SE501948C2 - Draperihållaruppsättning samt draperihållare - Google Patents

Draperihållaruppsättning samt draperihållare

Info

Publication number
SE501948C2
SE501948C2 SE9402048A SE9402048A SE501948C2 SE 501948 C2 SE501948 C2 SE 501948C2 SE 9402048 A SE9402048 A SE 9402048A SE 9402048 A SE9402048 A SE 9402048A SE 501948 C2 SE501948 C2 SE 501948C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
curtain
drapery
hook
opening
holder
Prior art date
Application number
SE9402048A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9402048L (sv
SE9402048D0 (sv
Inventor
Toru Yamamoto
Akihiko Hisano
Toshiaki Takizawa
Original Assignee
Ykk Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ykk Corp filed Critical Ykk Corp
Priority to SE9402048A priority Critical patent/SE501948C2/sv
Publication of SE9402048D0 publication Critical patent/SE9402048D0/sv
Publication of SE9402048L publication Critical patent/SE9402048L/sv
Publication of SE501948C2 publication Critical patent/SE501948C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47HFURNISHINGS FOR WINDOWS OR DOORS
    • A47H13/00Fastening curtains on curtain rods or rails

Landscapes

  • Slide Fasteners, Snap Fasteners, And Hook Fasteners (AREA)
  • Curtains And Furnishings For Windows Or Doors (AREA)

Description

IUI 501 948 2 bestående av två metalltrådar lösbart kopplade vid sina främre ändar för att fasthaka upphängningsdelen på en drape- rilöpare, varvid fästelementet och upphängningsdelen är formade i ett stycke genom formsprutning.
Den i JP-U-4-104909 visade draperihållaren är fördelaktig genom att fästelementet är en gjuten produkt, varvid krokarna hos ett sådant format fästelement i förening med ett sam- verkande fästelement kan åstadkoma en ingreppskraft eller styrka som är mycket större än den som åstadkommes genom krokarna som är formade genom en enkel tråd på det kända vävda eller stickade fästelementet. En nackdel är emellertid att metallupphängningsdelen erfordrar en separat tillverk- ningsprocess och gör formsprutningsprocessen komplicerad på grund av att metallupphängningsdelen måste formas i fästele- mentet som en insats.
Vad avser den färdiga draperihållaren måste metallupphäng- ningsdelen ha en snäppfjäderverkan och sålunda vara fram- ställd av fjäderstål. En sådan upphängningsdel kräver en speciell utformning som medför en motsvarande ökning av produktionskostnaden. Å andra sidan är draperilöpare gene- rellt formade av plast och sålunda känsliga för slitage när de användes i förening med metallupphängningsdelar. Draperi- löpare av plast är därför olämpliga för användning under lång tid. Vidare är metallupphängningsdelen och fästelementet av plast framställda av olika material, varför de ej är väl anpassade till varandra vad avser utseendet och ej heller lämpade att färga till samma kulör. Det är därför önskvärt att om möjligt forma upphängningsdelen och fästelementet i ett stycke av ett enda material.
Med hänsyn till den ovan beskrivna kända tekniken är det ett ändamål med föreliggande uppfinning att åstadkomma en drape- rihållare som är formad av plast i sin helhet för att över- vinna de ovan uppräknade nackdelarna vad avser produktionen och den slutliga formen hos den kända anordningen enligt JP- U-4-l04909 under bibehållande av de olika fördelarna hos densamma, och vilken hållare kan förhindra en upphängningsdel |U1 å 501 948 att fastna i ett annat föremål och vilken lätt kan monteras' på och demonteras från en draperilöpare.
För att uppnå ovannämnda ändamål föreslår uppfinningen en draperihållare som är formad av plastmaterial och anordnad att placeras mellan en draperihängare, som är förskjutbar längs ett långsträckt styrelement, och ett draperi eller gardin för att förbinda draperihängaren med en övre kant av draperiet, varvid draperiet har ett lösbart fästelement anbragt på och längs draperiets övre kant och som har en fästyta av han eller hontyp. Draperihållaren innefattar dels ett plattliknande fästelement med en fästyta som kan lösbart ingripa med fästytan på det lösbara fästelementet på draperi- et, dels ett hakelement som är sammanhängande förenat med fästelementet och som är anordnat att monteras på och demon- teras från draperihängaren, varvid hakelementet har en öpp- ning, och dels ett spärrorgan beläget i öppningen hos hakele- mentet för att förhindra ett annat föremål att föras in i hakelementet genom öppningen, varvid spärrorganet är defor- merbart mot insidan av haken, när en yttre kraft av förutbe- stämd storlek verkar därpå.
Enligt en föredragen utföringsform innefattar spärrorganet ett fjädrande band som sträcker sig tvärs över öppningen hos hakelementet och samanhängande förenat vid motsatta ändar med detta. Åtminstone den ena av de motsatta ändarna.hos det fjädrande bandet bildar en försvagningsdel som kan gå av genom den yttre kraften. Som ett alternativ kan det fjädrande bandet ha ett hack på sitt mittparti mellan de motsatta ändarna och bilda försvagningsdelen. Det fjädrande bandet kan vara sammanhängande förenat med hakelementet vid sin ena ände, medan den andra änden är belägen något åtskild från hakelementet.
Draperihållaren enligt uppfinningen kan användas i löst eller ospänt tillstånd eller i sammankopplat eller åtspänt till- stånd. Vid den senare tillämpningen är ett flertal draperi- hållare inbördes förbundna medelst åtminstone en böjlig lina, varvid de respektive fästelementen är förbundna med den |U1 501 948 g böjliga linan på förutbestämda intervaller på denna. Den böjliga linan och varje draperihàllare är företrädesvis utformad i ett stycke som en enhetlig draperihållaruppsätt- ning.
När draperihållaren användes i det lösa eller ospända till- ståndet är ett erforderligt antal draperilöpare förskjutbart lagrade på en draperiskena, varefter hakelementet hos drape- rihållaren fasthakas på en ring på varje draperilöpare för att därigenom fästa draperihållaren på draperilöparen. I detta fall brytes spärrorganet (det fjädrande bandet) i öppningen hos hakelementet av vid dess ena eller båda ändar eller deformeras eftergivligt in i haken när den ordinarie fastsättningskraften utövas därpå, så att hakelementet och ringen kan sammankopplas ryckfritt. Eftersom det elastiska bandet ej utsätts för elastisk deformation och ej heller brytes av när den yttre kraften understiger den ordinarie fastsättningskraften, förhindras hakelementet av det elastis- ka bandet att sammanlåsas eller fastna på baken hos en annan draperihållare. När det elastiska bandet sitter kvar på hakelementet i form av en fribärande arm, förhindras den en gång på ringen hos draperilöparen fastsatta haken att lös- göras från ringen med.hjälp av det fjädrande bandet.
Därefter pressas exempelvis fästytan hos det lösbara ytfäst- elementet, som är fäst på och längs den övre kanten av drape- riet, mot fästytan hos fästelementet på varje draperihållare, varigenom draperiet fästes på draperilöparna. När draperiet skall lösgöras från draperilöparna kan en delning lätt åstad- kommas genom att successivt dra av draperiet från endera änden av detsamma.
När ett draperi skall fästas på en draperiskena under an- vändning av en draperihållaruppsättning bestående av en serie draperihållare som är inbördes förbundna medelst åtminstone en böjlig lina, monteras ett erforderligt antal draperilöpare på en draperiskena med de respektive ringarna utskjutande från undersidan av draperiskenan. Därefter fasthakas de respektive hakelementen hos draperihållarna en efter en på |U1 -5- 501 948 ringarna hos de motsvarande draperilöparna, varvid draperi- hàllarna fästes på de senare. I detta fall är den ena änden av den böjliga linan förbunden med motsvarande ände hos draperiskenan medelst ett lämpligt medel. Därefter utdras den motsatta änden av den böjliga linan längs draperiskenan.
Draperihållaruppsättningen ligger nu parallellt med draperi- skenan med draperihållarna belägna åtskilda i sidled med förutbestämda intervaller. En serie lösbara ytfästelement, som är fästa på och längs den övre kanten av draperiet pá förutbestämda intervaller, pressas därefter en och en mot fästelementen på motsvarande draperihàllare. Draperiet fast- sättes sålunda på draperiskenan med hjälp av draperihàllar- uppsättningen. Vid denna typ av användning har spärrelementet i öppningen hos varje hake samma funktion som beskrivits ovan. helvis pà grund av böjligheten hos linan som förbinder de individuella draperihàllarna och delvis på grund av det regelbundet åtskilda arrangemanget av fästelementen på drape- riet blir den övre kanten av detta ej styv utan har fort- farande en viss grad av eftergivlighet. Sålunda kan draperiet öppnas och stängas med en mycket jämn glidrörelse hos drape- rilöparna. Fästelementens delning på draperiet är företrädes- vis större än draperihållarnas delning. Genom denna skillnad hos delningen bildas en serie veck pà draperiet även när detta är i sitt helt fördragna läge. Vid användningen av draperihàllaruppsättningen viks draperiet i sitt helt öppna tillstànd regelbundet och ger ett estetiskt utseende.
Varje individuell draperihàllare och den böjliga linan hos draperihállarenheten är formade i ett stycke i en formsprut- ningsmaskin. Vid tillverkningen placeras den böjliga linan i formenheten tvärs över ett formrum för formning av fästele- mentet hos en draperihàllare och frammatas därefter intermit- tent genom formenheten. När den böjliga linan ligger stilla, insprutas smält plastmaterial i formhálrummet, varigenom en draperihàllare formas i taget. Draperihállaruppsättningen kan därför framställas med hög produktionshastighet och till en låg kostnad. Draperihàllaruppsättningen har en kontinuerlig |u1 501 948 á strängliknande konfiguration och är därför lätt att hantera, lagra och styra. Vid användning uppskäres den kontinuerliga draperihållaruppsättningen i önskade längder.
Ovannämnda samt andra ändamål, särdrag och fördelar hos föreliggande uppfinning kommer att framgå närmare nedan under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka föredragna utföringsformer av föreliggande uppfinning visas såsom ex- empel, varvid fig. 1 är en perspektivvy som visar det sätt på vilket ett draperi fästes på en draperilöpare medelst en ,draperihållare enligt en utföringsform av föreliggande upp- finning; fig. 2 är en förstorad sidovy som visar en del av draperihållaren med ett hakelement och ett därmed samhörande spärrelement; fig. 3-5 är sidovyer liknande fig. 2 och visar olika modifikationer av spärrorganet; fig. 6 är en sidovy som visar en draperihållarupp- sättning som innefattar en serie draperihållare monterade på en böjlig lina på förutbestämda intervaller; fig. 7 är en vy bakifrån av draperihållaruppsätt- ningen i fig. 6; fig. 8 är en schematisk vy framifrån av en del av den övre kanten av ett draperi som skall fästas på draperi- hållaruppsättningen enligt uppfinningen: fig. 9 är en perspektivvy som visar hur draperiet fästes på en draperilöpare medelst en draperihållare utan spärrorgan i enlighet med en annan utföringsform av före- liggande uppfinning; fig. 10 är en sidovy av draperihållaruppsättningen utan spärrorgan: och fig. 11 är en vy bakifrån av draperihållaruppsätt- ningen i fig. 10.
Med hänvisning till ritningarna betecknar samma hänvisnings- siffror samma eller motsvarande delar i de olika figurerna, varvid i fig. l visas en draperihållare 4 som användes för att fästa ett draperi eller gardin 1 på varje individuell IUI Z 501 948 draperilöpare 3. Draperiet 1 har en serie fästband 11 av ögle- eller hontyp (två visade) fastsydda på draperiet 1 längs en övre kant av detta och regelbundet åtskilda ett förutbestämt avstånd. Det ögleförsedda fästbandet bildar den ena delen (hondelen) av ett lösbart ytfästelement av typen kardborrelås. Med 2 betecknas en draperiskena som bildar ett styrelement. Draperiskenan 2 består av en långsträckt, i tvärsektion C-formad stång med en slitsliknande öppning 21 i och längs bottenväggen hos draperiskenan 2.
I det visade utförandet består draperihållaren 4 generellt av ett hakelement 41 avsett att krokas fast på en svängbar ögla eller ring 3a hos draperilöparen 3, samt ett plattliknande fästelement 42. Fästelementet 42 har en yta från vilken utskjuter ett flertal krokar 43a. Den krokförsedda ytan bildar därigenom en lås- eller fästyta 43 som innehåller krokarna 43a. Krokarna 43a är anordnade i horisontella rader och vertikala spalter i fig. 1. lAntalet vertikala krokspalter är nio, varvid dessa är upp- delade i tre grupper, nämligen en mittre grupp innehållande fem vertikala spalter samt vänstra och högra sidogrupper som var och en innehåller två vertikala spalter och placerade på ena sidan av den mittre gruppen av vertikala spalter med ett förutbestämd avstånd däremellan. Detta avstånd bildas av en långsträckt plan yta 43b. Den plana ytan 43b har en bredd som är tillräckligt stor för att motta en icke visad utstötar- taPP, då draperihållaren 4 framställes genom formsprutning, såsom beskrives nedan. Den långsträckta plana ytan 43b kan ersättas av separata ytor anordnade lokalt på fästytan 43 i enlighet med positionen hos utstötartapparna. I det visade utförandet är samtliga krokar 43a riktade åt samma håll med sina krökta ändar vända uppåt. Alternativt kan krokarna 43a i den mittre gruppen av vertikala spalter riktas uppåt, medan krokarna 43a i de intilliggande vänstra och högra skikten är riktade nedåt över de plana ytorna 43b. Varje annan kombina- tion med avseende på orienteringen hos krokarna i raderna och spalterna är möjlig. [ul 501 948 g Ett väsentligt särdrag hos draperihàllaren 4 är att hakele4 mentet 41 och det plattliknande fästelementet 42 är formade i ett stycke av ett plastmaterial. Ett annat väsentligt särdrag är att ett spärrorgan 44 är beläget vid en öppning 4la hos hakelementet 41 för att förhindra andra föremål att införas i hakelementet 41 via öppningen 4la så länge som en yttre kraft, som utövas på spärrorganet 44, ej är större än en förutbestämd kraft.
Spärrorganet 44 innefattar ett fjädrande band som normalt sträcker sig över öppningen 4la i hakelementet 41 för att blockera eller stänga öppningen 4la. Såsom bäst visas i fig. 2, är det fjädrande bandet 44 utformat i ett stycke med hakelementet 41, så att motsatta ändar 44a, 44b hos det fjädrande bandet 44 är sammanhängande förenade med motsatta 'delar av hakelementet 41 som är vända mot öppningen 4la. En fogdel mellan änden 44a hos det fjädrande bandet 44 och hakelementet 41 uppvisar ett spetsigt hörn. Eftersom det fjädrande bandet 44 har åtminstone en fog som är tunnare än hakelementet 41, bildar varje ände_44a, 44b hos det fjädrande bandet 44 en försvagning eller anvisning, som kan brytas av när en yttre kraft av en förutbestämd styrka utövas därpå.
För att fastsätta draperihàllaren 4 pà draperilöparen 3 pressas det fjädrande bandet 44 mot ringen 3a hos draperilö- paren 3. När kraften som utövas pà det fjädrande bandet 44 blir lika med den förutbestämda kraften, bryts de motstàende ändarna 44a, 44b (brottanvisningarna) hos det fjädrande bandet 44 av. Det fjädrande bandet 44 frigöres därför full- ständigt från hakelementet 41, såsom visas med streckade linjer i fig. 2, varvid öppningen 4la blir helt öppen. Vid avskiljandet av det fjädrande bandet 44 rör sig ringen 3a genom öppningen 4la och in i hakelementet 41 och uppfàngas däri. Draperihàllaren 4 hänger nu i draperilöparen 3.
Fig. 3 visar ett modifierat utförande av det fjädrande bandet 441 som skiljer sig frán det fjädrande bandet 44 i fig. 2 genom att enbart ena änden av det fjädrande bandet 441 bildar en försvagningsdel. Närmare bestämt är den ena änden 441a (undre änden i fig. 3) hos det modifierade fjädrande bandet IUI 2 501 948 441 sammanhängande förenat med en skänkel av hakelementet 41 med dess infästningsparti avrundat, medan den motsatta änden 44lb (övre änden i fig. 3) som är sammanhängande förenad med en krökt främre ände av hakelementet 41 har en skarp hörn- kant. Genom den skarpa kanten blir den övre änden 44lb kon- struktionsmässigt svagare än den undre änden 441a och bildar därigenom en försvagningsdell När hakelementet 41 krokas på ringen 3a på draperilöparen 3 tvingas det fjädrande bandet 441 inåt i hakelementet 41. Vid fortsatt tryck på det fjäd- rande elementet 441 ökar den kraft som utövas pà detta till den förutbestämda nivån, varefter den övre änden (försvag- ningsdelen) 441b av det fjädrande bandet 441 brytes av. Det fjädrande bandet 441 är nu infäst i den undre änden 44la, så att en fortsatt rörelse av hakelementet 41 relativt ringen 3a bringar det fjädrande bandet 441 att böjas kring dess undre ände 44la till det läge som visas med streckade linjer i fig. 3. Ringen 3a infángas därigenom av hakelementet 41, varefter det fjädrande bandet 441 fjädrar tillbaka till samma position som visas med heldragna linjer för att därigenom stänga öppningen 4la. Det fjädrande bandet 441 bildar nu en spärr med uppgift att skydda ringen 3a mot lösgöring fràn hakele- mentet 41. øh Ett annat modifierat fjädrande band 442 visas i fig. 4 och skiljer sig från bandet 441 i fig. 3 genom att försvagnings- delen är anordnad i form av ett hack 442a pá mittpartiet av det fjädrande bandet 442. När detta utsätts för en förutbe- stämd kraft avbrytes bandet vid den hackförsedda mittdelen 442a. Två motstáende, vid ena änden infästa fjäderbandsdelar som bildats efter avbrytningen av bandet 442 bildar till- sammans en spärr som skyddar ringen 3a mot frigöring frán hakelementet 41.
Det fjädrande bandet 44; 441; 442 som visats i de föregående utföringsformerna är vart och ett förbundet vid motsatta ändar med hakelementet 41. Alternativt kan det fjädrande bandet ha en fribärande konstruktion, såsom visas i fig. 5.
Det fjädrande bandet 443 i fig. 5 har sin ena ände 443a sammanhängande förenad med en skänkel av hakelementet 41, lm 501 948 iQ medan den andra änden 443 är en fri ände och belägen på något avstånd från en krökt ände av hakelementet 41. Det fjädrande 443 sträcker sig i huvudsak över öppningen 4la och förhindrar därigenom andra föremål att införas i hakelementet 41 via öppningen 41a. När en yttre kraft av förutbestämd storlek utövas böjer sig det fjädrande bandet 443 eftergivligt inåt kring den fasta änden 443a till det läge som visas med streckade linjer i fig. 5. När den yttre kraften upphör fjädrar det fjädrande bandet 443 tillbaka till det med hel- dragna linjer visade ursprungliga läget.
I utföringsformen enligt fig. 1 användes draperihållaren 4 i det fria, individuella tillståndet. Emellertid omfattar föreliggande uppfinning även en annan tillämpning, där ett flertal draperihållaren användes i ett inbördes förenat eller sammanhållet tillstånd, såsom visas i fig. 6 och 7. I utför- ingsformen enligt fig. 6 och 7 är ett flertal likformigt åtskilda draperihållare 4 (två visade i fig. 7) inbördes förbundna medelst en lina 45 för att tillsammans bilda en draperihållarenhet eller -uppsättning 5 (fig. 7). Varje individuell draperihållare 4 har i huvudsak samma konstruk- tion och funktion som draperihållaren 4 i fig. 1 med undantag av att det plattliknande fästelementet 42 har en tvärgående ås 42a utformad på sidan som är motsatt fästytan 43 (fig. 6) för att omsluta en inbäddad del av linan 45. Åsen 42a är belägen på mittpartiet av fästelementet 42. Hakelementet 41 som är format i ett stycke med det plattliknande fästelemen- tet 42 är försett med ett spärrorgan i form av ett fjädrande band 44. Det fjädrande bandet 44 har samma konstruktion och funktion som beskrivits i samband med fig. 1.
Såsom visas i fig. 7, är draperihållarna 4 hos draperihàllar uppsättningen 5 inbördes förbundna medelst linan 45 som sträcker sig tvärs över de respektive mittpartierna av fäst- elementen 42. Linan 45 kan utgöras av en plaststräng, ett syntetiskt fibergarn, ett omspunnet snöre, ett band eller liknande och har erforderlig hållfasthet och böjlighet.
Fästelementen 42 som uppbäres av linan 45 över dess längd är |U1 i; 501 948 åtskilda från varandra på regelbundna avstånd eller delningar L-2.
Delningen L-2 (fig. 7) hos fästelementet 42 är med en förut- bestämd sträcka mindre än delningen L-1 (fig. 8) hos fäst- banden ll av hon- eller ögletyp, vilka är fästa på draperiet 1 längs dess övre kant. Detta arrangemang är speciellt lämp- ligt när fästelementen 42 hos de respektive draperihållarna 4 fästes en efter en på de motsvarande honfästbanden ll på draperiet l, varvid varje del av draperiet l som sträcker sig mellan två intilliggande honfästband ll veckas en sträcka som är lika med delningsskillnaden (L-l - L-2), varigenom drape- ripartiet automatiskt viks till ett veck. När samtliga fäst- element 42 är anbragta på motsvarande fästband ll bildas en serie veck på draperiet 1. Vecken som bildas är regelbundet åtskilda och ger därigenom ett snyggt utseende.
Draperihållaruppsättningen 5 enligt den föregående konstruk- tionen kan tillverkas i en kontinuerlig längd genom använd- ning av ett formsprutningsförfarande som repeteras i ett tidsbundet förhållande till den intermittenta matningen av linan 45 i och för bildande eller formning av en rad draperi- hållare 4 som var och en är integrerad med den ena av i längdriktningen regelbundet åtskilda delarna av linan 45. För att åstadkomma formsprutningsprocessen utnyttjas först en formenhet. Formenheten har ett formrum för att forma en draperihållare 4 inklusive ett fästelement 42, samt ett styrspår för att motta och styra en kontinuerlig lina 45.
Därefter införes linan 45 i styrspàret och frammatas inter- mittent genom detta. Medan linan 45 står stilla insprutas smält plastmaterial i formrummet för att forma en draperihäl- lare 4 en åt gången. Den formade draperihållaren 4 har en lindel inbäddad i dess fästelement 42. Genom att upprepa formsprutningsprocessen kan man forma en strängliknande, kontinuerlig draperihållaruppsättning 5 som har en serie fästelement 42 som formats sammanhängande med den kontinuer- liga linan 45 på förutbestämda avstånd.
IUI 501 948 i; I den sålunda formade draperihållaruppsättningen 5 har varje draperihållare 4 ett fjädrande band 44 beläget i en öppning 4la hos hakelementet 41. Med det sålunda anordnade fjädrande bandet 44 förhindras varje hakelement 41 att sammanlåsas med ett annat hakelement 41, och linan 45 förhindras att trassla in sig i något av hakelementen 41 genom dess öppning 41a.
En kort beskrivning följer nu över formningsprocessen för den i fig. 1 visade draperihållaren 4. Fastän så icke visas inses lätt av fackmannen att en formenhet som användes vid denna process innefattar en fast form med ett hålrum för formning av en baksidesdel av fästelementet 42 av draperihållaren 4, en rörlig formdel med ett hàlrum för formning av en främre del av fästelementet 42, en delad form belägen på en formyta hos den rörliga formdelen och bestående av två formdelar som tillsammans begränsar ett hålrum för formning av ett hakele- ment 41, samt en grupp delade formar belägna på formytan hos den rörliga formen, varvid varje formpar tillsammans bildar en serie hålrum för formning av en rad av krokar 43a. Under drift förflyttas den rörliga formen och dess anhörande delade formgrupperna mot den fasta formen för att stänga formen- heten. Därefter insprutas smält plastmaterial genom ett inlopp och fördelningskanaler till hålrummen i formenheten, varefter formenheten kyles under en erforderlig period. Efter kylningen öppnas formenheten. I detta fall öppnas först den delade formen för formningen av hakelementet 41 och de delade formgrupperna för formningen av krokarna 43a för att avlägsna den formade produkten. Eftersom hakelementet 41 och krokarna 43a hos fästelementet 42 fastnar genom vidhäftning i motsva- rande hålrum i de delade formarna, kan emellertid den formade produkten ej avlägsnas från den rörliga formen om inte en yttre kraft utövas på den formade produkten. Sedan formen- heten öppnats förskjutes därför utstötartappar genom den rörliga formen och till tryckanliggning mot de plana ytorna 43b (fig. l) hos den formade produkten, varigenom denna utstötes ur formenheten.
Såsom framgår av ovanstående beskrivning har hanfästytan 43 hos fästelementet 42 ett parti som bildar en plan yta 43b som IUI ä 501 948 saknar krokar 43a. Den plana ytan 43b är avsedd att påverkas av en utstötartapp för att tillförsäkra att den formade produkten kan jämnt utstötas frán formenheten. Vid det visade utförandet är antalet plana ytor 43b tva, varvid var och en av dessa är belägen mellan den centrala gruppen av krokar 43a i de fem på varandra följande vertikala spalterna och en yttre grupp krokar 43a i de tvâ intilliggande vertikala spalterna.
Eftersom hakelementet 41 och fästelementet 42 förenas medelst en enda formsprutningsoperation, kan draperihállaren 4 fram- .ställas med hög produktionseffektivitet. Tack vare de plana ytorna 43b pà fästytan 43 för utstötartapparnas anliggning, kan utstötningen av den formade produkten ske störningsfritt och tillförlitligt medelst utstötartapparna utan att skada några krokar 43a som annars skulle ske pà grund av samman- stötning mellan varje utstötartapp och kroken 43a. Eftersom hakelementet 41 och fästelementet 42 är formade av ett enda material, kan färgning till samma kulör lätt åstadkommas på hakelementet 41 och fästelementet 42. Hakelementet 41 som är format av plast kan vid användning tillsammans med draperi- plastlöpare av plast manipuleras utan att skada den sistnämn- da och garanterar en lâng livslängd. vid var och en av de ovan beskrivna utföringsformerna utgöres fästelementen 11 av hontyp, som är anbragta längs den övre kanten av draperiet 1, av ögleförsedda fästband, som vart och ett innefattar ett antal fiberöglor formade genom vävning eller stickning. Det ögleförsedda fästbandet ll kan ersättas av ett formsprutat fästelement som motsvarar fästelementet 42 hos draperihàllaren 4 enligt föreliggande uppfinning. I sådant fall skall emellertid hänsyn tas till att krokarna 43a på draperihàllaren 4 och krokarna pá det formsprutade fäst- elementet ll på draperiet 1 bör vara vända åt motsatta håll och att vidare krokarna pà draperisidan företrädesvis är riktade nedåt för att göra ingreppet mer motstàndskraftigt mot oavsiktlig lösgöring, som kan uppkomma genom tyngdkraften eller vikten hos draperiet 1.
IUI 501 948 g Såsom beskrivits ovan, innefattar draperihållaren 4 enligt föreliggande uppfinning hakelementet 41 som är anordnat att ingripa med draperilöparen, samt spärrorganet 44 som är beläget vid en öppning 41a hos hakelementet 41 för att för- hindra andra föremål att införas i hakelementet 41 genom öppningen 4la. Spärrorganet 44 är deformerbart in i hakele- mentet 41, när det utsättes för en yttre kraft av en förutbe- stämd storlek som är lika stor som den kraft som uppstår under normal fastsättning av hakelementet. Medelst draperi- hållaren 4 enligt föreliggande uppfinning kan ett draperi 1 lätt uppsättas och tas ned från draperistyrelementet 2.
Arbetet med att byta ut draperiet kan därför ske mycket lätt med stor effektivitet. Tack vare närvaron av spärrorganet 44 förhindras vidare varje hakelement 41 att fastna i andra hakelement 41, och en tråd eller lina 45 förhindras av spärr- organet 44 att trassla in sig i hakelementet 41 när linan användes för att förbinda en serie draperihållare 4. Draperi- hållaren 4 med ett sådant spärrorgan 44 är lätt att hantera och förvara. Detta gör bytet av draperi ännu effektivare.
Draperihållaren 4 har vidare en i ett stycke formad enhet och kan därför tillverkas med mycket hög produktionseffektivitet.
Eftersom samtliga konstruktionsdelar hos draperihållaren 4, såsom ett hakelement 41 och ett fästelement 42, är framställ- da av ett enda material, kan man lätt åstadkomma en samord- ning av färg och utformning med draperiet l.
Fig. 9 visar ett ytterligare utförande av föreliggande upp- finning, där ett flertal draperihållare 4 användes i ett sammankopplat tillstånd, såsom visas i fig. 6 och 7. Vid utförandet i fig. 10 och ll är ett flertal på regelbundet avstånd åtskilda draperihållare 4 inbördes förbundna medelst en lina 45 för att tillsammans bilda en draperihållaruppsätt- ning 5 (fig. ll). Varje individuell draperihållare 4 har samma konstruktion som den i fig. 6 visade med undantag av att draperihållaren 4 i fig. 9-ll ej har spärrorganet 44 i form av ett eftergivligt band.
|U1 ä 501 948 Såsom visas i fig. 11 är draperihàllarna 4 hos draperihálla- renheten 5 inbördes förbundna medelst linan 45 som sträcker sig i tvärriktningen över de respektive mittpartierna av fästelementen 42. Linan 45 är framställd av samma material och har samma egenskaper som den i fig. 7. Draperihállarna 4 är formade sammanhängande förenade med linan 45 medelst det ovan beskrivna förfarandet. Fästelementen 42 som uppbäres på linan 45 längs dennas längd är åtskilda på förutbestämda avstånd eller delningar L-2. Även i detta utförande är delningen L-2 (fig. 11) hos fäst- elementen 42 en förutbestämd sträcka mindre än delningen L-1 (fig. 8) hos fästbanden 11 av hon- eller ögletyp som är fästa pá draperiet 1 längs dettas övre kant. Detta arrangemang är fördelaktigt pá samma sätt som beskrivits i den ovan be- _ skrivna utföringsformen enligt fig. 1-7.
Olika mindre förändringar och modifikationer av föreliggande uppfinning är givetvis möjliga mot bakgrund av vad som be- skrivits ovan. Det inses därför att inom ramen för efter- följande patentkrav kan uppfinningen realiseras på annat sätt än vad som specifikt beskrivits.
I de ovan beskrivna utföringsformerna användes ytfästelement för draperihàllarna och fästelementen, men andra typer av fästelement, såsom fästelement av snäpptyp kan även användas.
Sålunda avses med fästyta i föreliggande beskrivning en ingreppsyta hos ytfästelementet, och vidare vid fästelementen av andra typer ytor som ingriper med varandra.

Claims (12)

IUI 501 948 ä Patentkrav
1. Draperihållaruppsättning (5) för att sammankoppla en serie draperihängare (3), som är förskjutbart monterade på ett långsträckt styrelement (2), och en övre kant av ett draperi (1) som har en serie lösbara fästelement (11) monterade på och längs-den övre kanten på förutbestämda inbördes avstånd (L-1), kånnetecknad av: (a) ett flertal draperihållare (4) formade av plast och där var och en innefattar dels ett fästelement (42) med en fåstyta (43) som kan lösbart ingripa med en fästyta hos varje lösbart fästelement (ll) hos draperiet (1) och dels ett hakelement (41) utformat i ett stycke med fästelementet (42) och avsett att fästas på och lösgöras från en draperihängare (3) och som har en öppning (4la), och (b) minst en böjlig lina (45) som inbördes förbinder de respektive fästelementen (42) hos draperihållarna (4) på förutbestämda inbördes avstånd (L-2) som är mindre än först- nämnda avstånd (L-1).
2. Draperihållaruppsåttning enligt krav 1, varvid det lösbara fåstelementet (ll) är ett ytfästelement som har ett flertal krokar eller öglor som ingriper med öglor eller krokar.
3. Draperihållaruppsättning enligt krav 1 eller 2, varvid ett spärrorgan (44: 441; 442; 443) är anordnat i öppningen (4la) hos hakelementet (41) för att förhindra annat föremål att införas i hakelementet (41) genom öppningen (4la), varvid spärrorganet (44: 441; 442; 443) är deformerbart mot insidan av hakelementet (41) när en yttre kraft av förutbestämd storlek utövas därpå.
4. Draperihållaruppsättning enligt något av kraven 1-3, varvid den böjliga linan (45) är formad i ett stycke med fästelementen (42) hos draperihållarna (4).
5. Draperihållaruppsättning (5) enligt krav 3 eller 4, varvid spärrorganet (44: 441) innefattar ett böjligt band som IUI *Z 501 948 sträcker sig över öppningen (4la) hos hakelementet (41) och är sammahängande förenat vid motstàende ändar (44a, 44b; 44la, 442b) med hakelementet (41), varvid åtminstone en av de motsatta ändarna hos spärrorganet (44: 441) bildar en för- svagningsdel (44a, 44b; 441b) som är avbrytbart av den yttre kraften. '
6. Draperihållaruppsättning (5) enligt krav 3 eller E, varvid spärrorganet (442) innefattar ett böjligt band som sträcker sig över öppningen (4la) hos hakelementet (41) och är förenat vid motstáende ändar med hakelementet (41), varvid spärrorga- net (442) har ett hack (442a) beläget på mitten mellan de motstáende ändarna av spärrorganet och bildande en försvag- ningsdel som är avbrytbar av den yttre kraften.
7. Draperihállaruppsättning (S) enligt krav 3 eller 4, varvid spärrorganet (443) innefattar ett eftergivligt band som sträcker sig i huvudsak över öppningen (4la) hos hakelementet (41) och har en ände (443a) som är sammanhängande förenad med hakelementet (41), samt en-motsatt ände (443b) som är något àtskild från hakelementet (41).
8. Draperihállare (4) avsedd att placeras mellan en draperi- hängare (3) och ett draperi (1) för att förbinda draperihäng- aren (3) med en övre kant av draperiet (1), där draperiet (l) innefattar ett lösbart fästelement (ll) monterat på och längs den övre kanten av draperiet, varjämte draperihállaren (4) innefattar ett plattliknande fästelement (42) som har en fästyta (43) som kan lösbart ingripa med fästytan hos det lösbara fästelementet (ll) pà draperiet (1), samt ett hakele- ment (41) som är anordnat att fästas på och lösgöras från draperihängaren (3) och som har en öppning (4la), känneteck- nad av att fästelementet (42) och hakelementet (41) är forma- de i ett stycke av plast, och att ett spärrorgan (44: 441; 442; 443) är anordnat i öppningen (4la) hos hakelementet (41) för att förhindra ett annat föremål att införas i hakelemen- tet (41) genom öppningen (4la), varvid spärrorganet (44: 441; 442; 443) är deformerbart mot det inre av hakelementet (41) när en yttre kraft av förutbestämd storlek verkar därpå. lur 501 948 E
9. Draperihállare (4) enligt krav 8, varvid det lösbara fästelementet (ll) är ett ytfästelement som har ett flertal krokar eller öglor som ingriper med öglor respektive krokar.
10. Draperihàllare (4) enligt krav 8 eller 9, varvid spärror- ganet (44: 441) innefattar ett böjligt band som sträcker sig tvärs över öppningen (4la) hos hakelementet (41) och som är sammanhängande förenat vid motsatta ändar (44a, 44b: 441a, 442b) med hakelementet (41), varvid åtminstone en av de motsatta ändarna hos det böjliga bandet (44) bildar en för- svagningsdel (44a, 44b; 44lb) som kan avbrytas av den yttre kraften.
11. ll. Draperihállare (4) enligt krav 8 eller 9, varvid spärror- ganet (442) innefattar ett böjligt band som sträcker sig tvärs över öppningen (4la) hos hakelementet (41) och som är förenat vid motsatta ändar med hakelementet (41), varvid det böjliga bandet (442) har ett hack (442a) beläget på mitten mellan de motsatta ändarna av bandet och som bildar en för- svagningsdel som är avbrytbar av den yttre kraften.
12. Draperihállare (4) enligt krav 8 eller 9, varvid spärror- ganet (443) innefattar ett böjligt band som sträcker sig i huvudsak över öppningen (4la) hos hakelementet (41) och har en ände (443a) som är sammanhängande förenad med hakelementet (41) och en motsatt ände (443b) som är något àtskild från hakelementet (41).
SE9402048A 1994-06-13 1994-06-13 Draperihållaruppsättning samt draperihållare SE501948C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9402048A SE501948C2 (sv) 1994-06-13 1994-06-13 Draperihållaruppsättning samt draperihållare

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9402048A SE501948C2 (sv) 1994-06-13 1994-06-13 Draperihållaruppsättning samt draperihållare

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9402048D0 SE9402048D0 (sv) 1994-06-13
SE9402048L SE9402048L (sv) 1995-06-26
SE501948C2 true SE501948C2 (sv) 1995-06-26

Family

ID=20394347

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9402048A SE501948C2 (sv) 1994-06-13 1994-06-13 Draperihållaruppsättning samt draperihållare

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE501948C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9402048L (sv) 1995-06-26
SE9402048D0 (sv) 1994-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5544387A (en) Curtain attachment connector assembly and curtain attachment connector
EP0657130B1 (en) Fastening device
US5586595A (en) Curtain attachment connector
US3346227A (en) Curtain suspension devices
US9615614B2 (en) Fastening pouch or pocket flaps
ES370965A1 (es) Perfeccionamientos en cierres de corredera.
SE501948C2 (sv) Draperihållaruppsättning samt draperihållare
GB1487644A (en) Separable fastening
US7424770B2 (en) Attachment comprising a flexible cord
KR0140370Y1 (ko) 커튼부착 커넥터 조립체 및 커튼부착 커넥터
US20160318429A1 (en) Skin Material Fastening Structure and Skin Material Removing Tool
JP2591262Y2 (ja) カーテン吊下げ構造
EP0612493B1 (en) Hanging cloth attaching device
SE446368B (sv) Vevd dragkedjehelft
JPH0684983U (ja) 布吊下連結具
JP2895379B2 (ja) 布吊下連結具
US523828A (en) Staff
US20160235238A1 (en) Curtain glider
KR950001615Y1 (ko) 커텐 걸이 장치(Curtain Hanger Device)
CN2601592Y (zh) 系缆桩状排柱的三角形衣架
SE444754B (sv) Dragkedjehelft
FI96572C (sv) Omfästbar fästanordning, dess förbindningssätt och förfarande för framställning av fästanordningen
JP3094581U (ja) 自力止式ベルトハンガー
JPS5942899Y2 (ja) 開離嵌插具付きスライドフアスナ−
TH23639A (th) " แถบยึดของซิปแบบทอสาน "

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed