SE524302C2 - Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet - Google Patents

Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet

Info

Publication number
SE524302C2
SE524302C2 SE0202234A SE0202234A SE524302C2 SE 524302 C2 SE524302 C2 SE 524302C2 SE 0202234 A SE0202234 A SE 0202234A SE 0202234 A SE0202234 A SE 0202234A SE 524302 C2 SE524302 C2 SE 524302C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
load
bottom plate
land
load carrier
long
Prior art date
Application number
SE0202234A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0202234D0 (sv
SE0202234L (sv
Inventor
Anders Ulfvarson
Stig Aake Svensson
Original Assignee
Tts Ships Equipment Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tts Ships Equipment Ab filed Critical Tts Ships Equipment Ab
Priority to SE0202234A priority Critical patent/SE524302C2/sv
Publication of SE0202234D0 publication Critical patent/SE0202234D0/sv
Publication of SE0202234L publication Critical patent/SE0202234L/sv
Publication of SE524302C2 publication Critical patent/SE524302C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B25/00Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby
    • B63B25/002Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for goods other than bulk goods
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D19/00Pallets or like platforms, with or without side walls, for supporting loads to be lifted or lowered
    • B65D19/02Rigid pallets with side walls, e.g. box pallets

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Ship Loading And Unloading (AREA)

Description

524 302 vatten och vatten inomskärs och på floder. Behovet av sådana lastbärare finnes således.
Idag sker transport av gods på vägar och det ger flera olika nackdelar speciellt de allt längre transportti- der som uppkommer på grund av den allt sämre framkomligheten i den ökande trafiken. Dessutom uppkommer problem såsom med ener- gislöseri, miljöproblem, stress av hög trafikintensitet samt många olyckor på vägarna.
Kravet finnes att minska landsvägstrafiken och därför behövs lösningar på lastbärare som lämpar sig för sjö- frakten speciellt.
Huvudändamålet med den föreliggande uppfin- ningen är i första hand att lösa sagda problem på ett enkelt och effektivt sätt och som ej heller är så kostnadskrävande.
Sagda ändamål uppnås medelst ett sätt enligt den föreliggande uppfinningen, som i huvudsak kännetecknas därav, att man nyttjar lastbärare där både bottenplattan och långväggen bildas av en sandwichkonstruktion, att sandwichkonstruktionen bildas av ett flertal i gemensam rikt- ning hos bottenplattan resp. hos långväggen intill varandra sig sträckande hålprofiler, att man hanterar sagda lastbärare om- bord på fartyg genom att förskjuta desamma när de uppbäres av längsgående bärspår och att företrädesvis hissning av desamma åstadkommes medelst hiss ombord samt på land.
Uppfinningen avser även en anordning för att genomföra ett sätt att hantera lastbärare vid transport av de- samma på fartyg resp. på land med lastbil eller tåg där en sagda lastbärare uppvisar en bottenplatta som har en enda utmed sagda bottenplattas längdutsträckning sig sträckande och verti- kalt upprest långvägg samt medel för att lösgörbart kunna säkra last som uppbäres på sagda ifrågavarande bottenplatta enligt föreliggande uppfinning. 524 302 Huvudändamålet därmed är att finna på en anord- ning som säkert och effektivt löser tidigare problem med last- bärare och som möjliggöres att användas för att genomföra för- farande enligt ovan angivet.
Sagda ytterligare ändamål uppnås medelst en an- ordning enligt den föreliggande uppfinningen, som i huvudsak kännetecknas därav, att både bottenplattan och långväggen bil- das av en sandwichkonstruktion, att sandwichkonstruktionen bil- das av ett flertal i gemensam riktning hos bottenplattan resp. hos långväggen intill varandra sig sträckande hålprofiler, och att bottenplattan uppvisar sådan form att den låter sig för- skjutas därpå ombord på fartyg och företrädesvis att en hiss är anordnad för att hissa lastbäraren till avsedd nivå ombord på fartyget ifråga och på land.
Uppfinningen beskrives nedan såsom ett antal föredragna utföringsexempel, varvid hänvisas till de bifogade ritningarna, på vilka Fig. 1 visar en schematisk bild som åskådliggör de olika transportsystem som uppfinningen möjliggöres att til??lämpas med, Fig. 2 visar den lastbärare som tillämpas vid uppfinningen och som visas med surrad last uppburen därpå och sedd i perspektiv, Fig. 3 visar lastbärare utan last, Fig. 3A-3B visar olika snittvyer av lastbäraren vid hörn, Fig. 4 visar en tvärsnittsvy av en lastbärare, Fig. 5 visar en snittvy i längsled av ett konventionellt fartyg, Fig. 6-8 visar tvärsnitt av fartyg som lämpar sig att tillämpas i samband med uppfinningen, Fig. 9-9E visar schematiska vyer av lastbärare och möjliga belastningsfall på lastbärare, 524 302 Fig. 10-10C visar schematiska vyer av lastbä- rare och möjliga uppbärningsfall av lastbärare, Fig. ll visar schematiskt lägen för olika slags transfervagnar som kan hantera lastbärare, Fig. 12 visar uppfinningen lastad på en järnvägsvagn sedd i olika vyer, Fig. 13 visar sidovyer av en transfervagn nu med uppburen last, Fig. 14 visar en trailer med lastväxlare för transport av lastbärare enligt uppfinningen och med lasten vi- sad i olika lastningslägen, Fig. 15 visar schematiskt lastbärarens fyra olika möjliga lägen i ett fartyg med tre däck, Fig. 16 visar även lastningslägen fast med fem olika lastningslägen, och Fig. 17 visar olika lastlägen i ett fartyg och med visat sidobeläget lastningsfordon som är uppställt för väx- ling av last.
Uppfinningen skapar en helt ny lastbärarenhet med tillhörande system och möjligheter som lämpar sig för in- termodal hantering och transport på såväl landsväg, järnväg och på vatten. Lastbärare enligt uppfinningen är optimal vid trans- port oberoende transportslag och ger förutom transport-ekono- miska fördelar även terminalytevinster, eftersom nödvändig ter- minalyta för lagring nu kan halveras i jämförelse med traditio- nell trailerlagring. Systemet är anpassat till olika önskade storlek tex. 20,30,4O och 45 fot samt till växlingsflak s.k. swap bodys och innefattar följande huvuddelar: 0 Swap - Trailer 0 Terminalutrustning för hantering 0 Terminalutrustning för lagring 0 Landsvägsschassi 524 302 0 Järnvägstransport 0 Fartygssystem Uppfinningen avser såldes ett sätt att kunna hantera lastbärare 1, som nu är av speciellt slag vid transport av sagda lastbärare på fartyg 2 respektive på land 3 med last- bil 4 eller tåg 5, och att man därvid säkrar lasten 6-8 med di- verse förbindningar 9-11 ombord på sagda lastbärare 1, exempel- vis band eller andra liknande dragorgan. Enligt den förelig- gande uppfinningen nyttjar man därvid lastbärare 1 som är av nykonstruktion och som uppvisat en bottenplatta 12 som är av sandwichkonstruktion vilket kan ses i snittet B som visas i Fig. 3B. Sagda bottenplatta 12 uppvisar enbart en utmed dess hela eller delar av dess längdutsträckning 13 sig sträckande och vertikalt 14 upprest med bottenplattan 12 förbunden lång- vägg 15. Även denna långvägg 15 som är hel eller delad är av sandwichkonstruktion, vilket klart kan ses av snittet A som vi- sas på ritningarna i Fig. 3A.
Medel 9-11 i form av band eller andra förbind- ningar finnes därvid anordnade på sagda långvägg 15 i syfte för att kunna säkra last 6-8 som uppbäres på bottenplattan 12 ifråga.
Ombord på fartyg 2 hanterar man sagda lastbä- rare 1 genom att låta förskjuta desamma när de uppbäres av längsgående i huvudsak horisontella bärspår 16,33 och företrä- desvis då att hissning av lastbärarna 1 åstadkommes med hjälp av hiss ombord på fartyget 2 samt på land 3.
Således finnes enbart en enda längsgående lång- vägg 15 förbunden med bottenplattan 12 och denna långvägg 15 är företrädesvis fast förbunden med och anordnad vid bottenplat- tans ena längsgående sidokant 17 sträckande sig med en vinkel X som är i huvudsak 90° mot bottenplattan 12. 524 302 Sandwichkonstruktionen hos lättviktskonstruk- tionsfunktionen uppbär last 6-8 av varierande slag på botten- plattan l2 medan den längsgående långväggen 15 fungerar både som skydd för lasten från ett håll men främst för att säkert kunna förankra lasten till lastbäraren l ifråga. Vill man kan man även anordna någon form av kortvägg på lastbäraren 1 och som väderskydd 18 för lasten kan man som vid fordonstrailer- transporter anordna flexibla dukar som täcker lasten tillfäl- ligt för att förhindra att den påverkas av väder och vind eller för annan åverkan. Löstagbara ställningar 19, som ej visas de- taljerat på ritningarna kan därvid finnas anordnade att sättas upp på lastbäraren l för att låta uppbära skyddet 18 på och som lätt kan monteras ner och stuvas undan när lastbäraren l är tom och företrädesvis är staplade med den ena i den andra tex. vin- kelställda till bildande av formen av ett V fast med olika långa skänklar. Lämpligt är nämligen att göra väggen och bot- tenplattan med olika utbredning vertikalt Z respektive horison- tellt X, exempelvis 280x250cm och med en längd av l360cm i en storlek. Sagda storlek överensstämmer med en 45' ISO-container och tillåter att lasta 25 ton. Tjockleken på golv och vägg kan vara mellan 12-l5cm. Materialet i lastbäraren 1 kan vara stål, aluminium, FRP eller någon kompositplast eller en kombination av sagda eller av andra material.
De sagda lastbärarna l är anordnade att kunna hanteras i förflyttningssyfte mellan grundgående farkost 2 på vatten 20 och land 3 med hjälp av lastväxlare 22 som är anord- nad att kunna köra, tippa, förskjuta och hissa sagda lastbärare l enligt önskan.
Terminalhantering àstadkommes med hjälp av lastväxlare i form av transfervagnar 22 av exempelvis det sla- get som visas i Fig. ll och l3.
Terminal utrustningen är baserad på i huvudsak tre alternativa transfervagnar. 524 302 0 Transfervagn dragen av standard terminal- traktor. 0 Transfervagn-självgående. 0 Transfervagn med specialanpassad terminal- traktor.
Transfervagnens uppgift är att: 0 Dra av/skjuta på lastbärare 1 - trailer 23 till/från ett landsvägschassi 24, roll- trailer, kassett, järnvägsvagn eller la- gersystem 0 Lasta/lossa från/till ett fartygssystem 0 Hantera en tom lastbärare 1 från/till markplan 3 till transfervagnens lastyta 0 Transfervagnens (special) kan också juste- ras i höjdläge för att kunna hämta/placera en lastbärare 1 - terminalt lagersystem.
Lyfthöjd ca 4,0 m över markplan.
Transfervagnarna kan också hantera containers, flak och swap bodys.
Transfervagnarnas och även speciallandsvägschassisystemet för att skjuta/dra en lastbarare kan arrangeras med alt. kedjedriven utrustning, jiggersystem eller med hydraulcylindrar.
För att minska friktionen mellan transfervagn, landsvägschassi, järnvägsvagn, lagerställ och fartygssystem skall alternativt lastbäraren, eller transport - och hanter- ingsutrustning utrustas med friktionsreducerande glidbanor.
En anordning 50 för att genomföra ett sätt att hantera lastbärare l vid transport av desamma enligt ovan angi- vet innefattar således en lastbärare 1 som uppvisar en enda ut- 524 302 med sagda bottenplattas längdutsträckning 13 sig sträckande och vertikalt 14 upprest långvägg 15. Även sagda långvägg 15 är av sandwichkonstruktion, och medel 9-11 finnes anordnat på sagda långvägg 15 for att losgorbart kunna säkra last 6-8 som uppbä- res på sagda ifrågavarande bottenplatta 12. Bottenplattan 12 uppvisar sådan form att den låter sig förskjutas därpå ombord på fartyg 2 och företrädesvis att en hiss 125 är anordnad for att hissa lastbäraren 1 till avsedd nivå ombord på fartyget 2 ifråga och på land 3.
Den sagda sandwichkonstruktionen i långvägg 15 och i bottenplatta 12 bildas av ett flertal i gemensam riktning 26 respektive 14 hos desamma intill varandra fasthållna sig sträckande hålprofiler 27,28,29.
I Fig. BA-3B visas stora och små rektangulära hålbalkar 27,28 och i Fig. 4 visas trekantiga hålbalkar 29 där varannan hålprofil 29 är upp- och nervänd. Sagda hålprofiler 29 är likformiga och hopfästade med varandra, tex. med svetsning eller att de är framställda i gemensam formning, tex. sprutning när det gäller aluminium- eller plastmaterial.
Fig. 11 och 13 visar exempel på att en hiss 30 i form av en saxkonstruktion kan vara anordnad på en transfer- vagn 22 vilken är körbar och uppvisar hjul 31 samt medel för att förskjuta en därpå uppburen lastbärare i horisontell rikt- ning, tex. en domkraft som dock ej visas. Transfervagnen 22 är även anordnad att kunna tippa lasten för lättare upp- respek- tive nerkorning, tack vare att vagnen uppvisar lutande under- sida vid vagnens mottagningsände.
Bottenplattan hos en sagda lastbärare 1 enligt föreliggande uppfinning uppvisar i huvudsak slät botten 1A, tex. att den är försedd med ett parti av plastmaterial eller metall så att bottenplattan tillåtes glida bättre mot ett un- derlag och utan att lastbärare 1 skadas när den hanteras genom 524 302 att lyftas, släpas och förskjutes. Botten kan även uppvisa ur- tagningar i hörnen för lastsäkring till fordon etc. den är vi- dare mottagbar med sina varandra på inbördes avstånd 26 från varandra belägna långkanten 15,32 i parvist på olika nivåer be~ lägna bärspår 16,33.
I Fig. 9-9E respektive 10-lOC visas schematiskt exempel på hur en lastbärare 1 påverkas av krafter F från last därpå respektive hur den kan uppbäras på dess bottenplatta 12 med hela ytan vilande på stöd respektive med delar av densamma utmed dess ena långsida och/eller dess kortsidor. Fig. 9 visar likformig kraftpåverkan medan Fig. 9A visar punktformig lastpå- verkan på bottenplattan. Fig. 9B visar likformig lastpåverkan på långväggen 15 medan Fig. 9C visar lastpåverkan vid mittområ- det av långväggen 15. Fig. 9D visar punktformig lastpåverkan på långsidorna och hörnen av bottenplattan 12 vid bredsidopàverkan medan Fig. 9E visar påverkan av kortsidorna och hörnen vid kortsidopàverkan. Fig. 10 visar bottenplattan 12 uppburen av dess hela yta på ett underlag medan Fig. 10A visar bottenplat- tan uppburen utmed tre av dess sidor och fastspända därvid.
Fig. 10B visar bottenplatten även uppburen vid tre av dess kortsidor fast fastspänd utmed dess långsideskant och Fig. lOC visar bottenplattan uppburen vid dess båda kortsideskanter fast fria att svängas och vridas.
Fig. 6-8 visar hissarrangemang ombord på ett fartyg 2 där hissning av lastbärare 1 kan ske till önskad nivå utmed fartygets hela längd i avsedda lastutrymmen till vilka lastbärarna 1 transporteras och förskjutes att mottagas i pas- sande bärspår 16,33 för efterföljande hissning med härför av- sedd hiss 125 ombord. I Fig. 6 är hissen 125 i upplyft läge och i Fig. 7 visas den i nedsänkt läge.
Fig. 15,16 och 17 visar olika varianter på hissarrangemang där lastbärare 1 med fyra respektive fem lager visas i olika lagringslägen. s24 502 10 Transportsystemets kärna är fartyg utrustad med anordning att arrangera vertikala alternativ for lastdäck i fartyget och anpassat for SBT - Trailers, containers eller swap bodys. I systemet kan som bas ingå en hissanläggning kombinerad med "flytande däck".
Olika hissvarianter kan utvecklas med två alternativa bassystem.
I. Hiss med tvà bärplan i höjd i fartygets underrum samt ett flytande däck i lastrummet mellan huvuddäck och övre däck.
Arrangemanget medger transport av fyra lastbä- rare i höjd.
II. Som I men i tillägg en "flytande däcks- lucka" i övre däck. Arrangemanget medger transport av fem last- bärare i höjd. Överst i Fig. 15 visas ett hängdäck 34 som är anordnat låst till övre däck 35. Under visas olika lastlägen vid huvuddäck 36 respektive bottendäck 37 och där lastrikt- ningar visas med pilen 38.
Med hänvisning till Fig. Il och 13 visas medel för lasthantering vid terminal.
Terminalutrustningen är baserad på i huvudsak tre alternativa transfervagnar.
I Transfervagn dragen av standard terminal- traktor 0 Transfervagn - självgående 0 Transfervagn med specialanpassad terminal- traktor 524 302 ll Transfervagnens uppgift ar att: 0 Dra av/skjuta på lastbärare till/från ett landsvagschassi, rolltrailer, kassett, jarnvagsvagn eller lagersystem 0 Lasta/lossa från/till ett fartygssystem I Hantera en tom lastbärare från/till mark- plan till transfervagnens lastyta 0 Transfervagnen (special) kan också juste- ras i höjdlage för att kunna hämta/placera en lastbarare - terminalt lagersystem Lyfthöjd ca. 4,0 m över markplan Transfervagnarna kan också hantera containers, flak och swap bodys.
Transfervagnarnas och även special landchassi systemet för att skjuta/dra en lastbärare kan arrangeras med alt. kedjedriven, jiggersystem eller med hydraulcylindrar.
För att minska friktionen mellan transfervagn, landsvägschassi, jarnvägsvagn lagerställ och fartygssystem kan alternativt lastbäraren eller transport - och hanteringsutrust- ning utrustas med friktionsreducerande glidbanor.
Fig. 12 visar en järnvägsvagn 40. Vagnen är en standardvagn 40 av typ utan stötskydd, och som är kompletterad med en påbyggnad i form av en svangbar ramp 39 för lastbärare 1. Ut/insvangning av ramp kan ske med handmanövrerad utrust- ning. Ev. kan svänganordningen vara hydrauliskt påverkad genom att man använder transfervagn med hydraulanslutning vilket även kan arrangeras på ett landsvagschassi.
I Fig. 14 visas ett landsvagschassi 41. Chas- siet är i princip ett standard containerchassi arrangerat så att en lastbarare i huvudsak horisontellt kan skjutas på eller dras av chassiet via en transfervagn. Chassiet har arrangemang för lådning av lastbararen under transport och är utrustat med 524 302 l2 glidplan och styrning for den horisontella förflyttningen av lastbärare.
Mellan landsvägschassiet och transfervagnen är också arrangerat styrning for erhållande av inriktning och nivå.
Ett speciallandsvägschassi kan vara ett chassi utrustat med ett eget system för att skjuta på eller dra av en lastbärare. Detta chassi kan ha sin tillämpning for urbana järnvägsterminaler då hantering kan ske utan hjälp av transfer- vagn och en special landsvägschassi ger också en större flexi- bilitet vid tex. egen lossning/lastning från/till lagersystem i hamn.
Uppfinningen är naturligtvis inte begränsad till de ovan beskrivna och på de bifogde ritningarna visade ut- förandena. Modifieringar är möjliga, särskilt när det gäller de olika delarnas beskaffenhet, eller genom användandet av likvär- dig teknik, utan att man frångår skyddsområdet för uppfin- ningen, såsom den definieras i patentkraven.

Claims (10)

524 302 13 P a t e n t k r a v
1. Sätt att hantera lastbärare (1) vid transport av desamma på fartyg (2) resp. på land (3) med lastbil (4) el- ler tåg (5) och att man säkrar lasten ombord på sagda lastbä- rare (1), samt nyttjar lastbärare (1) som uppvisar en botten- platta (12) som enbart uppvisar en utmed sagda bottenplattas (12) längdutsträckning (13) sig sträckande och vertikalt (14) upprest långvagg (15), där medel (9-11) finnes för att kunna säkra last (6-8) som uppbäres på bottenplattan ifråga, känne- tecknat därav, att man nyttjar lastbärare (1) där både botten- plattan (12) och långväggen (15) bildas av en sandwichkonstruk- tion, att sandwichkonstruktionen bildas av ett flertal i gemen- sam riktning (14 resp. 26) hos bottenplattan (12) resp. hos långväggen (15) intill varandra sig sträckande hålprofiler (27;28;29), att man hanterar sagda lastbärare (1) ombord på fartyg (2) genom att förskjuta desamma när de uppbäres av längsgående bärspår (16) och att företrädesvis hissning av de- samma åstadkommes medelst hiss ombord samt på land (3).
2. Sätt enligt patentkrav 1, kännetecknat därav, att man hanterar lastbärarna (1) för att förflytta desamma mel- lan farkost (2) på vatten (20) och land med hjälp av lastväx- lare (22) som är anordnade att kunna köra, tippa, förskjuta och hissa sagda lastbärare (1) enligt önskan.
3. Sätt enligt något av patentkraven 1-2, känne- tecknat därav, att man låter fastgöra lasten (6-8) till sagda långvägg (15) medelst band (9-11) eller liknande dragorgan. 524 302 14
4. Anordning (24) för att genomföra ett sätt att hantera lastbärare (1) vid transport av desamma på fartyg (2) resp. på land (3) med lastbil (4) eller tåg (5) där en sagda lastbärare (1) uppvisar en bottenplatta (12) som har en enda utmed sagda bottenplattas (12) langdutsträckning (13) sig strackande och vertikalt upprest långvägg (15) samt medel (9-11) för att lösgörbart kunna säkra last (6-8) som uppbares på sagda ifrågavarande bottenplatta (12), kännetecknad därav, att både bottenplattan (12) och långvaggen (15) bildas av en sandwichkonstruktion, att sandwichkonstruktionen bildas av ett flertal i gemensam riktning (14 resp 26) hos bottenplattan (12) resp. hos långväggen (15) intill varandra sig strackande hål- profiler (27;28;29), och att bottenplattan (12) uppvisar sådan form att den låter sig förskjutas därpå ombord på fartyg (2) och företrädesvis att en hiss (30; 125) är anordnad för att hissa lastbäraren (1) till avsedd nivå ombord på fartyget (2) ifråga och på land (3).
5. Anordning enligt patentkrav 4, kännetecknad därav, att långvaggen (15) är förbunden med bottenplattan (12) vid området av bottenplattans ena längsgående sidokant (17).
6. Anordning enligt patentkrav 5, kännetecknad därav, att långväggen (15) sträcker sig utmed hela bottenplat- tans längd (13).
7. Anordning enligt patentkrav 4, kännetecknad därav, att hålprofilerna (29) år triangelformade med varannan hålprofil upp- och nervänd. 524 302 15
8. Anordning enligt något av patentkraven 4-7, kännetecknad därav, att en hiss (30) är anordnad på en trans- fervagn (22) som är korbar och uppvisar hjul (31) samt medel för att förskjuta en sagda därpå uppburen lastbärare (1) i ho- risontell riktning, t ex. en domkraft.
9. Anordning enligt patentkrav 8, kännetecknad därav, att transfervagnen (22) är anordnad att kunna tippas tack vare lutande undersida vid vagnens mottagningsände.
10. Anordning enligt något av patentkraven 4-9, kännetecknad därav, att bottenplattan (12) uppvisar i huvudsak slät botten och är mottagbar med sina varandra på inbördes av- stånd från varandra belägna långkanter (17,32) i parvist på olika nivåer belägna bärsspår (l6,33).
SE0202234A 2002-07-16 2002-07-16 Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet SE524302C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202234A SE524302C2 (sv) 2002-07-16 2002-07-16 Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202234A SE524302C2 (sv) 2002-07-16 2002-07-16 Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0202234D0 SE0202234D0 (sv) 2002-07-16
SE0202234L SE0202234L (sv) 2004-01-17
SE524302C2 true SE524302C2 (sv) 2004-07-20

Family

ID=20288554

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0202234A SE524302C2 (sv) 2002-07-16 2002-07-16 Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE524302C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0202234D0 (sv) 2002-07-16
SE0202234L (sv) 2004-01-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8118534B2 (en) Container cargo transfer system
US6802684B2 (en) Container tranfer terminal system and method
RU2374107C2 (ru) Способ перегрузки грузов и соответствующая транспортная система
CN102548798B (zh) 可变拖车
CN102101595A (zh) 用于装载和卸载集装箱的岸壁系统、用于其中的移动港口及运输装置
US3498480A (en) Automobile transporting system
AU2012252262B2 (en) System for determination of a container's position in a vehicle and/or in its trailer to be loaded with containers
KR20140015236A (ko) 화물을 취급하기 위한 시스템
RU96119764A (ru) Сооружение для причаливания воздушного судна, весящего меньше вытесняемого им воздуха
HUT76963A (hu) Eljárás és berendezés rakományok átrakodására
US20080101882A1 (en) Boat and automobile storage apparatus
US3788500A (en) Automatic transfer and transport system
WO1997030890A1 (en) A method and a device for charging, cargo, securing and discharging of trailers
GB2065076A (en) Container terminal
JPH08503432A (ja) 車両を輸送する方法および装置
FI61435C (fi) Foerfarande och anordning foer hantering och transportering i ynnerhet mellan ett ro/ro-fartyg och en terminal av ett e nhtslass bestaoende av en eller flera containrar eller dyli ka
RU2282548C2 (ru) Поворачивающее опорное основание для поворотной несущей конструкции вагона-платформы для комбинированных железнодорожных и шоссейных транспортировок
US2894650A (en) Cargo and freight transporting systems
US6279483B1 (en) Rail/road transport
SE1150314A1 (sv) Anordning för transport och förvaring av personbilar
SE524302C2 (sv) Sätt att hantera lastbärare samt anordning för att genomföra sättet
WO2009064178A1 (en) Flat container and method for transporting vehicles
JPS59318Y2 (ja) 貨物船
SE446330B (sv) Apparatur for lastning och lossning av serskilt fartyg men even lagerlokaler eller andra godsupplagsplatser
KR101595414B1 (ko) 컨테이너 상하역 시스템

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed