SE447683B - Lasanordning for rorelser hos atminstone tva rorliga element placerade i vardera en av tva elektriska kopplingsanordningar samt elektrisk installation innefattande den nemnda lasanordningen - Google Patents

Lasanordning for rorelser hos atminstone tva rorliga element placerade i vardera en av tva elektriska kopplingsanordningar samt elektrisk installation innefattande den nemnda lasanordningen

Info

Publication number
SE447683B
SE447683B SE8102478A SE8102478A SE447683B SE 447683 B SE447683 B SE 447683B SE 8102478 A SE8102478 A SE 8102478A SE 8102478 A SE8102478 A SE 8102478A SE 447683 B SE447683 B SE 447683B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
locking
devices
movable
flexible
locking means
Prior art date
Application number
SE8102478A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8102478L (sv
Inventor
J P Guery
A Vergez
Original Assignee
Telemecanique Electrique
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Telemecanique Electrique filed Critical Telemecanique Electrique
Publication of SE8102478L publication Critical patent/SE8102478L/sv
Publication of SE447683B publication Critical patent/SE447683B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • H01H9/20Interlocking, locking, or latching mechanisms
    • H01H9/26Interlocking, locking, or latching mechanisms for interlocking two or more switches
    • H01H9/262Interlocking, locking, or latching mechanisms for interlocking two or more switches using flexible transmission elements, e.g. Bowden cable
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H9/00Details of switching devices, not covered by groups H01H1/00 - H01H7/00
    • H01H9/20Interlocking, locking, or latching mechanisms
    • H01H9/26Interlocking, locking, or latching mechanisms for interlocking two or more switches
    • H01H2009/265Interlocking, locking, or latching mechanisms for interlocking two or more switches with interlocking of more than two switches

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Switch Cases, Indication, And Locking (AREA)
  • Mechanisms For Operating Contacts (AREA)
  • Mechanical Control Devices (AREA)
  • Driving Mechanisms And Operating Circuits Of Arc-Extinguishing High-Tension Switches (AREA)
  • Charge And Discharge Circuits For Batteries Or The Like (AREA)
  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)
  • Trip Switchboards (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

447 683 Enligt uppfinningen föreslås därför att skapa. en låsanordning som först och främst är avsedd att användas när två kontaktorer är så avlägsna från varandra att en mekanisk och fast förbindelse mellan dem är praktiskt omöjlig.
Denna användning ger som följd installatören en stor frihet i in- bördes placering vilket resulterar antingen i en placering av res- pektive apparater, som på ett mera logiskt sätt motsvarar deras funktioner, eller i en minskning av längden på de ledare som an- sluter till dessa apparater, eller åter i möjligheten att introdu- cera låsfunktioner mellan förut installerade apparater och senare installerade. I det fall att anordningen tillämpas vid två kontak- torer, av vilka den ena är av hög kapacitet eller märkeffekt för matning av en hög belastning, medan den andra och mindre är avsedd för hjälpfuxxktioner, uppnås en extra fördel inte bara genom den ekonomi som möjlig-göres med avseende på stödplåtar och chassis, därför att dessa måste dimensioneras för att ta. emot den större apparaten, men även genom den mekaniska isolering som skapas mellan de båda apparaterna, så att den lättare inte utsätts för de stötar, som kommer från den tyngre.
Man har tidigare föreslagit och använder fortfarande elektriska. lås- ningsmedel, som medför vissa av de nämnda fördelarna, men med hän- syn till tillförlitligheten förekommer det mycket ofta att elek- triska låsanordningar dubbleras med mekaniska lâsanordningar, särskilt för att förebygga verkan av eventuella stötar mot appa- raterna eller den installation där de ingår.
Enligt uppfinningen erhâlles samma resultat därigenom att åtminstone det ena av de två. låsorganen är förenat med ett rörligt organ på åtmins- tone en av de elektriska apparaterna med elektromekanisk styrning via. en flexibel transmission, som har en första ände fästad vid lådan och en andra ände ansluten till sistnämnda apparat, varvid de två appara- terna är åtskilda av en distans sådan att lådan inte kan placeras sam- tidigt mot de bâda apparaterna.
Förut kända är anordningar för distanskontroll med hjälp av böjliga kopplingar inneslutna eller ej i ett hölje men de användningsområden som de är anpassade till, gör att de i allmänhet väljs när stora krafter skall överföras. När de kända anordningarna av denna typ »har använts för signaleringsändamål eller måste överföra relativt små. lcrafter, önskar man vanligen inte förlägga en supplementär 447 683 logisk eller mekanisk funktion på banan för den mekaniska signalen, åtminstone om amplituden hos ingångsrörelsen är sådan att en enkel reduktion av denna rörelse är nödvändig vid utgången. Naturen av transformeringen av dessa två senare rörelser, vilka oftast kräver en irreversibilitet hos transmissionen i den ena av de två riktningarna, utesluter icke desto mindre utförandet av en logisk funktion, såsom en inhiberingsfunktion motsvarande en ömse- sidig låsning mellan en första ingångssignal och en andra ingångs- signal. Även kända är ömsesidiga låskonstruktioner, som använder en böjlig koppling mellan två elektriska element som är placerade på ett visst inbördes avstånd och vanligen manövreras manuellt. I denna kända konstruktion används inte en separat låda med en särskild funktion, utan de båda ändarna på kopplingen är direkt anslutna tilllåsande element monterade på ett permanent sätt på elementen i elektriska apparater placerade på insidan av en ring.
Slutligen tjänar uppfinningen till att ge en elektrisk installation i vilken på grund av anordningen enligt uppfinningen det blir möj- ligt att placera, gruppers eller separera elektriska apparater på ett sådant sätt att å ena sidan mekanisk isolering erhålles mellan apparater av olika kapacitet och å andra sidan en rationell fördel- ning av funktionerna hos dessa apparater kan uppnås.
Uppfinningen framgår närmare av nedanstående beskrivning åtföljd av 15 ritningsfigurer bland vilka: Fig 1, 5 och 4 visar olika installationer med användande av anord- ningen enligt uppfinningen anpassad för låsning av två apparater.
Fig 2 visar en första anordning anpassad för användning i installa- tioner enligt fig 1 och 5.
Fig 5 och 6 visar två varianter av anordningen anpassad för an- vändning i installationerna enligt fig 4.
Fig 7 visar en låsanordning vid vilken en böjlig vridtransmission används för anslutning till åtminstone en apparat som skall låsas.
Fig 8 visar en detalj av en konstruktion i samband med kopplinge- organ mellan en böjlig förbindning och ett låsorgan gnbragt 1 låaan, 447 683 4 Fig 9 visar en installation vid vilken är anordnad en låsning hän- fórande sig till mer än två apparater.
Fig 10 visar i sektion anordning-en av flera låsorgan sådana som de i fig 2 och 8 i syfte att utföra låsningsfunktioner av instal- lationen i fig 9.
Fig 11 visar ett första sätt att konstruera en låsanordning som utför supplementära logiska funktioner med mekaniska medel.
Fig 12 och 15 visar i planvy delvis i sektion och i sidovy ett andra sätt att konstruera en làsanordníng med samma funktioner som i föregående figur.
Fig 14 och 15 visar kompletterande åtgärder som ger apparaterna i fig 11, 12 och 15 reciproka egenskaper i låseffekterna.
En elektrisk utrustning eller installation visad i fig 1 visar till exempel en serie plåtar 2, 5, 4, 5 monterade horisontellt invid varandra på två vertikaler 6, 7. På vardera av de plåtar 2 ooh 5, som är längst från varandra, är anordnad en elektrisk apparat såsom en kontakter 8 resp. 9. Det antages att i detta fall de två kontaktorerna är identiska och vardera omfattar ett inre eller yttre rörligt element såsom 10 resp. 11 som är kopplat till rörel- sen hos själva kontakterna, kontrollerade genom aktuering av en elektromagnet. Detta rörligaelement kan till exempel vara kontakt- bäraren, ett finger eller ett spår i det senare.
Det avstånd som skiljer dessa två kontaktorer åt är till exempel följden av den omständigheten att plåtarna 2, 5 eller 4 är upptagna av andra apparater 58 eller 59. eller att en av kontaktorerna, till exempel 9, har installerats efter leveransen av utrustningen.
En låda 12 på vars konstruktion ett exempel visas i fig 2, innehåller ett första låsorgan 15, bildat av en första hävarm 14 vridbar kring en fast axel 15 och försedd med å. ena sidan en rörlig arm 16 med ett ändparti 17 och å andra. sidan en kopplingsarm 18 försedd med första kopplingsmedel, såsom en öppning 19, som är tillgängliga via och rörliga över en öppning 20 på höljet, ett andra låsorgan 21 bildat av en andra hävarm .'22 vridbar kring en fast axel 25 och försedd med å. ena sidan en rörlig arm 24 avslutad med ett ändparti 25 och å andra sidan en kopplingsarm 26 försedd med andra kopp-- 44.7 683 lingsmedel 27 åtkomliga genom en öppning 28 på lådan. Ändpartierna 17 och 25 är placerade intill varandra när de två hävarmarna står i sitt viloläge (R13, R21) visat i denna figur.
Dessa hävarmar kan inte vridas oberoende av varandra på grund av de respektive lägena av deres axlar och deras ändpartier, på känt sätt, ty om den ena av hävarmarna inter ett arbetsläge som T 15, visat med en punktstreckad linje, kan den andra bara förbli i sitt viloläge B21 och tvärtom.
Om därför de två kopplingsorganen är mekaniskt kopplade var för sig till de rörliga elementen på tvâ kontaktorer på ett lämpligt sätt, kan endast den ena av dessa kontaktorer inte arbetsläge medan den andra endast kan kvarbli i viloläget. I närheten av öppningen 28 på lådan 12 eller i denna är fästad en första ände 29 på ett böjligt hölje 30 som har en andra ände 31, vilken senare är försedd med kopplingsorgan 32 anordnade att förbindas med en apparat 9. En kabel 53 är anbragt i detta hölje så att den kan glida fritt däri och den omfattar en första ände 54 och en andra ände 55, varvid den första änden är fästad vid kopplingsorgenet 27 på hävstångens 22 arm 26, medan den andra änden 35 är fästad till exempel vid en slid 18' som är rörlig i 52 och omfattar till exempel en kopp- lingsurtagning 19' anordnad att samarbeta med det rörliga elementet 11.
Av fig 1 framgår att lådan 12 är placerad i närheten av kontaktorn B och dessutom på ett sådant sätt att, medan den avtagbara lådan 12 är fästad antingen direkt på kontaktorns 8 kropp 57 eller i dennas omedelbara närhet på plåten 2, det rörliga elementet 10 är anslutet vid 19, se även fig 2. Kopplingsorganet 52 är självt förenat med kontakterna 9 kropp 36, för att sammankoppla 11 och 19'.
När kontaktorn 9 är aktuerad och befinner sig i sitt arbetsläge, utövar det rörliga elementet 11 dragning på kabeln 33, som överför dess rörelse till det andra låsorganet och bibringar detta ett läge T21, och som en följd kan kontektorn 8 inte inte sitt arbets- läge på grund ev omöjligheten att svänga det förste låsorgenet 13 som förblir i läget R 15. 447 683 När kontaktorn 8 aktueras före kontaktorn 9, och när en rörelse av 3 det rörliga elementet 11 på kontaktorn 9 orsakas av en intern elektromagnet, kan detta rörliga element inte röra sig därför att låsorganet 22 inte kan svänga. på. grtmd av ändpartiets 25 ingrepp med ändpartiet 17, och kabeln 33 sättes under en icke elastisk spänning som hindrar all rörelse hos dess andra ände 35.
Böjligheten hos höljet och kabeln, vilka bildar en böjlig trans- mission, gör det lätt att montera dem mellan de apparater 38, som eventuellt placerats mellan kontaktorerna 8 och 9, varvid detta hölje och denna kabel bildar den böjliga transmission, som betecknats med 30'.
I det exempel på installation 1' som visas i fig 3 är kontaktorn 9' av en kaliber och storlek som är större än kontaktorn 8' och dess- utom bildar höljets 30' sträckning krökar. I detta fall är det lämpligare att placera en låda 12' som är ekvivalent med den be- skrivna vid 12 i närheten av kontaktorn 8* med den mindre kalibern och kopplingsorganet 32' i närheten av kontaktorn 9', så att de friktionskrafter, som uppstår när kabeln 33' förskjutes i höljet, lättare övervinnes av den kontakter, som har den starkare elek- tromagneten.
Emellertid är det även möjligt att konstruera en installation 1" som har en ömsesidig låsanordning mellan två kontaktorer 8" och 9" en- ligt fig 4 omfattande en låda med låsorgan analoga med låsorganen 13, 21 ovan beskrivna, kopplade med två böjliga transmissioner 39, 40 och två kopplingsorgan 41, 42 tillhöriga vardera av de rörliga organen 43, 44 på kontaktorerna (se även fig 5).
Detta konstruktionssätt medger en fördelning mellan de två kontak- torerna av de friktionskrafter, som skall övervinnas, när det avstånd som skiljer dem åt är alltför stort för att elektromagneten i den ena utan olägenhet skall kunna övervinna den friktion som utveck- las i en enda transmission, med stor längd såsom den i fig 1 visade.
