SE503565C2 - Anläggning för inställning av slaktsvin - Google Patents

Anläggning för inställning av slaktsvin

Info

Publication number
SE503565C2
SE503565C2 SE8803764A SE8803764A SE503565C2 SE 503565 C2 SE503565 C2 SE 503565C2 SE 8803764 A SE8803764 A SE 8803764A SE 8803764 A SE8803764 A SE 8803764A SE 503565 C2 SE503565 C2 SE 503565C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pigs
animals
pen
hatches
hatch
Prior art date
Application number
SE8803764A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8803764D0 (sv
SE8803764L (sv
Inventor
T Wichmann Joergensen
Leif Christensen
Original Assignee
Slagteriernes Forskningsinst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Slagteriernes Forskningsinst filed Critical Slagteriernes Forskningsinst
Publication of SE8803764D0 publication Critical patent/SE8803764D0/sv
Publication of SE8803764L publication Critical patent/SE8803764L/
Publication of SE503565C2 publication Critical patent/SE503565C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22BSLAUGHTERING
    • A22B1/00Apparatus for fettering animals to be slaughtered

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Fodder In General (AREA)

Description

503 565 2 När de installade djuren skall slaktas, öppnar opera- tören en vid fållans utgångsände belägen lucka och driver ut djuren ur fållan och in i en gång vid änden av fållorna medelst en drivskiva. I gången kan det finnas ett antal kedjedrivna skivor, som mekaniskt driver svinen bort mot en löpgång, i vilken djuren inordnas efter varandra, var- efter de en och en stängs in i bedövningsanläggningen.
I DK-C-110 107 beskrivs en fålla, som har en i fål- lans längdriktning förflyttbar skiva, medelst vilken ope- ratören manuellt kan driva svinen ut ur fållan efter att en vid fållans utgång anordnad hisslucka öppnats av opera- tören. Efter att svinen har drivits ut i gången vid änden av fållorna, förs de mot löpgången genom mekanisk drivning av ett antal skivor, som dras av en kedjetransportör.
Vid denna kända behandling av slaktsvin kan det vara svårt för operatören att få svinen in i och ut ur fållorna och bort till bedövningsanläggningen pga att svinen finner sig i en ovanlig situation och reagerar mot all påverkan.
Svinens nervositet under behandlingen på slakteriet medför dessutom inbördes slagsmål och en förhöjd stressnivà.
Dessa omständigheter ger upphov till att vissa av de slak- tade kropparna får allvarliga skador, muskelblödningar och nedsatt köttkvalitet, vilket har negativ inverkan på slakteriets ekonomi. Ändamålet med uppfinningen är att åstadkomma en an- läggning för behandling av slaktsvin på slakterier, vid vilken svinen lättare låter sig hanteras och reagerar mindre våldsamt och aggressivt mot varandra jämfört med vad som är fallet vid förut känd behandling av slaktsvin på slakterier.
Medelst en anläggning enligt uppfinningen behandlas de i en leverans ingående svinen eller en del därav av som en separat enhet under ett eller flera av nämnda behand- lingssteg, varvid de i en enhet ingående svinen ständigt hålls åtskilda från svin tillhörande andra enheter. 505 565 3 Genom denna behandling av svinen som separata enheter minskas djurens aggressioner. Detta beror bl a på att de i en enhet ingående svinen väsentligen redan under intrans- porten har accepterat sin rangordning i förhållande till de andra svinen i enheten. De kommer således inte att konkurrera inbördes på slakteriet, så länge de hålls åt- skilda från djur ur andra leveranser. Svinens stressnivå blir därigenom så pass låg att de kan drivas in i fållor, stallas in i dessa och/eller drivas ut ur fållorna medelst en styrd mekanisk anordning, vilket för det första ger lika långa behandlingstider och -förfaranden för svinen och för det andra utesluter all interaktion mellan svinen och operatören.
Båda dessa förhållanden innebär att svinen belastas mindre. Enligt uppfinningen möjliggörs alltså en sådan behandling av djuren som överensstämmer med deras natur- liga uppförandemönster. Behandlingen ger djuren betydligt bättre trivsel än vid traditionell behandling, varigenom även operatörens arbete underlättas. Slaktkropparna får en mindre förekomst av svåra skador, muskelblödningar och av- vikande köttkvalitet jämfört med traditionell behandling på slakterier.
Med uttrycket en leverans menas en mängd djur, som har levererats till och/eller transporterats till slak- teriet som en separat enhet. Om vagnens last är oindelad, representerar hela lasten en leverans. Om vagnen däremot är uppdelad i t ex tre lastrum, representerar lasten tre leveranser, oavsett om djuren kommer från samma svinpro- ducent eller ej.
Hela leveransen kan utgöra en separat enhet, som be- handlas i enlighet med uppfinningen. Detta kommer speci- ellt att vara fallet när leveransen omfattar ett fåtal svin, t ex det vid containertransport fastställda antalet 15 svin/leverans.
Den i en anläggning enligt uppfinningen behandlade, separata enheten av svin kan också utgöra en viss andel av leveransen, t ex hälften av de i ett lastrum levererade 4 svinen. Den andra hälften av leveransen kan sålunde utgöra en annan separat enhet. En leverans om 40 svin kan alltså delas upp i två enheter med 20 svin i vardera.
Anläggningen enligt uppfinningen kan användas under bibehållande av det hittillsvarande leveransmönstret med vagnslaster av olika storlek. Svinproducenterna och trans- portpersonalen kan också instrueras att leverera svinen i bestämda fasta enhetsstorlekar, som motsvarar storleken på slakteriets fällor. Därigenom kan fållornas kapacitet ständigt utnyttjas optimalt. Det blir även möjligt att styra tillförseln av svin, eftersom slakteripersonalen kan beräkna tillförseln och vidtaga åtgärder så snart man har fått reda på vilka leveranser som kommer en viss dag.
Det antal svin som skall förvaras i slakteriets fällor under natten kan minskas genom sådan styrd till- försel.
Trots de stora krav på hög svintillförsel och högt arbetstempo som ställs på slakterierna blir det genom anläggningen enligt uppfinningen möjligt att ta hänsyn till svinens uppförande och instinkter. Svinen undergår en djurvänlig behandling under sådana industriella för- hållanden som råder på moderna slakterier.
Vid en utföringsform av anläggningen enligt uppfin- ningen omfattar de separata enheterna var och en ett antal svin som svarar mot en flock. Genom denna begränsade stor- lek på de behandlade enheterna upplever djuren mindre stress än i större enheter, eftersom djurens naturliga uppförandemönster och rangordningsinstinkt fungerar betyd- ligt bättre i mindre enheter än i stora, där djuren inte längre kan uppträda i flock. Ifrågavarande uppdelning i flockar underlättar drivningen och innebär att sammanpack- ning av svin i gångar eller fållor kan undvikas. Likaledes underlättas inspektion, övervakning och drivning av svi- nen.
Den aktuella enhetsstorleken, vilken motsvarar en flock, är också den i praktiken minsta ekonomiska enhet, som kan anpassas till betingelserna hos svinproducenterna 503 565 5 och transportpersonalen, om det skall finnas en genomgåen- de linje av svin från producent till slakteri via trans- portpersonalen.
När det används ett antal svin motsvarande en flock, är detta alltså anpassat till den enhetsstorlek som är praktisk att åstadkomma i stall och på transportvagnar.
Genom ovannämnda utföringsform minskas förekomsten av kvalitetsförsämringar på slaktkropparna ytterligare.
Med uttrycket flock menas ett sådant antal djur som uppträder som en flock och alltså känner en viss samhörig- het. Samtidigt fàr antalet inte vara större än att varje enskild individ kan följa med vad de andra djuren i flocken företar sig .
Det största antal djur som kan bilda en flock är bl a avhängigt djurens nedärvda flockinstinkt och omgivningens påverkan. Vid en utföringsform av anläggningen enligt upp- finningen används enheter med 12-20 svin i varje flock.
Under de betingelser som råder i slakteriet kan nämnda antal djur bibehålla en etablerad flockstruktur, om de har levererats som en enhet av denna storlek. Alter- nativt kan de bilda en flock, om de har levererats som ett stort parti med fler djur än det nämnda antalet.
Företrädesvis används enheter med 15 svin i varje flock, varigenom säkerställs att djuren uppför sig som en flock utan att anläggningens kostnader ökar.
Enligt uppfinningen kan behandlingen av svinen som enheter styras av en eller flera styrcentraler. Det kan t ex finnas anordningar vid slakteriets avlastningsramper, gångar och fällor, som endast tillåter tillträde till ett område efter att en operatör eller ett styrsystem har gett signal om att området inte används av svin tillhörande andra enheter. På så sätt undviks sammanblandning mellan enheterna och behöver operatören endast följa ett fastlagt arbetsschema och kan eventuellt helt överlåta styrningen av arbetet till styrcentralerna. 503 565 6 Enligt en utföringsform kan ifrågavarande centraler styra rörelsen av mekaniska anordningar, som tjänar till att begränsa och/eller driva svinen i en enhet. Centraler- na kan exempelvis verksamgöra motorer eller liknande till- hörande luckor, som skiljer tvä områden åt, mellan vilka de i en enhet ingående svinen skall förflytta sig under behandlingen pä slakteriet. Behandlingen av svinen som enheter kan härigenom ske mer eller mindre automatiskt och oberoende av operatörer, vilket medför en likartad och djurvänlig behandling av svinen samtidigt som operatörens arbetsinsatser minskar väsentligt.
Vid en utföringsform av anläggningen enligt uppfin- ningen används ett installningsrum, vars yta svarar mot enhetsstorleken, som fastlagts vid transporten och in- stallningen av slakteriets svin. Efter att enhetsstorleken bestämts med hänsyn till vad som är praktiskt, inrättas slakteriets fällor företrädesvis pà sådant sätt att varje installningsrum är avsett för en enhet svin och inte mer, vilket ger optimalt utnyttjande av den yta som står till buds i fällorna.
Vid de fällor som används i dagens slakterier uppnås inte ett optimalt utnyttjande jämfört med anläggningen enligt uppfinningen, eftersom var och en av de befintliga fällorna är avsedd för ett stort antal djur, vilket innebär att fällorna kan bli halvtomma, t ex 45 svin, särskilt om de bestämda enheterna skall vara av flockstorlek.
Enligt en föredragen utföringsform av anläggningen enligt uppfinningen utnyttjas de befintliga fällorna op- timalt.
Vid denna utföringsform av anläggningen enligt upp- finningen uppdelas en fälla medelst mellanväggar i flera avdelningar, som var och en bildar ett installningsrum, vilket motsvarar den fastlagda enhetsstorleken. En stor fälla kan därigenom delas upp i mindre rum, i vilka det är lättare att hålla en hög genomsnittlig beläggning, när svinen skall behandlas i enlighet med uppfinningen. An- läggningen enligt uppfinningen kan således tillämpas vid 503 565 7 befintliga fållor, vid vilka endast de anordningar som krävs för användning av anläggningen enligt uppfinningen behöver inrättas, såsom nämnda mellanväggar.
När flockstorleken i en enhet satts till 12-20 svin, kan man i praktiken uppnå en lösning med befintliga stall, vagnar och fållor. Denna lösning har nästan samma eller samma ytbehov som vid dagens system, men tillförseln av svin till slaktlinjen blir betydligt smidigare och för- orsakar avsevärt färre skador på djuren.
De i en enhet ingående svinen kan begränsas medelst styrbara, stationära luckor eller grindar, och svinen kan drivas medelst styrbara, rörliga dito. Genom styrning av luckorna kan de i en enhet ingående svinen automatiskt hållas kvar i ett visst område eller drivas från ett om- råde till ett annat utan risk för sammanblandning med svin från andra enheter.
Efter att ha drivits ut ur en fålla, kan de i en enhet ingående svinen stallas in en mellanfålla, som är anordnad före bedövningsanläggningen. Det har visat sig att svintillförseln till löpgången lättare kan styras på detta sätt, eftersom drivning från en fålla exempelvis kan fortsätta även om bedövningsanläggningen tillfälligt står still. Därigenom undviks också den stockning som kan upp- stå när många svin släpps ut i en trång gång.
Vidare blir det möjligt att anbringa en spärrskiva framför utdrivningsgångens blinda ände utan att det blir för stor trängsel bland djuren i gången. Detta betyder bl a att svinen leds i rätt riktning bort mot löpgången och inte förirrar sig in i gångens blinda ände, från vilken det är svårt att driva ut djuren.
Uppfinningen avser en anläggning för inställning av slaktsvin i enlighet med efterföljande patentkrav 1 med föredragna utföringsformer angivna i de underordnade patentkraven 2-7.
I en sådan anläggning skall svinen kunna behandlas som enheter för uppnående av nämnda fördelar med djur- vänlig behandling och den därav följande mindre förekoms- ten av slaktkroppar med svåra skador, muskelblödningar och 503 565 8 nedsatt köttkvalitet. Anläggningen skall i hög grad kunna mekaniseras och automatiseras för att ge en likartad be- handling av djuren.
Anläggningen är av det slag som omfattar en indriv- ningsgäng och en utdrivningsgång samt ett antal mellan dessa gångar belägna, avlånga fällor, vilka är anordnade vid sidan om varandra och vilka var och en har en ingångs- lucka och en utgängsluoka i vardera änden samt en i fäl- lans längdriktning förflyttbar drivlucka. Anläggningen kännetecknas av att varje fälla har en eller flera mellan- luckor, som är anordnade pä sådant avstånd från varandra och frän ingångsluckan och utgångsluckan att fällan är uppdelad i flera avdelningar.
Genom uppdelningen av varje fälla i ett antal mindre avdelningar undviks att svin från en enhet blandas med svin från andra enheter utan att anläggningens kapacitet minskas i nämnvärd grad. Resultatet blir en mera djurvän- lig behandling än vid de stora fällor som används för när- varande, där svin frän olika leveranser blandas med va- randra. Antalet slaktkroppar med svåra skador, muskelblöd- ningar och nedsatt köttkvalitet minskas avsevärt.
Samtidigt kan systemet inrättas i redan befintliga anläggningar, eftersom det endast är tal om att dela upp de befintliga fällorna. Detta möjliggör en snabb anpass- ning av äldre fällor.
Mellanluckorna skall enligt uppfinningen vara statio- nära, vilket bidrar till att förenkla de styrsystem som skall ombesörja att svinen hälls åtskilda i enheterna.
Manövrering av stationära mellanluckor väcker endast ringa oro hos svinen, och dessa luckor kan i öppet läge vara mer eller mindre infällda i fällans sidovägg, vilket ger en skonsammare drivning av svinen i fällorna.
Befintliga fällsystem med betongsidoväggar kan dess- utom förses med en påbyggnad av skivor mellan luckorna, vilken består av ett mera djurvänligt material, t ex en slät, svart skiva, som orsakar färre skador på svinen än de nuvarande skrovliga, vita betongväggarna. Luckorna kan därvid fällas in mellan sädana påbyggnader. 9 Denna uppdelning av en fålla i mindre avdelningar betyder också att svinen i den enligt uppfinningen an- passade anläggningen kan behandlas som en flock istället för som en mängd. I överensstämmelse härmed kännetecknas en utföringsform av anläggningen enligt uppfinningen av att mellanluckorna är anordnade på sådant avstånd från varandra att varje avdelning i en fålla kan innehålla ett antal svin som svarar mot en flock.
Såsom angetts i det föregående, kan en flock under slakteriförhållanden omfatta 12-20 svin. En utföringsform av anläggningen enligt uppfinningen kännetecknas av att varje avdelning i fållan kan innehålla 12-20 svin. Före- trädesvis är fållan uppdelad i avdelningar, som är avsedda att innehålla 15 svin.
Enligt en utföringsform av anläggningen enligt upp- finningen finns det i varje fålla 1-5 mellanluckor, så att fållan är uppdelad i 2-6 avdelningar. Fållorna blir här- igenom inte längre än att en förflyttbar drivlucka kan be- tjäna samtliga avdelningar inom en rimlig tid.
Enligt en föredragen utföringsform av anläggningen enligt uppfinningen är mellanluckorna sidohängda. Sådana luckor förorsakar mindre skrämsel hos svinen än topphängda luckor och kan konstrueras på sådant sätt att de tillåter drivluckan att föras förbi i stängt läge. Drivluckan kan därför hållas kvar i stängt läge under indrivning eller utdrivning av svin, även om den skall föras förbi en eller flera öppna mellanluckor.
I veterinärbestämmelserna föreskrivs att det skall finnas åtminstone 0,5 m2 golvyta per svin i slakteriets fållor. Det har visat sig att svin utan besvär kan drivas samman på en mindre yta, så att det endast finns 0,4 m2 golvyta per svin i en fålla. Detta utnyttjas vid en för- delaktig utföringsform av anläggningen enligt uppfin- ningen, där mellanluckorna är tvådelade. Vid denna ut- föringsform kan en mellanlucka stängas efter en drivlucka efter att denna har drivit svin in i en avdelning av fål- lan och har körts så långt in i avdelningen att den två- 503 565 10 delade mellanluckan nätt och jämnt kan gå fri bakom driv- luckan.
Varje mellanlucka omfattar företrädesvis två separata luckor, som är hängda på var sin sidovägg i fållan. Denna konstruktion är robust och tål i normalfallet svinens på- verkan.
Med grindar eller luckor avses i efterföljande be- skrivning inte enbart luckor av gängse typ utan också luckor i form av skivor, galler eller liknande konstruk- tioner, som kan spärra passagen i en làngsträckt fålla och som genom svängning kring en axel eller genom hissning eller annan rörelse medger fri passage igen för slaktdju- ren.
Drivluckan, som kan förflyttas i fàllans längdrikt- ning, kan utgöras av en ramkonstruktion, vilken är försedd med en drivskiva och hjul. På eller i närheten av den övre kanten av fàllans sidovägg finns det mot hjulen svarande skenor. I sitt låsta läge bör luckans skivformade del vä- sentligen fylla ut fållans tvärsnitt på sådant sätt att den kan driva djuren utan klämrisk. I sitt öppna läge är den skivformiga delen upphissad eller uppsvängd på sådant sätt att drivluckan kan löpa över svinen i fållan utan att röra vid dessa eller alternativt låta svinen passera fram- åt i fållan.
De i ifrågavarande anläggning ingående luckorna kan manövreras manuellt, men företrädesvis används motordrivna luckor, vilka styrs av ett program, där tiden är så för- delad att svinen behandlas likartat och lugnt samtidigt som tidsfaktorn är anpassad till slakteriets slakthastig- het.
En föredragen utföringsform av anläggningen enligt uppfinningen kännetecknas därför av att en eller flera luckor är motordrivna och att det finns en eller flera styrcentraler för styrning av dessa luckor.
En styrcentral kan manövrera luckorna i en fålla, i indrivningsgàngen eller utdrivningsgången, men det är också möjligt att bygga en central, som övervakar och styr 503 565 ll funktionen av hela anläggningen, alltifrån avlastningen av svinen tills svinen stängs in i bedövningsanläggningen.
I indrivningsgången och utdrivningsgången kan det finnas mekaniska anordningar, som tjänar till att automa- tiskt åtskilja svinenheterna och som driver djuren framåt i behandlingsanläggningen. Fördenskull används lämpliga mellanluckor, hissluckor och körbara hissluckor av samma typ som används i anläggningens fålla. Därigenom kan dju- ren hållas åtskilda i enheter från det att de lämnar transportvagnen tills de når bedövningsanläggningen.
I en förenklad anläggning finns ifrågavarande meka- niska anordningar i fållorna medan drivning och eventuell åtskiljning sker mer eller mindre manuellt medelst gängse medel, såsom drivskivor.
En fördelaktig utföringsform av anläggningen enligt uppfinningen kännetecknas av att det efter utdrivnings- gången och före bedövningsanläggningen finns en mellan- fålla, vilken är avgränsbar och/eller betjänas av styr- bara, stationära luckor och/eller förflyttbara, styrbara luckor. Genom denna utföringsform undviks sammanpackning av svinen, exempelvis då bedövningsanläggningen står still. Dessutom leds djuren lättare i riktning mot löp- gången, eftersom utdrivningsgångens blinda ände kan spär- ras medelst en lucka.
Uppfinningen kommer att beskrivas närmare i det föl- jande under hänvisning till bifogade ritningar, där fig l visar en anläggning för installning av 450 slaktsvin och fig 2 visar en i anläggningen ingående fålla i perspektiv.
Anläggningen omfattar tio stycken avlånga fållor 1, som är anordnade parvis med mellanliggande inspektions- gångar 2. Fållorna 1 kan finnas i en befintlig anläggning, och varje fålla är indelad i tre avdelningar 3a, 3b, 3c medelst två mellanluckor 4. På fållornas 1 sidoväggar är exempelvis släta stål- eller plastskivor monterade. Varje avdelning har ett invändigt mått av ca 1,6 x 4,7 m, vilket ger tillräckligt stor yta för att 15 svin skall kunna in- ställas. Mellanluckorna 4 är vid sina upphängningar för- 505 565 12 sedda med en tryckluftscylinder 20 (fig 2), som kan svänga luckorna 90°, så att de antingen öppnar eller stänger pas- sagen från en avdelning till efterföljande avdelning i fållan. I öppet läge befinner sig luckorna inuti nischer, som utformas vid monteringen av skivorna på fàllornas sidoväggar 5.
Vid varje fållas ingàngsände finns en manuellt man- övrerbar grind eller svänglucka 6, som i stängt läge hind- rar djuren i en fålla från att gå ut i en indrivningsgång 7, vilken finns vid änden av fàllornas ingång. I öppet läge spärrar svängluckan 6 passagen genom indrivnings- gàngen och leder de framdrivna svinen in i tillhörande fålla.
Vid varje fållas utgångsände finns en stationär hiss- lucka 8, som medelst en motor lyfter och sänker en platta, vilken i sitt nedre läge hindrar djuren i fàllan från att gå ut i en utdrivningsgàng 9 vid änden av fàllan.
I varje fålla finns vidare en körbar hisslucka 10, som kan förflyttas längs hela fàllan. Luckan 10 har en vagnanordning, vars drivna hjul löper på skenor 21, vilka är anbragta på den övre kanten av fållans sidoväggar.
Luckan 10 har vidare en platta, som kan lyftas och sänkas medelst en motor eller en tryckluftscylinder, så att den antingen spärrar passagen i fållan eller tillåter svinen att passera därunder. Q I sitt nedsänkta läge kan luckan 10 passera förbi mellanluckorna 4 när dessa är öppna. Luckan 10 tjänstgör som en mekanisk drivbräda, när den i stängt läge medelst vagnanordningen flyttas framåt i fàllan.
I fàllornas sidoväggar kan det finnas några manuellt manövrerbara sidoluckor, vilka leder ut till inspektions- gångarna 2 och genom vilka sjuka djur kan ledas till sär- skilda fällor.
Utdrivningsgången 9 mynnar i en halvbåge ll, som leder till en uppsamlingsgång 12, vilken slutar i en dub- bel drivgång 13, där svinen inordnas efter varandra innan de stängs in och bedövas i en bedövningsfålla. 503 565 13 Drivgången 9 betjänas av en körbar hisslucka 14, vil- ken motsvarar de luckor som finns i fållorna 1. Vidare finns det en ledskiva 15, som kan låsas fast vid driv- gångens 9 sidor och som skall hindra svinen från en öppen fålla att gå bort mot utdrivningsgångens 9 blinda ände.
Dessutom finns en motsvarande körbar hisslucka 16 för betjäning av halvbågen 11. I uppsamlingsgången 12 finns en tredje körbar hisslucka 17, som är avsedd att driva svinen bort mot löpgången 13.
Anordningen omfattar dessutom ett styrsystem, vars funktion kommer att framgå av efterföljande beskrivning av anläggningens användning.
Svin transporteras till slakteriet i vagnar, som t ex har plats för 45 djur. För att hålla djur från olika stall eller leverantörer åtskilda kan vagnen vara indelad i exempelvis tre utrymmen med plats för 15 djur i vardera.
Efter att vagnen har ställts vid slakteriets avlast- ningsramp, drivs djuren från ett utrymme manuellt in i in- drivningsgången 7. Om vagnen inte är indelad i utrymmen, drivs en flock på 15 djur in i indrivningsgàngen 7. Djuren leds sedan av den öppna svängluckan 6 in i tillhörande fålla 1, där den körbara hissluckan 10 och mellanluckorna 4 är öppna. När djuren har kommit in i fållan, stängs luckan 6 och trycker indrivningsoperatören på en knapp, som startar den automatiska fyllningen av fållans avdel- ning.
Hissluckan 10 stängs i sitt bakre läge i fållan och körs därefter långsamt fram i fållan på sådant sätt att svinen drivs bort mot fållans bortre avdelning. Luckans 10 hastighet är t ex 30 cm/s. Inne i avdelningen 3a stoppas luckan 10 i ett läge omedelbart framför de öppna mellan- luckorna 4, varefter dessa stängs automatiskt.
Den i den körbara hissluckan 10 ingående plattan lyfts till sitt övre läge, varigenom hela avdelningen 3a blir tillgänglig för svinen. Den körbara hissluckan 10 återgår sedan till sitt bakre läge vid luckan 6. 503 565 14 Medan avdelningen 3a håller på att fyllas, drivs en ny flock djur manuellt in i indrivningsgången 7. Så snart det sista djuret är inne i fàllan 1, stängs luckan 6, var- vid den körbara hissluckan 10 stänger och därefter körs framåt i fållan och driver djuren framför sig. När den körbara hissluckan 10 har nått läget omedelbart framför de öppna mellanluckorna 4, stannar den och stängs mellan- luckorna 4 automatiskt. Därefter lyfts den i den körbara hissluckan 10 ingående plattan. I avdelningen 3b finns en andra flock. Den körbara hissluckan 10 körs fram till det läge som visas upptill i fig l.
En ny flock på exempelvis 15 djur drivs emellertid från avlastningsrampen in i indrivningsgången 7. När dju- ren är inne i avdelningen 3c, stängs luckan 6. Fållan är nu full av djur, vilket operatören via styrsystemet ger signal om till den personal som skall tömma fàllan.
Indrivningsoperatören kan gå vidare och fylla nästa fälla utan att behöva tänka på vad som därefter skall ske i den just fyllda fållan.
Det eftersträvas att vagnarna är uppdelade i fasta enheter svarande mot fàllornas storlek. Om det anländer en vagn, som av någon anledning inte är uppdelad på bestämt sätt utan som har t ex 25 djur per vagnsrum, kan de första 15 djuren drivas in i den första avdelningen och nästa 10 djur i den mellersta avdelningen. I den sista avdelningen indrivs således djur från en efterföljande vagnslast eller ett efterföljande vagnsrum.
Fyllningen av fällorna fortsätter på detta sätt, var- vid de levererade djuren leds flockvis in i en avdelning utan att blandas med djur från olika leveranser vid in- drivning och inställning. Detta innebär att varje avdel- ning rymmer alla djur eller en mot en flockstorlek sva- rande del av djuren från en leverans, men inte djur från olika leveranser.
Vid indrivningen och inställningen bibehålls således den flock som bildats vid intransporten eller tidigare, eller så delas en intransporterad mängd svin upp och be- 503 565 15 handlas i grupper, vilket befrämjar flockbildning i fål- lornas avdelningar.
När en fålla skall tömmas på svin som skall slaktas, trycker en operatör på en knapp, vilken startar den auto- matiska tömningsoperationen. Luckan 15 placeras på sådant sätt att den bildar en förlängning av en sidovägg till en fålla, som skall tömmas, och spärras vid gångens 9 sidor.
Den körbara hissluckan 14 körs bort till ett läge omedel- bart framför luckan 15 och stängs. Styrsystemet verksamgör motorn, som bringar fållans hisslucka 8 till öppet läge.
Svinen i avdelningen 3a kan nu gå ut i gången 9.
Fållans körbara hisslucka 10 stängs automatiskt och körs från utgångsläget framför de stängda mellanluckorna 4 till ändläget vid hissluckan 8. Under denna långsamma rörelse av luckan 10, drivs djuren ut ur avdelningen och in i gången 9.
Mellanluckorna 4 mellan avdelningarna 3a och 3b öpp- nas under den körbara hissluckans 10 förflyttning framåt i avdelningen 3a.
Så snart den körbara hissluckan 10 har stannat framme vid hissluckan 8, startar automatiken motorn i den körbara hissluckan 14, som driver svinen framåt i gången 9. Vid änden av gången 9 befinner sig den körbara hissluckan 16 i öppet läge, vilket innebär att djuren drivs in i halvbågen 11. När alla djur har drivits in i halvbågen 11, stängs luckan 16. Därefter öppnas den körbara hissluckan 14 auto- matiskt och återgår till sitt utgångsläge vid luckan 15 medan luckan 16 körs runt i halvbågen 11. I uppsamlings- gången 12 tas drivningen över av den körbara hissluckan 17, som stängs bakom de indrivna djuren och driver dessa fram mot löpgången 13. Den körbara hissluckan 16 körs tillbaka till utgångsläget och öppnas och är sedan redo att ta emot djur från en ny avdelning.
Utdrivningen av djur från avdelningen 3b påbörjas så snart den körbara hissluckan 14 har passerat fållans ut- gång under sin förflyttning mot halvbågen 11. Den körbara hissluckan 10 öppnas och körs tillbaka till ett läge ome- 503 565 16 delbart framför de stängda mellanluckorna 4 mellan av- delningar 3b och 3c. Efter automatisk stängning av den körbara hissluckan 9, startas luckans motor och körs luckan fram i fàllan under drivning av svinflocken framför sig och ut i gången 9. Mellanluckorna 4 öppnas bakom den körbara hissluckan 10.
När den körbara hissluckan 10 är helt framme vid gången 9, kan drivningen tas över av den körbara hiss- luckan 14, som driver svinen bort mot halvbàgen 11. Här och i uppsamlingsgången 12 sker drivningen på samma sätt som förut beskrivits med avseende på flocken i avdelningen 3a.
Så snart den körbara hissluckan 14 har passerat fål- lans utgång under sin förflyttning bort mot halvbàgen 11, ombesörjer automatiken att den körbara hissluckan 10 öpp- nas och körs tillbaka till ett läge omedelbart framför svängluckan 6, där hissluckan 10 stängs. Luckans 9 motor startas och förflyttar luckan framåt i fållan. Svinen från avdelningen 3c drivs ut ur fållan och in i gången 9.
När den körbara hissluckan 10 befinner sig i sitt främre läge vid gången 9, startas den körbara hissluckan 14 från sitt läge vid luckan 15. Svinen från avdelningen 3c drivs bort mot halvbàgen 11 och därefter in i gången 12 på samma sätt som beskrivits i det föregående.
Så snart den körbara hissluckan 14 har passerat fål- lans utgång under sin förflyttning bort mot halvböjen 11, öppnas nämnda lucka 14 och återgår till sitt utgångsläge vid luckan 6. Slutligen stängs hissluckan 8. Utdrivnings- operationen är därmed avslutad och styrsystemet ger signal om detta till operatören, som vid behov kan starta tömning av en ny fålla. Denna signal om avslutat arbete skickas samtidigt till indrivningsoperatörens manöverbord, där en lampa eller liknande automatiskt upplyser om att fållan nu är ledig.
Indrivningsoperatören och utdrivningsoperatören kan således arbeta oberoende av varandra. Indrivningsoperatö- ren kan löpande ta hand om svinen så snart de levererats 503 565 17 vid avlastningsrampen medan utdrivningsoperatören obe- roende därav kan leverera svinen till bedövningsanlägg- ningen i den takt som behövs på slaktlinjen under hänsyn tagen till arbetspauser, driftstillestånd och liknande.
Det bör påpekas att en svinflock som drivs ut inte nödvändigtvis behöver hållas åtskild från den efterföl- jande flocken, såsom beskrivits i det föregående. Exempel- vis kan djuren i en hel fålla drivas ut genom att hiss- luckan 8 och mellanluckorna 4 öppnas, varpå djuren till- sammans drivs ut ur fållan medelst den körbara hissluckan 10.
En annan möjlighet är att ha alla djuren åtskilda i flockar, som motsvarar en avdelning, tills de kommer in i gången 12, där det finns tillräcklig plats för djur från andra avdelningar.
Varje fålla kan bestå av mer än tre avdelningar. Pro- cedurerna för den första och den sista avdelningen är då desamma som beskrivits i det föregående med avseende på fyllning och tömning av avdelningarna 3a och 3c, medan proceduren för varje mellanliggande avdelning svarar mot vad som beskrivits i det föregående med hänvisning till avdelningen 3b.
Det kan finnas fler fållor än de tio som visas på ritningen. Om fällorna skall ha en kapacitet på t ex 900 djur, kan det finnas tjugo fållor av den visade storleken placerade vid sidan om varandra.
Om så önskas, kan indrivningen i fållan ske medelst ett automatiskt system istället för manuellt. Fördenskull kan t ex luckor användas, vilka är konstruerade på mot- svarande sätt som de luckor som ingår i det i det före- gående beskrivna utdrivningssystemet.

Claims (7)

505 565 10 15 20 25 30 35 18 PATENTKRAV
1. Anläggning för inställning av slaktsvin, omfatt- ande en indrivningsgång (7) och en utdrivningsutgång (9) samt ett antal mellan dessa belägna, avlånga fållor (1), som är anordnade vid sidan om varandra och som var och en har en ingångslucka (6) och en utgångslucka (8) vid var- dera änden samt en i fållans (1) längdriktning förflyttbar drivlucka (10), av att det i varje fålla (1) finns en eller flera stationära mellan- k ä n n e t e c k n a d luckor (4), som är anordnade på sådant avstånd från varan- dra och från ingångsluckan (6) och utgångsluckan (8) att fållan (1) är uppdelad i flera avdelningar (3a, 3b, 3c).
2. Anläggning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att mellanluckorna (4) är anordnade på sådant avstånd från varandra att varje avdelning (3a, 3b, 3c) i en fålla kan innehålla ett antal svin som motsvarar en flock.
3. Anläggning enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att varje avdelning i fållan kan innehålla 12-20 svin.
4. Anläggning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att det i varje fålla (1) finns 1-5 mellanluckor (4), så att fållan är uppdelad i 2-6 avdelningar (3a, 3b, 3c).
5. Anläggning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att mellanluckorna (4) är sidohängda och företrädesvis tvådelade.
6. Anläggning enligt krav 5, av att varje mellanlucka (4) omfattar två separata luckor, k ä n n e t e c k n a d som är hängda på var sin sidovägg i fållan (1).
7. Anläggning enligt något av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d av att en eller flera av luckorna (4, 8, 10) är motordrivna och att det finns en eller flera styrcentraler för styrning av dessa luckor.
SE8803764A 1987-10-22 1988-10-21 Anläggning för inställning av slaktsvin SE503565C2 (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK552887A DK552887A (da) 1987-10-22 1987-10-22 Fremgangsmaade ved behandling af slagtesvin paa slagterier og anlaeg til opstaldning af slagtesvin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8803764D0 SE8803764D0 (sv) 1988-10-21
SE8803764L SE8803764L (sv) 1989-04-23
SE503565C2 true SE503565C2 (sv) 1996-07-08

Family

ID=8143212

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8803764A SE503565C2 (sv) 1987-10-22 1988-10-21 Anläggning för inställning av slaktsvin

Country Status (10)

Country Link
US (1) US5009191A (sv)
CA (1) CA1337789C (sv)
DE (1) DE3835763C2 (sv)
DK (1) DK552887A (sv)
FI (1) FI100578B (sv)
GB (1) GB2211389B (sv)
IE (1) IE61095B1 (sv)
NL (1) NL8802581A (sv)
NO (1) NO171142C (sv)
SE (1) SE503565C2 (sv)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2003047355A1 (en) * 2001-12-06 2003-06-12 Slagteriernes Forskningsinstitut Apparatus and method for stunning of slaughter animals
WO2003079799A1 (en) * 2002-03-27 2003-10-02 Slagteriernes Forskningsinstitut Arrangement and method for division of animals into groups and transfer of groups of animals to a stunning apparatus

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK33490D0 (da) * 1990-02-08 1990-02-08 Slagteriernes Forskningsinst Fremgangsmaade og anlaeg til bedoevning af slagtedyr paa slagterier
US5474085A (en) * 1994-02-24 1995-12-12 University Of Prince Edward Island Remote thermographic sensing of livestock
DE19501413C2 (de) * 1994-11-28 1996-09-19 Roehling Schlacht Und Foerdert Verfahren und Vorrichtung zum streßarmen Eintreiben von Schlachttieren, insbesondere Schweinen, in eine Betäubungsstation einer Schlachtanlage
DK0920807T3 (da) * 1997-11-11 2001-06-25 Meat And Livestock Commission System til flytning af dyr hen imod et slagtested
DE29900454U1 (de) 1999-01-15 1999-04-08 Schneider, Hans, 24994 Weesby Nachtreibeeinrichtung
DK174938B1 (da) * 2002-03-27 2004-03-08 Slagteriernes Forskningsinst Udstyr, drivgang og fremgangsmåde til fremdrivning af dyr i et aflangt gangafsnit
US20050284017A1 (en) * 2004-06-29 2005-12-29 Kongshaug Phillip A Biodegradable insect bait station
US8955459B2 (en) 2010-06-21 2015-02-17 Technologies Holdings Corp. Crowd gate control system and method
CN106308817B (zh) * 2016-08-12 2023-07-28 玉溪九洲生物技术有限责任公司 一种马血浆采集系统

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US243809A (en) * 1881-07-05 Process of and apparatus for handling
DD82068A (sv) *
US2279840A (en) * 1940-04-29 1942-04-14 Robert L Robinson Sheep drenching apparatus
US3215120A (en) * 1960-02-09 1965-11-02 Geary William Richard Clifford Holding and conveying apparatus for facilitating the treatment of animals
US3203033A (en) * 1962-10-25 1965-08-31 Nat Mfg Co Livestock pen structures
DK110107C (da) * 1966-07-12 1968-12-02 Slagteriernes Forskningsinst Inddrivningsanlæg for slagtedyr, navnlig svin.
US3799115A (en) * 1973-01-08 1974-03-26 H Baugh Animal crowding gate
US3805741A (en) * 1973-04-11 1974-04-23 Babson Bros Co Crowd gate
NZ193026A (en) * 1979-03-07 1982-12-07 Hannaford Alf & Co Ltd Circular pen with radial backing gate which urges sheep through exit
US4535723A (en) * 1980-06-09 1985-08-20 Gealy Elizabeth L Animal handling and processing facility
GB2212378B (en) * 1987-11-21 1991-06-12 Michael John Podevyn A handling and feeding system and apparatus for animals

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2003047355A1 (en) * 2001-12-06 2003-06-12 Slagteriernes Forskningsinstitut Apparatus and method for stunning of slaughter animals
WO2003079799A1 (en) * 2002-03-27 2003-10-02 Slagteriernes Forskningsinstitut Arrangement and method for division of animals into groups and transfer of groups of animals to a stunning apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
FI884882A0 (fi) 1988-10-21
NO884726L (no) 1989-04-24
SE8803764D0 (sv) 1988-10-21
DK552887D0 (da) 1987-10-22
GB2211389A (en) 1989-07-05
FI884882A (fi) 1989-04-23
NO171142B (no) 1992-10-26
GB8824385D0 (en) 1988-11-23
NO884726D0 (no) 1988-10-24
GB2211389B (en) 1992-01-02
IE61095B1 (en) 1994-09-21
DE3835763A1 (de) 1989-05-03
DE3835763C2 (de) 1998-07-23
US5009191A (en) 1991-04-23
NL8802581A (nl) 1989-05-16
IE883019L (en) 1989-04-22
NO171142C (no) 1993-02-03
SE8803764L (sv) 1989-04-23
FI100578B (sv) 1998-01-15
CA1337789C (en) 1995-12-26
DK552887A (da) 1989-04-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5186677A (en) Procedure and plant for the stunning of animals to be slaughtered at slaughterhouses
DE60313496T3 (de) Umwandeln eines schwankenden stromes von geflügel in einen gleichmässigen strom von geflügel
SE503565C2 (sv) Anläggning för inställning av slaktsvin
DE2221858C2 (de) Grubenförmige begaste Betäubungskammer
US2733477A (en) murphy
US3921586A (en) Crowd gate for milking parlor holding areas
WO2015118062A1 (de) Masthähnchencontainer mit einem boden und seitenwänden, der zum aufnehmen und halten von wenigstens fünf lebenden masthähnchen ausgebildet und eingerichtet ist, insbesondere als bestandteil einer einheit und einer anordnung eines transportanhängers
US2978737A (en) Apparatus for gassing animals and fowl preliminary to slaughter
US3306261A (en) Feed delivery method and apparatus
DE602004010231T2 (de) Verfahren und vorrichtung zum betäuben von schlachttieren
EP0622021A2 (en) Plant for the stunning of animals to be slaughtered, and a method for the operation of such a plant
DK174453B1 (da) Anlæg og fremgangsmåde til bedøvelse af slagtedyr
US2779309A (en) Dairy stable sanitation equipment
US3317949A (en) Apparatus for dressing slaughtered animals
DK164684B (da) Anlaeg til opstaldning af slagtesvin
SE426539B (sv) Anordning for snabb och oblodig avlivning av minkar, chinchillor, hons och andra smadjur
EP1676482B1 (en) An apparatus, a box and a method for the stunning of slaughter animals
DE2944991C2 (de) Vorrichtung zum Aufziehen von Geflügel
EP0177787A2 (de) Vorrichtung zum Betäuben von Schlachttieren, insbesondere Schweinen
SU36854A1 (ru) Устройство дл убо крупного и мелкого рогатого скота

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed