SE515731C2 - Körsimulator för motorfordon - Google Patents

Körsimulator för motorfordon

Info

Publication number
SE515731C2
SE515731C2 SE9901843A SE9901843A SE515731C2 SE 515731 C2 SE515731 C2 SE 515731C2 SE 9901843 A SE9901843 A SE 9901843A SE 9901843 A SE9901843 A SE 9901843A SE 515731 C2 SE515731 C2 SE 515731C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sections
motor vehicle
travel
track
vehicle
Prior art date
Application number
SE9901843A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9901843D0 (sv
SE9901843L (sv
Inventor
Bengt Norberg
Original Assignee
Bengt Norberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bengt Norberg filed Critical Bengt Norberg
Priority to SE9901843A priority Critical patent/SE515731C2/sv
Publication of SE9901843D0 publication Critical patent/SE9901843D0/sv
Priority to AU49672/00A priority patent/AU4967200A/en
Priority to PCT/SE2000/000971 priority patent/WO2000071401A1/en
Priority to EP00931854A priority patent/EP1183173A1/en
Publication of SE9901843L publication Critical patent/SE9901843L/sv
Publication of SE515731C2 publication Critical patent/SE515731C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60TVEHICLE BRAKE CONTROL SYSTEMS OR PARTS THEREOF; BRAKE CONTROL SYSTEMS OR PARTS THEREOF, IN GENERAL; ARRANGEMENT OF BRAKING ELEMENTS ON VEHICLES IN GENERAL; PORTABLE DEVICES FOR PREVENTING UNWANTED MOVEMENT OF VEHICLES; VEHICLE MODIFICATIONS TO FACILITATE COOLING OF BRAKES
    • B60T17/00Component parts, details, or accessories of power brake systems not covered by groups B60T8/00, B60T13/00 or B60T15/00, or presenting other characteristic features
    • B60T17/18Safety devices; Monitoring
    • B60T17/22Devices for monitoring or checking brake systems; Signal devices
    • B60T17/221Procedure or apparatus for checking or keeping in a correct functioning condition of brake systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Motorcycle And Bicycle Frame (AREA)
  • Regulating Braking Force (AREA)

Description

20 25 30 515 751 2 förhållandevis komplicerade och kostnadskrävande, både vad gäller avkärmingsutrustningen och åtgärder för att säkra fordonet på testriggen. Däremot erbjuder de kända utrustningarna ingen möjlighet att för en förare eller potentiell köpare av ett fordon på ett verklighetstroget sätt demonstrera eller simulera verkan av den nämnda typen av fordonssystem som styr och påverkar fordonets broms- eller drivsystem. Dessa styrsystem är emellertid mycket viktiga både för trafiksäkerheten och för ökad framkomlighet, och kräver en viss tillvänjning, både rent mentalt och hanteringsmässigt, från förarens sida för att kunna utnyttjas optimalt.
Följaktligen finns ett stort behov av utrustning som kan ge förare en insikt om systemens grundläggande verkan och funktion och även en viss vana av vad som händer i fordonet när systemen träder i fimktion.
En sådan utrustning skulle komma till användning såväl i rent undervisningssyfte som även såsom demonstrationsutrustning vid ett försäljningstillfalle, eftersom de aktuella systemen ofta säljs som tillvalsutrustning vid försäljning av nya fordon.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Mot bakgrund av det ovanstående är ett grundläggande syfte med uppflnningen att finna ett enkelt sätt att demonstrera och simulera verkan av framför allt låsningsfria bromssystem och antispinnsystem på ett så verklighetstroget sätt att en förare med hjälp av utrustningen kan få en förståelse och känsla för hur systemen fungerar i praktiken. Närmare bestämt är syftet att åstadkomma detta genom tillhandahållande av en utrustning som är lättillgänglig och lämpar sig för att med förhållandevis enkla och billiga medel ge en förare denna grundläggande förståelse och även demonstrera skillnaderna i uppförande mellan ett fordon utrustat med sådana system och ett fordon utan sådana system.
Enligt uppfinningen åstadkommes detta grundläggande genom tillhandahållande av en anord- ning av ovan angivet slag, vilken uppvisar åtminstone en bana avsedd för åtminstone ett par av hjul hos ett motorfordon, vilka i körriktningen för motorfordonet är anordnade efter varandra. Banan består av en ram som är avpassad att i valfria inbördes positioner i körrikt- ningen mottaga ett antal av första respektive andra sektioner, av vilka de första sektionerna vardera uppvisar ett antal intill varandra anordnade, i tvärled i förhållande till körriktningen utsträckta och roterbart lagrade rullar och de andra sektionerna vardera uppvisar en plan skiva. lO 15 20 25 30 515 731 3 Genom detta utförande kan man med hjälp av de utbytbara sektionema snabbt och enkelt, och i det grundläggande utförandet utan verktyg, bilda en bana i ett mönster som motsvarar de vid varje tillfälle önskade körförhållandena.
Enligt en utföringsform av uppfinningen uppvisar anordningen åtminstone två på inbördes avstånd anordnade, parallellt med varandra förlöpande banor vardera avpassade för mot- tagning av första respektive andra sektioner anordnade i valfria inbördes positioner i kör- riktningen. Härvid är sektionerna i de två parallella banorna anordnade i samma eller alterna- tivt olika antal och inbördes positioner. Genom detta utförande med parallella banor utökas flexibiliteten när det gäller att bilda olika förhållanden för 4-hjuliga fordon.
Enligt ett ytterligare utförande av uppfinningen är de två parallella banorna förbundna med varandra och är förbindelsen ställbar för förändring av det inbördes avståndet mellan dessa motsvarande spåividden för ett specifikt fordon, vilket underlättar snabb omställning av utrustningen för att passa olika fordon.
Enligt en annan utföringsfonn av uppfinningen är banan eller banoma över åtminstone en del av längden utförd(-a) med en fast eller alternativt en ställbar lutning i förhållande till ett horisontalplan. Genom detta utförande kan tyngdkraften utnyttjas för att förstärka verkan av fordonssystemen även när fordonet framförs med mycket låg hastighet.
Enligt ytterligare en utföringsforrn av uppfinningen är banan eller banorna anordnad(-e) åt- minstone delvis försänkt(-a) i ett underlag. Ett sådant utförande är fördelaktigt i synnerhet när fordonet skall framföras med något högre hastighet, eftersom det undanröjer eller åtminstone reducerar riskema för resp. konsekvensema av en oavsiktlig avkörning från banorna.
Enligt en annan aspekt av uppfinningen tillhandahålles en metod enligt vilken ett motorfordon under simuleringen, med åtminstone ett i dess körriktning efter varandra anordnat hjulpar, framföres på en bana som för att simulera olika körförhållanden bildas genom ett motsvarande inbördes arrangemang av ett antal valfritt utbytbara sektioner innehållande en plan skiva eller ett antal roterbart lagrade rullar. Därigenom erhålles till en rimlig kostnad en god demonstra- tion av systemens funktion, samtidigt som en utmärkt flexibilitet uppnås med avseende på lO 15 20 25 30 515 731 4 simulering av olika körförhållanden som sätter systemen i funktion. Metoden kan även komma till användning för vissa enklare praktiska funktionstest av den aktuella typen av system.
Enligt utföringsforrner av det beskrivna sättet enligt uppfinningen körs exempelvis ett 4- hjuligt motorfordon med bägge sina i körriktningen efter varandra anordnade hjulpar på var sin bana bildad av sektionema anordnade i valfri ordning ,varvid de första och/eller andra sektionema i varje bana anordnas i samma eller altemativt olika inbördes positioner och antal.
Med detta utförande ges en förbättrad eller utökad möjlighet till simulering av olika körförhållanden som utlöser verkan av fordonssystemen.
Enligt ytterligare föredragna utföranden av uppfinningen påföres fordonet under simuleringen krafter motverkande, men tillåtande motorfordonets rörelse eller alternativt understödjande dess rörelse i körriktningen. Med dessa utföranden ökas antalet körförhållanden som kan simuleras och förstärks effekten av simuleringen.
Ytterligare syften, särdrag och fördelar med uppfinningen framgår av de beroende patent- kraven samt av den efterföljande beskrivningen av exemplifierande utföringsformer.
FIGURBESKRIVNING Nedan följer en närmare, detaljerad beskrivning av uppfinningen, i anslutning till de bifogade ritningama, på vilka: Fig.l visar en planvy ovanifrån av en första utföringsfonn av en demonstrations- och simuleringsanordning enligt uppfinningen, F ig.2a visar en sidovy av den i fig. 1 visade utföringsformen av uppfinningen, med en ram- profil avlägsnad i förtydligande syfte, Fig.2b-c visar en sidovy resp. en ändvy av en ramprofil utnyttjad i den i fig. 1 och fig. 2a visade utföringsforrnen av uppfinningen, lO 15 20 25 30 515 751 5 Fig. 3 visar en andra utföringsforrn av en demonstrations- och simuleringsanordriing enligt uppfinningen, i en vy motsvarande den i fig. 1, Fig. 4a visar en sidovy av den i fig. 3 visade andra utföringsformen av uppfinningen, med en ramprofil avlägsnad i förtydligande syfte, Fig.4b-c visar en sidovy resp. en ändvy av en rarnprofil utnyttjad i den i fig. 3 och fig. 4a visade utföringsforrnen av uppfinningen, Fig. 5 visar en tredje utföringsform av en demonstrations- och simuleringsanordning enligt uppfinningen, i en vy motsvarande den i fig. l, Fig. 6a-b visar en planvy ovanifiån respektive en sidovy av en första utbytbar sektion i en simuleringsanordning enligt uppfinningen, och Fig. 7a-b visar en planvy ovanifrån respektive en sidovy av en andra utbytbar sektion i en simuleringsanordning enligt uppfimiingen.
BESKRIVNING AV UTFÖRINGSEXEMPEL Med hänvisning till ritningsfigurema skall uppfinningens grundläggande principer beskrivas med hjälp av ett antal för närvarande föredragna utföringsformer och skall samtidigt fördelar- na som uppnås med hjälp av uppfinningen liksom skillnader gentemot konventionell testut- rustning åskådliggöras.
I fig. l och 2a visas en första utföringsfonn av en demonstrations- eller simuleringsanordning l enligt uppfinningen i schematisk planvy ovanifrån respektive i schematisk sidovy, medan fig. 2b och fig. 2c visar en sidovy resp. en ändvy av en i simuleringsanordningen 1 ingående rainprofil 6. I detta grundutförande består simuleringsanordningen l av en grundrain 6, 7 bildad av två parallellt med varandra förlöpande L-fonnade ramprofiler 6 och 7 vilka är vända med sina ena, i utföringsformen korta, ben eller skänklar 6b (endast ett visas i fig. 2b-c) pekande mot varandra och med sina andra, långa ben eller skänklar 6a, 7a upprättstående. Ramprofilema 6, 7 är på ett icke närmare visat sätt stadigt förbundna med varandra, exempelvis med hjälp av förbindnings- lO 15 20 25 30 515 731 6 stänger fastsvctsade vid dessa. Närmare bestämt är de förbundna så att de löper parallellt med varandra, på ett inbördes avstånd som motsvarar eller obetydligt överstiger bredden på ban- moduler eller -sektioner 2, 3 som i olika kombinationer bildar den bana som enligt uppfinningen skall utnyttjas för att efterlikna en väg med olika körförhållanden. Följaktligen bildar ram- profilema 6 och 7 med sina korta ben eller skänklar 6b en stödyta för bansektionema 2, 3 när dessa inplaceras mellan profilema 6, 7 i en bana, och bildar de med sina långa ben eller skänklar 6a, 7a en styrning för sektionema 2, 3.
De två bansektionerna 2, 3, vilka visas i detalj i fig 6a-b och fig. 7a-b, utgöres av en första rull- sektion 2 och en andra plan sektion 3 vilka såsom nämnts kan anordnas i valfria kombinationer för bildande av ett underlag med olika, skiftande förhållanden, såsom beskrivs närmare nedan.
Bägge bansektionerna 2, 3 är uppbyggda på en allmänt kvadratisk eller rektangulär plattjämsram 5 av vilken endast en sida visas uttryckligen i figurerna 6b och 7b. Vid utsidan av var och en av två motstående sidor är plattjämsramen 5 försedd med ett antal, här tre, över sidan fördelade tappar 10 med hjälp av vilka den lösgörbart fixeras i olika positioner i grundrarnen 6, 7, såsom beskrivs nedan.
I den första eller rullsektionen 2 är ett antal roterbara rullar 8 med sina axlar 8a lagrade i plattjämsramens 5 ovan nämnda, motstående sidor. Rullaxlarna 8a är mottagna i motsvarande, icke närmare betecknade hål i plattjämsramen 5 och är låsta i denna position med hjälp av sprintar 8b införda i borrningar i axeländama, eller på annat fackmannamässigt sätt. Rullama 8 är företrädesvis fritt roterbart lagrade på sina axlar 8a för att med sin omkretsyta bilda ett underlag på vilket ett fordonshjul kan ”slira” eller ”glida”. Följaktligen är rullarna 8 anordnade så att de med sin övre del skjuter upp ett lämpligt stycke ovanför plattjårnsramen 5 och bildar detta underlag för de hjul hos ett fordon som framförs däröver. I sina främre och bakre sidor, med avseende på framföringsriktningen A eller B (se fig. 2a) för ett fordon på banan, är rull- sektionema 2 försedda med en smal övergångsplåt 4 som bildar en övergång från intilliggande sektion i banan. Övergångsplåtama 4 är lärnpligen försedda med en profilerad eller strukturerad övre yta i syfte att ge grepp för ett fordonshjul. Det har vidare befunnits vara lärnpligt att åtminstone de yttre rullarna 8 i varje sektion 2 med sin omkrets skjuter upp en mindre sträcka ovanför övergångsplåtamas 4 plan, såsom framgår i synnerhet av fig 6b. Anledningen till detta är att ett sådant arrangemang ger ett mostånd mot ett hjul som kommer fram mot rullen, vilket i 10 15 20 25 30 515 731 7 sin tur bidrar till att motsvarande rulle 8 lättare kommer i rotation, så att hjulet snabbare kommer i ett tillstånd där det vill ”spinna loss”.
Vid den andra eller plana sektionen 3 är en i huvudsak heltäckande, plan skivformad plåt 9 anordnad ovanpå plattjämsrarnen 5 och på lämpligt sätt fixerad därvid, exempelvis genom svets- ning eller medelst ett bultförband. Plåten 9 har en sådan form och storlek att den i huvudsak helt täcker plattj ämsramen 5, och är likaledes lämpligen profilerad vid dess övre yta för att ge ett gott grepp för ett fordons hjul.
Sektionema 2, 3 inplaceras i den av profilema 6, 7 bildade ramen genom att tapparna 10 vid dess sidor införs i uppåt öppna spår 6c, 7c formade i profilemas 6 resp. 7 upprättstående ben 6a resp. 7a. Spåren 6c, 7c är fördelade efter profilemas 6, 7 övre kant så att de passar för mottagning av sektionemas tappar 10 och i ett antal för att fylla hela ramen 6, 7 med sektioner 2, 3 på det sätt som visas i fig. 1. I det visade utförandet är spåren 10 snedställda så att ingen ytterligare låsning av sektionema 2, 3 erfordras utan att tapparna i en ände av sektionema, av spårens 10 väggar hindras från att lyftas ur sina spår när ett fordonshjul kör upp på motsatt ände av sektionerna.
Genom denna lösning uppnås ett mycket enkelt utbyte av sektionerna vid iordningställande av nya ”vägförhållanden”, eftersom Sektionema utan ytterligare manipulering lyfts snett upp ur ramen 6, 7 respektive sänks ner i denna på avsedd plats. Vid detta utförande av spåren är det lärnpligt att ett fordon framföres i riktningen A vid demonstration av exempelvis ett antispinn- system och i riktningen B vid demonstration av exempelvis ett låsningsfritt bromssystem, efter- som de vid test av de motsvarande systemen uppkommande kraftema då strävar efter att hålla sektionemas tappar kvar i sina spår och i själva verket pressar tapparna mot spårens botten.
Altemativt kan spåren utföras vinkelräta mot ramprofilernas 6, 7 längdutsträckning, men i sådant fall bör de kompletteras med någon fonn av mekanisk låsning, exempelvis en fjäderbelastad spärr, som dock gör anordningen dyrare och utbytet av sektioner något mer omständligt.
Beroende på de ”vägförhållanden” som vid varje tillfälle skall simuleras inplaceras de ovan be- skrivna sektionerna 2, 3 i rarnen 6, 7 i olika antal och inbördes placering så att de bildar mot- svarande mönster. Således visar fig. 1 ett mönster med omväxlande rullsektioner 2 och plana sektioner 3 för att simulera ”vägförhållanden” där fordonshjulen omväxlande slirar eller spinner lO 15 20 25 30 515 731 8 och får grepp. Alla kombinationer från enbart iullsektioner 2 till enbart plana sektioner 3 är möjliga. Det skall därvid vara uppenbart att banan, i synnerhet i den första utföringsformen, kan utföras med valfri längd för mottagning av valfritt antal sektioner 2, 3. För att underlätta hantering av sektionerna 2, 3 bör deras dimension i längdled hållas nere, men inom upp- finningens omfattning är det likaledes möjligt att utföra dessa med en större längd, exempelvis motsvarande två eller tre av de visade sektionema.
Såsom antyds i fig. 2a lämpar sig i synnerhet denna första utföringsform för att anordnas ned- rv sänkt i ett underlag U, vilket kan vara såväl ett golv inomhus som en asfaltplan eller mot- svarande utomhus. I sistnämnda fall lämpar sig utrustningen även för test eller demonstration i högre farter. I applikationer där banan inte anordnas nedsänkt utan vilar på ett underlag förses den i ändarna med lämpliga påkömingsrarnper 20, antyds i fig 2a, exempelvis av det slag som visas tydligare i fig. 3 och 4a.
I illustrerande syfte kan nämnas att i ett exemplifierande, praktiskt utförande är sektionemas 2, 3 plattjärnsrarn 5, och följaktligen den plana plåten 9, utförd med en bredd av 624 mm och en längd av 636 mm och är 6 st rullar 8 med en diameter av 76 mm lagrade i rullsektionema 2.
Ramprofilerna 6, 7 uppvisar en längd av 3843 mm och är anordnade på ett inbördes avstånd av 663 mm, med avseende på de upprättstående benens 6a, 7a yttersidor.
Den visade banan 2, 3 enligt den första utföringsformen kan utnyttjas ensam, exempelvis för en motorcykel eller för ett par av i körriktningen efter varandra anordnade hjul hos ett fordon med fyra eller fler hjul, men lärnpligen torde två parallella banor utnyttjas vid test av personbilar lastbilar etc., eftersom detta ger möjlighet till större variation av ”vägförhållandena”. Vid utnyttjande i par kan banorna antingen vara anordnade på ett inställbart avstånd från varandra, exempelvis ställbart förbundna med varandra på det sätt som visas i fig. 5, för att möjliggöra anpassning efter fordon med olika spårvidd, eller också kan de vara fasta och utförda med en sådan bredd att de kan klara så gott som alla förekommande spårvidder.
Den ovan beskrivna, grundläggande utföringsformen av uppfinningen utnyttjas såsom nämnts lämpligen för att simulera eller demonstrera verkan av fordonssystem relaterade till ett lO 15 20 25 30 515 731 9 fordons bromsar eller till dess drivning. Den kan emellertid även användas till ett enklare, praktiskt funktionstest av sådana system.
Ett fordon körs med sitt eller sina nänmda hjulpar upp på en bana 2, 3 respektive på två parallella banor 2, 3, varvid drivhjul kommer att försöka spinna loss när de kommer upp på en rullsektion 2 eller alternativt bromsade hjul kommer att försöka låsa sig när de befinner sig på en sådan sektion. Kortare ramper för låga hastigheter lämpar sig därvid särskilt för demonstra- tion av sk antispinnsystem och kan för effektivare demonstration kompletteras med någon här icke närmare visad eller beskriven anordning för påförande av en kraft på fordonet, mot- verkande fordonets rörelse.
Teoretisk skulle en motsvarande anordning för påförande av en kraft på fordonet, understödjande dess rörelse, kunna utnyttjas för att vid en motsvarande lågfartsbana även möjliggöra demonstration av ett låsningsfritt bromssystem. För demonstration av ett dylikt lämpar sig emellertid en i ett underlag nedsänkt, längre högfartsbana 2, 3 bättre, varvid ”hög- fartsbana” i detta sammanhang skall tolkas relativt och inte nödvändigtvis avser någon bana för landsvägsfarter.
Framförallt vid icke nedsänkta banor och vid den nedan beskrivna andra och tredje utföringsforinen kan det vara lämpligt att anordna ett sikthjälpmedel som underlättar för föraren av ett fordon att hålla sig på banan eller banorna. Ett sådant sikthjälpmedel kan exempelvis bestå av den typ av vägmarkeringskäppar som används vintertid för att markera vägkantema för snöröjningsfordon, och som på lämpligt avstånd sticks ner i ramen eller i speciellt anordnade fästen därpå (visas ej).
Upplevelsen av de nämnda systemens funktion kan erhållas dels bakom ratten i ett fordon med sådana system som framförs på en bana, gärna i kombination med motsvarande körning av ett fordon utan nämnda system för att tydliggöra skillnader i beteende, och dels genom att från sidan betrakta ett fordon som framförs på en bana. Därvid är det en mycket stor fördel att banan eller banorna mycket snabbt och enkelt kan modifieras för att efterlikna de olika ”väg- förhållandena”. 10 15 20 25 30 515 751 1 0 I fig. 3 och 4a-c visas ett alternativt, andra utförande av simuleringsanordningen 101 enligt uppfinningen. I detta fall består banan likaledes av två ramprofiler 106, 107 vilka liknar de enligt den första utföringsformen förutom att de uppvisar ett långt ben 106a vars höjd varierar utmed profilens längd. Såsom illustreras i fig. 4a och 4b ökar profilemas höjd (endast en profil 106 visas) först med en relativt brant vinkel, sett från höger i figurema, för bildande av en på- eller avkömingsramp 121 vilken kan bildas av en direkt med profilema 106, 107 fast förbunden plåt, exempelvis genom svetsning eller medelst ett bultförband. Därefter ökar höjden med en flackare vinkel i det parti som bildar den egentliga banan och som följaktligen är avsett för mottagning av sektionerna 2, 3, vilka lämpligen motsvarar de enligt den första utföringsformen. Följaktligen är ramprofilema 106, 107 i denna andra utföringsform likaledes utförda med de snedställda spåren l06c för mottagning av sektionernas tappar. Slutligen minskar höjden åter med en relativt brant vinkel, återigen för bildande av en på- eller avkömingsramp 120 vilken likaledes kan bildas av en direkt med profilema 106, 107 fast förbunden plåt.
I en ytterligare variant av denna andra utföringsform kan banoma altemativt utföras med en ställbar lutning i förhållande till ett horisontalplan. Detta kan exempelvis åstadkommas genom att en bana enligt den första utföringsformen anordnas i en ställbar, här icke visad ram. En sådan ram skulle kunna var höj- och sänkbar i en ände eller altemativt i bägge ändar för att variera lutningens riktning. Vidare skulle på- och avkömingsramper behöva anordnas svängbart förbundna med respektive ände av banan eller banoma, för att medge den nämnda justerbarheten.
Utmärkande för denna andra utföringsform är att denna lämpar sig mycket väl för simulering eller demonstration i låg fart, eftersom den lutande banan 2, 3 gör att tyngdkraften kan utnyttjas för åstadkommande av den påskjutande eller bromsande kraften. Detta innebär i sin tur att det inte ens i låga hastigheter krävs någon anordning för påförande av extema krafter.
Vidare gäller för denna andra utföringsform av anordningen 101 att den, förutom för tvåhjuliga fordon såsom motorcyklar, förutsätter två parallellt anordnade banor 2, 3, 120, 121 som liksom vid den första utföringsformen kan vara utförda fasta och med erforderlig bredd eller med ett in- bördes inställbart avstånd. I F ig. 5 visas således schematiskt ett utförande av en simuleringsan- ordning 201 enligt uppfinningen, vilken utnyttjar två banor 2, 3, 120, 121 enligt den andra ut- 10 15 20 515 731 ll föringsforrnen och med dessa banor förbundna ställorgan 222. Ställorganen 222 illustreras i fig. 5 schematiskt som exempelvis fluidumdrivna arbetscylindrar, men det skall understrykas att vilket annat ändamålsenligt ställorgan som helst kan komma ifråga, såväl mekaniskt som elektriskt. Även om den ovanstående beskrivningen innehåller bestämningar såsom plattjärnsrarn, skall framhållas att hela anordningen 1, 101 eller 201, förutom rullama 8 och deras axlar 8a, företrädesvis tillverkas av lättmetall, i syfte att sänka vikten och därmed underlätta hanteringen av de olika delarna. Hanteringen av själva sektionerna 2, 3 vid iläggning i ramen 6,7, 106, 107 och i synnerhet vid uttagning ur ramen, exempelvis för omflyttning, underlättas ytterligare om man utnyttjar ett speciellt verktyg eller handtag, detta visas ej på figurerna men kan exempelvis ha en krokliknande fonn, som hakas in i spår, likaledes inte specifikt visade, fonnade i plåtama 9 respektive i övergångsplåtama 4.
Uppfinningen bedöms för närvarande ha sin största användning i samband med förarutbildning, men kan såsom nämnts med fördel även utnyttjas för att i marknadsföringssyfte demonstrera de aktuella fordonssystemen och för att utföra enklare praktiska funktionstest.
Fackmannen inser att olika modifieringar och förändringar kan göras vid föreliggande upp- finning utan avvikelse från uppfinningens ram, som den definieras av de bifogade patentkraven.

Claims (12)

10 15 20 25 515 1 gygv; -_ _- i . .. .. ' .H I. v w v P ' ' ' PATENTKRAV
1. Anordning (1; 101; 201) för att demonstrera eller simulera verkan av ett på ett motor- fordons hjul verkande system, såsom ett system för låsningsfria bromsar, ett antispinnsystem eller motsvarande, kännetecknad av åtminstone en bana (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121) avsedd för åtminstone ett par av hjul hos ett motorfordon, vilka i körriktningen för motorfordonet är an- ordnade efter varandra, av att banan består av en ram (6, 7; 106, 107) uppvisande ett utrymme avpassat för utbytbar mottagning, i valfria inbördes positioner i körriktningen, av ett antal av första respektive andra sektioner (2 resp. 3), av att de första sektionerna (2) vardera uppvisar ett antal intill varandra anordnade, i tvärled i förhållande till körriktningen utsträckta, roterbart lagrade rullar (8) och att de andra sektionerna (3) uppvisar en plan skivforrnad plåt (9).
2. Anordning (1; 101; 201) enligt krav 1, kännetecknad av åtminstone två på inbördes av- stånd anordnade, parallellt med varandra förlöpande banor (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121) vardera avpassade för mottagning av första respektive andra sektioner (2 resp. 3) anordnade i valfria inbördes positioner i körriktningen och av att sektionema i de två parallella banorna är anord- nade i samma eller altemativt olika antal och inbördes positioner.
3. Anordning (201) enligt krav 2, kännetecknad av att de två parallella banorna (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121) är förbundna med varandra och av att förbindelsen (222) är ställbar för föränd- ring av det inbördes avståndet mellan dessa, motsvarande spårvidden för ett specifikt fordon.
4. Anordning (101) enligt något eller några av kraven l-3, kännetecknad av att banan eller banoma (2, 3, 120, 121) över åtminstone en del av dess(deras) längd är utförd(-a) med en fast eller alternativt ställbar lutning i förhållande till ett horisontalplan.
5. Anordning (1; 101; 201) enligt något eller några av kraven 1-4, kännetecknad av att banan eller banoma (2, 3, 20) är anordnad(-e) åtminstone delvis försänkt(-a) i ett underlag.
6. Anordning (1; 101; 201) enligt något eller några av kraven 1-5, kännetecknad av en an- ordning för påtörande av en fast eller ställbar kraft mot ett fordon på banan/banoma (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121), motverkande men tillåtande eller alternativt understödj ande fordonets rörelse. 10 15 20 25 * ' ' *' ' ' u. u. HH 13 . . . . .. .-
7. Sätt att demonstrera eller simulera verkan av ett eller flera, på ett motorfordons hjul verkande system, såsom ett system för låsningsfria bromsar, ett antispinnsystem eller mot- svarande, kännetecknat av att ett motorfordon med åtminstone ett par av i dess körriktning efter varandra anordnade hjul körs på en bana (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121), att banan bildas genom att i en ram (6, 7; 106, 107) anordnas ett antal av första sektioner (2), vardera inne- hållande intill varandra anordnade, i tvärled i förhållande till körriktningen utsträckta och roterbart lagrade rullar (8) och/eller ett antal av andra sektioner (3), vardera innehållande en plan skivformad plåt (9), och av att de första och andra sektionema, sett i körriktningen, anordnas i valfri ordning efter varandra. i ett mönster motsvarande de vid varje tillfälle önska- de körlörhållandena.
8. Sätt enligt krav 7, kännetecknat av att motorfordonet körs med samtliga sina i kör- riktningen efter varandra anordnade hjulpar på sin egen bana (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121) bildad av nämnda i valfri ordning anordnade sektioner (2, 3).
9. Sätt enligt krav 8, kännetecknat av att i banorna (2, 3, 20; 2, 3, 120, 121) för motor- fordonets olika hjulpar anordnas de första (2) och/eller andra (3) sektionerna i samma eller altemativt olika inbördes positioner och antal.
10. Sätt enligt något eller några av kraven 7-9, kännetecknat av att krafter motverkande, men tillåtande motorfordonets rörelse eller altemativt understödjande dess rörelse i körrikt- ningen påföres detta.
11. ll. Sätt enligt krav lO, kännetecknat av att en del av eller hela banan eller banorna (2, 3, 120, 121) anordnas med en lutning i en eller två riktningar varigenom tyngdkraften utnyttjas såsom den motverkande eller understödjande kraft som påföres motorfordonet.
12. Sätt enligt krav 10, kännetecknat av att externa, motverkande eller understödjande krafter påföres motorfordonet.
SE9901843A 1999-05-20 1999-05-20 Körsimulator för motorfordon SE515731C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9901843A SE515731C2 (sv) 1999-05-20 1999-05-20 Körsimulator för motorfordon
AU49672/00A AU4967200A (en) 1999-05-20 2000-05-17 Vehicle wheels systems simulator
PCT/SE2000/000971 WO2000071401A1 (en) 1999-05-20 2000-05-17 Vehicle wheels systems simulator
EP00931854A EP1183173A1 (en) 1999-05-20 2000-05-17 Vehicle wheels systems simulator

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9901843A SE515731C2 (sv) 1999-05-20 1999-05-20 Körsimulator för motorfordon

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9901843D0 SE9901843D0 (sv) 1999-05-20
SE9901843L SE9901843L (sv) 2000-11-21
SE515731C2 true SE515731C2 (sv) 2001-10-01

Family

ID=20415680

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9901843A SE515731C2 (sv) 1999-05-20 1999-05-20 Körsimulator för motorfordon

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1183173A1 (sv)
AU (1) AU4967200A (sv)
SE (1) SE515731C2 (sv)
WO (1) WO2000071401A1 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102006054439B4 (de) * 2006-09-22 2008-08-28 Cartesy Gmbh Prüfstand für Krafträder
ES2422781T3 (es) 2006-09-22 2013-09-13 Cartesy Gmbh Banco de pruebas para un vehículo

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5000038A (en) * 1989-06-19 1991-03-19 Frank L. Wells Company Road test simulator

Also Published As

Publication number Publication date
AU4967200A (en) 2000-12-12
SE9901843D0 (sv) 1999-05-20
EP1183173A1 (en) 2002-03-06
WO2000071401A1 (en) 2000-11-30
SE9901843L (sv) 2000-11-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN203772547U (zh) 打滑路面模拟装置及其模拟机构
US5391017A (en) Continuous moving depression cutting tool for highway use
EP1757918A1 (en) Vehicle suspension testing and demonstrating
DK3026416T3 (en) Test apparatus for testing the functioning of vehicle systems
CN109269816B (zh) 车辆道路测试装置及车辆道路测试系统
JP5296752B2 (ja) タイヤテスト装置
JP2010519563A (ja) 空気力学試験台
CN103091064A (zh) 动态冲击试验设备
US5000038A (en) Road test simulator
US20150040679A1 (en) Active resistance dynamometer for wheel testing
SE515731C2 (sv) Körsimulator för motorfordon
CN103528829B (zh) 一种客车abs制动试验台
US10337936B2 (en) Dynamometer having a chassis to chassis load measurement device
GB2309244A (en) Traffic cone dispenser/collector
US2627674A (en) Instruction apparatus for vehicle operation
KR102089909B1 (ko) 차량 주행성능 체험장치
JP5676393B2 (ja) 自転車試験装置
CN115855535A (zh) 轮胎动力学研究用道路缺口模拟装置
CN202917044U (zh) 一种电动自行车工况模拟教学装置
CN212321081U (zh) 一种汽车四驱系统及纵向通过性测试装置
JP2735908B2 (ja) 車輌機動性評価試験装置
CN109356008B (zh) 连续测量路面弯沉的落锤式弯沉仪
RU2782551C1 (ru) Устройство для имитации заноса автомобиля с передним приводом
Arion et al. Case-study experiments in the introductory physics curriculum
GB2123368A (en) Vehicle stand for training drivers

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed