SE526672C2 - En ny och enkel metod för att tillverka acylcyanider - Google Patents
En ny och enkel metod för att tillverka acylcyaniderInfo
- Publication number
- SE526672C2 SE526672C2 SE0303001A SE0303001A SE526672C2 SE 526672 C2 SE526672 C2 SE 526672C2 SE 0303001 A SE0303001 A SE 0303001A SE 0303001 A SE0303001 A SE 0303001A SE 526672 C2 SE526672 C2 SE 526672C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- polymer
- acyl
- cyanide
- functional
- group
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C07—ORGANIC CHEMISTRY
- C07C—ACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
- C07C253/00—Preparation of carboxylic acid nitriles
- C07C253/14—Preparation of carboxylic acid nitriles by reaction of cyanides with halogen-containing compounds with replacement of halogen atoms by cyano groups
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Toxicology (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
- Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
Description
I USP 4,555,370 beskrevs en process bestående av en reaktion mellan en karboxylsyre fluorid och en alkalisk metallcyanid ( tex natrium cyanid), vid behov i närvaro av ett lösningsmedel, vid en temperatur på mellan 10-200 °C, som resulterar i högt utbyte och hög renhetsgrad av acylcyanider. Vidare så beskriver EP 0255 664 en syntesmetod där en arylkarboxylsyrehalid reagerar med en alkalisk metallcyanid (tex natriumcyanid) som ger dimeriska aromatiska acylcyanider.
De här två senare metodema involverar dock användning av alkaliska metallcyanider, som kan resultera i saltrester, bildade under reaktionen, som endast med svårighet kan rensas bort. I Det japanska patentet, JP 560 29526, beskriver en metod bestående av att en acylhalid (helst en acylklorid) reagerar med cyano-tenn (tex. trialkyl-tenn-cyanid).
Emellertid är trimetyl-tenn dyrt att producera, mycket gifiigt och milj öskadligt.
Ett brittiskt patent, GB 583,646, beskriver en process bestående av att vätecyanid reagerar med en karboxylsyreanhydrid i gasfas och vid höga temperaturer i närvaro av en ytaktiv katalysator. Katalysatorerna som används i exemplen inkluderade aktivt kol, aktiverat aluminium, och sílikongel, men även andra porösa material föreslogs som möjliga katylasatorer, däribland boronfosfat, träkol, silikoniserad jord, (“Superfiltrol TM”) titan gel, aluminium gel och aluminium fosfat. Den här processen gav lågt utbyte och var alltså inte industriellt lämplig. Dessutom, när vätccyariid används vid höga temperaturer, måste dyra säkerhetsåtgärder vidtas pga vätecyanidens extrema gifiighet och låga kokpunkt.
K.E.Koenig och W.P Weber [Tetrahedron Letters No. 26, pp. 2275 - 2278, 1974] rapporterade om preparering av benzoylcyanid baserat på en reaktion av bensoylklorid med natriumcyanid under fastransfer katalyst betingelser, där kvartärt alkyl ammonium salt användes som fastransfer katalyst. Dock är den här metoden dyr pga nödvändigheten av att använda en fastransfer katalyst. Dessutom, efiersom reaktionstiden är lång och sker i två faser, nämligen en vattenfas och en organisk fas, kan acylhaliden delvis hydrolyseras i vattenfasen. Det här bör resultera i reducerat utbyte. Uppskalning av den här processen är dessutom inte trivial.
Alltså finns det ett behov av en förbättrad och kostnadseffektiv process för att °="5 producera högkvalitativa acylcyanider med högt utbyte, som lämpar sig för att tillämpas industriellt, utan att inverka skadligt på milj ön. _ SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Således hänför sig uppfinningen till en förbättrad och kostnadseffektiv metod för att producera acylcyanider.
IC FOOD Il o I 0 526 672 Metoden består av stegen (1) att reagera vätecyanid (HCN) i vätskeform vid temperaturer mellan 0-80°C, med en polymer eller monomer som innehar minst en funktionell formyl grupp (-CHO) eller minst en funktionell tertiär amingrupp, löst eller i blandad i ett valt lösningsmedel, för att bilda en intermediär produkt, (2) att reagera nänmda intermediära produkt med en vald acylhalid för att bilda motsvarande acylcyanid och den regenererade eller modifierade polymeren.
