SE431966B - Anordning vid en forpackningsmaskin - Google Patents

Anordning vid en forpackningsmaskin

Info

Publication number
SE431966B
SE431966B SE7901374A SE7901374A SE431966B SE 431966 B SE431966 B SE 431966B SE 7901374 A SE7901374 A SE 7901374A SE 7901374 A SE7901374 A SE 7901374A SE 431966 B SE431966 B SE 431966B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pivot point
arm
pivot
arms
pulleys
Prior art date
Application number
SE7901374A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7901374L (sv
Inventor
P Moflag
Original Assignee
Thune Eureka As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Thune Eureka As filed Critical Thune Eureka As
Publication of SE7901374L publication Critical patent/SE7901374L/sv
Publication of SE431966B publication Critical patent/SE431966B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B11/00Wrapping, e.g. partially or wholly enclosing, articles or quantities of material, in strips, sheets or blanks, of flexible material
    • B65B11/04Wrapping, e.g. partially or wholly enclosing, articles or quantities of material, in strips, sheets or blanks, of flexible material the articles being rotated

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Packaging Of Special Articles (AREA)
  • Replacement Of Web Rolls (AREA)
  • Containers And Plastic Fillers For Packaging (AREA)
  • Package Closures (AREA)

Description

790137441 runt pappersrullen, viks de ut över pappersrullens ändsidor skjutande emballagebanekantpartierna in mot en cirkelformad botten, som placeras på ändsidan och på utsidan placeras så ännu en botten, som klistras fast. Därigenom är pappersrullen färdigförpackad, och den går ut från rullförpackningsmaskinen.
Det är önskvärt att få emballagebanan så stramt och slätt som möjligt lindad runt pappersrullen, och för detta ändamål är det känt att använda över trissor förda snören, som ligger an mot emballagebanan på pappersrullen, och det är också känt att använda tryckrullar och liknande. Sådana maskinkomponenter måste vara så utförda och monterade att de kan svängas bort eller avlägsnas från omslagsstället så att det rblir plats för pappersrullens införande och uttagande. I en typisk, känd anläggning vilar pappersrullen på drivna rullar och den nedre halvan av pappersrullens omkrets kan påverkas av över trissor förda snören, varvid dessa maskinelement är svängbart monterade i lämpliga ramar så att de kan svängas ned i plan med anläggningens golv för att därigenom ge plats för pappersrullens införande och uttagande. Det är emeller- tid också önskvärt att använda sådana snörarrangemang på pap- persrullens övre halva. Det är i detta sammanhang känt att använda ett snörarrangemang,som påverkar en del av pappers- rullens övre halva omkrets. Det är också känt att utnyttja tryckrullar, som verkar mot den övre delen av pappersrullen.
Samtliga dessa arrangemang är sådana att komponenterna kan svängas bort för att ge plats åt införande och uttagande av pappersrullen.
I en rullförpackningsmaskin föreligger det ett klart behov av att kunna emballera pappersrullar av olika storlekar, både med avseende på diameter och längd, och de kända stram- ningsanordningarna lämpar sig inte till användning i samband med pappersrullar, vilkas diametrar avviker kraftigt från varandra. Det är därför nödvändigt att byta ut enskilda stramningskomponenter för anpassning till exempelvis en mindre eller en större rulldiameter. Detta är tidkrävande och för- dyrar emballeringen. Uppfinningen tar speciellt sikte på att åstadkomma en stramningsanordning för emballagebanan, som kan Tíflüílffíf-è utnyttjas inom ett stort diameterområde och som täcker större delen av pappersrullens övre halva omkrets. Stramningsanord- ningen skall också på ett enkelt sätt kunna svängas ut från framföringsbanan till pappersrullen så att den inte hindrar pappersrullens framföring till omslagsstället och rullens borttagande från nämnda ställe.
