SE520245C2 - Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag - Google Patents

Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag

Info

Publication number
SE520245C2
SE520245C2 SE0202558A SE0202558A SE520245C2 SE 520245 C2 SE520245 C2 SE 520245C2 SE 0202558 A SE0202558 A SE 0202558A SE 0202558 A SE0202558 A SE 0202558A SE 520245 C2 SE520245 C2 SE 520245C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
line
magazine
delimiting
conduit
arrangement
Prior art date
Application number
SE0202558A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0202558L (sv
SE0202558D0 (sv
Inventor
Abdullah Alhomsi
Original Assignee
Abdullah Alhomsi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Abdullah Alhomsi filed Critical Abdullah Alhomsi
Priority to SE0202558A priority Critical patent/SE0202558L/sv
Publication of SE0202558D0 publication Critical patent/SE0202558D0/sv
Publication of SE520245C2 publication Critical patent/SE520245C2/sv
Publication of SE0202558L publication Critical patent/SE0202558L/sv
Priority to PCT/SE2003/001314 priority patent/WO2004020321A1/en
Priority to AU2003253549A priority patent/AU2003253549A1/en

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G11/00Arrangements of electric cables or lines between relatively-movable parts
    • H02G11/006Arrangements of electric cables or lines between relatively-movable parts using extensible carrier for the cable, e.g. self-coiling spring
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G11/00Arrangements of electric cables or lines between relatively-movable parts

Description

40 45 50 55 60 65 520 245 2 medelst en riktningsanordning i stationen mot en uttagsdel vari kontakteringen fullbordas. Övertöringsorganet utsträcks från fordonet t ex medelst en kabelvinda som drivs av en elmotor eller medelst någon annan utsträckningsmekanism som kan monteras bakom nummerskylten.
Användningen av de ovan nämnda tillämpningama har varit begränsad pga. att anordningen inte tillåter ett estetiskt tilltalande kompakt produktutförande och/eller pga. svårigheten att linda ledningarna eller sladden i synnerhet i fruset läge och/eller för att de mekaniska komponenterna krånglar eller slits vid användningen och/eller för att anordningen inte tillåter tillverkningen till en kostnad som medför en låg konsumentkostnad som motsvarar den erhållna användaniyttan.
För att användningen och därmed kommersialiseringen av en magasineringsanordning ska bli möjlig krävs: 1- att den manuella återställningen av ledningarna efter användningen till magasineringsläget kan ske lätt och snabbt under alla förhållanden. 2- att anordningen är utan rörliga delar t ex släpringsdon som kan fastfrysa, inskränka driftsäkerheten eller begränsa livslängden. 3- att anordningen är enkel och tillåter tillverkningen till ett lågt pris och därmed resulterar i ett lågt kundpris i förhållande till den erhållna nyttan. 4- att anordningen tillåter utföranden som är kompakta och estetiskt tilltalande som kan integreras i maskinen/fordonet eller monteras utan någon nämnvärd negativ inverkan på maskinen eller fordonets utseende. 5- att anordningen kan anpassas till maskinens fysiska dimension eller form.
Kommersialisering av någon av de kända anordningama i stor skala har varit begränsad. Svårigheten har bestått i att tillfredsställa ovannämnda krav med en anordning som består av enkla komponenter och därmed med relativt låg produktionskostnad och som kan integreras/monteras i flertalets maskiner och fordonstyper utan inverkan på utseendet.
Lösningarna som omfattar inpackning eller lindning av ledningen i ett inhysningsutrymme innebär många manuella moment och/eller att utrymmet måste vara påtagligt stort i förhållande till ledningens volym och eller att användaren måste vända på maskinen vid utdragning och inpackning av ledningen. Dessutom, kan utdragning av ledningen ur dessa anordningar resultera i att större längd än den som användaren avsett lämnar inhysningsutrymmet. Lösningama som omfattar en kabelvinda med automatisk återspolning innebär att en relativt tjock anordning alternativt en anordning med stor diameter om en viss ledningslängd ska inhysas. Dessutom, kan kabelvindan omfatta ett släpringsdon vilket dels innebär en fördyming och dels en ökning av anordningens komplexitet som innebär en minskning av driftsäkerheten. Den besläktade automatiska lösningen omfattar 70 75 80 85 90 95 100 5 0 . ' 'IO ' . v' '. .. I a.. 2 2 - .. .. . . - - .. . . . .. ... . 2“ z » -. . .. . - . n» H. ., , _ _ _; :sa . . u i - - . . . -. .. - . u , , I' ' .lçe f .v . u f- n . ~- .. .. .. .- 3 dessutom en mekanism för utsträckning av överföringsorganet, t ex: en elmotor, och en anslutningsstation vilket innebär en väsentlig mer komplex och dyrare anordning.
Syftet med denna uppfinning är att åstadkomma en enkel kommersiellt gångbar anordning för manuell anslutning av maskiner, elapparater, fordon och släpfordon till fasta eller mobila energiförsörjningskällor, som omfattar en eller fler ledningar, hädanefter kallad ledning, varvid ett kontaktdon är anordnat och ett magasin för inhysning av ledningen som kan tillåta ett kompakt utförande utan dyrbara eller rörliga delar, som är lätt att montera eller integrera i flertalet maskin- eller fordonstyper och som kan tillverkas till en låg kostnad.
Detta syfte uppnås genom en enkel anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon/släpfordon till fasta eller mobila energiförsörjningskällor som omfattar en ledning varvid ett kontaktdon är anordnat och magasin för inhysning av ledningen som uppvisar de särdrag som är beskrivna i den följande beskrivningen och i patentkraven.
Sammanfattning av uppfinningen Föreliggande uppfinning har som ändamål att ange en enkel anordning för manuell anslutning av maskiner till energiförsörjningskällor, som omfattar en ledning varpå ett kontaktdon är anordnat och minst ett magasin för inhysning av ledningen efter avslutad användning som kan tillåta ett kompakt utförande utan dyrbara eller rörliga delar, som lätt kan monteras eller integreras i maskinen/fordonet och som kan tillverkas till en låg kostnad.
Föreliggande uppfinning anger härvidlag en anordning för manuell anslutning av maskiner, inklusive elapparater och fordon/släpfordon, till fasta eller mobila energiförsörjningskällor och som kan vara fristående eller anordnad i maskinen som består av: - en ledning avsedd för energiöverföring försedd med ett anpassat flexibelt förstyvningsarrangemang och ett lämpligt kontaktdon avsett fór anslutning av maskinen. - minst ett anpassat magasin, för inhysning av ledningen inklusive förstyvningsarrangemanget, försett med minst ett avgränsningsarrangemang vars uppgift är att definiera ett angivet löpníngsmönster vid utdragning och inmatning av ledningen varvid - en utdragning av en avsedd längd av ledningen kan ske i ett eller flera, i huvudsak, linjära utdragningsmoment som föranleder en definierad förflyttning av minst en böjd del av ledningen i magasinet och att ledningen tvingas löpa längsefter minst ett av 105 110 115 120 125 130 135 - - | v nu 520 245 ~ | f u u 4 avgränsningsarrangemangen samt att endast den avsedda ledningslängd som motsvarar utdragningsmomentet förlöper ur magasinet. - en fullständig magasinering sker medelst ett eller flera manuella, i huvudsak, linjära inmatningsmoment som föranleder en definierad förflyttning av minst en böjd del av ledningen i magasinet och att ledningen tvingas löpa längsefter minst ett av avgränsningsarrangemangen tills en avsedd magasinering är fullbordad vilket härvidlag resulterar i att en avsedd ledningslängd magasineras i ett förutbestämt magasineringsmönster.
I en utföringsform av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är minst ett av avgränsningsarrangemangen böjt eller halvmånformat i lednings löpningsriktning vilket tvingar ledningen att ändra riktningen medan den löper i magasinet och/eller definierar löpningsmönstret vid imnatningen eller utdragningen.
I andra utföringsformer av en anordning enligt föreliggande uppfinning är förstyvningsarrangemanget en kärna med anpassad styvhet och flexibilitet av t ex plastmaterial, glas- eller kolfiber eller stålspiral eller en kombination därav.
I andra utföringsformer av en anordning enligt föreliggande uppfinning består förstyvningsarrangemanget av material vars flexibilitet och styvhet är anpassad och vari ledningen är inbäddad eller ingjuten.
I en utföringsform av en anordning enligt föreliggande uppfinning, består förstyvningsarrangemanget av ett spiralformat hölj e med anpassad styvhet och flexibilitet.
I andra utföringsfonner av en anordning enligt föreliggande uppfinning, består förstyvningsarrangemanget av ett slangliknande arrangemang med anpassad styvhet och flexibilitet.
I en annan utföringsforrn av en anordning enligt föreliggande uppfinning, består minst ett av avgränsningsarrangemangen av minst ett avgränsningselement som är separerat från följande avgränsningsarrangemang i ledningens löpningsriktning för att t ex minska anordningens vikt eller underlätta dräneringen av insamlat vatten eller för att underlätta höjningen av magasinet.
I en utföringsforrn av en anordning enligt föreliggande uppfinning är avgränsningselementen roterande för att minska friktionsmotståndet vid inmatningen av ledningen.
I andra utföringsformer av en anordning enligt föreliggande uppfinning, innefattar anordningen minst två magasin i två olika plan vilket ökar magasineringskapaciteten. 140 145 150 155 160 165 170 | ; o | v: 520 245 5 I en utföringsform av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är magasinet monterat bakom nummerskylten på fordonet.
I en utföringsforrn av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är anordningen kompletterad med ett arrangemang för påläggning av en ytterligare ledningslängd än den som kan magasineras genom inmatningen i magasinet.
I en arman utföringsforrn av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är ledningen ansluten genom t ex ett relä till ett larm, exempelvis fordonets signalhom, som aktiveras om fordonets motor startas medan ledningen är kopplad till energikällan.
I en annan utföringsfonn av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är magasinet böjbart för anpassning till maskinens form, exempelvis, till kofångarens fonn eller till fordonets/släpvagnens underrede.
I en utföringsforrn av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är minst ett av avgränsningsarrangemangen en del av ett rektangulärt, runt eller ovalt rör vars axel är parallell med ledningens löpningsriktning längs samma avgränsningsarrangemang.
I en annan utföringsform av en anordning enligt föreliggande uppfinning, är kontaktdonet hopfällbart för bättre anpassning till anordningens tjocklek och utseende.
Kortfattad beskrivning av ritningarna Fortsättningsvis hänvisas i beskrivningen till bilagda figurer för en bättre förståelse av uppfinningen och dess utföringsformer, där: Fig. 1 visar ett exempel som illustrerar anordningens huvudkomponenter och hur den kan utformas och integreras i en elapparat, nämligen en köksassistent.
Fig. 2 och fig. 3 visar två utförandeexempel på förstyvningsarrangemangen.
Fig. 4 visar ett annat exempel på utformning av anordningen som omfattar ett fristående magasin.
Fig. 5 visar samma anordning som i fig. 4 i sprängt läge som visar ett exempel på utformning av avgränsningsarrangemangen.
Fig. 6 illustrerar ledningens bestämda löpningsmönster vid inmatning och utdragning av ledningen för anordningen i fig. 4.
Fig. 7 illustrerar hur avgränsningsarrangemangen i anordningen i fig. 4 kan omfatta mindre fasta eller roterande avgränsningselement.
Fig. 8 visar en anordning som består av två magasin varav det första matas direkt av den manuella inmatningskrafien och det andra matas av det första. 175 180 185 190 195 200 :I n n n., n n .n nn n, .n , 2 5 ° ~> -I- - -- - - n- n "L". LJ n n. n n n n n n n n ._ , . n . -nn p, nn n n n nn ni nn .. n n * I I H 0 n n n nn n n n. n n ~ v n nn ~ n n t. »n nn n 6 Fig. 9 visar en anordning som är avsedd att monteras bakom nummerskylten på ett fordon och som är kompletterat med ett arrangemang i form av en ram för påläggning av en ytterligare ledningslängd än den som kan inmatas i magasinet.
Fig. 10 illustrerar en böjbar anordning som har ett flexibelt magasin för anpassning till maskinens form t ex fordonets kofångare.
Fig. ll visar en anordning som är avsedd för montering i släpvagn med ett relativt längt och rektangulärt magasin.
Fig. 12 illustrerar en liknande anordning som i fig. ll som omfattar ett magasin vars avgränsningsarrangemang utgör en del av ett rör vars axel är parallell med ledningens löpningsriktning.
Fig. 13 visar ett hopfällbart kontaktdon som är anpassat till magasinets tjocklek.
Fig. 14 visar kontaktdonet i hopfállt läge.
F ig. 15 visar kontaktdonet under utfällning till användningsläge.
Fig. 16 visar kontaktdonet i användningsläge.
Fig. 17 illustrerar hur det hopfällbara kontaktdonet kan integreras i en anordning som är avsedd för montering bakom fordonens nummerskylt.
Detaljerad beskrivning av föredragna utföringsformer Nedan följer en detaljerad beskrivning av en anordning enligt föreliggande uppfinning för manuell anslutning av maskiner inklusive elapparater, fordon och släpfordon och fasta eller mobila energiförsöijningskällor. Anordningen enligt föreliggande uppfinning möjliggör manuell magasinering av ledningen i ett kompakt enkelt magasin som inte omfattar några rörliga eller komplexa delar som kan minska driftsäkerheten.
Detta möjliggör exempelvis iordningställning av ledningen tillhörande vissa el- och hushållsapparater som skrivare och kökselmaskiner efter användningen eller under transporten. Beträffande maskiner och fordon/släpfordon underlättar anordningen anslutningen genom att normalisera ledningens lokalisering och/eller magasinering på ett kompakt och diskret sätt samt skydda den efter användningen.
Anordningen i figur 1 är integrerad i en hushållsapparat, nämligen en köksassistent l-l som visas i figuren underifrån med bottenplattan 1-2 genomskinlig. Ledningen 1-3 som magasineras i ett tunt utrymme är försedd med ett förstyvningsarrangemang och det tvåpolí ga kontaktdonet 1-4 och fastansluten till avgränsningsarrangemanget 1-5 med ett lämpligt fäste.
Figuren visar ledningen under inmatningen strax innan fullständig magasinering är uppnådd och illustrerar allmänt det förutbestämda magasineringsmönstret. Figuren visar också hur 205 210 215 220 225 230 235 520 245 7 magasinet kan integreras i hushållsapparaten utan nämnvärd inverkan på apparatens utseende eller höjd. Anordningen magasinerar i detta exempel över l mzs ledningslängd om längden på köksassistenten är 30 cm.
Figur 2 visar ledningen med ett förstyvningsarrangemang som består av ett spiralformat hölje. Ledningen som omfattar 3 olika kopplingsledningar 2-1 är kopplad till det standardiserade trepoliga kontaktdonet 2-2 och skyddad av en slang 2-3.
Förstyvningsarrangemanget i detta exempel består av ett spiralhölje 2-4 som är tillverkat av en tättlindad Syrafast stålspiral med tråddiameter 1.8 mm.
Figur 3 illustrerar ett annat exempel på förstyvningsarrangemangen i form av en kärna. Käman som kan vara av lämpligt material som t ex glas- eller kolfiber består i exemplet av en stålspiral 3-2 som ligger med ledningen 3-l i en lämplig slang 3-3.
Figur 4 visar en fristående anordning 4-1 som kan monteras på t ex verkstadsmaskiner för anslutning via stickproppen 4-2 eller väggmonteras för anslutning av fler maskiner eller fordon via ett eluttag i stället för stickproppen i figuren. Anordningen i fig. 4 som illustreras vidare i figurema 5 och 6 är kompakt och har en totaltjocklek 4-3 på ll mm och magasinerar en ledning som är förstyvad med ett spiralformat hölje vars diameter är 8 mm.
Figur 5 visar samma anordning som i figur 4 i sprängt läge. Magasinet består av 7 olika avgränsningsarrangemang. Fem av dessa, 5-1 till 5-5, avgränsar ledningens rörelse i sidled och har ytor i magasinet vilkas höjd är något större än ledningshöljets diameter för att underlätta löpningen av ledningen 5-6. De övriga två, 5-6 och 5-7, är parallella och begränsar ledningens rörelse till ett plan. Tre av dessa avgränsningsarrangemang, 5-2, 5-4 och 5-5, har böjda ytor för att tvinga ledningen 5-8 att ändra riktning vid inrnatningen och/eller för att definiera löpningsmönstret vid utdragningen. Figuren illustrerar ledningen strax innan fullständig utdragning är uppnådd varvid en viss längd av ledningen 5-9 blir kvarhållen i magasinet.
Figur 6 illustrerar ledningens löpningsmönster vid utdragning från magasinerat läge 6-1 genom halvutdraget läge 6-II till strax före fullständigt utdraget läge 6-III och sedan vid inmatning genom halvinmatningsläge 6-IV åter till magasinerat läge 6-V varvid fullbordad magasinering är uppnådd. Den manuella utdragningskraften 6-l föranleder att den böjda delen av ledningen 6-2 trycker mot den böjda delen 6-3 vilket framtvingar en differentiell löpning av del 6-4 längs avgränsningsarrangemanget 6-5 och en dylik löpning av del 6-6 varvid både del 6-2 och 6-3 förflyttas till höger i figuren 6-7 och utdragningen av ledningen påbörjas.
Utdragningen fortsätter som läge 6-II illustrerar med kontinuerlig differentiell löpning tills 240 245 250 255 260 265 270 n, u- u u vv t; »a .n mi. v.
A i- .n . a n. v 1 -t n ,, . = i f . v a n i n -q , . | ut ._ f. n v t .. ,, ,, ,, . , I ß n m o s - o nu 4 u i; s o - > u _ t. n- .. ,, u ,, 8 läge 6-III strax före fullständig utdragning är uppnådd varefter delen 6-8 förflyttas mot avgränsningsarrangemang 6-9 samtidigt som en fullständig utdragning uppnås. Vid inledning av inmatningen med successiva inmatningsmoment och när den manuella inmatningskraften 6-10 förflyttar del 6-11 kan del 6-12 pga förstyvningen och en tillräcklig friktion längs del 6- 13 förflyttas till vänster i figuren vilket innebär en simultan rörelse för båda delarna. Om friktionen inte är tillräcklig når del 6-ll avgränsningsarrangemang 6-14 och därefter matas del 6-13 och 6-12 längs avgränsningsarrangemang 6-8 tills läge 6-15 och fullständig magasinering är uppnådda. Ledningens förstyvning hindrar ledningen vid utdragningen och inmatningen från att okontrollerat böjas inåt mot magasinets mitt och tillåter att relativt lång del av ledningen kan inmatas vid varje inmatningsmoment genom att hålla i ledningen exempelvis 30 cm från magasinet vid inledning av varje inmatningsmoment. Anordningen i figur 6 fungerar som en fiktiv kabelvinda med variabel diameter och en fast accentrisk axel.
Figur 7 visar hur avgränsningsarrangemangen kan omfatta separata fasta 7-1 eller roterande avgränsningselement 7-2. Ersättning av stora avgränsningsarrangemang med små kan minska anordningens vikt eller underlätta dräneringen för utomhusanvändning. Roterande element kan minska friktionen och ytterligare underlätta ledningens utdragning och inmatning. Om dessa element är fästa endast vid en sida kan anordningen böjas på samma sätt som anordningen i figur 10 med behållen funktion.
Figur 8 Visar hur anordningen kan bestå av två magasin i olika parallella plan.
Ledningen matas i magasinet vid zonen 8-1 till det översta magasinet 8-1 som är separerat av det understa 8-II medelst det gemensamma avgränsningsarrangemanget 8-2 som är kapad i figuren för illustrationens syfte. Ledningen löper vid inmatning i det översta magasinet ända fram till område 8-3 där den tvingas av avgränsningsarrangemang 8-4 att ändra både riktning och löpningsplan till det nedersta magasinet där löpningsmönstret liknar det i figur 1.
Utdragningen föranleder först att ledningen löper i det översta magasinet tills den når avgränsningsarrangemang 8-5 innan den börjar utdragas från det nedersta magasinet. De två magasinen i detta exempel är parallella och ledningen löper, huvudsakligen, i två horisontella plan. Anordningen kan utformas så att det nedersta magasinet bildar 90 grader med det översta dvs vrids runt den högre kanten av magasinet i figuren och ledningen löper då vertikalt i detta magasin. Denna modifikation och många andra som omfattar andra vinklar mellan magasinen kan tillåta bättre anpassning till vissa maskinformer.
Figur 9 illustrerar en anordning som är avsedd för anslutning av fordon till nätström och som är kompletterad med ett arrangemang för påläggning av en ytterligare ledningslängd än den som kan magasineras genom inmatningen i magasinet. 275 280 285 290 295 300 305 520 245 nu nu 9 Numrnerskylten kan monteras på en avsedd yta 9-1. Anordningen liknar i övrigt anordningen i figurema 5 och 6. Ledningen inmatas vid område 9-2. En ytterligare ledningslängd 9-4 påläggs i en profil 9-3 genom att lägga den i kanalen 9-5 och 9-6.
Ledningens förstyvning får den att utvidga sig in i profilen 9-3.
Figur 10 illustrerar en anordning som är böjbar för t ex anpassning till maskinens fonn. Anordningen är ritad som rak 10-1 och som böjd 10-2 med separerade avgränsningsarrangemang för illustrationens syfte. Avgränsningsarrangemangen 10-3 är separerade för att underlätta den avsedda höjningen. Figuren visar hur avståndet mellan avgränsningsarrangemangen vidgas 10-4 eller reduceras efter höjningen för att tillåta den samma utan att alstra stora påkänningar i magasinets konstruktion.
Figur 11 visar en anordning som huvudsakligen är avsedd för montering på släpfordon. Avgränsningsarrangemangen består av en lång rektangulär något flexibel plastprofil ll-1 och ett block ll-2 varvid ledningen 11-3 är anordnad. Kontaktdonet 11-4 är avsett för anslutning till motsvarande don i fordonets bakre del för ström- och signalöverföring mellan fordon och släpfordon. Anordningen som kan monteras på släpvagnens bogseringsbalkar eller på underredet illustrerar enkelheten varmed anordningen kan utformas. En dylik anordning med lärnpligt kontaktdon kan också monteras på fordon t ex på underredet för anslutning till nätström eller till husvagn.
Figur 12 visar ytterligare en anordning som är avsedd för släpfordon.
Avgränsningsarrangemangen utgör delar av ett ovalt rör vars axel är parallell till ledningens löpningsriktning och i det här exemplet tillsammans bildar ett ovalt rör 12-1. Den förstyvade ledningen 12-2 som är försedd med kontaktdonet 12-3 är fastansluten till det ledade locket 12- 4 och till släpvagnens ledningar 12-5. När locket 12-4 öppnas till vänster rimt en axel, som inte visas i figuren, kan ledningen utdragas totalt från magasinet. lrnatningen måste föregås av en manuell böjning och insättning av ledningen i magasinet.
Figur 13 visar ett hopfällbart kontaktdon som är anpassat till ett av anordningens utförande. Donet visas i viloläge. I uppfällt läge kan kontaktdonet ersätta den runda, trepoliga standardiserade stickproppen. Ledningen i figur 13 som är förstyvad med ett spiralforrnat hölje 13-1 och omfattar tre kopplingsledningar 13-2 är ansluten till en kassett 13-3. Två av kopplingsledningama nämligen fas och nolla är anslutna i kassetten till det flyttbara tvåpoliga kontaktdonet 13-4 via spiralsladden 13-5. Den tredje kopplingsledningen är ansluten till två jordningsplattor 13-6 som utgör två jordningsskenor när det tvåpoliga kontaktdonet förflyttas till dess avsedda plats 13-7 i uppfällt läge. 310 315 320 325 330 335 - . « - .a 520 245 c | » | w- 10 Figurerna 14, 15 och 16 visar hur kontaktdonet kan förvandlas från viloläget i figur 14 och genom vridning i figur 15 och insättning i kopplingsläget i figur 16 till en ersättare till den standardiserade runda stickproppen.
Figur 17 visar hur kontaktdonet kan integreras i anordningen för fordon som monteras bakom nummerskylten och som har beskrivits av figur 9. Kontaktdonet 17-1 har samma tjocklek och höjd som anordningen 17-2 och kan integreras i den utan inverkan på dess utseende. Det hopiällbara kontaktdonet kan också integreras t ex i de anordningar som är inbyggda i elapparater som datorer, skrivare och hushållsmaskiner.

Claims (15)

340 345 350 355 360 365 370 520 245 | - » . >. . . « I u 11 Patentkrav
1. - En anordning för manuell anslutning av maskiner, inklusive elapparater och fordon/släpfordon, till fasta eller mobila energiförsörjningskällor och som kan vara fristående eller anordnad i maskinen, kännetecknad av: - en ledning (1-3) avsedd för energiöverföring försedd med ett anpassat flexibelt förstyvningsarrangemang (2-4) och ett lämpligt kontaktdon (1-4) avsett för anslutning av maskinen. - minst ett anpassat magasin (4-1), för inhysning av ledningen inklusive förstyvningsarrangemanget, försett med minst ett avgränsningsarrangemang (1 1-1) vars uppgift är att definiera ett angivet löpningsmönster vid utdragning och inmatning av ledningen varvid - en utdragning av en avsedd längd av ledningen kan ske i ett eller flera, i huvudsak, linjära utdragningsmoment som föranleder en definierad förflyttning av minst en böjd del av ledningen (6-2) i magasinet och att ledningen tvingas löpa längsefter minst ett av avgränsningsarrangemangen samt att endast den avsedda ledningslängd som motsvarar utdragningsmomentet förlöper ur magasinet. - en fullständig magasinering sker medelst ett eller flera manuella, i huvudsak, linjära inmatningsmoment som föranleder en definierad förflyttning av minst en böjd del av ledningen (6-11) i magasinet och att ledningen tvingas löpa längsefter minst ett av avgränsningsarrangemangen tills en avsedd magasinering är fullbordad vilket härvidlag resulterar i att en avsedd ledningslängd magasineras i ett förutbestämt magasineringsmönster (6-V).
2. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att minst ett av avgränsningsarrangemangen är böjt eller halvmånforrnat (5-2, 5-4, 5-5) i ledningens löpningsriktning vilket tvingar ledningen att ändra riktningen medan den löper i magasinet och/eller definierar löpningsmönstret vid inmatningen eller utdragningen.
3. Anordning enligt patentkrav l, kännetecknad av att förstyvningsarrangemanget är en kärna (3-2) med anpassad styvhet och flexibilitet av t ex plastmaterial, glas- eller kolfiber eller stålspiral eller en kombination därav. 375 380 385 390 395 400 405 l' |. u' ~ . n f. .- u - . . . u v . 2 5 : :z gi'- z :. . . .. . -- . .n n. u» 3 ' ' " ' ' ' " .. . f . .. .. .. .. . | - 1 . t. -- . - »Q - v s - . - u . .- - . « I - - v 12
4. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att förstyvningsarrangemanget består av material vars flexibilitet och styvhet är anpassad och vari ledningen är inbäddad eller ingjuten.
5. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att fórstyvningsarrangemanget består av ett spiralforrnat hölje (2-4) med anpassad styvhet och flexibilitet.
6. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att fórstyvningsarrangemanget består av ett slangliknande arrangemang med anpassad styvhet och flexibilitet.
7. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att minst ett av avgränsningsarrangemangen består av minst ett avgränsningselement som är separerat från följande avgränsningsarrangemang (7-1) i ledningens löpningsriktning för att t ex minska anordningens vikt eller underlätta dräneringen av insamlat vatten eller för att underlätta böj ningen av magasinet.
8. Anordning enligt patentkrav 7, kännetecknad av att avgränsningselementen är roterande (7-2) för att minska friktionsmotståndet vid inmatningen av ledningen.
9. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att anordningen innefattar minst två magasin (8-1, 8-11) i två olika plan vilket ökar magasineringskapaciteten.
10. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att magasinet är monterat bakom numrnerskylten (9-1) på fordonet.
11. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att anordningen är kompletterad med ett arrangemang (9-3) för påläggning av en ytterligare ledningslängd än den som kan magasineras genom inmatningen i magasinet.
12. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att ledningen är ansluten genom t ex ett relä till ett larm, exempelvis fordonets signalhorn, som aktiveras om maskinens motor startas medan ledningen är kopplad till energikällan.
13. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att magasinet är böjbart (10-2) för anpassning exempelvis till kofángarens forrn eller till fordonets/släpvagnens underrede.
14. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att minst ett av avgränsningsarrangemangen är en del av ett rektangulärt, runt eller ovalt (12-1) rör vars axel är parallell med ledningens löpningsriktning längs samma avgränsningsarrangemang.
15. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad av att kontaktdonet är hopfällbart (13-4) för bättre anpassning till anordningens tjocklek och utseende.
SE0202558A 2002-08-30 2002-08-30 Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag SE0202558L (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202558A SE0202558L (sv) 2002-08-30 2002-08-30 Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag
PCT/SE2003/001314 WO2004020321A1 (en) 2002-08-30 2003-08-26 Manual apparatus for the connection of machines and vehicles to energy outlets
AU2003253549A AU2003253549A1 (en) 2002-08-30 2003-08-26 Manual apparatus for the connection of machines and vehicles to energy outlets

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0202558A SE0202558L (sv) 2002-08-30 2002-08-30 Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0202558D0 SE0202558D0 (sv) 2002-08-30
SE520245C2 true SE520245C2 (sv) 2003-06-17
SE0202558L SE0202558L (sv) 2003-06-17

Family

ID=20288836

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0202558A SE0202558L (sv) 2002-08-30 2002-08-30 Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU2003253549A1 (sv)
SE (1) SE0202558L (sv)
WO (1) WO2004020321A1 (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2959462A1 (fr) * 2010-05-03 2011-11-04 Peugeot Citroen Automobiles Sa Dispositif de rangement d'une rallonge d'alimentation electrique d'un vehicule
CN102694315A (zh) * 2011-03-25 2012-09-26 鸿富锦精密工业(深圳)有限公司 线缆收纳装置及具有该线缆收纳装置的电子设备
DE102021004253A1 (de) * 2021-08-20 2023-02-23 Jost-Werke Deutschland Gmbh Leitungsführungsvorrichtung

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3133782C2 (de) * 1981-08-26 1984-07-19 Kabelwerk Wagner Kg, 5600 Wuppertal Ausziehbare elektrische Versorgungsleitung für vertikal relativbewegliche Verbraucher
DE3537783A1 (de) * 1985-10-24 1987-04-30 Teldix Gmbh Signaluebertragungseinrichtung
DE3732124A1 (de) * 1987-09-24 1989-04-13 Kabelmetal Electro Gmbh Vorrichtung zur stromuebertragung zwischen zwei relativ zueinander bewegbaren kontaktstellen
US6109544A (en) * 1999-06-22 2000-08-29 Sheng; Chih-Sheng Hose take-up apparatus
DE10115788A1 (de) * 2001-03-29 2002-10-17 Mettler Toledo Gmbh Waage mit Unterboden-Kabelaufbewahrung

Also Published As

Publication number Publication date
WO2004020321A1 (en) 2004-03-11
SE0202558L (sv) 2003-06-17
AU2003253549A1 (en) 2004-03-19
SE0202558D0 (sv) 2002-08-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104773183B (zh) 一种行李取放装置
SE520245C2 (sv) Anordning för manuell anslutning av maskiner och fordon till energiuttag
CN203941960U (zh) 一种抽屉式电池盒结构
CN201975538U (zh) 一种接地线线夹
CN218293906U (zh) 一种轴流风机温控装置
CN109895160A (zh) 一种铝基板用铜箔压紧分切装置及其铜箔分切方法
CN201601338U (zh) 单拉式卷线装置
CN210500182U (zh) 一种智能工具车
CN200954960Y (zh) 可调式胶带切割器
CN218172482U (zh) 一种电动自行车折叠结构
CN214706891U (zh) 一种电力维修用传线装置
CN211493644U (zh) 一种新能源汽车电池管理用散热机构
CN218342204U (zh) 一种口罩鼻条输送定位装置
CN219031370U (zh) 一种铝合金废线回收用复绕机
CN220042796U (zh) 一种箱式变电站智能数据采集装置
CN216075738U (zh) 一种隔断墙体安装结构
CN215750070U (zh) 一种建筑机电安装用电气配管开槽装置
CN213154784U (zh) 一种教育教学用资料收纳装置
CN212527622U (zh) 一种双线槽式操作台
CN212361727U (zh) 一种便于办公的台灯
CN209762787U (zh) 一种自动锁接头机
CN219408669U (zh) 一种共享线生产用绕线机
CN218457690U (zh) 一种集走线与储存功能的办公桌侧柜
CN215207866U (zh) 一种标签生产用便于换装标签卷筒的卷筒轴
CN220392921U (zh) 一种收卷机

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed