TR201604978A1 - Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler - Google Patents

Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler Download PDF

Info

Publication number
TR201604978A1
TR201604978A1 TR2016/04978A TR201604978A TR201604978A1 TR 201604978 A1 TR201604978 A1 TR 201604978A1 TR 2016/04978 A TR2016/04978 A TR 2016/04978A TR 201604978 A TR201604978 A TR 201604978A TR 201604978 A1 TR201604978 A1 TR 201604978A1
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
pharmaceutical composition
feature
injection
pharmaceutically acceptable
pantoprazole
Prior art date
Application number
TR2016/04978A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Bülent
Original Assignee
Buelent Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Buelent Karaagac filed Critical Buelent Karaagac
Priority to TR2016/04978A priority Critical patent/TR201604978A1/tr
Publication of TR201604978A1 publication Critical patent/TR201604978A1/tr

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Mevcut buluş; gastroözofajiyal reflü hastalığı, gastrik ve duodenal ülser, akut kanamalı gastrik veya duodenal ülserli hastalarda, hemostazın kısa süreli idamesinde ve tekrar kanamanın önlenmesinde, Zollinger Ellison Sendromu ve diğer patolojik hipersekresyonlu durumlarda, gastrik asit sekresyonunun azaltılması gereken gastrointestinal hastalıkların tedavisinde ve semptomatik düzelme sağlamak için kullanılmak üzere proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ANTIÜLSERATIF FARMASÖTIK TERKIPLER BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus; gastroözofajiyal reflü hastaligi, gastrik ve duodenal ülser, akut kanamali gastrik veya duodenal ülserli hastalarda, heinostazin kisa süreli idamesinde ve tekrar kanamanin önlenmesinde, Zollinger Ellison Sendromu ve diger patolojik hipersekresyonlu durumlarda, gastrik asit sekresyonunun azaltilmasi gereken gastrointestinal hastaliklarin tedavisinde ve semptomatik düzelme saglamak için kullanilmak üzere proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulus; proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki etken maddenin Pant0prazol, 5-(Diflor0metoksi)-2-[[(3,4-dimetoksi-2-pridil)metil]sülfinil] benzimidazol (Formül I) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri oldugu farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Formül I Ayrica bulus, Pantoprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimlerin parenteral uygulama için uygun olan formülasyonlarini ve profilaktik, semptomatik veya terapötik kullanimlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Mide asitinin inideden özefagusa (yemek borusu) kaçmasina reflü denir. Hastaligin gerçek adi Gastro Özofageal Reflü (GÖR) 'dün Genelde yemek borusundaki bir fitik veya kapakçigin zayifligi reflüye neden olur. Stres, gazli içecekler, çay ve kahve türü içecekler reflüyü arttirir.
Mide içeriklerinin yemek borusuna dogru geri akisi, yemek borusunun skuamöz epitelyumuna zarar verebilir ve yemek borusu mukozasini, Baret özofagusu ve yemek borusu karsinomuna yatkin hale getirebilir. Gastrik reIluksatin temel kiskirticilari, pepsin ve hidroklorik asittir. Asit, sodyum bikarbonat ile hizli bir sekilde nötralize olabilir, ancak pepsin, 53e kadar olan pH°larda aktif kalabilir ve sadece 7inin üzerindeki pH°larda geri çevrilemez sekilde inhibe olur. Pepsiii, peptid baglarinin belirli aminoasitler arasinda bölünmesini katalize eden proteolitik bir enzimdir. Sonuç olarak pepsin, yemek borusu üzerinde sürekli zarar verici bir etkiye sahip olabilir.
Aslinda gastroözofagial reflü özellikle yemek sonrasindaki dönemlerde ve uykunun REM fazinda (rapid eye inovement) olmak üzere gün içinde 10-50 kez kadar olabilen fizyolojik bir olaydir. Fizyolojik gastroözofagial reflü kisa sürdügünden farkina varilmaz veya çok hafif semptomlar olusturabilir. Ancak gastroözofagial reflü gün içinde sik araliklarla tekrarladiginda, uzun sürdügünde ve özellikle uyku sirasinda olustugunda artik patolojik gastroözofagial reflü söz konusudur ki bu tablo genellikle özefagus mukozasinda degisik derecelerde olabilen hasarlanma ve çesitli semptomlarla birliktedir.
Bu durumda gastroözofagial reflü hastaligindan bahsedilir. Özefagusda endoskopik ve/veya histopatolojik yöntemlerle saptanabilen bir hasarlanmanin varligi ise reflü özofajiti olarak adlandirilir.
Yemek borusundaki geri akis az miktarda mide suyunun, yiyecek ve/veya safra asidinin yemek borusunun alçak bölümlerine girmesi ile ortaya çikinakta ve kendisini mide eksimesi seklinde gösterebilen agri ile birlikte olusan yemek borusu iltihabina neden olmaktadir.
Tedavide en çok tercih edilen ilaçlar antiasitler, aljinik asit içeren ilaçlar, H2 Reseptörleri ve proton pompasi inhibitörleridir. Ileri durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir.
Semptomlari az olan hastalarda antiasitler (aljinik asit-antiasit kombinasyonlari), daha ciddi veya antiasite yeterince cevap alinamayan hastalarda H2-reseptör antagonistleri (Simetidin, Ranitidin, Famotidin ve Nizatidin) veya hidrojen pompa blokerleri (Omeprazol, Lansoprozol, Pantoprozol ve Esomeprazol) verilebilir. Tedavide kullanilan asit azaltici ilaçlara ek olarak prokinetik ilaçlar (betanekol, metoklopramid ) kullanilabilir.
Proton pompa inhibitörlerinin klinik deneylerde mide ülseri, onikiparmak bagirsagi ülseri, yemek borusu geri akisi ve yemek borusu olinadan gastro yemek borusu geri akisi ile ilgili hazimsizlik rahatsizligi olan hastalarda semptomlarin giderilmesinde etkili oldugu kanitlanmistir. Örnek olarak omeprazolün mide-onikiparmak bagirsagi ve yemek borusu lezyonlarinin tedavisi ve bu sartlardaki hazimsizlik semptomlarinin ortadan kaldirilmasi açisindan H2 reseptör antagonistlere nazaran üstün oldugu bulunmustur (Eriksson S., Euro Joum of Gastroenterology, 1995).
WO 9702020 no” lu patent basvurusunda pantoprazol”ün bir kisminin yavas biçimde sürekli saliinli oldugu ve antibakteriyel bilesikler ile kombinasyonundan bahsedilmektedir. foirni'ilasyonundan ve enjeksiyonluk müstahzarlar için uygun olan kap/kapak sisteminin çinko iyonu içermeyen malzemeden yapildigindan da bahsedilmektedir.
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus; gastroözofajiyal reflü hastaligi, gastrik ve duodenal ülser, akut kanamali gastrik veya duodenal ülserli hastalarda, hemostazin kisa süreli idamesinde ve tekrar kanamanin önlenmesinde, Zollinger Ellison Sendromu ve diger patolojik hipersekresyonlu durumlarda, gastrik asit sekresyoiiuiiuii azaltilmasi gereken gastrointestinal hastaliklarin tedavisinde ve semptomatik düzelme saglamak için kullanilmak üzere proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif` özellikteki uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü; parenteral uygulamaya yönelik proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki uygun etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/ lerin hazirlanmasi ile ilgilidir.
Bulusta kullanilan proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki uygun etken madde; omeprazol, laiisoprazol, pantoprazol, esomeprazol, timoprazol, leminoprazol, rabeprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan tercihen pantoprazol sodyum olarak seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, kompleksler, polimorflar, enantiyomerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautomerler, anhidratlar, anhidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest formlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Parenteral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler, ampul, Ilakon, infuzyon dozaj formlarinda olabilir.
Parenteral enjeksiyon intraperitonal, intravenöz, inûizyon, intramüsküler, subkutan veya intradermal yollarla uygulanabilir.
Mevcut bulus, intravenöz yolla kullanilmak üzere hazirlanmis en jeksiyonluk çözelti için liyofîlize toz içeren flakon formunda farmasötik bir bilesimdir.
Bulusta kullanilan parenteral uygulamaya yönelik farmasötik en jeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon formülasyonu; uygun etken madde/lerin yaninda en az bir çözücünün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla fannasötik olarak kabul edilebilir yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar. Çözücü olarak satlastirilmis su, enjeksiyonluk su, deiyonize su veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bulusta tercihen enjeksiyonluk su kullanilmaktadir.
Mevcut bulustaki Pantoprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimlerin uygun olan fonnülasyonlarina ait doz araligi; 5-300mg tercihen; degerlendirmesine göre ayarlanmaktadir.
Bulusta, Pantoprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin parenteral uygulamasina yönelik farinasötik enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon formülasyonu asagidakileri içerrnektedir; - yaklasik %10-100 agirlik oraninda pantoprazol sodyum (mannitol ile karisim halinde) - kafi miktar çözücü Bulus esas olarak parenteral uygulamaya yönelik proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve fannasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesimlerin hazirlanmasiyla ile ilgilidir. Bulusun farmasötik bilesimlerinin enjeksiyonluk çözelti için liyotîlize toz içeren flakon formunda olmasi temeldir. Elde edilen liyofilize toz içeren flakon dozaj formunun parenteral yolla uygulanmasinin çabuk etki saglamasi, oral yoldan ilaç alinamayan durumlarda hastanin kolay ilaç alimini saglamasi, gastro-intestinal sivilar tarafindan ilacin tahrip edilmesinin Önlenmesi, lokal ve sistemik etki saglamasi, biyoyararlanim yüksek olmasi gibi avantajlari söz konusudur.
Bahsi geçen parenteral uygulamaya yönelik liyofilize toz içeren Ilakon dozaj formu intravenöz olarak uygulanabilmektedir. Böylece elde edilen liyofilize toz içeren flakon sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal kararlilik açisindan oldukça stabil bir davranis sergilemistir. Ayrica yeterli terapötik etkiyi saglamak ve yan etkileri minimuma indirmek için sasirtici bir sekilde etkili olduklari belirlenmistir.
Bulusun özellikleri asagidakilerle sinirli kalmamak üzere örnekler asagida verilmistir: Pantoprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin parenteral uygulamasina yönelik farmasötik enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon formülasyonu asagidakileri içerrnektedir; - yaklasik %10-100 agirlik oraninda pantoprazol sodyum (mannitol ile karisim halinde) (%10-100 agirlik oraninda mannitol ile karisim halinde bulunan pantoprazol sodyum; yaklasik %20-50 agirlik oraninda pant0prazol sodyum seskihidrat ve yaklasik %50-75 agirlik oraninda mannit017den olusmaktadir.) - kafi miktar en jeksiyonluk su.
Pantoprazol ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin parenteral uygulamasina yönelik farmasötik enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon formülasyonu asagidakileri içermektedir; mannitol ile karisim halinde bulunan pantoprazol sodyum; yaklasik 20-60mg pantoprazol sodyum seskihidrat ve yaklasik 60-90mg mannitoladen olusmaktadir.) - kafi miktar çözücü Üretim prosesi: Hammaddeler uygun sekilde tartilir. Imalat asamasi boyunca azot gazi kullanilmaktadir.
Imalat reaktörüne uygun sicaklikta enjeksiyonluk su alinir ve filtreden geçirilmis Azot gazi ile doyurulmaya baslanir. Sicaklik kontrol edilir. Azotlama devam ederken suyun sicakligi tekrar kontrol edilir (belirlenen sicaklikta olmali). Pantoprazol Sodyum (mannitol ile karisim halinde) imalat reaktörüne eklenir ve berrak bir çözelti elde edinceye kadar karistirilarak çözülür. Karistirma süresi ve hizi kaydedilir. Çözelti Enjeksiyonluk su ile hacme tamamlanir ve homojenlik saglanana kadar karistirilir. Karistirma süresi ve karistirma hizi kaydedilir. Elde edilen çözelti süzüme kadar azot gazi altinda bekletilir.
Süzüm filtresi ve Süzüm teçhizati Süzüm öncesi otoklavda steril edilir ve Süzüm filtresinin Süzüm öncesi filtre bütünlük testi yapilir. Çözelti filtreden süzülür ve Süzüm sonrasi filtre bütünlük testi yapilir. Süzüm sonrasinda Süzüm tankinin manometre degeri okunarak reaktördeki azot basinci kontrol edilir ve kaydedilir. Çözelti dolum asamasina kadar azot gazi altinda bekletilir. Dolumun öncesinde reaktördeki azot basinci tekrar kontrol edilir.
Filtre ve dolum ekipmanlari ile tipalar dolum öncesi otoklavda steril edilir ve aseptik dolum filtresinin dolum öncesi filtre bütünlük testleri yapilir. Uygun sekilde yikanan flakonlar sterilizasyon tünelinde sterilize edilir. Hedef dolum hacmine uygun olacak sekilde aseptik dolum filtresinden geçirilerek, steril filtreden geçirilmis azot gazi altinda aseptik dolumu yapilir ve tipalar kapatilir. Dolum sonrasinda, liyofilizasyon islemine tabi tutulmayacak olan flakonlar ayirilir ve Liyof'ilize edilecek olan flakonlar uygun sekilde Liyofilizatöre yüklenir. Flakonlar vakum altinda, liyofilizasyon islemine tabi tutulur. Islem sonunda azot gazi verilerek vakum sona erdirilir. Liyofilizatör içerisinde, flakonlarin tipalama islemi tamamlanir. Liyofilizasyon bittikten sonra, kapama islemine tabi tutulmayacak olan flakonlar ayrilarak belirli bir süre bekletilir. Kapama islemine tabi tutulacak flakonlar, uygun sekilde uygun kapaklar ile kapatilir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Parenteral kullanilmak üzere farmasötik bilesimler olup özelligi proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki uygun etken maddeyi ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/ler ve hazirlanma/lari. . Istem 1”de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratit` özellikteki uygun etken maddenin omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol, timoprazol, leminoprazol, rabeprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan seçilmesidir. . Istem 2,de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; proton pompa inhibitörleri grubunda yer alan antiülseratif özellikteki uygun etken maddenin tercihen pantoprazol sodyum olmasidir. . Istem 1”de belirtilen fannasötik bilesim/ler olup özelligi; parenteral enjeksiyonun intraperitonal, intravenöz, infüzyon, intramüsküler, subkutan veya intradermal uygulama yollari arasindan seçilmesidir. . Istem 43de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; parenteral enjeksiyonun tercihen intravenöz yolla uygulanmasidir. . Istem lide belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; parenteral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/lerin ampul, Ilakon ve infuzyon dozaj formlari arasindan seçilmesidir. . Istem 6,da belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; parenteral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/lerin Ilakon dozaj formunda olmasidir. . Istem l”de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; elde edilen farmasötik bilesim/lerin intravenöz yolla kullanilmak üzere hazirlanmis enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon formunda farmasötik bir bilesim olmasidir. . Pantoprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin parenteral uygulamasina yönelik farmasötik enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren tlakon formülasyonu asagidakileri içermektedir; - yaklasik %10-100 agirlik oraninda pantoprazol sodyum (mannitol ile karisim halinde) - kati miktar çözücü Pantoprazol ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin kullanildigi farmasötik bilesimlerin parenteral uygulamasina yönelik farmasötik enjeksiyonluk çözelti için liyofilize toz içeren flakon forrnülasyonu asagidakileri içerrnektedir; - yaklasik %10-100 agirlik oraninda pantoprazol sodyum (mannitol ile karisim halinde) (%10-100 agirlik oraninda mannitol ile karisim halinde bulunan pantoprazol sodyum; yaklasik %20-50 agirlik oraninda pantoprazol sodyum seskihidrat ve yaklasik %50-75 agirlik oraninda mannitol°den olusmaktadir.) - kafi miktar en jeksiyonluk su. Istem 9°a göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; çözücünün saflastirilmis su, enj eksiyonluk su, deiyonize su veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Istem 11°e göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; çözücünün tercihen enjeksiyonluk su olmasidir. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre fannasötik bilesim/ler olup özelligi; Pantoprazol ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesimlerin uygun olan formülasyonlarina ait doz araliginin 5-300mg olmasidir. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup Özelligi; gastroözofajiyal reflü hastaligi, gastrik ve duodenal ülser, akut kanamali gastrik veya duodenal ülserli hastalarda, hemostazin kisa süreli idainesinde ve tekrar kanainanin önlenmesinde, Zollinger Ellison Sendromu ve diger patolojik hipersekresyonlu durumlarda, gastrik asit sekresyonunun azaltilmasi gereken gastrointestinal hastaliklarin tedavisinde ve semptomatik düzelme saglamada endike olmasidir.
TR2016/04978A 2016-04-18 2016-04-18 Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler TR201604978A1 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/04978A TR201604978A1 (tr) 2016-04-18 2016-04-18 Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/04978A TR201604978A1 (tr) 2016-04-18 2016-04-18 Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201604978A1 true TR201604978A1 (tr) 2017-11-21

Family

ID=67000156

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/04978A TR201604978A1 (tr) 2016-04-18 2016-04-18 Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201604978A1 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100258423B1 (ko) 오메프라졸 및 그의 동족체를 함유하는 주사제 및 주사제 키트
US20160324723A1 (en) Pharmaceutical product for injection
JPWO2006134877A1 (ja) 注射剤
ES2338009T3 (es) Composicion solida que comprende un inhibidor de la bomba de protones.
PL201188B1 (pl) Sposób wytwarzania suszonego sublimacyjnie preparatu zawierającego 5-difluorometoksy-2-[(3,4-dimetoksy-2-pirydynylo)metylosulfinylo]-1H-benzimidazol (pantoprazol), jego sól, solwat pantoprazolu lub jego sól, liofilizowany preparat pantoprazolu otrzymany tym sposobem, preparat do iniekcji oraz zestaw zawierający preparat liofilizowany
KR100785603B1 (ko) 치환된 벤즈이미다졸의 제제
EP3305291A1 (en) Uses of benzimidazole derivative for nocturnal acid breakthrough
US20090111856A1 (en) Parenteral Formulation Comprising Proton Pump Inhibitor Sterilized in its Final Container by Ionizing Radiation
TR201604978A1 (tr) Anti̇ülserati̇f farmasöti̇k terki̇pler
CN102600088A (zh) 一种供注射用的兰索拉唑药物组合物及其制备方法
JP4617303B2 (ja) フルピルチンの注射用医薬形
JPH0692853A (ja) 注射剤および注射剤キット
TR201502081A2 (tr) Antiülseratif farmasötik terkipler.
TR201501583A2 (tr) Antiülseratif farmasötik terkipler.
KR20230091066A (ko) 펙수프라잔 주사제 조성물 용법용량
JP2005200409A (ja) 注射剤