Metoden eliminerar många av nackdelarna i dagens befintliga processer, som inkluderar skadliga miljöeffekter, höga processkostnader, besvärliga experimentella betingelser, lågt utbyte och lågkvalitativa produkter.
I en första aspekt, tillhandahåller uppfinningen en ny förbättrad och kostnadseffektiv metod för att producera acylcyanider som används i olika applikationsomrâden, inklusive lantbruk. Metoden enligt uppfinningen är lämplig för storskalig produktion av en stor mängd olika sorters acylcyanider.
I en annan aspekt tillhandahåller uppfinningen en metod för tillverkning av acylcyanider med den allmärma formeln R-CO-CN, där R väljs från gruppen bestående av substituerade alkylradikaler med upp till 18 kolatomer, substituerade cycloalkylradikaler med 3-12 kolatomer, substituerade arylradikaler eller substituerade 5- eller 6- sidiga heterocykliska radikaler, vilka kan fuseras med en bensenring.
I en tredje aspekt tillhandahåller uppfmningen metoden intermediära produkter mättade med cyanvätegrupper uttryckta, som exempelvis, som cyanohydrin [(OH)CH(CN)] fimktionaliteter, eller som associerade cyanidjoner, som vidare kan användas som halvfärdiga produkter för accelererad produktion av acylcyanider. Nämnda intermediära produkter kan också användas som halvfärdiga produkter för accelererad tillverkning av andra alifatiska eller heterocykliska nitriler.
I en fjärde aspekt, tillhandahåller uppfmningen en säker och miljövänlig metod för att producera acylcyanider, efiersom en av dess reagenser, vätecyanid, används i en innesluten omgivning, och används i flytande form endast vid rumstemperaturer. Detta medför en signifikant kostnadsredulction eftersom dyra säkerhetsåtgärder därför är onödiga for processen.
FIGURTEXTER Uppñnningen kommer nedan att beskrivas mer detaljerat, med hänvisning till de bifogade figurema där: Figur 1 visar schematiskt hur en acylklorid generellt reagerar med en cyanidjon varvid den motsvarande acylcyaniden bildas samt en frigiord kloridjon.
Figur 2 visar schematiskt hur en polymer som har minst en funktionell formylgrupp binder en cyanid rest från vätecyaniden varvid en intermediär produkt 526 672 o o c o en o o bildas, som vidare reagerar med en acylhalid i närvaro av en bas, för att ge den motsvarande acylcyaniden.
Figur 3 visar schematiskt hur en polymer som har minst en tertiär arningrupp binder en cyanidrest fiån vätecyanid varvid en intermediär produkt bildas, som vidare reagerar med en acylhalid, för att ge den motsvarande acylcyaniden.
DETALJERAD BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN DEFINITONER Termen ”aeylcyanid” som används i det här dokumentet, har den allmänna formeln ”R-CO-CN”, (där kan vara R en valfri substituerad alkylradikal med upp till 18 kolatomer, en valfri substituerad cycloalkylradikal med 3-12 kolatomer, en valfií substituerad arylradikal eller en valfri substituerad 5- eller 6- sidig heterocyklisk radikal, vilka dessutom kan fuseras med en bensenring), Termen ”acylhalid” som används i det här dokumentet har den allmänna formeln "R-CO-X" (där kan vara R en valfri substituerad alkylradikal med upp till 18 kolatomer, en valfri substituerad cycloalkylradikal med 3-12 kolatomer, en valfii substituerad arylradikal eller en valfri substituerad 5- eller 6- sidig heterocyklisk radikal, vilka dessutom kan fiiseras med en bensenring), där X=k1or(Cl), brom (Br), fluor (F) och jod (1)- Termen ”tertiär arningrupp” som används i det här dokumentet avser en valfri funktionell substituerad tertiär amíngrupp, där substitutionen inkluderar linjär (såsom i R3N), aromatisk (såsom i vinylpyridin) eller cyklisk substitution.
DETALJERAD BESKRIVNING AV UPPFINNINGEN Uppfinningen hänför sig till en ny förbättrad metod för tillverkning av ett stort antal olika acylcyanider som används i olika applikationsområden, till exempel, för tillverkning av bekämpningsmedel. Metoden eliminerar många av nackdelarna i befintliga processer, såsom skadliga miljöeffekter, höga processkostriader, besvärliga experimentella betingelser, lågt utbyte och lågkvalitativa produkter.
'WE Aeylcyaniderna som kan produceras inkluderar cyanider med den allmänna formeln R-CO-CN, där R är en valfri substituerad alkylradikal med upp till 18 kolatomer, en valfri substituerad cycloalkylradikal med 3-12 kolatomer, en valfri §'-'; substituerad arylradikal eller en valfri substituerad 5- eller 6- sidig heterocyklisk z. radikal, vilka dessutom kan fuseras med en bensenring 526 672 Metoden baseras på användningen av en polymer som kan underlätta dissoeiation av vätecyanid (HCN) så att CN rester produceras, och att nämnda CN' -rester sedan ersätter haliden på acylhaliden, så att motsvarande acylcyanid bildas.
Mer specifikt så innehåller metoden stegen (l) att reagera vätecyanid (HCN) i vätskeform vid temperaturer mellan 0-80°C, med en polymer eller monomer som innehar minst en funktionell formyl grupp (CHO) eller minst en fimktionell tertiär arningrupp, löst eller blandad i ett valt lösningsmedel, för att bilda en intermediär produkt, (2) att reagera nämnda intermediära produkt med en vald acylhalid för att bilda motsvarande acylcyanid och den regenererade (se Figur 2) eller modifierade (se Figur 3) polymeren.
Den intermediära produkten i reaktionssteg (1) är mättad med vätecyanid, och kan antingen inneha minst en funktionell cyanohydringrupp [(OH)CH(CN)], om utgångsmaterialet (till exempel, monomeren) har åtminstone en fimktionell formylgrupp, eller minst en cyanidjon, om utgångsmaterialet (till exempel, monomeren) har minst en funktionell tertiär amingrupp.
I steg (2), inkluderar produkterna den regenererade polymeren om utgångsmaterialet har minst en funktionell formylgrupp. Å andra sidan, så inkluderar produkterna den modifierade polymeren om utgångsmaterialet har minst en funktionell tertiär amingrupp. I det senare fallet, blir den modifierade polymeren kvar efter reaktionen och måste därefier behandlas med en bas (tex natrium karbonat lösning) för att regenerera den ursprungliga polymeren (se Figur 3).
Reaktionsschemat som beskriver metoden och illustrerar de relevanta reaktionema kan ses i figurema 1-3.
Figur 1 visar schematiskt hur en acyl eller arylsyreklorid generellt reagerar med en cyanidj on, varvid den motsvarande acylcyaniden och en fri kloridjon bildas.
Figur 2 visar schematiskt hur en polymer som har minst en funktionell fonnylgrupp (-CHO), såsom forrnylpolystyren resin, reagerar med vätecyanid, varvid en intermediär produkt bildas som har minst en funktionell cyanohydringrupp. Den intermediära produkten reagerar vidare med en utvald acylhalid i närvaro av bas, såsom trietylarnin (Et3N), varvid produkterna den korresponderande acylcyaniden, den regenererade polymeren och halidjoner bildas.
Som illustreras i exempel 5, kan cyanohydriner användas som källa för CN' joner i syntes av acylcyanider. I exempel 5 var det en stor svårighet att rensa bort biprodukterna (i det här fallet bensaldehyd) från blandningen för att få fram ren bensoylcyanid. Det förväntas att en polymer som bär funktionella cyanohydringrupper väsentligt förenklar reningsprocessen till ett enkelt filtreringssteg av den kvarvarande formylpolymeren. En arman fördel med att använda en polymer är att den kan regenereras och återanvändas åtskilliga gånger, vilket är en stor ekonomisk fördel. o von!! I 526 672 Figur 3 visar schematiskt hur en polymer, som har minst en funktionell tertiär arningrupp, såsom polyvinylpyridin, reagerar med vätecyanid varvid en intermediär produkt bildas som har associerade cyanidjoner. De senare reagerar vidare med en utvald acylhalid, för att ge produktema den motsvarande acylcyaniden, den modifierade polymeren och halidj oner.
Den modifierade polymeren som blir kvar efter reaktionen måste därefter behandlas med en bas (tex natriumkarbonat lösning) för att regenerera den ursprungliga polymeren (se steg (3) i Figur 3).
Metoden enligt uppfinningen tillhandahåller en säker och miljövänlig metod för att producera acylcyanider, eftersom en av dess reagenser, vätecyanid, används i en avskärmad miljö, och används i vätskeforrn och endast vid rumstemperaturer. Detta ger en väsentlig kostnadsreduktion, eftersom dyra säkerhetsåtgärder är onödiga för processen.
Metoden enligt uppfinningen ger också de önskade produktema utan behov av upphettning. Dessutom, polymeren kan lätt filtreras fram direkt för återanvändning efter regenerering. Filtratet kan koncentreras och produkten blir tillräckligt ren för vidare användning. Fortsatt rening sker vanligen genom omkristallisering från lämpligt lösningsmedel.
Polymeren/polymerema som föredras i uppfirmingen kan väljas fiån gruppen som innehåller en eller flera funktionella formylgrupper (-CHO), såsom forrnyl polystyren resin, eller altemativt, från gruppen som innehåller en eller flera funktionella tertiära amingrupper, såsom polyvinylpyridin (alternativt benämnd poly(4-vinyl pyridin) i denna ansökan).
De föredragna polymerema som väljs från gruppen som innehåller polymerer som innehar en eller flera funktionella forrnyl grupper, bör typiskt inneha specifikationer som anges här: crosslinkad med l % divinyl bensen (DVB), 100-200 mesh, och som typiskt innehar ett intervall på 0.7-1.5 mmol funktionella CHO grupper per gram polymer. (Se Sigrna-Aldrich combinatorial catalogue, Nov 2001, sid 45). Ett typiskt exempel på en polymer som föredras är forrnylpolystyren resin.
När det gäller monomerer som föredras, kan några av de monomerer som redan har cyanohydringrupper också användas som utgångsmaterial. Typiska exempel av dessa inkluderar acetoncyanohydrin [(CH3)2C(CN)(OH)] och mandelonitril [(9- CH(OPD(CN)], där ø indikerar en fenyl grupp. Reaktioner som använder dessa monomerer är beskrivna mer utförligt i det experimentella avsnittet nedan.
Polymeren/polymerema som föredras, som väljs fifån gruppen som innehåller en eller flera funktionella tertiära amingrupper, bör ha typiska specifikationer som anges här: crosslinkad med 2 % DVB, 60 mesh och som innehar ett intervall på mellan 0.7 till 1.5, såsom 1.0 till 1.3, mmol aktiv bas (exempelvis funktionella tertiära arningrupper) 59.6 672 per gram polymer. (Se Labora katalogen, 2004-2005, sid 1777; CAS nr 9017-40-7).
Typiska exempel av polymerer som föredras inkluderar poly(vinylpyridin) och Amberlyst A21 jonbytar resin. Reaktioner där dessa polymerer används är utförligare beskrivna i det experimentella avsnittet.
Dessutom, dessa polymerer bör användas i pulverfonn, där partikelstorleken helst är mindre än 350 Mesh. En partikelstorlek i intervallet 50-350 Mesh, såsom mellan 100 - 200 Mesh, är lämpligt. Denna storlekspreferens beror på utnyttjandet av den ñnfördelade morfologi som fmns i pulver, vilket ökar den tillgängliga reaktionsytan (och reaktionshastigheten) för reaktionen.
Alkyl- eller arylhalidema som används i uppfinningen har den allmärma formeln R-CO-X, där R är en valfri substituerad alkylradikal med upp till 18 kolatomer, en valfri substituerad cycloalkylradikal med 3-12 kolatomer, en valfri substituerad arylradikal eller en valfri substituerad 5- eller 6- sidig heterocyklisk radikal, vilka dessutom kan fuseras med en bensenring.
Vätecyanid eller hydrocyansyra som används i uppfinningen, används i flytande form under reaktionen. Under reaktionen tillsätts vätecyanid droppvis med en hastighet motsvarande dess absorption av polymeren.
De lösningsmedel som används i den här processen inkluderar klorrnetan, klorofuran, koltetraklorid och acetonitril. Även etrar, såsom tetrahydrofilran kan användas, även om etrar i allmänhet inte rekommenderas pga den ökade brandrisken.