Det är även möjligt att på ett sätt som man lätt inser konstruera apparater liknande de ovan beskrivna med hjälp av böjliga transf missioner 39), 40' omfattande böjliga kablar och höljen anordnade att överföra tryokkrafter för att åstadkomma rörelse hos lâsorganen 13", 21" placerade i ett hölje 12"', se fíg 6. Dessa kablar är 447 683 emellertid mycket kostsammare, varför man föredrar dragkablar. I mån av behov kan man även tänka sig att använda böjliga kablar och höljen 59", 40" anordnade atflmot och från en spärranordning 12"" överföra ett vridmoment, så som visats i fig 7. Emellertid orsakar de krafter, som skall överföras på detta sätt, extra böjningar och friktion som lämpar sig mindre väl för utförande av funktionen än de föregående lösningarna. I dessa figurer 6 och 7 är detaljer med samma funktioner åsatta hänvisningesiffror jämförbara med dem i rig 5 men försedda med kompletterande index (I), (H), (H) och ("").
Kopplingsorganen mellan de första kabeländarna och spärrorganen eller mellan de andra kabeländarna och de rörliga organen i de apparater, som skall låsas, kan förses med i och för sig kända medel för att medge reglering av kabelns längd i beroende av spärr- organens läge och läget av de rörliga elementen. Man ger företräde åt medel som ger denna förbindelse en god tillförlitlighet med avseende på att utföra det stora antal funktioner som anordningen kan användas för, exempelvis genom att låta ett parti 46 av änden 47 på en böjlig kabel 55 arbeta under böjning, när kabeln är fästad med en skruv 48 placerad vid änden på en krökt yta 44 på låsorganet 55, på vilken sagda ände rullar upp sig, så som visas i fig 8, där förbindelsearmen 26 i fig 2 är ersatt av en cylindrisk yta 50, som är koaxiell med rotationscentrum 25 och har en tangent F som passe- rar genom axeln XX på höljet 51.
I samtliga fall kan en svag fjäder för återföring såsom 52 visad i fig 8 användas för att ge låsorganet 53 ett bestämt vilolägs defi- nierat av ett stationärt eller ett inställbart anslag 54 på lådan när kabeln 58 inte är spänd. Ett litet tillskott i slaglängden på kabeln 58 i pilens G riktning, som kan vara nödvändigt för att uppnå detta viloläge, när den aesocieradeknntaktorn är i sitt viloläge, kan ges medelst justering, till exempel med hjälp av den ihåliga anslagsskruven 55 som är inställbar längs axeln XX i kåpan 56 för att åstadkomma en lämplig förskjutning av höljet 51.
När spärranorlningarna skall beröra mer än två apparater, såsom kontaktorer 57, 58, 59 visade i fig 9, där till exempel kontaktorn 57 inte bör kunna inte sitt arbetsläge annat än om de två kontakte- rerna 58 och 59 vardera står i sitt viloläge, kan man i en låda 60 447 683 anordna tre spärrar 61, 62, 63 kopplade till respektive rörliga or- gan på dessa kontaktorer genom böjliga transmissioner 64, 65, 66 analoga med de föregående.
Såsom ett icke begränsande exempel visar fig 10 ett möjligt utfö- rande av en spärrlåda 60 i vilken varje spärr är kopplad till en särskild kabel (67, se, 69) med en anordning jämförbar med den i fig 8, men där två identiska spärrar 62, 65 är anordnade sida vid sida och svänger på en gemensam axel 70 på sådant sätt att deras ändpartier 71, 72 kan samverka med ett ändparti 73 På regel 61 som har en sådan bredd "a" att svängningen av en av dessa två reglar 62, 65 eller dessa två reglar tillsammans hindrar den från att röra sig. Funktionen av denna låsanordning är reversibel, ty om regel 61 har omställts av apparaten 57 kan ingen av apparaterna 58 eller 59 inta sitt arbetsläge.
I det fall att funktionen att spärra en apparat 74 i viloläge, så som visats i fig 11, kräver att två andra apparater 75, 76 samti- digt befinner sig i arbetsläge, kan man använda en spärranordning 77 av speciell typ av vilken visas ett icke begränsandáutförings- exempel. I denna figur är spärrarmarna 78, 79 resp. 80 kopplade till de nämnda apparaterna medelst böjliga transmissioner 81, 82 resp. 83.
En hävarm 79 är svängbart lagrad vid 84 i lådan och omfattar en anordning 85 för förbindelse med kabeln 86 analog med den i fig 8.
Denna första hävarm, som kan utföra en vinkelrörelse med amplituden Ogmea utgång från en: vileläge (viset i denna figur) när appe- raten 75 aktueras till sitt arbetsläge, uppbär vid en yttre ände 87 en led 88 kring vilken svänger en andra hävarm 80, som kan ut- föra en vinkelrörelse med amplituden /3 med utgång från sitt vilo- läge (visat i denna figur), när apparaten 76 aktueras till sitt arbetsläge. Denna amplitud f3 mätes här i relation till axeln YY' passerande genom 84 och 88.
Hävarmen 60, som representerar ett första låsorgan anordnat att hindra förflyttningen av ett andra svängbart låsorgan 78, omfattar dels visin ände 93 ett utsprång 69, vars aktiva yta 90 är väsent- ligen vinkelrät mot en axelZZ' till hävarmen 80 som passerar genom leden 88, och dels en kopplingsanordning 91 med en kabel 92 i den böjliga transmissionen, som är analog med kopplingsanordningen 85. 447 683 När apparaterna 75 och 86 båda befinner sig i sitt arbetsläge, adderar sig de till hävarmen och det första låsorganet av 82 och 83 meddelade rörelserna geometriskt och förflyttar detta rörliga aggregat till läget T& visat med en punkterad linje, vilket läge uppnås oberoende av i vilken ordning delarna 79 och 80 flyttas.
Det andra låsorganet 78, svängbart vid 94 i lådan och förenat med kabeln 95 i den böjliga transmissionen 81 med en anordning 96 ana- log med de föregående, utgöres av en hävarm med ett ändparti 97 rörlig från ett viioiage me. visat i figuren. Änapartiet 97 ligger invid ytan 90, när hävarmen 79 och det första låsorganet 80 intar lägetT& så att en vinkelvridning K' av det andra låsorganet i riktning medurs hindras, om en dragning överföras av den böjliga transmissionen, vilket sålunda hindrar apparaten 74 från att inta arbetsläge.
Denna typ av låsning, som samtidigt utför en logisk funktion AND, är inte ömsesidig i den utsträokningen att den medger att appara- terna 75 och 76 separat eller samtidigt försätts i arbetsläge, när apparaten 74 förut försattes i arbetsläge motsvarande läget Tu hos det andra låsorganet visat med en punktstreokad linje efter att ha utfört vinkelrörelsen K . Fjädrar 98, 99 resp.100 såväl som stopp 101, 102 resp. 105 tjänar att definiera vilolägena för de motsva- rande elementen 79, 80 resp. 78.
Ett annat sätt att konstruera en låsanordning, som utför en funktion identisk med den föregående visas i fig 12 och 15 och baseras på egenskapen hos en differentialkoppling att addera rörelser, i det föreliggande exemplet med användning av koniska kuggdrev.
Ett låsorgan 78' identiskt med det föregående låsorgenet 78, se fig 12, är här anbragt i en låda 77' och svänger på en axel 94' genom sin förbindning med den böjliga transmissionen 81'. En andra axel 104 parallell med den föregående uppbär två koniska kuggdrev 105 och 106 vardera med respektive kopplingsorgan 107 och 108 med kablar i böjliga förbindningar 109 och 110, vilka kopp- lingsorgan är analoga med dem i fig 8. 447 sas 10 Mellan dessa två. drev är anbragt ett annat låsorgan 111 som svänger kring en axel 104 och å. ena sidan har en första. ände 112 placerad i närheten av änden 97' av låsorganet 78 på ett sätt-som är analogt med det i fig 2 visade och â. andra sidan har en cylindrisk för- längning 115 som är vinkelrät mot axeln 104, på vilken ett tredje koniskt drev 114 är roterbart anbragt och ingriper med dreven 106, 107.
Som bättre framgår av fig 15 är änden 112 på låsorganet 111 placerad på avståndet "b" från änden 97 ', så avpassat att detta låsorgan kan utföra ett vinkelvridningsslag å i riktning medurs i syfte att sagda ände kommer i ett läge som hindrar sagda låsorgan 78 från att vridas i motsatt riktning. Detta arbetsslag å erhålles om rörelserna av de rörliga elementen kopplade till dreven 106, 107 med de böjliga transmissionerna samtidigt eller separat ger dessa drev deras respektive vridning i samma riktning. Här åter bör fór- flyttningen av låsorganet 111 och även föreättandet i arbetsläge av de externa apparaterna (ej visade) som orsakar denna, föregå en eventuell förflyttning av låsorganet 78' (som orsakas av den böjliga transmissionen 81') för att låsanordningen skall fungera. För öv- rigt är anordningen inte reversibel, då. en initialrörelse hos lås- organet 78 i riktning moturs inte hindrar lâsorganet 111 från att röra sig en del av sin slaglängd.
Reversibla egenskaper kan emellertid ges åt anordning-arna beskrivna i fig 11, 12 och 13 av tillsatsorgan uppburna eller ej av ett lås- organ.
Sålunda kan en hävarm 115 som svänger på en axel 116 i lådan '(7 i fig 11 försätta ett första ändparti 117 jämsides med 89 för att hindra dettas förflyttning, när ett andra ändparti 118 upplyftes av låsorganet 78 till läget Tu, se fig 14, vilket arrangemang luräver att låsorganet 80, som uppbäres av hävarmen 79, är förenat med denna i samma riktning som denna med ett anslag 119 av 80 sam- verkande med ett stöd 120 på. 79. Det kan åter påpekas att oberoendet av de rörelser som låsorganet 80 bibringas i relation till de rörel- ser som hävarmen 79 bibringas härrör från att leden 88 förskjuts obetydligt åt ena eller andra sidan av en linje XX' som bildar axeln av änden på. den böjliga transmissionen 85 i lådan och att själva svängoentrum 84 är placerat i närheten av XX'- 4: 447 683 11 Om en förlängning 121, belägen vid änden 97 av låsorganet 78' i fig 15 och med en längd väsentligen lika stor som avståndet "b", placeras jämsides med ändpartiet 112 på låsorganet 1fl endast när det senare står i viloläget R2 och sagda låsorgan 78' är i läget Tv motsvarande arbetsläget hos den därmed förenade apparaten, för- hindras en rörelse hos låsorganet 111 mot dess läge Tv, och de böjliga transmissionerna 109,110 ger en låsning av de båda andra apparaterna.
Självfallet kan man åstadkomma ytterligare varianter både i det beskrivna installationssystemet och i själva låsenordningen.
Om sålunda de olika lådorna såsom 12, 60 etc och anslutníngsanord- ningarna som 32 har visats såsom direkt anbragta eller fästade vid en elektrisk apparat, särskilt på kontaktorer, kan dessa lådor och anslutande medel lika väl placeras i omedelbar närhet av dessa kontaktorer eller elektriska apparater med analoga funktioner, dvs apparater som utför brytande och slutande av kretsar antingen manuellt, såsom strömbrytare, eller till följd av en överbelast- ning, såsom reläer. Lådan för låsanordningen kan själv innehålla två rörliga element som kan röra sig till exempel parallellt och samverka med ett tredje mellanliggande svängande eller glidande element för att åstadkomma låsning av det ena av två rörliga element.
I varje fall skalllåsanordningen vara flyttbar och skall omfatta åtminstone en böjlig transmission för styrning av rörelsen hos åt- minstone ett rörligt element pâ en rörlig brytaranordning. Vidare är det likaledes möjligt att styra det ena eller båda låsorganen med ett elektromagnetiskt relä vars armatur skulle användas ute- slutande för detta ändamål. Denna elektromagnet skulle i sin tur kunna placeras på eller till och med i lådan.
Slutligen skulle låsfunktionerna även kunna ske med hjälp av tids- styrningar, så att låsningarna äger rum i kronologisk följd eller i förutbestämda sekvenser.
Dessa tidsstyrningar kan i sin tur placeras antingen på avstånd från en låda med låsanordning eller vid eller inuti denna för att kontrol- lera eller aktuera rörelserna av ett låsorgan.

Claims (12)

447 683 12 Patentkrav
1. Låsanordning för rörelser hos åtminstone två rörliga element pla- cerade i vardera en av två elektriska kopplingsanordningar med elektromagnetisk styrning, varvid anordningen omfattar i en separat, flyttbar låda ett första rörligt låsorgan kopplat till rörelsen av ett första av nämnda rörliga element och ett andra låsorgan kopplat till rörelsen hos ett andra av de rörliga elementen, varvid sagda låsorgan är inbördes så anordnade att åtminstone när det första låsorganet är i ett första arbetsläge, det andra låsorganet inte kan röra sig och förblir i ett andra viloläge och att eventuellt, när det andra lâsor- ganet är i ett andra arbetsläge, det första låsorganet inte kan röra sig och förblir i ett första viloläge, k ä n n e t e e k n a d av, att åtminstone det ena av de två låsorganen (13, 21) är förenat med ett rörligt organ (10, 11) på åtminstone en av de elektriska appara- terna (8 resp 9) med elektromekanisk styrning via en flexibel trans- mission (3o'),oom har on första ände (29) fästas vid lådan (12) ooh en andra ände (31) ansluten till sistnämnda apparat (9), varvid de tvâ apparaterna är åtskilda av en distans sådan att lådan inte kan placeras samtidigt mot de båda apparaterna.
2. Låsanordning enligt krav 1, k ä n n e t e e k n a d av att med vardera låsorganet (13, 21) vilka båda är inneslutna i samma laaa (12") är :arenan on oärokiia bajlig transmission (39 roop. 40) anelutande vid en särskild apparat (8" resp. 9").
3. Låsanordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att åt- minstone tro ldcorgan (61, 62, 63) är anordnade 1 on gemensam låda (60) och atqâtmlnntono ott av denna ldnorgun är förbundet genom en 533116 trßfl0miflSi°fl (64, 65 resp. 66) med en npeeiell apparat (57. 58 resp. 59).
4. Låeanordning enligt något av kraven 1 till 3, k ä n n e t e c k- n a d av att den böjliga trannminsionen (3D') omfattar en böjlig kabel (55) som är bolagen 1 ett böJ11gt hölje (30), ooh som arbeta, med dragning, tryck eller vridning. 447 683 13
5. Lasanordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d av att en ände (47) av kabeln (58) är förenad genom upprullning (40) med en krökt yta (50) på ett svängbart låsorgan (55), vilken yta har en tangent(F) som passerar genom en axel (XX') längs vilken denna ände rör sig.
6. Låsanordning enligt något av kraven 1 till 5, k ä n n e t e c k- n a d av, att läsorgan (61, 62, 65 resp. 78, 80 resp. 111, 78") är anordnade 1 en enda låda för att påverka làsnnordninnar som verk- ställer utförandet av logiska operationer som styr apparater (74, 75, 76) anslutna till dessa låsorgan.
7. Låsanordning enligt krav 6, k ä n n e t s c k n a d av, att en laae (60) een medger utförandet ev en legiek funktion on enfas- tar två låsorgan (62, 63) svängbara på en gemensam axel (70) vilkas ändpartier (71, 72) samverkar med ett gemensamt ändparti (73) på ett tredje laeergen (61).
8. Låsanordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a d av att ett första låsorgan (80) är monterat på en led (88) vid änden på en svängbar hävarm (79), två böjliga transmissioner (85 resp. 82) förenade med det första låsorganet och med hävarmen på sådant sätt att de respektive vinkelförflyttningarna ((3 och CC) genom påverkan av dessa transmissioner adderar sig och placerar ett ändparti (90) på det första lâsorganet i den bana som beskrivs av ett änd- parti (97) på ett andra svängbart låsorgan (78).
9. Låsanordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a d sv, att ett första svängbart lâsorgan(111), samverkande med ett andra sväng- bart låsorgan (78') uppbär ett koniskt kuggdrev (114) samverkande med två kuggdrev (105, 106) och åstadkommer elementära vridningar genom förening med två böjliga transmissioner (109 resp. 110).
10. Elektrisk installation innefattande en láeanordning enligt något av kraven 1 till 9, k ä n n e t e c k n a d av att denna installa- tion (1, 1~, 1", 1"') eefezcer minst ett ehees: (2, 3, 4, 5, 6, 7) som mottager minst två elektriska apparater (8, 9, 8', 9', 57, 58, 59) på avstånd från varandra mellan vilka speciella låsanordningar måste upprättas vilka åstadkommas på mekanisk väg så sådant sätt att en av 447 683 14 sagda apparater hàlles i viloläge medan åtminstone en annan apparat befinner sis i ßrbetsläse, varvid en flyttbar spärriaaa (12, 125 60, 77) Omfattande invändiga rörliga làeorgan (13, 21, 1}', 21') och åtminstone en böjlig transmission (50) för rörelse ansluten till sagda låsorgan är fästad vid chassit eller på en av apparaterna på sådant sätt att minst ett av de rörliga organen (10, 11) i :essa apparater är anslutna till sagda böjliga. transmission.
11. Elektrisk installation enligt krav 10, k ä n n e t e c k n a d av, att de elektriska apparaterna omfattar reläelektromagneter på. vilka ett rörligt organ är förbundet med ett làsorgan.
12. Elektrisk installation enligt något av kraven 10 och 11, k ä n n e t e c k n a d av att de elektriska apparaterna omfattar tidregleringsorgan av vilka ett rörligt organ är förbundet med ett låsorgan.
SE8102478A 1980-04-17 1981-04-16 Lasanordning for rorelser hos atminstone tva rorliga element placerade i vardera en av tva elektriska kopplingsanordningar samt elektrisk installation innefattande den nemnda lasanordningen SE447683B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8008949A FR2480993A1 (fr) 1980-04-17 1980-04-17 Dispositif de verrouillage entre deux appareils electriques eloignes et installation le mettant en oeuvre

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8102478L SE8102478L (sv) 1981-10-18
SE447683B true SE447683B (sv) 1986-12-01

Family

ID=9241182

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8102478A SE447683B (sv) 1980-04-17 1981-04-16 Lasanordning for rorelser hos atminstone tva rorliga element placerade i vardera en av tva elektriska kopplingsanordningar samt elektrisk installation innefattande den nemnda lasanordningen

Country Status (11)

Country Link
JP (2) JPS56167214A (sv)
AT (1) AT394118B (sv)
BR (1) BR8102353A (sv)
CA (1) CA1161276A (sv)
DE (1) DE3114186A1 (sv)
ES (1) ES8202982A1 (sv)
FR (1) FR2480993A1 (sv)
GB (1) GB2077042B (sv)
IE (1) IE51194B1 (sv)
IT (1) IT1135744B (sv)
SE (1) SE447683B (sv)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5933631U (ja) * 1982-08-27 1984-03-01 株式会社東芝 インタロツク機構
US4513181A (en) * 1984-01-23 1985-04-23 Allen-Bradley Company Combination mechanical and electrical interlock mechanism
US4626638A (en) * 1984-12-06 1986-12-02 Siemens Energy & Automation, Inc. Operating system for remote electrical equipment
DE3611020A1 (de) * 1986-03-27 1987-10-01 Siemens Ag Anordnung zur logischen verknuepfung mechanischer signale
AT399614B (de) * 1988-08-11 1995-06-26 Gec Alsthom T & D Gmbh Vorrichtung zum gegenseitigen verriegeln der antriebe zweier elektrischer trennschalter in einer schaltanlage
DE9001127U1 (de) * 1990-02-01 1991-05-29 Klöckner-Moeller Elektrizitäts GmbH, 5300 Bonn Sperrvorrichtung gegen gleichzeitiges Einschalten mindestens zweier mechanisch oder elektrisch betätigter Schalter
FR2667925B1 (fr) * 1990-10-10 1992-12-04 Hispano Suiza Sa Systeme de securite mecanique.
FR2703183B1 (fr) * 1993-03-25 1995-05-19 Gec Alsthom Equip Basse Tens Dispositif de sécurité pour verrouiller mécaniquement entre eux des disjoncteurs.
DE4439751C2 (de) * 1994-10-31 1998-07-09 Siemens Ag Anordnung zur gegenseitigen Verriegelung von Leistungsschaltern
DE4439745C1 (de) * 1994-10-31 1996-03-28 Siemens Ag Anordnung zur gegenseitigen Verriegelung der Betätigung von wenigstens zwei Leistungsschaltern
DE19508808C1 (de) * 1995-03-06 1996-09-19 Siemens Ag Mechanisches UND-Glied zur gegenseitigen Verriegelung von Leistungsschaltern
DE19626178C2 (de) * 1996-06-29 1998-07-30 Daimler Benz Aerospace Airbus Stelleinrichtung zur Betätigung eines Stellorgans
DE10058420A1 (de) * 2000-11-24 2002-05-29 Moeller Gmbh Verriegelungsvorrichtung für eine elektrische Schalteinrichtung
DE102009007585A1 (de) * 2009-02-02 2010-08-12 Siemens Aktiengesellschaft Verriegelung zweier Schalter
DE102011078049B3 (de) * 2011-06-24 2012-11-15 Siemens Aktiengesellschaft Spannvorrichtung

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR648192A (fr) * 1927-06-13 1928-12-06 Force Et Lumiere Electr Dispositif de verrouillage et d'enclanchement automatique
US2398656A (en) * 1944-08-12 1946-04-16 Gen Electric Mechanical interlock for electric switches
DE1021458B (de) * 1956-05-14 1957-12-27 Siemens Ag Vorrichtung zur Verriegelung eines Trenners in Abhaengigkeit vom zugehoerigen Leistungsschalter
DE1228331B (de) * 1963-09-28 1966-11-10 Siemens Ag Verriegelungsvorrichtung zwischen Leistungs- und Trennschalter
DE1264579B (de) * 1964-01-17 1968-03-28 Demag Zug Gmbh Verriegelungsvorrichtung gegen gleichzeitiges Einschalten zweier mechanisch oder elektromagnetisch betaetigter Schuetze
GB1061890A (en) * 1964-08-01 1967-03-15 Contactor Switchgear Ltd Interlock system for a contactor or contactors associated with an isolating switch
JPS52152319A (en) * 1976-02-17 1977-12-17 Nejiyaa Purosu Ando Co Arabic typewriter
JPS5367884A (en) * 1976-11-30 1978-06-16 Tokyo Shibaura Electric Co Device for interlocking switch
JPS5527857U (sv) * 1978-08-11 1980-02-22

Also Published As

Publication number Publication date
ATA168981A (de) 1991-07-15
IT8121229A0 (it) 1981-04-16
IT1135744B (it) 1986-08-27
GB2077042B (en) 1984-09-26
ES501350A0 (es) 1982-02-16
IE810857L (en) 1981-10-17
JPH0327290Y2 (sv) 1991-06-13
AT394118B (de) 1992-02-10
CA1161276A (fr) 1984-01-31
FR2480993A1 (fr) 1981-10-23
GB2077042A (en) 1981-12-09
JPS63135723U (sv) 1988-09-06
SE8102478L (sv) 1981-10-18
BR8102353A (pt) 1981-12-22
ES8202982A1 (es) 1982-02-16
JPS56167214A (en) 1981-12-22
DE3114186A1 (de) 1982-01-28
DE3114186C2 (sv) 1990-08-16
IE51194B1 (en) 1986-10-29
FR2480993B1 (sv) 1982-10-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE447683B (sv) Lasanordning for rorelser hos atminstone tva rorliga element placerade i vardera en av tva elektriska kopplingsanordningar samt elektrisk installation innefattande den nemnda lasanordningen
EP3171385B1 (en) Operation device of multi-pole miniature circuit breaker
GB2128411A (en) Electric switch in which the control lever travel is arrested if the contacts become welded together
EP2040277B1 (en) Circuit breaker assembly with interlocking device
CN107210148B (zh) 用于隔离开关和接地开关的机械互锁组件
JP2010535669A (ja) シフトキャリッジロック機構を備えた操作装置
EP2892069B1 (en) Interlocking apparatus of transfer switch
JPS6049327B2 (ja) 差動式プツシユ・プル制御装置
US5895898A (en) Device for mutually locking the actuation of at least two power switches
US3919510A (en) Electrically controlled shift mechanism for marine propulsion units
CN101194331A (zh) 电气开关设备的带有驱动装置的驱动设备及其运行方法
AU776940B2 (en) Mechanical and gate for interlocking electric power switches and distribution system incorporating same
CN1181517C (zh) 用于带有跳闸装置的电气开关器件的辅助指示模块
JPS62232011A (ja) 機械的信号の論理インタロツク装置
CN201616355U (zh) 液力机械弹簧储能传动装置
CA2715056A1 (en) Apparatus for locking of switches
US5847341A (en) Evaluation apparatus for a powder switch mutually locking system
US5286936A (en) Circuit breaker driving device
JP3142588B2 (ja) 補助スイッチのための適応装置
KR101877136B1 (ko) 더블 클러치 변속기의 변속 액추에이터
US2282219A (en) Drive for encased switch devices
JP2654403B2 (ja) 三相一括操作型遮断器
US11869734B2 (en) Switch for a medium voltage or high voltage switchgear
SE442463B (sv) Kopplingsmekanism for ledningsskyddsstromstellare
SU799039A1 (ru) Привод вакуумного переключател

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8102478-8

Effective date: 19921108

Format of ref document f/p: F