TR201809217T4 - Diş fragmanlarının uzaklaştırılmasına yönelik tıbbi cihaz. - Google Patents

Diş fragmanlarının uzaklaştırılmasına yönelik tıbbi cihaz. Download PDF

Info

Publication number
TR201809217T4
TR201809217T4 TR2018/09217T TR201809217T TR201809217T4 TR 201809217 T4 TR201809217 T4 TR 201809217T4 TR 2018/09217 T TR2018/09217 T TR 2018/09217T TR 201809217 T TR201809217 T TR 201809217T TR 201809217 T4 TR201809217 T4 TR 201809217T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
section
tooth
medical device
root
base
Prior art date
Application number
TR2018/09217T
Other languages
English (en)
Inventor
Ulfat Dania
Original Assignee
Rainer Ganss
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rainer Ganss filed Critical Rainer Ganss
Publication of TR201809217T4 publication Critical patent/TR201809217T4/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C3/00Dental tools or instruments
    • A61C3/14Dentists' forceps or the like for extracting teeth
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61CDENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
    • A61C5/00Filling or capping teeth
    • A61C5/40Implements for surgical treatment of the roots or nerves of the teeth; Nerve needles; Methods or instruments for medication of the roots
    • A61C5/46Nerve extractors, e.g. needles; Means for removing broken parts of endodontic instruments

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Surgery (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Neurology (AREA)
  • Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)

Abstract

Buluş, diş fragmanlarının, özellikle diş köklerinin ve/veya diş kökü kalıntılarının, yanak bölgesindeki bir diş oyuğundan veya alveolünden uzaklaştırılmasına yönelik tıbbi bir cihaz ve bu tıbbi cihazın kullanılması altında bir yöntem ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME DIS FRAGMANLARININ UZAKLASTIRILMASINA YÖNELIK TIBBI CIHAZ Bulus, dis fragmanlarinin, özellikle dis köklerinin ve/veya dis kökü kalintilarinin, yanak bölgesindeki bir dis oyugundan veya alveolünden uzaklastirilmasina yönelik tibbi bir cihaz ile ilgilidir.
Dis ekstraksiyonu esnasinda, özellikle halihazirda çok hasarli bir disin çekilmesinin gerekli oldugu durumda, çekilecek disin kirilmasi ve/veya parçalanmasi ve dis fragmanlarinin, özellikle de dis köklerinin veya dis kökü kalintilarinin, dis oyugu veya alveolü içinde kalmasi meydana gelebilir. Bu dis fragmanini alveolden uzaklastirmak üzere, günümüzde, mevcut durumda, nispeten zahmetli, çok adimli sekilde, özel enstrümanlar ile operasyonlar gerçeklestirilmesi gerekir. Alveol içinde kalan dis fragmaninin büyüklügüne ve stabilitesine ve ayni zamanda her bir alveol derinligine ve yapisina göre, bu tarz bir cerrahi girisim, kendisini keyfi sekilde komplike olarak gösterebilir. Önceki teknik, bir dis fragmaninin, özellikle bir dis kökünün veya bir dis kökü kalintisinin bu tarz bir ekstraksiyonu esnasinda, bir kök törpüsü veya bir kök matkabi yardimiyla kök kanalini, akabinde temizlenen ve büyütülen kök kanali içinde, cihaz ve dis kökü arasinda pozitif baglantili sekilde bir baglanti üreten diger bir cihazi yerlestirmek üzere temizlemeyi ve büyütmeyi öngörür.
DE 696 36 020 T2ide, kök kanalinin temizlenmesine ve büyütülmesine yönelik olarak kullanilabilen bir kök törpüsünün veya bir kök matkabinin çok sayida farkli tasarimlari gösterilir.
Buna ek olarak, DE 199 31 734 A1, dis köklerinin uzaklastirilmasina yönelik olarak, yüksek elastikli, kati bir ignenin, bir ekstraktörün, temizlenmis ve büyütülmüs bir kök kanali içine yerlestirildigi ve akabinde, bir disli matkap tarzina göre tasarlanan ekstraktörün, dis kökü içinde döndürme vasitasiyla ekstraktörün vidalandigi sekilde gerçeklestirilmesine yönelik bir cihazi açiklar. Ekstraktörün, dis kökü içine geçirilmesi vasitasiyla, dis kökü ve ekstraktör arasinda pozitif baglantili seklinde bir baglanti meydana gelir, bu sayede, ekstraktörün, alveolden uzaklastirilmasi, dis kökü kalintisinin çekilmesi anlamina gelir.
DE 197 08 870 C2, dis köklerinin uzaklastirilmasina yönelik olarak, temizlenmis ve büyütülmüs kök kanali içine veya dis kökü içine düzenlenen bir delik içine geçirilen bir cihazi açiklar, burada tutucu eleman, kanca seklinde veya bir disli matkap tarzinda tasarlanir. Tutucu eleman nedeniyle, cihaz ve dis kökü arasinda, zorlamali geçme seklinde bir baglanti üretilir. Böylece, cihazin uzaklastirilmasi, dis kökünün alveolden uzaklastirilmasina yol açar.
Yukarida belirtilen önceki teknikte, her seferinde, birinci olarak dis kökü kanalinin temizlenmesinin ve büyütülmesinin gerekmesi veya dis kökü kalintisi içinde ayri bir deligin uygulanmasinin gerekmesi dezavantajlidir. Bu, alveol içinde kalan dis kökü kalintisinin büyüklügüne göre degismek üzere, kosullara bagli olarak, ayni zamanda alveollerin kesilerek açilmasinin ve/veya büyütülmesinin gerektigi, halihazirda karmasik bir cerrahi girisim anlamina gelir. Akabinde, en az bir ikinci cihazin, temizlenmis ve büyütülmüs kök kanali içine veya buna yönelik olarak düzenlenmis delik içine yerlestirilmesi gerekir, bu, sonrasinda dis kökü kalintisini uzaklastirmak üzere, dis kökü kalintisi ile zorlamali geçme seklinde bir baglanti olusturur.
Buna ek olarak, önceki teknige göre bilinen sinir igneleri sadece dis kökü kalintilarindan gelen sinir kalintilarini uzaklastirmaya yönelik olarak uygundur, bununla birlikte tüm dis fragmanini, özellikle de bu türden dis kökünü veya dis kökü kalintisini Önceki teknige göre bu tarz yöntem, nispeten zaman alicidir ve dolayisiyla yüksek masraflidir. Ayrica, hasta, uzun süreli operasyon vasitasiyla, nispeten uzun bir süre boyunca agriya maruz kalir. Ek olarak, gerçeklestirilen cerrahi girisim akabinde, cerrahi girisimin invazivitesine önemli ölçüde bagli olarak, yara iyilesmesi süreci ve yara enfeksiyonlari ve sonradan kanama riski gibi sikayetler olusabilir, bu nedenle minimal invazif bir cerrahi girisim tercih edilir. dokümanlari, vida disi tarzina göre bir delme kesitine sahip, çok hasarli dis kökü kalintilarinin uzaklastirilmasina yönelik, ön delme olmadan, uzaklastirilacak olan dis kökü kalintisi içine uygulanmaya izin veren ve kendiliginden kesen vida disi vasitasiyla, delgi kesiti ve dis kökü kalintisi arasinda pozitif baglantili sekilde bir baglanti üreten kök matkabini açiklar. Kök matkabinin uzaklastirilmasi vasitasiyla, dis kökü kalintisi, delgi kesiti ve dis kökü kalintisi arasindaki pozitif baglantili sekildeki baglantiya dayali olarak alveolden uzaklastirilabilir.
Bu baglamda, mevcut bulus, dis fragmanlarinin, özellikle dis köklerinin ve/veya dis kökü kalintilarinin, yanak bölgesindeki bir dis oyugundan veya alveolünden uzaklastirilmasi esnasinda belirtilen problemleri ortadan kaldirmaya yönelik olarak ve özellikle, dis fragmanlarinin, özellikle dis köklerinin ve/veya dis kökü kalintilarinin daha hizli ve az masrafli sekilde ekstraksiyonunu mümkün kilan ve sadece minimal invazif bir girisimi gerekli kilan özellikle tibbi bir cihaz üretmeyi temel amaç olarak alir.
Bu amaç, patent istem 1'in özellikleri vasitasiyla tibbi bir cihaz ile yerine getirilir. Ileri tasarimlar ve avantajli dizaynlar, bagimli istemlerden elde edilir.
Bulusa göre, dis fragmanlarinin, özellikle dis köklerinin ve/veya dis kökü kalintilarinin, yanak bölgesindeki bir dis oyugundan veya alveolünden uzaklastirilmasina yönelik tibbi cihaz, bir taban ve ayni zamanda, taban üzerinde düzenlenen bir igne içerir, burada, igne, tutucu bir kesite ve bir delgi kesitine sahiptir.
Bulusa göre cihaz nedeniyle, ilk defa, bir dis fragmaninin, özellikle bir dis kökünün ve/veya bir dis kökü kalintisinin, bir dis oyugundan veya bir alveolden, önceden kurulan bir operasyon adiminda kök kanalinin temizlenmesi veya büyütülmesi veya dis fragmani içinde bir deligin uygulanmasinin gerekliligi olmadan, uzaklastirilmasi mümkündür. Bulusa göre cihazin delgi kesiti nedeniyle, dis kökü kanalini temizlemek ve/veya büyütmek veya dis fragmani içinde bir delik yerlestirmek mümkündür.
Delgi kesiti, dis kökü kanali veya dis fragmani içine yeterince derin nüfuz ettigi anda, bulusa göre cihazin tutucu kesiti, otomatik olarak dis kökü kanali veya dis fragmanindaki delik içine yeniden ayarlanir. Tutucu kesitin, dis kökü kanali içine veya delginin, dis fragmani içine yerlestirilmesi nedeniyle, tutucu eleman vasitasiyla, bulusa göre cihaz, özellikle tutucu kesit ve dis fragmani arasinda bir pozitif baglanti seklinde ve/veya zorlamali geçme seklinde bir baglanti üretilir. Akabinde, bulusa göre cihazin uzaklastirilmasi, sonuç olarak, ayni zamanda, uzaklastirilacak olan dis fragmaninin alveolden uzaklastirilmasini içerir.
Bu baglamda, önceki teknigin aksine, alveol içinde kalan dis fragmaninin, özellikle dis kökünün veya dis kökü kalintisinin, sadece bir tek cihaz ve sadece bir tek operasyon adimi vasitasiyla alveolden uzaklastirilmasi mümkündür.
Tabanda, mekanik veya manuel veya elle çalistirilan bir tahrik formunda bir tahrik düzenlenebilir. Mekanik tahrikler, özellikle elektrikli veya pnömatik olarak tahrik edilebilir. Çok sayida uygulamaya yönelik olarak, tabanin ve ignenin tek parçali sekilde olusturulmasi avantajli olabilir. Bu tür tek parçali bir tibbi cihaz veya tek parçali igne, özellikle kolay sekilde steril olarak bir ambalajdan çikarilmaya ve dogrudan kullanilmaya olanak verir.
Bununla birlikte, ayni zamanda, tabanin ve ignenin çok parçali sekilde olusturulmasi ve birbirleri ile baglanabilmesi de avantajli olabilir.
Tabanin ve ignenin çok parçali sekilde tasarlanmasi, tabanin, kapsamli bir temizlik akabinde yeniden kullanilabilmesi avantajini içerir. Buna karsin igne, tercihen tek kullanimlik parça seklinde tasarlanir.
Ayni zamanda, ignenin çok parçali olarak tasarlanmasi ve özellikle tutucu kesitin ve delgi kesitinin her durumda bir tek eleman olusturmasi avantajli olabilir, burada, ignenin tekli elemanlari birbirleri ile baglanabilir.
Uygulama amacina bagli olarak, bulusa göre bir igneye yönelik olarak farkli tutucu kesitler ve/veya delgi kesitleri bir araya getirilebilir. Bu baglamda, her bir uygulama alanina göre, delgi ve/veya tutucu kesitler, farkli uzunluklara ve/veya çaplara sahip olabilir. Buna ek olarak, delgi kesiti, her bir kullanim amacina bagli olarak, farkli enine kesitlere ve ayni zamanda delgi profillerine sahip olabilir. Uygulanabilir bir delgi profil seçimi, DE 696 36 020 T2'den alinabilir.
Ayni zamanda tutucu kesit, her bir kullanim amacina bagli olarak farkli olarak tasarlanabilir, böylece, özellikle, tutucu kesit üzerinde düzenlenen tutucu elemanlarin sayisi ve/veya uzunlugu, farkli olarak tasarlanabilir. Ayrica, ignenin çok parçali olarak yapilmasi, ignenin mevcut kesitlerini, özellikle tutucu kesiti ve delgi kesitini, farkli malzemelerden üretmeye olanak verir.
Tutucu kesitin ve delgi kesitinin tek parçali sekilde tasarlanmasi avantajli olabilir.
Tutucu ve delgi kesitlerinin tek parçali tasarimi, kesitlerin bir tek hazirlama yönteminde üretilmesini mümkün kilar, bur da maliyet tasarrufuna yol açabilir.
Delgi kesitinin, ignenin, tabanin karsisinda uzanan ucu üzerinde düzenlenmesi avantajli olabilir.
Kök kanali, delgi kesiti vasitasiyla, temizlenecek ve/veya büyütülecek veya dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi içine yerlestirilecektir. Bunu saglamak üzere, delgi kesitini, bulusa göre cihazin uygulama yönünde, bulusa göre cihazin ucunda ve dolayisiyla ignenin, tabanin karsisinda uzanan ucu üzerinde düzenlemek avantajlidir.
Delgi kesitinin koniklesen bir uca sahip olmasi avantajli olabilir.
Delgi kesitinin bir ucu, özellikle birinci olarak dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi içine yerlestirilecek olan koniklesen ucu üzerindeki ucu, bulusa göre cihazin, daha dogru ve daha güvenli sekilde uygulanmasini ve cihazin, dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi üzerine veya içine kurulmasini kolaylastirmayi mümkün kilar.
Tutucu kesitin, taban ve delgi kesiti arasinda düzenlenmesi avantajli olabilir.
Tutucu kesit, bulusa göre cihaz ve dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi arasinda, bulusa göre cihazin, dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi ile örnegin egilmesi, kamalanmasi, kenetlenmesi veya kancalanmasi vasitasiyla, pozitif baglantili sekilde ve/veya zorlamali geçme seklinde bir baglanti üretmesine hizmet eder. Bu, esasinda, tutucu kesitin, dis kökü kanali veya delgi kesiti boyunca üretilen deligin içine geçirilmesi yoluyla gerçeklesir. Bunu mümkün kilmak üzere, tutucu kesitin, delgi kesiti arkasinda fonksiyon yönünde ve akabinde, taban ve delgi kesiti arasinda düzenlenmesi anlamlidir.
Tutucu kesit ve taban ve/veya tutucu kesit ve delgi kesiti arasinda, en az bir ara elemanin düzenlenmesi avantajli olabilir.
Ara eleman, özellikle taban ve tutucu kesit ile baglanabilir olan bagimsiz bir tekli parça seklinde tasarlanabilir. Ara eleman, tutucu kesite ve/veya tabana sahip sekilde tek parçali olarak tasarlanabilir. Özellikle, tutucu kesit ve delgi kesiti arasinda, fonksiyonel olarak nötr, tercihen kisa bir ara eleman öngörülebilir.
Delgi kesitinin, tutucu kesitin uzunlugundan daha küçük bir uzunluga sahip olmasi amaca uygun olabilir. Avantajli tasarimlar, muhtemelen, tabana yönelik olarak 12 ila 18 mm, tercihen 15 mm, ara elemana yönelik olarak 10 ila 15 mm, tercihen 13 mm, tutucu kesite yönelik olarak 5 ila 12 mm, tercihen 10 mm ve/veya delgi kesitine yönelik olarak 1 ila 3 mm, tercihen 1 ila 2 mm bir uzunluk öngörür. Bulusa göre cihazin toplam uzunlugu, bu baglamda, avantajli olarak, 38 mm'lik uzunlugu asmaz.
Tutucu kesitin en az bir tutma elemana sahip olmasi avantajli olabilir, burada, tutucu eleman, özellikle kanca seklinde veya bir Arsimet vidasi tarzinda veya bir tirbuson tarzina göre tasarlanir.
Tutucu kesit, tutucu kesit ve dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi arasinda pozitif baglanti seklinde ve/veya zorlamali geçme seklinde bir baglanti Üretmek üzere, tutucu elemanlara sahiptir, bunlar, tutucu kesitin, dis kökü kanali içine veya bir delik içine uygulanmasi esnasinda egilir, kamalanir, kenetlenir veya kancalanir.
Tutucu kesitin veya en az bir tutucu elemanin, bir sekil hafizali alasimdan, özellikle nitinolden olusmasi avantajli olabilir.
Sekil hafizali alasimlar veya hafizali metaller veya sekil hafizali metaller, iki farkli kristal yapilari halinde bulunabilen özel metallerdir. Bu metallerin, bunlarin belli bir temel formdan egrilebilmeleri ve örnegin sicaklik veya mekanik gerilme gibi belli transformasyon kosullari altinda, “kendiliginden” belli temel forma geri döndükleri bilinir. Özellikle transformasyon kosulu sicakliginda, sekil hafizali alasimlarin, özellikle nitinolün, nitinolün kendi temel formuna geri döndügü, istege bagli bir sicakligin önceden belirlenmesi mümkündür. Böylece, bir sekil hafizali alasimi, özellikle nitinolü içeren bir kesitin ve/veya elemanin, 30°C ve 40°C, tercihen 35°C ve 38°C arasinda, özellikle tercihen 36,3°C ve 37,4°C arasindaki bir sicaklik araliginda, tamamen özellikle tercihen bir insanin normal vücut sicakliginda bulunan bir sicaklikta, temel formuna geri dönmesi avantajli olabilir.
Prensip olarak fonksiyon sekli, bir is parçasinin, yüksek sicakliklar esnasinda bir temel formuna “programlanmasina” dayanir. Temel formun programlanmasi akabinde, is parçasi, oda sicakliginda mümkün oldugunca istege bagli olarak sekillendirilebilir. Belli transformasyon kosullarinin uygulanmasi vasitasiyla, is parçasinin kristal yapisi yeniden düzenlenir ve is parçasi otomatik olarak kendi programlanmis temel sekline geri döndürülür.
Bilinen ve tip teknigine yönelik olarak uygulanabilen bir sekil hafizali alasim, nitinol, bir nikel-titan alasimidir.
Bu, bulusa göre cihazda kullanima yönelik olarak, özellikle kismi veya toplam tutucu kesitin, bir sekil hafizali alasimdan, özellikle nitinolden hazirlanmasi demektir. Bu baglamda, sekil hafizali alasiminin programlanmis temel formu, dis fragmaninin, özellikle dis kökünün veya dis kökü kalintisinin alveolden uzaklastirilacagi tutucu kesitin tutucu elemaninin son konumuna karsilik gelir. Bu, kanca seklinde tasarlanan tutucu elemanlara yönelik olarak, örnegin, sekil hafizali alasimin temel formunun, kancayi, ignenin uzunlamasina ekseninde açilanmis veya yayilmis konumda açiklamasi demektir. Tutucu kesitin kancalari, bulusa göre cihazin uygulamaya göre kullanimi öncesinde, kancalarin, bunlarin en azindan mümkün oldukça düz sekilde tutucu kesite yaslandigi sekilde olusturulmasi yoluyla bir baslangiç konumuna getirilir.
Akabinde, tutucu kesitin etkin çapi, bulusa göre cihazin dis kökü kanali veya dis fragmanindaki delik içinde yerlestirilmesi öncesinde düsürülür. Bu, bulusa göre cihazin, özellikle tutucu kesitin, dis kökü kanali veya dis fragmanindaki delik içinde daha kolay ve agrisiz sekilde yerlestirilmesini mümkün kilar.
Tutucu kesitin, dis kökü kanali veya dis fragmaninin deligi içine yerlestirilmesi akabinde, belli transformasyon kosullari uygulanir, bunlar, tutucu kesitin, özellikle tutucu elemanlarin, kendiliginden, kendi son konumu haline veya sekil hafizali alasimin temel formu haline geri getirilmesine yol açar. Bu, kanca seklindeki tutucu elemanlarin, kancalarin mümkün oldukça düz sekilde tutucu kesit üzerine yaslandigi sekilde tasarimi esnasinda, bunlarin, baslangiç konumundan itibaren, tutucu kesitten açilanmasi veya yayilmasi ve dolayisiyla bir pozitif velveya zorlamali geçme seklinde bir baglanti olusturmasi, özellikle, tutucu elemanlarin, dis fragmani içindeki deligin duvari veya dis kökü kanalinin duvari ile bir egilme, kamalanma, kenetlenme veya kancalanma olusturmasi demektir. Tutucu elemanlarin kendi son konumuna veya sekil hafizali alasimin temel formuna getirilmesi, bulusa göre cihazin, özellikle tutucu kesitin, dis fragmani, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi ile pozitif ve/veya zorlamali geçme seklinde bir baglantisina neden olur.
Bahse konu bulusun parçasi olmayan bir sey, dis fragmanlarinin, özellikle dis köklerinin ve/veya dis kökü kalintilarinin, çene bölgesindeki bir dis oyugundan veya bir alveolünden, bulusa göre tibbi bir cihaz vasitasiyla ekstraksiyonuna yönelik bir yöntem olup asagidaki yöntem adimlarini içerir: . Bir delgi kesitinin, dis fragmani içine yerlestirilmesi, - Bir tutucu kesitin en azindan kismen dis fragmani içine yerlestirilmesi, . Belli bir transformasyon kosulunun uygulanmasi, . Cihazin, özellikle tutucu kesitin, bir baslangiç konumundan bir son konuma transformasyonu tamamlayincaya kadar beklenmesi, o Cihazin, dis fragmani ile birlikte alveolden uzaklastirilmasi.
Bir dis fragmaninin, özellikle bir dis kökünün veya bir dis kökü kalintisinin gerçek ekstraksiyonu öncesinde, tekli parçalar, tibbi cihazin birçok tekli parçadan yapilmis olmasi durumuna yönelik olarak, bulusa göre tibbi cihaza yönelik olarak bir araya getirilir ve birbirleri ile birlestirilir. Akabinde, halihazirda baslangiç konumuna teslim edilmemis olan tutucu kesit, bir baslangiç konumuna getirilir. Bu baslangiç konumunda, tutucu elemanlar, tutucu kesit üzerinde, tutucu kesitin etkin çapinin büyütülmedigi ve tutucu kesitin özellikle, delgi kesitinin çapina esit veya bundan küçük bir çapa sahip oldugu sekilde düzenlenir.
Bulusa göre cihazin baslangiç konumuna getirilmesi akabinde, bulusa göre cihaz, dis fragmani üzerine yerlestirilir ve bir tahrik vasitasiyla rotasyon haline geçirilir. Bu baglamda, tahrik, elektrikli veya pnömatik olarak tahriklenen bir tahrik veya bir manuel veya elle isletilen tahrik vasitasiyla gerçeklestirilebilir. Rotasyon nedeniyle, delgi kesiti, Delgi kesitinin tamamen dis fragmani içine nüfuz ettigi anda, cihazin tutucu kesiti de en azindan kismen dis fragmani içine geçer. Tutucu kesitin tamamen veya yeterince genis sekilde dis fragmani içine yerlestirilmesi durumunda, tibbi cihaz üzerine, özellikle tutucu kesit üzerine belli transformasyon kosullari uygulanir, bunlar, tibbi cihazin, özellikle tutucu kesitin, baslangiç konumundan bir son konuma veya sekil hafizali alasimin temel formuna transformasyonunu gerçeklestirmeye yol açar.
Tibbi cihazin, özellikle tutucu kesitin transformasyonu tamamlandigi anda, tibbi cihaz, dis fragmani ile pozitif ve/veya zorlamali geçme baglantisi ile baglanir ve tibbi cihaz, dis fragmani ile birlikte alveolden uzaklastirilabilir.
Delgi kesitinin, dis fragmani içine yerlestirilmesi öncesinde, cihazin, özellikle tutucu kesitin, baslangiç konumuna getirilmesi avantajli olabilir.
Delgi kesitinin, dis fragmani içine, özellikle dis kökü veya dis kökü kalintisi içine yerlestirilmesi ile es zamanli olarak, bir dis kökü kanalinin temizlenmesi veya dis fragmani içine bir delik yerlestirilmesi avantajli olabilir.
Bulusun ileri tasarimlari ve avantajli olusumlari, sekillerde gösterilen sekilde, bir düzenleme örneginin asagidaki açiklamasindan elde edilebilir. Burada: Sekil 1 Bulusa göre bir tibbi cihazin birinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü, Sekil 2 Bulusa göre bir tibbi cihazin ikinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü, Sekil 3 Büyütülmüs detay alanina sahip bulusa göre bir tibbi cihazin ikinci düzenleme formunun görüntüsünü, Sekil4 Bulusa göre bir tibbi cihazin, birinci çok parçali yapilandirilmis varyantinda, birlikte yapilandirilmamis durumda, birinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü, Sekil5 Bulusa göre bir tibbi cihazin, ikinci çok parçali yapilandirilmis varyantinda, birlikte yapilandirilmamis durumda, birinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü, Sekilö Bulusa göre bir tibbi cihazin birinci düzenleme formunun, tekli kesitlerinin avantajli boyutlandirilmasina sahip sekilde, sematik bir görüntüsünü, Sekil? Bulusa göre bir tibbi cihazin ikinci düzenleme formunun, tekli kesitlerinin avantajli boyutlandirilmasina sahip sekilde, sematik bir görüntüsünü gösterir.
Sekil 1, bulusa göre, bir taban (12) ve bir igne (14) içeren tibbi bir cihazin (10) birinci düzenleme formunun sematik bir gösterimini sergiler. Ignenin (14) birinci ucu, taban (12) üzerinde düzenlenir ve taban (12) ile birlesir. Taban (12) ile birlesmeyen igne (14) ucu üzerinde bir delgi kesiti (16) düzenlenir. Delgi kesiti (16), ignenin (14) serbest ucuna yönelik olarak sivri sekilde ilerler ve kendi yüzeyi üzerinde en az bir yive sahiptir, burada, yiv, delgi kesiti (16) çevresinde spiral seklinde dolanir.
Delgi kesitine (16) tamamlayici olarak ve delgi kesiti (16) ve taban (12) arasinda yer alan sekilde bir tutucu kesit (18) düzenlenir. Tutucu kesit (18) kendi taban elemaninda (20), delgi kesitinin (16) çapina en azindan mümkün oldukça denk gelen sekilde bir çapa sahiptir. Tutucu elemanlar (22), tutucu kesitin (18) taban elemani (20) üzerinde, kanca seklinde düzenlenir. Tutucu elemanlar (22), tutucu kesitin (18) tabani (20) ile sikica birlesmis halde baglanir. Bu baglamda, tutucu elemanlarin (22) serbest uçlari, delgi kesiti (16) yönüne bakar.
Ayrica, sekil 1'de, tutucu kesit (18), bir son konumda veya sekil hafizali alasimin temel formunda gösterilir. Tutucu elemanlar (20), bu son konumda veya sekil hafizali alasimin temel formunda, taban elemanindan (20) açilanan veya yayilan pozisyonda yer alirlar. Sonuç olarak, tutucu kesit (18) bu son konumunda veya sekil hafizali alasimin temel formunda, delgi kesitinin (16) çapindan daha büyük olan bir çapa sahiptir.
Gösterilen düzenleme formunda, tutucu kesit (18) ve taban (12) arasinda bir ara eleman (24) düzenlenir.
Sekil 2, bulusa göre bir tibbi cihazin (10) ikinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü gösterir. Ikinci düzenleme formu, birinci düzenleme formundan, tutucu elemanlarin (22) serbest uçlarinin, taban (12) yönüne bakmasi vasitasiyla ayrilir. Sekil 1'e göre, birinci düzenleme formuna iliskin diger düzenlemeler, ikinci düzenleme formuna uygun olarak entegre edilebilir.
Sekil 3, bulusa göre bir tibbi cihazin (10) ikinci düzenleme formunun bir görüntüsünü gösterir, burada, tutucu kesitin (18) bir bölgesi, büyütülmüs bir detay alani halinde gösterilir. Detay alaninda, tutucu elemanlarin (22) tasarimi, kanca seklinde iyi sekilde görülebilir. Bu baglamda, tutucu elemanlar (22), delgi kesitine (16) dönük uç üzerinde, en azindan mümkün oldukça oval bir derinlesme üzerinde düzenlenir. Buna uygun olarak, tutucu elemanlarin (22) serbest ucu, taban (12) yönünü gösterir. Buna ek olarak, tutucu eleman (22) kendisinin, derinlesme ile birlesen ucunda, serbest uç üzerindekine göre daha genis sekilde tasarlanir ve serbest uca dogru sivri sekilde Geri kalanina yönelik olarak, düzenlemeler, sekil 2'ye göre ikinci düzenleme formuna iliskin sekilde karsilik gelen biçimde içerilebilir.
Sekiller 4 ve 5, birinci düzenleme örnegi vasitasiyla, bulusa göre tibbi cihazin (10) çok parçali bir yapisina yönelik iki muhtemel tasarimlari gösterir ve ayni zamanda, uygun sekilde, ikinci düzenleme formuna da adapte edilebilir.
Sekil 4, bulusa göre bir tibbi cihazin (10), birinci çok parçali yapilandirilmis varyantinda, birlikte yapilandirilmamis durumda, birinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü gösterir. Gösterilen sergilemede, bulusa göre tibbi cihaz (10), birbirleri ile birlestirilebilen üç tekli parça halinde gösterilir.
Gösterilen varyantta, ara eleman (24), bulusa göre tibbi cihazin (10) tabani (12) ile siki sekilde birlesir. Tutucu kesit (18) ve delgi kesiti (16), her durumda, tek parçali sekilde tasarlanir ve birbirleri ile birlestirilebilir. Bu baglamda, tutucu kesit (18), tutucu elemanlarin serbest uçlarinin, delgi kesitinin (16) yönünü gösterdigi sekilde, ara eleman (24) ile birlestirilebilir. Delgi kesiti (16), tutucu kesit (18) ile, delgi kesitinin (16) sivri sekilde ilerleyen ucunun, tabandan (12) uzaga baktigi sekilde birlesebilir.
Bulusa göre cihazin (10) diger yapilarina iliskin olarak, sekil 1'e yönelik düzenlemeye referans verilebilir.
Sekil 5, bulusa göre bir tibbi cihazin (10), ikinci çok parçali yapilandirilmis varyantinda, birlikte yapilandirilmamis durumda, birinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü gösterir. Gösterilen sergilemede, bulusa göre tibbi cihaz (10), birbirleri ile birlestirilebilen üç tekli parça halinde gösterilir.
Bulusa göre cihaz (10) bir taban (12) ve bir igne (14) içerir, burada, igne (14), bu düzenleme örneginde, bir delgi kesitinden (16), bir tutucu kesitten (18) ve bir ara elemandan (24) olusur. Ayrica, tutucu kesit (18) ve ara eleman (24) tek parçali olarak tasarlanir.
Ara eleman (24), taban (12) ile ve delgi kesiti (16), tutucu kesit (18) ile birlesebilir.
Delgi kesiti (16), ignenin (14) serbest ucuna yönelik olarak sivri sekilde ilerler ve kendi yüzeyi üzerinde en az bir yive sahiptir, burada, yiv, delgi kesiti (16) çevresinde spiral seklinde dolanir.
Bulusa göre cihazin (10) diger yapilarina iliskin olarak, sekil 1'e yönelik düzenlemeye referans verilebilir.
Sekil 6, tekli kesitlerinin avantajli boyutlandirilmasina sahip sekilde, bulusa göre bir tibbi cihazin (10) birinci düzenleme formunun sematik bir görüntüsünü gösterir.
Bulusa göre cihaz, tabanin (12) serbest ucundan, delgi kesitinin (16) serbest ucuna kadar 40 mm'lik bir toplam uzunluga sahiptir. Toplam uzunluk, gösterilen düzenleme formunda, 15 mm uzunlugundaki bir tabandan (12), 13 mm uzunlugundaki bir ara elemandan (24), 10 mm uzunlugundaki bir tutucu kesitten (18) ve 2 mm uzunlugundaki bir delgi kesitinden (16) elde edilir. Delgi kesitinin (16) çapi, kendi en genis noktasinda 2 mm olur ve delgi kesitinin (16) serbest ucuna dogru koniklesir. Taban elemani (20), ayni sekilde, 2 mm'lik bir çapa sahiptir. Temel formunda yayilan tutucu elemanlara (22) dayali olarak, tutucu kesit (18), temel formunda, 2 mm daha büyük bir çapa sahiptir.
Belirtilen boyutlandirma, tek parçali sekilde tasarlanan bir düzenleme formuna veya çok parçali sekilde tasarlanan bir düzenleme formuna yönelik tekli kesitlerin, birlikte yapilandirilan pozisyonda, genlesmesini temsil eder. Sekiller 4 ve 5'te gösterildigi gibi, bulusa göre cihazin (10) çok parçali sekilde bir yapilandirmasi esnasinda, tekli parçalar, örnek olarak, mevcut baglanti bölgelerine dayali sekilde, daha uzun tasarlanabilir.
Bulusa göre cihazin (10) diger yapilarina iliskin olarak, sekil 1'e yönelik düzenlemeye referans verilebilir.
Sekil 7, tekli kesitlerinin avantajli boyutlandirilmasina sahip sekilde, bulusa göre bir tibbi cihazin (10) ikinci düzenleme formunun bir görüntüsünü gösterir.
Bulusa göre cihaz, tabanin (12) serbest ucundan, delgi kesitinin (16) serbest ucuna kadar 40 mm'lik bir toplam uzunluga sahiptir. Toplam uzunluk, gösterilen düzenleme formunda, 15 mm uzunlugundaki bir tabandan (12), 13 mm uzunlugundaki bir ara elemandan (24), 10 mm uzunlugundaki bir tutucu kesitten (18) ve 2 mm uzunlugundaki bir delgi kesitinden (16) elde edilir. Delgi kesitinin (16) çapi, kendi en genis noktasinda 2 mm olur ve delgi kesitinin (16) serbest ucuna dogru koniklesir. Taban elemani (20), ayni sekilde, 2 mm”lik bir çapa sahiptir. Temel formunda yayilan tutucu elemanlara (22) dayali olarak, tutucu kesit (18), temel formunda, 2 mm daha büyük bir çapa sahiptir.
Belirtilen boyutlandirma, tek parçali sekilde tasarlanan bir düzenleme formuna veya çok parçali sekilde tasarlanan bir düzenleme formuna yönelik tekli kesitlerin, birlikte yapilandirilan pozisyonda, genlesmesini temsil eder. Sekiller 4 ve 5'te gösterildigi gibi, bulusa göre cihazin (10) çok parçali sekilde bir yapilandirmasi esnasinda, tekli parçalar, örnek olarak, mevcut baglanti bölgelerine dayali sekilde, daha uzun tasarlanabilir.
Bulusa göre cihazin (10) diger yapilarina iliskin olarak, sekiller 2 ve 3'e yönelik düzenlemeye referans verilebilir.
Referans Numaralari Listesi (Açiklamanin parçasidir) Cihaz 12 Taban 14 Igne 16 Delgi kesiti 18 Tutucu kesit Taban elemani 22 Tutucu eleman Ara eleman

Claims (9)

    ISTEMLER
  1. . Dis fragmanlarinin, özellikle dis köklerinin ve/veya dis kökü kalintilarinin, yanak bölgesindeki bir dis oyugundan veya alveolünden uzaklastirilmasina yönelik, bir taban (12) ve ayni zamanda taban (12) üzerinde düzenlenen bir igne (14) ve bir tutucu kesite (18) ve bir delgi kesitine (16) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir, burada, tutucu kesit (18), en az bir tutucu elemana (22) sahiptir, burada, tutucu eleman (22) kanca seklinde tasarlanir.
  2. . Istem 1'e göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, tabanin (12) ve ignenin (14) tek parçali olarak tasarlanmasi ile karakterize edilmesidir.
  3. . Istem 1'e göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, tabanin (12) ve ignenin (14) çok parçali olarak tasarlanmasi ve birbirleri ile baglanabilmesi ile karakterize edilmesidir.
  4. . Yukaridaki istemlerden en az birine göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, delgi kesitinin (16), ignenin (14) tabanin (12) karsisinda uzanan ucu üzerinde düzenlenmesi ile karakterize edilmesidir.
  5. . Yukaridaki istemlerden en az birine göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, delgi kesitinin (16) koniklesen bir uca sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  6. . Yukaridaki istemlerden en az birine göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, tutucu kesitin (18), taban (12) ve delgi kesiti (16) arasinda düzenlenmesi il_e karakterize edilmesidir.
  7. . Yukaridaki istemlerden en az birine göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, tutucu kesit (18) ve taban (12) ve/veya tutucu kesit (18) ve delgi kesiti (16) arasinda en az bir ara elemanin (24) düzenlenmesi ile karakterize edilmesidir.
  8. . Yukaridaki istemlerden en az birine göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, tutucu kesitin (18) veya en az bir tutucu elemanin (22), bir sekil hafizali alasimdan, özellikle nitinolden olusmasi ile karakterize edilmesidir.
  9. 9. Yukaridaki istemlerden en az birine göre tibbi cihaz (10) olup, özelligi, delgi kesitinin (16), tutucu kesitin (18) uzunlugundan daha küçük bir uzunluga sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2018/09217T 2016-06-03 2016-06-03 Diş fragmanlarının uzaklaştırılmasına yönelik tıbbi cihaz. TR201809217T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP16172861.3A EP3251627B1 (de) 2016-06-03 2016-06-03 Medizinisches werkzeug zum entfernen von zahnfragmenten

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201809217T4 true TR201809217T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=56098162

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/09217T TR201809217T4 (tr) 2016-06-03 2016-06-03 Diş fragmanlarının uzaklaştırılmasına yönelik tıbbi cihaz.

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP3251627B1 (tr)
DK (1) DK3251627T3 (tr)
ES (1) ES2675014T3 (tr)
HR (1) HRP20181246T1 (tr)
HU (1) HUE039028T2 (tr)
PL (1) PL3251627T3 (tr)
PT (1) PT3251627T (tr)
RS (1) RS57528B1 (tr)
TR (1) TR201809217T4 (tr)

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1997021392A1 (en) 1995-12-11 1997-06-19 Tycom Dental Corporation Endodontic instrument
DE19708870C2 (de) 1997-03-05 1999-07-15 Joerg Dr Meinert Medizinisches Werkzeug
DE19931734B4 (de) 1999-07-08 2010-10-07 Essiger, Holger K., Dr. Werkzeug zum Entfernen von Zahnwurzeln im Kieferbereich
DE202005007267U1 (de) * 2005-05-06 2005-12-15 Guse, Carsten, Dr.med.dent. Instrumentensatz zur Entfernung stark zerstörter Zahnwurzelreste
DE202005020213U1 (de) * 2005-12-24 2006-03-02 Guse, Carsten, Dr.med.dent. Instrumentensatz zur Entfernung stark zerstörter Zahnwurzelreste
DE202006001276U1 (de) * 2006-01-27 2006-03-23 Guse, Carsten, Dr.med.dent. Instrumentensatz zur Entfernung stark zerstörter Zahnwurzelreste
US7938645B2 (en) * 2006-03-16 2011-05-10 Sapian Schubert L Dental system for root and root tip extraction
US20150037755A1 (en) * 2013-04-02 2015-02-05 Patricia Raymond Luzzader Dental Extraction Burs for Extraction of a tooth or a portion of a Tooth

Also Published As

Publication number Publication date
PL3251627T3 (pl) 2018-10-31
HUE039028T2 (hu) 2018-12-28
PT3251627T (pt) 2018-07-03
DK3251627T3 (en) 2018-08-13
RS57528B1 (sr) 2018-10-31
EP3251627A1 (de) 2017-12-06
EP3251627B1 (de) 2018-05-02
HRP20181246T1 (hr) 2018-10-05
ES2675014T3 (es) 2018-07-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Ruddle Nonsurgical retreatment
US4758156A (en) Tool for use in applying filler material to an endodontically prepared root canal
US5489210A (en) Expanding dental implant and method for its use
RU2740199C2 (ru) Медицинский инструмент для удаления фрагментов зуба
US8439679B2 (en) Extractor for broken tooth root
US7137815B2 (en) Root canal treatment tool and method for manufacturing the same
EP2974680B1 (en) Medical screw
US4247285A (en) Root canal working
EP3409236B1 (en) Dental flattening drill
TR201809217T4 (tr) Diş fragmanlarının uzaklaştırılmasına yönelik tıbbi cihaz.
EP2638877A1 (en) Brush for cleaning inside of implant
US10813719B1 (en) Method and extraction device for removal of broken root canal file fragment
US20090176189A1 (en) Method and system for extraction of broken objects from enclosed spaces
EP3170471B1 (en) Endodontic instruments
JP2006149675A5 (tr)
US20150313692A1 (en) Methods and tooling for dental implant
JP2561697B2 (ja) 充填材料を歯内療法的に準備された歯根管に適用する際に使用されるツール
JP2010046438A (ja) カッティングバーセット及び破折片除去方法
Atashi et al. Does mechanical locking-base ceramic brackets reduce cracks at debonding
CN213851167U (zh) 一种骨面定位器
JP7482500B2 (ja) マイクロ鉗子
CN213851166U (zh) 一种牙槽骨重建套件
JP2006061453A (ja) 針付縫合糸
JP7412764B2 (ja) インプラントの修復方法に用いられるインプラント及びドリル
WO2022250635A2 (en) Tooth root residual removing drill for torque micro-motor angle drive