SE427790B - Konferenstelefonanordning - Google Patents

Konferenstelefonanordning

Info

Publication number
SE427790B
SE427790B SE7905301A SE7905301A SE427790B SE 427790 B SE427790 B SE 427790B SE 7905301 A SE7905301 A SE 7905301A SE 7905301 A SE7905301 A SE 7905301A SE 427790 B SE427790 B SE 427790B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
button
telephone
call
link
line
Prior art date
Application number
SE7905301A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7905301L (sv
Inventor
F M Fenton
Ornum J H Van
T L Wang
C D Weiss
Original Assignee
Western Electric Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Electric Co filed Critical Western Electric Co
Publication of SE7905301L publication Critical patent/SE7905301L/sv
Publication of SE427790B publication Critical patent/SE427790B/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04MTELEPHONIC COMMUNICATION
    • H04M3/00Automatic or semi-automatic exchanges
    • H04M3/42Systems providing special services or facilities to subscribers
    • H04M3/56Arrangements for connecting several subscribers to a common circuit, i.e. affording conference facilities
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q3/00Selecting arrangements
    • H04Q3/42Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker
    • H04Q3/54Circuit arrangements for indirect selecting controlled by common circuits, e.g. register controller, marker in which the logic circuitry controlling the exchange is centralised

Description

20 25 7905301-är 2 bäda anropande abonnenterna. När en sådan ihopkoppling har åstadkom- mits är det svårt att koppla loss deltagarna från varandra. När fler än tre deltagare är inblandade i en konferens blir problemen än mera komplicerade. Om ett slag på klykan råkar bli för långvarigt kan det inträffa att deltagare oavsiktlígt bortkopplas. ' Det är sålunda önskvärt och det är ett allmänt ändamål med uppfinningen att åstadkomma ett kommunikationssystem med sådan konferenssamtalsuppkopplingsstyrning att vilken telefonapparat som helst utan hjälp utifrån kan koppla upp (tíllfoga) eller koppla ned (utesluta) konferensdeltagare i en konferens med ett godtyckligt antal andra deltagare upp till ett förutbestämt maximiantal, varvid styrningen skall kunna ske lätt, effektivt och utan osäkerhet.
Ovanstående problem löses enligt uppfinningen genom att anord- ningen innefattar ett minne och en processor vilka är anordnade att som svar på manövrering av en ledig-knapp koppla upp en kommunika- tionsväg till en nästföljande tillgänglig länk i nätet och att på denna länk koppla upp en kommunikationsväg till ett valt terminal- organ, varvid minnet och processorn är anordnade att som svar på manövrering av en särskild knapp på telefonapparaten åtföljd avi manövrering av en ledig-knapp när telefonapparaten har en förbindel- seanslutning till en aktiv länk spärrar en kommunikationsväguppkopp- ling till en nästföljande ledig länk och i stället åstadkommer en kommunikationsväguppkoppling till den aktuella aktiva länken för åstadkommande av en konferensanslutning mellan telefonapparaten, den för tillfället aktiva länken och det valda terminalorganet.
En av knapparna på telefonapparaten är benämnd plus-minus-knapp (addition-subtraktíon) (+/-) och används för att tillfoga eller ' avlägsna ytterligare deltagare till/från en anropande anslutning vid denna telefonapparat. Om sålunda en telefonapparat är aktiv pä en yttre linje (eller en system-åtkomstlínje), kan en tredje deltagare på en godtycklig annan ledning som förefinnes på telefonapparaten tillfogas till telefonapparaten på konferens-sätt helt enkelt genom att man manövrerar "+/-"-knappen och därefter manövrerar en knapp som är förknippad med den linje som skall tillfogas. På liknande sätt kan en deltagare bortkopplas från en konferens genom att man återigen trycker på "+/-"knappen och därefter trycker på en knapp som är förknippad med en aktiv linje. Den aktiva linjen bortkopplas då från konferensen. Knappen "+/-" gör det möjligt att tillfoga så många telefonapparater till konferensen som på förhand har godkänts förisystemet. 10 20 30 7905301-3 3 Ovannämnda särdrag och ändamål samt verkningssättet för och utnyttjandet av uppfinningen skall i det följande närmare beskrivas i anslutning till bifogade ritning med fig. 1 8. §ig¿_l visar ett helt system med ett flertal telefonapparater av vilka vardera har ett flertal knappar. Fig. 2 visar en med ett flertal knappar försedd telefonapparat med "+/-"-knapp. Fig. 3 är ett flödesschema för en typisk systemoperation. Fig. U är ett schema över en telefonapparat- datastruktur som används för genomförande av systemoperationerna.
Fig. 5 är ett schema över en länkdatastruktur som används för att förverkliga systemoperationerna. Fig. 6, 7 och 8 är mera detaljerade schemor över de i fig. 3 åskådliggjorda systemoperationerna.
Innan en närmare beskrivning lämnas över uppfinningens speciel- la särdrag kan det vara lämpligt med en allmän återblick på verk- ningssättet för ett system i vilket uppfinningen kan tillämpas. Man bör hålla i minnet att särdraget enligt uppfinningen kan tillämpas i många olika liknande system, men att bakgrundsinformation kommer att lämnas endast beträffande en enda typ av system. Härtill kommer att eftersom särdrag för kommunikationssystem kan användas vid ett flertal olika system vilka beror pá olika maskinvarubegränsningar och olika programmeringsteknik, så kommer det ej att göras något försök att i detalj redogöra för alla steg vid styrning av systemet som helhet, eftersom en sådan redogörelse dels skulle göra det svårare att behålla överblicken över uppfinningens huvuddrag och dels skulle göra beskrivningen onödigt lång. Uppgivna kvantiteter har anpassats för speciella tidsoch minneskrav och kommer ej att vara optimala för alla system av ifrågavarande slag.
Det kommer givetvis att vara uppenbart för en fackman att man för att använda särdraget enligt uppfinningen i ett godtyckligt kommunikationssystem màste anpassa särdraget ifråga till totalstruk- turen för det system i vilket det skall användas och speciellt an- passa detsamma så att det harmonierar med övriga särdrag och opera- tioner i det system det gäller. För att undvika sammanblandning och för att göra det möjligt för en fackman att använda uppfinningen kommer följande beskrivning att koncentreras på att förmedla förstå- else för de problem och begränsningar som i typiska fall föreligger i ett kommunikationssystem där särdraget enligt uppfinningen kan utnyttjas. Beskrivningen kommer att ange de erforderliga logiska stegen för att förverkliga och bygga in det beskrivna särdraget i ett sådant större system, som har många dylika särdrag.
Ett dylikt kommunikationssystem där särdraget enligt uppfin- 10 15 20 H0 7905501-s H ningen kan tillämpas är ett telefonapparatorienterat, i halvledar- teknik utfört kommersiellt kommunikationssystem med lagrat program.
Fig. j visar ett blockschema över ett dylikt system som kombinerar de vanliga systemsärdragen (kvarhållning, visuell indikering etc.) med många nya särdrag, som ej tidigare varit tillgängliga.
Anropsbehandlingen i systemet sker under styrning från en mikroprocessor H5 i det gemensamma styrningsorganet H4. Varje tele- fonapparat, exempelvis telefonapparaten S1, och linje-interface-en- het eller -anpassningsenhet, exempelvis #3-1, avsökes i och för detektering av eventuellt inträffade tillstândsändringar. Som svar pà en sådan eventuellt inträffad ändring (exempelvis mikrotelefon pålagd, mikrotelefon avlyft, knapp nedtryckt etc.) översätter pro- cessorn enligt instruktioner i det lagrade programmet i minnet H6 dessa ändringar till systemkommandon. Systemet alstrar dessutom kommandon via en dubbelriktad databuss 101 till den ett flertal knappar uppvisande elektroniska telefonapparaten (i det följande även betecknad MET) som i detalj är visad i fig. 2 för att tända lysdioderna (LED) och sätta den till MBT-apparaten hörande ringsig- naltongivaren i funktion. Lysdioderna i MET-apparaten kommer att närmare beskrivas i det följande. Ringsignaltongivaren avger tvâ distinkta hörbara signaler - lågfrekventa ringsignaltoner för att signalera inkommande anrop från centrala stationen och högfrekventa ringsignaltoner för att ange inkommande anrop mellan olika telefon- apparater (interkommunikationsanrop).
Telefonapparater utan knappsatser kan användas som telefonappa- rater där det endast krävs anrop mellan telefonapparater (interkom- munikationsanrop) och/eller utåtriktad impulsering via för finger- skiv-access sammanförda grupper eller en central svarsplats. I denna = utföringsform är de första (lägsta) fyra knapparna på varje MET-ap- I parat alltid desamma. De är "Kvarhållning", "+/-" och två system- ' accessknappar, var och en förknippad med interkommunikationsnumret för den speciella telefonapparaten. Systemaccessknapparna används för mottagning av anropp från andra telefonapparater inom kommunika- Å tionssystemet (interkommunikation) och för att ge upphov till sådana anrop eller för access till sådana systemorgan som linjer, person- söksystemplatser etc. Inkommande anrop kan avslutas på vilken som helst av systemaccessknapparna beroende på deras lediglupptagen- -tillstànd. Om den nedre är upptagen kommer ett andra inkommande anrop in pà den andra (övre), så att man får en visuell indikering "anrop väntar" åtföljd av en ena hörbar ringning om telefonapparaten UT 10 15 20 30 40 7905301-3 9 är i tillståndet "míkrotelefon avlyft". Systemaccessknapparna an- vänds även vid konferenssamtal och samtalstransport. De övriga knapparna på MBT-apparaterna är anpassbara knappar och kan tilldelas godtycklig knapp-aktiverad telefonapparat eller svarslägefunktion, exempelvis anropstäckning. 7 Som framgår av fig. 1 går det ut sex trådar från den elektro- niska knappsatstelefonapparaten till interface-enheten: 2 för samtal (T & R) och U för data (data in, data ut). Samtalsparen (T & R) är anslutna till väljarnätet H1. I det visade exemplet visas ett rums- multiplexnät med Q länkar. Detta kan ersättas med ett tidsmultiplex- nät med E tidluckor. Datalänken mellan apparaten och processorn används för att till processorn överföra den information som ger konfiguration till väljarnätet och för att sända motsvarande lys- diod-kontrollsignaler tillbaka till telefonapparaterna. Systemorga- nen, t.ex. systemorganet H0, avses innefatta initieringsregister, tonkretsar, telefonapparater, linjer, trunkledningar eller godtyck- lig port som kan kommuníkationskopplas till en länk i nätet.
Det gemensamma styrníngsorganet HU består av processorn H5, interface-enheterna (anpassningsenheterna) H7 och minnet U6. Minnes- enheten består av ett programminne H6-1 och ett datamínne H6-2.
Dataminnet är indelat i: A. Omvandlingsminne som innehåller maskinvarukonfigurations- data. Exempelvis knapptilldelningar och telefonapparatens betjä- níngsklass.
B. Tillstàndsminne, som lagrar tillståndet för systemet i ett visst ögonblick. För telefonapparaten innehåller det I (a) telefonapparattillstând: klykkontakt, "+/-"- -operation, huruvida telefonapparaten är aktivt kopplad till nätet eller ej, (b) xnapptiiistäna: för var-je knapp (i) om I-USB är till (ii) tillståndet för grön tiiistànds-iysdiod (iii) vilken länk som är förknippad med anrop på 1 denna knapp.
C. Tillfälliga data som används för att behandla ett anrop och som utgör snabbminnesområde.
En typisk processor i det gemensamma styrningsorganet arbetar med en 25 ms (millisekunders) arbetscykel. Ett högnivå-exekverings- program, TSK-DSP, styr ordningsföljden för uppgifter som utföres i en arbetscykel. I början av varje cykel mottages ett maskinvaru- 10 20 25 30 35 HO 7905301-3 6 -realtidsavbrott av processorn. Avbrottshanteringsrutinen 1-ställer en flagga (en indikering) och återgår till den avbrutna arbetsupp- giften, som i sin tur kommer att överlämna styrningen till TSK-DSP- styrningen så snart den når en lämplig avbrottspunkt. Arbetsuppgift- utdelaren avgör i enlighet med ett arbetsschema vilken arbetsuppgift som därefter skall utföras. Principiellt kan dessa arbetsuppgifter falla inom tre kategorier: (1) Avsökning: Avsökning med avseende på fysikaliska förändringar ~ A (t.ex. en ny knapp intryckt pâ en telefonapparat).
Om en ändring detekteras och bekräftas kommer den att lagras i en tillfällig buffert för senare , behandling. (2) Behandling: Efter det att samtliga avsökningar har slutförts behandlas ändringarna.
Om det finns tid kvar av cykeln om 25 ms kommer systemet att genomföra rutinunderhållsfunktioner till dess att nästa arbetscykel börjar. 0 (3)' underhåll: Följande funktioner kan åstadkommas medelst det här diskuterade systemet.
“I-USE"-indikering Denna funktion ger en röd "I-USE"-lysdiodindikering, exempelvis hos LED 212, fig. 2, som är förknippad med varje linjeaccess-knapp (system-access, access för samfällda organ, access för personlig linje, automatisk interkommunikation, anropstäckning). I tillståndet "mikrotelefon avlyft“ anger denna lysdiod (LED) den ledning till vilken telefonapparaten är ansluten. I tillståndet "mikrotelefon pâlagd" anger denna lysdiod den ledning till vilken telefonapparaten skulle anslutas om den övergår till tillståndet "mikrotelefon av- lyft".
Linjetillståndsindikering Anropstillståndsindikeringarna ges medelst en grön tillstånds- lysdiod, exempelvis LED 211, fig. 2, som är förknippad med varje linjeaccessknapp (systemaccess, access till samfällda organ, access till personlig linje, automatisk interkommunikation samt anropstäck- ning). Tillståndslysdioden lyser med intermittent sken (500 ms till, 500 ms från) under ringtillståndet, dioderna lyser med fast sken under upptaget-tillståndet och blinkar (H50 ms till, 50 ms från) under kvarhållningstillståndet.
Automatisk interkommunikation Automatisk interkommunikation åstadkommes medelst en 2-vägs 10 15 20 25 30 35 HO 7905301-s 7 punkt-till-punkt-talförbindelse mellan tvà angivna MET-apparater med automatisk signalering hos den anropade telefonapparaten. När man trycker på knappen för automatisk interkommunikation (exempelvis godtycklig knapp A t.o.m. F som är tilldelad denna uppgift) och övergår till tillståndet "mikrotelefon avlyft", hör den anropande telefonapparatens användare åter-ringsignal och den anropade tele- fonapparaten mottar normal uppmärksamhetssignal-av typen telefon- apparat-till-telefonapparat. Den tillständs-lysdiod som tillhör knappen för automatisk interkommunikation lyser med fast sken vid den anropande telefonapparaten och med intermittent sken vid den anropade telefonapparaten. Den anropade telefonapparatens användare kan besvara anropet genom att trycka ned knappen för automatisk interkommunikation och övergå till tillståndet "mikrotelefon av- lyft". A Anropstäckning Anropstäokning är förknippad med en grupp. Varje telefonapparat har en möjlighet att utgöra sändare till en given grupp. I egenskap av sändare kan denna telefonapparats anrop besvaras genom tryckning på knappar (godtycklig för ändamålet tilldelad knapp A-F) som är förknippade med denna grupp. Dessutom kan varje telefonapparat efter fritt val befinna sig i en täokningsposition för en eller flera grupper - en som är försedd med en COVR-knapp (eller flera COVR- -knappar) för att besvara anrop som av sändare riktas till gruppen (eller grupperna). Den med en COVR-knapp förknippade tillstånds-lys- dioden i varje täckningstelefonapparat lyser med intermittent sken så snart ett anrop telefonapparat till telefonapparat eller ett av operatör vidarebefordrat anrop ringer på en sändartelefonapparat till gruppen. Anropstäckning är anordnad till personliga linjeanrop endast om huvudtelefonapparaten (den enda telefonapparat som är utsedd som huvudägare av denna personliga linje) är en sändare för denna grupp. Om en täckningstelefonapparat besvarar anropet genom nedtryckning av CÛVR och övergång till tillståndet "mikrotelefon avlyft" kommer den tillhörande tillståndslysdioden att ange "uppta- gen" och alla övriga COVR-knapparna kommer att övergå till "ledig" (d.v.s. är oförhindrade att följa nya anrop). Den sändartelefonappa- rat vars anrop besvarades kommer även att motta en indikation av tillståndet "upptagen" på den linje som ringde, och den kan ansluta sig till anropet när som helst genom att välja denna linje.
Om två eller flera behöriga anrop ringer inom täckningsgruppen, kommer den första täckningsknappen för denna grupp på en telefon- 10 15 20 25 30 MO 7903301-3 8 apparat att följa det anrop som först började ringa, den andra täckningsknappen för denna grupp på samma telefonapparat, om någon sådan finns, kommer att följa det andra anropet etc. Om anrop som är riktade till en telefonapparat ej har någon ledig-knapp där det kan avslutas, kommer upptagetton att ges till den anropande telefonappa- raten och detta särdrag kommer ej att användas.
'En telefonapparat kan ha täckning för ett flertal grupper genom att den har en särskild anropstäckningsknapp för varje grupp. Där- emot kan en telefonapparat ej sända i mer än en grupp. Varje täck- níngsgrupp kan ha upp till åtta täckningslägen (d.v.s. åtta täck- ningsknappar kan definieras för varje given grupp). ' Ringöverföring Ringöverföring åstadkommas genom att man utrustar en godtycklig sändartelefonapparat i en anropstäckningsgrupp med en RING TRFR- -knapp för att omvandla hörbara ringsignaler till förutbestämda vidarebefordringsdestinationstelefonapparater som har täckningsknap- par för den tillhörande gruppen efter en enda ringkaskad; Nedtryck- ning av RING TRFR-knappen kommer att medföra aktivering av denna funktion och kommer att tända knappens tillstándslysdiod.
'När funktionen väl är aktiverad kommer den att överföra varje framtida till telefonapparaten riktat anrop till den tillhörande anropstäckningsgruppen. Funktionen passiveras genom en andra tryck- ning på knappen RING TRFR. Med undantag av den hörbara ringningen på vidarebefordringsdestinationerna behandlas dylika anrop exakt såsom vid grundläggande anropstäckning. Vilken eller vilka som helst av telefonapparaterna som har täckningsknappar för gruppen kan utses till vidarebefordringsdestinationer för denna funktion liksom för anropstäckning vid upptaget och anropstäckníngs vid uteblivet svar.
Vilken sändartelefonapparat som helst inom en anropstäckníngs- grupp kan välja att ha denna funktion. Anrop som är riktade till en ledig knapp på sändartelefonapparaten kommer medan denna telefon- apparat är upptagen på en annan linje att starta ringning på förut- bestämda vidarebefordringsdestinationstelefonapparater för den tillhörande gruppen efter en enda ringningskaskad på sändartelefon- apparaten. Anrop som är riktade till sändartelefonapparaten ooh som har lämnats obesvarade under 1 till 15 ringsignaler (valfritt) kommer att vidarebefordra ringning till förutbestämda vidarebeford- ringsdestinationstelefonapparater för den tillhörande gruppen.
Bortsett från den hörbara ringningen på vidarebefordringsdestinatio- nerna behandlas sådana anrop på exakt samma sätt som grundläggande Uï 10 15 20 25 30 35 HO n79oszo1-5 9 anropstäckning. Vilken/vilka som helst av telefonapparaterna som har vidarebefordringsdestinationer för gruppen kan utses till vidare- befordringsdestinationer för detta särdrag liksom för anropstäckning vid uteblivet svar och ringningsöverföring.
Plus~minus-konferens Med hjälp av plus/minus-knappen kan vilken telefonapparatanvän- dare som helst kombinera upp till fyra skilda anrop till ett enda konferenssamtal - förutsatt att ej flera än två externa anrop ingår.
Konferensen kan uppkopplas genom att man verkställer och kvarhåller varje individuellt anrop och därefter adderar dem till varandra när den sista deltagaren har nåtts. Alternativt kan lediga linjer adde- ras direkt till det aktiva anropet. Addering av en kvarhàllen eller ledig ledning till ett aktivt anrop âstadkommes genom att man tryc- ker på plus/minus-knappen (+/-) och därefter trycker på knappen för kvarhållen eller ledig linje. Alla linjeindikatíoner som är förknip- pade med en pâgående konferens har upptaget-tillstånd och indikation för I-USE (röd lysdiod). Varje eventuellt försök att tillfoga en sjätte telefonapparat till konferensen kommer att ignoreras av systemet.
Telefonapparatens användare kan hålla en konferens (utan att bryta samtalsvägen mellan de kvarhållna deltagarna) genom att trycka ned knappen KVARHÅLLNING och kan åter komma in i en kvarhållen konferens genom att trycka ned en linjeknapp som är förknippad med någon av de kvarhållna deltagarna. Den som tagit initiativet till en konferens kan efter eget val koppla bort en aktiv konferensdeltagare genom att trycka på plus/minus-knappen och därefter trycka ned línjeknappen för den deltagare som skall kopplas bort. Mikrotelefon- pâläggning eller val av en annan linje medan denna är aktiv i en konferens kommer att avbryta telefonapparatanvändarens deltagande i konferensen och överföra övervakningen till andra inre telefonappa- rater som är anslutna till konferensen. Om ingen annan inre telefon~ apparat finns tillgänglig för att överta övervakningen avslutas anropet såvida det ej finns någon ton som anger pågående process (ring-svarssignal, upptagetsignal, återbeställning) på anropet.
Den med plus/minus-knappen förknippade lysdioden tänds så snart plus/minus-knappen aktiveras och släcks av varje därpå följande nedtryckning av en linjeknapp inklusive plus/minus och klykkontak- ten.
Selektiv uppmärksamhetssignal Selektiv uppmärksamhetssignal gör det möjligt för telefonappa- 10 20 25 30 La) U? HO 7905301-3 i 10 ratens användare att skilja mellan inkommande centralstatíonsanrop och inkommande anrop från telefonapparat till telefonapparat. En ton används såsom uppmärksamhetssignal för inkommande centralstations- anrop som är vidarebefordrat av lokaltelefonist eller på en person- lig centralstationslinje. En andra ton med högre frekvens tjänstgör som hörbar uppmärksamhetssignal för anrop från telefonapparat till telefonapparat (ínterkommunikationsanrop). Var och en av dessa signaler har en repetitionsperiod på H sekunder med ett 1 sek. till-intervall och ett 3 sek. från-intervall.
Manuell.uteslutning Detta särdrag gör det möjligt för en telefonapparatanvändare som är försedd med en uteslutníngsknapp att utesluta svarsplatsen och andra frán anslutning till ett befintligt samtal och släpper även dessa telefonapparater som redan befinner sig i samtalet. Detta särdrag kan slopas manuellt medelst en andra tryckning på uteslut- ningsknappen så att anslutning tillåtes, eller också kan det slopas automatiskt genom pâläggning av mikrotelefonen. Tillståndslysdioden för manuell uteslutning är tänd med fast sken så snart särdraget är verksamt pà ett ej kvarhàllet anrop. När anropet är kvarhàllet, förblir uteslutningen effektiv och tillstàndslampan för uteslut- ningsknappen blinkar till dess att anropet återinföres av den kvar- hàllande deltagaren. Detta särdrag kan tillämpas endast på ett anrop i taget. Telefonapparater som är uteslutna från ett samtal hör ingenting pâ linjen och kan ej få någon I-USE indikering pá den uteslutna linjen.
Efter det att detta särdrag har aktiverats, kan den kontrolle- rande telefonapparaten använda konferensfunktionen för att tillfoga valda inre telefonapparater till ett "uteslutet" yttre anrop. Andra telefonapparater kan emellertid ej tillfoga några telefonapparater till detta anrop.
Tillgång till personlig linje ~Detta särdrag ger en kommunikationskanal mellan en telefonappa- ratanvändare och en utsedd yttre linje via väljarnätet. Till skill- nad från i pool ingående organ, vilka likaledes kan nås medelst impulseringskoder, kan personliga linjer endast nås medelst en utsedd åtkomstknapp vilken är användbar för såväl inkommande som utgående trafik.
En personlig linje kan vara gemensam för upp till åtta telefon- apparater genom att var och en av dessa telefonapparater förses med tillhörande åtkomstknapp för personlig linje. Pâ grund av konferens- 7905301-3 11 begränsningen kan dock ej flera än fem deltagare vara anslutna till varje särskilt samtal. Varje eventuellt försök från en sjätte tele- fonapparats sida att koppla in sig kommer att ignoreras (d.v.s. behandlas som om det gällde en utesluten telefonapparat). Fullstän- 5 dig gemensam hörbar ringning kan valfritt anordnas för vilken som helst av eller samtliga telefonapparater som delar på linjen. Kont- roll av linjen med avseende på anropstäckningsfunktioner finns endast möjlighet till för en därtill utsedd telefonapparat.
I pool ingående organ - knapp-åtkomst 10 Efter tryckning på en åtkomstknapp för i pool ingående organ och avlyftning av mikrotelefonen ansluts telefonapparatanvändaren till ett ledigt linjeorgan som hör till en gemensam uppsättning yttre linjer (t.ex. centralstationslinjer, FX-linjer eto.). De med de i pool ingående organens åtkomstknappar förknippade tillstândsoch 15 I-USB-lysdioderna kommer att lysa med fast sken, och telefonapparat- användaren kan fullborda anropet. Om det ej finns några lediga organ tillgängliga (indikering att organen är upptagna), kommer en använ- dares försök att initiera ett anrop helt enkelt att vägras och I-USE-indikeríngen kommer att släckas. En telefonapparat som behöver 20 knapp-åtkomst till ett flertal linje-pooler kan förses med en sepa- rat àtkomstknapp för var och en av de erforderliga poolerna. Varje linje-pool kan valfritt vara tilldelad en impulserings-acoesskod som möjliggör val av en ledig linje ur poolen genom impulsering av koden efter initiering på en systemâtkomstknapp. Aterbeställningston 25 kommer att ges tillbaka om inga linjer i den valda poolen är lediga.
Indikering av upptagna organ Genom detta särdrag hålls telefonapparatanvändaren informerad om tillgängligheten av godtyokliga av de lediga linjerna i en god- tyoklig grupp av i en pool ingående organ som är tillgängliga för 30 telefonapparaten medelst en knapp för åtkomst till i pool ingående organ. Tillståndslysdioden som är förknippad med en i pool ingående organ kommer att indikera upptaget så snart samtliga linjer inom den tillhörande poolen är upptagna liksom även när en linje i poolen är använd i en viss telefonapparat. °5 I pool ingående organ - åtkomst genom impulsering Vid val av en ledig systemâtkomstknapp och impulsering av de tillämpliga åtkomstkoderna (9 eller 10X) kommer en telefonapparat- användare att anslutas till en ledig linje som ingår i en gemensam pool av yttre linjer (t.ex. centralstationslinjer, FX-linjer etc.).
HO De status- och I-USE-lysdioder som är förknippade med systemàtkomst- 79053014: 12 knappen kommer att tändas, och telefonapparatanvändaren är oförhind- rad att fullborda anropet. Om inga lediga organ finns tillgängliga, kommer användarens försök att initiera ett anrop att vägras och âterbeställningston kommer att avges. Denna möjlighet är avsedd för 5 apparater utan knappsats och MET-apparater som ännu ej är försedda med någon knapp för i pool ingående organ.
Preferens för förstahandslinje Detta särdrag medför att telefonapparatanvändaren så snart han lyfter på mikrotelefonen ansluts till den linje som är utsedd till 10 förstahandslinjen. En telefonapparatanvändare kan omintetgöra denna preferens genom att på förhand välja en annan linje eller genom att trycka ned kvarhållningsknappen innan han lyfter mikrptelefonen. Om ringlinjepreferens även är i funktion på en given telefonapparat, kommer denna möjlighet att ges företräde. 15 Ringlinjepreferens För en telefonapparat vars mikrotelefon är pâlagd kommer detta särdrag automatiskt att medföra val av en linjeåtkomstknapp som har ett till telefonapparaten riktat anrop inställt. Om två eller flera linjer ringer samtidigt, ansluts telefonapparatanvändaren till den 20 linje som först började ringa. Om användaren önskar använda en annan linje, måste denna linje på förhand väljas innan mikrotelefonen avlyftes. Så snart telefonapparaten är i tillståndet “mikrotelefon avlyft", kommer ringsignalpreferens att slopas för varje därefter följande anrop till dess att telefonapparatanvändaren återgår till 25 tillståndet "mikrotelefon pålagd". Om ringningen upphör under det att telefonapparaten fortfarande är i tillståndet "mikrotelefon pålagd", återgår linjepreferensen till den option som är tillämpÄ lig - ingen linje eller förstahandslinjen.
Telefonapparatanrop-transport 30 Med hjälp av plus/minus-knappen kan vilken telefonapparatanvän- dare som helst transportera vilket samtal som helst till en godtyck- lig telefonapparat. Transport kan ske genom att man håller kvar det samtal man önskar transportera, ringer ett anrop till den önskade telefonapparaten, trycker på den knapp som är förknippad med det 35 kvarhållna samtalet och därefter lägger på mikrotelefonen. Alterna- tivt kan man genomföra en plus-operation direkt på den aktiva lin- jen, varefter den önskade abonnentens nummer kan impulseras. Ett samtal som transporteras från en telefonapparat till en annan och kvarlämnas i ringtillståndet under mer än 120 sekunder kommer att NO avslutas om den transporterande telefonapparaten ej längre är aktiv. 10 20 35 H0 7905301-3 13 Därigenom förhindras att ett ej övervakat transporterat samtal under obegränsad till belägger systemet och centralstationsorganen.
Anrop från telefonapparat till telefonapparat Detta särdrag gör det möjligt för en telefonapparatanvändare att direkt slå numren till andra telefonapparater utan hjälp av telefonist. Detta åstadkommes genom val av en ledig systemåtkomst- knapp och impulsering av den önskade telefonapparatens lokalkod.
Allmän beskrivning - exempel på konferenssamtal Man använder en elektronisk knappsatstelefon av det i fig. 2 visade slaget med ej läsande knappar. Två lysdioder är förknippade med varje knapp: en röd "I-USE"-lysdiod 212 för att indikera om telefonapparatens användare är aktiv genom en samtals-knapp och en grön tillstânds-lysdiod 211 för att ange tillståndet för det med knappen förknippade organet (t.ex. upptaget, ledigt etc.). En av knapparna är betecknad som plus/minus-knapp (+/-). Det behövs tvâ knappar för att aktivera en "+/-"-konferensoperation. Först trycker man på knappen "+/-" och därefter trycker man på en samtalsknapp för att tillfoga (+) eller avlägsna (-) det med knappen förknippade organet till resp. från ett befintligt samtal.
När man trycker på knappen "+/-" tänds denna knapps tillstånds- lysdiod så att den lyser med fast sken för att ange att "+/-"~funk- tionen är aktiverad, och nästa nedtryckning av en talknapp kommer att fullborda operationen. I två olika fall kommer emellertid ned- tryckningen av "+/-"-knappen att ignoreras, d.v.s. den gröna lysdio- den kommer ej att tändas. Dessa fall är 1) när telefonapparatens mikrotelefon är pålagd, eller 2) när ingen röd “I-USE"-lysdiod är tillslagen på telefonapparatens apparat. Båda dessa fall visar att telefonapparaten ej är aktiv i ett uppkopplat samtal. Eftersom "+/-"-operationen är avsedd att tillfoga eller avlägsna en eller flera deltagare till resp. från ett existerande samtal, bör ingen åtgärd vidtas om telefonapparaten ej är aktiv på någon linje.
Om efter det att "+/-"-knappen har nedtryckts och dess gröna tillståndslysdiod har tänts 1) telefonapparaten övergår till till- ståndet "mikrotelefon pàlagd", så kommer "+/-"-tíllståndslysdioden att släckas och "+/-"-operationen avslutas eller 2) en ledig tal- knapp (den gröna tillstàndslysdioden = frán) nedtryckes, så kommer en ny anropsinitiering att tillfogas till det uppkopplade samtal i vilket telefonapparaten har varit deltagare, eller 3) en ej ledig talknapp (den gröna tillstàndslysdioden lyser eller blinkar för att ange kvarhållníng) så kommer, om telefonapparaten ej var aktiv genom 10 15 20 25 30 35 H0 7905301-så 1H knappen (den röda "I-USE"-lysdioden var släckt) anropet "bakom" denna knapp att tillfogas till det existerande samtal i vilket telefonapparaten var deltagare, eller om telefonapparaten var aktiv i detta samtal (den röda "I-USE"-lysdioden var tänd) så kommer deltagarna "bakom" denna knapp att avlägsnas från det samtal i vilket telefonapparaten är aktiv, eller U) en icke-tal-knapp (t.ex. kvarhållningsknapp) nedtryckes, så kommer "+/-"-operationen att avslutas och den gröna tillstàndslysdíoden på "+/-"-knappen kommer att släekas.
Funktionen (U) är anordnad för att korrigera en oavsiktlig nedtryckning av "+/-"-knappen. För att till ett minimum nedbringa oavsiktlig "minus"-operation när en "minus"-begäran göres av tele- fonapparaten, kommer denna operation att vägras om den knapp som avlägsnandet gäller är den enda pâ vilken telefonapparaten är aktiv, ty telefonapparatanvändaren kan uppnå samma resultat, d.v.s. avslu- tande av samtalet, genom att helt enkelt lägga på míkrotelefonen.
Detaljerad beskrivning I tillstândsminnet (fig. 1, detalj 16) finns för varje knapp för varje telefonapparat följande information lagrad: ' (a) momentana tillståndet för varje lysdiod (till/från) av de båda med knappen ifråga förknippade lysdioderna. (b) långsiktstillståndet för varje lysdiod (inter- mittent ljus, blink, till, från). Detta kallas telefonapparatknapps- tillstånd (SBS) för tillståndslysdioden och Telefonapparat- knapp-I¿USE (SBI) för I-USE-lysdioden.
För varje telefonapparat finns dessutom en tillståndsminnes- plats för registrering av 1 (c) det senast detekterade momentana tillståndet för telefonapparatens klykomkopplare och knappar, (d) det önskade tillståndet för telefonapparatens tonringorgan (till/frân, volyminställning, frekvensinställning).
Processorn (fig. 1, enhet 45) tar periodiskt informationen i (b) och använder den till att uppdatera den momentana informationen i (a).
Periodiskt i avsökningscykeln tar processorn informationen i (a) och (d) och sammanställer den till ett enda långt meddelande för en enda telefonapparat i det format som MET-apparaten kräver. Dessa data överföres till MET med användning av datainterfaceorganet (fíg. 1, enhet H7), även kallat anpassningsorganet. MET återsänder till _processorn via anpassningsorganet det momentana tillståndet för 20 25 30 H0 7905301-3 15 klykkontakten och knapparna.
Nämnda återsända data jämföres med de i (c) ovan befintliga, och om skillnader föreligger registreras dessa i en tillfällig buffert för denna telefonapparat. Vid en annan tidpunkt kommer en annan processor, som kallas knapp-processor, att ta upp denna stimu- lus och åstadkomma att vederbörliga åtgärder initieras som svar på nämnda stimulus.
Så snart processorprogrammet önskar slå till eller slå ifrån en lysdiod på en MET eller bringa den att blinka eller lysa intermit- tent skriver den tillämpliga bitar i statusminnet enligt (b), och detta kommer automatiskt att ske som följd av de båda ovan beskrivna periodiska förloppen.
För varje knapp finns identifieringsinformation lagrad i över- sättningsminnet (H6-2 i fig. 1), SBID (telefonapparatknappidentifie- ring), för att identifiera knapptypen. Denna information kodas i numerisk form, exempelvis anger ett 1-värde en knapp för personlig linje och ett värde 2 en knapp för en i en pool ingående linje etc.
För en knapp av samtalstyp (exempelvis systemàtkomst, auto-in- terkommunikation, personlig linje, i pool ingående linje, anrops- täekning etc.) finns fyra möjliga tillstånd som visas för användaren medelst tillståndslysdioderna, nämligen upptagen (lysdioden visar fast sken), ledig (lysdioden är släckt) ringsignal (lysdioden ger intermittent sken) och kvarhållning (lysdioden ger blinkande sken).
Denna information lagras kodad i numerisk form i tillstånds- dataminnet (46-2 i fig. 1). För en knapp av icke-samtalstyp, exem- pelvis väntan pá meddelande, används samma dataformat, ehuru de giltiga tillstánden kan reduceras till två (upptagen och ledig).
Som ovan beskrivits är avsökningsrutinerna i systemet anordnade att detektera och rapportera en av MET-användaren utförd knappned- tryckning till ett buffertområde i avvaktan på behandling i prooess~ rutinen. När en sådan ändring behandlas i processrutinen kontrolle- ras först knappidentifieringsinformationen, SBID, som är lagrad i H6-2, och därefter kontrolleras knapptillstàndsinformationen, SBS, som är lagrad i H6-2. Processorn kan sålunda tolka knappnedtryck- ningen såsom en order given av en viss användare och använder till- lämpliga i 46-1 lagrade program för att behandla ändringen. Exempel- vis kommer ett knappval av (1) en ledig (ur SBS) knapp av samtalstyp (ur SBID) att ange anropsinitiering för vilken de tillhörande organen erfordras. (2) en ringande (ur SBS) knapp av samtalstyp (ur SBID) kommer 10 15 25 30 35 NO 7905301-3 16 att ange svar på ett ringande anrop.
Som ovan nämnts består "+/-"-operationen av två steg; (1) nedtryckning av "+/-"-knappen och (2) nedtryckning av en samtalsknapp. Det bör observeras att vad som är gemensamt för dessa tvâ steg är "nedtryckning av en knapp".
I det i fig. 1 visade processorstyrda systemet kommer en ned- tryckning av en knapp att avkännas av processorn genom databussen via anpassningseller interface-enheterna. Denna information uppsam- las av avsökningsrutinerna och obehandlade grunddata lagras i det för tillfälliga data avsedda omrâdet i direktaccessminnet (till- ståndsminnet),_som identifierar vilken knapp på vilken apparat som har nedtryckts. Senare i arbetscykeln inkallar processorn en tele- fonapparatknapp-processorsubrutin för att behandla dessa grunddata i enlighet med vad som beskrivits i det föregående.
Innan beskrivning lämnas över de detaljerade systemoperationer- na skall ett nytt begrepp förklaras, vilket införts för att förverk- liga konferensfunktionen, nämligen anropsgrupp. En anropsgrupp upprättas så snart ett nytt anrop ínitieras, antingen av en telefon- apparatínitíeríngsbegäran eller av en från centralstationen inkom- mande beläggníngsbegäran. Ett konferenssamtal är en samling av ett flertal anropsgrupper vilkas medlemmar är anslutna till samma länk, och konferensstyrningsoperationerna är operationer med manipulering av anropsgrupperna i enlighet med vad som kommer att framgå allt- eftersom de detaljerade systemoperationerna beskrivas.
Fig. 3 visar de delar av knapp-processorn som genomför "+/-"-operationen. I fig. 3 är två verksamheter märkta "Övr.". De avser processer som ej har att göra med "+/-"-funktionen och som sålunda i detta sammanhang kan lämnas utan avseende.
Fig. U visar den telefonapparatdatainformation som är erforder- lig för genomförande av “+/-"-operationen: (1) SS: Telefonapparattillstånd som anger om telefonappa- raten är i tillståndet "mikrotelefon pâlagd" eller "mikrotelefon avlyft samt om "+/-"-knappen är manövrerad eller ej.
Telefonapparatknapptillstånd som anger tillståndet för den gröna lysdiod som är förknippad med en (2) SBS: telefonapparatknapp.
Information om telefonapparatknapp "I-USE" vilken anger om lysdioden I-USE på en telefonapparatknapp är till eller frân. ' (3) sal: LT! 10 20 25 30 UO 7905301-3 17 (U) SBLP: Telefonapparatknapplänkpekare som lagrar det länknummer som är förknippat med en telefonappa- ratknapp. Den lagrar även anropsgruppnumret. (5) SBID Telefonapparatknappidentifíering som identifierar knapptilldelningen.
Informationen (1) - (H) ovan befinner sig i tillstándsdata, undet det att informationen (5) finns i identifieringsdata.
Som ovan nämnts är ett konferenssamtal en samling anropsgrupper vilkas medlemmar är anslutna till samma länk. Information om vilka organ som finns i en anropsgrupp och till vilka anropsgrupper de hör är lagrad i det med NLST betecknade tillstândsdataminnet enligt fig. 5. För varje länk finns det fem luckor eller fack, där 5 är högsta tillåtna antalet konferensdeltagare. Varje fack som är upptaget är reserverat för ett organ som är anslutet till denna länk. Den i facket lagrade informationen består av: (1) Identifieringsnumret för ett organ som identifierar organ- typen (telefonapparat, ledning etc.) och dennas unika inre index. (2) Den anropsgrupp till vilken organet hör.
Hänvisning göres till fig. 3. När telefonapparatanvändaren först trycker på knappen +/kommer knapp-processorn att fatta beslu- ten 1, 2 och 3 samt vidta åtgärden U för att ge styrningsprocessorn information för tillslagning av knappen +/-. När sedan en samtals- knapp nedtryckes, kommer den att gå vidare till en av aktiviteterna 14, 15 eller 16 för att fullborda "+/-"-operationen. I De beslut som mäste fattas är (A) Bestämning av huruvida knappen är en "+/-"-knapp (beslut 1).
Detta sker genom användning av identifieringstabellen SBID.
Dessutom, om "+/-"-knappen är utsedd som en bestämd knapp (exempel- vis är knappen 2 i ett visst kommunikationssystem alltid "+/-"-knap- pen), så erfordras endast knappnumret för bestämning av huruvida en knapp är "+/-"-knappen.
(B) Är +/tíllslagen (beslut 2, 9).
Detta sker genom att man använder tillstândsdata SS för att kontrollera om "+/-"-knappen har slagits till på en speciell tele- fonapparat.
(C) Är detta en kvarhållningsknapp eller en klykomkopplare (beslut 6).
Klykomkopplaren är tilldelad ett speciellt knappnummer. Kvar- hållningsknappen är tilldelad såsom en permanent knapp. Man kan 10 20- 25 30 35 HO 7905301-3 18 därför av knappnumret sluta sig till om en viss knapp är en kvar- hållningsknapp.
(D) Är I-USE tillslagen (beslut 11).
Detta sker genom användning av tillståndsdata SBI.
(E) Är- tiiiscánde: LEDIG (beslut 13).
Detta sker genom användning av tillståndsdata SBS.
(F) Är telefonapparaten aktiv i ett samtal (beslut 3).
För det första, telefonapparatens klykomkopplartillstånd finns tillgängligt i SS. Om telefonapparaten är i tillståndet "mikrotele- fon pálagd" är svaret nej. Om telefonapparaten är i tillståndet '"míkrotelefon avlyft", sökes I-USE-lysdiodinformationen SBI för denna telefonapparats samtliga knappar. Om någon av dessa är "på" är svaret ja.
(G) Är en av knapparna av samtalstyp (beslut 8).
Detta sker genom att man kontrollerar telefonapparatknappiden- tifíeringsdata SBID för motsvarande knapp. 7 (H) Är detta apparatens enda aktiva knapp (beslut 12).
Detta sker genom att man kontrollerar SBI-data för apparatens samtliga knappar för att se om det finns någon ytterligare vars I-USE-lysdiod är på.
De åtgärder som måste vidtagas är: f (A) Åtgärd 4: Slå till +/-.
Härigenom uppdateras tillståndsdata SS för ändring av telefonappa- rattíllstândet från +/FRÅN till +/TILL. Härigenom uppdateras dess- I utom SBS-tabellen för tíllslagning av den gröna tillstånds-lysdiod som är förknippad med knappen +/-.
(B) Åtgärderna 5, 7, 10: slå ifrån +/-.
Dessa åtgärder är motsatsen mot åtgärd Ä.
(C) Åtgärd 16: "Avlägsna" en knapp.
Den detaljerade proceduren för att genomföra denna åtgärd framgår av fig. 6 och kommer att beskrivas i det följande. Åtgärd 17 Ur tillståndsdata SBLP för den knapp som skall "avlägsnas" ...__ ___..__.._....._...,_...._....__..._. _... .__ identifieras det länknummer med vilket knappen är förknippad. Ur dessa data SBLP är det även möjligt att identifiera till vilken anropsgrupp på denna länk (i fortsättningen kallad länk Y) knappen hör. |___..,_,__. ___. _-. _-- “__ ___.. _.. kf; 10 20' 25 30 35 HO 7905301-3 19 Åtgärd 20A och beslut 20: Att koppla upp och prova slingan för att kontrollera de NLST- -data för länken Y vilka innehåller information om de till länken anslutna konferensdeltagarna.
Beslut 18: Hör ett visst organ till en viss SPUPD~ Informationen är tillgänglig i den i NLST lagrade gruppinforma- tionen. Åtgärd 19: Avlägsna ett organ från en länk.
Tre åtgärder ingår. (1) Koppla bort organet från länken (nätoperation). (2) Nollställ den information i NLST som är förknippad med organet. (3) Uppdatera organ-registreringen för att visa att organet ifråga ej längre är anslutet till länken (för en telefonapparat), radera samtliga telefonapparatregistreringar för en knapp som är förknippad med denna länk genom SBLP. Åtgärd 21; Slå ifrån belysningen för en knapp och radera dess tillståndsregistreringar.
Processrutinerna slår ifrån belysningen genom uppdatering av motsvarande tillståndsdata som är lagrade i SBS och SBI. Dessutom kommer denna knapps SBLP att raderas för att ange att den ej längre är ansluten till någon länk.
(D) Åtgärd 14: tillfoga en ny anropsinitiering.
Den detaljerade proceduren för denna åtgärd är sammanfattad i fig. 7 och beskrives i det följande. Åtgärd 22: tag reda på vilken länk telefon- apparaten för tillfället är ansluten till.
Detta sker genom att (1) man tar reda på vilken knapp telefonapparaten för tillfället är upptagen genom (d.v.s. vars I-USE-lysdíod är tillslagen).
Detta sker genom att man söker SBI-data för telefonapparatens samtliga knappar. (2) Efter det att knappnumret identifierats avfrâgar man denna knapps SBLP-data för att få reda på vilken länk denna knapp är ansluten till. Åtgärd 23: Prov betr. konferensbegränsning.
Konferensbegränsningarna är systemparametrar som väljs av konstruktörerna. Det kan exempelvis vara otillåtet att utföra konfe- renskoppling av personsökningsanrop. Den här illustrerade begräns- 10 15 20 25 30 35 HO 7905301-3 20 ningen är det maximala antalet konferensdeltagare som tíllâtes för ett konferenssamtal. Antalet konferensdeltagare kan bestämmas ur NLST-data. Sedan används antalet för att kontrollera huruvida till- fogande av det ytterligare organet (för initiering av nytt anrop) medför överskridande av tillåtna antalet konferensdeltagare. a Åtgärd 24: Avslâ begäran om utökning.
Denna "ignoreringsåtgärd" är tillfogad här för tydlighets skull. När utökningsbegäran avslås, kommer systemet ej att vidta någon åtgärd (belysningen av den knapp som skulle “tillfogas" för- blir t.ex. oförändrad). Åtgärd 25: tillfoga det organ som erford- ras för anropsinitiering till länken X.
Den typ av knapp som skall tillfogas identifieras först genom sina identifieringsdata som är lagrade i minnet SBID. Om knappen ifråga är en systemåtkomstknapp kommer ett initieringsregister att tillfogas till länken. Om den är en linjeknapp kommer en linje att tillfogas till länken. Ett nytt anropsgruppnummer kommer att tillde- las till denna nya anropsinitiering och den i NLST lagrade informa- tionen lagras i NLST tillsammans med de tillfogade organens unika identifíeringsnummer.
Tänd belysningen för den knapp som just tillfogats och upp- datera dess tillstândsregist- Åtgärd 26: reringar.
Denna åtgärd består i att man uppdaterar följande med den tillfogade knappen förknippade tillstándsminnesorgan. (1) SBI; för att slå till I-UsE. (2) SBS: för att indikera knapptill- ståndet (och därmed till- ståndslysdioden) upptagen. (3) SBLP; för att lagra ianknumr-at och gruppnumret för denna nya anropsinitiering. U (D) Åtgärd 15: tillfoga ett nytt anrop till det anrop som telefonapparaten för tillfället är anslutet till. 10 15 20 25 35 HO 7905301-3 21 De detaljerade förloppen är sammanfattade i fig. 8 och kommer att beskrivas i det följande: Åtgärd 27: Undersök med vilken länk den knapp är förknippad som skall tillfogas. Åtgärd 28: Samma som åtgärd 22. Åtgärd 29 och beslut 30: e Konferensbegränsningskontroll.
Ur den i NLST lagrade informationen tar processorn reda på hur många organ som är på länken X och hur många som är på länken Y och bestämmer om det maximalt tillåtna konferensdeltagarantalet kommer att överskridas.
Förflytta alla organ från länken Y till länken X.
Detta âstadkommes genom följande steg: (1) Uppkopplíng av en sökslinga för att lokalisera samtliga organ som är anslutna till länken Y: samma som Åtgärd 17. (2) Sök ett organ som är anslutet till länken Y ur NLST-data för länken v: Åtgärd 32: (a) anslut detta organ till länken X (nätorder). (b) lagra dess identifieringsnummer och anrops- gruppnumret i det NLST-register som är förknippat med länken X. (c) Uppdatera dess tillståndsuppgifter för att ange att det är anslutet till länken X istället för länken Y. För en telefon- apparat uppdateras alla SBLP-data som är förknippade med länken Y och den gamla anropsgruppen och ändra den så att de lagrar det nya länknumret X. Åtgärd 33: Slå till belysningen för den knapp som just tillfogats och uppdatera dess tillstånds- register: (1) SBS: Lagra I-USE-till-informationen (och slå därigenom till I-USE-lysdioden). (2) SBS: Lagra informationen för att ange till- ståndet att knappen är upptagen (och slå därmed till tillstànds-lysdioden). (3) SBLP: Denna information omhändertages av Åtgärd 32. 7905301-3 22 Det bör observeras att de ovan beskrivna anordningarna endast utgör belysande tillämpningsexempel på principerna för uppfinningen.
Många olika varianter kommer att vara uppenbara för en fackman utan att uppfinníngstanken eller ramen för uppfinningen frångås.

Claims (3)

7905301-3 23 Patentkrav
1. Konferenstelefonanordning vid ett kommunikationssystem som innefattar dels ett flertal telefonapparater, av vilka var och en har ett flertal knappar, och dels ett väljarnät som har ett flertal länkar och åtminstone ett terminalorgan, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen innefattar ett minne och en processor (Ä1, H4) vilka är anordnade att som svar på manövrering av en ledig-knapp koppla upp en kommunikationsväg till en nästföljande tillgänglig länk i nätet och att på denna länk koppla upp en kommunikationsväg till ett valt terminalorgan-(40), varvid minnet och processorn (41, HH, fig. 3: 1-15, rig. 4: rig. 7; 22-26) är anordnade att som svar på manövrering av en särskild knapp pà telefonapparaten åtföljd av manövrering av en ledig-knapp när telefonapparaten har en förbindel- seanslutning till en aktiv länk spärrar en kommunikationsväguppkopp- ling till en nästföljande ledig länk och i stället åstadkommer en kommunikationsväguppkoppling till den aktuella aktiva länken för âstadkommande av en konferensanslutníng mellan telefonapparaten, den för tillfället aktiva länken och det valda terminalorganet.
2. Anordning enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att minnet och processorn (H1, HH, fig. N: fig, 5: fig. 8: 27-33) är anordnade att som svar på manövrering av den speciella knappen åtföljd av manövrering av en knapp hörande till en aktiv länk till _vilken telefonapparaten ej har en kommunikationsväg för att kombine- ra den aktiva länken med varje annan aktiv länk till vilken telefon- apparaten för tillfället har en kommunikationsväg för àstadkommande av en konferensförbindelse mellan telefonapparaten, terminalorgan'på den aktiva länken och termínalorgan på den andra aktiva länken.
3. Anordning enligt kravet 1, klä n n e t e c k n a d av att minnet och processorn (H1, HU, fig. 4: fig. 5: fig. 6: 17-21) är anordnade att som svar på aktivering av den speciella knappen följd av manövrering av en knapp som är förknippad med terminalorgan som är aktiva på en länk till vilken telefonapparaten för tillfället har _en uppkopplad kommuníkationsväg koppla ned de med den sist manövre- rade knappen förknippade terminalorganen från den aktiva länken. _.--__....___-____
SE7905301A 1977-10-31 1979-06-15 Konferenstelefonanordning SE427790B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/847,216 US4150259A (en) 1977-10-31 1977-10-31 Communication system conferencing arrangement
PCT/US1978/000124 WO1979000253A1 (en) 1977-10-31 1978-10-26 Communication system conferencing arrangement

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7905301L SE7905301L (sv) 1979-06-15
SE427790B true SE427790B (sv) 1983-05-02

Family

ID=25300092

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7905301A SE427790B (sv) 1977-10-31 1979-06-15 Konferenstelefonanordning

Country Status (15)

Country Link
US (2) US4150259A (sv)
JP (1) JPS5920220B2 (sv)
BE (1) BE871657A (sv)
CA (1) CA1093194A (sv)
CH (1) CH646559A5 (sv)
DE (1) DE2857136C1 (sv)
ES (1) ES474718A1 (sv)
FR (1) FR2407624B1 (sv)
GB (1) GB2023969B (sv)
HK (1) HK40684A (sv)
IL (1) IL55880A (sv)
IT (1) IT1099860B (sv)
NL (1) NL189742C (sv)
SE (1) SE427790B (sv)
WO (1) WO1979000253A1 (sv)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0865723A (ja) * 1994-08-25 1996-03-08 Toshiba Corp 自動呼分配機能を備えたボタン電話装置
US4521879A (en) * 1977-11-25 1985-06-04 Klaus Gueldenpfennig Digital private branch exchange
US4317007A (en) * 1979-03-23 1982-02-23 Small World Exchange, Inc. Telephone-conferencing method and apparatus with monitor-only access
US4317960A (en) * 1979-03-23 1982-03-02 Small World Exchange, Inc. Telephone-conferencing and inquiry-handling apparatus and method
US4317961A (en) * 1979-03-23 1982-03-02 Small World Exchange, Inc. Telephone-conferencing apparatus and method
US4303804A (en) * 1979-03-23 1981-12-01 Small World Exchange, Inc. Telephone-conferencing apparatus and method having line location
US4305149A (en) * 1979-03-23 1981-12-08 Small World Exchange, Inc. Conferencing method and apparatus with multiplexed analog signals
US4295008A (en) * 1979-03-23 1981-10-13 Small World Exchange, Inc. Telephone-conferencing apparatus and method having response tallying
WO1980002095A1 (en) * 1979-03-23 1980-10-02 Small World Exchange Inc Telephone-conferencing apparatus and method
US4311878A (en) * 1979-07-02 1982-01-19 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Dialing interval transmission gating arrangement
CA1146245A (en) * 1980-05-16 1983-05-10 Patrick R. Beirne Keyless and indicatorless local telephone switching system
US4645872A (en) * 1982-04-01 1987-02-24 John Hopkins University Videophone network system
US4451705A (en) * 1982-05-28 1984-05-29 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Call completion circuit and method
US4455647A (en) * 1982-06-14 1984-06-19 Siemens Corporation Apparatus for establishing multi-address connections
CA1165842A (en) * 1982-10-25 1984-04-17 Vincent G. Leblanc Telephone conference bridge system
US4589107A (en) * 1982-11-30 1986-05-13 Itt Corporation Simultaneous voice and data communication and data base access in a switching system using a combined voice conference and data base processing module
US4539437A (en) * 1982-11-30 1985-09-03 At&T Bell Laboratories Stored program power control system for improving energy efficiency for telephone sets connected into a local telephone communications system
DE58904701D1 (de) * 1988-08-18 1993-07-22 Siemens Ag Verfahren zur durchfuehrung von konferenzverbindungen in einem rechner gesteuerten kommunikationssystem, insbesondere einem key-kommunikationssystem.
DE3901909A1 (de) * 1989-01-24 1990-07-26 Philips Patentverwaltung Schaltungsanordnung zur herstellung von konferenzverbindungen mit einer ringleitung
JPH0817421B2 (ja) * 1990-03-07 1996-02-21 日通工株式会社 ボタン電話装置
US6192254B1 (en) * 1992-02-28 2001-02-20 At&T Corporation Personal portable apparatus for use in completing a telephone call
US5452348A (en) * 1993-02-12 1995-09-19 Adams; David J. Automatic call distribution system with emergency conferencing and method
US20030185356A1 (en) 1993-03-12 2003-10-02 Telebuyer, Llc Commercial product telephonic routing system with mobile wireless and video vending capability
US6323894B1 (en) 1993-03-12 2001-11-27 Telebuyer, Llc Commercial product routing system with video vending capability
US5495284A (en) 1993-03-12 1996-02-27 Katz; Ronald A. Scheduling and processing system for telephone video communication
US5873032A (en) * 1994-04-28 1999-02-16 Metro One Telecommunications, Inc. Method and system for providing directory assistance services during attempt to complete customer or after call termination via an alphanumeric page
US5559876A (en) * 1995-09-01 1996-09-24 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Conferencing circuit, and associated method, for automatically conferencing subscriber units together in a telephonic conference
US5889844A (en) * 1995-12-19 1999-03-30 Hyundai Electronics Industries Co., Ltd. Conferencing method for telephone switch system
US6031903A (en) * 1996-12-16 2000-02-29 At&T Corp Method for expediting access to services on a switched communications network

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3530254A (en) * 1968-08-01 1970-09-22 Bell Telephone Labor Inc Executive conferencing system
US3665112A (en) * 1969-08-25 1972-05-23 North Electric Co Multi-line telephone set with switching capability
DE2311792C3 (de) * 1973-03-09 1975-08-07 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Verfahren für eine Fernsprechvermittlungsanlage mit als Vermittlungsplätze ausgebauten Teilnehmerstellen
US3909552A (en) * 1973-10-09 1975-09-30 Nitsuko Ltd Conference call circuit for use in a key telephone system
US3991279A (en) * 1975-05-23 1976-11-09 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Monobus interface circuit
US4046972A (en) * 1976-10-27 1977-09-06 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Key telephone station set circuit

Also Published As

Publication number Publication date
NL189742C (nl) 1993-07-01
GB2023969A (en) 1980-01-03
NL189742B (nl) 1993-02-01
CA1093194A (en) 1981-01-06
FR2407624B1 (fr) 1986-09-26
BE871657A (fr) 1979-02-15
HK40684A (en) 1984-05-18
CH646559A5 (de) 1984-11-30
WO1979000253A1 (en) 1979-05-17
GB2023969B (en) 1982-04-21
NL7810800A (nl) 1979-05-02
SE7905301L (sv) 1979-06-15
ES474718A1 (es) 1979-03-16
JPS5920220B2 (ja) 1984-05-11
DE2857136C1 (de) 1985-06-27
IT7829242A0 (it) 1978-10-30
FR2407624A1 (fr) 1979-05-25
JPS54500091A (sv) 1979-12-13
IL55880A0 (en) 1979-01-31
USRE31534E (en) 1984-03-06
IT1099860B (it) 1985-09-28
IL55880A (en) 1980-12-31
US4150259A (en) 1979-04-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE427790B (sv) Konferenstelefonanordning
US4451705A (en) Call completion circuit and method
SE427789B (sv) Anordning for overtagande av anrop
US4291199A (en) Communication system tracking arrangement
SE439226B (sv) Anropstransportanordning for anvendning i ett kommunikationssystem
US4109113A (en) Communication system optimized pooled line arrangement
US3665112A (en) Multi-line telephone set with switching capability
US2845492A (en) Key telephone system
US3530254A (en) Executive conferencing system
JP4396291B2 (ja) 交換機システム
CA1186039A (en) Arrangement for multiple custom calling
US2715158A (en) Signaling system
JPH04223647A (ja) 通信中着信通知方法
JPH02309757A (ja) 電話交換装置
KR100234087B1 (ko) 교환시스템의 그룹별 보류방법
JP4203695B2 (ja) 発呼者別内線呼出システム
JPS6342596A (ja) ボタン電話装置
JPH03274850A (ja) 構内交換機
JPH08251638A (ja) ダイヤルイン回線交換方式
JPH0541240U (ja) 電話機
KR20040094134A (ko) 등록된 발신자번호만 벨이 울리는 유선전화 단말장치
JPS626561A (ja) 機能電話装置
JPH0457450A (ja) 複数の電話回線における電話とその他通信との自動切替システム
JPH11136322A (ja) デジタル電話装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7905301-3

Effective date: 19891023

Format of ref document f/p: F