I enlighet med uppfinningen har därför åstadkommits en anordning vid en förpackningsmaskin, där en emballagebana lindas kring ett cylinderformat föremål, speciellt en pappers- rulle, vilken anordning innefattar över trissor förda ändlösa element såsom band eller snören, vilka under omlindningen lig- ger an mot den pålagda emballagebanan i omkretsriktningen och stramar emballagebanan runt det cylinderformade föremålet, och det som kännetecknar anordningen enligt uppfinningen är att det används tre i omkretsriktningen för det cylinderforma- de föremålet efter varandra placerade, över bryttrissor förda ändlösa element, vilka under fjäderspänning ligger an mot emballagebanan, varvid det mellersta ändlösa elementets utåt vända löpavsnitt med sin insida är lagt på en stationär tris- sa, och bryttrissorna för samtliga de ändlösa elementen är lagrade i armar i ett kraftbetjänat svängarmssystem med en gemensam, stationär svängningspunkt på en linje genom det cy- linderformade föremålets centrum och den stationära trissans centrum. Lämpligenlfigger svängningspunkten i den stationära trissans centrum.
Med en sådan anordning uppnås ett stramningsarrangemang, som täcker en större del av det liggande cylinderformade före- målets övre halva omkrets och som lätt kan svängas mot och från det cylinderformade föremålet. Utförandet med flera ändlösa element efter varandra gör att anordningen kan anpas- sas till föremålsdiametrar, som varierar inom ett stort område.
Anordningen är med fördel utförd så att det från sväng- ningspunkten går ut två svängarmar, symmetriskt om linjen genom det cylinderformade föremålets centrum och svängnings- punkten, varvid varje svängarm på ett avstånd från svängnings- punkten är ledbart förbunden med en styrarm, som sträcker sig '79Û137lr-Å utåt och är ledbart förbunden med styrarmen från den andra svängarmen i en punkt på nämnda linje så att det bildas en ledparallellogram, där styrarmarnas ledförbindning kan röras mot och från svängningspunkten. Varje svängarm är på avstånd från svängningspunkten ledbart förbunden med en första bärarm, på vilken en bryttrissa för det mellersta ändlösa elementet och för ett av de båda andra ändlösa elementen är vridbart lagrat. Från varje bryttrissas vridningspunkt går det ut en andra bärarm, som är svängbart lagrad i vridningspunkten, och en bryttrissa för det första respektive sista ändlösa elemen- tet är vridbart lagrad i den andra bärarmen. Vidare har an- ordnats en drivanordning för-förflyttning av styrarmarnas led- förbindning mot och från svängningspunkten.
Med hjälp av drivanordningen kan man förflytta styrarmar- nas ledförbindning mot och från svängningspunkten och därmed rörs också bärarmarna mot och från det cylinderformade före- målet.
Lämpligen är de respektive första bärarmarna fjäderpå- verkade för stramning av det mellersta ändlösa elementet.
Därmed uppnås god anpassningsmöjighet till det cylinderformade föremålet och eventuella skevheter i den första anläggningen kommer snabbt att utjämnas.
För stramning av det första och det sista ändlösa elemen- tet, sett i emballagebanans upplindningsriktning, kan de res- pektive på de andra bärarmarna lagrade bryttrissorna för dessa ändlösa element vara vevlagrade på sina respektive bär- armar med fjäderpåverkan av vevlagringen.
Uppfinningen skall beskrivas närmare under hänvisning till ritningarna, som visar sohematiska ändvyer av en anord- ning i enlighet med uppfinningen.
Fig 1 visar en schematisk ändvy av en anordning enligt uppfinningen i viloläge, dvs dragen upp och ut från införings- och uttagsbanan för en pappersrulle, som skall emballeras, och fig 2 visar anordningen i fig 1 i en arbetsställning, var- vid en andra arbetsställning, för en pappersrulle med betydligt mindre diameter, har visats med streck-prickade linjer.
I fig 1 visas en pappersrulle 1, som vilar på två bär- och rotationsrullar 2, 3. Pappersrullen 1 förs exempelvis in till omslagsstället från vänster i figuren och ut till hö- ger. På bägge sidor om pappersrullen visas stramningsarrange- mang 4 och 5 i form av snören, som är förda över trissor.
