SE513953C2 - Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester - Google Patents

Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester

Info

Publication number
SE513953C2
SE513953C2 SE9901433A SE9901433A SE513953C2 SE 513953 C2 SE513953 C2 SE 513953C2 SE 9901433 A SE9901433 A SE 9901433A SE 9901433 A SE9901433 A SE 9901433A SE 513953 C2 SE513953 C2 SE 513953C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
burner
burner tube
combustion
flue gases
tube
Prior art date
Application number
SE9901433A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9901433L (sv
SE9901433D0 (sv
Inventor
Klaus Lorenz
Original Assignee
Klaus Lorenz
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Klaus Lorenz filed Critical Klaus Lorenz
Priority to SE9901433A priority Critical patent/SE513953C2/sv
Publication of SE9901433D0 publication Critical patent/SE9901433D0/sv
Priority to EP00850063A priority patent/EP1046862A1/en
Publication of SE9901433L publication Critical patent/SE9901433L/sv
Publication of SE513953C2 publication Critical patent/SE513953C2/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23BMETHODS OR APPARATUS FOR COMBUSTION USING ONLY SOLID FUEL
    • F23B1/00Combustion apparatus using only lump fuel
    • F23B1/30Combustion apparatus using only lump fuel characterised by the form of combustion chamber
    • F23B1/34Combustion apparatus using only lump fuel characterised by the form of combustion chamber annular
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23BMETHODS OR APPARATUS FOR COMBUSTION USING ONLY SOLID FUEL
    • F23B1/00Combustion apparatus using only lump fuel
    • F23B1/30Combustion apparatus using only lump fuel characterised by the form of combustion chamber
    • F23B1/32Combustion apparatus using only lump fuel characterised by the form of combustion chamber rotating
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23GCREMATION FURNACES; CONSUMING WASTE PRODUCTS BY COMBUSTION
    • F23G7/00Incinerators or other apparatus for consuming industrial waste, e.g. chemicals
    • F23G7/10Incinerators or other apparatus for consuming industrial waste, e.g. chemicals of field or garden waste or biomasses
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23JREMOVAL OR TREATMENT OF COMBUSTION PRODUCTS OR COMBUSTION RESIDUES; FLUES 
    • F23J1/00Removing ash, clinker, or slag from combustion chambers
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23GCREMATION FURNACES; CONSUMING WASTE PRODUCTS BY COMBUSTION
    • F23G2203/00Furnace arrangements
    • F23G2203/80Furnaces with other means for moving the waste through the combustion zone
    • F23G2203/801Furnaces with other means for moving the waste through the combustion zone using conveyors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Combustion Of Fluid Fuel (AREA)

Description

lO 15 20 25 30 513 953 brännarens brännarrör är placerat vågrätt leder den ofullständiga förbränningen i sin tur ofta till kvarblivande oförbrända partiklar som samlar sig i pannan. Slutligen kan förbränningsres- tema i form av aska konventionellt vara en källa till problem, både vad gäller den producerade mängden och själva uraskningen, dvs uttagningen av aska ur förbränningskammaren eller eldstaden.
Såsom nämnts har således mycket lite gjorts för att finna helhetslösningar som är specifikt inriktade på en förbränning av det aktuella slaget av fast bränsle, och efterföljande vârmeväx- ling, i stället för att vara kompromisser i forrn av brännare anpassade efter en användning i konventionella pannor.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN Ett grundläggande syfte med uppfinningen är att finna ett enkelt och förhållandevis mycket billigt sätt att möjliggöra framställning av en förbränningsanläggning för fast material, som är konstruerad med utgångspunkt från dagens krav på funktionalitet, kompakthet och möjlighet till integrering av olika värmekällor. Uttryckt på annat sätt är syftet att i stället för den vanligt förekommande anpassningen av en traditionell förbrärmingsanläggning åstadkomma ett sätt att lösa de ovan diskuterade problemen med utgångspunkt direkt från de förutsättningar som gäller vid förbränning av den aktuella typen av bränsle.
Uppfinningen baserar sig på insikten om att man uppnår en mycket effektiv rökgaskylning i kombination med en oöverträffad funktionalitet genom att direkt efter att de lärnnat brärmaren leda tillbaka rökgasema en lång väg utefter brännarrörets yttersida, motriktat inmatningsrikt- ningen för bränslet. Enligt uppfinningen åstadkommes detta närmare bestämt genom att rök- gasema efter att de lämnat brännarröret leds om huvudsakligen 180° och underkastas en spiralformig rörelse runt brännarrörets yttersida samtidigt som de allmänt rnotrilctat bränsle- inmatningsriktningen leds tillbaka utefter utsidan av brännarröret under avgivande av värme till ett omgivande värmeupptagande medium. Den spiralformiga rörelsen åstadkommes med hjälp av en fast yttre spiral på brärmarröret. Därigenom erhålles förutom nämnda effektiva rökgaskylning ett mycket kompakt byggnadssätt som lämpar sig utomordentligt väl för inte- grering i anläggningar med allt från en minimal vattenfylld kassett till en ackumulatortank exempelvis i ett värmesystem uppbyggt för flera olika värmekällor. lO 15 20 25 '30 515 953 Vidare uppnås enligt uppfinningen en särskilt fördelaktig utmatning av förbränningsrester genom att dessa efter att de lämnat brännarröret leds tillbaka utefier utsidan av brännarröret genom rotation av brärmarröret och genom den vid dess yttre omkrets anordnade spiralen som bildar en matníngsskruv. Härigenom uppnås en fördelaktig utmaming av förbränningsrester, såsom aska.
Enligt en i kravet 2 angiven utföringsforrn kan en mycket effektiv och fullständig förbränning uppnås genom att en bränsle-luftblandning och rökgasema samt eventuella förbränningsrester försätts i en roterande rörelse genom en tangentiell sekundärlufttillförsel, vilket även under- stödjer utmatningen av rökgasema och förbränningsresterna ur brärmarröret.
Enligt en i kravet 3 angiven variant kan den mycket effektiva och fullständiga förbränningen likaledes uppnås genom att bränsle-luftblandningen och rökgasema samt eventuella förbrän- ningsrester försätts i en roterande rörelse genom anordnande av en formation vid brännarrörets inneryta.
Enligt ett ytterligare utförande av uppfinningen, vilket anges i kravet 4, leds rökgasema och förbränningsresterna tillbaka utefter i huvudsak hela längden av brärmarröret och avleds från brännaren i anslutning till en första ände därav, vid vilken bränsletillfórseln till brännaren anordnas. Härigenom skapas möjlighet för att kunna konstruera en ytterst kompakt enhet bestående av integrerad brärmare och panna, och i ett utförande såsom en i exempelvis en ackumulatortank eller en arman vattenbehållare monterbar kassett.
Enligt en i kravet 5 angiven utföringsfonn av uppfinningen kombineras utförandet enligt upp- finningens grundläggande syfte med en sådan dimensionering och isolering av brännarröret att i huvudsak fullständig förbränning av bränslet sker i brännarröret, vilket därigenom i prak- tiken bildar såväl brännare som panna.
Enligt en arman aspekt av uppfimiingen, vilken anges i kravet 6, tillhandahålles en förbrän- ningsanläggriing av inledningsvis angivet slag, vilken utnyttjar principerna för föreliggande uppfinning. I denna är, enligt uppfinningen, rökgaskanalen i huvudsak spiralforrnad, och består av en yttre kanalvägg som omger brärmarrörets yttre omkrets, som uppvisar en ändvägg 10 15 20 25 30 513 9534 anordnad på ett avstånd utanför brännarröret ena ände, som är utsträckt utefter brärmarrörets utsida och som vid sin yttersida står i kontakt med ett värmeupptagande medium, varigenom rökgasema efter att de lämnat brärmarrörets nämnda ände leds om l80° och således leds tillbaka utefter utsidan av brämiarröret under avgivande av värme till det omgivande värme- upptagande mediet.
Utföringsforrner av demia andra aspekt av uppfinningen anges i de beroende kraven 7-1 1. Ärmu en aspekt av uppfinningen avser en brännare för fast bränsle konstruerad i enlighet med uppfinningens grundläggande principer. Såsom anges i kravet 12 är, enligt uppfinningen, brärmarens brärmarrör vid dess yttre omkrets försett med en fast därmed förbunden första matningsskruv, är det roterbart lagrat och är det förbundet med en drivanordning för rotation av brännarröret runt dess längsgående centrumaxel.
Utföringsformer av den sistnämnda aspekten av uppfinningen anges i de beroende kraven 13- 18.
Ytterligare syften, särdrag och fórdelar med uppfinningen framgår av de beroende patent- kraven samt av den efterföljande beskrivningen av exemplifierande utföringsforrner.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen skall nu beskrivas närmare i detalj nedan, i anslutning till de bifogade ritningama, på vilka: Fig.l visar ett längdsnitt genom en brärmare enligt uppfinningen, i en utföringsforrn där den är monterad såsom en kassett i en ackumulatortank, och Fig.2 visar ett tvärsnitt genom brännaren enligt fig. 1, längs linjen I-I.
BESKRIVNING Av UTFÖMNGSEXEMPEL Med hänvisning nu i första hand till figur 1 skall uppfinningens grundläggande principer beskrivas med hjälp av en utiöringsforrn och skall samtidigt fördelarna gentemot konventio- 10 15 20 25 30 513 953 nella anläggningar förklaras. I bägge figurema åskådliggöres uppfinningens grundprinciper med hjälp av ett mycket schematiskt visat utföringsexempel.
I fig 1 visas ett längdsnitt genom en brännare som allmänt betecknas med hänvisningssiffran 1 och som i det visade utförandet är avsedd för förbränning av pellets. Med mindre, här icke specifikt visade eller beskrivna, modifieringar kan den emellertid anpassas för förbränning av annat fast bränsle, såsom flis och spån.
Brännaren 1 visas i fig. 1 i en applikation för integrering i en endast ytterst schematiskt antydd ackumulatortank 10 eller motsvarande vattenvolym, och är för denna applikation utförd i en en- het, såsom en kassett som är införbar i en hålighet 6 i ackumulatortanken 10. På ett sätt som kommer att förklaras närmare nedan bildar väggen 7 i ackumulatortankens 10 hålighet 6 en yttre kanalvägg i en rökgaskanal som leder ut från brännaren 1 och vars inre kanalvägg bildas av yttersidan av brännarens 1 brännarrör 2. Inåt tillslutes håligheten eller rökgaskanalen 6 av en ändvägg 7a. Med denna konstruktion uppnår man att rökgasema efter att de lämnat brännar- röret 2 leds om huvudsakligen 180° och, såsom beskrivs nedan, underkastas en spiralformig rörelse runt brärmarrörets 2 yttersida samtidigt som de i en riktning B som är allmänt motriktad en inmatningsriktning A för bränsle, leds tillbaka utefter utsidan av brännarröret 2 under avgivande av värme till det omgivande värmeupptagande mediet i tanken 10.
Brännarröret 2, vilket i monterat tillstånd skjuter in i háligheten 6 och med en fiärme ände 2b därav slutar på ett avstånd från rökgaskanalens 6 ändvägg 7a, är vid en bakre ände 2a roterbart lagrat i en basenhet 12 med hjälp av lämpliga lager 13. I utföringsfonnen enligt fig. 1 visas bas- enheten 12 i sin principiella uppbyggnad, men det skall vara uppenbart att denna i sitt detaljutfö- rande kan ändras och modifieras kraftigt inom ramen för uppfinningen, för anpassning efter aktuell applikation.
Basenheten 12 består grundläggande av ett lager-rör 14 på vilket brännarröret 2 är roterbart lagrat, och i vars inre är anordnat ett med brännarens 1 längsgående centrumaxel C sammanfal- lande centrumrör 11 som tjänar för tillförsel av luft, företrädesvis primärluft, till brännarens 1 förbrännings-/törgasningszon X . Lagerröret 14 står vidare i förbindelse med en allmänt med hänvisningsbeteckningen 5 angiven bränsletillförsel via ett inmatningsrör 15. Bränsletillförseln 5 10 15 20 25 30 513 9556 sker således genom tyngdkrafimatning, vid behov kompletterad med en aktiv matning genom en skruv eller motsvarande i lagerröret 14 (såsom antyds i fig. 1 och anges närmare nedan), från en icke visad lagringsbehållare för aktuell typ av bränsle, in i lagerröret 14 och vidare in till brännarröret 2. I brännarröret sker sedan bränslematningen på nedan beskrivet sätt.
Vid basenheten 12 är vidare en drivmotor 8 uppburen, vilken via en i ett transmissionshus 17 anordnad transmission 16 överför rotation till brännarröret 2. Såsom antyds i fig. 1 är transmis- sionen 16 lämpligen av typen ändlös kedja eller rem förd över motsvarande hjul anbringade vid motorns 8 utgående axel respektive vid brännarrörets 2 utsida, men även andra typer av ändamålsenliga transmissioner kan förekomma.
Transmissionshuset 17 är sammanbyggt med ett anslutningsparti 18 vilket är avpassat att med en anslutningsvägg 18a törbindas fluidtuntätt med ackurnulatoms 10 yttervägg, omgivande håligheten 6. För detta ändamål uppvisar anslutningsväggen 18a en central öppning omgiven av en fläris l8b som är avpassad att införas i håligheten 6. Basenheten törbinds därefter med ackumulatortanken 10 med hjälp av lämpliga, icke visade törbindningsorgan, exempelvis i förrn av bultförband. För åstadkommande av den fluidumtäta iörbindningen är anslutningsväggen 18a och/eller íörbindningsflänsen 18b vid utsidan försedd med ett lämpligt tätningsmaterial som antyds vid 19.
Vid sin överdel är anslutningspartiet 18 förbundet med ett rökgasrör 20 via vilket rökgasema leds ut till atmosfären. Genom de enligt uppfinningen föreslagna, nedan närmare beskrivna åtgärderna har rökgastemperaturen i detta skede sänkts så kraftigt att det om så önskas inte ställs krav på någon skorsten. Vid dess nederdel är vidare anslutningspartiet 18 utfört med en ask- uppsamlingsficka 21, se fig. 2, i vilken de förbränningsrester som på nedan beskrivet sätt utrnatas ur brännaren 1 och håligheten 6, samlas upp för att rensas ut genom en på figurema icke visad lucka.
Nu skall själva brännarröret 2 beskrivas vilket, såsom framgått ovan, med sin bakre eller första ände 2a är roterbart uppburet vid lagerröret 14, och vilket i monterat tillstånd är infört i hålig- heten 6 i ackumulatortanken 10, så att det med sin andra eller främre ände slutar på ett relativt kort avstånd fiån hålighetens 6 ändvägg 7a. Brännarröret 2 utgöres i den visade utföringsformen lO 15 20 25 '30 515 9557 grundläggande av ett cylindriskt stålrör vilket vid sin inneryta är försett med en termisk isolering 9 som lämpligen består av ett keramiskt material. I och med denna isolering och en motsvarande dimensionering av brännarröret 2 kan såväl förgasning av bränslet som efterförbränning ske i brännarröret 2, vilket dänned även tjänstgör som en panna från vilken rökgaserna kan utrnatas direkt till den i håligheten 6 bildade rökgaskanalen. Till detta bidrar även det faktum att rökgasema, vilka leds på utsidan av brännarröret 2, skapar ett slags ”isoleringszon” mellan förbränningen i brännarröret 2 och det järnförelsevis kalla vattnet i tanken 10. Man kan även uttrycka detta såsom att förbränningszonen ”isoleras” - jämfört med om den var direkt omgiven av luft eller vatten - vilket leder till hög-e temperatur i efterförbränningszonen Xi-Y.
I detta sammanhang skall även närrmas att det inom ramen för uppfinningen är tänkbart att lagra brännarröret 2 roterbart direkt i håligheten 6, dvs utan särskilda lager, och detta naturligtvis under förutsättning att man i den aktuella applikationen kan lösa problem med avseende på friktion och nötning På insidan av brännarröret 2 är vidare anordnad en i huvudsak från dess första ände 2a till förbränningszonen X utsträckt, obruten inre spiral 4 bildande en matningsskruv som har till syfte att vid rotation av brännarröret, kontinuerligt inmata bränsle i och genom detta fram till, förbränningszonen X. Såsom antyds i fig. l kan det vara lämpligt att åstadkomma inmatningen av bränslet från området nedanför inmatningsröret 15 och fram till den bakre änden 2a av brännarröret 2 genom att den inre matningsskruven 4 utföres med ett inmatningsparti 4” som i det visade exemplet är utfört med en mindre diameter än matningsskruvens 4 huvudparti och som är fribärande utsträckt in i lagerröret 14, så gott som fram till dess ändvägg. I ett armat utförande kan inmatningspartiet 4” vara utfört med i huvudsak samma diameter som huvudpar- tiet.
Såsom antyds med streckprickad linje i fig. 1 kan man även åstadkomma en mycket gynnsam inverkan på förbränningen genom att i efterförbränningszonen Xl-Y, anordna en fomration 4°, exempelvis med en spiralform, vid isoleringens 9 innersida. Härigenom åstadkommes en ständig ”omstjälpning” av bränslet så att hela tiden nya ytor av icke förbrända partier därav exponeras och så att man därigenom uppnår en mycket ren förbränning. En sådan spiralforrn 4' kan även bidra till utmatning av rökgaserna och eventuella förbränningsrester, dvs aska, ur brännarröret 2, 10 15 20 25 30 513 955* vid Y. Därvid skulle fonnationema 4' ha till uppgift att, eventuellt i kombination med en nedan beskriven tangentiell sekundärlufttillförsel, åstadkomma en roterande luft-bränslevirvel inne i brännarröret, så att oförbrända partiklar kommer att befinna sig i en het omgivning under en så lång och spiralformad väg att fiillständig förbränning uppnås.
På utsidan av brännarröret 2 är anordnad en obruten yttre spiral 3 som likaledes är utsträckt i huvudsak från dess första 2a till dess andra 2b ände och som bildar en yttre matningsskruv vilken har till uppgift att vid brännarrörets 2 rotation utmata de vid förbränningen bildade rökgasema i en spiralforrnig bana från bränrrarrörets 2 främre ände 2b och till anslutningspartiet 12 och vidare till rökgasröret 20. Dessutom har den yttre matningsskruven 3 till uppgift att utmata de förbränningsrester som förs ut ur brännarrörets fiämre ände 2b och faller ned på botten av den huvudsakligen horisontellt anordnade hâligheten 6. Dessa förbränningsrester, huvudsakligen i form av aska, skjuts av den yttre matningsskruven på hålighetens 6 botten i riktning mot brännarrörets 2 bakre ände 2a tills de faller ner i askuppsamlingsfickan 21, från vilken de regelbundet kan tömmas ut.
Av fig. 1 framgår att i den visade utföringsforrnen är den yttre matningsskruven 3 utefter dess längd utförd med olika stigning. Den yttre matriingsskniven 3 har här en minskande stigning, sett i riktning från brännarrörets frärnre ände 2b och mot dess bakre ände, och detta utförande är att föredraga i de flesta fall, eftersom rökgasema har högre temperatur och därmed större volym närmare brännarrörets främre ände. Även den inre spiralforrnationen 4” kan ha en föränderlig stigning. Den inre matningsskruven 4 uppvisar däremot en konstant stigning, som i sig kan varieras beroende på den speciella applikationen, det utnyttjade bränslet etc., eftersom stigningen för matningsskruven i brännarrörets 2 bakre område bestämmer frammatningshastigheten för bränslet vid fast rotationshastighet för brännarröret, och med detta effekten på pannan.
Funktionen för den visade utföringsfonnen av uppfinningen skall nu beskrivas kortfattat.
Bränsle inmatas från den icke visade lagringsbehållaren till brännarröret 2 via inmatningsröret 15 och lagerröret 14 och förflyttas av den inre matningsskruven 4 in i brännarröret, i riktning mot förbränningszonen X, i och med att brännarröret satts i rotation av motom 8. I detta sammanhang skall understrykas att motorns 8 hastighet kan regleras med hjälp av en lämplig styrutrustning som i sig inte utgör någon del av denna uppfinning, men som i fallet med 10 15 20 25 30 513 952? inbyggnation i en ackurnulatortank kan vara en enkel on-off styrning, eftersom vattenvolyrnen i tanken tjänar som buffert och ger rimliga drifitider. I andra applikationer kan det vara befogat med en mer avancerad styrning som åstadkommer en kontinuerlig effektanpassning till det vid varje tillfälle föreliggande behovet.
Vid början av fórbränningszonen X tillförs primärluft på angivet sätt genom centrumröret 11 och vid de med L betecknade pilama i förbränningszonen tillförs sekundärluft på icke närmare visat sätt, företrädesvis genom kanaler i brännarröret 2. Sektmdärlufien L kan med fördel tillföras tangentiellt - med avseende på brännarrörets omkrets - för åstadkommande av en rotation av bränsle-luftblandningen i brännarröret 2.
Efter förbränningszonen X och efterförbräruringszonen Xr-Y förs de vid förbränningen bildade rökgasema och askan ur brännarröret 2 vid Y och kommer in i håligheten 6 i ackumulatortanken 10, vilken tillsammans med brännarrörets utsida och den där anordnade yttre matningsskruven 3 bildar en rökgaskanal såväl som en uraskningsanordning. Rökgasema kommer således, genom fórbränningsrörets och därmed skruvens 3 rotation, att ledas i en lång spiralforrnig bana runt hålighetens vägg 7, så att de kyls maximalt genom den långa kontakten med väggen 7 vilken i sin tur kyls av vattnet eller motsvarande medium i tanken 10. Detta innebär att när rökgaserna når anslutningspartiet 18 och rökgasröret 20 har de kylts till en så låg temperatur att det inte är några problem att vid korrekt dimensionering och instälhring - exempelvis dimensione- ring/reglering av fläkten för primärluft och sekundärluft, val av stigning på den yttre skruven 3 eller radiell storlek på rökgaskanalen, dvs avstånd mellan brännarrör 2 och yttervägg 7 - uppnå en lösning där ingen skorsten krävs för utmatning av dessa till atmosfären. Samtidigt förs askan och eventuella andra förbränningsrester som samlat sig på hålighetens 6 botten, ut från denna av den yttre skruven 3, för att slutligen falla ner i askuppsamlingsñckan 21. Det skall i detta sammanhang påpekas att i ritningsfigrrrerrra har avståndet mellan den yttre mamingsskruven 3 och hålighetens 6 vägg 7 överdrivits i syfte att förtydliga illustrationen, och att avståndet i verkligheten är väsentligt mindre.
Med ledning av vad som beskrivits ovan står det nu klart att det utmärkande fór uppfinningen, i dess grundläggande omfattning, är att inmatningen av bränsle och utmatningen av rökgaser samt uraskning sker generellt från samma område av arrläggningen, i sinsemellan motsatta riktningar. 10 15 20 25 30 10 515 955 Härigenom kan brännarkonsuuktionen utföras ytterst kompakt så att den lämpar sig mycket väl för direkt inbyggnad i en vattenvolym vars vägg samverkar till bildande av rökgaskanalen. I en ackurnulatortank kan brännaren enkelt inbyggas såsom direkt ersättning för en elpatron. På detta sätt åstadkommer man vidare en möjlighet till mycket enkel anslutning av såväl rökgasutmat- ning som bränsleinmatning.
Andra fördelar som uppnås vid utförandet med en enda rörlig del i form av det roterande brännarröret som är försett med yttre och inre spiraler, är en mycket enkel och servicevänlig kon- stniktion som lämpar sig väl för ett utförande såsom en enkelt inbyggbar och utbytbar kassett. Även om uppfinningen visats och beskrivits i en utföiingsfonn med ett roterbart brännarrör som vid dess ytteryta uppvisar en yttre spiral för bildande av den spiralfonnade, långa rökgasvägen, skall det understrykas att uppfinningen i dess grundläggande form även omfattar ett utförande med fast brännarrör och med en spiralfonnad fläns fastsatt vid hålighetens vägg. I detta altemativa utförande åstadkommes matningen av rökgasema i den av flänsen bildade spiralfor- made rökgaskanalen genom ändamålsenlig inställning av den fläkt eller de fläktar som åstad- kommer matningen av primär- och sekundärluft.
Uppfinningen lämpar sig vidare mycket väl för användning i system som integrerar flera värme- källor och som behöver en ackumuleringsvolym, såsom kombinationssystem utnyttjande solvärme, eldning av fast bränsle, företrädesvis pellets, och nattel.
I en altemativ användning av uppfinningen åstadkommes en fórbränningsariläggning med minimala dimensioner, genom att brännaren l införes i en hålighet i en vattenkassett som kan ha en minimal volym från exempelvis 10 liter och uppåt. I exemplet med en volym av 10 liter skulle brännarröret 2 vara mantlat med en vattenspalt av ungefär 2cm och i praktiken ftmgera som en genomströmriingsvärmare.
Fackmannen inser att olika modifieringar och förändringar kan göras vid föreliggande uppfin- ning utan avvikelse från uppfimiingens ram, som den definieras av de bifogade patentkraven.

Claims (18)

10 15 20 25 515 955 “ PATENTKRAV
1. Sätt att från ett brännarrör (2) i en brännare (1) för fasta bränslen utmata förbrännings- produkter, varvid under förbränningen bildade rökgaser och förbränningsrester leds i och ut ur brännarröret i en första riktning (A), i huvudsak sarnmanfallande med brärmarrörets centrum- axel (C), varvid rökgasema efter att de lämnat brännarröret (2) leds i en allmän andra riktning (B) tillbaka utefter utsidan av brännarröret (2) under avgivande av värme till ett omgivande värmeupptagande medium, kännetecknat av att rökgasema samtidigt som de leds om huvudsakligen 180° underkastas en spiralfonnig rörelse runt brännarrörets (2) yttersida genom en fast med dess yttre omkrets förbunden yttre spiral (3) och av att förbränningsrester efter att de länmat brännarröret (2) leds tillbaka utefter utsidan av brännarröret (2) i den allrnärma andra riktningen (B) genom rotation av brännarröret (2) och den yttre spiralen (3) som bildar en första matningsskruv (3).
2. Sätt enligt krav l, kännetecknat av att i brännarröret (2) försätts först en bränsle- luftblandning och därefter rökgasema och eventuella förbränningsrester i en roterande rörelse genom en tangentiell sekundärlufttillförsel, vilket även understödjer utmatningen av rök- gasema och fórbränningsrestema i den första riktningen (A) ur brännarröret (2).
3. Sätt enligt krav 1 eller 2, kännetecknat av att i brännarröret (2) försätts först en bränsle- luftblandning och därefter rökgasema och eventuella förbränningsrester i en roterande rörelse genom anordnande av en formation (4') vid brännarrörets (2) inneryta, vilket även understöd- jer utmatningen av rökgasema och förbränningsresterna i den första riktningen (A) ur brärinarröret (2).
4. Sätt enligt något eller några av kraven 1-3, kännetecknat av att rökgasema och förbrärmingsrestema leds tillbaka i den allmänna andra riktningen (B) utefter i huvudsak hela längden av brännarröret (2) och avleds från brännaren (1) i anslutning till en första ände (2a) därav, vid vilken bränsletillförseln (5) till brännaren anordnas.
5. Sätt enligt något eller några av kraven l-4, kännetecknat av att brännarröret (2) dimensioneras med en sådan diameter och längd och isoleras så att bränslet i huvudsak för- 10 15 20 25 30 il 513 953 bränns fullständigt i brännarröret, vilket därigenom även bildar brärmarens förbrännings- kammare.
6. Förbränningsanläggning med en brännare (1) för fasta bränslen, bestående av ett brännarrör (2) med en första ände (2a) avpassad för anslutning till en bränsletillförsel (5) och med en andra ände (2b) i förbindelse med en rökgaskanal (6) som består av en yttre kanalvägg (7) omgivande brännarrörets (2) yttre omkrets, som uppvisar en ändvägg (7a) anordnad på ett avstånd utanför brännarrörets andra ände (2b), som är utsträckt utefter brännarrörets (2) utsida och som vid sin yttersida står i kontakt med ett värmeupptagande medium varigenom rökgaserna efter att de lämnat brännarrörets (2) andra ände (2b) leds tillbaka utefter utsidan av brännarröret (2) under avgivande av värme till det omgivande värmeupptagande mediet, kännetecknad av att brännarröret (2) vid dess yttre omkrets är försett med en fast därmed förbunden yttre spiral (3) bildande en i huvudsak spiralformad rökgaskanal (6) genom vilken rökgasema från brännarröret matas i en spiralformig bana och av att brännarröret (2) är roterbart lagrat, varvid de ur brärmarrörets (2) andra ände (2b) utmatade förbränningsresterna av den yttre spiralen (3), såsom en första matningsskmv, matas mot brännarrörets första ände (2a) vid rotation av detta med hjälp av en drivanordning (8).
7. Förbränningsanläggning enligt krav 6, kännetecknad av att brännarröret (2) har en allmänt cylindrisk form och är anordnat huvudsakligen horisontellt, centrerat i rökgaskanalen (6)-
8. Förbränningsanläggning enligt krav 6 eller 7, kännetecknad av att den yttre spiralen bildande den första matningsskruven (3) är utförd med varierande stigning och av att stig- ningen stegvis eller gradvis minskar i riktning från brärmarrörets andra ände (2b) mot dess första ände (2a).
9. Förbränningsariläggning enligt något eller några av kraven 6-8, kännetecknad av att brännarröret (2) i en efterförbräriningszon (X1 - Y), vid dess inneryta uppvisar en formation (4”) för att försätta en bränsle-luftblandning och rökgaserna samt eventuella förbrärmingsrester i en roterande rörelse och även för att understödja utmatningen av rökgasema och förbrän- ningsrestema ur brännanöret (2). 10 15 20 25 '30 515 95233
10. Förbränningsarrläggrring enligt något eller några av kraven 6-9, kännetecknad av att rökgaskanalens (6) yttervägg (7) är bildad i en lagringsenhet (10) för ett värmeupptagande medium och av att brännaren (1) är utförd såsom en enhet, i form av en i lagringsenheten (10) införbar och vid denna monterbar kassett, varvid rökgaskanalen (6) i det monterade tillståndet sträcker sig utefter i huvudsak hela längden av brännarröret (2) och varvid brännaren (1) i anslutning till brärmarrörets forsta ände (2a) uppvisar en gentemot lagringsvolymen tätad basenhet (12) med förbindelse till rökgaskanalen (6), för avledning av kylda rökgaser och/eller förbränningsrester från rökgaskarralen.
11. ll. Förbränningsanläggning enligt krav 8, kännetecknad av att brännarröret (2) bildar brärmarens (1) förbränningskamrnare, dvs är utfört med ett sådant förhållande mellan dess längd och dess tvärsektion och med en sådan isolering att i huvudsak fullständig förbränning av bränslet sker däri.
12. Brännare (1) för fasta bränslen, bestående av ett brärmarrör (2) som uppvisar en första ände (2a) avpassad för anslutning till en bränsletilltörsel (5) och en andra ände (2b) för förbindelse med en rökgaskanal (6), kännetecknad av att brännarröret (2) vid dess yttre omkrets är försett med en fast därrned förbunden yttre spiral (3), är roterbart lagrat och år förbundet med en drivanordning (8) för rotation av detta nmt dess längsgående centrumaxel (c).
13. Brärmare (1) enligt krav 12, kännetecknad av att brärmarröret (2) bildar dess för- brärmingskarnrnare, dvs är utfört med ett sådant förhållande mellan dess längd och dess tvärsektion och med en sådan isolering att i huvudsak fullständig förgasning och förbränning av bränslet sker däri
14. Brännare (1) enligt krav 12 eller 13, kännetecknad av att den yttre spiralen (3) är utförd med en varierande stigning och av att stigningen stegvis eller gradvis minskar i riktning från brännarrörets andra ände (2b) mot dess första ände (2a).
15. Brännare (l) enligt något eller några av kraven 12-14, kännetecknad av att brärmarröret (2) i en efterförbrärmingszon (X1 - Y), vid dess inneryta uppvisar en formation (4') för att 10 15 513 955 ”f försätta en bränsle-luftblandning och rökgaser samt eventuella fórbränningsrester i en roterande rörelse.
16. Brännare (1) enligt något eller några av kraven 12-15, kännetecknad av att brännarröret (2) har en allmänt cylindrisk form.
17. Brännare (1) enligt något eller några av kraven 12-16, kännetecknad av att brännarröret (2) vid sin inre omkretsyta uppvisar ett lager (9) av eldfast material, företrädesvis ett kera- miskt material.
18. Brärmare (1) enligt något eller några av kraven 12-17, kännetecknad av att denna är utförd såsom en enhet, i form av en i en lagringsenhet (10) för ett värmeupptagande medium införbar och vid denna monterbar kassett, varvid brännaren (1) i anslutning till en första ände (2a) av brännarröret (2) uppvisar en gentemot lagringsvolymen tätat monteringsbar basenhet (12) bildande ett utlopp (18, 20) för avledning av kylda rökgaser och/eller ett utlopp (21) för uttagning av fórbränningsrester samt roterbart uppbärande brânnarröret däri.
SE9901433A 1999-04-21 1999-04-21 Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester SE513953C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9901433A SE513953C2 (sv) 1999-04-21 1999-04-21 Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester
EP00850063A EP1046862A1 (en) 1999-04-21 2000-04-11 Burner with helicoidal path for combustion products

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9901433A SE513953C2 (sv) 1999-04-21 1999-04-21 Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9901433D0 SE9901433D0 (sv) 1999-04-21
SE9901433L SE9901433L (sv) 2000-10-22
SE513953C2 true SE513953C2 (sv) 2000-12-04

Family

ID=20415306

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9901433A SE513953C2 (sv) 1999-04-21 1999-04-21 Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP1046862A1 (sv)
SE (1) SE513953C2 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK1843091T3 (da) * 2006-04-03 2011-07-04 Bg Biovarme Aps Byggros Trading Aps En fastbrændselsbrænderenhed og en fremgangsmåde til rengøring af forbrændingskammeret

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3357377A (en) * 1965-09-03 1967-12-12 Pulp Paper Res Inst Combustion of organic waste material
FR2218532B1 (sv) * 1973-02-16 1975-10-31 Locaner
US4748918A (en) * 1985-10-30 1988-06-07 Chang Shien F Incinerator for the high speed combustion of waste products
US4870911A (en) * 1988-08-05 1989-10-03 Westinghouse Electric Corp. Apparatus for waste disposal and method
DE3905762A1 (de) * 1989-02-24 1990-08-30 Heim Hermann Masch Verfahren und feuerungsanlage zum reduzieren der stickoxidbildung beim verbrennen fossiler brennstoffe
US5326538A (en) * 1991-03-13 1994-07-05 Serawaste Systems Corporation Closed sterilization system for treating a product such as toxic or infectious waste
DE9116403U1 (de) * 1991-08-09 1992-11-19 Webasto AG Fahrzeugtechnik, 8035 Stockdorf Brennstoffbetriebene Heizvorrichtung, insbesondere Fahrzeugheizung
WO1998010223A1 (fr) * 1996-09-07 1998-03-12 Co., Ltd. Equa Incinerateur

Also Published As

Publication number Publication date
SE9901433L (sv) 2000-10-22
EP1046862A1 (en) 2000-10-25
SE9901433D0 (sv) 1999-04-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE519605C2 (sv) Anordning och metod för förbränning av fast bränsle
JP5091612B2 (ja) バーナ
US4009667A (en) Incinerator for combustible refuse
US20090126607A1 (en) Combustion Apparatus For Recovering Heat
JP4766562B2 (ja) 木質ペレット焚き蒸気ボイラ
US20100089295A1 (en) Continuously-Fed Non-Densified Biomass Combustion System
CN102537939B (zh) 旋转水冷喷燃式生物质颗粒燃烧器
JP2010101599A (ja) ハイブリッド温風装置
CN102345861A (zh) 热效率提高的燃烧设备
JP2010101598A (ja) ハイブリッド温水装置
CN109404918A (zh) 一体化废物热解气化炉
CN112628765A (zh) 一种污泥焚烧装置
US8240258B2 (en) Burner for waste plastic
CN214949080U (zh) 一种焚烧炉布风系统
US4147115A (en) Incinerator with gas generation
US4128065A (en) General purpose incinerator/combustor
SE513953C2 (sv) Brännare för fasta bränslen, förbränningsanläggning med en brännare för fasta bränslen och ett sätt att från ett brännarrör i en brännare för fasta bränslen utmata förbränningsprodukter, såsom bildade rökgaser och förbränningsrester
SE439977B (sv) Brennarhuvud for forbrenning av fasta brenslen
CN207483669U (zh) 集成式复合热解炉
JP2017096527A (ja) 燃焼装置
KR100990528B1 (ko) 고체연료 연소장치를 갖는 고효율의 보일러 시스템
JP4794018B2 (ja) 固形燃料の燃焼装置
CN113108290A (zh) 一种焚烧炉布风系统
JP2006225412A (ja) 乾留システム
KR20030076268A (ko) 폐플라스틱 고형연료 연소 버너

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed