SE438566B - Anordning for processdatabearbetning - Google Patents

Anordning for processdatabearbetning

Info

Publication number
SE438566B
SE438566B SE7810456A SE7810456A SE438566B SE 438566 B SE438566 B SE 438566B SE 7810456 A SE7810456 A SE 7810456A SE 7810456 A SE7810456 A SE 7810456A SE 438566 B SE438566 B SE 438566B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
memory
addresses
data
bus
address
Prior art date
Application number
SE7810456A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7810456L (sv
Inventor
W Schaible
H Senn
B Stadler
E Tomanek
H Winzenried
Original Assignee
Bbc Brown Boveri & Cie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bbc Brown Boveri & Cie filed Critical Bbc Brown Boveri & Cie
Publication of SE7810456L publication Critical patent/SE7810456L/sv
Publication of SE438566B publication Critical patent/SE438566B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F15/00Digital computers in general; Data processing equipment in general
    • G06F15/76Architectures of general purpose stored program computers
    • G06F15/78Architectures of general purpose stored program computers comprising a single central processing unit
    • G06F15/7839Architectures of general purpose stored program computers comprising a single central processing unit with memory
    • G06F15/7864Architectures of general purpose stored program computers comprising a single central processing unit with memory on more than one IC chip

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Hardware Design (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Programmable Controllers (AREA)
  • Executing Machine-Instructions (AREA)
  • Control By Computers (AREA)

Description

40 15 °o °5 50 lm 7810456-9 . nen. Programmeringen av dessa minnen i motsvarighet till det aktuella logiska programmet är enligt teknikens nuvarande ståndpunkt ett relativt komplicerat och kostsamt arbete som användaren ej har något att göra med och för vilket specia- lister måste anlitas. Ändamålet med uppfinningen är att åstadkomma en sådan anordning för prooessdatabearbetning som utmärker sig genom enkel programmerbarhet för logiska program. Lösningen av denna uppgift är kännetecknad genom de i krav fl angivna känneteoknen.
" Vid en sådan struktur av mikrodatorn kan de enskilda funktionselementen lätt och översiktligt sammanställas i motsvarighet till den önskade funktionen, vilkas typer är identifierade genom operationsadressen och deras komponenter genom fast tilldelade operand- och resultatadresser. Man kan exempelvis bilda funktionselement, som motsvarar en summe- ringskrets, en kopplingskrets eller även mera komplevq forma- tioner som exempelvis regulatorer eller dylikt. Den logiska programmeringen för att bilda av funktionselement sammansatta högre funktionsenheter kan sedan utan svårighet utföras av användaren, varvid man endast behöver Fastställa de udresser och data, vilka behöver utbytas vid gränssnittet för inskriv- ningen och utläsningen.
Uppfinningen har dessutom som uppgift att möjliggöra en lätt och översiktlig pnrameterinställning, som är nödvändig för praktiskt taget alla processer. Lösningen är känneteck- nad genom de i krav 4 angivna kännetecknen. Enligt detta kan parametrarna bekvämt identifieras genom mer eller mindre lång manövrering eller även fjärrstyrning av räknarna för adress- generatorn och för detageneratorn och ändras beträffande de- ras datavärde. Härvid är det lämpligt att använda upp- och nedräknare.
Uppfinningen förklaras närmare härnedan med hjälp av några utföringsexempel under hänvisning till bifogad ritning på vilken fig. 1 är ett blockschema över en mikrodator med tillhörande gränssnitt och fig. 2 är ett blookschema över en av programminnen bildad regulator som utföringsexempel för en funktionsenhet.
Den i fig. 1 visade mikrodatorn MC är ansluten till en lokal buss, en s.k. etagebuss EBUS, som bildar gränssnittet '10 15 m 95 40 7810456-9 för informationsutbytet med ett överordnat system. Den lokala bussen omfattar vardera en flertràdig ledning Ea för adresser, Eda för binärkodade data från analoga källor och Edb för binär- idata. En icke visad busskoordinator påverkar adressledningen Ea cykliskt med hela beståndet av de använda adresserna, medan tilldelningen till respektive data är given genom synkron an- slutning av sändare resp. mottagare till dataledningarna Eda resp. Edb. Under adresser avses i föreliggande sammanhang samtliga idenfieringsdata för bestämda informationer, exempel- vis minnespositionsadresser för att identifiera minneslägen, dataadresser för att identifiera data, varigenom här i allmän- het avses operander, parametrar och resultat från de logiska operationerna men även operatoradresser för att identifiera logiska eller aritmetiska operationer.
Under de cykliskt avlöpande adresserna är den grupp som är avsedd för överföring av data till den lokala bussen iden- tifierad genom särskilda föradresser eller adressbeståndsde- lar. Dessa detekteras genom en till Ea ansluten inmatnings- utmatnings omkopplare EAS och användes för lässtyrning av data- minnena RAM¶ och RAMQ. För den övriga delen av adresserna är minnena i skrivfunktion d v s de övertar data, som motsvarar de just förhandenvarande adresserna från ledningarna Eda,Edb.
De pà Ea förhandenvarande adresserna detekteras, skilda för analoga data och binära data genom programmerbara fasta min- nen EPROM¿ och EPROM2 och, i allmänhet efter omkodning, matas till minnena RAM1, RAM? för att idenfiera de samtidigt för- handenvarande data, närmare bestämt för att identifiera data genom deras minnespositiontillhörigbet eller även genom in- skrivning i samband med dessa data för den fortsatta identi- fieringen.
Datautbytet mellan mikrodatorn och den lokala bussen sker i två separata cykler nämligen en första för övertagan- det från bussen och en senare för överlämnandet till bussen.
Kommunikationen med den lokala bussen EBUS sker i det visade läget av minnenas RAM4, RAMÛ olika omkopplare pà adress- resp. datasidan, varvid utlösning resp. inskrivning till mínnenas motsvarande styringångar WR sker i beroende av inmatnings- utmatningsomkopplaren EAS. I mikrodatorns arbetsintervall befinner sig omkopplarna i det i förhållande till det visade motsatta läget, så att minnena RAMÅ och RAM, är förbundna med WO '15 ao 50 55 40 7810456-9 en intern adressbuss IBUSa och en intern databuss IBUSd. Sam- ¶_tidigt är dataminnenas styringångar genom en ytterligare om- kopplare US omkopplade från EAS till en motsvarande anslut- ning av centralenheten CPU, så att skriv- och lästrafiken kan ske inom datorn. Styrningen av de olika omkopplarna i rätt takt sker synkront med busscyklerna genom en takttidgivare TZ.
Till de interna bussarna IBUSa och IBUSd är utom central- enheten CPU ansluten ett subprogramminne PROM samt ett minne EPROM5 för det logiska programmet, Såsom det kommer att för- klaras närmare, sker databearbetningen inom arbetsintervallet genom att anropa de genom sina adresser identifierade data från dataminnena genom att bilda logiskt samband mellan i PROM och EPROM5 lagrade order samt under mellanlagring och dylikt i arbetsminnet RAM5.
I mikrodatorns arbetsintervall anropas det logiska min- nets EPROM3 minnespositioner från den interna databussen IBUSa i förutbestämd ordningsföljd, exempelvis i naturlig ordnings- följd av minnespositionsadresserna och dessa avger de motsva- rande uppgifterna för operatorer, operander eventuellt para- metrar och resultat d v s även operator- och dataadresser till den interna databussen IBUSd. Datorns arbetscykel är alltså bestämd genom förloppet och innehållet genom den an- ropade minnesadressekvensen och genom de tillhörande operator- och dataadresserna i förbindelse med de i dataminnena RAM¿, ' RAM, befintliga data. Enligt detta bildas 1 logikprogram- minnet minnesnositionssekvenser av efter varandra följande anropade minnespositioner och tilldelas vardera ett funktions- element som är identifierat genom sin operator resp. operator- adressen. Det kan således vara fråga om exempelvis summerings- element, differentierings- eller integreringselement, vilka vardera motsvarar en enda operator med i allmänhet flera ope- rander och ett resultat. Genom sammanställning av en sådan minnespositionssekvens och tilldelande av de enskilda minnes- positionerna till de önskade identifieringsdeta resp. adres- sernn,vilka kan uppfattas av centralenheten, kan således god- tyckliga funktionselement förverkligas. Dessutom ger hela för- loppet av de olika funktionselement-minnespositionssekvenserna en kombinerad funktionsenhet i motsvarighet till en komplex koppling. På detta sätt kan exempelvis funktionsenheter för- verkligas som regulatorer och dylikt. 10 '15 50- as. .,_.--.,._._-_...._..___.___.. _._.__._..._-. _ ___... -., n. ,_ 7810456-9 Fig. 2 visar programstrukturen för en regulator som utföringsexempel. Inom denna enhet föreligger sex funktions- element, vilka är identifierade genom sin operator resp. ope- ratoradressen, nämligen en första summeringskrets R4, en första parameterkrets P2, en integrator RB, en andra para- meterkrets P4, en multiplikator R5 och en andra summerings- krets R6. Nämnda symboler står för motsvarande operatoradres- ser eller identiteter, vilka står i minnespositionen 41 resp. 21 resp. 51 resp. 41 resp. 51 resp. 61 i logikprogramminnet EPROM5 och utläses genom anrop av respektive minnespositions- adress. De enskilda funktionselementen år dessutom till- ordnade vardera en minnespositionssekvens, varvid operator- adressminnespositionen alltid är den första i denna sekvens och genom sitt anrop aktiverar hela sekvensen. Så omfattar minnespositionssekvensen, som tillhör funktionselementet R1 (operatorn) minnespositionsadresserna 11-15, varvid i posi- tionerna 12 och 15 står ingàngsoperandadresserna D14 och D12 i 14, en återkopplad resultatadress E6 och i 45 enhetens re- sultatadress E4. I de efter operatoradressen anordnade min- nespositíonerna kan exempelvis stå resultatadresser för övriga element eller även övriga_redan inom hela enheten anordnade operand- eller parameteradresser. På detta sätt återspeglar strukturen för den fasta minnespositionstillhörig- heten till adresserna även nela funktionsenhetens struktur.
Beläggningen och tilldelningen av de ytterligare minnes- positionerna framgår utan vidare av fig. 2, varvid operand- adresserna betecknas med D, parameteradresserna med P och re- sultatadresserna med E, följda av funktionselementets nummer.
Före respektive operator resp. dataadress är angiven en minnes- positionsadress som infogar sig i funktionselementet adress- sekvens.
Funktionslogikens förverkligande medelst ett programmer- bart minne har fördelen att den blir lätt hanterbar och even- tuellt även kan korrigeras. I princip kommer emellertid även ett utförande genom speciella tilldelningsanordningar som halvledarnät eller dylikt i fråga.

Claims (3)

  1. lO 15 20 25 7810456-9 s 6 Patentkrav l. Anordning för processdatabearbetning med en centralenhet, ett arbetsminne och ett programminne, vars innehåll definierar funktionselement och deras samman- koppling och vars minnespositioner kan tillfrågas i en fast ordningsföljd, k ä n n e t e c k n a d av att minnesplatserna i ett andra arbetsminne (RAM1,RAM2) kan av en takttidgivare (TZ) för ett första intervall för- bindas med en första databuss (Eda,Edb) i beroende av de av tilldelningsanordningar (EPROM1,EPROM2, omkopplare EAS) avkodade cykliskt löpande adresser hos en första adressbuss (Ea) och för ett andra intervall förbindas med en andra databuss (IBUSd) i beroende av adresserna på en andra adressbuss (IBUSa) och att den andra data- bussen (IBUSd) och den andra adressbussen (IBUSa) är förbundna med centralenheten (CPU) vid det första arbets- minnet (RAM3) och med programminnet (EPROM3) som på en första minnesplats bestämmer en funktion och på de följande minnesplatserna adresserna för operanderna i det andra arbetsminnet (RAM1,RAM2).
  2. 2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att programminnet (EPROM3) är utformat som programmer- bart fast minne.
  3. 3. Anordning enligt krav l eller 2, k ä n n e - t_e c k n a d av att ett med den andra databussen (IBUSd) och den andra adressbussen (IBUSa) i förbindelse stående fastvärdesminne (FROM) är anordnat för lagring av subprogram- _men.
SE7810456A 1977-10-06 1978-10-05 Anordning for processdatabearbetning SE438566B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1219077A CH627295A5 (en) 1977-10-06 1977-10-06 Device for process data processing by means of at least one microcomputer which is connected to a higher-level information processing system

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7810456L SE7810456L (sv) 1979-04-07
SE438566B true SE438566B (sv) 1985-04-22

Family

ID=4380733

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7810456A SE438566B (sv) 1977-10-06 1978-10-05 Anordning for processdatabearbetning

Country Status (4)

Country Link
CH (1) CH627295A5 (sv)
DE (2) DE2755822B2 (sv)
FR (1) FR2405514B1 (sv)
SE (1) SE438566B (sv)

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3353157A (en) * 1964-09-28 1967-11-14 Ibm Generator for variable and repetitive sequences of digital words
BE789457A (fr) * 1971-10-08 1973-01-15 Zellweger S A Fabrique D App E Procede et dispositif pour former des suites d'impulsions determinees, notamment pour installations de telecommande

Also Published As

Publication number Publication date
DE2759612C2 (sv) 1988-11-17
CH627295A5 (en) 1981-12-31
DE2755822C3 (sv) 1987-05-07
SE7810456L (sv) 1979-04-07
DE2755822B2 (de) 1981-06-25
FR2405514A1 (fr) 1979-05-04
FR2405514B1 (fr) 1986-06-20
DE2755822A1 (de) 1979-04-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6721830B2 (en) I/O and memory bus system for DFPs and units with two- or multi-dimensional programmable cell architectures
US7899962B2 (en) I/O and memory bus system for DFPs and units with two- or multi-dimensional programmable cell architectures
US3470542A (en) Modular system design
PL116378B1 (en) Data processing system
US4991084A (en) N×M round robin order arbitrating switching matrix system
CN104281547B (zh) 用于运行控制器的方法以及具有模型计算单元的控制器
JPS6252344B2 (sv)
SE438566B (sv) Anordning for processdatabearbetning
SE440831B (sv) Anordning for omvandling av virtuella adresser till reella adresser for databehandlingssystem med realtidsbearbetning
US4611276A (en) Device for superimposition of the successive stages of the transfer of data among several data processing units
US5295264A (en) Modularly structured integrated services digital network (ISDN) communication system
KR840003854A (ko) 상호 변경 가능 인터페이스 회로장치
US4011544A (en) Control system having a programmed logic unit
EP0207472A3 (en) Microprocessor assisted data block transfer apparatus
RU2664021C1 (ru) Устройство для выбора оптимальных решений методом главного критерия
SU746492A1 (ru) Коммутационное устройство дл вычислительной системы
JPH0385604A (ja) ラダー図入力部の演算順序決定方法及びその装置
KR100197907B1 (ko) 입-출력 인터페이싱 시스템
JPS5866109A (ja) 命令語処理方法
US2201825A (en) Impulse creating and selecting device for accounting machines
US20040143726A1 (en) Device comprising a microcontroller and modules for achieving a state machine
EP0242003A2 (en) Processor internal bus control
PL154697B1 (pl) Sposób sterowania pracą centrali i układ centrali telefonicznej
CA1123107A (en) Data processing apparatus and method with encoded system bus
RU46596U1 (ru) Модель управления качеством информационной системы

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7810456-9

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7810456-9

Format of ref document f/p: F