SE430317B - Merkbladsregister - Google Patents

Merkbladsregister

Info

Publication number
SE430317B
SE430317B SE7711181A SE7711181A SE430317B SE 430317 B SE430317 B SE 430317B SE 7711181 A SE7711181 A SE 7711181A SE 7711181 A SE7711181 A SE 7711181A SE 430317 B SE430317 B SE 430317B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
register
card
selector
levers
compartment
Prior art date
Application number
SE7711181A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7711181L (sv
Inventor
H Halm
Original Assignee
Confon Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Confon Ag filed Critical Confon Ag
Publication of SE7711181L publication Critical patent/SE7711181L/sv
Publication of SE430317B publication Critical patent/SE430317B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42FSHEETS TEMPORARILY ATTACHED TOGETHER; FILING APPLIANCES; FILE CARDS; INDEXING
    • B42F17/00Card-filing arrangements, e.g. card indexes or catalogues or filing cabinets
    • B42F17/34Card-filing arrangements, e.g. card indexes or catalogues or filing cabinets with card selection means, e.g. telephone number list finders
    • B42F17/343Card-filing arrangements, e.g. card indexes or catalogues or filing cabinets with card selection means, e.g. telephone number list finders with sliding movement of selected cards

Landscapes

  • Sheet Holders (AREA)
  • Purses, Travelling Bags, Baskets, Or Suitcases (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Packaging For Recording Disks (AREA)
  • Nitrogen Condensed Heterocyclic Rings (AREA)
  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
  • Credit Cards Or The Like (AREA)

