SE448179B - Pneumatisk, reversibel, med slagverkan arbetande anordning - Google Patents

Pneumatisk, reversibel, med slagverkan arbetande anordning

Info

Publication number
SE448179B
SE448179B SE8600745A SE8600745A SE448179B SE 448179 B SE448179 B SE 448179B SE 8600745 A SE8600745 A SE 8600745A SE 8600745 A SE8600745 A SE 8600745A SE 448179 B SE448179 B SE 448179B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
sleeve
pipe piece
projection
projections
opening
Prior art date
Application number
SE8600745A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8600745L (sv
SE8600745D0 (sv
Inventor
Khaim Berkovich Tkach
Alexandr Dmitrievich Kostylev
Konstantin Konstantin Tupitsyn
Mikhail Judkovich Bondar
Vladimir Ivanovich Tarasenko
Igor Iosifovich Reznikov
Original Assignee
Inst Gornogo Dela Sibirskogo O
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inst Gornogo Dela Sibirskogo O filed Critical Inst Gornogo Dela Sibirskogo O
Publication of SE8600745L publication Critical patent/SE8600745L/sv
Publication of SE8600745D0 publication Critical patent/SE8600745D0/sv
Publication of SE448179B publication Critical patent/SE448179B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B4/00Drives for drilling, used in the borehole
    • E21B4/06Down-hole impacting means, e.g. hammers
    • E21B4/14Fluid operated hammers
    • E21B4/145Fluid operated hammers of the self propelled-type, e.g. with a reverse mode to retract the device from the hole

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Percussive Tools And Related Accessories (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Exhaust Gas After Treatment (AREA)
  • Air-Conditioning For Vehicles (AREA)
  • Nozzles (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)

Description

”15 _20 '25 30 o44sg179g' “För att kunna reversera anordningens rörelseriktníng måste man ' avbryta tryckluftinmatningen i anordningen och ínskruva rör- stycket i huset, varvid ändkanterna hos halspartiet med större É *_diameter_förskjutes framåt; vilket förinställer ett driftför- hållande så att tryckluft ínmatas något senare (jämfört med * det drifttillstånd, vid vilket anordningen rör sig bakåt) í' det främre rummet (arbetsslagrummet) respektive avledes något tidigare till atmosfären; Detta säkerställer att anordníngen rör sig framåt oeh endast slagorganet slår mot nusets_främre parti. I I l I 7 _ *Den så utformade. kända anordníngen kräver en lång reversef rings~ eller omställningstid från det ena drifttillståndet itill det andra till följd av att man-måste avbryta tryckluft- tillförseln, trånkoppla de lutttillförande slangarna; vrida ,rörstycket 10-14 varv och - när anordningen skall omställas 'från drift bakåt till drift framåt - upprepa de-ovan beskrivna oneratíonerna i omvänd ordningsföljd. Denna kända anordning uppvisar låg funktionssäkerhet på grund av att anordningens ena konstruktionselement. nämligen dess rörstycke är utskjut- Wbart från huset. varför markpartiklar eventuellt kan infiöras i skrnvförbandet_ocn fastkila detta,í Reverseringen av anordningens rörelseriktning kräver även en avsevärd arbetsinsats.a Även en annan reversibel_pneumatisk anordning är tänd (jämför exemgelvis den västtyska.patentskriften nr 2*340>75l. MKI E 21 'b 7/Ö0j. vilken.innefattar dels ett hus. dels ett i husets ihålrum anordnat slagorgan. vars nackparti är försett med en iöppning och ett nålrum. dels ett vid en flâns med öppning och spår fäst rörstycke. vars halsparti med mindre diameter är 'törsett med ütsprång«oeh'fördjugningar. och dels ett låsorgan med 1inaÅ För att denna kända anordning skall kunna reverseras måste man spänna linan. frigöra låsorganet och sedan vrida rörstycket på ett sådant sätt, att dess utsprång bríngas attg sammanfalla med de i tlänsen upptagna spåren. och - när tryck-' I 3 luft inmatas - rörstycket införas i spåren. samtidigt som det I 10 15 20 25 30 35 'riskt hus, 448 179 förskjutes axiellt.
Den så utformade, kända anordningen är komplicerad att rever- sera på grund av att man måste samtidigt spänna linan i och för frigörande av låsorganet och vrida slangen. vilken process måste utföras av tvâ operatörer. Icke heller kan denna kända anordning fjärrmanövrerbart omstâllas från drift bakåt till ' drift framåt. Anordningens drifttillstånd kan icke omställas utan att trycklufttillförseln upphör. l Denna kända anordning har invecklad konstruktion och dålig funktionssäkerhet till följd av att den innefattar en extra mekanism för låsning av slagorganet, vilken mekanism kan fast- kilas. I Icke heller lämpar sig denna kända anordning för inbyggnad i anordningar med små radiella dimensioner.
Ytterligare en annan, med slagverkan arbetande anordning är känd (jämför exempelvis den vâsttyska patentskriften nr W 2 105 229, klass E 02 D 17/146), vilken innefattar ett cylind- vari är anordnat ett slagorgan. som kan röra sig framåt och bakåt och vars nackparti är försett med ett hålrum_ och en öppning. i vilken är anordnat ett rörstycke. vars sido- vägg är försedd med tvâ rader av hål och som innehåller en vridbar. med figurspâr försedd stång, som är avsedd att till- sluta (öppna) de i rörstycket upptagna hålen. Halspartier med mindre diameter. vilka är utformade på rörstyckets hylsa. är försedda med en axeltapp respektive ett figurspår. Mellan rör- stycket och stången är_en fjäder anordnad.
För att denna kända anordnings rörelseriktning skall kunna reverseras måste man avbryta trycklufttillförseln och efter ett bestämt tidsintervall åter uppta trycklufttillförseln.
Stången rör sig framåt medelst fjädern, samtidigt som figur- spåret i rörstycket bringas att växelverka med stångens axel- tapp och vrider stången. När tryckluft inmatas. förskjutes stången bakåt under inverkan av luftfrycket, varigenom den Ul 10 15 20 25V 30 35 448-179 'vrides. Stångens dubbla vridning resulterar i att stången överfiöres till det nya läge, i vilket de andra hål. som är axiellt förskjutna i riktning mot rörstyckets nackparti i för- hållande till de första hålen, öppnas (respektive tillslutes).
Detta leder till försenat utsläpp av tryckluften från det främre rummet, vilket svarar mot att anordningen rör sig g . bakat. För att denna kända anordning skall kunna reverseras eller omställas från_drift bakåt till drift framåt måste de ovan beskrivna operationerna upprepas.- Den så utformade) kända anordningen är tehäftad med ett antal allvarliga naèkde1ar;.Denna_kânda anordning är svår att under- hålla till följd av att man icke kan bestämma i vilket drift-I tillstånd som anordningens konstruktionselement befinner sig.
Icke heller kan denna kända anordnings drifttillstånd omstäl- las utan att trycklufittillförseln upphör; varvid anordningens drifttillstånd omställes varje gång som trycklufttillförseln avbrytes. uni* I " ' Denna kända anordning är icke ofarlig att starta Vid dess indrivning i mark på grund av att anordningen - när den startas - kan böria röra sig bakåt och i detta fall kan slå mot operatören samt på grund av att anordningen - ifall tryck- lufttillförseln upphör - omställes till drift bakåt, varför den på nytt kan slå mot operatören¿ Denna kända anordning har.äuen komplicerad-konstruktion på grund av att figurspåret är svårt ooh - ifall anordníngen upp- visar små dimensioner - praktiskt taget omöjligt att utforma, Dessutom ger denna kända anordning en minskad slagenergi till följd av att rörstyokets halsparti med större diameter är för-gi sett med ett stort antal hål, vilket ökar rörstyekets längd” och följaktligen minskar slagorganets rörelseslaglängd. Denna omständighet gör även denna kända anordnings konstruktion mer komplicerad: Pr).
Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är att få. 1oy 15 20 25 730 35' i 448 179 åstadkomma en pneumatisk, reversibel. med slagverkan arbetande 'anordning, där enheten för låsning av en hylsa, som är avsedd att styra anordningens drifttillstånd, i förhållande till det luftfördelande rörstycket är utformad på ett sådant sätt. att anordningen kan arbeta funktionssâkert i de båda drifttill-' -stånden (dvs. vid drift framåt och vid drift bakåt) och är bekväm att omställa från det ena drifttillståndet till dett andra. A Detta uppnås enligt föreliggande uppfinning medelst en pneumas tisk.:reversíbel. med slagverkan arbetande anordning, som innefattar ett ihåligt hus med fram- och nackpartier} i vilket är anordnat ett slagorgan, som kan röra sig framåt och bakåt och är försett med ett hålrum och en öppning. genom vilken ihålrummet i slagorganet kan sättas i förbindelse med hålrummet i huset. i vars nackparti är infäst ett med halspartier för- sett rörstycke, vars halsparti med större diameter är försett med en öppning och är anordnat i slagorganets hâlrum på ett sådant sätt. att rörstyckets halsparti med större diameter växelvis tillsluter slagorganets öppning och sätter denna i förbindelse med den i rörstyckets halsparti med större dia- meter upptagna öppningen; varvid inuti rörstycket är anordnad en med en öppning försedd; i förhållande till rörstycket vrid- bar hylsa, som kan sättas i förbindelse med en trycklufthuvud-e rörledníng och kan intaga det ena eller det andra läget, medan hylsan är avsedd att i det ena läget och i det andra läget tillsluta den i rörstycket upptagna öppningen respektive sätta denna - genom den i hylsan upptagna öppningen - i förbindelse imed trycklufthuvudrörledningen, varvid anordningen enligt föreliggande uppfinning utmärker sig av att den ena ändytan hos rörstyckets halsparti med större diameter är försedd med minst ett första utsprång i form av en ringformad sektor, under det att hylsan är försedd med minst ett radiellt ut- språng§ som är anordnat vid hylsans motsvarande ändyta på ett sådant sätt, att hylsans utsprång - samtidigt som hylsan vrides.- bringas i anliggning mot en av sidovâggarna hos rörè- styckets första utsprång och alltså intar det ena av dess båda lägen; 10 A15 20 25 30 35 44ss179ssi En dylik konstruktiv utformning av anordningen enligt förelígé gande_uDgfínning bidrar till att anordningens konstruktion ”förenklas och dess funktionssäkerhet ökar genom det vridbara elementet. dvs. hylsan uppvisar två ställägen. som är avsedda gatt_förinställa anordningens drift framåt respektive drift bakåt- Genom att anordningen enligt föreliggande uppfinning är ugpbyggd av ett litet antal konstruktionselement arbetar anordníngen funktíonssäkert.under slagalstrande dríftförhål~ landen.- Det är lämpligt. att rörstyckets första utsprång är utformat vid den fria ândytan hos rörstyckets halsparti med större dia-g meter och, att hylsans utsprång är anordnat vid hylsans fria. 'intill rörstvckets fria ândyta liggande ändyta,t En dylik konstrüktiv_utformning medverkar till att anordningene blir enklare att_framställa och får högre tunktíonssäkerhet på grund av att utsprången i denna utföríngsform av anordningen_ enligt uppfinningen är enklare att framställa (eftersom de är mer åtkomliga för ett bearbetningsverktyg) och på grund av att dessa utsprång är avsedda att endast uppta de krafter. som alstras; när hylsan vrídes i förhållande till rörstycket.
Det år även lämpligt. att ândytan hos rörstyckets halsparti med större diameter är försedd med minst ett extra ringformat, längsgående utsprång, som i omkretsriktningen sett är skilt från det första utsprånget medelst en spaltj varvid det första utsprångets längd är större än det extra utsprångets längd. under det att hylsans,axiella rörelseslaglängd i förhållande ,ti1l rörstycket är större än det extra utsprångets längd och I 1 är mindre än det första utsprångets längd. 7 I I En dylik konstrnktiv utformning av anordningen enligt uppfinÅ _ningen förhindrar att anordningen reverseras_av sig själv. :eftersom hylsan_är låst så, att den icke kan vridas på grund av att_hylsans radíella utsprång ligger mellan rörstyckets första utsprång och dess extra ntsprång, varför anordningen får högre funKti0nssâkerhet.f “ MI'- 143, Uê) I: n n1 O, 15 20 25 30 35 448 179 -¿ Det är vidare lämpligt, att sidoytorna hos rörstyckets första och extra utsprång och hos hylsans utsprång är anordnade i(lutar) i en vinkel mot varandra på ett sådant sätt. att vinkelspetsen är vänd mot husets nackpartí, under det att sidoytorna hos rörstyckets och nylsans utsprång kan anpassas till varandra. " En dylik konstruktiv utformning av den med slagverkan arbetan- de anordningen enligt föreliggande uppfinning gör det möjligt dels att låsa hylsans läge i förhållande till rörstycket. var- för anordningens funktionssäkerhet ökar, dels att öka kontakt- ytan mellan rörstyckets och hylsans utsprång. vilket ökar anordningens funktionssäkerhet och livslängd, och dels att noggrant inställa rörstyckets och hylsans öppningar i förhål- lande till varandrar.
Det är även lämpligt, att hylsan är försedd med minst ett längsgående spår. som är förbundet med trycklufthuvudrörled- *ningen och innehåller ett elastiskt element, som är avsett att fullständigt tillsluta detta spår.
En dylik konstruktiv utformning möjliggör låsning av hylsan i förhållande till rörstycket, när anordningen rör sig framåt eller bakåt; och följaktligen anpassning av den i rörstycket upptagna öppningen till öppningen i hylsan.
Det är i detta fall lämpligt, att de längsgående spårens tvär- snitt i hylsans centrumaxelriktning är laxstjärtformat.
En dylik konstruktiv utformning säkerställer att hålrummet under det elastiska elementet tillslutes tätt; när det elas- tiska elementet lyftes medelst tryckluften, vilket medverkar till att öka den låskraft. som förhindrar att hylsan eventu- gellt vrides. varför anordningen får högre funktionssäkerhet.
Det är lämpligt. att hylsan är försedd med minst ett cylind- riskt, vid hylsans utsida öppet, vinkelrätt mot hylsans längd- axel upptaget hålrum. som innehåller en kolv och är förbundet 10 15 20 25 30 35 i44sj179j 'meditrycklufthuvudrörledningen. íEn dylik konstruktiv utformning bidrar till att öka funktions- säkerheten vid låsning av hylsan i förhållande till rörstycket vid anordningens drift framåt och bakåt isynnerhet vid anord- ningens arbete under den vintertid, när de elastiska ele- mentens egenskaper går förlorade.
Det är vidare lämpligt. att hylsan är fjäderbelastad í förhål- lande till rörstycket på ett sådant sätt, att hylsans och rör- styckets utsprâng är kontinuerligt tryckta mot varandra.
En dylik konstruktiv utformning gör det möjligt att använda en . fjäder fdr förspanning av hylsan och bringande av hylsans iutsprång i kontinuerlig kontakt med rörstycket. varför anord- ningens funktionssäkerhet vid olika drifttillstând blir högre och anordningen icke reverseras av sig själv." Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritningar. på vilka fig. 1 visar ett längdsnitt genom en utföringsform av anordningen enligt föreliggande uppfinning (vid dess rörelse eller drift framåt), fig. 2 visar ett snitt slängs linjen II-II i fig. 1) figL 3 visar en perspektivvy av rörstyckets främre, med hylsan hopbyggda parti, fig. 4 visar hylsans och rörstyckets läge vid anordningens rörelse bakåt, fig. 5 visar ett snitt längs linjen V-V í fig. 3, fig; 6 visar ett i fig. 4 med Ä markerat parti; fig. 7 visar en utförings-, form av rörstycket med två utsprång, fig¿ 8 visar en utbred- ning efter diametern d-i fíg» 7, fig. 9 visar ett snitt längs v linjen IX-IX i fig. 7; fig. 10 visar en utföringsform av luft- fördelningsenheten med fjäder och fig¿ ll visar en diameter- mässig utbredning längs rörstyckets och hylsans utsprâng.
Den med slagverkan arbetande anordningen enligt föreliggande uppfinning innefattar ett hus 1, vari är anordnat ett framåt- och bakåtgående slagorgan 2, vars nackparti är försetš med en öppning 3 och ett hålrum 4. i vilket är anordnat ett med halspartier försett rörstycke 5. som är infäst i huset 1 <1! \ D .ß 10 15 20 - '25 301 35 a 44sp179 medelst ett elastiskt dämporgan 6. I dämporganet 6 är en kanal 7 för utsläpp av den använda luften (utloppsluften) upptagen.
Slagorganet 2 är anordnat att dela husets 1 inre hålrum i tvâ kamrar eller rum 8, 9 av vilka det ena 8 är avsett att bringa slagorganet 2 att röra sig bakåt. under det att det andra rummet 9 är avsett för avledning av tryokluften från rummet 8.
Slagorganet 2 är anordnat att tillsammans med rörstycket 5 bilda ett rum 10 för slagorganets 2 rörelse framåt. Rör- stvckets 5 halsparti med större diameter är försett med ett ringformat spår ll med en öppning 12, under det att.framänd- ytan hos rörstyckets 5 halsparti med större diameter är för- *sedd med ett första ringformat. längsgående utsprång 13 (fig¿ 2). som har formen av en církelsektor. I rörstycket 5 är 'anordnad,en med halspartier försedd hylsa 14 (fig. 1), vars_ halspartí med större diameter är försett med en öppning 15. under det att framändytan hos hylsans 14 halsparti med större, diameter är försedd med ett ringformat radiellt utsprång 16 (fíg. 3). som är anordnat mellan sidoändytor 17. 18 (fíg. 2. 3) hos rörstyckets 5 första ringformade. längsgående. sektor- formade utsprång 13. i Rörstyckets_§ halsparti med större diameter kan vara försett med,flera exempelvis två längsgående ringformade utsprång 13,_ 13f'(fig. 8)§ Det är i detta fall lämpligt. att utsprångens 13. 13' ândytor lutar mot varandra på ett_sådant sätt, att den 'av ändytorna bildade vinkelns spets är vänd mot anordningens ,_nackparti.*l detta fall kan en fjäder 19 (fíg. 4) vara anord- nad mellan rörstycket 5 (tig. 1) och hylsan 14, vilken fjäder 19 är avsedd att förskjuta hylsan 14 (fig. 1) i riktning mot arbetsrummet 10- I hylsan 14 är upptagna två längsgående spår 20 (fig. 4, 5); genom vilka en öppning 21 är förbunden med en ptrycklufthuvudrörledning och vilka innehåller elastiska ele- ment 22.
-Det längsgående spårets 20 utvändiga del kan ha formen av en laxstjärt 23 (fíg, 6). Hylsans 14 (fig. 7) halspartí med mindre diameter kan vara försett med ett cylindrískt hålrum 25. som genom öppningen 21 är förbundet med trycklufthuvudrör- 10 15 25, 30' 35 *slang ZÉ och hylsan-14; är utsprången 16 på hylsan 14 i kon- s44sa179sö LO ledningen. I hâlrummet 25 är en.kolv 24 (fig. 9) anordnad.
När en fjäder 26 (tig. l0) är anbragt i nackpartiet mellan rrörstycket-5 ooh en mutter 27, som år avsedd att fästa en f! tinuerlig kontakt med rörstycket 5. varvid det större ut- gsprångets 13 sidoândytor 17 och 18 (figl ll) är parallella med anordningens längdakel.
'För att den reversibla. enligt föreliggande uppfinning före-s slagna anordningen skall kunna arbeta funktionssäkert är det tillräckligt, att hylsan le är försedd med ett radiellt ut- språng 16 (figfi4) ooh rörstycket 5 är försett med ett längs- gående utsprång 13 (tig. 2). I ännu en möjlig utföríngsform av anordningen enligt uppfinningen kan emellertid rörstyckets 5 och hylsans 14 utsprång 13 respektive 16 vara anordnade isymmetriskt i_förhâllande till anordningens längdaxel.
Alternativt kan det_långsgående utsprånget 13 och det radiella gutsprånget 16 vara utformade på hylsan l4 respektive på rör- gstycket 5. I denna s.k, omvända utföringsform av anordningen r måste utsprånget 16 vara riktat mot hylsans 14 (rörstyckets 5) alângdaxel.Vverkningssättet hos denna utföríngsform liknar det hos den ovan beskrivna utföringsformen.
När trvckluft via slangen 28 (tig. l) och slagorganets 2 öpp- ning 3 inmatas i rummet 10 respektive i rummet 8 för slag- organets 2 rörelse bakåt. rör sig slagorganet 2 bakåt beroende "ïpå skillnaden mellan slagorganets 2 arbetsyta, sett från (rummet l0. och dess arbetsyta, sett från rummet 8. Samtidigt som slagorganets_2 öppning 3 lämnar den bakre ändkanten hos rörstyckets 5 halsparti med större diameter, avledes tryck- luften från returslagrummet 8 genom.s1agorganets Z öppning 3 " till hålrummetI9 och - genom dâmporganets 6 kanal 7 - till -lfø atmosfären. Lufttrycket-i rummet 8 blir lika med atmosfärs- trycket. varigenom slagorganet-2 under inverkan av den i rummet 10 befintliga tryckluften kommer att röra sig framåt *Vis och slå mot husets l främre parti, Arbetsförloppet upprepas sedan. ß 10' 715 20 25 30 4351 448 179 ll För att anordningens rörelseriktning skall kunna reverseras måste hylsan 14 vridas ett halvt varv. vilket resulterar i att hylsans 14 radiella utsprång 16 bringas i kontakt med ändytan 1l8_(fíg. 2)_hos rörstyckets 5 längsgående ringformade sektor (utsprång) 13. Hylsans 14 öppning 15 (fig. 11 bringas att sammanfalla_med rörstyckets 5 öppning 12. varför tryckluft infiöres i returslagrummet 8 genom hylsans 14 och rörstyckets 5 göppningar 15 respektive 12 samt genom rörstyckets 5 ringforma- de spår 11 och slagorganets 2 öppning 3. Tryckluft inmatas í rummet 8 något tidigare. vilket förhindrar att slagorganet 2 slår mot husets 1 främre parti. På grund av att rummets 8 volym blir större. bríngas slagorganet 2 att accelerera snabbare, vilket leder till att slagorganet 2 slår mot husets 1 nackparti. Tryckluften avledes från rummet 8 även efter det att slagorganets 2 öppning 3 lämnat rörstyckets 5 bakre änd- kant. Sedan tryckluften utsläppts från rummet 8. rör sig slag- organet 2 framåt under inverkan av lufittrycket i rummet 10. ~Årbetsför1oppet vid anordningens rörelse bakåt upprepas. För att anordningen skall kunna reverseras till rörelse framåt måste hylsan 14 vridas i omvänd riktning tills dess radiella utsprång 16 bringas till anslag mot ändytan 17 hos rörstyckets 5 längsgående ringformade utsprång 13. Samtidigt tillslutes rörstyckets 5 öppning 12 av hylsans 14 halsparti med större diameter. vilket resulterar i att luftfördelningen kommer att styras av-fram- och bakkanten hos rörstyckets 5 halsparti medg större diameter. Anordningen rör sig alltså framåt.