Reaktionstemperaturen ligger på mellan 0-80°C, såsom mellan 0-30°C. De föredragna reaktionsbetingelserna är rumstemperatur, under normalt atmosfäriskt tryck.
EXEMPEL De praktiska exemplen l-2 nedan illustrerar uppfinningen. Dessa exempel är medtagna för att exemplifiera uppfmningen; de är inte avsedda för att i något avseende begränsa uppfinningen, såsom den täcks av patentkraven.
A. Syntes av acylcyanider genom att använda en golymer eller monomer som innehar minst en funktionell tertiär amíngrupp som uggångsmaterial Exemplen l- 3 illustrerar syntesen av acyl cyanider genom att använda poly(4- vinylpyridin) som utgångsmaterial eller reaktant, medan exempel 4 beskriver syntes genom användning av en j onbytarresin, Amberlyst A21, som startmaterial.
Exempel 1 Till en glasreaktor utrustad med omrörare och en kondensor innehållande l0g torr* poly(4-vinylpyridin**) i 60 ml torr acetonitril, tillsattes 3ml HCN (l) droppvis från en dropptratt. Blandningen omrördes sedan i 30 minuter vid rumstemperatur. Därefter tillsattes droppvis 6.5 g bensoylklorid (0.046 mmol) i 10 ml torr acetonitril under omrörning i 15 minuter. Blandningen omrördes ytterligare 30 minuter med reflux. Den kyldes sedan till rumstemperatur och filtrerades. Filtratet evaporerades och gav 5.8 g råprodukt som efter omkristallisering (med hexan) gav 5.1 g bensoyl cyanid (83% utbyte) med en smältpunkt (mp) på 32 °C. Analys med gaskromatografi (GLC) av råprodtlkten indikerade närvaro av bensoylcyanid dimer (omkring 10% utbyte).
Dimeren isolerades från hexanlösningen av räprodukten och befanns ha en smältpunkt på 96-97°C.
(*Torkad i vakuum vid 7 O°C över natten; * * Poly(4-vinylpyridin) var crosslinkad med 2% DVB, ca 60 mesh.
Exempel 2 Samma procedur som i exempel 1 användes, förutom att bensoylklorid ersattes med 6.74g thiofenkarbonylklorid som gav cyanidderivatet. Derivatet omkristalliserades från hexan och gav 5.0g (79 % utbyte) av produkten som hade en smältpunkt på 52°C.
GLC analys av råprodukten indikerade närvaro av mindre än 10 % dimer som isolerades från eterlösning av råprodiilcten. Dimeren hade en smältpunkt på 110°C (omkristalliserad i eterlösning).
Exempel 3 Genom att använda en liknande procedur för metylsuccinyl klorid, erhölls den korresponderande metylsuccinyl-cyaniden med ett utbyte på 89% efter destillering.
Ingen dimer ktmde detekteras i GLC analys av råprodukten.
Exempel 4 Genom att använda en liknande experimentell procedur för bensoylklorid, fast där poly(4-vinylpyridin) ersattes av Amberlyst A21 *, en jonbytar resin med fria tertiära arninrester, erhölls ett utbyte på ca. 80 % bensoylklorid. Närvaron av endast ca 15% dimer indikerades. Efter reaktionen som producerade bensoylcyanid, kunde polymeren regenereras i sin fria aminform för fortsatt användning genom behandling med en lösning av NaHCO3 (O.3M), påföljande tvättning med vatten och torkning. (*Torkad i vakuum vid 7 0°C över natten före användning) B. Syntes av acylcyanider genom användning av en polymer eller monomer som har minst en funktionell formylgrupp som utgånggmaterial Exemplen 5-9 illustrerar syntesen av acylcyanider genom att använda polymerer eller monomerer, som har minst en fimktionell formyl grupp, som utgångsmaterial. I huvudreaktionen, som ingår i denna syntes, fungerar den finiktionella 526 672 cyanohydringmppen [(OH)CH(CN)] som en källa av CN' joner. I en del fall (tex , formylpolystyren resin) finns cyanohydringruppen närvarande hos den intermediära produkten. I andra (tex mandelonitril eller aceton cyanohydrin), innehar utgàngsmaterialet redan en cyanohydrin grupp.
Exempel 5 Sygtes genom användande av mandelonitril (en monomer) som utgångsmaterial En lösning av 17 mL mandelonitril [ø(CH(0H)(CN)], teknisk kvalitet 90%) i 50 mL torr diklormetan (CHzClz) och 15 mL trietylamin (EtgN) (torr) adderades droppvis till en kyld lösning av 11.8 mL bensoylklorid löst i 50 mL diklormetan under 30 minuters tid. Reaktionen var exotermísk, kylningen fick alltså fortsätta under tillsatsproceduren och reaktionstemperaturen övervakades så den ej översteg lO°C. Vid slutet av tillsatsproceduren, omrördes reaktionsblandningen i ytterligare 15 minuter, och hälldes därefter på isvatten. Blandningen skakades i en separationstratt och fasema separerades. Den organiska fasen extraherades med 5x50 mL IM NaHSOg lösning för att ta bort praktiskt taget all bensaldehyd. GLC analys av den återstående organiska fasen indikerade ett bensoylcyanid : dimer förhållande motsvarande 78:22.
Destilleríng av produkten gav 9.3 g (71% utbyte) av ren bensoylcyanid. Tritorering av återstoden i hexan gav 2.3 g dirner. Det totala utbytet (dimer och monomer) var 11.6 g (88%). Monomerens smältpunkt var 31-32°C (omkristalliserad från hexan); dimeren hade smältpunkt 96-97°C (omkristalliserad från bensen).
[Liknande resultat erhölls när andra acylklorider såsom thiofenkarbonylklorid och etyl-succinylklorid användes istället för bensoylklorid. Som källa av cyanidjoner kan acetoncyanohydrin [(CH3)2C(CN)(OH)] användas istället för mandelonitril, men resultaten var mindre tillfi-edsställande (utbytet av acylcyanid var signifikant lägre pga sidoreaktionerfl.
Exempel 6 Sygtes av acylcyanid genom att använda en cyanohydrinpolyrger Formylpolystyren resin (altemativt benämnd “Polystyren-CHO”) med specifikationema 2% DVB, 100-200 mesh, 2.0-2.5 mmol CHO/g (Se Sigma-Aldrich combinatorical catalogue, Nov 2001, sid 45) cyanohydrerades enligt Urech°s metod [F.
Urech, Ann 164, 225 (1872)]. Mängden funktionella cyanidgrupper på polymeren efter Urech's behandling bestämdes enligt Kolthofi” s metod till att vara 2.2 mmol/g [I.M.
Kolthoff, E.B. Sandell, T extbook afQuantítative Inorganic Analysis. Macmillan, NY, (1952) sid. 546].
Till en blandning av 22 g formyl polystyrenresin i 50 mL torr acetonitril, tillsattes 6.2 g bensoylklorid i en portion med konstant omröming. Ornrörningen fortsatte i 526 672 10 v rumstemperatur i 30 minuter, och refluxades sedan i ytterligare 15 minuter.
Blandningen kyldes och filtrerades. Filtratet evaporerades och resten, 5.7 g av en färglös oljig produkt återstod. För att rensa bort kvarvarande (oreagerad) bensoylklorid, löstes blandningen i etylacetat (EtOAc) följt av extraktion med NaHCOg, lösning (0.3M) och tvättades tvâ gånger med vatten. Blandningen torkades därefter genom användning av Na2SO4 och lösningsmedlet evaporerades. Det gav 5.3 g produkt som efter GLC analys visade sig vara en blandning av monomer:dimer motsvarande förhållandet 78:22.
Monomeren separerades genom destillering och gav 4 g ren bensoylcyanid (69%), med en smältpunkt på 32°C (omkristalliserad från hexan). Dimeren hade en smältpunkt på 96-97°C (omkristalliserad från bensen).
Exempel 7 Proceduren som i Exempel 6 upprepades genom att använda, istället för bensoylklorid, 6.5 g (ca 0.044 mol) 2-thiofenkarbonylklorid, som tillsattes i en portion till en blandning av 22 g fonnylpolystyrenresin och 50 mL torr acetonitril. Efter evaporeríng av lösningsmedlet, erhölls ca 5.5 g brunaktig råprodukt. GLC analys av denna produkt indikerade att det var en blandning av 2-thiofenkarbonylcyanid monomerzdimer motsvarande ett förhållande på 80:20. Destillering av blandningen gav den rena färglösa monomerprodukten (3.95 g eller 65 %, mp 52°C (omkristalliserad från hexan)). Tillsats av en liten mängd eter till återstoden från destilleringen resulterade i en kristallin dimer-produkt som hade en smältpunkt på l10°C (omkristalliserad fi'ån eter) Exempel 8 Sygtes av etylsuccinylcyanid Proceduren enligt exempel I upprepades genom att använda 7.24 g (0.044 mol) etyl-succinylklorid. Resultatet blev 6.4 g av en gulaktig råprodukt. GLC analys visade inte på närvaro av dimer. Råprodukten destillerades och fraktionen med kokpunkt på 80-85°C /12mm Hg samlades upp. Det gav 5.5g (81 % utbyte) av etylsuccinylcyanid, i form av en färglös olja.
Claims (16)
1. Metod för produktion av acylcyanider innehållande stegen (1) att reagera vätecyanid i vätskeform vid temperaturer mellan 0-80°C, med en polymer eller monomer som innehar minst en funktionell formyl grupp eller minst en funktionell tertiär amingrupp, löst eller blandad i ett valt lösningsmedel, för att bilda en interrnediär produkt, (2) att reagera nämnda intermediära produkt med en vald acylhalid för att bilda motsvarande acylcyanid och den regenererade eller modifierade polymeren.
2. Metoden enligt krav 1, vari nämnda acylcyanider har den allmärma formeln R-CO-CN, där R är vald från gruppen bestående av substituerade alkylradikaler med upp till 18 kolatomer, substituerade cyeloalkylradikaler med 3-12 kolatomer, substituerade arylradikaler eller substituerade 5- eller 6- sidiga heterocykliska radikaler, vilka kan fuseras med en bensenring.
3. Metoden enligt något av ovanstående krav, vari nämnda valda lösningsmedel är valt från gruppen bestående av klormetan, klorofuran, koltetraklorid,, acetonitril och tetrahydrofuran.
4. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda polymer eller monomer som innehar minst en funktionell formylgrupp typiskt innehåller ett intervall mellan 0.7 till 1.5 mmol funktionella formyl grupper per gram polymer.
5. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda polymer eller monomer som innehar minst en fiinktionell formylgrupp är formyl polystyrenresin.
6. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda polymer eller monomer som innehar minst en fimktionell tertiär amingrupp innehåller typiskt ett intervall mellan 0.7 till 1.5, såsom 1.0 till 1.3, mmol aktiv bas (d.v.s., funktionella tertiära amingrupper) per gram polymer.
7. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda polymer eller monomer som innehar minst en funktionell tertiär amingrupp är polyvinylpyridin.
8. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda polymer används i pulverform, företrädesvis med partikelstorlek < 350 Mesh, såsom fiån 50-350 Mesh, såsom 100-200 Mesh. 10 15 20 25 30 12
9. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda intennedíära produkt närrmd i steg (1) är mättad med cyanidj oner och som typiskt innehar en funktionell cyanohydringrupp eller associerade cyanidjoner.
10. Metoden enligt krav 9, vari närrmda intermediära produkt nänmd i steg (1) framställs genom att använda en polymer reaktant.
11. l 1. Metoden enligt något av föregående krav, vari nämnda acylhalider har den allmärma formeln R-CO-X, där R väljs från gruppen bestående av substituerade alkylradikaler med upp till 18 kolatomer, substituerade cycloalkylradikaler med 3-12 kolatomer, substituerade arylradikaler, eller substituerade 5- eller 6- sidiga heterocykliska radikaler, vilka kan vara fuserade med en bensenring.
12. Metoden enligt något av föregående krav, vari reaktionstemperaturen är mellan 0-80°C, såsom mellan 0-30°C, vid normalt atmosfárislrt tryck.
13. Intermediär produkt, erhållen genom metoden enligt krav 10.
14. Användning av metoden enligt kraven 1-12, fór produktion av acylcyanider.
15. Användning av den intermediära produkten enligt krav 13, som en halvfárdig produkt for accelererad produktion av acylcyanider.
16. Användning av den intermediära produkten enligt krav 13, som en halvfärdig produkt for accelererad produktion av andra alifatiska eller heterocykliska nitriler.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0303001A SE526672C2 (sv) | 2003-11-14 | 2003-11-14 | En ny och enkel metod för att tillverka acylcyanider |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0303001A SE526672C2 (sv) | 2003-11-14 | 2003-11-14 | En ny och enkel metod för att tillverka acylcyanider |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE0303001D0 SE0303001D0 (sv) | 2003-11-14 |
SE0303001L SE0303001L (sv) | 2005-05-15 |
SE526672C2 true SE526672C2 (sv) | 2005-10-25 |
Family
ID=29707911
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE0303001A SE526672C2 (sv) | 2003-11-14 | 2003-11-14 | En ny och enkel metod för att tillverka acylcyanider |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE526672C2 (sv) |
Cited By (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN104387293A (zh) * | 2014-10-27 | 2015-03-04 | 河北诚信有限责任公司 | 一种肟菌酯中间体邻甲基苯甲酰腈的合成方法 |
CN109651193A (zh) * | 2019-01-22 | 2019-04-19 | 江苏佳麦化工有限公司 | 一种苯甲酰氰的合成方法 |
-
2003
- 2003-11-14 SE SE0303001A patent/SE526672C2/sv not_active IP Right Cessation
Cited By (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN104387293A (zh) * | 2014-10-27 | 2015-03-04 | 河北诚信有限责任公司 | 一种肟菌酯中间体邻甲基苯甲酰腈的合成方法 |
CN104387293B (zh) * | 2014-10-27 | 2017-02-22 | 河北诚信有限责任公司 | 一种肟菌酯中间体邻甲基苯甲酰腈的合成方法 |
CN109651193A (zh) * | 2019-01-22 | 2019-04-19 | 江苏佳麦化工有限公司 | 一种苯甲酰氰的合成方法 |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE0303001D0 (sv) | 2003-11-14 |
SE0303001L (sv) | 2005-05-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN112479878B (zh) | 一种制备6,8-二氯辛酸乙酯的方法 | |
SE526672C2 (sv) | En ny och enkel metod för att tillverka acylcyanider | |
JP3986200B2 (ja) | 3−シアノテトラヒドロフランの製造法 | |
EP1065198B1 (en) | Process for the production of Malononitrile | |
JP5071795B2 (ja) | ベンゾオキサチイン化合物の製造方法 | |
CA1132605A (en) | Preparation of cyano substituted benzyl ester insecticides | |
US2734084A (en) | Synthesis of l-halo-z | |
US2692880A (en) | Production of cyanuric chloride | |
EP0019804B1 (en) | Bromination of side chain of m-phenoxytoluene | |
JP2889231B2 (ja) | 複素環系を含む芳香族化合物の製造方法 | |
JP2725350B2 (ja) | プロパルギルフランカルビノール類の製造法 | |
KR860001889B1 (ko) | 2,3-디클로로프로피오니트릴의 제법 | |
EP0346881B1 (en) | A process for producing furylpropargylcarbinol and a derivate thereof | |
JP7227711B2 (ja) | 2-(2-ハロエチル)-1,3-ジオキソランの製造方法 | |
US3842115A (en) | Process for purifying diaminomaleonitrile | |
US3766239A (en) | Ammoxidation of chloromethyl compounds | |
JP5308412B2 (ja) | 含硫黄化合物及びその製造方法 | |
US2800509A (en) | Magnesium sulfate desiccant in synthesis of propene-1, 3-diamines | |
JP4034040B2 (ja) | 含フッ素ジエン化合物 | |
EP0001847B1 (en) | Process for the preparation of alkenyl cyanoacetates | |
KR20170007768A (ko) | 카르복실산 무수물의 제조 방법 | |
JPWO2004106314A1 (ja) | オキセタン環含有ビフェニル化合物の製造方法 | |
JPS6157525A (ja) | メチルペンタジエンの製造方法 | |
US3074995A (en) | Beta-cyano alkylbenzyl alcohols | |
JPS6331459B2 (sv) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |