SE522611C2 - Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt - Google Patents

Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt

Info

Publication number
SE522611C2
SE522611C2 SE0102738A SE0102738A SE522611C2 SE 522611 C2 SE522611 C2 SE 522611C2 SE 0102738 A SE0102738 A SE 0102738A SE 0102738 A SE0102738 A SE 0102738A SE 522611 C2 SE522611 C2 SE 522611C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
state
data
output signal
interface
changes
Prior art date
Application number
SE0102738A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0102738L (sv
SE0102738D0 (sv
Inventor
Anders Nilsson
Teodor Iancu
Original Assignee
Axis Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE9900517A external-priority patent/SE9900517L/sv
Application filed by Axis Ab filed Critical Axis Ab
Priority to SE0102738A priority Critical patent/SE522611C2/sv
Publication of SE0102738L publication Critical patent/SE0102738L/sv
Publication of SE0102738D0 publication Critical patent/SE0102738D0/sv
Publication of SE522611C2 publication Critical patent/SE522611C2/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F13/00Interconnection of, or transfer of information or other signals between, memories, input/output devices or central processing units
    • G06F13/38Information transfer, e.g. on bus

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Communication Control (AREA)
  • Information Transfer Systems (AREA)

Description

al) lO 15 20 25 30 35 522 611 2 en 25 m lång kabel. I syfte att ansluta flera anordningar är anordningarna kedjekopplade (daisy-chained) med varandra medelst en kabel som har åtminstone 50 led- ningar. För att hantera kommunikationen med olika anord- ningarna använder systemet adresser som svarar mot de olika anordningarnas identiteter.
Ett annat exempel är en parallellport enligt IEEE 1284, vilken vanligtvis används för att ansluta en extern periferianordning till en dator via en kabel. Parallell- porten har använts för kommunikation mellan datorer och periferianordningar under en lång tid. Därför använder många datorer och periferianordningar, som används idag, denna för att kommunicera med varandra. Nya och bättre protokoll och scheman för kommunikation utvecklas hela tiden och parallellporten är inget undantag. Det faktum att det finns gamla anordningar som använder parallell- porten resulterar i ett problem avseende huruvida alla parallellportar skall göras kompatibla med varandra eller porten skall göras bättre. Detta problem har lösts genom att göra nya parallellportar kompatibla med alla tidigare portar och genom att förmå två anslutna portar att för-_ handla avseende vilket schema som skall användas för kommunikationen. Såsom nämnts ovan är parallellporten-' *utformad för kommunikation via en kabel. För att ge användaren större frihet avseende val av placeringen av de två anslutna anordningarna i förhållande till varandra är parallellporten utformad för att klara av att kommun- icera via en 17 m lång kabel. Detta resulterar i för- delar, exempelvis behöver inte en scanner och en dator dela den lilla mängd fri yta som finns på ett belamrat skrivbord och en bullrande skrivare behöver inte vara placerad i samma rum som människor vilka använder den för utskrift.
Användningen av SCSI-standardsystemet eller paral- lellporten för anslutningar över korta avstånd skulle emellertid göra lösningen dyr och komplex. Vidare skulle en sådan lösning ha en ganska hög energiförbrukning och lO 15 20 25 os u u u u anno 30 Oroa I v v u 0 f. - ou osv» u u o n u' en: un 90 fiuwu v v 0 u o v u u nu nu vasa 35 uu ü v. .1211 Q I av 0 u ü u s. o -v vvv v v »v n ..... . ,¿ .~h~, ,.HH , v vv vv vv v v ' v» = vv: f) .vv v , , ,, , 1 ß v: v v 4 , , _ > vv vv v» v v I ß i _' »av vv. , , .x : , ' v :'57 51 11 17) 1 3 den skulle kräva mycket plats. Avseende en lösning med parallellporten skulle denna resultera i att vissa gräns- snittsfunktioner blev för långsamma. Ytterligare ett exempel är PCI Local Bus, vilken är ett synkront adres- serbart bussgränssnitt. Om bussen är avsedd att användas som en sammanbindande mekanism mellan i hög grad integre- rade, perifera styrkomponenter, perifera insatskort och processorminnessystem. Syftet med bussen är att lösa flaskhalsproblemet mellan en processor och en bildskärms-v periferianordningen i ett grafikorienterat operativsys- tem. Detta uppnås genom att de periferienhetsfunktioner som kräver hög bandbredd flyttas närmare systemets processor. _ _ En lösning där endast två anordningar ansluts till varandra medelst "PCI Local Bus" skulle bli onödigt komplex och därmed för dyr. Den skulle även kräva mycket plats.
Sammanfattning av uppfinningen Ãndmàlet med föreliggande uppfinning är att åstad- komma ett nytt grånssnitt för en anslutning mellan en första anordning, t ex en periferianordning, och en andra anordning, t ex ett nätverksgränssnittskort, vilket _ gränssnitt år särskilt lämpligt för anslutning över korta avstånd. Detta uppnås medelst ett asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anord- ning, innefattande signaleringsledningar och åtminstone åtta dataledningar, det asynkrona gränssnittet känneteck- nas av: en signaljordledning, en kraftmatningsledning och en kraftmatningsjordledning mellan de två anordningarna, och endast sju signaleringsledningar mellan de två anordningarna, I varvid de sju signaleringsledningarna är NICClk, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordningen för handskakning när data' överförs i en framriktning, 10 15 20 25 30 35 522 611 4 PrntClk, vilken tillhandahåller en utsignal från den andra anordningen för handskakning när data överförs i framriktningen respektive en backrikt- ning, _ NICAck, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordningen för handskakning när data överförs i backriktningen, NICBusReq, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordningen för indikering av att den är redo för en förändring av överföringsrikt- ningen och som en begäran till den andra anordningen att nmedelbart fullgöra förändringen av i överföringsriktningen, PrntBusAck, vilken tillhandahåller en utsignal från den andra anordningen för bekräftelse av en förändring av överföringsriktningen, dvs från fram- riktning till backriktning eller backriktning till framriktning, ' NICInt, vilken tillhandahåller en utsignal från den andra anordningen för begäran av dataöverföring i backriktningen och för begäran av att, när över- föringen i backriktningen är slutförd, gränssnittet återgår till ett normaltillstånd, I Prntlnt, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordningen för begäran av att gränssnittet återinitieras.
Det färre antalet signalledningar enligt den upp- finningsenliga lösningen, i relation till den kända teknikens parallella gränssnitt, resulterar i en enklare konstruktion av gränssnittet. Genom att förmå signalled- ningarna att bära signaler enligt uppfinningen åstadkom- mes ett relativt snabbt gränssnitt. Genom tillhandahål- landet av exakt sju signalledningar som bär signaler enligt den uppfinningsenliga lösningen uppnås en opti- merad balans mellan signaleringshastigheten och gräns- snittets enkelhet. Därutöver åstadkommer dessa särdrag ett litet och billigt gränssnitt och som ett resultat ."'-' - 0-3 1 fr? *gïgšš ï-QÜ 'x ÉF-C-Ijf-"ïgï\í':TV2CäESMYJEïX=ÜzH§v: 53:* n; ;-_--_Y=.f\ Éf-fïr.. 193 ÅPII .drf 0 9 1.:. u u u v u vv annu 0 s. w o v 9 en en avec x. s. u »u annu uuue o c u L. u 'uno 0 u u nu 01) u Jxzl) .I a 2.4 a uu to øaJ 10 15 20 25 30 35 »n :n a » n , .n j y \, ,, , - w Q 1 »x v, y, 11; ; :fiyf :v _ .n n w 7 v , , 113,11, š v v: f; ,, , » -I , , ¿,'M-n; - 5 därav behövs ett mindre antal komponenter vid implemen- teringen. _ I en ytterligare fördelaktig utföringsform inne- fattar anordningarna signaldrivsteg för hantering av kommunikationen via gränssnittet, vilka drivsteg kan sänka högst 8 mA och driva högst 8 mA. Fördelen med denna utföringsform är att den möjliggör användandet av mer kostnadseffektiva komponenter. Åndamälet med föreliggande uppfinning uppnås även med en metod för kommunikation via ett asynkront gräns- snitt, vilken metod innefattar stegen: att den första och den andra anordningen befinner sig i ett normaltillstànd där dataöverföring fràn den första till den andra anordningen är möjligt, dvs data överförs eller gränssnittet väntar på data att överföra, och den andra anordningen avser att överföra data till den första anordningen, att den andra anordningen ändrar en utsignal NICInt från ett första tillstànd till ett andra tillstànd, för att informera den första anordningen om att den har data att överföra och för att begära en förändring av överföringsriktningen frän en framriktning till en backriktning. att den första anordningen därefter förändrar en utsignal, NICBusReq, fràn ett första tillstànd till ett andra tillstànd när den inte har mer data att överföra, för att informera den andra anordningen om att den är ledig och redo att ta emot data och för att begära att den andra anordningen fullbordar förändringen av över- föringsriktning, att den andra anordningen svarar på detta genom att förändra en utsignal, PrntBusAck, från ett första till- stånd till ett andra tillstànd som en bekräftelse av utsignalen NICBusReq fràn den första anordningen och för att bekräfta att förändringen av överföringsriktning är fullbordad, 'iOÜÜ -Ûë - _ 5 Û? z .få \ \.f: flšïllífl' -(?_f. \'ï"ší'å'šfiššf'z~.¿ï '\,-_ 'fïïv-'Äïäßz\šnï~'äïïï"'ff~>zïiëflïf? 'I rfiñgïñ :Wft _ 5/5 QFE .i g m. u u e o s <. m: »Uno u s. s 0 0 0 un; no vu uvuo vuuu u c. 10 15 20 25 30 35 ;|v_:>; u a n , -_~ ~» 3 1 ,, * “Y v :a v , f f' * v av x u O ) I :sa y n 6 att den andra anordningen därefter gör data, som den, avser att sända, tillgänglig för den första anordningen på dataledningarna och därefter förändrar en utsignal PrntClk från ett första tillstånd till ett andra till- stånd, för att informera den första anordningen om att data är tillgänglig, ' i att den första(anordningen förändrar en utsignal, NICAck, från ett första tillstånd till ett andra till- štånd för att bekräfta att den har uppmärksammat att data är tillgänglig, i att den andra anordningen därefter förändrar ut- signalen PrntClk från det andra tillståndet till det första tillståndet för att bekräfta att den har uppmärk- sammat förändringen av tillståndet hos utsignalen NICAck, att den första anordningen därefter förändrar ut- signalen NICAck från det första tillståndet till det andra tillståndet, för att bekräfta att data tagits emot och att den är redo att ta emot ny data, att möjliga ytterligare dataöverföringar utförs på samma sätt som nämnts ovan ända till dess att den andra anordningen inte har mer data att överföra, varefter den förändrar utsignalen NICInt från det första tillståndet till det andra tillståndet för att informera den första anordningen att den har avslutat sin överföring, att den första anordningen förändrar utsignalen NICBusReq från det andra tillståndet till det första tillståndet som svar på utsignalen NICInt från den andra anordningen för att indikera att den är beredd att funge- ra som en sändare och för att begära att den andra anord- ningen fullbordar förändringen av överföringsriktning, att den andra anordningen bekräftar detta genom att förändra utsignalen PrntBusAck från det andra tillståndet till det första tillståndet för att informera den första anordningen om att den är beredd att fungera som en mottagare och för att slutligen återföra gränssnittet till normaltillståndet. 0 u u o ;, wo also ~. u o n Ls. nu v »_ s »v vu nuuu uuwu v h o n. n. v v u uwu uu Gsus 91: :Jay 6 10 15 20 25 30 35 ."»,;"=§ å 'K 3 j» n » ns» . - «- - == a n . 1, ,, vi ; 5 , , r »nn m... ...- >~.,,'“,,; ,,> t) \ I 'I 'RI I V~ , I I I 5 2 61 1 l . ' , w, Yi' /*" EN' 1:: š -i L» 7 »Denna metod möjliggör en snabb växling av överföÉ ringsriktningar, dvs från överföring i en framriktning till en överföring i en backriktning och vice versa.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen innefattar metoden vidare stegen: att den första anordningen sätter sina utsignaler i det andra tillståndet vid initiering och återinitiering, att den första anordningen förändrar sina utsignaler» från det andra tillståndet till det första tillståndet, vilket är dessa utsignalers tillstånd i normaltillstånd, när den har avslutat initieringen, att den andra anordningen sätter sina utsignaler i, det andra tillståndet vid initiering och återinitiering, att den andra anordningen ändrar sina utsignaler från det andra tillståndet till det första tillståndet, vilket är tillståndet hos dessa utsignaler i normaltill- stånd, när den har avslutat initieringen, att gränssnittet inte tillåter någon dataöverföring förrän både utsignalerna från den första anordningen och utsignalerna från den andra anordningen är i det första tillståndet, dvs gränssnittet är i normaltillståndet.
Denna aspekt av uppfinningen har fördelen att vara en snabb metod för initiering av gränssnittet och full- bordar initieringen inom ett kort tidsintervall. Det korta tidsintervallet för initieringsproceduren är ett resultat av minimal kommunikation över gränssnittet.
Inom ramen för uppfinningen är en periferianordning en anordning för datalagring, för extern kommunikation eller för andra uppgifter i ett datorsystem. En periferi-'A anordning är t ex en skrivare, ett modem, en scanner, en faxmaskin, en kopieringsapparat eller en multifunktionell periferianordning.
Kort beskrivning av ritningarna Andra särdrag och fördelar hos föreliggande uppfin- ning kommer att visa sig i den följande detaljerade beskrivningen av den föredragna utföringsformen, med hänvisning till de bifogade ritningarna. u u :n nun: v uu t oc. 0 se uuus. wav» u 4. nu nu lO 15 20 25 30 35 522 611 8 Fig 1 är en schematisk vy över gränssnittet i en möjlig omgivning.
Fig 2 är en schematisk vy över ett gränssnitt.
Fig 3 är ett tidsdiagram som representerar gräns- snittets initiering.
V Fig 4 är ett tidsdiagram som representerar en data- överföring i framriktningen. y Fig 5 är ett tidsdiagram som representerar handskak- ningen som sker nâr gränssnittet behöver skifta från överföring i en framriktning till överföring i en back- riktning. y _ Fig 6 är ett tidsdiagram som representerar en data- överföring i backriktningen. ' I Fig 7 är ett tidsdiagram som representerar handskak- ningen som sker när gränssnittet behöver byta från överföring i en backriktning tilI°överföring i en fram- riktning. V Detalíerad beskrivning av en föredraqen utföringsform I fig 1 visas ett gränssnitt 140 för kommunikation mellan en periferianordning 110 och ett nätverksgräns- snittskort 120 (NIC). Syftet med nämnda NIC 120 är att _ ansluta periferianordningen 110 till ett nätverk 150. I en föredragen utföringsform av uppfinningen är nämnda NIC monterad inuti periferianordningens hölje 100.
I fig 2 är periferianordningen 110 och nämnda NIC 120 anslutna till varandra medelst X dataledningar, där X är t ex 8 eller 16, för dubbelriktad dataöverföring. _ Vidare är de anslutna till varandra medelst sju signalledningar. Fyra av dessa signalledningar, NICClk, NICAck, NICBusReq och Prntïnt, är utsignalledningar fràn nämnda NIC 120. NICClk 121 används för handskakning under dataöverföring i en framriktning, dvs dataöverföring från nämnda NIC 120 till periferianordningen 110. NICAck 122 används för handskakning under dataöverföring i en back- riktning, dvs dataöverföring fràn periferianordningen 110 till nämnda NIC 120. NICBusReq 123_'används för sändning av bekräftelse avseende att nämnda NIC 120 är redo för en * JG sHiw.¿w a un. ewa. rum. u uu svan o n n. n. s. »vw nu ovana a »e nu 10 15 20 25 30 35 »n ~» , , > 1; 7., , “__ ä; _-n_ -.1 n mn» - I v; v; z \ ; , 1 :IMa 1: 9 .n > v > s» I z 15 É ., s m f) _: : : 1 : s , ß .- z; :w z I 1 1 n» n n n, , 9 ändring av dataöverföringsriktningen, dvs fràn framrikt- ning till backriktning och vice versa. Prntïnt 124 används för avbrottssignalering och för àterinitierings- signalering.
De andra tre signaleringsledningarnar, PrntClk, PrntBusAck och NICInt är utsignalledningar från perife- rianordningen 110. PrntClk 111 används för handskakning under dataöverföring i både framriktningen och backrikt- ningen. PrntBusAck 112 används för sändning av bekräftel- se avseende en förändring av dataöverföringsriktningen.
NICInt 113 används för avbrottssignalering och för begä- ran av en ändring av överföringsriktningen från fram- riktning till backriktning och vice versa.
I en föredragen utföringsform är signaleringsdriv- stegen för signaleringsledningarna av en typ som inte kan sänka mer än 8 mA och inte driva mer än 8 mA. I en annan föredragen utföringsform är signaleringsdrivstegen konstruerade att sänka och att driva 4 mA. I Ledningar för signaljord, kraftmatning och jord tillhandahålles också. Kraften tillhandahålls från periferianordningen 110 till nämnda NIC 120 och är företrädesvis pà 3,3 V/1,2 A, men nämnda NIC kan utnyttja en energimatning pä 5,0 V/0,75 A om sä krävs.
Anslutningen mellan periferianordningen 110 och nämnda NIC 120 kan vara av vilken typ som helst som är praktisk att använda för anslutning av två anordningar som är placerade pä ett kort avstånd fràn varandra. Det är möjligt att implementera nämnda NIC på samma krets- kort, i vilket fall ledningarna är tryckta kretsar. En annan möjlighet är att montera ett kopplingselement pà ett av kretskorten och att läta ledningarna, bildade av tryckta kretsar, nä kanten hos det andra kretskortet pà ett sådant sätt att anslutning upprättas genom att nämnda kant hos det andra kretskortet trycks in i kopplingsele- _mentet. Ytterligare en annan möjlighet är att kopplings- element monteras på vart och ett av kretskorten och att de båda korten kopplas samman, antingen genom_att låta de 1_"-'<.-"-:~..^ :ät :|::>. o u o u s. ef; nen» - v n; n uu en w us s-ov u-fuu u s. t. s; s sea nu a-ø ~ 10 15 20 25 30 35 w» :w ~, , 1, _ . 1.- ~> » , y". n, -e un: 1 \ z ,, ,, , , , 1 w . , , n; 1 ~. -í H 1 f . , __ *_ I f > : x 1 r 1 , . I ' » ; , ',' 1 I n n 1 p u n a 7 135 '59 n) 'lll I I 10 två kopplingselementen vara i direkt kontakt med varandra eller genom att en liten bit flatkabel, inte längre än ett par decimeter, förs in i de två kopplingselementen.
I fig 3 beskrivs en handskakningsprocedur för styr- ning av förhandlingen i en initieringsfas. När nämnda NIC startas eller omstartas sätts dess utsignalen NICClk, NICBusReq och PrntInt i ett tillstànd i enlighet med händelse 201 i handskakningsdiagrammet för indikering av att den initierar. När periferianordningen startas eller omstartas sätts dess utsignaler PrntClk, PrntBusAck~och, NICInt i ett tillstànd i enlighet med händelse 224 i handskakningsschemat för indikering av att den initierar.
Utsignalen från nämnda NIC, som benämns NICAck, påverkar inte initieringsproceduren, därför är signalen inte gil- tig i detta sammanhang.
Data pä data-ledningarna påverkar inte denna hand- skakning, inte heller påverkas datan av handskakningen.
När nämnda NIC 120 har avslutat sin interna initie- ring, förändrar den tillståndet hos sina utsignalled- ningar, se händelse 202. Periferianordningen 110 för- ändrar tillståndet hos sina utsignalledningar pà ett liknande sätt, se händelse 203, när den har avslutat sin interna initiering.
Vilken av nämnda NIC 120 eller periferianordningen 110 som förändrar tillstánden hos sina utsignalledningar först beror exempelvis pà vilken av dem som är den snab- baste eller vilken som startade sin initieringsprocess först. Sålunda kan signalering från nämnda NIC 120 och periferianordningen 110 angáende att initieringen är avslutad dyka upp i omvänd ordning, dvs att periferi- anordningen initieras först och därmed förändrar till- ståndet hos sina utsignalledningar först och att nämnda NIC 120 initieras sedan och därmed förändrar tillståndet hos sina utsignalledningar senare än periferianordningen.
När både nämnda NIC 120 och periferianordningen 110 har signalerat att de är initierade, har gränssnittet nätt ett tillstànd där kommunikationen genom det är au 5 w u u menu u u a U Q mn oda» Q u u u »_ av ;. e.~u suv» 0 u Q _ u u u uu G-N t v C 10 15 20 25 3o_ 35 2 11 I , , ' a: r n» \ » ., ,. ,,, _. .g 3,. ;=. 1 ; - | 1 ' : 1 Qf) ,»«-..;,;=::;:=;- . i , . , . ;_..¿.. fi* 'N J: ns» 1 ll möjligt, hädanefter benämns detta tillstånd normaltill- stånd. 0 I fig 4 beskrivs handskakningen som används under överföring_av data i en riktning fràn_nämnda NIC 120 till periferianordningen 110, denna överföringsriktning kallas hädanefter för framriktning.
Gränssnittet måste befinna sig i normaltillständet 204 för att kunna börja en överföring. Överföringen i framriktningen startas genom att nämnda NIC 110 gör data tillgänglig 205 pà dataledningarna 130. Sedan sätter nämnda NIC 120 signalen NICClk till låg 206. Periferi- anordningen 110 detekterar denna förändring av NICClk- tillståndet ooh bekräftar detta genom att sätta signalen PrntClk låg 207; Sedan sätter nämnda NIC 120 signalen NICClk hög 208, vilket berättar för periferianordningen 110 att den har uppmärksammat bekräftelsen. När periferi- anordningen har läst färdigt nämnda data, sätter den signalen PrntClk hög 209, vilket samtidigt talar om för nämnda NIC 120 att periferianordningen är redo att ta emot ny data. Gränssnittet är nu tillbaka i normaltill- stàndet 204, vilket gör det möjligt för nämnda NIC 120 att starta en ny överföring enligt den ovan beskrivna handskakningen.
I fig 5 beskrivs handskakningen som används när periferianordningen begär överföring av data till nämnda NIC 120, denna överföringsriktning kallas hädanefter för backriktning. ' .
Figuren visar ett fall där nämnda NIC 120 håller på att överföra data till periferianordningen 110. Periferi- anordningen 110 begär en förändring av överföringsrikt# ningen genom att sätta en signal NICInt låg 210. Om nämnda NIC 110, såsom i fig 5, håller på att överföra data, fullbordar den sin överföring, vilket kan innefatta flera datatransaktioner, varefter den bekräftar att den är redo att ta emot data genom att sätta en signal NICBusReq låg 211 och samtidigt begära att periferi- anordningen avslutar förändringen av riktning så fort som oo annu 00-40 n n u I oo 0000 u n o en oo u o u 10 15 20 25 30 35 F17 _77* .w ,~ s § “f Ä “f 11 r i s ., 'j f) _ 1 ; 1 e ^”' :- _>> z a» 11 z, Q ; 1 I - I 1 : 1 a; | 1 z x si: a; y; g 12 möjligt. Om nämnda NIC 120 inte är upptagen med att överf föra data, bekräftar den omedelbart. Sedan bekräftar periferianordningen 110 att den har tagit emot bekräftel- sen från nämnda NIC 120 och samtidigt berättar den för nämnda NIC 120 att den kommer att överföra data i back- riktningen genom att den sätter PrntBusAck hög 212. Där- efter definieras signalen NICAck som giltig och sätts till ett lågt värde 225. Gränssnittet är nu i ett till- stånd där alla överföringar görs i backriktningen, hädan- efter kallat backtillständ.
I fig 6 beskrivs handskakningen för en överföring i backriktningen. Periferianordningen 110 börjar en över- föring genom att lägga ut den data som skall överföras på dataledningarna 214. När nämnda data har stabiliserat sig på nämnda ledningar, sätter periferianordningen 110 signalen PrntClk läg 215 och säger till nämnda NIC 120 att data är tillgänglig på dataledningarna 130. Nämnda NIC bekräftar att den har uppmärksammat PrntClk-signalen 215 genom att sätta signalen NICAck hög 216. Som svar sätter periferianordningen 110 signalen PrntClk hög 217 när den har uppmärksammat NICAck-signalen 216. När nämnda NIC 120 har tagit emot nämnda data, bekräftar den genom att sätta signalen NICAck låg 218, vilket samtidigt informerar periferianordningen 110 om att nämnda NIC är redo att ta emot ny data. Nu har gränssnittet återgått till backtillstàndet och periferianordningen kan därmed överför mer data enligt handskakningen ovan.
I det följande hänvisas till fig 7. När periferianordningen 110 har överfört all data den skulle, återgår gränssnittet till normaltillstàndet. Återgàngen av gränssnittet till normaltillstándet initieras av periferianordningen som sätter signalen NICInt hög 219 för att informera nämnda NIC 120 om att den har avslutat sina överföringar och att dess avsikter är att återföra gränssnittet till normaltillstándet 204. Nämnda NIC 120 bekräftar genom att sätta signalen NICBusReq hög 220 och samtidigt informerar den periferianordningen om att den 5222611 '~ 13 är redo starta sändning i framriktningen och samtidigt begär den att periferianordningen sätter gränssnittet i normaltillstànd så fort som möjligt. Periferianordningen 110 bekräftar genom att sätta signalen PrntBusAck làg 221 5 för att berätta för nämnda NIC 120 att den är redo att ta emot data och att återföra gränssnittet till normaltillstàndet. Därefter är signalen NICAck inte giltig längre 226. nu On Inna 0000. o u u o n v u o o nun ou ovan ou on in: Goa: 0:1 z u»

Claims (9)

10 15 20 25 30 35 522 611 14 Patentkrav
1. Asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anordning, innefattande signalerings- ledningar och åtminstone ätta dataledningar, k ä n n e"- t e c k n a t a v en signaljordsledning, en kraftmatningsledning och en kraftmatningsjordledning mellan de tvâ anordningarnaf och endast sju signaleringsledningar mellan de tvà anordningarna, varvid de sju signaleringsledningarna är NICClk, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordning för handskakning när data över- förs i en framriktning, V PrntClk, vilken tillhandahåller en utsignal fràn den andra anordningen för handskakning när data överförs i framriktningen respektive i en backrikt- ning, NICAck, vilken tillhandahåller en utsignal fràn den första anordningen för handskakning när data överförs i backriktningen, 'NICBusReq, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordningen för indikering att den är redo för en förändring av överföringsriktning och för begäran till den andra anordningen om att omedelbart fullborda förändringen av överförings- riktning, g PrntBusAck, vilken tillhandahåller en utsignal från den andra anordningen för bekräftelse av en förändring av överföringsriktning, dvs fràn fram- riktning till backriktning eller backriktning till framriktning, NICInt, vilken tillhandahåller en utsignal fràn den andra anordningen för begäran om dataöverföring i backriktningen och för begäran; när överföringen i LCD-v f» f Q 1)) l 1 _) 1 'x
2. ” h' 'Yï U* U* ffJ 'U u n o v un annu a u u o uu nu s o vu ovan annu n t 0 u u ~ u oss :nu »man nal u u av o a a., o u u u e v s. 10 15 20 25 30 35 522 611 15 backriktningen är avslutad, att gränssnittet àtergàr till ett normaltillständ,y PrntInt, vilken tillhandahåller en utsignal från den första anordningen för begäran av att gränssnittet àterinitieras. '2._Asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anordning enligt krav 1, varvid anordningarna innefattar signaldrivsteg för hantering av: kommunikationen via gränssnittet, vilka drivsteg är kapabla att sänka högst 8 mA och att driva högst 8 mA.
3. Asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anordning enligt kraven 1 eller 2, varvid anslutningen mellan den första anordningen och den andra anordningen är av en typ som placerar de två anord- ningarna pá_ett kort avstånd från varandra.
4. Asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anordning enligt krav 3, varvid signaleringsavstándet mellan de tvà anordningarna inte är längre än ett fåtal decimeter.
5. Asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anordning enligt krav 4, varvid var och en av de två anordningarna är placerad pá ett krets- kort var och varvid anslutningen mellan kretskorten är bildad av ett kopplingselement pà ett av kretskorten och av att ledningarna pà det andra kretskortet, bildade av tryckta kretsar, tilläts nä kanten på detta kort för etablering av en anslutning när ledningarna på det andra tryckta kretskortet sätts in i kopplingselementet.
6. Asynkront gränssnitt för kommunikation mellan en första och en andra anordning enligt något av kraven 1-5, varvid den första anordningen är ett nätverksgränssnitts~ kort och den andra anordningen är en periferianordning.
7. Metod för kommunikation via ett asynkront gräns- snitt, innefattande stegen att den första och den andra anordningen är i ett. normaltillstànd där dataöverföring fràn den första till den andra anordningen är möjligt, dvs data överförs eller =. iizi 4 i ~. -'~i?---Fiír-7~-$ ~. '.f';':=',".>-.ví»:-=1 "=fl“^-;-'3«!f~.ïssïéïfiflfar.:saa-u JR' C-fz '_ I. 5-5 SP'- fjålf _ va: 10 15 20 25 30 35 522 611 A g 16 gränssnittet väntar pä att data skall överföras, och den andra anordningen avser att sända data till den första anordningen, att den andra anordningen förändrar en utsignal NICInt från ett första tillstànd till ett andra tillständ för att informera den första anordningen att den har data att överföra och för att begära en förändring i överfö- ringsriktning fràn en framriktning till en backriktning, att den första anordningen därefter förändrar en utsignal NICBusReq frân ett första tillstànd till ett andra tillstànd när den inte har mer data att överföra för att informera den andra anordningen att den är ledig och klar att ta emot data och för att begära att den andra anordningen fullbordar förändringen av överförings- riktning, att den andra anordningen svarar pà detta genom att förändra en utsignal PrntBusAck fràn ett första tillstànd till ett andra tillstànd som en bekräftelse på utsignalen NICBusReq hos den första anordningen och för att bekräfta att förändringen av överföringsriktning är fullbordad, att den andra anordningen därefter gör data, som den avser att sända, tillgänglig för den första anordningen pá dataledningar och därefter förändrar en utsignalööv PrntClk från ett första tillstànd till ett andra tille stånd för att informera den första anordningen om att data är tillgänglig, att den första anordningen förändrar en utsignal NICAck fràn ett första tillstànd till ett andra tillstànd för att bekräfta att den har noterat att data är till- gänglig, att den andra anordningen därefter förändrar ut- signalen PrntClk frän det andra tillståndet till det första tillståndet för att bekräfta att den har noterat förändringen i tillståndet hos utsignalen NICAck, att den första anordningen därefter förändrar ut- signalen NICAck från det första tillståndet till det l0 15 20 25 30 35 u a, '*>. :**. : 2 "- 11 »"- -"- -- , . ' » 1 y n: z; > u I > š ;_"”,' I , , u; a = y v* ä z 'a a; a 1 g o ' z z ',, än »n :a sa an n I v 17 andra tillståndet för att bekräfta att data är mottagen och att den är redo att ta emot ny data, _ att möjliga ytterligare dataöverföringar utförs på samma sätt som nämnts ovan ända till dess att anordningen inte har mer data att överföra, varefter den förändrar utsignalen NICInt från det första tillståndet till det andra tillståndet för att informera den första anord- ningen att den har avslutat sin överföring, att den första anordningen förändrar utsignalen NICBusReq från det andra tillståndet till det första tillståndet som svar på utsignalen NICInt från den andra anordningen för att indikera att den är beredd att .fungera som en sändare och för att begära att den andra anordningen fullbordar förändringen av överföringsrikt- ning, att den andra anordningen bekräftar detta genom att förändra utsignalen PrntBusAck från det andra tillståndet till det första tillståndet för att informera den_första_ anordningen om att den är beredd att fungera som en mottagare och för att slutligen återföra gränssnittet till normaltillstàndet. V
8. Metod för kommunikation via ett asynkront gräns- snitt enligt krav 7, vidare innefattande stegen _ att den första anordningen, när gränssnittet är i normaltillstànd, gör den data den avser att överföra tillgänglig och därefter förändrar en utsignal NICClk från ett första tillstànd till ett andra tillstånd för att informera den andra anordningen om att data är tillgänglig, , att den andra anordningen förändrar utsignalen PrntClk från ett första tillstånd till ett andra till- stånd för att bekräfta att den har noterat att data är tillgänglig, t att den första anordningen därefter förändrar ut- signalen NICClk från det andra tillståndet till det första tillståndet för att bekräfta att den har uppmärk- sammat förändringen i tillståndet hos utsignalen PrntClk, =:: ufi~ v 25 fa xfle~asfi~fiLf a a1ncuvafa;«~*fissäßïäxëvaraäfinnnæar\2aa _9swmss_äP;.de= l0W 15 20 25 nu . i 02)! S I n: n» 1 v n. a ,", ,°', n a n o: x a 1 7,1 I, , i: , n :v s s 1 n I : I I J 7 I 5 1,- n: > = a w; 2 1 'I :ä 1' > v w 1 å I H' . nu n n n» ' 1 l8 att den andra anordningen därefter förändrar nämnda PrntClk från det andra tillståndet till det första till- ståndet för att bekräfta att data är mottaget och att den är redo att ta emot ny data, I att möjliga ytterligare dataöverföringar utförs på samma sätt som definierats ovan.i V
9. Metod för kommunikation via ett asynkront gräns- snitt enligt något av kraven.3-8,-vidare innefattande stegen »att den första anordningen sätter sina utsignaler i det andra tillståndet vid initiering och återinitiering, att den första anordningen förändrar sina utsignaler från det andra tillståndet till det första tillståndet, vilket är tillståndet hos dessa utsignaler i normaltill- stånd, när den har avslutat initieringen, att den andra anordningen sätter sina utsignaler i det andra tillståndet vid initiering och återinitiering, att den andra anordningen förändrar sina utsignaler från det andra tillståndet till det första tillståndet, vilket är tillståndet hos dessa utsignaler i normaltill- stånd, när den har avslutat initieringen, att gränssnittet inte tillåter dataöverföring förrän både utsignalerna från den första anordningen och ut- signalerna från den andra anordningen är i respektive första tillstånd, dvs gränssnittet är i normaltillstånd. 11-.KISS1.1tf*Xffäfšäàšflfšäfar-ersi' f -ïr-:gs-“zfï Ijfš-EL f 2326 SE: [Fl .iof
SE0102738A 1999-02-17 2001-08-16 Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt SE522611C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102738A SE522611C2 (sv) 1999-02-17 2001-08-16 Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9900517A SE9900517L (sv) 1999-02-17 1999-02-17 Gränssnitt och metod för kommunikation
PCT/SE2000/000260 WO2000049508A1 (en) 1999-02-17 2000-02-10 Interface and method for communication
SE0102738A SE522611C2 (sv) 1999-02-17 2001-08-16 Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0102738L SE0102738L (sv) 2001-08-16
SE0102738D0 SE0102738D0 (sv) 2001-08-16
SE522611C2 true SE522611C2 (sv) 2004-02-24

Family

ID=26655534

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0102738A SE522611C2 (sv) 1999-02-17 2001-08-16 Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE522611C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0102738L (sv) 2001-08-16
SE0102738D0 (sv) 2001-08-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7752342B2 (en) Interface integrated circuit device for a USB connection
US6816931B2 (en) Upstream peripheral device serving as a USB host
EP0529887B1 (en) Bidirectional parallel protocol
US7085876B2 (en) USB controlling apparatus for data transfer between computers and method for the same
JP3610424B2 (ja) 電子機器及びインタフェース回路
WO2004029817A1 (en) Bus connection system
JP4377603B2 (ja) バス通信システムおよびその通信制御方法
US7231473B2 (en) Dual channel universal serial bus structure
JP2003316712A5 (sv)
KR20050010906A (ko) 버스 시스템, 버스 시스템에 사용하기 위한 스테이션 및버스 인터페이스
JP2000222337A (ja) インターフェース装置
US6058440A (en) Programmable and adaptive resource allocation device and resource use recorder
SE522611C2 (sv) Asynkront gränssnitt och metod för kommunikation via asynkront gränssnitt
JP2001184270A5 (sv)
US6625670B1 (en) Network interface card asynchronous interface with signalling lines and at least eight data lines for switching between forward channel and reverse channel
JP3071607U (ja) コンピュータ周辺装置及びプリンタ装置
EP0580600A1 (en) APPARATUS FOR CONTROLLING ASYMMETRICAL AND DIFFERENTIAL COMPUTER BUSES.
JP3792201B2 (ja) 入出力装置
KR100498915B1 (ko) 프린터 시스템에서 다수의 피ㆍ시와 인터페이스 하기 위한장치 및 방법
JP2009037636A (ja) データバス通信システムおよびデータバス通信制御方法
JP2992604B2 (ja) インタフェース装置
JP3068701U (ja) プリンタ装置
JP2004341683A (ja) データバス通信システムおよびデータバス通信制御方法
KR20050056213A (ko) 인터페이스 집적 회로, 전자 장치, 전자 시스템 및 usb시스템의 인터페이스 집적 회로 동작 방법
JP2003303058A5 (sv)