SE442161B - Informationsoverforingsanleggning - Google Patents

Informationsoverforingsanleggning

Info

Publication number
SE442161B
SE442161B SE8007793A SE8007793A SE442161B SE 442161 B SE442161 B SE 442161B SE 8007793 A SE8007793 A SE 8007793A SE 8007793 A SE8007793 A SE 8007793A SE 442161 B SE442161 B SE 442161B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
message
receiver
transmitter
channel
transmission
Prior art date
Application number
SE8007793A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8007793L (sv
Inventor
C K Davis
R F Mitchell
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of SE8007793L publication Critical patent/SE8007793L/sv
Publication of SE442161B publication Critical patent/SE442161B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W84/00Network topologies
    • H04W84/02Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
    • H04W84/04Large scale networks; Deep hierarchical networks
    • H04W84/08Trunked mobile radio systems

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)

Description

.8ÛÛ779F1e-6 av meddelandet, varvid varje ytterligare sändare/mottagare är anordnad att rea- gera då den mottager nästa ordersignal, som följer efter det att densamma ut- sänt det digitala informationsmeddelandet, genom att återutsända detta digitala informationsmeddelande inom en godtycklig av ett förutbestämt antal tidsslit- sar, vilka följer efter det att densamma mottagit nämnda nästa ordersignal och föregår överföring av varje ytterligare sådan ordersignal från den första sän- dare/mottagaren, ifall nämnda bekräftelsesignal under mellantiden ej skulle ha utsänts av den första sändare/mottagaren till svar på den första överföringen av det digitala informationsmeddelandet.
Man har kommit till insikt om att ett effektivt utnyttjande kan uppnås av den eller varje tillgänglig överföringskanal i en informationsöverföringsan- läggning av typen där ett flertal användare (nämnda "ytterligare sändarelmot- tager") kräver access till en basstation (nämnda "första sändare/mottagare") då och då på okoordinerat sätt, om användarna utsänder sina signaler till bassta- tionen endast till svar på överföringen av en ordersignal från basstationen, om var och en av användarsignalerna utsändes i en godtyckligt vald av ett förutbe- stämt antal tidsslitsar som följer efter mottagningen av ordersignalen, om en ordersignal alstras så ofta som möjligt förenligt med en för detta tillgänglig kanal, om användarsignalerna förses med felkontrollbitar som gör det möjligt för basstationen att fastställa om en användarsignal har mottagits felfritt eller ej och sålunda om tvâ eller flera användarsignaler har kolliderat, om basstationen bekräftar samtliga felfritt mottagna användarsignaler, och om alla användare, som utsänt en signal men ej mottagit någon bekräftelsesignal, gör ett nytt försök då nästa ordersignal utsändes. Överföringskanalen eller varje överföringskanal kan exempelvis utgöras av ett par radiofrekvenser (en för överföring till den första sändaren/mottagaren och en för överföring från den första sändare/mottagaren) eller en enda radio- frekvens. Alternativt kan densamma exemepelvis utgöras av en landledning eller ett par sådana ledningar.
Tiden som förflyter innan de ytterligare sändare/mottagare som ej mottager någon bekräftelsesignal till svar på sin utsändning av en bestämd digital in- formationssignal, tillåtes göra ett nytt försök kan minimeras om den första sändare/mottagaren är utförd att reagera för att nämnda förutbestämda tillstånd uppträder i anläggningen genom att utsända en förutbestämd, begränsad sekvens av nämnda ordersignal er på samma lediga kanal och på sådant sätt att de succes- siva signalerna i sekvensen kommer att vara tidsätskilda genom ett intervall vars längd är åtminstone lika med den tid som upptages av nämnda förutbestämda antal tidsslitsar. Alternativt kan den första sändaren/mottagaren vara anord- nad att reagera då nämnda förutbestämda tillstånd uppträder i systemet genom 8007795~46 LO att utsända endast en sådan ordersignal.
Bekräftelsesignalen kan göras identifierbar eller detekterbar av den yt- terligare sändare/mottagaren, som utsänt det motsvarande meddelandet, såsom varande utsänd till svar på den första sändare/mottagarens mottagning av detta meddelande, enbart genom att utföra den första sändare/mottagaren på sådant _sätt att den reagerar för felfritt mottagande av varje sådant digitalt infor- mationsmeddelande genom att utsända den motsvarande bekräftelsesignalen i den omedelbart följande av nämnda tidsslitsar eller atksä i en ytterligare tids- slits som följer omedelbart efter den sista av det förutbestämda antalet tids- slitsar i fall meddelandet skulle ha mottagits felfritt i nämnda sista tids- slits. Som alternativ eller dessutom kan signalen innehålla identifieringsin- formation.
Synkronisering av anläggningen kan underlättas genom att tillse att samt- liga tidsslitsar av det förutbestämda antalet tidsslitsar har samma varaktighet och följer efter varandra utan mellanliggande intervall, varvid den eventuellt förekommande ytterligare tidsslitsen också har denna varaktighet och uppträder omedelbart efter den sista tidsslitsen av det förutbestämda antalet.
Utnyttjandet av den eller varje tillgänglig överföringskanal kan optimeras om varje digitalt informationsmeddelande utgör en beställning av informations- överföring inbegripande överföring mellan den aktuella ytterligare sändarelmot- tagaren och den första sändare/mottagaren, i fall den första sändare/mottagaren är anordnad att reagera för felfritt mottagande av nämnda meddelande genom att efter överföringen av den ifrågavarande bekräftelsesignalen avdela den kanal på vilken meddelandet mottagits för den beställda informationsöverföringen under förutsättning att ingen ytterligare kanal (om sådana finnes) då är ledig och ingen annan sådan begäran har högre prioritet.
Det framhâlles att artikeln "Analysis and Application of Framed ALOHA Channnel in Satellite Packet Switching Networks - FADRA Method" författad av H.
Okada, Y. Igarashi och Y. Nakanishi i publikationen "Electronics and Communica- tions in Japan", volym 60-B, nr 8, 1977 behandlar ett överföringssystem mellan en satellit och jordbaserade stationer under utnyttjande av multiaccessänd- ningskanal som är uppdelad i tidsslitsar. I detta kända system är de informa- tionspaket som alstras av de olika jordbaserde stationerna av en bestämd längd som inrymmes i en slits. Ett bestämt antal L successiva slitsar definieras som en "ram", och ett paket som alstras under en bestämd ram har en slumpmässig access till varje slits i nästföljande ram, d.v.s. sannolikheten för att det utsändes i en bestämd slits i den nästföljande ramen är 1/L. Informationspake- ten utsändes synkront och kolliderande informationspaket âtersändes slumpmäs- sigt i godtyckliga ramar efter den innevarande ramen. Varje jordbaserad station till eo0l* 9% â007793-*6 kan alstra maximalt ett informationspaket i en ram, vari inbegripes de informa- tionspaket som skall återutsändas.
I det följande kommer ett utföringsexempel på uppfinningen att beskrivas närmare under hänvisning till ritningarna, där: fig_l visar ett blockschema för utföringsexemplet; jjg_§ visar det använda formatet för vissa digitala infor- mationsmeddelanden i utföringsexemplet enligt fig 1; fig_§ illustrerar formen av en signal som uppträder i utföringsexemplet enligt fig 1; jjg_í visar ett mera detaljerat blockschema för en del av utföringsexemplet enligt fig 1; fig 5A och 5B visar ett flödesdiagram av operationer som utföres i den del av ut- ..____.__. .......->_._-_________.____ 1. . _ (i föringsexemplet som är visad i fig 4; fig_§ visar en avbrottsrutin för den följd av operationer som framgår av fig 5; jj¿L1 visar en annan avbrottsrutin för operationsföljden i fig 5; jjšljå visar ett mera detaljerat blockschema för en annan del av utföringsexemplet enligt fig 4; fig 9A-C visar ett flö- desdiagram av operationer som utföres i den del av utföringsexemplet som är visad i fig 8;_fig_lQ visar en avbrottsrutin för operationsföljden enligt fig 9.
Fig 1 visar en informationsöverföringsanläggning i form av en rikstäckande mobilradioöverföringsanläggning innefattande en basstation 1 och n mobila ra- diostationer 21,22,23.....2n. Basstationen 1 fungerar som överdrag vid talöverföring mellan de olika mobilstationerna 2, varvid samtliga överföringar sker via basstationen 1. För detta ändamål är dubbelriktad överföring möjlig mellan basstationen 1 och varje mobilstation över en tillhörande överföringsväg 31,32,33.....3n, varvid överföringen över varje väg 3 kan ske via ett begränsat antal överföringskanaler, t.ex. tre överföringskanaler, vilka är de- samma för varje väg 3 och var och en exempelvis kan ha formen av ett överfö- ri ngsbärvâgsfrekvenspar eller ett par av tidsmul ti plexöverföri ngskanaler. Det antages att varje kanal utgöres av en simplexkanal och har formen av ett över- föringsbärvågsfrekvenspar; Basstationen innefattar på känt sätt ett sända- re/mottagare-par för varje överföringskanal ,~ vilka är visade schematiskt som block 41,42 respektive 43. Varje mobilstation innefattar ett sändare/mot- tagere-par som är avstämbart till varje överföringskanal. g Förutom att fungera som överdragsstation vid talöverföringar mellan de olika mobilstationerna har basstationen 1 även till uppgift att styra informa- tionstrafiken i anläggningen. För att göra det möjligt för de olika mobilstati- onerna att signalera sina önskemål till basstationen och för att göra det möj- ligt för basstationen att signalera instruktioner till de olika mobilstationer- na, så är basstationen 1 anordnad att kontinuerligt avsöka de olika kanalerna för att därigenom fastställa om de är upptagna av talöverföring eller ej. När basstationen fastställer att en viss kanal ej är upptagen så utsänder den 8ÛÛ7793~ en följd av digitala informationskvantiteter eller meddelanden tillsammans med en pilotton av förutbestämd frekvens på den ej upptagna kanalen, varvid pilot- tonen anger till mobilstationerna att denna kanal temporärt skall behandlas som en signaleringskanal (om fler än en kanal är oupptagna vid en viss tidpunkt så utsändes nämnda meddelanden och pilotton på endast en av de ej upptagna kana- lerna). När den ej är upptagen av talöverföring är varje mobilstation 2 anord- nad att sekventiellt och upprepat avsöka de olika kanalerna, dvs att avstämma sitt sändare/mottagare-par till varje kanal i tor och ordning och cykliskt, samt fortsätta därmed till dess den mottager pilottonen från basstationen 1 på en kanalerna. Vid mottagning av en sådan pilotton är den ifrågavarande mobil- stationen anordnad att avbryta sin kanalavsökning och att förbli avstämd till signaleringskanalen så länge som utsändningen av pilottonen fortsätter på denna kanal. Sålunda gäller alltid när åtminstone en kanal är ledig , att basstatio- nen är utsänder en pilotton på en ledig kanal och att samtliga mobilstationer som ej är upptagna av talöverföring vid den aktuella tidpunkten är avstämda till den aktuella lediga kanalen (efter den korta tid som varje mobilstation behöver för att "finna" sina signaleringskanalen).
Varje digital informationskvantitet eller meddelande har det i fig 2 visa- de formatet. Som framgår av fig 2 innefattar varje sådant meddelande från bas- stationen en inledning 5, ett "huvud" 6, den aktuella informationen 7, en pari- tetskontrolldel 8 och en avslutning 9. Inledningen 5 ingår för synkroniserings- ändamål vid mobilstationerna liksom avslutningen 9. Var och en av dessa delar kan innefatta en följd av omväxlande binära "I" och "0", varvid inledningen innefattar exempelvis 16 bitar och avslutningen 32 bitar. "Huvudet“, som exempelvis kan bestå av 16 bitar utgörs av en speciell bitkombination, som i sig själv är detekterbar av mohilstationerna och till dessa indikerar att den omedelbart följande delen 7, t.ex. 40 bitar, utgör den verkliga informationen.
Paratitetskontrolldelen 8, som exempelvis kan omfatta 16 bitar, användes på konventionellt sätt av mobilstationerna till kontroll av att informationsdelen 7 har mottagits felfritt. Med ovan angivna längder på de olika meddelandedelar- na och en överföringsfrekvens av exempelvis 1200 bitar/s, så erhåller varje meddelande en tidsutsträckning av 100ms.
Följden av 100ms-meddelanden, som vart och ett har det i fig 2 visade for- matet, vilka tillsammans med pilottonen utsändes av basstationen när denna fastställer att en viss bestämd kanal är ledig, är visad schematiskt i fig 3.
Följden innefattar tre sändningsefterfrågan-ordermeddelanden 10, 11 respektive 12 (skuggade), vilka är åtskilda genom grupper omfattande fem andra meddelanden 13-17 respektive 18-22. Meddelandena 13 och 18 och ett ytterligare meddelande 23 utgöres av kanalidentifieringsmeddelanden av standardtyp som tillsammans f__íww>__'r_-__e___fgg _ wwwmwß YOUR QÜèaš-:aa a. g i .WW sno7793-6 med den utsända pilottonen tillser att de lediga mobilstationerna forblir av- stämda på signaleringskanalen, och meddelandena 14-17, 19-22 och ytterligare meddelanden 24-27 antingen kan utgöra ytterligare sådana kanalidentifierings- meddelanden eller bekräftelsemeddelanden ( se nedan). Meddelandet 10 föregås av ett tillräckligt antal ytterligare meddelanden 28, 29 30,...(inklusive pilot- ton), t.ex ytterligare kanalidentifieringsmeddelanden, vars informationsinne- håll de facto saknar betydelse, för att därigenom säkerställa att samtliga mo- bilstationer som ej är upptagna av talöverföring skall ha "funnit" signale- ringskanalen vid tidpunkten då det första sändningsefterfrågan-ordermeddelandet utsändes. _ Den informationsinnehâllande delen 7 (fig 2) av varje sändningsefterfrâ- gan-ordermeddelande 10, 11 och 12 är densamma och består av en förutbestämd följd av (40) bitar som mobilstationerna är anordnade att identifiera som så- dana. Varje mobilstation som inlåses på signaleringskanalen och vars operatör har indikerat att han önskar kommunicera med en annan mobilstation, exempelvis genom att nedtrycka en anropsknapp och införa upplysningar om den mobilstation han önskar anropa, är utförd att reagera på mottagandet av det första sänd- ningsefterfrågan-ordermeddelandet 10 genom att på returvägen för den motsvaran- de kanalen utsända ett digitalt samtalsbeställning-informationsmeddelande under en period om 100 ms som väljes godtyckligt ur de nästföljande fyra 100 ms-pe- rioderna, dvs de perioder inom vilka meddelandena 13-16 utsändes av basstatio- nen. Det av varje sådan mobilstation utsända samtalsbeställning-meddelandet har samma fonnat som det i fig 2 visade med undantag för att de 32 inledningsbitar- na ej sändes och innehåller (i sin informationsdel motsvarande delen 7 i fig 2) all relevant information som behövs för basstationen 1 att upprätta ett samtal, d.v.s. information som identifierar den anropande och den önskade destinatio- nen. En för- utbestämd grupp av bitar i informationsdelen 7 kan vara avsedd för anropsinformation och en annan förutbestämd grupp av bitar kan vara avsedd för destinationsinformation. Dessutom innehåller informationsdelen av samtalsbe- ställning-meddelandet ett bitmönster som är detekterbart av basstationen och som anger att meddelandet faktiskt utgör ett samtalsbeställning-meddelande.
Basstationen fastställer med anledning av nämnda viktmönster och paritetskon- trollbitarna om varje sådant mottaget meddelande är ett felfritt samtalsbe- ställning-meddelande och lagrar, om så är fallet, informationsdelen av medde- landet och utsänder ett bekräftelsemeddelande (inklusive pilotton) under den nästföljande 100 ms-tidsslitsen, d.v.s. som ett av meddelandena 14-17. (Varje bekräftelsemeddelande innehåller i sin informationsdel 7 (fig 2) numret på den mobilstation vars anrop bekräftas och ett av mobilstationerna detekterbart bit- mönster som anger att meddelandet faktiskt utgör ett bekräftelsemeddelande).
Om istället det mottagna meddelandet ej är felfritt (vilket sannolikt kan in- träffa bl.a. om två eller flera mobilstationer utsänder sina meddelanden under samma tidsslits) eller om inget meddelande utsändes av någon mobilstation i den aktuella tidsslitsen, så utgör det av basstationen utsända meddelandet under nästföljande tidsslits enbart ett standardiserat kanalidentifieringsmeddelande (inklusive pilotton) vars innehåll i informationsdelen 7 saknar betydelse. Om exempelvis en mobilstation sänder ett samtalsbeställning-meddelande medan bas- stationen sänder meddelandet 13, kommer sålunda meddelandet 14 att utgöras av ett bekräftelsemeddelande om samtalsbeställnings-meddelandet mottages felfritt.
Om å andra sidan ingen mobilstation eller fler än en mobilstation utsänder ett samtalsbeställnings-meddelande då basstationen sänder (kanalidentifierings-) meddelandet 13 så kommer meddelandet 14 att ugöras av ett kanalidentifierings- meddelande.
Om en mobilstation, efter att ha sänt ett samtalsbeställning-meddelande inom en av tidsslitsarna 13-16, mottager ett relevant bekräftelsemeddelande (som skall ha utsänts av basstationen under den nästföljande tidsslitsen) så inväntar stationen ytterligare instruktioner från basstationen. Om emellertid något sådant bekräftelsemeddelande ej mottages så svarar stationen på nästföl- jande samtalsefterfrågan-ordermeddelande 11 från basstationen på samma sätt som den svarade på meddelandet 10 och basstationen svarar på ett felfritt mottagan- de av detta meddelande pâ liknande sätt. 0 mobilstationen mottager ett bekräf- telsemeddelande till svar på sin andra utsändning, så inväntar stationen ytter- ligare instruktioner från basstationen. I annat fall svarar stationen på lik- nande sätt på det tredje sändningsefterfrågan-meddelandet 12.
Efter det att meddelandet 26 har sänts av basstationen så arbetar denna med att upprätta de samtal (om några) för vilka samtalsbeställningsmeddelanden mottagits felfritt, lagrats och vilka ännu ej upprättats, till dess antingen samtliga dessa samtal har upprättats eller samtliga kanaler har avdelats för talöverföring. För detta ändamål sänder basstationen sedan ett jämnt antal yt- terligare meddelanden 31,32,...., vilka även i detta fall har det i fig 2 visa- de formatet och vilka i grupper om vardera två avser ett speciellt av de be- ställda samtalen. Närmare bestämt innehåller informationsdelen i vart och ett av (samtalsupprättande-) meddelandena 31,32,....ett speciellt bitmönster, vil- ket för de olika mobilstationerna anger att meddelandet de facto är ett sam- talsupprättande-meddelande, identifieringsnumret för en speciell mobilstation och identifieringsnumret för kanalen på vilket det aktuella samtalet skall ut- föras, varvid de respektive grupperna av bitar i informationsdelen exempelvis kan vara avdelade för vart och ett av dessa ändamål. Kanalidentifieringsnumret som anges i de två samtalsupprättande-meddelandena i varje grupp är ett och samma och de mobilstationer som anges i de två meddelandena i denna grupp utgör poor. Qeralliï 8-007?9?>~6 e de respektive parterna i det aktuella samtalet. När vartcnch ett av mèddeläñöe-' na 31,32 mottages så reagerar den angivna mobilstationen på sitt identifie- ringsnummer och kanalnumret genom avstämning till den angivna kanalen och då båda parterna i samtalet utfört detta kan samtalet genomföras. Varje kanal som genom basstationen avdelas på detta sätt är en ledig kanal (d.v.s. ej avdelad för talöverföring eller signalering) om sådana kanaler finnes vid den aktuella tidpunkten. Om inga sådana kanaler finns så avdelas signaleringskanalen för detta ändamål och följden av meddelanden 3l,32,....avslutas så att detta möj- liggöres.
Om samtliga beställningar av samtal upprättas på detta sätt (genom över- föring av de olika motsvarande meddelandena 31,32,...) utan att signaleringska- nalen avdelas för talöverföring, så upprepas hela operationen omedelbart, d.v.s. basstationen utsänder en ny uppsättning meddelanden 10-22 (inklusive pilotton) såsom är visat i fig 3 på samma kanal, varje väntande mobilstation svarar och basstationen sänder då meddelanden för upprättande av varje begärt samtal. Om å andra sidan upprättandet av de begärda samtalen medför att bassta- tionen avdelar signaleringskanalen till ett av dessa samtal, d.v.s. om samtliga kanaler avdelas för talöverföring, så avslutas följden av samtalsupprättan- de-meddelanden 31,32,.... så snart detta inträffar i enlighet med vad som nämnts ovan. Så snart som en kanal därefter blir ledig utsänder basstationen en ny uppsättning meddelanden (inklusive pilotton) på det sätt som är visat i fig 3, varvid antalet meddelanden 28,29,30,..., som föregår det första nya sänd- ningefterfrågan-meddelandet 10, är tillräckligt för att få samtliga ej upptagna mobilstationer till att avstämmas till den nya signaleringskanalen (som kan utgöras av den tidigare signaleringskanalen) innan meddelandet 10 utsändes.
Varje väntande mobilstation (vari inbegripes varje station som ej mottagit nå- got bekräftelsemeddelande till svar på ett sändningsefterfrågan-ordermeddelande som utsänts under den föregående gruppen av meddelanden 10-27) svarar på den nya gruppen av sändningsefterfrågan-meddelanden på exakt samma sätt som tidiga- re, varvid basstationen sänder bekräftelse-meddelanden när så skall ske och lagrar de mottagna beställningarna samt utsänder samtalsupprättande-meddelanden till dess antingen samtliga beställda samtal har upprättats eller till dess samtliga kanaler har avdelats för talöverföring än en gång, varvid varje samtal som beställts och bekräftats under den föregående perioden då en grupp av med- delanden 10-27 sändes och som då ej kunde upprättas till följd av att samtliga kanaler blev upptagna, har företräde vid användning av en prioritetsordning enligt typen "först in först ut" (detta är ej nödvändigtvis fallet). Om en viss mobilstation ej mottager något bekräftelse-meddelande till svar på exempelvis utsända samtalsbeställning-meddelanden så är densamma anordnad att upphöra sva- ra på de av basstationen ytterligare utsända sändningsefterfrågan-meddelandena och att uppmärksamma operatören på motsvarande sätt. 8OÜ?793~6 Fig 4 visar ett blockschema för basstationen 1 i fig 1. Mottagardelen R av sändare-mottagarna 4 har sina utgångar för demodulerade signaler anslutna till de respektive ingångarna 34,35 och 36 på en omknpplingsmatris 37 och sändarede- larna T av sändare-mottagarna 4 matas på sina modulationssignalingångar från de respektive utgångarna 38,39 och 40 på matrisen 37. En basbandsmodulator 41 är med sin utgång ansluten till en ingång 42 på matrisen via en signalkombinati- onsanordning eller adderare 611 och en basbandsdemodulator 43 matas på sin in- gång från en utgång 44 på matrisen. En andra ingång 612 på adderaren 611 matas från utgången av en pilotsignalgenerator 610. Matrisen har en styringång 45 för en styrsignal, som kan antaga fyra olika värden, vilka av lämplighetsskäl be- tecknats binärt 0,1,2 respektive 3. Matrisen är så uppbyggd att, då signalen på dess styringång antar värdet 0, densamma intager ett första tillstånd i vilket dess ingång 42 och dess utgång 44 är brutna, dess ingång 34 är ansluten till dess utgång 38, dess ingång 35 är ansluten till dess utgång 39 och dess ingång 36 är ansluten till dess utgång 40. Detta innebär att utgången på varje motta- garedel R är ansluten till ingången på den motsvarande sändaredelen T. Då sig- nalen på styringången 45 antager värdet 1 så intager matrisen ett andra till- stånd i vilket kopplingsläget är detsamma som då styrsignalen har värdet 0 med undantag för att förbindelsen mellan ingången 34 och utgången 38 är bruten och ersatt med förbindelser från ingången 2 till utgången 38 och från ingången 34 till utgången 44. Då signalen på styringången 35 antager värdet 2 så intager matrisen ett tredje kopplingstillstånd i vilket kopplingsläget är detsamma som då styrsignalen har värdet 0 med undantag för att förbindelsen mellan ingången och utgången 39 är bruten och ersatt med förbindelser från ingången 42 till utgången 39 och från ingången 35 till utgången 44. Då signalen på styringången 45 antager värdet 3 så intager matrisen ett fjärde tillstånd i vilket kopp- lingsläget är detsamma som då styrsignalen har värdet 0 med undantag för att förbindelsen mellan ingången 36 och utgången 40 är bruten och ersatt med för- bindelser från ingången 42 till utgången 40 och från ingången 36 till utgången 44.
Styringången 45 matas från en utgång 46 på en programmerad, digital sign- albehandlingsanordning eller dator 33 med en utgång 47 som är ansluten till ingången på basbandsmodulatorn 41 och med en ingång som matas från basbandsde- modulatorns 54 utgång. Avbrottssignalingångarna 49 och 50 på datorn 33 matas från klocksignalutgångar 51 respektive 52 på modulatorn 41 respektive demodu- latorn 43. Ytterligare ingångar 53,54 och 55 på datorn 33 matas från demodula- tionssignalutgångarna på mottagardelarna i sändarna/mottagarna 41, 42 re- spektive 43 via de respektive bandpassfiltren 56,57 och 58 och de respektive amplituddetektorerna 59,60 och 61. n-»rss 8007793-ag Basbandsmodulatorn 41 innefattar en klocksignalgenerator (ej visad) vilken är utförd att alstra klockpulser med upprepningsfrekvensen 1200/s, varvid klocksignalgeneratorns utgång är ansluten till generatorns 41 utgång 51. Bas- bandsdemodulatorn 43 är på känt sätt uppbyggd att på sin utgång 52 alstra klockpulser till svar på att demodulatorn 43 tillföres ett digitalt bitflöde från utgången 44 på matrisen, varvid bitflödet uppträder i standardiserad binär form på demodulatorutgången 62.
Vid talsändning är mobilstationerna 2 (fig 1) anordnade att också sända en kontinuerlig pilotton (med en standardfrekvens av exempelvis 100 Hz) modulerad på samma bärvåg. Filtren 56, 57, 58 är avstämda till denna frekvens och in- gångarna 53,54 och 55 till datorn 33 mottager därför alltid signaler som anger I om kanalerna för sändare/mottagarna 41,42 respektive 43 är upptagna eller ej av talöverföring.
Minnet i signalbehandlingsanordningen eller datorn 33 innefattar en första a uppsättning om 120 bitpositioner 63 (andra buffert) en andra uppsättning om 120 bitpositioner 64 (utgângsbuffert) och en tredje uppsättning om 56 bitpositioner 65 där vissa utvalda positioner har utgångar anslutna till respektive bitposi- tioner för en ingång på en dator 300, en uppsättning positioner 98 för lagring av mottagna samtalsbeställningar i form av en kö, samt en flaggbitposition 69.
Anordningen 33 innefattar också ett 16-bits skiftregister 66 vars steg har sina utgångar anslutna till de respektive bitpositionerna på en ingång till en 16-bits jämförare 67. Signalerna som matas till de 16 bitpositionerna för den andra ingången 68 på jämföraren 67 är fasta och överensstämmer med de respek- tive bitarna av meddelandets huvudbitmönster 6 (fig 2). Signalerna som matas till de respektive bitpositionerna för den andra ingången 301 på jämföraren 300 är också fasta och överensstämmer med de respektive bitarna i det tidigare nämnda bitmönstret i informationsdelen av varje samtalsbeställning-meddelande som utsändes av mobilstationerna och anger att meddelandet faktiskt är ett sam- talsbeställning-meddelande, varvid jämförarens 300 första ingång matas från de positioner i uppsättningen 65 där nämnda bitmönster uppträder om uppsättningen har matats med informationsdelen av ett sådant samtalsbeställning-meddelande.
Anordningen 33 innefattar också en första (meddelande) 10-räknare 70, en andra (sling-) 3-räknare 71, en tredje (ingångsbit-) 56-räknare 72, en fjärde (ut- gångsbit-) 120-räknare 73, en femte (signaleringskanalsindikering-) 3-till- stånds cyklisk räknare 74, och en sjätte (signaleringskanalsindikeringsräknare- framstegnings-) räknare 75.
Huvudprogrammet för anordningen eller datorn 33 är visat i figurerna Sa och 5b, vilka figurerna är sammankopplade genom referensbokstäver. Huvudpro- grammet skall avbrytas genom tillföring av en signal till antingen ingången 49 eller ingången 50 på datorn, varvid dessa signaler resulterar i motsvarande fi* _«._ .Hy a, ) f» 8007793--6 avbrottsrutiner som kommer att beskrivas i det följande De olika stegen i 1- 11 __.. gurerna Sa och 5b innebär följande: 76- 650- 77- 78- 79- 80- 81- 82- 83- 84- 85- 86- 87- 88- 89- 90- 91- 92- 93- 94.. 95- 96- 97- 97B- 98- 99- 100- 101- 102- 103- Start. Avlägsna basbandsdemodulatoravbrott (ingång 560) Sätt innehållet i utgångsbiträknaren 73 lika med 119 och biten i flaggbitspositionen 69 lika med binär O Är kanalen upptagen (är ingången 53 hög)? Sätt signaleringskanalsindikatorräknaren 74 i dess lägsta räknetillstånd.
Sätt matrisen 37 till sitt andra tillstånd (enligt definition ovan). Är kanalen 2 upptagen (är ingången 54 5ög)? Sätt signaleringskanalsindikatorräknaren 74 till tillståndet ett högre än dess lägsta räkneställning.
Sätt matrisen 37 till det tredje tillståndet (enligt definition ovan). Är kanalen 3 upptagen (är ingången 55 hög)? Sätt signaleringskanalsindikatorräknaren 74 till dess högsta räkne- tillstånd.
Sätt matrisen 37 till dess fjärde tillstånd (enligt definition ovan).
Avlägsna basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49).
Nollställ meddelanderäknaren 70 och framstegningsräknaren 75.
Avlägsna basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49). Är ställningen i meddelanderäknaren 70 lika med tio? Nollställ slingräknaren 71.
Avlägsna basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49).
Nollställ meddelanderäknaren 70.
Inmata sändningsefterfrågan-ordermeddelandet (se ovan) i uppsättningen 63 av minnespositioner.
Aktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingången 49) och basbandsdemodulatoravbrottet (ingång 50). Är ställningen i meddelanderäknaren 70 lika med sex.
Framstega slingräknaren 71 med 1. Är ställningen i slingräknaren 71 lika med tre? Inaktivera basbandsdemodulatoravbrottet (ingången 50) Finns nägra samtalsbeställningar i köminnet 98? Framstega signaleringskanalindikatorräknaren 74 med etta.
Framstega framstegningsräknaren 75 med 1. Är ställningen i framstegningsräknaren 75 lika med tre? Är kanalen motsvarandet det innevarande räknetillståndet i kanalindikatorräknaren 74 ledig? Bilda samtalsuppkoppling-meddelandet enligt ovanstående definition, varvid anges den anropande som framgår av be- ställningen längst fram i köminnet 98 samt kanalen motsvarande räknetillståndet i kanalindikatorräknaren 74. 104- 105- 106- 107- 108- 633- 634- 635- 636- 637- 638- 109- 110- 111- 112- 113- 114- 643- 644- 645- 646- 647- 648- 115- 116- 117- az» wa se oo 12 Inaktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingången 49).
Inmata resultatet av operationssteget 103 i uppsättningen 63 av minnespositioner.
Nollställ meddelanderäknaren 70.
Aktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49). Är ställningen in i meddelanderäknaren 70 lika med l?% Bilda samtalsuppkoppling~meddelandet enligt definition ovan, varvid anges den anropade part som framgår av den be- ställning ur vilken den anropande härleddes under föregående operastionssteg 103 och kanalen motsvarande räkneställningen i kanalindikatorräknaren 74.
Inaktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49). g Inmata resultatet av steget 633 i uppsättningen 63 av minnes- positioner.) Nollställ meddelanderäknaren 70.
Aktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49). Är ställningen i meddelanderäknaren 70 lika med 1? Bildar samtalsuppkopplingsmeddelande enligt definition ovan, varvid anges den anropande som framgår av beställningen längst fram i kön i köminnet 98 samt kanalen motsvarande räkneställningen i kanalindikatorräknaren 74.
Inaktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49).
Inmata resultatet av operationssteget 109 i uppsättningen 653 av minnespositioner.
Nollställ meddelanderäknaren 70.
Inaktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49). Är ställningen i meddelanderäknaren lika med 1? Bilda samtalsuppkopplingsmeddelande enligt definition ovan, varvid anges den anropade part som framgår av den beställning ur vilken den anropande härleddes under det tidigare steget 109, samt kanalen motsvarande ställningen i kanalindikatorräknaren 74.
Inaktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49).
Inmata resultatet av steget 643 i minnespositionerna 63.
Nollställ meddelanderäknaren 70.
Aktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49). Är ställningen i meddelanderäknaren 70 lika med 1.
Inaktivera basbandsmodulatoravbrottet (ingång 49).
Sätt matrisen 37 i dess första tillstånd (enligt definition ovan) Återgå till 76 (start).
Det i fig 5 visade huvudprogrammet avbrytas varje gång en signal tillföras 80Ü7793~6 13 antingen ingången 49 eller ingången 50 på datorn 33, varvid den i fig 6 visade avbrottsrutinen utföres till svar på en avbrottssignal på ingången 49 och avbrottsrutinen i fig 7 till svar på en avbrottssignal på ingången 50. Det är tillsett att den i fig ö visade rutinen har företräde före den i fig 7 visa- de rutinen. Med andra ord, om den i fig 7 visade rutinen utföres då en av- brottssignal tillföres ingången 49 så kommer själva rutinen enligt fig 7 att avbrytas genom rutinen i fig 6. Omvänt gäller om den i fig 6 visade rutinen håller på att utföras då en avbrottssignal tillföres ingången 50, att rutinen i fig 7 kommer att påbörjas efter slutförande av rfstinen i fig 6.
De i 118- 119- 120- 121- 122- 123- 124- 125- 126- 127- De i 128- 129- 130- 131- 132- 133- 134- 135- 136- 137- 138- 139- 140- 141- fig 6 visade operationsstegen innebär följande: Start (hopp från innevarande läge i huvudprogrammet).
Ta den bit från minnespositionerna 64 vars nummer är lika med den innevarande ställningen i utgångsbiträknaren 73 och utmata biten på 47.
Framstega ställningen i utgångsbiträknaren 23 med 1. Är ställningen i utgångsbiträknaren 73 mindre än 120? Nollställ utgångsbiträknaren 73.
Framstega meddelanderäknaren 70 med 1.
Inmata innehållet i minnespositionerna 63 i minnespositionerna 64.
Inmata ett standardiserat kanalidentifieringsmeddelande (se ovan) i minnesposi tionerna 63. Återgå till det uppnådda läget i huvudprogrammet. Återgå till det uppnådda läget i huvudprogrammet. figur 7 visade operationsstegen innebär följande: Start (hopp från uppnått läge i huvudprogrammet).
Inmata utgångsbiten från basbandsdemodulatorn 43 och lagra. Är biten i flaggbitspositionen 69 binärt 0? Skifta innehållet i skiftregistret 66 en bitposition åt vänster.
Lagra den under operationssteget 129 lagrade biten i den högra bitpositionen i skiftregistret 66.
Anger utsignalen från jämföraren 67 överensstämmande 16-bitsord på dess två ingångar? Återgå till uppnått läge i huvudprogrammet.
Sätt biten i flaggpositionen 69 lika med binärt 1.
Nollställ ingångsbiträknaren 72. Återgå till uppnått läge i huvudprogrammet.
Lagra den under operationssteget 129 lagrade biten i den bitposition av bitpositionerna 65 vars nummer överensstämmer med ställningen i ingångsbiträknaren 72.
Framstega ställningen i ingångsbiträknaren 72 med 1. Är ställningen i räknaren 72 lika med 56? 'Återgå till uppnått läge i huvudprogrammet.
*WPT-Wif- M 8ÛÛ7793“6 142- Inaktivera basbandsdemodulatoravbrottet (ingången bul. 143- Är innehållet i minnespositionerna 65 ett felfritt samtalsbeställ- ning-meddelande (kontrollera genom paritetsbitar och utsignalen från jämföraren 300)? _ 4 144- Sätt biten i flaggbitspositionen 69 lika med binärt O. 145- Aktivera basbandsdemodulatoravbrottet (ingång 50). 146- Återgå till uppnått läge i huvudprogrammet. 147- Alstra det fullständiga bekräftelsemeddelandet (se ovan), varvid anges den anropande som framgår av innehållet i bitpositionerna 65 samt överför detsamma till minnespositionerna 63. 148- Överför innehållet i bitpositionerna 65 till köminnet 98. 149- Sätt biten i flaggbitspositionen 69 lika med binärt noll. 150- Aktivera basbandsdemodulatoravbrottet (ingång 50) 151- Återgå till uppnått läge i huvudprogrammet.
Av fig 6 framgår att basbandsmodulatorn 41 i fig 4 läser ut innehållet i (utgångsbuffert-)minnespositionerna 64 bitvis samtidigt med alstring av succes- siva klockpulser på dess utgång 51. Utsignalen från modulatorn 41 består sålun- da av en kontinuerlig följd av 120-bitsmeddelanden med en bitfrekvens av 1200/s och i lämplig form för att moduleras på en bärvâg som utsändes av en av sändar- na T. Sålunda kan exempelvis modulatorn 41 alstra en 1200 Hz-ton då dess in- gångsbit är binärt "O" och en 1800 Hz-ton då dess ingångsbit är binärt "1".
Pilotsignalgeneratorn 610 tillför en kontinuerlig pilotsignal vars frekvens exempelvis kan vara 300 Hz till utsignalen från modulatorn 41 i signalkombina- tions- eller additionsanordningen 611. Varje gång ett fullständigt 120-bitsmed- delande har utlästs så framstegas ställningen i meddelanderäknaren 70 ett steg, varvid innehållet i (andra buffert-) minnespositionerna 63 inläses i utgångs- buffertminnespositionerna 64 och det standardiserade kanalidentifieringsmed- delandet inskrives i buffertminnespositionerna 63. Såvida inte innehållet i det andra buffertminnet 63 ersättes med en annan typ av meddelande kommer sålunda utsignalen från modulatorn 41 att utgöras av en kontinuerlig följd av kanal- identi fi eri ngsnieddel anden .
Av operationsstegen 128-133 i fig 7 framgår att de sista sexton bitarna, som alstras av basbandsdemodulatorn 43, uppträder kontinuerligt i skiftregist- ret 66 till dess det detekteras att de överensstämmer med "huvud"- delen av ett meddelande. När detta sker inläses nästföljande 56 bitar i minnespositionerna 65 och kontrolleras med avseende på fel och för att fastställa om de överens- stämmer med ett samtalsbeställning-meddelande (stegen 138-143). Vid uppträdan- defel och/eller om bitarna ej överensstämmer med ett samtalsbeställning-medde- lande så elimineras innehållet i positionerna 65 (stegen 144-146). Annars aoovvas-e 15 alstras en bekräftelsemeddelande och inmatas i det andra buffertminnet 63 (steget 147) och innehållet i meddelandet överföras till samtalskön i minnes- positionerna 98.
Av fig 6 i förening med stegen 76-89 och 650 i fig 5 framgår att efter start vid 76 så lokaliseras en ledig kanal, varvid basbandsmodulatorn 41, pi- lotsignalgeneratorn 610 och basbandsdemodulatorn 63 anslutes till sändarelmot- tagareparet 4 för den lediga kanalen, varvid demodulatorn 41 sedan ut matar ett meddelande som kan vara ett godtyckligt kanalidentifieringsmeddelan de, medan programmet väntar i slingan kring steget 89. (Detta görs för att tillåta de lediga mobilstationerna att avstämmas till den lediga kanalen, som nu utgör signaleringskanal enligt vad som nämnts ovan). Stegen 90-95 i fig 5 i förening med avbrottsrutinen i fig 6 medför då utsändning av ett ytterligare kanaliden~ ti fieri ngsmeddelande, sedan överföring av sändningsefterfrågan-med delandet följt av fyra ytterligare meddelanden som kan vara kanalidentifie ringsmedde- landen såvida inte ett eller flera av dessa ersatts med bekräftelse meddelanden genom rutinen i fig 7. Slingan tillbaka till steget 91 via stegen 96 och 97 medför då överföring två gånger i följd av meddelanden som innehåller ett yt- terligare kanalidentifierings- eller bekräftelsemeddelanden, samtalsefter- frågan-meddelandet och fyra ytterligare kanalidentifierings- eller bekräftel semeddelanden (varvid sannolikt vissa av kanalidentifieringsmeddelandena är ersatta med bekräftelsemeddelanden). Därefter utsändes ett ytterligare kanal identifierings- eller bekräftelsemeddelande följt av par samtalsupprättande- meddelanden svarande mot varje förekommande begäran i kön i minnespositio nerna 98 (stegen 698, 99-114, 633-638 och 643-648 i förening med rutinen i fig 6) under förutsättning att tillräckligt antal lediga kanaler finns att tillgå, varvid lediga kanaler utöver den kanal som för närvarande utnyttjas för signal lering avdelas för detta ändamål medan själva signaleringskanalen avdelas för detta ändamål om ingen annan kanal är ledig (stegen 99-102 och slingorna från stegen 638 till steget 698, från steget 102 till steget 99 och från steget 116 till steget 76. Om inga beställningar finns i kön efter tvâ sekvenser av ett sändningsefterfrâgan- plus fem kanalidentifieringsmeddelanden åtföljda av en sekvens av ett sändningsefterfrågan- och fyra kanalidentifieringsmeddelanden, så upprepas dessa tre sekvenser omedelbart och föregås därvid av ett ytterliga- re kanalidentifieringsmeddelande (slingan från steget 698 till steget 90). Det- samma upprepas också på samma kanal sedan samtliga beställningar i kön har be- tjänats genom överföring av samtalsupprättande-meddelanden (slingan från steget 638 till steget 698 i förening med slingan från steget 698 till steget 90) så- vida den för närvarande använda kanalen för signalering ej behövts avdelas för talöverföreing, vilket i så fall medför att matrisen 37 frånkopplar basbands- Pooa Qvamirv m . 8ÜÛ7793-6 modulatorn 41 pilotsignalgeneratorn 610 och basbandsdemodulatorn 43 från sän- dare-mottagarna 41 (steget 116) och sökning inledes efter en kanal som därefter blir ledig (slingan från steget 116 till steget 77).
Fig 8 visar ett blockschema för en av mobilstationerna 2 i fig 1, vilka samtliga är av samma uppbyggnad. Stationen innefattar en sändare/mottagare 152, som är avstämbar till var och en av de tre överföringskanalerna i anläggningen genom tillföring av motsvarande styrsignaler till en styringâng 153. När så- lunda en signal på styringången 153 har ett första värde, så avstämmes de respektive sändare-och mottagaredelarna 154 och 155 i sändare/mottagaren 152 till mottagningsfrekvensen respektive sändningsfrekvensen för mottagardelen R respektive sändardelen T i sändare/mottagaren 41 i fig 4. Då signalen på styringången 153 har ett andra värde så avstämmes de respektive sändare- och mottagaredelarna 154 och 155 till mottagningsfrekvensen respektive sändnings- frekvensen för sändaredelen R respektive mottagaredelen T i sändare/mottagaren 42 i fig 4. Då signalen på styringången 153 antager ett tredje värde så av- stämmes de respektive sändare- och mottagaredelarna 154 och 155 till mottag- ningsfrekvensen respektive sändningsfrekvensen för mottagaredelen R respektive sändaredelen T i sändare/mottagaren 43 i fig 4.
Modulationssignalingången 156 på sändaredelen 154 matas från utgången av en basbandsmodulator 157, vilken är likadan som modulatorn 41 i fig 4. Modula- torn 157 har en modulationssignalingång 158 och en klocksignalutgång 159 som avger en klocksignal med upprepningsfrekvensen 1200Hz. Utgången 160 för den demodulerade signalen på mottagaredelen 155 är ansluten till basbandsdemodula- torns 161 ingång, vilken modulator överensstämmer med demodulatorn 43 i fig 4.
Demodulatorn 161 har en utgång 162 för den demodulerade signalen och en klock- signalutgång 163.
En handmikrotelefon 164 är ansluten till modulationssignalingången 156 och till utgången 160 för den demodulerade signalen på sändaredelen 164 respektive mottagaredelen 155 via en styrbar omkopplare 165, varvid en signalkombinations- eller additionskrets 620 är inkopplad i signalvägen från omkopplaren 165 till modulationssignalingången 156 och ett högpassfilter 621 är inkopplat i signal- vägen från utgången 160 för den demodulerade signalen till omkopplaren 165. En andra ingång 622 på additionskretsen 620 matas med utsignalen från en pilotsig- nalgenerator 623, vilken alstrar en pilotsignal med en frekvens av exempelvis 100 Hz (samma frekvens som den frekvens till vilken filtren 56-58 i fig 4 är avstämda). Gränsfrekvensen för filtret 621 är belägen vid eller just ovanför utfrekvensen från generatorn 623, varigenom denna frekvens hindras från att nå fram till hörtelefonen i handmikrotelefonen 164 (trots att högre radiofrekven- ser kan överföras till denna). Omkopplaren 165 är styrbar mellan brutet och fi* fißåtsaïJæ ffö-:šf-"Å _ _- .,__.- - ~~ ~ --~->~~ f i fšš nå 8007797-6 17 slutet tillstånd genom en styrsignal som tillföras en styringång 166. Genera- torn 623 är styrbar mellan till- och fråntillstånd genom tillföring av en styr- signal till en styringång 624. Handmikrotelefonen 164 är utförd att alstra en signal på en utgång 167 som anger om handmikrotelefonen är avlyft eller pålagd.
Mobilstationen innefattar också en programmerad digitalsignalbehandlings- anordning eller dator 168 med en ingång 169 som matas från utgången 160 för den demodulerade signalen på mottagardelen 155 via ett passfilter 170 och en ampli- tuddetektor 171. Filtret 170 är avstämt till utfrekvensen för pilotsignalgene- ratorn 610 i fig 5 (t.ex. 300 Hz) och alstrar sålunda en utsignal då mottagare- delen 155 är avstämd till en bärvåg som är modulerad med denna pilotsignal.
En utgång 172 på modulatorn 168 är ansluten till en styringång 153 på sändare/mottagaren 152, vilken har en utgång 173 ansluten till modulationssig- nalingången 158 på basbandmodulatorn 157 samt en utgång 174 ansluten till styr- ingången 166 på omkopplaren 165 och till generatorns 623 styringång 624.
Avbrottssignalingångarna 175 och 176 på datorn 168 matas från klocksignal- utgångarna 159 respektive 163 på modulatorn 157 respektive demodulatorn 161.
Datorns 168 minne innefattar en uppsättning 177 av 88 bitpositioner, en uppsättning 178 av 88 bitpositioner, en uppsättning 179 av 56 bitpositioner och tre 1-bitspositioner 180, 181 och 182 för de respektive flaggbitarna.
Datorn 168 innefattar också tre 56-bitsjämförare 183,l84 respektive 185 vars första ingångar 186,187 respektive 188 matas från motsvarande positioner i uppsättningarna 179 av minnespositioner samt vars andra ingångar 189,190 re- spektive 191 ständigt matas med bitkombinationer som är angivande för sänd- ningsefterfrågan~ ordermeddelandet (se ovan), för det tidigare nämnda bekräf- telsemeddelandet, som är angivande för en viss bestämd mobilstation, och för det tidigare nämnda samtalsupprättande-meddelandet, som är angivande för en viss bestämd mobilstation. Datorn 168 innehåller också en räknare 192 med en kapacitet på 8, en räknare 193 vars kapacitet är 88, en räknare 194 vars kapa- citet är 56 och en tidräknare 195 vars räkneingång matas kontinuerligt med 1 kHz-utsignalen från en klocksignalgenerator 196. Dessutom innehåller datorn 168 ett 16-bits skiftregister 197, vars utgångar för de respektive positionerna är anslutna till de motsvarande bitpositionerna för den första ingången 198 hos en 16-bitsjämförare 199. Jämförarens 199 andra ingång 200 matas ständigt med en bitkombination som är identisk med den som bildar "huvud"-delen 6 (fig 2) i de meddelanden som utsändes av basstationen 1 i överföringsanläggningen.
En ytterligare ingång 201 på datorn 168 matas från utgången hos en knapp- sats 202, vilken är anordnad för att tillåta inmatning av detaljer i beställ- ningar av en operatör. En ytterligare ingång 203 på datorn 168 matas från hand- POOR m 8ÛÛ7793“é mikrotelefonens 164 utgång 167. Datorn 168 är programmerad att genomföra den följd av operationssteg som framgår av flödesdiagrammet i figurerna 9a-9c (vilka är sammankopplade genom hänvisningsbokstäver), varvid de procedurer som utföres då avbrottssignalerna uppträder på ingångarna 175 och 176 i stort över- ensstämmer med de motsvarande procedurer som initieras i basstationsdatorn 33 i fig 4 till svar på avbrottssignalerna på dess motsvarande ingångar 49 och 50; Programmet i fig 9 kan också avbrytas genom en ytterligare avbrottsrutin, som är visad i fig 10, då mobilstationsoperatören inmatar en beställning på knapp- satsen 202. Det är tillsett att en avbrottsrutin, som initieras genom en av- brottssignal på ingången 175, har företräde före varje avbrottsrutin som initieras genom avbrottssignaler på ingângarna 176 och 201, samt att en av- brottsrutin som initieras genom en avbrottssignal på ingången 176 har företräde före varje avbrottsrutin som initieras genom en avbrottssignal på ingången 201.
De olika operationsstegen i fig 9 innebär följande: 204- Start 2048- Sätt (beställningsvänte-) flaggan 181 till binärt "D" 600 - Sätt (tid-) flaggan 182 till binärt "O". 205 - Inaktivera modulator- och demodulatoravbrotten (ingângarna 175 och 176). 206 - Tillför signalen med det första värdet (se ovan) till styr- ingången 153 hos sändare/mottagaren 152, d.v.s. avstäm sändare/mottagaren 152 till kanal 1. 601 - Sätt innehållet i (tidnedräknings-) räknaren 195 till 100. 207 - Är kanalen 1 en signaleringskanal (är ingången 169 hög)? 602 - Har tidräknaren 195 uppnått tillståndet 0? (är tidflaggan 182 binärt "l")? _ 208 - Fixera signalen på styringången 153 till dess första värde. 209 - Tillför signalen med andra värdet (se ovan) till styringången 153, d.v.s. avstäm sändare/mottagaren 152 till kanal 2. 603 - Sätt innehållet i tidräknaren 195 till 100. 210 - Är kanalen 2 en signaleringskanal (är ingången 169 hög)? 604 - Har tidräknaren 195 uppnått tillståndet 0? (är tidflaggan 182 binärt "1")? 211 - Fixera signalen på styringângen 153 till dess andra värde. 212 - Tillför signalen med det tredje värdet (se ovan) till styr- ingången 153, d.v.s. avstäm sändare/mottagaren 152 till kanal 3. eos - sätt innenåiiet 1' :iaräknaren 195 mi 1oo. v 213 - Är kanalen 3 en signaleringskanal (är ingångeåš%§gšÉÉg)? “ß 80Û7793~6 19 606 Har tidräknaren 195 uppnått tillståndet O?(Är tidflaggan 182 binärt "1“?) 214 - Fixera innehållen på styringången 153 till dess tredje värde. 216 Sätt (huvud-) flaggan 180 till binärt "O". 217 - Aktivera demodulatoravbrottet (ingång 176). 218 - Invänta nästa demodulatoravbrott (ingång 176) och fortsätt då detta mottagits. 219 - Läs in och lagra biten på demodulatorns utpång 162. 220 - Är (huvud) flaggan 180 binärt "O“? 221 - Skifta innehållet i registret 197 i en position åt vänster. 222 - Inskriv den under steget 219 lagrade biten i den högra bitpositionen i registret 197. 223 - Är innehållet i registret 197 överensstämmande med "huvudet"? (Är jämförarens 199 utgång hög)? 224 ~ Sätt (huvud-) flaggan 180 till binärt ”1“. 225 - Sätt (ingångsbit-) räknaren 194 till noll. 226 - Inskriv den under steget 219 lagrade biten i den position bland positionerna 179 som motsvaras av den innevarande ställningen i räknaren 194. 227 - Framstega räknaren 194 med 1. 228 - Är ställningen i räknaren 194 lika med 56? 229 - Är den kanal till vilken sändare/mottagaren 152 är avstämd fortfarande signaleringskanal? (Är ingången 169 fortfarande hög)? 231- Inaktivera demodulatoravbrottet (ingång 176). 232 - Är innehållet i minnespositionerna 179 felfritt? (Kontrollera genom pari- tetsbitar). 233 - Aktivera demodulatoravbrottet (ingång 176). 234 - Är innehållet i minnespositionerna 179 ett sândningsefterfrågan- meddelande? (Är jämförarens 183 utgång hög?). 235 - Är innehållet i minnespositionerna 179 ett samtaïs upprättande-meddelande som är adresserat till den ifrågavarande mobilstationen? (Är jämförarens 185 utgång hög)? 236 - Inkoppla sändaren 154, avstäm sändaren 154 och mottagaren 155 till den kanal som anges i meddelandet, som är lagrat i positionerna 179 (ingången 153), slut omkopplaren 165 (ingången 166) aktivera generatorn 623 (ingången 624) och alstra signal för att uppmärksamma operatören. 237 - Är samtalet avslutat, d.v.s. är handmikrotelefonen pålagd (ingång 203)? 238 - Återgå :in start (204). 239 - Är innehållet i sändningsefterfråganmeddelande- räknaren 192 större än noll? » - m.. .__..., .__._..,.__. ..,~. ~-«f~ f«-~«» --_- Poor: Qoetrra* ' 240 - Är innehållet i minnespositionerna 179 ett bekräftelsemeddelande som är adresserat till den ifrågavarande mobilstationen? (Är jämförarens 184 utgång hö9?). 241 - Sätt (beställningsvänte-) flaggan 181 till binärt "O". 242 -iÃr (beställningsvänte-) flaggan 181 binärt "1"? 243 - Framstega sändningsefterfråganmeddelanderäknaren 192 med 1. 244 - Är ställningen i räknaren 192 lika med 7? 245 - Sätt (beställningsvänte-) flaggan 181 till binärt "0" och meddela operatören att beställningen avslagits. 246 - Välj ett (slits-) nummer N bland 0,1,2,3 slumpmässigt. 247 - Beräkna P-T + 100N - 15, där P är inledningens varaktighet i ms (27 ms) och T är tiden räknat i ms som krävs för att genomlöpa den del av programmet som sträcker sig från steget 226 till slutet av steget 247 och inskriv resultatet i (tidnedräknings-) räknaren 195. 248 - Har tidräknaren 195 uppnått tillståndet noll? (Är tidflaggan 182 binärt "1"?). 249 - Sätt tidräknaren 195 till femton. 250 - Inkoppla sändaren 154. 251 - Överför innehållet i minnespositionerna 178 till minnespositionerna 177. 252 - Har tidräknaren 195 uppnått tillståndet noll? (Är tidflaggan 182 binärt "1"?). 253 - Sätt (utgångsbit-) räknaren 193 till noll. 254 - Aktivera modulatoravbrottet (ingång 175). 255 - Invänta modulatoravbrottet (ingång 175) och fortsätt då detta uppträder. 256 - Välj biten i den position av positionerna 177 som motsvarar den inne- varande ställningen i (utgångsbit-) räknaren 193 och utmata denna bit till ' ingången 158 på modulatorn 157. 257 - Framstega räknaren 193 med 1. 258 - Är ställningen i räknaren 193 mindre än 88? 259 - Inaktivera modulatoravbrottet (ingång 175). 265 Sätt (huvud-lflaggan 180 till binärt "0".
Det i fig 9 visade programmet kan avbrytas genom en signal på ingången 201, som alstras då en operatör inmatar en beställning på knappsatsen 202. Den därav följande rutinen är visad i fig 10 där de olika operationsstegen innebär följande: 260 - Hoppa till detta steg från det i huvudprogrammet uppnådda läget. 261 - Bilda ett fullständigt 88-bits samtalsbeställningsmeddelande ur de data som inmatats på knappsatsen 202. 262 - Inskriv resultatet av operationssteget 261 i minnespositionerna 178. 8007793-6 21 263 - Sätt beställningsflaggan 181 till binärt "l". 2638- Sätt samtalsefterfrågan-meddelanderäknaren 192 till noll. 264 - Återgå till det uppnådda läget i huvudprogrammet.
Av fig 10 framgår att det rätta meddelandet bildas och lagras i minnes- positionerna 178 varje gång ett samtal beställes.
Med hänvisning till fig 9 innebär operationsstegen 206-2l4,601-606 en in- ledande sökning efter signaleringskanalen. När en sådan signaleringskanal på- träffas sättes “huvud"- flaggan 180 till noll (steget 216). Operationsstegen 218-225 medför då att de sist mottagna sexton bitarna uppträder kontinuerligt i registret 197 till dess det fastställes (steget 220) att de överensstämmer med "huvudet". När detta sker lagras de nästföljande mottagna 56 bitarna i posi- tionerna 179 (stegen 226-228) och därvid kontrolleras om desamma är felfria (steget 232). On så är fallet kontrolleras först om de överensstämmer med ett sändningsefterfrågan-meddelande (steget 234). Om så ej är fallet kontrolleras sedan (steget 235) om de överensstämmer med ett samtalsupprättande-meddelande som är adresserat till den ifrågavarande mobilstationen. Om så är fallet kopp- las handmikrotelefonen 164 till den rätta kanalen och utsignalen från pilotsig- nalgeneratorn 623 utsändes samtidigt på kanalen så länge som operatören behöver detta (stegen 236-238). Om meddelandet i positionerna 179 varken är ett sänd- ningsefterfrågan-meddelande eller ett relevant samtalsupprepande-meddelande kontrolleras om detsamma utgöres av ett bekräftelsemeddelande, som är adres- serat till den ifrågavarande mobilstationen (steget 240) under förutsättning att ett relevant sändningsefterfrågan-meddelande har mottagits tidigare (steget 239). Om meddelandet är ett relevant bekräftelsemeddelande sättes beställnings- flaggan 181 till binärt "O" och programmet återgår till det läge där nästföl- jande demodulatoravbrott inväntas, varigenom nästa "huvud" och sålunda nästa meddelande kan detekteras. Programmet återgår också till detta läge (steget 218) om meddelandet i positionerna 179 är förvanskat eller inte utgör något sändningsefterfrågan-meddelande, samtalsupprättande-meddelande eller relevant bekräftelsemeddelande, varvid det alltid vid en sådan återgång kontrolleras att kanalen, till vilken sändare/mottagaren 152 är avstämd, fortfarande är en sig- naleringskanal (steget 229). 0m så ej är fallet initieras en sökning efter en ny signaleringskanal (slingan frân steget 229 till steget 600).
Om meddelandet i positionerna 179 är ett sändningsefterfrågan-meddelande och om det fastställts (steget 242) att en obekräftad beställning finns i posi- tionerna 178 samt (steget 244) att meddelandet i positionerna 179 ej utgöres av det åtminstone sjunde sändningsefterfrågan-meddelandet, som skall mottagas sedan beställningen inmatats, så väljes en av de nästföljande fyra tidsslitsar- na godtyckligt för överföring av det relevanta samtalsbeställningsmeddelandet (aåšáä-hfiw” 'ü 80637793-6 22 (steget 246). (Om sändningsefterfrâgan-meddelandet utgöres av det åtminstone sjunde som skall mottagas efter det att-en bekräftad beställning inmatats, så tillbakavisas beställningen och operatören informeras (steget 245)). Sändaren 154 inkopplas då 15 ms före början av den valda tidsslitsen (stegen 247-250) för att tillåta stabilisering av densamma och 15 ms senare utsändes samtals- beställningsmeddelandet, som först har överförts till (utgângsbuffert-) posi- tionerna 177 (steget 251), varvid sändningen sker under stegen 255-258. Efter slutförd sändning återgår programmet till ett läge (216) i programmet där be- redskap finns för att mottaga nästa meddelande.
Det inses att de olika parametrarna i den beskrivna anläggningen endast exemplifierar möjliga alternativ. Sålunda kan exempelvis ett annat antal än tre sändningsefterfrågan-meddelanden, t.ex. ett, sändas varje gång som en kanal ej behövs för andra ändamål. Dessutom kan antalet kanaler vara annat än tre, t.ex. en. Dessutom kan antalet tidsslitsar mellan successiva sändningsefter- frågan-ordermeddelanden ingående i samma grupp vara skilt från fem och exem- pelvis vara sju. (De olika nämnda parametrarna har visat sig lämpliga då be- läggningen av överföringskanalerna är 0,7 Erlang). Likaså inses att det valda formatet för de olika meddelandena utgör endast en av många möjligheter. , __-.. ._ W _

Claims (6)

800779345 23 fatentkrav.
1. Informationsöverföringsanläggning innefattande en första sändare/mottagare och ett antal ytterligare sändare/mottagare, vilka var och en kan kommunicera med den första sändaren/mottagaren över samma överföringskanal eller grupp av överföringskanaler, k ä n n e t e c k n a d av att den första sändaren/motta- garen är utförd att reagera för ett uppträdande färutbestämt tillstånd i an- läggningen, vari inbegrips att en nämnd kanal är ledig, genom att utsända en ordersignal med begränsad varaktighet på en ledig kanal, att varje ytterligare sändare/mottagare är aktiverbar för att reagera vid mottagningen av nämnda ordersignal samt utförd att vid sådan aktivering utsända på samma kanal ett digitalt informationsmeddelande innehållande felkontrollbitar inom en godtryck- lig av ett förutbestämt antal tidsslitsar, vilka följer efter dess mottagning av nämnda ordersignal och föregår överföringen av nästa ordersignal från den första sändare/mottagaren, att den första sändare/mottagaren är utförd att reagera vid mottagningen av varje sådant felfritt mottaget, digitalt informa- tionsmeddelande genom att på samma kanal och innan densamma överför nästa ordersignal utsända en bekräftelsesignal på sådant sätt att denna kan detek- teras av den ytterligare sändare/mottagare, som har utsänt det motsvarande med- delandet, såsom varande utsänt till svar på den första sändare/mottagarens mot- tagande av meddelandet, varvid varje ytterligare sändare/mottagare är utförd att reagera då den mottager nästa sådan ordersignal, som följer efter det att densamma överfört nämnda digitala informationsmeddelande, genom att återutsända detta digitala informationsmeddelande inom en godtycklig av ett förutbestämt antal tidsslitsar som följer efter det att densamma mottagit nämnda nästa ordersignal och som föregår överföring av varje ytterligare sådan ordersignal från den första sändare/mottagaren ifall nämnda bekräftelsesignal under mellan- tiden ej skulle ha utsänts av den första sändare/mottagaren till svar på den första överföringen av det digitala informationsmeddelandet.
2. Anläggning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att den första sändare/mottagaren är utförd att reagera vid uppträdandet av nämnda för- utbestämda tillstånd i anläggningen genom att utsända en förutbestämd begränsad följd av nämnda ordersignaler på samma lediga kanal och på sådant sätt att de successiva signalerna i följden blir tidsåtskilda genom ett intervall vars längd är större än eller lika med den tid som upptages av det förutbestämda antalet tidsslitsar.
3. Anläggning enligt patentkravet 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att Q'üraui;.liï_ 24 809779-3-6 den första sändaren/mottagaren är utförd att reagera vid varje felfritt motta- gande av varje nämnt digitalt informationsmeddelande genom att utsända den mot- svarande bekräftelsesignalen inom den omedelbart följande tidsslitsen eller, alternativt, i en ytterligare tidsslits som följer direkt efter den sista tids- slitsen av det förutbestämda antalet tidsslitsar i fall meddelandet skulle ha mottagits felfritt i den sista tidsslitsen.
4. Anläggning enligt något av föregående patentkrav, k ä n n e t e c k n a d av att samtliga tidsslitsar av det förutbestämda antalet tidsslitsar har samma längd och följer efter varandra utan mellanliggande intervall, och att även den eventuellt förekommande ytterligare tidsslitsen har samma längd och uppträder direkt efter den sista tidsslitsen av det förutbestämda antalet tidsslitsar.
5. Anläggning enligt patentkraven 2,3 och 4, k ä n n e t e c k n a d av att tidsavstândet mellan de successiva signalerna i nämnda följd är lika med var- aktigheten av det förutbestämda antalet tidsslitsar inklusive varaktigheten av ytterligare en sådan tidsslits.
6. Anläggning enligt något av föregående patentkrav, varvid varje digitalt informationsmeddelande av nämnt slag innebär en beställning av informations- överföring, vilket innebär överföring mellan den aktuella ytterligare sändare/ mottagaren och den första sändaren/mottagaren, k ä n n e- t e c k n a d av att den första sändaren/mottagaren är utförd att reagera vid felfri mottagning av nämnda meddelande genom att efter överföringen av den ifrågavarande bekräftel- sesignalen avdela den kanal på vilket meddelandet mottogs för den beställda informationsöverföringen under förutsättning att ingen ytterligare sådan kanal, som eventuellt är tillgänglig, därvid är ledig och ingen annan beställning har högre prioritet.
SE8007793A 1979-11-09 1980-11-06 Informationsoverforingsanleggning SE442161B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7938975 1979-11-09
GB8008510A GB2063011B (en) 1979-11-09 1980-03-13 Information transmission system

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8007793L SE8007793L (sv) 1981-05-10
SE442161B true SE442161B (sv) 1985-12-02

Family

ID=26273502

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8007793A SE442161B (sv) 1979-11-09 1980-11-06 Informationsoverforingsanleggning

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4352183A (sv)
DE (1) DE3042024A1 (sv)
FR (1) FR2469838A1 (sv)
GB (1) GB2063011B (sv)
SE (1) SE442161B (sv)

Families Citing this family (52)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3133347A1 (de) * 1981-08-22 1983-03-10 TE KA DE Felten & Guilleaume Fernmeldeanlagen GmbH, 8500 Nürnberg Verfahren zum zugreifen auf uebertragungskanaele eines nachrichtenuebertragungssystems
DE3136524A1 (de) * 1981-09-15 1983-03-24 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Verfahren und schaltungsanordnung zum uebertragen von steuersignalen und nachrichtensignalen in einem fernmeldevermittlungssystem, insbesondere digitalen daten- und fernschreibvermittlungssystem
FR2517146A1 (fr) * 1981-11-20 1983-05-27 Trt Telecom Radio Electr Procede utilise pour la gestion du trafic d'informations dans une cellule formee de plusieurs chaines radio et dispositif mettant en oeuvre ce procede
US4479215A (en) * 1982-09-24 1984-10-23 General Electric Company Power-line carrier communications system with interference avoidance capability
JPS5995752A (ja) * 1982-11-25 1984-06-01 Pioneer Electronic Corp デ−タ伝送方式
US4628504A (en) * 1983-01-31 1986-12-09 Honeywell Inc. Distributed bus control communication protocol
US4554677A (en) * 1983-12-22 1985-11-19 Motorola, Inc. Queued community repeater controller
US4573207A (en) * 1983-12-22 1986-02-25 Motorola, Inc. Queued community repeater communications system
GB2151883B (en) * 1983-12-22 1987-10-21 Motorola Inc Queued community repeater communications system
US4553263A (en) * 1983-12-22 1985-11-12 Motorola, Inc. Queued community repeater mobile
US4675863A (en) 1985-03-20 1987-06-23 International Mobile Machines Corp. Subscriber RF telephone system for providing multiple speech and/or data signals simultaneously over either a single or a plurality of RF channels
EP0250621B1 (de) * 1986-06-26 1989-06-14 Theimeg Elektronikgeräte GmbH & Co. KG Verfahren zur Übertragung von Informationen zwischen einer Datenfunkzentrale und einer Vielzahl von mobilen Datenfunkstationen auf einer einzigen Trägerfrequenz
JPH0712161B2 (ja) * 1986-11-28 1995-02-08 日本電気株式会社 多方向多重通信システム
US4831373A (en) * 1987-04-30 1989-05-16 Motorola, Inc. Method for dynamically allocating data channels on a trunked communication system
US4837858A (en) * 1987-04-30 1989-06-06 Motorola, Inc. Subscriber unit for a trunked voice/data communication system
US4870408A (en) * 1987-04-30 1989-09-26 Motorola, Inc. Method for dynamically allocating data channels on a trunked communication system
US5089815A (en) * 1987-05-08 1992-02-18 Detector Systems, Inc. Vehicle communication system using existing roadway loops
US4811380A (en) * 1988-01-29 1989-03-07 Motorola, Inc. Cellular radiotelephone system with dropped call protection
DE3814355A1 (de) * 1988-04-28 1989-11-09 Philips Patentverwaltung Nachrichtenuebertragungssystem
GB2226934B (en) * 1988-08-19 1991-05-22 Gary David Cooper Radio communication system
GB2226475A (en) * 1988-12-23 1990-06-27 Philips Electronic Associated Power economising in multiple user radio systems
FR2644655A1 (fr) * 1989-03-17 1990-09-21 Trt Telecom Radio Electr Procede de transmission d'informations dans un reseau de transmission de donnees par voie radioelectrique et systeme pour lequel est mis en oeuvre le procede
US5086507A (en) * 1989-05-25 1992-02-04 Ericsson Ge Mobile Communications Inc. Drop channel pre-alert for trunked radio communication system
US4987571A (en) * 1989-07-25 1991-01-22 Motorola, Inc. Data communication system with prioritized periodic and aperiodic messages
US5166929A (en) * 1990-06-18 1992-11-24 Northern Telecom Limited Multiple access protocol
US5239167A (en) * 1991-04-30 1993-08-24 Ludwig Kipp Checkout system
GB2260877B (en) * 1991-10-26 1995-09-06 Motorola Ltd Method of access in trunked communications system
GB2262862B (en) * 1991-12-23 1996-05-22 Motorola Israel Ltd Method and apparatus for contending for access to a communication channel
US5603081A (en) * 1993-11-01 1997-02-11 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Method for communicating in a wireless communication system
SE500565C2 (sv) * 1992-10-26 1994-07-18 Ericsson Telefon Ab L M Metod att åstadkomma slumpmässig access i ett mobilradiosystem
CN1037480C (zh) * 1993-06-23 1998-02-18 摩托罗拉公司 争用通信信道的方法和装置
FI97519C (sv) * 1993-08-26 1996-12-27 Nokia Telecommunications Oy Förfarande för styrning av abonnentstationer i ett radiotelefonsystem,ett radiotelefonsystem samt en abonnentstation i ett radiotelefonsystem
US5546383A (en) 1993-09-30 1996-08-13 Cooley; David M. Modularly clustered radiotelephone system
SG84528A1 (en) * 1993-11-01 2001-11-20 Ericsson Telefon Ab L M Automatic retransmission request
US5586150A (en) * 1993-11-24 1996-12-17 Rajupandaram K. Balasubramaniam Method and apparatus for symbol synchronization in multi-level digital FM radio
JPH07162940A (ja) * 1993-12-10 1995-06-23 Hitachi Ltd 無線通信方式
US5636220A (en) * 1994-03-01 1997-06-03 Motorola, Inc. Packet delivery method for use in a wireless local area network (LAN)
DE4407544C2 (de) * 1994-03-07 1996-05-30 Ulrich Altvater Verfahren zum Übertragen von Datenpaketsätzen und Endgerät dafür
AU650414B3 (en) * 1994-03-15 1994-06-16 Wholesale Publications Pty Ltd A warning system
US5530702A (en) * 1994-05-31 1996-06-25 Ludwig Kipp System for storage and communication of information
US6115390A (en) * 1997-10-14 2000-09-05 Lucent Technologies, Inc. Bandwidth reservation and collision resolution method for multiple access communication networks where remote hosts send reservation requests to a base station for randomly chosen minislots
US6957374B1 (en) * 2002-01-31 2005-10-18 The United States Of America As Represented By The National Security Agency Method of acknowledging receipt of data packets
US6914528B2 (en) 2002-10-02 2005-07-05 Battelle Memorial Institute Wireless communication systems, radio frequency identification devices, methods of enhancing a communications range of a radio frequency identification device, and wireless communication methods
US7019617B2 (en) * 2002-10-02 2006-03-28 Battelle Memorial Institute Radio frequency identification devices, backscatter communication device wake-up methods, communication device wake-up methods and a radio frequency identification device wake-up method
US7009526B2 (en) * 2002-10-02 2006-03-07 Battelle Memorial Institute RFID system and method including tag ID compression
US6995655B2 (en) * 2002-10-02 2006-02-07 Battelle Memorial Institute Method of simultaneously reading multiple radio frequency tags, RF tags, and RF reader
US7019618B2 (en) 2002-10-02 2006-03-28 Battelle Memorial Institute Wireless communications systems, radio frequency identification devices, wireless communications methods, and radio frequency identification device communications methods
US7009495B2 (en) * 2002-10-02 2006-03-07 Battelle Memorial Institute System and method to identify multiple RFID tags
US7760835B2 (en) 2002-10-02 2010-07-20 Battelle Memorial Institute Wireless communications devices, methods of processing a wireless communication signal, wireless communication synchronization methods and a radio frequency identification device communication method
US6842106B2 (en) 2002-10-04 2005-01-11 Battelle Memorial Institute Challenged-based tag authentication model
CN101572833B (zh) * 2008-04-28 2010-11-10 华为技术有限公司 无源光网络系统中发送上行突发数据的方法、装置及系统
US11582529B2 (en) * 2020-06-18 2023-02-14 Novatek Microelectronics Corp. Satellite integrated receiver decoder and conflict detecting method

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3676846A (en) * 1968-10-08 1972-07-11 Call A Computer Inc Message buffering communication system
US3754211A (en) * 1971-12-30 1973-08-21 Ibm Fast error recovery communication controller
DE2249670B2 (de) * 1972-10-11 1978-06-15 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Anordnung zum Vermindern der Wahrscheinlichkeit der eine empfangsseitig auswertbare oder zumindest eine ungestörte Übertragung verhindernden gleichzeitigen Belegung eines Übertragungskanals
US4028500A (en) * 1973-05-15 1977-06-07 Martin Marietta Corporation Mobile unit supervisory control sequencer and method
GB1475339A (en) * 1974-11-05 1977-06-01 Thomson Csf Radiotelephone station
CA1055172A (en) * 1976-02-09 1979-05-22 Her Majesty The Queen In Right Of Canada As Represented By The Minister Of National Defence Of Her Majesty's Canadian Government Satellite communications system
US4093823A (en) * 1976-08-24 1978-06-06 Chu Wesley W Statistical multiplexing system for computer communications

Also Published As

Publication number Publication date
SE8007793L (sv) 1981-05-10
DE3042024A1 (de) 1981-09-03
US4352183A (en) 1982-09-28
GB2063011A (en) 1981-05-28
DE3042024C2 (sv) 1987-01-22
GB2063011B (en) 1983-10-12
FR2469838A1 (fr) 1981-05-22
FR2469838B1 (sv) 1983-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE442161B (sv) Informationsoverforingsanleggning
US4409687A (en) Arrangement and method for establishing radio communication in a system
US4862453A (en) Communication system
USRE32789E (en) Transmission trunk multichannel dispatch system with priority queuing
US4199662A (en) Hybrid control of time division multiplexing
RU97101879A (ru) Способ и устройство для определения местонахождения в системе радиосвязи с многостанционным доступом с кодовым разделением каналов
CN105960023A (zh) 一种资源竞争方法及通信设备
CA1055172A (en) Satellite communications system
CN107453852A (zh) 一种子帧类型通知、确定方法及装置
JP2001211483A (ja) データ伝送システム
JPS61100046A (ja) ル−プ伝送方法
JP2655117B2 (ja) 周波数ホッピング制御方式
US3739102A (en) Transmitter receiver for radio telephone network
JPH11284642A (ja) データ伝送システム、ポーリング方法、およびポーリング回数設定方法
JP2567755B2 (ja) 無線電話機の通話チャンネル設定方法
JP2688094B2 (ja) ポーリング通信方式
JP2516309B2 (ja) 制御情報の競合制御システム
JP4266701B2 (ja) 無線通信システム
GB2035011A (en) Radio communication system and method
JP2845835B2 (ja) 移動通信システム
JPH0117297B2 (sv)
JPS5935537B2 (ja) デ−タ交換システムの同報状態判別方式
JP2880360B2 (ja) ディジタルコードレス電話機
JPH02152342A (ja) データ伝送方式
JPH09130848A (ja) 移動無線電話装置の接続方法

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8007793-6

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8007793-6

Format of ref document f/p: F