Description

7311 .1 1 8:1- 3 alla registerkorten, som ligger över de med dessa väljartangenter samordnade registerkorten, vid utskjutning av skjutfacket genom införande av kortstödstiften i väljartungornas perforeringar hos registerkorten, under det att de utvalda registerkorten och alla under dessa liggande registerkort är utskjutbara med skjutfacket ävensom ur en genom väljartangenternas svänghävarmar manövrerbar anordning för regling av skjutfacket och frigöring av det medelst en väljartangent utvalda registerkortet genom uttryckning av det reglade skjutfacket medelst den tryckfjäder, som är försedd med medbringarkammar till ingrepp i medbringarutstansningar hos re- gisterkorten.
Märkbladregister med väljaranordningar är kända i en mängd olika utföringsformer. De består av ett hus för upptagning av en stapel lösa registerkort och av en knappsats med motsvarande märkta fingertangenter, genom vilkas manövrering de önskade korten ut- väljes. På registerkorten kan i alfabetisk ordningsföljd antecknas valfria uppgifter eller notiser för senare rådfrågning. En känd utföringsform av ett märkbladregister är i slutet tillstånd för- hållandevis plant utformat och är öppningsbart med hjälp av ett antal tangenter, som manövreras för hand för att öppna märkblad- registret på det önskade stället och för att göra uppgiften på korten fritt synlig. Ett på så sätt utformat märkbladregister är vidare försett med en stängningstangent, medelst vilken den re- gisterkorten täckande lockdelen är överförbar i avstängnings- ställning, varvid samtidigt med lockdelens stängning återföres de lyfta registerkorten automatiskt i sin utgångsställning.
Man känner vidare till ett märkbladregister, som består av ett hus med en under inverkan av en skjutfjäder stående och genom en regel sluten skjutlåda för upptagning av registerkorten och med en anordning för regling av skjutlådan och frigöring av det medelst en inställd tangent utvalda registerkortet genom uttryck- ning av den reglade skjutlådan medelst skjutfjädern. f1in1..1-.8» 1 - 3 Dessa kända märkbladregister är utformade som fristående anord- ningar och anordnade liggande på ett underlag. Även kan märk- bladregistrets hus som ställ för en telefonapparat vara försett med en plan yta, när märkbladregistrets hus är försett med en de utvalda registerkorten ur huset utfarande skjutlåda.
Alla dessa märkbladregister har dock gemensamt, att den av flera väljartangenter bestående knappsatsen är anordnad på framsidan i märkbladregistret, varvid väljartangenterna ligger i rad bredvid varandra. Därutöver uppvisar de kända märkbladregistren relativt stora dimensioner.
Vidare känner man till en anordning för val av ett av flera i ett hus förvarade kort, som väljes genom tangenttryck och staplas horisontellt i en skjutlåda, som är anordnad i en öppning i husets framsidovägg och i en stängningsställning är horisontellt inskjut- bar i huset och i en öppningsställning utskjutbar ur huset, i vilket den är förregelbar mot en förspänning, vartill en hake är försedd med en bygel, som är rörligt fäst i huset och är förspänd och ingriper i en skära i skjutlådan, varvid vidare för varje kort är anordnad en tangenthävarm, som har en svängbar i huset fäst stäng, vid vars ena ände befinner sig en utanför huset liggande, manuellt manövrerbar tangent, under det att vid tangenthävarmens andra ände är å ena sidan anordnat en ansats för urhakning av bygeln från lådan vid manövrering av tangenten och å andra sidan en ansats, som samverkar med korten, som har med varandra i rak linje anordnade urtagningar, på så sätt, att vid nedtryckning av tangenten hindras alla kort, som ligger över det med denna tangent samordnade kortet, från rörelse med skjutlådan, under det att det valda kortet och alla under detta liggande kort är utskjutbara med skjutlådan.
Hos denna kända väljaranordning är vid skjutlådan ett kortantalet motsvarande antal av kortmedbringare svängbart ledade, som är rör- liga medelst vid tangenthävarmens mittemot tangenterna liggande ände anordnade ansatser i en ingreppsställning vid bakkanten hos Ws1-*z1s-s1-a de utvalda och därunder liggande korten vid tryckning av de mot- svarande tangenterna, under det att den med korten samverkande an- satsen är på så sätt utformad, att den samtidigt ingriper i en urtagning hos alla över det utvalda kortet liggande korten för säkring mot förskjutning.
Denna kända väljaranordning är i sin konstruktion mycket kompli- cerad, i synnerhet som vid skjutlådan är svängbart ledat ett kortantalet motsvarande antal av kortmedbringare, som i aktiv förbindning är medbringbara med ansatser vid tangenthävarmarna, under det att på andra sidan är den med korten samverkande an- satsen på så sätt utformad, att den samtidigt ingriper i en ur- tagning för alla över det utvalda kortet liggande korten för deras säkring mot förskjutning.
Föreliggande uppfinning avser att åstadkomma ett märkbladre- gister, som har minsta dimensioner och som är funktionssäkert samt som möjliggör en fullgod särskiljning av utvalda register- kort utan större tekniska anstalter genom i ytavseende minsta anordning av väljartangenter.
För lösning av denna uppgift föreslås ett märkbladregister en- ligt det inledningsvis beskrivna slaget, som enligt föreliggande uppfinning är utformat på det sättet, att svänghävarmarnas väljar- tangenter består av vid deras ändar fästa, plattformiga, kvad- ratiska eller rektangelformiga ämnen, från vilka de i en rad bakom varandra liggande väljartangenterna uppvisar en bredd, som motsvarar bredden av de tre väljartangenter bärande sväng- hävarmarna, och på så sätt är förbundna med dessa, att de mot kortstödstiften vid svänghävarmarnas bakåt befintliga ändar vända väljartangenterna är utformade utkragande på höger sida om de båda angränsande svänghävarmarna och de främre väljartangen- terna är utformade utkragande_på vänster sida om de båda angrän- sande svänghävarmarna och de mellersta väljartangenterna är ut- formade övergripande på höger och vänster sida om de till dessa väljartangenters båda sidor angränsande svängarmarna, att kort- stödstiftet hos varje svängarm