TR201808546T4 - Halı dokuma yöntemi ve böyle bir yöntemle dokunmuş halı. - Google Patents

Halı dokuma yöntemi ve böyle bir yöntemle dokunmuş halı. Download PDF

Info

Publication number
TR201808546T4
TR201808546T4 TR2018/08546T TR201808546T TR201808546T4 TR 201808546 T4 TR201808546 T4 TR 201808546T4 TR 2018/08546 T TR2018/08546 T TR 2018/08546T TR 201808546 T TR201808546 T TR 201808546T TR 201808546 T4 TR201808546 T4 TR 201808546T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
weft
warp
threads
pile
yarns
Prior art date
Application number
TR2018/08546T
Other languages
English (en)
Inventor
Siebert Karsten
Original Assignee
Staeubli Bayreuth Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=44651565&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=TR201808546(T4) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Staeubli Bayreuth Gmbh filed Critical Staeubli Bayreuth Gmbh
Publication of TR201808546T4 publication Critical patent/TR201808546T4/tr

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D27/00Woven pile fabrics
    • D03D27/02Woven pile fabrics wherein the pile is formed by warp or weft
    • D03D27/06Warp pile fabrics
    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D27/00Woven pile fabrics
    • D03D27/02Woven pile fabrics wherein the pile is formed by warp or weft
    • D03D27/10Fabrics woven face-to-face, e.g. double velvet

Abstract

Mevcut buluşta, belirli bir halının taban kumaşının en az bir havsız kısmındaki ve her atkı seti için tüm ölü havlar sırasıyla taban kumaşında iç atkı ipliklerinin altında veya üstünde tutulmaktadır. Dahası, çözgü ipliği setinin tüm ölü havlar taban kumaşı içinde, bazı noktalar için tüm ölü havlar atkı ipliklerinin altında ve diğer bazı noktalar için söz konusu çözgü ipliği setinin en az iki ölü hav ipliği iç atkı ipliğinin altında olacağı bir yol izlemektedir. Ayrıca, iç atkı iplikleri, alternatif olarak taban kumaşı içinde dokunan en az iki farklı iç atkı ipliği cinsine ayrılmaktadır

Description

TARIFNAME Hali Dokuma Yöntemi ve Böyle Bir Yöntemle Dokunmus Hali Teknik Alan Bu bulus, hali dokumasi ve bazi kisimlarinda havli bazi kisimlarinda havsiz fon kumasli en az bir hali dokuma yöntemi ile ilgilidir.
Onceki Teknik Hali dokuma alaninda, karsilikli dokuma tezgahlarinda veya dokuma tezgahlarinda tek seferde sadece bir tane hali dokunmakta olup, halinin bazi bölümlerinin havsiz üretilmesi bilinmektedir. Bu kisimlarda atki iplikleri görünür haldedir ve “atki deseninden” bahsedilebilmektedir. Aslinda atki iplikleri halinin tam eni boyunca uzanmakta ancak sadece havli olmayan kisimlarda görünür olmaktadirlar.
Bu tipte hali, hali tabaninin iç kisminda özel atki ipliklerinin kullanilmasina imkan veren bir atki ayirici ile teçhiz edilen bir tezgah ile üretilebilmekte olup, havli kisimda bu özel atki iplikleri sadece hav sekilleri olmayan kisimlarda görünür olmaktadir. Hav sekillenmeleri olmayan bu kisimlarda atki ipliklerinin dolgu çözgü ipliklerine göre pozisyonu sayesinde atki etkisi elde edilmektedir. Dolgu çözgü iplikleri yüksek gerilim altinda oldugundan atki iplikleri ya dolgu çözgü ipliklerinin üstünde ya da altinda konumlandirilmaktadir.
EP1046734 sayili patentten karisik kesik hav ve sahte bukle yöntemiyle dokunan bir hali EP-A-1 655 395 sayili patent basvurusunda üç pozisyonlu sundurmasiz Jakar makinesi ile çözgü deseni elde edilmektedir. Bu yaklasim, atki deseni etkisi elde etmeye imkan vermemektedir.
Bulus, dokumaciya yöntemi uygulamak için kullanilan dokuma tezgahinin karmasikligini çok arttirmadan optimize atki etkisi elde etme imkani sunmayi amaçlamaktadir.
Bu amaçla bulus, en az bir havli alan ve en az bir havsiz alana sahip hali tabanina sahip en az bir hali dokunmasina yönelik bir yöntem ile ilgili olup, burada P298/6588 - hali tabani bir taraftan dolgu çözgü iplikleri, baglama çözgü iplikleri ve ölü hav iplikleri diger taraftan baglayici çözgü iplikleri arasina ardisik sokum döngüleriyle sokulan ve dolgu ipliklerinin havli tarafina sokulan iç atki ipliklerini ve havlarin aksi tarafina dolgu çözgü iplikleri tarafina sokulan dis atki iplikleri içeren atki iplikleri ile dokunmaktadir, - çözgü iplikleri atki yönü boyunca tüm dolgu çözgü iplikleri, baglayici çözgü iplikleri ve ayni dokuma taraginin dis boslugundan geçen bir setin ölü hav iplikleri ilgili setlerde organize edilmektedir.
Bulusa göre, belirli bir halinin taban kumasinin en az bir havsiz kismindaki ve her atki seti için tüm ölü havlar sirasiyla taban kumasinda iç atki ipliklerinin altinda veya üstünde tutulmaktadir. Dahasi, çözgü ipligi setinin tüm ölü havlar taban kumasi içinde, bazi noktalar için tüm ölü havlar atki ipliklerinin altinda ve diger bazi noktalar için söz konusu çözgü ipligi setinin en az iki ölü hav ipligi iç atki ipliginin altinda olacagi bir yol izlemektedir. Ayrica, iç atki iplikleri, alternatif olarak taban kumasi içinde dokunan en az iki farkli iç atki ipligi cinsine ayrilmaktadir.
Bulus sayesinde, dokumacinin havsiz alan içinde atki yönünde iç atki ipliklerinin görünür ve görünür olmadigi alanlari seçmesi mümkün olmaktadir. Görünür olmadiklarinda iç atki iplikleri taban kumasina ait çözgü iplikleri setinin bir kisim, yani iki veya daha fazla, ölü havlari ile kaplanmaktadir. Bu, dokuma tezgahi eninde, belirlenen atki etkisinin elde edildigi alanlar olan atki sekillenme alanlarina sahip farkli halilar üretebilmeyi isteyen dokumaciya bir çözüm sunmaktadir.
Bulusun, teknik olarak kabul edilebilir herhangi bir konfigurasyonda alinabilen zorunlu olmayan ancak avantajli yanlarina göre bu yöntem asagidaki özelliklerin en az bir tanesini içermektedir: - Söz konusu havsiz kisimda her bir çözgü ipligi setinin tüm ölü havlari seçici olarak iç atki ipliklerinin üstüne veya altina yerlestirilmektedir, - farkli tipte iç atki iplikleri farkli ren ve farkli çaplara sahiptir, - havsiz kisimda her bir baglayici çözgü ipligi dis atki ipliklerine her tipten olabildigince çok iç atki ipligi baglamaktadir. - havsiz kisimda her bir baglayici çözgü ipligi, en az iki dügüm ile ayrilmis iki dis atki ipligi arasinda uzanmakta ve baglayici çözgü ipligi bu iki dis atki ipligine her tipten bir iç atki ipligini baglamaktadir.
P298/6588 - Iki taban kumasi yüzyüze dokunmakta ve havlarin en azindan bazilari bir kumastan öbürüne herbir taban kumasinin havli kisminda uzanmaktadir. Alternatif olarak, bir seferde bir taban kumasi dokunmakta ve en azindan bazi havlar model atki ipliklerinden geçen dokuma tezgahindan elde edilmektedir.
- Farkli atki etkisine sahip halilar dokuma tezgahinin eninde ayni anda dokunmaktadir.
Bulus ayni zamanda yukarida bahsedilen gibi yöntemle dokunabilen bir haliyla ilgilidir. Daha belirgin biçimde, bulus en az bir adet havsiz kisim ve en az bir adet havli kisim içeren bir taban kumasina sahip olan, burada taban kumasi bir tarafta dolgu çözgü iplikleri, baglayici çözgü iplikleri ve ölü hav iplikleri ve diger tarafta baglayici çözgü iplikleri arasina sokulan ve dolgu çözgü ipliklerinin hav tarafinda iç atki iplikleri ve havlarin karsisinda dolgu çözgü iplikleri tarafinda dis atki iplikleri olmak üzere atki iplikleri ile dokunmaktadir. Havsiz kisimda, çözgü iplikleri, atki yönünde, dolgu çözgü iplikleri, baglayici çözgü iplikleri ve ölü hav iplikleri içeren ayni çözgü ipligi seti içinde organize edilmektedir. Bulusa göre, havsiz kisimda iç atki iplikleri bundan farkli olarak bazi çözgü ipligi setlerinin tüm ölü hav ipliklerinin üstünde veya diger bazi çözgü ipligi setlerinin en az iki ölü hav ipliginin altinda atki yönündeyken iç atki iplikleri, çözgü yönünde degisen birinci ve kinci iç atki ipliklerine ayrilmaktadir.
Bulusun zorunlu olmayan ancak avantajli ve teknik olarak herhangi bir kombinasyonda uygulanabilen ilave özelliklerine göre, bu hali asagidaki özelliklerden en az birini içermektedir: - havsiz kisim taban kumasinin havli tarafinda birinci iç atki ipliginin görünür ve ikinci iç atki ipliginin görünmez oldugu en az bir birinci alan ve taban kumasinin havli kisminda ikinci atki ipliginin görünür ve birinci atki ipliginin görünmez oldugu bir ikinci alan içermektedir. - atki yönüne paralel alinan birinci ve/veya ikinci alanlarin genisligi çözgü yönünde degiskendir. - hali, atki yönüne paralel bir yönde en az bir birinci alanin iki ikinci alan arasinda ve çözgü yönüne paralel bir yönde baska iki adet ikinci alan arasinda yer aldigi çesitli birinci ve ikinci alanlar içermektedir. - havli kisim ölü havlar, düz bukle ve/veya sahte bukleler içermektedir.
Bulus, sadece örnekleme amaciyla ekli sekillerle baglantili olarak verilen asagidaki tarifname ile daha iyi anlasilacaktir.
P298/6588 Sekil 1 Bulusa uygun bir birinci dokuma yöntemini sematik gösterimidir.
Sekil 2 Dokuma tezgahinda es zamanli olarak Sekil 1'deki yöntemle dokunan halilarin havli taraftan `üstten görünümüdür.
Sekil 3 Bulusun ikinci uygulamasina göre bir yöntemin Sekil 1`e benzer bir görünümüdür.
Sekil 4 Bulusun üçüncü uygulamasina göre bir yöntemin Sekil 1'e benzer bir görünümüdür.
Sekil 5 Sekil 4'teki yöntem ile dokunan bir halinin havli taraftan üst görünümüdür.
Sekil 6 Bulusun dördüncü uygulamasina göre bir yöntemin Sekil 1'e benzer bir görünümüdür.
Sekil 7 Bulusun besinci uygulamasina göre bir yöntemin Sekil 1'e benzer bir görünümüdür.
Sekil 8 Bulusun altinci uygulamasina göre bir yöntemin Sekil 1'e benzer bir görünümüdür.
Sekil 9 Bulusun yedinci uygulamasina göre bir yöntemin Sekil 1'e benzer bir görünümüdür.
Sekil 1 Iki gösterilmemis yerlestirme aracina sahip yüz yüze dokuma tezgahinda biri digerinin üstünde olacak sekilde es zamanli olarak dokunan iki halinin çözgü yönünde sematik kesitidir.
Sekil 1'de pik noktalari P1 ila P20 seklinde gösterilmektedir. Her hali (C1 veya CZ) bir taban kumasi (F1 veya F2) ve bir kumastan (F1 veya F2) öbürüne diger kumas içerisinden ilerleyen havlar (D1 veya D2) içermektedir. Taban kumaslari (F1 ve F2) ayni zamanda zemin kumasi olarak adlandirilmaktadir. Havlar (D1 ve DZ), burada daha fazla gösterilmeyen bir kesme cihazina ait bir biçak (K) ile birbirlerinde ayrilmasi gerekmektedir. Biçak (K) sadece Sekil 1”de gösterilmektedir ancak ayni tipte kesme cihazi bulusa uygun diger yöntemlerde kullanilabilmektedir.
Bu yöntemde kullanilan çözgü iplikleri, taban kumasi (F1) için kullanilan (M ve b'1) ve dolgu çözgü ipligi (f1) içermektedir. Baglayici çözgü iplikleri (b2 ve b'2) ve dolgu çözgü ipligi (f2) taban kumasinin (F2) dokunmasi için kullanilmaktadir. Her bir taban kumasinda (F1 ve F2) bir dolgu çözgü ipligi (f1 veya f2) gösterilmektedir ancak her bir taban kumasinda birçok dolgu çözgü ipligi kullanilabilmektedir. Çözgü iplikleri ayni zamanda, halilarin (C1 ve C2) birinci alaninda (A1) hav çözgü ipligi (VI) ile gösterildigi gibi havlari (D1 ve D2) olusturmak üzere bir taban kumasindan digerine uzanabilen hav çözgü ipliklerini içermektedir. Diger hav çözgü iplikleri (I ila V, VII ve VIII) Sekil 1'de gösterilmekte olup, pik noktalari (P1 ila P20) için taban kumasinda kalan ölü hav P298/6588 ipliklerini olusturmaktadir. Daha belirgin olarak, ölü hav iplikleri (l ila IV) taban kumasinda (F1) kalirken V, Vll ve VIII numarali ölü hav iplikleri F2 numarali taban kumasinda kalmakta ve hav ipligi (VI) pik noktasinda (P5) taban kumasinda (F2) ölü hav ipligi olarak kalmaktadir.
Hav iplikleri (l ila VIII) farkli renklerdedir.
Sekil 1'deki yöntem ile dokunan halinin atki yönü, yani Sekil 1 düzlemine dik bir yön boyunca çözgü iplikleri, bir setin tüm çözgü iplikleri tezgah taraginin ayni tarak dis boslugundan geçen çözgü ipligi setleri seklinde organize edilmektedir. Sekil 1'de gösterilen tüm çözgü iplikleri yani baglayici çözgü iplikleri (b1, b'1, b2 ve b'2), dolgu çözgü iplikleri (fi, f2) ve hav çözgü iplikleri (I ile VIII) ayni çözgü ipligi setine aittir.
Pratikte tüm çözgü iplik setleri ayni iplikleri içerecek kadar aynidir.
A0 halilarin (C1 ve C2) havsiz bir kismini yani bu iki halinin taban kumaslarinin (F1 ve F2) havli olmadigi alani temsil etmektedir. A0 alaninda baglayici çözgü iplikleri (b1 ve b'1), dolgu çözgü ipligi (H) ve ölü hav (l ila IV) F1 taban kumasina aitken, baglayici çözgü iplikleri (b2 ve b'2), dolgu çözgü ipligi (f2) ve ölü hav (V ila VIII) F2 taban kumasina aittir. Bu alan (A0) P5 ila P20 pik noktalari arasinda olusturulmaktadir.
Baglayici çözgü iplikleri (b1, b'1, b2, b'2) ve dolgu çözgü iplikleri (f1, f2) armi'ir veya kam mekanizmasi gibi bir agizliga bagli gücü takimlari vasitasiyla çekilmektedir. Hav çözgü iplikleri (I ila VIII) bir çözgü sehpasindan beslenmekte ve üç pozisyonlu Jakar mekanizmasina bagli gücülerden çekilmektedir.
Her bir pik noktasinda (P1 ila P20) bir çözgü ipligi her taban kumasina (F1 ve F2), sirasiyla üst üste çözgü iplikleri ile olusturulan iki ayrima ilerleyen iki adet gösterilmeyen sokma araci ile sokulmaktadir. Böylece iki atki ipligi her bir pik noktasinda ayrimlara sokulmaktadir. Üst konum ve orta konumdaki çözgü iplikleri arasinda bir üst ayrim tanimlanmaktadir. Orta pozisyondaki ve alt pozisyondaki çözgü iplikleri arasinda bir alt ayrim tanimlanmaktadir.
Atki iplikleri; iç atki iplikleri (W) ve dis atki iplikleri (Wo) içermektedir. Iç atki iplikleri (Wi) her bir taban kumasinda (F1 veya F2), dolgu çözgü ipliklerine (H ve f2) göre havlarla (D1 veya D2) ayni tarafta yer almaktadir. Dis atki iplikleri (Wo) her bir taban kumasinda (F1 ve F2), dolgu çözgü ipliklerine (f1 veya f2) göre havlarin (D1 ve D2) karsi tarafinda yer almaktadir.
P298/6588 Iç atki iplikleri (Wi) farkli iki renkte olup, Sekil 1'de sirasiyla Wii ve Wi2 olarak gösterilmektedir. Bu nedenle iç atki iplikleri (Wi); Wi1 iç atki iplikleri ve Wi2 iç atki iplikleri olmak üzere ikiye ayrilmaktadir. Örnek olarak, iç atki ipliklerinin birinci renginin (Wi1) mavi oldugu düsünülürken, iç atki ipliklerinin ikinci rengi (Wi2) kirmizidir.
Pik noktasinda (P1), dis atki ipligi (Wo) üst taban kumasina (F1) ve mavi iç atki ipligi (Wii) alt taban kumasina (F2) sokulmaktadir. P2 pik noktasinda dis atki ipligi (Wo) alt taban kumasina (F2) ve mavi iç atki ipligi üst taban kumasina (F1) sokulmaktadir. P3 pik noktasinda dis atki ipligi üst taban kumasina (F1) ve kirmizi iç atki ipligi (Wi2) alt taban kumasina (F2) sokulmaktadir. P4 pik noktasinda, dis atki ipligi (Wo) alt taban kumasina (F2) ve kirmizi iç atki ipligi (Wi2) `üst taban kumasina (F1) sokulmaktadir. P5 pik noktasi atki iplikleri açisindan P1'e benzer olup, dört pik noktasi tekrarlanmaktadir. Bir baska deyisle, atki ipligi sokumu açisindan h 1 ve 16 arasinda olacak sekilde Ph pik noktasi Ph+4'e esittir.
Uç tipte atki iplikli iki adet sokum aracini beslemek üzere en az Üç kanalli atki seçici kullanilmakta olup, bu iplikler; jüt olabilen dis atki ipligi (Wo) ve iki farkli renkte iç atki iplikleridir (Wi1 ve Wi2). Ölü hav iplikleri (V ila VIII) alt taban kumasinda (F2) ve P5 pik noktasindan P6 pik noktasina uzanirken Jakar mekanizmasi tarafindan orta pozisyonda muhafaza edilmektedir. Bu ölü hav iplikleri (V ila VIII) P7 pik noktasinda alt pozisyona gider ve böylece iç çözgü ipligi (Wi2) bu ise orta pozisyonlarina geri dönmektedir. Bu ölü hav iplikleri (V ila VIII) P11 pik noktasinda ise P7 pik noktasi ile benzer sekilde alt pozisyonuna gitmektedir.
Bu nedenle, P5 ile P12 pik noktalari arasinda, halinin (CZ) hav tarafindan, yani sekil 1'de yer alan ok (H2) yönünden, bakildiginda, P5 ile P11 pik noktalari arasinda P7 ile P11 pik noktalarina sokulan kirmizi iç atki iplikleri (Wi2) görünür durumda iken P5 ile P9 pik noktalarina sokulan mavi iç atki iplikleri (Wii) ise ölü hav iplikleri (V ila VIII) tarafindan saklanmaktadir. Dogrusunu söylemek gerekirse, mavi iç atki iplikleri (Wii) dolgu çözgü ipligi (f2) ile ölü hav iplikleri (V ila VIII) arasinda yer almaktadir.
P12 pik noktasinda, ölü hav iplikleri (V ila VIII) yeniden orta pozisyonlarina geri dönmüs durumdadir. Ölü hav iplikleri (V ila VIII) mavi iç çözgü ipliginin (Wii) üzerlerine sokulmasini saglayacak sekilde P13 pik noktasinda alt pozisyonlarina geri dönmektedir. P14 ila P16 P298/6588 arasi pik noktalarinda iken ölü hav iplikleri orta pozisyonlarindadir ve bu sayede ölü hav iplikleri halinin (C2) hav tarafindan saklanan ve P15 pik noktasinda sokulan kirmizi iç çözgü ipliginin (Wi2) üzerini örtmektedir. Ayni yaklasim P17 ila P20 arasi pik noktalari için de tekrar edilmektedir. Bu nedenle, P13 ile P20 pik noktalari arasinda, halinin (CZ) hav tarafindan sadece mavi iç atki iplikleri (Wi1) görülmektedir.
Taban kumasina (F2) dahil edilen ölü hav ipliklerinin (V ile VIII) tamami iç atki ipliklerine (Wi) göre ayni yolu veya deseni izlemektedir.
Bir çözgü ipligi setinin ölü hav ipliklerinin sadece hav tarafindan görünmeyen bir kisminin iç atki ipliklerinin (Wi) üzerine yerlestirilmesi durumunda da etki büyük ölçüde ayni olacaktir. Iç çözgü ipliginin (Wi) hav tarafinda etkin sekilde gizlenmesi için en az iki ölü hav ipligi (V ile VIII) gerekmektedir.
Ayni durum P4 ile P12 pik noktalari arasinda ok (H1) yönünde taban kumasinin (F1) hav tarafinda kirmizi iç atki iplikleri (Wi2) görülürken P14 ile P20 pik noktalari arasinda mavi iç atki ipliklerinin (Wi1) görünür oldugu hali (Cl) için de geçerlidir. P5 ile P12 pik noktalari arasinda (Wi1) ve P13 ile P20 pik noktalari arasinda (Wi2) görünmeyen iç atki ipliklerinin Bu yöntemde, her taban kumasinda iki tür (Wii ve Wi2) iç atki ipligi (Wi) degismeli olarak kullanilmistir, yani her iç çözgü ipliginden sonra bir dis çözgü ipliginin sokulmasi nedeniyle her dördüncü pik noktasina belirli türde bir iç çözgü ipligi geçirilmistir ve birbiri ardina iki tür iç atki ipligi (Wi1, Wi2) kullanilmistir.
Taban kumasinda (F1) ölü hav ipliklerinin (I ila IV) iç atki ipliklerine (Wi1 ve Wi2) göre yerlesimi belirli bir tarak disi boslugu içerisinden geçen her bir çözgü ipligi seti için atki yönü boyunca seçilmektedir. Taban kumasinda (F2) ise ölü hav ipliklerinin (V ila VIII) iç atki ipliklerine (Wi1 ve Wi2) göre yerlesimi belirli bir tarak disi boslugu içerisinden geçen her bir çözgü ipligi seti için atki yönü boyunca seçilmektedir. Bu yerlesimler bulus konusu yöntem ile dokunan bir halinin genisligi boyunca degiskendir. Diger bir ifadeyle, ölü hav ipliklerinin her bir taban kumasinda (F1 ve F2) izledigi yol atki yönü boyunca bir çözgü ipligi setinden digerine degiskenlik göstermektedir. Belirli bir taban kumasi (F1 ya da F2) açisindan iç atki iplikleri (Wi1 ve Wi2) her bir çözgü ipligi setinde seçmeli bir sekilde bütün Ölü hav ipliklerinin üstüne ya da altina dokunmaktadir.
P298/6588 Ölü hav iplikleri yerlesiminin atki yönü boyunca degisimi çözgü ipligi kümesi araciligiyla seçilebilmektedir. Atki yönü boyunca yan yana yer alan birçok çözgü ipligi seti iç atki ipliklerine göre ayni yerlesime sahip olabilmektedir.
Bu nedenle, Sekil 2'de gösterilen sekilde farkli boyutlarda birkaç halinin dokunmasi amaciyla tek bir dokuma tezgahinin kullanilmasi mümkün olmaktadir. Sekil 2'de gösterilen ok (DA) çözgü yönünü, yani çözgü ipliklerinin yönünü temsil ederken ok (DE) ise atki yönünü, yani atki ipliklerinin yönünü temsil etmektedir. Halinin havli oldugu bazi alanlar (A1) çarpi isaretleri (X) ile temsil edilirken havsiz alanlar ise yatay seritler ile gösterilmistir. Sekil 2”de yer alan örnekte, hali (C11) DA yönü boyunca üç metre uzunlugunda ve DE yönü boyunca iki metre genisligindedir ve halilarin (021 ila C24) her birisi ise bir buçuk metre uzunlugunda ve bir metre genisligindedir. Her hali en az bir havli alana (A1) ve havsiz bir alana (A0) sahiptir. Sekil 2'de, havsiz alanlardaki (A0) hafif gri bölgeler bir halinin hav tarafindan mavi iç atki ipliklerinin (Wi1) gözüktügü bölgeleri temsil ederken koyu gri bölgeler ise kirmizi iç atki ipliklerinin (Wi2) gözüktügü bölgeleri temsil etmektedir. Atki yönüne paralel uzanan bir çizginin (L1) seviyesinde halinin (011) bir alanindan (AO) mavi iç atki iplikleri gözükürken, kirmizi iç atki ipliklerinin ise halilarin (021 ve C22) alanlarinda (A0) gözüktügüne dikkat edilmelidir. Bu nedenle, ayni dokuma tezgahinda ayni anda dokunan iki hali türünde elde edilen atki deseni etkisi teknigin bilinen durumunda kullanilan yöntemlerde söz konusu olmayan sekilde farkli olabilmektedir.
Bulusun Sekil Site gösterilen ikinci uygulamasinda ilk uygulama ile ayni olan bilesenlere ayni referans numaralari verilmistir ve burada ayrintili olarak açiklanmamistir. Bu uygulama digerlerinin yani sira baglayici çözgü ipliklerini (b1, b'1, b2, b'2), dolgu çözgü ipliklerini (f1, f2) ve hav çözgü ipliklerini (I ile VIII) kapsamaktadir.
Dis atki iplikleri (Wo) havlarin (D1 ve D2) karsisinda dolgu çözgü iplikleri tarafinda kullanilmakta ve her taban kumasinin (F1 ve F2) hav tarafinda iki farkli renkte (Wi1 ve Wi2) iç çözgü iplikleri (Wi) kullanilmaktadir.
Dokuma makinesi ayni zamanda iki atki ipliginin her bir pik noktasina geçirilmesi için iki sokma vasitasi da içermektedir. Bu yöntem birinci uygulama ile benzer sekilde baglayici ve dolgu çözgü ipliklerini iki pozisyon arasinda ve hav ipligini üç pozisyon arasinda hareket ettirebilen bir agizlik kullanmaktadir.
P298/6588 Bu yöntemde, baglayici çözgü ipligi (b1) esit miktarda mavi iç atki iplikleri (Wi1) ile kirmizi iç atki ipliklerini (Wi2) dis atki ipliklerine (Wo) baglar. Sekil 3'de gösterilen sekilde, P1 ila P20 pik noktalari arasinda iken baglayici çözgü ipligi (b1) birinci türden, yani mavi, bes adet iç atki ipligini (Wi1) dis atki ipliklerine (Wo) baglamaktadir. Bu islem P2, P6, P10, P14 ve P18 pik noktalarina geçirilen iç atki iplikleri (Wi1) ile ilgilidir. Ayni baglayici çözgü ipligi (b1) dis atki ipliklerine (Wo) P4, P8, P12, P16 ve P20 pik noktalarinda geçirilen kirmizi iç atki iplikleri olan ikinci türden bes adet iç atki ipligini (Wi2) baglamaktadir.
Ayni durum dis atki ipliklerine (Wo) PG ile P14 pik noktalarinda geçirilen birinci türden iki adet mavi iç atki ipligini (Wi1) ve P8 ile P16 pik noktalarinda geçirilen birinci türden iki adet kirmizi iç atki ipligini (Wi2) baglayan baglayici çözgü ipligi (b'1) için de geçerlidir.
Ayni durum alt taban kumasinin (F2) baglayici çözgü iplikleri (b2 ve b'2) için de geçerlidir.
Her bir baglayici çözgü ipliginin (b1, b'1, b2, b'2) dis atki ipliklerine (Wo) birinci iç atki ipliklerini (Wi1) ve ikinci iç atki ipliklerini (Wi2) esit sayilarda baglamasi baglayici çözgü ipliklerinin tamaminin boyunun atki deseninden bagimsiz olarak havsiz alanda (AO) ayni olmasini ifade etmektedir.
Bu durum baglayici ipliklerin gerekli boyunun bir iç çözgü ipliginin ölü hav ipliklerinin altinda mi yoksa üstünde mi olduguna dayali oldugu ölçüde önemlidir ve bu durum ayni çözgü silindirinden gelen baglayici çözgü ipliklerinin toplam uzunlugu üzerinde bir etkiye sahip olabilir. Baglayici çözgü ipliklerinde dokunan boy arasinda bir farklilik olmasi gözle görülebilir bazi kusurlarin ortaya çikmasina neden olabilir. Her baglayici çözgü ipliginin dis atki ipliklerine esit sayida iç atki iplikleri (Wi1) ve ikinci iç atki iplikleri (Wi2) baglamasi nedeniyle, bu durum söz konusu degildir.
Sekil 3`te gösterilen dokuma yönteminde her bir zemin kumasinin baglayici çözgü iplikleri sekiz pik noktasi tekrarlamasi izleyen iki gruba bölünmüstür. Atki iplikleri ise dört pik noktasi tekrarlamasi izlemektedir.
Sekil 4'te gösterilen üçüncü uygulamada ilk uygulama ile ayni olan bilesenlere ayni referans numaralari verilmistir ve burada ayrintili olarak açiklanmamistir. Bu uygulamada üst taban kumasinda (F1) dört adet baglayici çözgü ipligi (bi, b'1, b“1 ve b"'1) ve alt taban kumasinda (F2) dört adet baglayici çözgü ipligi (b2, b'2, b"2 ve b"'2) saglanmistir.
P298/6588 Havlar (D1 ve D2) halilarin (Ci ve C2) P1 ila P12 arasi pik noktalarina karsilik gelen bir birinci alaninda (A1) bir hav çözgü ipligi (VI) tarafindan olusturulmustur. P13 pik noktasindan baslayarak, havlar çözgü ipliklerinin (I ila VIII) tamami ölü hav iplikleridir ve taban kumaslarina (F1 ve F2) dahil edilmistir.
Bu uygulamada, her bir baglayici çözgü ipligi (b1 ila b'"1) ve (b2 ila b'"2) ayni sayida birinci iç atki iplikleri (Wi1) ile ikinci iç atki ipliklerini (Wi2) dis atki ipliklerine (Wo) baglamaktadir.
Baglayici çözgü iplikleri on iki pik noktasi tekrarli bir desen izlerken atki iplikleri ise dört pik noktasi tekrarli bir desen izlemektedir.
Baglayici çözgü ipligi (b2) P15 ile P27 pik noktalari arasinda oldugunu dikkate alalim. P15 ve P27 pik noktalarinda baglayici çözgü ipligi (b2) dis atki ipliklerinin (Wo) altina girmektedir.
P16 pik noktasinda ise baglayici çözgü ipligi (b2) iç çözgü ipliginin (Wi2) üzerine çikmaktadir. P17 pik noktasinda, baglayici çözgü ipligi (b2) iç çözgü ipliginin (Wi1) üzerine çikmaktadir. P18 pik noktasindan P26 pik noktasina kadar, baglayici çözgü ipligi (b2) herhangi diger bir iç çözgü ipliginin (Wi) üzerine çikmamakta ya da herhangi bir dis çözgü ipliginin (Wo) altina girmemektedir. Bu nedenle, iki dis atki ipligini (Wo) bagladigi P15 ile P27 pik noktalari arasinda iken baglayici çözgü ipligi (b2) iki iç atki ipliginin (Wi), yani 17. pik noktasinda birinci türden bir çözgü ipliginin (Wi1) ve 16. pik noktasinda ikinci türden bir çözgü ipliginin (Wi2) üzerine çikmaktadir.
Ayni islem havsiz alanda (A0) bulunan baglayici çözgü ipliklerinin tamami için geçerlidir.
Havli ve havsiz alanlarin (A1 ve A0) pozisyonunun dogru sekilde programlanmasi ile bir halinin (C1) yan kenarlari boyunca havlarin olustugu iki alana (A1) ve havsiz bir merkezi alana (A0) sahip Sekil 5'te gösterilen konfigürasyonun elde edilmesi mümkün olmaktadir. Bu alanda birinci iç atki ipliklerinin (Wi1) görünür oldugu ilgili bölgeler (21) olusturulmasi mümkündür. Bu bölgeler (21) Sekil 5'te açik gri renkle gösterilmektedir. Ikinci türden, yani buradaki örnekte oldugu gibi kirmizi renkli iç atki ipliklerinin (Wi2) görünür oldugu diger bölgeler (22) de olusturulabilmektedir. Bu bölgeler Sekil Site açik koyu renkle gösterilmektedir.
Sekil 5'te gösterilen sekilde, her bölgenin (21 ya da 22) atki yönünde (DE) ölçülen genisligi çözgü yönü (DA) boyunca degistirilebilmektedir. Bunun yani sira, bazi bölgeler (Z1) atki yönünde (DE) iki bölge (22) arasinda ve çözgü yönünde (DA) diger iki bölge (22) arasinda10 P298/6588 yer alabilir. Ayni durum atki yönünde (DE) iki bölge (22) arasinda ve çözgü yönünde (DA) diger iki bölge (22) arasinda yer alabilen bölge (22) için de geçerlidir.
Bulusun 6 ila 8 numarali sekillerde gösterilen dört ile alti numarali uygulamalarinda bulus tek bir dokuma tezgahinda bir halinin dokundugu, yani bir seferde bir taban kumasi üreten bir dokuma tezgahinin kullanildigi bir yöntem ile uygulanmistir. Ilk uygulamalar ile ayni olan bilesenlere ayni referans numaralari verilmistir ve burada ayrintili olarak açiklanmamistir.
Sekil 6'da gösterilen yöntem ile üretilen hali (CZ) bir taban kumasina (F2) ve atki iç ipligi (Wi) ya da atki dis ipligi (Wo) ile benzer sekilde ayni anda bazi pik noktalarina sokulan bir model atki (Wd) üzerinden geçen bir hav çözgü ipliginin (VI) olusturdugu ilmek havlara (D2)sahiptir.
P1 pik noktasinda, örnegin mavi olan bir birinci renkli iç çözgü ipligi (Wi1) taban kumasina (F2) geçirilirken üst agizliktan bir model atki (Wd) geçirilmektedir. Hav çözgü ipligi (VI) model çözgü ipliginin (Wd) üstünden geçmektedir. P2 pik noktasinda, taban kumasina (F2) bir dis çözgü ipligi (Wo) geçirilmektedir. PS pik noktasinda bir taban kumasina (F2) ikinci, kirmizi, renkli bir iç çözgü ipligi (Wi2) geçirilirken üst agizliga bir model çözgü ipligi (Wd) geçirilmektedir. P4 pik noktasinda, taban kumasina (F2) bir dis çözgü ipligi (Wo) geçirilmektedir. P5 pik noktasi dört pik noktasi tekrarlamali desene göre atki ipliklerinin geçirilmesi bakimindan P1 pik noktasi ile aynidir.
Alt agizliga bagli bulunan sokma vasitasi için en az üç kanalli bir atki ayirici gerekmektedir.
Sekil 6`nin sol tarafinda. yani, P1 ile P4 pik noktalari arasinda gösterilen bir alanda (A1) hav ipligi (VI) taban kumasi (F2) ile daha sonraki bir asamada sökülecek model atki iplikleri (Wd) arasinda desen yapmaktadir. Baglayici çözgü iplikleri (b2 ve b'2), dolgu çözgü ipligi (f2) ve sergilemektedir. Diger bir ifadeyle, P5 ile P12 pik noktalari arasinda, halinin (C2) hav tarafindan, ok H2 yönünde sadece ikinci türden iç atki iplikleri (Wi2) görülmektedir. P12 ile P20 pik noktalari arasinda ise sadece birinci türden iç atki iplikleri, yani mavi iç atki taraflari (Wi1) görünür durumdadir.
Sekil 7'deki uygulamada, her bir baglayici çözgü ipligi (b2 ya da b'2) havsiz alanda (A0) ikinci uygulamadaki baglayici çözgü ipliklerinin (b2 ve b'2) izledigine benzer bir yola sahiptir.
P298/6588 Sekil 8'deki uygulamada, havsiz alanda (A0), baglayici çözgü iplikleri (b2, b“2, b"2 ve b'"2) üçüncü uygulama ile ayni yolu izlemektedir.
Bulus ilk alanda (A1) herhangi türden, örnegin kesik hav, ilmek hav ya da sahte bukle benzeri havlarin olusturuldugu bir halida uygulanabilmektedir.
Sekil 2 ve 5'te gösterilen farkli atki desenlerine sahip bölgelerin yeniden bölünmesi bütün uygulamalarda gerçeklestirilebilmektedir.
Sekil 9”da gösterilen yedinci uygulamada, iki hali (C1 ve CZ) yüz yüze dokunmaktadir ve her birisi bir taban kumasi (F1 ya da F2) ve havlara (D1 ya da D2) sahiptir. Bu uygulama üçüncü uygulama ile benzerdir ve asagida sadece üçüncü ve yedinci uygulama arasindaki farklar anlatilacaktir. Yedinci uygulamada, üç farkli iç atki ipligi (Wi1, Wi2 ve Wi3) kullanilmistir ve bunlar ardisik pik noktalarindan taban kumaslarina (F1 ve F2) geçirilmistir. Birinci iç çözgü ipligi (Wi1) kirmizi, ikinci iç çözgü ipligi (Wi2) mavi ve üçüncü iç çözgü ipligi (Wi3) ise yesil olarak dikkate alinmistir. Ilk olarak kirmizi iç çözgü ipligi (Wi1) P4, P10, P16, vb. pik noktalarindan yaban kumasina (F1) ve P1, P7, P13 vb. pik noktalarindan taban kumasina (F2) geçirilmektedir. Benzer sekilde, ikinci mavi iç çözgü ipligi (Wi2) taban kumasina (F1) P5, P11, P17 vb. pik noktalarindan ve taban kumasina (F2) ise P2, P8 P14 vb. pik noktalarindan geçirilmektedir. Son olarak, üçüncü yesil iç çözgü ipligi (Wi3) ise taban kumasina (F1) P6, P12, P18 vb. pik noktalarindan ve taban kumasina (F2) P3, P9, P15 vb. pik noktalarindan geçirilmektedir.
Her taban kumasinda iki adet baglayici çözgü ipligi, yani taban kumasinda (F1) b1 ve b'1, taban kumasinda (F2) b2 ve b'2, kullanilmaktadir.
Baglayici çözgü ipliginin (b2) P17 ile P29 pik noktalari arasinda oldugu dikkate alinacaktir.
P17 ve P29 pik noktalarinda, baglayici çözgü ipligi (b2) dis atki ipliklerinin (Wo) altindan geçmektedir. P19 pik noktasinda, baglayici çözgü ipligi (b2) ölü hav iplikleri (V ve VI) ile örtülmüs birinci iç çözgü ipliginin (Wi1) üzerinden geçmektedir. P20 pik noktasinda, baglayici çözgü ipligi (b2) ölü hav ipliklerinin (V ve VI) üzerinde olan ikinci iç çözgü ipliginin (Wi2) üzerinden geçmektedir. P21 pik noktasinda, baglayici çözgü iplik (b2) ölü hav iplikleri (V ve VI) ile örtülmüs üçüncü iç çözgü ipliginin (Wi3) üzerinden geçmektedir. P22 pik noktasindan P29 pik noktasina kadar, baglayici çözgü ipligi (b2) herhangi diger bir iç çözgü ipliginin (Wi) üzerine çikmamakta ya da herhangi bir dis çözgü ipliginin (Wo) altina girmemektedir. Bu P298/6588 nedenle, iki dis atki ipligini (Wo) bagladigi P17 ile P29 pik noktalari arasinda iken baglayici çözgü ipligi (b2) ardisik olarak üç iç atki ipliginin (Wi), yani P19 pik noktasinda birinci türden bir çözgü ipliginin (Wi1), P20 pik noktasinda ikinci türden bir çözgü ipliginin (Wi2) ve P21 pik noktasinda üçüncü türden bir çözgü ipliginin (Wi3) üzerine çikmaktadir.
Ayni durum alandaki (A0) diger bütün baglayici çözgü iplikleri (b1, b'1 ve b'2) için de geçerlidir.
Bu nedenle, Sekil 9'daki uygulama üç farkli iç atki ipligi türünün kullanildigi Sekil 4'te gösterilen uygulamanin iyilestirilmis bir hali olarak dikkate alinabilir.
Sekil 9 sadece taban kumasindaki (F1) iki ölü hav ipligini (I-II) ve taban kumasindaki (F2) diger iki ölü hav ipligini (V ve VI) göstermektedir. Gerçekte, diger uygulamalar ile benzer sekilde ayni sayida hav ipligi kullanilabilmektedir.
Bulus her bir çözgü iplikleri setinde bulunan hav ipliklerinin sayisi ile sinirli degildir. Benzer sekilde, istenen sayida baglayici çözgü iplikleri kullanilabilmektedir.
Burada gösterilmeyen alternatif bir uygulamaya göre, üç iç atki ipligi içeren yöntem tek bir dokuma tezgahi üzerinde uygulanabilmektedir. Diger bir ifadeyle, Sekil 9'daki yöntemin özellikleri örnegin Sekil 8'de gösterilene benzer bir yöntem ile kullanilabilmektedir.
Bütün uygulamalarda, Sekil Site gösterilen bir atki deseni bölgesinin (21 ya da 22) atki yönü boyunca uzanan ilgili genisligi bu bölgede kullanilan atki iplikleri setlerinin sayisina göre kullanilmaktadir. Bu rakam bir ile yüz arasinda olabilir. Benzer sekilde, her bir bölgenin (21 ya da 22) çözgü yönü boyunca uzunlugu yan yana görülen belirli bir renkteki iç atki ipliklerinin sayisina göre ayarlanmaktadir. Diger bir ifadeyle, Sekil 1'de P4 ile P12 pik noktalari arasinda gösterilen desen birkaç santimetre benzeri ciddi bir boya sahip bir bölgenin (22) elde edilmesi amaciyla ölü hav ipliklerinin üzerine çok sayida ikinci türden iç atki ipliklerinin yerlestirilmesi amaciyla çözgü yönü boyunca tekrar edilebilmektedir.
Bulus farkli renklerde iç atki ipliklerine dayali bir atki deseni etkisi ile sinirli degildir.
Dogrusunu söylemek gerekirse, farkli çaplara sahip iç atki iplikleri de dikkate alinabilmektedir, farkli çaplara sahip belirli bir iç atki ipligi türü kadife kordon atki iplikleridir.
Bu iplikler farkli renklerde iç atki iplikleri yerine ya da bu iç atki iplikleri ile birlikte kullanilabilmektedir.
P298/6588 Sokma vasitalarinin beslenmesi için kullanilan atki ayirici ihtiyaca göre farkli atki ipliklerinin kullanilmasini mümkün kilmaktadir. Özellikle de atki deseni tasariminda kullanilan renklerin sayisi iki renk ile sinirli degildir.
Bütün uygulamalarda, bir çözgü ipligi setinin bütün ölü hav iplikleri havsiz bölgelerde görülen iç çözgü ipliginin altina yerlestirilmektedir. Bütün ölü hav iplikleri iç çözgü ipligi ile dolgu çözgü ipligi arasinda uzanir. Ölü hav iplikleri zemin kumasinin arkasinda da uzanabilir. Ölü hav iplikleri ayrica iç çözgü ipligi ile dolgu çözgü ipligi arasinda uzanan bir birinci grup ve zemin kumasinin arkasinda uzanan bir ikinci grup olarak da ayrilabilmektedir.
Yukarida açiklanan bulusun uygulamalarinin ve gelistirilmis niteliklerinin teknik özellikleri birlestirilebilmektedir.

Claims (4)

  1. ISTEM LER - taban kumasinin bir taraftan dolgu çözgü iplikleri (f1, f2), baglayici çözgü iplikleri (bi, b'1, b"1, b"'1, b2, b'2, b"2, b"'2) ve ölü hav iplikleri (I-VIII) ile dokundugu ve diger taraftan atki ipliklerinin (Wi, Wo) baglayici çözgü iplikleri arasina ardisik sokma çevrimleri (P1- P36) seklinde sokuldugu ve dolgu çözgü ipliklerinin hav tarafina geçirilen iç atki iplikleri (Wi) ve havlarin karsisina dolgu çözgü iplikleri tarafina dis atki ipliklerinin (Wo) geçirildigi, - çözgü ipliklerinin atki yönü boyunca bir setin ayni tarak disi boslugu içerisinden geçtigi bütün dolgu çözgü iplikleri (f1, f2), baglayici çözgü iplikleri (b1, b'1, b"1, b"'1, b2, b'2, b"2, b"'2) ve ölü hav ipliklerinin (l-VIII) tamamina iliskin ilgili setler seklinde organize edilmesi ile karakterize edilen, belirli bir halinin (C1, CZ) taban kumasinin (F1, F2) havsiz en az bir alaninda (A0) ve her bir çözgü ipligi seti açisindan, bütün ölü hav ipliklerinin (I-IV; V-VIII) sirasiyla iç atki ipliklerinin (Wi) altina ya da `üstüne yerlestirildigi ve burada çözgü ipligi setinin tüm ölü havlarinin (I-IV; V-VIII) taban kumasi içinde - bazi piklerde tüm ölü havlarin (I-IV;V-VIII) iç atki ipliginin (Wi) altina yerlestirildigi - diger bazi piklerde söz konusu çözgü ipligi setinin en az iki ölü hav ipliginin (l-IV; V- VIII) iç atki ipligi (Wi) üstüne yerlestirildigi ve diger ölü hav ipliklerinin iç atki ipliginin altina yerlestirildigi sekilde bir yol izlemesi ile karakterize edilen ve iç atki ipliklerinin (Wi) seçimli olarak taban kumasina (F1, F2) dokundugu en az iki farkli tipte iç atki ipligine (Wi1, Wi2, Wi3) ayrilmasi ile karakterize edilen en az bir adet havli (D1, D2) alan (A1) ve en az bir havsiz alan (A0) içeren bir taban kumasina (F1, F2) sahip en az bir halinin (C1, C2) dokunmasina iliskin bir yöntem.
  2. 2. Bahsi geçen havsiz alanda (A0) her bir çözgü ipligi setinin bütün ölü hav ipliklerinin (I-IV; V-VIII) seçime bagli olarak iç atki ipliklerinin (Wi) altina ya da üstüne yerlestirildigi Istem 1'e göre yöntem.
  3. 3. Farkli türden iç atki ipliklerinin (Wi1, Wi2, Wi3) farkli renklere sahip oldugu Istem 1 veya 2'ye göre yöntem.
  4. 4. Bahsi geçen havsiz alanda (A0) her bir baglayici çözgü ipliginin (bi, b'1, b"1, b"'1, b2, b'2, b"2, b"'2)mümkün oldugunca her türden iç atki ipliklerinin (Wi1, Wi2, Wi3) sayisi kadar dis atki ipliklerine (Wo) baglandigi Istem 1 ila 3'e göre yöntem. az iki pik noktasi ile birbirinden ayrilan iki dis atki ipligi (Wo) arasinda uzandigi ve baglayici çözgü ipliginin her türden bir iç çözgü ipligini (Wii, Wi2, Wi3) bu iki dis atki ipligine (Wo) bagladigi Istem 4'e g'ore yöntem. 6. Iki taban kumasinin (F1, F2) yüz yüze dokundugu ve en azindan bazi havlarin (D1, D2) her bir taban kumasinin havli bir alaninda (A1) bir taban kumasindan digerine uzandigi önceki istemlerden herhangi birisine göre yöntem. 7. Bir seferde bir taban kumasinin (F2) dokundugu ve en azindan bazi havlarin (D2) model atki ipliklerinin (Wd) üzerinden geçen ilmeklerden elde edildigi Istem 1 ila 5'ten herhangi birisine göre yöntem. genisligi boyunca eszamanli olarak dokundugu önceki istemlerden herhangi birisine göre yöntem. 9. Taban kumasinin bir taraftan dolgu çözgü iplikleri (f1, f2), baglayici çözgü iplikleri (bi, b'1, b"1, b"'1, b2, b'2, b"2, b"'2) ve ölü hav iplikleri (I-VIII) ile ve diger taraftan baglayici çözgü ipliklerinin arasindan geçirilen atki iplikleri (Wi, Wo) ile dokundugu ve dolgu çözgü ipliklerinin hav tarafinda iç atki iplikleri (Wi) ve havlarin karsisinda dolgu çözgü iplikleri tarafinda dis atki iplikleri (Wo) içerdigi, çözgü ipliklerinin dolgu çözgü iplikleri (f1, f2), baglayici çözgü iplikleri (b1, b'1, b"1, b"'1, b2, b'2, b"2, b"'2) ve Ölü hav iplikleri (I-VIII) içeren özdes çözgü ipligi setleri seklinde atki yönü boyunca havsiz bir alan (A0) içerisinde düzenlendigi, bahsi geçen havsiz alanda (A0), iç atki ipliklerinin (Wi) atki yönü (DE boyunca) bazi çözgü ipligi setlerinin bütün ölü hav ipliklerinin (I-VIII) üzerinden ya da diger bazi çözgü ipligi setlerinin en az iki ölü hav ipliginin altindan geçmesi, burada iç atki ipliklerinin (Wi) en az iki farkli tipte olan ve çözgü yönü (DA) boyunca degisen birinci ve ikinci iç atki ipliklerine (Wi1, Wi2) ayrilmasi ile karakterize edilen en az bir havli alan (A1) ve en az bir havsiz alan (A0) içeren bir taban 10. Havsiz alanin, kumasin hav tarafinda birinci iç çözgü ipliginin (Wi1) görünür oldugu ve ikinci iç çözgü ipliginin (Wi2) görünmedigi en az bir birinci bölge (21) ve kumasin hav tarafinda birinci iç çözgü ipliginin (Wi1) görünmedigi ve ikinci iç çözgü ipliginin (Wi2) göründügü en az bir ikinci bölge (22) içerdigi istem 9”a göre hali. 11. Birinci ve/veya ikinci bölgelerin (21, 22) atki yönüne (DE) paralel olarak ölçülen genisliginin çözgü yönü (DA) boyunca degisken oldugu Istem 10'a göre hali. 12. Halinin birçok birinci ve ikinci bölge (Z1, Z) içerdigi, en az bir birinci bölgenin (Zi) atki yönüne (DE) paralel bir yön boyunca iki adet ikinci bölge (22) arasinda ve çözgü yönüne (DA) paralel bir yön boyunca iki adet farkli ikinci bölge (22) yer aldigi Istem 10 ve 11”den herhangi birine göre hali. 13. Havli alanin (A1); kesik havlar, ilmek havlar ve/veya sahte bukle havlar içerdigi Istem 9 ila 12'den herhangi birisine göre hali.
TR2018/08546T 2011-09-06 2011-09-06 Halı dokuma yöntemi ve böyle bir yöntemle dokunmuş halı. TR201808546T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP11306105.5A EP2568065B1 (en) 2011-09-06 2011-09-06 Method for weaving a carpet and carpet woven with such a method

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201808546T4 true TR201808546T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=44651565

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/08546T TR201808546T4 (tr) 2011-09-06 2011-09-06 Halı dokuma yöntemi ve böyle bir yöntemle dokunmuş halı.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2568065B1 (tr)
CN (1) CN102995226B (tr)
TR (1) TR201808546T4 (tr)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE1020430A3 (nl) * 2011-12-23 2013-10-01 Wiele Michel Van De Nv Werkwijze voor het weven van een poolweefsel met poolvrije zones.
BE1022393B1 (nl) * 2013-01-10 2016-03-21 Nv Michel Van De Wiele Werkwijze voor het weven van poolweefsels en werkwijze voor het daarvoor uitrusten van een weefmachine
EP2894244B1 (en) * 2014-01-09 2018-11-28 STÄUBLI BAYREUTH GmbH Method for weaving pile fabrics and pile fabric with shadow cut pile zones
EP3192909A1 (en) * 2016-01-15 2017-07-19 NV Michel van de Wiele Fabric, in particular carpet, and method of weaving a fabric
EP3638834B1 (en) * 2017-06-15 2021-10-20 STÄUBLI BAYREUTH GmbH Weaving machine, method for simultaneously weaving two pile fabrics on such a machine and pile fabric obtainable with such a method
EP3702500B1 (en) 2019-02-26 2022-04-06 STÄUBLI BAYREUTH GmbH Method for weaving pile fabrics and pile fabric woven with such a method
WO2020244720A1 (en) * 2019-06-03 2020-12-10 Hammer Tæpper A/S Method for manufacturing a carpet with a carpet pile and a backing and such carpet

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB656845A (en) * 1947-11-03 1951-09-05 Hugh Mackay And Company Ltd Improvements in the manufacture of pile carpets, floor rugs and mats
LU59917A1 (tr) * 1969-01-24 1970-01-28
EP0805226B1 (en) * 1993-06-11 2002-03-20 N.V. Michel Van de Wiele Method for manufacturing a face-to-face pile fabric
DE19918171B4 (de) 1999-04-21 2005-06-09 Schönherr Textilmaschinenbau Gmbh Verfahren zur Herstellung von Doppelteppichgewebe
EP1489210A1 (de) * 2003-06-21 2004-12-22 SCHÖNHERR Textilmaschinenbau GmbH Verfahren zur Herstellung eines Doppelpolgewebes auf einer Doppelpolwebmaschine
BE1016295A3 (nl) * 2004-11-04 2006-07-04 Wiele Michel Van De Nv Werkwijze en inrichting voor het weven van weefsels voorzien van zones met vlottende pool over meerdere inslagdraden.
EP1655359A1 (de) 2004-11-06 2006-05-10 Covion Organic Semiconductors GmbH Organische Elektrolumineszenzvorrichtung
BE1016658A3 (nl) * 2005-06-24 2007-04-03 Wiele Michel Van De Nv Werkwijze voor het weven van een weefsel, weefsel geweven volgens een dergeljke werkwijze en weefmachine voor het weven van een dergelijk weefsel.
BE1016849A3 (nl) 2005-11-10 2007-08-07 Wiele Michel Van De Nv Werkwijze voor het weven van weefsels met zones met een ribstructuur met een grote variatie in kleureffecten.
DE102006013790B3 (de) 2005-12-24 2007-08-02 Vorwerk & Co. Interholding Gmbh Webteppich
FR2929623B1 (fr) * 2008-04-03 2010-06-04 Schonherr Textilmaschb Procede de tissage pour realiser un tapis et tapis obtenu par un tel procede

Also Published As

Publication number Publication date
CN102995226B (zh) 2015-10-28
CN102995226A (zh) 2013-03-27
EP2568065A1 (en) 2013-03-13
EP2568065B1 (en) 2018-04-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201808546T4 (tr) Halı dokuma yöntemi ve böyle bir yöntemle dokunmuş halı.
CN104342823B (zh) 机织弹力织物及其生产方法
EP2758573B1 (en) Method for weaving a pile fabric
WO2021143258A1 (zh) 双衬纬贾卡提花多梳经编织物及其编织方法
CN108265386B (zh) 一种三明治双贾卡提花编织工艺
CN108385265A (zh) 一种具有绗缝效果的经编弹力提花间隔织物及其制作方法
CN104775223B (zh) 用于织造绒头织物的方法及具有阴影割绒区域的绒头织物
CN107217384B (zh) 一种双色单贾卡经编织物的制作方法及该经编织物
CN105369466B (zh) 纯色提花效应的双色经编间隔织物及其制作工艺
CN105189863B (zh) 具有包含不同浮纱长度的横向纱线的运行侧的造纸机筛网
CN108754834A (zh) 一种双纯色双针床单贾卡间隔织物及制作方法
CN108699739A (zh) 一种中间形体透射的弹性经编布的织造工艺
JP2022055284A5 (tr)
CN109440267B (zh) 一种高低毛隐纬缎档组织毛巾及其织造工艺
CN202273037U (zh) 一种细旦超薄面料
CN108589012A (zh) 一种单面双贾卡提花网布编织工艺
CN202466054U (zh) 竹纤维与化学纤维的斜纹组织面料
CN208980866U (zh) 并纬提花凹凸感面料
CN109023756B (zh) 具有立体中绣线的网布及其制作方法
EP2220274A2 (en) Knitted tulle
NO781384L (no) Sammensatt maskebane og fremgangsmaate til fremstilling av denne
CN211227563U (zh) 一种珠地菱形格卫衣毛圈面料
CN110644122B (zh) 一种针织物的浮线交错组织及其编织方法
CN106987980B (zh) 用于编织绒头织物的方法及具有阴影割绒区域的绒头织物
CN105603616A (zh) 全棉竹节靛蓝套色牛仔布