SE442176B - Slaende mutterdragare - Google Patents
Slaende mutterdragareInfo
- Publication number
- SE442176B SE442176B SE7909551A SE7909551A SE442176B SE 442176 B SE442176 B SE 442176B SE 7909551 A SE7909551 A SE 7909551A SE 7909551 A SE7909551 A SE 7909551A SE 442176 B SE442176 B SE 442176B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- sleeve
- percussion
- claws
- anvil
- drive shaft
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B25—HAND TOOLS; PORTABLE POWER-DRIVEN TOOLS; MANIPULATORS
- B25B—TOOLS OR BENCH DEVICES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR, FOR FASTENING, CONNECTING, DISENGAGING OR HOLDING
- B25B21/00—Portable power-driven screw or nut setting or loosening tools; Attachments for drilling apparatus serving the same purpose
- B25B21/02—Portable power-driven screw or nut setting or loosening tools; Attachments for drilling apparatus serving the same purpose with means for imparting impact to screwdriver blade or nut socket
- B25B21/023—Portable power-driven screw or nut setting or loosening tools; Attachments for drilling apparatus serving the same purpose with means for imparting impact to screwdriver blade or nut socket for imparting an axial impact, e.g. for self-tapping screws
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Percussive Tools And Related Accessories (AREA)
- Details Of Spanners, Wrenches, And Screw Drivers And Accessories (AREA)
Description
7909551-9 2 bringas att samverka med städets slagklor efter det att slagorga- net uppnått ett bestämt varvtal (jämför exempelvis den amerikans- ka patentskriften 3.952.814).
Vid denna kända mutterdragare är slagorganets slagklor utformade i ett stycke med centrifugalvikterna, varvid ett inre utsprång hos svängmassan är avsett att förhindra att slagorganets klor rör sig axiellt under slagorganets accelerationsrörelse. Vid slagorganets accelerationsrörelsc förflyttas svängmassan medelst centrifugalvik- terna i riktning mot städet tills utsprången på slagorganets klor bringats till kontakt med en snedyta på städets slagklor. Detta re- sulterar i att slagorganets klor föres ur ingrepp med svängmassan och bringas till ingrepp med städets slagklor.
Denna kända slående mutterdragare uppvisar hög slagenergi och låg vibrationsnivå. Nackdelarna med denna kända mutterdragare är låg funktionssäkerhet och en energiåtgång för förflyttning av den avse- värda svängmassan hos slagorganet innan dettas klor bringats till ingrepp med städets klor. Genom att en kraftfjäder måste anordnas mellan svängmassan och huset, ökar den slående mutterdragarens di- mensioner.
En slående mutterdragare är vidare känd, vilken innefattar dels en drivande axel, dels ett städ, som är ovridbart förbundet med en spindel och är försett med slagklor, och dels ett slagorgan, inne- fattande en med den drivande axeln förbunden svängmassa och slag- klor, vilka är så förbundna med svängmassan, att de samtidigt kan _vrida sig och röra sig axiellt i förhållande till denna, samt cent- rifugalvikter, vilka är anordnade i slagorganets svängmassa för för- flyttning av slagorganets slagklor till samverkan med städets slag- klor efter det att slagogganetlnppnatt ett pestämt varvtal (jämför exempelvis aeefeevjetrška' -ppafei-nrígešfertifšçgëefietï;esäflIJa) . vid den- na mutterdragare_rör __> *_ f;;ö.”"Åy'r '_j"_ ¿ iellt vid svängmassa'p 1 if' i,çke7méd centri~“ fugalviktern Jförda slagklor är förhundna med syängmassan överf' en synkroniseringshylsa, som är anordnad på den drivande axeln mel- lan slagorganets slagklor och svängmassan och är försedd med ett. _ ,utsprång, avsett att samverka med städat, så att synkroniserings- I hylsan vrider sig och slagorganets klor föres ur ingrepp med sväng- massan. Innan hylsans rotationsrörelse påbörjas, rör sig slagorga- S 7909551-9 nets slagklor inte axiellt i förhållande till svängmassan, men rör sig tillsammans med denna.
Förutom nämnda nackdelar, vilka är förknippade med behovet av att axiellt förflytta svängmassan, har denna kända slående mutterdra- gare låg funtionssäkerhet, samtidigt som den är komplicerad att framställa.
Den amerikanska patentskriften 3.952.814 avser en slående mutter- dragare (fig. 2), som innefattar en till ett slagorgan hörande, axiellt stationär svängmassa. Vid denna mutterdragare bringas slag- organets klor inte direkt till ingrepp med städets klor medelst centrifugalvikter, utan medelst en komplicerad mekanism, som inne- fattar en klokoppling och en kammekanism med V-formade spår samt kulor (se fig. 40 vid den amerikanska patentskriften 3.952.814).
