SE448170B - Forfarande vid blasning av gas underifran i ett raffineringskerl med smelt stal - Google Patents

Forfarande vid blasning av gas underifran i ett raffineringskerl med smelt stal

Info

Publication number
SE448170B
SE448170B SE7910186A SE7910186A SE448170B SE 448170 B SE448170 B SE 448170B SE 7910186 A SE7910186 A SE 7910186A SE 7910186 A SE7910186 A SE 7910186A SE 448170 B SE448170 B SE 448170B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
plug
hole
molten steel
vessel
refining vessel
Prior art date
Application number
SE7910186A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7910186L (sv
Inventor
S Iwaoka
H Kaito
S Anzai
S Ushigome
Y Watanabe
N Mimura
Original Assignee
Kawasaki Steel Co
Tokyo Yogyo Kk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP15686978A external-priority patent/JPS5585638A/ja
Priority claimed from JP15687178A external-priority patent/JPS5585640A/ja
Priority claimed from JP15687078A external-priority patent/JPS5585639A/ja
Application filed by Kawasaki Steel Co, Tokyo Yogyo Kk filed Critical Kawasaki Steel Co
Publication of SE7910186L publication Critical patent/SE7910186L/sv
Publication of SE448170B publication Critical patent/SE448170B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22DCASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
    • B22D1/00Treatment of fused masses in the ladle or the supply runners before casting
    • B22D1/002Treatment with gases
    • B22D1/005Injection assemblies therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)

Description

als 20 25 30 35 NO 448 1,70 s ningsöppning 2 som genomlöper bottnen l'. En porös plugg 5 med en form som just passar till gasblåsningsöppningen 2 och till- verkad av poröst eldfast material är löstagbart insatt i gasblås- níngsöppningen 2 från utsidan av bottnen l'. Den porösa pluggen 3 har en sådan permeabilitet (d v s porositet), att den tillåter passage av en gas men inte ett smält stål; När smält stål U tap- pas i raffineringskärlet¶l, förhindras därför det smälta stålet 4 av den porösa pluggen 3 från att flyta ut från raffineringskär- let l. När en gas med ett tryck av över det statiska trycket hos det smälta stålet H blåses underifrån, såsom visas av pilen 5 på ritningen genom den porösa pluggen 3 in i det smälta stålet Å ie ändamål att.raffinera det smälta stålet 4 i raffineringskärlet l, omröres det smälta stålet H i raffineringskärlet 1 och rafifiäneras' av gasen som blåses genom den porösa pluggen 3. Sedan, när gas- ,_V2w _- bläsningen avbrytes, förhindras det smälta stålet H i raffinerings-, kärlet llav den_porösa pluggen_j från att flyta ut från raffine~ ringskärlet lgv i en a I ' a i.
Såsom ovan nämnts flyter det smälta stålet Ä i raffineringsf kärlet l aldrig ut genom den porösa pluggen 3 före gasblåsningen och även efter avbrytande av gasblåsningen genom användning av ett raffineringskärl 1 utrustat med en porös plugg 3 i bottnen. Det är därför möjligt att avbryta gasbläsningen under raffineringen.
Enär permeabiliteten,¶d-v s porositeten) hos den porösa plug- gen beror på materialets partikelstorlek, bränningstemperaturen och andra framställningsförhâllanden, är det nödvändigt att nog- grant reglera framställningsbetingelserna, som ovan nämnts, vid tillverkningen av en porös plugg, vilket gör framställningskostna- derna högre. Vidare tenderar en lätt ändring av framställningsbe- tingelserna att förorsaka variationer i permeabiliteten hos den framställda porösa pluggen. Vid användning av porös plugg med en permeabilitet som är över ett visst värde, kan besvär uppstå, var- vid smält stål kan flyta ut genom den porösa pluggen från raffi- neringskärlet. Eftersom mängden gas som bläses genom en porös plugg är begränsad till en viss utsträckning, är det omöjligt att blåsa en gas med en hög strömningshastighet in i smält stål, Som en lös- ning på denna olägenhet är ett förfarande känt, vilket omfattar insättandet av ett flertal porösa pluggar in i bottnen på raffine- ringskärlet och blåsning av en gas samtidigt genom dessa flertal av porösa pluggar. Denna metod är emellertid problematisk med hänsyn till ekonomi och säkerhet. Vidare enär den porösa pluggen lätt kan Cl (n 10 15 25 30 “ brytas av;,bör insättanuet därav i 5 448 170 bottnen mycket noggrant genom-_ föras, vilket erferdrar en lång tid för ersättandet av en porös plugg och därför leder till låg driftseffektivitet hos raffinerings-g Ikärlet. g En annan_konventionell metod för blâsníng av en gas underi- från in i ett smält stål i ett raffineringskärl är känt, vilken bomfattar användning av ett raffineringskärl försett med ett gas- blåsningshâl i bottnen och bläsning av en gas genom gasbläsnings-- hålet in i det smälta stålet i raffineringskärlet. Gasbläsnings- hålet i raffineringskärlet; som användes i ovannämnda konventio- nella förfarande för bläsning av en gas har en diameter av från ca l0 mm till ca 20 mm. Det är därför möjligt att blåsa gasen med en hög strömningshastighet in i smält stål i raffinerïngskär- let. _ I f " ' I ovannämnda konventionella metod för blåsning av en gas flyter emellertid det smälta stålet i raffineringskärlet ut, sä- vida icke före gasblåsningen och efter avbrytandet av gasblås- ningen raffineringskärlet vältes, så att hålet blir högre i läge än den smälta stålnivån i raffineringskärlet. För detta ändamål är det nödvändigt att installera en típpningsanordning för raffi- neringskärlet, vilket erfordrar höga installationskostnader. Vi- _dare om starten av gasblåsningen in i det smälta stålet inte nog-du grant associeras med tidpunkten för starten av tippningen av ra- finneringskärlet, flyter det smälta stålet ut från hålet och kan förorsaka allvarliga skador.
Under sådana omständigheter har det blivit ett krav för ut- veckling av en metod för blåsning av en gas underifrån in i smält stål i ett raffineringskärl, vilket före gasblåsningen och efter avbrytandet av gasbläsningen, tillåter en lätt och säker kvar- nållning atv-smalt stål i raffineringskäriefwså att det hindras från att flyta ut frân gasblåsningsöppningen, som är åstadkommen i bottnen av kärlet, tillåta blåsning av gasen i stora kvantiteter ' in i smält stål i-raffineringskärlet-och möjliggöra att fritt ut- välja en strömníngshastighet för gasen som skall blåsas men en sådan metod har ännu inte uppfunnits. _ _ u Det huvudsakliga ändamålet med föreliggande uppfinning ar därför att åstadkomma en metod för blâsning av en gas underifrån in i ett smält stål i ett raffineringskärl, vilket tillåter lätt och säker kvarhállning av det smälta stålet i raffineringskärlet och förhindrar det att tränga in i en gasblåsningsöppning, åstad- kommon i bottnen av kärlet före gasblåsningen och efter avslutandet 'J'l 10 15 l-J ' 'JI 04 CJ1 40 448 170- a * nr gusblusningen.
Ett annat ändamål med upyfinningen är att åstadkomma en metod :ör blâsning av gas underifrån in i smält stål i ett raffinerings- ' , vilket tillåter blåsning av en gas i stora kvantiteter och lritt val av strömningshastighet av gasen som skall bläsas.
Enligt uppfinningen åstadkommes ett sätt för bläsning av en ! gas underifrån in i en stålsmälta i ett raffineringskärl, varvid uppfinningen kännetecknas av att man använder ett raffineringskërll som innefattar åtminstone en gasblåsningsöppning àstadkommen i botten och en plugg i form av en stympad korn som passar i gas- bläsningsöppningen och som är löstagbart insatt i gasblâsningsöpp- ningen från utsidan av bottnen, och som har ett litet hål med en diameter inom området av från 0,5 till 6,0 mm och en längd_iÉom omrâdet från 60 till 700 mm; att den övre änden av det lilla hå- let tillstängs av pluggen in i kärlet med en kornig tätning som ä t att avlägsna genom trycket från den blåsta gasen, varige- nom tillförsäLras att man förhindrar under itappningen av smält stål i kärlet från att tränga in.i det lilla-hålet; att en gas' blàses underifrån med ett tryck av över det statiska trycket hos det sma1ta sta1ef efter iuappningen av det smälta stålet 1 karlar; varigenom nämnda tätning omedelbart avlägsnas frö att kunna åstad- komma den föreskrivna gasblâsningcn in i det smälta stålet i kärlet att penetrera genom sin tygd det lilla hålet hos pluggen för att stelna i det lilla hàlet och därigenom stänga till det lilla hålet och ti1lförsäkra_förhindrandc av att det smälta stålet i kärlet flyter ut från kärlet. g 7 g 7 För att underlätta förståelsen av uppfinningen kommer denna nedan att beskrivas under hänvisning till bifogade ritningar, där fíg. 1 är en scnematisk sektion visande ett konventionellt raffi- neringskärl försett med en porös plugg i bottnen använd för blås- ning av en gas underifrån in i det smälta stålet, fig. 2 är en sche- matisk sektion visande en utföringsform av raffineringskärlet som användes enligt föreliggande unpfinning för blåsning av en gas un- derifrån in i en stålsmälta i raffineringskärlet,_fig. 3_är en par- tiell förstorad sektion.visande insättningen av-pluggen in i gas- blåsningsöppningen som_är åstadkommen i bottnen av raffineringskär- let som är visat i fig..2, fig. R är en partiell förstorad sektion visande en utföringsform av pluggen som är insatt i glasblåsnings-» öppningen som är âstadkommen i bottnen av raffineringskärlet enligt 'Jl 10 15 UI U1 40 448 170 år) afilllàn 'Jl . 2, fi¿.'Ü är en partiell förstorad sektion visande i som är insatt i gasbläsningsöppningen som av raffineringskärlet som är visat i fig.g ig. 6 är en partiell förstorad sektion visande en ytterligare utföringsform av pluggen som är insatt i gasblâsningsöppningen nstadkommen i bottnen av raffineringskärlet enligt fig. 2. Fig. 7 ar en schematisk sektion visande en annan utföringsform av raffi~ neringskärlet använt enligt uppfinningen för blâsning av en gas underifrån in i smält stål i raffineringskärlet och, fig. 8 är en partiell förstorad sektion visande en ytterligare utföringsform av raffineringsk rlet som används enligt uppfinningen för att blå- ä sa en gas underifrån ingi smält stål i raffineringskärlet. Från -den synpunkten som anföres ovan har intensiva studier utförfiàflför att lösa ovannämnda problem som uppstår vid blâsning av en gas un- derifrån in i smält stål i ett raffincringskärl, vilket före gas- blâsningen och efter avslutandet av gasblåsningen tillåter lätt och säkert ett förhindrende av att smält stål i raffineringskärlet~ flyter ut från gasbläsningsöppningen som är åstadkommen i bottnen av kärlet, tillåter blâsning av gas i en stor kvantitet in i smält tål i raffineringskärlet och säkerställer att man kan fritt ut- välja-en strömningshastighet hos gasen som skall blåsas. Till följd, därav har ett förfarande för blâsning av en gas underifrån in i smält stål i ett raffineringskärl utvecklats, vilket kännetecknas av att man använder ett raffineringskärl som inkluderar åtminstone en gasblâsningsöppning, åstadkommen i bottnen och en plugg som har nämnda gasblåsningsöppning, formen av en stympad korn som passar 1 .voch som är löstagbart insatt i gasblåsningsöppningen från utsidan av bottnen, vilken har ett litet hål med en diameter inom området från 0,5 till 6,0 mm och en längd inom området av från 60 till 700 mm; att toppänden av det lilla hålet i pluggen tillstängs med en kornformig tätning som är lätt att avlägsna genom trycket hos den blåsta gasen, varigenom tillförsäkras att man fönhindrar under itappningen av smält stål i kärlet från att tränga in i det lilla hålet; att gas blâses underifrån med_ett tryck av över det statiska trycket hos det smälta stålet, sedan det smälta stâlctiitatpats i kärlet, varigenom omedelbart tätningen avlägsnas för att åstadkomma föreskrivna gasblâsníngen in i det smälta stålet och att gasblásningen efter avbrytandet förorsakar att en del av det smälta stålet i kärlet penetrerar genom sin tyngd det lilla hålet i pluggen för att stelna i detta häl och därigenom tillstänga |.4 CJ 16 20 25 55 NO 448 170m hålet för.att tillförsäkra förhindrande av_att det smälta stålet* flyter ut från kärlete 7 7 V gg Förfarandet för blåsning av en gas underifrån in i smält stål som är itappat i ett raffineringskärl enligt föreliggande uppfin- ning beskrives nedan med hänvisning till ritningarnaÅ g Fig. 2 är en schematisk sektion som illustrerar en utförings- form av raffineringskärlet som användes enligt uppfinningen för blåsning av en gas underifrån inei smält stål som är itappat i raffineringskärlet enligt föreliggande uppfinning. I fig. 2 visas ett raffineringskärl 6 som har en botten 6' och sidoväggar 6", varvid både bottnen 6' och sidorna 6" är utförda med eldfast mate- rial och täckta av en skyddande stålplåt över den yttre ytan.
