SE449900B - Regleringsanordning for en hydraulisk bakgavellyftare - Google Patents

Regleringsanordning for en hydraulisk bakgavellyftare

Info

Publication number
SE449900B
SE449900B SE8203986A SE8203986A SE449900B SE 449900 B SE449900 B SE 449900B SE 8203986 A SE8203986 A SE 8203986A SE 8203986 A SE8203986 A SE 8203986A SE 449900 B SE449900 B SE 449900B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
control
spindle
cylinder
lifting
lifting platform
Prior art date
Application number
SE8203986A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8203986D0 (sv
SE8203986L (sv
Inventor
P Hoikkala
M Varajervi
Original Assignee
Partek Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Partek Ab filed Critical Partek Ab
Publication of SE8203986D0 publication Critical patent/SE8203986D0/sv
Publication of SE8203986L publication Critical patent/SE8203986L/sv
Publication of SE449900B publication Critical patent/SE449900B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60PVEHICLES ADAPTED FOR LOAD TRANSPORTATION OR TO TRANSPORT, TO CARRY, OR TO COMPRISE SPECIAL LOADS OR OBJECTS
    • B60P1/00Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading
    • B60P1/44Vehicles predominantly for transporting loads and modified to facilitate loading, consolidating the load, or unloading having a loading platform thereon raising the load to the level of the load-transporting element
    • B60P1/4471General means for controlling movements of the loading platform, e.g. hydraulic systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Lifting Devices For Agricultural Implements (AREA)

Description

449 900 vid lyftplattformens egenvikt utnyttjas för åstadkommande av svängning av plattformen och sænæmtryckning av inställnings- cylindern. Den ur inställningscylindern utströmmande tryck- vätskan leds tillbaka till pumpanordningen och genom att av- bryta tryckvätskans utströmning ur inställningscylindern bringas lyftcylindern att stanna i den horisontella platt- formställningen.
För åstadkommande av lyftplattformens ovan beskrivna svängning med två hastigheter kräver samma cylinder tvâ ar- betshastigheter. Olika förslag för åstadkommande av detta är tidigare kända: 1. En tvåvägscylinder eller teleskopcylinder. Detta är en dyr konstruktion och ändringen av den ena cylinder- hastigheten inverkar också på den andra cylinderhastigheten. 2. En på en gaveldämpare belägen cylinder. Strömnings- mängderna är små och det är svårt att åstadkomma en på- litlig, alltid med samma hastighet arbetande cylinder medelst konventionella tillverkningsförfaranden. De precisa glid~ ytorna i dämparna kräver dessutom filtrering av tryckvätskan, vilket i allmänhet inte utförs vid dylika anordningar. 3. En mellan lyftcylindern och inställningscylindern kopplad tvåvägshjälpcylinder, på vilken lyftcylinderns arbets- tryck verkar. Då lyftplattformen sänks ned till marknivån, försvinner trycket ur lyftcylindern och på motsvarande sätt också från hjälpcylinderns kolvsida. Inställningscylindern är parallellkopplad med hjälpcylinderns kolvstångsida och då trycket försvinner från hjälpcylinderns kolvsida, kan in~ ställningscylindern tryckas samman och luta lyftplattformen med en retarderad rörelse.
I 4. Lyftcylinderns bakre ände och inställningscylinderns bakre ände är sammankopplade med en hävstångsutväxling så, att då tryck leds in i lyftcylindern, skjuter den ett ledöra i inställningscylinderns bakre ände mot cylindern, varvid inställningscylindern på sätt och vis förlängs och lyftplatt- formens spets lyfts upp. Under lyftplattformens lutnings~ rörelse åstadkoms den önskade retarderingen genom hjälp- 449 900 cylinderns areaförhållanden och den önskade hastigheten åter genom hävstångsystemets måttproportioner. 5. En manuell ytterligare strypning i inställnings- cylinderns tryckvätskekrets. Olägenheten är, att man kan glömma att koppla in strypningen. 6. En med tillhjälp av en tryckbrytare och en elek- trisk ventil inkopplingsbar tilläggsstrypning i inställnings- cylinderns tryckvätskekrets. Nackdelen är en komplicerad och för störningar känslig konstruktion.
En olägenhet vid samtliga kända användbara konstruktioner är att hastigheterna är beroende av varandra, dvs. ingen .reglerbarhet förefinns, eller en dyr konstruktion som kräver skyddande av lederna eller de elektriska anslutningarna. Ändamålet med föreliggande uppfinning är att åstad- komma en regleringsanordning, som eliminerar ovannämnda olägenheter och möjliggör anpassning av lyftplattformens lutningshastighet efter den belastning som lyftplattformen utsätts för. Detta ändamål uppnås medelst en reglerings- ventil anligt uppfinningen, som är kännetecknad därav, att i inställningšcylinderns tryckmediekrets kopplats en lyft- plattfofmens belastning avkännande regleringsventil, vilken anordnats strypa tryckmedieströmningen från inställninge- cylindern då belastningen på lyftplattformen överstiger ett bestämt värde då lyftplattformen svänger från plattform- ställning till lastningsställning» Enligt uppfinningen åstadkoms en regleringsanordning, som avkänner den på lyftplattformen verkande belastningen och reagerar då belastningen överskrider ett önskat förut- bestämt värde och automatiskt reglerar inställningscylinderns lutningsrörelse till en lägre hastighet. Då den på lyft- plattformen verkande belastningen underskrider nämnda värde, tillåter regleringsanordningen automatiskt en snabb lutnings- rörelse för inställningscylindern. På detta sätt erhålls för en tom lyftplattform en snabb lutningsrörelse och för en belastad plattform en långsam lutningsrörelse, varvid ingen onödig retardering vid lutning av den tomma plattformen sker. 449-900,, Lutningshastigheten för lyftplattformen är dessutom oberoende av öppningshastigheten för lyftplattformen, som kan vara hög, emedan lyftplattformen härvid alltid är obelastad.
Medelst regleringsanordningen enligt uppfinningen är det möjligt att reglera lyftplattformens snabba lutningsrörelse och långsamma lutningsrörelse oberoende av varandraÄ Be- lastningvärdet, vid vilket regleringsanordningen reagerar och ändrar en snabb lutningsrörelse till en långsam rörelse, kan t.ex. utgöras av lyftplattformens egenvikt plus vikten av en person." I g _ .
Regleringsanordningen bildar en sluten hydraulkomponent, _som fungerar perfekt också under förhållanden, där stänkande modd och saltvatten förekommer.
Uppfinningen skall i det följande beskrivas närmare Kunder hänvisning till bifogade ritningar, i vilka_ figur 1 schematiskt,i.sidovy visar en bakgavellyftare, i vilken en regleringsanordning enligt uppfinningen_lämpar sig för användning, varvid lyftplattformen befinner sig i olika sväng- och höjdlägen, figurerna 2 och 3 visar regleringsanordningens funk- tionsschema och koppling till en inställningscylinder och en pumpanordning, då regleringsanordningen fungerar med strypt strömning respektive med friströmning, figurerna 4 och 5 i tvärsnitt visar en regleringsventil med strypt strömning respektive friströmning, och figurerna 6 och 7 i tvärsnitt visar en alternativ ut- föringsform av regleringsventilen med strypt strömning respektive friströmning.
Den i figur 1 av ritningarna visade bakgavellyftaren omfattar till huvudsakliga delar en i ett fordonsunderrede^ fästbar stomme 1, en i stommen fäst bäraxel 2, på bäraxeln i ett vertikalplan svängbart lagrade lyftarmar 3, en i lyft- armarna i ett vertikalplan svängbart lagrad lyftplattform 4, en mellan bäraxeln och lyftarmen verkande lyftcylinder 5 samt en mellan bäraxeln och lyftplattformen verkande inställ- ningscylinder 6. Systemet innefattar dessutom en tryckvätske- 449 900 pump 7 (fig. 2) och en manöverventil 8 (fig; 2), som här är visad schematiskt endast vid inställningscylindern. Bakgavel- lyftaren kan vara t.ex. av den från det finska patentet 53 419 kända konstruktionen, varför den inte kommer att be- skrivas närmare.
Lyftplattformen är svängbar från den i figur 1 med punktstreckade linjer visade vertikala transportställningen I till den horisontella plattformställningen II genom att låta tryckvätska strömma ut ur en vägsinställningscylinder in i pumpanordningen och inställningscylindern att tryckas samman -under inverkan av lyftplattformens vikt. Lyftplattformen är nedsvängbar från fordonsflakets plan till markplanet medelst lyftcylindern, varvid lyftplattformens flakställning II hela _ tiden förblir horisontell, såsom visas i figur 1 med hel- dragna linjer. Lyftplattformen kan dessutom lutas med sin spets till den nedåt lutande lastningsställningen III, som 'är visat med punktstreckade linjer i figur 1, genom att låta tryckvätska strömma ut ur inställningscylindern in i pump- anordningen. En sådan funktion hos bakgavellyftaren är tidigare känd. _ Enligt uppfinningen är i tryckvätskekretsen mellan in- ställningscylindern och pumpanordningen ansluten en reg- leringsanordning 9. Den innefattar en ventil 10. I ett regleringshus 11 i ventilstommen är axiellt förskjutbart monterad en regleringsspindel 12, som påverkas av en tryck- fjäder 13. Stommen uppvisar en första kanal 14, som är an- sluten till huset och som är avsedd för anslutning till en till pumpanordningen ledande tryckvätskeledning 15, samt tre andra kanaler 16, 17, 18, som ansluter sig till ett i stommen befintligt stryphus 19, som är avsett för anslutning till en tryckvätskeledning 20, som leder till utrymmet på inställnings- Cylinderns'kolvsida.
I stryphuset är axiellt glidbart anordnat ett stryp- stycke 21, som bildar ett strypställe 22 i förbindelsen mellan kanalen 16 och stryphuset. Strypstyckets strypverkan är inställbar medelst en ställskruv 23. Strypstycket uppvisar 449 900 en i den ena änden öppen central borrning 24, som via radiella hål i strypstyckets motstâende avsmalnande ände mynnar i stryphuset ungefär vid kanalen 17. Kanalen 18 ansluter sig till stryphuset på sidan av strypstyckets öppna ände.
Regleringsspindeln 12 uppvisar tvä näs 25 och 26, som är belägna på kanalens 14 motstående sidor. Näsens funktion kommer att beskrivas närmare senare. Kompressionskraften hos spindelns fjäder är inställbar genom vridning av en juster- plugg 27. Fjäderns kompressionskraft inställs att motsvara den kraft, med vilken spindeln skjuts_mot fjädern under in- verkan av tryckvätskan i inställningscylindern, då en bestämd' belastning F påverkar lyftplattformen. I det.här visade utföringsexemplet har som arbetstryck för regleringsspindeln valts det tryck som råder i inställningscylindern, då lyft- plattformen belastas av vikten av en person.
Regleringsanordningen enligt uppfinningen fungerar på följande sätt.
Då inställningscylinderns förbindelse med pumpanord- ningen medelst manöverventilen 8 öppnas, kan tryckvätskan i inställningscylindern strömma ut ur cylinder, så att in- ställningscylindern trycks samman under inverkan av lyft- plattformens vikt och lyftplattformen svängs från transport- ställningen I till plattformsställningen II. Under sväng- ningsrörelsen finns naturligtvis ingen last på lyftplatt-'I formen, så att inställningscylinderns arbetstryck underskrider regleringsspindelns funktionstryck, till följd varav regle- ringsspindeln förblir i det i figur 5 visade friström- ningsläget. Tryckvätska kan sålunda fritt strömma ut ur stryphuset 19 via kanalen 17 in i utloppskanalen 14, varvid lyftplattformens öppningsrörelse A sker snabbt.
-Då lyftplattformen med tillhjälp av lyftcylindern sänkts ned till marknivån, är lyftplattformen ännu i den horisontella plattformsställningen II. För nedsänkning av lyftplatt- formens spets till den lutande lastningsställningen III öppnas inställningscylinderns förbindelse med pumpanordningen " åter medelst manöverventilen 8, så att tryckvätskan strömmar (N- Kl 449 900 ut ur inställningscylindern. Ifall ingen last finns på lyftplattformen, förblir ventilens 10 regleringsspindel fort- farande i det i figur 5 visade friströmningsläget, var- , vid lyftplattformens lutningsrörelse B sker snabbt, emedan tryckvätskan fritt kan strömma ut ur stryphuset 19 via' kanalen 17 in i utloppskanalen. Ifall en så stor last före- kommer på lyftplattformen, att inställningscylinderns arbetstryck överskrider regleringsspindelns funktionstryck, övervinner den kraft som alstras av den på regleringsspindeln via kanalen 18 verkande tryckvätskan fjäderkraften, varvid regleringsspindeln förskjuts till det i figur 3 visade stryp- läget, där kanalen 17 är stängd. Tryckvätskan kan nu' _ strömma ut ur stryphuset in i utloppskanalen 14 endast genom strypstället 22 och kanalen 16, så att lyftplattformens lutningsrörelse sker långsamt.
Upplyftningen av lyftplattformen från lastningsställ- ningen III till plattformsställningen II och från plattforms- ställningen till transportställningen I sker på normalt sätt genom att trycksätta inställningscylindern, varvid tryck- vätskan strömmar ut ur pumpanordningen in i inställnings- cylindern i motsatt riktning genom regleringsventilen 10.
Man märker, att lyftplattformen med tillhjälp av reg- leringsanordningen 9 automatiskt kan bringas att luta' antingaisnabbt eller långsamt beroende på den belastning som lyftplattformen i varje enskilt fall utsätts för. Både regleringsspindelns funktionstryck och strypstyckets stryp- verkan är enkelt inställbara genom vridning av justerpluggen 27 respektive ställskruven 23. Reglerinqsanordningen bildar en helt sluten enhet.
Den i ritningarnas figurer 6 och 7 visade alternativa utföringsformen av regleringsventilen 30 skiljer sig från den i figurerna 3 och 5 visade konstruktionen närmast i det hän- seendet, att regleringsspindeln 32 själv utför också stryp- ningen av tryckvätskeströmningen, så att ett separat stryp- stycke är onödigt. För detta ändamål är regleringsspindelns näs 35 och 36 utformade så, att friströmningskanalen 17 då regleringsspindeln befinner sig i det i figur 7 visade fri- 449 900 strömningsläget är helt öppen, men då regleringsspindeln be-Z finner sig i det i figur 6 visade strypläget är friströmnings- kanahaistrypt av näset 36. På grund härav sker lyftplatt- ”i formens lutning långsamt, om en så stor last förekommer på lyftplattformen, att det av densamma i inställningscylindern förorsakade arbetstrycket överskrider regleringsspindelns _ funktionstryck oeh regleringsspindeln till följd härav för- skjutits till strypläget. Vid upplyftning av lyftplatt- formens spets sker strömningen genom regleringsventilen i motsatt riktning, varvid lasten på lyftplattformen bestämmer arbetstrycket för inställningscylindern respektive läget för regleringsspindeln. I det i figur 6 visade fallet sker strömningen in i inställningsdylindern genom kanalen 16 och en bakslagsventil 37. I det i figur 7 visade fallet sker strömningen genom kanalen 17.
Ritningarna och den tillhörande beskrivningen är endast avsedda att illustrera uppfinningens idé. Till detaljerna kan regleringsanordningen enligt uppfinningen »variera betydligt inom ramen för patentkraven. år

Claims (6)

449 900 PATENTKRAV
1. Regleringsanordning för en hydraulisk bakgavellyftare, omfattande en i fordonets underrede fästbar stomme (1), i en stommen lagrade, i vertikalplanet svängbara lyftarmar (3L i lyftarmarna lagrad, i vertikalplanet svängbar lyftplattform (4), en lyftcylinder (5) för lyftande och sänkande av lyft- armarna och en enkelverkande inställningscylinder (6) för ned- svängning av lyftplattformen från en vertikal transportställ~ ning (I) till en horisontell plattformsställning (II) och vidare till en lutande lastningsställning (III) och uppsväng- ning av lyftplattformen hydrauliskt från lastningsställningen till transportställningen, k ä n n e t e c k n a d av att i inställningscylinderns (6) tryckmediekrets (15, 20) är inkopp- lad en lyftplattformens (4) belastning (F) avkännande regle- ringsventil (10) vilken är anordnad att strypa tryckmedie- strömningen från inställningscylindern då belastningen på lyftplattformen överstiger ett bestämt värde när lyftplattfor- men svänger från plattformsställningen (II) till lastnings- ställningen (III).
2. Anordning enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att regleringsventilen (10) omfattar en i ventilstommen axiellt rörlig regleringsspindel (12), vilken i ena riktningen påverkas av det i inställningscylindern rådande arbetstrycket och i motsatt riktning påverkas av ett inställbart mottryck och vilken spindel inställer sig i läge för fri strömming, vari strömningskanalen (17) i inställningscylindern är öppen, 17) i inställ- ningscylindern är strypt, beroende på arbetstrycket som påver- eller i strypläge, vari strömningskanalen (167 kar regleringsspindeln.
3. k ä n n e t e c k n a d av att ventilstommen omfattar ett regleringshus (11) i vilket Anordning enligt patentkrav 2, regleringsspindeln (12) är rörlig, och ett stryphus (19) i vilket en strypspindel (21) är rörlig, av att husen är för- 449 900 10 enade med varandra via tre skilda kanaler (16, 17, 18) av vilka en är en friströmningskanal (17), den andra är en stryp- kanal (16), vilken regleras av strypspindeln, och den tredje är en arbetstryckkanal (18) för inställning av reglerings- spindeln, och av att de bägge husen står i förbindelse med inlopps- och utloppsanslutningar för tryckmediet, varvid reg- leringsspindeln (12) är anordnad att i friströmningsläget täcka strypkanalen (16) och att i strypläget täcka friström- ningskanalen (17).
4. Anordning enligt patentkrav 2, k ä n n e t -e c k n a d av att ventilstommen i regleringshuset har en rörlig regle- ringsspindel (32), av att regleringshuset står i förbindelse med en första in-lopps-utloppsanslutning' via två skilda kanaler (17, 18), av vilka den ena är en friströmningskanal (17) och den andra en arbetstryckkanal (18) för inställning av regle- ringsspindeln, och av att regleringshuset står i förbindelse med ytterligare en andra inlopps-utloppsanslutning för tryck- mediet, varvid regleringsspmflndeln i friströmni ngsläget är anordnad att öppna friströmningskanalen (17) och i strypläget att strypa friströmningskanalen (17).
5. Anordning enligt patentkrav 3 eller 4, k ä n n e t e c k - n a d av att regleringsspindeln (12; 32) står under påverkan av en inställbar fjäderkraft (13), vilken åstadkommer det nämnda mottrycket.
6. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att strypspindeln (21) kan inställas medelst en inställ- ningsskruv (23). "fl
SE8203986A 1981-06-29 1982-06-28 Regleringsanordning for en hydraulisk bakgavellyftare SE449900B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI812038A FI62715C (fi) 1981-06-29 1981-06-29 Regleranordning foer hydraulisk bakgavellyft

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8203986D0 SE8203986D0 (sv) 1982-06-28
SE8203986L SE8203986L (sv) 1982-12-30
SE449900B true SE449900B (sv) 1987-05-25

Family

ID=8514538

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8203986A SE449900B (sv) 1981-06-29 1982-06-28 Regleringsanordning for en hydraulisk bakgavellyftare

Country Status (5)

Country Link
BE (1) BE893692A (sv)
FI (1) FI62715C (sv)
GB (1) GB2102761B (sv)
NL (1) NL8202586A (sv)
SE (1) SE449900B (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5588793A (en) * 1995-03-02 1996-12-31 Chang; Hueng-San Elevator mechanism for vehicle
US6692217B1 (en) * 1999-04-29 2004-02-17 The Braun Corporation Liftable platform having isolated hydraulically-moveable rollstop
DE102007012991A1 (de) * 2007-01-23 2008-07-24 Peter Maier Leichtbau Gmbh Verfahren zum Betreiben einer Ladebordwand
GB2472005A (en) 2009-07-20 2011-01-26 Ultronics Ltd Control arrangement for monitoring a hydraulic system and altering opening of spool valve in response to operating parameters

Also Published As

Publication number Publication date
NL8202586A (nl) 1983-01-17
BE893692A (fr) 1982-10-18
FI62715B (fi) 1982-10-29
GB2102761B (en) 1984-10-24
FI62715C (fi) 1983-02-10
SE8203986D0 (sv) 1982-06-28
SE8203986L (sv) 1982-12-30
GB2102761A (en) 1983-02-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7104181B2 (en) Hydraulic control circuit for a hydraulic lifting cylinder
JP2923379B2 (ja) 水圧モータ制御装置
US4096820A (en) Hydraulically powered marine propulsion tilting system with automatic let-down assembly
US4308018A (en) Trim-tilt device for marine propulsion devices
US3983835A (en) Gas pressurized hydraulic marine propulsion tilting system with automatic let-down assembly
JPS6252280A (ja) クロスライン逃し機構
SE466560B (sv) Lastmaskin med en foersta och en andra pump foer matning av tryckolja till minst en hydrauliskt driven arbetskomponent saasom enhydraulcylinder eller hydraulmotor
EP0878440A3 (en) Tilt control device for forklift
SE449900B (sv) Regleringsanordning for en hydraulisk bakgavellyftare
US4551105A (en) Marine propulsion device with tilt and trim means with fluid filtering
US3951090A (en) Hydraulic system for raising and lowering keel
US4782662A (en) Boom crane centering
US4653271A (en) Boom crane centering
US5676264A (en) Hydraulic boom stop
JPS6136502A (ja) トラクタの作業機昇降制御装置
GB2212220A (en) Hydraulic control block
JP3132852B2 (ja) 船舶用推進ユニットのトリム・チルト装置
JP2003294009A (ja) 油圧シリンダ回路
SE469425B (sv) Hydraulisk kran med oekad maximal lyftkraft i hoeglaegesomraadet och saett att aastadkomma detta
JPS6238199B2 (sv)
RU2761428C1 (ru) Устройство аварийного спуска кабины
GB2194293A (en) Improvements in hydraulic lift systems
JPS60234091A (ja) 潜水体昇降装置における吊索の張力制御装置
JPH0628554Y2 (ja) 高所作業車における吊上装置の安全装置
JPS6332680B2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8203986-8

Effective date: 19940110

Format of ref document f/p: F