SE443004B - Sett for tvettning av tvettgods i en cylindertvettmaskin med lag vetske/tvettlutsniva i trumman - Google Patents

Sett for tvettning av tvettgods i en cylindertvettmaskin med lag vetske/tvettlutsniva i trumman

Info

Publication number
SE443004B
SE443004B SE8003446A SE8003446A SE443004B SE 443004 B SE443004 B SE 443004B SE 8003446 A SE8003446 A SE 8003446A SE 8003446 A SE8003446 A SE 8003446A SE 443004 B SE443004 B SE 443004B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
drum
washing
laundry
speed
rinsing
Prior art date
Application number
SE8003446A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8003446L (sv
Inventor
H F Arendt
E H Hoffmann
Original Assignee
Hoesch Werke Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoesch Werke Ag filed Critical Hoesch Werke Ag
Publication of SE8003446L publication Critical patent/SE8003446L/sv
Publication of SE443004B publication Critical patent/SE443004B/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D06TREATMENT OF TEXTILES OR THE LIKE; LAUNDERING; FLEXIBLE MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D06FLAUNDERING, DRYING, IRONING, PRESSING OR FOLDING TEXTILE ARTICLES
    • D06F35/00Washing machines, apparatus, or methods not otherwise provided for
    • D06F35/005Methods for washing, rinsing or spin-drying
    • D06F35/006Methods for washing, rinsing or spin-drying for washing or rinsing only

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Control Of Washing Machine And Dryer (AREA)
  • Detail Structures Of Washing Machines And Dryers (AREA)

Description

8003446-5 2 Enligt ett annat kännetecken på förfarandet tillsättes koncent- rerad tvättlut. Tvättluten kan härvid vara en mättad sådan varvid även bottensats kan vara närvarande.
Enligt den föredragna utföringsformen av förfarandet används en trumma utan medbringarkammar.
Nästa förfarandesteg består i att man efter inläggning av tvättgodset tvättar vid en trumhastighet som vid trummanteln ger en acceleration av ca 0,8 - 0,95 g- Vid den anslutande övergången till centrifugeringshastighet ökar man lämpligen trumhastigheten i området mellan tvätthastigheten och ca 2 g alltefter obalansen. Vid uppträdande av obalans sänkas här- vid trumhastigheten till mindre än 1 g och först därefter accelererar man åter.
Enligt ett annat väsentligt kännetecken hos uppfinningen cent- rifugeras med en trumhastighet mellan ca 3 och 350 g.
Vid slutet av centrifugeringen kan vatten släppasmin i behålla- _ ren, lämpligen mellan behållaren och trumman i sådan mängd att ett av- sevärt uppdämningstryck uppkommer.
Oberoende av tvättgodsets nedsmutsningsgrad tvättar man enligt uppfinningen med ett tvättförlopp och 1 - 3 sköljningar.
För alla sköljningar används härvid vatten med en temperatur som inte överstiger tvättlutens temperatur och föga skiljer sig från denna. Företrädesvis används en tvättlut som innehåller detergenter och/eller detergenter sättes till sköljvattnet. » Enligt ett annat förslag används enligt uppfinningen en trumma med en diameter mellan 800 och 2000 mm.
Anordningen för att genomföra sättet består av en tvättmaskin med i en behållare anordnad vågrät, perforerad driven trumma, en väts- kenivåvakt, eventuellt en tippanordning och en programstyrning med en anordning för att ändra trummans varvtal varvid denna enligt uppfin- ningen har en svängningsvakt som är förbunden med programstyrningen och med motorn över en jämförelsekoppling till vilken dessutom en varvtalsgivare är ansluten.
Enligt anordningens föredragna utförande har behållare och trumma på änden vardera en med trumaxeln koncentrisk inlastningsöpp- ning och en mittför denna liggande tömningsöppning med diameter större än 120 mm. I Härvid är företrädesvis inlastningsöppningen utbildad som en åt trumman koniskt utvidgande ihålig axel och trumman kan vara lagrad på ' ^' -a-.i -- 'F“'-4-.., « _ Pooggvmlm 9 . gaf; - 8003446-5 3 den ihåliga axeln varvid lagret företrädesvis är ett hydrostatiskt la- ger.
Enligt ett annat förslag är på inlastningssidan framför tvätt- maskinen anordnad en störtränna som kan vara bortkörbar eller fällbar.
Som en vidareutbildning av uppfinningen föreslås att det mellan trumman och behållaren befintliga tomutrymmet är utbildat avsmalnande på minst ett ställe i vridningsriktningen. Avsmalnandet är företrädes- vis utbildat åt sidan och uppåt och erhålles lämpligen genom att man anordnar trumman excentriskt i behållaren.
I motsats till den härskande tekniska åsikten att utöver tvät- tens uppsugningsförmâga dessutom en fri tvättvätska måste finnas i en tvättrumma varvid en tvättvätskenivâ om minst 20 % av trumdiametern anses lämplig, har man oväntat funnit att denna stora andel av bunden och fri tvättvätska i trumman inte är nödvändig utan att det tvärtom är fördelaktiat att på ett avgörande sätt sänka andelen av den bundna tvättvätskan. Detta är dock endast möjligt om tvätten läggs torr-in i tvättmaskinen och likformigt befuktas med färdig tvättlut. Det betyder atttvättluten vid tidpunkten för tvättens inläggning redan finns i önskad koncentration i tvättmaskinen eller fylles på i denna samtidigt med tvättgodset. Härvid bör man ge akt på en visserligen måttlig men möjligast likformig befuktning av tvättgodset. Man kan för t ex 10 kg torrt tvättgods använda mindre än 6 kg (koncentrerad) tvättlut d v s tvättgodset kan ha en fuktighetsgrad som endast föga ligger över den som tvättgodset normalt har efter en centrifugering. I många fall fö_» redrar man emellertid en högre fuktighetsgrad som allt efter textilma- terial och vävsätt kan vara annorlunda och utgöra intill ca 2 l lut per 1 kg torr tvätt. Tvättgodsets riktiga fuktighetsgrad framgår av dess "degiga" konsistens. Det betyder att en så infuktad tvättmängd måste ha en viss elasticitet och till sitt underlag avge fuktighet en- dast i form av en tunn fuktighetsfilm men att även vid längre lagring inget vatten droppar av eller rinner bort.
Sökanden vill inte binda sig vid en viss teori men antar att så mycket tvättlut måste vara för handen att de mellan fibrerna i tvätt- materialets trådar förekommande mellanrummen kan vara fyllda och att dessa fibrers yta måste vara så vitt möjligt fullständigt befuktade.
Eftersom smutspartiklar kan vara närvarande på alla dessa ställen mås- te de också befuktas med lut. För uppnående av tvätteffekt är detta såväl nödvändigt som tillräckligt. Uppfinningsenligt uppnås detta ge- nom att tvättplaggen under befuktandet lägges in individuellt och att vi i i PooRloUAïlïY 8005446-5 4 i trumman endast en_ringa tvättvätskenivå upprätthålles varvid trum- man under tiden roterar med en hastighet som undviker att tvätten nys- tas ihop utan är ungefär likformigt fördelad i trumvolymen. Denna has- tighet beror också av tvättmaterialet och ligger ungefär i ett område där vid trummans vägg en centrifugalacceleration 0,3 - 0.8 g alstras.
Den teoretiskt nödvändiga lutmängden är alltså mycket liten. I praktiken arbetar man med ett visst överskott eftersom det i luten in- gående vattnet även har till uppgift att vara ett transportmedel för den lösta smutsen.
Enär trumman roterar redan under befuktningsförloppet lyftes det enskilda tvättföremàlet till en viss höjd och får falla i en fall- parabel ned på trummans undre del. Vid den angivna hastigheten utbil- das ännu inte de högsta möjliga fallparablarna varigenom tvätten vid anslag mot trumväggen avger relativt lite vätska men kan ta upp till- satslut ur den fria tvättvätskan. Ä andra sidan är hastigheten så hög att lutytan ställer sig snett i trumman så att vid den låga tvätt- vätskenivån i trumman ingen fri tvättvätska är för handen vid tvättens nedfallsplats och tvättgodset alltså kan avge vätska och bakom i trum- mans vridriktning på ungefär samma höjd liggande trumdel är luten upp- dämd och kan därför rinna in i trumman och upptas av tvättgodset.
Eftersom tvätten läggas in torr är en snabb och likformig be- fuktning möjlig. Om de för tvättningen enligt det uppfinningsenliga sättet viktiga tomrummen mellan fibrerna redan skulle vara befuktade med vatten t ex genom föregående blötning eller vattentillsättning ik trumman med följande lutframställning skulle en homogen befuktning in- te ske enär det är ytterst svårt att i detta område på kort tid få en utjämning av lutkoncentrationen. Om däremot lut tillsättes från början erfordras endast det mekaniska arbetet för att ge en omsorgsfull be- fuktnina av alla tomrum.
Redan på detta stadiet av förfarandet avges en del av smutsen till den fria tvättvätskan d v s tvättprocessen har redan börjat. Vid den anslutande ökningen av hastigheten till 0,8 - 0,95 g vid trumperi- ferin fortsättes den mekaniska bearbetningen under utbildning av högre fallparabler. Utbytet mellan fri och bunden tvättvätska intensifieras därigenom. Före eller under detta förfarandesteg kan lutståndet i trumman höjas till ungefär det dubbla av det föregående så att det ut- gör intill 10 % av trnmdiametern. Enär genom den högre hastigheten ovannämnda snedställning av lutytan förstärkas och utbytet mellan bun- den och fri tvättvätska ökas ändrar sig förloppen i trumman inte i i avta* šobn 8003446-5 5 princip utan intensiïieras endast. Tillsättning av fri tvättvätska medför emellertid en höjning av hela tvättvätskemängden och dess upp- tagningskapacitet för den lösta smutsen. En sådan tillsättning av fri tvättvätska kan därför vara lämplig vid mycket smutsig tvätt. Så myck- et fri tvättvätska får emellertid inte finnas i trumman att tvättgod- set inte faller ner på trumväggen utan på luten.
Eftersom man strävar efter att i en enda procedur tvätta även problemtvätt, alltså geriatrisk tvätt, industritvätt o dyl måste man göra en lut i vilken hela den erforderliga tvättmedelsmängden lägges in. Vid starkt nedsmutsad tvätt kan det vara en koncentrerad eller t o m mättad tvättlut med bottensats.
Vid tvättens nämnda “degiga" konsistens erfordras inga med- bringarkammar i trumman. Eftersom vid detta sätt avsevärt större cent- rifugeringshastigheter är lämpliga är en trumma utan medbringare för- delaktig för att undvika obalans.
Oentrifugeringen inledas med utsläppning av den nedsmutsade fria tvättvätskan. Därpå ökar trumhastigheten småningom så att den fördelas utan obalans i trumman. Ökningen av trummans varvtal sker därvid företrädesvis i bero- ende av obalansen på sådant sätt att varvtalet stegras i proportion till att obalansen avtar. På detta sätt kan man komma igenom det kri- tiska varvtalet omedelbart under 1 g där tvätten läggas an mot trum- väggen på sådant sätt att man på grund av helt likformig fördelning av tvättgodset får en obalansfri gång vid hög hastighet. I Att avlägsna luten från området mellan fibrerna är svårare än att avlägsna den mellan de enskilda textiltrådarna och i tvättvecken befintliga luten. Härför är i regel större hastigheter nödvändiga vil- ket emellertid är beroende av tvättmaterialet.
Minskning av centrifugeringshastigheten uppnås genom att tvät- ten behandlas med hetlut eller hett sköljvatten. Varmt sköljvatten lö- ser icke endast lättare och snabbare den återstående luten ur porer och kapillärer utan kan lättare slungas ut ur tvättgodset enär varmt vatten har lägre viskositet än kallt vatten och därför inte hållas kvar så starkt i tvättgodsets kapillärer och porer. Denna effekt för- stärkas mångfaldigt genom att tvätten behandlas med hett sköljvatten med tillsats av något detergenter. En tillräcklig mängd detergenter finns alltid i sköljvattnet enär detergenter tillsättes vid tvättför- farandet och i tillräcklig mängd följer med ända till den sista skölj- ningen. Det varma detergenthaltiga sköljvattnet har alltså den förde- WÖÉ Gusan? 8003446-5 6 len att lägre centrifugeringsvarvtal räcker för att avlägsna den bund- na tvättvätskan.
Naturligtvis kan tvättsättet enligt uppfinningen användas även för vërmekänsligt tvättgods med relativt kallt vatten men då måste högre centrifugerinssvarvtal användas.
Som nämnts är de nödvändiga centrifugeringshastigheterna bero- ende av tvättmaterialet. Sålunda kan man få tillfredsställande resul- tat vid olika polyestervaror redan med en centrifugeringshastighet motsvarande ca 3 g som hittills är allmänt vanlig. För tunga bomulls- varor erfordras däremot centrifugeringshastigheter motsvarande 250 - 350 g.
Vid dessa höga oentrifugeringshastigheterna mäste man ägna sär- skild omsorg åt obalansfri fördelning av tvättgodset. Uppträder ändå en obalans är en korrektion möjlig endast om man går tillbaka till en hastighet motsvarande under 1 g och åter inleder en långsam hastighets- ökning. Vid en hastighet motsvarande 2 g är tvättgodsfördelningen av- slutad och man kan accelerera hur högt man vill.
.Vid slutet av oentrifugeringen måste trumman bromsas. Enligt uppfinningen sker detta genom att vatten släppas in i behållaren var- vid man väljer en sådan vattenmängd att vattnet berör trumman och slä- pas med så att man får ett avsevärt uppdämningstryck i mellanrummet mellan behållaren och trumman. Härvid inträder en stark virvelbildning i vattnet vilken kan användas till att spola bort i behållaren och ut- vändigt på trnmman avsatt smuts. En annan verkan av bromsvattnet är » att det genom den avsevärda centrifugalkraften hårt mot trumväggen pressade tvättgodset som endast med svårighet kan lösgöras från trum- väggen, genom vattnets uppdämningstryck tryckes bort från väggen.
