumsuz riskleri bulunmayan bunun yani sira yüksek potansiyel degerlerin elde edilebildigi enerji depolama cihazlari ile ilgilidir.
Bulus esas olarak tarif edilen enerji depolama cihazlarda kullanilmak üzere sözü edilen özelliklerin saglayan yeni bir redoks çiftlerin elde edilmesine yöneliktir. ÖNCEKI TEKNIK Redoks akiskan bataryalar, depoladigi enerji ve sagladigi güç parametrelerinin birbirinden bagimsiz olmasindan dolayi sistemlere özgü olarak tasarlanma esnekligine sahiptir. Bu sayede büyük ölçekli enerji depolama uygulamalari için sözü edilen bataryalar kullanilabilmektedir. Redoks akis bataryalar özellikle günes ve rüzgar gibi yenilebilir enerji kaynaklarinin sürekliligini saglama ve güç tüketim dengesi ve arzi için çözümler sunabilmektedir.
Batarya sistemleri; depolayacaklari enerji kapasitesi, saglayabilecekleri güç, sarj/desarj profilleri, çalisma sicakliklari, ergonomik özellikleri vb. gibi uygulamaya özgün teknik istekleri karsilayacak sekilde tasarlanmaktadir. ABD Enerji Bakanligi verilerine göre, 2030 yili itibari ile kWh basina 100 USD maliyeti olacak bir enerji depolama sistemi, ekonomik açidan makul olarak degerlendirilmektedir.
Elektrokimyasal enerji depolama teknolojileri içinde ise Redoks Akis Batarya teknolojisi, özellikle düsük maliyet ve ölçeklendirilebilir olmasi sebebi ile gelecek vaat eden bir teknoloji olarak öne çikmaktadir. Dünya genelinde arastirmacilar, daha az maliyetli, enerji depolama ve enerji saglama performansi arttirilmis ve kullanilacak platformlara özgün tasarimlar için elektrot, elektrolit gelistirme ve hücre tasarimi çalismalari gerçeklestirmektedir.
Redoks akiskan bataryalar (RFB olarak kisaltilabilir), elektrik enerjisini depolayan bir sarj edilebilir batarya türüdür. Harici elektrolit tanklari, tipik olarak uygulama gerekliliklerine uygun olarak boyutlandirilabilmektedir. Sözü edilen harici elektrolit tanklarinda iki çözünür redoks çifti bulunmaktadir. Sivi elektrolitler, depolama tanklarindan, akis elektrotlarina pompalanmaktadir. Akis elektrotlarinda; kimyasal enerji, elektrik enerjisine (desarj) veya tersine (sarj) dönüstürülmektedir. Anot ve katot boyunca akan elektrolitler, genellikle farklidir ve sirasiyla anolit ve katolit olarak ifade edilmektedirler. Anot ve katot bölmeleri arasinda, elektriksel nötrlük ve elektrolit dengesini korumak için, aktif olmayan türlerin (örnegin, H+, Cl-) çapraz tasinimina (cross-transport) seçici olarak izin veren bir zar (veya ayirici membran) bulunmaktadir.
Ilgili teknik alanda redoks akiskan bataryalar disinda enerji depolamak amaciyla karbon bazli klasik enerji kaynaklari, alternatif (yenilenebilir) enerji kaynaklari ve enerjinin depolanmasi amaciyla kullanilan baslica sistemlerden kapasitörler ve piller (aküler) bu enerji talebini karsilamak için yaygin bir sekilde kullanilmaktadir.
Fosil yakitlarin çevre üzerinde hava kirliligii küresel isinma ve asit yagmurlari gibi birçok zararli etkileri de bilinmektedir. Ayrica fosil yakitlarin yenilebilir enerji degillerdir bu sebeple enerji kaynaklarinin sürekliligi bulunmamaktadir ilerleyen dönemlerde bu olumsuz durumun fosil yakitlarin yüksek fiyatlanmalara neden olacagi düsünülmektedir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarinin sürekliliginin olmamasi ve kurulumlarinin maliyetli olmalari, pillerin de kursun asit bataryalarda kursunun çevreye zararli olmasi, lityum iyon bataryalarda alev alma, yanma ve patlama tehlikesinin olmasi gibi eksiklikler redoks akiskan bataryalarin enerji depolama teknolojinde kullanilmasinin önünü açmaktadir.