Dessa stramningsarrangemang är svängbart lagrade på i och för sig känt och ej visat sätt så att de kan svängas ut från res- pektive framförings- och uttagsbanan för pappersrullen 1.
I fig 1 är de visade svängda uppåt och till anliggning mot pappersrullen. Ovanifrån från höger visas en emballagebana 6, som förs fram på i och för sig känt och ej närmare visat sätt.
Emballagebanan går mellan snörarrangemanget 5 och pappers- rullen 1 och vidare mellan pappersrullen och bär- och rota- tionsrullarna 2, 3 och vidare mellan pappersrullen och stram- ningsarrangemanget 4. Bär- och rotationsrullarna 2,3 är driv- na och påverkar pappersrullen så att den vrider sig såsom vi- sas med pilen.
Området från den övre avslutningen av snörarrangemanget 4 och över till den framförda emballagebanan 6 bör också på- verkas av en stramningsanordning och i utföringsexemplet täcks detta område av den anordning som visas i fig 1. Denna anord- ning består av en ram 7, som är maskinfast, dvs den är statio- närt anordnad i den annars ej närmare visade rullförpacknings- maskin som de hittills beskrivna maskinkomponenterna utgör delar av. Nederst i ramen 7 har en snörtrissa 8 lagrats vrid- bart. vridningspunkt utgör samtidigt en svängningspunkt för två sväng- Trissans vridningspunkt har betecknatsmed 9 och denna armar 10 och 11. Dessa svängarmar 10 och 11 sträcker sig ut från pappersrullen 1 och är i ledpunkterna 12, 13 ledbart för- bundna med respektive styrarmar 14 a,b och 15 a,b. I själva verket finns det fyra sådana styrarmar 14 och 15, dvs två på var sida om ramen 7 och anordnade en på var sida om respektive svängarm 10 resp. 11. Styrarmarna 14, 15 sträcker sig vidare uppåt och är förda samman i en gemensam ledpunkt 16. En tapp 17 i denna ledpunkt 16 har styrning i ett öppet spår 18 i 7901374-4 ramen 7 och ledpunkten 16 är ledbart förbunden med en kolv- stång 19, som hör till en i ramen 7 fast anordnad arbetscy- linder 20.
I änden av varje svängarm 10, 11 är respektive första bärarmar 21, 22 svängbart monterade i ledförband 23, 24.
Dessa första bärarmar 21, 22 sträcker sig nedåt mot rullen 1 och i deras nedre ändar har vridbart lagrats snörtrissor 25, 26 resp. 27, 28. Den första bärarmen 21 bär således två snör- trissor 25, 26, vilkas gemensamma vridaxel är betecknad 29, medan den första bärarmen 22 bär tvâ snörtrissor 27, 28, vil- kas gemensamma vridaxel är betecknad 30. På ritningen har bara visats en snörtrissa för varje bärarm, eftersom den res- pektive andra trssan befinner sig bakom den visade trissan.
Nämnda första bärarmar 21, 22 är förlängda uppåt förbi de respektive ledförbanden 23, 24 och är i sina övre ändar anslutna.till var sin fjäder 31, 32. Fjädern 31 sträcker sig ned till den tillhörande svängarmen 10 och är upphängd i-denna med sin nedre ände, och på motsvarande sätt är fjädern 32 med sin nedre ände ansluten till den tillhörande svängarmen 11.
Fjädrarna 31, 32 utövar en fjäderkraft på bärarmarna 21 och 22 och försöker alltså lyfta trissorna 25 - 28.
.I den första bärarmen 21 har svängbart lagrats en andra bärarm 33. Bärarmen 33 är begränsat svängbart lagrad omkring vridaxeln 29 och är i fig 1 visad i sin nedersta ställning.
Den andra bärarmens 33 yttre ände är svängförbunden i 34 med en vev 35, på vilken en snörtrissa 36 är vridbart monterad.
Veven 35 påverkas av en spiralfjäder 37, som verkar för för- flyttning av snörtrissan 36 i riktning från snörtrissan 26.
På liknande sätt har med vridaxeln 30 som vridpunkt monterats en andra bärarm 38. Denna bärarm har också begränsad svängbar- het och är visad i sin nedersta stälning i fig 1. En snör- trissa 39 är lagrad på en vev på samma sätt som snörtrissan 36, och Veven påverkas också här av en fjäder, som försöker trycka snörtrissan 39 i riktning från snörtrissan 28.
Kring de båda snörtrissorna 25, 27, dvs de snörtrissor som man ser i papperets plan i fig 1, har lagts ett snöre 40, 7901674-4 som med sitt övre löpavsnitt också har lagts över snörtrissan 8, som är vridbart lagrad i ramen 7. Ett snöre 41 har lagts kring snörtrissan 36 och snörtrissan 26, som alltså befinner sig bakom den visade spârtrissan 25 i fig 1 och på motsvaran- de sätt har ett snöre 42 lagts kring snörtrissan 39 och snör- trissan 28.
Som nämnts befinner anordningen sig i fig 1 i sin vilo- ställning. Kolvstången 19 är körd upp och ledförbindelsen 16 i den av styrarmarna 14, 15 och svängarmarna 10, 11 bildade ledparallellogrammen befinner sig således i sin övre ställ- ning, och man ser att den till ledförbindelsen hörande tappen 17 befinner sig överst i spåret 18 i ramen 7. Snörtrissorna och tillhörande snören befinner sig i en ställning över pap- persrullen 1 och hindrar således inte dennas införande eller uttagande i resp. från omslagsstället, dvs det ställe där pappersrullen skall förses med emballage.
I fig 2 visas anordningen i en arbefisställning; en andra arbetsställning, i samband med en pappersrulle med betydligt mindre diameter,1ar visats med streck-prickade linjer.
Kolvstången 19 har körts ett stycke in i sin cylinder 20 och ledförbindelsen 16 med tillhörande tapp 17 har flyttat sig ned i spåret 18 i ramen 7. Detta har åstadkommit utsprid- ning av ledparallellogrammen med åtföljande nedåt och utåt riktad svängning av svängarmarna 10, 11. Snörtrissorna 25 och 27 är bringade till anliggning mot pappersrullen, dvs mot det runt pappersrullen lagda emballagepapperet 6, och på liknande sätt har snörena 41, 42 och dessas snörtrissor 36, 26 resp. 39, 28 anliggning mot pappersrullens omkrets. Snörtrissorna kan naturligtvis ha svagare eller kraftigare anliggning mot pappersrullens omkrets och kan eventuellt vara utformade så att det bara är de olika snörena, som har direkt kontakt med em- ballagebanan. Av den beskrivna konstruktiva utformningen fram- går att snörarrangemangen kommer att ligga stramande an mot emballagebanan och att snörarrangemangen är utförda och lagra- de så i ett svängarmssystem att stramanordningen lätt anpassar sig till rullens omkrets. Eventuella skevheter i ansättningen 7901374-4 kommer snabbt att utjämnas av de använda fjädrarna.
Med streck-prickade hjer har i fig 2 ritats in en ställning, som snörarrangemangen intar i samband med emballe- ringen av en pappersrulle med betydligt mindre diameter. Som nämnts har de andra bärarmarna 33, 38 begränsad svängbarhet och vid anliggningen mot de pappersrullar som emballeras kom- mer dessa andra bärarmar att påverkas till att svänga i rikt- ning uppåt, dvs i riktning från den i fig 1 visade viloställ- ningen. Bärarmarnas tyngd kommer vanligen att vara tillräck- lig för att åstadkoma att snörena ligger stramande an mot ,pappersrullens omkrets.
Anordningen enligt uppfinningen används på följande sätt: Med utgångspunkt från den ställning som visas i fig 1 förs en pappersrulle 1 in på plats på omslagsstället så att pappersrullen vilar på de drivna rullarna 2 och 3. Snör- arrangemangen 4 och 5 slås upp och en emballagebana 6 förs fram såsom visas. Pappersrullen sätts i rotation, och em- ballagebanan tages med. Så snart pappersrullen 1 har komit på plats på rullarna 2, 3 slås snörarrangemangen 41, 40, 42 _ned, dvs bringas i den ställning som visas i fig 2, och em- ballagebanan kommer då att gå in under också dessa snören.
Efter tre till fyra omvridningar av pappersrullen har man fått ett tillräckligt tjockt emballageskikt, och emballagebanan 6 kapas och förses med lim. Under den fortsatta vridningen av pappersrullen kommer emballagebanan hela tiden att hållas stra- mad med hjälp av snörarrangemangen, och emballagebanan limmas så till det underliggande skiktet. Anordningen med snörarrange- mangen 41, 40, 42 slås upp, dvs de bringas till den ställning som visas i fig 1 och snörarrangemangen 4, 5 slås ned och den färdiga omlindade rullen kan så med hjälp av ej visade medel föras ut. Såsom framgår av fig 2 komer anordningen i enlig- het med uppfinningen att kunna anpassa sig efter en mycket stor avvikelse med avseende på diametern för den rulle som skall emballeras, och man tillförsäkras med uppfinningen en anord- ning, som ärni stånd att ge den nödvändiga stramningen för så- väl små som stora rullar.

