SE527904C2 - Kirurgiskt skärinstrument med konkava käftspetsar - Google Patents

Kirurgiskt skärinstrument med konkava käftspetsar

Info

Publication number
SE527904C2
SE527904C2 SE0302951A SE0302951A SE527904C2 SE 527904 C2 SE527904 C2 SE 527904C2 SE 0302951 A SE0302951 A SE 0302951A SE 0302951 A SE0302951 A SE 0302951A SE 527904 C2 SE527904 C2 SE 527904C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
jaw
cutting edge
instrument
surgical
opposite
Prior art date
Application number
SE0302951A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0302951L (sv
SE0302951D0 (sv
Inventor
John B Mazur
Original Assignee
John B Mazur
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by John B Mazur filed Critical John B Mazur
Publication of SE0302951D0 publication Critical patent/SE0302951D0/sv
Publication of SE0302951L publication Critical patent/SE0302951L/sv
Publication of SE527904C2 publication Critical patent/SE527904C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/16Bone cutting, breaking or removal means other than saws, e.g. Osteoclasts; Drills or chisels for bones; Trepans
    • A61B17/1604Chisels; Rongeurs; Punches; Stamps
    • A61B17/1606Chisels; Rongeurs; Punches; Stamps of forceps type, i.e. having two jaw elements moving relative to each other
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61BDIAGNOSIS; SURGERY; IDENTIFICATION
    • A61B17/00Surgical instruments, devices or methods, e.g. tourniquets
    • A61B17/16Bone cutting, breaking or removal means other than saws, e.g. Osteoclasts; Drills or chisels for bones; Trepans
    • A61B17/1662Bone cutting, breaking or removal means other than saws, e.g. Osteoclasts; Drills or chisels for bones; Trepans for particular parts of the body
    • A61B17/1671Bone cutting, breaking or removal means other than saws, e.g. Osteoclasts; Drills or chisels for bones; Trepans for particular parts of the body for the spine