Ilgili teknik alanda redoks akiskan bataryalar için redoks çiftlerinin kompleksleri susuz elektrolit ile çalisilmaktadir. Bu durum yanma ve patlama riski gibi önemli sorunlar olusturmaktadir. Ayrica redoks akiskan bataryalarda hali hazirda pozitif elektrolit çözeltisinde kullanilan vanadyum iyonu termal olarak çökmekte ve bu durum sistem performansini önemli ölçüde düsürmektedir. Ayrica sadece vanadyum içeren sistemlerin hücre potansiyeli 1.26 volttur. Bu durum yüksek potansiyel gereken sistemlerde çok sayida birim hücrenin seri baglanmasini gerektirmektedir. Ancak daha yüksek hücre potansiyeline sahip olacak sistemlerde bu sorun büyük oranda çözülmektedir.
Sonuç olarak, enerji depolama teknoloji için mevcut tekniklerden kaynakli dezavantajlarin ortadan kaldirilmasi ve ilgili teknik alan için ilave avantajlar saglayan enerji depolama cihazlarin eldesi zorunluluk halini almistir.
BULUSUN AMACI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek üzere, enerji depolama cihazlari ve sözü edilen enerji depolama cihazlarinda kullanilabilir yeni redoks çiftleri ile ilgilidir.
Bulusun bir amaci, yüksek voltaj degerlerine sahip bir enerji depolama cihazi ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, alev alma, patlama ve yanma riski bulunmayan bir enerji depolama cihazi ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, kursun ve fosil yakitlar gibi çevreye ve havaya kirlilik, küresel isinma ve asit yagmurlari olusturma gibi olumsuz etkileri bulunmayan bir enerji depolama cihazi ortaya koymaktir.
Bulusun bir amaci, termal çökelme sorunun yasanmadigi bir enerji depolama cihazi ortaya koymaktir.
Tüm bu amaçlari gerçeklestirmek üzere bulus, enerji depolama teknolojileri teknik alanina ait olup günes ve rüzgar gibi yenilebilir enerji kaynaklari için kullanima uygun ve elektrokimyasal tepkimelerinden elektrik enerjisinin depolanmasi esasina dayanan bir enerji depolama cihazi ile ilgilidir. Bulusa konu enerji depolama cihazi esas olarak en az iki yari hücreden olusmaktadir, sözü edilen yari hücreler redoks çiftleri için geçirgen olmayan bir yari geçirgen membranla birbirlerinden ayrilmaktadir ve her bir yari hücre en az bir elektrot bulundurmaktadir; yükseltgenme tepkimelerin gerçeklestigi yari hücrede krom iyonlarini, indirgenme tepkimelerin gerçeklestigi yari hücrede ise seryum iyonlarini içermektedir; sözü edilen krom ve seryum iyonlari ise yari hücrelerinde organik çözücü, su ve/veya inorganik asit içerisinde çözünmüs veya bir disperse edilmis halde bulunmaktadir ayrica gerektiginde enerji depolama performansini arttirmak üzere yari hücreler bünyesinde iletken tuzlar, redoks reaktif yardimci bilesenler ve/veya elektrolit solüsyonlardan en az birini içermektedir.
Bulusun mümkün yapilanmasi yari hücrelerde krom ve seryum iyonlarinin çözünüyor olmasi, çözücünün sivi inorganik asitlerin olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi sözü edilen sivinin hidroklorik asit ve/veya sülfürik asitten en az biri veya belli oranlarda karisim olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi seryum iyonlarinin derisimi, yari hücre çözeltisinde 0,001 M ile 2 M araliginda bir degerde olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi seryum iyonlarinin derisimi, yari hücre çözeltisinde 0,1 M ile 1 M araliginda bir degerde olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi seryum iyonlarinin derisimi, yari hücre çözeltisinde 0,2 M degerinde olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi krom iyonlarinin derisimi yari hücre çözeltisinde 0,001 M ile 2 M araliginda bir degerde olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi krom iyonlarinin derisimi yari hücre çözeltisinde 0,1 M ile 1 M araliginda bir degerde olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi krom iyonlarinin derisimi yari hücre çözeltisinde 0,2 M degerinde olmasidir.
Bulusun mümkün yapilanmasi yari hücrelerin içerdigi inorganik asitlerin derisimi 0,001 M ile 7 M araliginda bir degerdedir.
Bulusun mümkün yapilanmasi yari hücrelerin içerdigi inorganik asitlerin derisimi 0.1 M ile 5 M araliginda bir degerdedir.
Bulusun mümkün yapilanmasi yari hücrelerin içerdigi inorganik asitlerin derisimi 4 M degerindedir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1'de bulusa göre enerji depolama cihazinda yer alabilecek redoks tepkimelerin gerçeklestigi yari hücrelerin temsili görünümü verilmistir.
Sekil 2'de ise 4 M sülfürik asitte 0,2 M Ce+4 ve 0,2 M Cr*3 iyonlarini içeren çözeltiler ile elde enerji depolama cihazinin döngüsel voltamogram degerleri verilmektedir.
Sekil 3'te Cr/Ce redoks çifti için bes çevrim sarj/desarj egrisi verilmektedir.
BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu, günes ve rüzgâr gibi yenilebilir enerji kaynaklari için kullanilabilir ve yüksek potansiyel degerlerin elde edilebildigi enerji depolama cihazlari ve sözü edilen enerji depolama cihazlarinda kullanilan redoks çiftleri ile ilgili olup sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir.
Bulusa konu olan enerji depolama cihazi ifadesi en genis anlamiyla kullanilmaktadir. Tercih edilmesi durumunda enerji depolama cihazi olarak batarya ifadesi de kullanilabilir. Bulusta konu edilen enerji depolama cihazi, bünyesinde tek bir elektrokimyasal tepkimenin gerçeklestigi bir elektrokimyasal hücreden, bünyesinde birçok elektrokimyasal tepkimelerin gerçeklestigi yari hücreleri, membranlari, elektrolari ve diger devre elemanlarini içeren bir kompleks yapiyi içerebilir.
Bulusa konu enerji depolama cihazi, anolitik ve katolitik olarak seryum ve krom iyonlarini içermekte olup bu iyonlar arasinda gerçeklesen elektrokimyasal tepkimelerin esasina dayanmaktadir. Buna göre enerji depolama cihazi, elektrik enerjisinin, elektrokimyasal redoks reaksiyonlarina dayandirilarak depolanmasina yöneliktir.
Enerji depolama cihazi bünyesinde birbirinden membranla ayrilmis ve istenen büyüklükteki en az iki tane ayri tanktan pompalar yardimiyla beslenen bir siviyla dolu olan polatite spesifik yari hücreler içermektedir. Sözü edilen yari hücrelerde, belli derisik degerlerde su, organik solventler ve/veya inorganik asitler yer almaktadir. Tercihen yari hücreler, bünyesinde inorganik asit içermektedir.
Tercihen inorganik asit olarak yari hücrelerde hidroklorik asit (HCl olarak kisaltilacaktir) ve/veya sülfürik asit (H2804 olarak kisaltilacaktir) yer almaktadir.
Tercih edilmesi durumunda yari hücrelerde sivi olarak farkli inorganik asitler yer almaktadir. Tercih edilmesi durumunda yari hücrelerde sivi olarak ayni inorganik asitler yer almaktadir. En özel olarak yari hücreler bünyesinde inorganik asit olarak H2804 içermektedir.
Enerji depolama cihazinda yer alan yari hücreler bünyesinde, elektrolarda voltajin elde edilmesine olanak saglan redoks aktifler içermektedir. Bu redoks aktifler, yari hücrelerde yer alan su, organik solvent ve/veya inorganik asit içerisinde tamamen çözünmüs veya dispersiyon olarak yer alabilmektedir. Mümkün bir yapilanmasinda yari hücrelerde yer alan redoks aktifler kati halde de bulunabilir.
Bulusun esas yapilanmasi redoks aktiflerinin en az bir inorganik asit karisiminda bilesen olarak yer almasidir. Tercihen inorganik asit olarak HCI ve H2804 yer almaktadir.
Redoks aktifleri, elektrolit solüsyonlari olarak (anolit ve/veya katolitler ifade edilmektedir) en az bir tanktan alinir ve elektrotlara pompalanir. Sözü edilen elektrotlar bilindigi gibi anot ve katot bölmeleridir. Anot ve katot elektrotlari enerji depolama cihazi içerisinde, çogunlukla protonlar için yüksek seçicilik gösteren yari geçirgen en az bir membran ile birbirlerinden ayrilmistir. Redoks aktifleri yükseltgenme ve indirgenme aktifliklerine göre anot ve katot yari hücrelerine iletilmektedir. Bu yari hücrelere, tanklardan pompalar vasitasiyla elektrolitler iletildikçe sistemden akim alinabilmektedir.
Bulusta elde edilecek enerji depolama cihazinda yer alan bu yari hücreler modüler bir yapiya sahiptir ve kolaylikla kombine edilebilir.
Enerji depolama cihazinin etkinligini gösteren esas parametre elde edilen voltaj degeridir. Alinabilir voltaj degeri, elektrokimyasal tepkimenin etkinligi ile alakali olup bu etkinlik ise elektrolit besleme tanklarinin büyüklügü ile dogru orantilidir. Burada depolanmak istenen enerjinin büyüklügüne göre tank büyüklügü ayarlanabilir ve sözü edilen tank büyüklügü ise enerji depolama cihazinin ebatlarina direkt etki ederek sistemin büyüklügünü belirlemektedir.
Bulus, enerji depolama cihazi yari hücrelerde redoks aktifleri olarak sen/um (Ce olarak kisaltilacaktir) ve krom (Cr olarak kisaltilacaktir) iyonlarinin kullanilmasini önermektedir.
Bilindigi üzere anot yari hücresi, (bundan sonrasinda sadece anot kismi olarak ifade edilecektir) redoks tepkimelerinde yükseltgenme tepkimesinin gerçeklestigi kisim olup; redoks aktif iyon olarak Cr iyonlari yer almaktadir. Anot kisminda enerji depolamak amaciyla (1) olarak ifade edilen tepkime gerçeklesmektedir.
Anot Kismi: Cr+2(aq): CF+3(aq)+e' (1) Anot kisminda gerçeklesen bu tepkimenin teorik voltaj degeri oldugu bilinmektedir.
Bilindigi üzere katot yari hücresi (bundan sonrasinda sadece katot kismi olarak ifade edilecektir) redoks tepkimelerinde indirgenme tepkimesinin gerçeklestigi kisim olup bu kisimda redoks aktif iyon olarak Ce iyonlari yer almaktadir. Katot kisminda enerji depolamak amaciyla (2) olarak ifade edilen tepkime gerçeklesmektedir.
Katot Kismi: Ce+4(aq) + 6' 2 C8+3(aq) (2) Katot kisminda gerçeklesen bu tepkimenin teorik voltaj degeri oldugu bilinmektedir.
