SE526281C2 - System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost - Google Patents

System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost

Info

Publication number
SE526281C2
SE526281C2 SE0302012A SE0302012A SE526281C2 SE 526281 C2 SE526281 C2 SE 526281C2 SE 0302012 A SE0302012 A SE 0302012A SE 0302012 A SE0302012 A SE 0302012A SE 526281 C2 SE526281 C2 SE 526281C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
ventilation
main chamber
tanks
gas protection
gas
Prior art date
Application number
SE0302012A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0302012L (sv
SE0302012D0 (sv
Inventor
Bo Sundquist
Original Assignee
Gva Consultants Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gva Consultants Ab filed Critical Gva Consultants Ab
Priority to SE0302012A priority Critical patent/SE526281C2/sv
Publication of SE0302012D0 publication Critical patent/SE0302012D0/sv
Publication of SE0302012L publication Critical patent/SE0302012L/sv
Publication of SE526281C2 publication Critical patent/SE526281C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63JAUXILIARIES ON VESSELS
    • B63J2/00Arrangements of ventilation, heating, cooling, or air-conditioning
    • B63J2/02Ventilation; Air-conditioning
    • B63J2/08Ventilation; Air-conditioning of holds

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)
  • Filling Or Discharging Of Gas Storage Vessels (AREA)
  • Duct Arrangements (AREA)

Description

15 20 25 30 35 40 596 281 2 ventilation av tankar såsom ballastvattentankar, färskvattentankar, bränsletankar eller tomma tankar. Uppfinningen utmärks särskilt av: - en gas- och vattentät ventilationshuvudkammare belägen åtminstone delvis inom nämnda riskområde, där nämnda ventilationshuvudkammare innesluter ett eller flera ventilationshuvuden som kommunicerar med nämnda ventilationsrör, eller grupper därav, antingen direkt eller indirekt via grenrör, och - åtminstone ett lufttransport- och dräneringsrör uppvisande en första ände förbunden med nämnda ventilationshuvudkammare och en andra ände belägen i ett oklassificerat säkert område enligt nämnda internationella sjöfartsregler.
I en fördelaktig utföringsform av uppfinningen är farkosten en offshoreplattform försedd med en däckstruktur understödd av ett flertal kolumner belägna längs en yttre periferi av däckstrukturen och sträckande sig från en nedre pontonstruktur till nämnda däckstruktur.
Ventilationshuvudkammaren är belägen på eller inom däckstrukturen vid ett topparti av en kolumn och lufttransport- och dräneringsröret sträcker sig till ett centralt område i däckstrukturen inrättat längs endera av en längsgående centrumlinje och en tvärgående midskeppslinje, på ett sådant sätt att lufttransport och dräneringsrörets andra ände förblir ovanför en skadevattenlinje i ett större skadefall där ventilationshuvudkammaren är helt eller delvis nedsänkt under vatten som följd av att ett eller flera hörn av däckstrukturen doppas under vatten.
I en lämplig utföringsform är ett lufttömningsrör uppvisande en första ände förbunden med nämnda ventilationshuvudkammare och en andra ände belägen i ett oklassificerat säkert område enligt nämnda internationella sjöfartsregler.
Lufttömningsröret är med fördel försett med en luftfläkt inrättad att upprätthålla ett förhöjt lufttryck i ventilationshuvudkammaren i förhållande till omgivande lufttryck.
I en utföringsform, där farkosten är en offshoreplattform försedd med en däckstruktur understödd av ett flertal kolumner såsom beskrivits ovan, sträcker sig lufttömningsröret till ett centralt område i däckstrukturen inrättat längs endera av en längsgående centrumiinje och en tvärgående midskeppslinje, på ett sådant sätt att lufttömningsrörets andra ände förblir ovanför en skadevattenlinje i ett större skadefall där ventilationshuvudkammaren är helt eller delvis nedsänkt i vatten som följd av att ett eller flera hörn av däckstrukturen doppas under vatten.
Ventilationshuvudkammaren är med fördel belägen nedanför eller vid sidan av en produktionsenhet för kolväten.
I en utföringsform är lufttransport- och dräneringsrörets andra ände belägen under farkostens lägsta däcksnivå. 10 15 20 25 30 35 40 526 281 I en utföringsform där farkosten är en offshoreplattform försedd med en däckstruktur understödd med ett flertal kolumner såsom beskrivits ovan, är en ventilationshuvudkammare belägen ovanför toppartiet av varje kolumn.
I en fördelaktig utföringsform är ventilationshuvudkammaren försedd med en gasdetektor, där nämnda gasdetektor är inrättad att - vid detektering av en kolvätesgas i ventilationshuvudkammaren - skicka en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System” för att stoppa alla för tillfället pågående pumpningsoperationer för tömning av tankar vilka har ventilationsrör förbundna med ventilationshuvudkammaren.
Vidare kan ventilationshuvudkammaren med fördel vara försedd med en vätskenivåbrytare. Vätskenivåbrytaren är inrättad att - vid detektering av en förutbestämd överfyllnadsvätskenivå i ventilationshuvudkammaren - skicka en stoppsignal via ett s.k. "\/essel Management System” för att stoppa ytterligare påfyllning av tankar vilka har ventilationsrör förbundna med ventilationshuvudkammaren.
Företrädesvis är ventilationshuvudkammaren försedd med åtminstone en gas- och vattentät manlucka för möjliggörande av inspektion och underhåll av ventilationshuvudena och annan utrustning inom ventilationshuvudkammaren.
Vidare är ventilationshuvudkammaren lämpligen försedd med åtminstone ett inspektionsfönster för visuell inspektion av ventilationshuvudena och annan utrustning inom ventilationshuvudkammaren.
I en fördelaktig utföringsform tillhandahålles en dubbel säkerhetsanordning för förhindrande av oönskad bakåtfyllning av tankar. Den dubbla säkerhetsanordningen innefattar: - ett första säkerhetsorgan bestående av en backventil inrättad att hindra vatten från att tränga in i ventilationshuvudkammaren genom lufttransport- och dräneringsröret, och - ett andra säkerhetsorgan bestående av en backventil i varje ventilationshuvud, inrättad att hindra vatten från att tränga in i ventilationsrören.
Backventilerna är företrädesvis av typen flytande boll. Vidare är backventilen i det första säkerhetsorganet beläget vid lufttransport- och dräneringsrörets första ände inom ventilationskammaren.
I en utföringsform tillhandahålles åtminstone en separat ventilationshuvudkammare för ventilationshuvuden vilka kommunicerar med bränsletankar.
I en alternativ utföringsform, är ventilationshuvudkammaren försedd med ett avskiljt utrymme för ventilationshuvud som kommunicerar med bränsletankar. 10 15 20 25 30 35 40 526 281 4 Uppfinningen innefattar även en metod för hantering av systemet för gasskydd av ventilationsrör som beskrivits ovan, där en gasdetektor i ventilationshuvudkammaren - vid detektering av en kolvätesgas i nämnda ventilationshuvudkammare - skickar en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System” för att stoppa alla för tillfället pågående pumpningsoperationer för tömning av tankar vilka har ventilationsrör förbundna med ventilationshuvudkammaren, i syfte att förhindra kolvätesgas från att av misstag dras in i nämnda tankar.
Vidare innefattar uppfinningen en metod för hantering av ett system för gasskydd av ventilationsrör, där en vätskenivåbrytare i ventilationshuvudkammaren - vid detektering av en förutbestämd överfyllnadsvätskenivå i ventilationshuvudkammaren - skickar en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System” för att stoppa ytterligare påfyllning av tankar vilka har ventilationsrör förbundna med ventilationshuvudkammaren.
Ytterligare egenskaper och fördelar hos uppfinningen kom mer att beskrivas i den detaljerade beskrivningen av utföringsformer nedan.
Uppfinningen erbjuder flera fördelar: - den möjliggör placering av ventilationshuvudkammaren (och således ventilationshuvudena) under farkostens huvuddäck, vilket lämnar utrymme för annan utrustning på huvuddäck; - den möjliggör placering av ventilationshuvudena i ett riskområde; - den förhindrar kolvätesgas från att tränga in i farkostens strukturtankar genom ventilationsrören, eftersom systemet detekterar gasen och stoppar pumpar som för närvarande tömmer nämnda tankar; - den minskar risken för vatteninträngning i strukturtankar då farkosten kränger eller på annat sätt betydligt lutas; - den skyddar fysiskt ventilationshuvudena från externa mekaniska skador; - den skyddar ventilationshuvudena från nedsmutsning, som annars kunde ha försämrat eller förhindrat ventilationshuvudenas funktion; - den sparar kostnader, eftersom den innebär att ett minskat dimensioneringstryck kan användas vid konstruktioner av strukturtankarna eftersom ventilationsrören inte längre behöver sträcka sig till ett oklassificerat säkert område och upp till en nivå ovanför en förutbestämd skadevattenlinje vid ett svårt skadescenario.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen kommer nu att beskrivas i närmare detalj med hjälp av exempel och med hänvisning till efterföljande ritningar, på vilka Fig. 1 visar en schematiskt vy av en semlsubmersibel flytande produktionsplattform försedd med ett system för gasskydd av ventilationsrör enligt en exemplifierande utföringsform av uppfinningen; 10 15 20 25 30 35 40 Fig. 2 visar en schematisk vy av ett system för gasskydd av ventilationsrör enligt en exemplifierande utföringsform av uppfinningen visar en förenklad perspektivvy av en gasskyddad ventilationshuvudkammaren enligt en exemplifierande utföringsform av uppfinningen, och Fig. 4 visar slutligen en schematisk toppvy av en semisubmersibel flytande produktionsplattform försedd med ett system för gasskydd av ventilationsrör enligt en exemplifierande utföringsform av uppfinningen.
Fig. 3 BESKRIVNING AV EXEMPLIFIERANDE UTFÖRINGSFORMER I Fig. 1 betecknar hänvisningssiffran 1 allmänt ett system för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost enligt en exemplifierande utföringsform av uppfinningen. Systemet 1 är här applicerat på en marin farkost 2 i form av en offshoreplattform. Närmare bestämt är farkosten 2 en schematiskt illustrerad, semisubmersibel flytande produktionsplattform för kolväten. Det skall emellertid noteras att uppfinningen är lika applicerbar såväl på andra offshoreplattformkonstruktioner, såsom s.k. 'Tension Leg Platforms” (TLP) eller "SPAR"- plattformar samt andra mer konventionella skeppsformade farkoster, såsom konventionella fartyg, offshoreborrfartyg, flytande produktionsfartyg (FPSO) eller pråmar (ej visade). Termen "farkost" kommer att användas i denna beskrivning såsom en term som omsluter alla dessa olika typer, om något annat ej anges. I den exemplifierande utföringsformen är farkosten 2 utrustad med en produktionsenhet 4 för kolväten, vilken schematiskt visas på en däckstruktur 6 på fartyget 2.
I den utföringsform som visas i Fig. 1, där farkosten 2 är en semisubmersibel offshoreplattform såsom beskrivits ovan, är däckstrukturen 2 utformad som en väsentligen rektangulär ”däcksbox" som är sluten och vattendeplacerande för att ge hjälpflytkraft till farkosten 2 i händelse av ett skadetillstånd. Däckstrukturen 2 innefattar ett huvuddäck 8 på vilket produktionsenheten 6 för kolväten är placerad, ett mellandäck 10 och ett nedre däck 12. Vidare har däckstrukturen 6 en s.k. lådbotten 14 vilken definierar däckstrukturens 6 lägsta plan.
Däckstrukturen 6 är understödd av ett flertal kolumner 16 belägna längs en yttre periferi 18 (såsom framgår av toppvyn i Fig. 4) av däckstrukturen 6. Kolumnerna 16 sträcker sig från en nedre pontonstruktur 20 till nämnda däckstruktur 6. Såsom framgår av Fig. 1 och 4 har farkosten 2 fyra kolumner 16 i det visade exemplet, men antalet kolumner kan naturligtvis variera beroende på storleken, uppdraget och konstruktionskraven för farkosten 2. Således kan farkosten 2 alternativt ha endast tre kolumner i ett exempel (ej visat) och sex eller flera kolumner (ej visats) i ett annat exempel. Vidare har kolumnerna 16 som visas i Fig. 1 och 4 ett allmänt rektangulärt, något avrundat horisontellt tvärsnitt, men det skall noteras att andra tvärsnittsformer - såsom en cirkulär form - alternativt kan användas.
Såsom schematiskt visas i Fig. 1, tillhandahålles ett flertal ventilationsrör 22 för ventilation av tankarna 24, 26. Tankarna 24, 26 - av vilka endast ett fåtal visas här - är normalt belägna i kolumnerna 18 och den nedre pontonstrukturen 20 och kan innefatta 10 15 20 25 30 35 40 526 281 6 ballastvattentankar, färskvattentankar, bränsletankar, oljetankar, tomma tankar (såsom tillfälligt evakuerade vattenballasttankar) eller andra tankar ombord på farkosten 2.
Ventilationsrören 22 sträcker sig uppåt från tankarna 24, 26 genom kolumnerna 18 och in i däckstrukturen 6, där de avslutas i ventilationshuvuden 28, eller - såsom kommer att beskrivas nedan med hänvisning till Fig. 2 och 3 - kollektivt kopplade till grenrör 30 för ventilationsrören, vilket grenrör i sin tur avslutas i nämnda ventilationshuvuden 28.
I Fig. 1 definieras ett riskområde 32 med avseende på eldfarlig gas enligt internationella sjöfartsregler inom ett förutbestämt avstånd från nämnda produktionsenhet 4 för kolväten, eller delar därav (ej visade). Riskområdet 32 begränsas av streckade linjer i figuren.
En väsentlig egenskap hos uppfinningen är att en gas- och vattentät ventilationshuvudkammare 34 är belägen åtminstone delvis inom nämnda riskområde 32.
Ventilationshuvudkammaren 34 innesluter en eller flera ventilationshuvuden 28 vilka kommunicerar med nämnda ventilationsrör 22, eller grupper därav, antingen direkt eller indirekt via nämnda grenrör 30 (såsom visas i Fig. 2). Företrädesvis är ventilationshuvudkammaren 34 belägen på eller inom däckstrukturen 6 vid ett topparti av kolumnen 18.
En annan väsentlig egenskap hos uppfinningen är att åtminstone ett lufttransport- och dräneringsrör 36 uppvisande en första ände 38 förbunden med nämnda ventilationshuvudkammare 34 och en andra ände 40 belägen i ett oklassificerat säkert område enligt nämnda internationella sjöfartsregler. Det oklassificerade säkerhetsområdet har ingen angiven referenssiffra i ritningen, men kan för enkelheten skull definieras såsom ett område utanför nämnda riskområde 32. En mer detaljerad föredragen placering av den andra änden av lufttransport- och dräneringsröret 36 kommer att beskrivas senare i denna beskrivning, under hänvisning till Fig. 4.
Med hänvisning nu huvudsakligen till Fig. 2, men även till Fig. 1 och 3, kommer systemets 1 egenskaper nu att beskrivas i närmare detalj. Fig. 2 visar schematiskt ett system 1 för gasskydd av ventilationsrör enligt en exemplifierande utföringsform av uppfinningen. I denna utföringsform tillhandahålles en ventilationshuvudkammaren 34 för ventilationshuvuden 28 vilka kommunicerar med ballasttankar och tomma tankar (ej visade i Fig. 2), medan en ytterligare, separat ventilationshuvudkammare 34 (till höger i figuren) tillhandahålles för ventilationsrör 28 vilka kommunicerar med bränsletankar (ej visade i Fig. 2). Detta utföres för att undvika inträngning av bränsleångor i de näraliggande ventilationshuvudena 28 vilka kommunicerar med icke-bränsletankar, såsom färskvattentankar, eftersom sådana ångor normalt ej kan utestängas medelst backventiler (som beskrivs senare) i ventilationshuvudena.
I en alternativ utföringsform är ventilationshuvudkammaren 34 försedd med ett avskiljt utrymme 44 för ventilationshuvud som kommunicerar med bränsletankar. Detta visas i Fig. 2 medelst den horisontella streckade linjen 46 som indikerar en alternativ förlängning av ventilationshuvudkammaren 34 för att inkludera ventilationshuvudkammaren 34 till 10 15 20 25 30 35 40 höger i figuren. Både utföringsformen med en separat ventilationshuvudkammare 34 och den alternativa utföringsformen med ett avskiljt utrymme 44 möter internationella krav på en sluten fast behållare runt varje ventilationshuvud 28 från en bränsletank.
I Fig. 2 är de två ventilationshuvudkamrarna 34 belägna på huvuddäck 8 under en upphöjd produktionsenhet 4 för kolväten - visad med snittmarkeringar längs figurens övre del.
Vidare är ventilationshuvudkammaren 34 belägen ovanför toppartiet 32 för varje kolumn 18, i likhet med den utföringsform som visas i Fig. 1, i vilken ventilationshuvudkammaren 34 är belägen på mellandäck 10 på farkosten 2.
Ett Iufttömningsrör 48 är vidare förbunden med varje ventilationshuvudkammare 34. En första ände 50 av lufttömningsröret 48 är förbunden med nämnda ventilationshuvudkammare 34 och en andra ände 52 därav är belägen i ett oklassificerat säkert område enligt nämnda internationella sjöfartsregler, på ett liknande sätt som den andra änden 40 av lufttransport- och dräneringsröret 36. Lufttömningsröret 48 är försett med en luftfläkt 54 inrättad att upprätthålla ett förhöjt lufttryck i ventilationshuvudkammaren 34 i förhållande till omgivande lufttryck, i syfte att förhindra kolvätesgas från att dras ned i ventilationshuvudkammaren 34 bakvägen via lufttransport- och dräneringsröret 36. Luftfläkten 54 säkerställer även en tillräcklig luftförsörjning till ventilationshuvudkammaren 34. Företrädesvis är lufttransport- och dräneringsrörets 36 andra ände 52 belägen nedanför den lägsta däcknivån på farkosten 2 - här representerad av det nedre däcket 12.
Vidare, såsom visas i Fig. 2 är systemet enligt uppfinningen försett med en dubbel säkerhetsanordning för förhindrande av oönskad bakåtfyllning av tankarna 24, 26. Denna dubbla säkerhetsanordning innefattar ett första säkerhetsorgan bestående av en backventil 56 inrättad att hindra vatten från att tränga in i ventilationshuvudkammaren 34 genom lufttransport- och dräneringsröret 36, och ett andra säkerhetsorgan bestående av en backventil S8 i varje ventilationshuvud 28, inrättad att hindra vatten från att tränga in i ventilationsrören 22. Den dubbla säkerhetsanordningen förhindrar effektivt en av misstag startad pump från att dra ned vätska i tankarna som är belägna i ett skadat kantparti av farkosten 2. Företrädesvis är backventilerna 56 och 58 av den välkända och tillförlitliga typen flytande boll. Backventilen 56 i det första säkerhetsorganet är beläget vid lufttransport- och dräneringsrörets 36 första ände inom ventilationshuvudkammaren 34, för att möjliggöra enkel åtkomst för service och underhåll.
Ventilationshuvudkarmmaren 34 är företrädesvis försedd med en gasdetektor, betecknad GD i Fig. 2. Gasdetektorn GD är anpassad för att - vid detektering av en kolvätesgas i nämnda ventilationshuvudkammaren 34 - skicka en stoppsignal via ett s.k. "\/essel Management System” (VMS) för att stoppa alla för tillfället pågående pumpningsoperationer för tömning av tankar vilka har ventilationsrör 22 förbundna med ventilationshuvudkammaren 34. 10 15 20 25 30 35 40 526 281 8 Utöver en gasdetektor, GD, är ventilationshuvudkammaren 34 företrädesvis försedd med en vätskenivåbrytare, betecknad LS i Fig. 2. Vätskenivåbrytaren LS är inrättad att - vid detektering av en förutbestämd överfyllnadsnivå i ventilationshuvudkammaren 34 - skicka en stoppsignal via ett s.k. "\/essel Management System” (VMS) för att stoppa ytterligare påfyllning av tankar vilka har ventilationsrör 22 förbundna med ventilationshuvudkammaren 34. Vätskenivåbrytaren LS är främst anordnad vid ventilationshuvudkammare 34 - eller avskiljda utrymmen 44 därav - vilka innesluter ventilationshuvuden 28 som kommunicerar via ventilationsrören 22 med bränsletankar.
Såsom vidare visas i Fig. 2, är varje ventilationshuvudkammare 34 försedd med åtminstone en gas- och vattentät manlucka 60 för möjliggörande av inspektion och underhåll av ventilationshuvudena 28 och annan utrustning inom ventilationshuvudkammaren 34. Exempel på annan utrustning är gasdetektorn GD och vätskenivåbrytaren LS.
Vidare är ventilationshuvudkammaren 34 försedd med åtminstone ett inspektionsfönster 62 för visuell inspektion av ventilationshuvudena 28 och annan utrustning inom ventilationshuvudkammaren 34.
Med hänvisning nu till Fig. 4 - liksom till Fig. 1 - visas olika alternativa sträckningar av lufttransport- och dräneringsröret 36 i samma figur för enkelhetens skull. Normalt, kommer endast en sträckning av lufttransport- och dräneringsröret 36 att användas på en farkost 2, även om kombinationer av olika sträckningar är möjliga inom ramen för uppfinningen. Fig. 4 visar en schematisk toppvy av en farkost 2 i form av en semisubmersibel flytande produktionsplattform, försedd med en ventilationshuvudkammare 34 ovanför varje kolumn 16 på eller inom däckstrukturen 4. I alla olika sträckningar, sträcker sig lufttransport- och dräneringsrören 36 till ett centralt område 64 i däckstruktu ren 4 inrättat längs endera av en längsgående centrumlinje, CL, och en tvärgående midskeppslinje, ML. Det centrala området 64 visas som en allmänt korsformad snittad yta mellan farkostens 2 fyra kolumner. Således, såsom visas i Fig. 1, förblir lufttransport- och dräneringsrörets 36 andra ände 40 ovanför en skadevattenlinje DWL i ett större skadefall där ventilationshuvudkammaren 34 är helt eller delvis nedsänkt under vatten som följd av att ett eller flera hörn 66 av däckstrukturen 4 doppas under vatten. Den förberäknade skadevattenlinjen DWL visas i Fig. 1 som en sned linje tvärs över figuren, i motsats till en rak operationsvattenlinje, OWL. Således kan man, för att tydliggöra det förberäknade skadescenariot på rätt sätt, vrida ritningsbladet tills skadevattenlinjen DWL är jämn. Det centrala områdets 64 bredd beror på den förberäknade lutningen hos farkosten 2 i skadefallet, eftersom huvudsyftet är att lufttransport- och dräneringsrörets 36 andra ände 40 förblir ovanför skadevattenlinjen, för att förhindra vatteninträngning "bakåt" från havet in i ventilationshuvudkammaren 34.
I det övre vänstra hörnet av Fig. 4 visas ventilationshuvudkammaren 34 förbunden med två separata lufttransport- och dräneringsrör 36, vilka är vinkelräta mot varandra och vardera sträcker sig längs en sida av farkosten 2 mot det centrala området 64. Altemativt, 10 15 20 25 526 281 9 såsom visas i den nedre delen av Fig. 4 kan varje ventilationshuvudkammare 34 vara försedd med lufttransport- och dräneringsrör 36 vilka sträcker sig radiellt inåt från kolumnerna 16 till en position nära centrum av det centrala området 64, d.v.s. centrum av korsformen hos nämnda centrala området 64. I det övre högre hörnet av Fig. 4, sträcker sig ett enkelt lufitransport- och dräneringsrör 36 längs ena sidan av farkosten 2.
Företrädesvis, såsom kan beskådas i Fig. 1, sträcker sig även lufttömningsröret 48 till däckstrukturens 4 centrala område 64, på ett sådant sätt att den andra änden 52 av lufttömningsröret 48 förblir ovanför skadevattenlinjen DWL i nämnda svåra skadefall.
Uppfinningen innefattar även en metod för hantering av ett system 1 för gasskydd av ventilationsrör, innefattande gasdetektorn GD som beskrivits ovan. Enligt metoden skickar gasdetektorn GD i ventilationshuvudkammaren 34 - vid detektering av en kolvätesgas i nämnda ventilationskammare 34 - en stoppsignal via ett s.k. "\/essel Management System” (VMS) för att stoppa alla för tillfället pågående pumpningsoperationer för tömning av tankar vilka har ventilationsrör 22 förbundna med ventilationshuvudkammaren 34, i syfte att förhindra kolvätesgas från att av misstag dras in i nämnda tankar.
Vidare innefattar uppfinningen en metod för hantering av ett system för gasskydd av ventilationsrör, innefattande vätskenivåbrytaren LS som beskrivits ovan. Metoden anger att vätskenivåbrytaren LS i ventílationshuvudkammaren 34 - vid detektering av en förutbestämd överfyllnadsvätskenivå i ventilationshuvudkammaren 34 - skickar en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System” (VMS) för att stoppa ytterligare påfyllning av tankar vilka har ventilationsrör 22 förbundna med ventilationshuvudkammaren 34.
Det skall noteras att uppfinningen på intet sätt är begränsad till de utföringsformer som beskrivits ovan, utan fritt kan varieras inom ramen för efterföljande patentkrav. 10 15 20 25 30 35 40 526 281 10 LISTA ÖVER HÄNVISNINGSBETECKNINGAR GD VMS CL ML DWL OWL System för gasskydd av ventilationsrör Marin farkost Produktionsenhet för kolväten Däckstruktur Huvuddäck . Meliandäck . Nedre däck . Lådbotten . Kolumner . Däckstrukturens yttre periferi . Nedre pontonstruktur . Ventilationsrör .Tank .Tank . Ventilationshuvuden . Grenrör för ventilationsrör . Riskområde . Ventilationshuvudkammare . Lufttransport- och dräneringsrör . Första änden av Iufttransport- och dräneringsröret .Andra änden av Iufttransport- och dräneringsröret .Topparti av en kolumn .Avskiljt utrymme i ventilationshuvudkammaren . Streckad linje visandes utföringsform med avskiljt utrymme . Lufttömningsrör . Första änden av iufttömningsröret .Andra änden av Iufttömningsröret . Luftfläkt . Backventil i Iufttransport- och dräneringsröret . Backventil i varje ventilationshuvud . Manlucka . Inspektionsfönster . Centralt område i däckstrukturen . Däckstrukturens kanter Gasdetektor Vätskenivåbrytare "\/essel Management System” Centrumlinje Midskeppslinje Skadevattenlinje Operationsvattenlinje

Claims (1)

1. 0 15 20 25 30 35 40 P16763SEI1S 2004-11-29 PATENTKRAV System (1) för gasskydd av ventiiationsrör för en marin farkost (2), såsom en offshoreplattform eller ett fartyg, där nämnda farkost (2) uppvisar åtminstone ett riskområde (32) med avseende på eldfarlig gas, definierat ombord enligt internationella sjöfartsregler, och en eller flera ventiiationsrör (22) inrättade för ventilation för tankar (24, 26), såsom ballastvattentankar, färskvattentankar, bränsletankar, oljetankar, tomma tankar eller andra tankar, kännetecknat av en gas- och vattentät ventilationshuvudkammare (34) belägen åtminstone delvis inom nämnda riskområde (32), där nämnda ventilationshuvudkammare (34) lnnesluter ett eller flera ventilationshuvuden (28) som kommunicerar med nämnda ventiiationsrör (22), eller grupper därav, antingen direkt eller indirekt via grenrör (30), och åtminstone ett lufttransport- och dräneringsrör (36) uppvisande en första ände (38) förbunden med nämnda ventilationshuvudkammare (34) och en andra ände (40) belägen i ett oklassificerat säkert område enligt nämnda internationella sjöfartsregler. System (1) för gasskydd av ventiiationsrör enligt patentkrav 1, där nämnda farkost (2) är en offshoreplattform försedd med en däckstruktur (6) understödd av ett flertal kolumner (16) belägna längs en yttre periferi (18) av däckstrukturen (6) och sträckande sig från en nedre pontonstruktur (20) till nämnda däckstruktur (6) där ventilationshuvudkammaren (34) är belägen på eller inom däckstrukturen (6) vid ett topparti (42) av en kolumn (16), kännetecknad av att lufttransport- och dräneringsröret (36) sträcker sig till ett centralt område (64) i däckstrukturen (4) inrättat längs endera av en längsgående centrumlinje (CL) och en tvärgående midskeppslinje (ML), på ett sådant sätt att lufttransport- och dräneringsrörets (36) andra ände (40) förblir ovanför en skadevattenlinje (DWL) i ett större skadefall där ventilationshuvudkammaren (34) är helt eller delvis nedsänkt under vatten som följd av att ett eller flera hörn (66) av däckstrukturen (4) doppas under vatten. System ( 1) för gasskydd av ventiiationsrör enligt krav 1 eller 2, kännetecknat av ett lufttömningsrör (48) uppvisande en första ände (50) förbunden med nämnda ventilationshuvudkammare (34) och en andra ände (52) belägen i ett oklassificerat säkert område enligt nämnda internationella sjöfartsregler. System (1) för gasskydd av ventiiationsrör enligt krav 3, kännetecknat av att nämnda lufttömningsrör (48) är 'försett med en luftfläkt (54) inrättad att upprätthålla ett förhöjt lufttryck i ventilationshuvudkammaren (34) i förhållande till omgivande lufttryck. 10 15 20 25 30 35 40 10. 11. 526 281 12 System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt krav 2-4, kännetecknat av att lufttömningsröret (48) sträcker sig till ett centralt område (64) i däckstrukturen (4) inrättat längs endera av en längsgående centrumlinje (CL) och en tvärgående midskeppslinje (ML), på ett sådant sätt att lufttömningsrörets (48) andra ände (52) förblir ovanför en skadevattenlinje (DWL) i ett större skadefall där ventilationshuvudkammaren (34) är helt eller delvis nedsänkt under vatten som följd av att en eller flera hörn (66) av däckstrukturen (4) doppas under vatten. System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av att ventilationshuvudkammaren (34) är belägen nedanför eller vid sidan av en produktionsenhet (4) för kolväten. System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av patentkrav 2-6, kännetecknat av att lufttransport- och dräneringsrörets (48) andra ände (52) är belägen under farkostens (2) lägsta däcksnivå. System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av patentkrav 2-7, kännetecknat av att en ventilatlonshuvudkammare (34) är belägen ovanför toppartiet (42) av varje kolumn (18). System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av att ventilationshuvudkammaren (34) är försedd med en gasdetektor (GD), där nämnda gasdetektor (GD) är inrättad att - vid detektering av en kolvätesgas i ventilationshuvudkammaren (34) - skicka en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System” (VMS) för att stoppa alla för tillfället pågående pumpningsoperationer för tömning av tankar vilka har ventilationsrör (22) förbundna med ventilationshuvudkammaren (34). System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av att ventilationshuvudkammaren (34) är försedd med en våtskenivåbrytare (LS), där nämnda våtskenivåbrytare (NS) är inrättad att - vid detektering av en förutbestämd överfyllnadsvätskenivå i ventilationshuvudkammaren (34) - skicka en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System" (VMS) för att stoppa ytterligare påfyllning av tankar vilka har ventilationsrör (22) förbundna med ventilationshuvudkammaren (34). System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av att ventilationshuvudkammaren (34) är försedd med åtminstone en gas- och vattentät manlucka (60) för möjliggörande av inspektion och underhåll av ventilationshuvudena (28) och annan utrustning inom ventilationshuvudkammaren (34). 10 15 20 25 30 35 40 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 50A k/u--ø 281 13 System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av att ventilationshuvudkammaren (34) är försedd med åtminstone ett inspektionsfönster (62) för visuell inspektion av ventilationshuvudena (28) och annan utrustning inom ventilationshuvudkammaren (34). System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av en dubbel säkerhetsanordning för förhindrande av oönskad bakåtfyllning av tankar (24, 26), där nämnda säkerhetsanordning innefattar: ett första säkerhetsorgan bestående av en backventil (56) inrättad att hindra vatten från att tränga in i ventilationshuvudkammaren (34) genom lufttransport- och dräneringsröret (36), och ett andra säkerhetsorgan bestående av en backventil (58) i varje ventilationshuvud (28), inrättad att hindra vatten från att tränga in i ventilationsrören (22). System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt krav 13, kännetecknat av att backventilema (56, 58) är av typen flytande boll. System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt krav 13 eller 14, kännetecknat av att backventilen (56) i det första säkerhetsorganet är beläget vid lufttransport- och dräneringsrörets (36) första ände inom ventilationshuvudkammaren (34). System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknat av att åtminstone en separat ventilationshuvudkammare (34) tillhandahålles för ventilationshuvuden (28) vilka kommunicerar med bränsletankar. System (1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av patentkrav 1-15, kännetecknat av att nämnda ventilationshuvudkammare (34) är försedd med ett avskiljt utrymme (44) för ventilationshuvud som kommunicerar med bränsletankar. Metod för hantering av ett system (1) enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknad av att en gasdetektor (GD) i ventilationshuvudkammaren (34) - vid detektering av en kolvätesgas i nämnda ventilationshuvudkammare (34) - skickar en stoppsignal via ett s.k. "Vessel Management System” (VMS) för att stoppa alla för tillfället pågående pumpningsoperationer för tömning av tankar vilka har ventilationsrör (22) förbundna med ventilationshuvudkammaren (34), i syfte att förhindra kolvätesgas från att av misstag dras in i nämnda tankar. 19. 526 281 14 Metod för hantering av ett system ( 1) för gasskydd av ventilationsrör enligt något eller några av föregående patentkrav, kännetecknad av att en vätskenivåbrytare (LS) i ventilationshuvudkammaren (34) - vid detektering av en förutbestämd överfyllnadsvätskenivå i ventilationshuvudkammaren (34) - skickar en stoppsignal via ett s.k. "\/essel Management System” (VMS) för att stoppa ytterligare påfyllning av tankar vilka har ventilationsrör (22) förbundna med ventilationshuvudkammaren (34).
SE0302012A 2003-07-08 2003-07-08 System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost SE526281C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0302012A SE526281C2 (sv) 2003-07-08 2003-07-08 System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0302012A SE526281C2 (sv) 2003-07-08 2003-07-08 System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0302012D0 SE0302012D0 (sv) 2003-07-08
SE0302012L SE0302012L (sv) 2005-01-09
SE526281C2 true SE526281C2 (sv) 2005-08-16

Family

ID=27731133

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0302012A SE526281C2 (sv) 2003-07-08 2003-07-08 System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE526281C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0302012L (sv) 2005-01-09
SE0302012D0 (sv) 2003-07-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI58463B (fi) Fartyg foer transport av lastbaerande praomar
KR101173364B1 (ko) 논-밸러스트선
CN108928433B (zh) 船舶
JPH11505781A (ja) タンカーの改造
KR102627020B1 (ko) 해수 밸러스트가 없는 운송 선박의 트림을 제어하는 방법
JP2008030584A (ja) 船体損傷時の復原性改善方法及び船舶
KR102095079B1 (ko) 폐쇄된 경사 변경 시스템
GB2169864A (en) A device for the handling of liquids
SE526281C2 (sv) System för gasskydd av ventilationsrör för en marin farkost
US9132892B2 (en) Floating vessel with tunnel
KR101334325B1 (ko) 화물창을 구비하는 선박
JP6992942B2 (ja) ばら積み貨物船
US20130287502A1 (en) Ballast System For Floating Offshore Platforms
KR20060056947A (ko) 해양 선박용 가스 팽창 트렁크
KR102456766B1 (ko) 선박
JP3764606B2 (ja) 船舶のバラスト水置換装置
KR101411494B1 (ko) 횡동요 저감형 선박
KR101295663B1 (ko) 유수분리용 세틀링탱크가 구비된 선박
AU2003300624A2 (en) Installation for the recovery of a polluting fluid contained in at least one transverse section of the tanks of a sunken vessel
JPH0577781A (ja) タンカーの交通装置
KR101559412B1 (ko) 밸러스트 워터 배출 파이프 배치구조를 갖는 flng 밸러스트 워터 배출 장치
KR102594823B1 (ko) 유동 저감 시스템을 구비한 바지선
KR101031266B1 (ko) 밸러스트 시스템
JPH0710077A (ja) タンカーの貨油タンク用給排油装置
KR20100068562A (ko) 잠김형 선저부를 가지는 무 밸러스트 선박

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed