SE451350B - Apparat for atergivning av videosignaler - Google Patents

Apparat for atergivning av videosignaler

Info

Publication number
SE451350B
SE451350B SE8103478A SE8103478A SE451350B SE 451350 B SE451350 B SE 451350B SE 8103478 A SE8103478 A SE 8103478A SE 8103478 A SE8103478 A SE 8103478A SE 451350 B SE451350 B SE 451350B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
delay
line
reproducing
video signals
tape
Prior art date
Application number
SE8103478A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8103478L (sv
Inventor
H Kaimai
M Sonoda
M Komatsu
A Sakai
T Kamai
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of SE8103478L publication Critical patent/SE8103478L/sv
Publication of SE451350B publication Critical patent/SE451350B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B5/00Recording by magnetisation or demagnetisation of a record carrier; Reproducing by magnetic means; Record carriers therefor
    • G11B5/48Disposition or mounting of heads or head supports relative to record carriers ; arrangements of heads, e.g. for scanning the record carrier to increase the relative speed
    • G11B5/52Disposition or mounting of heads or head supports relative to record carriers ; arrangements of heads, e.g. for scanning the record carrier to increase the relative speed with simultaneous movement of head and record carrier, e.g. rotation of head
    • G11B5/53Disposition or mounting of heads on rotating support
    • G11B5/531Disposition of more than one recording or reproducing head on support rotating cyclically around an axis
    • G11B5/534Disposition of more than one recording or reproducing head on support rotating cyclically around an axis inclined relative to the direction of movement of the tape, e.g. for helicoidal scanning
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/76Television signal recording
    • H04N5/78Television signal recording using magnetic recording
    • H04N5/782Television signal recording using magnetic recording on tape
    • H04N5/783Adaptations for reproducing at a rate different from the recording rate
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/76Television signal recording
    • H04N5/91Television signal processing therefor
    • H04N5/93Regeneration of the television signal or of selected parts thereof

Description

20 25 30 35 451 350 2 givning av i detta registrerade videosignaler, sträcker sig i vinkel mot nämnda fiktiva linjer i spåren närmast intill det spår som avsökes. Om en omvandlare eller ett huvud vid avsökning av ett spår för återgivning av de däri registrerade videosignalerna överlappar ett närmast intilliggande spår eller på annat sätt återger i det senare registrerade signaler, kommer på grund av vad ovan nämnts den välkända asimutförlusten att resultera i dämpning av överhörningssignalen, som återges från det närmast intill- liggande spåret.
Det är vidare gängse praxis att registrera video- signaler med s k H-inriktning för undvikande av interferens eller överhörning från linjesynkroniserings- eller släck- signalerna, som ingår i de i de successiva parallella spå- ren registrerade videosignalerna. Vid registrering av videosignaler med H-inriktning inriktas ändarna av kanter- na mellan successiva områden, i vilka linjeintervall är registrerade, i varje spår (i riktningen tvärs spårens längd) med de intilliggande ändarna av kanterna mellan de successiva områdena, i vilka linjeintervallen är regi- strerade i de närmast intilliggande spåren.
Om under en återgivningsoperation i videobandspelaren av typen med skruvlinjeformig avsökning bandets hastighet och rörelseriktning är lika med den normala bandhastighe- ten respektive rörelseriktningen för registrering så kan avsökningsbanan för varje roterande huvud eller omvandlare fås att noggrant sammanfalla med ett särskilt av registre- ringsspåren för korrekt återgivning av de däri registrera- de videosignalerna och de ovan beskrivna åtgärderna är verksamma för att i huvudsak eliminera överhörning med avseende på signaler, som är registrerade i spåren närmast intill det spår som avsökes.
I praktiska utföringsformer av videobandspelaren av typen med skruvlinjeformig avsökning väljes i allmänhet den normala bandhastigheten för registrering lämpligen med hänsyn till styrtrummans diameterstorlek, så att video- signalerna registreras med H-inriktning i de av samma huvud närmast intill varandra registrerade spåren. Det är 10 15 20 25 30 35 451 350 3 emellertid ibland nödvändigt att magnetbandet under regi- strering förflyttas med andra bandhastigheter än den normala bandhastigheten för ökning av registreringstät- heten av videosignalen på bandet. Det är då ej möjligt att åstadkomma en apparat, i vilken videosignalerna regi- streras med H-inriktning, då bandet matas fram med tvâ eller fler olika hastigheter. Om videosignalerna registre- ras med H-inriktning, när bandet drives eller transporte- ras i längdled med en förutbestämd hastighet, kommer signa- lerna ej att registreras med H-inriktning, då bandet exempelvis transporteras med halva denna förutbestämda hastighet. I Om bandhastigheten under återgivning är väsentligt skild från den för registrering eller om bandrörelserikt- ningen under återgivning är en annan än den under registre- ring, så kommer varje huvuds avsökningsbana att bilda tillräckligt stor vinkel med de registrerade spårens längd- riktning för att avsökningshuvudet under passerande av denna avsökningsbana kommer att röra sig längs och återge videosignaler från först ett och sedan ett annat av de intilliggande spåren, i vilka lägena för de registrerade linjesynkroniseringspulserna är förskjutna med exempelvis hälften av linjeperioden (H). Om dessa signaler, som åter- ges från först ett spår och sedan ett annat under ett ënda delbildsintervall, demoduleras och matas till en televi- sionsmottagare, så inträffar en störning i form av ett hopp på l/2 H i följden av linjesynkroniseringspulserna vid återgivningshuvudets eller -omvandlarens växling från det ena spåret till det andra. Under avsökningsperioden, då televisionsmottagarens krets för automatisk frekvens- reglering (AFR) absorberar hoppet på 1/2 H, kommer en snedställningsdistorsion att uppträda i den återgivna bilden.
För att undvika snedställningsdistorsionen hos den återgivna bilden har det redan föreslagits en ny krets- anordning, i vilken de återgivna videosignalerna fördröjes med ett belopp som svarar mot förskjutningssträckan mellan 10 15 20 25 30 35 451 350 4 de i närliggande spår registrerade linjesynkroniserings- pulserna, och vid drift med denna skiljaktiga återgivnings- hastighet avger en omkopplingskrets omväxlande de video- signaler som återges av huvudet respektive de fördröjda átergivna videosignalerna, varvid omkopplingskretsens tillstànd växlas varje gång átergivningshuvudet under sin rörelse utmed avsökningsbanan förflyttar sig från ett spår till ett av de närliggande spåren.
Det finns å andra sidan en annan typ av videoband- spelare, i vilken åtminstone tvâ primära roterande huvuden är anordnade med inbördes olika asimutvinklar jämte ett sekundärt roterande huvud med samma asimutvinkel som ett av de primära huvudena, vilket sekundära huvud är anordnat att i huvudsak avsöka samma spår som avsökes av det ena av de primära roterande huvudena. För återgivning av de registrerade videosignalerna i slow-motion drives bandet intermittent genom en delbilds spår för varje förut- bestämt tidsintervall som svarar mot den relativa rörelse- hastigheten och under det att bandet stoppas återges video- signalerna omväxlande av ett av de primärairoterande huvudena och det sekundära roterande huvudet, medan video- signalerna omväxlande återges av de tvâ primära roterande huvudena under det att bandet förflyttas.
När ovannämnda fördröjningskretsanordning tillämpas på den nya typ av videobandspelare som beskrivits ovan blir själva fördröjningskretsanordningen komplicerad och svårstyrd.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är följakt- ligen att åstadkomma en apparat för återgivning av video- signaler, vilken apparat ej har de ovan nämnda problemen, som utgör en belastning för den tidigare tekniken.
Ett ändamål med föreliggande uppfinning är närmare bestämt att åstadkomma en apparat för återgivning av video- signaler med en relativt enkel kretsanordning för und- vikande av snedställningsdistorsion av en återgiven bild, då âtergivningsoperationen utföres med annan bandhastig- het och/eller bandrörelseriktning än vad-som utnyttjades 10 15 20 25 30 35 i 451 350 för registreringen.
En apparat för återgivning av videosignaler, registre- rade i successiva parallella spår, som sträcker sig i vin- kel mot bandets längdriktning, har enligt föreliggande uppfinning de kännetecken som framgår av något eller några av de efterföljande patentkraven. Exemplifierande utförings- former av den uppfinningsenliga apparaten skall beskrivas närmare i det följande under hänvisning till medföljande ritningar. Fig l är en planvy som visar ett roterande huvudaggregat enligt tidigare teknik, i vilket huvudena är anordnade med en vinkelförskjutning på l80°. Fig 2 och 3 är diagram, som visar registreringsmönster med H-inrikt- ning resp utan H-inriktning, och användes för att förklara hoppet i linjesynkroniseringssignaler vid ett funktions- sätt för stillbildsåtergivning. Fig 4 är ett blockschema, som visar en hoppkorrektionskrets enligt tidigare teknik.
Fig 5 är ett tidsdiagram, som användes för att förklara arbetssättet för den i fig 4 visade kretsen. Fig 6 är en planvy, som visar ett exempel på rotationshuvudaggregatet enligt föreliggande uppfinning. Fig 7 och 8 är diagram, som visar registreringsmönster med H-inriktning resp utan H-inriktning, och användes för att förklara hoppet i linjesynkroniseringssignaler vid ett funktionssätt för stillbildsåtergivning. Fig 9 är ett blockschema som visar ett exempel på hoppkorrektionskretsen enligt uppfinningen.
Fig 10 och ll är tidsdiagram, som användes för att för- klara arbetssättet för den i fig 9 visade kretsen. Fig 12 är ett blockschema, som visar ett annat exempel på hopp- korrektionskretsen enligt uppfinningen.
För att underlätta förståelsen av föreliggande upp- finning skall först stillbildsåtergivning, som utföres medelst tvâ diametralt motställda roterande huvuden, förklaras under hänvisning till fig l och 2. Av fig 1 och 2 framgår att ett band T kontinuerligt matas fram eller drives med en normerad hastighet i riktningen för en pil A, och två roterande huvuden 1A och 2A bringas att rotera för att få huvudena att omväxlande avsöka snett över bandet T i riktningen för en pil b i fig 2B, så att dessa 10 15 20 25 30 35 451 350 6 huvuden lA och ZA omväxlande kan registrera videosigna- ler i parallella registreringsspår Ai resp Bi, vilka spår är snedställda eller anordnade i en förutbestämd vinkel med avseende på bandets T längdriktning. I det i fig 2 visade exemplet är den normerade bandhastigheten för registrering så vald, att de intilliggande registrerings- spåren Ai och Bi kommer att gränsa till varandra utmed sina längsgående kanter, dvs skyddsband mellan spåren är eliminerade för uppnâende av en hög registreringstäthet av videosignalerna på magnetbandet T. I fallet med regi- strering av NTSC-videosignaler, bestående av 30 bilder per sekund, bringas lämpligen diametralt motställda huvudena lA och 2A att rotera med hastigheten 30 varv per sekund, så att vartdera huvudet kommer att registrera en delbild av videosignalsinformation under avsökning över bandet T. Med andra ord kan videosignalernas udda delbil- der registreras i spåren Ai medelst huvudet lA, vars gap har en asimutvinkel, som lutar mot vänster med avseende på riktningen över respektive spår, och videosignalernas jämna delbilder registreras i spåren Bi av huvudet 2A, vars gap nar en mot höger lutande asimutvinkel.
På det vid registrering av NTSC-videosignaler kon- ventionella sättet innefattar vidare den i vartdera av spåren Ai och Bi registrerade delbilden 262 l/2 linjer eller horisontella perioder av videoinformation. Den udda delbild som är registrerad i varje spår Ai innefattar med andra ord videosignalinformationen för linjer eller (262) samt den första hälften av linjen (263), medan den jämna delbild som är registre- horisontella perioder (l) - rad i varje spår Bi börjar med den sista hälften av linjen (263) och vidare innehåller linjerna (264) - (525). För att de första och andra hälfterna av den 263:e horison- tella perioden eller linjen skall registreras i den udda resp den jämna delbilden är de tvâ intilliggande spåren Ai och Bi vid sina ändar förskjutna i längsled med en sträcka, som är ekvivalent med 3/4 H, dvs 3/4 av den sträcka utmed ett spår, på vilken sträcka en horisontell linje eller period av videosignalerna är registrerad. Det 10 15 20 25 30 35 7 är klart att i det fall då positionerna, i vilka registre- ring börjar i de närmast intilliggande spåren Ai och Bi, är förskjutna relativt varandra sträckan 3/4 H i rikt- ningen utmed spåren så kommer positionerna, i vilka regi- strering börjar i de medelst samma huvud registrerade när- liggande spåren, exempelvis de av huvudet lA registrerade spåren Al och A2 eller de av huvudet 2A registrerade spå- ren Bl och B2, att vara skilda från varandra sträckan l l/2 H i riktningen utmed registreringsspåren. På grund av det ovan sagda och såsom visat i fig 2B är positioner- na, i vilka linjesynkroniseringspulser eller -signaler i videosignalerna registreras i vart och ett av spåren Ai, att vara förskjutna l/2 H i riktningen längs spåren från de positionerna, i vilka linjesynkroniseringspulserna eller -signalerna är registrerade i de närmaste spåren Ai, dvs antingen det närmast tidigare eller det närmast efter- följande spåret, som registrerats med samma huvud. Posi- tionerna, i vilka linjesynkroniseringspulserna registreras i vart och ett av spåren Bi, är likaledes förskjutna l/2 H relativt positionerna, i vilka linjesynkroniseringspulser- na är synkroniserade iantingen det närmast föregående eller det närmast efterföljande spåret, i vilket registrering skett med samma huvud lB. Positionerna, i vilka de mot- svarande linjesynkroniseringspulserna eller -signalerna registreras i de närliggande spåren Ai eller i de närlig- gande spåren Bi, är med andra ord förskjutna i spårens riktning en sträcka nH+l/2 H (där n är ett positivt heltal).
Då videobandspelaren av typen med skruvlinjeformig avsökning arbetar i funktionssättet med stillbildsåter- givning, varvid bandet T med registreringsmönstret enligt fig 2B stoppas, avsöker huvudena lA och 2A samma återgiv- ningsspâr, vars lutning skiljer sig från den för spåren Ai och Bi på grund av att bandet T är stoppat. Som följd av de olika inbördes lutningarna kommer de återgivna video- signalernas nivå att vara beroende av bandets § stoppläge.
I fig 2B visas två fall. Det ena fallet är sådant att båda ändarna av ett avsökningsspår Rl i huvudsak samman- faller med en ände av spåret B3 resp en ände av spåret A3, 451 apso, 10 15 20 25 30 35 451 350 8 medan det andra fallet är sådant att spårets A2 mittparti överlappar mittpartiet av ett avsökningsspår R2. I fig 2B är de områden, från vilka återgivna utsignaler härledes, markerade genom snedstreckning. I detta fall är avsöknings- spåret R2 mer föredraget, eftersom den återgivna utsignalen har hög nivå.
För förklaringens enkelhet och under antagande av att de två roterande huvudena lA och 2A har samma asimutvinkel är positionerna för de 1injesynkroniseringssignaler som erhålles från huvudena angivna i fig 2B i det fall då huvudena lA och 2A omväxlande avsöker spåret RI.
När huvudet lA avsöker spåret A3, såsom visat i fig 2A, alstras den första t o m den 263:e linjesynkronise- ringssígnalen med intervall Th, motsvarande den första t o m den 263:e horisontella perioden eller linjeperioden.
Därnäst avsöker huvudet 2A samma spår A3, varigenom den 264:e t o m den 526:e linjesynkroniseringssignalen alstras.
Eftersom de av huvudena lA och 2A återgivna utsignalerna framtages kontinuerligt, blir intervallet mellan de 263:e och 264:e linjesynkroniseringssignalerna l,25Th och därmed åstadkommes ett hopp på 0,25Th. Då huvudet 1A avsöker samma spår efter det att huvudet 2A har avsökt spåret åstadkommes vidare också ett hopp på 0,25Th», Vid sådan stillbildsåtergivning där huvudena 1A och 2A omväxlande avsöker spåret A2 längs avsökningsspåret R2 åstadkommas också på samma sätt ett hopp på 0,25Th¿. såsom framgår av fig 2C.
I det fall då bandets löphastighet är vald att vara 2/3 av den normerade eller normala hastigheten i samma videobandspelare formas ett registreringsmönster med H-inriktning, såsom visat i fig 3B. Det skall här påpekas, att fastän spârdelningen i fig 3B är snävare än den i fig 2B spåren i fig 3B är visade med samma delning som i det förra fallet för korthets skull. När huvudena 1A och 28 sekventiellt avsöker ett sådant registreringsmönster längs spåret RI, kan en återgiven utsignal framtagas från det streckade området av spåret A3 och därmed alstras linjesynkroniseringssignaler med i fig 3A visat tidsför- lO 15 20 25 30 35 451 350 9 hållande. Avståndet mellan den 263:e och den 264:e linje- synkroniseringssignalen blir med andra ord lTh och inget hopp förorsakas. Detta förhållande är detsamma i fig 3C för det fall då huvudena 1A och 2A avsöker spåret A2 i registreringsmönstret längs avsökningsspåret R2.
Alstringen av hoppet på 0,25Th i det fall då ingen H-inriktning förefinns och där är en förskjutning på (n+0,75)H, såsom visat i fig 2B, är likartat det fall där de roterande huvudena lA och 2A är skilda nH' från vinkeiförskjutningen 1so°.
Fig 4 visat ett exempel på hoppkorrektionskretsen, som kommer att korrigera ovannämnda hopp. I fig 4 visas en fördröjningskrets eller -ledning 3, vars fördröjning uppgår till 0,25Th, och en fördröjningskrets eller -led- ning Q, vars fördröjning uppgår till 0,5Th. Videosignalen, som återges av huvudena lA och 2A och sedan frekvensdemodu- leras, tillföres en ingångsanslutning 5. Den inkommande videosignalen och utsignalen från fördröjningsledningen 3 matas till ingångsanslutningar 7a resp 7b till en växlingsomkopplare 6. Videosignalen, som uppträder på en utgångsanslutning 7c från omkopplaren 6 matas till en ingångsanslutning 9a till en växlingsomkopplare 8 och även till dennas andra ingångsanslutning 9b via fördröj- ningsledningen 4. Den videosignal som avges till omkoppla- rens 9 utgångsanslutning 9c matas till en ingångsanslut- ning lla till en funktionsväxlingsomkopplare 10, vars andra ingångsanslutning llb tillföres den inkommande video- signalen och vars utgångsanslutning llc är kopplad till en utgångsanslutning 12. En funktionsväxlingssignal matas från en anslutning 13 till funktionsväxlingsomkopplaren 10 för styrning av denna på så sätt, att då registrerings- mönstret i fig 25, i vilket ingen H-inriktning förefinns, återges såsom stillbild omkopplarens 10 ingångsanslutning lla är kopplad till dess utgångsanslutning llc, medan då det i fig 3B visade registreringsmönstret med H-inrikt- ning återges såsom stillbild omkopplarens 10 ingångs- och utgångsanslutningar llb resp llc är hopkopplade. När H-inriktningen förefinns i registreringsmönstret, är med 10 15 20 25 30 35 451 350 10 andra ord hoppkorrektionen onödig, såsom angivits ovan.
I ett sådant fall avges därför den till ingångsanslut- ningen 5 matade återgivna videosignalen oförändrad till utgångsanslutningen 12. , I kretsen enligt fig 4 matas en styrpuls PGI, vilken framtages ur detekteringssignalen synkront med huvudets rotationsfas, till en anslutning 14. Styrpulsen PGl matas sedan till växlingsomkopplaren 6 för att styra denna och även via en å frekvensdelare 15 till växlingsomkoppla- ren 8 såsom styrpuls PG2 för att styra densamma. Växlings- omkopplarna 6 och 8 är med andra ord styrda på sådant och PG båda har nivån "O" 2 (låg nivå) omkopplarnas 6 och 8 ingångsanslutningar 7a sätt, att då styrpulserna PGl och 9a är kopplade till deras utgångsanslutningar 7c resp har nivån "l" 7b och 9b är resp 9c. 9c, medan då styrpulserna PGI och PG2 båda (hög nivå) deras andra ingångsanslutningar kopplade till deras utgångsanslutningar 7c I det följande skall hoppkorrektionen förklaras för det fall att registreringsmönstret utan H-inriktning återges som stillbild. Om det antages att intervallet, under vilket den av huvudet 1A återgivna utsignalen kommer att uppträda, är Tla och intervallet, under vilket den av huvudet 2A återgivna utsignalen kommer att uppträda, är Tza de återgivna videosignalerna, inbegripet de i fig 5A , så följer de olika intervallen omväxlande och visade linjesynkroniseringssignalerna, tillföres ingångs- anslutningen 5. Styrpulsen PGk har bildperioden och även en sådan fas att den inverteras vid en tidpunkt omedelbart före den första linjesynkroniseringssignalen efter slutet av intervallet Tla eller Tza, såsom visat i fig SC. Den styrpuls PG2 som erhålles från den med 2 dividerande frekvensdelaren l5 har en period lika med tiden för 2 helbilder samt en sådan fas, att den inverte- ras vid en tidpunkt omedelbart före den första linje- synkroniseringssignalen efter slutet av intervallet Tla, såsom visat i fig 5D. _ Under den första perioden Tla vid stillbildsåter- givninqen har styrpulserna PGl och PG2 båda nivån “0", 10 15 20 25 30 35 ll så att växlingsomkopplarna 6 och 8 båda är förda till ett sådant kopplingstillstånd att deras ingångsanslut- ningar 7a och 9a är förbundna med utgångsanslutningarna 7c resp 9c med det resultatet, att de inkommande video- signalerna oförändrade matas till utgångsanslutningen 12.
Under den nästa perioden Tza blir styrpulserna PGl och PG2 båda “l", så att växlingsomkopplarnas 6 och 8 ingångs- anslutningar7b och 9b förbindes med utgângsanslutningarna 7c resp 9c med det resultatet, att den med totalt O,75Th via de kaskadkopplade fördröjningsledningarna 3 och 4 fördröjda videosignalen avges till utgångsanslutningen 12.
I den utgående videosignalen erhålles således l,25Th + 0,75Th = 2Th, såsom visat i fig 5B, vilket inne- bär att hoppet är korrigerat.
Under perioden Tla efter perioden Tza blir styrpulsen PGl “0", men styrpulsen PG2 är fortfarande “l", så att omkopplarens 6 ingångsanslutning 7a förbindes med utgångs- anslutningen 7c men omkopplaren 8 fortfarande befinner sig i ovannämnda kopplingstillstånd, dvs med sin ingångs- anslutning 9b förbunden med utgångsanslutningen 9c. Den via fördröjningsledningen 4 med O,5Th fördröjda video- signalen framtages således och därmed korrigeras hoppet, såsom visat i fig SB.
I perioden Tza efter fördröjningen på 0,5Th övergår styrpulsen PGl till “l", men styrpulsen PG2 övergår till "O". Växlingsomkopplarens 6 ingångsanslutning 7b för- bindes därför med dess utgångsanslutning 7c, medan växlings- omkopplarens 8 ingångsanslutning 9a förbindes med dess utgångsanslutning 9c. Den medelst fördröjningsledningen 3 med 0,25Th fördröjda videosignalen framtages således och därmed korrigeras hoppet. Eftersom hoppet om nästa l,25Th kan korrigeras genom fördröjningen på 0,25Th, övergår båda styrpulserna PGl och PG2 åter till "O". På detta sätt upprepas hoppkorrigeringsoperationen med perioden på totalt 4 delbilder enligt Tla + Tza + Tla + Tza, såsom angivet ovan.
Det är möjligt att den i fig 4 visade hoppkorrektions- kretsen ej åstadkommer någon hoppkorrektion för registre- 10 15 20 25 30 35 451 350 12 ringsmönstret med H~inriktning. Då ett registrerings- mönster utan H-inriktning återges som stillbild, erfordras emellertid hoppkorrektionskretsen enligt fig 4 för upp- nående av en sådan styrning att de två växlingsomkopplar- nas 6 och 8 förbindningskombinationer uppträder i en förut- bestämd ordning, vilken styrning är ganska besvärlig.
Med kretsen i fig 4 erfordras vidare två fördröjnings- ledningar 3 och 4 i kaskadkoppling för att fördröja video- signalen med 0,75Th. Anordnandet av de kaskadkopplade föraröjningeledningerne åeteakemmer emellertid en ökad införingsförlust, som resulterar i att videosignalens kvalitet försämras.
En utföringsform av huvudarrangemanget enligt före- liggande uppfinning, som övervinner ovan beskrivna problem, skall nu förklaras under hänvisning till fig 6, där två huvuden lA och lB är anordnade diametralt motställda samt ett annat huvud 2A är anordnat i ett läge där det är förskjutet från huvudets lB läge en förutbestämd vin- kel 9, som svarar mot (n+0,25)Th {n=ett positivt heltalh i rotationsriktningen. Det skall påpekas att huvudets 2A asimutvinkel är vald att vara densamma som den hos huvudet 1A, och huvudets 1A asimutvinkel skiljer sig från den hos huvudet lB. I denna utföringsform är huvudenas 1A och lB asimutvinklar valda som +7° resp -70.
Registreringsoperationen utföres av de två huvudena lA och lB och därmed bildas de två intilliggande spåren på sådant sätt, att de är förskjutna i längsled en sträcka, som är ekvivalent med 3/4 H, utmed ett spår, såsom visat i fig 23. Under den normala återgivningen återges de två intilliggande spåren av huvudena 1A resp lB medan ett av - de två intilliggande spåren, vilket är registrerat med huvudet 1A, återges av huvudena 1A och 2A under stillbilds- återgivningen. I fallet med stillbildsåtergivning med huvudena 1A och 2A är det klart att ett hopp kommer att alstras i linjesynkroniseringssignalen även vid åter- givandet av bandmönstret med H-inriktning, visat i fig 3B, Det skall emellertid påpekas, att hoppet kan kompenseras lättare i jämförelse med kretsen enligt fig 4. 10 15 20 25 30 35 451 350 13 Först skall sättet för hoppet vid stillbildsåter- givning av det registrerade mönstret utan H-inriktning förklaras under hänvisning till fig 7. När huvudet lA avsöker det parti som överbryggar båda spåren B3 och'A3, såsom visat i fig 7B, alstras en återgiven videosignal, som innefattar linjesynkroniseringssignaler med det tids- förhållande som är visat i den övre raden i fig 7A. Efter- som huvudet 2A är skilt från huvudet lB i rotationsrikt- ningen, då_huvudet 2A avsöker registreringsmönstret, er- hålles linjesynkroniseringssignaler, vilka vardera är fördröjda 0,25Th i jämförelse med de signaler som återges av huvudarrangemanget med l80° vinkelavstånd (visat i mittraden i fig 7B). Avståndet mellan den 263:e och den 264:e linjesynkroniseringssignalen blir därför l,5Th och därmed alstras hoppet på 0,5Th.
När växling sker från huvudet 2A till huvudet lA, blir avståndet mellan den 526:e och den l:a linjesynkro- niseringssignalen (l,25-0,25)Th=lTh, så att inget hopp alstras. När den återgivna utsignalen växlas från den från huvudet lA till den från huvudet 2A alstras hoppet på O,5Th, medan då den återgivna utsignalen växlar från den från huvudet 2A till den från huvudet 1A inget hopp åstadkommas.
Närmast kommer en beskrivning att lämnas av hoppet vid stillbildsåtergivning av registreringsmönstret med H-inriktning, visat i fig 8B, längs ett avsökningsspâr Rl. Då i detta fall en âtergiven utsignal först erhålles från huvudet 1A och en återgiven utsignal sedan erhålles från huvudet 2A blir avståndet mellan den 263:e och den 264:e linjesynkroniseringssignalen l,25Th och den mellan den 526:e och den 1:a linjesynkroniseringssignalen blir 0,75ïh, såsom visat i fig 8A.
Ett det ovanstående hoppet likartat hopp alstras också i det fall då registreringsmönstret återges som Stillbild längs ett avsökningsspår Rz, visat i fig 7B och 8B.
Fig 9 visar ett exempel på hoppkorrektionskretsen enligt föreliggande uppfinning. Med kretsen i fig 9 matas 10 15 20 30 35 451 350 14 i likhet med vad som är visat i fig 4 en återgiven video- signal till en ingångsanslutning 5, och mellan ingångs- anslutningen 5 och en utgångsanslutning 12 är en fördröj- ningskrets eller -ledning 3 med fördröjningen 0,25Th, en fördröjningskrets eller -ledning 4 med fördröjningen 0,5Th, växlingsomkopplare 6, 8 samt en funktionsväxlingsomkopp- laren 10 anordnade.
I kretsen enligt fig 9 är fördröjningsledningarna 3 och 4 kopplade parallellt till ingångsanslutningen 5 och de fördröjda utsignalerna från dessa ledningar föres till ingångsanslutningar 7b resp 9b till omkopplarna 6 och 8. Omkopplarnas 6 och 8 andra ingångsanslutningar 7a och 9a matas båda med den återgivna videosignalen från ingângsanslutningen 5, och omkopplarnas 6 och 8 utgångs- anslutningar 7c och 9c är kopplade till funktionsväxlings- omkopplarens 10 ingångsanslutningar llb resp lla. Växlings- omkopplarna 6 och 8 är styrda av styrpulser PG1 Qch PG2 på sådant sätt, att då pulsen PG är "l" omkopplarens 6 l är förbundna med varandra och att anslutningar 7b och 7c då pulsen PG2 är "l" omkopplarens 8 anslutningar 9b och 9c är förbundna med varandra.
Då registreringsmönstret utan H-inriktning, såsom visat i fig 7B, återges såsom stillbild, är funktionsväxlings- omkopplarens 10 anslutningar lla och llc förbundna. Härvid matas en återgiven videosignal, innefattande linjesynkro- niseringssignaler med det i fig lOA visade tidsförhâllandet, till ingångsanslutningen 5. I denna återgivna videosignal är avståndet mellan linjesynkroniseringssignalerna i den från huvudet 1A återgivna utsignalen och i den från huvudet 2A återgivna utsignalen l,5Th, såsom tidigare angivits.
Styrpulsen PG2 har sådan fas, att den stiger och faller strax före den 264:e linjesynkroniseringssignalen i inter- vallet Tza, såsom visat i fig l0C. Eftersom växlings- omkopplaren 8 är så styrd av styrpulsen PG2, att då pulsen PG2 är "O" omkopplarens 8 anslutningar 9a och 9c är för- bundna, medan omkopplarens 8 anslutningar 9b och 9c är förbundna då pulsen PG2 är "l", göres i den videosignal som uppträder på utgångsanslutningen 12 avståndet l,5Th 10 15 20 25 30 35 550 r 15 lika med 2Th eller lTh, såsom visat i fig l0B, vilket innebär att hoppet kan korrigeras.
Då registreringsmönstret med H-inriktning, visat i fig 8B, återges såsom stillbild, är funktionsväxlings- omkopplarens 10 anslutningar llb och llc förbundna. Härvid matas en återgiven videosignal, som innefattar linje- I synkroniseringssignaler med det i fig llA visade tidsför- hållandet, till ingångsanslutningen 5. I denna återgivna videosignal är avståndet mellan linjesynkroniseringssigna- lerna vid växlingen av den återgivna utsignalen från huvudet lA till huvudet 2A l,25Th, medan den från huvudet 2A till den från huvudet 1A är O,75Th. I detta fall bringas styrpulsen PGl uppvisa sådan fas, att den stiger strax före den första linjesynkroniseringssignalen i intervallet Tla samt faller strax före den 264:e linjesynkroniserings- signalen i intervallet Tza, såsom visat i fig llC. Växlings- omkopplaren 6 är så styrd av pulsen PGl, att då pulsen PGl är "O" omkopplarens 6 anslutningar 7a och 7c är förbundna, medan omkopplarens 6 anslutningar 7b och 7c är förbundna då pulsen PGl är "l". I en på utgångsanslutningen 12 er- hâllen videosignal är därför avstånden l,25Th och 0,75Th i den inkommande videosignalen samtliga gjorda lika med lTh, såsom visat i fig llB, och därmed kan hoppkorrektionen genomföras.
Såsom beskrivits ovan kan vid stillbildsåtergivning av registreringsmönstret utan H-inriktning hoppet enligt föreliggande uppfinning korrigeras på så sätt att till- ståndet mellan fördröjningsledningen 4 med fördröjningen 0,5Th införd och tillståndet utan fördröjningsledning bringas att uppträda omväxlande, medan vid stillbildsâter- givning av registreringsmönstret med H-inriktning hoppet kan korrigeras på det sättet, att tillståndet mellan för- dröjningsledningen 3 med fördröjningen 0,25Th införd och tillståndet utan fördröjningsledning bringas att uppträda omväxlande.Hoppstyrkretsen enligt uppfinningen blir därför mycket enkel att styra i jämförelse med den i fig 4 visade kretsen samt kan undvika det felet, att den återgivna videosignalen försämras till sin kvalitet genom ökningen 10 15 20 25 30 35 451 350 16 av införingsförlusten på grund av.att två fördröjnings- ledningar ej är kaskadkopplade i kretsen enligt uppfin- ningen.
I den ovan beskrivna utföringsformen är vinkelförskjut- ningen vald att vara 0,25 H, men det är klart att den allmänt kan väljas som (n+0,25)H, där n=ett positivt heltal.
Fig l2 visar en annan utföringsform av hoppkompense- ringskretsen enligt föreliggande uppfinning, i vilken krets den âtergivna videosignalen matas till en ingångsanslut- ning 20 och via en buffertförstärkare 21 till en frekvens- omvandlare 22. Frekvensomvandlaren 22 användes för att amplitudmodulera videosignalen med en bärvågssignal från en referensoscillator 23, och den modulerade videosignalen från omvandlaren 22 matas till två fördröjningsledningar 24 och 25 med fördröjningarna 0,5 H resp 0,25 H. Skälet till amplitudmoduleringen av videosignalen är att video- signalen med ett relativt brett frekvensområde från likström till krominansfrekvensområdet på 3,58 MHz ej kan passera genom fördröjningsledningarna 24 och 25, vilkas passband är begränsat till enbart det höga frekvensområdet. Genom att modulera videosignalen med bärvågsfrekvensen 10,24 MHz kan den modulerade videosignalens lägre sidbandskomponenter passera genom fördröjningsledningen med ett frekvensband på 8 MHz 1 2 MHz.
Fördröjningsledningarnas 24 och 25 utgångar är för- bundna med fasta anslutningar 26a och 26b till en första omkopplare 26, och dennas rörliga arm 26c är medelst en förstärkare 27 förbunden med nivåinställningsdon 28 och 29, vilkas utgångar är förbundna med fasta anslutningar 30a och 30b till en andra omkopplare 30. Det skall påpekas, att nivåinställningsdonen 28 och 29 användes för att kompen- sera nivåskillnaden mellan utsignalerna från fördröjnings- ledningarna 24 och 25. En rörlig arm 30c hos omkopplaren 30 är vidare förbunden med en frekvensomvandlare 31, i vilken den modulerade videosignalen frekvensdemoduleras för erhållande avden ursprungliga videosignalen och till vilken bärvågssignalen från referensoscillatorn 23 matas medelst en fasskiftare. Kretsen enligt uppfinningen har 10 15 20 30 35 451 350 l7 två bärvågsfasskiftare 32 och 33 med olika fasförskjutning, som motsvarar fasskiftarna för videosignalen i fördröjnings- ledningen 24 resp 25. Fasskiftarnas 32 och 33 utgångar är kopplade till fasta anslutningar 34a och 34b i en tredje omkopplare 34, vilken bringas att växla synkront med den första omkopplarens 26 växling.
Vidare är en fjärde omkopplare 35 anordnad , till vars fasta anslutning 35a den återgivna videosignalen matas från buffertförstärkaren Zl, medan den demodulerade för- dröjda videosignalen matas till omkopplarens fasta anslut- ning 35b. Omkopplarens 35 rörliga arm 35c är kopplad till en utgångsanslutning 37 medelst en bildsynkroniserings- signalsinföringskrets 36, vilken skall beskrivas i detalj längre fram. Omkopplaren 35 styres av den i fig l0C visade omkopplingssignalen under återgivning av registrerings- mönstret enligt fig 7B samt av den i fig llC visade omkopplingssignalen under återgivning av det i fig 8B visade registreringsmönstret.
Omkopplarna 26, 30 och 34 växlas a andra sidan synkront som gensvar på en funktionssignal från en anslut- ning 38, så att under det att bandmönstret enligt fig 7B återges deras rörliga armar 26c, 30c och 34c är förbundna med de fasta anslutningarna 26a, 30a resp 34a, medan under det att bandmönstret enligt fig BB återges de rörliga armarna 26c, 30c och 34c är förbundna med de fasta anslut- ningarna 26b, 30b och 34b. En omkopplingssignalgenerator 40 alstrar omkopplingssignalen P61 (fig llC) eller PG2 (fig l0C) på grundval av en pulssignal, som alstras i pulsgeneratorn för trumman (ej visad) och tillföres via en anslutning 39. Det är klart att omkopplingssignalen PGl eller PG2 selektivt tillföres som gensvar på funktions- signalen. Det påpekas vidare, att omkopplingssignalgenera- torn 40 matas med en annan styrsignal från en H-hoppdetek- tor 41, som detekterar hoppet i 1injesynkroniseringssigna- len. Styrsignalen användes för växling av fördröjnings- ledningen då hoppet ej sker synkront med huvudväxlings- signalen vid långsam resp snabb återgivning.
Den på ovanstående sätt korrigerade videosignalen 10 451 350 18 fördröjes med 0,25 H resp 0,5 H vid varje delbildsinter- vall eller vartannat intervall{ Detta åstadkommer ett vertikalt fladder på den på televisionsmottagaren åter- givna bilden. För att undvika detta problem införes refe- rensbildsynkroniseringssignaler VD i den korrigerade video- signalen i kretsen 36. Signalen VD bildas av huvudomkopp- lingssignalen, som först deriveras i en deriveringskrets 42 för erhållande av den deriverade pulsen. Den deriverade pulsen fördröjes med det förutbestämda beloppet i en VD- fasstyrkrets 43 för bestämning av läget för den VD-signal som skall införas. VD-signalen alstras slutligen på grund- val av den fördröjda pulsen i VD-pulsgenereringskretsen 44 och blandas med videosignalen i kretsen 36.

Claims (8)

10 15 20 25 30 451 :so 19 PATENTKRAV
1. Apparat för återgivning av videosignaler, registre- rade i successiva parallella spår, som sträcker sig i vinkel mot ett bands (T) längdriktning, vilken apparat innefattar två primära återgivningshuvuden (IA, lB) med inbördes olika asimutvinklar, vilka huvuden är an- ordnade diametralt motställda, åtminstone ett sekundärt àtergivningshuvud (ZA) med samma asimutvinkel som ett av de primära àtergivningshuvudena, vilket sekundära återgivningshuvud är anordnat i omkretsled förskjutet med (n+0,25)H' från det andra av de primära återgivnings- huvudena, där n=0 eller ett positivt heltal och H' är den vinkel som svarar mot en horisontell avsökningslinje på bandet, samt huvudstyrorgan för att styr- de primära och sekundära återgivningshuvudena för återgivning av videosignalerna med de primära àtergivningshuvudena, när bandet transporteras i längdled vid en normal hastig- het, och för återgivning av videosignalerna omväxlande med nämnda ena av de primära âtergivningshuvudena och det sekundära återgivningshuvudet, när bandet är stoppat, k ä n n e t e c k n a d av fördröjningsstyrorgan (3, 4, 6, 8, 10, 24, 25, 26, 30, 34, 35), som är anordnade att utföra en relativ fördröjning av den av nämnda ena primära återgivningshuvud (lA) återgivna videosignalen och den av det sekundära återgivningshuvudet (2A) àtergivna videosignalen, när bandet (T) är stoppat, för kompensering av varje variation i linjesynkroniseringspulsernas periodi- citet som inträffar vid en växling i återgivningen av videosignalerna mellan nämnda ena (lA) av de primära återgivningshuvudena (lA, 1B) och det sekundära återgiv- ningshuvudet (2A).
2. Apparat enligt patentkravet l, vilken återger en första typ av band, där linjesynkroniseringspulserna i de videosignaler som är registrerade i närliggande spår är förskjutna från varandra i riktningen utmed 10 15 20 25 30 35 451 350 20 spåren, och en andra typ av band, där videosignalernas linjesynkroniseringspulser är inriktade med varandra mellan de närliggande spåren, k ä n n e t e c k n a d därav, att fördröjningsstyrorganen (3, 4, 6, 8, 10, 24, 25, 26, 30, 34, 35) innefattar fördröjningsorgan (3, 4, 24, 25) för fördröjning av de återgivna video- signalerna medelst en första fördröjningsledning (4, 24) vid återgivning av den första typen av band och medelst en andra fördröjningsledning (3, 25), som har ett annat fördröjningsbelopp än den första fördröjnings- ledningen, vid återgivning av den andra typen av band.
3. Apparat enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k - n a d därav, att linjesynkroniseringspulsernas förskjut- ning i närliggande spàr är vald som (n+Of$5)Th, där n=0 eller ett positivt heltal och Th är den sträcka i spåret som svarar mot en linjeperiod, att den första fördröjningsledningen (4, 24) har ett fördröjningsbelopp på 1/2 H och att den andra fördröjningsledningen (3, ß5) har ett fördröjningsbelopp på 1/4 H, där H är en linje- period. _
4. Apparat enligt patentkravet 3, k ä n n e t e c k - n a d därav, att fördröjningsstyrorganen (3, 4, 6, 8, 10, 24, 25, 26, 30, 34, 35) vidare innefattar en första omkopplingskrets (10, 26, 30, 34) för växling mellan den första fördröjningsledningen (4, ß4) och den andra fördröjningsledningen (3, ß5) som gensvar på återgivningen av den första och den andra typen av band samt en andra omkopplingskrets (6, 8, 35) för selek- tivt avgivande av de återgivna videosignalerna och de fördröjda videosignalerna från den första (4, ß4) eller den andra (3, 25) fördröjningsledningen.
5. Apparat enligt patentkravet 4, k ä n n e t e c k - n a d därav, att fördröjningsstyrorganen (3, 4, 6, 8, 10, 24, 25, 26, 30, 34, 35) innefattar omkopplarstyr- organ (14, 15, 38, 39, 40, 41), som är anordnade att växla den andra omkopplingskretsen (6, 8, 35) för varje delbildsintervall vid återgivning av den andra typen 10 15 20 25 451350 21 av band och vid vartannat delbildsintervall vid återgiv- .ning av den första typen av band.
6. Apparat enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k - n a d därav, att de första och andra fördröjningsled- ningarna (24, 25) har en frekvenskarakteristik, som gynnar framsläppandet genom ledningarna av signaler i ett relativt högt frekvensområde, samt att fördröj- ningsstyrorganen vidare innefattar frekvensomvandlingsorgan (25, 31) före och efter den första och den andra fördröj- ningsledningen (24, 25) för höjning av de återgivna videosignalernas frekvens till det höga frekvensområdet före fördröjningen av dem respektive för àterföring av de fördröjda videosignalerna till dessas ursprungliga frekvensområde.
7. Apparat enligt patentkravet 6, k ä n n e t e c k - n a d därav, att frekvensomvandlingsorganen (22, 31) innefattar en oscillator (23), vilken alstrar en bär- .vàgssignal för tillförsel till frekvensomvandlingsorganen (22, 31), samt första och andra oberoende arbetande fasskiftare (32, 33), via vilka bärvågssignalen tillföres frekvensomvandlingsorganen (31), som är anordnade efter den första och den andra fördröjningsledningen (24, 25), vid återgivning av den första respektive andra typen av band.
8. Apparat enligt patentkravet 2, därav, att fördröjningsstyrorganen vidare innefat- k ä n n e t e c k - n a d tar organ (36) för införande av en referensbildsynkroni- seringssignal i den i fördröjningsorganen fördröjda videosignalen.
SE8103478A 1980-06-04 1981-06-03 Apparat for atergivning av videosignaler SE451350B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP7529980A JPS572177A (en) 1980-06-04 1980-06-04 Reproducing device of video signal

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8103478L SE8103478L (sv) 1981-12-05
SE451350B true SE451350B (sv) 1987-09-28

Family

ID=13572223

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8103478A SE451350B (sv) 1980-06-04 1981-06-03 Apparat for atergivning av videosignaler

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4405955A (sv)
JP (1) JPS572177A (sv)
KR (1) KR860000615B1 (sv)
AT (1) AT392559B (sv)
BR (1) BR8103519A (sv)
CA (1) CA1171960A (sv)
CH (1) CH642798A5 (sv)
DE (1) DE3122166A1 (sv)
FR (1) FR2484122A1 (sv)
GB (1) GB2077551B (sv)
IT (1) IT1139338B (sv)
NL (1) NL192862C (sv)
PH (1) PH18833A (sv)
SE (1) SE451350B (sv)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS56144684A (en) * 1980-04-11 1981-11-11 Matsushita Electric Ind Co Ltd Reduction device for vertical picture fluctuation
JPS573477A (en) * 1980-06-09 1982-01-08 Matsushita Electric Ind Co Ltd Video signal processing method
JPS57140086A (en) * 1981-02-23 1982-08-30 Hitachi Ltd Recording and reproducing circuit for vtr
JPS5937783A (ja) * 1982-08-25 1984-03-01 Sony Corp 映像信号の記録装置
DE3302211A1 (de) * 1983-01-24 1984-07-26 Grundig E.M.V. Elektro-Mechanische Versuchsanstalt Max Grundig & Co KG, 8510 Fürth Verfahren zur erhoehung der uebersprechdaempfung zwischen benachbarten spuren bei magnetischer videoaufzeichnung nach dem schraegspurverfahren
JPS6047585A (ja) * 1983-08-26 1985-03-14 Matsushita Electric Ind Co Ltd 磁気記録再生装置
JPS6047586A (ja) * 1983-08-26 1985-03-14 Matsushita Electric Ind Co Ltd 磁気記録再生装置
JPS6047587A (ja) * 1983-08-26 1985-03-14 Matsushita Electric Ind Co Ltd 磁気記録再生装置
JP2571153Y2 (ja) * 1992-08-26 1998-05-13 株式会社カイジョー 半導体部品供給装置

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS4919006B1 (sv) * 1968-09-14 1974-05-14
AT346089B (de) * 1976-07-30 1978-10-25 Philips Nv Wiedergabegeraet
JPS53115131A (en) * 1977-03-17 1978-10-07 Matsushita Electric Ind Co Ltd Magnetic picture recording/reproducing system
JPS54138324A (en) * 1978-04-19 1979-10-26 Sony Corp Magnetic recording and reproducing unit
JPS5545222A (en) * 1978-09-26 1980-03-29 Sony Corp Vtr
JPS629532Y2 (sv) * 1978-10-16 1987-03-05

Also Published As

Publication number Publication date
FR2484122A1 (fr) 1981-12-11
BR8103519A (pt) 1982-02-24
IT1139338B (it) 1986-09-24
JPS6352516B2 (sv) 1988-10-19
US4405955A (en) 1983-09-20
DE3122166C2 (sv) 1989-04-27
PH18833A (en) 1985-10-09
AT392559B (de) 1991-04-25
DE3122166A1 (de) 1982-03-25
NL8102712A (nl) 1982-01-04
JPS572177A (en) 1982-01-07
GB2077551A (en) 1981-12-16
SE8103478L (sv) 1981-12-05
KR860000615B1 (ko) 1986-05-22
GB2077551B (en) 1984-01-25
CA1171960A (en) 1984-07-31
FR2484122B1 (sv) 1984-03-23
NL192862B (nl) 1997-11-03
ATA252481A (de) 1990-09-15
IT8122140A0 (it) 1981-06-04
NL192862C (nl) 1998-03-04
CH642798A5 (fr) 1984-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4426666A (en) Video signal recording/reproducing apparatus
US4141048A (en) Video signal recording and/or reproducing apparatus
US4328518A (en) Video signal, speed-change reproducing system
JPS6030008B2 (ja) 再生装置
US4338631A (en) Video signal, speed-change reproducing system
US4283737A (en) Video signal reproducing apparatus with circuit avoiding skew distortion when operated at abnormal speed and/or direction
SE451350B (sv) Apparat for atergivning av videosignaler
GB2088620A (en) Playback of recorded video signals
JP2625097B2 (ja) 広帯域信号の記録装置及び記録再生装置
JPH0421391B2 (sv)
KR910001063B1 (ko) 횡형기록방식의 자기테이프장치를 위한 트래킹 제어시스템
KR100375487B1 (ko) 데이터 스트림 기록재생장치 및 기록재생방법
EP0125051A2 (en) Recording and/or reproducing apparatus with tracking servo-mechanism responsive to FM crosstalk components
KR900002647B1 (ko) 영상 신호 기록 재생장치
EP0024850B1 (en) Video signal recording and reproducing apparatus
US4972272A (en) Multi-channel video tape recorder/player having multiple pairs of video heads
JPS6216446B2 (sv)
GB1593826A (en) Video signal speed-change reproducing system
EP0104068B1 (en) Colour video signal recording apparatus
EP0219956A1 (en) Video tape recorder
JPS6355274B2 (sv)
JPH0262752A (ja) トラッキング制御装置及びその方法
EP0081232A1 (en) Method and apparatus for detecting track jumping point in magnetic recording and reproducing system
EP0152242A1 (en) Video tape recorder
JPS59189788A (ja) 磁気記録再生装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8103478-7

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8103478-7

Format of ref document f/p: F