SE520816C2 - Manöveranordning - Google Patents

Manöveranordning

Info

Publication number
SE520816C2
SE520816C2 SE0102971A SE0102971A SE520816C2 SE 520816 C2 SE520816 C2 SE 520816C2 SE 0102971 A SE0102971 A SE 0102971A SE 0102971 A SE0102971 A SE 0102971A SE 520816 C2 SE520816 C2 SE 520816C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sensor
control
operating
actuator
positions
Prior art date
Application number
SE0102971A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0102971L (sv
SE0102971D0 (sv
Inventor
Kennet Skogward
Original Assignee
Kongsberg Automotive Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kongsberg Automotive Ab filed Critical Kongsberg Automotive Ab
Priority to SE0102971A priority Critical patent/SE520816C2/sv
Publication of SE0102971D0 publication Critical patent/SE0102971D0/sv
Publication of SE0102971L publication Critical patent/SE0102971L/sv
Publication of SE520816C2 publication Critical patent/SE520816C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16HGEARING
    • F16H59/00Control inputs to control units of change-speed-, or reversing-gearings for conveying rotary motion
    • F16H59/02Selector apparatus
    • F16H59/0217Selector apparatus with electric switches or sensors not for gear or range selection, e.g. for controlling auxiliary devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60KARRANGEMENT OR MOUNTING OF PROPULSION UNITS OR OF TRANSMISSIONS IN VEHICLES; ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PLURAL DIVERSE PRIME-MOVERS IN VEHICLES; AUXILIARY DRIVES FOR VEHICLES; INSTRUMENTATION OR DASHBOARDS FOR VEHICLES; ARRANGEMENTS IN CONNECTION WITH COOLING, AIR INTAKE, GAS EXHAUST OR FUEL SUPPLY OF PROPULSION UNITS IN VEHICLES
    • B60K20/00Arrangement or mounting of change-speed gearing control devices in vehicles
    • B60K20/02Arrangement or mounting of change-speed gearing control devices in vehicles of initiating means
    • B60K20/04Arrangement or mounting of change-speed gearing control devices in vehicles of initiating means floor mounted

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Control Of Position Or Direction (AREA)
  • Arrangement Or Mounting Of Control Devices For Change-Speed Gearing (AREA)

Description

25 30 520 816 FIGURSAMMANSTÄLLNING Uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas med ett par utföiingsformer under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig. 11 fig. 12 visar med en perspektivvy av en första utföringsform manöveranordningen av den aktuella typen i en första manövermod, visar med en planvy manöveranordningen enligt fig. 1 i olika manöverlägen i den första manövermoden, visar med en perspektiwy manöveranordningen enligt fig. 1 i en andra manövermod, visar med en ändvy manöveranordningen i olika manöveriägen i den andra manövermoden, visar med en sidovy manöveranordningenisåväl den första som den andra manövermoden, visar schematiskt rörelsemönstret för manöveranordningen av den aktuella typen, visar med en perspektiwy en andra utföringsform av den första manövermoden, visar en sprängvy av manöveranordningen i den andra utföringsforrnen, visar med en perspektivvy en del av manöveranordningen och en i denna ingående rörelseöverförande anordning enligt uppfinningen, visar med en sidovy en del av manöveranordningen enligt fig. 7 och 8 i den första manövermoden, är ett delsnitt genom linjen A-A i fig. 10, visar med en sidvy en i manöveranordningen ingående sensoranordning i ett första manöverläge i den första manöverrnoden för manöveranordningen, 10 15 20 25 30 520 816 3 fig. 13 visar en mot fig. 12 svarande vy av sensoranordningen i ett andra manöverläge i den första manöverrnoden, och fig. 14 visar med en sidovy en del av manöveranordningen i den andra manövemioden.
FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFORMER: Manöveranordningen av den aktuella typen utgöres i det visade exemplet av ett växelreglage för en växellåda för motorfordon, som kan omställas mellan olika växlingsmoder, i det visade exemplet två moder, varvid även är inbyggd en funktion för manuellt val av växlingslägen. Manöveranordningen är således omställbar mellan olika manövermoder eller -tillstånd, såsom närmare skall beskrivas nedan. Växellådan kan vara en automatväxellâda eller en hybrid mellan automatisk och manuell växellåda.
Manöveranordningen består såsom framgår av Fig. 1-5, av ett manöverdon, t ex en manöverspak 1, och en manöverkonsol 2, i vilken manöverspaken är ledad för att intaga olika manöverlägen, som skall överföras till olika driftstillstånd hos den anordning som skall manövreras, i det visade exemplet olika växlingslägen hos automatväxellådan. Manöveranordningen är omställbar mellan i det visade exemplet två manövermoder varvid i varje manöverrnod spaken är omställbar mellan olika manöverlägen. De olika manövermodema eller manövertypema och rörelsen mellan olika manöverlägen relateras till ett tredimensionellt koordinatsystem med tre mot varandra vinkelräta geometriska axlar x, y, z, som är indikerade i fig. 1-5. De olika detekteras och rörelseöverföringsanordning och informations-överföringsanordning som överför manöverrnodema och manöverlägena överföres av en information om de olika manövermodema och manöverlägena till den anordning som skall manövreras, i detta fall en automatväxellâda för omställning av denna mellan driftstillstånd. överföringsanordningen beskrives närmare nedan med hänvisning till 7-13. olika Rörelseöverföringsanordningen och infonnations- Vid den aktuella typen av manöveranordning är syftet att erhålla en sådan lägesändring hos manöverspaken 1 mellan de olika modema, som ger spaken en artskild karaktär för varje mod. Sålunda sträcker sig i den första manövermoden, se fig. 1 och 2 manöverspaken 1 huvudsakligen liggande, men kan altemativt vara lutande relativt x-y planet, som exempelvis kan motsvara ett fordons horisontalplan. Spakens A10 15 20 25 30 520 816 omställningsrörelser möjliggöres medelst en ledanordning 3, medelst vilken spaken är ledbart lagrad i manöverkonsolen för rörelser kring förutbestämda axlar på ett sätt som närmare skall beskrivas nedan. I det visade exemplet är spaken i den första manövermoden enligt fig. 1 och 2 liggande med nära anslutning mot en huvudsakligen parallellt med x-y planet sig sträckande yta 4. Härigenom erhåller manöverspaken 1 snarare karaktären av ett vred, varvid ytan 4 kan betraktas som ett referensplan för spakens läge och bilda en stödyta för handen, varvid spaken omgripes mellan exempelvis handens tumme och pekfinger, genom att man griper tag i två från varandra vända ytor i spaken. Denna första manöverrnod kan exempelvis motsvaras av automatväxelmod, där automatväxellådan automatiskt väljer växlingssteg efter givna villkor. I den första automatväxelmoden kan väljas olika manöverlägen genom inställning av manöverspaken i olika vinkellägen relativt x-axeln. Läge utmed x-axeln kan exempelvis motsvaras av neutralläge N, medan vridning i en förutbestämd vinkel i en riktning +v kan motsvaras av körläge D och en motsvarande vridning i motsatt riktning -v ger backläge R. Omställningen mellan olika manöverlägen i denna första manöverrnod sker således genom svängning av manöverspaken 1 kring z-axeln.
Yttertigare lägen, tex ett P-läge, t ex beläget utanför R-läget är en tänkbar variant, som beskrives och visas iden andra utföringsforrnen, bl.a. ifig. 7.
Fig. 6 visar schematiskt ett exempel på rörelsemönstret för manöveranordningen enligt den första utföringsformen, varvid inses att enligt den visade utföringsforrnen manöverspaken i alla omställningsrörelser sker kring en gemensam svängningspunkt och motsvarande origo O i koordinatsystemet.
Omställning från den första manövermoden till den andra manövermoden, som visas i fig. 3 och 4 sker genom uppsvängning av manöverspaken vinkeln u, i det visade exemplet ca 90°, såsom visas i fig. 5 och 6, men kan vara en mindre eller större vinkel.
Omsvängningen sker härvid i ett med x-z-planet parallellt plan så att spaken i ett neutralläge i den andra manövermoden huvudsakligen sträcker sig i z-axelns riktning (eller med en viss lutning). Denna omställningsrörelse mellan de båda manövermoderna sker således genom svängning av spaken kring en geometrisk svängningsaxel 6 som sträcker sig huvudskligen i y-axelns riktning. Denna omställningsrörelse förutsättes härvid ske från neutralläge i den första manöverrnoden, men kan altemativt ske från annat manöverläge, exempelvis körläge D, varvid rörelsen “m 15 20 25 30 520 816 sker i ett relativt x-z-planet vinklat plan. I den andra manövermoden kan exempelvis automatväxellådan omställas manuellt, dvs. att föraren väljer tillfälle för växling mellan de olika växlingsstegen. Detta sker genom svängning av manöverspaken kring en geometrisk svängningsaxel 7, som sträcker sig i y-axelns riktning, varvid spaken svänger från ett neutralläge, exempelvis upprätt läge M med en vinkel framåt +r° till läge M+ altemativt med en vinkel -r° till läge M-. Denna omställning sker således i ett med y-z-planet parallellt plan. Med återtjädrande medel strävar spaken att självinställa sig till M-läge och återfiädrar därför från läge M+ respektive M-. Lämpligen innebär varje pendling från M till läge M+ uppväxling med ett växlingssteg medan varje pendling från M till M- innebär nedväxling med ett växlingssteg, vilken rörelse överföres på ett sätt som närmare beskrives nedan.
Vid den aktuella typen av manöveranordning är manöverspaken ej fritt ledad kring sin svängnlngspunkt, utan dess rörelser begränsas till de ovan beskrivna manöverlägena, dvs såväl till sin riktning som till sin utsträckning av någon fomf av rörelsebegränsande organ, t ex styrorgan för manöverspakens rörelser och lägen. l dessa styrorgan ingår i det visade exemplet ett antal styrbanor, som är anordnade i anslutning till ett fast parti l manöverkonsolen 2. Styrbanoma är avsedda att samverka med ett på manöverspaken 1 anbragt styrdon 8, som är inrättad att vara förankrat i manöverspaken för att följ med i dess rörelser och att med en fjädrande styrtapp 9 inskjuta i styrbanoma för att följa deras sträckning. Styrorganen beskrives ej närmare i denna ansökan utan beskrives i närmare i ett exempel i den tidigare nämnda SE 9802105-8, till vilken hänvisas.
För att överföra manöverspakens 1 eller manöverdonets lägen och rörelser till det avsedda driftstillståndet hos den anordning som skall manövreras, i exemplet växellådan, är manöveranordningen enligt uppfinningen försedd med dels en rörelseöverförande anordning 10 för det manuellt omställbara manöverdonet eller manöverspaken, dels en sensoranordning 11 för elektrisk eller optisk avkänning av den rörelseöverförande anordningens lägen samt dels ej visade tranmissionsorgan för omvandling och överföring av de i sensoranordningen uppträdande signalema för att styra den omställbara anordningen som skall manövreras.
Den röreiseförande anordningen 10 och sensoranordningen 11 skall beskrivas med hänvisning till en andra utföringsform av manöveranordningen, som visas i fig. 7-13, A10 15 20 25 30 520 816 men dessa anordningar enligt uppfinningen ingår även i den ovan beskrivna manöveranordningen enligt fig. 1-6.
Manöveranordningen iden andra utföringsformen visas i sin första manövermod i fig. 7 och skiljer sig från den första utföringsformen med en något annorlunda utformning av manöverspaken 1 och manöverkonsolen 2. Vidare uppvisar manöveranordningen i den andra utföringsfomten fyra manöverlägen i den första manövermoden, nämligen PRND, där det tillkommande läget P är parkeringsläge, i vilket fordonets kraftöverföring är låst så att fordonet ej kan rulla. l likhet med andra manöveranordningar är denna med fördel försedd med s k shift lock eller skiftlås, som vanligen innebär att växling från P-läge ej kan ske utan att bromspedalen är nedtryckt, vilket är en säkerhetsåtgärd.
Av sprängvyn i fig. 8 framgår väl de olika ingående delama i manöveranordningen och särskilt den rörelseöverförande anordningen 10 samt sensoranordningen 11. Den rörelseöverförande anordningen består av en tillsammans med manöverspaken i dess svängningsrörelse kring en liggande axel 6 relativt manöverkonsolen 2 svängbar del 12. Denna är närmare bestämt svängbart lagrad i en i manöverkonsolen 2 fast anbragt del 13, som uppvisar två gavelpartler 14, 15 med var sitt lagringshål 16 för den genomgående svängningsaxeln 6 som sträcker sig i y-axelns riktning. Den svängbara delen 12 uppvisar även lagringsytor 17 för svängbar lagring av manöverspaken kring den stående axeln d v s z-axeln som beskrivits i anslutning till den första utföringsfomien. På motsvarande sätt uppvisar manöverspaken mot lagringsytoma 17 vända plana lagringsytor 18. För styming av lagringsrörelsen kring den axel som är stående i den första manövermoden och i neutralläge vinkelrätt mot den liggande axeln 6 uppvisar manöverspaken 1 ett nedskjutande cylindriskt parti 19 som samverkar med ett motsvarande uppstående cylindriskt parti 20 från den svängbara delen 12. Den fasta delen 13 uppvisar vidare de ovan nämnda styrbanoma 21 som är inrättade att samverka med den ovan beskrivna styrtappen 9, som är tjäderbelastad medelst en tryckfiäder 22 och medföljer i manöverspakens 1 svängningsrörelse kring de båda korslagda axlama, som således skär varandra i en gemensam skämingspunkt, se även fig. 9.
Den kring den liggande axeln 6 svär *bara delen 12 uppvisar lagnngshål 23 avsedda atti monterat skick vara positionerade axiellt i linje med det fasta partiets 13 lagringshål 10 15 20 25 30 520 816 16 för att mottaga den genomgående axeln som bildar svängningscentrum för den svängbara delen. Från svängningscentrum utskjuter två inbördes parallella på avstånd från varanda belägna utsprång 24, som i monterat skick är avsedda att anligga mot insidan av de båda gavelpartiema 14, 15. Åtminstone det ena utsprånget 24 uppbär på avstånd från svängningscentrum, dvs axeln 6 för den svängbara delen 12 ett sensororgan 25, exempelvis i form av en permanentmagnet, som är mycket liten d v s har mycket liten utsträckning i svängningsriktningen. Vidare uppvisar den svängbara delen ett andra svängningscentrum 26 i form av ett genomgående hål eller två varandra motsatta hål för en ytterligare svängningsaxel 27 som sträcker sig parallellt med den första, liggande svängningsaxeln 6. Svängningsaxeln 27 uppbär ett skruvhjul 28, som är inrättat att rotera tillsammans med svängningsaxeln 27. Denna uppvisari sin ena ände en ann 29, som är fast anbragt på svängningsaxeln 27 och därmed inrättad att svänga tillsammans med denna. Armen 29 bildar en svängarm och uppbär ett andra sensororgan 20 exempelvis i form av en liten pennanentmagnet som således har mycket begränsad utsträckning i svängningsriktningen.
Det fasta partiet 13 som således är anbragt i manöverkonsolen 2 uppbär en fast del av sensoranordningen 11 i form av ett sensorplan 31 i form av en yta som i ett och samma plan uppbär ett fast sensorarrangemang 32 med fasta sensorer vilka är utplacerade efter ett särskilt bestämt mönster, som närmare skall beskrivas nedan.
Sensorplanet 31 sträcker sig vinkelrätt mot de båda svängningsaxlamas 6 och 27 axelriktning och parallellt med utsprångets 24 rörelseplan, som i sin tur är parallellt 15 mot sensoranordningen är anslutet ett kretskort 33 med elektriska kontaktpunkter som är med de båda gavelpartiemas 14, varandra vända insidor. Till avsedda att anslutas mot de olika fasta sensorema i sensorarrangemanget 32, för att uppfånga elektriska eller optiska sensorsignaler och omvandla dessa för överföring via ledningar eller trådlöst till växellådan för styming av denna. 34 visar en skyddskápa att anslutas utanför kretskortet och sensorarrangemanget.
Fig. 9 visar med en perspektivvy några centrala delar av den rörelseöverförande anordningen, nämligen de båda svängningsaxtama 6 och 27, där svängningsaxeln 27 uppbär svängarrnen 29. Vidare framgår att i den rörelseöverförande anordningen ingår ytterligare ett skituvhjui 35 sorn är ar-ibragt på rnanöverspakerns rtedskjutande “app 19 och inrättad att medfölja i manöverspakens 1 svängningsrörelser i den första '10 15 20 25 30 520 816 manöverrnoden genom rotation kring axeln 36 som i den första manövermoden med nedfälld manöverspak 1 sammanfaller med den stående axeln z. Skruvhjulet 35 står i gäng- eller kuggingrepp med skruvhjulet 28 på svängningsaxeln 27. Härigenom åstadkommes genom en svängningsrörelse hos manöverspaken 1 kring axeln 36 en svängningsrörelse hos svängarmen 29 som står i proportion till manöverspakens svängningsrörelse i den första manöverrnoden. Denna svängningsrörelse hos svängarmen 29 sker således i ett plan som sträcker sig parallellt med sensorplanet och det rörelseplan som det svängbara partiet 13 rör sig i med tillhörande sensororgan 25 vid omställning från den första manövermoden till den andra manövemioden. Vid en manöverrörelse i den andra manövermoden, som visas i fig. 4 utför spaken fortfarande sin manöverrörelse kring axeln 36 som därvid är omsvängd till att vara en liggande axel motsvarande x-axeln och även då sker via de rörelseöverförande organen 28, 35 d v s skruvhjulen, en svängningsrörelse hos svängarrnen 29 i samma plan som tidigare.
För att möjliggöra att svängningsaxlama 6 och 36 korsar varandra i en gemensam punkt 38 sträcker sig axeln 6 genom en genomgående urtagning 39 i den nedskjutande tappen 19, se fig. 9. Urtagningen 39 är utformad så, att spakens vridningsrörelser medges kring axeln 36 inom det valda vridningsintervallet.
Som framgår av fig. 8, 9, 10 och 11 är en tjädermekanism 40 anbragt i svängningspartiets 10 ena utsprång 24, närmare bestämt vid det utsprång där axeln 27 utskjuter i sin ände som är motsatt änden som uppbär sensorarrnen 29.
Fjädermekanismen 40 är inrättad att utöva en fiäderkraft på axeln 27 såväl radiellt som axiellt. Fjädem 40 utgöres av en förspänd, bockad trådfiäder som i sin ena ände 41 är infäst i utsprånget, svängd mnt en tapp 42 och förspänd med sin andra ände 43 mot axeln 27,_i ett periferiellt spår 44, se fig. 9 och snittet i fig. 11. Den radiella fiäderkraften tillförsåkrar att skruvhjulen 28, 35 anligger glappfritt mot varandra. Den axiella stymingen eller fjäderverkan, dvs i axialled, erhålles genom att fiädem tar stöd runt axelns 27 hål 44 i en fast axelhylsa 45 i utsprånget 24, se snittet i fig. 11. Genom att det motsatta hålet 4b i axelhylsan 45 bildar en fast konisk lageryta som samverkar med en konisk lageryta 47 på sensorarmens 29 nav 48 erhålles en glappfn' centrering av axelns 27 motsvarande ände, medan den motsatta änden hålles radiellt anpressad 110 15 20 25 30 520 816 framåt i riktning mot skruvhjulet 35, vars spår annars pressar det andra skruvhjulet 29 bakåt.
Sensorarrangemanget skall närmare förklaras med hänvisning till fig. 9, 12-14. Fig. 9, 12 och 13 där det fasta sensorarrangemanget 32 visas med streckade linjer och övriga delar av konsolen är utelämnade visar manöverspaken 1 i liggande d v s i sin första manövermod varvid svängpartiets 10 utsprång 24 som uppbär det första rörliga sensororganet 25, befinner sig i ett mot den första manövermoden svarande svängningsläge kring manöverspakens svängningsaxel 6, som för enkelhets skull betraktas som en horisontalaxel utgående från att manöveranordningen inte är lutad sidledes i sin montering i exempelvis ett motorfordon. Sensorarmen 29 befinner sig i ett svängningsläge kring sin axel 27 och bibehåller sitt relativa svängningsläge relativt utsprånget 14 vid svängning av spaken 1 kring horisontalaxeln 6, men är således inrättad att vid sidovridning av spaken i den första manövemioden mellan olika manöverlägen kring axeln 36 utföra en svängningsrörelse kring sin egen axel 27. Fig. 9 och 12 visar spaken 1 och därmed sensorarmen 29 i ett första läge, medan fig. 13 visar ett andra läge i den första manövermoden.
Fig. 9 visar det fasta sensorplanet 31 så att det fasta sensorarrangemanget 32 är väl synligt. Härav framgår att det fasta sensorarrangemanget består av två fasta sensorgrupper 32a, 32b. Varje sensorgrupp består av enskilda sensorelement, som är inrättade att vara positionerade med en första rad som är avsedd att samverka och därmed ett i sänder kunna vara belägna mitt för det rörliga sensorelementet 30 på sensorarrnen 29, medan separata sensorelement 32ab och 32bb är inrättade att samverka med det rörliga sensorelementet 25 på utsprånget 24 för att detektera vald manöverrnod.
I det visade exemplet är i första gruppen sensorelement 32a således anordnade i första raden fyra sensorelement, vart och ett representerande ett läge i första manöverrnoden, d v s PRND, medan den första raden i den andra gruppen representerar manöverlägen M d v s neutralläge M respektive M+ och M- i den andra manövennoden. Vid tre manöverlägen, såsom i det första utföringsexemplet, väljes tre fasta sensorelement. Genom utnyttjande av logisk teknik tex. baserad på Grey-koder kan antalet sensorelement vara lägre än antalet lägen. Sensorelementen kan -1o 15 20 25 30 'färr- szo 816 10 exempelvis utgöras av Hall-element som är inrättade att avge en elektrisk signal vid förändring av ett magnetfält vid elementet, vilket åstadkommes genom att de rörliga sensorelementen 25, 30 är permanentrnagneter som placeras i läge mitt för respektive Hall-element respektive är avlägsnat från Hall-elementet. Den första raden i respektive grupp kan med fördel vara bågfonnigt arrangerade för att följa den svängningsrörelse som det rörliga sensorelementet 30 utför vid sensorarmens 29 svängning kring axeln 27. Således intar armen 29 ett svängningsläge i den första sensorgmppen 32a som motsvarar ett manöverläge för spaken 1 i sin första manövennod.
Fig. 14 åskådliggör sensoranordningens läge i den andra manövermoden med växelspaken 1 i ett upprest, stående läge. Härvid medföljer således den svängbara delen 10 i denna svängningsrörelse kring axeln 6 varvid utsprånget 24 och det rörliga sensorelementet 25 omsvänges med en svängningsvinkel som motsvarar spakens omställningsrörelse mellan de båda manövermoçlema. Härvid hamnar de rörliga sensorelementen mittför den andra gruppen av fasta sensorelement 32b. Modläget detekteras härvid genom att det rörliga sensorelementet 25 nu aktiverar det fasta sensorelementet 32bb. Manövrering av manöverspaken i den andra manövermoden åstadkommer härvid svängning av sensorarmen 29 kring sin axel 27 varvid sensorarmens rörliga sensorelement 30 växlar mellan de tre fasta sensorelementen som i tig. 13 indikerar lägena M respektive M+ och M-.
På detta sätt reduceras således spakens rörelse i rummet även vid denna typ av manöveranordning där manöverdonet eller manöverspaken omställes mellan två eller flera radikalt åtskilda positioner genom stora rörelser, i detta fall liggande respektive stående position till att det erhålles en tvådimensionell rörelse för de sensorbärande elementen. På detta sätt erhålles dessutom en logisk och enkel signalbehandling som på ett i och för sig känt sätt kan innebära att elektriska, eller i det fall optiska eller elektrooptiska element utnyttjas. Optiska signaler kan avges via transmissionsorgan i fonn av ledningar till den anordning som skall manövreras. Oavsett val av teknik avges styrsignaler som motsvarar läget eller manöverrörelsen och mottages för omställning av den anordning som skall manövreras. På ett i och för sig känt sätt kan i kretskorten eller i styrorganen vid växellådan ingå logik för att räkna aktiveringsrörelsen vid upp- och ned-växlingen i den andra manövermoden. Sålunda stegas växellådan upp med ett steg för varje omställning från neutralläget M till M+ och på motsvarande stegas '10 520 816 11 växellådan ned för varje pendling av manöverspaken och därmed sensorarmen 29 mellan M-läge och M-.
Uppfinningen är ej begränsad till ovan beskrivna och på ritningama visade utföringsexempel, utan kan varieras på ett flertal sätt inom ramen för efterföljande patentkrav. Parkeringsläget P kan exempelvis utgöras av en tredje manöverrnod och istället intagas genom nedtryckning av spaken 1 från neutralläge utmed x-axeln i ett urtag i stödytan 4. Spaken bringas härvid att svänga kring y-axeln för att låsas i P-läge.
Det är även tänkbart att signalema från sensoranordningen överföres trådlöst, t.ex. i form av radiosignaler, till växellådan. Skruvhjulen kan ersättas med annan mekanik, t.ex. en kamkurva eller styrspår på spaken och en kamföljare eller spåravkännare på axeln. Fler än två manöverrnoder är tänkbara.

Claims (5)

'10 15 20 25 30 520 816 12 PATENTKRAV:
1. Manöveranordning, innefattande ett manöverdon (1) och en manöverkonsol (2) och försedd med åtminstone en Iedanordning (3) medelst vilken manöverdonet är ledbart anordnat relativt manöverkonsolen för omställning mellan ett antal manöverlägen varvid manöverdonets manöverlägen kring nämnda Iedanordning är avsedda att överföras till motsvarande driftstillstånd hos en anordning som skall manövreras, vilka manöverlägen innefattar åtminstone två olika manövermoder, en första manövermod, i vilken manöverdonet är omställbart genom svängning mellan ett antal manöverlägen, och en andra manöverrnod, i vilken donet är omställbart genom svängning mellan ett ytterligare antal manövertägen, varvid omställning mellan manöverrnodema sker genom en ytterligare svängning av manöverdonet, varvid ingår en rörelseöverförande anordning (10) för manöverdonets (1) rörelser och en sensoranordning (11) för avkänning av den rörelseförande anordningens rörelser och signalöverförande organ för överföring av signaler till den anordning som skall manövreras, varvid är inrättat ett sensorplan (31) med ett tvådimensionellt fast sensorarrangemang (32) med fasta sensororgan och ett i den rörelseöverförande anordningen ingående parti (24) som är inrättat att röra sig utmed det fasta sensorplanet och uppbära ett tvådimensionellt rörligt sensorarrangemang med åtminstone ett första rörligt sensororgan (25) som är rörligt utmed det fasta sensorplanet varvid det fasta sensorarrangemanget uppvisar åtminstone två grupper av sensororgan (32a, 32b) i sensorplanet och nämnda rörelseöverförande första sensorbärande parti (24) med nämnda rörliga sensororgan är inrättat att medelst den rörelseöverförande anordningen omställas mellan gruppema av fasta sensororgan i beroende av manöverdonet (1) mellan manövermodema, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den rörelseöverförande anordningen (11) uppvisar ett andra sensorbärande parti (29) som är inrättat att uppbära åtminstone ett andra rörligt sensororgan (30) och att medfölja i det första partiets (24) omställningsrörelse utmed sensorplanet och att i beroende av manöverrörelsema i respektive manövermod omställas i en rörelse utmed sensorplanet relativt det första partiet och därmed mellan olika sensororgan inom respektive grupp (32a, 32b) av fasta sensororgan. . , _ , _ , '10 15 20 25 30 520 816 13
2. Manöveranordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den rörelseöverförande anordningens (10) första sensorbärande parti (24) är inrättat att tillsammans med manöverdonet (1) svänga kring en första svängningsaxel (6) för omställningen mellan manövermodema, men är orörlig vid manöverdonets svängning kring en andra svängningsaxel (36) för omställning mellan de olika manöverlägena inom respektive manövermod och att det andra sensorbärande partiet (29) är svängbart anbragt kring en separat svängningsaxel (27) parallell med det första partiets svängningsaxel för svängning tillsammans med manöverdonet mellan de olika manöverlägena inom respektive manövennod.
3. Manöveranordning enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den rörelseöverförande anordningen (10) innefattar en skruvhjulsväxel med ett första skmvhjul (35) som är inrättat att tillsammans med manöverdonet (1) rotera kring den andra svängningsaxeln (36) och ett andra skruvhjul (28) som är inrättat att stå i ingrepp med det första skruvhjulet och att rotera tillsammans med nämnda andra sensorbärande parti (28) kring den separata svängningsaxeln (27).
4. Manöveranordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de fasta sensorelementen (32a, b) utgöres av element, som är inrättade att avge en elektrisk signal vid ändring av ett magnetfält vid respektive element.
5. Manöveranordning enligt patentkrav 4, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att de fasta sensorelementen (32a, b) utgöres av Hall- element medan de rörliga sensorelementen (25, 30) utgöres av permanentmagneter.
SE0102971A 2001-09-05 2001-09-05 Manöveranordning SE520816C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102971A SE520816C2 (sv) 2001-09-05 2001-09-05 Manöveranordning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102971A SE520816C2 (sv) 2001-09-05 2001-09-05 Manöveranordning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0102971D0 SE0102971D0 (sv) 2001-09-05
SE0102971L SE0102971L (sv) 2003-03-06
SE520816C2 true SE520816C2 (sv) 2003-09-02

Family

ID=20285254

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0102971A SE520816C2 (sv) 2001-09-05 2001-09-05 Manöveranordning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE520816C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0102971L (sv) 2003-03-06
SE0102971D0 (sv) 2001-09-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4132661B2 (ja) 操縦装置
US5675359A (en) Joystick controller
JP4629591B2 (ja) シフト装置
US7490530B2 (en) Haptic feedback input device
JP4806647B2 (ja) 変速機用操作レバーのレバー操作位置判定装置
JP2004326163A (ja) ストークスイッチ
JP2011503462A (ja) 電気機械変換装置
US11073205B2 (en) Shift lever assembly with position sensing
JP3447482B2 (ja) 車両の変速操作装置
CN110300692A (zh) 用于控制车辆的设备和方法以及车辆
JP2994034B2 (ja) 歯車位置センサ
JP2009541830A (ja) 電気的制御装置
JP2019089540A (ja) シフター・アセンブリ
JP2003312301A (ja) 手動変速モードを具備した自動変速機用コラムタイプシフトレバーの構造
US6427553B1 (en) Maneuvering device
SE520816C2 (sv) Manöveranordning
US6538637B1 (en) Intrinsic console with positionable programmable multi-function multi-position controllers
JP2004511739A (ja) 自動車のギヤチェンジ機構
JP6054787B2 (ja) 変速操作装置
JP2017178060A (ja) シフト装置
SE509520C2 (sv) Anordning för vinkelinställning av ett riktningsvisande föremål
KR100481813B1 (ko) 자동차용 조이스틱 핸들
CN207650642U (zh) 一种汽车自动变速器挡位开关
KR100656936B1 (ko) 시프트 바이 와이어 시스템
JPH10278608A (ja) チェンジレバーユニット

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed