TR201809656T4 - 4,6bis(ariloksi)pirimidin türevlerini hazırlamaya yönelik proses. - Google Patents

4,6bis(ariloksi)pirimidin türevlerini hazırlamaya yönelik proses. Download PDF

Info

Publication number
TR201809656T4
TR201809656T4 TR2018/09656T TR201809656T TR201809656T4 TR 201809656 T4 TR201809656 T4 TR 201809656T4 TR 2018/09656 T TR2018/09656 T TR 2018/09656T TR 201809656 T TR201809656 T TR 201809656T TR 201809656 T4 TR201809656 T4 TR 201809656T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
compound
process according
general formula
alkyl
feature
Prior art date
Application number
TR2018/09656T
Other languages
English (en)
Inventor
Bernhard Lindsay Karl
Original Assignee
Cheminova As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cheminova As filed Critical Cheminova As
Publication of TR201809656T4 publication Critical patent/TR201809656T4/tr

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D239/00Heterocyclic compounds containing 1,3-diazine or hydrogenated 1,3-diazine rings
    • C07D239/02Heterocyclic compounds containing 1,3-diazine or hydrogenated 1,3-diazine rings not condensed with other rings
    • C07D239/24Heterocyclic compounds containing 1,3-diazine or hydrogenated 1,3-diazine rings not condensed with other rings having three or more double bonds between ring members or between ring members and non-ring members
    • C07D239/28Heterocyclic compounds containing 1,3-diazine or hydrogenated 1,3-diazine rings not condensed with other rings having three or more double bonds between ring members or between ring members and non-ring members with hetero atoms or with carbon atoms having three bonds to hetero atoms with at the most one bond to halogen, directly attached to ring carbon atoms
    • C07D239/46Two or more oxygen, sulphur or nitrogen atoms
    • C07D239/52Two oxygen atoms

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)
  • Liquid Crystal Substances (AREA)

Abstract

4,6-bis(ariloksi) pirimidin türevleri hazırlamaya yönelik bir proses sağlanmaktadır. Proses reaksiyon ortamı olarak suda gerçekleştirilmektedir ve bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör vasıtasıyla katalize edilmektedir. Organik solventlerden büyük ölçüde muaf su bazlı bir reaksiyonun reaksiyon ortamına bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizörün eklenmesi vasıtasıyla mükemmel getiriler sağlayarak gerçekleştirilebildiği bulunmuştur. Bu temiz bir reaksiyon sağlamakta ve istenen ürünü yüksek getirilerde üretmektedir.

Description

TARIFNAME 4,GBIS(ARILOKSI)PIRIMIDIN TÜREVLERINI HAZIRLAMAYA YÖNELIK PROSES Mevcut bulus 4,6-bis(ariloksi)pirimidin türevlerini üretmeye yönelik yeni bir prosesle ilgilidir. Proses reaksiyon ortami olarak suda gerçeklestirilmektedir ve bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizörü vasitasiyla katalize edilmektedir. Reaksiyon ortami olarak su ile kombinasyon halinde bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör kullanilmasi daha çevre dostu oldugundan ve üretim maliyetlerini düsürdügünden dolayi prosesi bilinen üretim yöntemlerinden daha istenir kilmaktadir.
Alt Yapi Fungisidal aktif bilesik Azoksistrobinin hazirlanmasina yönelik bir yöntem WO 98/1876? sayili Uluslararasi patent basvurusunda açiklanmakta olup, burada su sadece reaksiyon ortami olarak kullanilmaktadir. Ancak proses nispeten düsük getiriler saglamakta ve uzun reaksiyon süresi gerektirmektedir. Getiriyi arttirmak için potasyum florür reaksiyon karisimina eklenmektedir ancak potasyum florür son derece toksiktir ve metaller için asindiricidir ve dolayisiyla büyük ölçekli uygulama için istenmemektedir.
WO 98/18767”de saglanan sonuçlardan görüldügü gibi potasyum florür kullanmadan yüksek azoksistrobin getirileri sadece reaksiyon ortami olarak suyun tolüen gibi bir organik solventle sübstitüe edilmesi vasitasiyla elde edilebilir. Laboratuvar ölçeginde yüksek azoksistrobin ayrica reaksiyon bir eriyik olarak, baska bir deyisle reaksiyon ortami olmadan gerçeklestirildigi zaman saglanmistir. Ancak bu prosedür hem eriyigin karistirilmasinin zor olmasindan hem de ayrica organik bilesiklerin, baska bir deyisle baslangiç malzemelerinin ve ürünlerin düsük getirilerle sonuçlanan saflastirma sirasinda çözülmesinin zor olmasindan dolayi büyük üretim ölçeginde avantajli degildir.
Asimetrik 4,6-bis(ariloksi)pirimidin türevlerinin hazirlanmasinda bir katalizör olarak 1,4- diazobisiklo[ kullanimi WO 2001/72719 sayili Uluslararasi patent yayininda açiklanmaktadir. DABCO'nun bir katalizör olarak kullanimi getiriyi arttirmakta ve reaksiyon süresini düsürmektedir. Prosesin bir organik solventte gerçeklestirildigi belirtilmektedir. Ancak proses ayrica reaksiyon sirasinda suyun yine uzaklastirilmasinin avantajli oldugu söylenen bir sulu iki fazli sistemde gerçeklestirilebilmektedir. Bu tür bir iki fazli sistemde kullanima yönelik uygun ko- solventlerin en azindan kismen suyla karismayan solventler oldugu söylenmektedir.
Asimetrik 4,6-bis(ariloksi)pirimidin türevleri üretildigi zaman DABCO'nun düsük bir açiklanmaktadir. Proses tercihen bir organik solventte gerçeklestirilir. Yine prosesin reaksiyon sirasinda suyun yine uzaklastirilmasinin avantajli oldugu bir sulu iki fazli sistemde gerçeklestirilebildigi belirtilmektedir. Bu tür bir iki fazli sistemde kullanima yönelik uygun ko-solventlerin en azindan kismen suyla karismayan solventlerdir.
Kiniklidin bazli veya 3-Sübstitüe edilmis N-metil pirolidin bazli bilesikler asimetrik 4,6- sayili Uluslararasi patent yayininda açiklanmistir. Açiklanan proses bir organik solventte gerçeklestirilmektedir ancak proses ayrica reaksiyon sirasinda suyu uzaklastirmanin avantajli oldugu bir 5qu iki fazli sistemde gerçeklestirilebilmektedir. Bu tür bir iki fazli sistemde kullanima yönelik uygun ko-solventlerin en azindan kismen suyla karismayan solventlerdir.
Uluslararasi patent yayininda açiklanmaktadir. Proses birinci adimin birfenol türevinin bir fenolat tuzu elde etmek için bir organik solvent içinde bir baz ile reaksiyona sokulmasini içerdigi 4 adimli bir proses içermekte olup, burada su reaksiyon sirasinda reaksiyon karisimindan uzaklastirilmaktadir. Ikinci ve üçüncü adim aromatik substratin reaksiyon karisimina eklenmesini ve bu sayede karisima isi uygulanmasini içermektedir. Nihai ve dördüncü adim solventin uzaklastirilmasini ve substratin izole edilmesini ve saflastirilmasini içermektedir. azoksisitrobin üretimi için yine baska alternatif bir proses açiklanmaktadir. Bu proses bir Lewis asidinin mevcudiyetinde bir azoksisitrobin ara ürününe iliskin bir formilleme adimini ardindan metilasyon adimini içermektedir.
Bulusun Açiklamasi Mevcut bulus asimetrik 4,6-bis(ariloksi)pirimidin türevlerini hazirlamaya yönelik bir prosesle ilgilidir.
Birçok önceki teknik belgesi suyun avantajli olmadigini ve yüksek getirilerde 4,6- bis(aril0ksi)pirimidin üretmek için uzaklastirilmasi gerektigini açiklamaktadir. Nihai ürünün örnegin azoksisitrobinin izolasyonu ve saflastirilmasi çesitli organik solventlerde zorlayici bulunmustur. Ancak sasirtici sekilde organik solventlerden büyük ölçüde muaf, baska bir deyisle reaksiyon ortami içerigiyle karsilastirildiginda %10'dan w/w az su bazli bir reaksiyonun reaksiyon ortamina bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizörün eklenmesi vasitasiyla mükemmel getiriler saglayarak gerçeklestirilebildigi bulunmustur. Bu temiz bir reaksiyon saglamakta ve istenen ürünü yüksek getirilerde üretmektedir. Suyun ek olarak nihai ürüne (I), örnegin azoksisitrobine iliskin daha kolay ve güvenli birtetkik sagladigi bulunmustur.
Bir reaksiyon ortami olarak suyu kullanmak organik bir solvent kullanmanin aksine düsük maliyetten dolayi daha güvenilirdir ve çok daha fazla çevre dostudur.
Dolayisiyla mevcut bulus genel formül (l)`in R7 R5 bir bilesigini hazirlamaya yönelik bir proses saglamakta olup, a) genel formül (II)`nin l (11› R7 R5 bir bilesiginin R6-OH genel formülünün bir alkolüyle veya bunun bir tuzuyla, i) %005 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; a) genel formül (III)'ün bir bilesiginin genel formül (lV)'ün bir bilesigiyle veya bunun bir tuzuyla. i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermektedir ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; LG teknikte bilinen herhangi bir uygun ayrilan grubu temsil etmektedir.
Uygun bir ayrilan grup seçmek siradan bir uygulayicinin yetenekleri arasindadir. Tipik ayrilan gruplar LG halojen, tercihen klorin veya bromin; Cl-Cö alkoksi, tercihen metoksi veya etoksi; metilsülfoniloksi gibi C1-Cö-alkilsülfoniloksi; triflorometilsüIfoniloksi gibi C1-C6- haloalkilsülfoniloksi; fenil- veya naftilsülfoniloksi gibi arilsülfoniloksi içermekte olup, burada aril radikali eger uygunsa bir veya daha faza halojenle veya fenilsülfoniloksi, p-toluensülfoniloksi ve p-CI- fenilsülfoniloksi gibi C1.s-alkil grubuyla sübstitüe edilebilmektedir. LG tercihen klorin, bromin, C1-C6-alkil veya feniI-sülfoniloksi olup, klorin en çok tercih edilendir.
R1, R2, R3 ve R4 bir digerinden bagimsiz olarak hidrojeni, halojeni, siyanoyu, nitroyu, akilkarbonili, formili, alkoksikarbonili, aminokarbonili, alkilaminokarbonili, dialkilaminokarbonili veya opsiyonel olarak halojen sübstitüe edilmis alkili, arili, alkoksiyi, alkiltiyoyu, alkilsülfinili veya alkilsülfonili temsil etmektedir.
R5 hidrojen, halojen, siyano, nitro. akilkarbonil, formil, alkoksikarbonil, aminokarbonil, alkilaminokarbonil, dialkilaminokarbonil veya opsiyonel olarak halojen sübstitüe edilmis alkil, aril, alkoksi, alkiltiyo, alkilsülfinil veya alkilsülfonil veya asagidaki radikallerin biridir: 4' hi. i' l 1” 7 0 7 O . C I . 4' `.`-. . burada *formül (I)'in fenil radikaline takilma noktasini belirtmektedir.
R6 sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis aril veya sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis heterosiklil veya bunlarin bir tuzudur; R7, R6 ve radikalin: birbirinden farkli olmasi kosuluyla: hidrojen, florin, klorin veya bromindir.
Bulusa göre kullanilan katalizör bir veya daha fazla tersiyer amindir. Bir tersiyer amin ile hidrojende farkli üç sübstitüsyona sahip olan bir nitrojen atomu içeren bir bilesik, baska bir deyisle, R', R" ve R""ün her birinin bagimsiz olarak Ci-C10 (özellikle C1-CB) alkil, Cß-Cö sikloalkil, aril (özellikle fenil) veya ariI(Cl-C4)alkil (özellikle benzil) oldugu veya R', R" ve R""ün ikisinin veya üçünün opsiyonel olarak kaynasmis ve opsiyonel olarak bir ikinci veya üçüncü halka nitrojen atomu içeren biri iki veya üç 5-, 6- veya 7- elemanli alisiklik halkalar olusturmak için takildiklari nitrojen atomuyla birlikte birlestigi R'R"R"'N formülünün aminleri kastedilmektedir. Bu sübstitüentler bir digerinden bagimsiz olarak bir veya daha fazla sübstitüent içerebilmektedir. Bulusun tercih edilen bir düzenlemesinde tersiyer amin bir siklik amin, baska bir deyisle R', R" ve R""ün ikisinin veya üçünün opsiyonel olarak kaynasmis ve opsiyonel olarak bir ikinci veya üçüncü halka nitrojen atomu içeren bir, iki veya üç 5-, 6- veya 7-elemanli alisiklik halkalar olusturmak için takildiklari nitrojen atomu ile birlikte birlestigi R'R"R"'N formülünün bir aminidir. Yine bu siklik aminler örnegin burada tanimlanan sekliyle bir veya daha fazla sübstitüent içerebilmektedir.
Bulusun tercih edilen bir düzenlemesinde katalizörün genel formül VI ila XlV'e göre asagidaki bilesiklerin biri veya birkaçi arasindan seçildigi bir proses saglanmaktadir: genel formül (VI)'in piperin bazli bir molekülü genel formül (Vll)'in 1,4-diazabisiklo[2.1.1]hekzan bazli bir molekülü genel formül (VIll)7in pirolidin bazli bir molekülü gendfomüHOXYmteßWerwmnbaüimrmobkmü R10\N/\Y (IX) genel formül (X)`in azepin bazli bir molekülü genel formül (XI)'in kinüklidin bazli bir molekülü formül (XII)'in bir hekzametilentetramini genel formül (Xlll)'in triazol bazli bir molekülü (R12)w_ | \\N (Xln) genel formül (XIV)'in 1,4-diazabisiklo[2.2.2]0ktan bazli bir molekülü q 0, 1, 2, 3, 4 veya 5'tir; v 0, 1, 2 veya 3'tür; w 0,1, 2, 3 veya 4'tür; X halojendir; Y CH2N(CH3)2, H veya C1-C4 alkildir; G C, 8, 0 veya N'dir; R10 bagimsiz olarak düz veya dallanmis alkili, sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis benzili, sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis fenili, halojeni, siyonoyu, hidroksili, nitroyu, alkilkarbonili, allili, formil, alkoksikarbonili, aminokarbonili, alkilaminokarbonili, dialkilaminokarbonili veya opsiyonel olarak halojen sübstitüe edilmis alkili, arili, alkoksiyi, alkiltiyoyu, alkilsülfinili veya alkilsülfonili temsil etmektedir.
R11 bagimsiz olarak 1-3 karbon atomunun sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis bir karbon köprüsünü temsil etmektedir veya bagimsiz olarak düz veya dallanmis alkili, sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis benzili, alkoksiyi, alkolü, alkenili, karbonili veya karboksilati temsil etmektedir; R12 bagimsiz olarak bagimsiz olarak N(CH3)2, 03-06 sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis heterosiklili, sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmis benzili, sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis fenili, düz veya dallanmis alkili, halojeni, siyanoyu, nitroyu, alkilkarbonili, fomili, alkoksikarbonili, aminokarbonili, alkilaminokarbonili, dialkilaminokarbonili temsil etmektedir veya opsiyonel olarak halojen sübstitüe edilmis alkili, arili. alkoksiyi, alkiltiyoyu, alkilsüfinili veya alkilsülfonili temsil etmektedir; R13 bir düz veya dallanmis 01-08 alkili temsil etmektedir; halojeni, metili, metoksiyi, metileni veya siyanoyu temsil etmektedir veya =C(R30)(R31) olusturmaktadir, burada R3O ve R31 bagimsiz olarak hidrojen veya R10'dur; halojeni, alkenili, alkinili, alkilkarbonili, formili, alkoksikarbonili, aminokarbonili, alkilaminokarbonili, dialkilaminokarbonili, alkili, arili, alkoksiyi, alkiltiyoyu, alkilsülfinili veya alkilsülfonil aril gruplarini, heterosiklili, sikloalkili, alkoksiyi, ariloksiyi, sikloalkiloksiyi, opsiyonel olarak sübstitüe edilmis sililoksiyi temsil bagimsiz olarak hidrojen veya R10'dur; R26 hidrojeni, halojeni, alkenili, alkinili, alkilkarbonili, formili, alkoksikarbonili, aminokarbonili, alkilaminokarbonili, dialkilaminokarbonili, alkili. arili, alkoksiyi, alkiltiyoyu, alkilsülfinili veya alkilsülfonil gruplarini, heterosiklili, sikloalkili, alkoksiyi, ariloksiyi, sikloalkiloksiyi veya opsiyonel olarak sübstitüe edilmis Bulusun tercih edilen baska bir düzenlemesinde katalizörün genel formül VI ila XIV'e göre asagidaki bilesiklerin biri veya birkaçi arasindan seçildigi bir proses saglanmaktadir: genel formül (VI)'in bilesikleri burada w 0, 1 veya 2'dir; G ya C ya da O'dur; R1O alkil, tercihen C1-C4, en çok tercihen metildir; R11 1-3 karbon atomlarinin sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis bir karbon köprüsüdür veya bagimsiz olarak düz veya dallanmis C1-C4-alkil, tercihen 1 köprü karbon atomudur; veya genel formül (VII)'in bilesikleri burada w 0 veya 1'dir; R11 bir düz veya dallanmis alkil, tercihen C1-C4 düz veya dallanmis alkil ve en çok tercihen metildir; veya genel formül (VIII)'in bilesikleri burada w 0 veya 1'dir; R10 düz veya dallanmis C1-C6 alkil, aIIiI veya sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis benzil, tercihen düz C1-C3 alkil, aIIiI, sübstitüe edilmemis benzil, en çok tercihen metil, aIIiI veya sübstitüe edilmemis benzildir; R11 bir düz veya dallanmis alkil, karbonil veya alkenil, tercihen C1-C4 düz veya dallanmis alkil ve en çok tercihen metildir; veya genel formül (IX)*in bilesikleri burada R10 01-08 düz veya dallanmis alkil, tercihen C1-C4 düz veya dallanmis alkil ve en çok tercihen metil veya etildir; Y CH2N(CH3)2, H veya C1-C4 alkil, tercihen CH2N(CH3)2, H veya metil ve en çok tercihen CH2N(CH3)2 veya H'dir; veya genel formül (X)'in bilesikleri burada q 0 veya 1`dir; R11 C1-C4 alkil, tercihen metil veya etil ve en çok tercihen metildir; genel formül (Xl)'in bilesikleri burada bilesik kinüklidin, 3-kinüklidinol veya 3- kinüklidion veya bunlarin bir asit tuzudur; veya formül (Xll)'in bilesikleri hekzametilentetramindir veya genel formül (XIII)'in bilesikleri burada w 0 veya 1'dir; R10 hidroksil, alkoksi veya C1-C4 alkil, tercihen hidroksil, metoksi veya metil ve en çok tercihen hidroksildir; R12 halojen, siyono, nitro, alkoksi, 01-04 alkil, tercihen halojen, siyano, nitro veya metildir; veya genel formül (XIV)'in bilesikleri burada w 0 , 1 veya 2”dir; R11 bir düz veya dallanmis alkil, tercihen C1-C4 düz veya dallanmis alkil ve daha da tercihen metildir; Bulusun daha çok tercih edilen bir düzenlemesinde katalizör asagidaki bilesiklerin biri veya daha fazlasi arasindan seçilmektedir: N-metilpiperidin veya N-metilmorfolin olan genel formül (VI)'in bir bilesigi. (1-metilpirolidin-2-il)metanol, 1-allilpir0lidin. metil metilprolinat, N-metilpirolidin veya metil benzilprolinat olan genel formül (VIII)'in bir bilesigi.
N,N,N',N'-tetrametilmetan-diamin veya trietilamin olan genel formül (IX)'e dayali bir bilesik.
Hekzametilentetramin olan genel formül (XII)'in bir bilesigi. 1H-benzo[d][1.2.3]triazoI-1-0I olan genel formül (Xlll)'in bir bilesigi.
Bulusun en çok tercih edilen bir düzenlemesinde katalizörün asagidaki bilesiklerin biri veya birkaçi arasindan seçildigi bir proses saglanmaktadir: 1,4-diazabisikl0[2.2.2]oktan (DABCO), N-metilpirolidin, N-metilpiperidin, N-metilmorfolin, hekzametilentetramin, 14- diazabisiklo[2.1.1]hekzan, kinüklidin, 3-kinüklidinol veya 3-kinüklidin0n.
Bulusun daha da tercih edilen bir düzenlemesinde genel formül (I)'in bir bilesigini hazirlamak için bir islem saglanmakta olup genel formül (II)'nin bir bilesiginin (II) genel formül R6-OH,nin bir alkolü veya bunun birtuzu ile i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) organik solventlerden büyük ölçüde muaf olan reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini Içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir düzenlemesinde bir proses saglanmakta olup, burada: LG teknikte bilinen herhangi bir uygun ayrilan grubu temsil etmektedir. Uygun bir ayrilan grup seçmek siradan bir uygulayicinin yetenekleri arasindadir. Tipik ayrilan gruplar LG halojen, tercihen klorin veya bromin; Ct-Cö alkoksi, tercihen metoksi veya etoksi; metilsülfoniloksi gibi C1-C6-alkilsülfonil0ksi; triflorometilsülfoniloksi gibi C1-C6-haloalkilsülfoniloksi; fenil- veya naftilsülfoniloksi gibi arilsülfoniloksi içermekte olup, burada aril radikali eger uygunsa bir veya daha faza halojenle veya fenilsülfoniloksi, p-toluensülfoniloksi ve p-CI-fenilsülfoniloksi gibi C1-s-alkil grubuyla sübstitüe edilebilmektedir. LG tercihen klorin, bromin, C1-Cö-alkil veya fenil-sülfoniloksi olup, klorin en çok tercih edilendir.
R1, R2, R3 ve R4 bagimsiz olarak hidrojen, florin, klorin, bromin, siyano, nitro, asetil, propionil, metoksikarbonil, etoksikarbonil, aminokarbonil, metilaminokarbonil, etilaminokarbonil, dimetilaminokarbonil, dietilaminokarbonil, metil, etil, ri- veya i-propil, n-, i-, 5- veya t-bütil, metoksi, etoksi, n- veya i-propoksi, metiltiyo, etiltiyo, metilsülfinil, etilsülfinil, metilsülfonil, etilsülfonil, triflorometil, trifloroetil, diflorometoksi, triflorometoksi, difloroklorometoksi, trifloroetoksi, diflorometiltiyo, difloroklorometiltiyo, triflorometiltiyo, triflorometilsülfinil veya triflorometilsülfonildir. Daha da tercih edilen R1, R2, R3 ve R4'ün bagimsiz olarak hidrojen veya metil oldugu bir proses saglanmasidir. En çok tercihen R1, R2, R3 ve R4'ün her biri hidrojendir.
Bulusun tercih edilen bir düzenlemesinde bir proses saglanmakta olup, burada R5 cem “C/OIMCÄYOCHS Hac/OWNWOCM O / VHCH; Haco OCHg Hac / 1% "i/W( \î o OCH o oci-i FzHC/ MAN/S( 3 FzHC/ ha& 3 veya bunlarin bir karisimini temsil etmektedir, noktasini belirtmektedir.
Daha da tercihen R5 asagidaki radikallerden birini: veya bunlarin bir karisimini temsil etmektedir, noktasini belirtmektedir. burada * fenil radikaline takilma burada * fenil radikaline takilma Bulusun tercih edilen bir düzenlemesinde bir proses saglanmakta olup. burada R6 asagidakilerden birini temsil etmektedir: opsiyonel olarak halojenle veya C1-C5 alkille, C1-6 alkoksiyle, 01-6 halojenalkille veya Cl-G halojenalkoksiyle sübstitüe edilmis, 3 ila 7 halka elemanina sahip olan bir heterosiklil; veya her biri opsiyonel olarak asagidakileri içeren gruptan seçilen ayni veya farkli sübstitüentler vasitasiyla mono- ila pentasübstitüe edilmis olan fenil veya naftil: a. halojen, siyano, formil veya asetal korumali formil (örnegin dimetil veya dietil asetal, 1,3-dioksolan-2-il, 1,3-dioksan-2-il)karb0ksil, karbomil, tiyokarbomil, aminokarbonil; b. her durumda 1 ila 8 karbon atomuna sahip olan C1-8, düz-zincirli veya dallanmis, alkil, oksialkil, alkoksi, alkoksialkil, alkil-tiyoalkil, dialkoksialkil, alkiltiyo, alkilsülfinil veya alkilsülfonil; 0. 02-63, düz-zincirli veya dallanmis, alkenil veya alkeniloksi; d. 1 ve 13 arasinda ayni veya farkli halojen atomlarina sahip olan C1-6, düz- zincirli veya dallanmis, halojenoalkil, halojenoalkoksi, halojeno-alkiltiyo, halojenoalkilsülfinil veya halojenoalkilsülfonil e. 1 ve 11 arasinda ayni veya farkli halojen atomlarina sahip olan C2-6, düz zincirli veya dallanmis, halojenoalkenil veya halojenoalkeniloksi; f. C1-6, düz-zincirli veya dallanmis, dialkilamino, alkilkarbonil, alkilkarbonil-oksi, alkoksikarbonil, alkilaminokarbonil, dialkilaminokarbonil, arilalkil-aminokarbonil, dialkilaminokarboniloksi, alkenilkarbonil veya alkinil-karbonil; h. her biri opsiyonel olarak florin, klorin, okso, metil, triflorometil ve etilden olusan gruptan seçilen sübstitüentler vasitasiyla mono- ila tetrasübstitüe edilmis olan, ikiserli takilmis C3-4 alkilen, C2-3 oksialkilen veya 01-2 dioksialkilen; veya i. radikal R8 hidrojen, hidroksil, C1-4 alkil veya C1-5 sikloalkildir ve R9 hidroksili, metoksiyi, etoksiyi, aminoyu, metilaminoyu, fenili veya benzili temsil etmektedir veya opsiyonel olarak siyano-, alkoksi-, alkiltiy0-, alkilamino-, dialkilamino- veya fenille sübstitüe edilmis 01-4 alkil veya alkoksiyi temsil etmektedir veya 02-4 alkeniloksi veya alkiniloksiyi temsil etmektedir veya benzoili, benzoiletileni, sinnamoili, heterosiklili temsil etmektedir veya her durumda alkil kisimlarinda 1 ila 3 karbon atomuna sahip olan ve her durumda halka kisminda opsiyonel olarak halojenle mono- ila trisübstitüe edilmis olan fenilalkili, fenilalkiloksiyi veya heterosiklilalkili ve/veya düz-zincirli veya dallanmis C1-4 alkili veya alkoksiyi temsil etmektedir.
Daha da tercihen R6 opsiyonel olarak mono- ila petasübstitüe edilmis fenildir, burada sübstitüentler halojen, siyano, formil veya asetal korumali formil, metoksikarbonil, etoksi-karbonil, aminokarbonil, metilaminokarbonil, etailaminokarbonil, dimetilamino- karbonil, dietilaminokarbonilden seçilmektedir, her durumda düz-Zincirli veya dallanmis C1-4 alkil veya halojenoalkildir veya asagidaki radikali temsil etmektedir: burada R8 hidrojendir ve R9 hidroksil, metoksi veya etoksidir.
En çok tercihen R6 2-siyan0fenildir (baska bir deyisle, genel formül R6-OH5nin alkolü 2- siyanofenoldür).
Bulusun tercih edilen bir düzenlemesinde bir proses saglanmakta olup, burada R7 hidrojen, florin, klorin, en çok tercihen hidrojendir. Tercih edilen bir düzenlemede R1, R2, R3 ve R4 hidrojendir, R5 veya bunlarin bir karisimidir, R6 2-siyanofenildir ve R7 hidrojendir.
Yukaridaki açiklamalarda ve aksi belirtilmedigi müddetçe: (a) Alkil, alkenidil, alkenil veya alkinil gibi doymus veya doymamis hidrokarbon zincirleri düz-Zincirli veya dallanmis olabilmektedir. Uygun sekilde ve aksi belirtilmedigi müddetçe alkil ve alkil-türevi zincirler 1 ila 10 karbon atomuna sahiptir ve alkenil ve alkenil-türevi zincirlerin yani sira alkinil ve alkinil-türevi zincirler 2 ila 20 karbon atomuna sahiptir. Hidrokarbon zincirleri heteroatomlar içerebilmektedir (örnegin bunlar alkoksi, alkiltiyo veya alkilamino gruplari olabilmektedir) ve ayrica örnegin halojen atomlariyla ve/veya hidroksil gruplariyla (örnegin halojenalkil, halojeno-alkoksi, hidroksilalkil) mono- veya polisübstitüe edilmis olabilmektedir. (b) Halojen veya halojeno florin, klorin, bromin veya iyodin anlamina gelmektedir. Uygun sekilde halojen veya halojeno florin, klorin veya bromin anlamina gelmektedir. En uygun sekilde halojen veya halojeno florin veya klorin anlamina gelmektedir. (c) Aril gruplari örnegin fenil, naftil. antranil, fenantril gibi aromatik, mono veya polisiklik hidrokarbon halkalaridir. Uygun sekilde aril gruplari fenil veya naftildir ve en uygun sekilde fenildir. (d) Heterosiklil gruplari doymus veya doymamis (ve aromatik olabilmektedir) siklik bilesikleri olup, burada en az bir halka elemani bir heteroatomdur, baska bir deyisle karbondan farkli bir atomdur. Eger halka birden çok heteroatom içeriyorsa bunlar ayni veya farkli olabilmektedir. Uygun heteroatomlar oksijen, nitrojen veya sülfürdür. Siklik bilesenler diger karbosiklik veya heterosiklik, üzerine kaynasmis veya köprülü halkalarla birlikte bir polisiklik halka olusturabilmektedir. Uygun sekilde heterosiklil gruplar mono- veya bisiklik halka sistemleri ve daha uygun sekilde mono- veya bisiklik aromatik halka sistemleri olabilmektedir. Heterosiklil gruplar ayrica uygun sekilde metil, etil veya halojenle mono- veya polisübstitüe edilebilmektedir. (e) Sikloalkil gruplari diger karbosiklik üzerinde kaynasmis veya köprülü halkalarla birlikte polisiklik halka sistemleri olusturabilen doymus karbosiklik bilesiklerdir. Polisiklik halka sistemleri de ayrica heterosiklik gruplara veya halka sistemlerine takilabilmektedir.
Yukarida bahsedilen veya tercih edilen radikal tanimlari hem formül (l)“in nihai ürününe hem de formül (I)'in hazirlanmasi için gerekli baslangiç malzemelerine uygulanmaktadir.
Baska birtercih edilen düzenlemede bulusun prosesi genel formül (Ila)'nin: LG ve R7 önceden tanimlandigi gibidir ve R5a radikallerin biridir: 2 s /Oh / OCH; 390\ H OCH: 2-siyanofenol veya bunun bir tuzu (uygun sekilde sodyum veya potasyum 2- siyanofenoksit), %0.05 ve 40 mol arasinda yukarida tanimlandigi sekilde bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizörün mevcudiyetinde reaksiyona sokulmasini içermektedir. Özellikle mevcut bulus formül (Ia)'ya göre metil (E)-2-{2-[6-(2-siyanofenoksi)-pirimidin-4-il0ksi]feniI}-3- metoksiakrilat(azoksistrobin) veya formül (Ib)'ye göre 002Me metil 2-{2-[6-(2-siyan0fen0ksi)pirimidin-4-il0ksi]eniI}asetat (DMA) gibi bunun ara ürünleri gibi strobilurin fungisitleri hazirlamak için bir proses saglamaktadir.
Mevcut bulusun çok tercih edilen bir düzenlemesinde formül (Ia)'nin bilesiginin hazirlanmasi için bir proses saglanmakta olup, gerek: a) 2-siyan0fenol ile formül (II)'nin bir bilesiginin i) %005 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) organik solventlerden büyük ölçüde muaf olan reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini; b) formül (III)'ün bir bilesiginin bir formül (IV)'in bir bilesigiyle veya bunun bir tuzuyla, i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermektedir ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; burada LG önceden tanimlandigi gibidir.Ve yine mevcut bulusun çok tercih edilen baska bir düzenlemesinde formül (Ib)'nin bilesiginin hazirlanmasi için bir proses saglanmakta olup, gerek: a) 2-siyan0fen0l ile formül (ll)`nin bir bilesiginin .1. .7 / f . ""Lumi ' 'tü-4. i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermektedir ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; o) formül (III)'ün bir bilesiginin bir formül (IV)'in bir bilesigiyle veya bunun bir tuzuyla, i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermektedir ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; burada LG önceden tanimlandigi gibidir.
Eger bulusun ürünü genel formül (Id)'nin bir bilesigi ise (baska bir deyisle R5'in metil- propiyonat oldugu bilesik (l)) o zaman bu bilesik (Id) genel formül (lf)'nin bilesigine (baska bir deyisle R5,in metil 2-(3-metoksi)akrilat oldugu bilesik (I)) çevrilebilmektedir; proses saglamakta olup, R7 MeO / gerek: a) genel formül (lld)'nin bir bilesiginin 007Me RG-OH genel formülünün bir alkolüyle veya bunun bir tuzuyla, i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermektedir ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; gerekse b) genel formül (Id)'nin bir bilesigini hazirlamak için 002Me ve genel formül (ld)'nin bir bilesiginin bir formilleme adimi araciligiyla genel formül (le)'nin bir bilesigine çevrilmesini ve genel formül (Ie)'nin bu bilesiginin bir metilasyon adimi ve opsiyonel olarak bilesik (If)'nin izolasyonu ve saflastirilmasi araciligiyla buna çevrilmesini içermektedir; genel formül (lIl)'ün bir bilesiginin genel formül (IVd)'nin bir bilesigiyle veya bunun bir tuzuyla, i) %005 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermektedir ve burada reaksiyon ortami %10'dan w/w az organik solvent içermektedir; LG, R1, R2, R3, R4, R6 ve R7 önceden tanimlandigi gibidir.
Genel formül (If)'nin bir bilesiginin hazirlanmasinda: Genel formül (ld)'nin bilesigi ilk önce bir solventte (örnegin aprotik organik solvent) bir formilleme ajani, bir Lewis asidi ve bir baz (tercihen bir organik baz) mevcudiyetinde -20 ila 200°C arasinda degisen bir sicaklikta bir formilleme adimi araciligiyla çevrilmesini içermektedir böylece genel formül (Ie)'nin bilesigi elde edilmektedir. Genel formül (Ie)`nin bilesiginin izolasyonu ve saflastirmasi gerekli olmayabilmektedir ancak bu hem formilleme hem de metilasyon adimlarinda kullanilan spesifik reaksiyon kosullarina baglidir. Metilasyon adimi genel formül (If)'nin bilesigini elde etmek için bir metilleme ajani ve bir alkali mevcudiyetinde - ila 100°C arasinda degisen bir sicaklikta gerçeklestirilmektedir.
Lewis asidine iliskin örnekler titanyum tetraklorür, alüminyum triklorür, metilalüminyum klorür, kalay klorür, ferrik klorür, çinko klorür ve boron triflorür etil eter, tercihen titanyum tetraklorürdür. Kullanilan Lewis asidinin miktari formilleme adiminin düzgünlügünü, örnegin kullanilan genel formül (Id)'nin bilesiginin 1.00 molar esdegeri basina 0.1 ila 6.0 molar esdeger, tercihen 1.0 ila 3.0 molar esdeger saglamaktadir.
Formilleme ajanlarina iliskin örnekler metil format, etil format, trimetil ortoformat ve trietil ortoformat, tercihen trimetil ortoformattir. Kullanilan formilleme ajaninin miktari formilleme adiminin düzgünlügünü, örnegin kullanilan genel formül (Id)'nin bilesiginin esdeger saglamaktadir.
Organik bazlara iliskin örnekler aminler ve metal alkoksitler, tercihen trimetil amin, trietil amin, tribütil amin, diizopropiletil amin, piridin gibi tersiyer amindir. Kullanilan organik bazin miktari reaksiyonun düzgünlügünü, örnegin kullanilan genel formül (Id),nin molar esdeger saglamaktadir.
Alkali örnekleri sodyum hidroksit, potasyum hidroksit, sodyum karbonat, potasyum karbonat, sodyum bikarbonat, potasyum bikarbonat, sodyum metoksit, sodyum etoksit ve sodyum tersiyer bütoksit, tercihen sodyum hidroksit ve potasyum hidroksittir.
Kullanilan alkali miktari metilasyon adiminin düzgünlügünü, örnegin kullanilan genel formül (Id)'nin bilesiginin 1.00 molar esdegeri basina 0.8 ila 6.0 molar esdeger, tercihen 1.0 ila 2.0 molar esdeger saglamaktadir. Metilasyon ajanina iliskin örnekler dimetil sülfat, trimetil ortoformat, klorometan, bromometan ve iyodometan, tercihen dimetil sülfattir. Kullanilan metilasyon ajaninin miktari metilasyon adiminin düzgünlügünü, örnegin kullanilan genel formül (Id)'nin bilesiginin 1.00 molar esdegeri basina 0.8 ile 6.0 molar esdeger, tercihen 1.0 ila 3.0 molar esdeger saglamaktadir.
Formilleme adimini proton veremeyen veya alamayan bir aprotik solventte gerçeklestirmek tercih edilmektedir. Aproptik solventlere iliskin örnekler halojenli hidrokarbon, benzen, doymus hidrokarbon, dimetil sülfoksit, tercihen dikloroetan, diklorometan, triklorometan ve klorobenzen gibi halojenli hidrokarbondur.
Metilasyon adimini gerçeklestirmek için uygun ortam benzeri, toluen, klorobenzen, diklorometan, dikloroetan, metanol, etanol, bütanol, etil eter, 1,2-dimetoksietan, tetrahidrofuran, aseton, metil etil keton, metil izobütil keton, etil asetat, izopropil asetat, propil asetat ve bütil asetat gibi bir polar veya bir polar olmayan solvent olabilmektedir.
Tercih edilen bir düzenlemede genel formül (Id)'nin bilesigi formül (Ib)'nin bilesigidir ve genel formül (If)'nin bilesigi formül (Ia)'nin bilesigidir, baska bir deyisle asagida gösterildigi sekliyle asagidaki diziyi içeren bir prosestir: Baslangiç malzemeleri RG-OH ve formüller (II), (III), (IV)'nin bilesikleri ve formül (I)'in nihai ürünü farkli muhtemel izomerik formlarin saf izomerleri, örnegin E veya 2 izomerleri olarak veya uygun sekilde farkli muhtemel izomerik formlarin, özellikle örnegin E/Z karisimlari gibi hetero-izomerlerin karisimlari olarak bulunabilmektedir.
Bulusun prosesi reaksiyon ortami içerigiyle karsilastirildiginda reaksiyon ortami organik solventten %10'dan w/w az içeren olarak su kullanilarak gerçeklestirilmektedir.
Tercih edilen bir düzenlemede reaksiyon ortami organik solventin %9'dan w/w azini, tercihen organik solventlerin yaklasik %8iinden w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin %7”sinden w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin %ö'sindan w/w azini ve en çok tercihen organik solventin %5linden w/w azini içermektedir.
Daha da tercih edilen bir düzenlemede reaksiyon ortami organik solventin %4,5'inden w/w azini, tercihen organik solventlerin yaklasik %4'ünden w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin %S'ünden w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin içermektedir.
Yine daha da tercih edilen bir düzenlemede reaksiyon ortami organik solventin daha da tercihen organik solventlerin %0,6'sindan w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin %0,57inden w/w azini ve en çok tercihen organik solventin %0,4'inden w/w azini içermektedir.
En çok tercih edilen bir düzenlemede reaksiyon ortami organik solventin %O,3”ünden w/w azini, tercihen organik solventlerin yaklasik %0,2'sinden w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin %O,1'inden w/w azini, daha da tercihen organik solventlerin %0,05'inden w/w azini içermektedir ve en çok tercihen tamamen organik solventlerden muaftir.
Eger herhangi bir organik solvent mevcut ise bunlar örnegin baslangiç malzemelerini hazirlamak için gereken önceki proses adimlarindan baslangiç malzemelerinde, ve/veya önceki kullanimdan üretim ekipmaninda (reaktörler, borular, vs.) mevcut olabilmektedir. Dolayisiyla bulusun prosesi reaksiyon ortaminda isteyerek veya istemeden hazirlanan/eklenen %10'dan w/w az organik solventle, muhtemelen organik solvent olmadan ve tercihen kullanilan baslangiç malzemelerinin ve reaksiyon ekipmaninin pratik olarak muhtemel oldugu sekilde organik solvent izlerinden muaf oldugu kosullar altinda gerçeklestirilmektedir.
Bu organik solventlere iliskin örnekler petrolyum eter, hekzan, heptan, siklohekzan, metilsiklohekzan, benzen, toluen, ksilen ve dekalin gibi alifatik alisiklik ve aromatik hidrokarbonlar; klorobenzen, diklorobenzen, diklorometan, kloroform, karbon tetraklorür, dikloroetan ve trikloroetan gibi halojenli hidrokarbonlar; piridin veya bir sübstitüe edilmis piridin örnegin 2,6-dimetilpiridin gibi heteroaromatik solventler; dietil eter, diziopropileter, metiI-tert-bütil dioksan, tetrahidrofuran, 1,2-dimetoksietan, 1,2- dietoksietan ve anisol gibi eterler; asetonitri, propionitril, n- ve i-bütironitril ve benzonitril gibi nitriller; N,N-dimetilformamid, N,N-dimetilasetamid, N-metilformamid, N-metil- pirolidon ve hekzametilfosforik triamid gibi amidler; metil asetat, etil asetat ve izopropil asetat gibi esterler; dimetilsülfoksit gibi sülfoksitler; dimetilsülfon ve sülfolan gibi sülfonlar; etanol, metanol, bütanol veya izo-propanol gibi alkollerdir.
Bu bulusun anlami içerisinde reaksiyonu katalize edebilen herhangi bir tersiyer-amin bilesik bir katalizör olarak kabul edilmektedir. Tersiyer-amin reaksiyon kosullari altinda kendi katalitik etkisinin disinda inert kalacak sekilde seçilir, baska bir deyisle baslangiç malzemelerinin veya nihai ürünlerin herhangi biriyle reaksiyona girmez. Bu sekilde katalizör veya katalizörü içeren reaksiyon ortami birden fazla kez yeniden kullanilabilir.
Organik solvent ile ortam sicakliginda sivi ve burada açiklanan reaksiyon kosulu altinda inert olan, sudan farkli herhangi bir solvent kastedilmektedir. Bu bulusun anlami içinde baslangiç malzemelerinin, ara ürünlerin, ürünlerin veya katalizörlerin herhangi biri reaksiyon ortaminin parçasi olarak degerlendirilmemektedir.
Ek olarak bulusun prosesi tercihen bir asit alici mevcudiyetinde gerçeklestirilmektedir.
Uygun asit alicilarin hepsi alisilmis inorganik ve organik bazlardir. Bunlar örnegin alkalin toprak metal hidroksitleri ve alkali metal hidroksitleri, asetatlari, karbonatlari, bikarbonat fosfatlari, hidrojen fosfatlari ve hidritleri örnegin sodyum hidroksiti, potasyum hidroksiti, sodyum karbonati, potasyum karbonati, sodyum bikarbonati, potasyum bikarbonati, potasyum fosfati, sodyum fosfati, potasyum hidrojen fosfati, kalsiyum hidriti, sodyum hidriti ve potasyum hidriti, guanidinleri, fosfazinleri (bakiniz, örnegin 9422), Iityum di-izo-propilamin gibi metal dialkilamidleri ve solventler veya muhtemel seyrelticiler olarak yukarida açiklananlar gibi tersiyer aminleri içermektedir. Özellikle uygun asit alicilar alkalin toprak metal, alkali metal hidroksitler ve alkali metal karbonatlar, özellikle potasyum hidroksit, potasyum karbonat ve sodyum karbonattir.
Daha uygun sekilde asit alici potasyum karbonat veya potasyum hidroksittir. Kullanilan asit alicinin miktari genel formül R6-OH'nin alkolüyle veya genel formül (IV)'in bilesigiyle karsilastirildiginda 0.2 ila 5 esdeger arasindadir, tercihen kullanilan asit alicinin miktari 0.5 ve 4 arasinda ve en çok tercihen 1 ila 3 arasindadir.
Uygun sekilde bulusun prosesi %005 ve 40 mol arasinda katalizör mevcudiyetinde gerçeklestirilmekte olup, katalizör genel formüller (VI) ila (XIV)`nin bir veya daha fazla bilesigi arasindan seçilmektedir. Tercihen herhangi bir miktar katalizör, %0.1 ve 30 mol arasinda katalizör veya %0.1 ve 20 mol arasinda katalizör veya %0.1 ve 10 mol arasinda katalizör mevcut bulusta kullanim için uygundur ancak en uygun sekilde %02 ve 7 mol arasinda katalizör kullanilmaktadir. Reaksiyon sirasinda mevcut katalizörün mol yüzdesi en düsük miktarda mevcut baslangiç malzemesine baglidir. Örnekler asagida saglanmaktadir: Katalizör Katalizör Tercih edilen En çok tercih edilen yükleme katalizör yükleme katalizör yükleme hidroklorür mol hekzan mol Reaksiyon çesitli sicakliklarda, örnegin 50 ila 130°C arasinda degisen sicakliklarda, 80'den 110°C'ye kadar bir sicaklikta gerçeklestirilebilmektedir.
Bulusun prosesi katalizöre, baza ve reaksiyon sicakligina bagli olarak herhangi bir sicaklikta, ancak uygun sekilde 1-10 Bar arasinda gerçeklestirilebilmektedir. Düsük bir kaynama sicakligi olan katalizörler için daha yüksek sicakliklara atmosferik basinçtan daha yüksek basinçtaki reaksiyon vasitasiyla erisilebilmektedir ve reaksiyonlar eger istenirse atmosferik basinçta gerçeklestirilebiImektedir. Genelde reaksiyon 1 ila 8 Bar arasindaki bir basinçta, uygun sekilde 1 ila 5 Bar arasindaki basinçta, tipik olarak 1 ila 2 var arasinda, örnegin ortam basincinda gerçeklestirilebilmektedir.
Bulusun prosesini gerçeklestirmek için genel formül R6-OH'nin alkolleri genel formül (II)'nin bilesiginin molü basina 0.8`den 5 mole kadar, genellikle 0.9'dan 3 mole kadar ve tercihen 'ün bilesiginin molü basina genel formül (IV)'in bir bilesiginin benzer miktarlari (0.8 ila 5 mol, genel olarak 0.9 ila 3 mol) kullanilmaktadir.
Bulusun prosesini gerçeklestirmek için reaksiyon ortami olarak kullanilan suyum miktari tercihen en yüksek agirlik miktarinda bulunan baslangiç malzemesi bilesiklerinin (baska bir deyisle, kenetleme bilesenleri) herhangi biriyle karsilastirildiginda 0.2:1'den daha fazla su:kenetleme bileseni oraninda (w/w) mevcuttur yani en yüksek agirlik miktarinda bulunan iki kenetleme bileseninin herhangi birinin agirlikça 1 parçasi basina tercihen agirlikça 0.2 parçadan daha fazla su vardir. Bu sekilde reaksiyon ortami olarak bulunan suyun toplam agirligi/hacmi üzerinde herhangi bir üst limit yoktur ancak prosesin gerçeklestirilmesini kolaylastirmak için tercihen en yüksek miktarinda bulunan iki kenetleme bileseninin herhangi birinin 1 parçasi basina agirlikça 10 parçadan az su, tercihen 6'dan az ve daha da tercihen 4'ten az su vardir. En yüksek agirlik miktarinda bulunan kenetleme bileseni ve su arasinda tercih edilen bir oran (su:kenetleme Kenetleme bilesenleri reaksiyon ortaminda çift seklinde bulunur ve reaksiyon dizisine bagli olarak gerek a) R6-OH ve genel formül (ll)'nin bilesigi gerekse b) genel formül (III)'ün bilesigi ve genel formül (IV)'In bilesigidir.
Bulusun prosesi reaksiyon için kullanilan her iki kenetleme bileseninin opsiyonel olarak asit alici ile birlikte ortam sicakliginda karistirilmasi vasitasiyla gerçeklestirilmektedir.
Su ve katalizör (tamamen veya kismen) daha sonra reaksiyon karisimina eklenmektedir ve reaksiyon karisimi normalde yüksek bir sicaklikta karistirilmaktadir.
Ancak katalizör reaksiyonu baslatmak için herhangi bir asamada (tamamen veya kismen) eklenebilmektedir. Reaksiyonun tamamlandigina örnegin görsel veya analitik araçlar vasitasiyla hükmedildikten sonra reaksiyon karisimi düzenlenmekte ve ürün teknikte iyi bilinen geleneksel teknikler kullanilarak izole edilmektedir. Yukarida belirtildigi gibi katalizör herhangi bir asamada eklenebilmektedir (tamamen veya kismen) ancak katalizörün genel formül (II)'nin bilesigiyle veya genel formül (III)'ün bilesigiyle sirasiyla genel formül R6-OH'nin alkolünün yoklugunda veya genel formül (IV)'in bilesiginin yoklugunda karistirilmamasi tercih edilmektedir. En çok tercih edilen ekleme sirasi genel formül R6-OH'nin alkolünün veya genel formül (lV)'in bilesiginin su ve baz içeren reaksiyon karisimina eklenmesi, ardindan ya katalizörün ve/ya da genel formül (ll)'nin bilesiginin veya genel formül (lll)'ün bilesiginin eklenmesidir. Bu ekleme sirasinin takip edilmesi daha yüksek ürün getirilerini destekleme egilimindedir.
Bulusa göre prosesi gerçeklestirmek için baslangiç malzemeleri olarak gereken genel formül R6-OH'nin alkolleri ticari olarak bulunabilmektedir veya literatür prosesleri kullanilarak mevcut ticari olarak bulunabilen baslangiç malzemelerinden yapilabilmektedir.
Formül (II) ve (III)'ün bilesikleri örnegin (içerikleri buraya referans olarak dahil edilen) ABD US 6,734,304 patentinde tartisildigi gibi hazirlanabilmektedir. Özellikle R5'in metil (E)-2-(3-metoksi)akrilat grubu C(COzCH3)=CHOCH3 oldugu formül (II)'nin bilesigi ve R5'in metil 2 oldugu formül (II)'nin bilesigi 3-(0i-metoksi)metilenbenzofuran-2(3H)-0nun (benzofuran-2(3H)-ondan patent yayininda açiklandigi gibi hazirlanabilmektedir. R5'in metil (E)-2-(3- metoksi)akrilat grubu oldugu formül (II)'nin bilesigi ayrica WO 92/08703 veya WO dimetoksi)propanoat grubu oldugu formül (II)'nin bilesiginden metanolün elimine edilmesi vasitasiyla (yani demetanoliz vasitasiyla) hazirlanabilmektedir. R5”in metil 2- (3,3-dimetoksi)propanoat grubu oldugu formül (II)'nin bilesigi GB-A-2291874 sayili Ingiliz patent yayininda açiklandigi gibi R5'in metil 2-(3,3-dimetoksi)propanoat grubu oldugu formül (IV)lin bir bilesiginin 4,6-dikloropirimidin ile reaksiyona sokulmasi vasitasiyla hazirlanabilmektedir. Bilinen teknikler vasitasiyla kullanimdan önce saflastirilabilmektedir veya bir önceki reaksiyondan örnegin bir “tek-pot” reaksiyonundan saflastirilmamis bir durumda kullanilabilmektedir.
Genel formül (IV)'in bilesikleri ayrica bilinmektedir ve referanslari US 6,734,304sayili ABD patentinde verilen bilinen yöntemler vasitasiyla hazirlanabilmektedir. Özellikle R5'in metil 2-(3,3-dimetoksi)-propan0at grubu oldugu formül (lV)'in bilesigi 3-(0- metoksi)-metilenbenzofuran-2(3H)-ondan GB-A-2291874'da açiklandigi gibi hazirlanabilmektedir. R5'in metil (E)-2-(3-metoksi)akrilat oldugu formül (lV)'nin bilesigi dimetoksi)propanoat grubu oldugu formül (IV)'in bir bilesiginin demetanolizi vasitasiyla hazirlanabilmektedir. Bu durumda fenolik grubun örnegin demetanolizden önce benzilasyon vasitasiyla korunmaya ve daha sonra korumanin kaldirilmasina ihtiyaci olmaktadir.
Eger alkol baslangiç malzemesinin bir tuzu istenirse (RG-OH veya bilesik (IV)), bu n- situ veya reaksiyon gerçeklesmeden önce örnegin alkolle bir asit alicinin reaksiyona sokulmasi vasitasiyla gerçeklestirilebilmektedir.
Asagidaki örnekler bulusu açiklamaktadir. Örneklerin gerçeklestirilen tüm testlerin temsili olarak amaçlanmamasi gereklidir ve bulusu herhangi bir sekilde kisitlamayi amaçlamamaktadir. ÖRNEKLER: Bu örneklerde: DABCO : 1,4-diazabisiklo [2.2.2]0ktan DMF : dimetilformamid DMSO : dimetil sülfoksit Manyetik bir karistirici ile donatilan -metil 2-(2-((6- eklenmistir. Su (50 mL) ve N-metiI-piperidin (286 9, 28.8 mmol) ambiyant sicaklikta eklenmistir, akabinde karisim, ambiyant sicaklikta yag banyosu üzerine yerlestirilmistir ve isitma baslatilmistir. Karisim 20 dakika 120°C'ye isitilmistir ve dis sicaklik yaklasik 80°C oldugunda karistirma baslar. Biraz gaz yayilmasi gözlenmistir. Karisim, 5 saat 100°C`de hafif reflüks altinda karistirilmistir. Karisim akabinde 80°C'ye sogutulmustur ve etil asetat ( ile seyreltilmistir. Iki faz karistirilmistir ve ayrilmistir. Üst organik parça, 40°C'de vakum altinda kuruyana kadar buharlastirilmistir. Ham kalinti, reflükste metanol ( içinde çözünmüstür, akabinde su (30 mL) bu sicaklikta yavasça eklenmistir. Solüsyon, 1 saat içinde ambiyant sicakliga çalkalanarak serbest bir sekilde sogumaya birakilmistir ve solüsyon, 40°C'de 0.4 9 saf azoksistrobin ile tohumlanmistir. Ortaya çikan sulu karisim dakika içinde tekrar O°Clye sogutulmustur ve burada 20 dakika daha tutulmustur, akabinde katilar, emis filtresi ile geri kazanilmistir ve 50 mL soguk metanolzsu 4:1 ile yikanmistir. Filtre keki, bir gece ambiyant sicaklikta vakum altinda kurutulmustur, verim) ürününü vermistir.
Manyetik bir karistirici ile donatilan 250 mL'Iik bir balonda, 2-hidr0ksibenzonitril (20.5 9, 170 mmol), su (20.59) içinde süspanse edilmistir, akabinde su ( içindeki karisim homojen olmaya baslamistir. (E)-Metil 2-(2-((6-klor0pirimidin-4-iI)0ksi)feniI)-3- akabinde ortaya çikan 3qu karisim, 41/2 saat reflüks yogusturucu altinda 100°C'ye isitilmistir. Karisim 30 dakika 89°C'ye sogutulmustur ve akabinde toluen ( ve su (50 mL) eklenmistir. Iki faz 10 dakika karistirilmistir ve akabinde üst organik parça, 60°C`de döner buharlastirma ile kuruyana kadar buharlastirilmistir. Kalinti, 55°C”de metanol (100 g) içinde çözünmüstür ve akabinde su (20 g) ve sonrasinda 0.2 9 saf kati azoksistrobin eklenmistir. Karisim, çalkalanarak serbest bir sekilde oda sicakligina (RT) sogutulmustur ve bir gece bu sekilde birakilmistir. Ortaya çikan sulu karisim 0°Ciye sogutulmustur ve 30 dakika çalkalanmistir. Katilar, emis filtresi ile geri kazanilmistir, 15 mL soguk metanol:su 5:1 ile yikanmistir ve azoksistrobin ürününü ambiyant sicaklikta vakum altinda kurutulmustur.
Manyetik bir karistirici ile donatilan 500 mL'Iik bir balona 2-hidroksibenzonitril (41 g, Karisim 70°Ciye isitilmistir ve 10 dakika bu sicaklikta karistirilmistir. (E)-metil 2-(2-((6- kloropirimidin-4-il)oksi)feniI)-3-metoksiakrilat (100 g, 302 mmol) eklenmistir (dikkat, hizli CO2 yayilmasi görülebilir) ve son olarak 1-metilpirrolidin (0.629 ml. 6.05 mmol) eklenmistir. Karisim, 120°C'de (iç sicaklik 115-117°C) bir yag banyosunda isitilmistir, böylece hafif bir reflüks gözlenmistir. Karisim 120°C`de 5 saat tutulmustur, akabinde 80°C'ye sogutulmustur ve toluen ( ile seyreltilmistir. Iki faz bu sicaklikta ayrilmistir ve üst organik faz, 60°C'de vakum ile kuruyana kadar buharlastirilmistir. Toluen yigini uzaklastirildiginda kivamli kalinti, metanol ( içinde çözünmüstür, akabinde çalkalanarak ambiyant sicakliga sogutulmustur. Ortaya çikan sulu karisim akabinde 15 dakika içinde 0°Clye sogutulmustur, akabinde filtrelenmistir. Katilar, soguk metanol (20 mL) ile yikanmistir ve bej rengi bir kati olarak kurutulmustur. süspanse edilmistir ve akabinde süspansiyon, 70°C'ye bir yag banyosu üzerinde eklenmistir ve karisim homojen hale gelmistir. (E)-metil 2-(2-((6-kl0ropirimidin-4- il)0ksi)fenil)-3-metoksiakrilat (10 g, 97 %, eklenmistir, akabinde ortaya çikan sulu karisim, 3 saat reflüks yogusturucu altinda 120°C“ye isitilmistir. Karisim 30 dakika içinde 80°C'ye sogumaya birakilmistir, akabinde etil asetat (20 mL) ve su (15 mL) eklenmistir ve iki faz karisimi karistirilmistir ve bir emülsiyon olusmustur. Bu, ambiyant sicakliga sogutulmustur, akabinde 0.5 9 potasyum karbonat eklenmistir ve faz ayirma hizli olmustur. Organik parça, mmol, 96.5 % ham verim) elde etmek üzere vakum ile kuruyana kadar buharlastirilmistir. (15 g) içinde süspanse edilmistir. Su ( içinde %85 potasyum hidroksit (11.25 9, 170 mmol) solüsyonu 2 dakika içinde eklenmistir ve karisim homojen hale gelmistir. N- il)oksi)fenil)-3-metoksiakrilat (50 g, 97%, 151 mmol) eklenmistir, bu sirada karistirmaya devam edilmistir, ortaya çikan sulu karisim, 41/2 saat reflüks yogusturucu altinda 120°C'ye ayarlanan bir yag banyosunda isitilmistir. Karisim, 30 dakika içinde 89°C”ye sogutulmustur ve akabinde n-bütilasetat ( eklenmistir. Iki faz 10 dakika karistirilmistir, akabinde karistirma durdurulmustur ve faz ayirma hizli olmustur.
Alt aköz faz uzaklastirilmistir, akabinde üst organik faz, döner buharlastiriciya transfer edilmistir ve 10 mL, eser miktarda su içerigini uzaklastirmak üzere yaklasik 60°C'de damitma ile uzaklastirilmistir. 50 mL n-bütil asetat daha eklenmistir, akabinde materyal, saf azoksistrobin (200 mg) ile tohumlanmistir, akabinde çalkalanarak ambiyant sicakliga sogutulmustur. akabinde tekrar 10 dakika boyunca 0°C`ye sogutulmustur.
Katilar, emis filtresi ile geri kazanilmistir ve soguk n-bütil asetat (20 mL) ile yikanmistir, saglayarak iki gün ambiyant sicaklikta vakum altinda kurutulmustur. 2-hidroksibenzonitril (98% saflik, 5.2 9, 42.8 mmol), su ( içinde sulu karisim olarak süspanse edilmistir ve akabinde su (2.79) içindeki potasyum hidroksit (85% saflik, 2.70 9, 40.9 mmol) solüsyonu, ambiyant sicaklikta damlatilarak eklenmistir. Metil isitilmistir, akabinde 60°C'ye sogutulmustur. EtOAc (25 mL) ve akabinde 5% aköz K eklenmistir, akabinde iki faz iyice karistirilmistir ve oda sicakligina sogutulmustur. 15 dakika sonra iki faz ayrilmistir ve organik parça, yari kati kahverengi bir kalinti saglayarak vakum ile kuruyana kadar buharlastirilmistir. Kalinti, metanol (17 g) içinde süspanse edilmistir ve 60°C'ye isitilmistir, böylelikle tüm materyal çözünmüstür. Solüsyon, çalkalanarak serbest bir sekilde oda sicakligina sogutulmustur ve ortaya çikan sulu karisim O°C`ye sogutulmustur. Katilar, filtrasyon ile geri kazanilmistir ve soguk metanol (5 mL) ile yikanmistir ve akabinde 10.109 DMA, (91.1 kurutulmustur. 2-hidroksibenzonitril (98% saflik, 5.2 9, 42.8 mmol), su ( içinde bir sulu karisim olarak süspanse edilmistir, ve akabinde su (2.7g) içindeki potasyum hidroksit (85% saflik, 2.70 9, 40.9 mmol) solüsyonu, ambiyant sicaklikta damlatilarak eklenmistir. Metil olarak 1-Metilpiperidin (1.5 ml, 12.34 mmol) eklenmistir, akabinde karisim 4 saat 100°C`ye isitilmistir, akabinde 60°Ciye sogutulmustur. EtOAc (25 mL) ve akabinde 5% aköz K2C03 (20 mL) eklenmistir, akabinde iki faz iyice karistirilmistir ve oda sicakligina sogutulmustur. 15 dakika sonra iki faz ayrilmistir ve organik parça, yari kati kahverengi bir kalinti saglayarak vakum ile kuruyana kadar buharlastirilmistir. Kalinti, metanol (17 g) içinde süspanse edilmistir ve 60°C'ye isitilmistir, böylelikle tüm materyal çözünmüstür. Solüsyon çalkalanarak serbest bir sekilde oda sicakligina sogutulmustur ve ortaya çikan 3qu karisim 0°C”ye sogutulmustur. Katilar, filtrasyon ile geri kazanilmistir ve soguk metanol (4 mL) ile yikanmistir ve akabinde 9.589 DMA, (23.8 mmol, 89% verim) saglayarak ambiyant sicaklikta vakum altinda kurutulmustur.
Sicaklik kontrolü, yogusturucu ve mekanik karistiricisi olan ceketli bir 500 mL reaksiyon haznesine 1739 CH20I2 eklenmistir ve 0°C`ye sogutulmustur. Akabinde kahverengi bir karisim ile sonuçlanarak eklenmistir. Bu karisimin 30 dakika 0-5°C`de karistirilmasi üzerine, bir siringa pompasi kullanilarak 0-5°C2de 2 saat içinde 50.69 (2,5 es.) trietilamin eklenmistir. Solüsyon koyu bir renge dönmüstür ve 0-5°C'de 60 dakika karistirilmistir. Reaksiyon karisimi, 5-15°C'de 400 mL su eklenerek dikkatli bir sekilde söndürülmüstür. Sicaklik, karistirma altinda 30 dakika 20-25°C“ye durulanmistir (1,5 es.) dimetilsülfat ve 6.219 (0.1 es.) tetrabütilammonyum hidrojensülfat eklenmistir.
Bu karisim 25-30°C`de 1 saat iyice karistirilmistir ve fazlar ayrilmistir. Organik faz, uzaklastirmak üzere 25°C'de 21/2 saat karistirilmistir. Fazlar ayrilmistir ve organik faz, 200mL 1N HCI ile yikanmistir vakum ile konsantre edilmistir ve kalinti, 11 9 MeOH”den rekristalize edilmistir. Ortaya çikan soluk sari kristaller, %97 safligi olan 66.5 9 Azoksistrobin vermek üzere kurutulmustur.
Karsilastirmali örnek 1: Manyetik bir karistirici ile donatilan -metil 2-(2-((6- ambiyant sicaklikta eklenmistir, akabinde karisim yag banyosu üzerine yerlestirilmistir, sicaklik 120°C'ye yükseltilmistir ve 22 saat bu sicaklikta karistirilmistir. Yag banyosu sicakligi, 90°C'ye düsürülmüstür, akabinde yavasça toluen ( eklenmistir ve iyi bir karistirmanin muhafaza edildiginden emin olunmustur. Alt aköz faz uzaklastirilmistir ve ayrilmistir. Üst organik faz, 60°C'de döner bir buharlastirici üzerinde kuruyana kadar buharlastirilmistir. Materyal, 50°C'de metanol (85 mL) içinde çözünmüstür, akabinde çalkalanarak sogumaya birakilmistir. Karisim, 0.1 9 azoksistrobin ile 30°C`de tohumlanmistir, akabinde O°C`ye sogutulmustur ve burada 30 dakika tutulmustur. Kristaller, filtrasyon ile geri kazanilmistir ve soguk metanol (15 mL) ile yikanmistir ve akabinde soluk sari bir kati olarak 45.90 9 azoksistrobin (97 % saf, 110 mmol, 73 % verim) saglayarak vakum ile kurutulmustur.
Karsilastirmali örnek 2: Manyetik bir karistirici ile donatilan -metil 2-(2-((6- (106 ml) içinde çözünmüstür ve akabinde dimetilformamid (39.25 g) içindeki 2- hidroksibenzonitril (39.25 9, 329 mmol) solüsyonu eklenmistir. Potasyum karbonat ( sirasiyla eklenmistir. Karisim 75 dakika 80°Cyye isitilmistir, akabinde tüm dimetilformamid, vakum damitma ile uzaklastirilmistir. Kati kati kalinti, 80°C'ye sogutulmustur, akabinde toluen (168 g) ve akabinde su ( eklenmistir. Karisim, 30 dakika boyunca 80°C'de karistirilmistir, akabinde emülsiyon, 160 mL sicak su içeren 1 L ayirma hunisi içine bosaltilmistir. Alt aköz faz ve orta faz ayrilmistir ve toluen fazi, 500 mL'lik balona transfer edilmistir. Aköz ve orta fazlar, 20 mL toluen ile 80°C`de karistirilmistir ve akabinde iki faz ayrilmistir.
Kombine toluen fazlari, koyu bir surup (130.45 9) kalana kadar vakum ile 65°C'de buharlastirilmistir. Bu, bir reflüks yogusturucu altinda 60°C'de metanol (88 g, içinde süspanse edilmistir ve homojen olana kadar karistirilmistir, akabinde çalkalanarak bir gece ambiyant sicakliga yavasça sogutulmustur. Sulu karisim 30 dakika içinde 2°C`ye sogutulmustur, akabinde sulu karisim filtrelenmistir ve soguk verim) saglayarak vakum ile kurutulmustur.
Karsilastirmali örnek 3: Manyetik bir karistirici ile donatilan -metil 2-(2-((6- sicaklikta dimetilformamid ( içinde süspanse edilmistir ve akabinde 2- eklenmistir. Karisim 120°C`de yag banyosu üzerine yerlestirilmistir. Karisim 3 saat 120°C`de karistirilmistir, akabinde 80°C'ye sogutulmustur ve toluen ( ile seyreltilmistir ve bu sicaklikta su ( ile yikanmistir. Üst organik parça, 60°C'de vakum altinda kuruyana kadar buharlastirilmistir. Bu, 55°C'de metanol ( içinde çözünmüstür, çalkalanarak ambiyant sicakliga serbest bir sekilde sogutulmustur.
Ortaya çikan sulu karisim 20 dakika 0°C`ye sogutulmustur, akabinde katilar emis filtrasyonu ile geri kazanilmistir, soguk metanol (30 mL) ile yikanmistir ve akabinde serbest akisli soluk kahverengi bir toz olarak azoksistrobin ürününü (103.2 9, 97.7 % saf, 82.6 % verim) saglayarak ambiyant sicaklikta vakum altinda kurutulmustur.
Karsilastirmali örnek 4: Manyetik bir karistirici ile donatilan -metil 2-(2-((6- dimetilsülfoksit ( içinde süspanse edilmistir ve akabinde 2-hidr0ksibenzonitril 100°C'de yag banyosu üzerine yerlestirilmistir. Karisim, 3 saat 100°C'de, damitma ile elde edilen suyu uzaklastirmak üzere orta siddetli bir vakum altinda karistirilmistir.
Karisim akabinde 80°C'ye sogutulmustur ve toluen ( ile seyreltilmistir ve bu sicaklikta su (2 x ile yikanmistir. Üst organik parça, 60°C'de vakum altinda kuruyana kadar buharlastirilmistir. Bu, 55°C'de metanol ( içinde çözünmüstür, çalkalanarak ambiyant sicakliga serbestçe sogutulmustur ve uygun bir sekilde saf azoksistrobin (0.2 9) ile tohumlanmistir. Ortaya çikan sulu karisim 20 dakika 0°C'ye sogutulmustur, akabinde katilar emis filtrasyonu ile geri kazanilmistir, soguk metanol (30 mL) ile yikanmistir ve akabinde serbest akisli soluk kahverengi bir toz olarak sicaklikta vakum altinda kurutulmustur.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Genel formül (l)'in bir bilesigini hazirlamaya yönelik bir proses olup, R6\O \ o \ Rt özelligi; gerek: a) genel formül (II)'nin bir bilesiginin veya bunun bir tuzunun R6-OH genel formülünün bir alkolüyle, i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde; ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermesi ve burada reaksiyon ortaminin %10'dan w/w az organik solvent içermesi; a) genel formül (III)'ün bir bilesiginin genel formül (lV)'ün bir bilesigiyle veya bunun birtuzuyla, i) %0.05 ve 40 mol arasinda bir veya daha fazla tersiyer-amin katalizör mevcudiyetinde; ve ii) reaksiyon ortami olarak su kullanilarak reaksiyona sokulmasini içermesi ve burada reaksiyon ortaminin %10”dan w/w az organik solvent içermesi; LG'nin bir ayrilma grubunu temsil etmesi; R1, R2, R3 ve R4'ün bir digerinden bagimsiz olarak hidrojeni, halojeni, siyanoyu, nitroyu, akilkarbonili, formili, alkoksikarbonili, aminokarbonili, alkilaminokarbonili, dialkilaminokarbonili veya opsiyonel olarak halojen sübstitüe edilmis alkili, arili, alkoksiyi, alkiltiyoyu, alkilsülfinili veya alkilsülfonili temsil R5yin hidrojen, halojen, siyano, nitro, akilkarbonil, formil, alkoksikarbonil, aminokarbonil, alkilaminokarbonil, dialkilaminokarbonil veya opsiyonel olarak halojen sübstitüe edilmis alkil, aril, alkoksi, alkiltiyo, alkilsülfinil veya alkilsülfonil veya asagidaki radikallerin biri olmasi: burada *formül (I)'in fenil radikaline takilma noktasini belirtmektedir. Rö'nin sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis aril veya sübstitüe edilmis veya sübstitüe edilmemis heterosiklil veya bunlarin bir tuzu olmasi; R7lnin R6 ve radikalin: birbirinden farkli olmasi kosuluyla hidrojen, florin, klorin veya bromin olmasidir. . Istem 1'e göre bir proses olup, özelligi; katalizörün asagidaki bilesiklerin biri veya daha fazlasi arasindan seçilmesidir: 1,4-diazabisiklo[2.2.2]oktan (DABCO), N-metil-pirolidin, N-metilpiperidin, N-metilmorfolin, hekzametilentetramin, 14-diazabisiklo[2.1.1]hekzan, kinüklidin, 3-kinüklidinol veya 3-kinüklidinon. . Istemler 1 veya 2'den herhangi birine göre bir proses olup, özelligi; R1, R2, R3 ve R4'ün bagimsiz olarak hidrojen, florin, klorin, bromin, siyano, nitro, asetil, propionil, metoksikarbonil, etoksikarbonil, aminokarbonil, metilaminokarbonil, etilaminokarbonil, dimetilaminokarbonil, dietilaminokarbonil, metil, etil, n- veya i- propil, n-, i-, 3- veya t-bütil, metoksi, etoksi, ri- veya i-propoksi, metiltiyo, etiltiyo, metilsülfinil, etilsülfinil, metilsülfonil, etilsülfonil, triflorometil, trifloroetil, diflorometoksi, triflorometoksi, difloroklorometoksi, trifloroetoksi, diflorometiltiyo, difloroklorometiltiyo, triflorometiltiyo, triflorometilsülfinil veya triflorometilsülfonil olmasidir. . Istem 3'e göre bir proses olup, özelligi; R1, R2, R3 ve R4'ün bagimsiz olarak . Istem 3 ve 4'e göre bir proses olup, özelligi; R1, R2, R3 ve R4'ün her birinin hidrojen olmasidir. . Istem 1'e göre bir proses olup, özelligi; R5'in asagidaki radikallerin birini: veya bunlarin bir karisimini temsil etmesidir, burada * fenil radikaline takilma noktasini belirtmektedir. . istem 6'ya göre bir proses olup, özelligi; R5'in asagidaki radikallerin birini: veya bunlarin bir karisimini temsil etmesidir, burada * fenil radikaline takilma noktasini belirtmektedir. . Istem 1'e göre bir proses olup, özelligi; Röinin asagidakilerin birini: opsiyonel olarak halojenle veya 01-05 alkille, 01-6 alkoksiyle, C'l-ö halojenalkille veya 01-63 halojenalkoksiyle sübstitüe edilmis, 3 ila 7 halka elemanina sahip olan bir heterosiklil; veya her biri opsiyonel olarak asagidakileri içeren gruptan seçilen ayni veya farkli sübstitüentler vasitasiyla mono- ila pentasübstitüe edilmis olan fenil veya naftil: a. halojen, siyano, formil veya asetal korumali formil (örnegin dimetil veya dietil asetal, 1,3-di0ksolan-2-il, 1,3-dioksan-2-il)karb0ksil, karbomil, tiyokarbomil, aminokarbonil; b. her durumda 1 ila 8 karbon atomuna sahip olan CI-8, düz-zincirli veya dallanmis, alkil, oksialkil, alkoksi, alkoksialkil, alkil-tiyoalkil, dialkoksialkil, alkiltiyo, alkilsülfinil veya alkilsülfonil; 0. 02-63, düz-zincirli veya dallanmis, alkenil veya alkeniloksi; d. 1 ve 13 arasinda ayni veya farkli halojen atomlarina sahip olan C1-6, düz- zincirli veya dallanmis, halojenoalkil, halojenoalkoksi, halojeno-alkiltiyo, halojenoalkilsülfinil veya halojenoalkilsülfonil; e. 1 ve 11 arasinda ayni veya farkli halojen atomlarina sahip olan C2-6, düz zincirli veya dallanmis, halojenoalkenil veya halojenoalkeniloksi; f. C1-6, düz-zincirli veya dallanmis, dialkilamino, alkilkarbonil, alkilkarbonil-oksi, alkoksikarbonil, alkilaminokarbonil, dialkilaminokarbonil, arilalkil-aminokarbonil, dialkilaminokarboniloksi, alkenilkarbonil veya alkinil-karbonil; h. her biri opsiyonel olarak florin, klorin, okso, metil, triflorometil ve etilden olusan gruptan seçilen sübstitüentler vasitasiyla mono- ila tetrasübstitüe edilmis olan, ikiserli takilmis C3-4 alkilen, C2-3 oksialkilen veya C1-2 dioksialkilen; veya i. radikal R8'in hidrojen, hidroksil, C1-4 alkil veya C1-6 sikloalkil olmasi; ve R9,un hidroksili, metoksiyi, etoksiyi, aminoyu, metilaminoyu, fenili veya benzili temsil etmektedir veya opsiyonel olarak siyan0-, alkoksi-, alkiltiy0-, alkilamin0-, dialkilamino- veya fenille sübstitüe edilmis C1-4 alkil veya alkoksiyi temsil etmesidir veya C2-4 alkeniloksi veya alkiniloksiyi temsil etmesidir veya benzoili, benzoiletileni, sinnamoili, heterosiklili temsil etmesidir veya her durumda alkil kisimlarinda 1 ila 3 karbon atomuna sahip olan ve her durumda halka kisminda opsiyonel olarak halojenle mono- ila trisübstitüe edilmis olan fenilalkili, fenilalkiloksiyi veya heterosiklilalkili ve/veya düz-zincirli veya dallanmis -4 alkili veya alkoksiyi temsil etmesidir. . Istem 8'e göre bir proses olup, özelligi; R6'nin 2-siyanofenil olmasidir. istem 1'e göre bir proses olup, özelligi; RTnin hidrojen, florin veya klorin olmasidir. istem 1,e göre bir proses olup, özelligi formül (Ia)'nin bilesigini hazirlamaya yönelik olmasidir. istem 1'e göre bir proses olup, özelligi formül (Ib)'nin bilesigini hazirlamaya yönelik olmasidir. istem 1'e göre bir proses olup, özelligi formül (Id)'nin bilesigini hazirlamaya yönelik olmasidir. Istem 13'e göre bir proses olup, özelligi; formül (Id)'nin bilesiginin ayrica genel formül (If),nin bilesigini elde etmek için bir formilleme adimina ardindan bir metilasyon adimina tabi tutulmasidir. 15. istem 14'e göre bir proses olup, özelligi; prosesin asagidaki reaksiyon dizisini içermesidir:
TR2018/09656T 2013-05-28 2014-05-27 4,6bis(ariloksi)pirimidin türevlerini hazırlamaya yönelik proses. TR201809656T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP13169497 2013-05-28

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201809656T4 true TR201809656T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=48482979

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/09656T TR201809656T4 (tr) 2013-05-28 2014-05-27 4,6bis(ariloksi)pirimidin türevlerini hazırlamaya yönelik proses.

Country Status (19)

Country Link
US (1) US9643935B2 (tr)
EP (1) EP3004066B1 (tr)
CN (1) CN105246878B (tr)
BR (1) BR112015029714B1 (tr)
CY (1) CY1120380T1 (tr)
DK (1) DK3004066T3 (tr)
ES (1) ES2675892T3 (tr)
HR (1) HRP20181037T1 (tr)
HU (1) HUE038326T2 (tr)
IL (1) IL242460A (tr)
LT (1) LT3004066T (tr)
MX (1) MX2015016287A (tr)
PL (1) PL3004066T3 (tr)
PT (1) PT3004066T (tr)
RS (1) RS57374B1 (tr)
SI (1) SI3004066T1 (tr)
TR (1) TR201809656T4 (tr)
TW (1) TWI621614B (tr)
WO (1) WO2014190997A1 (tr)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN106008367A (zh) * 2015-11-20 2016-10-12 江苏长青农化股份有限公司 嘧菌酯合成方法
CN109721548B (zh) * 2017-10-31 2020-11-13 南通泰禾化工股份有限公司 一种嘧菌酯的制备方法
CN109529928B (zh) * 2018-11-16 2021-06-29 河北威远生物化工有限公司 一种催化剂体系及利用其制备嘧菌酯或其中间体的方法
TWI705961B (zh) * 2018-11-28 2020-10-01 興農股份有限公司 亞托敏的製備方法
EP3956317A4 (en) * 2019-04-18 2023-03-29 UPL Limited PROCESS FOR THE PREPARATION OF AZOXYSTROBINE AND INTERMEDIATE THEREOF
CN114957134A (zh) * 2022-05-26 2022-08-30 安徽广信农化股份有限公司 一种制备嘧菌酯及其中间体的方法

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0391451A1 (en) 1986-04-17 1990-10-10 Imperial Chemical Industries Plc Fungicides
GB9122430D0 (en) 1990-11-16 1991-12-04 Ici Plc Chemical process
GB9415291D0 (en) 1994-07-28 1994-09-21 Zeneca Ltd Chemical process
US5977363A (en) * 1996-03-07 1999-11-02 American Cyanamid Company Process for the preparation of unsymmetrical 4,6-bis(aryloxy) pyrimidine compounds
GB9617351D0 (en) 1996-08-19 1996-10-02 Zeneca Ltd Chemical process
GB9622345D0 (en) 1996-10-28 1997-01-08 Zeneca Ltd Chemical process
US5849910A (en) * 1997-09-05 1998-12-15 American Cyanamid Company Process for the preparation of unsymmetrical 4,6-bis aryloxy-pyrimidine compounds
US6087498A (en) * 1998-05-12 2000-07-11 American Cyanamid Company Process for the preparation of unsymmetrical 4,6-bis(aryloxy) pyrimidine compounds
DE10014607A1 (de) 2000-03-24 2001-09-27 Bayer Ag Verfahren zur Herstellung von unsymmetrischen 4,6-Bis(aryloxy pyrimidin-Derivaten
GB0508422D0 (en) 2005-04-26 2005-06-01 Syngenta Ltd Chemical process
GB0619941D0 (en) * 2006-10-09 2006-11-15 Syngenta Ltd Chemical process
GB0619942D0 (en) * 2006-10-09 2006-11-15 Syngenta Ltd Chemical process
IL180134A0 (en) 2006-12-17 2007-07-04 David Ovadia Process for the preparation of substituted cyanophenoxy-pyrimidinyloxy -phenyl acrylate derivatives
CN100564362C (zh) 2007-10-24 2009-12-02 北京颖泰嘉和科技股份有限公司 嘧菌酯及其类似物的制备方法
CN102399195A (zh) * 2011-12-08 2012-04-04 北京颖新泰康国际贸易有限公司 一种嘧菌酯中间体的合成方法

Also Published As

Publication number Publication date
HUE038326T2 (hu) 2018-10-29
US9643935B2 (en) 2017-05-09
TW201444802A (zh) 2014-12-01
ES2675892T3 (es) 2018-07-13
EP3004066B1 (en) 2018-04-11
LT3004066T (lt) 2018-07-10
RS57374B1 (sr) 2018-08-31
TWI621614B (zh) 2018-04-21
BR112015029714B1 (pt) 2020-12-15
HRP20181037T1 (hr) 2018-08-24
MX2015016287A (es) 2016-03-11
CN105246878A (zh) 2016-01-13
US20160137612A1 (en) 2016-05-19
SI3004066T1 (en) 2018-08-31
CN105246878B (zh) 2017-12-15
DK3004066T3 (en) 2018-06-14
EP3004066A1 (en) 2016-04-13
WO2014190997A1 (en) 2014-12-04
IL242460A (en) 2017-10-31
PL3004066T3 (pl) 2018-09-28
PT3004066T (pt) 2018-07-16
BR112015029714A2 (pt) 2017-07-25
CY1120380T1 (el) 2019-07-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201809656T4 (tr) 4,6bis(ariloksi)pirimidin türevlerini hazırlamaya yönelik proses.
KR101410801B1 (ko) 아족시스트로빈의 제조
JP5275996B2 (ja) キヌクリジン又はn−メチルピロリジン誘導体の存在下における6−フェノキシピリミジン−4−オール誘導体の製造方法
JP5107901B2 (ja) 化学的プロセス
KR101379967B1 (ko) 임의로 2-치환된1,6-디히드로-6-옥소-4-피리미딘카르복시산의 제조 방법
KR100758615B1 (ko) 비대칭 4,6-비스(아릴옥시)피리미딘 유도체의 제조방법
JP2017518977A (ja) 1,1,1−トリフルオロアセトンからの4−アルコキシ−1,1,1−トリフルオロブタ−3−エン−2−オンの調製方法