Bottnen 6* i raffineringskärlet 6 är försett med en gagglås- ningsöppning 7, som genomlöper botten 6'. Gasblåsningsöppning 7 är bildad såsom visas i fig. 2 och fig, 3 av en ringformig eld- fast kropp 7Y. Gasblåsningsöppningen 7 vidgar sig från insidan till utsidan av bottnen 6' och den övre änden av gasblâsningsöpp- ningen 7 kommunicerar med den-inre ytan av-bottnen 6' med en mel- lanliggande mjuk kurva. I gasblåsningsöppningen 7 är en plugg 8 löstagbart insatt från utsidan av bottnen 6', så att övre änden av pluggen 8 är placerad vid ett läge lägre än den inre ytan av bottnen 6'. Pluggen 8 har formen av en stympad korn och passar till öppningen 7. Pâ detta sätt bildas en urtagning 12 vid den övre än- den av pluggen 8 som bottenyta på pluggen 8. H I pluggen 8iär ett litet hål 9 som passerar genom pluggen ut- bildad längs dess centrala_axel. Det lilla hålet 9 kan bildas an- tingen genom borrning av pluggen 8 såsom visas i fig. 3 eller genom innebäddning av ett metallrör 10, tillverkat av rostfritt stål el- ler av vanligt stål längs den centrala axeln hos pluggen 8 såsom visas i den partiellt förstorade sektionen enligt fig. 4. När det lilla hålet 9 bildas genom inbäddning av metallröret 10, kan metall- röret 10 sträcka sig från bottenytan av pluggen 8. Det är därför möjligt att utnyttja denna utskjutande del av metallröret 10, när man förbinder ett gasmatningsrör till pluggen 8, och på detta sätt åstadkommer- en för-delcmea enilätt förbinaning. Det lille hålet 9 i åstadkommet i pluggen 8 bör ha en sådan diameter och en sådan längd att det tillåter smält stål att penetrera in i det lilla hålet 9, så ett det Steiner omedelbart försett tillelute hålet manligt de resultat som erhållits av ett flertal prov, som har utförts med avseende på den lämpliga diametern och längden hos detlilla hålet 9 10 15 Il UI 7 448 170 ha en diameter inom området från 0,5 - 6,0 mm och en längd inom omrâdet frän 60 till 700 mm beroende på den valda diametern hos det lilla hålet 9. _ Figt 3 är en partiell förstorad sektion visande insättningen av pluggen 8 i gasblåsningsöppningen 7, som är åstadkommen i bott- J nen 6'. Såsom visas i fig. 5 placeras en kornformig tätning ll i 0 urtaget 12 som bildas på den övre delen av gasblåsningsöppningen 7 med en övre ändeytan av pluggen 8 som bottenyta. Tätningen ll tillsluter övre ändöppningen av det lilla hålet 9 och förhindrar på så sätt under itappningen av smält stål i raffineringskärlet 6 att det smälta stålet tränger in i det lilla hâlct 9.
Tätningen ll bör ha en partikelstorlek som är större äQ_gia- emetern av det lilla hålet 9, så att den korniga tätningen ll inte y faller in i hålet 9 i pluggen_8. Materialet i tätflinëefl 1l_PÖ? Ha Så- dana egenskaper att, när itappningen av det smälta stålet i raffi- neringskärlet 6 förhindrar det smälta stålet från-att penetrera tätningen ll i urtaget 12 genom att bilda en tunn sintrad film ge- nom effekten av värme av den ifyllda stålsmältan och vid blåsning av en gas genom det lilla hålet 9 i pluggen 8, vilket nämns senare in i raffineringskärlet 6 är lätt att ta bort under effekten av trycket av den blåsta gasen. Som material i packningen ll användes magnesiäklinker , kromit, spånavfall eller kiseldioxídsand och med magnesiaklinker som det elektriska skiktet i urtaget 12 åtminstone ett av kromit, spånavfall och kiseldioxidsand staplas upp i skikt. 0 Packningen ll som är placerad i urtaget 12, bör företrädesvis ha en total tjocklek av från 10 till 150 mm. Vid en total tjocklek av packningen ll av under 10 mm kan inte en effekt som packning erhållas, under det att med en total tjocklek av tätningen ll av över 150 mm erfordras ett mycket högt tryck på den blåsta gasen för att avlägsna tätningen ll vid blåsningen av gasen genom det lilla hålet 9 som beskríves senare; _ Enligt förfarandet för blâsning av en gas enligt uppfinningen' insättes en plugg 8 med ett litet hål 9 täckt med murbruk på dess yttre sidor i gasblâsningsöppningen 7 från utsidan av bottnen 6' av raffineringskärlet 6, sedan placeras tätningen ll i urtaget 12 som är bildat pâ den övre delen av gasblâsningsöppningen 7 med övre åndytan av pluggen 8 som bottenyta för att stänga till övre ändöpp-I ningen av det lilla hålet 9, som är anordnat i pluggen 6 och sedan~ ítappas ett smält stål i raffineringskärlet 6. Eftersom den övre »a 10 15 PJ UW u: U» 10 448170 o änden av hålet 9 i pluggen 8 är tillstånd genom tätningen 11, förhindras det itappade stålet från att tränga in i hålet 9.
I ändamål att raffinera det smälta stålet i raffineringskärlet 6 blâses sedan en gas med ett tryck av över det statiska trycket hos det smälta stålet underifrån genom hålet 9 i pluggen 8 in i det smälta stålet. Eftersom tätningen 11 som tillstänger den övre ändöppningen av hålet 9 ögonblíckligen avlägsnas av den blåsta gasens tryck blåses gasen genom hålet 9 i pluggen 8 med en tillräckligt hög strömningshastighet in i det smälta stålet och sålunda omblandas det smälta stålet i raffineríngskärlet 6 av den blåsta gasen med tillräckligt hög strömningshastighet och blir effektivt raffinerat. I _ W 1 e När blâsningen av gasen sedan avbrytes, penetrerar en-del av det smälta stålet i_raffineringskärlet 6 genom sin tyngd hålet 9 i pluggen 8, kyles och stelnar i hålet 9 och tillstänger sålunda det lilla hålet 9;-varigenom det smälta stålet i raffineringskär- let säkert förhindras att flyta ut.- Raffineringskärlet 6 flyttas sedan av en icke visad kran till g¿utplatsen och det raffinerade smälta stålet tappas genom ett gjutningsmunstycke (icke visat) anordnat i bottnen o' i raffinerings- kärlet 6 in i en icke visad gjutform. Efter slutförandet av det smälta stålet drageslpluggen B bort från gasblåsningsöppningen 7, som bildas i bottnen 6' i raffineringskärlet 6 och en ny.plugg 8 sattes in i gasblâsningsöppningen 7ei bottnen 6' för nästa raffi- neringsoperation. Pluggen 8 kan mycket lätt ersättas inom ca 10 min.
Pig. 5 är en partiell förstorad sektion visande en annan ut-_ föringsform av den plugg som användes enligt förfarandet enligt föreliggande uppfinning. i detta fall har en plugg 13 visad i fig. ü en form av en stympad korn såsom vid pluggen 8 som beskrivits o- ven under hänvisning till fig; 2 och 3 och är försedd med ett litet àal 9, som passerar genom längs dess centrala axel. Ett spiralfor- mat kylrör 14 är inbäddat i den lägre delen av pluggen 13 såsom framgår av rig. 5; så att den omger hålet 9. Den övre änden läa av kylröret lä år förbundet med ett kylvattenmatningsrör 15, som sträcker sig nedåt från bottnen l3a hos pluggen och hos pluggen 13 ~uh den lägre änden lflb hos kylröret lä är förbundet med ett kyl- ventenavloppsrör 16, som sträcker sig nedåt från botten lša hos pluggen 13. Pluggen 15 med ovannämnda konstruktion och täckt med zurbruk på dess yttre sida insättas i_gasblâsningsöppningen 7 från utsidan av bottnen 6' hos raffineringskärlet 6. Kylvattenínmatnings- v~'\'~ 10 15 20 25 30 35 H0 _ 9 _V 448 170 röret l5~och kylvattenavloppsröret 16 är förbundet med en icke vi- sad kylvattenkälla och kylvattnet církuleras i kylvattenröret lb, in som omger det 1i11a'hå1et 9 1 piuggen 13 för ett fereere: kyie den lägre delen av hålet 9. Vid användning av pluggen 13, såsom visas i fig. 5 kyles det smälta stålet som har penetrerat hålet 9 efter avslutandet av gasblåsningen effektivt och stelnar i hålet “ 9, för att stänga till detta. I pluggen 13, såsom framgår av fig. 5, kan därför hålet 9 ha en relativt stor diameter.och en relativt iiten 1ängd.c f _ '* "' Fig; 6 är en partíellt förstorad sektion som visar en ytter- ligare utföringsform av pluggen som används i förfarandet enligt föreliggande uppfinning, I detta fall bildas hålet 9 i pluggen 17, såsom framgår av fig. 6 på samma sätt som plugg 8 visäfifli fig.i 4 genom inbäddning av ett metallrör 10, tillverkat av en metall såsom rostfritt stål och ett ordinärt stål längs den centrala axelng hos pluggen 17. Metallröret 10 gårnedåt från bottnen l7a hos pluggen 17. Runt den lägre delen av metallröret lö är ett inre rör 18 för luftkylning och ett yttre rör 19 för luftkylning anordnat koncen- 'trisxt med_mete11rör lo, med det yttre röret 19 för luftkylning arrangerat ytterst. Det yttre röret 19 för luftkylning är förbundet med ett rör 20 för inmetning ev kyllufc. Det inre röret 18 för.ky1+ luft är försett med ett flertal hål 21 utmed dess periferi. Den h kylluft som matas från röret 20 från kylluftsinmatningen in i°det'6 yttre röret 19 för kylluft sprutas in i det inre röret 18 för kyl- luft, såsom framgår av pilen på ritningen, genom mångfalden av hål 21, som är anordnade på periferfilhos det inre röret 18 för kyl-6 luft, för att kyla den lägre delen av metallröret 9 och sedan av- lämna till utsidan från den lägre änden av det inre röret l8"för kylluft, såsom framgår av pilen på ritningen. Pluggen 17 med ovan- nämnda konstruktion och täckt med murbruk på dess yttre sida insät- tes i gasblåsningsögpningcn 7 från utsidan av bottnen 6' hos raffi- neringskärlet 6 och röret 20 för inmatning av kylluft är förbundet med en kylluftskälla (icke visad). Den lägre delen av metallröret I 10 är forcerat kylt genom cirkulering av kylluft i det inre röret 18 för kylluft och det yttre röret 19 för kylluft som omger metall- röret 10. Vid användning av pluggen 17 som visas i fig} 6 såsom i fallet vid användning av plugg 13 visad i fig. 5 är det smälta stå- let som penetrerat metallröret 10 efter fullständígandet av gas- blåsningen effektivt kylt och stelnat i metallröret 10 för att stänga till metellröret 10. ' 10 15 20 30 bl UI 448 170m p_,O Såsom beskrives ovan under hänvisning till fig.l5 och 6 är det genom forcerad kvlning av den delen av pluggen som omger hålet möjligt att välja en kombination av en diameter och en läns! hos :ålet inomettnær vidsträckt område än fallet var utan forcerad kylning av den del av pluggen som omger hålet d v s inom ovannämn- da område av för diametern från 0,5 till 6,0 mm och att längden skulle vara från 60 till 700 mm, vilket sålunda utgör ett av kän- ïnetecknen hos förfarandet enligt föreliggande uppfinning.
En ytterligare'utföringsform av förfarandet enligt föreliggan- de uppfinning skall beskrivas nedan. Fig, 7 år en schematisk sek- tion som visar en annan utförïngsform av raffineringskärlet som _ användes enligt förfarandet enligt föreliggande uppfinningåkgvå gas- blåsningsöppningar 7a Och 7b bildas med ett föreskrivet avstånd i bottnen 7' hos raffineringskärlet 6, Pluggar 8a resp Bb är båda försedda med ett litet hål 9 och insatta i gasblâsningsöppningarna ?a och 7b. Urtagen l2a och l2b bildas med toppåndytan av pluggarna Ba och db som bottenytor på de övre ändarna av gasblâsningsöppning- arna 7a och Tb och tätningar lla och llb tillverkade av något av ovannämnda material är i förväg placerade i dessa urtag l2a och l2b.
De övre ändöppningarna hos resp hål 9 som är åstadkomma i pluggarna ta och 8b är tillslutna genom packningarna lla och llb och förhind- rar sålunda under itappningen av smält metall i raffineringskärlet 5 det smälta stålet från att tränga in i hålen 9.
Sedan raffineringskärlet 6 med den konstruktion som beskrivits ovan mottagit det smälta stålet inneslutes raffineringskärlet 6 ex- empelvis i en vakuumkammare (icke visad), och en gas blåses under- ifrån in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 hos pluggen 8a. Eftersom tätningen lla som stänger till den övre änd- äppningen hos hålet 9 ögonblickligen avlägsnas genom trycket hos den blåsta gasen blåses sålunda in i det smälta stålet i raffine- ringskärlet 6 genom hålet 9 i_pluggen 8a med en tillräckligt hög strömningshastighct och det smälta stålet i raffineringskärlet 6 emröres sålunda av den blåsta gasen; vilket tillåter vakuumavkol- níngsbehandling av det smälta stålet. Når gasblåsníngen genom hålet k hos pluggen Ba avbrytes efter avslutandet av vakuumavkolningsbe- handlingen penetrera1=en del av det smälta stålet i raffinerings- kärlet 6 genom tyngdkraften det lilla hålet 9 hos pluggen 8a och kyles och stelnar i hålet 9, för att stänga till hålet 9. Sedan av- lägsnas raffineringskärlet 6 till utsidan av vakuumkammaren och ef- 10 15 20 ZÉ Bb 35 H0 'ell ' 448 170 ter tillsats av regleringsmedel för reglering av den kemiska sam- mansättningen och andra tillsatser till det smälta stålet i öppna luften blåses en gas underifrån in i det smälta stålet genom hå- let 9 hos den andra pluggen 8b. Eftersom tätningen llb som stängeri till den övre ändöppningen av hålet 9 ögonblickligen avlägsnas genom trycket av den blåsta gasen, blåses gasen in i det smälta g stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 hos pluggen 8b med en tillräckligt hög strömningshastighet och sålunda omröres det smälta stålet i raffineringskårlet 6 av den blåsta gasen och till- låter raffinering i öppen luft. Då gasblåsningen genom hålet 9 i pluggen Bb avbrytes efter slutförandet av raffineríngen i öppen luft, penetrerar en del av det smälta stålet i raffineringskärlet' 6 genom sin tyngd in i hålet 9 hos pluggen 8b och kyles oabfstel- nar i hålet 9 för att stänga till detta. Sedan flyttas raffine- ringskärlet 6 till gjutanläggningen och det raffinerade smälta stålet tappas i en gjutform. g 6 9Såsom'beskrives ovan tillåter insåttandet av två pluggar Ba och 8b i raffíneringskärlet 6 tvåstegsraffinering inkluderande ett avbrott av gasblåsningen i det smälta stålet. Antalet pluggar där inte begränsat till två, utan vilket antal som helst kan an- vändas genom insättning, om sâ infordras. Exempelvis såsom visas i den partiellt-förstorade sektionen av bottnen av raffinerings- kärlet i fig. 8, kan tre pluggar 8a, Bb och Bc vardera med ett 7 hål 9 insättas i bottnen 65 hos raffineringskärlet 6 och tätningar lla, llb och llc kan placeras i resp urtag l2a, l2b och l2c, som bildas på de övre_åndarna av pluggarna 8a, 8b och Bc; I detta fall är det möjligt att tillämpa en trestegsraffinering inklu- derande två avbrott av gasblåsningen i det smälta stålet; _ Såsom nämnts ovan tillåter insättandet av ett flertal pluggar» i bottnen 6' hos raffineringskärlet 6 inte endast en. flerstegs- 7 raffinering utan också provtagning av smält stål under raffine- _ringen.
Fallen då en packning ll,som användes för att på förhand tillstänga övre ändöppningen av de små hålen 9,också pluggen 8 insättes i bottenvåggen 6' hos raffineringskärlet 6 har beskri- vits ovan men beroende på anläggningens planering är det möjligt att använda gasen som blåst genom hålet 9 hos pluggen 8 i ställett för ovannämnda tätning ll. I detta fall blåses en gas på förhand före itappningen av smält stål in i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 också pluggen 8 och det smälta stålet itappas i raffine- 10 15 20 25 30 35 H0 448 170 ringskärlét 6 under kontinuerlig glasblâsning. Sedan utföres den föreskrivna raffineringen genom omblandning av det smälta stålet med den kontinuerliga blåsta gasen. Efter avslutandet av raffine- ringen genom avbrytande av gasblåsningen penetrerar en del av det smälta stålet i raffineringskårlet 6 hålet 9 hos pluggen 8, vilket kyles och stelnar i hålet 9 och tillstänger således det- ta.~ -.. - 5 - - .'.. l2:V..V Förfarandet enligt föreliggande uppfinning kommer nedan att 6 beskrivas mera i detalj och med hjälp av exempel.
Exemgel l , Ett raffineringskärl 6 med en plugg 8 med den form som visaså i fig. 3 insättes i bottnen 6'. Baffineríngskärlet 6 hade en kapa- citet som var i stånd att mottaga 50 ton smält stål och b6ttnen 76' hade en tjocklek_av N50 mm. 0 n Pluggen 8 var tillverkad av eldfast material med hög alumi- niumhalt och ett litet nål 9 var utformat direkt i pluggen 8. Hå- let 9 hade en diameter av 5.0 mm och en längd av BUU mm. I ett urtag bildat vid övre ändytan av pluggen 8 som bottenyta placera- des 5,2 kg magnesiaklinker med en partikelstorlek av från 3,5 - 5,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 8,3 kg kromit med en partikelstorlek av 0,1 - 2,0 mm och sedan ü0,0 kg svarvspån stap- lades 1 skikt för att bilda tatningen 11, Sedan itappades 50 ton smält stål, som hade utsatts för för- avkolning genom en raffinering igen elektrisk lfiäsbådåflâfl, í Pfiffí~ neringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet 6 iden va- kuumkammare för att tillämpa en vakuumavkolning på det smälta stålet i raffineringskärlet 6. Under vakuum blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 i pluggen 8 under tryck av 6,0 kg per cmz och med en strömningshastighet av 310 N liter per minut. Tätningen ll i urtaget 12 avlägsnades ögon- blicklígen av trycket av argongascn som påblâstes. Argongasen blås- tes kontinuerligt under tryck av från 6.0 till 6.5 kg/cm och med en strömningshastighet av från 300 -.B30 N liter/min under 20 min.
Efter avslutandet av ovannämnda vakuumavkolning frigjordes vakuum- kammaren för öppen luft och argcngasen blåstes kontinuerligt i öppen luft under tryck av 1,1 kg/cm2 och med en strömningshastighet av 15 N liter per min under 20 min, för att åstadkomma kemisk reglering av sammansättningen, dcoxidation och annan raffinering.
Efter avslutandet av ovannämnda raffinering, då argongasblåsningen avbröts penetrerade en del av det smälta stålet i raffineringskär- 10 15 20 25' 30 55 40 -13- 448 170 let 6 hålet 9 hos pluggen 8, vilket kyldes och stelnade i hålet 9 och tillstängde sålunda detta. Sedan flyttades raffineringskär-_ 6 let 6 till över en gjutform och det smälta stålet tappades i gjut- formen genom ett tappningsmunstycke, som var anordnat i bottnen 6' hos raffineringskärlet 6.* Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 8 från bottnen 6' ffån det tömda-raffineringskärlet 6 och utsätta det för en inspektion. I överensstämmelse med resultatet av inspektionen observerades ingen skada på pluggen 8 och hålet 9 med en längd av 340 mm tillslöts fullkomligt av stelnat stål över en längd av 220 mm från dess övre ände räknat, I 2 6 Exempel 2 6 _ Ett raffineringskärl 6 liknande det som användes i exempel l användes utom vad beträffar en plugg 8 insattes med en form som .framgår av fig. U.
Pluggen 8 var tillverkad av eldfast material med hög alumi- niumoxidhalt och ett litet hål 9 bildades genom inbäddning av ett, metallrör 10 tillverkat av rostfritt stål) Hålet 9 hade en diame- ter av 3,0 mm och en längd av BUU mm. I ett urtag 12 bildat vid övre ändytan av pluggen 8, som bottenyta placerades 3,0 kg magne- siaklinker med en partikelstorlek av från 3,5 till 5,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 8,1 kgkronñt med en partikelstorlek av ¿l. 0,1 - 2,0 mm, vilka skikt staplades såsom tätning ll.
Sedan itappades 50 ton smält stål som hade varit utsatt för en föravkolning genom en raffinering iden elektrisk bågljusugn, i raffineringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet 6 i en vakuumkammare för att tillämpa en vakuumavkolning på det smäl- ta stålet i raffineringskärlet 6. Under vakuum blåstes argongas in i det smäiuaesuäiet i y-affirieringskäriet 6 genom de: lilla hå- H let 9 i pluggen 8 under tryck av 6,0 kg/cm2 och en strömningshas- H tighet av 310 N liter per minut. Tätningen ll i urtaget 12 avlägs- nades ögonblickligen genom trycket av argongasen, som sålunda blåstes in. Argongasen blåstes kontinuerligt under tryck av 6,0 - 6,6 kilogram/cma och med en hastighet av 310 - BUO N liter per minut under 25 mini Efter avslutandet av ovannämnda vakuumavkol- ningsraffínering frigjordes vakuumkammaren mot öppna luften och argongas blåstes kontinuerligt i öppen luft under tryck av l,l kg/ Cm2 och med en strömningshastighet av 25 N liter/min under 25 min lför att åstadkomma inställning av den kemiska sammansättningen, deoxidering och andra_raffineringsoperationer. Efter avslutandet 10 15 20 25 30 35 ;i14,_ 448 170 av ovannämnda raffinering, penetrerade en del av det smälta stå-_ let i raffineringskärlet 6 de hålet 9 hos pluggen 8, sedan argen- gasblåsningen var avbruten. Stålet i hålet 9_kyldes och stelnade och på detta sätt tiiisiots hålet 9. sedan flyttades raffine- ringskärlet 6 till över enlgjutform och det smälta stålet tappades i gjutformen genom ett taopningsmunstycke, anordnat i bottnen 6' i raffineringskärlet.6.l då .
Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 8 från bottnen 6' hos det tomma raffineringskärlet 6 och utsattes för en inspektion. I överensstämmelse med resultatet av denna inspektion kunde konstateras, att ingen skada på pluggen 8 hade åstadkommits och hålet 9 med en längd av SMO mm var fullständigt tillslutet av stelnat stål över en långd_av 130 mm från den övre änden ochrdär- av. ¿ _ I e e f Exempel 3 _ _ _ _* e Ett raffineringskärl 6 som var likadant som det i exempel l användes enligt detta exempel. i i, , ' N ' A Pluggen 8 var tillverkat av eldfast material med hög aluminium- oxidhalt och ett hål 9 var bildat direkt i pluggen 8. Hålet 9 hade en diameter av 0;5 mm och en längd av 100 mm. I ett urtag 12 bildat vid övre ändytan av pluggen 8 som bottenyta placerades 2,0 kg mag- nesiaklinker med en partikelstorlek av 1,0 - 3,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 7,5 kg kromit med en partikelstorlek av 0,1 - 2,0 mm och sedan staplades 35,0 kg på svarvspån i skikt såsom tät- ning 11. t e ei e _ e e e sedan itappades so ton smält stål-som nade blivit utsatt för en föravkolning genom en raffinering i en elektrisk ljusbågsugn, i raffineringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet 6 i en vakuumkammare för att tillämpa en vakuumavkolning på det smälta stålet i raffineringskärletló. Under vakuum blåstes argongas in i smält stål i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 hos pluggen 8 un- der tryck av 8,0 kg/cmz och vid en strömningshastighet av ?OeN li- ter per minut. Tätningen_ll i urtaget 12 avlägsnades ögonblickligen genom trycket av den sålunda blåsta argongasen. Argongas blåstes kontinuerligt under tryck av 8,0 kg/cm? och vid en strömníngshas- tighet av från 65e- 70 N liter/minut under 27 min. Efter avslutandet av ovannämnda vakuumavkolningsraffinering frigjordes vakuumkammaren mot öppna luften och argongas blåstes kontinuerligt i öppen luft un- der ett tryck av 2,0 kg/cmz och vid en strömningshastighet av 10 N liter/min under 20 min, för att åstadkomma inställning av den kemis- ü 10 15 20 25 30 35 U0 448 170 ka sammansättningen, deoxidaticn_och andra raffineringsoperationer. 6- ig _ Efter avslutandet av ovannämnda raffinering, penetrerade en del av det smälta stålet 1'raffineringskär1et 6 na1et_9 nos p1ueeen.;e= 8, sedan argongasblåsningen avbrutits. Stålet i hålet 9 kyldes och sceinade och tilisiötsåiunaa hålet 9. sedanåflyttades raffi- neringskärlet till över en gjutform och det smälta stålet tappa- des i en gjutform genom ett gjutningsmunstycke, anordnat i bott- _nen 6' av raffineringskärlet in Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 8 från bottnen 6' hos det tomma raffineringskärlet 6 och utsattes för en inspektion. I enlighet med resultaten av inspektionen observerades ingen skada på pluggen 8 och hålet 9 med en liten diameterfigch med en längd av 100 mm var fullständigt tíllsluten av stelnat stål 5 över en längd av 20 mm från övre änden.
Exempel U , ,Ett raffineringskärl 6¶är lika med det i exempel 1 användes utom vad gäller bottnen 6', som hade en tjocklek av 700 mm. nPluggen 8 var tillverkat av eldfist material med hög alumini-“6 umoxidhalt och med ett hål 9 med en liten diameter som formades direkt i pluggen 8. Hålet 9 hade en diameter avå ,0 mm och en längd av~600 mm. I ett urtag 12 bildat vid övre ändytan av pluggen 8 som basyta placerades 3,5 kg magnesiaklinker med en partikelstor- lek av från 7,0 till 9,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 8,2 f kg kromit med en partikelstorlek av från 0,1 till 2,0 mm och sedan gstaplades 45,0 kg svarvspån i skikt såsom tätning ll. g Sedan itappades 50 ton smält stål, som hade utsatts för en föravkolning genom en raffineríng i en elektrisk bågljusugn, i raffineringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet 6 i en' 6 vakuumkammare för att tillämpa en vakuumavkolning på det smälta stålet i raffineringskärlet št Under vakuum blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 med en dia- meter i pluggen 8 under tryck av 5,0 kg/cmz och med en strömnings- hastighet av 550 N liter per min. Tätningen ll i urtaget 12 avlägs- nades ögonblickligen av trycket av argongasen som sålunda blåstes.6 Argongasen blåstes kontinuerligt under_tryck av från 5,0 till 5,5 kg/cmz och med en strömningshastighet av från 530 till 550 N liter/ min under 22 min. Efter avslutandet av ovannämnda vakuumavkolnings- raffinering frigjordes vakuumkammaren mot öppen luft och argongas blåstes kontinuerligt i öppen luft under tryck av 1,5 kg/cmz och vid en strömningshastighet av 2NQ N liter/min under 8 min för att 10 15 20 25 30 35 H0 448 170 +16. 5 0 âstadkomma.inställning-av kemisk sammansättning, deoxidation och andra raffineringsoperationer. Efter avslutandet av ovannämnda raffinering penetrerade en del av det smälta stålet i raffine* fiångskärlet-5 hålet 9 hos pluggen 8, när argongasblâsningen av- bröts. Stålet i hålet 9 kyldes och stelnade och tillslöt sålunda hålet 9. Sedan flyttades raffineringskärlet till över en gjutform och det smälta stålet tappades i gjutformen genom ett tappnings- munstycke som var anordnat i bottenväggen 6' hos raffineringskär- Iet 61 Efter avslutandet av-tappningen avlägsnades pluggen 8 från âottnen 6? hos det tömda raffineringskärlet 6 och utsattes för en inspektion. I enlighet med resultaten av inspektionen observera- des ingen skada på pluggen 8 och hålet 9 med en längd av 600 mm var fullständigt tillslutet av stelnat stål över ett djup av-560 mm räknat från den övre änden. ' 0 Exempel 5* I _ 0 _ g o Raffineringskärl 6 likadant som det i ekempel 2 användes utom vad beträffar bottnen 65, som hade en tjocklek av 700 mm.i 0 Éluggen 8 var tillverkad av eldfast material med en hög alu- miniumoxidhalt ochetthåI9næd liten diameter var bildat genom in- bâddníng av ett metallrör il0~tillverkat av rostfritt stål. Hålet 9 hade en diameter av 6,0 mm-och en längd av 600 mm. I ett urtag 12 bildat vid övre ändytan av pluggen 8 som bottenyta placerades 3,2 kg magnesiaklinker med en partikelstorlek av från 7,0 - 9,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 8,7 kg kromit med en partikel- storlek av från 0,1 till 2,0 mm och sedan staplades U8,0 kg svarv- spån i skikt som tätning llf Sedan itappades 50 ton smält stål som hade blivit utsatt för en föravkolning genom en raffinering i en elektrisk ljusbågsugn, i raffineringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet Gli en vakuumkammare för att tillämpa en va- kuumavkolning av det smälta stålet i raffineringskärlet 6. Under 'vakuum blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskär- let 6 genom hålet 9 hos pluggenfß under tryck av 5,0 kg/cm? och med en strömníngshastighet av 500 N liter per min. Tätningen ll i urtaget 12 avlagsnades ögonblickligen av trycket av den sålunda blåsta argongasen} Argongas blåstes kontinuerligt under tryck av. från 5,0 till 5,8 kg/cmz och med en strömningshastighet av från 500 till 530 N liter per minut under 50 min. Efter avslutandet av ovannämnda vakuumavkolníngsraffinering frigjordes vakuumkammaren mot öppen luft och argongas blåstes kontinuerligt i öppen luft un- der ett tryck av 2,0 kg/cm2 och med en strömningshastighet av 0 Û 10 15 20 25' 35 U0 4489 6170 200 N liter/min under 20 min för att åstadkomma reglering av den kemiska sammansättningen, deoxidation och andra raffineringsope- 'rationer. Efter avslutandet av ovannämnda raffinering penetrerade, en del av det smälta stålet i raffineringskärlet 6 hålet 9 med en liten diameter hos'pluggen 8, när argongasblåsníngen av- bröts. Stålet trängde in och kyldes och stelnade i hålet 9 och tillslöt detta. Sedan flyttades raffineringskärlet till över en gjutform och det smälta stålet tappades i gjutformen genom ett tappningsmunstycke anordnat i bottnen 6' hos raffineringskärlet 6. g .
Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 8 från bottnen 6' hos det tömda raffineringskärlet och utsattes för en Iinspektion. I enlighet med resultaten av inspektionen observera- des ingen skada på pluggen 8, och hålet 9 med en liten diameter med en längd av5600 mm var fullständigt tillslutet av stelnat stål över en längd av 500 mm räknat från dess övre ände.
.Exempel 6 g g Ett raffineringskärl 6,liknande det i exempel 2 utom vad gäl-_i ler kapaciteten som i detta fall var 100 ton smält stål och en tjocklek på bottnen 6' av 700 mm,användes.i Pluggen 8 var tillverkad av eldfast material av hög aluminium-_ oxidhalt och ett hål 9 med liten diameter var bildat genom inbädd-n ning av ett metallrör 10, tillverkat av rostfritt stål. Hålet 9 g hade en diameter av 6,0 mm och en längd av 600 mm. I ett urtag 12 bildat vid den övre ändytan av pluggen 8 som bottenyta staplades 3,4 kg magnesiumklinker med en partikelstorlek av från 7,0 till 9,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 8,5 kg kromit med en par- tikelstorlek av från 0,1 till 2,0 mm och sedan staplades ü5,0 kg svarvspån i skikt som tätning ll.
Sedan itappades 100 ton smält stål som hade varit utsatt för _ föravkolning genom en raffinering i en elektrisk ljusbägsugn, i raffineringskärlet 6 och sedan_för att tillämpa en avgasning av det smälta stålet i raffineringskärlet 6 blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 under vakuum genom hålet 9 med en liten diameter hos pluggen 8 under tryck av 5,0 kg/cmg och med en strömningshastighet av 500 N liter per mini Tätningen ll i urtaget 12 avlägsnades ögonblickligen genom trycket från argongasen, som blåstes in. Argongas blåstes kontinuerligt under tryck av från 5,0 till 5,8 kg/cm? och med en strömningshastighet av 450 till 500 , N liter/min under 20 min. Efter avslutandet av ovannämnda avgasnings- 10 20 I\¶ UI 30 35 40 448170 *mf _ v raffinering blåstes argongas kontinuerligt i öppen luft under ett tryck av 2,0 kg/cmz och med en strömningshastighet av 200 N liter per min under 8 min för att åstadkomma en inställning av den kemis- ka sammansättningen, deoxidation och andra raffineringsoperationer.
Efter avslutandet av ovannämnda raffineríng, oenetrerade en del av det smälta stålet i raffineríngskärlet 6 -hålet 9 hos pluggen “ 8, när argongasblåsningen avbröts¿ Stålet kyldes och stelnade i hålet 9 och inneslöts sålunda_i hålet 9. Sedan flyttades raffine- ringskärlet till över en gjutform_och det smälta stålet tappades. i gjutformen genom ett tappningsmunstycke som var anordnat i bott- nen 6' hos raffineringskärlet 6. 0 o , Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 8 från bottnen 6* hos det tömda raffineringskärlet 6 och utsattes-Sår en inspektion. I enlighet med resultaten av inspektionen observerades inga skador hos pluggen 8 och hålet 9 med liten diameter och med en längd av 600 mm var fullständigt tillslutet av stelnat stål ö- ver en längd av 580 mm från dess övre ände. s Exempel 7 _ _ 0 Ett raffineringskärl 6_med en plugg l3_med den form som visas i fig. 5 insatt i bottnen 6' användes. Raffineringskärlet 6 hade en kapacitet av 50 ton smält stål och bottnen 6' hade en tjocklek o av 400 mm. g 7 o a Plušåefl 13 var tillverkad av ett eldfast material med hög alumi- niumoxidhalt och ett hål 9 med en liten diameter var format direkt i pluggen 13. Hålet 9 hade en diameter av 3,0 mm och en längd av 200 mm. Ett spiralformigt kylrör lä inbäddat i den lägre delen av pluggen 15 för att_omge hålet 9 med en liten diameter hade en inre' diameter av 5,0 mm. I ett.urtag 12 format vid övre ändytan av plug- gen 13 som bottenyta var placerade 3,2 kg magnçsiaklinker med en partikelstorlek av från 3,5 till 5,0 mm och på skiktet av magnesía- klinker 8,3 kg av kromit med en partikelstorlek av från 0,1 till 2,0 mm och sedan var staplade 35 kg svarvspån i skikt såsom tät- ning ll. 4 i ' W o Sedan itappades 50 ton smält stål som var utsatt för en för- avkolning genom en raffinering i en elektrisk ljusbågsugn, i raffi- neringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärletš ii en va- kuumkammare för att tillämpa en vakuumavkolning på det smälta-stå- let i raffineringskärlet 6. Under vakuum blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 hos pluggen 13 under ett tryck av 7,0 kg/cm? och med en strömningshastighet av 1.: . -19+i E . 448 170 280 N liter per min. Tätníngen ll i urtaget 12 avlägsnades omedel- gbart av trycket i argongasen som sålunda blåstes in. Argongasen UI ,. blåstes kontinuerligt under ett tryck av från 3,6 till ü,8 kg)cm¿ och med en strömningshastighet av från 150 till 200 N liter per -min under 30 min. Efter avslutandet av ovannämnda vakuumavkolnings- raffinering frigjordes vakuumkammaren mot öppna luften och argon- gas blåstes kontinuerligt i öppen luft under tryck av 2,0 kg/cmc och med en strömningshastighet av 80 N liter/min under 20 min för att åstadkomma inreglering av kemisk sammansättning, deoxidation _ UI och andra raffineringsoperationer. Å andra sidan var den lägre de- len av hålet 9 var forcerat kyld genom cirkulering av kylvatten med en strömningshastighet av ca 3,0 N liter/min i kylröret lä hos pluggen 15. Efter avslutandet av ovannämnda raffinering\Eene- trerade en del av det smälta stålet i raffineringskärlet 6 hålet 9 hos pluggen 13, när argongasblåsningen avbröts. Stålet kyl- aes och steinaae i nålen 9 och tilisiön sålunda detta. sedan .fl-gp- tadesgraffineringskärlet 6 till över en gjutform och det smälta stålet tappades i gjutformen genom ett gjutmunstycke anordnat i åbottnen 6' av raffineringskärlet 6. 'ad ü Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 13 från bottnen 6' hos det tömda raffineringskärlet 6 och utsattes för en inspektion. I enlighet med resultaten av inspektionen observera- des ingen skada hos pluggen 13 och hålet 9 med liten diameter och med en längd av 200 mm var fullständigt tillslutet av stelnat stål över en längd av IÅO mm från dess övre ände.
Exempel 8 _ Ett raffineringskärl 6 identiskt med det i exempel 7 användes utom vad gäller pluggen 17 med formen som visas i fig. 6 insatt.
Pluggen 17 var tillverkad av eldfast material med hög aluminiumoxíd- halt och ett häl 9 med liten diameter var bildat genom inbäddning av ett metallrör 10 gjort av rostfritt stål. Hålet 9 hade en diame- ter av 3,0 mm och en längd av 200 mm. Innerröret 18 för kylluft och ytterröret 19 för kylluft båda anordnade koncentriskt med hålet 9 vid den lägre delen av pluggen 17 hade en diameter av 6,0 mm resp 8,0 mm. I ett urtag 12 bildat vid övre ändytan av pluggen 17 som I bottenyta placerades 3,5 kg magnesiaklinker med en partikelstorlek av från 3,5 till 5,0 mm och nå detta skikt av magnesiumklinker ?,O kg kromit med en partikelstorlek av.från 0,1 till 2,0 mm och sedan staplades H0 kg svarvspån i skikt som tätning ll.
Sedan itappades 50 ton smält stål, som hade varit utsatt för- 10 15 20 25 30 35 40 448-170 to g1-2¿§ en föravkolning genom en raffinering i en elektrisk ljusbågsugn, i raffineringskärlet 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet 6 i en vakuumkammare, för att tillämpa en vakuumavkolning på det smäl- ta stålet i raffineringskärlet 6- Under vakuum blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet 9 med en liten diameter hos pluggen 17 under tryck av 7,0 kg/omg och med en strömningshastíghet av 280 N liter per minut. Tätningen 11 i ur- 6 taget 12 avlägsnades ögonblickligen av trycket hos argongasen, som. sålunda blåstes in. Sedan blåstes argongas kontinuerligt under tryck av från 3,6 till ü,8 kg/cm2 och med en strömningshastighet av från 150 till 200 N liter per min under 30 min. Efter avslutan- 'det av ovannämnda vakuumavkolningsraffinering frigjordes vakuum- kammaren mot öppna luften och argongas blåstes kontinuerlišt“ï öppen luft under ett tryck av 2,0 kg/cmz och med en strömningshas- tighet av 80aN liter/ min under 20 min, för att åstadkomma regle- ring av den kemiska sammansättningen, deoxidation och andra raffi- neringsoperationer. Å andra sidan var den lägre änden av hålet 9 med en diameter.forcerat kyld av cirkulerande kylluft med en ström- ningshastighet av från 50 till 200 N liter per min i innerröret 18 för kylluft och ytterröret 19 för kylluftß Efter avslutandet av ovannämnda raffinering penetrerade en del av det smälta stålet i raffíneringskärlet 6 p ' hålet §_med liten diameter hos pluggen 17, när argongasblåsningen avbröts. Stålet kyldes och stelnade i hålet 9 som sålunda tillslötsav detsamma} Sedan flyttades raffine- ringskärlet 6 till över en gjutform och det smälta stålet tappades in i gjutformen genom ett tappningsmunstycke, anordnat i bottnen 6' hos raffineringskärletš . Z ' 7 Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen från bott- nen 6' hos det tömda raffineringskärlet 6 och utsändes för en in- spektíon. I enlighet med resultaten av inspektionen observerades ingen skadan hos pluggen 17 och hålet 9 med liten diameter med en längd av 200 mm var fullständigt tillslutet av stelnat stål ö- ver en längd av lÛ5 mm räknat från övre änden därav. 6 Exempel 9. Z 6 .p Ett raffineringskärl 6 med-två pluggar 8A och BB med den form: som visas i fig. 7 insatta i bottnen 6',användes. Raffineringskär- let 6 hade en_kapacitet¿ som var i stånd att mottaga 50 ton smält stål och bottnen 6' hade en tjocklek av ÅBO mm. Pluggarna 8A och .8B voro tillverkade av eldfast material med en hög aluminiumoxid- halt och ett hål 9 med liten diameter var bildat direkt i var och 10 15 20 25' 30 35 H0 448 170 en av pluggarna BA och BB. Hålet 9 hade en diameter av 2,5 mm och en längd av 300 mm. I_urtaget l2A och l2B bildade vid toppändeytan av pluggarna 8A och 8B som bottenyta var placerade 3,5 kg magnesia- klinker med en partikelstorlek av från 3,0 till H,0 mm och på* skiktet av magnesiaklinker var 50 kg silikasand staplat i ett skikt som tätning llA resp llB.g Sedan itappades 50 ton smält stål som hade varit utsatt för en föravkolning genom en raffinering iwen elektrisk ljusbågsugn, i ett raffineringskärl 6 och sedan inneslöts raffineringskärlet 6 i en vakuumkammare för att tillämpa en vakuumavkolning på det smälta stålet i raffineringskärlet 6. Under vakuum blåstes argon- gas íngi det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hålet med _ gl _ ' liten diameter hos pluggen 8A under ett tryck av 7,1 kg/cmg och med en strömningshastighet av 200 N liter per minut. Tätningen llA i urtaget 12A avlägsnades ögonblickligen genom trycket av argon- gasen, som sålunda blåstes in. Årgongas blåstes kontinuerligt ge- nom hålet 9 med liten diameter hos pluggen 8A under tryck av från g6,8 till 7,1 kg/cm2 och med en strömningshastighet av från 190 till 210 N liter/minut under 30 min. Efter avslutandet av ovan- nämnda vakuumavkolningsraffinering penetrerade en del av det smål- ii hålet 9 hos pluggen 8A, när argongasblåsningen avbröts. Stålet kyldes och stelnade i hålet 9 och tillslöt därvid detta. Sedan flyttades raffineringskärlet till utsidan av vakuumkärlet för att utsätta det smälta stålet i raffi- neringskärlet 6 för reglering av den kemiska sammansättningen i 9 öppen luft. I öppen luft blåstes argongas in i det smälta stålet i raffineringskärlet 6 genom hâlet.9 hos pluggen 9B under tryck av 7,3 kg/cmg och med strömningshastighet av 220 N liter/min. Tät- ningen llB i urtaget l2B avlägsnades ögonblickligen av trycket ta stålet i raffineringskärlet.6 från den sålunda inblåsta argongasen. Argongas blåstes kontinuer- ligt igenom hålet 9 hos pluggen 9B under tryck av från 6,9 till 7,3 kg/cmz och med en strömningshastighet av från 190 till 290 nor- malliter per min under 20 min; Efter avslutandet av ovannämnda reg- lering av den kemiska sammansättningen penetrerade en del av det _hålet 9 hos pluggen 8B, när argongasblåsningen avbröts- Stålet kyldes och stelnade i hålet 9 och tillslöt till över en gjutform och det smälta stålet tappades i gjutformen smälta stålet i raffineringskärlet 6 sålunda detta; Sedan flyttades raffineringskärlet _genom ett tappningsmunstycke anordnat i bottnen 6' hos raffinerings- kärlet 6. 10 l5 20 25 BO 35 HO 448 170 j ei'2b2< . .
Efter.av1ägsnandet av tappningen avlägsnades pluggarna 8A och 85 från bottnen 6' hos det tömda raffineringskärlet 6 och ut-' sattes för en inspektion. I enlighet med resultaten av inspektiof nen observerades inga skador hos pluggarna 8A och 8B och de resp hålen 9 med en längd av 300 mm var fullständigt tillslutna av stelnat stål över en längd av lS0 mm från resp toppändar.
Jämförelseexempel l iå__" e _ 9 Ett raffineringskärl 6 med en plugg 8 ärlmed formen som visaså i fig. ü,insatt i bottnen 6',användes. Raffineringskärlet 6 hade en kapacitet som var i stånd att mottaga 50 ton smält stål och bottnen 6' hade en tjocklek av 650 mm. ,å 6 Pluggen 8 var tillverkad av eldfast material med hög halt av aluminiumoxid och ett hål 9 med liten diameter var format genom inbäddning av ett metallrör 10 tillverkat av rostfritt stål. Hålet 9 hade en diameter av 7,0 mm och en längd av 600 mm. I ett urtag 12 format vid övre ändytan av pluggen 8 som bottenyta var placera- de 3,2 kg magnesiaklinker med en partikelstorlek av.frân 7,5 till 9,0 mm och på skiktet av magnesiaklinker 8,7 kg kromit med en par- tikelstorlek av från 0,1 till 2,0 mm och sedan var-48,0 kg svarv- spån staplade i skikt som tätning ll. 9 ' 9 6 ' Sedan ifylldes 50 ton smält stål, som hade varit utsatt för föravkolning genom en raffinering i en elektrisk ljusbågsugn, i raffineringskärlet 6 och sedan var det smälta stålet i raffinerings- kärlet 6 utsatt för vakuumavkolningraffinering och_regleringsraffi- nering av den kemiska sammansättning genom blåsning av argongas ge- nom det lilla hålet 9 hes pluggen 8 under samma betingelser som i exempel 5. Efter avslutandét av ovannämnda raffineringsbehandlingar penetrerade.en del av det smälta stålet i raffineringskärlet 6 det lilla hålet 9 hos pluggen 8, när argongasblåsningen avbröts. stålet skildes een stelnade i hålet 9 som sålunda tgillslöt detsamma..
Den lägre änden av det stelnade stålet sträckte sig emellertid med 100 mm ut från den lägsta änden av hålet 9. Detta frammanar risken för att det smälta stålet i raffineringskärlet 6 flyter ut från hä- let 9 vid avbrott av gasblåsningen. Efter avslutandet av tappningen avlägsnades pluggen 8 från bottnen 6' hos det tömda raffineringskärj let.$-och utsattes för en inspektion. I enlighet med resultaten av inspektionen hade stålet som hade penetrerat hålet 9 och stelnat däri en längd av 700 mm från övre änden av hålet 9 och sträckte sig, sålunda ut med l00 mm från den lägsta änden av hålet 9.
I enlighet med förfarandet enligt föreliggande uppfinning så- a, IJ i).
*G 10 15 20 25 i. i44s 170 som den beskrivits ovan i detalj är det möjligt att blåsa en större _ 23 _ kvantitet gas underifrån in i smält stål i raffineringskärlet jäm- fört med konventionella metoder för blåsning av en gas, vilken om- fattar insättandet av en porös plugg in i gasblåsningsöppningen âstadkommen i bottnen av raffineringskärlet och blåsning av en gas underifrån in i en stålsmälta i raffineringskärlèt genom den porösa pluggen. Vid avbrytande av gasblåsningen tíllslutes hålet med en liten diameter fullständigt av det stelnade stålet, som-penetrerat nämnda hål och på så sätt tillförsäkras ett förhindrande av att det smälta stålet i raffineringskärlet flyter ut. Vidare kan pluggen enligt föreliggande uppfinning ersättas på endast ca 10 min med en enkel operation, enär pluggen som användes enligt föreliggan- de uppfinning inte erfordrar sådan försiktig hantering som'VÉd kon- ventionella förfaranden med porösa pluggar, vilka är mycket bräck- liga. Detta förbättrar effektiviteten hos arbetet med raffinerings- kärlet¿ Den använda pluggen enligt föreliggande uppfinning, vilken är mindre dyrbar än den konventionella porösa pluggen kan vara eko- e nomisk använd även vid ersättning av pluggen för varje gasblâsning.
Eftersom stelningen av smält stål som penetrerat det lilla hålet i pluggen vid avbrott av gasblåsningen tillförsäkrar förhindrandet av att smält stål i raffineringskärlet flyter ut såsom nämnts ovan är det inte nödvändigt att installera en tippningsanordning hos kärletg såsom vid konventionella raffineringskärl, försedda med ett gas- blåsningshål i bottnen i ändamål att förhindra att smält stål i raffineringskärlet flyter ut. I enlighet med förfarandet för blås- ning av en gas enligt föreliggande uppfinning är sålunda många in- dustriella användbara effekter åstadkomma.

Claims (9)

.r f_ al! 448 170 Z 7 _ gPatentkrav g Z
1._Eörfarande för blåsning av en gas underifrån in i ett ls- smält stål i ett raffineríngskärl, som omfattar: användning av ett raffineringskärl inkluderande åtmonstone en gasblásningsöppning anordnad i bottnen av kärlet och en plugg i form av en stympad kon som passar till öppningen; varvid pluggen är löstagbart insatt i gasblåsningsöppníngen från in- sidan av bottnen, vilken har ett hål med liten díameterj att den övre änden av hålet hos pluggen som öppnas mot kärlet tíllslutes med en avlägsningsbar tíllslutningsanordning, var- igenom tillförsäkras förhindrande under mottagningen av ett smält stål in i nämnda kärl att det mottagna smälta stäàet fly- ater ut ifrån kärlet genom nämnda hål i pluggen; att nämnda tillslutningsanordning avlägsnas sedan det smälta stålet mottagíts i kärlet och att en gas blåses uderifrån med ett tryck av över det statiska trycket hos det smälta stålet genom hålet i pluggen in i det mottagna smälta stålet; att efter avslutandet av blåsningen av gas låta-en del av det smälta stålet i kärlet att penetrera genom sin egen vikt in i det lilla hålet i pluggen för att stelna i hålet efter avslutan- det av gasblåsningen varigenom hålet med den lilla diametern tillstänges för att förhindra att smält stål i kärlet flyter ut gfrân detsamma; k ä n n ett e c k nga t därav; att tillstängningsanordningen omfattar en kornformig_packning vilken placeras i en fördjup-. ning bildad på toppen av nämnda gasblåsningsöppning för att till- stänga nämnda öppning för hålet i pluggen, varvid den kornfor- míga packningen har en partikelstorlek av sådan diameter att den förhindrar den kornformiga packningen från att falla in i det lilla hålet varvid den kornformiga packningen är i stånd att ögonblickligen avlägsnas genom trycket av nämnda blåsgas.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k_n a t därav, att som material i nämnda kornformíga packning användes åtminstone ett av materialen magnesiaklinker,kromit,_skärspåns- Û skrot och kiseldioxídsand. g g
3. Förfarande_enlígt krav 1 eller 2, k ä nrn e t e c k - n a t därav,_att som material i den kornformiga packningen ans n!- vändes magnesiaklinker som det lägsta skiktet i fördjupningen och åtminstone ett av materialen kromít, skärspànsskrot och ki- seldioxidsand staplas i skikt på nämnda lägsta skikt. -¿5- a 448 170
4. Förfarande enligt något av kraven I till 3, k ä n n e t e c k n_a t därav, att den kornformíga packningen har en total tjocklek av från 10 till 150 mm.
5. Förfarande enligt något av kraven 1 till 4, k ä n n e - t etc k.n a t därav, att det lilla hålet í pluggen har en dia- meter inom omrâdet från 0,5 till 6,0 mm och en längd inom områ- det från eo till 700 min. r
6. Eörfarande enligt nagot av kraven 1 till 5, k ä n n e t e c k n a t därav, att hålet med den lilla diame- tern omfattar ett metallrör med en liten diameter.
7. Förfarande enligt nagot av kraven 1 till 5, k ä n n ett e c k n¶a ti därav, att períferín av nämnda hal forcerat kyles genom cirkulation av kylvatten i ett spiralformat kylrör anordnat runt periferin av hålet i pluggen.
8. Förfarande enligt krav 6, k ä n n e t e c k n att därav, att periferin hos hålet med den lilla diametern forcerat kyles genom cirkulation av kylluft i ett inre rör för kylluft och ett yttre rör för kylluft anordnat koncentrískt med metall- röret som centrum i pluggen. 7
9. Eërfarande enligt något av kraven 1 till 8, k ä n n e t e c k n a t 'därav, att ett raffineringskärl använ- d des vilket inkluderar åtminstone två gasblåsningsöppníngar an- rordnade i bottnen och att respektive i gasblàsningsöppningarna och att flerstegsgasblåsning.inkluderande åtminstone ett avbrott ástadkommes genom att i följd använda pluggarna.
SE7910186A 1978-12-21 1979-12-11 Forfarande vid blasning av gas underifran i ett raffineringskerl med smelt stal SE448170B (sv)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP15686978A JPS5585638A (en) 1978-12-21 1978-12-21 Blowing method for gas into refining container
JP15687178A JPS5585640A (en) 1978-12-21 1978-12-21 Blowing method for gas into refining container
JP15687078A JPS5585639A (en) 1978-12-21 1978-12-21 Blowing method for gas into refining container

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7910186L SE7910186L (sv) 1980-06-22
SE448170B true SE448170B (sv) 1987-01-26

Family

ID=27321065

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7910186A SE448170B (sv) 1978-12-21 1979-12-11 Forfarande vid blasning av gas underifran i ett raffineringskerl med smelt stal

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4266970A (sv)
DE (1) DE2951202C2 (sv)
FR (1) FR2444718A1 (sv)
GB (1) GB2041182B (sv)
SE (1) SE448170B (sv)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS56123853U (sv) * 1980-02-18 1981-09-21
JPS5871343A (ja) * 1981-10-22 1983-04-28 Kobe Steel Ltd 溶融金属容器に設けるガス吹込み用ノズル
LU83247A1 (de) * 1981-03-23 1983-02-22 Arbed Verfahren und vorrichtung zum behandeln von metallschmelzen im rahmen metallurgischer prozesse
AU544858B2 (en) * 1981-06-03 1985-06-13 Nippon Kokan Kabushiki Kaisha Gas blowing nozzle
AU541441B2 (en) * 1981-07-15 1985-01-10 Nippon Steel Corporation Bottom blowing nozzle embedded in a refractory block
GB8503927D0 (en) * 1985-02-15 1985-03-20 Injectall Ltd Introducing treatment substances into liquids
AU567023B2 (en) * 1982-03-29 1987-11-05 Nippon Kokan Kabushiki Kaisha Bottom blown gas blowing nozzle for maltev metal refining furnace and steel refining method using the same
US4396179A (en) * 1982-05-28 1983-08-02 Labate M D Device for introducing gas into molten metal
USRE34418E (en) * 1982-11-23 1993-10-26 Injectall Limited Apparatus and method for introducing substances into liquid metal
GB8604219D0 (en) * 1986-02-20 1986-03-26 Injectall Ltd Injection of substances into liquids
ZW12087A1 (en) * 1986-07-05 1987-10-28 Injectall Ltd Improvements in nozzles for injecting substances into liquids
GB8710378D0 (en) * 1987-05-01 1987-06-03 Injectall Ltd Molten metal sampling
DE3717840A1 (de) * 1987-05-27 1988-12-15 Radex Deutschland Ag Feuerfester keramischer formkoerper
JPH0510443U (ja) * 1991-07-29 1993-02-09 東京窯業株式会社 ガス吹き込み用プラグ
GB9126068D0 (en) * 1991-12-07 1992-02-05 Air Prod & Chem Tuyere for installation in hearth of electric arc furnace
CA2073219C (en) * 1992-07-06 1995-12-19 Keizo Aramaki Refractory for gas blowing for molten metal refining vessel
DE102006018931B3 (de) * 2006-04-24 2007-07-26 Refractory Intellectual Property Gmbh & Co. Kg Gaszuführeinrichtung für ein Spülelement

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE595312C (de) * 1934-04-07 Hayo Folkerts Dr Ing Luftgekuehlter metallischer Duesenboden fuer Konverter
DE763565C (de) * 1938-10-11 1951-12-20 Otto Dr-Ing Lellep Fluessigkeitsgekuehlter Boden fuer Konverter
US2855293A (en) * 1955-03-21 1958-10-07 Air Liquide Method and apparatus for treating molten metal with oxygen
FR1130736A (fr) * 1955-07-05 1957-02-11 Siderurgie Fse Inst Rech Procédé d'insufflation de gaz et de matières pulvérulentes dans les métaux fondus et dispositif pour le mettre en oeuvre
NL296346A (sv) * 1962-08-07
GB1027537A (en) * 1964-03-14 1966-04-27 British Cast Iron Res Ass Improvements in ladles for treatment of molten metals
US3619172A (en) * 1966-09-13 1971-11-09 Air Liquide Process for forming spheroidal graphite in hypereutectoid steels
US3610602A (en) * 1969-10-14 1971-10-05 United States Steel Corp Gas-permeable refractory plug and method
GB1452909A (en) * 1973-10-24 1976-10-20 Electricity Council Injectors for injecting gas into molten metal
SE392479B (sv) * 1974-03-20 1977-03-28 Asea Ab Forma vid metallurgiska konvertrar och smeltugnar
IT1086551B (it) * 1977-01-17 1985-05-28 Centro Speriment Metallurg Dispositivo per l'iniezione di materiali fluidi in bagni di metallo liquido

Also Published As

Publication number Publication date
GB2041182B (en) 1983-01-26
US4266970A (en) 1981-05-12
FR2444718A1 (fr) 1980-07-18
DE2951202A1 (de) 1980-07-10
DE2951202C2 (de) 1983-12-08
GB2041182A (en) 1980-09-03
FR2444718B1 (sv) 1984-10-26
SE7910186L (sv) 1980-06-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE448170B (sv) Forfarande vid blasning av gas underifran i ett raffineringskerl med smelt stal
US2821472A (en) Method for fluxing molten light metals prior to the continuous casting thereof
US5518221A (en) Method and apparatus for inert gas blanketing of a reactor or vessel used to process materials at elevated temperatures such as an induction furnace used to remelt metals for casting
IE49571B1 (en) Apparatus for refining molten aluminum
CN1050711A (zh) 陶瓷熔合方法及用于此种方法的喷枪
EP1225236B1 (en) Process and apparatus for continuous vacuum purification of molten metal
US4746102A (en) Drain hole design for ladle
CN108085440A (zh) 一种炼铁高炉大修的扒炉方法
NO802042L (no) Anordning for innfoering av gasser i metallsmelter.
EP0150922B1 (en) Casting light metals
US4538671A (en) Arc furnace for the production of small investment castings of reactive or refractory metals such as titanium
KR100228006B1 (ko) 동 제련장치
KR101696731B1 (ko) 전로 및 이의 제어방법
US5178818A (en) Metallurgical furnace installation
CN111518992A (zh) 一种罐式单嘴精炼炉及真空精炼方法
JPH0339425A (ja) エレクトロスラグ再溶解操業における反応性元素の酸化を低減させる方法および手段
US3145095A (en) Method and apparatus for continuously tapping and degassing molten metal into ingot molds
US4036479A (en) Cupola furnace
CN204234685U (zh) 一种用于钢水浇注的保护装置
US4661153A (en) Refractory porous plug
US3971549A (en) Process and apparatus for treating and transferring metal in the liquid state
US4354668A (en) Method and apparatus for determining completion of a cast in blast furnace casthouse pollution suppression system
US4385751A (en) Apparatus for discontinuous charging of molten metal into a vacuum chamber
CN215799692U (zh) 一种炼钢转炉出钢挡渣装置
JPS6229472Y2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7910186-1

Format of ref document f/p: F