Description

o 0 10 15 20 25 30 35 Sammanfagnlng av uppfinningen I syfte att undanröja ovan nämnda bristeri den kända tekniken och andra problem, tillhandahålles ett kirurgiskt instrument enligt föreliggande uppfinning. I ett exempel har ett kirurgiskt instrument ett par motstående käftar utformade och anordnade att öppnas och stängas i förhållande till varandra. Varje käft uppvisar en proximal ände förbunden med en del av det kirurgiska instrumentet, en motstående ände eller fri käftspetsände, samt en konfronterande yta vänd mot den motstående käften. En käftomkrets definierar en gräns för den konfronterande ytan och käftspetsänden hos respektive käft. Åtminstone ett första skäreggsparti är beläget på en del av vardera käftomkretsen, vilket definierar käftspetsänden. Varje första skäreggsparti är orienterat så att det sträcker sig mot det motsvarande första skäreggspartiet hos den motstående käften.
Varje första skäreggsparti är krökt konkavt inåt mot den proximala änden av respektive käft.
I ett exempel är det kirurgiska instrumentet ett kirurgiskt rongörinstrument avsedd för skärande av ben.
I ett exempel sträcker sig en längsgående axel hos instrumentet i en riktning från den proximala änden till den fria änden av käftarna. Krökningen eller bågen av det första skäreggspartiet för varje käftspetsände är symmetriskt utformad i förhållande till den längsgående axeln så att axeln definierar en bisektris i en båge i det första skäreggspartiet på varje käft.
I ett annat exempel är det första skäreggspartiet för varje käftspetsände asymmetriskt utformat l förhållande till den längsgående axeln. En bisektrislinje i en båge i varje första skäreggsparti är orienterad I vinkel mot, eller förskjuten relativt axeln så attbågen lutar eller kröker mer åt ena sidan av axeln.
I ett exempel har varje käft hos det kirurgiska instrumentet ett par på avstånd från varandra placerade på en betydande återstående del av varje käftomkrets. sträcker sig från respektive första skäreggsparti till den proximala änden av käften och är orienterade så att de sträcker sig mot det motsvarande paret av andra skäreggspartier på den motstående käften. I ett ytterligare exempel kan en konkav hålighet vara utformad i den av respektive käftomkrets omgivna konfronterande ytan. Håligheten kan vara anordnad så att den är vänd mot håligheten i den motstående käften.
I ett exempel kan varje käft på det kirurgiska instrumentet även uppvisa en konkav, krökt ändyta belägen vid käftspetsänden, vilken ändyta uppvisar en ytkrökning som nu 9 :man os: o O: en oo anno u o o I o a ons an: n i o oo tool oo os: nu como o; 0 o n o on o o o oo 10 15 20 25 30 35 motsvarar en krökning hos det konkavt krökta första skäreggspartiet på respektive käft.
I ett exempel har de konkavt krökta första skäreggspartierna vardera en krökning definierad av en 2- tums radiebåge.
I ett annat exempel utformat enligt föreliggande uppfinning, uppvisar ett rongörinstrument ett par handtag, vilka sträcker sig från en vridningsaxel och är rörligt anordnade mot och ifrån varandra. Rongörinstrumentet innefattar även ett par motstående käftar placerade på motsatta sidan av vridningsaxeln i förhållande till handtagen, och anordnade huvudsakligen parallellt med den längsgående axeln, där käftparet är konstruerat och utformat för att öppnas och stängas i förhållande till varandra genom handtagens rörelser. I ett exempel är rongörinstrumentet så utformat att vardera käften uppvisar en proximal ände som är vridbart förbunden med ett parti av instrumentet, en motstående fri käftspetsände samt en konfronterande yta vänd mot den motstående käften. Varje käft har även en käftomkrets som definierar en gräns för den konfronterade ytan och käftspetsänden hos respektive käft. Åtminstone ett första skäreggspartl är beläget på en del av vardera käftomkretsen, där denna del av käftomkretsen definierar käftspetsänden. Varje nämnda skäreggsparti är orlenterat så att det sträcker sig mot det motsvarande skäreggspartiet hos den motstående käften, och är krökt konkavt inåt mot den proximala änden.
I ett exempel sträcker sig en längsgående axel hos instrumentet i en riktning från den proximala änden till den fria änden av käftarna. Krökningen eller bågen av det första skäreggspartiet för varje käftspetsände är symmetriskt utformad i förhållande till den längsgående axeln så att axeln definierar en bisektris i en båge i det första skäreggspartiet på varje käft.
I ett annat exempel är det första skäreggspartiet för varje käftspetsände asymmetriskt utformat i förhållande till den längsgående axeln. En bisektrislinje l en båge i varje första skäreggsparti är orienterad i vinkel mot, eller förskjuten relativt axeln så attbågen lutar eller kröker mer åt ena sidan av axeln.
I ett exempel har det kirurgiska rongörinstrumentet en fjädrande fjäder belägen mellan handtagen. Fjädern kan anordnas för att förspänna handtagen bort från varandra och att förspänna käftarna mot det öppna läget. I ett annat exempel kan det kirurgiska rongörinstrumentet vara tillverkade av ett rostfritt stålmaterial.
I ett annat exempel utformat enligt föreliggande uppfinning, uppvisar ett rongörlnstrument ett par handtag, vilka sträcker sig från en första vridningsaxel och är rörligt anordnade mot och ifrån varandra. Varje handtag uppvisar en drivarm, vilken OI II to Oona o c o I I o o »oo one Ü Û O O nu ooøn nu :nu 10 15 20 25 30 35 sträcker sig bortom den första vridningsaxeln i motsatt riktning från respektive handtag.
Ett par motstående käftar, vardera anordnade huvudsakligen parallellt med den längsgående axeln, sträcker sig från en andra vridningsaxel och är konstruerade och utformade för att öppnas och stängas i förhållande till varandra. Varje käft uppvisar en proxlmal ände med en hävarm, vilken sträckande sig bortom den andra vridningsaxeln i motsatt riktning från respektive käft. Varje hävarm är vrldbart förbunden till en motsvarande drivarm mellan den första- och den andra vridningsaxeln. Varje käft uppvisar även en motstående fri käftspetsände samt en konfronterande yta vänd mot den motstående käften. En käftomkrets som definierar en gräns för den konfronterade ytan och käftspetsänden hos respektive käft. Åtminstone ett första skäreggsparti är beläget på en del av vardera käftomkretsen, där denna del av käftomkretsen definierar käftspetsänden. Varje nämnda skäreggsparti är orienterat så att det sträcker sig mot det motsvarande skäreggspartiet hos den motstående käften, och är krökt konkavt inåt mot den proximala änden.
