SE1200261A1 - Förfarande och arrangemang vid en motorsåg - Google Patents

Förfarande och arrangemang vid en motorsåg Download PDF

Info

Publication number
SE1200261A1
SE1200261A1 SE1200261A SE1200261A SE1200261A1 SE 1200261 A1 SE1200261 A1 SE 1200261A1 SE 1200261 A SE1200261 A SE 1200261A SE 1200261 A SE1200261 A SE 1200261A SE 1200261 A1 SE1200261 A1 SE 1200261A1
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
arrangement
saw
saw blade
drive motor
clamping
Prior art date
Application number
SE1200261A
Other languages
English (en)
Other versions
SE536987C2 (sv
Inventor
John Peter Soerell
Kurt Gunnar Falk
Original Assignee
Jps Teknik Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jps Teknik Ab filed Critical Jps Teknik Ab
Priority to SE1200261A priority Critical patent/SE536987C2/sv
Priority to CA2896124A priority patent/CA2896124C/en
Priority to BR112014027485A priority patent/BR112014027485A2/pt
Priority to EP13784375.1A priority patent/EP2844060B1/en
Priority to US14/398,540 priority patent/US10328599B2/en
Priority to PCT/SE2013/000061 priority patent/WO2013165294A1/en
Publication of SE1200261A1 publication Critical patent/SE1200261A1/sv
Publication of SE536987C2 publication Critical patent/SE536987C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/091Sawing apparatus specially adapted for felling trees
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B17/00Chain saws; Equipment therefor
    • B27B17/02Chain saws equipped with guide bar

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Sawing (AREA)

Abstract

32 SÅMMANDRÅG Föreliggande uppfinning omfattar ett förfarande och ett arrangemang för att vid enmotorsåg, i form av ett motorsågsarrangemang (”A”), med ett, till en motorsågs driv-motorenhet (1) anpassat, sågsvärdsarrangemang (2), där nämnda drivmotorenhet(1) med sitt chassi (1a) innefattar en drivmotor (3), vars roterbara axel (3a) är an-passad att uppbära en drivskiva (4), såsom ett, kring periferin (4”) orienterat, tand-hjul (4a), kring vilket en andel (5a) av en ändlös sågkedja (5) är anpassad att löpa,och vilken sågkedja (5) ävenledes är anpassad att med övriga andelar löpa längssågsvärdsarrangemanget (2) och dess sågsvärd (21) och längs frånriktade sidokan-ter tilldelade spår (2a', 2b') Uppfinningen anvisar att ett samordnat arrangemanget (7), tillordnat en stödplatta(7a) och en klämplatta (7b) för ett fastklämmande av ett mellanliggande sågsvärdsinre ändområde (2d), föres till ett inaktiverbart läge, där klämplattan (7b) och/ellerändområdet (2d), inom en första rörelsemod, kan förskjutas i en riktning från stöd-plattan (7a) och, inom en andra rörelsemod, låta förskjuta nämnda ändområde (2d)och sågsvärdet (21) längs ett sågsvärdet tillordnat plan ("P") och ut ur det inaktive-rade samordnade arrangemanget (7). Det föreslås att Figur 9 bilägges sammandraget vid publiceringen.

Description

Mera speciellt avser föreliggande uppfinning att få en tillämpning vid en motorsåg där nämnda drivmotorenhet med sitt chassi innefattar en drivmotor, vars roterbara axel är anpassad att uppbära en drivskiva, såsom ett, kring drivskivans periferi med tänder försett, tandhjul kring vilket en andel av en ändlös sågkedja är anpassad att löpa, och vilken sågkedja ävenledes är anpassad att med övriga andelar löpa längs sågsvärdet, för att skapa ett sågsvärdsarrangemang, där sågkedjans andelar skall löpa längs, sågsvärdet frånriktade sidokanter, tilldelade spår samt en, sågsvärdets andra (yttre) ändparti eller ändområde tilldelad, av sågkedjans translationsrörelse driven, omlänkningsskíva, såsom ett tandhjul eller liknande.
Föreliggande uppfinning bygger på ett motorsågsarrangemang med sin drivmotor- enhet anpassad att uppbära sågsvärdsarrangemanget via det, för en fastklämning av sågsvärdet mot chassiet anpassade samordnande arrangemanget, och vilket ar- rangemang är anpassat att kunna intaga ett aktiverbart läge, där det till drivmotor- enheten ingående chassiet blir fast relaterat till sågsvärdet inom sågsvärdsarrange- manget eller ett inaktiverbart läge, där drivmotorenhetens chassi blir löst och fritt relaterat till sågsvärdsarrangemanget och dess sågsvärd. l detta inaktiverbara läge, genom en relativrörelse i en riktning anslutande sig till ett plan genom sågsvärdet, skall sågsvärdet förskjutas från drivmotorenheten och dess chassi, för att därigenom låta frilägga från drivmotorenheten och dess chassi nämn- da sågsvärd och därvid anvisa, under det angivna inaktiverbara läget, ett handlings- mönster för ett avlägsnande av sågsvärdet från chassiet, där nämnda arrangemang bringats till det inaktiverbara läget, genom att lossgöra ett fastklämmande medel och under detta inaktiverade läge för arrangemanget låta lossgöra nämnda sågked- ja från sågsvärdet och dess omlänkningsskiva samt låta förskjuta sågsvärdet med dess drivmotortillvända ena, dess inre, ändområde längs att sågsvärdet tillordnat, genom sidokanterna för sågsvärdet orienterat, plan och ut ur det inaktiverade läget för arrangemanget.
I den efterföljande beskrivningen över uppfinningen har följande definitioner med fördel kommit till en användning: lO Motorsåg omfattar en drivmotorenhet, som över ett aktiverat ”samordnat arran- gemang” fast låter uppbära ett sågsvärdsarrangemang, med en sträckt sågkedja.
Drivmotorenhet avser att omfatta ett chassi och en drivmotor, och med en till chassiet förankrad stödplatta ingående i ett fastklämmande eller samordnat arran- gemang.
Sågsvärdsarrangemang avser att omfatta ett sågsvärd, med en monterad såg- kedja löpande längs sidokanterna för sågsvärdet och där sågkedjan är styrd av längs sågsvärdets frânriktade sidokanter orienterade spår, och där sågsvärdet uppvisar en omlänkningsskiva, inom sågsvärdets andra eller yttre ändområde.
Sågsvärd avser en enhet där dess, andra. dess yttre, ändområde uppbär en om- länkningsskiva och dess första, dess inre, mot drivmotorenheten tillvända, ändom- råde är format för en samverkan med ett, för en fastklämning av sågsvärdet mot chassiet anpassat och samordnat arrangemang.
Fastklämmande arrangemang (eller samordnat arrangemang) bygger på utnytt- jandet av en till drivmotorenhetens chassi relaterad stödplatta och en därmed sam- ordnad klämplatta, avsedda att i ett aktiverbart läge kunna klämmande samverka med och uppbära sågsvärdets mot drivmotorenheten vettande första, dess inre, ändområde genom att aktivera ett mellan klämplattan mot stödplattan verksamt klämmande medel, och i ett inaktiverbart läge lossgöra den klämmande samverkan.
Fastklämmande enhet bygger på en enhet som är avsedd att kunna fastklämma det inre området för sågsvärdet med hjälp av en rörlig kämplatta verksam mot en fast stödplatta och under ett utnyttjande av ett klämmande medel, sträckande sig genom ett eller två hål eller urtagningar i klämplattan och i ett inaktiverat läge låta lossgöra klämplattan..
Klämmande medel är anpassat att med en gänga samverka med stödplattan och fritt få passera genom klämplattan och består vanligtvis av en gängad bult eller en mot gängan svarande mutter.
Sågkedjan mot sågsvärdet sträckande (eller slackande) medel är avsett att låta förskjuta sågsvärdsarrangemanget från drivmotorenheten och spärra sågsvärdsar- rangemanget relativt drivmotorenhetens chassi. Detta medel är fram och åter för- skjutbart anordnat för att sträcka eller slacka sågkedjan.
Samordnat arrangemang avser ett fastlämmande (lossgörande) arrangemang som i ett aktiverat läge kan fast fasthålla drivmotorenheten och sågsvärdsarrange- manget.
De i det efterföljande närmare visade och beskrivna utföringsformerna låter kom- binera det fastklämmande arrangemanget med det sågkedjan mot sågsvärdet sträckande (eller slackande) medlet, genom att med hjälp av ett kolv-cylinder-arran- gemang låta påverka en, för sågsvärdets inre ändområde avsedd, stödplatta i en fram och åter riktad rörelse, orienterad i ett sågsvärdet tilldelat plan (”P").
När det gäller kända motorsågsarrangemang och deras drivmotorenheter och till dessa applicerbara och fästbara alternativt frånskiljbara sågsvärdsarrangemang är det praktiskt att låta uppdela dessa i två kategorier i beroende av deras tillämpnin- gar, såsom i på för hand handmanövrerbara motorsågar, med enkla drivmotoren- heter och enkla sågsvärdsarrangemang, och i på fordonstillhöriga och fjärrmanöv- rerbara motorsågar, med kraftigare drivmotorenheter och kraftigare sågsvärdsar- fangemang.
Föreliggande uppfinning avser i första hand att få en tillämpning vid fordonstillhöriga och fjärrmanövrerbara och fjärrstyrda motorsågsarrangemang, där det aktuella for- donet kan ha tilldelats formen av ett skördaraggregat.
Detta fastklämmande arrangemang och/eller den fastklämmande enheten kan även intaga ett inaktiverbart läge, där sågsvärdsarrangemanget blir löst relaterat till driv- motorenhetens chassi och sågsvärdet kan därvid föras mot och till ett inre läge där sågkedjan kan bringar ur en samverkan med sågsvärdet och i detta inre läge låta, genom en förskjutningsrörelse för sågsvärdet, avlägsna sågsvärdet från drivmotor- enhetens chassitillordnade stödplatta.
Vid motorsågar eller motorsågsarrangemang av ovan angiven beskaffenhet är det tidigare känt att till drivmotorenheten relatera ett sågkedjan mot sågsvärdet sträck- ande medel och vilket medel, vid ett inaktivt läge för det fastklämmande arrange- manget, kan pressande förskjuta sågsvärdet med samordnad sågkejda från driv- motorenheten, med hjälp av en eller flera metallpinnar (såsom 6 mm i diameter) och därvid sträcka sågkedjan.
Det är tidigare känt, speciellt vid skördaraggregat, att åtgärder vidtagits för att snabbt kunna påverka det sågsvärdet fastklämmande arrangemanget från ett aktivt (fastklämmande) läge till ett inaktivt (lossgjort) läge eller vice versa, i en avsikt att lossgöra sågsvärdet och/eller i ett bortmonterat läge för sågkedjan låta vända såg- svärdet eller byta ut det till ett nytt sågsvärd.
Det har även noterats att speciellt sågsvärdets, mot drivmotorenheten vettande ändparti eller ändområde, det ena eller det inre ändområdet, och inom det fastkläm- mande arrangemanget ger upphov till höga och koncentrerade kraft- och vridpåkän- ningar, när sågsvärdsarrangemangets fria ändområde utsättes för ett kraftigt och/ eller kortvarigt högt vrid- eller böjmoment verksamt inom ett sågsvärdet tillord- nat plan.
Speciellt om detta inre ändområde är format med en lång centralt orienterad slits för en samverkan med arrangemangets stödplatta och klämplatta, så har det visat sig att det pålagda vridmomentet ”M” kan ge upphov till en plastisk deformering inom detta inre ändområde, jämför här med den efterföljande figuren 12. Sågsvärdets inre ändområde skall således klämmande, och utan vridfiktion, verka mellan stöd- ytan och klämytan.
UPPFINNINGENS BAKGRUND Metoder, arrangemang och konstruktioner relaterade till ovan angivet tekniskt områ- de och med en funktion och en beskaffenhet som uppfyller ställda krav är tidigare kända i ett flertal olika utföringsformer.
Sålunda kan nämnas att skördaraggregat av hithörande slag och som uppbär en drivmotorenhet och till vilken enhet är lätt applicerbart och lätt skiljbart, via ett fast- klämmande arrangemang, ett sågsvärdsarrangemang, med sin ändlösa sågkedja anpassad att sträcka sig mellan en drivmotorenheten tillhörig drivskiva, vanligtvis formad som ett tandhjul, och längs och kring sågsvärdsarrangemangets sågsvärd.
Drivmotorenheten omfattar bl.a. ett sågkedjan mot sågsvärdet sträckande (eller sla- kande) medel för att, via ett separat eller integrerat fastklämmande arrangemang, fästa (och lossgöra) drivmotorenheten till och från sågsvärdsarrangemanget och i ett delvis lossgjort tillstånd för medlet tillåta en begränsad förskjutningsrörelse av sågsvärdet i förhållande till drivmotorenheten, vanligtvis för en sträckning av såg- kedjan, och att via en efterföljande ytterligare påverkan av det fastklämmande ar- rangemanget låta tilldelad ett klämmande medel ett fästande, via en mekanisk klämverkan, av sågsvärdsarrangemanget till drivmotorenheten eller vice versa under en sträckt sågkedja.
Motorsågar och motorsågsarrangemang av hithörande slag är som regel drivna av en, under ett hydrauliskt övertryck satt, hydraulkrets, som via styrbara hydraulventi- ler kan mata en, av ett hydrauliskt tryck driven, drivmotor inom drivmotorenheten med ett reglerbart hydraulflöde och det hydraultryck den kräver för att alstra det erforderliga effektbehovet, så att en sådan motorsåg skall kunna drivas under mer eller mindre maximerade förhållanden.
Sådana maximerade förhållanden är väl utvecklade inom branschen för skogsav- verkning, där dessa förhållanden hänför sig bl.a. till att låta driva sågkedjan under en maximerad translationsrörelse, såsom 40 m/sek. och låta reglera anliggnings- tryckets mellan sågkedjans skärande tänder och ett för kapning avsett trämaterial, främst i form av stockar och timmer, och där ett anpassat anliggningstryck och skär- kapacitet kan styras av drivmotorns momentana varvtal, och att låta välja diameter och antalet kuggar för det av drivmotorenheten drivna tandhjulet, som skall drivas av en hydraulmotor och att låta välja storleken för drivmotorns volym och därmed dess, av den maximerade translationsrörelsen beroende, varvtal.
Såsom ett exempel på teknikens bakgrund och det tekniska område till vilket före- liggande uppfinningen hänför sig, vad gäller motorsågar i allmänhet och motorsågs- arrangemang eller enheter i synnerhet, kan nämnas förekomsten av ett fastkläm- mande arrangemang eller en enhet, mellan en drivmotorenhet och ett till drivmotor- enheten anpassbart sågsvärdsarrangemang, och vilka två enheter är fast men lätt löstagbart fästade till varandra via nämnda fastklämmande arrangemang och dess klämmande medel.
Såsom ett exempel på teknikens bakgrund och det tekniska område, till vilket upp- finningen hänför sig, kan nämnas det sågsvärdsfastklämmande arrangemanget med en speciell form för sågsvärdets mot drivmotorenheten vettande inre ändom- råde, visat och beskrivet i den europeiska patentpublikationen EP 0 993 767 B1.
Här visas och beskrives ett motorsågsarrangemang med en utformning där nämnda sågsvärds inre ändområde, (enligt den efterföljande Figuren 12), inte bara är format med en central slits (40), som sträcker sig ett stycke in över sågsvärdet, motsvaran- de den kända tekniken (enligt Figur 2), utan är också format med två sidoorientera- de styrhål eller slitsar, för att anpassa en vald sträckning av sågkedjan längs såg- svärdet, via ett sågkedjan och sågsvärdet sträckande arrangemang, genom att dels låta förflytta dessa slitsar mot kantytan för sågsvärdet och dessutom låta forma des- sa slitsars centrumlinjer så att dessa ansluter sig till riktningen för den centrala sli- tsens centrumlinje och med slitsarna mynnande ut symmetriskt i nämnda kantyta.
En stödplatta och en klämplatta är här formade för att täcka enbart en del av den centrala slitsen.
Till teknikens tidigare ståndpunkt hör också de åtgärder som krävs för att snabbt kunna inaktivera det fastklämmande arrangemanget och utan sågkedja låta loss- göra och vända eller utbyta ett sågsvärd mot ett annat, alternativt i samband där- med initialt låta byta en utnyttjad sågkedja och/eller ett sågsvärd mot en ny sådan.
Det har också föreslagits olika fastklämmande arrangemang som fått en sådan utformning att ett utbyte av ett sågsvärdsarrangemang och/eller ett sågsvärd kan ske med enkla medel och utan lösa detaljer, som under en utbytessekvens kan tappas bort i svår terräng och/eller snö.
Det har även föreslagits olika fastklämmande arrangemang som i ett inaktiverbart läge kommer att kunna erbjuda en sågsvärdsrörelse i en riktning från drivmotoren- heten, dess chassi och längs sågsvärdets plan och stödplattan.
Det har även föreslagits en manuell påverkan av det fastklämmande arrangeman- get till inaktiverbara, alternativt aktiverbara, lägen under det att det fastklämmande arrangemanget kan tjäna som ett sågkedjan mot sågsvärdet sträckande medel.