, För att hylsan 14 skall kunna kvarhållas i det läge, vid vilket anordningen kommer att röra sig framåt eller bakåt, vrides slangen 28~(fíg. 1) på ett sådant sätt. att hylsans 14 radiella utsprång 16 bringas i anliggning mot den ena ändytan 17 eller 18 hos rörstyckets 5 längsgående ringformade utsprång 13. Det ringfiormade spåret 11 erfordras för att tryckluften från rörstyckets S öppning 12 skall kunna införas i slag» organets 2 öppning 3, när slagorganet 2 vrides.j De i tig. 4-11 visade utfiörinqsformerna av anordningen enligt föreliggande uppfinning törhindrar att anordningen under I 10 15 25:e 30 35 7 de lutande ändytorna hos rörstyckets 5 och hylsans 14 utsprång 448 1?9 12 7 arbetsförloppet,reverseras av sig själv.
Enligt den i figrf4 visade utföringsformen inmatas tryckuft i ,anordningen efter det att hylsan 14 vridits. Genom hylsans 14 öppning 21 införes'tryckluft i det längsgående spåret 20 under § det elastiska elementet 22, vilket resulterar i att elementet 22 bringas i anliggning mot rörstyckets 5 vägg och låser _lhylsan_14 så; att denna icke han vridas. För att det längs- ygâende spåret 20 skall kunna tíllslutas tätt har dess utsida 23 (fíg. 6) formen av en laxstjârt, varför det elastiska Welementet 22 - samtídigt_som dess periferiyta (omkretsyta) lyftes 9 tryckes mot den laxstjärtformade utsidans 23 _utsprång. Det_elastiska elementets 22 centrumdel böjes och* bringas i-anliggning mot rörstyckets 5 insida. vilket med-_ verkar till att alstra den kraft. som är avsedd att förhindra att hylsan 14 vrides i förhållande till rörstycket 5.
Den andra¿ i figy 7 och B visade ütföringsformen av anordning- i en enligt föreliggande uppfinning är mer invecklad att fram- zog ' ställa men uppvisar högre funktionssäkerhet.
Denna utföringsform ntmârker sig av att rörstyckets 5 hals-1 parti med större diameter är försett med två längsgående ring- formade utsprång 13 och 13'. I Éörstyckets 5 första utsprång 13 är avsett att begränsa vrid- ningsrörelsen hos hylsan 14, som styr luftfördelníngen. Det .extra utsprånget_l3' på rörstycket Sïär avsett att låsa hylsan 14_så. att denna icke kan vridas i förhållande till rörstycket 5+ Det är lämpligt, att utsprångens 13 och 13' ändytor lutar mot varandra på ett sådant sätt, att den av ändytorna bildade fvinkelns spets är vänd mot anordningens nackpartí; I denna ntföringsform av anordningen låses hylsan 14 medelsti få sitt radiella utsprång lo, under-inverkan av lufttrycket. i ett av lägena mellan rörstycketsgå utsprång 13 och l3'. varvid noggrant centrerar rörstycket S och hylsan 14 efter längd- 4; \_\.
'Qi 10 15 20 25 30 '35 448 179? 13 axeln. Detta förhindrar att hylsan 14 under arbetsförloppet- vrides i förhållande till rörstycket 5 (vilket med andra ord innebär att hylsan 14 och rörstycket 5 icke slår mot var- andra). samtidigt som man säkerställer att hylsans 14 och rör- styckets 5 öppningar 15 respektive 12 intar det noggrant för- utbestämda läget 1 förhållande till varandra. tsidoytorna 17, 18 hos rörstyckets 5 utsprång 13 kan vara parallella med anordníngens längdaxel (figr 11). Den så ntformade utföringsformen av anordningen är enklare att fram- ställa och - vad som är det viktigaste - hylsan 14 och rör- stycket 5 får avsevärda bärande kontaktytor. vilket medverkar till.att öka anordningens_funktionssäkerhet.7 Det bör härvid observeras. att i den symmetriskt utformade utföringsform av anordningen, där hylsan 14 och rörstycket 5 är försedda med tvâ par av radiella, från anordningens längd- axel skilda utsprång. är rörstycket 5 även försett med två extra utsprång. Antalet extra ntsprång på rörstycket 5 måste i princip motsvara antalet radiella utsprång på hylsan 14.
För att anordningens rörelseriktning skall kunna reverseras _ mäste hylsan 14 förskjutas framåt ett avstånd. som är lika med det första längsgående utsprångets 13 längd. Ifall anordningen är försedd med stela (robusta) slangar och borrhålet har kort längd, kan hylsan 14 förskjutas framåt (anordningen reverse- ras) genom förflyttning av slangen framåt. I detta syfte kan man även använda fjädern 19 (fig. 4). som förskjuter hylsan 14 (med lufttrycket avlastat). Det kan härvid konstateras. att slangarnas längd - när tryckluft inmatas - minskar med 10-15% i beroende av deras styvhet eller robusthet. När lufttrycket Kïavlastas, förskjuter därför slangen själv hylsan 14 ett avstånd, som är lika med längden av rörstyckets 5 extra längs- gående utsprång lå' (7-10 mm), varefter hylsan 14 vrides medelst slangen tills dess radiella utsprång 16 bringas i kontakt med det längsgående utsprångets 13 ändyta. När tryck- luft inmatas. förskjutes hylsan 14 bakåt. varigenom dess radi- ella utsprång 16 bringas att ligga mellan rörstyckets 5 längs- 10 15 20 25 30 35 Ü 44s-179åÉ gående utsprång 13; l3'. samtidigt som utsprånget 16 anlíqger mot utsprångets 13 ändyta 17. Anordníngen rör sig alltså fram- För att anordníngen skall kunna reverseras till rörelsen bakåt dmåste tryèklnfttíllförseln brytas, varvid hylsans 14 utsprång 16 skjutes ut utanför rörstyçkets 5 extra längsgående utsprång l3'. Man vrider sedan hylsan 14 i omvånd riktning-och inmatar tryckluft,_vari§enom'hylsans 14 radíella ntsprång 16 bríngas _att ligga mellan rörstyckets 5 längsgående utsprång 13 oeh_ l3[, samtidigt som det bríngas till anslag mot ändytan 18 hos utsprânget 13 på rörstycket 5;rAnordníngen rör sig alltså bakåt. '_ _ ;V' V ' Det är_lämplïgt§ att längden av rörstyckets 5 ena utsprång 13 är större än längden av dess andra utsprång 13%, vilket för- rhíndrar att hylsan 14 vrídes i förhållande till rörstycket 5 -en vinkel.-som är större än den önskade.r 1 tig. 7 och 9 visas ännu en utföringsform för låsning av hylsan 14 i förhållande till rörstycket 5 medelst kolven 24.
- För att kunna minska antalet ritningsfígurer visas denna utföríngsfiorm för låsning av hylsan 14 i den rítníngsfígur. som visar hnr'hylsan 14 låses på annat sätt. dvs. medelst två' 7 utsprång. Det är klart, att í den verkliga utföríngsformen av anordníngen enliqt upnfínníngen kan man använda en av ut-_ föríngsformerna_för låsning av hylsan, Irvckluft tillföres genom_öppningen 215tíll_ko1vens 24 undersida. varför kolven 24 lyftes och tryckes mot rörstyckets 5 insida. Det cylíndriska hålrummets_25 diameter svarar mot kolvens 24 díameter¿ Under vintertid, när de elastiska elementen blir styva. säkerställer* "denna.utförinqsform“fiunkttonssäker låsning av hylsan 14.
-För att anordnínqens rörelseriktníng skall kunna reverseras 7 måste man avbryta tryckuittíllförseln och vrida slangen 28 (fíg} 1)f'Kolvend24¶(fígÄ 7) ínföres í det cyllndríska_hålrum- :met 25 och hylsan 14 förskjuts framåt medelst slangen 28 ' (eller medelst den mellan rörstycket 5 och hylsan 14 anbragta, u lb* A73 10 15 20” 25' 30 35 4431179 15 i fig, 4 visade fjädern 19) och vridas tills den bringas till anslag mot sidoytan 18 hos utsprånget 13 på rörstycket 5. Den upprepade reverseningen genomförs i omvänd ordningsföljd.
Det bör härvid observeras. att den i fig. 7 visade utförings- formen (med kolven 24) av anordningen är enklare att fram- ställa; under det att den andra) i fig. 3-5 visade. med det *elastiska elementet 22 försedda utföringsformen emellertid gör det möjligt att åstadkomma större håldrivningskrafter (genom en högre friktionskoeffícient). Den optimala utföringsformen beror på de aktuella driftförhållandena.
I fig. 10 och ll visas ännu en möjlig utföringsform av anord- ningen enligt föreliggande unpfinning, där rörstycket 5 är försett med två längsgående. ringformade sektorformade utsprång 13 och 13'. medan hylsan 14 är försedd med det radi- ella ringformade utsprånget 16. I nackpartiet är mellan rör- ' stycket 5 och en mutter 27 anordnad en fjäder 26. med vars_ njäip slangen za är fäst vid hylsan 14. Fjädern ze.är aysead_ att kontinuerligt trycka hylsans 14 utsprång 16 mot rörstycket 5. Samtidigt som tryckluft inmatas, ökas tryckkraften. vilket förhindrar att anordningen av sig själv reverseras till rörelse i motsatt riktning.
För att anordningen skall kunna reverseras måste man avbryta trycklufttillförseln och därefter vrida hylsan l4 medelst slangen 28. Tack vare att rörstyckets 5 utsprång 13, 13' och hylsans 14 utsprång 16 är försedda med lutande sidoytor samt genom att hylsan 14 är försedd med sneda sidoytor bringas hylsan 14 att ligga på rörstyckets 5 utsprång l3', varför fjädern 26 hoptryckes (spânnes) och rörstycket 5 vid slangens 28 fortsatta vridningsrörelse låses i det läge. som motsvarar anordningens drift bakåt. Upprepad reversering genomföras i omvänd ordningsföljd, varvid fjädern.26 i detta fall användes för låsning av hylsan 14 i-förhållande till rörstycket 5. I Den så utformade anordningen säkerställer att hylsan 14 är kontinuerligt tryckt mot rörstycket 5 och att hylsan 14 och 10 15 20 25 30 35 rörstyckets och hylsans utsprång) har var sitt optimala 448n179 a 16, ~ rörstycket 8 är låsta i det förutbestämda drifttillståndet.
Ifall trycklnfttillförseln avbrytes slumpvis eller om luft-- trycket i trycklufthuvmdrörledningen sjunker, förhindrar tryckfjädern 26, som är anordnad mellan rörstyckets 5 Bakre ändyta och muttern 27, med vars hjälp slangen 28 är fäst vid hylsan, att anordningen reverseras av sig själv. I Man kan använda två utföringsformer för inställning av fjädern 19, som anligger mot den bakre ändytan_hos hylsans 14 hals-' parti med större diameter (fig. 4§. Ifall fjädern 19 är av tryck- eller kompressionstyp. Såsom visas i fig. 4. förskjutes -hylsan 14 i riktning framåt medelst fjädern 19; när tryckluft- tillförseln upphör. Därefter kan anordningen reverseras genom vridning av hylsan 14. 1 denna utföringsform fiörskjutes emellertid hylsan 14 i förhållande till rörstycket 5. när trycklufttíllförseln upphör slumpvis eller lufttrycket í trycklufthuvudrörledningen _sjunker till det värde, vid vilket den av fjädern l9 alstrade tryckkraíten blir större än tryckkraften.från tryckluften, vilket innebär att anordningen eventuellt kan-reverseras av sig själv-(exempelvis om slangen 28 i förväg vridíts i mot- svarande riktning).“r 7 ' 5 tOm man i den i tig. 4 visade utföringsformen använder en drag- fjäder. reverseras anordningén icke av sig själv (anordningen arbetar analogt med den i tig. 10 visade utföringsformen med tryckfjädern)i I detta fall måste emellertid sídoytorna hos rörstyckets 5 och hylsans I4 utsprång 13. 13' respektive 16 vara avfiasade eller snedskurna (fig. ll) i en mindre lutnings- vinkel, som säkerställer att hylsans 14 utsprång 16 kan- bringas att ligga på det extra utsprånget 13, vars längd- "snittslängd är mindre än huvudutsprångets 13 längsníttslängd.
De ovan beskrivna utföringsformerna (med tryck- eller drag- *få fjädern och med de på lämpligt sätt utformade sidoytorna hos användningsområde; u; \>\ LX -10 15 20 25t sol Lßš- 44-8 179 17 För att säkert kunna förhindra att anordningen reverseras av *sig själv användes företrädesvis den i fig. 10 visade ut- föringsformen av anordningen. Om anordningen skall uppvisa liten diameter och dess slangar är styva. användes lämpligen iden konstruktionsmässigt enklare. i fig. 4 visade utförings- formen, eftersom sannolikheten för att anordningen reverseras _spontant genom att slangen överdrivet hoptryckes eller luft- trycket i tryckluftnätet minskas avsevärt är utomordentligt_ låg.
Det optimala valet av utföringsformen av anordningen enligt föreliggande uppfinning beror på de aktuella produktions- mässigajdriftförhållandena.* Den reversibla. med slagverkan arbetande anordningen enligt ' föreliggande uppfinning är avsedd att användas för drivning av häl av olika slag i mark. indrivning av olika konstruktíons- element exempelvis rör. pålar i mark etc.
Uppfinningen bidrar till att öka funktionssäkerheten hos reversibla anordningar av detta slag och gör det möjligt att minska antalet konstruktionselement och detaljer i anordningen och följaktligen förenkla anordningens konstruktion. samtidigt som anordningen får längre livslängd och högre funktionssäker- ,_het. I _Anordníngen.enligt föreliggande uppfinning kan få ett all- sidigt användningsområde på grund av att den - tack vare attd ^ den uppvisar smä-radiella dimensioner - lämpar sig för inbygg- nad i anordningar_med små radiella dimensioner. Anordningen enligt uppfinningen kan även i stor-omfattning. jämsides med kända anordningar. användas i anordningar med stora radiella dimensioner. Den enligt föreliggande uppfinning föreslagna 'anordningen får alltså ett avsevärt större användningsområde jämfört med kända anordningar av detta slag. Genom föreliggan- de uppfinning kan man göra en anordning, vars hus har en dia- meter exempelvis understigande 40 mm. reversibel. För när- pvarande finns icke_några tekniska lösningar, som gör det möj- ligt att uppnå ett dylikt syfte. '

Claims (8)

10 15 20 25 30 35 (448 179t (d 'Patentkrav
1. §'Pneumatisk,'reversibe1. med slagverkan arbetande anordning _för företrädesvis håldrivning i mark, vilken anordning innef fattar ett med ett frame och ett nackparti försett_hns (1). vari är anordnat ett framåt: ooh bakåtgående slagorgan (2), som är försett med ett hålrum (4) och en öppning (3). genom vilken slagorganets (2) hâlrum (4) kan.sättas i förbindelse _ med ett rum (8) i huset (1). i vars nackparti är infäst ett med halspartíer försett rörstycke (5), vars halsparti med .större diameter är försett med en öppning (12) och är anordnat i hâlrummet (4) i slagorganet (2) på ett sådant sätt. att rör- styckets (5) halsparti med större diameter växelvis tillsluter slagorganets (2) öppning (3) och sätter denna i förbindelse med-öppningen (12) i rörstyokets (5) halsparti med större dia~ ' meter, varvid i rörstycket (5) är anordnad entí förhållande cin saetcavríabar. madden öppning (15) förseadnylsa (14), som kan sättas i förbindelse med en trycklufthuvudrörledning och inta det ena eller det andra läget. varvid hylsan (14) är avsedd att i sitt ena läge tillsluta rörstycketse(5) öppning t(12) och i sitt andra läge sätta rörstyckets (5) öppning (12)s genom hylsans (14) öppning (15) i förbindelse med tryckluft- huvudrörledningen, K ä n_n e t e c K n a d av att den ena 5_ändytan;hos¿rörstyckets-(5) halsparti med större diameter är försedd med minst ett första utsprång (13) i form av en ringa formad sektor. under_det att hylsan (14) är försedd med minst ett radiellt utsprång (l6); som är anordnat vid hylsans (14) respektive ändyta på ett sådant sätt) att hylsans (14) ut- språng (16) - samtidigt som hylsan (14) vrídes - bringas till anslag mot en av sidoväggarna hos det första utsprånget (13) på rörstycket (5) och alltså intar ettdera läget; I
2. Anordning enligt Krav 1}Ã k ä n,n e t e c k,n a d av att rörstyckets (5) första utsprâng (13) är utformat vid den fria ändytan hos rörstyckets (5) halsparti med större.diameter. under det att hylsans (14) utsprång (16) är anordnat vid den. fria ändyta hos hylsan (14). som ligger intill rörstyckets (5) 'fria ändyta. 141 ,I{šA .mä 'AE 10 15 20 25 30 i 35 4481179. 19
3. Anordning enligt krav 1 eller 2. k ä'n n e t e c k n a d av att ändytan hos rörstyokets (5) halsparti med större dia- meter är försedd med minst ett extra ringformat, längsgående utsprång (13'), som är anordnat i omkretsriktningen så. att en spalt kvarlämnas mellan det extra utsprânget (13') och det första utsprånget (13). varvid det första utsprångets (13) längd är större än det extra utsprångets (l3*) längd, under det att hylsans (14) axiella rörelseslaglängd i förhållande till rörstycket (5) är större än det extra utsprångets (l3') längd och är mindre än det första utsprångets (13) längd.
4. Anordning enligt något av kraven 1-3, k ä n n e t e c k - n a;d av att sidoytorna hos rörstyckets (5) första utsprång (13) och extra utsprång (13') och hos hylsans (14) utsprång (16) lutar mot varandra på ett sådant sätt, att vinkelspetsen är vänd mot husets (1) nackpartí och sidoytorna hos rör- styckets (5) utsprång (13, 13') och hos hylsans (14) utsprång (16) kan anpassas till varandra.
5. Anordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att hylsan (14) är försedd med minst ett längsgående spår i(20). som är förbundet med lufttryckhuvudrörledningen och innehåller ett elastiskt element (22). som är anordnat att fullständigt tíllsluta spåret (20);
6. Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e cik n a d av att det längsgående spårets (20) tvärsnitt i nylsans (14) centrum- axelriktning är laxstjärtformat.
7. ,~Anordning enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att hylsan (14) är försedd med minst ett cylindriskt, vid hylsans (14) utsida öppet hålrum (25). vars centrumlinje är vinkelrät mot hylsans (14) längdaxel och som innehåller en kolv (24) och är förbundet med trycklufthuvudrörledningen.
8. Anordning enligt krav 4. k ä n n e t e c K n a d av att' hylsan (14) är fjäderbelastad mot rörstycket (5) på ett sådant sätt. att utsprången (13. l3'. 16) är kontinuerligt tryckta mot varandra.
SE8600745A 1984-06-20 1986-02-19 Pneumatisk, reversibel, med slagverkan arbetande anordning SE448179B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU843790258A SU1313973A1 (ru) 1984-06-20 1984-06-20 Пневматическое реверсивное устройство ударного действи дл проходки скважин в грунте

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8600745L SE8600745L (sv) 1986-02-19
SE8600745D0 SE8600745D0 (sv) 1986-02-19
SE448179B true SE448179B (sv) 1987-01-26

Family

ID=21138376

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8600745A SE448179B (sv) 1984-06-20 1986-02-19 Pneumatisk, reversibel, med slagverkan arbetande anordning

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4733731A (sv)
JP (1) JPS61502479A (sv)
DE (2) DE3590297C2 (sv)
DK (1) DK160159C (sv)
GB (1) GB2175331B (sv)
NO (1) NO160534C (sv)
SE (1) SE448179B (sv)
SU (1) SU1313973A1 (sv)
WO (1) WO1986000357A1 (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE8700076U1 (de) * 1987-01-02 1987-02-19 Hemmerle, Rainer, 5940 Lennestadt Rammbohrgerät
DE3807831C1 (sv) * 1988-03-10 1989-05-11 Schmidt, Paul, 5940 Lennestadt, De
DE3833882C2 (de) * 1988-10-05 1996-07-04 Tracto Technik Rammbohrgerät
GB9012639D0 (en) * 1990-06-06 1990-07-25 Kayes Allan G Soil displacement hammer with reversing mechanism
US5172771A (en) * 1990-11-06 1992-12-22 Charles Machine Works, Inc. Reversible impact-operated boring tool
US5603383A (en) * 1995-09-25 1997-02-18 Earth Tool Corporation Reversible pneumatic ground piercing tool
SE535801C2 (sv) * 2011-04-27 2012-12-27 Atlas Copco Rock Drills Ab Slagverk, bergborrmaskin och borrigg
RU2655493C1 (ru) * 2017-01-09 2018-05-28 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования Новосибирский государственный архитектурно-строительный университет (Сибстрин) Пневмоударное устройство

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SU238424A1 (ru) * 1965-07-16 1969-02-20 Институт горного дела Сибирского отделени Академии наук СССР УСТРОЙСТВО дл ПРОБИВАНИЯ СКВАЖИН в ГРУНТЕ
US3727701A (en) * 1971-02-08 1973-04-17 Inst Gornogo Dela Sibirskogo O Reversible air-punching mechanism for making holes in soil by compaction
DE2340751C2 (de) * 1973-08-11 1974-09-26 Tracto-Technik Paul Schmidt, 5940 Lennestadt Steuervorrichtung für den Vor- und Rücklauf von Rammbohrgeräten
SU652279A1 (ru) * 1975-10-01 1979-03-15 Институт Горного Дела Со Ан Ссср Устройство ударного действи дл образовани скважин в грунте
DE2634066C3 (de) * 1976-07-29 1984-09-20 Paul 5940 Lennestadt Schmidt Vorrichtung für den Vor- und Rücklauf von selbstangetriebenen, pneumatischen Rammbohrgeräten
SU630361A1 (ru) * 1977-06-10 1978-10-30 Институт Горного Дела Со Ан Ссср Устройство ударного действи дл образовани скважин в грунте
AT354942B (de) * 1977-06-23 1980-02-11 Inst Gornogo Dela Sibirskogo O Reversierbare, pneumatische schlagbohrmaschine zur herstellung von loechern im boden durch ver- draengen des erdreiches
SU1139808A1 (ru) * 1980-04-23 1985-02-15 Институт Горного Дела Со Ан Ссср Реверсивное пневматическое устройство ударного действи дл пробивани скважин в грунте

Also Published As

Publication number Publication date
WO1986000357A1 (en) 1986-01-16
SU1313973A1 (ru) 1987-05-30
DK77486A (da) 1986-02-19
DK77486D0 (da) 1986-02-19
GB2175331A (en) 1986-11-26
NO160534C (no) 1989-04-26
SE8600745L (sv) 1986-02-19
DK160159B (da) 1991-02-04
JPH0319353B2 (sv) 1991-03-14
DE3590297T (de) 1986-06-26
GB8603477D0 (en) 1986-03-19
DK160159C (da) 1991-07-15
NO160534B (no) 1989-01-16
JPS61502479A (ja) 1986-10-30
DE3590297C2 (sv) 1990-05-17
NO860576L (no) 1986-02-17
US4733731A (en) 1988-03-29
GB2175331B (en) 1987-11-11
SE8600745D0 (sv) 1986-02-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4662457A (en) Reversible underground piercing device
US6491111B1 (en) Rotary impact tool having a twin hammer mechanism
SE448179B (sv) Pneumatisk, reversibel, med slagverkan arbetande anordning
US5603383A (en) Reversible pneumatic ground piercing tool
US5695014A (en) Ram boring apparatus
SE509682C2 (sv) Cykliskt och hydrauliskt påverkningsdon
US4577793A (en) Powder charge operated fastening element setting device
US4347768A (en) Drilling tool for producing an undercut bore
JPH01284688A (ja) くい打ち穿孔装置
SE501988C2 (sv) Borrverktyg för borrning i jord och övertäckt berg
CA1069111A (en) Drill
SE501364C2 (sv) Vätskedriven sänkborrmaskin utformad med en uppslagare
US3179219A (en) Impact clutches
SE448180B (sv) Reversibel pneumatisk, med slagverkan arbetande anordning for drivning av hal i mark
US3942595A (en) Self-propelled percussive machine for boring holes
SE469185B (sv) Slagkolv foer saenkborrmaskin
US6923270B1 (en) Pneumatic impact piercing tool
US3169585A (en) Power operated rotary impact tool
US4785898A (en) Device for making holes in soil
US6910326B2 (en) Cleaning device for the cleaning of a spin rotor and scraper element
FI56722C (fi) Hydraulisk borrmaskin speciellt bergborrmaskin
SE456858B (sv) Eldroersvapen med roterande batteri och hoeg eldhastighet
SU802466A1 (ru) Пневматическое устройство ударногодЕйСТВи дл пРОХОдКи СКВАжиН B гРуНТЕ
SU1735507A1 (ru) Пневматическое реверсивное устройство ударного действи
SE457423B (sv) Pneumatisk slagmekanism

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8600745-7

Effective date: 19920109

Format of ref document f/p: F