består av ett efter svänghävarm- M1-1f1ß1f-s änden format, ungefär U-format parti med ett till väljartan- genterna löpande ben med efter dess ände formad lodrät, uppåt riktad och vid manövrering av en svänghävarm nerifrån i register- kortperforeringarna eller urtagningarna ingripande stav, att för förning av svänghävarmarna är varje svänghävarm vid den kortstödstift bärande änden försedd med en lodrät löpande slitsformig perforering, i vilken en efter huslockdelens inner- väggyta anpassad kam ingriper och föres in i perforeringen, och att anordningen för regling av skjutfacket består av en på husets lockdel ledad U-formig bygel, vars tvärs över sväng- hävarmens längdriktning löpande stag är anordnat ovanför sväng- armen liggande på denna och är av denna påslagbar, under det att varje bygelben vid sin mot skjutfacket vända undersida bär en förreglingskam, som samverkar med en efter skjutfacket anpassad motkam, att vid lyftning av bygeln vid manövrering av en väljar- tangent kommer förreglingskammen ur motkammen, så att skjutfacket far ut.
Med ett på så sätt enligt föreliggande uppfinning utformat märk- bladregister är en väljaranordning för registerkort åstadkommen, som på grund av de få delarna, nämligen hus, skjutfack, svängarm med anpassade väljartangenter och anpassade kortstödstift och skjutfackförreglingsanordning medelst en direkt från svängarmarna vid deras manövrering påslagbar svängbygel är ekonomisk i sin framställning. På grund av de få delarna är en montering lätt och kan också utföras av oskolad personal. Särskilt fördelaktigt är det ringa antalet konstruktionsdelar vid utförande av even- tuellt erforderligt kommande reparationer. Genom den speciella utformningen och anordningen av väljartangenterna till deras svänghävarmar är det möjligt med en placering av svänghävarmarna i husets innerrum på minsta utrymme, eftersom svänghävarmarna är anordnade tätt intill varandra. Anordningen av kortstödstiften vid svänghävarmarnas ändar i en i husbottendelens bottenplatta utformad urtagning möjliggör ett lågt byggnadssätt för märkblad- registret. Även vid icke sakenlig manövrering av väljartangenterna är en felselektion inte möjlig, eftersom svänghävarmarna separat 7111 P3 med sina kortstödstiften bärande ändar är förda på kammar, så att en kantring eller förskjutning av svänghävarmarnas ändom- råde förhindras. Ytterligare anordningar för hållning av sväng- armarna i deras utgångsställningar med fjädrande anordningar är inte erforderligt. Svänghävarmarnas ändar stöder sig med kort- stödstiften på husbottendelens bottenplatta. Märkbladregistrets säkra funktionssätt garanteras också därigenom, att svängarmen för reglage av reglingsanordningen för skjutfacket vid manövre- ring av svängarmarna direkt påslages av dessa, utan att ytter- ligare mekaniska anordningar planeras. Eftersom svängrörelsen hos varje svänghävarm överföres direkt på svängbygeln, utför också en direkt manövrering av skjutfackets reglingsanordning, så att i samma moment i vilket kortstödstiftet ingriper i per- foreringarna hos de i huset återstående registerkorten, reglas skjutfacket och utkommer med det utvalda kortet och den under detta kort liggande kortstapeln ur huset.
Framställningen av märkbladregisterhuset är också ekonomisk på grund därav, att inget lådformigt utformat skjutfack behöves.
Skjutfacket består endast av ett plattformigt ämne utan sido- väggar och utan bakvägg. Sidoväggarna bildas av begränsnings- väggar, som är anpassade efter huslockdelens inneryta. Dess- utom har märkbladregisterhuset de minsta dimensioner, vilket uppnås därigenom, att i skjutfackets bakre ändområde är utfor- made slitsformiga urtagningar, som motsvarar de vinklade och kortstödstiften bärande partierna vid svänghävarmarnas ändar, så att i skjutfackets inskjutna tillstånd kommer dessa vinklade partier att ligga i de slitsformiga urtagningarna. På detta sätt kan skjutfacket uppvisa rätt stora dimensioner, så att skjut- fackets fulla anliggningsyta står till förfogande för register- kortstapeln, så att på större registerkortformat behöver man inte avstå från något.
På ritningarna är uppfinningsföremålet framställt som exempel.
Figur 1 visar ett märkbladregister i en åskådliggörande vy, Figur 2 visar märkbladregistret i en vy från ovan, Figur 3 visar märkbladregistret från baksidan, ¿trwr1í1r1ie1~s Figur Ä visar märkbladregistret i originalstorlek i en vy framifrån, Figur 5 visar märkbladregistret i en vy från sidan, Figur 6 visar ett lodrätt snitt utmed linjen VI - VI i figur 2, Figur 7 visar märkbladregistret med avtagen lockdel och inskjutet skjutfack i en vy från ovan, Figur 8 visar skjutfacket i en sidovy, Figur 9 visar skjutfacket i originalstorlek i en vy från ovan, Figur 10 visar huslockdelen i en vy från innersidan, Figur 11 visar huslockdelen i en sidovy, Figur 12 visar den reglingsanordningen för skjutfacket manövrerande bygeln i en sidovy, Figur 13 visar bygeln i en vy från ovan, Figur 1Ä visar samverkan mellan bygel, svänghävarm och skjutfack i en schematisk sidovy, Figur 15 visar tre väljartangenter med tre svänghävarmar i en vy från ovan, Figur 16 visar de tre väljartangenterna med svänghävarmarna enligt figur 15 i en sidovy, Figur 17 visar den mittersta av de tre väljartangenterna enligt figur 15 i förstorad framställning, Figur 18 visar den bakre av de tre väljartangenterna enligt figur 15 i en förstorad framställning, Figur 19 visar den främre av de tre väljartangenterna enligt figur 15 i en förstorad framställning, Figur 20 visar registerkortstapeln i en vy från ovan, och Figurerna 21 och 21A visar de främre partierna av bakom varandra uppradade registerkort med i det bakre området utbildade perfore- ringarna och urtagningarna för kortstödstíften i en vy från ovan.
Det i figur 1-5 framställda märkbladregistret består av ett hus 10 med en lådformig lockdel 11 och en lådformig bottendel 21.
Lockdelen 11 och bottendelen 21 är förbundna med varandra medelst skruv- eller limförband och består företrädesvis av plast. LOOK- delen 11, vars sidoväggar har beteckningarna 13 och 15 och vars främre vägg är betecknad med 12 och vars bakre vägg med 14, har fiïï1:~1'1=8f1"$ en övre täckplatta 16, i vilken angränsande till den främre väggen 12 är anordnat en ungefär kvadratisk eller rektangulär öppning 17.
Den övre täckplattans 16 parti, som bär öppningen 17, är lätt pulpetformigt avsneddat. Täckplattans 16 återstående yta kan vara försedd med glidsäker beläggning och har en storlek, som tjänar som bäryta för en telefonapparat eller dylikt.
Bottendelen 21, vars sidoväggar är betecknade med 23 och 25 och vars främre vägg med 22 samt vars bakre vägg med 2Å, har en bottenplatta 26 och en slitsformig öppning 27 i den främre väggen 22, som tjänar till urtag för ett skjutfack 30.
Husets 10 bottendel 21 upptager skjutfacket 30, som består av en plattformig skjutfackbotten 31 och en främre avslutningslist 32, som i skjutfackets inskjutna tillstånd försluter öppningen 20 för utskjutning av skjutfacket 30 i bottendelens 21 främre vägg 22. På mitten och på sin översida har skjutfackbottnen 31 en medbringarkam 33 (figur 8 och 9). Skjutfackets 30 sidoväggar bildas av två begränsningsväggar 19 och 19a, som är anpassade efter huslockdelens 11 innersida.
För utskjutning av skjutfacket 30 är vid bottendelens 21 botten- platta 26 anordnad en på ritningen inte visad stålfjäderstav så att dess ena fria ände är sluten vid den plattformiga skjut- fackbottnen 31, under det att stålfjäderstavens andra ände är fast förbunden med bottendelens 21 bottenplatta 26. Stålfjäderns verkan motsvarar verkan av en skjutfjäder, som vid inskjutning av skjutfacket 30 i husets 10 bottendel 21 sättes under spänning, med den följden, att vid en regling av skjutfacket 30 utskjutes skjutfacket medelst den i sin utgångsställning tillbakafjädrande stålfjäderstaven.
I omrâdet för öppningen 17 i den övre täckplattan 16 hos husets 10 lockdel 11 är anordnat ett antal väljartangenter, som har en kvadratisk eller rektangulär form och är så anordnade att den av väljartangenterna bildade totalytan utfyller öppningen 17 i lock- delen 11.
I det i figur 1 och 2 visade utföringsexemplet är anordnade tolv Wi 1.11 841-13 väljartangenfer 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 och 51, som är motsvarande märkta, nämligen med alfabetets bokstäver, närmare bestämt på det sättet, att väljartangenten 40 har bok- stäverna A, B, väljartangenten 41 bokstäverna I, J, K, väljar- tangenten 42 bokstäverna S, T, väljartangenten 43 bokstäverna c, D, väijartangenfien 44 bokstäverna L, M, väijartangenten 45 bokstäverna Sch, väljartangenten 46 bokstäverna E, F, väljar- tangenten 47 bokstäverna N, 0, väljartangenten 48 bokstäverna U, V, väljartangenten 49 bokstäverna G, H, väljartangenten 50 bokstäverna P, Q, R och väljartangenten 51 bokstäverna W, Z.
De tolv väljartangenterna 40-51 är anordnade i tre rader bred- vid varandra liggande och i fyra rader bakom varandra liggande, så att väljartangenterna 40, 41, 42 och väljartangenterna 43, 44, 45 och väljartangenterna 46, 47, 48 och väljartangenterna 49, 50, 51 var för sig bildar en rad.
Väljartangenterna 40-51 är förbundna med ett antalet väljartan- genter motsvarande antal hävarmsartade svängarmar 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 och 71, vid vilkas ändar 60a, 61a, 62a, 63a, 64a, 65a, 66a, 67a, 68a, 69a, 70a och 71a väljartan- genterna 40-51 är fästa, under det att de andra ändarna av sväng- hävarmarna 60-71 är betecknade (figur 7) med 60b, 61b, 62b, 63b, 64b, 65b, 66b, 67b, 68b, 69b, 7ob sen 71b. svänghävarmarna 60-71 är utformade som tvåarmiga hävarmar och är svängbart lagrade medelst en vid lockdelens 11 sidoväggar 13 och 15 lagrad sväng- axel 80, närmare bestämt på det sättet, att svänghävarmarna 60-71 ungefär på mitten är försedda med tvärsöver svänghävarmens längd- axel förlöpande genomborrningar, genom vilka svängaxeln 80 är genomförd, nämligen på så sätt, att svänghävarmarna 60-71 är anordnade fritt svängbara på svängaxeln 80.
Varje svänghävarm 60-71 har i området av sina ändar 60b-71b en lodrät förlöpande slitsformig genombrytning eller perforering 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 1oo och 101, 1 vilka styrkammar 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120 och 121 ingriper, som är anpassade efter innerväggsytan hos lockdelens 11 övre täckplatta 16 (figur 10). Styrkammarnas 110-121 längd är på så sätt dimensionerad, att svänghävarmarnas ï-*ïifl 81-5 10 60-71 fria ändar 60b-71b med sina slitsformiga perforeringar 90-101 är förda medelst dessa kammar 110-121 så att en sidoför- skjutning av svänghävarmsändarna 60b-71b förhindras. Därutöver erbjuder denna anordning den ytterligare fördelen, att en sär- skild fastsättning av svänghävarmarna 60-71 på svängaxeln 80 mot förskjutning inte mer är erforderlig.
Väljartangenterna 40-51, som består av plattformiga, kvadratiska eller rektangulära ämnen och företrädesvis är fästa över lod- räta stag med svänghävarmarnas 60-71 ändar 60a-71a, är dimen- sionerade i sin bredd så brett, att bredden av summan av de i en rad bredvid varandra liggande anordnade väljartangenterna 40, 43, 46 och 49, ävensom 41, 44, 47 och 50, ävensom 42, 45, 48 och 51 icke är bredare än den av svänghävarmarna 60-71 bildade total- bredden. Anordningen av väljartangenterna 40-51 på svänghävarmarna 60-71 belyses med ledning av figur 15-19 som exempel med väljar- tangenterna 40, 41 och 42. Väljartangenterna 40-42 är anordnade i rad liggande bakom varandra och fästa vid svänghävarmarnas 60, 61 och 62 ändar 60a, 61a och 62a. Av dessa väljartangenter 40, 41 och 42 är väljartangenten 40 så fäst vid svänghävarmens 60 ände 60a, att väljartangentens 40 plattformiga ämne övergriper på höger sida de båda angränsande svänghävarmarna 61, 62, varvid väljartangentens 40 bredd motsvarar bredden av de tre svänghäv- armarna 60, 61 och 62. Även väljartangenterna 41 och 42 har bredder, som motsvarar bredden av de tre svänghävarmarna 60, 61 och 62. Den mittersta väljartangenten 41 är så fäst vid svänghäv- armens ände 61a, att det plattformiga väljartangentämnet är ut- kragande till båda sidorna och övergriper de angränsande svänghäv- armarna 60 och 62. Den främre väljartangenten 42 är vidare så fäst vid svänghävarmens ände 62a, att dess plattformiga ämne är ut- kragande på vänster sida och övergriper de båda svänghävarmarna 60 och 61 (figur 17, 18 och 19). Väljartangenterna 43, 44 och 45, ävensom 46, 47, 48 och 49, 50 och 51 är på samma sätt fästa vid sina svänghävarmar 63-71 liksom väljartangenterna 40, 41 och 42.
Varje svänghävarm 60-71 bär vid sin ände 60b-71b ett kortstödstift 130 (figur 6). Vart och ett av dessa kortstödstift 130 är bildat av ett U-formigt parti 140 med staget 140a och det parallellt till i sïffzfiïo1se1eaïz~ a 11 svänghävarmens ände löpande benet 140b. Det U-formiga partiets 140 andra ben är bildat av ändområdet 60b resp. 61b-71b hos de enskilda svänghävarmarna 60-71.
Den fria änden av benet 1Ä0b hos kortstödstiftets 130 U-formiga parti 1äO bär en lodrät stående stav 130a, som utgör det egent- liga kortstödstiftet. Anordningen och utformningen av kortstöd- stiften 130 vid svänghävarmarnas ändar 60b-71b är sådana, att vid en manövrering av en svänghävarm genom nedtryckning av den motsvarande väljartangenten höjes svängarmens bakre ände, varvid staven 130a hos den ifrågavarande svänghävarmens U-formiga parti samtidigt lyftes och såsom nedan närmare belyses ingriper i per- foreringarna resp. urtagningarna vid de bakre kanterna hos den i skjutfackets 30 anordnade registerkortstapelns registerkort, som i figur 6 är antytt vid 200.
För att märkbladregistrets byggnadshöjd skall kunna hållas låg, är i bottendelens 21 bottenplatta 26 i området för anliggnings- ytan hos kortstödstiftens 130 U-formiga parti 140 ett urtag 27 anordnat (figur 6). Detta urtags 27 djup motsvarar ungefär höjden av staget 1ÅOb hos kortstödstiftens 130 U-formiga parti 1Å0, var- vid dock urtagets 27 djup också kan vara större. Väsentligt är därvid utformningen av urtaget 27 och koordineringen av sväng- axeln 80 för svänghävarmarna 60-71 på så sätt, att svänghävarmarna har en lätt snedställning i viloläge, såsom det visas i figur 6.
I detta viloläge stöder sig staget 1ÄOb hos kortstödstiftens 130 U-formiga parti 140 på urtagets 27 bottenyta. På grund av denna utformning garanteras ett fullgott ingripande av staven 130a hos kortstödstiften 130 i perforeringarna i det bakre marginalområdet hos registerkortstapelns 200 kort. Därutöver kan de enskilda stavarna 130a vara försedda med ett bakre parti 130b, som dock ytmässigt inte är större dimensionerat än de i registerkortens marginalområden anordnade perforeringarna. Stavarnas 130 bakre vinklade parti 130b förhindrar vid skjutfackets 30 utskjutning en lyftning av de registerkort, som ligger under de utvalda re- gisterkorten och utskjutes med skjutfacket 30. Denna utformning 12 av stavarna.130 medför i synnerhet denna fördel i samband med registerkorten, som efter längre tids användning inte längre har en jämn yta.
För att kunna utskjuta skjutfacket 30 efter manövrering av en väljartangent, är en regleranordning anordnad, som manövreras över en svängbygel 150 (figur 12, 13 och 1Ä). I samband med denna svängbygel 150 handlar det om en U-formig bygel med benen 151 och 152 och ett dessa ben med varandra förbundet stag 153.
Vid benens 151 och 152 ändar 151a och 152a är svängbygeln 150 ledad på de lodräta begränsningsväggarnas 19 och 19a yttervägg- ytor, som är anpassade efter lockdelen 11 (figur 10). Det finns dock också möjligheten att leda svängbygeln 150 med sina ben- ändar 151a, 152a på innerväggytorna till bottendelens 21 sido- väggar 23 och 25. Svängbygelns 150 fäste är sådant, att detta är svängbart kring den vid 155 i figur 10 antydda svängaxeln. Dess- utom är svängbygelns 150 anordning så utförd, att vid icke-använd- ning av märkbladregistret ligger svängbygelns 150 stag 153 på svänghävarmarna 60-71, närmare bestämt i området av deras ändar 60b. Det finns dock dessutom möjligheten att förlänga benet 1#0b till kortstödstiftens 130 U-formiga parti 1ü0 över det lodrät löpande staget 1ü0a. Alla de förlängda partierna 1#0o tjänar där- efter som anliggningsyta för den U-formiga svängbygelns 150 stag 153, varigenom den fördelen nås, att märkbladregistrets hus 10 i sin höjd kan hållas mycket lågt. Därutöver räcker då redan en ringa lyftning vid manövrering av en väljartangent hos svänghäv- armens ände för att lyfta svängbygeln 150.
Skjutfackets reglingsanordning består av en efter undersidan av vart och ett av benen 151 och 152 hos svängbygeln 150 anpassade förreglingskam 156, vilken, såsom figur 1Ä visar, består av en kropp med ca 3 hörn och med en mot husets 10 bakvägg vänd, unge- fär lodrät löpande anslagsyta 156a, vid vilken motkammar 157 är anbragta till anliggning, som till den plattformiga skjutfackbott- nens 31 båda sidor är anpassade efter denna och är utformad av var och en av motkammarna 157 som trehörnig kropp med en lodrätt löpande och mot husets 10 framsida vänd kant 157a. 8-1 -3 13 Denna skjutfackreglingsanordning arbetar enligt figur 14 på det sättet, att vid manövrering av en väljartangent i pilriktningen X svänger svänghävarmens fria, kortstödstiftet 130 bärande ände i pilriktningen X1 uppåt och därvid svänger samtidigt svängbygeln 150 uppåt i pilriktningen Y. Under svängbygelns 150 svängning i pilriktningen Y kommer de båda reglingskammarna 156 på sväng- bygelns 150 ben 151 och 152 ut ur skjutfackets 30 motkam 157 med den följden, att skjutfacket 30 kan medelst fjäderkraft skjuta ut i pilriktningen Y1. Skall efter granskning av ett registerkort skjutfacket 30 åter inta sin ställning i husets 10 innerrum så inskjutes skjutfacket mot fjäderns tryckkraft i huset, tills motkammarna 157 kommer att ligga på skjutfacket 30 bakom reglingskammen 156 vid svängbygeln 150, varvid svängbygeln 150 därvid intar sin viloställning. Motkammens 157 förbiglidande vid inskjutandet av skjutfacket 30 i husets 10 innerrum vid reglings- kammen 156 understödjes av de kilformigt förlöpande styrytorna 156b och 157b hos reglingskammen 156 och motkammen 157. Har skjut- fackets 30 motkam 157 efter skjutfaokets 30 inskjutning intagit sin ställning bakom svängbygelns 150 reglingskam 156, så svänger svängbygeln 150 på grund av sin egenvikt eller understödjes också av en fjäder i sin understa ställning och reglar således skjutfacket 30.
För att skjutfacket 30 i inskjutet tillstånd skall ha en största möjliga anliggningsyta för registerkortstapeln 200, har den platt- formiga skjutfackbotten 31 i det bakre marginalområdet ett antalet av kortstödstiften 130 motsvarande antal av slitsformiga urtag 160, 161, 162, 163, 16A, 165, 166, 167, 168, 169, 170 och 171.
Längden av vart och ett av de slitsformiga urtagen 160-171 mot- svarar längden av det U-formiga partiets 1Å0 ben 1Ä0b hos vart och ett av kortstödstiften 130, så att i svänghävarmarnas 60-71 viloställning kommer de i riktning till husets 10 främre sida sig sträckande Uëformiga partierna 1ä0 med sina ben 140b att ligga i dessa slitsformiga urtag 160-171. På grund av denna ut- formning uppnås samtidigt, att svänghävarmarna 60-71 är an- ordnade uträtade i husets 10 innerrum, så att vid manövrering av en väljartangent kan det motsvarande kortstödstiftet utan att förskjutas åt sidan, ingripa i perforeringarna vid registerkortens bakre marginalområden. 211 soja-a 14 Den i huset 10 anordnade registerkortstapeln 200 har ett antalet väljartangenterna 40-51 motsvarande antal registerkort 201, 202, 203, 2011, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211 och 212, varvid re- gisterkortet 201 bildar det översta kortet och registerkortet 212 det understa kortet i registerkortstapeln 200 (figur 20, 21 och 21A).
Varje kort 201-212 är försett med ett marginalurtag och med ett antal slitsformiga perforeringar, varvid marginalurtaget sträcker sig från det översta registerkortet 201 till det understa register- kortet 212 från den vänstra kortsidan till den högra kortsidan vid samtidig förstoring av marginalurtaget kring en slitsformig perforering vid samtidig minskning av antalet slitsformiga perforeringar från det översta kortet 201 till det understa kortet 212. Såsom figur 21 och 21A visar, är i registerkortens 201,212 bakre marginalområden anordnade slitsformiga urtag 201a, 202a, 203a, 20Äa, 205a, 206a, 207a, 208a, 209a, 210a, 211a och 212a. Varje registerkort 201-212 har ett urtag 201a-212a. Jämte varje urtag 201a-212a är varje registerkort ända till det understa registerkortet 212 försett med ett antal slitsformiga perfore~ ringar, varvid antalet slitsformiga perforeringar från det översta registerkortet 201 ända till registerkortet 211 avtar med en per~ forering, så att till sist registerkortet 212 inte mer har någon perforering, utan blott ett enda urtag 212a, som sträcker sig från urtaget 201a hos registerkortet 201 till inberäknat perforeringen i registerkortet 211.
Härefter har registerkortet 201 jämte marginalurtaget 201a elva perforeringar 220, 220a, 220b, 220c, 220d, 220e, 220f, 220g, 220h, 220i och 220k, registerkortet 202 jämte det dubbelt så brett dimensionerade urtaget 202a tio perforeringar 221, 221a, 221b, 2210, 221d, 221e, 221f, 221g, 221h och 221i, registerkortet 203 jämte urtaget 203a nio perforeringar 222, 222a, 222b, 2220, 222d, 222e, 222f, 222g och 222h, registerkortet 204 jämte urtaget 204a åtta perforeringar 223, 223a, 223b, 2230, 223d, 223e, 22Bf och 223g, registerkortet 205 jämte marginalurtaget 205a sju perfore- ringar 2211, 22121, 221m, 221m, 221m, 221m och 221m, registerkortet 7vjj181*3 15 206 jämte urtaget 206a sex perforeringar 225, 225a, 225b, 2250, 225d och 225e, registerkortet 207 jämte marginalurtaget 207a fem perforeringar 226, 226a, 226b, 226c, 226d, registerkortet 208 jämte urtaget 208a fyra perforeringar 227, 227a, 227b, 2270, registerkortet 209 jämte urtaget 209a tre perforeringar 228, 228a, och 228b, registerkortet 210 jämte urtaget 210a två per- foreringar 229 och 229a, registerkortet 211 jämte urtaget 211a en perforering 230 och registerkortet 212 blott ett enda sig över registerkortets totala bredd sträckande urtag 212a.
De i registerkortens 201-211 marginalområden utformade perfore- ringarna ävensom marginalurtagen 201-212 är så utformade och anordnade, att de över varandra liggande kortens urtag och per- foreringar bringas i rak linje med varandra.
Valet av ett registerkort utföres på grund av denna utformning på det sättet, att vid manövrering av en väljartangent över den svängbara svänghävarmen griper kortstödstiftet med sin stav 130a nerifrån i urtagen och däröver liggande perforeringar, så att vid en utskjutning av skjutfacket tillbakahålles alla de register- kort, som ligger ovanför det utvalda kortet, vilket utföres på så sätt, att dessa registerkort tillbakahålles av den genom perfore- ringarna genomförda staven 130a, under det att de andra därunder liggande korten med det utvalda kortet kan utskjutas med skjut- facket, eftersom staven 130a är förd genom urtagen nedanför de däröver liggande kortens perforeringar och således inte är i läge att tillbakahålla dessa registerkort.
Registerkorten 201-212 består av kartong, papp och dylikt och kan vara försedda med motsvarande linjeföringar, fält och dylikt.
Därutöver har varje registerkort 201-202 de bokstäver, som mot- svarar alfabetets bokstäver, som är anbragta på den väljartangent, som är samordnad med det motsvarande kortet. Så är registerkortet 201 försett med bokstäverna A, B, registerkortet 202 med bok- stäverna S, T, registerkortet 203 med bokstäverna I, J, K, register- kortet 20ü med bokstäverna C, D, registerkortet 205 med bokstäverna Sch, registerkortet 206 med bokstäverna L, M, registerkortet 207 792121181-3 16 med bokstäverna E, F, registerkortet 208 med bokstäverna U, V, registerkortet 209 med bokstäverna N, O, registerkortet 210 med bokstaven G, H, registerkortet 211 med bokstäverna W, Z och registerkortet 212 är försett med bokstäverna P, Q, R.
Dessutom har, såsom figur 20 visar, alla registerkorten 201-212 i mitten en slitsformig perforering 2#0, i vilken medbringar- kammen 33 på den plattformiga skjutfackbottnen 31 ingriper.
Denna medbringarkam 33 har likaså en trehörnig form, så att de kort, som skall fara ut med skjutfacket, kan fasttagas och med- bringas av medbringarkammen 33, under det att de av kortstöd- stiften 130 tillbakahållna korten inte kan ryckas med av medbringar- kammen 33.

Claims (5)

%?æ11a1-3 17 P A T E N T K R A V
1. Märkbladregister med en registerkortväljaranordning, be- stående av ett en lockdel och en bottendel uppvisande hus med ett antal i rad bredvid varandra och över varandra liggande väljartangenter och ett under inverkan av en tryckfjäder stående och medelst en reglingsanordning förslutbart skjutfack med i detta placerad stapel av ett antal registerkort med i deras bakre marginalparti utformade och perforeringar uppvisande väljar- tungor, som stegvis förstoras från registerkortet med den första perforeringen från ena sidan till den andra ända till mittemot liggande registerkort för en väljartunga, som bär en perforering, varvid varje väljartangent är fäst vid som.hävarm utformad svängarm, som vid sin fria ände bär ett kortstödstift, varvid svänghävarmarnas kortstödstift ligger i rad och samverkar med registerkorten på så sätt, att vid nedtryckning av en väljar- tangent tillbakahålles alla registerkort, som ligger över det med denna väljartangent samordnade registerkortet, vid skjutfackets utskjutning genom införandet av kortstödstiften i perforeringarna hos registerkortens väljartungor, under det att det utvalda register- kortet och alla under detta liggande registerkort är utskjutbara med skjutfacket, ävensom av en av väljartangenternas svänghävarmar manövrerbar anordning för regling av skjutfacket och frigivning av det medelst en väljartangent utvalda registerkortet genom ut- tryckning av det reglade skjutfacket medelst den tryckfjäder, som är försedd med medbringarkam för ingrepp i registerkortens med- bringarutstansningar, k ä n n e t e c k n a t d ä r a v, att väljartangenterna (40, #1, 42, #3, ÄH, #5, #6, 47, #8, #9, 50, 51) hos svänghävarmarna (60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71) består av vid deras ändar fästa, plattformiga, kvadratiska eller rektangulära ämnen, av vilka de i rad bakom varandra liggande väljartangenterna (ÅO, 41, 42 och ÄB, UÄ, #5 och ü6§~47, ÅS och 59, 50, 51) har en bredd, vilken motsvarar bredden av de tre väljartangenter bärande svänghävarmarna (60, 61, 62 och 63, 6%, 65 och 66, 67, 68 och 69, 70, 71) och på så sätt är förbundna med Zïliifllñfl -- 3 18 dessa, att den mot kortstödstiften (130) vid svänghävarmarnas 60-71 bakre andar (60b, 61b, 62b, 63b, 64b, 65b, 66b, 67b, 68b, 69b, 70b, 71b) vända valjartangenten (40) är utfermad utkragande på höger sida om de båda angränsande svänghävarmarna (61, 62) och den främre väljartangenten (42) utkragande på vänster sida om de båda angränsande svänghävarmarna (60, 61) och den mittersta väljartangenten (#1) är utformad övergripande till höger och vänster om de till båda sidor av denna väljartangent angränsande svangnavarmarna (60, 62), att kartstödstiftet (130) till var een en av svänghävarmarna (60-71) består av ett efter svänghävarmens ande (60b-71b) anpassade, ungefär U-fermigt parti med ett till väljartangenterna (#0-51) förlöpande ben (1Ä0b) med efter dessa ändar anpassad, lodrät, uppåtriktad och vid manövrering av en svänghävarm nedifrån i registerkortperforeringarna (201, 202a, 203a, 2OÄa, 205a, 206a, 207a, 208a, 209a, 210a, 211a, 212a) resp. urtag ingripande stav, att för styrning av svänghävarmarna (60-71) är varje svänghävarm vid den kortstödstiftet (130)bärande änden (60b-71b) försedd med en lodrät förlöpande slitsformig perforering (90, 91-, 92, 93, 911, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101), i vilken en efter huslockdelens 11 innerväggyta anpassad kam (110, 111, 112, 113, 1111, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121) ingriper een föres in i perforeringen (90-101), och att anordningen för regling av skjutfacket (30) består av en vid husets (10) lockdel (11) ledad, U-formig bygel (150), vars tvärsöver svänghävarmarnas (60-71) längdriktning förlöpande stag (153) är anordnat ovanför sväng- armarna liggande på dessa och är av detta påslagbart, under det att varje bygelben (150, 152) vid sin mot skjutfaeket (30) vända undersida bär en reglingskam (156), som samverkar med en efter skjutfaeket (30) anpassad netkam (157) på så satt, att vid lyft- ning av bygeln (150) vid manövrering av en väljartangent (MO-51) kommer reglingskammen (156) ut ur motkammen (157), så att skjut- faeket (30) fan at.
2. Märkbladregister enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k - n a t d ä r a v, att det på baksidan öppet utformade skjutfacket (30) i sitt bakre kantamråde har ett antalet kertstödstift (190) nr1f1ï1=aa~1í~z 19 motsvarande antal slitsformiga urtag (160-171) med en längden av det U-formiga partiet vid svänghävarmarnas (60-71) ändar mot- svarande längd.
3. Märkbladregister enligt patentkraven 1 och 2, k ä n n e - t e C k n a t d a r n v, att skjutfncket (30) består av en plattformig skjutfackbotten (31) som anliggningsyta för register- kortstapeln med en främre, utskjutningsöppning (20) för skjut- faoket (30) i husets (10) främre vägg (12, 22) vid inskjuten ställ- ning för skjutfacket tillslutande avslutningslist (32), varemot sidobegränsningsväggarna för skjutfacket (30) är bildade av två till den plattformiga skjutfackbottnens (31) båda sidor anordnade och efter huslockdelens (11) innerväggyta anpassade begränsninge- väggar (19, 19a). Ä.
4. Märkbladregister enligt patentkraven 1-3, k ä n n e t e c k - n a t a ä r a v, att de vinklade partierna (1ho) vid svängnäv- armarnas (60-71) ändar (60b-71b) är anordnade liggande i ett i husbottendelens (21) bottenplatta (26) utformat urtag (27), vars djup motsvarar ungefär stagets (140b) höjd hos det vinklade partiet (1äO) vid svänghävarmarnas ändar.
5. Märkbladregister enligt patentkraven 1-Ä, k ä n n e t e c k - n a t d ä r a v, att varje kortstödstift (130) vid änden av varje svänghävarm (60-71) i förlängningen av det U-formiga kortstödstift- partiets (1ÄO) ben (140b) bär en anliggningskam (1üOc) för sväng- bygelns (150) stag (153), vars ben (151, 152) till de yttre sväng- hävarmarnas (60) och (71) båda sidor är anordnade liggande.
SE7711181A 1977-09-13 1977-10-06 Merkbladsregister SE430317B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19772741222 DE2741222B2 (de) 1977-09-13 1977-09-13 Merkblattregister

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7711181L SE7711181L (sv) 1979-03-14
SE430317B true SE430317B (sv) 1983-11-07

Family

ID=6018856

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7711181A SE430317B (sv) 1977-09-13 1977-10-06 Merkbladsregister

Country Status (15)

Country Link
JP (2) JPS5823238B2 (sv)
AT (3) AT350642B (sv)
BE (3) BE861586A (sv)
BR (1) BR7707335A (sv)
CH (1) CH628292A5 (sv)
DE (1) DE2741222B2 (sv)
DK (1) DK144937C (sv)
ES (1) ES463695A1 (sv)
FR (2) FR2402538A1 (sv)
GB (3) GB1585378A (sv)
HK (3) HK55081A (sv)
IT (1) IT1117082B (sv)
MX (1) MX150699A (sv)
NL (1) NL169567C (sv)
SE (1) SE430317B (sv)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2123348B (en) * 1982-07-14 1985-11-20 Confon Ag Telephone index and autodialling device
DE3623782A1 (de) * 1986-02-01 1987-08-06 Exim Design Handel Register mit in einer verschieblichen lade befindlichen registerkarten
DE8626166U1 (de) * 1986-10-01 1986-11-27 Confon Ag, Rheineck Merkblattregister

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2818622A (en) * 1954-11-17 1958-01-07 Jr Merton L Clevett Bag closure fastener
FR1469217A (fr) * 1965-12-28 1967-02-10 Bourbon & Fils Ets Perfectionnements aux blocs à répertoire, notamment pour le téléphone
US3721485A (en) * 1972-02-17 1973-03-20 Bates Mfg Co Telephone index device
DK139840C (da) * 1973-03-03 1979-10-08 Ippen Heiko Arlac Werk Bladregister
US3818622A (en) * 1973-03-26 1974-06-25 Bates Mfg Co Key controlled card selector with means to prevent simultaneous operation of adjacent keys
US4082694A (en) * 1975-12-24 1978-04-04 Standard Oil Company (Indiana) Active carbon process and composition
DE2647067C3 (de) 1976-10-19 1980-06-19 Confon Ag, St. Gallen (Schweiz) Merkblattregister

Also Published As

Publication number Publication date
ATA685777A (de) 1978-11-15
JPS5451600A (en) 1979-04-23
BE861586A (fr) 1978-03-31
AT368954B (de) 1982-11-25
BR7707335A (pt) 1979-06-05
IT1117082B (it) 1986-02-10
HK59981A (en) 1981-12-11
SE7711181L (sv) 1979-03-14
GB1585380A (en) 1981-03-04
DK144937B (da) 1982-07-12
JPS5823238B2 (ja) 1983-05-13
DE2741222A1 (de) 1979-03-15
JPS6023999B2 (ja) 1985-06-10
FR2464150B1 (fr) 1985-12-27
AT350642B (de) 1979-06-11
AT371407B (de) 1983-06-27
DE2741222C3 (sv) 1982-07-29
ATA653778A (de) 1982-04-15
MX150699A (es) 1984-06-29
BE870443A (fr) 1979-01-02
DE2741222B2 (de) 1981-08-27
DK424977A (da) 1979-03-14
BE870442A (fr) 1979-01-02
CH628292A5 (en) 1982-02-26
HK55081A (en) 1981-11-20
HK59881A (en) 1981-12-11
NL169567C (nl) 1982-08-02
NL7712131A (nl) 1979-03-15
DK144937C (da) 1982-11-29
FR2402538B1 (sv) 1984-02-03
FR2464150A1 (fr) 1981-03-06
GB1585378A (en) 1981-03-04
JPS5878798A (ja) 1983-05-12
ATA653878A (de) 1982-11-15
GB1585379A (en) 1981-03-04
FR2402538A1 (fr) 1979-04-06
ES463695A1 (es) 1978-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO119638B (sv)
SE430317B (sv) Merkbladsregister
NO166060B (no) Innretning for syklisk omstabling av en bladstabel.
US2968110A (en) Telephone supporting index device
US4129215A (en) Data register
SE438633B (sv) Bladregister med veljaranordning
NO133108B (sv)
US3721485A (en) Telephone index device
US2536544A (en) Loose-leaf memorandum index
US3292286A (en) Telephone index
US3073049A (en) Telephone index
US4249662A (en) Data register
US1889635A (en) Card index system
DE7918095U1 (de) Merkblattregister
US4135319A (en) Indexing device
US3897644A (en) Card register
US3818622A (en) Key controlled card selector with means to prevent simultaneous operation of adjacent keys
US2142786A (en) Loose leaf shift binder
US3803736A (en) Card index
DE538829C (de) Vorrichtung zum Auswaehlen von Karten aus Karteien
GB2073673A (en) Telephone index
US3659368A (en) Chart holder
KR820000984B1 (ko) 자료 등록기(data register)
US2706483A (en) Binding for punched sheets
US1137765A (en) Document-file.

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 7711181-3

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7711181-3

Format of ref document f/p: F