SE469257B - Hoejdjusteringsmekanism foer ryggstoed till stol - Google Patents

Hoejdjusteringsmekanism foer ryggstoed till stol

Info

Publication number
SE469257B
SE469257B SE8603496A SE8603496A SE469257B SE 469257 B SE469257 B SE 469257B SE 8603496 A SE8603496 A SE 8603496A SE 8603496 A SE8603496 A SE 8603496A SE 469257 B SE469257 B SE 469257B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
locking
guide
channel
cam surface
slot
Prior art date
Application number
SE8603496A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8603496D0 (sv
SE8603496L (sv
Inventor
K P Donovan
Original Assignee
Milsco Mfg Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Milsco Mfg Co filed Critical Milsco Mfg Co
Publication of SE8603496D0 publication Critical patent/SE8603496D0/sv
Publication of SE8603496L publication Critical patent/SE8603496L/sv
Publication of SE469257B publication Critical patent/SE469257B/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A47FURNITURE; DOMESTIC ARTICLES OR APPLIANCES; COFFEE MILLS; SPICE MILLS; SUCTION CLEANERS IN GENERAL
    • A47CCHAIRS; SOFAS; BEDS
    • A47C7/00Parts, details, or accessories of chairs or stools
    • A47C7/36Support for the head or the back
    • A47C7/40Support for the head or the back for the back
    • A47C7/402Support for the head or the back for the back adjustable in height
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T403/00Joints and connections
    • Y10T403/32Articulated members
    • Y10T403/32254Lockable at fixed position
    • Y10T403/32426Plural distinct positions
    • Y10T403/32442At least one discrete position
    • Y10T403/32451Step-by-step adjustment

Landscapes

  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)
  • Chairs Characterized By Structure (AREA)
  • Chair Legs, Seat Parts, And Backrests (AREA)

Description

469 257 stolsramen och i förhållande till stolssitsen och låser ryggstödet i varje valt vertikalläge. Mekanismen består av en geid, vilken är stadigt fäst vid en stationär, vertikalt uppåtriktad J-stång, vilken utgör en del av stolsramen, och ett kanalorgan, vilet är stadigvarande fäst i ryggstödet och är glidbart monterad för vertikal rörelse på gejden.
Gejden och kanalorganet står i glidbart ingrepp med varandra genom tunga spår-förbindelseorgan anordnade längs deras vertikalkanter. En låsstång och en spiraltorsionsfjäder är monterade i en hålighet eller i ett mellanrum mellan gejden och kanalorganet. Låsstången är svängbart monterad på en svängtapp, vilken är utformad i ett stycke med gejden och uppbär en låstapp nära den ena änden. Låstappen är apterad i en slits, som bildas i en yttervägg på kanalorganet. Spiraltorsionsfjädern har två stycken divergerande ben och är monterad i en hålighet i gejden. Ett av fjäderbenen är förankrat genom låsning i gejden, och det andra fjäderbenet påverkar och pressar den svängbara låsstången mellan ett låsläge och ett icke låst (övercentrerat) läge. Slitsen har ett flertal inskärningar anordnade vertikalt längs dess ena kant med en översta och en understa inskärning, vilka respektive begränsar ett minsta respektive ett största höjdinställningsläge för stolsryggen. Låstappen kan pressas in i låsläge i vilken som helst av inskärningarna. Slitsen har också en snedställd yta eller ramp vid dess undre ände, vilken sträcker sig nedåt från den understa inskärningen och bildar en glidyta för låstappen när stolsryggen och dess tillhörande kanalorgan höjs manuellt genom att lyftas förbi sitt maximala höjdläge. En sådan lyftning tvingar låstappen ut ur ingrepp med den understa inskärningen och får låsstången att svänga från låsläge till olåst (övercentrerat) läge. Slitsen har vidare en kamyta längs sin motsatta vertikala kant, vilken har en rak del och en krökt del, vilka delar sträcker sig uppåt från underänden på den snedställda ytan och upp till den översta inskärningen. Låstappen pressas mot kamytan när låsstången antar olåst (övercentrerat) läge. Den raka delen på kamytan medger att ryggstödet kan sänkas manuellt mot dess understa höjdläge. När det närmar sig det understa höjdläget verkar den krökta ytan på kamytan på låstappen och får låsstången at svänga från olåst (övercentrerat) läge tillbaka till låsningsläge, där låstappen ingriper med den översta inskärningen, så att ryggstödet låses i detta minimiläge eller understa höjdläge. En därefter följande 3 469 257ååï höjning av ryggstödet och dess anslutna kanalogan får låstappen att svänga något mot verkan av fjädern och glida från en inskärning till närmast undre belägna inskärning, varvid den förblir fjäderpåverkad och lösgöringsbart påverkad så att den låser ryggstödet i detta speciella läge till dess ryggstödet åter lyfts. Lyftningen av ryggstödet kan därefter upprepas med en inskärning i taget till dess önskat höjdläge erhålles eller till dess låsstången åter svänger över centrum, varvid ryggstödet åter kan sänkas.
En höjdjusteringsmekanism enligt uppfinningen för en stolsrygg erbjuder många olika fördelar jämfört med tidigare känd teknik.
Exempelvis kan man gripa själva ryggstödet och föra detta uppåt eller nedåt, och det behövs ingen yttre låsningsmekanism som måste påverkas såsom hävarmar, knoppar eller handtag. Stolens estetiska utseende påverkas därför inte heller av sådana organ, och det behövs inga komplicerade handhavandeinstruktioner för användning av sådana organ.
Istället griper användaren endast själva ryggstödet och höjer eller sänker detta för att åstadkomma en effektiv inställning. Vidare innehåller mekanism ett minimum av komponenter, vilka är enkla att påverka, vilka är anordnade kompakt, och vilka är lätta och ekonomiska att tillverka. Kompaktheten gör att mekanismen kan installeras prydligt i eller på själva ryggstödet med ett minimum av utrymmesbehov, och så att den lätt kan beläggas med stoppning eller andra former av övertäckning. Mekanismen är utformad så att påverkningselementen och de olika nödvändiga delarna för påverkningen är utformade i ett stycke så långt som möjligt vad avser själva huvudkomponenterna. Sålunda medger samverkande tungor och spår ett glidande ingrepp mellan gejden och kanalorganet. Slitsen är upptagen i kanalorganet. Låstappen är uförd i ett stycke med låsstången. En i ett stycke med gejden utförd svängtapp bildar ett svängstöd för låsstången. Inneslutning av låsstången och torsionsfjädern i en hålighet mellan gejden och kanalorganet bildar ett fysiskt stöd, en lämplig placering, och man får styrning och begränsningar av deras rörelser. En sådan utformning ger ekonomi och förenklad tillverkning, en minskning av sammansättningsstegen och en total kompakt uppbyggnad. Vidare finns det två separata svängtappar anordnade över varandra på gejden, och vilken som helst av dessa kan 469 257_ 4 användas för at skapa läget på kanalen i förhållande till gejden och skapa en större mångsidighet och vidare användningsmöjlighet. Andra ändamål och fördelar kommer att framgå av det följande.
RITNINGAR Figur 1 visar en bild i perspektiv bakifrån från vänster av en stol med en höjdjusteringsmekanism för ryggstödet enligt föreliggande uppfinning. Figur 2 är en starkt förstorad sprängskiss i perspektiv av mekanismen på stolen i figur 1, med en inre gejd, ett yttre kanalorgan, en låsstång med låstapp och en torsionsfjäder. Figur 3 är en perspektivbild av vissa sammansatta komponenter i mekanismen enligt figurerna 1 och 2. Figur 4 är en planvy av mekanismerna i figurerna 1, 2 och 3, och figur 5 är en sidovy av mekanismen i figur 4. Figur 6 är en planvy av mekanismen med en del av kanalorganet borttaget så att inre detaljer framgår. Figur 7 är ett förstorat tvärsnitt genom mekanismen sedd efter linjen 7-7 i figur 1, och figur 8 är en bild av mekanismen, vilken liknar figur 4, men vilken visar låsstången monterad i ett annat läge.
BESKRIVNING AV FÖREDRAGNA UTFÖRINGSFÛRMER I figur 1 betecknar siffran 10 en stol, som är försedd med en höjdjusteringsmekanism 12 enligt uppfinningen för ett ryggstöd. Stolen 10 består av en bärande ram 14, i vilken ben 16 och en vertikal uppåtriktad ryggstödspelare eller J-stång 18 är fästa. Stolen 10 är vidare försedd med en stolskomponent såsom ett säte 20, vilket är fäst i ramen 14, och en stolskomponent i form av ett ryggstöd 22, vilket är anslutet till och bärs upp av J-stången via mekanismen 12. Beroende på stolens utformning kan sätet 20 och J-stången 18 vara stationärt monterade på ramen 14 eller vara roterbara på denna. Lämpligen är mekanismen 12 täckt av en lämplig beklädnad på baksidan av ryggstödet 22, men denna beklädnad har tagits bort i figur 1 för att detaljerna i mekanismen ska kunna visas. Mekanismen 12 är anordnad för löstagbar låsning av ryggstödet i vilket som helst av ett flertal önskade vertikallägen i förhållande till sätet 22 och på den upprättstående i fr.. 5 469 257; EE ryggstödspelaren 18. Såsom figurerna 1, 2 och 7 visar består mekanismen 12 av ett gejd organ 24 (vilket i det följande kommer att betecknas "gejd"), vilken är fast monterad i stödpelaren 18, och ett kanalorgan 28, (vilket i det följande kommer att kallas "kanal"), vilken är fast monterad i ryggstödet 22 och anordnad för vertikal glidrörelse på gejden 24. Kanalen 28 har en slits 38 med ett flertal vertikal anordnade inskärningar 51-56, en snedställd yta 80, vilken sluttar nedåt från den understa inskärningen 51 och en kamyta 82 med en rak del 82A och en krökt del 82B, som sträcker sig uppåt från underänden på den snedställda ytan 80 till den högsta inskärningen 56. En låsstång 32 är svängbart monterad på en övre svängtapp 34 (figurerna 4 och 6) på gejden 24, och den har i ett stycke därmed utformad låstapp 36 i den ena änden, vilken sträcker sig in i slitsen 38. En torsionsfjäder 40 är monterad på gejden 24 och är anordnad att pressa låsstången 32 in i låsningsläge varvid låstappen 36 frigöringsbart ingriper med vilken som helst av inskärningarna 51 tom 56, så att ryggstödet 22 hålls i ett valt höjdläge. Vid en manuell lyftning av ryggstödet 22 något över dess högsta låsläge (varvid låstappen 36 ingriper med den understa inskärningen 51) ingriper den snedställda ytan 80 med låstappen 36 och svänger låsstången 32 i moturs riktning förbi centrum (övercentrerad) jämfört med dess fjäderpåverkade olåsta läge. När man sedan mauellt sänker ryggstödet 22 till dess understa läge (vilket bestäms av den översta inskärningen 56), varvid låstappen 36 ingriper med den raka delen 82A på kamytan 82 och i omedelbar anslutning därtill med den krökta delen 82B svängs låsstången 32 i medurs riktning från sitt övercentrerade olåsta läge tillbaka till ett låsningsläge, varvid låstappen 36 ingriper med den översta inskärningen 56 och håller ryggstödet 22 i dess understa läge. Därifrån kan ryggstödet 22 lyftas ett steg eller en inskärning i taget till vilket som helst av dess upplyftade lägen, där ryggstödet är frigöringsbart spärrat.
Vid den visade utföringsformen har ryggstödet 22 sex sådana höjdlägen, vilka betecknas H1, H2, H3, H4, H5 och H6 i figur 1, varvid H1 och H6 betecknar det lägsta respektive det högsta läget på ryggstödet, och H2 tom H5 betecknar fyra stycken mellanliggande höjdlägen. Såsom exempel kan anges att det totala vertikala avståndet mellan ryggstödets 22 högsta och lägsta lägen H1 och H6 är omkring 64 mm 469 257 och bestäms av längden på slitsen 38. Anordningen kan emellertid utformas med ett större eller mindre antal mellanlägen och ett större eller mindre rörelseavstånd mellan ytterlägena H1 och H2.
Ryggstödet visas i figur 1 i ett mellanläge H5.
Såsom figurerna 1, 2 och 7 visar består mekanismen 12 av den solida gejdanordningen eller gejden 24, vilken är fast monterad i J-stången 18 ~ med hjälp av ett flertal skruvar 26, och den solida kanalanordningen eller kanalen 28, vilken är fast förbunden med ryggstödet 22 med hjälp av ett flertal skruvar 30. Låsstången 32 är svängbart monterad på en övre svängtapp 34 (figurerna 2, 3, 4 och 6) på gejden 24 och är utformad med en låstapp 36, vilken skjuter in i slitsen 38 som utformats i kanalen 28. Ett fjäderorgan i form av torsionsfjädern 40 är monterat på gejden 24 och påverkar den svängbara låsstången 32 så att den hålls i låsläge (medurs riktning, figur 4) eller icke låst läge (övercentrerat, moturs riktning, figur 6). , Figurerna 2, 3, 4, 5,6 och 7 visar att kanalen 28 har en plan parallellförskjuten central del 42, i vilken slitsen 38 är upptagen, och vilken har ytterflänsar 44 längs med de motsatta vertikala sidorna.
Flänsarna 44 har skruvslitsar 48 för anpassning av skruvarna 30, med vilka kanalen 21 fästs på baksidan av ryggstödet 22. Den parallellförskjutna centrala delen 42 är anordnad på sådant avstånd från ryggstödet att det bildas ett utrymme 45 på insidan av kanalen, vilket § är öppet uppåt och nedåt för att medge en pasage av den i förhållande É därtill stationära gejden 24. Kanalen 28 är på insidan försedd med É vertikalt löpande spår 50 på motsatta sidor av den centrla delen 42, vilka vertikalt glidbart upptar tungor 52, som är anordnade vid de motsatta kanterna på gejden 22, så som kommer att förklaras mer i detalj nedan. Kanalen 28, vilken är solid kan vara framställd av metall eller plast, som kan vara extruderad, maskinbearbetad eller gjuten. Vid en aktuell utföringsform användes extruderad aluminium.
Figurerna 2 tom 7 visar gejden 24, vilken lämpligen är framställd av gjuten plast med hänsyn till dess intrikata form. Gejden har en central del 56, vilken är försedd med de ovan nämnda vertikalt löpande utåt utskjutande tungorna 52 på dess vertikala sidokanter för glidingrepp md spåren 50 i kanalen 28. Insidan 58 på en centrala delen 56 i gejden 24 är vänd mot utrymmet 45 i kanalen 28. Gejden 24 är vid 7 469 25723 sina övre och undre ändar försedd med hål 59 för anpassning till skruvarna 26, med vilka gejden är fäst i J-stången 18. Två skivor 61 med gängade hål 63 mottar skruvarna och tjänar som muttrar. Skivorna 61 är inrymda i håligheter 67 på insidan 58 av gejden 24. Insidan 58 är också utformad med en gjuten övre hålighet 62 för anslutning och inneslutning av ett ben 64 och den spirallindade delen 65 på torsionsfjädern 40 (se figur 3). Det andra benet 66 på torsionsfjädern 40 är förlagt i utrymmet 45 och påverkar låsstången 32.
Som figurerna 3, 4 och 6 visar är låsstången 32, vilken lämpligen är framställd av gjuten plast, utformad med ett genomgående hål 68 för anslutning av den övre svängtappen 34, vilken är utformad i ett stycke med ett övre nav 72, vilket är gjutet i ett stycke med insidan 58 på gejden 24. Låsstången 32 är svängbart rörlig på svängtappen 34 mellan ett låsläge och ett icke låst läge (dvs medurs respektive moturs rörelse i figurerna 1 respektive 6). Låstappen 36 är monterad på den övre änden av låsstången 32 och sträcker sig utåt därifrån in i slitsen 38 i kanalen 28. Ytterkanten på den undre änden till låsstången 32 är väsentligen triangelformad med rundad spets och bildar en yta 74 avsedd för samverkan med benet 66 på torsionsfjädern 40.
Figurerna 3, 4, 6 och 8 visar att insidan 58 på den centrala delen 56 i gejden 24 utöver det övre navet 72 med dess svängtapp 34 även är utformad med ett undre nav 72a med en därpå anordnad undre svängtapp 34a och med ett undre fjädermottagande uttag 62a. Figur 8 visar att den ovan beskrivna låsstången 32 är monterad på den undre svängtappen 34a istället för på den övre tappen 34. Detta är ett valfritt arrangemang, vilket möjliggör en placering av kanalen 28 och gejden 24 i andra lägen i förhållande till varandra än det som visas i figur 4, så att höjdjusteringsmekanismen 12 kan anpassas till en stol 10, i vilken ryggstödet behöver monteras på annat sätt än vid anordningen i figur 4.
Höjdjusteringsmekanismen 12 arbetar emellertid på samma sätt med avseende på låsningen vare sig tappen 34 eller tappen 34a används.
Figurerna 2, 4 och 6 visar att slitsen 38 har ett flertal inskärningar längs den ena vertikala kanten 78 innefattande en högst belägen inskärning 56 och en lägst belägen inskärning 51, vilka bildar minimihöjdläge respektive maximihöjdläge för ryggstödet 22, samt mellanligande inskärningar 52-55, vilka bilda mellanhöjdlägen. Låstappen 469 257 _ 36 svängs i låsläge in i inskärningarna. Varje inskärning 51 tom 56 har en nedåtriktad sluttande underkant 57 såsom visas i figur 2. Slitsen är också utformad med den åt vänster och nedåt sluttande ytan eller rampen 80 i sin undre ände, vilken samverkar med låstappen 36 när ryggstödet 22 höjs manuellt förbi maximihöjdläget H6 (den understa inskärningen 51L så att låsstången 32 svänger i moturs riktning (se figur 6) från låsläge till icke låst läge (övercentrerat läge) och ut ur ingrepp med vilket som helst av inskärningarna 51 tom 56. Slitsen 38 har också en kamyta 82 med en rak del 82A och en krökt del 828, mot vilken låstappen 36 pressas (se figur 6) när låsstången 32 belastas i riktning mot icke låst (övercentrerat läge). Detta gör att ryggstödet 22 kan sänkas manuellt till dess understa höjdläge H1. När ryggstödet närmar sig det understa höjdläget Hl påverkar den krökta delen 828 av kamytan 82 låstappen 36 (se streckade linjer i figur 6) och påverkar låsstången 32, så att den svänger i medurs riktning från icke-låst (övercentrerat) läge till låsläge vid samverkan med den översta inskärningen 56 så at ryggstödet 22 låses i detta understa läge H1. Genom lyftning uppåt kan ryggstödet höjas till andra vertikala lägen H2 tom H6.
Såsom tidigare nämnts pressar torsionsfjädern 40 låsstången 32 till låsläge, där låstappen 36 frigöringsbart ingriper med vilken som helst av inskärningarna 51 tom 56, så att ryggstödet 22 hålls i ett valt höjdläge. En manuell höjning av ryggstödet 22 får låstappen 36 att glida av den sluttande underkanten 56 på en inskärning (dvs vilken som helst av inskärningarna 56 tom 52 som den ingriper med), varvid låsstången 32 svänger något i moturs riktning och därefter frigöringsbart ingriper med närmast under liggande inskärning så att ryggstödet intar nästa höjdläge. Denna procedur kan upprepas till dess låstappen 36 ingriper med den understa inskärningen 51 och ryggstödet befinner sig i sitt högsta läge H6. Såsom figur 6 visar medför en höjning av ryggstödet 22 något över det högsta låsläget H6 (understa inskärningen 51) att låstappen 36 ingriper med den snedställda ytan 80, så att låsstången 32 svängs förbi centrum (övercentrerad), så att den fjäderbelastas i icke- låsande läge) därefter kan ryggstödet 22 sänkas manuellt till sitt understa läge H1 (högsta inskärningen 56), varvid låstappen 36 ingriper med och glider efter kamytan 82, eventuellt svängs låsstången 32 från sitt övercentrerade icke-låsta läge tillbaka till ett låsningsläge, där 'w V) 469 257 låstappen 36 ingriper med den högsta inskärningen 56, så att ryggstödet hålls i sitt understa läge H1. Därirån kan ryggstödet 22 lyftas en inskärning åt gången till vilket som helst upplyftat läge, där det befinner sig löstagbart spärrat.
Figur 4 klarlägger, att när låsstången 34 är i låsläge så påverkar torsionsfjädern 40 ben 66 en del av låsstångens 32 yta 74, så att låssstången fjäderbelastas i medurs riktning. När däremot låsstången 32 svängs i moturs riktning över centrum till icke-låst läge, såsom läge (jämför figurerna 4 och 6).
Figurerna 2, 3 och 7 visar att låsstången 32 hålls fast på svängtappen 34 av gejden 24 genom att den innesluts av den centrala delen 42 på kanalen 28 och navet 72. Torsionsfjädern 40 är på liknande sätt innesluten, även om utrymmet 45 mellan insidan 58 på gejden och insidan på den parallellförskjutna delen 42 i kanalen 28 ger tillräckligt fritt utrymme för att dessa delar ska kunna röra sig, dvs låsstången 32 och torsionsfjäderbenet 66.
Det är underförstått att den snedställda ytan 80 och kamytan 82 längs kanterna på slitsen 38 tillsammans bildar ett kamorgan eller en kamyta för samverkan med låstappen 36 när låsstången 32 rör sig mellan låsningsläge och icke-låst, övercentrerat läge.
Det är också klart, att även om gejden visas fast förbunden med stödpelaren (J-stången) och kanalen visas fast förbunden med ryggstödet så kan mekanismen, för att man ska få större spelrum i monteringsarrangemanget, även anordnas så att kanalorganet fästs i stödpelaren J-stången och gejdorganet fästs i ryggstödet.
På många stolar är ryggstödet även svängbart omkring stödpelaren (J-stångenk Även om mekanismen visas fast förbunden med J-stången och fast förbunden med ryggstödet så kan därför den ena delen (gejden eller kanalen) vara svängbart (eller flexibelt) fäst i ryggstödet eller i J- stången, medan den andra delen kan vara fast förbunden med den andra huvuddelen i stolsmekanismen.
Det är underförstått att mekanismen är inte begränsad enbart till stolar även om den beskrivits med avseende på en föredragen utföríngsform därav. Mekanismen kan även användas vid varje annan applikation där ett justeringsorgan för två komponenter behövs, och låsstången kan i vissa fall vara utformad fjädebelastad endast i den ena riktningen.

Claims (8)

10 469 257 ____P ß f e._fl._1=_k_r_e.x
1. l. Regleringsmekanismen (12), som kan monteras på en stol (10) för frigöringsbar låsning av en stolsdel (22) i vilket som helst av ett flertal olika lägen i förhållande till en annan stolsdel (20) och i förhållande till ett stöd (18), vilket utgör en del av stolen (10), k ä n n e t e c k n a d av att den består av ett gejdorgan, benämnt gejd (24) anordnat att monteras fast på stolsstödet (18), ett kanalorgan benämnt kanal (28), anordnat att monteras fast på den nämnda stolskomponenten (22) och som är monterat på gejden (24) så att det kan förskjutas mellan två extremlägen, varvid låsorganet består av en slits (38) i kanalen (28), vilken slits (38) är utformad med ett flertal inskärningar (51-56) längs den* ena sidan, en snedställd kamyta (80) längs den ena änden, en krökt kamyta (828) längs den andra änden och en mellanliggande kamyta (82A) längs den andra sidan; en låsstång (32), som är monterad på gejden (24) för svängning i ett plan parallellt med slitsen (38) plan och försedd med en låstapp (36) som sträcker sig vinkelrätt in i slitsen (38) och kvarstannar däri; ett fjäderpåverkningsorgan (40), som är anslutet mellan gejden (24) och låsstången (32) för alternativ fjäderbelastning av låsstången (32) och den därpå förefintliga låstappen (36) i ett läsande läge, där låstappen (36) ingriper i en inskärning (51-56) och ett icke låsande läge, där låstappen (36) anligger mot en av de nämnda kamytorna (80, 82A, 82B); där den nämnda stolskomponenten (22) är manuellt rörlig i en riktning när låsstången (32) befinner sig i låsningsläge, så att låstappen (36) förskjuts ur ingrepp med en inskärning och till ingrepp antingen med nästintilliggande inskärning eller med den snedställda kamytan (80) så att låsstången (32) förskjuts från låst till icke-låst läge av den nämnda snedställda kamytan (80); 11 469 257% där den nämnda stolskomponenten (22) också är manuellt förskjutbar i en motsatt riktning när låsttången (32) befinner sig i icke-låst läge, varvid låstappen (36) förskjuts från den snedställda kamytan (80), längs den mellanliggande kamytan (82A) och längs den krökta kamytan (828), så att låsstången (32) förflyttas från icke-låst till låst läge av den krökta kamytan (828).
2. Regleringsmekanism enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att gejden (24) och kanalen (28) innehåller inbördes samverkande medel (50, 52) för glidbar montering av kanalen (28) på gejden (24), och där låsstången (32) är belägen mellan gejden (24) och kanalen (28).
3. Regleringsmekanism enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att låsstången (32) är svängbart monterad på en svängtapp (34; 34A) vilken är monterd på gejden (24).
4. Regleringsmekanism enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att gejden (24) består av två stycken på avstånd från varandra anordnade svängtappar (34, 34A)", varvid låsstången (32) är anpassad för montering på endera av dessa svängtappar (34, 34A).
5. Regleringsmekanism enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att fjäderorganet (40) är beläget mellan gejden (24) och kanalen (28) och placerad i en urtagning (62) i gejden (24).
6. Regleringsmekanism enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att fjäderoganet (40) är placerat mellan gejden (24) och kanalen (28).
7. Regleringsmekanism enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den nämnda stolskomponenten är ett ryggstöd (22), vilket är vertikalt rörligt upp och ned till åstadkommande av en motsvarande vertikal rörelse hos kanalen (28).
8. Regleringsmekanism enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a d av att slitsen (38) är anordnad vertikalt, och varvid den snedställda kamytan (80) befinner sig vid slitsens (38) nedre ände, och den krökta kamytan (828) befinner sig vid slitsens (38) övre ände.
SE8603496A 1985-09-10 1986-08-19 Hoejdjusteringsmekanism foer ryggstoed till stol SE469257B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/774,447 US4639039A (en) 1985-09-10 1985-09-10 Height adjustment mechanism for chair backrest

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8603496D0 SE8603496D0 (sv) 1986-08-19
SE8603496L SE8603496L (sv) 1987-03-11
SE469257B true SE469257B (sv) 1993-06-14

Family

ID=25101257

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8603496A SE469257B (sv) 1985-09-10 1986-08-19 Hoejdjusteringsmekanism foer ryggstoed till stol

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4639039A (sv)
JP (1) JPS62106715A (sv)
CA (1) CA1232832A (sv)
DE (1) DE3630527A1 (sv)
FR (1) FR2586918B1 (sv)
GB (1) GB2180147B (sv)
IT (1) IT1196608B (sv)
SE (1) SE469257B (sv)

Families Citing this family (73)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3621278A1 (de) * 1986-06-25 1988-01-21 Opel Adam Ag Umlegbare kopfstuetze fuer einen fahrzeugsitz, insbesondere fuer einen ruecksitz eines personenwagens
DE3635244A1 (de) * 1986-10-16 1988-04-28 Dauphin F W Buerositzmoebel Stuhl, insbesondere buerostuhl, mit hoehenverstellbarer rueckenlehne
DE3860247D1 (de) * 1987-04-21 1990-07-26 Visita Mtc Ltd Sperrmechanismus, insbesondere fuer die hoehenverstellung von tischplatten.
US4749230A (en) * 1987-04-23 1988-06-07 Tornero Lino E Height adjusting device for chair backrest
ATE70577T1 (de) * 1987-11-24 1992-01-15 Leifheit Ag Waescheaufhaengevorrichtung.
FR2638689B1 (fr) * 1988-11-04 1991-01-25 Ecia Equip Composants Ind Auto Mecanisme pour ceinture de securite a position reglable manuellement
JPH0612713Y2 (ja) * 1989-05-13 1994-04-06 株式会社イトーキクレビオ 椅子に於ける肘掛けの上下調節装置
US5037158A (en) * 1990-01-16 1991-08-06 Westinghouse Electric Corporation Height adjustment mechanism for chair back
GB2246287B (en) * 1990-06-12 1993-10-20 Unit Press Limited Back support pillar for a chair
US5495896A (en) * 1993-02-11 1996-03-05 Bojar; James A. Adjustable pitch garden hoe tool
US5479993A (en) * 1993-02-11 1996-01-02 Bojar; James A. Adjustable pitch garden hoe tool
US5388892A (en) * 1993-04-02 1995-02-14 Tornero; Lino E. Mechanism for the relative positioning of telescoping members
US5630650A (en) * 1994-03-30 1997-05-20 Steelcase Inc. Vertically adjustable back construction for seating
FR2721267B1 (fr) * 1994-06-16 1996-08-14 Faure France Bertrand Système de verrouillage d'un dispositif réglable en translation, tel qu'un appui-tête.
ES2085178T3 (es) * 1994-08-12 1996-05-16 Steelcase Strafor Sa Nueva estructura para asientos de oficina.
IT239565Y1 (it) * 1995-03-21 2001-03-05 Miotto Internat Company Dispositivo di regolazione dell'altezza di uno schienale di una sedia
DE19517659A1 (de) * 1995-05-13 1996-11-14 Link Wilhelm Kg Stuhl, insbesondere Bürostuhl
US5620233A (en) * 1995-06-07 1997-04-15 Jami, Inc. Adjusting mechanism for selectively positioning chair components
US5597204A (en) * 1995-08-04 1997-01-28 Herman Miller, Inc. Height adjustment device
US5586809A (en) * 1995-08-04 1996-12-24 Herman Miller, Inc. Height adjustment mechanism for a chair backrest
US5588766A (en) * 1996-01-11 1996-12-31 Lai; Yu-Shan Ascending/descending structure
US5649741A (en) * 1996-02-16 1997-07-22 Northfield Metal Products Ltd. Adjusting mechanism
US5695249A (en) * 1996-06-24 1997-12-09 Lotfi; Mehdian Height adjustment mechanism for chair components
IT1288164B1 (it) * 1996-09-06 1998-09-11 Imarc Srl Dispositivo di regolazione dell'altezza della spalliera dello schienale,in particolare in sedie da ufficio.
US5725278A (en) * 1996-10-03 1998-03-10 Itw Plastiglide Chair back height adjuster
IT1288685B1 (it) * 1996-11-05 1998-09-23 Beniamino Miotto Dispositivo di sicurezza particolarmente per meccanismi di alzata di uno schienale di una sedia o di una poltrona
US5765920A (en) * 1997-06-02 1998-06-16 Lai; Yu-Shan Height-adjusting mechanism for arm rest of a chair
US5839786A (en) * 1997-06-06 1998-11-24 Stylex, Inc. Adjustable armrest
US5853222A (en) * 1997-06-06 1998-12-29 Haworth, Inc. Height-adjustable chair back
US5997053A (en) * 1997-09-26 1999-12-07 Marquez; Daniel Latch
US6250715B1 (en) 1998-01-21 2001-06-26 Herman Miller, Inc. Chair
GB9802447D0 (en) 1998-02-04 1998-04-01 Unit Press Limited Mechanism for chair
US5879054A (en) * 1998-02-27 1999-03-09 Cao; Zi-Wen Armrest Device
US6007150A (en) * 1998-03-08 1999-12-28 Milsco Manufacturing Company Motorcycle seat with adjustable backrest
GB9811209D0 (en) * 1998-05-22 1998-07-22 Unit Press Limited Height adjustment for back part of chair
US5951107A (en) * 1998-10-28 1999-09-14 Tornero; Lino E. Height adjusting device with audible feedback
AUPP725498A0 (en) * 1998-11-23 1998-12-17 Klasse Pty Ltd Back support improvement
US6644748B2 (en) 1999-02-25 2003-11-11 Health Postures, Inc. Synergistic body positioning and dynamic support system
IT249888Y1 (it) * 1999-03-09 2003-06-09 Imarc Spa Dispositivo di regolazione dell'altezza in particolare per schienalee braccioli in sedie da ufficio.
US6062647A (en) * 1999-07-08 2000-05-16 Mei; Teng-Fu Adjustable armrest assembly
TW400709U (en) * 1999-08-19 2000-08-01 Tay Huah Furniture Corp Chair back height adjusting device
GB9928509D0 (en) 1999-12-03 2000-02-02 Unit Press Limited Improvements to chairs
US6264276B1 (en) * 2000-07-21 2001-07-24 Su-Ming Chen Adjustable connecting device for interconnecting seat and backrest members of a chair
US6709059B1 (en) 2000-07-27 2004-03-23 Sava Cvek Adjustable non-biased positioning mechanism
DE10039501A1 (de) * 2000-08-12 2002-02-28 Grammer Ag Verstell-Vorrichtung
US6422652B1 (en) 2000-11-29 2002-07-23 Haworth, Inc. Height adjusting mechanism
US6533355B2 (en) * 2001-03-28 2003-03-18 Haworth, Inc. Height-adjustment mechanism for a chair
US6793286B2 (en) 2001-09-25 2004-09-21 Hon Technology Inc. Chair adjustment mechanism
DE502004005308D1 (de) * 2003-04-26 2007-12-06 Grammer Ag Ratschenartige Verstellvorrichtung
US7243997B1 (en) 2004-01-20 2007-07-17 Tornero Lino E Positioning device for furniture
US6824218B1 (en) 2004-01-30 2004-11-30 Knoll, Inc. Height adjustment mechanism for a chair
DE102004042291B4 (de) * 2004-09-01 2007-10-11 Miele & Cie. Kg Höhenverstelleinrichtung für eine deckenbefestigte Dunstabzugshaube sowie Dunstabzugshaube
US7188901B2 (en) * 2004-12-17 2007-03-13 Leggett & Platt Ltd. Chair adjustment mechanism
DE102005010533A1 (de) * 2005-03-04 2006-09-07 Bock 1 Gmbh & Co. Kg Sitzmöbel, insbesondere Bürostuhl
US20080116652A1 (en) * 2006-11-21 2008-05-22 Xtreme Metal Fab., Inc. Vehicle side step
CN102772051B (zh) 2007-01-29 2016-05-18 赫尔曼米勒有限公司 座位结构及其使用方法
US7360837B1 (en) * 2007-05-29 2008-04-22 Chia-Shan Liu Backrest adjusting device for chair
US7775593B2 (en) * 2008-10-09 2010-08-17 Jung-Hua Hu Adjusting device of a chair backrest
DE102009014777B4 (de) * 2009-03-25 2017-03-30 Wilkhahn Wilkening + Hahne Gmbh + Co. Kg Verstellvorrichtung
US8448967B2 (en) * 2010-01-25 2013-05-28 Xtreme Metal Fab., Inc. Vehicle side step
US20110215623A1 (en) * 2010-03-04 2011-09-08 Hsuan-Chin Tsai Height-Adjusting Assembly for Office Chair Backrest
DE102012017954B3 (de) * 2012-09-12 2013-09-05 Isringhausen Gmbh & Co. Kg Vorrichtung zur Ver- und Entriegelung einer Gurthöheneinstellvorrichtung sowie Fahrzeugsitz
US10238215B2 (en) 2012-09-20 2019-03-26 Steelcase Inc. Seating arrangement with headrest assembly
US9161631B2 (en) * 2013-07-01 2015-10-20 Anthro International Incorporated Adjustment mechanism for furniture
US9113716B2 (en) * 2013-12-24 2015-08-25 Bih-Yuan Chen Height-adjustable backrest assembly
US9247821B1 (en) * 2014-08-11 2016-02-02 Yao-Chuan Wu Modified back rack
US9668582B2 (en) * 2015-01-15 2017-06-06 Ram Machines (1990) Ltd. Linear adjustment mechanism
US10040403B2 (en) 2015-06-09 2018-08-07 Yakima Products, Inc. Crossbar clamp actuator
US10426269B1 (en) * 2018-04-30 2019-10-01 Buzz Seating, Inc. Chair with appendage accommodations
US11589678B2 (en) 2019-01-17 2023-02-28 Hni Technologies Inc. Chairs including flexible frames
US11191361B2 (en) * 2019-02-22 2021-12-07 Includehealth, Inc. Seat adjustment mechanism
CN113229660A (zh) * 2021-05-25 2021-08-10 永艺家具股份有限公司 一种椅背升降装置
NO20221339A1 (en) * 2022-12-14 2024-06-17 Sapdesign As An adjustment device for a chair backrest

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2096452A (en) * 1933-04-22 1937-10-19 George L Eber Telescoping case coupling members
US3860286A (en) * 1973-07-27 1975-01-14 Hek Manufacturing Company Inc Split back dental chair apparatus
DE7441376U (de) * 1974-12-12 1975-06-05 Kahl R Verstellvorrichtung an einem Bettrahmen
US4012158A (en) * 1975-09-15 1977-03-15 Harper Henry J Adjustable seat-back mechanism
US4036525A (en) * 1976-04-08 1977-07-19 Gf Business Equipment, Inc. Backrest adjustment mechanism
DE2745639C3 (de) * 1977-10-11 1980-12-04 Robert Kahl, Rokado, 4755 Holzwickede Vorrichtung zum Verstellen eines schwenkbaren Bettrahmenteils
US4384742A (en) * 1981-03-11 1983-05-24 Haworth, Inc. Height adjusting mechanism for chair back
US4451084A (en) * 1981-12-14 1984-05-29 Simmons Universal Corporation Backrest height adjustment for office chair

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0586206B2 (sv) 1993-12-10
IT1196608B (it) 1988-11-16
FR2586918A1 (fr) 1987-03-13
GB8620114D0 (en) 1986-10-01
GB2180147B (en) 1989-09-06
IT8648424A0 (it) 1986-09-05
JPS62106715A (ja) 1987-05-18
DE3630527A1 (de) 1987-04-02
FR2586918B1 (fr) 1990-08-03
CA1232832A (en) 1988-02-16
SE8603496D0 (sv) 1986-08-19
DE3630527C2 (sv) 1991-05-23
GB2180147A (en) 1987-03-25
SE8603496L (sv) 1987-03-11
US4639039A (en) 1987-01-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE469257B (sv) Hoejdjusteringsmekanism foer ryggstoed till stol
DE60215709T2 (de) Bürostuhl
US4372605A (en) Hairdresser chair
US6079786A (en) One-shot pedestal swivel seat lock/release mechanism
US5620233A (en) Adjusting mechanism for selectively positioning chair components
US6386636B2 (en) Chair
DE4442659C2 (de) Stuhlsitzneigungseinstellungs- und -verriegelungsmechanismus
US5695249A (en) Height adjustment mechanism for chair components
EP0839478B1 (de) Stuhlmechanik
US6702305B2 (en) Inclinable creeper
KR101635485B1 (ko) 높이 및 각도 조절 가능한 헤드레스트를 구비한 의자
US20060071525A1 (en) Seat slide adjustment mechanism
WO2015157000A1 (en) Armrest mechanism for a chair
US4734945A (en) Tilt mechanism for infant incubator
US5232138A (en) Article carrier
US5133490A (en) Article carrier
US10980338B1 (en) Table with multiple horizontally and vertically adjustable table top sections
US5173975A (en) Adjustable bed with side rail
DE04748764T1 (de) Vorrichtung für die höhenverstellung eines kindersitzes und teleskopisch verstellbare fussstütze
EP1698254B1 (de) Sitzmöbel mit Rückenlehne und Armstütze
US5791734A (en) Chair with a backrest which is continuously adjustable height
CA1072539A (en) Food mixer-stand combination with locking level control
US5706536A (en) Latch mechanism for articulated beds and the like
EP1098130B1 (de) Tragvorrichtung zur Abstützung von Gegenständen
CN221105312U (zh) 一种扶手升降旋钮调节机构

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8603496-4

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8603496-4

Format of ref document f/p: F