Claims (6)

79Û15'ii+~¿e Med fördel anordnas snörarrangemangen centralt på rul- len, varvid det i regel erfordras endast en anordning, till och med för relativt långa pappersrullar, som skall emballeras. Efter behov kan man naturligtvis placera flera sådana anord- ningar vid sidan av varandra i pappersrullens längdriktning. Snörtrissorna är odrivna, men efter behov kan man naturligtvis förse snörtrissorna med drivmotorer. PATENTKRAV
1. Anordning vid en förpackningsmaskin, där en emballage- bana findas kring ett cylinderformat föremål, speciellt en pappersrulle, vilken anordning innefattar över trissor förda ändlösa element såsom band eller snören, som under omlindning- en ligger an mot den pålagda emballagebanan i omkretsriktning- en och stramar emballagebanan kring det cylinderformade före- målet, k ä n n e t e c k n a d av tre i omkretsriktningen för det cylinderformade föremålet (1) efter varandra placerade, över bryttrissor (25 - 28, 36, 39) förda ändlösa element (40, 41, 42), som under fjäderspänning ligger an mot emballage- banan (6), varvid det mellersta ändlösa elementets (40) utåt vända löpavsnitt med sin insida är lagt på en stationär trissa (8) och bryttrissorna för samtliga de ändlösa elementen är lagrade i armar (10, 11, 21, 22, 33, 38) i ett kraftbetjänat svängarmssystem med en gemensam, stationär svängningspunkt (9) på en linje genom det cylinderformade föremålets (1) centrum och den stationära trissans (8) centrum.
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d a v , att svängningspunkten (9) ligger i den stationära tris- sans (8) centrum.
3. Anordning enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a d a v , att det från svängningspunkten (9) går ut två svängarmar (10, 11) symmetriskt om linjen genom det cylinder- formade föremålets (1) centrum och svängnmgspunkten (9), att varje svängarm (10, 11) på avstånd från svängningspunkten är ledbart förbunden med en styrarm (14, 15), som sträcker sig utåt och är ledbart förbunden med styrarmen från den andra 790137441 10 svängarmen i en punkt på nämnda linje så att det bildas en ledparallellogram, där styrarmens ledförbindelse (16) kan röras mot och från svängningspunkten (9), att varje sväng- arm (10, 11) på avstånd från svängningspunkten (9) är ledbart förbunden med en första bärarm (21, 22), att en bryttrissa (25- 28) för det mellersta ändlösa elementet (40) och för ett av de båda yttre ändlösa elementen (41, 42) är vridbart lagrad i den första bärarmen (33, 38), att en andra bärarm är begrän- sat,svängbart lagrad i bryttrissans vridningspunkt, att en bryttrissa (36, 39) för det yttre ändlösa elementet (41, 42) “är vridbart lagrad i den andra bärarmen (33, 38) och att en drivanordning (19, 20) är anordnad för förflyttning av styr- armarnas (14, 15) ledförbindelse mot och från svängningspunk- ten (9).
4. Anordning enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d a v , att de respektive första bärarmarna (21, 22) är fjäder- påverkade för stramning av det mellersta ändlösa elementet (40).
5. Anordning enligt krav 3 eller 4, k ä n n e t e c k - n a d a v , att den på de respektive andra bärarmarna (33, 38) lagrade bryttrissan (36, 39) är vevlagrad på den andra bär- armen och är fjäderpåverkad för stramning av det respektive ändlösa elementet (41, 42).
6. Anordning enligt något av kraven 3 - 5, k ä n n e - t e c k n a d a v , att ledförbindelsen (16) mellan styrar- marna (14, 15) innefattar en tapp, som har styrning i ett spår (18) längs nämnda linje, och att en arbetscylinder (20) är ansluten till ledparallellogrammen för förflyttning av led- förbindningen (16) mot och från svängningspunkten (9).
SE7901374A 1978-02-16 1979-02-15 Anordning vid en forpackningsmaskin SE431966B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO780535A NO140463C (no) 1978-02-16 1978-02-16 Anordning ved en pakkemaskin.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7901374L SE7901374L (sv) 1979-08-17
SE431966B true SE431966B (sv) 1984-03-12

Family

ID=19884047

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7901374A SE431966B (sv) 1978-02-16 1979-02-15 Anordning vid en forpackningsmaskin

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4224782A (sv)
CA (1) CA1104484A (sv)
DE (1) DE2903864A1 (sv)
FI (1) FI60172C (sv)
NO (1) NO140463C (sv)
SE (1) SE431966B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1993019988A1 (en) * 1992-04-03 1993-10-14 Rekordverken Sweden Ab An apparatus for turning objects

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI57564C (fi) * 1979-02-13 1980-09-10 Waertsilae Oy Ab Anordning foer anbringande av rullomslag
US4366665A (en) * 1981-04-24 1983-01-04 Sperry Corporation Plastic film dispenser for round baler
FI74440C (sv) * 1985-05-29 1988-02-08 Waertsilae Oy Ab Anordning för inslagning av pappers- eller liknande rullar av olika st orlek i ett omslagsmaterial.
US4688374A (en) * 1986-03-10 1987-08-25 Essex Composite Wrap, Inc. Pipe wrapping machine
FI87335C (sv) * 1991-04-17 1992-12-28 Valmet Paper Machinery Inc Anordning för invikning av ett omslagsmaterial
SE9904715L (sv) * 1999-12-21 2001-06-22 Valmet Fibertech Ab Anordning vid påläggning av emballageark
KR102464020B1 (ko) * 2021-12-20 2022-11-04 강성호 폐기물 압축포장기

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2675810A (en) * 1954-04-20 Wrapping device
US1764081A (en) * 1926-12-13 1930-06-17 Charles H Le P Jones Automatic wrapping machine
US3013367A (en) * 1956-05-03 1961-12-19 St Clair Specialty Mfg Co System of making coreless rolls

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1993019988A1 (en) * 1992-04-03 1993-10-14 Rekordverken Sweden Ab An apparatus for turning objects
US5505038A (en) * 1992-04-03 1996-04-09 Rekordverken Sweden Ab Apparatus for turning objects

Also Published As

Publication number Publication date
NO780535L (no) 1979-05-28
CA1104484A (en) 1981-07-07
DE2903864A1 (de) 1979-08-23
US4224782A (en) 1980-09-30
FI790506A (fi) 1979-08-17
NO140463C (no) 1979-09-05
FI60172B (fi) 1981-08-31
NO140463B (no) 1979-05-28
FI60172C (fi) 1981-12-10
SE7901374L (sv) 1979-08-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0109105A1 (en) Apparatus for spreading a tube made from flexible material
US3345009A (en) Low web-tension web-winding machine
RU1804426C (ru) Устройство дл сматывани в переносной рулон каскадно подводимой печатной продукции и обв зывани полученного рулона
SE431966B (sv) Anordning vid en forpackningsmaskin
NO150875B (no) Anordning for anbringelse av rullomslag
EP0930002A2 (en) A device for bundling flowers
JPS6033809Y2 (ja) ロ−ルベ−ラにおけるトワイン巻付装置
EP1332968B1 (en) Opposite bobbins wrapping machine and relative wrapping method
KR101373158B1 (ko) 스트립 가이드용 벨트랩퍼
SE460186B (sv) Saett och anordning foer mellanlagring paa hoegkant av i omlottformation ankommande tryckalster
FI74679C (sv) Anordning för avskärning av bana.
US3965652A (en) Machine for covering a pallet load with shrinkable plastic film
US3161000A (en) Apparatus for folding and securing newspapers or the like
CN205932613U (zh) 一种新型全自动环式机
EP0091216A1 (en) Web splicing apparatus
US1629525A (en) Conveyer, wrapping, and labeling machine
GB191503727A (en) Improvements in Tire Wrapping Machines.
US1883229A (en) Wrapping machine
US2328639A (en) Tea bagging machine
CA1069039A (en) Spiral-wrap apparatus
US2042919A (en) Web roll controlling device
US5259171A (en) Assembly for guided threading of a wrapper
US7093466B1 (en) High-speed high-stand fabric take-up device with uniform fabric tautness arrangement
SE432692B (sv) Anordning for lindning av cigarrendar
SU1431960A1 (ru) Устройство дл наложени ленточного материала на сборочный барабан