SE445415B - Styrsystem for en mikrovagsugn - Google Patents

Styrsystem for en mikrovagsugn

Info

Publication number
SE445415B
SE445415B SE8104440A SE8104440A SE445415B SE 445415 B SE445415 B SE 445415B SE 8104440 A SE8104440 A SE 8104440A SE 8104440 A SE8104440 A SE 8104440A SE 445415 B SE445415 B SE 445415B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
control system
program
code
reading device
printed
Prior art date
Application number
SE8104440A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8104440L (sv
Inventor
J T Lamb
Original Assignee
Tappan Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tappan Co filed Critical Tappan Co
Publication of SE8104440L publication Critical patent/SE8104440L/sv
Publication of SE445415B publication Critical patent/SE445415B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B6/00Heating by electric, magnetic or electromagnetic fields
    • H05B6/64Heating using microwaves
    • H05B6/6435Aspects relating to the user interface of the microwave heating apparatus
    • GPHYSICS
    • G05CONTROLLING; REGULATING
    • G05BCONTROL OR REGULATING SYSTEMS IN GENERAL; FUNCTIONAL ELEMENTS OF SUCH SYSTEMS; MONITORING OR TESTING ARRANGEMENTS FOR SUCH SYSTEMS OR ELEMENTS
    • G05B19/00Programme-control systems
    • G05B19/02Programme-control systems electric
    • G05B19/04Programme control other than numerical control, i.e. in sequence controllers or logic controllers
    • G05B19/12Programme control other than numerical control, i.e. in sequence controllers or logic controllers using record carriers
    • G05B19/124Programme control other than numerical control, i.e. in sequence controllers or logic controllers using record carriers using tapes, cards or discs with optically sensed marks or codes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Electric Ovens (AREA)

Description

s1o444ø~s Försök hargjorts att förse mikrovågsugnar med sådana automatiska programme- ringar och inställningar, varvid användaren endast gerfugnen några enkla instruktioner ellermöjligen inga alls annat än för start av ugnen. En ugn med kortläsare är känd, vilken läser information lagrad på ett kort och styr ugrien i enlighet med denna information. Fastän användande av sådan ugn och kort kan vara till nytta för användaren, då han utför en mängd upprepade komplicerade matlagningar, är en sådan ugn och kortsystem inte praktiskt för ett typiskt hushåll, där matsedeln är mer varierad.
Mot ovanstående bakgrund- är ändamålet med uppfinningen i huvudsak att åstad- komma en mikrovågsugn med ett styrsystem som framställer ett lätt och selektivt automatiskt program, som styr ugnens matlagningscykel till optimal tillredning av maträtter och som är ekonomiskt praktiskt och allsidigt användbart vid många olika typer av maträtter. ' Detta och andra ändamål med uppfinningen kan uppnås genom att mikrovågsugnen förses med ett styrsystem avpassat för användning med ett föremål som har därpå tryckt information, innebärande en kod för identifiering av ett tillagningsprogram för en maträtt som skall tillredas. Styrsystemet innefattar en läsare för tryckt kod och en ugnskontroll ansluten till nämnda läsare för styrning av ugnens drift i beroende av programmet, som identifieras av den tryckta kod som läses av läsaren. Den tryckta koden är företrädesvis i form av ett stapeldiagram och läsaren i form av en enkelt manövrerbar ljuspenneläsare av typen reflektionsavkännare, som moduleras i enlighet med informationen i stapeldiagrammet, i och med att koden avkännes av läsaren.
Styrsystemet innefattar dessutom ett minne för lagring av åtminstone ett förutbestämt tillagningsprogram och en avkodare/översättare ansluten till läsaren och minnet för att selektivt från minnet och programmet indikera information, som innefattas av koden, och mata ut det därmed utvalda programmet till styrsystemet för utförande av programmet i enlighet därmed.
Genom uppfinningen åstadkommes vidare ett informationsbärande föremål, där ett recept innehållande instruktioner för beredning av en maträtt är tryckt såsom en kod med information om det önskade tillagningsprogrammet för maträtten. Föremålet kan vara i form av ett receptkort eller kollektivt sammansatt såsom i en recept- eller kokbok. ' Ett styrsystem med de angivna egenskaperna skall sålunda vara utfört i enlighet med den kännetecknande delen av patentkravet 1. Ett utföringsexempel på ett sådant styrsystem beskrivas i det följande med hänvisning till bifogade ritning.
På ritningen är fig. l en perspektivvy av en ugn innefattande ett styrsystem enligt uppfinningen och en tryckt information på ett föremål för användning i en sådan ugn, även detta i enlighet med uppfinningen, och fig. 2 är ett schema över styrsystemet.
På ritníngens fig. 1 visas en mikrovågsugn lÛ med ett ugnshölje 12, i vilket är anordnat ett ugnsrum vars öppna sida täckes av en lucka 14. Till höger om luckan finns ..-,. ..- -.a._...... u... ...__....._...-....».-.,.~- .. an... 8104449-6 en kontrollpanel 16, som är försedd med en startströmställare 18, en visartavla 20, en liögtalare 22 och en läsanordning 24 för tryckt kod. Såsom. visas i fig. l är läsanord- _ ningen 24 företrädesvis en ljuspenneläsare av reflektionsavkännartyp, vars utgångssida är intensitetsrnodulerad i enlighet med den tryckta informationskod som avkännes därmed, ' såsom det av anordningen låsbara stapeldiagrammet. Detta visas tryckt vid 26 på en sida av en recept- eller kokbok 30 i samband med ett recept 32, innehållande instruktioner för tillredning av en maträtt i ugnen. Ett lämpligt böjligt organ eller ledare 34 sammanbinder läsaren 24 med kontrollpanelen 16, så att läsaren manuellt och enkelt kan manövreras för att avkänna det informationsbärande stapeldiagrammet 26 antingen detta är tryckt på en sida i en receptbok eller på annat sätt såsom ett receptkort, förpackningen av maträtten eller liknande. Denna anordning är speciellt att föredraga framför kortavläsare, som erfordrar speciella informationskort eller liknande av speciell storlek och form för användning i en avläsningsanordning placerad i en ugn.
Av fig. 2, där ett styrsystem för mikrovågsugnen generellt betecknas med siffran 36, framgår att läsaren 24 är kopplad till ugnskontrollen, en kretsanordning 38, som styr driften av ugnen 10 i enlighet med det program som identifieras av informationskoden och läses av läsaren. Styrsystemet 36 kan ha olika utföringsformer, en föredragen form visas innehålla en avkodnings/översättningskrets 40, som avkodar och översätter den från läsaren 24 mottagna signalen till av kretsanordningen låsbara data, exempelvis digitala data, varvid kretsanordningan innehåller mikroprocessorer eller liknande för ugnens drift.
Avkodnings/översättningskretsen 4D omvandlar således den kodade informationen till låsbara instruktioner, som sedan matas till kretsanordningen 38 för styrning av ugns- driften i enlighet med sådana instruktioner.
Vid avkodning och översättning av den kodade informationen från läsaren 24 kan avkodnings/översättnlngskretsen 40 utföra olika funktioner i beroende av informationen i den tryckta koden. Koden enligt uppfinningen kan identifiera en önskad matlagningscykel genom att innehålla Lex. en komplett uppsättning av programinstruktioner för krets- anordningen 38. I detta fall behöver avkodnings/översättningskretsen endast omvandla de från. läsaren mottagna signalerna till instruktionssignaler, som användes av kretsenord- ningen. Avkodnings/översättningskretsen kan också tolka eller anpassa den mottagna informationen från den tryckta koden till bästa resultat i den särskilda ugn som användes, om koden innehåller generell information som är användbar vid olika typer av ugnar. Så kan t.ex. kodinformationen innehålla instruktioner för att driva ett strålninge- element, som 'inte ingår i ugnen. I sådant fall kan avkodnings/översättningskretsen bortse från sådan instruktion eller modifiera de andra programinstruktionerna för att anpassa eller ändra dem med inäneyn till frånvaron av strålningselemsnt eller annan funktion. För utförande av sådan anpassning kan avkodnings/översättningskretsen utgå från data lagrade i en minneskrets 44, som i dylikt fall innehåller modifierande information för sammansättning av ett lämpligt tillagningsprogram för den speciella ugn som användes. i81Û444Ûf6 Den visade minneskretsen 44 kan användas för lagring av åtminstone ett men företrädesvis flera program, vartdera innehållande recept med instruktioner för ut- förande av en önskad eller optimal drift av ugnen medelst kretsanordningen 38, för tillagning av motsvarande maträtt. I detta fall behöver den tryckta koden för identifie- ring av det önskade programmet endast innehålla information utpekande det lagrade programmet, dvs. minnesadressen för detta, motsvarande den särskilda maträtt som skall lagas., I A Det skall noteras, att en ugn försedd med minneslagrade program kan användas i det universella produktkodsystem som för närvarande är i bruk i matförpacknings- industrin, varvid det optimala programmet identifierat av produktkoden och tillordnat 'den ifrågavarande maträtten innehåller information identifierande såväl maträtten som dess vikt; För praktiskt bruk kan minnet endast innehålla program för de maträtter som vanligen tillagas i mikrovågsugnar utan väsentlig tilläggspreparering, i annat fall, om det inte finns något lagrat program för rätten ifråga, avges en felsignal. I l en annan modifíkation kan minneskretsen 44 lagra ett antal subprogram, exempel- vis ett eller 'flera upptiningsprogram, bakningssubprogram, stekningssubprogram eller liknande. I detta fall *innehåller den tryckta koden förkortade» programinstruktioner identifierande det önskade sub-programmet eller subprogrammen och en sekvens därför, avseende ifrågavarande maträtt, varvid avkodnings/översättningskretsen 40 från sådana förkortade instruktioner formulerar en komplett sats av tillagningsinstruktioner för ~ användning i kretsanordningen 38.
Kretsanordningen 3G, som mottager programinstruktioner av någon av föregående eller andra typer, kan om så önskas framställa_en visuell återgivning därav på ugnens visartavla 20 med hjälp av en tavelvisarkrets 46, som är ansluten till kretsanordningen och visartavlan för detta ändamål. Detta är speciellt fördelaktigt då programinstruk- tionerna inte är tillgängliga för användaren av ugnen på annat sätt än som en tryckt informationskod, som användaren inte är i stånd att tolka. Det kan dessutom finnas en ljud- eller talförstärkarkrets 48 ansluten till kretsanordningen 38 och till högtalaren 22 på ugnskontrollpanelen 16, varvid en dylik förstärkarkrets innefattar t.ex. talkort och därmed förenade kretsar' för generering och återgivning av talprogram.
Fastän ugnen främst är avsedd för drift medelst automatiska progremsystem, innefattande läsaren 24, avkodnings/översättningsI kretsanordningen 38 lämpligen också en därtill ansluten, manuell programvalsanordning, såsomyett touch-kontrollsystem 5D framställt för att möjliggöra för användaren att manuellt införa egna matlagningsinstruktioner.
Det torde vara uppenbart, att en ugn' med ett styrsystem såsom beskrivits i det föregående enkelt kan programmeras automatiskt och drivas i enlighet med en optimal tillagningscykel, varvid programmet identifieras av en informationskod som t.ex. är tryckt på maträttens förpackning. Detta är särskilt' fördelaktigt vid tillagning av 8104440-6 5 preparerad fryst mat, som vanligen först tillföras låg och intermittent applicerad mikrovågsenergi och sedan vid en kontinuerligt högre nivå av energi vårmes till serveringstemperatur. Den tryckta informationen kan också, som förut nämnts, finnas med i recept på kort eller i kokböcker och liknande. Användaren kan då tillaga maträtten i enlighet med det utvalda receptet och sedan enkelt avkänna motsvarande informations- kod med läsaren för att uppnå ett optimalt tillagningsprogram i ugnen. Eftersom koden helt enkelt är tryckt på receptkort, i en kokbok eller på varans förpackning, är det relativt billigt och praktiskt att åstadkomma lagringsprogram med informationskod för ett stort antal produkter, särskilt där koden innehåller en komplett eller väsentligen komplett sats av instruktioner, varigenom minneskapaciteten kan vara liten, om det erfordras någon sådan överhuvudtaget. Även om dragningen av kretsar för det .beskrivna styrsystemet inte behandlats här, är det ändå underförstått' att den som är förtrogen med tekniken vid läsning och förståelse av beskrivningen enkelt kan utveckla kretsarna för ett sådant styrsystem med tillämpning av den konventionellt tillgängliga kretsteori som för. närvarande användes i mikrovågsugnar och i mikroprocessorer. Även om uppfinningen här visats och beskrivits med avseende på ett föredraget utföringsexempel, är det uppenbart att modifikationer är möjliga inom ramen för uppfinningen, vars omfång endast bestämmas av vad som definieras i patentkraven. ...we _--,.-_._.f_._...........__.._....__...._____ ___ __________.__,___ ,_,___,____ ____ _ _____ _____ _ g____,_____ '__ _ _________ ___"_______ _ '_

Claims (10)

48104440-6 'Patentkrav
1. Styrsystem för en mikrovågsugn för användning med ett föremål som har därpå tryckt informatiohskod identifierande ett tillagningsprogram för en maträtt, k ä n n e - t e c k n a t av en läsanordning (24) för tryckt kod (26) och organ (4D,3B), anslutna till läsanordningen, för styrning av ugnens drift i enlighet med programmet, som identifieras av den tryckta koden., ' l
2.. Styrsystern enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t därav, att koden är i form av ett stapeldiagram och läsanordningen (24) består av en ljuspenneläsare, som genererar en modulerad signal i enlighet med stapeldiagrammet, när den avläser detta.
3. Styrsystem enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t därav, att läsanordningen "(24) är manuellt manövrerbar och kopplad till nämnda organ (40,38) medelst flexibla kopplingsorgan, så att nämnda läsanordning kan avkänna informationskoder som är tryckta på föremål av olika typ och form.
4. Styr-system enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av en minnesanordning (44) för lagring av åtminstone ett förutbestämt tillagningsprogram och av kopplingsorgan (34) för hopkoppling av nämnda läsanordning och minnesanordningen för utväljande från minnesanordningen av ett program, som är bestämt av den information som koden innehåller och för frammatning av det sålunda utvalda programmet till nämnda organ '(38) för utförande av programmet.
5. Styrsystem enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av en manuell ingangs- väljare (50), ansluten till nämnda organ (38), för. manuell in-matníng av ett tillagnings- program till organet (38).
6. Styrsystem enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n a t av en visartavlaQÛ), an- sluten .till nämnda organ (38),>för visuell återgivning av det program som identifieras av den tryckta koden. I _
7. Styrsystem enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av en anordning (22) för audiell återgivning av det av den tryckta koden identifierade programmet.
8. Styrsystem enligt patentkravet l, k ä n n e t e c k n at därav, att föremålet har ett därpå tryckt recept (32) innehållande instruktioner för tillagning av maträtten och en _ motsvarande informationskod identifierande ett önskat tillagningsprogram för maträtten, varvid läsanordningen är anordnad för avläsning av den tryckta informationskoden och nämnda organ (40,38), anslutna till läsanordningen för styrning av ugnens drift i enlighet ' med det av den tryckta koden identifierade tillagningsprogrammet.
9. Styrsystem enligt patentkravet 9, k ä n n e t e o k n a t därav, att det innefattar ett flertal av nämnda föremål i form av sidor samlade i en bok.
10. Styrsystem enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a t av en läsanordning med reflektionsav-kännare (24) för generering av en modulerad signal i enlighet med ett stapeldiagram da den avläser detta, en minnesanordning (44) för lagring av åtminstone »ett tillagningsprogram, kopplingsorgan mellan nämnda läsanordning och minnesanord 8104440-6 ningen för utväljande från mínnesorganet av ett av den modulerade, av läsanordningen genererade signalen identifierat program, och organ (40,38) anslutna till nämnda minnes- anordning för styrning av ugnens drift i enlighet med det utvalda programmet.
SE8104440A 1980-07-21 1981-07-17 Styrsystem for en mikrovagsugn SE445415B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US17075680A 1980-07-21 1980-07-21

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8104440L SE8104440L (sv) 1982-01-22
SE445415B true SE445415B (sv) 1986-06-16

Family

ID=22621127

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8104440A SE445415B (sv) 1980-07-21 1981-07-17 Styrsystem for en mikrovagsugn

Country Status (3)

Country Link
CA (1) CA1170725A (sv)
DE (1) DE3127235A1 (sv)
SE (1) SE445415B (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT8334012V0 (it) * 1983-03-14 1983-03-14 Zanussi A Spa Industrie Programmatore per elettrodomestici con sistema ottico di impostazione
FR2572326B1 (fr) * 1984-10-31 1987-03-20 Gaz De France Procede et machine pour la realisation de soudures automatiques de pieces en matiere plastique comportant un bobinage integre.
DE4142463A1 (de) * 1991-12-20 1993-06-24 Bosch Siemens Hausgeraete Haushaltgeraet und behandlungsgut
US5831852A (en) * 1992-12-14 1998-11-03 Carrier Corporation Method and apparatus for loading a control program into a refrigeration system
DE4317624C1 (de) * 1993-05-27 1994-06-01 Christian Ihmels Verfahren und Vorrichtung zur automatischen Nahrungsmittelzubereitung

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1679068A1 (de) * 1966-12-15 1971-10-07 Jean Le Boulbouech Elektrische Heizeinrichtung fuer verpackte Lebensmittel
JPS558562A (en) * 1978-07-04 1980-01-22 Sharp Corp Electric oven

Also Published As

Publication number Publication date
DE3127235A1 (de) 1982-08-05
CA1170725A (en) 1984-07-10
SE8104440L (sv) 1982-01-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK2854604T3 (en) COOKING APPLIANCE, GRID AND PROCEDURE FOR COOKING
ES2317135T3 (es) Dispositivo de coccion industrial y su procedimiento de funcionamiento.
KR860002995A (ko) 밥솥(rice cooker)
KR930015959A (ko) 자동 요리 제어회로
ATE315325T1 (de) Multisonden intelligentes diagnostisches system für lebensmittelverarbeitungsanlagen
KR930016063A (ko) 프로그래머블 조리 시스템
SE445415B (sv) Styrsystem for en mikrovagsugn
DE3874803T2 (de) Elektroherd.
US4450345A (en) Foodstuffs heating apparatus with selective heating functions
JPH0141910B2 (sv)
SE9402061D0 (sv) Stdyrförfarande för en mikrovågsugn, mikrovågsugn och dess användning för tillagning/uppvärmning av en matvara enligt styrförfarandet
KR200494359Y1 (ko) 전기 오븐
KR970028113A (ko) 조리기의 제어장치
US4276948A (en) Microwave oven cooking time scale
JPS57150735A (en) Food heating device
JPH0258533B2 (sv)
KR900008225A (ko) 가열 조리기
KR940006515A (ko) 전기보온밥솥
KR910013983A (ko) 전자레인지 생선구이 방법 및 장치
JPS60240921A (ja) 加熱調理器の操作装置
JPS558561A (en) Electric oven
JPS57150734A (en) Food heating device
JPH0132413B2 (sv)
KR970021960A (ko) 중량센서를 이용한 트레이 오삽입 검출 방법
KR950009102A (ko) 기계식 다기능 전자레인지의 선택장치

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8104440-6

Effective date: 19910211

Format of ref document f/p: F