SE469051B - Metod foer att detektera kanaltillhoerigheten foer ett antal kanaler i ett mobilradiosystem - Google Patents
Metod foer att detektera kanaltillhoerigheten foer ett antal kanaler i ett mobilradiosystemInfo
- Publication number
- SE469051B SE469051B SE9102611A SE9102611A SE469051B SE 469051 B SE469051 B SE 469051B SE 9102611 A SE9102611 A SE 9102611A SE 9102611 A SE9102611 A SE 9102611A SE 469051 B SE469051 B SE 469051B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- decoding
- channel
- identity
- channels
- facch
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04B—TRANSMISSION
- H04B7/00—Radio transmission systems, i.e. using radiation field
- H04B7/24—Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts
- H04B7/26—Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile
- H04B7/2643—Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile using time-division multiple access [TDMA]
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L1/00—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
- H04L1/004—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by using forward error control
- H04L1/0045—Arrangements at the receiver end
- H04L1/0046—Code rate detection or code type detection
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L1/00—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
- H04L1/004—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by using forward error control
- H04L1/0045—Arrangements at the receiver end
- H04L1/0054—Maximum-likelihood or sequential decoding, e.g. Viterbi, Fano, ZJ algorithms
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04L—TRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
- H04L1/00—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
- H04L1/004—Arrangements for detecting or preventing errors in the information received by using forward error control
- H04L1/0072—Error control for data other than payload data, e.g. control data
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Artificial Intelligence (AREA)
- Error Detection And Correction (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
Description
469 051 10 15 20 25 30 växer och högre processorkapacitet erfordras bàde vid kanal- kodningen i sändaren och vid kanalavkodningen i mottagaren. Detta problem gör sig mest märkbart vid mottagning i en mobil station i vilken kanalavkodningen ej får kräva för hög processorkapaci- tet.
En annan känd metod att särskilja de olika radiokanalernas identitet är att vid kanalkodningen använda olika kodningsschema.
Exempelvis kan man använda ovannämnda faltningskodning, men med olika takt (rat) för talkanalerna respektive kontrollkanalerna.
Allmänt definieras takten (raten) för en kod som R=k/n, där k=antalet informationsbitar i varje kodord och n = totala antalet bitar i varje kodord. Enligt ovan kan ett visst värde R1 användas för kodningen av samtalskanalerna och ett annat värde R2 för kontrollkanalerna.
Denna kända metod innebär att en fullständig avkodning av alla "kandidater" mäste utföras och den kanal som klarar felupptäck- ningstestet utväljs. Även om denna metod är tillförlitlig kvarstår problemet med hög komplexitet vid mottagningen i en mobil station.
Rnnocönnnsr: Föra UPPFINNINGEN Den grundläggande idén i föreliggande uppfinning är att detektera identiteten hos en kanal utan, att genomföra en fullständig inkommande radiokanal. Efter det att denna identifiering har utförts och avkodning av alla kanalalternativ för en viss kanalens identitet konstaterats (dock med en viss liten felsanno- likhet) utförs den fullständiga avkodningen av den identifierade kanalen.
Uppfinningens idé kommer enligt nedan att begränsas till faltningsavkodning enligt den s k Viterbialgoritmen, varvid det förutsättes att de inkommande kanalerna faltningskodats med olika takt (rat) beroende på om en kanal är en samtalskanal eller kontrollkanal. 10 15 20 25 30 3 469 051 Enligt uppfinningen avkodas först en del av ett datablock som om detta block representerar en kontrollkanal (FACCH). Som kriterium på om denna avkodning var riktig tas den ackumulerade metriken efter ett visst antal noder i Viterbialgoritmen. Om denna metrik är mindre än ett visst tröskelvärde anses kanalens identitet vara FACCH och datablocket avkodas som en kontrollkanal. Man kan även starta den avkortade avkodningen som om det inkommande databloc- ket var en talkanal (UCH).
Enligt en vidareutveckling för det fall att metriken är större än tröskelvärdet efter nämnda antal noder, avkodas datablocket som om detta representerade en talkanal om den första avkodningen var för en kontrollkanal och omvänt. Metriken för den första avkodningen lagras och skillnaden mellan denna lagrade metrik och den metrik som erhölls från den senare avkodningen efter samma antal noder jämförs med ett tröskelvärde. Om denna skillnad är mindre än tröskelvärdet avkodas datablocket som en kontrollkanal (FACCH) annars som en talkanal (UCH). Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en metod att detektera kanalidentiteten hos en företrädesvis till en mobil station inkommande radiosignal innehållande radiokanaler av olika identitet genom att utnyttja faltningsavkodning enligt Viterbi- algoritmen men så att en mindre komplicerad avkodning och identifiering än vid känd avkodning/identifiering kan uppnås.
Metoden är därvid kânnetecknad så som det framgår av patent- kravets 1 kânnetecknande del. Vidareutvecklingen av uppfinningen är kânnetecknad så som det framgår av patentkravets 2 känneteck- nande del.
FIGURBESKRIVNING Uppfinningen skall nu närmare beskrivas med, hänvisning till bifogade ritningar där figur 1 visar schematiskt en ram och en tidlucka i ett TDMA- system; 469 10 15 20 25 30 051 figur 2 visar ett blockschema över vissa sändnings- och mottag- ningsenheter i. en basstation respektive mobil station i. ett mobilradiosystem: figur 3 visar i ett blockschema närmare kanalkodning på känt sätt vid sändning av en talkanal; figur 4 visar ett liknande blockschema vid kanalkodning av en kontrollkanal; figur 5 visar schematiskt tillstànd och noder vid avkodning enligt Viterbialgoritmen; figur 6 visar ett diagram för att förklara metoden enligt uppfinningen; figur 7 visar ett flödesschema som illustrerar metoden enligt uppfinningen; figur 8 visar ett annat diagram för att ytterligare förklara metoden enligt uppfinningen. u-rrönnzsslr-'ommn Figur 1 visar formatet hos en ram R enligt den standard som kommer att tillämpas främst i Nordamerika (USA, Kanada) och som är närmare beskriven i EIA-TIA Interim Standard IS-54 januari 1991 Sid 7.
Ramen R innehåller sex tidluckor TSO-TS5, vilka var och en kan representera en radiokanal, antingen en kontrollkanal FACCH eller en talkanal UCH. Ramen R innehåller i detta fall 5 talkanaler UCH och endast en kontrollkanal. I figur 1 är även visat formatet hos en talkanal UCH med ett fält SYNC för synkronisering av skuren i tidluckan TS2 och med ett fält SACCH för överföring av s k långsamma associerade kontrollmeddelanden SACCH (t ex mätresultat), två datadelar DATA för överföring av samtalsinformation en del CDVCC (coded digital verification color code) för över- föring av en färgkod en del RSVD. 10 15 20 25 469 051 En kontrollkanal FACCH (tidlucka TSO) är organiserad pà samma sätt som en talkanal UCH men DATA-delen representerar därvid styrinformation eller annan information (t ex meddelande om handover) i stället för samtalsinformation.
Längden av skurarna i respektive tidlucka är 324 bitar.
Figur 2 visar vissa sändenheter i en av mobilradiosystemets basstationer och vissa mottagningsenheter i en mobilstation.
En informationskâlla 1 som bl a innehåller talkodare utsänder en bitström som representerar antingen talinformation eller kontrollinformation och som avses att mottas av en viss mobil station. Denna bitström kodas i en kanalkodare 2 med en viss faltningskod enligt ovan för att korrekt kunna detekteras i den mottagande mobila stationen trots ofu11kom1igheter'i radiomediet.
I en radiosändare för vilken metoden enligt uppfinningen skall utnyttjas sker kodning i kanalkodaren 2 medelst en faltningskod med en viss takt (rate) beroende pà om kodat data representerar samtalskanal eller'kontro1lkanal. Kanalkodaren styrs således fràn informationskällan 1 så att a) om den inkommande bitströmmen till kodaren 2 representerar en samtalskanal är takten R = 1/2, medan b) om bitströmmen representerar en kontrollkanal, så är R=1/4 Det kanalkodade bitflödet tillförs därefter ett block 3 som representerar skurinterleaver, skurgenerator, bärvágsmodulator och utgángskretsar på känt sätt.
