SE425870B - Anordning for avskrivning av kinematografisk film - Google Patents

Anordning for avskrivning av kinematografisk film

Info

Publication number
SE425870B
SE425870B SE8102410A SE8102410A SE425870B SE 425870 B SE425870 B SE 425870B SE 8102410 A SE8102410 A SE 8102410A SE 8102410 A SE8102410 A SE 8102410A SE 425870 B SE425870 B SE 425870B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
computer unit
film
frame
index
position data
Prior art date
Application number
SE8102410A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8102410L (sv
Inventor
Mas Dyfverman
Original Assignee
Dyfverman Tomas
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dyfverman Tomas filed Critical Dyfverman Tomas
Priority to SE8102410A priority Critical patent/SE425870B/sv
Priority to US06/365,982 priority patent/US4466714A/en
Priority to JP57062286A priority patent/JPS57178230A/ja
Priority to GB08210634A priority patent/GB2102139B/en
Priority to DE19823213961 priority patent/DE3213961A1/de
Publication of SE8102410L publication Critical patent/SE8102410L/xx
Publication of SE425870B publication Critical patent/SE425870B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03DAPPARATUS FOR PROCESSING EXPOSED PHOTOGRAPHIC MATERIALS; ACCESSORIES THEREFOR
    • G03D15/00Apparatus for treating processed material
    • G03D15/001Counting; Classifying; Marking
    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03BAPPARATUS OR ARRANGEMENTS FOR TAKING PHOTOGRAPHS OR FOR PROJECTING OR VIEWING THEM; APPARATUS OR ARRANGEMENTS EMPLOYING ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ACCESSORIES THEREFOR
    • G03B31/00Associated working of cameras or projectors with sound-recording or sound-reproducing means
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B27/00Editing; Indexing; Addressing; Timing or synchronising; Monitoring; Measuring tape travel
    • G11B27/02Editing, e.g. varying the order of information signals recorded on, or reproduced from, record carriers
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B5/00Recording by magnetisation or demagnetisation of a record carrier; Reproducing by magnetic means; Record carriers therefor
    • G11B5/62Record carriers characterised by the selection of the material
    • G11B5/633Record carriers characterised by the selection of the material of cinematographic films or slides with integral magnetic track