Till tvättfasen ansluter sig en sköljfas som förlöper analogt med tvättfasen. Tvättgodset fördelas därvid först vid 0,3 - 0,8 g i trumman, man accelererar till 0,95 g och centrifugerar efter åtminsto- ne partiell utsläppning av sköljvattnet. Tre sköljningar är tillräck- ligt även för problemtvätt. Eftersom det även här gäller samma problem att byta lutrester i kapillärområdet erfordras för sköljningen i regel inte längre sköljomgångar än tvëttomgångar. En överbefuktning av tvättgodset leder även här till medsläpande av vattenmängder vilkas verkan inte står i proportion till för deras förflyttning behövlig energi. Utbytet mellan bunden och fri tvättvätska uppnås inte så myck- et genom urlutning utan snarare genom mekaniskt trumarbete. Härvid har det visat sig att trumman måste ha en viss storlek för att tvättgodset 8003446-5 7 skall få tillräcklig fallhastighet. Minimidiametern utgör därför 800 mm och dörunder sjunker effekten snabbt. Även en maximistorlek kan an- ges nämligen 2000 mm. Större trummor kan visserligen gå med mindre vinkelhastíghet men antalet kastförlopp per tvättföremål och tidsenhet är mindre. Dessa kast får emellertid även vid ökad kasthöjd inte un- aerswriaa ett visst minimiantai per tvsttföremsi. ' ïellancentrifugeringen efter tvättfasen och mellan sköljfaserna behöver inte göras med den största hastigheten. Sålunda kan man i stället för en hastighet motsvarande 250 g använda en sådan med 80 g.
Därigenom kan en del av tvättluten och däri ingående detergenter på avsett sätt överföras till nästa sköljfas. Avvattningsgraden är dess- utom beroende av centrifugeringstiden. , _ Det är lämpligt att vid slutcentrifugeringen använda en något längre behandling. Anmärkas bör att man för tvättfasen bör eftersträva ett vätskeförhâllande av minst 112, för mellansköljmängden ett sådant av 113,5 och för den sista sköljfasen ett förhållande av 1:4. Detta uppnås senom att den under trumman befintliga behållaredelen, alltså lut- resp sköljvattenträget göres motsvarande stort. Vattenbesparingen uppnås alltså till största delen inte genom kortare totalbehandling uten snarare venom minskning av antalet tvätt- och sköljförlopp.
Dessutom får man energibesparing genom korta arbetstider. Dessa har dessutom fördelen att endast ringa fuktighet intränger i själva textilfibrerns och får dessa att svälla. Ett överdrivet svällande för- tränger fibermellanrummen och låter föga lut komma in vilket avgjort minskar tvättningens effekt. Även av detta skäl är en föregående be- fuktning av tvätten ofördelaktig. En annan väsentlig fördel med detta förfarande är att det i hög grad skonar tvättgodset.
Exempel. 10 kg tvättmedel löstes i 280 1 vatten av 85°C och tömdes i en tvättmaskin med en trumvolym av 2000 1 tills man i trumman fick ett vätskedjup av 6 cm. Sedan lades 170 kg industritvätt beståen- de av arbetskläder och underkläder från en hyttindustri med en genom- snittlig nedsmutsningsgrad av 15 - 20 % av egenvikten styckvis in i trumman varvid vätskedjupet upprätthölls tills hela lutmängden tömts in. Trumman kördes därpå med en hastighet av 28 v/min och denna rota- tion fortsatte efter avslutad vätskepåfyllning. För hela befuktnings- fasen beräknades 5 min. Därpå tillsattes ytterligare 315 l vatten av 95°C och trumhastigheten ökades till 31 v/min. Det motsvarar vid en trumradie av 80 cm en hastighet som vid trumperiferin ger en centrifu- galacceleration av 0,8 g. Tvättiden utgjorde 6 min. "šöoß QWSMTY 8605446-5 8 2 Därpå avtappades den använda tvättvätskan, trumhastigheten öka- des långsamt till 3,3 g (62 v/min) och därpå med'maximal acceleration till 250 v/min. Vid denna hastighet oentrifugerades i 2 minuter.
Därpå följde två sköljningar av 2 min varaktighet varvid trum- rotationen minskades till 31 v/min och efter sköljningen accelererades till centrifugering. För sköljningen pâfylldes varje gång 680 1 vatten av 9500. ~ seaan följas en sista snöijning med sso 1 vatten via 95% var- vid slutoentrifugering gjordes under 10 min vid 228,5 g (520 v/min).
Därpå lastades tvätten ut inom en minut under lätt tippning av maski- nen. 1 De rena processtiderna utgjorde för inlastningen 5 min, tvätt- ning och sköljning 18 min, slutcentrifugering 10 min och utlaatning 1 min, totalt 34 min. Härtill kom spilltider under vilka tvättvätskan tömdes i eller ur eller trumman efter oentrifugeringen bromsades m m med i allt 5 min 40 sek. Totaltiden för tvättprogrammet var alltså 39 min 40 sek. Tvätten hade en restfuktighet av 45 %.
Ett utföringsexempel av uppfinningen visas av ritningarna och beskrivas närmare nedan. Därvid visar fig 1 en tvättmaskin för helau- tomatisk tvättning med transportanordning för tillförseln ooh stört- ränna för bortförseln, fig 2 behållaren med trumma i sektion under tvätt- och sköljförloppet och fig 3 ett blockschema.
Tvättmaskinen består av behållaren 1 vars undre del tjänar som behàllaretråg 12 för vatten eller lut. I behållaren 11 befinner sig den kring en tänkt axel 41 roterbara, vid mantelytorna perforerade trumman 13. ?å denna sitter på en sida den koniska ihåliga axeln 14 som på maskinens utsida har sin minsta diameter. Mellan den ihåliga axeln 14 och behållaren sitter lagringen 15 i vilken trumman 13 är en- sidigt lagrad. Den ihåliga axeln 14 och alltså även trumman 13 drives med remskivan 16 och drivremmen 17 av drivmotorn 18. Denna motor_18 är genom en konsol 19 fast förbunden med tvättmaskinens behållare 11. He- la tvättmaskinen är något tippbar kring vridpunkten 20. Tipprörelsen åstadkommas med drivdonet 21 som kan vara hydrauliskt, pneumatiskt el- ler elektriskt. Tvättluten föras till trâget 12 på behållaren 11 genom den böjliga ledningen 22. Genom den med nivävakten 24 förbundna mag- netventilen 23 regleras tvättlutens höjd noggrant till börnivån 26.
Sköljvattnet ledes på liknande sätt genom en icke visad ledning och icke visade indikerings- och reguleringsdon in i förvaringstråget 12 inpå behållaren 11. Sköljvatten och tvättlut rinner bort genom tömnings- 9001? Qmxhxfl 8003446-5 9 ventilen 25 när de inte längre behövs. Tvättföremålet 28 föras över transportanordningen 29 och störtrännan 27 helautomatiskt in i trumman 13. Vid yâíyllning av tvätten är endast locket 30 öppet och locket 32 stänat.
Naskinen har en programstyrning 34 som innehåller en anordning 35 för ändring av trummane varvtal och är förbunden med en varvtale- givare 48 för motorn 18. Vidare finns en svängningsvakt 47 som är för- bunden med en jämförelsekoppling 49 som likaledes är förbunden med programmet, varvtalsgivaren och motorregleringen.
Anordningen för ändring av trummans varvtal inkopplas vid över- gången från tvätthastighet till centrifugeringshastighet och avkopplas igen först när ett varvtal motsvarande 2 g har nåtts. Varvtalsök- ningsanordningen 35 kan stegra varvtakm i detta område helt beroende av tiden. Vid de avsedda höga varvtalen är emellertid ovannämnda kopp- _ ling att föredra.
När tvätten lagts i maskinen ökas trummane 13 varvtal långsamt för att tvättgodset skall fördelas likformigt och ligga an mot trumman 13 och så att vid trummane 13 periferi en centrifugalacceleration av över 1.5 g uppstår. Störtrännan 27 för lastning av trumman 13 drages med hjälp av drivanordningen 43 och leden 44 ur påfyllningsöppningen 40 och locket 30 för inlastningsöppningen 40 stänges. Därpå sänkas varvtalet till tvättvarvtalet och tvättfasen börjar.
När tvättgodset är tvättat tippas tvättmaskinen något omkring ledpunkten 20 så att utlastningsöppningen 31 sänkas något och locket. 32 öppnas. Vid med måttlig fart gående trumma har detta till följd att tvättíöremålen kastas ut ur urlastningsöppningen 31 och faller ner på störtrännan 45 och borttransportanordningen 33 och glider vidare på denna. De särskilda inlastnings- och avlastningsprogrammen för tvätt- godset och de egentliga tvätt-, skölj- och centrifugeringsprogrammen styrs genom programstyrningen 34. Denna programstyrning reglerar,på känt sätt tiderna för de olika förloppen samt varvtalen, vätskenivåer- na och temperaturerna.
Alla förlopp såsom inlastning, tvättning, sköljning, centrifu- gering och utlastning kräver noggrant fastliggande varvtal hos trum- man 13. varvtalet rättar sig dessutom efter diametern på trumman 13 och är så valt att vid de olika förloppen följande absoluta storlekar på oentrifuaalaccelerationerna1 angivna relativt jordaccelerationens storlek, uppträder vid trummans 13 periferi. 1. För inlastningen-0:3 - 0,5 Q Poor QUALITY 8003446-5 10 2. för tvättens anliggning mot trumväggen från 1,5 g och uppåt, 3. för tvättningen och sköljningen 0,8 - 0,95 g, 4. för centrifugeringen 3> 100 ga 5. för utlastningen 0,6 - 0,9 g.
En utföringsform är möjlig vid vilken anordningen för ändringen av varvtalet 35 är så kopplad med svängningsvakten 47 att vid avtagan- de svängningsamplitud trummans 13 vinkelaoceleration stegras propor- tionellt intill ett högsta värde.
Vid den i fig 1 visade utföringsformen används motorns 18 olika belastning till att styra anordningen för ändring av varvtalet 35. Så länge tvätten ännu inte är obalansfritt fördelad i trumman 13 förbru- kar motorn 18 mer energi än vid obalansfri fördelning. Den högre ener- giförbrukningen kan t ex som spänningsfall vid förmotståndet 36 i tilledningen till motorn 18 uttagas som styrstorhet. Ju mindre spän- ningsfallet blir desto snabbare ökar anordningen för ändring av varv- talet 35 trummans 13 vinkelaooeleration. Särskilt lämpligt är att kopp la anordningen för ändringen av varvtalet 35 med en svängningsvakt 47- Förbindelsen mellan anordningen för ändringen av varvtalet 35 och svängningsvakten 47 sörjer för att vinkelaccelerationen i det kri- tiska området omedelbart under 1 g regleras omvänt proportionellt mot den obalans som framkallas genom olikformigt ilagt tvättgods. Måttet på obalansen kan även tas vid trumman. Sålunda har en obalansframkal- lande inhomogen tvättfördelning tillräcklig möjlighet att lösgöra sig från trumväggen och lägga sig på någon annan plats. Resultatet blir, r som inledningsvis nämnts, en obalansfri gång hos trumman.
Pig 2 visar tvättstyckenas fallbana under tvätt- eller skölj- fasen. Trummans 13 varvtal är just så stort att tvättstyckena genom den i riktning 37 roterande trumman 13 medföres till höjden av tvätt- stycket 28. Enär trummans 13 rotation alstrar en centrifugalaccelera- tion som till sin storlek är något mindre än jordaocelerationen lösgör sia tvätten på höjden av tvättstycket 28 från trumman 13 och faller i en fri fallbana enligt pilen 38 till den plats i trumman 13 där den med en stöt slår emot trumman 13 varigenom enligt ovan tvätt- och. sköljeffekten uppstår.
Trumman 13 doppar endast ner i de övre skikten av tvättluten och sköljvätskan. Dessa övre skikt är i stor utsträckning fria från sediment enär tvättluten eller sköljvätskan genom trummans 13 rotation acoelereras centrifugalt och smutsen därigenom till följd av centrifu- galeffekten avsätter sig och samlas vid bottnen av lutbehållaren vari- Poor ovnim ' Ju; I: 800344-6-5 11 från den släppes ut. Tvättmaskinen kan också vara försedd med värme- tuber 42. Trummans 13 rotationsaxel 41 ligger något ovanför behålla- rena 11 mittaxel så att mellan trumman 13 och behållaren 11 upptill en relativt liten avsmalnande spalt bildas.
Genom svängninqsvakten 47 som vid uppkomst av en otillåten amp- litud hos maskinen bryter en kontakt, stoppas vidare varvtalsökning hos maskinen samt varvtalsstegringsanordningen 35.
Programstyrningen 34 köres tillbaka till varvtalsökningens startpunkt och efter en tidsfördröjning låter denna programstyrning 34 varvtalsökningen ånyo programenligt starta. Detta sker elektriskt ge- nom motsvarande aktivering av en fasupptagningsstyrning som tidsbero- ende proportionellt mot den gångna tiden ökar energitillförseln till motorn 18.
Den i 'íig 1 visade tvättmaskinen är utbildad som ensidigt lag- rad maskin med genomströmningstrumma. Detta har fördelen att t ex sjukhustvätt, speciellt infekterad tvätt, kan läggas in på en sida och tas ut på andra sidan. Därför kan maskinen exempelvis byggas in i öpp- ningen i en skiljevägg varvid öppningen kan tätas elastiskt. På detta sättet kan överföring av bakterier till den rena sidan förhindras.
Lagringen av den därför erforderliga ihåliga axeln 14 medför problem i betraktande av de höga varvtalen. Här rekommenderas ett hyd- rostatiskt lager för att minska friktionen och undvika varmgàng. Såda- na hydrostatiska lager är kända t ex för lagring av snabbgående tur- biner. » Enligt ovan ligger behállarens axel under trummans axel. Denna exoentrieka lagring har till ändamål att bromsa trumman efter varje mellancentrifugering. Detta uppnås genom att man för in vatten i be- hållaren och sålunda använder hela tvättmaskinen som en vattenvirvel- broms. Det virvlande vattnet dras i rotationsriktningen med av trumman mellan denna och behållaren och dämmes upp under uppbyggnad av ett av- sevñrt tryck i maskinens övre del varvid samtidigt tvättgodset trycks bort från trumväggen. ggšíatzšixfrv

Claims (4)

8003446-5 12 Patentkrav
1. Sätt för tvättning av tvättgods i en cylindertvättmaskin med en horison- tellt lagrad trumma, vilken man under tvätt och sköljning driver med en hastighet, som ger en sådan centrifugalacceleration mellan 0,3 och 0,95 g vid trummanteln, att tvättgodset upprepat lyfts och i en kastbana faller ner på trummans undre del, och mellan tvätt- och sköljförloppen, liksom efter den sista sköljningen, driver med centrifugeringshastighet, kännetecknat av att man då man lägger in det torra tvättgodset i trumman driver denna med en hastighet, som ger en centri- fugalacceleration mellan 0,3 och 0,8 g vid trummanteln, och under tiden tillsätter så mycket tvättlut, att lutens nivâ hela tiden endast obetydligt överstiger trummans tangentyta, och avbryter tillförseln av tvättlut medan tvättgodset fortfarande har en "degig" konsistens, d v s har en viss elasticitet och till sitt underlag avger fuktighet endast i form av en tunn vätskefilm, att man vid centrifugering- arna driver trumman med en hastighet, som ger en centrifugalacceleration mellan 100 och 350 g vid trummanteln, 'och att man genomför sköljförloppen analogt med tvättförloppet, dock med sköijvatten istället för tvättlut.
2. Sätt enligt kravet i, kännetecknar. av att man vid slutet av centri- fugeringsfaserna, utom den avslutande centrifugeringen, leder in vatten mellan tvättmaskinens behållare och trumman irsädan mängd, att det uppkommande trycket lösgör tvättgodset från trummans innervägg.
3. Sätt enligt kravet 'l eller 2, kännetecknat av att man upphettar tvätt- luten innan den tillsätts. i
4. Sätt enligt något av föregående krav, kännetecknat av att man använder hett sköljvatten till sköljningarna. #>"““-\~.... _ 1-4* _ ”fairy-if
SE8003446A 1979-05-12 1980-05-08 Sett for tvettning av tvettgods i en cylindertvettmaskin med lag vetske/tvettlutsniva i trumman SE443004B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2919248 1979-05-12

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8003446L SE8003446L (sv) 1980-11-13
SE443004B true SE443004B (sv) 1986-02-10

Family

ID=6070605

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8003446A SE443004B (sv) 1979-05-12 1980-05-08 Sett for tvettning av tvettgods i en cylindertvettmaskin med lag vetske/tvettlutsniva i trumman

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4344198A (sv)
JP (1) JPS5623998A (sv)
CA (1) CA1149187A (sv)
CH (1) CH645144A5 (sv)
DD (1) DD150633A5 (sv)
ES (1) ES491391A0 (sv)
FR (1) FR2456802A1 (sv)
IT (1) IT1130596B (sv)
NL (1) NL8002739A (sv)
SE (1) SE443004B (sv)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4489574A (en) * 1981-11-10 1984-12-25 The Procter & Gamble Company Apparatus for highly efficient laundering of textiles
US4555019A (en) * 1981-11-10 1985-11-26 The Procter & Gamble Company Packaged detergent composition with instructions for use in a laundering process
US4489455A (en) * 1982-10-28 1984-12-25 The Procter & Gamble Company Method for highly efficient laundering of textiles
FR2559798B1 (fr) * 1984-02-17 1986-11-07 Esswein Sa Lave-linge dont la cuve contient de l'eau a une faible hauteur au-dessus du fond du tambour
US5075613A (en) * 1988-04-18 1991-12-24 Whirlpool Corporation Electrical motor monitoring system for a domestic appliance
JPH04276293A (ja) * 1991-03-01 1992-10-01 Toshiba Corp ドラム式洗濯機
JPH05161783A (ja) * 1991-12-12 1993-06-29 Tousei Denki Kk 石油系ドライクリーニング装置
IT1271782B (it) * 1994-12-21 1997-06-09 Whirlpool Italia Metodo e disposizione per ottenere il bilanciamento del carico nelle macchine lavabiancheria
US5596889A (en) * 1995-10-20 1997-01-28 Electric Power Research Institute Laundry machine with reduced suds spin cycle
FR2787125B1 (fr) * 1998-12-11 2001-03-02 Electrolux Syst Blanchisserie Procede de lavage de linge et lave-linge mettant en oeuvre ce procede
US6691536B2 (en) * 2000-06-05 2004-02-17 The Procter & Gamble Company Washing apparatus
US7690063B2 (en) * 2002-05-09 2010-04-06 Whirlpool Corporation Random tumbling washing machine wash chamber for improving cleaning while minimizing mechanical damage to clothes
US8984693B2 (en) 2010-12-10 2015-03-24 Whirlpool Corporation Method and apparatus for redistributing an imbalance in a laundry treating appliance
US9279206B2 (en) 2011-03-30 2016-03-08 Whirlpool Corporation Method and apparatus for forming a counterbalance to an imbalance in a laundry treating appliance
JP6356485B2 (ja) * 2014-05-21 2018-07-11 株式会社山本製作所 業務用洗濯脱水乾燥装置および配置システム
CN107245838B (zh) * 2017-05-31 2022-04-15 广东威灵电机制造有限公司 滚筒洗衣机及其控制方法、装置以及机器可读存储介质

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2556490A (en) * 1945-08-27 1951-06-12 Avco Mfg Corp Washing by intermittent high and low speed rotation
US2434476A (en) * 1946-04-19 1948-01-13 Ind Patent Corp Combined dryer and automatic washer
US2615320A (en) * 1948-08-12 1952-10-28 Gallay Sa Laundering machine
US2706899A (en) * 1950-12-04 1955-04-26 Henry C A Meyer Laundry machines
US3197979A (en) * 1963-08-08 1965-08-03 Whirlpool Co Automatic laundry apparatus having super wash means
US3197980A (en) * 1963-09-06 1965-08-03 Whirlpool Co Automatic laundry apparatus having a super wash cycle
FR1408823A (fr) * 1964-07-01 1965-08-20 Hotchkiss Brandt Perfectionnement à la cuve des machines à laver
US3387310A (en) * 1966-09-22 1968-06-11 Donald E. Marshall Washing apparatus and method
US3650673A (en) * 1969-11-24 1972-03-21 Gen Electric Dry wash fabric cleaning method and apparatus
DE2245532A1 (de) * 1972-09-16 1974-03-21 Goedecker B J Maschf Verfahren zum betrieb einer waeschereimaschine und vorrichtung zur durchfuehrung dieses verfahrens

Also Published As

Publication number Publication date
CH645144A5 (de) 1984-09-14
ES8102228A1 (es) 1980-12-16
IT8021977A0 (it) 1980-05-12
JPS5623998A (en) 1981-03-06
US4344198A (en) 1982-08-17
SE8003446L (sv) 1980-11-13
NL8002739A (nl) 1980-11-14
IT1130596B (it) 1986-06-18
FR2456802B1 (sv) 1985-01-04
ES491391A0 (es) 1980-12-16
DD150633A5 (de) 1981-09-09
CA1149187A (en) 1983-07-05
FR2456802A1 (fr) 1980-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE443004B (sv) Sett for tvettning av tvettgods i en cylindertvettmaskin med lag vetske/tvettlutsniva i trumman
US4368748A (en) Device for degreasing, tumbling and washing of industrially manufactured objects
CN1216199C (zh) 洗衣机
US4432111A (en) Procedure for washing clothes
US4916768A (en) Washing and extracting method
DE19755308B4 (de) Trockenschleuder
US2350218A (en) Washing machine
US2637186A (en) Laundry machine
CA2510260A1 (en) Clothes washer accelerating systems and methods
US2555400A (en) Washing machine with gyratory washing action
JP2012040083A (ja) ドラム式洗濯機
US4856301A (en) Washing and extracting machine
JPH09290089A (ja) 遠心脱液装置
US20060289348A1 (en) Centrifugal press for drying wet, respectively moist, graded product
GB2051883A (en) Method of and a machine for washing laundry
US5307567A (en) Horizontally-spinning and horizontal loading centrifuge and method for de-watering bulk materials in large volumes
CN102851916A (zh) 滚筒式洗衣机及其清洗控制方法
CN214271363U (zh) 离心挤压滚筒洗衣机
US300545A (en) Centrifugal drainer
CN208373707U (zh) 一种全自动夹桶式倾斜旋转清洗系统
US6260391B1 (en) Laundry centrifuge, in particular for an automated washing range
FR2624144A1 (fr) Traitement d'etoffe ou d'autres materiaux absorbant les liquides
JP2669606B2 (ja) ゴルフボール洗浄装置
US3400826A (en) Automatic dispensing centrifuges
JP2002263397A (ja) 洗濯脱水機の脱水方法及びアンバランス防止装置