SE452664B - Anordning for overvakning av elektriska anordningar med avseende pa uppkomsten av en eller flera ljusbagar - Google Patents

Anordning for overvakning av elektriska anordningar med avseende pa uppkomsten av en eller flera ljusbagar

Info

Publication number
SE452664B
SE452664B SE8205611A SE8205611A SE452664B SE 452664 B SE452664 B SE 452664B SE 8205611 A SE8205611 A SE 8205611A SE 8205611 A SE8205611 A SE 8205611A SE 452664 B SE452664 B SE 452664B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
arc
memory
signal
delay time
circuit
Prior art date
Application number
SE8205611A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8205611L (sv
SE8205611D0 (sv
Inventor
H Stahl
G Schwarz
Original Assignee
Licentia Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Licentia Gmbh filed Critical Licentia Gmbh
Publication of SE8205611D0 publication Critical patent/SE8205611D0/sv
Publication of SE8205611L publication Critical patent/SE8205611L/sv
Publication of SE452664B publication Critical patent/SE452664B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02HEMERGENCY PROTECTIVE CIRCUIT ARRANGEMENTS
    • H02H1/00Details of emergency protective circuit arrangements
    • H02H1/0007Details of emergency protective circuit arrangements concerning the detecting means
    • H02H1/0015Using arc detectors
    • H02H1/0023Using arc detectors sensing non electrical parameters, e.g. by optical, pneumatic, thermal or sonic sensors
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R31/00Arrangements for testing electric properties; Arrangements for locating electric faults; Arrangements for electrical testing characterised by what is being tested not provided for elsewhere
    • G01R31/12Testing dielectric strength or breakdown voltage ; Testing or monitoring effectiveness or level of insulation, e.g. of a cable or of an apparatus, for example using partial discharge measurements; Electrostatic testing
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R31/00Arrangements for testing electric properties; Arrangements for locating electric faults; Arrangements for electrical testing characterised by what is being tested not provided for elsewhere
    • G01R31/327Testing of circuit interrupters, switches or circuit-breakers
    • G01R31/3271Testing of circuit interrupters, switches or circuit-breakers of high voltage or medium voltage devices
    • G01R31/3275Fault detection or status indication

Description

15 20 25 30 35 452 664 2 bågar från brytljusbågar genom de olika ljusbågarnas varak- tighet. Brytdon har alltid bestämda till- och frånslagnings- tider. Ofta uppgår frånslagningstiden till mindre än 20 msek.
Slocknar en ljusbåge i en elektrisk anordning innan denna tid gått ut, rör det sig om en frânslagningsljusbåge i en brytare eller om en ljusbâge, som visserligen uppträder mellan andra delar i anordningen men inte stör pâ grund av sin korta var- aktighet. Anordningen medför fördelen att aktuella signaler avges endast vid störljusbågar. Således onödiggöres ytter- ligare strömmätanordningar.
En speciell fördel med anordningen består även i att i elektriska anläggningar, i vilka stör- och brytljusbågar har samma strömstorlek, ändå störljusbågar kan skiljas från brytljusbågar. I Enligt en utföringsform föreslås att efter förstärka- ren kopplas ett bistabilt minne, som matar ett fördröjnings- tidsorgan, vars fördröjningstid överstiger driftsmässigt upp- trädande ljusbågars bränntid och med vilket är förbunden en OCH-grind, vars andra ingång via en strömgren är förbunden med den fotoelektriska mottagaren. Via den andra strömgre- nens signal, som är tidsmässigt proportionell mot ljusbågens förlopp, vidarebefordras en signal, som alstrats av ett valt ökningsbeteende av ljusbâgen och uppfattats i minnet. Denna anordning utmärker sig genom sin enkla uppbyggnad.
Företrädesvis innehåller den andra strömgrenen en dif- ferentieringskrets, genom vars avklingningstidskonstant dif- ferentieringskretsens utgångssignal, vars början och slut bestämmas av den av den fotoelektriska mottagaren avkända aktuella ljusbågen, är inställd på en avklíngningstid som överstiger den driftsmässiga ljusbågsbränntiden. Ljusbågars tidsmässiga strålningsförlopp utlöser även den andra diffe- rentieringskretsen, som avger en signal om en ljusbåge upp- kommer och avslutar denna signal när ljusbågen slocknar.
Detta innebär att konstant omgivningsljus eller vanliga änd- ringar därav inte alstrar signaler som förbereder 0CH-grin- den på frigivning av fördröjningstidsorganets utgångssignal. .. . |_....__..~._ ,..._.l__.... ..........,.. _, .. w-aniu.. ., _.. 10 15 20 25 30 35 452 664 3 Då den andra strömgrenen lämpligen har hög känslighet, påverkar den störljusbâgsberoende strålningen efter dif- ferentieringsorganets utlösning storleken av dess utgångs- signal först när ljusbågen åter upphör. Den höga känslig- heten finns även för att även de ljusbågar skall medtagas som svarar mot ljusbågsväktarens största väljbara känslig- het.
Med högkänsligt inställd ljusbågsväktare kan även svaga ljusbågar konstateras. Det räcker att inställa känsligheten av strömgrenen med differentierings- och integreringskret- sen så att ljusbågar från och med viss styrka uppfattas.
Den andra, högkänsliga strömgrenen kräver inga inställningar, som är avstämda på den aktuella användningsplatsens spe- ciella egenskaper. Detta förenklar ljusbågsväkarens inställ- ning pä förhållandena på användningsplatsen.
Det är fördelaktigt att variationer i absorptionen av alstrad strålning eller spektrala ändringar i den av den fotoelektriska mottagaren från ljusbågen mottagna strål- ningen inte störande påverkar konstaterandetau en ljusbâge.
I en lämplig utföringsfcrm har till differentierings- organet anslutits en amplituddiskriminator, som har en ut- lösningströskel, som är avstämd på ingångssignaler med en viss polaritet. Föreligger en ljusbâge, avger differen- tieringskretsen en med ett språng ökande signal till ampli- tuddiskriminatorn. Denna signal överstiger snabbt utlös- ningströskeln och föranleder amplituddiskriminatorn att alstra en utgångssignal, som förbereder OCH-grinden på frigivning. Den från differentieringskretsen härrörande signalen avtar långsamt på grund av den långa tidskonstan- ten, så att amplituddiskriminatorns utlösningströskel inte underskrides. I och med att ljusbågen upphör föreligger vid differentieringskretsens utgång en sprângformig signal med motriktad polaritet. Genom att utlösningströskeln under- skrides omkopplar amplituddiskriminatorn sin utgângssignal och spärrar således OCH-grinden. Denna anordning möjliggör med enkla medel exakt bestämning av den aktuella ljusbâgens slut. - 10 15 20 25 30 35 452 664 4 Vid en fördelaktig utföringsform föreslås att efter minnet koppla ett ytterligare fördröjningstidsorgan, vars fördröjningstid är mângdubbelt större än det första fördröj- ningstidsorganets fördröjningstid och vars utgång är åter- kopplad till minnets resetingång. Medelst denna anordning kan med en genom tidsfördröjningens inställning väljbar tid anordningen efter konstaterande av en ljusbåge göras utlösningsklar för konstaterande av en ytterligare ljus- båge.
En annan ändamålsenlig utföringsform består i att i utvärderingskretsen är anordnat ett med OCH-grinden för- bundet ytterligare bistabilt minne, med ett efterkopplat relä och ett extra bistabilt minne, som matar en ljusindi- kering, samt att det ytterligare och det extra minnet är återställbara via en tryckströmställare. I det ytterligare minnet lagras signalen att en ljusbåge föreligger även om ljusbågen redan klingat av. Ljusbågen kan t ex elimineras genom en via det andra minnet manövrerad effektbrytare.
Först efter det att signalen kvitterats genom att tryck- strömställaren tryckts ned är det andra minnet åter redo att mottaga en ny signal.
En annan fördelaktig utföringsform är utförd på det sättet att i utvärderingskretsen är anordnat ett med OCH- grinden förbundet ytterligare bistabilt minne med ett efter- kopplat relä och anslutet till ena ingången av det extra bistabila minnet, som matar en ljusindikering, samt att det ytterligare minnet är âterställbart genom det ytter- ligare fördröjningstidsorganet och det extra minnet genom tryckströmställaren. Det ytterligare minnet blir vid denna anordning liksom det till differentierings- och integre- ringsorganet anslutna minnet åter automatiskt driftsklart när den inställda fördröjningstiden gått ut, medan ljus- bågen signaleras genom ljusindikeringen, till dess att kvit- tering skett via tryckströmställaren.
Företrädesvis utföres differentierings- och integre- 10 15 20 25 30 35 452 664 u. o- D ringskretsen som bandpassfilter med ca 90 Hz undre gräns- frekvens och ca 550 Hz övre gränsfrekvens. I och med detta kan de inducerade störspänningarnas påverkan på anordningen minskas i stor utsträckning. Den eller de fotoelektriska mottagarna kan därför anordnas på lämpliga ställen skilda från kretsens övriga delar utan att detta gör anordningen mera störningskänslig.
Det har visat sig att med dessa värden uppnås en opti- mal undertryckning av störspänningar vid anordningens mon- tering i energidistributionsanläggningar.
Uppfinningen skall nu beskrivas närmare i det följande i anslutning till ett på bifogaae ritning återgivet utfö- ringsexempel varav framgår ytterligare kännetecken Och för- delar.
Ritningen visar ett blockkopplingsschema till en an- ordning för övervakning av elektriska anordningar med av- seende på uppkomsten av ljusbâgar.
En fotoelektrisk mottagare 1 utgör en detektor för ljusbågar. Mottagaren 1_är anbringad på den elektriska anordning som skall övervakas; I ett kapslat inomhusställ- verk befinner sig mottagaren l inuti ett ställverksskâp.
Mottagaren kan vara utförd såsom fototransistor som är in- bäddad i en plasthållare. Lämpligtvis har framför en sådan fototransistor anordnats en optik, t ex en lins eller en tubus, som bestämmer fototransistorns synfält.
Efter den fotoelektriska mottagaren 1 är anordnat ett arbetsmotstånd 8, med vilket är förbundet ett differentie- ringsorgan 2.i en differentierings- och integreringskrets 9, vartill är anslutet ett integreringsorgan 3. Integrerings- organet 3 matar en ingång till en differentialförstärkare 4, vars andra ingång är ansluten till en referensspänningskälla 7. Med förstärkaren är förbundet ett bistabilt minne 6, vars utgång matar ett fördröjningstidsorgan 5. Fördröjnings- tidsorganets 5 utgång står i förbindelse med ingången till en OCH-grind 9, vars andra ingång är ansluten till motta- garen 1 via en strömgren 10. Efter OCH-grinden 9 är kopplad en utvärderingskrets 24 med ett ytterligare bistabilt minne I 452 664 10 lS 20 25 30 35 6 ll vars utgång matar både ett relä l2 och ingången till ett extra bistabilt minne 13. Till det extra minnets 13 utgång är ansluten en ljusindikering 14. Det extra minnets 13 resetingång står via en diod 15 i förbindelse med tryckknapp 16 som via en andra diod 17 är ansluten till det ytterligare minnets ll resetingâng.
Minnets tidskrets 18 resetingång. 6 utgång är via en ytterligare fördröjnings- och en diod 19 återkopplad till minnets 6 Till den ytterligare fördröjningstidskretsens l8 utgång är via en diod 20 ansluten en alternativt insätt- bar brygga 21, som återgivits med streckad linje. Bryggan 21 förbinder dioden 20 med det ytterligare minnets ll reset- ingång.
Strömgrenen 10 innehåller en differentieringskrets 20 som är seriekopplad med en amplituddiskriminator 23. Dif- ferentieringskretsen 22 är med sin ingång ansluten till mottagaren l medan amplituddiskriminatorns 23 utgång är för- bunden med OCH-grinden 9.
Tidsorganets 5 fördröjningstid är något längre än driftsmässigt uppträdande ljusbågars varaktighet. Vid an- vändning i lågspänningsställverk med effektbrytare, vars bryttíder uppgår till mindre än 20 msek är fördröjningstiden inställd på 20 msek. Tidsorganets 18 fördröjningstid är längre. Lämpligen uppgår den till ca 600 msek, dvs mång- dubbelt längre än tidsorganets S fördröjningstid. _ Med differentierings- och integreringskretsen 9 upp- fattas ändringar av strålningsintensiteten via mottagaren 1, för att skilja den av en ljusbåge alstrade strålningen från andra ljuskällors strålar. I och med detta kan inverkan av omgivande ljus, som kan härröra från glödlampor, lysrör eller solstrålar, elimineras. Kretsen 9 utlöses av mottagar- utgångssignalens dynamiska förlopp. Vid förstärkarens 4 utgång står en magasinerbar signal alltid till förfogande när en kraftig ändring av bestrålningsintensiteten sker in- om kort tid eller någon svagare ändring av bestrålningsin- tensiteten inom en något längre tid. Denna ändrings tids- integral måste överskrida en i förväg given tröskel. Vidare 10 15 20 25 30 35 452 664 W uppfattas endast bestrålningsintensitetsförändringar som rör sig i riktning mot ökande bestrålningsintensiteter.
Differentierings- och integreringskretsen 9 och för- stärkaren 4 konstaterar både störljusbågar och brytljusbâgar och föranleder att minnet 6 sättes vid dylika ljusbâgar.
Minnets 6 sättande startar fördröjningstidsorganet 5 och fördröjningstidsorganet 18.
Vid fördröjningstidsorganets 5 utgång föreligger efter en fördröjningstid på exempelvis 20 msek en signal som vid OCH-grinden 9 åstadkommer ena villkoret för att manöver- signalen för det ytterligare minnet skall ledas vidare.
Ett av en ljusbåge framkallat signalförlopp vid mot- tagarens 1 utgång alstrar vid differentieringsorganets 22 utgång ett signalsprång som avklingar enligt en exponen- tialfunktion. Avklingningsförloppet är beroende av diffe- rentieringsorganets 22 tidkcnstant. Denna tidskonstant har valts så, exempelvis genom dimensionering av ett icke åter- givet RC-organ, att avklingningstiden.är något längre än tidsorganets 5 fördröjningstid. Efter utgången av tidsorga- nets 5 fördröjningstid har således differentieringsorganets 22 utgångssignal ännu inte återgått till den före utlös- ningen aktuella nivån.
Ovannämnda spänningssprång överstiger amplituddiskri- minatorkretsens 23 utlösningströskel. Denna avger därpå en signal till OCH-grinden 9. Signalen utgör det andra vill- koret för vidareledning av en manöversignal till det ytter- ligare minnet ll. Efter utgången av tidsorganets 5 fördröj- ningstid har differentieringsorganets 22 utgångssignal då ännu inte underskridit amplituddiskriminatorns 23 utlös- ningströskel om fortfarande en ljusbåge observeras av mot- tagaren l. Brinner en ljusbåge längre än tídsorganets 5 fördröjningstid, föreligger en störljusbåge, som framkallar de för uppfyllande av OCH-villkoret nödvändiga signalerna till OCH-grinden 9. I och med detta sättes det ytterligare minnet ll, vars utgångssignal får reläet 12 att slå till och sätter det extra minnet 13. Via reläets 12 ej återgivna kontakt påverkas en effekt- eller lastbrytare i starkströms- kretsen och bryter energitillförseln till störljusbågen. 10 15 20 25 30 35 452 6674 8 Genom detta kan skador undvikas.
Med det extra minnets 13 sättande görs ljusindikeringen 14 strömförande och signalerar optiskt att en störljusbåge föreligger. Signalen kvarstår även efter det att störljusbå- gen brutits.
Efter utgången av tidsorganets 18 fördröjningstid åter- ställes minnet 6 och anordningen är åter utlösningsklar för en ny ljusbåge. I fall överbryggningen 2l insatts återställes tillsammans med minnet 6 även det ytterligare minnet ll, vilket innebär att den via reläet 12 styrda effektbrytaren åter kan slås till. Om en ytterligare störljusbåge uppkommer och observeras av mottagaren l, föranleder den på ritningen återgivna anordningen på nytt en utlösning av effektbryta- ren. ' Det extra minnet 13 återställes först genom nedtryck- ning av tangenten 16, varpå ljusindikeringen slocknar. Finns ej bryggan 21 insatt, återställes det.ytterligare minnet ll tillsammans med det extra minnet 13.
En brytljusbåge uppkommer vid frånslagning av brytare, t ex effektbrytare under belastning. Brytarna är så upp- Kbyggda att brytljusbågen slocknar efter en bestämd tid, vilken exempelvis är kortare än 20 msek. Slocknar en från- slagningsljusbâge alstrar differentieringskretsen 22 också ett språngformigt förlopp i utgångssignalen. Detta spän- ningssprång har dock en polaritet som är omvänd jämförd med spänningssprângets polaritet i början av en ljusbåge. Därför underskrides utlösningströskeln av den för endast en pola- ritet inställda amplituddiskriminatorn 23 som därvid ändrar sin utgångssignalnivâ, varigenom nu OCH-grinden 9 spärras.
När fördröjningstidsorganets 5 utgångssignal efter konsta- terande av ljusbåge med en tidsfördröjning på 20 msek stiger till den för OCH-grindens 9 frigivning erforderliga nivån, är vid brytljusbågar signalen vid OCH-grindens 9 andra in- gång redan på en OCH-organet 9 spärrande nivå. Brytljus- bågar påverkar således icke utvärderingskretsen 24. Vid brytljusbâgar påverkas därför varken reläet 12 eller för- sörjes ljusindikeringen 14 med ström. 10 15 20 25 30 35 452 664 9 Differentierings- och integreringskretsen 9 är företrä- desvis utförd såsom bandpassfilter med en undre gränsfrek- vens omkring 90 Hz och en övre gränsfrekvens omkring 550 Hz.
Den fotoelektriska mottagaren l kan vara placerad pâ visst avstånd från differentierings- och integreringskretsen 9 samt differentieringsorganet 22. Avståndets storlek beror på det för ljusbâgens konstaterande mest fördelaktiga inbygg- nadsstället för mottagaren 1 samt monteringsplatsen för de efterkopplade delarna i den elektriska anläggningen. Allt- efter den elektriska anläggningens uppbyggnad och storlek erhålles därvid olika långa förbindningsledningar, som är utsatta för påverkan av elektromagnetiska fält i den elekt- riska anläggningen. Med den ovan beskrivna utformningen så- som bandpassfilter undertryckes de störspänningar optimalt, som framkallas av de elektriska fälten i ledningarna, utan att anordningens utlösningskänslighet pâverkas på icke önsk- värt sätt. J Med den ovan beskrivna ljusbâgsvakten kan i elektriska apparater och anläggningar med mycket hög säkerhet mot stör- ningar konstateras när ljusbågar uppkommer. Vid störnings- ljusbågar kan i ett sådant fall genast erforderliga från- slagningsâtgärder inledas, genom vilka ljusbågsskador und- vikes eller åtminstone kan begränsas och det förhindras att personer utsättes för fara. Vid tillräckligt snabb från- slagning av ljusbâgen från energikällan begränsas anord- ningarnas belastning på grund av ljusbågstemperaturer, de av de höga ljusbâgsströmmarna på strömbanorna utövade ström- krafterna och de från de upphettade gaserna utgående tryck- vågorna till oskadliga värden. Speciellt kan personriskerna vid underhållsarbeten på elektriska anläggningar avsevärt minskas, t ex vid öppna dörrar eller borttagna skyddsan- ordningar.
Ljusbågsvakten kan även på fördelaktigt sätt användas för övervakning av borstgnistor vid kollektormaskiner. Ofta uppkommer vid snabbt växlande driftsvillkor borstgnistor i kollektormaskiner. Dessa gnistor måste gå tillbaka efter övergång till kontinuerligt driftssätt. Om dessa borstgnis- 10 452 664 13 tor emellertid föreligger under längre tid kan maskinskador uppkomma. Med den ovan beskrivna ljusbâgsvakten är det möjligt att konstatera dessa störningar för att hinna slå ifrån kollektormaskinen. Därigenom kan maskinskador und- vikas.
Den ovan beskrivna ljusbâgsvakten lämpar sig även för övervakning av strömavtagare vid bananläggningar. De mellan strömavtagare och kontaktledning uppkommande ljusbågarna bör ej överstiga viss längd för att förhindra skador på avta- garna och kontaktledningarna. Med ljusbâgsvakten kan den av anläggningens utförande beroende tillåtna ljusbågslängden uppfattas och vid längre ljusbâgsbränntider utlösa säker- hetsåtgärder.

Claims (9)

10 15 20 25 30 35 452 6:64 ll PATENTKRAV
1. l. Anordning för övervakning av elektriska anordningar med avseende på uppkomsten av en eller flera ljusbâgar med minst en fotoelektrisk mottagare (l) för mottagning av ljus- bågsstrålning, varvid mellan mottagaren (l) och en efterkopp- lad förstärkare (4) är ansluten en differentierings- och integreringskrets (9), att förstärkarens (4) av aktuell ljusbåge beroende utgångssig- k ä n n e t e c k n a d därav, nal tillföres ett fördröjningsorgan (5), vid vars utgång uppkommer en referenstidsignal, vilken relativt ljusbâgens början är fördröjd en fördröjningstid som överstiger varak- tigheten av driftsmässigt uppträdande ljusbâgar, att från den fotoelektriska mottagarens (l) genom ljusbâgen framkal- lade utgångssignal är härledd en ofördröjd, beträffande sin tidslängd med ljusbâgens varaktighet överensstämmande sig- nal, och att denna signal och referenstidsignalen är kon- junktivt förknippade anslutna till en utvärderingskrets (24), vilken vid uppkomst av en ofördröjd signal med en varaktig- het som är lika med eller större än den av referenstidsig- nalen givna tidsperioden avger en signal att en störljus- båge föreligger.
2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d därav, att efter förstärkaren (4) är kopplad ett bistabilt minne (6), som matar ett fördröjningstidsorgan (5), vars fördröjningstid överstiger driftsmässigt uppträdande ljus- bågars varaktighet och med vilket är förbunden en OCH-grind (9), vars andra ingång via en strömgren (10) är förbunden med den fotoelektriska mottagaren (1).
3. Anordning enligt krav l och 2, k ä n n e t e c k - n a d därav, att den ytterligare strömgrenen (10) inne- fattar en differentieringskrets (22), genom vars avkling- ningstidskonstant differentieringskretsens (22) utgângssig- nal, vars början och slut bestämmas av den av den foto- elektriska mottagaren (1) observerade aktuella ljusbågen, är inställd på en avklingningstid som överstiger drifts- mässigt uppträdande ljusbågars varaktighet. 10 15 20 25 30 35 452 664 12
4. Anordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d därav, att den ytterligare strömgrenen (10) är inställd på en konstant hög känslighet.
5. Anordning enligt något eller några av föregående k ä n n e t e c k n a d därav, att till differen- tieringskretsen (22) än ansluten en amplituddiskriminator (23) med på signaler av en polaritet inställd utlösnings- tröskel.
6. Anordning enligt krav 2, 3, 4 eller 5, k ä n n e t e c k n a d därav, att efter minnet (6) är kopplat ett ytterligare fördröjningstidsorgan (18), vars fördröjnings- tid är mångdubbelt större än det första fördröjningstids- organets (5) fördröjningstid och vars utgång är återkopp- krav, lad till minnets (6) resetingång.
7. Anordning enligt något eller några av föregående k ä n n e t e c k n a d därav, att i utvärderinge- kretsen (24) är anordnat ett ytterligare bistabilt minne (ll), som är förbundet med OCH-grinden (9), med ett efter- kopplat relä (12) och ett extra bistabilt minne (13), som matar en ljusindikering (l4), och att det ytterligare och det extra minnet (ll, 13) är återställbara via en tryck- strömställare (16).
8. k ä n n e t e c k n a d därav, att i utvärderingskretsen (24) är anordnat ett med OCH-grinden (9) förbundet ytter- ligare bistabilt minne (ll) med ett efterkopplat relä (12) och anslutet till det extra bistabila minnets krav, Anordning enligt något eller några av kraven l-6, (13) ena in- gång, vilket minne matar en ljusindikering (14), samt att det ytterligare minnet (ll) är återställbart genom det ytterligare fördröjningsorganet (18) och det extra minnet (13) via en tryckströmställare (16).
9. Anordning enligt något eller några av föregående krav, k ä n n e t e c k n a d därav, att differentie- rings- och integreringskretsen (9) är utförd såsom band- passfilter, vars undre gränsfrekvens ligger omkring 90 Hz och vars övre gränsfrekvens ligger omkring 550 Hz.
SE8205611A 1981-10-02 1982-10-01 Anordning for overvakning av elektriska anordningar med avseende pa uppkomsten av en eller flera ljusbagar SE452664B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3139246 1981-10-02
DE19813141374 DE3141374A1 (de) 1981-10-02 1981-10-17 Anordnung zur ueberwachung von elektrischen einrichtungen auf die ausbildung eines oder mehrerer lichtboegen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8205611D0 SE8205611D0 (sv) 1982-10-01
SE8205611L SE8205611L (sv) 1983-04-03
SE452664B true SE452664B (sv) 1987-12-07

Family

ID=25796501

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8205611A SE452664B (sv) 1981-10-02 1982-10-01 Anordning for overvakning av elektriska anordningar med avseende pa uppkomsten av en eller flera ljusbagar

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE3141374A1 (sv)
NL (1) NL8203834A (sv)
SE (1) SE452664B (sv)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4791518A (en) * 1986-06-09 1988-12-13 Bbc Brown Boveri Ag Device for detecting interfering arcs
DE4440281C2 (de) * 1994-11-11 2000-07-27 Asg Luftfahrttechnik Und Senso Einrichtung zur optischen Erfassung von Störlichtbogenentladungen
DE19508763C2 (de) * 1995-03-01 1997-01-16 Aeg Bahnfahrwegsysteme Gmbh Anordnung zur Überwachung eines Leistungsschaltgerätes
DE19530776C1 (de) * 1995-08-22 1996-12-12 Reinhausen Maschf Scheubeck Verfahren zur Überwachung eines Lastumschalters für einen Stufenschalter
DE19534403C2 (de) * 1995-09-16 2000-07-27 Alstom Sachsenwerk Gmbh Lichtbogenwächter
DE19614447A1 (de) * 1996-04-12 1997-10-16 Aeg Sensorsysteme Gmbh Anordnung zur Erfassung der von mehreren Lichtbogensensoren erzeugten Signale
DE19645158B4 (de) * 1996-11-02 2005-10-13 Alstom Sachsenwerk Gmbh Verfahren zur Erfassung eines Störlichtbogens und Lichtbogenwächter hierfür
US6433976B1 (en) * 1999-09-24 2002-08-13 Square D Company Instantaneous arc fault light detector with resistance to false tripping
EP2510367A4 (en) * 2009-12-11 2014-07-23 Alstom Technology Ltd METHOD FOR ARC DETECTION AND DEVICES THEREFOR
US8576521B2 (en) * 2011-08-16 2013-11-05 Schneider Electric USA, Inc. Adaptive light detection for arc mitigation systems
US9053881B2 (en) 2012-08-24 2015-06-09 Schneider Electric USA, Inc. Arc detection with resistance to nuisance activation through light subtraction
DE102014012014A1 (de) * 2014-08-12 2016-02-18 Audi Ag Schaltungsanordnung und Verfahren zur Erkennung eines Lichtbogens in einem Kraftfahrzeug
EP3487014A1 (en) * 2017-11-17 2019-05-22 Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.S. Electric arcing protection arrangement and method
DE102020201887A1 (de) * 2020-02-14 2021-09-23 Siemens Aktiengesellschaft Anordnung und Verfahren zur Erkennung von Lichtbögen

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2233976B2 (de) * 1972-07-11 1979-09-13 Rohde & Schwarz, 8000 Muenchen Schaltungsanordnung zum Erkennen und Weiterschalten einer Information
DE2840790C2 (de) * 1978-09-20 1983-08-04 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Anordnung zur Überwachung von elektrischen Einrichtungen auf die Ausbildung eines oder mehrerer Lichtbögen
DE2947776A1 (de) * 1979-11-23 1981-06-04 Biotronik Meß- und Therapiegeräte GmbH & Co Ingenieurbüro Berlin, 1000 Berlin Vorrichtung zur unterdrueckung netzfrequenter stoerungen bei der aufnahme biologischer signale

Also Published As

Publication number Publication date
NL8203834A (nl) 1983-05-02
DE3141374A1 (de) 1983-04-28
DE3141374C2 (sv) 1989-03-02
SE8205611L (sv) 1983-04-03
SE8205611D0 (sv) 1982-10-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2207239C (en) Apparatus for envelope detection of low current arcs
EP1335466B1 (en) Self-powered apparatus and method for optically detecting arcing faults in electric power systems in the presence of other light sources
SE452664B (sv) Anordning for overvakning av elektriska anordningar med avseende pa uppkomsten av en eller flera ljusbagar
US5307230A (en) Circuit breaker with protection against sputtering arc faults
US4878144A (en) Solid-state trip device of a molded case circuit breaker
KR100228042B1 (ko) 분리된 표시기를 갖춘 고장회로 검지기
US6229680B1 (en) Apparatus and method for optically detecting arcing faults in electric power systems in the presence of other light sources
US6433976B1 (en) Instantaneous arc fault light detector with resistance to false tripping
US6522509B1 (en) Arc fault detection in ac electric power systems
EP0748021B1 (en) Low cost apparatus for detecting arcing faults and circuit breaker incorporating same
CA2248491C (en) Arc fault detector with limiting of sensed signal to shape response characteristic and circuit breaker incorporating same
AU748157B2 (en) Arc fault detector with protection against nuisance trips and circuit breaker incorporating same
CA2278379C (en) Apparatus sensitive to arc amplitude for envelope detection of low current arcs
US4335414A (en) Automatic reset current cut-off for an electrostatic precipitator power supply
US20040027749A1 (en) Detection of arcing in dc electrical systems
US4227145A (en) Apparatus for detecting faults in electric cables
EP0349929A2 (en) Switch with pre-alarm means
SE441049B (sv) Forfarande for drift av en genom overstrom utlosningsbar likstromssnabbrytare
CA1287110C (en) Symmetrical fault current detector
GB1558473A (en) Power supplies for alarm systems
KR890000672B1 (ko) 동작시험회로를 구비한 누전 차단기
KR970010609B1 (ko) 주상 변압기의 과부하 검출 및 경보 장치
SU1077000A1 (ru) Устройство дл защитного отключени электроустановки в сети переменного тока
JPS56101158A (en) Power supply device of copying machine
MXPA00007949A (en) Apparatus and method for optically detecting arcing faults in electric power systems in the presence of other light sources

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8205611-0

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8205611-0

Format of ref document f/p: F