I mobilstationens mottagarkretsar mottas den från basstationen utsända radiosignalen av ett block 4 som.representerar bär- vàgsdemodulator, utjämnare, symboldetektor, deinterleaver på känt sätt. Därefter utförs kanalavkodningen i kanalavkodaren 5. 469 051 6 10 15 20 25 30 I kända kanalavkodare utförs en avkodning av varje datablock (skur) Detta innebär att falt- ningsavkodning med takten R=1/2 utfördes i första hand för att enligt samtliga alternativ. kunna avkoda en talkanal. Om denna avkodning ej gav rätt resultat (CRC-kontroll) utfördes istället faltningsavkodning med R=1/4 för att avkoda en kontrollkanal. Därvid avkodades en inkommande skur (FACCH eller UCH) fullständigt innan dess identitet kunde konstateras.
Figur 3 visar närmare faltningskodning av UCH-data med s k cyclic redundancy check (CRC).
Från talkodaren i mobilen inkommer 159 bitar i ett UCH-block. De 12 mest signifikanta bitarna tillförs en beräkningsenhet 1 som ur givna generatorpolynom beräknar 7 nya bitar ur de inkommande 12 bitarna. Dessa 7 bitar och 77 bitar ur de 159 inkommande faltningskodas med en takt R=1/2 Återstående 82 bitar ur de 159 inkommande och de från kodaren 2 i en faltningskodare 2. erhållna 178 bitarna interfolieras i interleavern 3, och man erhåller sammanlagt 260 bitar ut från kodningsenheten enligt figur 3. Ovanstående är beskrivet i Interim Standard EIA/TIA- IS54-A Sid 61.
Figur 4 visar närmare en kodningsenhet för FACCH-data.
Från mobilens FACCH-generator inkommer 49 bitar i ett FACCH-block till kodningsenheten. I denna finns en beräkningsenhet 1 för att beräkna 16 st CRC-bitar (cyclic redundancy check) medelst vissa generatorpolynom. De så bildade 65 bitarna tillförs en faltning- skodare 2 med en takt R=1/4 och därefter en interleaver 3, som liksom kodaren enligt figur 3 avger 260 bitar ut mot mobilens skurgenerator (ev via en modulo-2-adderare för kryptering av data).
Ovanstående är beskrivet i Interim Standard EIA/TIA-IS54-A sid 57-67 (för UcHyoch sid 130-134 (för FAccH). 10 15 20 25 D30 469 051 I mobilstationens mottagare används en kanalavkodare 5 (figur 2) som utför en faltningsavkodning enligt Viterbialgoritmen. Denna algoritm är förut känd och är beskriven i exempelvis 1. "Theory and Practice of Error Control Codes" av Richard E Blahut (Addision-Wesley Publishing Company) ISBN O-201-10102-5 pp 347-388 liksom i 2. "The Viterbi Algorithm" av G David Forney Jr "Proceedings of the IEEE, Vol.61 No.3, March 1973 pp 268-278. En fullständig beskrivning av denna algoritm görs därför ej här.
I Viterbialgoritmen förekommer en "metrik“ som anger hur mycket de mottagna bitarna skiljer sig från de övergàngsbitar som fås ur trellisdiagrammet för den använda faltningskodaren. Trellis- diagrammet är givet ur en given kodare som framgår av figur 12.3 i referensen 1 ovan. Vid övergång från en nod till nästa nod i trellisdiagrammet fås en deltametrik som anger hur mycket mottagna bitar skiljer sig från de i trellisdiagrammet angivna bitarna vid övergång från noden till nästa nod.
Figur 5 visar ett enkelt trellisdiagram för en (2,1) faltningskod och med endast 4 tillstànd. I praktiken används en avkodare med 32 tillstånd. Det förenklade trellisdiagrammet avser endast att Visa principen vid avkodning_och-hur denna används i samband med föreliggande metod.
Vid avkodningen undersökes såsom känt ett antal möjliga vägar genom trellisdiagrammet med ledning av mottagna kodord 00, 01, 10 och 11. Undersökningen görs nod för nod till dess att ett helt datablock är avkodat. Detta datablock omfattar 260 bitar vid FACCH och 178 bitar vid UCH (enligt figur 3 och 4) och varje kodord är 4 resp. 2 bitar. Vid övergång från en nod till nästa nod fås en viss "delmetrik" som definieras som skillnaden mellan det avkodade kodordet enligt trellisdiagrammet och det mottagna kodordet. Då hela blocket avkodats erhålles en viss "väg" genom trellisdiagrammet med minst ackumulerad metrik mj efter j noder, och motsvarande detekterade bitar anses vara de mest sannolika utsända bitarna i dataordet. ' 8 10 15 20 25 I figur 5 har som exempel denna mest optimala våg utritats (streckad).
Enligt den föreslagna metoden avbryts avkodningen av ett 260- eller ett 178-bitars dataord innan samtliga bitar avkodats dvs j < 89 för UCH eller j < 65 för FACCH enligt exemplet, varvid en ackumulerad min. metrik mj erhålles som motsvarar den streckade vägen i figur 5.
Om ett datablock med FACCH-data har avkodats med en takt R = 1/2 som UCH-data kodats med på sändsidan, bör den ackumulerade metriken mj öka mer nod för nod än om samma FACCH-data avkodats med den takt R = 1/4 som använts vid kodningen av samma FACCH- data. Analogt bör metriken mj öka mer nod för nod om UCH-data avkodas med R = l/4.
Diagrammet enligt figur 6 visar den ackumulerade min.metrikför- delningen vid avkodning av ett FACCH/UCH-ord.
Diagrammet visar fördelningen för ackumulerad min.metrik och för de fyra möjliga avkodningarna i (R = 1/4 respektive 1/2). 1. FACCH-data avkodat av en FACCH-avkodare (R = 1/4) 2. UCH-data avkodat av en FACCH-avkodare 3. FACCH-data avkodat av en UCH-avkodare (R = 1/2) 4. UCH-data avkodat av en UCH-avkodare.
Diagrammet visar som väntat att den ackumulerade metriken blir minst för avkodningen enligt 1 och 4, eftersom respektive datablock avkodats med rätt takt (R = 1/4 respektive 1/2). Vidare kan konstateras att skillnaden i metrik mellan 2 och 4 är större än mellan 1 och 3. *w 10 15 20 25 30 469 051 Enligt den föreslagna metoden hàrdavkodas först inkommande FACCH/UCH-block eller en del därav som om detta block utgjordes av FACCH-data, dvs med takten R = 1/4.
Flödesschemat enligt figur 7 visar hur avkodningen enligt den föreslagna metoden utförs.
Enligt block 1, figur 7 utförs således avkodning av j noder i FACCH/UCH-datablocket, där j < totala antalet noder i avkodaren, och enligt Viterbialgoritmen (figur 5).
Därefter bestäms den minsta ackumulerade metriken ml = (mj) min efter j noder. Ett tröskelvärde T1 och ett annat T2 är bestämt på förhand genom exempelvis simuleringar så att minimal felsanno- likhet uppnås.
Värdet ml jämförs därefter med tröskelvärdet Tl, block 3.
Om ml < T1 ("Nej“), innebär detta att det anses vara säkert att FACCH-data mottagits och avkodningen av FACCH-datablocket utförs. Lämpligen används nu s k mjuk-avkodning, vilket innebär att de mottagna_bitarna.viktas.med.ett.värde som är propor- tionellt mot sannolikheten för att bitarna är rätt detekterade.
Avkodningsraten är R = 1/4 för FACCH-data, block 4.
Om ml > Tl ("Ja") lagras värdet på ml och datablocket avkodas som om det var UCH-data dvs R = 1/2. Avkodningen kan här utföras med ett annat antal noder k än den föregående avkodningen för j noder. Det är emellertid lämpligt att avkoda för samma antal noder (k=j) i trellisdiagrammet som för FACCH, block 5 och 6.
Vid den senare avkodningen, dvs för R = 1/2 fås ett nytt minsta värde m2 pà den ackumulerade metriken mk och differensen (ml - m2) bildas, block 6.
Jämförelse görs nu, block 7, om denna differens (ml-m2) är större än eller mindre än det andra på förhand bestämda tröskelvärdet T2. 469 051 10 15 20 25 10 Om (ml-mz) < T2 ("Nej") avkodas datablocket som om detta var FACCH-data (R = l/4) , block 8. Avkodningen utförs antingen från början av blocket eller från och med noden k. I det förra fallet används lämpligen mjuk avkodning och i det senare endast hård avkodning.
Om (ml-mz) > 'I'2 ("Ja") avkodas datablocket som om detta var UCH- data (R = 1/2) , block 9. Avkodningen utförs antingen från början av blocket eller från och med noden k och medelst mjuk- resp. hàrdavkodning såsom vid FACCH-data.
Liksom ovan (block 4 och 5) används mjuk-avkodning vid den fullständiga avkodningen av FACCH/UCH-blocket.
Diagrammet enligt figur 8 visar liksom diagrammet enligt figur 6 ackumulerad min.metrik vid avkokdning av ett FACCH/UCH-block efter det att differensen (ml-mz) jämförts med tröskeln T2 som kan vara bestämd på förhand genom simulering och för att få minimal felsannolikhet. 1. visar metrikfördelnignen då UCH-data avkodats av en FACCH- avkodare. 2. visar metrikfördelningen då UCH-data avkodats av en UCH- avkodare.
Vid jämförelse av diagrammet enligt figur 8 med diagrammet enligt figur 6 kan man se att felsannolikheten (resp. streckade ytor) har minskat. Åtgärden att bilda differensen (ml-mz) och jäm- förelse med tröskeln T2 har alltså givit ytterligare förbättrad avkodning. 1"» .
Claims (7)
1. Metod att detektera kanalidentiteten för ett antal kanaler i ett mobilradiosystem i vilket varje kanal representeras av en tidlucka och ett antal kanaler som skall identifieras represen- teras av motsvarande antal tidluckor (TSO-TS5) ingående i en ram (R), varvid åtminstone en kanal (FACCH) av en första identitet och resterande kanaler i ramen (R) av en andra identitet (UCH) är kanalkodade medelst faltningskodning med en första (R1) respek- tive en andra rat (R1) så att vid.motsvarande kanalavkodning i en mottagare med motsvarande faltningskod enligt Viterbialgoritmen kunna separera kanalerna i nämnda första och andra identitet, k ä n n e t e c k n a d av att en viss del av data i en inkommande skur, vilken kan representera en kanal av antingen nämnda första (FACCH) eller nämnda andra (UCH) identitet avkodas medelst faltningsavkodning med en rat (R1) som svarar mot raten vid kodning av den första identiteten (FACCH), varvid en viss ackumulerad metrik (ml) efter ett första antal noder i Viterbi- algoritmen erhålles, och att värdet av nämnda metrik jämförs med ett visst tröskelvärde (T1), varvid om ml < Tl data i skuren avkodas med den rat som svarar mot kanaler av den första identiteten.
2. Metod att detektera kanalidentitet enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den inkommande skuren avkodas medelst faltningskodning med en rat (R2) som svarar mot raten vid kodning av den andra identiteten (UCH), varvid en viss ackumu- lerad metrik (m2) efter ett andra antal noder i Viterbialgoritmen erhålles, att differensen (ml-m2) mellan nämnda metriker från faltningsavkodningen med nämnda första respektive andra rater (Rl, R2) bildas och jämförs med ett andra tröskelvärde (T2), varvid l a) om differensen (ml-m2) är mindre än det andra tröskelvärdet T2, resterande del av skuren avkodas med den rat som svarar mot nämnda första identitet av kanaler, medan om 46,9 051 12 lO 15 b) differensen är större än det andra tröskelvärdet (T2) , resterande delen av skuren avkodas med den rat som svarar mot nämnda andra identitet av kanaler.
3. Metod enligt patentkrav 2, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda första antal noder är lika med nämnda andra antal noder.
4. Metod enligt patentkrav 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d av att avkodningen (block 8) efter nämnda jämförelse (block 7) utförs från början av ett datablock (FACCH eller UCH) .
5. Metod enligt patentkrav 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a d av att avkodningen (block 8) efter nämnda jämförelse (block 7) utförs från och med den nod som befinner sig efter nämnda andra antal noder.
6. Metod enligt patentkrav 4, k ä n n e t e c k n a d av att avkodningen utförs medelst mj ukavkodning.
7. Metod enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a d av att avkodningen utförs medelst hárdavkodning. (f
Priority Applications (10)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9102611A SE469051B (sv) | 1991-09-10 | 1991-09-10 | Metod foer att detektera kanaltillhoerigheten foer ett antal kanaler i ett mobilradiosystem |
CA002076296A CA2076296C (en) | 1991-09-10 | 1992-08-18 | Method of detecting the channel identity of a number of channels in a mobile radio system |
TW081106554A TW198163B (sv) | 1991-09-10 | 1992-08-19 | |
GB929217810A GB9217810D0 (en) | 1991-09-10 | 1992-08-21 | A method of detecting the channel identity of a number of channels in a mobile radio system |
MX9205126A MX9205126A (es) | 1991-09-10 | 1992-09-08 | Un metodo para detectar la identidad de canal de un numero de canales en un sistema de radio movil. |
GB9219065A GB2259633B (en) | 1991-09-10 | 1992-09-09 | A method of detecting the channel identity of a number of channels in a mobile radio system |
BR929203495A BR9203495A (pt) | 1991-09-10 | 1992-09-09 | Processo para detectar a identidade de canal de um numero de canais em um sistema de radio movel |
JP24027992A JP3195665B2 (ja) | 1991-09-10 | 1992-09-09 | 移動体無線システムに於ける多数チャンネルのチャンネル認識値の検出方法 |
US07/942,443 US5341401A (en) | 1991-09-10 | 1992-09-09 | Method of detecting the channel identity of a number of channels in a mobile radio system |
HK87495A HK87495A (en) | 1991-09-10 | 1995-06-01 | A method of detecting the channel identity of a number of channels in a mobile radio system |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9102611A SE469051B (sv) | 1991-09-10 | 1991-09-10 | Metod foer att detektera kanaltillhoerigheten foer ett antal kanaler i ett mobilradiosystem |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9102611D0 SE9102611D0 (sv) | 1991-09-10 |
SE9102611L SE9102611L (sv) | 1993-03-11 |
SE469051B true SE469051B (sv) | 1993-05-03 |
Family
ID=20383678
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9102611A SE469051B (sv) | 1991-09-10 | 1991-09-10 | Metod foer att detektera kanaltillhoerigheten foer ett antal kanaler i ett mobilradiosystem |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5341401A (sv) |
JP (1) | JP3195665B2 (sv) |
BR (1) | BR9203495A (sv) |
CA (1) | CA2076296C (sv) |
GB (2) | GB9217810D0 (sv) |
HK (1) | HK87495A (sv) |
MX (1) | MX9205126A (sv) |
SE (1) | SE469051B (sv) |
TW (1) | TW198163B (sv) |
Families Citing this family (27)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5603081A (en) * | 1993-11-01 | 1997-02-11 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson | Method for communicating in a wireless communication system |
JP3349778B2 (ja) * | 1993-07-16 | 2002-11-25 | 松下電器産業株式会社 | 可変レート通信におけるレート判定方法およびその装置 |
DE4335305A1 (de) * | 1993-10-16 | 1995-04-20 | Philips Patentverwaltung | Verfahren und Schaltungsanordnung zur Übertragung von Sprachsignalen |
JP2601160B2 (ja) * | 1993-10-27 | 1997-04-16 | 日本電気株式会社 | ディジタルデータ伝送方式 |
US5722078A (en) * | 1993-11-01 | 1998-02-24 | Ericsson Inc. | Method and apparatus for locating a digital control channel in a downbanded cellular radiocommunication system |
CA2145566C (en) * | 1994-04-29 | 1999-12-28 | Nambirajan Seshadri | Methods of and devices for enhancing communications that use spread spectrum technology |
US5751739A (en) * | 1994-04-29 | 1998-05-12 | Lucent Technologies, Inc. | Methods of and devices for enhancing communications that use spread spectrum technology |
US5629958A (en) * | 1994-07-08 | 1997-05-13 | Zenith Electronics Corporation | Data frame structure and synchronization system for digital television signal |
GB2295524A (en) * | 1994-11-28 | 1996-05-29 | Northern Telecom Ltd | Beamed antenna system for a cellular radio base station |
JP3160516B2 (ja) * | 1995-12-13 | 2001-04-25 | 松下電器産業株式会社 | データ受信装置 |
US6031826A (en) * | 1996-08-27 | 2000-02-29 | Ericsson Inc. | Fast associated control channel technique for satellite communications |
JP2000501271A (ja) * | 1996-09-17 | 2000-02-02 | コーニンクレッカ、フィリップス、エレクトロニクス、エヌ.ヴィ. | 改善されたロック検出を用いる伝送システム |
US5995547A (en) * | 1996-11-26 | 1999-11-30 | Ericsson Inc. | Method and apparatus for mapping between cellular bit streams and wireline waveforms |
US5905733A (en) * | 1996-12-03 | 1999-05-18 | Ericsson Inc. | Method and apparatus for distinguishing in-band signaling from user data |
US5892464A (en) * | 1997-03-19 | 1999-04-06 | Ericsson Inc. | Message encoding technique for communication systems |
FI104769B (sv) * | 1997-12-01 | 2000-03-31 | Nokia Networks Oy | Förfarande och anordning för identifiering av en logisk kanal |
US6112325A (en) * | 1998-01-23 | 2000-08-29 | Dspc Technologies, Ltd. | Method and device for detecting rate |
US6332006B1 (en) | 1998-11-18 | 2001-12-18 | Ericsson Inc. | Apparatus and methods for providing high-penetration messaging in wireless communications systems |
US6324395B1 (en) | 1998-11-18 | 2001-11-27 | Ericsson Inc. | Apparatus and methods for assigning spectral and non-spectral resource charges in wireless communications systems |
US6320843B1 (en) | 1998-11-18 | 2001-11-20 | Ericsson Inc. | Wireless communications systems with standard and robust services and methods of operation thereof |
US6405039B1 (en) | 1999-04-20 | 2002-06-11 | Ericsson Inc. | Apparatus and methods for allocation of high-penetration services in wireless communications systems |
US6628945B1 (en) | 1999-04-20 | 2003-09-30 | Ericsson Inc. | Apparatus and methods for high-penetration random access in wireless communications systems |
US6587695B1 (en) | 1999-10-27 | 2003-07-01 | Nokia Mobile Phones Limited | Method and apparatus for distinguishing a compact control channel from a classic control channel |
US7693531B2 (en) * | 2005-12-21 | 2010-04-06 | Broadcom Corporation | Method and system for decoding SACCH control channels in GSM-based systems with partial combining |
US7593368B2 (en) * | 2005-12-21 | 2009-09-22 | Broadcom Corporation | Method and system for decoding control channels using partial combining with weighted SNR |
US7522575B2 (en) * | 2005-12-21 | 2009-04-21 | Broadcom Corporation | Method and system for decoding control channels using repetition redundancy based on weighted bits |
US9191131B2 (en) * | 2012-07-06 | 2015-11-17 | Intel Deutschland Gmbh | Method for control channel detection in wireless communications systems |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4578800A (en) * | 1982-07-12 | 1986-03-25 | Yutaka Yasuda | Synchronization circuit for a Viterbi decoder |
US4500994A (en) * | 1982-10-04 | 1985-02-19 | Motorola, Inc. | Multi-rate branch metric processor for maximum-likelihood convolutional decoder |
CA2012120C (en) * | 1989-03-15 | 1994-10-18 | Seiji Kondou | Interference detection apparatus for use in digital mobile communications system |
-
1991
- 1991-09-10 SE SE9102611A patent/SE469051B/sv unknown
-
1992
- 1992-08-18 CA CA002076296A patent/CA2076296C/en not_active Expired - Fee Related
- 1992-08-19 TW TW081106554A patent/TW198163B/zh not_active IP Right Cessation
- 1992-08-21 GB GB929217810A patent/GB9217810D0/en active Pending
- 1992-09-08 MX MX9205126A patent/MX9205126A/es unknown
- 1992-09-09 BR BR929203495A patent/BR9203495A/pt not_active IP Right Cessation
- 1992-09-09 JP JP24027992A patent/JP3195665B2/ja not_active Expired - Fee Related
- 1992-09-09 US US07/942,443 patent/US5341401A/en not_active Expired - Fee Related
- 1992-09-09 GB GB9219065A patent/GB2259633B/en not_active Expired - Fee Related
-
1995
- 1995-06-01 HK HK87495A patent/HK87495A/xx not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
JPH05259960A (ja) | 1993-10-08 |
US5341401A (en) | 1994-08-23 |
TW198163B (sv) | 1993-01-11 |
SE9102611D0 (sv) | 1991-09-10 |
CA2076296A1 (en) | 1993-03-11 |
GB2259633A (en) | 1993-03-17 |
CA2076296C (en) | 2001-03-20 |
BR9203495A (pt) | 1993-04-13 |
GB9219065D0 (en) | 1992-10-21 |
GB2259633B (en) | 1995-03-08 |
JP3195665B2 (ja) | 2001-08-06 |
HK87495A (en) | 1995-06-09 |
SE9102611L (sv) | 1993-03-11 |
GB9217810D0 (en) | 1992-10-07 |
MX9205126A (es) | 1993-03-01 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE469051B (sv) | Metod foer att detektera kanaltillhoerigheten foer ett antal kanaler i ett mobilradiosystem | |
US10536171B2 (en) | Encoding/decoding method, device, and system | |
KR100554322B1 (ko) | 복수의 코딩 버스트내에 배치된 crc 비트에 의해 종료 상태가결정되는 컨벌루셔널 디코딩 | |
US6108811A (en) | Error-correcting decoder continuously adding flag signals to locations preceding a first location at which a difference between path metrics is lower than the threshold | |
US6105158A (en) | Screening for undetected errors in data transmission systems | |
EP1355430A1 (en) | Error detection methods in wireless communication systems | |
US20030033571A1 (en) | Encoding apparatus and encoding method for multidimensionally coding and encoding method and decoding apparatus for iterative decoding of multidimensionally coded information | |
AU2020221993B2 (en) | Multi-mode channel coding with mode specific coloration sequences | |
US7924950B2 (en) | Method and apparatus of decoding encoded data frame having dummy bit sequences included therein | |
EP0529909B1 (en) | Error correction encoding/decoding method and apparatus therefor | |
JPH0555932A (ja) | 誤り訂正符復号化装置 | |
US6452985B1 (en) | Viterbi decoding apparatus and Viterbi decoding method | |
US6378106B1 (en) | Viterbi decoding using single-wrong-turn correction | |
WO2020165260A1 (en) | Multi-mode channel coding with mode specific coloration sequences | |
JP3265339B2 (ja) | 音声復号化装置 | |
JPH06334697A (ja) | 誤り検出方法 | |
KR100710743B1 (ko) | 간이 채널 디코더를 구비하는 전송 시스템 및 이 시스템의 운영 방법 | |
SE511310C2 (sv) | Förfarande för bitdetektering i ett radiokommunikationssystem | |
CN110943745A (zh) | 一种提前终止迭代输出结果的极化码bp译码方法及系统 | |
JP3979266B2 (ja) | ブラインドレート検出装置、復号装置、通信装置、ブラインドレート検出方法および復号方法 | |
KR100302032B1 (ko) | 오류정정 디코더 및 오류정정 디코딩 방법 | |
CN1988431A (zh) | 信号处理的方法及系统 | |
US6411663B1 (en) | Convolutional coder and viterbi decoder | |
JP3337950B2 (ja) | 誤り訂正復号化方法及び誤り訂正復号化装置 | |
KR100488136B1 (ko) | 고정길이결정창을이용한데이터신호디코딩방법 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NAL | Patent in force |
Ref document number: 9102611-2 Format of ref document f/p: F |