Sekil 1'de bulusa göre enerji depolama cihazinda yer alabilecek tek bir redoks tepkimelerin gerçeklestigi yari hücreler temsili olarak gösterilmektedir. Buna göre enerji depolama cihazinda iki polarite spesifik bölme olarak katot ve katot tanki, pompasi; anot kisimlari ve anot tanki, pompasi, bir yari geçirgen membran, bir akim toplayicilar yer almaktadir. Sekilde devre elemanlari, katot ve anot kisimlarinin giris-çikis baglantilarinin gösterilmesine gerek duyulmamistir. Teknikte bilindigi üzere enerji depolayici cihaz bünyesinde akim toplayici; yari hücrelerdeki gerçeklesen tepkimeler sonucunda elde edilen akimin toplanmasini saglayan devre elemanlari; tanklardan anot ve katot kisimlarina elektrolitlerin iletilmesini ve yari hücrelere giris yapilmasini saglayan baglanti elemanlari ve giris-çikis parçalari barindirmaktadir.
Sekil 1'de de görüldügü üzere anot ve katot kisimlari yari geçirgen membranlar ile birbirinden ayrilmaktadir.
Yari hücreler bünyesinde, redoks tepkimelerin gerçeklesmesine olanak saglayan redoks aktifleri ve sivilar içermektedir bunun yaninda tepkimelerin performansini arttirici yardimci bilesenler, katalizörler veya aktif bilesenler içerebilir. Bulusta konu edilen enerji depolama cihazi esas olarak yari hücrelerinin inorganik asit içerisinde redoks aktiflerini içeren bir yapilanmadir. Bu yapilanmanin performansini artmasini saglayacak diger yardimci bilesenler bulusun koruma kapsami disinda degildir.
Bulusun esas yapilanmasi anot kisminda H2SO4 çözeltisinde Cr iyonlarini katot kisminda ise H2804 çözeltisinde Ce iyonlarini içeren bir redoks akiskan tepkime sistemidir. Burada sülfürik asit degisiklik gösterebilir örnegin HCI kullanilabilir. Sözü edildigi gibi inorganik asit kullanimi esas yapilanma olup asit türünün degisikligi ile elde edilebilir bir bulus, bu bulus koruma kapsami içerisinde kalmaktadir.
Bulusta kullanilan elektrot, akimölçer, devre elemanlari, tanklar, pompalar bulus konusu için elzem olmayip, teknikte kullanilan araç-gereçler burada da kullanilabilir. Ayrica bu araç-gereçlerin degisikligi de bulusun koruma kapsamina dahildir. Bulus için esas olan (1) ve (2) olarak gösterilen tepkimelerin en yüksek verimlilikte gerçeklesmesini saglamaktadir. Bunun için inorganik asitlerin yari hücrelerde bilesen olarak kullanilmasi ilgili teknik alan için yeni olup, bulusun çalisma alanini belirleyen teknik alan için ilave avantajlar saglayacagi açiktir.
Enerji depolama cihazi yari hücrelerde kullanilan redoks aktiflerin derisimleri 0,001 M ile 2 M araliginda bir degerdedir. Tercihen yari hücre redoks aktifleri olarak kullanilan Ce ve Cr iyonlarinin derisimleri 0,1 ila 1 M araliginda bir degerdir. En tercih edilen Ce ve Cr iyonlarinin derisimleri yari hücre bünyesinde 0,2 M'dir.
Enerji depolama cihazi yari hücrelerde kullanilan inorganik asidin derisimleri 0,001 M ile 7 M araliginda bir degerdedir. Tercihen yari hücre inorganik asit olarak kullanilan H2804 ve/veya HCI derisimleri 0,1 ila 5 M araliginda bir degerdir. En tercih edilen inorganik asit derisimleri yari hücre bünyesinde 4 Midir.
Sözü edilen derisim degerleri bulus sahipleri tarafindan hazirlanan deney düzenekleri sonucunda belirlenmis olup tamamen arastirma gelistirme çalismalar 0,2 M derisimde Ce+3 iyonlarini ve sülfürik asidin çesitli molar derisimlerini (0,5 M, 1 M, 2 M, 3 M, 4 M, 4,5 M) içeren çözeltinin direnci, çift katmanli kapasitans degeri, yük transfer direnci, empedans degerleri Tablo 1”de paylasilmaktadir.
H2804 çözelti Direnci çift Katmanli Yük Transfer Empedans (M) (RS) ((2) Kapasitans (Cdl) (F) Direnci (Rct) (9) (W) Tablo 1. 0,2 M Ce ve çesitli derisimlerde sülfürik asit eklenmesi ile elde edilen çözeltinin hesaplanan direnç, çift katmanli kapasitans, yük transfer direnci ve empedans degerleri 0,2 M) Ce+3 iyonlari içeren çözeltinin direnci, çift katmanli kapasitans degeri, yük transfer direnci, empedans degerleri Tablo 2”de paylasilmaktadir.
Ce+3 Çözelti Direnci Çift Katmanli Yük Transfer Em pedans (M) (Rs) (Q) Kapasitans (Cdl) Direnci (Rct) (W) Tablo 2. 4 M H2SO4 ve çesitli derisimlerde Ce+3 eklenmesi ile elde edilen çözeltinin hesaplanan direnç, çift katmanli kapasitans, yük transfer direnci ve empedans Sekil 2'de ise 4 M sülfürik asitte 0,2 M Ce*4 ve 0,2 M Cr+3 iyonlarini içeren çözeltiler ile elde enerji depolama cihazinin döngüsel voltamogram degerleri verilmektedir.
Enerji depolama cihazinin sarj potansiyeli degeri kromun indirgeme potansiyeli ile seryumun oksidasyon potansiyeli arasinda verilirken, batarya desarj potansiyeli degeri kromun oksidasyon potansiyeli ile seryumun indirgeme potansiyeli arasinda verilmistir. Ce(lll) iyonunun Ce(lV) iyonuna oksidasyon piki yaklasik 1.6 V'de gözlemlenirken, yaklasik 1.2 V'de indirgeme piki gözlenmistir. Bu verilere göre enerji depolama cihazi sarj ve desarj islemleri sirasindaki çalisma potansiyelleri sirasiyla 1,2 V ve 0,? V olarak belirlenmistir.
Bulus konusu enerji depolama cihazinin desarj kapasitesini belirlemek için döngüsel sarj-desarj testleri de gerçeklestirilmistir. Cr/Ce redoks çifti için bes çevrim sarj/desarj egrisi Sekil 3'te verilmistir. Desarj kapasiteleri sirasiyla birinci çevrim, ikinci çevrim, üçüncü çevrim, dördüncü ve besinci çevrim için 20 mAh L'i, 3ite de görülebilecegi gibi enerji depolama cihazi desarj kapasiteleri, döngü testleri esnasinda artmaktadir. Yapilan testler sonucunda Ce/Cr redoks çiftini içeren enerji depolama cihazinin voltaj degeri 1,52 V oldugu belirlenirken teorik olarak hesaplanan 1,2 V degerinden bir miktar daha yüksektir. Tüm çalismalar sonucunda bulus konusu enerji depolama cihazi için belirlenen en yüksek voltaj verimi (VE olarak kisaltilacaktir), enerji verimliligi (EE olarak kisaltilacaktir) ve kolomb verimliligi (CE olarak kisaltilacaktir) besinci çevrim için sirasiyla %973, %58,6 ve Bulus ile birlikte ilgili teknik alanda ilk kez redoks akisli pillerin elektrolit çözeltileri olarak asidik ortamda farkli oksidasyon basamaklarinda Ce/Cr redoks çiftleri kullanilmistir. Gerçekten de, redoks akisli pil sistemi için bu yeni redoks çifti, teorik hücre potansiyelinden yaklasik 0,32 V daha yüksek olan 1.52 V olarak nispeten daha yüksek desarj potansiyeli degerine sahiptir. Elde edilen hücre potansiyel degeri vanadyum redoks akü sistemlerinin nominal gerilim degerinden (~1,26 V) yüksekün Bulus konusu ile birlikte ilgili teknik alana ilave avantajlar saglayan yeni bir redoks çifti saglanmistir. Bu kapsamda Cr-Ce redoks çiftinin sülfürik asit ve/veya hidroklorik asit gibi inorganik çözelti içerisinde kullanimi gelistirilmistir. Bu sayede ile çökme sorunu olmayan ve yüksek birim hücre potansiyeline sahip yeni sulu elektrolit bilesenleri saglanmistir.
Bulus konusu enerji depolama cihazi, fosil yakit veya kursun bilesenleri içermeyen bir yapidan olustugu için çevre, hava için kirlilik yaratmamakta ve asit yagmur olusumu gibi olumsuz etkileri bulunmamaktadir.
Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.

Claims (14)

    ISTEMLER
  1. Bulus, enerji depolama teknolojileri teknik alanina ait olup günes ve rüzgar gibi yenilebilir enerji kaynaklari için kullanima uygun ve elektrokimyasal tepkimelerinden elektrik enerjisinin depolanmasi esasina dayanan bir enerji depolama cihazi olup özelligi; en az iki yari hücreden olusmasidir, sözü edilen yari hücreler redoks çiftleri için geçirgen olmayan bir yari geçirgen membranla birbirlerinden ayrilmaktadir ve her bir yari hücre için en az bir elektrot bulundurmaktadir; yükseltgenme tepkimelerin gerçeklestigi yari hücrede krom iyonlarini, indirgenme tepkimelerin gerçeklestigi yari hücrede ise seryum iyonlarini içermesidir; sözü edilen krom ve seryum iyonlari ise yari hücrelerinde organik çözücü, su ve/veya inorganik asit içerisinde çözünmüs veya bir disperse edilmis halde bulunmasidir ayrica gerektiginde enerji depolama performansini arttirmak üzere yari hücreler bünyesinde iletken tuzlar, redoks reaktif yardimci bilesenler ve/veya elektrolit solüsyonlardan en az birini içermesidir.
  2. Istem 1'e uygun bir cihaz olup özelligi, yari hücrelerde krom ve seryum iyonlarinin çözünüyor olmasi, çözücünün sivi inorganik asitlerin olmasidir.
  3. Istem 2'ye uygun bir cihaz olup özelligi, sözü edilen sivinin hidroklorik asit ve/veya sülfürik asitten en az biri veya karisimlari olmasidir.
  4. Istem 1-3'ten birine uygun bir cihaz olup özelligi, seryum iyonlarinin derisimi, yari hücre çözeltisinde 0,001 M ile 2 M araliginda bir degerde olmasidir.
  5. Istem 4'e uygun bir cihaz olup özelligi, seryum iyonlarinin derisimi, yari hücre çözeltisinde 0,1 M ile 1 M araliginda bir degerde olmasidir.
  6. Istem 5'e uygun bir cihaz olup özelligi, seryum iyonlarinin derisimi, yari hücre çözeltisinde 0,2 M degerinde olmasidir.
  7. Istem 1-3'ten birine uygun bir cihaz olup özelligi, krom iyonlarinin derisimi yari hücre çözeltisinde 0,001 M ile 2 M araliginda bir degerde olmasidir.
  8. 8. Istem 7”ye uygun bir cihaz olup özelligi, krom iyonlarinin derisimi yari hücre çözeltisinde 0,1 M ile 1 M araliginda bir degerde olmasidir.
  9. 9. istem 8”e uygun bir cihaz olup özelligi, krom iyonlarinin derisimi yari hücre çözeltisinde 0,2 M degerinde olmasidir.
  10. 10.Istem 1-3'ten birine uygun olup özelligi, yari hücrelerin içerdigi inorganik asitlerin derisimi 0,001 M ile 7 M araliginda bir degerdedir.
  11. 11.Istem 10'e uygun bir cihaz olup özelligi, yari hücrelerin içerdigi inorganik asitlerin derisimi 0,1 M ile 5 M araliginda bir degerdedir.
  12. 12.Istem 11'e uygun bir cihaz olup özelligi, yari hücrelerin içerdigi inorganik asitlerin derisimi 4 M degerindedir.
  13. 13.Önceki istemlerden herhangi birine uygun bir cihaz olup özelligi, indirgenme tepkimesinin gerçeklestigi yari hücre sülfürik asit ve/veya hidroklorik asit içerisinde çözünmüs ve/veya disperse vaziyette seryum iyonlarini içermesidir.
  14. 14.Önceki istemlerden herhangi birine uygun bir cihaz olup özelligi, yükseltgenme tepkimesinin gerçeklestigi yari hücre sülfürik asit ve/veya hidroklorik asit içerisinde çözünmüs ve/veya disperse vaziyette krom iyonlarini içermesidir.
TR2021/015353A 2021-10-01 2021-10-01 Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇ TR2021015353A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/015353A TR2021015353A2 (tr) 2021-10-01 2021-10-01 Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇
PCT/TR2022/051064 WO2023055332A1 (en) 2021-10-01 2022-09-29 Obtaining a new redox couple for energy storage devices

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/015353A TR2021015353A2 (tr) 2021-10-01 2021-10-01 Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021015353A2 true TR2021015353A2 (tr) 2022-03-21

Family

ID=85119916

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/015353A TR2021015353A2 (tr) 2021-10-01 2021-10-01 Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR2021015353A2 (tr)
WO (1) WO2023055332A1 (tr)

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4165995B2 (ja) * 1998-06-09 2008-10-15 ファーナウ テクノロジーズ プロプリエタリー リミテッド エネルギー蓄積システム
WO2011049103A1 (ja) * 2009-10-20 2011-04-28 国立大学法人東北大学 バナジウム電池

Also Published As

Publication number Publication date
WO2023055332A1 (en) 2023-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Ding et al. Electrochemical neutralization energy: from concept to devices
Yu et al. Solar-powered electrochemical energy storage: an alternative to solar fuels
Liu et al. A solar rechargeable flow battery based on photoregeneration of two soluble redox couples
CN102341946B (zh) 氧化还原液流电池
Joerissen et al. Possible use of vanadium redox-flow batteries for energy storage in small grids and stand-alone photovoltaic systems
Zhao et al. Application of ionic liquids in solar cells and batteries: a review
McKone et al. Solar energy conversion, storage, and release using an integrated solar-driven redox flow battery
CN101572319B (zh) 用于全钒液流电池的电解液及其制备方法、以及包括该电解液的全钒液流电池
Dong et al. A novel titanium/manganese redox flow battery
SE501120C2 (sv) Förfarande för produktion av elektrisk energi i en biobränsledriven bränslecell
CN107078330B (zh) 全硫酸钒酸氧化还原液流电池系统
KR101415538B1 (ko) 전기분해를 이용한 vrb 용 전해액 제조장치 및 제조방법
Feng et al. Advances and challenges in photoelectrochemical redox batteries for solar energy conversion and storage
CN105529473A (zh) 储能液流电池用氧化石墨烯修饰的电极材料
Weng et al. Hydrogen battery using neutralization energy
CN102881933B (zh) 全钒液流电池电解液
CN103401045A (zh) 一种具有光电效应的液流电池储能体系
CN102694143A (zh) 一种空气/钒液流电池
CN102227029A (zh) 高浓度钒电解液及其制备方法
CN105322186B (zh) 一种减小全钒液流电池电化学极化的方法
Lin et al. Research Progress of Zinc Bromine Flow Battery.
Xie Vanadium redox-flow battery
TR2021015353A2 (tr) Enerji̇ depolama ci̇hazlari i̇çi̇n yeni̇ bi̇r redoks çi̇fti̇n eldesi̇
WO2017186836A1 (en) Battery
AU2015349218B2 (en) Quinone polyhalide flow battery