I ett exempel sträcker sig en längsgående axel hos instrumentet i en riktning från den proxlmala änden till den fria änden av käftarna. Krökningen eller bågen av det första skäreggspartiet för varje kâftspetsände är symmetriskt utformad i förhållande till den längsgående axeln så att axeln definierar en bisektris i en båge i det första skäreggspartiet på varje käft.
I ett annat exempel är det första skäreggspartiet för varje käftspetsände asymmetriskt utfomiat i förhållande till den längsgående axeln. En bisektrislinje i en båge i varje första skäreggsparti är orienterad i vinkel mot, eller förskjuten relativt axeln så attbågen lutar eller kröker mer åt ena sidan av axeln.
Dessa och andra syften, egenskaper och fördelar hos föreliggande uppfinning kommer att uppenbaras genom den detaijerande beskrivningen och de efterföljande ritningarna.
Det finns ett behov för ett förbättrat kirurgiskt instrument vilket undanröjer bristerna hos den tidigare kända tekniken som ovan beskrivits. Den detaljerade beskrivningen och ritningarna tillhandhåller ett exempel på ett sådant förbättrat kirurgiskt instrument. Ändringar och modifikationer kan göras på de visade exemplen och fortfarande falla inom skyddsomfånget för föreliggande uppfinning.
Kort beskrivning av rigniggarna Flg. 1 är en perspektlwy av ett exempel av ett kirurgiskt instrument vilket är konstruerat enligt föreliggande uppfinning, och visar instrumentets käftarl ett öppet läge. nan 0:a O u OO o I o IQ 10 15 20 25 30 35 Fig. 2 är en bottenvy av tidigare kända käftar använda på ett kirurgiskt instrument såsom det som visas I fig. 1.
Fig. 3 är en sidovy av det kirurgiska instrumentet som visas i fig. 1, med käftarna i ett stängt läge.
Fig. 4 är en ovanvy av käftarna hos det kirurgiska instrumentet som visas i fig. 3.
Fig. 5 är en ovanvy av den nedre käften av käftarna som visas i fig. 4, där den övre käften har aviägsnats.
Fig. 6 är ett Iateralt tvärsnitt längs linjen VI-VI i den övre käften som visas i fig. 4. rlvnlno av föredragna utförinosformer Här beskrivs ett exempel på ett kirurgiskt instrument konstruerat enligt föreliggande uppflnning. Uppfinningen är generellt inriktad på en konkavt, inåt krökt käftspetsände för ett kirurgiskt instrument vilket uppvisar ett par käftar som öppnas och stängs i förhållande till varandra för att skära eller klippa ett material såsom ben. Fig. 1 illustrerar generellt en dubbelverkande benrongör, såsom utgörande det visade exemplet. Käftspetsändarna på rongören i fig. 1 visas med en konkav inåtgående krökning enligt föreliggande uppfinning. Fig. 2 visar en konvex käftspetsände enligt en tidigare känd konstruktion för ett dylikt kirurgiskt instrument. Även om det exemplifierande instrumentet som här visas är en dubbelverkande benrongör, kan också en enkeiverkande rongör, en biopsirongör eller andra kirurgiska instrument försedda med ett par motstående käftelement för att skära eller klippa material, använda tekniken enligt föreliggande uppfinning.
Med hänvisning nu till ritningarna, visar fig. 1 ett kirurgiskt instrument i form av en dubbelverkande benrongör konstruerad enligt uppfinningen. Orlenterings- och placerlngsterrninologi används här för att förenkla beskrivningen av det kirurgiska instrumentet 10. Termer såsom "övre", "nedre", "främre", "sida", "distal" och "proximal" används här uteslutande för att beskriva förhållanden mellan vissa delar. Användningen av dessa termer är ej på något vis avsedd att begränsa konstruktionen av det beskrivna kirurgiska instrumentet, eller orienteringen av instrumentet och delarna på något sätt.
Med detta i minnet, innefattar det kirurgiska instrumentet 10 ett övre handtag 12 och ett nedre handtag 14, vilka är förbundna vid en motsvarande ände medelst en första on 0004 p; 10 15 20 25 30 35 vridningsaxel 16. Handtagen 12 och 14 kan svängas mot och bort från varandra kring den första vridningsaxeln 16 för att hantera instrumentet. Som ett alternativ, kan utsidan 18 på något av handtagen 12 eller 14 innefatta en ytbehandling för att förbättra greppkaraktärlstiken för instrumentet. Knottror, bulor, spår, högfriktionsmaterial eller liknande kan anbringas på det ena handtaget eller båda handtagen för att åstadkomma ett förbättrat grepp.
I det föreliggande exemplet sträcker sig en drivarm 20 från det övre handtaget 12 på den motstående sidan av den första vridningsaxeln 16. Drlvarmen 20 avslutas vid en distal ände 22. På liknande sätt, sträcker sig en drivarm 26 från det nedre handtaget på den motstående sidan av den första vridningsaxeln och avslutas vid en distal ände 28.
Förflyttning av handtagen 12 och 14 mot varandra får i detta exempel effekten att de distala ändarna 22 och 28 på drivarmarna rör sig bort från varandra. I ett alternativt exempel kan handtagen och drivarmarna utformas på ett liknande sätt som på en tång, där drivarmarna korsas vid den första vridningsaxeln varigenom en förskjutning av handtagen mot varandra resulterar i att drivarmarnas distala ändar rör sig mot varandra.
Såsom visas l fig. 1, har det kirurgiska instrumentet 10 även ett par käftar innefattande en övre käft 30 och en nedre käft 32, vilka är vridbart förbundna till varandra vid en andra vridningsaxel 34 belägen på avstånd från den första vridningsaxeln 16. De övre- och nedre käftama 30 och 32 rör sig kring den andra vridningsaxeln 34 mot och bort från varandra.
I det föreliggande exemplet, sträcker sig en övre hävarm 36 från den övre käften 30 på den motsatta sidan av den andra vridningsaxeln 34 och avslutas vid en proximal fri ände 38. På liknande sätt, sträcker sig den nedre hävarmen 40 från den nedre käften 32 på den motstående sidan av den andra vridningsaxeln 34 och avslutas vid en proximai fri ände 42. Återigen, resulterar en förskjutning av de övre- och nedre käftarna 30 och 32 mot varandra, i att de övre- och nedre hävarmarna 36 och 40 rör sig bort från varandra.
Ett par mellanliggande vrldningsaxlar, innefattande en övre mellanliggande vridningsaxel 44 och en nedre mellanliggande vridningsaxel 46 tlllhandhålles för att förbinda käftarna med handtagen. Hävarmarnas 20 och 26 distala ändar 22 och 28 är kopplade till hävarmamas 36 och 40 proximala ändar 38 och 42, vid de mellanliggande vridningsaxlarna 44 respektive 46. Denna konstruktionstyp för ett kirurgiskt instrument är känt som en dubbelverkande rongör. Förskjutning av handtagen mot varandra oo nu anno o a o o a 0 009 000 0 o ac Qlao o! oc! n 10 15 20 25 30 35 one; o: n u 1 a no a n o . n n n . g i a s a i uno anno n nu 0 __ __ . . - 0 sprider drivarmarna bort från varandra och sprider aven havarmarna bort fran varandra. Denna rörelse drar i sin tur käftarna till ett stängt läge mot varandra.
Såsom diskuterats ovan, kan även en enkeiverkande rongör av tångtyp användas i samband med konstruktionen enligt föreliggande uppflnning. I en sådan konstruktion kan handtagen 12 och 14 vara direkt förbundna vid en enda vridningsaxel till käftarna 30 och 32. Det övre handtaget kan sträcka sig bortom vridningsaxeln och definiera en nedre käft, och det nedre handtaget kan sträcka sig bortom vridningsaxeln och definiera en övre käft, varigenom de två delarna korsar varandra. I tångutförandet resulterar handtagens rörelse mot varandra i att även käftarna rör sig mot varandra. Den dubbelverkande konstruktionen som visas i fig. l gör det möjligt för en tillverkare eller formgivare att bättre påverka det kirurgiska instrumentets mekaniska karaktäristik.
Handtagen och käftarna enligt föreliggande uppfinning kan tillhandahållas eller tillverkas av ett valfritt antal lämpliga material. Ett föredraget material är ett högkvalitativt rostfritt stål som används för många kirurgiska kvalitetsinstrument. Kirurgiska instrument kräver i regel snäv toieranskontroll med hög precision under tillverkningsprocessen och under användning. Komponenterna är emellertid enligt uppfinningen ej begränsade till något särskilt material.
Som en altemativ dei, kan det kirurgiska instrumentet 10 även vara försett med en fjäder 48 eller annat lämpligt förspänningselement vilket används för att förspänna handtagen bort från varandra. I det föreliggande exemplet, är en ände av en fjädersektion 48a infäst I det övre handtaget 12 och en ände av en fjädersektion 48b är infäst i det nedre handtaget 14. Fjädersektionernas 48a och 48b fria ändar är förbundna med varandra mellan handtagen. En rörelse av handtagen mot varandra böjer fjädersektionema mot varandra genom att överstiga fjäderkraften hos vardera sektionen och stänger på så vis käftarna. Fjädern 48 återför handtagen till ett öppet käftiäge när handtagen släpps. Fig. 1 visar ett kirurgiskt instrument i ett öppet-käftiâge eller ett viioiäge. Fig. 3 visar det kirurgiska instrumentet 10 i ett stängt käftläge.
I det visade kirurgiska instrumentet innefattar den övre käften 30 en proxlmal ände 50 och den nedre käften 32 innefattar en proximai ände 52 belägen närmare den andra vridningsaxeln 34. Den motstående fria änden av varje käft definierar en övre käftspetsånde 54 respektive en nedre käftspetsände 56. En övre konfronterande yta 58 (visad i flg. 6) är belägen på den övre käften 30 och en nedre konfronterande yta 60 (visad i flg. 5) är belägen på den nedre käften 32, där de övre- och nedre konfronterande ytorna 58 och 60 är anordnade på ett sådant att de är vända mot varandra. lo 09 coon oo nor; nu o 0 4 Q Q c uno con n n oc unna nu gon 10 15 20 25 30 35 En övre käftomkrets 62 på den övre käften 30 definierar en gräns för den övre konfronterande ytan 58 och den övre käftspetsänden 54. På liknande sätt definierar en nedre käftomkrets 64 en gräns för den nedre konfronterande ytan 60 och den nedre käftspetsänden 56 hos den nedre käften 32. När käftarna bríngas till det stängda läget som visas i fig. 3, rör sig de konfronterande ytorna S8 och 60 samt perimetrarna 62 och 64 mot varandra. En främre del av den övre käftomkretsen 62, som definierar den övre käftspetsänden 54 är slipad för att tillhandhålia en övre, första skäregg. På liknande sätt är en främre del av den nedre käftomkretsen 64 som definierar den nedre käftspetsänden 56, slipad för att definiera en nedre, första skäregg 72. När käftarna 30 och 32 rör sig tili det stängda läget, kommer de övre- och nedre första skäreggarna 70 och 72 att beröra varandra eller på annat sätt samverka för att tillhandahålla en skärande eller kiippande inverkan bestämd av karaktäristiken hos det aktuella kirurgiska instrumentet.
En betydande återstående del av den övre käftomkretsen 62 på vardera sidan av den främre delen är också slipat för att tillhandahålla ett par övre, andra skäreggar 74a och 74b vilka löper som en fortsättning av den övre, första skäreggen 70. De andra skäreggama är belägna på avstånd från varandra på den övre käftens 30 sidor. De andra skäreggspartlerna 74a och 74b flankerar de konfronterande ytorna 58 på den övre käken. På ett liknande sätt, är en betydande återstående dei av den nedre käflzkäftomkretsen 64 slipad eller vässad för att definiera ett par på avstånd från varandra placerade nedre, andra skäreggar 76a och 76b, vilka flankerar den konfronterande ytan 60 hos den nedre käften. De nedre, andra skäreggarna 76a och 76b fortsätter från den nedre, första skäreggen 72 hos den nedre käften.
Såsom är tidigare känt I samband med dessa typer av kirurgiska instrument, kan en eller båda av de konfronterande övre- och nedre ytorna 58 och 60 vara urgröpta, krökta eller försänkta i käften för att definiera ett utrymme mellan de två käftarna i det stängda läge som visas l fig. 3. I det föreliggande exemplet, har den övre käften 30 en hålighet 78 och den nedre käften 32 har en hålighet 80. Käftarnas två hålighetspartier 78 och 80 samverkar då käftarna är stängda för att definiera en kavitet för inrymmande av material som skärs bort då det kirurgiska instrumentet används. Såsom visas i fig. 6 (endast övre käften), kan antingen en käft eller båda käftarna innefatta en betydande försänkning eller hålighet för att tillhandahålla en betydande hålighet mellan de stängda käftarna 30 och 32 för kvarhåilande av en relativt stor mängd bortskuret material. När ett kirurgiskt instrument såsom den dubbelverkande benrongören används under kirurgi, är det att föredra att materialet, då det skurits bort, förblir kvarhållet i lo to 0:00 4 .p n o o I o o; q g n uno non a none v00 I I c o o ro Oona oo an: p.. g. 10 15 20 25 30 35 9 instrumentet tills detta avlägsnats från patientens kropp så att inget av materialet förloras inom såret eller kroppshåligheten.
Såsom kort diskuterats ovan, visar fig. 2 enligt känd teknik en utformning av käftspetsänden för de övre- och nedre käftarna 30 och 32 hos ett sådant instrument.
Käftspetsändarna visas krökta konvext eller utåt från instrumentet. Flgurerna 4 och 6 visar en ny och förbättrad konkav, inåt krökt utformning av käftspetsänden enligt föreliggande uppfinning. Såsom visas l fig. 4 har båda käftarna 30 och 32 en motsvarande konkav krökning. Käftspetsänden och de första skäreggarna 70 och 72 är konkavt krökta inåt mot den proximala änden hos respektive käftar. I ett exempel, såsom visas i figurerna 1 och 4, har vardera käftspetsänden en ändyta 82 (övre käft 30) och 84 (nedre käft 32). I detta exempel, är ändytorna 82 och 84 konkavt krökta inåt på ett sådant sätt. De första skäreggarna 70 och 72 hos den övre- respektive nedre käften, följer generellt samma konkava kontur hos ändytorna 82 och 84 såsom visas.