Description

_m 15 20 25 30 35 8102410-1 n arbetskopian. En liknande avskrivningsprocess kan emeller- tid även förekomma i andra sammanhang.
Avskrivningsarbete av ovan beskrivet slag har hit- tills utförts tillnärmelsevis helt manuellt, genom att man matar filmen mellan två fílmtallrikar över en underifrån belyst mattskiva, vid vilken man med hjälp av en lupp letar reda på de intressanta bildrutorna, dvs. vanligtvis den första och den sista rutan i varje scen, och med ledning av de närmast dessa bildrutor förefintliga fotnumren på filmen och genom räkning av antalet mellanliggande bild- rutor räknar fram en positionsuppgift i form av ett fot- nummer och ett antal plus- eller minusrutor för varje intressant bildruta och antecknar denna positionsuppgift i en lista. För bestämning av antalet mellanliggande rutor mellan en intressant bildruta och det närbelägna fot- numret användes därvid oftast en linjal, som är graderad i bildrutor och utefter vilken filmen lägges.
Det inses, att detta avskrivníngsarbete är ansträng- ande och tidsödande och behäftat med förhållandevis stor risk för fel. Med hänsyn till det mycket stora antalet scener i en film, vilket exempelvis ofta kan vara av stor- leksordningen l0 per filmminut, är det närmast oundvikligt, att åtminstone något eller några fel föreligger i avskriv- ningen, även om denna utförts av en erfaren och skicklig avskrivare. _ Man är väl medveten om detta, varför redigeringen av originalmaterialet, i det följande kallad original- klippningen men av fackfolk ofta något oegentligt och slarvigt även kallad negativklippning, ej utföres enbart i stället endast för att underlätta framplockningen av de olika på grundval av avskrivningen. Denna användes scenerna ur det omfattande originalmaterialet, medan den egentliga originalklippningen genomföras under ständig jämförelse med den redigerade arbetskopian i en s.k. synchronizer, så att det säkerställes, att originalklipp- ningen genomföres i exakt överensstämmelse med klippen i* den redigerade arbetskopian. Detta medför, att original- 10 l5 20 25 30 35 8102410-1 3 z klippningen blir förhållandevis tidsödande, Öch dessutom, att den redigerade arbetskopian ej blir tillgänglig för filmaren/producenten under hela den tid som åtgår för av- skrivning av filmen, originalklippningen och kontrollen av det färdigklippta originalet. Detta uppfattas som en allvarlig olägenhet. Denna olägenhet kan vara så stor, att producenten tvingas göra en extra arbetskopia av den fär- digredigerade arbetskopian, vilket medför avsevärda extra kostnader.
Vid originalklippningen vill man vidare ofta klippa s.k. färgprover omedelbart före eller efter varje scen.
Från avskrivningen framgår dock ej tydligt, var sådana färgprover utan risk kan klippas, eftersom de naturligtvis ej kan tagas från material, som skall användas i en senare scen.
Vid originalklippningen upptäckes också ofta, att filmklipparen vid redigeringen av arbetskopian glömt lämna erforderlig s.k. skarvmån vid varje klipp. Vid klippningen av arbetskopian användes nämligen ett skarv- ningssystem, som ej medför någon förlust av bildrutor, medan man vid originalklippningen använder en skarvnings- metod, som kräver flera bildrutor av varje scen än vad som ingår i arbetskopian. Ej heller detta kan lätt upp- täckas vid det hittills använda avskrivningsförfarandet utan upptäckas vanligen först vid originalklippningen, vid vilken bristen på erforderlig skarvmån ger upphov till besvärande problem.
Den färdígklippta arbetskopian kommer vanligen även att innehålla ett förhållandevis stort antal s.k. oavsikt- liga klipp, som ej skall beaktas vid originalklippningen och som därför redigeraren skall förse med en färgmärkning på arbetskopian, så att de ej tages med vid avskrivningen.
Glömmer redigeraren detta, vilket händer ibland, blir även dessa oavsiktliga klipp avskrivna, vilket kan ge upphov till svårigheter vid den efterföljande originalklíppningen. Ändamålet med föreliggande uppfinning är därför att åstadkomma en anordning för avskrivning av kinemato- grafisk film, som ...... ... ......-... ...... .-..«....... ..--,l.a....._..-_ ......... .. -H 8102410-1 10 15 20 25 30 35 väsentligen underlättar och påskyndar själva av- skrivningsarbetet, möjliggör en sådan noggrann och felfri avskrivning, att negativklippningen kan genomföras enbart på grundval av avskrivningen utan samtidig tillgång till den redige- rade arbetskopian, gör det möjligt att redan i samband med avskrivningen upptäcka, huruvida och i så fall var otillräcklig skarvmân finnes i den redigerade arbetskopian, gör det möjligt att redan i samband med avskriv- ningen fastställa, var ljusprover kan tas utan risk, och även gör det möjligt att vid avskrivningen upp- täcka oavsiktliga klipp, som ej blivit färgmärkta av redigeraren.
Anordningen enligt uppfinningen har de i de bifogade patentkraven angivna kännetecknen.
I det följande skall uppfinningen och dess fördelar närmare beskrivas i anslutning till bifogad ritning, vilken schematiskt och såsom exempel visar en utföringsform av en anordning enligt uppfinningen.
Den i ritningen visade anordningen enligt uppfin- ningen innefattar två filmspolarmar l och 2, på vilka film- tallrikar 3 och U kan monteras, så att en film 5 kan matas fram och tillbaka mellan de båda filmtallrikarna genom ett mellan spolarmarna monterat tandhjul 6 med tillhållare och positionsgivare. Till tandhjulet 6 är kopplad en elektrisk pulsgivare 7, som är anordnad att avge en sígnalpuls för varje bildruta som matas förbi indexläget vid tandhjulet och samtidigt indikera den aktuella matningsriktningen.
Signalerna från pulsgivaren 7 är tillförda en pulsräknare 8, som är av reversibel typ och räknar de tillförda pul- serna med beaktande av filmens matningsriktning, så att räkneinnehållet i räknaren 8 anger nettoantalet bildrutor som matats förbi tandhjulets 6 indexläge i en förutbestämd riktning, exempelvis från vänster till höger.
Vidare innefattar anordningen organ för visuell pre- sentation för operatören av det vid tandhjulets 6 indexläge befintliga avsnittet av fïmnn i förstorad skala. Vid det 10 15 20 25 30 35 8102410-1 5 visade utföringsexemplet innefattar dessa organ en liten TV-kamera 9 med en tillhörande monitor 10. Dessutom finnes erforderliga, ej närmare visade anordningar för belysning av nämnda filmavsnitt. I stället för en TV-kamera med moni- tor skulle man även kunna använda en rent optisk betrakt- ningsanordning, exempelvis en anordning liknande en indust- riell profilprojektor eller ett projektionsmikroskop med lämplig förstoring.
Anordningen innefattar ytterligare en datorenhet ll med ett tillhörande tangentbord 12 för inmatning av data -U. och arbetsinstruktioner till datorenheten, en skrivare 15 och en registreringsenhet 13 för uppteckníng av däli dator- enheten ll framställda avskrivningsinformationen på annan lämplig databärare, exempelvis flexskiva, magnetband, hål- remsa eller liknande. Datorenheten ll är vidare lämpligen försedd med en bildskärm lä på konventionellt sätt för pre- sentation av i datorn medelst tangentbordet 12 inmatade data och instruktioner. Räknaren 8 är ansluten till dator- enheten ll, så att denna har tillgång till det i räknaren förefintliga räkneinnehållet. Alternativt kan räknaren 8 ingå i datorenheten ll som en integrerad del av densamma.
Monitorn l0 och datorns bildskärm 1H anordnas lämpligen nära varandra, och kan eventuellt kombineras till en enhet, varigenom avskrivarens arbete underlättas.
Med hjälp av denna avskrivningsanordning genomförs avskrivningen på följande sätt: 1) Den första bildrutan i den första scenen på filmen matas fram till indexläget vid tandhjulet 6, vilket operatören lätt kan genomföra med ledning av bilden på monitorn 10. 2) Räkneverket 8 ställes in på ett förutbestämt utgångstal, "noll-ställes", och med hjälp av tangentbordet l2 tillföres datorn ll detta räknetal för den första scenens första bildruta. 3) Filmen matas fram via tandhjulet 6, tills det första fotnumret i den första scenen blir beläget vid indexläget, vilket kan observeras på monitorn 10. Opera- tören avläser fotnumret på monitorn 10 och matar in det- ...ß _.. at u..- 8102410-1 10 15 20 25 30 35 = 6 samma i datorn medelst tangentbordet 12 och instruerar genom nedtryckning av en instruktíonstangent i tangentbor- det 12 datorn ll att med ledning av detta fotnummer och det aktuella räkneinnehållet i räknaren 8 beräkna posi- tionsuppgiften, dvs. fotnummer och antalet plusrutor, eller minusrutor om detta föredrages, för den första bild- rutan i den första scenen. Det inses, att datorn enkelt kan genomföra denna beräkning, eftersom den redan ñån bör- jan medelst tangentbordet 12 tillförts information om intervallet, dvs. antalet bildrutor, mellan konsekutiva fotnummer på filmen. Datorn lagrar i sitt minne denna posi- tionsuppgift för den första scenens första bildruta.
U) Därefter matas filmen fram ytterligare, tills den sista bildrutan i den första scenen blir belägen vid tand- hjulets S indexläge. Genom nedtryckning av en instruktions- tangent i tangentbordet 12 instrueras datorn ll på nytt att beräkna positionsuppgiften, dvs. fotnumret och antalet plus- eller minusrutor, för denna sista bildruta i den första scenen på grundval av det aktuella räkneinnehållet i räkna- ren 8 och det tidigare inmatade fotnumret inom den den första scenen. Datorn ll lagrar denna positionsuppgift i sitt minne såsom tillhörande den sista bildrutan i den första scenen. il Mellan de ovan beskrivna förfarandestegen 3) och " 4) är det fördelaktigt att såsom ett extra förfarandesteg mata fram filmen till ett sådant läge, att ett annat fot- nummer i den första scenen än det första fotnumret blir beläget vid tandhjulets 6 indexläge, exempelvis det sißfa fotnumret i den första scenen, varjämte operatören medelst tangentbordet 12 i datorn ll matar in detta på monitorn 10 synliga fotnummer och instruerar datorn ll att jämföra detta inmatade fotnummer med ett fotnummer som datorn be- räknat på grundval av det aktuella räkneinnehållet i räknaren 8 och det första, från den första scenen inmatade fotnumret. Om överensstämmelse ej erhålles vid denna jäm- förelse, måste operatören ha begått ett fel vid inmat- ningen av något av fotnumren och datorn ll kan índikera detta på bildskärmen ln, så att operatören omedelbart kan 10 15 20 25 30 35 8102410-1 göra om avskrivningen av denna scen. Erhålles däremot överensstämmelse vid jämförelsen, föreligger mycket stor sannolikhet för att de inmatade fotnummervärdena varit korrekta. Det inses, att datorn ll mycket lätt kan genom- föra denna kontroll på grundval av uttrycket R2-Rl där Fl och P2 är de tvâ olika inmatade fotnumren från (P2-Fl) K = samma scen, Rl och R2 är de motsvarande räkneinnehållen i räknaren 8 och K är antalet bildrutor mellan konsekutiva fotnummer. fl Sedan på ovan beskrivet sätt den första scenen i filmen avskrivits, sker avskrivningen av den nästa, andra scenen, genom att de ovan angivna förfarandestegen 3) och U) upprepas för den andra scenen, liksom med fördel även det ovan beskrivna, mellanliggande kontrollsteget. Arbets- stegen l och 2 behöver naturligtvis ej upprepas, eftersom den första bildrutan i en scen alltid ligger l bildruta efter den sista bildrutan i den föregående scenen. _ Skulle någon scen vara så kort, att den ej innehåller något fotnummer, åtföljes arbetskopian av en anteckning från klipparen/redigeraren med positionsuppgift, dvs. fot- nummer och antalet plus- eller minusrutor, för en viss given bildruta, exempelvis den första, i denna scen, vil- ken uppgift avskrivaren matar in i datorn ll med använd- ning av tangentbordet l2. ' Sedan hela filmen arbetats igenom på ovan beskrivet sätt, kan datorn ll beordras att medelst skrivaren 15 skri- va ut en lista med positionsuppgifterna för samtliga sceners första och sista bildrutor eller att registrera dessa uppgifter på en lämplig annan databärare medelst registreringsenheten 13. Denna lista eller databärare kan därefter användas för originalklippningen av originalmate- rialet.
Det inses av det föregående, att avskrivningsarbetet blir avsevärt lättare och snabbare än med det tidigare använda manuella förfarandet och att avskrivningen med stor säkerhet kan förväntas bli exakt och felfri, så att _. .._.._____..._.. --...ø.-| s1oøå4i1of 1 10 15 20 25 30 35 den kan användas som ensamt underlag för originalklipp- ningen utan samtidig tillgång till arbetskopia. _ Det inses, att datorn ll förhållandevis enkelt kan programmeras att automatiskt upptäcka och slå larm om otill- räcklig skarvmån i arbetskopian, och likaledes att ange var färgprover kan tas utan risk.
Det inses viare, att datorn även lätt kan programme- ras att slå larm, om avskrivaren försöker skriva av ett s.k. oaviktligt klipp i arbetskopian.
Datorn kan även programmeras att efter avskriv- ningens slut meddela vilka avsnitt av originalmaterial som eventuellt förekommer i mer än en scen, så att man omedelbart kan beställa ytterligare kopior av dessa av- snitt att användas vid den efterföljande originalklipp- ningen.
Om den avskrivna arbetskopian skall användas för mot- svarande redigering av ett i form av videoband föreliggande material, vilket i stället för fotnummer är försett med en konsekutiv tidskod, kan datorn ll lätt programmeras att i avskrivningsresultatet även eller eventuellt endast med- taga videobandmaterialets tidskod för den första och den sista bildrutan i varje scen,¿genom att datorn ll före av- skrivningsarbetet tillföres information om den motsvarande tidskoden i videobandmaterialet för ett visst fotnummer i varje rulle av filmmaterialet. Härigenom kan datorn lätt översätta positionsangivelsen i form av fotnummer och § antalet plus- eller minusrutor för varje aktuell bildruta i filmmaterialet till tidskoden för samma bild i videoband- materialet.
Datorn ll kan även användas för många andra arbets- uppgifter, sâsom exempelvis att stansa en hâlremsa med in- formation om läget för varje klipp i arbetskopian uttryckt i antal rutor från filmens eller föregående scens början.
En sådan hâlremsa användes i många fall i filmlaboratorier för styrning av ljus~färg-växlingar i de maskiner som an- vändes för kopiering till film eller videoband.

Claims (3)

1. 8102410-1 Patentkrav l. Anordning för avskrivning av kinematografisk film, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar a) organ (l, 2, 3, 4, 6) för reversibel matning av filmen (5) förbi ett indexläge, 7 b) organ (7) kopplade till nämnda matningsorgan för alstring av elektriska signaler representerande varje för- bi indexläget matad bildruta och indikerande den aktuella matningsriktningen, c) räkneorgan (8) anordnade att under inverkan av nämnda elektriska signaler räkna nettoantalet bildrutor som matas förbi indexläget i en förutbestämd riktning, d) organ (9, 10) för visuell presentation för en operatör av det vid índexläget för tillfället befintliga filmavsnit- tet i förstorad form, och e) en till nämnda räkneorgan (8) ansluten datorenhet (ll) försedd med inläsningsorgan i form av ett tangentbord (12) varvid datorenheten är utformad att på grundval av en medelst tangentbordet inläst positionsuppgift för en vid ett givet tillfälle vid indexläget befintlig bildruta och räkneinnehållet i nämnda räkneorgan kunna beräkna po- sitionsuppgiften för en annan vid ett annat tillfälle vid indexläget befintlig bildruta och att lagra den beräknade positionsuppgiften i ett minne.
2. Anordning enligt krav 1, k ä n n e-t e c k n a d av att datorenheten (ll) är anordnad att kunna jämföra och fastställa överensstämmelse mellan den beräknade posi- tionsuppgiften för en vid indexläget befintlig bildruta och en medelst tangentbordet (12) inläst positionsuppgift för samma bildruta.
3. Anordning enligt krav l eller 2, k ä n n e t e c k - n a d av att datorenheten är anordnad att kunna registre- ra de för önskade bildrutor beräknade positionsuppgifterna på en databärare. N. Anordning enligt något av kraven l - 3, k ä n n e - t e c k n a d av att datorenheten (ll) är försedd med en _ .Af . L s1o241o-1 10 skrivare (15) för alfanumerisk utskrift av de för önskade bildrutor beräknade positionsuppgifterna, 5. Anordning enligt något av kraven 1 - H, k ä n n e - t e c k n a d av att nämnda organ för visuell presenta- tion av det vid indexläget befintliga filmavsnittet inne- fattar en TV-kamera (9) med tillhörande monitor (lp). 6. Anordning enligt något av kraven 1 - 5, k ä n n e - t e c k n a d av att datorenheten (ll) är försedd med en bildskärm (14) för visuell presentation av i datorenheten inlästa data och instruktioner.
SE8102410A 1981-04-14 1981-04-14 Anordning for avskrivning av kinematografisk film SE425870B (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8102410A SE425870B (sv) 1981-04-14 1981-04-14 Anordning for avskrivning av kinematografisk film
US06/365,982 US4466714A (en) 1981-04-14 1982-04-06 Apparatus for listing cinematographic film
JP57062286A JPS57178230A (en) 1981-04-14 1982-04-13 Movie film listing apparatus
GB08210634A GB2102139B (en) 1981-04-14 1982-04-13 Listing cinematographic film
DE19823213961 DE3213961A1 (de) 1981-04-14 1982-04-13 Vorrichtung zum auflisten eines kinematographischen films

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8102410A SE425870B (sv) 1981-04-14 1981-04-14 Anordning for avskrivning av kinematografisk film

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8102410L SE8102410L (sv) 1982-10-15
SE425870B true SE425870B (sv) 1982-11-15

Family

ID=20343597

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8102410A SE425870B (sv) 1981-04-14 1981-04-14 Anordning for avskrivning av kinematografisk film

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4466714A (sv)
JP (1) JPS57178230A (sv)
DE (1) DE3213961A1 (sv)
GB (1) GB2102139B (sv)
SE (1) SE425870B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987007070A1 (en) * 1986-05-12 1987-11-19 Tomas Dyfverman Apparatus for logging edited video recordings

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4576455A (en) * 1984-02-10 1986-03-18 Panavision, Inc. Dual motor reversible drive film magazine
GB8505979D0 (en) * 1985-03-08 1985-04-11 British Broadcasting Corp Film editing
FR2610736B3 (fr) * 1987-02-06 1989-02-10 App Telecommandes Ste F Procede et dispositif pour l'enregistrement, a grande vitesse, d'images et d'informations associees aux images
DE19629189C2 (de) * 1996-07-19 1999-07-15 Eveline Finkenzeller Verfahren und Vorrichtung zur Synchronisation des Auslesens von Bilddaten
US6735338B1 (en) * 1999-06-30 2004-05-11 Realnetworks, Inc. System and method for generating video frames and detecting text
US6760378B1 (en) * 1999-06-30 2004-07-06 Realnetworks, Inc. System and method for generating video frames and correcting motion
US6765964B1 (en) 2000-12-06 2004-07-20 Realnetworks, Inc. System and method for intracoding video data
US9654792B2 (en) 2009-07-03 2017-05-16 Intel Corporation Methods and systems for motion vector derivation at a video decoder

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT247151B (de) * 1964-03-10 1966-05-25 Eumig Vorrichtung für ein Tonfilmgerät
US4086836A (en) * 1977-02-10 1978-05-02 Pako Corporation Multiple frame projector for TV viewing system
DE2717688C3 (de) * 1977-04-21 1981-01-29 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Vorrichtung zum szenengerechten Aufspielen von Tonaufzeichnungen auf die Tonspur eines Tonfilms
DE2717912C3 (de) * 1977-04-22 1984-01-05 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Vorrichtung zum szenengerechten Aufspielen von Tonaufzeichnungen auf die Tonspur eines Tonfilms
DE2754123A1 (de) * 1977-12-05 1979-06-07 Agfa Gevaert Ag Filmbetrachtungs- und -schneidegeraet
US4283621B1 (en) * 1979-12-14 1993-05-18 Minnesota Mining And Manufacturing Company Apparatus and method of storing and retrieving information

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1987007070A1 (en) * 1986-05-12 1987-11-19 Tomas Dyfverman Apparatus for logging edited video recordings

Also Published As

Publication number Publication date
SE8102410L (sv) 1982-10-15
GB2102139B (en) 1985-08-14
US4466714A (en) 1984-08-21
GB2102139A (en) 1983-01-26
DE3213961C2 (sv) 1991-05-29
DE3213961A1 (de) 1982-11-04
JPS57178230A (en) 1982-11-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5274418A (en) Image processing system
US4862200A (en) Automated photographic apparatus
CN1017660B (zh) 摄影系统中记录和应用曝光数据的方法和装置
EP0246799A1 (en) Digitally encoded alpha-numeric projector slide and systems for using the same
US4432637A (en) Apparatus for the preparation of sections of photographic film for passage through a continuous printer, particularly for processing of photographic print reorders
US4441807A (en) Photographic printing system including an improved masking card
SE425870B (sv) Anordning for avskrivning av kinematografisk film
US3700320A (en) Automatic searching system
EP0827016A2 (en) Method and apparatus for producing photographic prints with indicia thereon for the presence of associated sound information
CN1046388C (zh) 带有采用胶片上专用磁道的胶片-录象转换器
US2846932A (en) Photographic type composition
US20070239795A1 (en) File management apparatus
US3344534A (en) Teaching apparatus
DE2417547C3 (de) Verfahren und Vorrichtung zum automatischen Aufsuchen einer gewünschten Stelle auf einem Rollfilm
SE425873B (sv) Forfarande for redigering av kinematografiskt bildmaterial
US20050168781A1 (en) Photographic printing system and method of making photographic print
US3935434A (en) Printer control
US4616126A (en) Information retrieval system
EP0935877B1 (de) Verfahren und vorrichtung zur herstellung von positivbildern
US3277778A (en) Microfilm image retrieval system
JPH08179429A (ja) フィルムビュアー
Tressel et al. Advanced film-TV production techniques. Part III, Animation, editing
JPS61182169A (ja) 画像検索方式
Lovick et al. Scene-change cuing in motion-picture printing
JPH0210929B2 (sv)

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8102410-1

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8102410-1

Format of ref document f/p: F