Denna mutterdragare har komplicerad konstruktion, avsevärda axiel- la mått och låg funktionssäkerhet.
Uppfinningen syftar till att vid en slående mutterdragare med axi- ellt stationär svängmassa utforma mutterdragaren så att slagklorna hos slagorganet hindras från att samverka med städets slagklor in- nan slagorganets slagklor uppnått ett bestämt varvtal.
Detta uppnås medelst en slående mutterdragare med de i patentkra- vet 1 angivna särdragen. Därigenom åstadkommes en enkel uppbygg- nad av mutterdragaren, vilket i hög grad underlättar dess tillverk- ning och förbättrar dess tillförlitlighet jämfört med kända mut- terdragare.
Vidare genom denna utformning av den slående mutterdragaren mins- kas avsevärt vikten av de delar, som rör sig axiellt vid slagorga- nets acceleration, så att energiåtgången för att föra slagorganet till ingrepp med städet sjunker och samtidigt reduceras mutterdra- garens mått i längdriktningen genom att fjädern inte måste anord- nas mellan svängmassan och mutterdragarens hus.
Det är lämpligt att den svängbara hylsan, som är anordnad på driv- axeln, kan vrida sig i ett plan, som går genom drivaxelns centrum- linje och påverkas av en fjäder, som är anordnad mellan den sväng- bara hylsan och städet, varvid den svängbara hylsan är vridbar till- sammans med slagorganets slagklor. --- -ÃPOOR ovrrzmf 7909551-9 4 _ Denna utformning förenklar konstruktionen av anordningen för att hindra slagorganets slagklor att samverka med städets klor, innan. slagorganet uppnått ett bestämd varvtal, samt bidrar till att öka funktionssäkerheten.
Den svängbara hylsan kan utformas med minst ett yttre radiellt ut- språng, som är anordnat i ett plan genom slagorganets slagklor, varvid avståndet mellan den drivande axelns centrumlinje och den yttre kantytan hos utsprånget pâ den svängbara hylsan är större än avståndet mellan den drivande axelns centrumlinje och innerkanten hos slagorganets slagklor.
.Den svängbara hylsans mot städet vända sida kan utformas med en ändvägg med ett excenterhâl, vars diameter motsvarar diametern hos den drivande axeln, varvid excentriciteten ligger i ett plan genom den svängbara hylsans yttre utsprång, varjämte den drivande axeln är försedd med ett utsprång, mot vilket den svängbara hylsans änd- vägg anligger.
En sådan konstruktiv utformning säkerställer att den slående mutter- dragaren får hög funktionssäkerhet och enklare konstruktion.
Vid en utföringsform av mutterdragaren, vid vilken slagorganets slagklor' är utförda i ett stycke med centrifugalvikter, som är för- bundna med varandra över en på den drivande axeln anordnad styrhylsa, och vid vilken en returfjäder är anordnad, är det möjligt att re- turfjädern är placerad mellan den svängbara hylsan och styrhylsan och införd i den svängbara hylsan.
Detta gör det möjligt att i hög grad minska längden av den slående mutterdragaren.
Vid en utföringsform avfmutterdragaren,fvid vilken slagorganets slagkloriär utformade vid slagorganets'drivna del och centrifugal- vikterna har formen av kulor, vilka samverkar med en sned yta hos slagorganets drivna del, är det_lämpligt att returfjädern är an- 7 ordnad mellan slagorganets svängmassa och dess drivna del, varige- nom den slående mutterdragarens yttermâtt kan minskas. vid denna utföringsform lutar dep,§Vän9bflfa hylsan mpt aan driven- *É de axelns centrumlinje och en anordning finns förfisnedställninq av.~ ïdenfsvängbara hylsan, innan slàgorganets.svängmassa accelererats, varvid en anordning, som är avsedd att säkerställa det lutande lä- 7909551-9 get hos den svängbara hylsan, kan ha formen av en avfasad yta på den drivande axeln.
Denna konstruktion bidrar till att i hög grad förenkla framställ- ningen av mutterdragaren.
Vid den utföringsform av den slående mutterdragaren, vid vilken slagklorna är utförda i ett stycke med centrifugalvikter, som är förbundna med varandra över en på den drivande axeln anordnad styr- hylsa, och vid vilken en returfjäder är anordnad, innefattar enligt uppfinningen organen för att hindra slagorganets klor att samverka med städets klor en axiellt rörlig roterbar hylsa, som är anordnad på drivaxeln och omges av en styrhylsa, en fjäder, som är anordnad mellan den roterbara hylsan och städet, varvid den roterbara hyl- sans mot städet vända ände är försedd med en ändklo och dess mot- satta ände är försedd med ändutsprång¿ varjämte styrhylsan är ut- formad med radiella utsprång för samverkan med den roterbara hyl- sans ändutsprång och i svängmassan är anordnade fjäderbelastade ku- lor, vilka ligger mitt för den roterbara hylsans ändutsprång och påverkar den roterbara hylsan mot ett läge, där ändutsprângen sam- verkar med de radiella utsprângen, varvid städet är försett med ett ändutsprång för samverkan med den roterbara hylsans ändklo och en returfjäder är anordnad mellan den roterbara hylsan och styrhylsan.
En sådan konstruktiv utformning av den slående mutterdragaren bi- drar till att minska dess längd.
Uppfinningen kommer i det följande att beskrivas i detalj under hänvisning till bifogade ritningsfigurer, av vilka fig. 1 delvis i sektion visar en axiell sektion av en slagmekanism hos mutterdra- garen enligt uppfinningen, fig. 2 är en sektion längs linje II-II i fig. 1, fig. 3 är en sektion längs linje III-III i fig. 1, fig. 4 är en sektion längs linje IV-IV i fig. 1, fig. 5 är en sektion längs linje V-V i fig. 1, fig. 6 delvis i sektion visar en axiell sektion av en andra utföringsform av slagmekanismen hos den slåen- de mutterdragaren enligt uppfinningen, fig. 7 är en sektion längs linje VII-VII i fig. 6, fig. 8 är en sektion längs linje VIII-VIII i fig. 6, fig. 9 är en axiell sektion av en tredje utföringsform av slagmekanismen hos den slående mutterdragaren enligt uppfinnin- gen, fig. 10 är en sektion längs linje X-X i fig. 9, fig. 11 är en sektion längs linje XI-XI i fig. 9, fig. 12 är en.axiell sektion av en fjärde utföringsform av slagmekanismen hos mutterdragaren ~ sagan 7909551-9 enligt uppfinningen, fig. 13 är en sektion längs linje XIII-XIII i fig. 12, fig. 14 är en sektion längs linje XIV-XIV i fig. 12 och fig. 15 är en sektion längs linje XV-XV i fig. 12.
Den i fig. 1 visade slående mutterdragaren innefattar ett hus 1, i vilket är roterbart anordnad en spindel 2, som är utformad med en ände 3 med fyrkantigt tvärsnitt för montering av en ej visad skruvnyckelhylsa. Ett städ 4 med slagklor 5 (fig. 1, 4) är utfört i ett stycke med spindeln 2, så att det är stationärt i axiell riktning och roterar tillsammans med spindeln 2.
Huset 1 upptar en drivaxel 6, vars ena ände är förbunden med en drivmotor 7 exempelvis över en slirkoppling 8 och vars andra ände är centrerad i en urborrning 9 i spindeln 2.
Slagorganet innefattar en svängmassa 10, som är anordnad på den drivande axeln 6. Fjäderbelastade kulor 11 (fig_ 1, 5) hos slir- kopplingen 8 är avsedda att förhindra axiell rörelse hos svängmas- san 10 och överföra vridmomentet från den drivande axeln 6 till svängmassan 10. Konstruktionen av den kulförsedda slirkopplingen beskrivs i detalj i-sökandens patentansökning 7800202-9, som är under samtidig behandling. Vid en sådan konstruktiv utformning är - svängmassan 10 stationär i axiell riktning, och kan rotera till- sammans med drivaxeln 6. Svängmassan 10 utgörs dels av ett hus 12 med ett längsgående spår 13 med rektangulärt tvärsnitt (fig. 1-3) och dels en mantelhylsa 14. Slagorganets slagklor 15 (fig. 1, 3) är utförda i ett stycke med centrifugalvikter 16 (fig. 1-3), vilka utgörs av plattor med rektangulärt tvärsnitt, som är anordnade i spåren 13 i svängmassan 10 och utformade med snedfasade ändytor 17.
Svängmassans 10 hus 12 har sneda ändytor 18, mot vilka centrifugal- vikterna 16 ligger an. Pâ den drivande axeln 6 är en styrhylsa 19 (fig. 1, 2) med radiella hål 20 fritt anordnad, varvid centrifugal- vikterna 16 är försedda med utsprâng 20', vilka är införda i styr- hylsans 19 hål 20, så att vikterna 16 samtidigt rör sig axielltï: Centrifugalvikterna 16 är så anordnade, att de obehindrat kan rö- ra sig axiellt i förhållande till slagorganets svängmassa 10, vil- ken rörelse begränsas av ett anslag, som är anordnad mellan slagor- ganets klor 15 och städet 4. Anslaget (fig. 1) utgörs dels av en svängbar hylsa 21, som är anordnad på drivaxeln 6, så att den kan vrida sig i ett plan, som går genom drivaxelns 6 centrumlinje, och ¥?”ɧ5oB:QUrnaTr 7909551-9 dels av en mellan den svängbara hylsans 21 ändvägg 23 och städet 4 anordnad fjäder 22. Den svängbara hylsan 21 (fig. 3) är utformad med motliggande avfasningar 24 (fig. 3), vilka är avsedda att sam- verka med väggarna hos spåret 13 i svängmassans 10 hus 12, varige- nom hylsan 21 roterar tillsammans med slagorganets klor 15. Den svängbara hylsan 21 är försedd med ett yttre utsprång 25 med en mot städet 4 vänd snedyta 26, varvid utsprânget 25 (fig. 3) är an- ordnat i ett med avfasningarna 24 parallellt plan, så att det lig- ger i ett genom slagorganets klor 15 gående plan. Hylsans 21 ändvägg 23 är försedd med ett excenterhål 27 (fig. 1, 4), vars diameter mot- svarar diametern hos drivaxeln 6 och vars excentricitet ligger i ett plan, som går genom hylsans 21 yttre utsprâng 25. Drivaxeln 6 är försedd med ett utsprång 28, mot vilket hylsans 21 ändvägg 23 ligger an. ' Avståndet mellan drivaxelns 5 centrumlinje och den yttre kantytan hos den svängbara hylsans 21 utsprång 25 är större än avståndet mellan drivaxelns 6 centrumlinje och innerkanten hos slagorganets slagklor 15, varigenom en av klorna 15 ligger an mot utsprânget 25, så att anslaget (den svängbara hylsan 21 och fjädern 22) står i in- grepp med slagklon 15 och begränsar klornas 15 axiella rörelse, men ej förhindrar denna rörelse, vilket är av väsentlig betydelse för föreliyfimde uppfinning.
Mellan styrhylsan 19 och den svängbara hylsans 21 ändvägg 23 är en returfjäder 29 anordnad inuti hylsan 21.
Städets 4 slagklor 5 är utformade med kamytor 30 avsedda att samver- ka med den sneda ytan 26 hos hylsans 21 utsprång 25.
Vid den i fig. 6-8 visade utföringsformen av mutterdragaren beteck- nas de delar, som är identiska med de ovan beskrivna, med samma siffror, med undantag av att anslaget är utformat som en roterbar hylsa 31 (fig. 6, 8), vilken är anordnad mellan drivaxeln 6 och styrhylsan 19. Hylsans 31 ena ände är försedd med ändutsprång 32 (fig. 7), vilka samverkar med inre radiella utsprång 33 (fig. 6, 7) på styrhylsan 19. Den roterbara hylsan 31 är försedd med en fläns 34 (fig. 6), varvid returfjädern 29 är anordnad mellan hylsans 31 'fläns 34 och styrhylsan 19. Den roterbara hylsan är vridbar tillsam- mans med slagorganets klor 15 medelst kulor 35, vilka är anordnade i radiella häl 36 i svängmassans 10 hus 12 och belastade medelst F- :Peesoaaiïïffr e ~ I 7909551-9 .fjädrar 37 (fig. 6,7).
Flänsen 34 är försedd med en ändklo 38, som är anordnad i ett ge- nom hylsans 31 ändutsprång 32 gående plan. I städet 4 är stelt in- fäst en tapp 39, som är anordnad i ett genom städets 4 slagklor 5 gående plan och avsedd att samverka med hylsans 31 ändklo 38.-Den vridbara hylsan 31 är så anordnad, att dess ändutsprång 32 och änd- klo 38 liggefii ett plan, som går genom slagorganets klor 15.
Den utföringsform av mutterdragaren, som visas i fig. 9, där de de- lar, som är identiska med de ovan beskrivna, betecknas med samma siffror, innefattar ett anslag i form av en svängbar hylsa 21, som liknar den svängbara hylsan i fig. 1 visade utföringsformen av den slående mutterdragaren.
Vid denna utföringsform är slagorganets slagklor 15 anordnade på slagorganets drivna del 40, som är anordnad i svängmassans 10 man- telhylsa 14, varvid utsidan hos slagorganets drivna del 40 och man- telhylsans 14 insida är utformade med avfasningar (fig. 10), så att _den drivna delen 40 roterar tillsammans med svängmassan 10 och är axiellt förskjutbar i förhållande till denna. Svängmassans 10 axi- 'ella orörlighet säkerställes genom presspassning hos ett lager 41, som bär upp svängmassan 10 i huset 1, varvid svängmassan 10 är ro- terbar genom att den är förbunden med drivaxeln G.
.Den svängbara hylsan 21 vrider sig synkront med slagorganets klor 15 genom att en tapp 42 är anordnad i ett diametralhål i drivaxeln 6, vilken tapp är avsedd att införas i diametralt motliggande, längsgående spår 43 i den svängbara hylsan 21. Spåren 43 tillåter hylsan 21 att.röra sig axiellt.
En returdragfjäder 44 är anordnad mellan en i svängmassans 10 hus 12 anordnad tapp 45 och en i slagorganetsidrivna del 40 infäst tapp 46¿ För att axiellt förflytta slagorganetš drivna del 40 är.driv- axeln 6 försedd med ett längsgående spår541Ã_Réturfjädern kan dess- utom anordnas mellan slagorganets drivna del och städet.
Centrifugalvikterna§har formen av:kulor 48 (fig. 0, 11), vilka är parvis anordnade i de längsgående spåren 13 (fig. 11), vilka är be- .gränsade av väggarna hos svängmassans 10 hus 12 och mellanväggar 49.
Slagorganets drivna del 40 är utformad med sneda ytor 50, vilka är :ÉQQR p 7909551-9 avsedda att vid slagorganets rotation samverka med kulorna 48.
Vid den i fig. 12-15 visade utföringsformen av den slående mutter- dragaren betecknas de delar, som är identiska med de ovan beskriv- na, med samma siffror. Vid denna utföringsform innefattar anslaget den svängbara hylsan 21, som lutar mot den drivande axelns 6 cent- rumlinje och är försedd med de yttre utsprången 25. Hylsans 21 lu- tande läge säkerställas-medelst en snedyta 51 hos drivaxeln 6, som vid hylsans 21 rörelse medelst fjädern 22 inställer hylsan 21 till det lutande läget i förhållande till axeln 6 så, att det ena ut- sprânget 25 kommer till anliggning mot slagorganets drivna del 40.
Hylsans 21 lutande läge kan dessutom säkerställas medelst andra or- gan exempelvis en inte visad fjäderbelastad kula, som är anordnad i drivaxeln. I Hylsan 21 är vridbar tillsammans med slagorganets klor 15 medelst avfasningar 52 på drivaxeln 6 och genom lämpligt val av motsvaran- de tvärsnittsform hos hylsans 21 hål 53.
En returfjäder 54 är anordnad mellan tappen 46 och en i städet 4 anordnad tapp 55.
Den i fig. 1-5 visade slående mutterdragaren fungerar på följande sätt.
Pâ spindelns 2 fyrkantiga ände 3 påträds en ej visad skruvnyckel- hylsa. Skruvnyckelns andra hylsa inställes på skruvförbandet ifråga.
Sedan drivmotorn 7 startats, överförs rotationsrörelsen från driv- axeln 6 till huset 12 till slagorganets svängmassa 10 (fig. 1) me- delst kulorna 11. Samtidigt som svängmassan 10 roterar, börjar cent- rifugalvikternas 16 övre ändar röra sig radiellt utåt, varvid deras sneda ytor 17 bringas att samverka med de sneda ytorna 18 hos sväng- massans 10 hus 12, vilket resulterar i uppkomsten av en axiell kraft- komposant, som förflyttar vikterna 16 axiellt tillsammans med slag- organets slagklor 15 och trycker samman returfjädern 29. Slagklon 15 verkar på utsprånget 25 hos den svängbara hylsan 21, som rör sig mot städet 4 och trycker samman fjädern 22. Vid den tidpunkt sväng- massan 10 uppnått ett bestämd varvtal, bringas snedytan 26 hos hyl- sans 21 utsprång 25 till kontakt med kamytan 30 hos städets 4 ena slagklo 5, varigenom hylsan 21 svänger i det genom axelns 6 cent- rumlinje gående planet, samtidigt som utsprången 25 förs ur ingrepp ;' ' 1?¿>(>1 c?ïë:¿;;; 17909551-9 10 med slagorganets klo 15. Detta resulterar i att slagorganets klor 15 rör sig vidare under inverkan av centrifugalvikterna 16 och bringas till ingrepp med städets 4 klor 5, varvid klorna 15 rör sig samtidigt genom att de är förbundna med varandra medelst styrhylsan 19. Den i svängmassan 10 lagrade rörelseenergin överföres till stä- det 4 och vidare till skruvförbandet.
Svängmassan 10, som stannat vid slaget, vrider sig ej efter slaget, varvid centrifugalvikterna 16 återgår till utgångsläget under ver- kan av returfjädern 29, och den svängbara hylsan 21 rör sig även under verkan av fjädern 22, så att dess utsprång 25 på nytt bringas till ingrepp med slagorganets klo 15. Det ovan beskrivna arbetsför- loppet upprepas därefter tills drivmotorn 7_frânkopplats.
Såsom framgår av den föregående beskrivningen av verkningssättet hos den slående mutterdragaren utför enbart slagorganets klor 15 och centrifugalvikterna 16 axiell rörelse vid slagorganets accele- ration, tillsammans med den förhållandevis svaga fjädern 22 och re- turfjädern 29, under det att svängmassan 10 förblir stationär i axiell riktning.
Den i fig. 6-8 visade slående mutterdragaren fungerar på samma sätt 7 som den ovan beskrivna utföringsformen med undantag för att ansla- get, som innefattar den roterbara hylsan 31, fungerar på annat sätt.
Vid svängmassans 10 accelerationsrörelse rör sig den vridbara hyl- san 31 (fig. 6) mot städet 4 och trycker därvid ihop fjädern 22, varvid dess ändklo 38 samverkar med utsprânget 39 på städet 4, var- igenom hylsan 31 stannar och dess ändutsprång 32 (fig. 7) kommer till anliggning mot kulorna 35, så att fjädrarna 37 tryckes (samman).
-Genom att styrhylsan 19 fortsätter rotationen, föres dess inre ra- diella utsprång 33 ur ingrepp med hylsans 31 ändutsprâng 32, var- vid klorna 15 fritt rör sig mot städet 4 och bringas i ingrepp med dess klor 5, under sammanpressning av returfjädern 29. Den i sväng- massan 10 lagrade rörelseenergin överföras till städet 4 och vida- -re till skruvförbandet.
Efter slaget återgår styrhylsan 19 tillsammans med slagorganets klor 15 till utgångsläget,.samtidigt som fjädern 22 förflyttar den roterbara hylsan 31 mot svängmassan 10, varvid fjädern 37 och ku- lorna 35 vrider hylsan 31,mså-att denna omställes till utgångsläget* och ändutsprången 32 kommer till anliggning mot styrhylsans 19 ut- ,_. , .___ -......._,__.-_.._ ”q .
OOR QILÉMTÉ” 'ïš 7909551-9 11 språng 33. Det ovan beskrivna arbetsförloppet upprepas därefter.
Vid den i fig. 9-11 visade utföringsformen rör sig kulorna 48 ra- diellt utåt, när svängmassan 10 vrider sig, varvid de verkar på de sneda ytorna 50 av slagorganets drivna del 40, så att denna rör sig mot städet 4 och drar ut fjädern 44. Samtidigt som den drivna de- len 40 förflyttar sig, kommer dess slagklo 15 (fig. 9) till anligg- ning mot utsprânget 25 på den svängbara hylsan 21, som börjar röra sig tillsammans med slagorganets drivna del 40 (varigenom fjädern 22 tryckes ihop) tills den sneda ytan 26 hos hylsans 21 utsprång 25 bringats till kontakt med kamytan 30 hos städets 4 ena slagklo 5, vid vilken tidpunkt hylsan 21 vrider sig och frigör den drivna de- len 40 för fortsatt förflyttning, så att klorna 15 bringas i ingrepp med städets 4 klor 48 samtidigt som slaget utföres. Efter slaget hoptryckes returfjädern 44, samtidigt som den återför den drivna de- len 40 till utgångsläget och den svängbara hylsan 21 âterföres till utgångsläget medelst fjädern 22. Det ovan beskrivna arbetsförloppet upprepas därefter.
Den i fig. 12-15 visade slående mutterdragaren fungerar på samma sätt som den i fig. 9-11 visade utföringsformen. Den lutande, svängbara hylsan 21 intar lutande läge i förhållande till drivaxeln 6 genom att hylsans 21 insida vid hylsans 21 återgång till utgångs- läget samverkar med drivaxelns 6 sneda yta 51, som inställer dend svängbara hylsan 21 till det lutande läget.
Claims (9)
1. l.Slående mutterdragare. vilken innefattar en drívaxel (6), ett städ (4), som är försett med slagklor (5) och som är fast förbundet med en spindel (2). ett slagorgan. som innefattar en svängmassa (10), som är ovridbart förbunden med drivaxeln (6), slagklor (15). vilka är förbundna med svängmassan (10) för rotation med och samtidig axiell förskjutning i förhållande till denna. centrifugalvikter (16), vilka är anordnade i slag- organets svängmassa (l0) för förflyttning av slagorganets slagklor (15) mot städet (4) för att bringa dessa till sam- verkan med städets (4) slagklor (5), och organ_för att hindra slagorganets slagklor (15) att samverka med städets (4) slag- klor (5) innan slagorganet uppnått ett bestämt varvtal. vilka organ är anordnade mellan slagorganets slagklor (15) och stä- der (4), i i hindra slagorganets klor (15) att samverka med städets (4) k ä n n e t e c k n a d av att organen för att klor (5) innefattar en axiellt rörlig hylsa (21, 31), som är monterad på drivaxeln för rotation tillsammans med slagorga- nets slagklor (15). vilken hylsa (21, 31) har ett utsprång (25. 32), som konstant är i ingrepp direkt eller indirekt med ' klorna (15) till slagorganet under dettas acceleration. och ett element (26, 38). som kan ingripa med städet (4) eller en del (39) av detta för att svänga manteln (21. 31) till ett läge i vilket dennas utsprång (25. 32) frigöres från slagorga- nets slagklor (15).
2. Mutterdragare enligt krav l. k ä n n e t e c k n a d av att den svângbara hylsan (21). som är anordnad på drivaxeln (6). kan vrida sig i ett plan genom axelns (6) centrumlinje och påverkas av en fjäder (22). som:är anordnad mellan den svângbara hylsan (21) och städet_(4). varvid den svängbara hylsan (21) är vridbar tillsammans med slagorganets slagklor (15)-
3. : Mutterdragare enligt krav 2. k ä n n e t e c kïn a d av att den svängbara hylsan (21) är utformad med minst ett yttre radiellt_utsprång (25), som är anordnat i ett genom slagorga- z;pɧf§j?~š§ïíšiíhP§ffw»-_______1______ 10 15 20 30 35 79095~51ï~9 13 nets klor (15) gående plan, varvid avståndet mellan drivaxelns (6) centrumlinje och den yttre kantytan hos hylsans (21) ut- språng (25) är större än avståndet mellan drívaxelns (6) centrumlinje och ínnerkanten hos slagorganets klor (15).
4. Mutterdragare enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att den svängbara hylsans mot städat (4) vända sida är försedd med en ändvägg (23) med ett excenterhâl (27), vars diameter motsvarar drivaxelns (6) diameter och vars excentricitet lig- ger i ett plan. som går genom den svängbara hylsans (21) yttre utsprâng (25). och av att drivaxeln (6) är försedd med ett ut- språng (28,42). som den svängbara hylsans (21) ändvägg (23) anligger mot.
5. Mutterdragare enligt något av kraven 1-3. vid vilken slag- organets slagklor (15) är utförda i ett stycke med centri- fugalvikter. vilka är förbundna med varandra medelst en på den drivande axeln anordnad styrhylsa (19), och vid vilken en re- turfjäder (29) år anordnad. k ä n n e t e c k n a d av att returfjädern (29) är anordnad mellan den svängbara hylsan (Zl) och styrhylsan (19) och ligger inuti hylsan (21).
6. Mutterdragare enligt krav 3, vid vilken slagorganets slag- klor (15) är utformade vid slagorganets drivna del (40), medan centrífugalvikterna utgöres av kulor (48). vilka är avsedda att samverka med en snedyta (50) hos slagorganets drivna del (40). k ä n n e t e c k n a d av att en returfjäder (44) är anordnad mellan slagorganets svängmassa (10) och drivna del (40).
7. Mutterdragare enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a d av att den svängbara hylsan (Zl) lutar mot drivaxelns (6) cen- trumlinje och av att den är försedd med en anordning (51). som säkerställer att den svängbara hylsan (21) intar lutande läge innan slagorganets svängmassa (10) accelererats.
8. Mutterdragare enligt krav 7. k ä'n n e t e c k n a d av att anordningen. som är avsedd att säkerställa att den sväng- 79Û9551-9 10 15 ' 20 '14 bara hylsan intar lutande läge. är utformad som en snedyta (51) på den drivande axeln (6).
9.Mutterdragare enligt krav 1, vid vilken slagklorna är ut- förda i ett stycke med centrifugalvíkter. vilka är förbundna med varandra medelst en på den drivande axeln anordnad styr- hylsa. och vid vilken en returfjäder är anordnad. k ä n n e ~ t e c k n a d av att organen för att hindra slagorganets klor (15) att samverka med stâdets klor (5) innefattar en axíellt rörlig roterbar hylsa (31). som är anordnad på drivaxeln (6) och omges av en styrhylsa (19). en fjäder (29), som är anord- nad mellan den roterbara hylsan (31) och städet (4). varvid den roterbara hylsans (31) mot städet (4) vända ände är för- sedd med en ändklo (38) och dess motsatta ände.är försedd med ändutsprång (32). varjämte styrhylsan (19) är utformad med ra- diella utsprång (33) för samverkan med den roterbara hylsans (31) ändutsprång (32) och i svängmassan (10) är anordnade fjäderbelastade kulor (35). vilka ligger mitt för den roter- bara hylsans (31) ändutsprâng (32) och påverkar den roterbara hylsan (31) mot ett läge där ändutsprången (32) samverkar med de radíella utsprången. varvid städer (4) är försett med ett ândutspräng (39) för samverkan med den roterbara hylsans (31) ändklo (38) och en returfjäder (22) är anordnad mellan den roterbara hylsan (31) och styrhylsan (19). _' 336012 QUALmr ___.. ,. --_-...._:._._..__..._-...._ V .
Applications Claiming Priority (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SU792698455A SU867635A1 (ru) | 1979-01-02 | 1979-01-02 | Ударный механизм гайковерта |
SU792698454A SU876411A1 (ru) | 1979-01-02 | 1979-01-02 | Ударный механизм гайковерта |
SU2698453 | 1979-01-02 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE7909551L SE7909551L (sv) | 1980-07-03 |
SE442176B true SE442176B (sv) | 1985-12-09 |
Family
ID=27356339
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE7909551A SE442176B (sv) | 1979-01-02 | 1979-11-19 | Slaende mutterdragare |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
DE (2) | DE2947528C2 (sv) |
SE (1) | SE442176B (sv) |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2219883A (en) * | 1937-06-05 | 1940-10-29 | Chicago Pneumatic Tool Co | Impact wrench |
DE2510524C2 (de) * | 1975-03-11 | 1982-12-16 | Vsesojuznyj naučno-issledovatel'skij i proektno-konstruktorskij institut mechanizirovannogo i ručnogo stroitel'no-montažnogo instrumenta, vibratorov i stroitel'no-otdeločnych mašin VNIISMI, Chimki, Moskovskaja oblast' | Schlagschrauber |
SU755543A1 (en) * | 1977-04-26 | 1980-08-15 | Vni Pk I Mekh | Percussion-type nut wrench |
SE436986B (sv) * | 1977-11-14 | 1985-02-04 | Mo N Proizv Ob Mekh | Slaende mutterdragare |
-
1979
- 1979-11-19 SE SE7909551A patent/SE442176B/sv not_active IP Right Cessation
- 1979-11-26 DE DE19792947528 patent/DE2947528C2/de not_active Expired
- 1979-11-26 DE DE19792954345 patent/DE2954345C2/de not_active Expired
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE7909551L (sv) | 1980-07-03 |
DE2954345C2 (de) | 1986-06-12 |
DE2947528A1 (de) | 1980-09-04 |
DE2947528C2 (de) | 1984-06-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US8261849B2 (en) | Jumbo hammer clutch impact wrench | |
US5199505A (en) | Rotary impact tool | |
US3952814A (en) | Impact wrench | |
JP2001500070A (ja) | 電気的な工作機械 | |
KR100384986B1 (ko) | 나사회전압입장치 | |
US4557337A (en) | Impact wrench | |
US20060266537A1 (en) | Rotary impact tool having a ski-jump clutch mechanism | |
US4321973A (en) | Rotary impact clutch | |
US4232750A (en) | Impact wrench with a rotary tool drive | |
SE424153B (sv) | Slaende mutterdragare | |
US4867250A (en) | Pneumatic impact imparting tool | |
SE520916C2 (sv) | Mutterdragare med momentkoppling med utlösningssensor för kraftavstängning | |
US4817736A (en) | Pheumatic impact imparting tool | |
SE436987B (sv) | Slaende mutterdragare | |
SE442176B (sv) | Slaende mutterdragare | |
US3515225A (en) | Rotary impact tool having torque responsive disengagement and power control | |
US1874658A (en) | Elastic coupling | |
US3208569A (en) | Impact clutch with sliding key in anvil | |
US4350213A (en) | Impact wrench | |
US2439756A (en) | Impact clutch | |
US3208568A (en) | Impact tool | |
SU308864A1 (ru) | Гайковерт с ударно-импульсным механизмом | |
SE436986B (sv) | Slaende mutterdragare | |
SU1021591A1 (ru) | Ударный гайковерт | |
SU1351770A1 (ru) | Ударный гайковерт |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 7909551-9 Effective date: 19910611 Format of ref document f/p: F |