I ett exempel, är den konkava inåtgående krökningen hos käftspetsändarna 54 och 56 och de första skäreggarna 70 och 72, endast lätt krökta. Såsom ett exempel, kan spetsändarna ha en kröknlng som deflnierar en båge med en tvåtums radie. Såsom kommer att tydliggöras för de som innehar normal kunskap inom teknikområdet, kan käftspetsändarnas 54 och 56 aktuella bredd och den aktuella krökningen hos de första skäreggarna 70 och 72 variera allt efter behoven för ett särskilt kirurgiskt instrument.
Såsom visas i fig. 6, förblir ett plan ”A” för skäreggarna 70 och 72 samt skäreggarna 74a, 74b och 76a, 76b genomgående.
I exemplet som visas i figurerna 4 och 5 har de krökta första skäreggarna 70 och 72 en båge som är symmetriskt utformad l förhållande till käftarna. En tangent till kurvans centrum är väsentligen vinkelrät mot en linje ”R” vilken definierar en bisektris i bågen för eggarna 70 och 72. Instrumentet 10 och vardera av käftarna 30 och 32 uppvisar en längsgående axel ”X” som är parallell med och genomgår instrumentets centrumiinje.
Linjen "R" för varje båge definieras som sträckande sig från en centrumpunkt i en cirkel, på vilken bågen skulle ligga och deflnierar en blsektris i bågen för de krökta skäreggarna. I detta exempel, är linjen "R" och instrumentets längsgående axel ”X” koiinjära, vilket placerar bågen för skäreggarna 70 och 72 symmetriskt i förhållande till instrumentets axel "X". Därför är varje sida av skäreggarna en spegelbild av den på motsatta sidan av axeln "X" och linjen "R" belägna skäreggssidan.
Geometrin, krökningen och orienteringen av bågen hos de inåtkrökta skäreggarna kan skilja sig från vad som visas i exemplet i figurema 4 och 5. u uno-nn 00 00 0000 0 0 an. oo 0000 00 0 0 0 0 nu 0000 no oss o o 10 15 20 25 30 35 U1 N) \J \f'> 10 Med hänvisning till figurerna 7 och 8, visas ett annat exempel på en krökt käftspetsände framställt enligt principerna för föreliggande uppfinning. Ett kirurgiskt skärinstrument 110 är väsentligen samma som instrumentet 10. De flesta delar av instrumentet 110 är väsentligen samma som beskrivs nedan. I detta exempel har ett par övre- respektive nedre käftar 0130 och 132 något annorlunda första skäreggar 170 och 172. De första eller främre spetsändens skäreggar 170 och 172 är hos det visade instrumentet ej symmetriskt orienterade i förhållande till instrumentets längsgående axel. Istället är vardera skäreggens 170 och 172 inåt konkava båge lutad eller vinklad relativt axeln "X" såsom visas I flgurerna 7 och 8. Linjen ”R” som sträcker sig från centrumpunkten i bågen och definierar en bisektris i bågen för varje skäregg 170 och 172 är förskjuten med en vinkel "ß" i förhållande till instrumentets 110 längsgående axel "X". I det visade exemplet är linjen "R" förskjuten eller orienterad i en 20° vinkel i förhållande till axeln "X". Förskjutnings- eller lutnlngsvinkeln ”ß” för de konkavt krökta skäreggarna kan även variera och fortfarande falla inom uppfinningens skyddsomfåhg.
Förskjutnlngsvinkeln ”ß” tillåter det kirurgiska instrumentet 110 användas för att slätt skära längs en krökt sida av en benyta medan graden av manuell lutning som krävs av kirurgen minskas eller elimineras. I exempelvis figurerna 4 och 5 måste instrumentet 10 hållas generellt normalt eller vinkelrätt mot ytan som skall skäras. Om skärning sker vid sidan av ett ben, måste kirurgen hålla instrumentet 10 normalt mot benytan, vilket kan vara svårt eller omöjligt.
En kirurg behöver exempelvis ofta endast öppna ett relativt litet snitt under kirurgin för att utföra vissa operationer. Snittet hålles öppet och åtsklljt medelst kiämmor eller sårhåliare, vilka typiskt hålles på plats tills den invasiva delen av ett ingrepp är slutförd.
Sårhåliarna kan hämma eller hindra klrurgens hanclrörelser såväl som instrument från sida till sida, och kan även reducera det övergripande arbetsområdet kring snittet. Om rörelser från sida till sida krävs, såsom för skärning och tilljämning av krökta benytor, kan sårhållarna lossna eller komma ur läge. Detta kan orsaka oönskade problem, förseningar eller tili och med fel under ett ingrepp.
Som ett exempel kan anges att, under en ryggradsoperation, kan snittet för att arbeta på en eller två ryggkotor typiskt vara omkring 1 till 3 tum långt. Då huden öppnas och hålles isär av sårhållare är arbetsöppningen begränsad. Om kirurgen skall skära ben från en krökt yta på en ryggkota med användning av instrumentet 10 för att skära runt den krökta sidan, måste kirurgen hålla instrumentet i vinkel, vilken är normal mot benytan. Detta kan vara svårt eller praktiskt taget omöjligt med ett så litet snitt och med sårhållare på plats. in ao nano o I oc: v o I 000 000 o ons 10 15 20 25 01 k) '\J ß) C) .Gs 11 De vinklade käftspetsändarna på instrumentet 110 tillåter instrumentet att hållas närmare normalt mot patientsnittet och fortfarande skära längs sidan av det krökta benet. Instrumentet 110 kan hållas med en mindre, bekvämare vinkel i förhållande till benytan medan käftspetsändarna väsentligen är placerade normalt mot ytan.
Förskjutnings- eller lutningsvlnkein "ß" kan antingen vara till höger om axeln ”X” (såsom visas) för en högerhänt kirurg eller till vänster om axeln för en vänsterhänt kirurg, beroende på behovet av ett speciellt verktyg eller kirurg. Instrumentet 110 kan även vara av en sådan utformning att den helt enkelt kan inverteras så att antingen högerhänt eller vänsterhänt användning är möjlig. Instrumentet 10 kan med fördel användas vid ett flertal ingrepp. Instrumentet 110 kan emellertid ge bättre resultat vid skäming runt eller längs sidorna av krökta benytor.
Den lnåtgående eller konkava krökningen hos käftspetsändarna av det kirurgiska Instrumentet som här beskrivs, tillåter att material såsom bensporrar eller benmaterial avlägsnas medan samtidigt en relativt jämn yta efterlämnas på benet. Exempelvis, vid vissa typer av ryggkirurgi, skäres bensporrar eller osteofyter bort från ryggradskotor.
Vid användning av ett kirurgiskt instrument enligt tidigare känd teknik som visas i fig. 2, lämnar käftspetsändens konvexa krökning spåri benet som utgör spegelbiider av krökningen hos käftspetsänden. Som kontrast till detta, kommer det kirurgiska instrumentet enligt föreliggande uppfinning ej att efterlämna sådana spår eller försänkningar i det bortskuma benet och kommer istället att efterlämna en relativt jämn och lätt utåt krökta benytan. Även om vissa kirurgiska instrument utformade enligt föreliggande uppfinning har beskrivits här, är skyddsomfånget för detta patent ej begränsat därtill. Tvärtom, täcker detta patent alla utföringsformer enligt uppfinningen som rimligen faller inom skyddsomfånget för de efterföljande patentkraven, antingen ordagrant eller enligt doktrinen om ekvivalenstoikning.

Claims (18)

10 15 20 25 30 35 (_11 h) w \D C) .Fn 12 PATENTKRAV
1. Ett kirurgiskt rongörlnstrument (10) med en längsgående axel (X), innefattande ett par motstående käftar (30,32) placerade huvudsakligen parallellt med lnstrumentets längsgående axel (X), vllka är utformade för att öppnas och stängas I förhållande tlll varandra, där varje käft (30,32) uppvisar en proxlmal ände (50,52) förbunden med en del av det klrurglska lnstrumentet (10), en motstående frl käftspetsände (S4, 56) samt en konfronterande yta (58,60) vänd mot den motstående käften (30,32); en käftomkrets (62,64) som deflnlerar en gräns för den konfronterade ytan (58,60) och käftspetsänden (54, 56) hos respektlve käft (30,32); och åtmlnstone ett första skäreggspartl (70,72) beläget på en del av vardera käfiomkretsen (62,64), där valje nämnda skäreggspartl (70,72) är orlenterat så att det sträcker slg mot det motsvarande skäreggspartlet (70,72) hos den motstående käften (30,32), och är krökt konkavt lnåt mot den proxlmala änden (50,52) av respektlve käfi: (30,32), och varvld en blsektrlsllnje (R) l en båge l de första skäreggspartlema (70,72) är orlenterad l vlnkel mot lnstrumentets längsgående axel (X).
2. Ett klrurglskt rongörlnstmment (10) enllgt patentkrav 1, där vlnkeln är omkring 20° mot den längsgående axeln (X).
3. Ett klrurglskt rongörlnstrument (10) enllgt patentkrav 1, där valje käft (30,32) vldare lnnefattar: ett par på avstånd ifrån varandra belägna andra skäreggspartler (74a,74b,76a,76b) placerade på en betydande återstående del av varje käftomkrels (62,64), där varje par av andra skäreggspartler (74a,74b,76a,76b) sträcker slg från respektive första skäreggspartl (70,72) tlll den proxlmala änden (50,52) av käften (30,32) och är orienterade så att de sträcker slg mot det motsvarande paret av andra skäreggspartler (74a,74b,76a,76b) på den molstående käften (30,32).
4. Ett klrurglskt rongörlnstrument (10) enllgt patentkrav 1, där varje käft (30,32) vldare innefattar: en konkav hållghet (78,80) I den av respektlve käftomkrets (62,64) omglvna konfronterande ytan (58,60), där hållgheten (78,80) är anordnad så att den är vänd mot hållgheten (78,80) l den motstående käften (30,32). 10 15 20 25 30 35 U1 N) '\J W) C) .ßs 13
5. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 1, där varje käft (30,32) vidare innefattar: en konkav, krökt ändyta (82,84) belägen vid käftspetsänden (54, 56) och försedd med en ytkröknlng som motsvarar kröknlngen hos det konkavt krökta första skäreggspartiet (70,72) hos respektive käft (30,32).
6. Ett kirurgiskt rongörlnstrument (10) enligt patentkrav 1, där de konkavt krökta första; skäreggspartiema (70,72) vardera har en kröknlng som definleras av en 2-tums radlebåge.
7. Ett kirurgiskt rongörlnstrument (10) med en längsgående axel (X), innefattande ett par handtag (12,14), vilka sträcker sig från en vrldningsaxei (16) och är rörligt anordnade mot och ifrån varandra; ett par motstående käftar (30,32) placerade på motsatta sidan av vridningsaxein (16) l förhållande till handtagen (12,14), och anordnade huvudsakligen parallellt med den längsgående axeln (X), där käftparet (30,32) är konstruerat och utformat för att öppnas och stängas i förhållande till varandra genom handtagens (12,14) rörelser, där vardera käften (30,32) uppvisar en proximai ände (50,52) som är vrldbart förbunden med ett parti av instrumentet (10), en motstående fri käfispetsände; (54, 56) samt en konfronterande yta (58,60) vänd mot den motstående käften (30,32); en käftomkrets (62,64) som deflnierar en gräns för den konfronterade ytan (58,60) och käftspetsänden (54, 56) hos respektive käft (30,32); och åtminstone ett första skäreggsparti (70,72) beläget på en del av vardera käftomkretsen (62,64), där varje nämnda skäreggspartl (70,72) är orienterat så att det sträcker sig mot det motsvarande skäreggspartiet (70,72) hos den motstående käften (30,32), och är krökt konkavt inåt mot den proximala änden (50,52) av respektive käft (30,32), och varvid en blsektrlsllnje (R) I en båge I de första skäreggspartiema (70,72) är orienterad I vinkel mot lnstrumentets längsgående axel (X).
8. Ett kirurgiskt rongörlnstrument enligt (10) patentkrav 7, där vinkeln är omkring 20° mot den längsgående axeln (X).
9. Ett kirurgiskt rongörlnstrument (10) enligt patentkrav 7, vidare innefattande: ett fjädrande förspänningselement (48) beläget mellan handtagen (12,14) och anordnat för att förspänna handtagen (12,14) bort från varandra och att förspänna käftama (30,32) mot det öppna läget. 10 15 20 25 30 35 527 904 14
10. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 7, där varje käft (3632) vidare innefattar: ett par på avstånd ifrån varandra belägna andra skäreggspartier (74a,74b,76a,76b) placerade på en betydande återstående dei av varje käftomkrets (62,64), där varje par av andra skäreggspartler (74a,74b,76a,76b) sträcker sig från respektive första skäreggspartl (70,72) till den proximaia änden (50,52) av käften (30,32) och är orienterade så att de sträcker sig mot det motsvarande paret av andra skäreggspartier (74a,74b,76a,76b) på den motstående käften (30,32).
11. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 7, där varje käft (30,32) vidare innefattar: en konkav hålighet (78,80) i den av respektive käftomkrets (62,64) omgivna konfronterande ytan (58,60), där håiigheten (78,80) är anordnad så att den är vänd ma: hångheten (man) | den motsrående käften (30,32).
12. Ett kirurgiskt rongörlnstrument (10) enligt patentkrav 7, där varje käft (30,32) vidare innefattar: en konkav, krökt ändyta (82,84) belägen vid käfispetsänden (54, 56) och försedd med en ytkrökning som motsvarar krökningen hos det konkavt krökta första skäreggspartlet (70,72) hos respektive käfi käft (30,32) samt där kröknlngama deflnieras av en 2-tums radiebåge.
13. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 7, där handtagen (12,14) och käftama (30,32) är tillverkade av ett rostfritt stålmaterlal.
14. Ett kirurgiskt rongörlnstrument (10) innefattande: ett par handtag (12,14), vilka sträcker sig från en första vridningsaxei (16) och är rörligt anordnade mot och ifrån varandra, där varje handtag (12,14) uppvisar en drivarm (20,26), vilken sträcker sig bortom den första vridningsaxein (16) i motsatt riktning från respektive handtag (12,14); ett par moistående käftar (30,32), vardera anordnade huvudsakligen parallellt med den längsgående axeln (X), vilka sträcker sig från en andra vridningsaxei (34) och är konstruerade och utformade för att öppnas och stängas i förhållande tili varandra, där varje käft (30,32) uppvisar en hävarm (36,40), vilken sträckande sig bortom den andra vridningsaxein (34) i motsatt riktning från respektive käft (30,32) och vilken år vrldbart förbunden till en motsvarande drivarm (2D,26) mellan den första- (16) och den andra (34) vridningsaxein, där varje käft (30,32) även uppvisar en motstående fri käftspetsände (54, 56) samt en konfronterande yta (58,60) vänd mot den motstående käften (30,32); 10 15 20 25 30 01 k) \l UD C) .ha 15 en käftomkrets (62,64) som deflnierar en gräns för den konfronterade ytan (58,60) och käftspetsänden (54,56) hos respektive käft (30,32); och åtminstone ett första skäreggspartl (70,72) beläget på en del av vardera käftomkretsen (62,64), där varje nämnda skäreggspartl (70,72) är orienterat så att det sträcker sig mot det motsvarande skäreggspartlet (70,72) hos den motstående käflzen (30,32), och är krökt konkavt inåt mot den proxlmala änden (50,52) av respektive käft (30,32), och varvid en blsektrlslinje (R) i en båge I de första skäreggspartiema (70,72) är orienterad I vinkel mot lnstrumenteis längsgående axel (X).
15. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 14, där vinkeln är omkring 20° mot den längsgående axeln (X).
16. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 14, vidare innefattande: ett fjädrande förspänningselement (48) beläget mellan handtagen (12,14) och anordnat för att förspänna handtagen (12,14) bort från varandra och att förspänna käfcama (30,32) mot det öppna läget.
17. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 14, där varje käft (30,32) vidare innefattar: ett par på avstånd ifrån varandra belägna andra skâreggspartler (74a,74b,76a,76b) placerade på en betydande återstående dei av varje käftomkrets (62,64), där varje par av andra skäreggspartier (74a,74b,76a,76b) sträcker sig från respektive första skäreggspartl (70,72) till den proxlmala änden (50,52) av käfizen (30,32) och är orienterade så att de sträcker sig mot det motsvarande paret av andra skäreggspartler (74a,74b,76a,76b) på den motstående käfien (30,32).
18. Ett kirurgiskt rongörinstrument (10) enligt patentkrav 14, där varje käft (30,32) vidare innefattar: en konkav, krökt ändyta (82,84) belägen vid käftspetsänden (54, 56) och försedd med en ytkrökning som motsvarar krökningen hos det konkavt krökta första skäreggspartiet (70,72) hos respektive käft (30,32) samt där krökningarna definieras av en 2-tums radlebåge.
SE0302951A 2001-05-02 2003-11-03 Kirurgiskt skärinstrument med konkava käftspetsar SE527904C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US09/847,239 US6702820B2 (en) 2000-10-24 2001-05-02 Surgical cutting instrument having concative jaw tips
PCT/US2002/002516 WO2002089681A1 (en) 2001-05-02 2002-01-29 Surgical cutting instrument

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0302951D0 SE0302951D0 (sv) 2003-11-03
SE0302951L SE0302951L (sv) 2003-12-29
SE527904C2 true SE527904C2 (sv) 2006-07-04

Family

ID=25300149

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0302951A SE527904C2 (sv) 2001-05-02 2003-11-03 Kirurgiskt skärinstrument med konkava käftspetsar

Country Status (7)

Country Link
US (1) US6702820B2 (sv)
JP (1) JP2004525725A (sv)
CA (1) CA2446229C (sv)
DE (1) DE10296736T5 (sv)
GB (1) GB2392625B (sv)
SE (1) SE527904C2 (sv)
WO (1) WO2002089681A1 (sv)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7112204B2 (en) * 2003-02-06 2006-09-26 Medicinelodge, Inc. Tibial tubercle osteotomy for total knee arthroplasty and instruments and implants therefor
FI20030948A0 (sv) 2003-06-26 2003-06-26 Nokia Corp Förfarande och anordningsarrangemang för att genomföra en förbetald anslutning, förbetalningsterminal som utnyttjar förfarandet och terminal i ett cellulärt nät
US7615053B2 (en) 2004-12-06 2009-11-10 Aeolin, Llc Surgical rongeur
GB2423269A (en) * 2005-02-16 2006-08-23 Samuel George Scissors with laterally restrained blades
KR100839865B1 (ko) * 2006-08-29 2008-06-19 한정식 손톱깎이
US20080243175A1 (en) * 2007-03-28 2008-10-02 Warsaw Orthopedic, Inc. Surgical Gripping Tool Having Dual-Linkage, Force Multiplying Coupler and Shaped to Grip Multiple Size Rods
US8986342B2 (en) * 2007-11-25 2015-03-24 Ic Therapeutics Methods and apparatus for repeated ischemic conditioning treatment of hypertension and other medical conditions
US20090287069A1 (en) * 2007-11-25 2009-11-19 Ic Therapeutics Methods and apparatus for repeated ischemic conditioning treatment of hypertension and other medical conditions
US20100105993A1 (en) * 2007-05-23 2010-04-29 Ic Therapeutics, Inc. Methods and apparatus for noninvasive ischemic conditioning
US20100185220A1 (en) * 2007-05-23 2010-07-22 Ic Therapeutics, Inc. Apparatus and methods for controlled ischemic conditioning
US8382810B2 (en) * 2007-12-05 2013-02-26 Arthrex, Inc. Torsion cutter and cannulated cutter for cutting orthopedic fasteners
JP4693194B1 (ja) * 2010-10-29 2011-06-01 正一 中村 外科手術用器具
US9095345B2 (en) * 2012-03-06 2015-08-04 Linares Medical Devices, Llc Tissue and bone graft removal device
CN103565494B (zh) * 2013-11-19 2014-09-10 中国人民解放军第三军医大学第二附属医院 用于手术的咬骨钳
US10092299B2 (en) * 2015-04-16 2018-10-09 Steribite, LLC Disposable kerrison rongeur
US10925618B2 (en) * 2015-04-16 2021-02-23 Steribite, LLC Rongeur with a disposable attribute
ES2966470T3 (es) * 2016-05-13 2024-04-22 Paragon 28 Inc Instrumento de extracción de tejido
US20180161028A1 (en) * 2016-12-09 2018-06-14 DePuy Synthes Products, Inc. Cutting tool
CN109350183A (zh) * 2018-10-08 2019-02-19 冯虎 一种骨科用万向咬骨钳

Family Cites Families (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US450703A (en) 1891-04-21 Island
US702516A (en) * 1901-10-19 1902-06-17 Henry Wilcox Right and left nail-clipper.
US730024A (en) * 1902-11-14 1903-06-02 Ernst Kaufmann Cutter and implement for the nails.
US723033A (en) 1902-12-13 1903-03-17 Robert H Betts Hog-nose cutter.
US810402A (en) 1905-01-30 1906-01-23 Adolph H Friese Nail-clipper.
US1021999A (en) * 1910-07-15 1912-04-02 Walter H Nicholls Clipper.
US1363164A (en) 1919-07-02 1920-12-21 Otto H Oesterwitz Finger-nail trimmer
GB249289A (en) 1925-02-18 1926-03-25 James Allen Improvements in or relating to nippers, pliers, or the like
US1841847A (en) * 1931-07-06 1932-01-19 David James Finger nail clip
US2566626A (en) 1949-08-22 1951-09-04 Thomas O Otto Rongeur
US2774138A (en) 1954-09-03 1956-12-18 Dwight M Gowdey Nipper
DE3023671C2 (de) 1980-06-25 1982-04-15 Aesculap-Werke Ag Vormals Jetter & Scheerer, 7200 Tuttlingen Biopsiezange
US5172700A (en) 1989-01-31 1992-12-22 C. R. Bard, Inc. Disposable biopsy forceps
US5922002A (en) 1989-12-05 1999-07-13 Yoon; Inbae Surgical instrument with jaws and movable internal biopsy device and method for use thereof
US5273519A (en) 1990-11-02 1993-12-28 Tibor Koros Bongeur surgical instrument
US5395375A (en) 1992-11-18 1995-03-07 Symbiosis Corporation Arthroscopic surgical instruments
US5368596A (en) 1992-03-18 1994-11-29 Burkhart; Stephen S. Augmented awl for creating channels in human bone tissue
US5383471A (en) 1992-04-10 1995-01-24 Funnell; David M. Surgical biopsy instrument
US5389104A (en) 1992-11-18 1995-02-14 Symbiosis Corporation Arthroscopic surgical instruments
US5667472A (en) 1994-03-18 1997-09-16 Clarus Medical Systems, Inc. Surgical instrument and method for use with a viewing system
CA2159685C (en) 1994-10-07 2007-07-31 Scott W. Larsen Endoscopic surgical instruments useful for spinal procedures
US5643307A (en) 1994-12-13 1997-07-01 Symbiosis Corporation Colposcopic biopsy punch with removable multiple sample basket
US5766177A (en) 1996-04-02 1998-06-16 Oceaneering International, Inc. Rongeur
US5890295A (en) 1996-08-08 1999-04-06 Wachtel; Jeffrey I. Complex action cutting device
US5904647A (en) 1996-10-08 1999-05-18 Asahi Kogyo Kabushiki Kaisha Treatment accessories for an endoscope
US5964777A (en) 1997-12-11 1999-10-12 Smith & Nephew, Inc. Surgical cutting instrument
US6517545B1 (en) * 2000-10-24 2003-02-11 John B. Mazur Surgical cutting instrument having concave jaw tips

Also Published As

Publication number Publication date
US6702820B2 (en) 2004-03-09
CA2446229C (en) 2009-12-01
WO2002089681A1 (en) 2002-11-14
GB2392625A (en) 2004-03-10
JP2004525725A (ja) 2004-08-26
US20020049460A1 (en) 2002-04-25
GB0326336D0 (en) 2003-12-17
GB2392625B (en) 2005-04-13
SE0302951L (sv) 2003-12-29
DE10296736T5 (de) 2004-04-22
CA2446229A1 (en) 2002-11-14
SE0302951D0 (sv) 2003-11-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE527904C2 (sv) Kirurgiskt skärinstrument med konkava käftspetsar
US5893873A (en) Surgical instrument having a handle with a removable, rotatable tip
US8814871B2 (en) Surgical tools with extendible and rotatable accessory components
US8992526B2 (en) Surgical instrument
EP1723916B1 (en) Patellar resection tool
US5358508A (en) Laparoscopic device
US20190282256A1 (en) Contoured surgical forceps
KR20100015516A (ko) 외과 수술용 기구의 개선된 엔드 이펙터 메커니즘
US20090299147A1 (en) Articulated Surgical Retractor
BR112016005855B1 (pt) Instrumento ultrassônico
US20070185487A1 (en) Electrosurgical instrument
US10667798B2 (en) Surgical tool handle assemblies and related methods
US10299670B1 (en) Self-retaining nasal septum retractor
AU2017324821B9 (en) Medical instrument with cleaning gap in the closure region
CN214712692U (zh) 手术抓钳
US20210085306A1 (en) Retractor
SE524345C3 (sv) Kirurgiskt skärinstrument
US20220296256A1 (en) Modular tool
US20210137535A1 (en) Incision Tools And Methods Of Use
CN109009335B (zh) 一种万向显微剪刀
US20080051813A1 (en) Adapter Sleeve
Vickers Microsurgery Instruments—A New Philosophy
US20130053834A1 (en) Instrument for manipulating surgical implants
CN115103642A (zh) 手术钉合装置
EP3527152B1 (en) Tool for a microinvasive surgical instrument and microinvasive surgical instrument