REDoGöRELsE FÖR FöREL/GGANDE uPPFrNrvrNG TEKNISK T PROBLEM Beaktas den omständigheten att de tekniska överväganden som en fackman inom hithörande tekniskt område måste göra för att kunna erbjuda en lösning på ett eller fler ställda tekniska problem är dels initialt en nödvändig insikt i de åtgärder och/el- ler den sekvens av åtgärder som skall vidtagas dels ett nödvändigt val av det eller de medel som erfordras så torde, med anledning härav, de efterföljande tekniska problemen vara relevanta vid frambringandet av föreliggande uppfinningsföremål.
Under beaktande av teknikens tidigare ståndpunkt, såsom den beskrivits ovan, tor- de det därför få ses som ett tekniskt problem att kunna anvisa ett förfarande och ett arrangemang och därvid kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknippade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att vid ett förfarande, i enlighet med ingressen till patentkravet 1, och vid ettarrangemang vid en motorsåg, i enlighet med ingressen till patentkravet 3, låta anvisa förekoms- ten av ett sågsvärdet fastklämmande arrangemang, med en undre stödplatta, en övre klämplatta och ett däremellan sig sträckande klämmande medel, så att såg- svärdet och speciellt dess drivmotorenhetstillordnade chassi kan samverka fast med drivmotorenheten och där arrangemanget snabbt kan bringas från ett aktivt till ett inaktivt läge eller vice versa och i övrigt vara anpassat att kunna upptaga och motstå böjningspåkänningar inom sågsvärdets ena, dess inre, ändparti och härrö- rande från ett vridmoment initierat inom sågsvärdets andra, dess fria, ändområde, såsom under drift via en kapningsprocess.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang, för att låta föra ett sågsvärd ut ur en samverkan med det fastklämmande arrangemanget, där, det samordnande arrangemanget tillordnade, stödplattan och klämplattan för et fastklämmandeav ett mellanliggande sågsvärds inre ändområde skall föras till ett inaktiverbart läge, där klämplattan och/eller ändområdet, inom en första rörelsemod, kan förskjutas i en riktning från stödplattan och, inom en andra rörelsemod, kan förskjuta nämnda lO ändområde och sågsvärdet längs ett sågsvärdet tillordnat plan och ut ur det inaktiverade samordnade arrangemanget.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett sågkedjan mot sågsvärdet sträckande arrangemang som en till drivmotorenhetens chassi relaterad fram och åter förskjutbart anordnad stödplatta inom det fastklämmande arrangemanget, och därmed låta bredden för stödplattan i första hand få tjäna som en böjningskrafter och/eller -påkänningar, från sågsvärds- arrangemangets fria ändområde genom statisk friktion, upptagande enhet.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta välja, vid ett förfarande och ett arrangemang, en till chassiet fast relate- rad och förankrad stödplatta för arrangemanget alternativt en kämplatta med två korta utåtriktade (såsom sidoriktade, uppåtriktade eller nedåtriktade) utsprång eller nabbar, anpassade för en samverkan med var sina av sågsvärdet tillordnade peri- fera urtagningar och ett mellan utsprången format klämmande medel, såsom en bult eller en mutter med en tillordnad skruvgänga, som vid ett aktiverat läge i första hand låter fasthålla sågsvärdet mot stödplattan.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett arrangemang relaterat till ett motorsågsarrangemang, enligt in- gressen till patentkravet 3, där ett fastklämmande arrangemang med ett klämmande medel och med en däri ingående för sågsvärdet fastklämmande anpassad stödplat- ta, eller liknande, kan få vara anpassat att kunna förskjutas, initialt under ett inakti- verat läge för arrangemanget, ett valt avstånd, såsom överstigande en vald tjocklek för sågsvärdet, att sågsvärdets, mot drivmotorenheten tillvända, inre åndparti eller - område och/eller klämplattan initialt, inom en första rörelsemod, är anordnad att kunna förskjutas i en första riktning från stödplattan och att sågsvärdet, inom en efterföljande andra rörelsemod, är anpassat för att kunna förskjutas längs det såg- svärdet tilldelade planet och ut ur det inaktiverade arrangemanget.
Mera speciellt är det fråga om att det samordnande arrangemanget skall vara till- ordnat en stödplatta och en klämplatta för ett fastklämmande av ett mellanliggande sågsvärds inre ändområde, och föras till ett inaktiverbart läge där klämplattan och/eller ändområdet, inom en första rörelsemod, förskjutes i en riktning från stödplattan och, inom en andra rörelsemod, förskjutes nämnda ändområde och sågsvärdet längs det sågsvärdet tillordnade planet och ut ur det inaktiverade samordnade arrangemanget.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang där korta utåtriktade (sidorik- tade, uppåtriktade och/eller nedåtriktade) utsprång i form av nabbar är tillordnade ett höjdmått motsvarande eller i vart fall något understigande sågsvärdets tjocklek.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang där stödplattans och/eller klämplattans korta utsprång är tillordnade ett cirkulärt och/eller ett något elliptiskt tvärsnitt.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang där ett tvärsnitt eller en diame- ter för i vart fall ett av utsprången får vara valt till 15 till 25 %, såsom omkring 20 %, av stödplattans eller klämplattans längd, mätt tvärs sågsvärdets längdriktning.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang där stödplattan och/eller kläm- plattan är formade som en stiliserad rätprisma och dess utsprång är valda till ett tvärsnitt och med en diameter av 10 till 20 %, såsom omkring 15 %, av stödplattans längd. ll Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang där ett avstånd mellan mot- ställda, såsom cirkulära och/eller elliptiska, utsprångs periferi- eller begränsnings- ytor är anpassat till 50 till 60 % av stödplattans längd.
Det ligger ett tekniskt problem i att kunna inse betydelsen utav, fördelarna förknip- pade med och/eller de tekniska åtgärder och överväganden som kommer att krävas för att låta anvisa ett förfarande och ett arrangemang där det fastklämmande arran- gemanget är avpassat att, i ett inaktiverbart läge men uppbärande sågsvärdets inre ändområde, med sin förskjutna klämplatta kunna förflytta sig ett avstånd från stöd- plattan som till 80 - 110 % låter överstiga sågsvärdets tjocklek.
