SE506474C2 - Skena för fjädrande stöd av ett viraband - Google Patents

Skena för fjädrande stöd av ett viraband

Info

Publication number
SE506474C2
SE506474C2 SE9101560A SE9101560A SE506474C2 SE 506474 C2 SE506474 C2 SE 506474C2 SE 9101560 A SE9101560 A SE 9101560A SE 9101560 A SE9101560 A SE 9101560A SE 506474 C2 SE506474 C2 SE 506474C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
rail
wire
contact surface
movable
carrier
Prior art date
Application number
SE9101560A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9101560D0 (sv
SE9101560L (sv
Inventor
Christian Schiel
Helmut Grimm
Robert Wolf
Original Assignee
Voith Gmbh J M
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE4019884A external-priority patent/DE4019884A1/de
Application filed by Voith Gmbh J M filed Critical Voith Gmbh J M
Publication of SE9101560D0 publication Critical patent/SE9101560D0/sv
Publication of SE9101560L publication Critical patent/SE9101560L/sv
Publication of SE506474C2 publication Critical patent/SE506474C2/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F1/00Wet end of machines for making continuous webs of paper
    • D21F1/48Suction apparatus
    • D21F1/483Drainage foils and bars
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F9/00Complete machines for making continuous webs of paper
    • D21F9/003Complete machines for making continuous webs of paper of the twin-wire type

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Folding Of Thin Sheet-Like Materials, Special Discharging Devices, And Others (AREA)
  • Advancing Webs (AREA)

Description

15 20 25 30 35 506 474 2 en ändring av suspensionsskikttjockleken mellan virorna - i möjligaste mån förblir konstant. Suspensionsskikttjockleken kan förändra sig' genom den tillförda suspensionsmängden eller genom ändring av avvattningsförhållandena hos fiberma- terialsuspensionen. Man strävar således efter en automatisk anpassning av banbildningsanordningen vid nämnda ändrade förhållanden.
Ur WO 89/02499 är känd en fjädrande skena, vilken har en förhållandevis (i viralöpriktningen) bred huvudskena med flera däri inbearbetade spår (huvudskenan bildar därmed en skengrupp). Huvudskenan vilar på en rörlig bärskena vars tvärsnitt har formen av ett omvänt U och vilka är upphängda via två pneumatiska tryckkuddar på en på maskinen stelt fästad bärare.
Genom TAPPI Proceedings 1988 annual meeting, sidorna 75 till 80, är anordningar kända med i viralöpriktningen relativtt smala skenaer, vilka likaledes tjänar till fjädrande upphä- nging av ett viraband; de är dock endast schematiskt fram- ställda.
Liknande fjädrande skenor är kända genom DE-PS 31 53 305; dessa är dock anordnade i en krökt del av dubbelvirazonen, vid vars början båda viror omvänds på en stel skena, vilken hör till en gavel av en box för en sil som ligger på andra sidan. Denna stela skena kan förorsaka en uppdämning (ovan redan beskrivna). Dessutom är en huvudskena förbunden med en rörlig bärskena via en länk vilken är utsatt för förslitning eftersom den är utsatt för massavattnet. Den rörliga bärske- nan styrs i en stationär bärare, vilken endast är schema- tiskt antydd.
Det problem som ligger till grund för uppfinningen är att åstadkomma en fjädrande skena av relativt smal konstruktion, vilken trots att den är anordnad i den fuktiga och med med massauppdämning fylld atmosfär hos pappersmaskinen ej medför 10 15 20 25 30 35 506 474 3 risk att sönderklämning uppträder på grund av nedsmutsning av de ställen där den rörliga bärarskenan styr i en fast struktur.
Den princip som används för att lösa detta problem anges i den kännetecknande delen av patentkravet l. Denna säger med andra ord: Man försöker icke längre, t.ex. genom använd- ningen av en i huvudsak U-formig struktur hos den rörliga bärarskenan hålla massavatten borta från de punkter till vilka den rörliga bärarskenan i den stationära strukturen leder. I stället är längs längden av den rörliga bärarskena- n är endast några styrarmar anordnade vilka hör till den stationära strukturen. Vid ändarna av dessa styrarmar är anordnade relativt små styrytor, företrädesvis glidstyrytor.
Dessa kan vid varje inställning av den rörliga bärarskenan avstöta eller avstryka ansatt smuts (t.ex. fiberuppdämning).
En självrensning också då och då rum, så att faran för hopklämningar fullständigt eller åtminstone till stor del undviks.
Särskilt fördelaktigt är det, att därigenom vidare utforma uppfinningen, att styrningsarmarna är anordnade parvis i form av en klämma, så att flera styrningsarmpar griper om den rörliga bärarskenan. Styrarmarna sträcker sig i rörelse- riktningen för bärarskenan. Därvid är det särskilt fördelak- tigt, om den enskilda styrarmen uppvisar två kutsar eller "fingrar" och endast berör dessa bärarskenor med ändarna av dessa kutsar. Sett i tvärsnitt sträcker sig därmed den rörliga bärarskenan från den ena kutsen till den andra kutsen av styrningsarmen. Därmed möjliggör uppfinningen att utforma tvärsnittsformen hos den rörliga bärarskenan så att den å ena sidan är relativt smal och å andra sidan dock relativt hög. Av detta följer fördelarna, att den kompletta skenan i tvärsnitt är förhållandevis smal, så att man kan anordna angränsande skenor på litet avstånd från varandra i pappersmaskinen. Dessutom vinner man för den rörliga bärar- skenan en förhållandevis hög böjstyvhet; detta förbättrar 10 15 20 25 30 35 506 474 4 likformigheten i anliggningskraften på virabandet över maskinbredden .
Under vissa omständigheter är det tillräckligt om endast den ena sidan av styrarmarna anordnade på den rörliga bärarske- nan uppvisar de nämnda två kutsarna. I detta fall skulle på den motsatt liggande sidan endast enkla styrarmar vara anordnade, vilka berör den rörliga bärarskenan med endast en enstaka styryta. Generellt insättningsbar är dock en kon- struktion vid vilken vardera av de båda styrarmarna i ett styrarmspar uppvisar två fingrar som berör bärarskenan.
Det är möjligt att utforma den uppfinningsenliga skenan med en lyftanordning av olika uppbyggnad, till exempel med flera över maskinbredden fördelade anordnade pneumatiska cylindrar eller med en pneumatisk slangformig tryckkudde.
Enligt en ytterligare uppfinningstanke användes en helt speciellt utformad pneumatisk slangformig tryckkudde, vilken är föremål för patentansökan P40 09 628.9 (Voith-akt P465l).
De särskilda särdragen hos denna tryckkudde är angivna i kravet 5. Genom dessa särdrag uppnås, att presskraften hos skenan på ett av de båda virabanden - vid en ändring av suspensionsskikttjockleken mellan de de båda virorna - förblir konstant med väsentligt högre noggrannhet än hit- tills. Med andra ord: Man uppnår en konstant tryckkraft oberoende av den ögonblickliga avlägsnandet av den rörliga bärarskenan ur sitt viloläge. De bästa resultaten i detta avseende uppnår man genom användning av särdragen hos kravet 6.
Den nyss beskrivna uppfinningsenliga utformningen av den slangformiga tryckkudden har ytterligare den extra verkan att likformigheten hos skentryckkraften förhöjs över maskin- bredden, speciellt om den stationära struktur som uppbär tryckkudden genomgår en böjning eller t.ex som följd av tillverkningsonogrannhet inte är helt rak. 10 15 20 25 30 35 596 474 5 I det fall att de båda virabanden löper i det närmaste i horisontell riktning och om skenorna enligt uppfinningen underifrån skall bära det undre av de båda virabanden och bärarskenan därmed är rörlig i den vertikala riktningen, så kan det vara tillräckligt, att den rörliga bärarskenan ensam genom tyngdkraften når tillbaka till sitt viloläge. Van- ligtvis erfordras dock en återföringskraftkälla för åter- förande av den rörliga bärarskenan i viloläget. Detta gäller speciellt i det fallet, när skenan enligt uppfinningen skall pressas uppifrån på ett i huvudsak horisontellt löpande viraband eller när virabanden löper i huvudsak vertikalt. I detta fall är anordnade som återföringskälla företrädesvis ett antal över skenans längd fördelade fjädrar. Dessa bör i möjligaste mån uppvisa en flack fjäderkarakterisik, för att därmed så lite som möjligt störa likformigheten hos skenan- liggningskraften. d Enligt en ytterligare grundtanke hos uppfinningen är anord- nat på så sätt, att återföringskraftkällan, således de nämnda fjädrarna, frigör sig från de rörliga bärarskenaerna, kort innan den rörliga bärarskenan når sitt viloläge ( Detta betyder med andra ord, att den maximala slaglängden hos återföringskraftkällan är mindre än det maximala slaget hos den rörliga bärarskenan). Genom denna åtgärd och på grund av det faktum, att enligt uppfinningen för att styra den rörliga bärarskenan uteslutande är anordnade de ovan be- skrivna styrarmarna, kan man utan svårigheter efter att den rörliga bärarskenan uppnått sitt viloläge (eventuellt till- sammans med huvudskenan) utan svårigheter i sidled (dvs. i skenans längdriktning) ta ut denna ur pappersmaskinen. Detta kan till exempel vara nödvändigt vid byte av huvudskenan mot en annan. Detta kan ske till och med pappersmaskinen i drift, eftersom då återföringsfjädrarna i viloläget för den rörliga bärarskenan ej mera är verksamma.
Ett utföringsexempel av uppfinningen kommer i det följande att beskrivas med ledning av ritningen. 506 474 10 15 20 25 30 35 Figur 1 visar ett tvärsnitt genom en grupp fjädrande skena- er, vilka är anordnade vid två ungefär vertikalt nerifrån och uppåt löpande viraband.
Figur 2 är en delvy av en av skenorna i Fig. 1, varvid synriktningen i Fig. 1 markeras genom en pil II.
I Fig. 1 är två (ungefär vertikalt löpande) viraband 8 och 9 av ett dubbelviraparti symboliskt antydda med streckade linjer. Det ena virabandet glider över två av totalt tre fjädrande skenor av vilka vardera som helhet betecknas med 10. Den översta av desssa tre skenor befinner sig i sitt viloläge; de andra i sitt arbetsläge. Huvudena 6 hos motsatt liggande skenor vilka understödjer virabandet 8, är antydda med streckpunkterade linjer.
Vardera av skenorna 10 har en keramikhuvudskena ll, viken är fästad på en rörlig bärarskena 12. den sista är i det visade exemplet tvådelad; dvs. den består av två delar 12a och 12b. Keramikhuvudskenan 11 är stelt förbunden med delen 12a; den sistnämnda är medelst en T-förbindning lätt löstag- bart fästad vid den andra delen 12b. En för styrning och uppbärande av den rörliga bärarskenan 12 tjänande fast struktur omfattar en sig över maskinbredden sträckande balk 13, vilken i maskinstativet är fastsatt på en avvattnings- kista 7 eller liknande. På balkarna 13 är ett antal över bärarskenans längd fördelade styrarmpar 15,16 tillfogade vilka omgriper de rörliga bärarskenorna 12 såsom klammer.
Därmed styrs de rörliga bärarskenaerna 12 genom flera undre styrarmar 15 och genom flera övre styrarmar 16. För detta ändamål har vardera av styrarmarna 15,16 relativt små styr- ningsglidytor, och närmare bestämt vid ändarna av två kutsar 15a och 15b resp. 16a och 16b. Vid änden av varje kuts kan vara anordnat en utbytbar glidskiva 16c, vilket som exempel är antytt vid kutsen 16b. 10 15 20 25 30 35 5os 474 7 Mellan den rörliga bärarskenan 12 och balken 13 är anordnad en slangformig tryckkudde 14, vilken sträcker sig utefter hela längden av skenan. Ytterytan av bärarskenan 12 vilken berör tryckkudden är den s.k. kontaktytan för bärarskenan.
Dess bredd b är som Fig. 1 visar väsentligt mindre än to- talbredden B för tryckkudden 14. Denna totalbredd B bestäms genom bredden hos ett i balken befintligt spår, vilket är begränsat genom ett i balken 13 befintligt spår, vilket är begränsat genom två sidoväggar l3a och l3b. Dessa sidoväggar stödjer tryckkudden i sidled (eller noggrannare med hän- visning till Fig. 1: ovan och under). Det väsentliga är, att på varje sida av kontaktytan hos den rörliga bärarskenan 12 är anordnat ett fritt utrymme 17, i vilket en slinga av tryckkudden 14 däri kan utveckla sig.
För styrning av tryckkudden 14, t.ex vid inskjutande av densamma i anordningen, är på tryckkudden anordnade två längsgående flänsar 18 och 19 vilka griper in i motsvarande längsgående spår hos bärarskenan 12 resp. balken 13. Fig. 2 visar en av de båda ändarna av tryckkudden, vilken medelst en skarvklämma 20 är ansluten till en tryckluftledning 21.
När den rörliga bärarskenan utgående från sin viloposition skall dras ur pappersmaskinen ( t.ex. i pilens A riktning i Fig. 2, måste först skarvklämman 20 och tryckluftledningen 21 avlägsnas.
För återförande av den rörliga bärarskenan 12 ur arbetsläget till viloläget är vid varje styrarm 16 anordnad en spiral- tryckfjäder 22, vilken styrs på en skruv 23. Så länge som tryckkudden 14 är aktiverad med tryckluft, vilar tryckfjä- dern 22 mot en skiva 24 på en på bärarskenan 12 fästad konsol 25. Denna konsol har en urtagning 26 vilken upptar skruvhuvudet 23, så länge som bärarskenan 12 befinner sig i arbetsläget. När det inre av tryckkudden 14 blir trycklöst, så skjuter fjädrarna 22 den rörliga bärarskenan i riktning mot sitt viloläge. Avspänningen av fjädern 22 har dock redan slutat, när skivan 24 når skruvhuvudet 23. Viloläget för 506 474 10 8 bärarskenan 12 bestäms genom ett med 30 betecknat anslag.
När detta är verksamt, föreligger ett bestämt avstånd a mellan skivan 24 och konsolen 25. Dessutom befinner sig nu skruvhuvudet 23 i ett längsgående spår 27 av konsolen 25, så att hädanefter det ovan redan beskrivna utdragande av den rörliga bärarskenan 12 är möjligt utan hinder av tryckfjä- dern 22 och skruven 23.
Ett avgränsningsbleck 28 är utelämnat i Fig. 2. bärarskenan 12 har flera öppningar, t.ex. borrningar 29, så att vatten kan rinna av nedåt.

Claims (11)

10 15 20 25 30 35 506 474 9 PATENTKRAV
1. Skena (10) för fjädrande understöd av ett viraband (9) i omrâdet för en dubbelsilzon av ett dubbelviraparti, med följande kännetecken: a) en huvudskena (ll), vilken sträcker sig tvärs över vira- löpriktningen och kan glida över virabandet (9), är stelt förbunden med en rörlig bärarskena (12), vilken likaväl sträcker sig tvärs mot viralöpriktningen och styrs mot en stationär struktur (13): b) mellan den rörliga bärarskenan (12) och den stationära strukturen (13) är anordnad en fjädrande slaganordning (14), vilken kan förskjuta den rörliga bärarskenan tillsammans med huvudskenan (ll) mellan ett viloläge och ett arbetsläge, i vilket huvudskenan kan tryckas mot virabandet (9) med en valbar kraft; c) k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att den stationära strukturen (13, 15, 16) som uteslutande medel för styrning av den rörliga bärarskenan (12) uppvisar ett antal över bärarskenans längd fördelade styrningsarmar (l5,16).
2. Skena enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att ett flertal parvis inrättade styrningsarmar är anordna- de, vika omgriper bärarskenan (12) - sett i ett tvärsnitt genom bärarlisten - i form av en klämma.
3. Skena enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att åtminstone de pà den ena sidan av bärarskenan (12) anordnade styrningsarmarna (16) uppvisar vardera två kutsar (16a, 16b) vilka berör bärarskenan.
4. Skena enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att bärarskenan (12) för begränsning av slaget uppvisar 10 15 20 25 30 35 506 474 10 30), vilka samverkar med kutsarna (l5a, l5b) hos en styrningsarm (15). anslag (t.ex.
5. Skena enligt ett av kraven 1 till 4, följande särdrag: a) Slaganordningen (14) är utformad som en (företrädesvis kännetecknad genom slangformig) tryckkudde, vilken sträcker sig utefter hela längden av skenan (10) och ligger mellan två balkar (l2,l3) vilka likaledes sträcker sig utefter hela balkens längd, varvid en av balkarna är utformad som en del av den rörliga bärarlisten (12) eller som bärarlisten själv och varvid den andra balken (13) är utformad som en del av den stationära strukturen; b) vardera balk (12, mot vilken tryckkudden (14) bredden (b) hos kontaktytan hos åtminstone en av de båda 13) har en kontaktyta, anligger, varvid - sett i tvärsnitt - balkarna är mindre än den totala bredden (B) av tryckkudden och varvid på vardera sida om denna kontaktyta är anordnat ett fritt utrymme (17), inuti vilket en slinga av tryckkud- den kan sträckas ut.
6. Skena enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, latt - sett i tvärsnitt - endast på en (12) av de båda bal- karna bredden (b) hos kontaktytan är mindre än totalbredden (a) nns :ryckknaaen (14), och at: den andra balken (13) uppvisar tvärs mot kontaktytan förlöpande sidoväggar (l3a, 13b) vilka stöder tryckkudden i sida.
7. Skena enligt kraven 5 eller 6, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att tryckkudden (14) i åtminstone ett av de båda kontaktyte- områdena har en längsgående fläns (18, 19), vilken griper in i ett motsvarande längsgående spår hos balken (l2,l3).
8. Skena enligt något av kraven 1 till 7, 10 15 20 25 506 474 11 k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att för àterföring av den rörliga bärarskenan (12) till viloläget är anordnad en àterföringskraftkälla, företrädes- vis en fjäder (23).
9. Skena enligt kravet 8, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att fjädern har en mycket flack fjäderkarakteristik.
10. Skena enligt kravet 8 eller 9, k ä n n e t e c k n a d a v, en anordning av det slag, vilken vid àterföring av bärarske- nan (12) - kort innan uppnáendet av viloläget - àterförings- kraftkällan (23) frigör sig fràn den rörliga bärarskenan (12).
11. Skena enligt kravet 10, k ä n n e t e c k n a d d ä r a v, att det maximala slaget hos áterföringskraftkällan (23) är mindre än det maximala slaget hos den rörliga bärarskenan (12).
SE9101560A 1990-06-22 1991-05-23 Skena för fjädrande stöd av ett viraband SE506474C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4019884A DE4019884A1 (de) 1990-06-22 1990-06-22 Leiste zur nachgiebigen stuetzung eines siebbandes

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9101560D0 SE9101560D0 (sv) 1991-05-23
SE9101560L SE9101560L (sv) 1991-12-23
SE506474C2 true SE506474C2 (sv) 1997-12-22

Family

ID=6408860

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9101560A SE506474C2 (sv) 1990-06-22 1991-05-23 Skena för fjädrande stöd av ett viraband

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI100543B (sv)
SE (1) SE506474C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
FI100543B (sv) 1997-12-31
SE9101560D0 (sv) 1991-05-23
SE9101560L (sv) 1991-12-23
FI912726A (fi) 1991-12-23
FI912726A0 (fi) 1991-06-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2045357C (en) Ledge for resiliently supporting a drainage wire of a paper making machine
EP0205171B1 (en) A guide device for separating a plurality of yarn passages
CN105908314A (zh) 分条整经机及其储纱喂纱分绞系统
DE69221034D1 (de) Siebbelastungsvorrichtung in einer Papiermaschine
ITMI20120478A1 (it) Dispositivo tendifilo dei filati in avvolgimento
SE506474C2 (sv) Skena för fjädrande stöd av ett viraband
DE2409521B2 (de) Stoffauflauf für Papiermaschinen
ITMI942456A1 (it) Dispositivo di bloccaggio in particolare per bloccare un pacco di fogli nel cambio della pila in dispositivi impilatori per fogli di
JP2006264984A (ja) 枚葉紙後方エッジ支持装置
US6669819B2 (en) Device for continuous reeling of a pulp sheet
IT9041560A1 (it) Supporto per tende, particolarmente del tipo a pannelli orientabili
KR100585974B1 (ko) 섬유사 이송 버퍼용 엉킴 방지 장치
US3341901A (en) Long apron type draft apparatus used in textile machines
CA2628544A1 (en) Strip for flexibly supporting a wire and twin-wire section
KR930002571A (ko) 경사시이트 정제(整齊)장치 및 바디 관리장치
CS529290A2 (en) Device for fibre slivers feed
JP4109179B2 (ja) 抄紙機における脱水処理装置
US5499897A (en) Arrangement for manufacturing book blocks formed of adhesively bound printed sheets
RU2620490C2 (ru) Вытяжной механизм для вытяжки ровницы
PL142218B1 (en) Web material directing guide-bar
US20180058004A1 (en) Apparatus for adjusting a scraper bar in a line for producing a paper web
US1606717A (en) Drop hammer
US4378704A (en) Process and device to identify differences in yarn tension
US2974897A (en) Strand tension device
JP3642351B2 (ja) 紙通し装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed