SE438689B - Forfarande for framstellning av stenslipad tremassa utgaende fran treflis - Google Patents

Forfarande for framstellning av stenslipad tremassa utgaende fran treflis

Info

Publication number
SE438689B
SE438689B SE7810749A SE7810749A SE438689B SE 438689 B SE438689 B SE 438689B SE 7810749 A SE7810749 A SE 7810749A SE 7810749 A SE7810749 A SE 7810749A SE 438689 B SE438689 B SE 438689B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
wood chips
pulp
grinding
chips
amount
Prior art date
Application number
SE7810749A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7810749L (sv
Inventor
S Soma
T Onodera
Y Onodera
Original Assignee
Oji Paper Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oji Paper Co filed Critical Oji Paper Co
Publication of SE7810749L publication Critical patent/SE7810749L/sv
Publication of SE438689B publication Critical patent/SE438689B/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21BFIBROUS RAW MATERIALS OR THEIR MECHANICAL TREATMENT
    • D21B1/00Fibrous raw materials or their mechanical treatment
    • D21B1/04Fibrous raw materials or their mechanical treatment by dividing raw materials into small particles, e.g. fibres
    • D21B1/12Fibrous raw materials or their mechanical treatment by dividing raw materials into small particles, e.g. fibres by wet methods, by the use of steam
    • D21B1/14Disintegrating in mills
    • D21B1/18Disintegrating in mills in magazine-type machines
    • D21B1/24Disintegrating in mills in magazine-type machines of the pocket type

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

781Û749~7 2 nators1ipmassa.
Vidare har ett förfarande utveck1ats för att på termomekanisk väg åstadkomma siipmassa och ett sådant förfarande har b1ivit popu1ärt inom massa- och pappers- industrin. Detta förfarande är en förbättring av raffineringsförfarandet och benämns ett termomekaniskt förfarande, och den erhå11na produkten benämns nedan en termomeka- nisk massa.
Den specifika energiförbrukning, som är nödvändig för framstä11ning av ett ton (räknat på 1ufttorr-vikt) av var och en av stens1ipmassa från stockar, raffina- tors1ipmassa och termomekanisk massa, och egenskaperna hos var och en av dessa massor återfinns i tabe11 I.
TABELL 1 Massa storhet stens1ipmassa från Raffinator- Termomekanisk stockar ¿1ipmassa massa Specifik energiförbruk~ 1100 1800 2000 i ning kwh/ton (1ufttorkad g vikt) 5 Produkt g u ma1grad m1 CSF 80 100 100 ha1t fiberfraktion ? som kvarb1ir på en 0,70 mn sikt 15 25 37 som passerar genom en'0,l0 mm sikt 52 28 35 skrymaensitec (g/cm3) 0,41 0,35 0,38 51it1ängd (km) 2,6 3,2 3,8 Rivfaktor 45 60 85 Ljusspridningskoeffi- cient 800 700 620 Det framgår tyd1igt av tabe11 I, att raffinators1ipmassan och den termo- mekaniska massan är förde1aktiga genom att de har en hög ma1grad, en stor s1it1ängd, som beror på den halten ïånga fibrer, som b1irb1ir på sikten med 0,70 nm masköpp- ningar, och att de har en hög rivfaktor. Eme11ertid har de fö1jande nackde1ar. 1. Den specifika energiförbrukningen i fa11 av raffinators1ipmassan e11er den termomekaniska massan är mycket stor, närmare bestämt ungefär dubbe1t så stor som för stensïípmassan från stockar, vi1ken senare massa har samma ma1grad som raffina- torslipmassan e11er den termomekaníska massan.
H) l5 20 .W 40 s 7810749-7 2. Den erhållna massan från raffineringsförfarandet eller det termomekaniska förfarandet har en hög halt långa fibrer, som kvarblir på sikten med 0,70 mm mask- öppningar, och en låg halt av till storleken små fibrer, som passerar genom sikten med 0,10 mn masköppningar.
Då följaktligen denna typ av massa används för framställning av papper har ytan hos det erhållna papperet en relativt dålig jämnhet. 3. Beroende på egenskapen hos den i punkt 2 ovan beskrivna massan, har det erhållna papperet en relativt låg opacitetsgrad.
Vanligtvis tillverkas tidningspapper utgående från en massakomposition be- stående av två eller flera olika typerav massor, innefattande en mekanisk massa, såsom raffinatorslipmassan eller den termomekaniska massan. Om massakompositionen för framställning av tidningspapperet innehåller, som den mekaniska massakomponenten, raffinatorslipmassa eller termomekanisk massa enbart, som innehåller relativt stora mängder långa fibrer och en relativt liten mängd små fibrer, kommer det erhållna tidningspapperet att ha en dålig opacitet och en dålig jämnhet. Vidare, eftersom framställningen av raffinatorslipmassan eller den termomekaniska massan kräver en stor specifik energiförbrukning, medför användningen av raffinatorslipmassan eller den termomekaniska massan att totalt sett en stor energiförbrukning erfordras för framställning av tidningspapper. För att eliminera nackdelarna med raffinatorslip- massan och den termomekaniska massan är det lämpligt att stenslipmassa från stockar används tillsammans med de ovannämnda massorna. Emellertid är det, såsom nämnts ovan, svårt att tillhandahålla en tillräcklig mängd stockar för stenslipmassan, som erhålles utgående från stockar. För att följaktligen eliminera samtliga de ovannämnda problemen är det önskvärt att åstadkomma ett nytt förfarande för framställning, ut- gående från flis, av en slipmassa, som har samma kvalitet som den slipmassa, som er- hålles genom slipning av stockar, vid samma specifika energiförbrukning som vid förfarandet för slipning av stockar.
Hitintills har tillverkningen av stenslipmassa utgående från flis uppvisat följande problem. ' l. Det är välkänt att trämaterial består av ett stort antal fibrer, som är orienterade huvudsakligen parallellt med varandra längs trämaterialets längdaxel.
Följaktligen, i det fall, då ett trämaterial slipas medelst en slipsten, kan beröring- en av trämaterialet med den perifera ytan av den cylindriska slipstenen påverkas på ett av följande tre sätt.
A.0rienteringsrikthingen för fibrerna i trämaterialet är huvudsakligen parallell med en axel, kring vilken slipstenen roterar. I detta fall kan slipförfarandet genomföras med en utmärkt verkningsggad och den erhållna slipmassan har en utmärkt kvalitet. _,, _ B. Orienteringsriktningen för fibrerna i trämaterialet är huvudsakligen parallell med en linje, som tangerar den perifera ytan av slipstenen. I detta fall l0 l5 20 25 30 35 "10 7810749-7 har den erhållna slipmassan en utmärkt kvalitet, men verkningsgraden för slipför- farandet är relativt låg. - C. Orienteringsriktningen för fibrerna i trämaterialet är huvudsakligen parallell med den cylindriska stenens radie. I detta fall är verkningsgraden för slipförfarandet god, men kvaliteten för den erhållna slipmassan är dålig eftersom fibrerna i trämaterialet uppbrytes under slipoperationen.
Då stockar används som trämaterialet genomföres slipningen vanligtvis på det sätt, som beskrives under punkt A ovan. Då emellertid en uppsättning flis slipas till stenslipmaskinen, konmer flisen i beröring med den perifera ytan av slipstenen på slumpmässigt olika sätt innefattande de ovan nämnda sätten A, B, C och olika varianter därav. Följaktligen är det uppenbart, att kvaliteten för stenslipmassan, som framställts utgående från flis, är sämre än kvaliteten för stengrundmassa, som framställts utgående från stockar. 2. I det fall, då stockarna slipas medelst en stenslipmaskin, kan uttagningen av den erhållna massan från slipomrädet, medan stocken kvarhàlles inom detta om- råde, lätt uppnås genom âstadkomnande av styrplåtar anordnade i närheten av stenens slipande yta för bildning av perifera skiljeväggar, som omger slipområdet. I det fall, då små flis matas till stenslipmaskinen, kan emellertid oslipade flis- och ofullständigt slipade flis lätt passera genom mellanrummet mellan slipstenens peri- fera yta och de undre ändarna av styrplâtarna under slipoperationen. Naturligtvis är det i ett sådant fall nödvändigt att förhindra den oönskvärda uttagningen av de oslipade och ofullständigt slipade flisen från slipområdet.
För att följaktligen utnyttja flis för framställning av slipmassa, som er- hållits genom slipning av flis, med samma kvalitet som för slipmassa, som erhållits utgående från stockar, med samma specifika energiförbrukning som vid stockslipnings- förfarandet, måste de ovan angivna problemen undvikas.
Ett ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande för framställ- ning av slipmassa utgående från flis, som lätt kan erhållas, i stället för stockar genom användning av en stenslipmaskin, som har en relativt låg specifik energiför- brukning.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande för att utgående från flis åstadkomma slipmassa med en högre halt småfibrer än i fall av den vanliga slipmassa, som erhållits utgående från stockar, genom användning av en stenslipmaskin.
Ytterligare ett ändamål med uppfinningen är att åstadkoma ett förfarande för framställning av slipmassa med användning av en stenslipmaskin, vilken massa förmår eliminera nackdelarna med raffinatorslipmassan och den termomekaniska massan, som används i stor mängd inom papperstillverkningsindustrin, men som även har för- måga att åstadkomna papper med utmärkt kvalitet till låga kostnader.
Ovannämnda ändamål kan uppnås medelst förfarandet enligt uppfinningen. lU *U ïfl 7810749-7 5 Enligt föreliggande uppfinning tillhandahållas ett förfarande för fram- ställning av stenslipad trämassa utgående från träflis genom användning av en nienslipmaskin med åtminstone en urtagning eller fioka avsedd att inrymma trä- flisen, innefattande att mängden träflis placeras i nämnda urtagning; att mängden lräflis i nrtngningen komprimeras; all den komprimrrado mängden lräflis slipas genom att bottonytan hos den komprimerade mängden träflis bringas till kontakt med slipstenens periferi; och att slipstenen roteras, varvid komprime- ringssteget utföres vid ett tryck av från 1,5 till 10 kg/cmz i en sådan ut- oträrkning att don skenhnra volymen av den komprimorndo mängden lrällis när ull värde av 70 % eller mindre av den ursprungliga skenbara volymen hus mängden av träflis, varvid de plana ytorna hos träflisen blir huvudsakligen parallella med bottenytan hos den komprimerade mängden av träflis, och vid slipningen fibrerna i träflisen bibohâlles huvudsakligen parallella med antingen axeln omkring vilken slipstenen roterar eller tangenten till slipytan genom att trycket som lillföres den komprimerade mängden träflis under slipningen bibehålles vid en nivå av 1,5 till 5 kg/cmz.
Uppfinningen skall nedan närmare beskrivas med hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig. 1 är en tvärsektionsvy av en utföringsform av en slip- maskin, som är användbar för genomförande av förfarandet enligt uppfinningen, fig. 2 är ett diagram, som visar förhållandet mellan proportionerna av två olika typer av mossa i olika massakompositioner och opacitetsgraden för papper, som framställts utgående frän massakompositionerna, fig. 3 är ett diagram, som visar ett förhållande mellan do ovannämnda proportionerna av massan och jämnheton för de erhållna pappersarken, och fig. 4 är ett diagram, som visar förhållandet mellan de ovannämnda proportionerna hos massan och antalet fibrer, som är separerade från de erhållna pappersarken udner ett tryckningsförfarande, som tillämpas på arken.
De träflis, som är användbara vid förfarandet enligt uppfinningen, kan utgöras av träflis, som är användbara för konventionella kokninnsprorosrr, dvs. plana träflis, som vart och ett har övre och undre ytor, som är huvudsakligen parallella med orienteringsriktningarna för flisfibrerna. Flisen kan erhållas från vilket träslag som helst så länge som träet kan användas för framställning av en konventionell trämassa. Emellertid föredras helst barrträ för framställ- ning av träflisen för användning vid förfarandet enligt upppfinningen.
Den stenslipmaskin, som är användbar för genomförande av förfarandet en- ligt uppfinningen, är icke begränsad till en speciell typ av slipmaskin. Med andra ord kan samtliga stenslipmaskiner utnyttjas för förfarandet enligt upp- finningen så länge som slipmaskinen lätt kan modifieras för att göra denna lämplig för förfarandet enligt uppfinningen. Med andra ord är den modifierade ulipmaskinen, som är användbar för förfarandet enligt uppfinningen, försedd med u, IU 15 20 50 AU 7810749-7 6 -en ficka för inmatning av massan till träflis till slipstenens slipyta, en matarlrotl för tillförsel av träflisen till fickan, en anordning för samman- pressning av massan av träflis i fickan och pressning av den sammanpressade iräflismassan mot stenens slipyta, ooh styrplåtar för förhindrande av den oönskvärda uttömningen av oslipade och ofullständigt slipade träflis från slip- området. Var och en av den ovannämnda fickan, matartratten, pressningsanord- ningen och sfyrplâtarna är varken begränsad till någon speciell storlek eller speciell form. Utformningen och funktionen av slipmaskinen kommer att åskådlig- göras nedan i detalj.
Vid förfarandet enligt uppfinningen sammanpressas eller komprimeras massan av träflis, som skall slipas, tills den skenbara volymen för den sammanpressade träflismassan uppnår en volym motsvarande 70 % eller mindre, företrädesvis 40- 60 %, av den ursprungliga, skenbara volymen av träflismassan. Den ursprungliga skenbara volymen av träflismassan hänför sig till en skenbar volym av träflisen, som på ett naturligt sätt formats till en massa under inverkan av den vanliga graviationskraften.
Då exempelvis ett flertal träflis från barrträd formades till en massa under inverkan av den normala eller naturliga gravítationskraflon, och där- efter sammanpressados tills den skenbara volymen av den sammanpressade träflis- massan uppnådde ett värde motsvarande ungefär SU % av den ursprungliga, sken- bara volymen av lräflismassan, observerades, att träflisen i massan förflyttade sig så att de plana ytorna hos träflisen blev huvudsakligen parallella med varandra under sammanpressningsoperationen. Med avseende på varje träflis be- stämdes vinkeln mellan den plana ytan av träflisen i den sammanpressade massan och bottenytan av den sammanpressade massan, mot vilken botten sammanpress- ningen var riktad. Man fann, att den halt träflis, som hade en sådan vinkel av 100 eller mindre var ungefär 85 %, räknat på det totala antalet träflis i den sammanpressade massan, och att en annan halt av träflis, som hade en sådan vinkel av b5O eller mera uppgick endast till ungefär 5 %, räknat på det totala antalet lräflis i den sammanpressade massan. Under sammanpressnings- operationen vid förfarandet enligt uppfinningen förflyttar sig de träflis, som är anordnade slumpmässigt i massan i det inledande steget av sammanpressnings- operationen så att de plana ytorna av träflisen blir huvudsakligen parallella med varandra. Som en följd av den ovannämnda förflyttningen erhålles en samman- pressad massa, i vilken fibrerna i de flesta av träflisen är orienterade huvud- sakligen parallellt med den sammanpressade massans bottenyta. Före tillkomsten av föreliggande uppfinning kunde aldrig förväntas att en enkel sammanpress- ningsoperation skulle resultera i det ovannämnda beteendet hos träflisen i massan.
Då hottenylan av den sammanpressade massan av träflis med den ovannämnda 10 20 30 35 AU 7810749-7 7 beskaffenheten bringas i beröring med den slipande, perifera ytan av slip- stenen under tryck, är orienteringsriktningen för fibrerna i de flesta av trä- flisen i den sammanpressade massan huvudsakligen parallell med antingen axeln för den slipsten, kring vilken stenen roterar, eller en linje, som är tangen- tiell med den perífera slipytan hos slipstenen. Följaktligen är kvaliteten för de erhållna flisen utmärkt och slipningsförfarandet kan genomföras med hög verkningsgrad. ïräflisen i den sammanpressade massan pressas även mot varandra och är följaktligen begränsade i sin fria rörelse i förhållande till varandra.
Följaktligen inträffar med svårighet separering av oslipade och ofullständigt slipade flis från den sammanpressade massan. Den oönskvärda uttagningen av träflis från slipområdet kan lätt förhindras genom att omge slipområdet med styrplåtar, som var och en har en lämplig form och som är anordnad i ett riktigt läge.
Vid förfarandet enligt uppfinningen kan sammanpressningsoperationen för träflismassan genomföras i en kompressionskammare, som är belägen mellan en matartratt för upptagande av träflis och en slipsten, och därefter kan botten- ytan av den sammanpressade massan omedelbart bringas i beröring med stenens slipandc yta under tryck. Alternativt kan den sammanpressade massan, som er- hållits i kammaren, överföras från denna till en slipkammare, som ör anordnad mellan knmpressions- eller sammanpressningskammaren och slipstenen, och där- efter under tryck bringas i beröring med stenens slipyta.
Vid förfarandet enligt föreliggande uppfinning är det att föredra att sammanpressningen av massan av träflís genomföres vid ett tryck av från 1,5 till 10 kg/Qmz. Vidare är det att föredra att vid slipningsoperationen den nnmmanprrsuade massan av lröflis prcnoas mn! nlipylnn vid nll tryck av 1,5-5 kg/cmz. Vidare är dot att föredra att slipstenen rotcras med en periferi- hastighet av 15-50 mm/sek.
En föredragen utföringsform av den stenslipmaskin, som är användbar vid förfarandet enligt uppfinningen, kommer nu att åskådliggöras.
Med hänvisning till fig. 1 kan i en stenslipmaskin 1 en cylindrisk slip- sten 2 roteras kring en horisontell axel 3. Två fickor 4 är anordnade så att bottnen hos varje ficka 4 vetter mot den perifera slipytan Za hos slipstenen 2.
Varje firka 4 har en öppning 6, genom vilken fickan 4 är ansluten till en matartratt 5 för träflisen. En pressplåt 7 är anordnad i den övre delen av fickan 4 och är förbunden med en kolv B. Pressplåten 7 kan förflytta sig fram och tillbaka längs fickan. Fickan 4 är även försedd med en styrplåt 9, som är anordnad i den undre delen av fickan 4 på ett sådant sätt att ett riktigt ut- rymme eller avständ hildas mellan den undre änden av styrplåten 9 och den peri- fera slipytan 2a. Det är lämpligt att nämnda avstånd är 1-2 mm och är inställ- hart. Slipstenen 2 är upptagen i en slipkammare 10. Kammaren 10 är försedd med \;\ 10 20 áfl __.._....,...._....__._..à.._.._.__._.._. _. _.. ., _. 7810749-7 8 en anordning 11 För påsprutning av vatten mot den perifera Slípytan Za. Press- plåten 7 är försedd med en plåt 7a för tillslutning av fickans 4 öppning 6. Då pressplåten 7 förflyttas uppåt för att öppna öppningen 6, satsas träflis i matartratten 5 i fickan 4 genom öppningen 6. Därefter verksamgöres kolven 8 och trycker pressplåten 7 nedåt. Flisen i fickan 4 sammanpressas medelst press- plåten och bildar en sammanpressad massa med en skenbar volym, som motsvarar 70 % eller mindre av den ursprungliga, skenbara volymen för massan av träflis. Den ursprungliga, skenbara volymen för massan av träflis är huvudsakligen samma som volymen av det inre utrymmet av fickan 4 då träflisen inmatas däri. Den samman~ pressade massan av lräflis pressas mot slipytan Za på slipstenen 2, som roterar. Bottnen av den sammanpressade massan av träflisen bringas i beröring med slipytan 2a och slipas därigenom. Den erhållna slipmassan uttas genom det smala utrymmet mellan slipytan Za och styrplåten 9 och strömmar nedåt genom in- verkan av vatten, som utsprutas från anordningen 11. Slipmassan upptas i ett tråg 12.
Den i fig. 1 visade Slipmaskínen 1 har ett par fickor 4. Fickorna 4 kan användas antingen växelvis eller samtidigt. Slipmaskínen kan vara försedd med endast en ficka eller med tre eller flera fickor.
I slipmaskinen enligt fig. 1 genomföras sammanpressningsoperationen och pressningen av den sammanpressade massan av träflis mot den perifera slipytan genom användning av en pressplåt och en kolv. Emellertid kan sammanpressnings- operationen och pressningsoperationen genomföras med användning av en annan metod, exempelvis en metod för att fram och tillbaka förflytta prnssplåten medelst en skruv. Vidare kan en kedjeslipmaskin, där träflisen sammanpressas medelst en roterbar kedja, som uppvisar en fläns, användas.
Det visade sig, att i den slipmassa, som erhölls vid förfarandet enligt uppfinningen, halten av en fraktion av relativt långa fibrer, som kvarblev på en sikt med 0,70 mm masköppningar, är något mindre än motsvarande halt för den konventionella slipmassan, som erhållits utgående från stockar, och halten av fraktionen av relativt små fibrer, som passerade genom en sikt med 0,10 mm masköppningar, är väsentligt större än motsvarande halt i fall av den konven- tionolla slipmassan. som erhållits utgående från stockar. Detta belyses i lahell 2, exempel 1 nedan. Följaktligen är slipmassan enligt föreliggande uppfinning mycket användbar som en komponent för inblandning i raffinatorslip- massan och den termomekaniska massan, som har en relativt stor halt långa fibrer och en relativt liten halt små fibrer. Denna blandade massa är användbar för framställning av tidningspapper, bokpapper innehållande mekanisk massa, papper för rotogravyr och andra papper, som måste ha en relativt hög opacitets- grad och jämnhetsgrad.
Då emellertid halten av fraktionen av små fibrer i slipmassan är alltför v-n 'IS 20 ill 'lll 7810749-7 9 hög, har dei erhållna papperet en relativt dålig mekanisk styrka. l detta Fall är det önskvärt att minska halten små Fibrer i massan till den halt, som före- ligger i slipmassa, som erhållits utgående från stockar. För detta ändamål är det att föredra att träflisen behandlas med ånga och/eller ett behandlings- medel. Denna behandling är effektiv För ökning av halten av långa fibrer i massan men även för ökning av den mekaniska styrkan hos ett ark, som består av nämnda massa. Ånghehandlingen kan påföras träflisen vid ett stadium antingen före eller under sammanpressningsoperatíonen eller under slipoperationen. Temperaturen för ångan för behandlingen är icke begränsad till något speciellt temperaturområde.
Vanligtvis genomföres ånghehandlingen företrädesvis vid en temperatur av 100- 13000. Ångbehandlingen kan medföra att träflisen blir mjuka och följaktligen att fibrerna lätt kan separeras från varandra utan att dessa brytes. Vidare orsakar ångbehandlingen att träflisens plasticitet ökar. Följaktligen kan träflisen lätt förflytta sig för ökning av oríenteringsgraden för fibrerna i massan av träflis. Detta resulterar i en ökning av halten av långa fibrer i den erhållna massan.
Behandlingen av träflisen kan genomföras genom användning av ett behand- lingsmedel i stället för ånga. Det behandlingsmedel, som används, är ett sådant, som är effeklivl för mjukgöring av träfliscn och kan väljas från sådana föreningar som natriumhisulfit, natriummonosulfit, natriumbikarhonat och bland- ningar av två eller flera av dessa föreningar. Behandlingsmedlet upplöses För erhållande av en vattenlösning av detta. Behandlingslösningen påföres träflisen i ett valfritt steg, antingen före eller under slipníngsoperatíunen. Det är att föredra att behandlingsmedlet i en mängd av 0,5-20 %, räknat på den torra vikten av träflisen. Behandlingen av träflisen med behandlingsmedel kan genom- föras samtidigt med ångbehandlingen.
De karakteristiska dragen hos och fördelarna med föreliggande uppfinning kommer att ytterligare åskådliggöras medelst följande exempel, som ges i endast belysande syfte och som icke bör tolkas som begränsande ramen för uppfinningen. ÉÄÉTPPIHÃIÉ I exempel 1 infördes träflis av japansk gran och tall i en stenslipmaskin av den typ som visas i fig. 1. Slipmaskinen drevs under Följande betingelser.
Motoroffekt 250 kW Slipstensdimension diameter 1000 mm längd 420 mm Kornstorlek nr 60 100 % llålwfliel U 10 20 25 SI) 40 7810749-7 10 Exempel 1-3 Períferihastjghet 25 m/sek.
Dimensioner för bottenyta hos sammanpressad trä- flismassa längd 350 mm bredd 280 mm Fürflyttningsavstånd för pressplåt 7ÜÛ mm Sammanpressningstryck 2 kg/cmz Presstryck 5 kg/emz Den erhållna slipmassan underkastades en malgradsbestämning, och utsattes för siktning. Av den erhållna slipmassan formades ett ark, som hade en vikt av 60 g/m2. Arket utsattes för mätningar av skrymdensiteten, slitlängd, rivfaktor och ljusspridningskoefficient. Resultaten visas i tabell 2.
I exempel 2 genomfördes samma förfaranden som de i exempel 1 beskrivna med undantag av att träflís, som erhållits utgående från barrträ, som importerats från Nordamerikas västkust, användes. Resultaten visas i tabell 2.
I exempel 3 genomfördes förfaranden, som var identiska med de i exempel 2 beskrivna med undantag av att andra träflis, som erhållits utgående från barr- trä, som impnrterats från Nordamerikas västkust, användes. Resultaten visas i tabell 2.
I jämförelsoexempel 1 genomfördes förfaranden, som var identiska med den i exempel 1 beskrivna, med undantag av att slipmassan framställts utgående från stockar av japansk qran och tall med användning av en kedjeslípmaskin.
Resultaten visas även i tabell 2. 7810749-7 11 Eåïikå Jämföre1seexempe1 1 Exempel Nr 1 2 3 Specifik effektförbrukning 800 940 1210 1120 kwh/ton (1ufttorkad vikt) Massa Ma1grad (m1 CSF) 26 23 30 79 Procent fiberfraktion som kvarb1ir på 0,70 mm sikt 5,0 3,2 0,6 15,2 som kvarb1ir på 0,35 mn sikt 7,6 6,1 4,7 8,5 som kvarb1ir på 0,18 mn sikt 7,1 6,5 5,1 7,2 som kvarb1ir på 0,10 mm sikt 16,5 16,7 12,4 17,4 som passerar genom 0,10 mm sikt 63,8 67,5 77,2 51,7 Massaark skrymaensitet (9/cm3) 0,49 0,40 0,54 0,41 s1it1ängd (km) 2,78 2,66 3,35 3,00 rivfaktor 32 31 25 45 1jusspridningskoefficient 830 780 762 805 §¿mwe14 För framstä11ning av en stens1ipmassa genomfördes samma förfaranden som de i exempe1 3 beskrivna. Tre typer av massab1andningar, A, B och C, framstä11des och hade fö1jande sammansättningar.
Sammansättning (%) Massab1andning A B C Su1fitmassa 20 20 20 Kemisk massa-s1ipmassa (1övträ) 35 36 35 Raffinat0rs1ipmassa 45 40 35 Stens1ipmassa en1igt uppfinningen 1 5 10 Var och en av massab1andningarna A, B, C suspenderases i vatten för erhå11ande 15 20 25 7810749-7 12 av en massauppslamning, och ett handgjort pappersark tillverkades utgående från massauppslamningen i enlighet med ett konventionellt papperstillverkningsförfarande.
Det erhållna arket kalandrerades under ett tryck av 20 kg/cm med användning av en kalander av bordstyp. Med avseende pá varje ark bestämdes opacitetsgraden och jämnhetsgraden. Varje ark utsattes även för en tryckningsoperation med användning av en provtryckningsmaskin med en tryckplåt, vars yta var jämn. Under trycknings- processen bestämdes antalet fibrer, som separerade från arket och vidhäftade tryck- plåten. Resultaten visas i fig. 2-4. Fig. 2-4 visar att slipmassan, som framställts i enlighet med förfarandet enligt uppfinningen, är effektiv för ökning av opacitets- graden och jämnheten hos arket, men även för minskning av antalet fibrer, som sepa- rerade från arket under ett tryckningsförfarande. gxempel 5:§ I exempel 5 genomfördes samma förfaranden som de i exempel l beskrivna med undantag av att träflis av barrträ, som importerats från Nordamerika, användes.
Slipningsoperationen genomfördes utan behandling av träflisen med ånga eller ett behandlingsmedel.
I exempel 6 genomfördes samma förfaranden som de i exempel 5 beskrivna med undantag av att träflisen behandlades med ånga med en temperatur av l05°C under omgivande tryck under 5 min. genom att inblâsa ångan i matartratten före slipopera- tionen. _ I exempel 7 genomfördes samma förfaranden som de i exempel 5 beskrivna med undantag av att före slipoperationen nedfördes träflisen i en vattenlösning av 75 g/l natriummonosulfit vid en temperatur av 30°C under 60 min. och satsades där- efter i matartratten. Träflisen absorberade natriummonosulfiten i en mängd av 10,7 % räknat på flisens torra vikt. 7 I exempel 8 genomfördes samma förfaranden som de i exempel 7 beskrivna med undantag av att träflisen, som behandlats med natriummonosulfitlösningen, ytterligare behandlades i matartratten på samma sätt som beskrivits i exempel 6.
Resultaten visas i tabell 3. 7810749-7 13 TABELL 3 Exempe1 Nr 5 6 7 8 Behand1ing Ingen Ånga Na2SC3 Na2S03 och ånga Specifik energiförbrukning (kwh/ton 1ufttorkad vikt) 1150 1210 1155 1000 Massa Ma1grad (m1 CSF) 38 45 50 65 % fiberfraktion som kvarb1ir på 0,70 mm sikt 3,8 5,0 6,8 8,0 som kvarb1ir på 0,35 mn sikt 7,3 8,2 9,5 9,1 som kvarb1ir på 0,18 mm sikt 8,1 9,1 10,0 11,7 som kvarbiir på 0,10 mm sikt 15,3 16,3 17,4 17,0 som passerar genom en 0,10 mm sikt 65,5 61,4 56,3 54,2 Massaark s1it1ängd (km) 3,15 3,20 3,55 3,68 rivfaktor 32 34 43 45 1jusspridningskoefficient 830 760 670 640 Tabe11 3 visar tyd1igt, att behand1ingen av träf1isen med ånga och/e11er behand1ingsmed1et är effektiv för ökning av ma1graden hos den erhå11na massan, ha1ten 1ånga fibrer i massan, och s1it1ängden och rivfaktorn för massaarket, men även för minskning av ha1ten smâfibrer i massan och 1jusspridningskoefficienten för arket.
En jämföre1se me11an värdena i tabe11 2 och värdena i tabe11 3 visar, att, a11mänt, egenskaperna hos s1ipmassan en1igt exempe1 8 1igger nämnare egenskaperna hos massan en1igt jämföre1seexempe1 1 än egenskaperna hos massorna en1igt exempe1 4.

Claims (6)

1. 20 W s? rATEnTKRnv 7810749-7 l. Förfarande för framställning av stenslipad trämassa utgående från träflis genom användning av en stenslipmaskin med åtminstone en urtagning eller ficka avsedd att inrymma träflisen, innefattande att mängden träflis placeras i nämnda urtagning; att mängden träflis i urtagningen komprimeras; att den komprimerade mängden träflis slipas genom att bottenytan hos den komprimerade mängden träflis bringas till kontakt med slipstenens periferi; och att slipstenen roteras, k ä n n e t e c k n a t av att komprimerings- steget utföres vid ett tryck av från l,5 till 10 kg/cmz i en sådan utsträck- ning att den skenbara volymen av den komprimerade mängden träflis når ett värde av 70 % eller mindre av den ursprungliga skenbara volymen hos mängden av träflis, varvid de plana ytorna hos träflisen blir huvudsakligen parallella med bottenytan hos den komprimerade mängden av träflis, och vid slipningen fibrerna i träflisen bibehålles huvudsakligen parallella med antingen axeln omkring vilken slipstenen roterar eller tangenten till slipytan genom att trycket som tillföras den komprimerade mängden träflis under slipningen bibe- hâlles vid en nivå av l,5 till 5 kg/cmz.
2. Förfarande enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t av att flisen be- handlas med ånga och/eller ett behandlingsmedel före slipoperationen.
3. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att ångan har en temperatur av 100-l30°C.
4. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att behandlings- medlet omfattar natriumbisulfit, natriummonosulfit, natriumbikarbonat eller blandningar av två eller flera av dessa föreningar.
5. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att behandlings- medlet absorberas i en mängd av 0,5 - 20 %, räknat på flisens torra vikt.
6. Förfarande enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t av att den samman- pressade nängden av träflis har en skenbar volym, som motsvarar 40-60 % av den ursprungliga, skenbara volymen för träflismängden.
SE7810749A 1977-10-17 1978-10-16 Forfarande for framstellning av stenslipad tremassa utgaende fran treflis SE438689B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP12359977A JPS5459401A (en) 1977-10-17 1977-10-17 Production of ground pulp from wood chips

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7810749L SE7810749L (sv) 1979-04-18
SE438689B true SE438689B (sv) 1985-04-29

Family

ID=14864593

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7810749A SE438689B (sv) 1977-10-17 1978-10-16 Forfarande for framstellning av stenslipad tremassa utgaende fran treflis

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4247363A (sv)
JP (1) JPS5459401A (sv)
CA (1) CA1081515A (sv)
DE (1) DE2844547C2 (sv)
FI (1) FI70936C (sv)
SE (1) SE438689B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE420225B (sv) * 1979-10-10 1981-09-21 Sunds Defibrator Forfarande och anordning for framstellning av mekanisk massa
SE434069B (sv) * 1980-07-09 1984-07-02 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for framstellning av slipmassa
SE430618B (sv) * 1980-12-23 1983-11-28 Sunds Defibrator Forfarande och slipverk for framstellning av fibermassa fran lignocellulosahaltigt material, sasom vedflis eller liknande
SE441282B (sv) * 1984-02-22 1985-09-23 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for framstellning av forbettrad hogutbytesmassa
SE456162B (sv) * 1986-02-14 1988-09-12 Josef Kubat Forfarande for framstellning av mycket finfordelat pulver av ved och av andra typer av vegetabilisk biomassa for anvendning som brensle
US4869783A (en) * 1986-07-09 1989-09-26 The Mead Corporation High-yield chemical pulping
WO2021005259A1 (en) * 2019-07-05 2021-01-14 Upm Plywood Oy A wood based powder, a composite material comprising the wood based powder, and a method for manufacturing the wood based powder
CN114351487B (zh) * 2022-01-18 2023-12-19 浙江恒川新材料有限公司 一种吸管原纸生产用木浆纤维处理装置

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE138820C (sv) *
DE78040C (de) * R. AFFELTRANGER, Zürich, Lintheschergasse 17 Holzschleifmaschine
US1057791A (en) * 1912-06-12 1913-04-01 George S Witham Jr Pulp-wood grinder.
US1399976A (en) * 1919-03-15 1921-12-13 Manson George James Method of manufacturing fiber products
US1532946A (en) * 1924-06-14 1925-04-07 American Voith Contact Co Apparatus for feeding continuous-working wood grinders and method thereof
US2075023A (en) * 1934-12-12 1937-03-30 Lester W David Method of preparing wood for grinding
US2689092A (en) * 1949-05-23 1954-09-14 Long Bell Lumber Company Method and apparatus for preparing crosscut fiber
US3612413A (en) * 1969-05-07 1971-10-12 Norton Co Angle grinding pulp grinder
US3690568A (en) * 1970-06-11 1972-09-12 Koehring Waterous Ltd Wood grinding
DE2135116A1 (de) * 1971-07-14 1973-02-01 Inter Wood Maschinen Vorrichtung zur herstellung von grobfaserstoff

Also Published As

Publication number Publication date
FI70936C (fi) 1986-10-27
DE2844547A1 (de) 1979-04-19
JPS5647313B2 (sv) 1981-11-09
US4247363A (en) 1981-01-27
FI783141A (fi) 1979-04-18
DE2844547C2 (de) 1984-11-22
CA1081515A (en) 1980-07-15
SE7810749L (sv) 1979-04-18
JPS5459401A (en) 1979-05-14
FI70936B (fi) 1986-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3596840A (en) Process for disintegrating dry cellulose pulp
US3337139A (en) Treatment of hardwood chips for bark and wood separation
SE438689B (sv) Forfarande for framstellning av stenslipad tremassa utgaende fran treflis
NO169760B (no) Forbedring av fliskutter
US4372495A (en) Process and apparatus for comminuting using abrasive discs in a disc refiner
JPS6123318B2 (sv)
US4372810A (en) Method and device for manufacturing mechanical pulp
US2374046A (en) Method of disintegrating cellulosecontaining structures
US2934279A (en) Production of groundwood pulp
US1883876A (en) Preparation of fiber and fiber pulp
US3612413A (en) Angle grinding pulp grinder
CA1159295A (en) Device for production of mechanical pulp
NO120808B (sv)
US1631171A (en) Utilizing wood waste
US4445973A (en) Method and device for the manufacture of mechanical pulp
US253655A (en) Manufacture of paper-pulp
US4406734A (en) Method for the manufacture of mechanical pulp
EP0079336B1 (en) Method and grinder for the manufacture of pulp
RU2745866C1 (ru) Способ получения древесно-волокнистого полуфабриката
US3189066A (en) Apparatus for producing uniform wood chips
US1869082A (en) Paper manufacture
FI100666B (sv) Förfarande och anordning för behandling av rejektmaterial
Reineke Wood flour
US1631172A (en) Utilizing wood waste
AT410683B (de) Verfahren und anlage zur herstellung von holzstoff für die papier- und kartonerzeugung

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7810749-7

Effective date: 19900706

Format of ref document f/p: F