LÖSNINGEN Föreliggande uppfinning utgår därvid ifrån den inledningsvis anvisade kända tekni- ken och anvisar ett förfarande och ett arrangemang för att vid en motorsåg, i form av ett motorsågsarrangemang, med en drivmotorenhet och ett, till motorsågens drivmotorenhet anpassat, sågsvärdsarrangemang, där nämnda drivmotorenhet med sitt chassi innefattar en drivmotor, vars roterbara axel är anpassad att uppbära en drivskiva, såsom ett kring sin periferi tandat tandhjul, kring vilket en andel av en ändlös sågkedja löper, och vilken sågkedja ävenledes är anpassad att med sina ytterligare andelar löpa längs sågsvärdets frånriktade sidokanter tilldelade spår samt en sågsvärdets yttre ändområde tilldelad, av sågkedjans translationsrörelse driven, omlänkningsskiva, såsom ett tandhjul eller liknande, och där motorsågsar- rangemanget med sin drivmotorenhet är anpassat att uppbära sågsvärdsarrange- manget via ett, för en fastklämning av sågsvärdet mot chassit, anpassat och sam- ordnat fastklämmande arrangemang, såsom ett mekaniskt medel, och vilket ar- rangemang är anpassat att kunna intaga ett aktiverbart läge, där det till drivmotor- enheten ingående chassit blir fast relaterat till sågsvärdsarrangemanget och dess sågsvärd eller ett inaktiverbart läge, där drivmotorenhetens chassi blir löst relaterat till sågsvärdsarrangemanget och dess sågsvärd och i detta inaktiverade läge, ge- nom en relativrörelse i en riktning från drivmotorenheten och dess chassi, låta fri- lägga från drivmotorenheten och dess chassi nämnda sågkedja och sågsvärd och anvisa, under det angivna inaktiverade läget, ett handlingsmönster för ett avlägs- nande av sågsvärdet från chassit, där nämnda fastklämmande arrangemang kan bringas till ett inaktiverbart läge genom att lossgöra ett klämmande medel och under det inaktiverade läget för arrangemanget låta lossgöra i vart fall nämnda sågkedja från sågsvärdet och dess omlänkningsskiva samt låta förskjuta sågsvärdet med dess drivmotortillvända ändparti eller ändområde längs ett sågsvärdet tillordnat, ge- nom frånriktade sidokanterna för sågsvärdet orienterat, plan och ur det inaktiverade läget för arrangemanget, Sålunda anvisas att det samordnande arrangemanget, tillordnat en stödplatta och en klämplatta för ett fastklämmandeav ett mellanliggande sågsvärds inre ändom- råde, föres till ett inaktiverbart läge där klämplattan och/eller ändområdet, inom en första rörelsemod, förskjutes i en riktning från stödplattan och, inom en andra rörel- semod, förskjutes nämnda ändområde och sågsvärdet längs det sågsvärdet tillord- nade planet och ut ur det inaktiverade samordnade arrangemanget.
Vidare anvisas att korta utåtriktade (sidoriktade, uppåtriktade eller nedåtriktade) utsprången skall vara tillordnade ett höjdmått från stödplattan eller klämplattan mot- svarande eller i vart fall något understiger sågsvärdets tjocklek, under det att stöd- plattans och/eller klämplattans korta utsprång med fördel kan vara tillordnade ett cirkulärt och/eller något elliptiskt tvärsnitt.
Tvärsnittet eller diametern för ett av utsprången är valt till 15 till 25 %, såsom om- kring 20 %, av stödplattans längd tvärs sågsvärdets längdriktning medan det fast- klämmande medlet är valt med ett cirkulärt tvärsnitt och med en diameter av 10 till %, såsom omkring 15 %, av stödplattans eller klämplattans längd.
Vidare anvisas att ett avstånd mellan motställda cirkulära och/eller elliptiska utsp- rångs periferiytor är anpassat till 50 till 60% av stödplattans längd och en kort slits inom det inre ändpartiet för sågsvärdet mellan dessas periferiytor.
Den fastklämmande klämplattan är avpassad att kunna förflytta sig ett avstånd från sågsvärdets ändområdes yta, vettande mot klämplattan, och stödplattan som till 50 % låter överstiga sågsvärdets tjocklek.
FÖRDELAR De fördelar som främst kan få anses vara kännetecknande för föreliggande uppfin- ning och de därigenom anvisade speciella signifikativa kännetecknen är att härige- nom har det skapats förutsättningar för att, vid ett förfarande, enligt ingressen till pa- tentkravet 1, eller ett arrangemang, enligt ingressen till patentkravet 3, låta anvisa ett, sågsvärdet till drivmotorenheten fastklämmande arrangemang, såsom i form av en fastklämmande enhet, och med däri ingående, för sågsvärdets fastklämmande avsedd, stödplatta och/eller klämplatta eller liknande, där delar av det fastklämman- de arrangemanget i en avsikt att lossgöra sågsvärdet, förskjutes, initialt under ett inaktiverat läge för arrangemanget, ett valt avstånd, såsom överstigande en vald tjocklek för sågsvärdet, att sågsvärdets, mot drivmotorenheten tillvända, inre änd- område eller klämplattan initialt, inom en första rörelsemod, skall kunna förskjutas i en första riktning från stödplattan och att sågsvärdet, i form av en andra en efterföl- jande rörelsemod, skall kunna förskjutas längs ett sågsvärdet tilldelat plan och i en riktning från stödplattan och/eller klämplattan och ut ur det inaktiverade arrangemanget.
Ett fasthållande av ett sågsvärd och dess inre ändområde kommer då att kunna ske i en omvänd ordning.
