TR201605717A1 - Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar - Google Patents

Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar Download PDF

Info

Publication number
TR201605717A1
TR201605717A1 TR2016/05717A TR201605717A TR201605717A1 TR 201605717 A1 TR201605717 A1 TR 201605717A1 TR 2016/05717 A TR2016/05717 A TR 2016/05717A TR 201605717 A TR201605717 A TR 201605717A TR 201605717 A1 TR201605717 A1 TR 201605717A1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sodium
pharmaceutical composition
feature
flavor
specified
Prior art date
Application number
TR2016/05717A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Mi̇na
Original Assignee
Mina Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mina Karaagac filed Critical Mina Karaagac
Priority to TR2016/05717A priority Critical patent/TR201605717A1/tr
Publication of TR201605717A1 publication Critical patent/TR201605717A1/tr

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları, otitis media, deri ve yumuşak doku enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonları, genitoüriner sistem enfeksiyonları, endokardit, septisemi, dental enfeksiyonlar, farenjit, peritonit, pnömoni, prostatit, sistit, tonsillit, üriner kanal enfeksiyonun semptomatik ve/veya profilaktik ve/veya terapötik tedavisinde sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ANTIBAKTERIYEL FORMÜLASYONLAR BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus, duyarli mikroorganizmalarin neden oldugu üst solunum yolu enfeksiyonlari, alt solunum yolu enfeksiyonlari, otitis media, deri ve yumusak doku enfeksiyonlari, kemik ve eklem enfeksiyonlari, genitoüriner sistem enfeksiyonlari, endokardit, septisemi, dental enfeksiyonlar, farenjit, peritonit, pnömoni, prostatit, sistit, tonsillit, üriner kanal enfeksiyonun semptomatik ve/veya profilaktik ve/veya terapötik tedavisinde sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulus; sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken inadde Sefaleksin;(7R)-3-Metil-7-(alfa-D-fenilglisilamin0)-3-sefem-4-karboksilik asit monohidrat (Formül 1) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri oldugu ve uygun farmasötik formlarda etken madde olarak kullanildigi farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Formüll: Ayrica bulus, Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren bilesimlerin oral uygulama için uygun olan formülasyonlarini seniptomatik ve/veya profilaktik ve/veya terapötik kullanimlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Antibiyotikler; bakterileri yok eden veya gelisimini yavaslatan antimikrobiyal sinifa ait ilaçlardir. Antibiyotikler kimyasal maddelerden veya mikroorganizmalardan üretilmekte ve ayrica modern tipta en sik reçete edilen ilaçlar arasinda yer almaktadir. Antibiyotikler bakterilerin yapilarini hedef alirlar ve bu yapilara baglanirlar. Baglandiklari yapilarda, bakterinin yasamasi için gerekli olan metabolik olaylari engellerler. Bunun sonucunda bakteri hücresi ölebilir, ya da büyüme tamamen durur.
Antibiyotik ana siniflari sunlardir: . Beta-laktam antibiyotikler o Penisilinler o Sefalosporinler - Makrolidler . Florokinolonlar o Tetrasiklinler - Aminoglikozidler Sefalosporinler genis spektrumlu beta laktam antibiyotiklerdir. Aktivite spektrumlarina göre birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü kusak olarak siniflandirilirlar. Sefalosporinler Cephalosporium acremonium (Acremonium chrysogenum) isimli fungustan elde edilen genis spektrumlu beta laktam antibiyotiklerdir. Bakteri hücre duvari sentezini bozarak etki ederler. Temel yapisini beta laktam halkanin alti üyeli sülûir içeren dihidrotiyazin halkasiyla birlesmesi sonucu olusan sefem çekirdegi olusturmaktadir. Temel sefem halkasinin 1, 3 ve 7 pozisyonlarina yapilan eklemeler ile antibakteriyel ve farmakolojik özellikleri degismektedir.
US4250166 numarali patent basvurusunda Sefaleksinin oral olarak kullanilan, farkli farmasötik formlarinin hazirlanmasindan bahsedilmektedir. Ayrica, duyarli mikroorganizmalarin neden oldugu enfeksiyonlarin tedavisinde kullanildigindan da bahsedilmektedir.
Sefaleksin, in vitro ve üriner sistem enfeksiyonu tedavisinde degerlendirilmistir. Sefaleksin Escherichia coli, Proteus mirabilis ve Klebsiella pneumoniae suslarinin % 90'dan fazlasini inhibe etmek için yeterlidir (Matthew E. Levison, MD; Warren D. Johnson, MD; Thomas S. Thornhill; Donald Kaye, MD J AMA. 1969;209(9)).
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus, duyarli mikroorganizmalarin neden oldugu üst solunum yolu enfeksiyonlari, alt solunum yolu enfeksiyonlari, otitis media, deri ve yumusak doku enfeksiyonlari, kemik ve eklem enfeksiyonlari, genitoüriner sistem enfeksiyonlari, endokardit, septisemi, dental enfeksiyonlar, farenjit, peritonit, pnömoni, prostatit, sistit, tonsillit, üriner kanal enfeksiyonun semptomatik ve/veya profilaktik ve/veya terapötik tedavisinde sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü, oral kullanilmak üzere sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesimlerin hazirlanmasi ile ilgilidir.
Bulusta sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan etken madde, bunlarla sinirli olmamakla birlikte, sefiksim, seftriakson, seftazidim, sefoperazon, sefkapen, sefdaloksim, sefdinir, sefditoren, sefetamet, sefmenoksim, sefodizim, sefotaksim, sefpimizol, sefpirainid, sefpodoksiin, sefsulodin, sefteram, seftibuten, seftiolen, seftizoksim, sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan tercihen sefaleksin monohidrat olarak seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, kompleksler, polimorflar, enantiyomerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautomerler, anhidratlar, anhidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest forrnlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Oral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler kati ya da sivi dozaj formlarinda olabilir. Bu dozaj formlari; tablet (çignenebilir tablet, agizda çözünen tablet, dagilabilen tablet, suda dagilabilen tablet, film kapli tablet, barsakta açilan kaplamali (enterik) tablet, mini tablet, kontrollü salimli tablet (sürekli salimli tablet, hemen salimli tablet, uzatilmis salimli tablet, geciktirilmis salimli tablet vb.), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli), kontrollü salimli kapsül (sürekli salimli kapsül, hemen salimli kapsül, uzatilmis salimli kapsül, geciktirilmis salimli kapsül), toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film, yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efervesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, jelül, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey gibi bir dozaj sekli halinde formüle edilebilir.
Bulusta tablet/lerin hazirlanmasinda direk kompresyon, yas veya kuru granülasyon uygulanabilir.
Direkt kompresyon maddenin fiziksel yapisini bozmadan toz haline getirilmis materyalin sikistirilmasi ile elde edilmesinden olusmaktadir. Direk sikistirma araci olarak yaygin sekilde çalisilmis olan yardimci madde mikrokristalin selulozdur (Aviccl, FMC).
Dozaj formlarinin hazirlanmasinda birçok teknikten yararlanilmaktadir. Bunlardan biri de granülasyon yöntemidir. Granülasyon; ince toz partiküllerin büyümesi seklinde tanimlanmaktadir. Farmasötik amaçli granülasyon; tabletleme için bir ön hazirlik asamasidir, ayni zamanda, sert jelatin kapsüle doldurma veya granülün bir final ürün olarak bir pakete yerlestirilerek kullanimi amaciyla da uygulanmaktadir.
Granülasyonun amaci, karisima istirak eden toz maddenin partiküllerinin birim ilacinin % miktarlarina esdeger olacak agirlikta bir ünite olusturmaktir. Farmasötik toz karisimlarin (etken madde veya yardimci maddeler) ayrismalarini engelleyerek bir ünite içerisinde homojen bir sekilde kalmalarini saglamak gerekmektedir bu da granülasyon ile mümkündür.
Granülasyonda seçilecek yöntemler 3 ana kategoride siniflandirilabilir: yas granülasyon, kuru granülasyon ve diger granülasyon yöntemleri.
Yas Granülasyon: Yas granülasyon yönteminde, yüksek hizli akiskan yatak granülasyon, püskürterek kurutma ve ekstrüsyon pelletleme yöntemleri kullanilmaktadir. Yas granülasyonda, etken madde ve baglayici madde (solüsyon) belirli sürede karistirilir, yas olarak elenir ve akiskan yatakli kurutucuda kurutulur. Kurutulan bu karisim diger dolgu maddeleri ile birlikte belirli bir homojenlige gelinceye kadar karistirilir. Karisimin son 3-5 dakikasinda kaydirici eklenir. Elde edilen final karisimdan örnekler alinir ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilebilir.
Yas granülasyon yöntemleri: 1. Yas granülasyon yöntemi (Klasik yöntem) 2. Akiskan yatak yöntemiyle granülasyon 3. Spray-Drying (püskürterek kurutma) yöntemi ile granülasyon 4. Mikrogranülasyon yöntemi . Ekstrüsyon-Spheronizasyon yöntemi 6. Yüksek hiza sahip karistiricilarla granüle hazirlama yöntemi Yas granülasyon islemi su sirayi izlemektedir: ° Etken maddenin (gerekli görülür ise) ögütülmesi, ° Toz maddelerle karistirilmasi, ° Baglayici ilavesiyle toz karisimin partiküllerinin kümelesmesinin saglanmasi, (Bu isleme granülasyon denir.) ° Kümelesmis partiküllerin yas olarak elenmesi, ° Elenmis toz karisiminin kurutulmasi kurutma islemde yaygin alarak akiskan yatakli kurutucular kullanilmasi, ° Kurutma isleminden sonra kuru ögütme yapilmasi, ° Çift konik ya da V tipi karistiricilarda homojenize edilmesi ° Olusan bu karisima kaydirici ilave edilerek 5 dakika daha karistirilmasi, (Bu karisima final ürün denir.) Tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilmesidir.
Kuru Granülasyon: Kuru granülasyon yönteminde, ön kompresyon ve silindirler arasi sikistirma yöntemleri kullanilmaktadir. Kuru granülasyonda genellikle formüldeki kaydiricinin 1/3,ü diger toz karisimlarina karistirilir. Bunun nedeni tozlarin silindirlere yapismasini engeller. Kaydiricinin geri kalani kuru granülasyondan sonra karisima eklenir ve 3-5 dakika karistirilir. Karisim sonrasinda olusan final karisimdan örnekler alinir ve çesitli testler için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilebilir.
Bulusta kullanilan oral farmasötik süpansiyon hazirlamak için kuru toz formülasyonu; uygun etken madde/ler yaninda en az bir tamponlayici madde, en az bir koruyucu madde, en az bir dolgu maddesi/tatlandirici, en az bir Viskozite ajani, en az bir keklesme önleyici ajan, en az bir aroma verici ajan, en az bir lubrikant ve granülasyon çözücüsünün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Bulusta “tamponlayici madde” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazligini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Tamponlayici madde olarak; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, ainonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat dihidrat, sodyum hidroksit, sodyum kloiür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan tamponlayici madde miktari %0.001-5 agirlik oranindadir.
Bulusta “koruyucu madde” terimi; su ve suda çözünen, yag ve yagda çözünen maddelerin mikroorganizmalara karsi korunmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir.
Koruyucu madde olarak 2-fenoksietanol, sodyum benzoat, benzoik asit, benzil alkol, etilendiamintetraasetik asit, sodyum metil parahidroksi benzoat, sodyum propil para hidroksi benzoat, sorbik asit, potasyum sorbat, benzetonyum klorür, klorokresol, benzalkonyum klorür, butil paraben, metil paraben, propil paraben, etil paraben, butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), kalsiyum asetat, sitrik asit, disodyum edetat, gliserin, propil gallat, sodyum bisülfit, sodyum sitrat, sodyum metabisülfit, borik asit, sorbik asit, sodyum propionat, propilen glikol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta tercihen sodyum benzoat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan koruyucu madde miktari %0.01-5 agirlik oranindadir.
Bulusta “dolgu maddesi/tatlandirici” terimi; tablet ya da kapsüllerin üretim için pratik, hasta kullanimina uygun büyüklükte olmasi için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Dolgu maddesi olarak; talk, laktoz, sukroz, dekstrin, mannitol, laktilol, laktitol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, toz selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, silisik asit, kaolin, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, selüloz kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen sukroz kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan dolgu maddesi/tatlandirici miktari %10-95 agirlik oranindadir.
Bulusta “Viskozite ajani” terimi, sivinin kalinligini arttirarak yavas akmasini saglayan bir ajan veya ajan karisimlari olarak ifade edilmektedir. Viskozite ajani olarak; ksantan zamki, guar zamki, guar galaktomannan, acacia, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, setil alkol, polivinil pirolidon, hidroksi propil metil selüloz, polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, hidroksipropil metilselüloz, polivinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen ksantan zamki ve guar galaktomannan kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan viskozite ajani miktari %0.01-10 tercihen 0.05-3 agirlik oranindadir.
Bulusta keklesme önleyici ajan olarak; talk, magnezyum stearat, hidrojene nebati yag, kalsiyum stearat, stearik asit, kolloidal silikon dioksit, sodyum stearilfumarat, polioksietilenglikol, lösin, letal, sodyum benzoat, sodyum klorür, sodyum asetat, sodyum fumarat, silika, kolloidal anhidrus silika, polietilenglikol, selüloz türevleri, nisasta, amorf silika, sentetik amorf silika, silika kolloidal hidrat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta tercihen silika kolloidal hidrat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan keklesme önleyici ajan miktari %O.1-12 agirlik oranindadir.
Bulusta “aroma verici aj an” terimi, karisima aroma katmak için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Aroma verici ajan olarak; dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, vb.), portakal aromasi, muz aromasi, seftali aromasi, greyfurt aromasi, limon aromasi, elma aromasi, çilek aromasi, krema aromasi, vanilya aromasi, nane aromasi, tutti-furitti aromasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitrus meyvalari veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen çilek aromasi ve krema aromasi kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan aroma verici ajan miktari Bulusta “lubrikant” terimi, sürtünmeyi azaltan veya engelleyen bir toz karisiminin akis özelliklerini iyilestiren ajan veya ajan karisimlan olarak ifade edilmektedir. Lubrikant olarak; talk, kalsiyum stearat, magnezyum stearat, alüminyum stearat, polietilen glikol, tristearin, stearik asit, sodyum lauril sülfat, magnezyum lauril sülfat, kolloidal silikon dioksit, stearik asit, sodyum stearil fuinarat, polioksietilen glikol, oleik asit, tripalmitil, potasyum oleat, hidrojene bitkisel yaglar, lösin, alanin, glisin, kaprilik asit, gliseril behenat, gliseril palmitostearat, sodyum benzoat, sodyum asetat, fumarik asit, çinko stearat, çinko oleat, çinko palmitat, parafinler, yag alkolleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta tercihen magnezyum stearat kullanilmaktadir. Bulusta kullanilan lubrikant miktari Bulusta, granülasyon sivisi olarak saf su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, aseton, diaseton, polioller, polieterler, esterler, alkil ketonlar, metilen klorür, metil asetat, etil asetat, izopropil asetat, kastor yagi, etilen glikol monoetil eter, dietilen glikol monobutil eter, dietilen glikol monoetil eter, dimetil sülfoksit, dimetil formamid, tetrahidrofuran veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen saf su kullanilmaktadir.
Mevcut bulustaki Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimler için uygun olan formülasyonlarina ait doz araligi; 50-2000mg uzmanin degerlendirmesine göre ayarlanmaktadir.
Bulusta, Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik süspansiyon hazirlamak için kuru toz formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0.1-35 agirlik oraninda Sefaleksin monohidrat - yaklasik %0.001-5 agirlik oraninda sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda sodyum benzoat - yaklasik %10-95 agirlik oraninda sukroz - yaklasik %0.01-10 agirlik oraninda ksantan zamki ve guar galaktomannan - yaklasik %0.1-12 agirlik oraninda silika kolloidal hidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda çilek aromasi ve krema aromasi - yaklasik%0.0l-6 agirlik oraninda magnezyum stearat - kafi miktar saf su Bulus esas olarak, oral kullanilmak üzere sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir. Söz konusu farmasötik formülasyonlarin oral süspansiyon hazirlamak için kuru toz formunda olmasi temeldir. Böylece Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile hazirlanan uygun farmasötik formlar sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal kararlilik açisindan oldukça stabil bir davranis sergilemistir.
Bulusun özellikleri asagidakilerle sinirli kalmamak üzere örnekler asagida verilmistir: Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik süspansiyon hazirlamak için kuru toz formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0.1-35 agirlik oraninda Sefaleksin monohidrat - yaklasik %0.001-5 agirlik oraninda sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda sodyum benzoat - yaklasik %10-95 agirlik oraninda sukroz - yaklasik %0.01-10 agirlik oraninda ksantan zamki ve guar galaktomannan - yaklasik %0. 1-12 agirlik oraninda silika kolloidal hidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda çilek aromasi ve krema aromasi - yaklasik%0.01-6 agirlik oraninda magnezyum stearat - kafi miktar saf su Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi faimasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik süspansiyon hazirlamak için kuru toz formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik l-lOOOmg Sefaleksin monohidrat - yaklasik 0.01-20mg sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat -yaklasik 0.1-35mg sodyum benzoat - yaklasik 40-5500mg sukroz - yaklasik 0.1-45mg ksantan zamki ve guar galaktomannan - yaklasik 0.5-90mg silika kolloidal hidrat - yaklasik 0.5-160mg çilek aromasi ve krema aromasi - yaklasik 0.1-50mg magnezyum stearat - kafi miktar saf su Üretim prosesi: Hammaddeler üretim formülüne uygun tartilir. Üretim formülüne uygun tartilmis olan sodyum benzoat, saf su içerisinde çözündürülür (granülasyon çözeltisi). Granülasyon için uygun miktarda tartilmis olan sukroz granülatöre aktarilip ön karisim yapilir, granülasyon çözeltisi aktarilarak granülasyon tamamlanir. Elde edilen granüller uygun kurutucuda kurutulur. Kuruyan granüller uygun sekilde elekten elenir.
Hazirlanmis olan sukroz granülünün üzerine sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat ve sukroz granülünün belirli bir kismi uygun yöntem ile uygun karistirici da karistirilir (Karisim-l). Karisim-Fin üzerine ksantan zamki, guar galaktomannan silika kolloidal hidrat, çilek aromasi ve krema aromasi ilave edilip karistirilir (Karisim-2). Karisim-?nin üzerine, sefaleksin monohidrat ile beraber sukroz uygun araliktaki elekten elenmis sekilde ilave edilip karistirilir (Karisim-3). Üretim formülüne uygun tartim olan dis faz Sukroz,un belirli bir kismi uygun elekten elenir. Kalan sukroz granülü, dis faz için elenmis olan sukroz ve Karisim-3 uygun yöntem ile konteynira ilave edilerek karistirilir. Elekten elenmis olan magnezyum stearat ilave edilip karistirilir. Final karisim sonrasi elde edilen bulk tozdan uygun miktarda sise/lere uygun olacak sekilde dolum yapilir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Oral kullanilmak üzere sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi. Istem 1, de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddenin sefiksim, seftriakson, seftazidim, sefoperazon, sefkapen, sefdaloksim, sefdinir, sefditoren, sefetamet, sefmenoksim, sefodizim, sefotaksim, sefpimizol, sefpiramid, sefpodoksim, sefsulodin, sefteram, seftibuten, seftiolen, seftizoksim, sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan seçilmesidir. . Istem l,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; sefalosporin antibiyotikleri grubunda yer alan uygun etken maddenin tercihen sefaleksin monohidrat olmasidir. . Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik süspansiyon hazirlamak için kuru toz formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %O.1-35 agirlik oraninda Sefaleksin monohidrat - yaklasik %0.001-5 agirlik oraninda sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda sodyum benzoat - yaklasik %10-95 agirlik oraninda sukroz - yaklasik %0.01-10 agirlik oraninda ksantan zamki ve guar galaktomannan - yaklasik %O.1-12 agirlik oraninda silika kolloidal hidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda çilek aromasi ve krema aromasi - yaklasik%0.01-6 agirlik oraninda magnezyum stearat - kafi miktar saf su . Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral uygulamasina yönelik süspansiyon hazirlamak için kuru toz formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %0. 1-35 agirlik oraninda Sefaleksin monohidrat - yaklasik %0.001-5 agirlik oraninda sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat - yaklasik %0.01-5 agirlik oraninda sodyum benzoat - yaklasik %10-95 agirlik oraninda sukroz - yaklasik %0.01-10 agirlik oraninda ksantan zamki ve guar galaktomannan - yaklasik %O.1-12 agirlik oraninda silika kolloidal hidrat - yaklasik %0.0l-5 agirlik oraninda çilek aromasi ve krema aromasi - yaklasik%0.01 -6 agirlik oraninda magnezyum stearat - kafi miktar saf su Istem 4,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tamponlayici maddenin sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat dihidrat, sodyum hidroksit, sodyum klorür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 6,da belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tamponlayici maddenin tercihen sitrik asit anhidrus ve sodyum sitrat dihidrat olmasidir. Istem 4”de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; koruyucu maddenin 2- fenoksietanol, sodyum benzoat, benzoik asit, benzil alkol, etilendiamintetraasetik asit, sodyum metil parahidroksi benzoat, sodyum propil para hidroksi benzoat, sorbik asit, potasyum sorbat, benzetonyum klorür, klorokresol, benzalkonyum klorür, butil paraben, metil paraben, propil parabeii, etil paraben, butil hidroksi aiiisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), kalsiyum asetat, sitrik asit, disodyum edetat, gliserin, propil gallat, sodyum bisülfit, sodyum sitrat, sodyum metabisülfit, borik asit, sorbik asit, sodyum propionat, propilen glikol veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 8,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; koruyucu maddenin tercihen sodyum benzoat olmasidir. Istem 47de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; dolgu maddesinin talk, laktoz, sukroz, dekstriii, mannitol, laktilol, laktitol, ksilitol, sorbitol, izomalt, inikrokristalin selüloz, toz selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, silisik asit, kaolin, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, selüloz kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 10lda belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; dolgu maddesinin tercihen sukroz olmasidir. Istem 4lde belirtilen farmasötik bilesim/ler olup Özelligi; Viskozite ajaninin ksantan zamki, guar zamki, guar galaktomannan, acacia, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, setil alkol, polivinil pirolidon, hidroksi propil metil selüloz, polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, hidroksipropil metilselüloz, polivinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 12lde belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; Viskozite ajaninin tercihen ksantan zamki ve guar galaktomannan olmasidir. Istem 4,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; keklesme önleyici ajanin talk, magnezyum stearat, hidrojene nebati yag, kalsiyum stearat, stearik asit, kolloidal silikon dioksit, sodyum stearilfumarat, polioksietilenglikol, lösin, letal, sodyum benzoat, sodyum klorür, sodyum asetat, sodyum fumarat, silika, kolloidal anhidrus silika, polietilenglikol, selüloz türevleri, nisasta, amorf silika, sentetik amorf silika, silika kolloidal hidrat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 14,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; keklesme önleyici ajanin tercihen silika kolloidal hidrat olmasidir. Istem 43de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; aroma verici ajanin dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, vb.), portakal aromasi, muz aromasi, seftali aromasi, greyfurt aromasi, limon aromasi, elma aromasi, çilek aromasi, krema aromasi, vanilya aromasi, nane aromasi, tutti-furitti aromasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitrus meyvalari veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem l6”da belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; aroma verici ajanin tercihen çilek aromasi ve krema aromasi olmasidir. Istem 4°de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; lubrikantin talk, kalsiyum stearat, magnezyum stearat, alüminyum stearat, polietilen glikol, tristearin, stearik asit, sodyum lauril sülfat, magnezyum lauril sülfat, kolloidal silikon dioksit, stearik asit, sodyum stearil fumarat, polioksietilen glikol, oleik asit, tripalmitil, potasyum oleat, hidrojene bitkisel yaglar, lösin, alanin, glisin, kaprilik asit, gliseril behenat, gliseril palmitostearat, sodyum benzoat, sodyum asetat, fumarik asit, çinko stearat, çinko oleat, çinko palmitat, parafinler, yag alkolleri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 18,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; lubrikantin tercihen magnezyum stearat olmasidir. Istem 4,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; granülasyon sivisinin saf su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, aseton, diaseton, polioller, polieterler, esterler, alkil ketonlar, metilen klorür, metil asetat, etil asetat, izopropil asetat, kastor yagi, etilen glikol monoetil eter, dietilen glikol monobutil eter, dietilen glikol monoetil eter, dimetil sülfoksit, dimetil formamid, tetrahidrofuran veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 4,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; granülasyon sivisinin tercihen saf su olmasidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; Sefaleksin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimleri için uygun olan formülasyonlarina ait doz araliginin; 50-2000mg olmasidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; duyarli mikroorganizmalarin neden oldugu üst solunum yolu enfeksiyonlari, alt solunum yolu enfeksiyonlari, otitis media, deri ve yumusak doku enfeksiyonlari, kemik ve eklem enfeksiyonlari, genitoüriner sistem enfeksiyonlari, endokardit, septisemi, dental enfeksiyonlar, farenjit, peritonit, pnömoni, prostatit, sistit, tonsillit, üriner kanal enfeksiyonun semptomatik ve/veya profilaktik ve/veya terapötik tedavisinde endike olmasidir.
TR2016/05717A 2016-05-02 2016-05-02 Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar TR201605717A1 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/05717A TR201605717A1 (tr) 2016-05-02 2016-05-02 Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/05717A TR201605717A1 (tr) 2016-05-02 2016-05-02 Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201605717A1 true TR201605717A1 (tr) 2017-11-21

Family

ID=67000179

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/05717A TR201605717A1 (tr) 2016-05-02 2016-05-02 Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201605717A1 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5943915B2 (ja) リファキシミンの製剤およびその使用
US20170216305A1 (en) Compositions comprising meloxicam-cyclodextrin inclusion complexes and methods of treating acute pain
ES2389358T5 (es) Composiciones farmacéuticas de rifaximina
US9498442B2 (en) Rifaximin powder, process for preparing the same an controlled release compositions containing said rifaximin useful for obtaining a long-lasting effect
KR20200000462A (ko) 경구 투여를 위한 리나클로타이드-함유 제형
JP2007091633A (ja) メキタジン、イブプロフェン及びトラネキサム酸含有医薬組成物
EP3616696A1 (en) Orally administrable enzalutamide-containing pharmaceutical composition
TW201322979A (zh) 醫藥組成物
KR20010080566A (ko) 세푸록심 악세틸을 포함하는 조성물
JP2020506245A (ja) ラモトリギン懸濁液剤形
BRPI0709710A2 (pt) composiÇço oral, e, soluÇço aquosa oral
CN107625754B (zh) 一种头孢泊肟酯掩味颗粒及其制备方法
US7666860B2 (en) Melt-formulated, multi-particulate oral dosage form
UA82268C2 (uk) Гранули, що містять гідрохлорид венлафаксину, та спосіб їх виготовлення
KR100783286B1 (ko) 클로피도그렐 우선성 광학이성체의 유리염기를 함유하는고형의 약제학적 조성물
EA036278B1 (ru) Фармацевтическая композиция
EP2263671B1 (en) Amide derivative-containing pharmaceutical composition
US20150072014A1 (en) Pharmaceutical Compositions of Sodium Picosulfate, Magnesium Oxide and Citric Acid
EP3290037A1 (en) Pharmaceutical composition for oral administration
TR201605717A1 (tr) Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar
FI89455C (fi) Foerfarande foer framstaellning av en farmaceutisk komposition
TR201511982A2 (tr) Anti̇bakteri̇yel formülasyonlar
MXPA05003357A (es) Composicion medicinal antibacteriana de capacidad de absorcion oral mejorada.
US9775832B2 (en) Pharmaceutical composition for oral administration
PT1671635E (pt) Composição de antibiótico amorfo contendo cefditoreno pivoxil