Uppfinningen anvisar att det samordnande arrangemanget, tillordnat en stödplatta och en klämplatta för ett fastklämmande av ett mellanliggande sågsvärds inre änd- område, föres till ett inaktiverbart läge, där klämplattan och/eller ändområdet inom en första rörelsemod förskjutes i en riktning från stödplattan och därefter, inom en andra rörelsemod, förskjutes nämnda ändområde och sågsvärdet längs det sågsvärdet tillordnade planet och ut ur det inaktiverade samordnade arrangemanget.
Vidare anvisas att en till chassit fast förankrad stödplatta för arrangemanget kan väljas med i vart fall två korta utåtriktade utsprång, anpassade för en samverkan med sågsvärdets inre ändparti eller -område tillordnade perifera urtagningar och ett mellan utsprången sig sträckande klämmande medel, såsom fäst till stödplatta och fritt passerande genom klämplattan, såsom med i vart fall en stödplattan tillordnad skruvgänga, som vid det aktiverade läget fasthåller sågsvärdet mellan stödplattan och klämplattan.
Det som främst kan få anses vara kännetecknande för ett förfarande, i enlighet med föreliggande uppfinning, anges i det efterföljande patentkravets 1 kännetecknande del och det som främst kan få anses vara kännetecknande för ett arrangemang, i enlighet med föreliggande uppfinning, anges i det efterföljande patentkravets 3 kän- netecknande del.
KORT FIGURBESKRIVNING För närvarande föreslagna utföringsformer, uppvisande de med föreliggande uppfin- ning förknippade signifikativa kännetecknen, skall nu i ett exemplifierande syfte när- mare beskrivas med en hänvisning till bifogade ritningar, där; Figur 1 visar i en perspektivistisk vy en motorsåg, illustrerad som ett motorsågsar- rangemang, med en drivmotorenhet, som via ett "samordnat arrangemang” eller ett fastklämmande arrangemang skall kunna uppbära ett sågsvärdsarrangemang, i en horisontalvy, i enlighet med uppfinningens anvisningar, Figur 2 visar i en horisontalvy drivmotorenheten fäst till sågsvärdets inre ändom- råde eller ändparti (utan sågkedja) via ett aktiverat samordnat arrangemang, enligt Figuren 1, Figur 3 visar i en perspektivistisk vy ett sågkedjan mot sågsvärdet sträckande ar- rangemang, med ett fram och åter förskjutbart av drivmotorenhetens chassi uppbu- ret, kolv-cylinder-arrangemang och med två fastklämmande medel, Figur 4 visar i en annan perspektivistisk vy än Figur 3, ett med sågsvärdets inre (dess ena) ändområde samverkande fastklämmande arrangemang, Figur 5 visar i en perspektivistisk vy ett sågsvärds, mot drivmotorenheten vettande, inre (ena) ändområde, med en, till det sågkedjan mot sågsvärdet sträckande och samordnande arrangemanget anslutbar, rektangelformad urtagning och med ett angivet, till sågsvärdets fria (andra) ändområde verksamt, vridande moment (”M"), Figur 6 visar i en perspektivistisk vy en, till det sågkedjan mot sågsvärdet sträckan- de arrangemanget och det drivmotorenhetens chassi till sågsvärdsarrangemanget samordnade arrangemanget hörande, stödplatta, med ett centrerat rektangelformat utsprång anslutande sig till den centrerade urtagningen, enligt Figuren 5, för såg- svärdets, mot drivmotorenheten vettande, inre ändområde och där med gänga för- sedda hål, ett för vart och ett av de två klämmande medlen, är visade, Figur 7 visar i en perspektivistisk vy en, till ett alternativt arrangemang, enligt Figur 6, hörande stödplatta, med två sidorelaterade korta utsprång (nabbar) anslutande sig till var sin urtagning för ett sågsvärdets, mot drivmotorenheten vettande, inre ändområde, enligt figur 8, med ett klämmande medel och med en förstorad vy över ett uppåt konformat utsprång för en samverkan med en med en motsvarande kon- form uppvisade urtagning inom sågsvärdets inte ändområde, Figur 7A visar delvis i snitt en föreslagen utföringsform av ett utsprång, orienterbart inom det inre ändområdet och anpassbart till en stödplatta, enligt figuren 7, Figur 8 visar i en något perspektivistisk vy sågsvärdets inre ändområde försett med perifera cirkulära urtagningar, Figur 9 visar i sidovy ett samordnat arrangemang tillämpbart vid utföringsformerna, enligt figurerna 7 och 8, i ett inaktiverbart läge för en övre klämplatta och avsett att illustrera ett läge för ett borttagande av sågsvärdet från en underliggande stödplatta med två utsprång enligt Figuren 7, Figur 9A låter illustrera en utföringsform som utgöres av ett alternativ till det i Figur 9 visade arrangemanget ,med en klämplatta försedd med två, mot stödplattan vettande, utsprång, Figur 10 låter visa en plausibel fördelning av en av materialet inom det inre ändområdet för sågsvärdet upptagande kraftfördelning vid böjpåkänningar förorsakade av ett vridmoment (”M”) inom det yttre ändområdet för sågsvärdet och vid ett aktiverat fastklämmande arrangemang, enligt Figurerna 5 och 6, Figur 11 låter på samma sätt som i Figuren 10 visa den av materialet upptagande kraftfördelningen vid böjpåkänningar förorsakade av ett vridmoment (”M") inom det yttre ändområdet för sågsvärdet och vid ett aktiverat fastklämmande arrangemang, enligt Figurerna 7 och 8, Figur 12 låter visa en kraftfördelning vid materialpåkänningar inom det inre ändom- rådet för ett sågsvärd och ett aktiverat fastklämmande arrangemang, med en såg- svärdet tilldelad centrerad och lång slits, enligt tidigare känd form (EP 0 993 767 B1) för det inre ändområdet för sågsvärdet och Figur 13 låter visa i en planvy ett sågsvärds inre ändområde med något elliptiskt formade urtagningar och med införda måttuppgifter samt med det klämmande medlet orienterat inom en centrumlinje för de två urtagningarna dock nära intill slitsens ändområde.
BESKRIVNING ÖVER Nu FöREsLAc-*NA uTFöR/NGsFoRMER Det skall då inledningsvis framhållas att i den efterföljande beskrivningen, över de nu för närvarande föreslagna utföringsformerna, som uppvisar de med uppfinningen förknippade signifikativa kännetecknen och som tydliggöres genom de i de efterföl- jande ritningarna visade figurerna, har vi låtit välja termer och en speciell termino- logi i den avsikten att därvid i första hand låta tydliggöra uppfinningsidén.
Det skall emellertid i detta sammanhang beaktas att här valda uttryck inte skall ses som begränsande enbart till de här utnyttjade och valda termerna utan det skall un- derförstås att varje sålunda vald term skall tolkas så att den därutöver omfattar samtliga tekniska ekvivalenter som fungerar på samma eller väsentligen samma sätt, för att därvid kunna uppnå samma eller väsentligen samma avsikt och/eller tekniska effekt.
Med en hänvisning till de bilagda figurerna 1 till 11 och figuren 13 visas således schematiskt och i detalj grundförutsättningarna för föreliggande uppfinning och där de med uppfinningen förknippade signifikativa egenheterna konkretiserats, genom de nu föreslagna och i det efterföljande närmare beskrivna utföringsformerna avse- ende en motorsåg eller ett här anvisat motorsågsarrangemang, tilldelas hänvis- ningsbeteckningen ”A”.
Sålunda låter figuren 1 visa, i en perspektivistisk vy, nämnda motorsågsarrange- mang ”A”, med ett, till en motorsågs drivmotorenhet 1 anpassbart, sågsvärdsar- rangemang 2, där nämnda drivmotorenhet 1 innefattar en, ej närmare visad, driv- motor 3 av känd beskaffenhet.
Denna drivmotor 3 är fast förenad till drivmotorenhetens 1 chassi 1a, vars roterbara axel 3a är anpassad att direkt låta uppbära en drivskiva 4, här formad som ett, med yttre kuggar försett, tandhjul 4a, vilket är anpassat att samverka med en sågkedjas 17 inåt vettande kuggar eller tänder och vilka kuggar inom en andel 5a av en ändlös, ej visad, sågkedja 5 löper och vilken sågkedja 5 ävenledes är anpassad att med ytter- ligare andelar få löpa längs i sågsvärdsarrangemangets sågsvärd 21 frånriktade si- dokanter 2a, 2b tilldelade spår 2a', 2b' samt en sågsvärdsarrangemangets 2 yttre ändområde 2c' för sågsvärdet 21 tilldelad av sågkedjans 5 rörelse driven drivskiva, en omlänkningsskiva 2c, ett kugghjul eller ett tandhjul 2c" eller liknande.
Den ändlösa sågkedjan 5 kommer således att med en första andel 5a löpa över drivskivan 4 eller tandhjulet 4a, med en andra andel 5b löpa längs spåret 2b', med en tredje andel 5c löpa över omlänkningsskivan 2c eller tandhjulet 2c" och med en fjärde andel 5d löpa längs spåret 2a', för att ånyo ansluta till den första andelen 5a.
Utföringsformen visar mera speciellt att denna drivskivas eller tandhjuls 4a periferi 4” skall vara anpassad så att till dess periferi kan fördelas ett antal kuggar eller tän- der anslutande sig till ett värde valt mellan 20 och 24, såsom mera speciellt ett vär- de av 22, som gäller i den perspektivistiska sidovyn som figuren 3 illustrerar.
Uppfinningen bygger vidare på en konstruktion av den ej i detalj visade motorn 3, som i första hand skall vara av en känd standardiserad och av ett valt hydrauliskt övertryck drivbar typ.
I detta sammanhang bör nämnas att de ovan angivna värdena 20 till 24, och speci- ellt värdet 22, skall i första hand kunna gälla en standardiserad hydraulisk drivmo- torenhet 1 mede en hydrauliskt driven hydraulmotor (34 kubikcentimeters volym) sammankopplad med ett till breddenspecialdesignat sågsvärdsarrangemang 2 och under ett utnyttjande av en från en standardisering avvikande och större drivskiva eller tandhjul 4a samt under ett utnyttjande av ett sågkedjan 5 mot sågsvärdet 21 sträckande (eller slackande) medel 7.
Här anvisas en ökning av hydraulmotorns volym utan att avsevärt behöva ändra på en tidigare utnyttjad drivmotors infästningar till drivmotorenhetens chassi 1a. Här anvisas en ökning av drivskivans eller tandhjulets 4a periferi 4” utan att behöva vid- taga avsevärda konstruktionsförändringar av drivmotorenhetens 1 konstruktion. lO 18 Vid en ytterligare ökning av antalet kuggar eller tänder 4a, kring drivskivans eller tandhjulets 4 periferi 4”, upp emot ett värde av 30 eller däröver bör övervägas en specialkonstruktion när det gäller såväl drivmotorenheten 1 som sågsvärdsarrange- manget 2 samt under ett utnyttjande av ett sågkedjan 5 mot sågsvärdet 21 sträck- ande arrangemang 7.
Enligt uppfinningen bör således den hydrauliskt verkande drivmotorkonstruktionen 3 vara vald av standardtyp och dimensionerad med en volym av mellan 25 och 40 ku- bikcentimeter. Mera speciellt ger föreliggande uppfinning den anvisningen att voly- men kan vara anpassad och vald till över eller något över 30, såsom mellan 30 och , såsom mera speciellt en hydraulmotor med en volym av 34 kubikcentimeter (cm3).
Väsentligt för uppfinningen är vidare att en vald drivmotor 3 skall vara anpassad att bli driven med en reglerbar och relativt låg rotationshastighet, i vart fall mellan 4500 och 6000 varv per minut (RPM), såsom vald till mellan 5000 och 5500.
Uppfinningen har valt en hydraulmotor av 34 cm3 och en drivskiva 4 eller ett tand- hjul 4a med 22 jämnt perifert 4" fördelade kuggar 4a, och drivbar upp till ett maxi- malt varvtal av 5300 varv/min (RPM) eller däromkring.
Uppfinningen bygger således på ett utnyttjande av en i detta sammanhang vald stor hydraulmotor, drivbar med ett förhållandevis lågt varvtal, för att kunna öka motorns driftssäkerhet. Denna hydraulmotor 3 skall kunna monteras fast till redan befintliga fästen eller lätt modifierade fästen för en standardiserad drivmotorenhet 1 inom ett chassi 1a.
Dock krävs att rotationshastigheten och antalet kuggar eller tänder 4a fördelade kring drivskivans eller tandhjulets 4a periferi 4” skall vara sinsemellan samordnade för att kunna tilldela sågkedjan 5 en translationshastighet, som enbart av den vald kedjekonstruktionen blir begränsande. 19 För de inledningsvis angivna sågkedjekonstruktionerna har den maximerade hastig- heten valts till 40 m/sek eller däromkring. Vid val av en hastighet över nämnda 40 m/sek uppträder en överhängande risk för s.k. kedjeskott eller kedjebrott under drift.
Praktiska prov visar på att nämnda drivskiva 4 eller tandhjul 4a bör vara tilldelat en diameter av ca 130 -160 mm och att det sågsvärdsarrangemanget 2 mot drivskivan 4 och drivmotorenheten 1 vettande inre svärdspartiet eller ändområdet 2d är anpas- sat något bredare än den valda diametern ”d” (i figur 4), här föreslås till ca 10 - 20 mm bredare. Figuren 4 låter illustrera ett sågsvärd 21 med en bredd av 145mm.
För ett enligt uppfinningen anvisat sågsvärdsarrangemang 2 kan dess bredd ”b” (i figur 5) för dess inre ändområde vara direkt anpassat till diametern för ett drivhjul 4 med ett största antal kuggtänder. Vid mindre diameter skall sågkedjan 5 lämna driv- hjulet 4 med en riktning snett utåt i förhållande till en tangent tillordnat hjulets periferi 4” för en anslutande samverkan med spåret 2b'.
Mera speciellt anvisas att ett avstånd ”d1”, i Figuren 4, skall väljas mellan ett cent- rum 4' för drivskivan 4 eller tandhjulet 4a och en sågsvärdet 21 tilldelad del eller stödplatta 7a av det mekaniska medlet 7, här illustrerat som ett stödplattan med en fästanordning för ett fasthållande av sågsvärdsarrangemanget 2 via dess svärds- parti eller ändområde 2d till drivmotorenhetens 1 chassi 1a och detta avstånd ”d1” skall vara anpassat kort, såsom anslutande sig till drivskivans eller tandhjulets 21 diameter (”r”) eller något därutöver för att kunna anpassas till en motorsågskonst- ruktion, avsedd och konstruerad till drivskivor eller tandhjul med färre antal kuggar än de här föreslagna.
Uppfinningen anvisar därutöver förekomsten av ett, till drivmotorenheten 1 relaterat sågkedjan 5 inom sågsvärdsarrangemanget i förhållande till drivmotorenheten, sträckande arrangemang (kombinerat med ett sågsvärdet fastklämmande arrange- mang 7), bl.a. i form av ett kolv-cylinder-arrangemang 71, ifigur 3, och där detta ar- rangemang är verksamt mellan drivmotorenhetens 1 chassi 1a och sågsvärdsarran- gemangets 2 sågsvärd 21 intill dess inre svärdsparti eller ändområde 2d, där detta arrangemang är anpassat aktiverbart av ett anpassat hydraultryck under en stilla- stående sågkedja 5 och att detta hydraultryck, av en drivmotorenheten tillordnad lO styrventil eller strypventil (ej visad), är spärrat och statiskt under en roterande drift av drivskivan 4 eller tandhjulet 4a och driften av sågkedjan 5 för att under en kap- nlngsfas kunna hålla sågkedjan sträckt, såsom inom på förhand valda gränser.
Detta statiska hydraultryck skall då vara verksamt under ett eller ett flertal på för- hand valda kapningsprocesser, och under beaktande av det valda kapningstrycket mot ett träunderlag och kapets eller kapspårets bredd och/eller tvärsnitt.
Mera speciellt anvisas att det sågkedjan 5 mot sågsvärdet 21 sträckande arrange- manget 7 kan vara anpassat att med en fästanordning, i form av en stödplatta 7a och en klämplatta 7b samverka med en till sågsvärdsarrangemanget 2 intill svärd- partiet eller det inre ändområdet 2d formad urtagning eller öppning2e, vilken urtag- ning är rektangulärt långsmal och i figur 5 anslutande sig till en rektangel, med ett längre sidoparti 2e' orienterat tvärs för en sågsvärdsarrangemanget 2 tilldelad längdorienterad centrumlinje 2' Figuren 5 låter visa i planvy en del av sågsvärdsarrangemangets 2 blottade såg- svärd 21 och speciellt dess inre ändområde 2d eller dess drivmotortillvända delparti 2d med en, som en första utföringsform gällande rektangelformad öppning eller ur- tagning 2e orienterad tvärs till en sågsvärdsarrangemanget 2 tillordnad centrumlinje 2' och där detta ändområde 2d här är tilldelat en bredd ”b” av 145 mm och är format med en till en del av en cirkellinje anslutande kant 2f, som i sin tur är dimensionerad för att tätt och nära ansluta till, eller i vart fall nära ansluta till, drivskivans eller tand- hjulets 4a krökningsradie ”r”', här betecknad 2r..
Delen eller kanten 2f bör ha ett värde på krökningsradien motsvarande (r + 10 till 20 mm).
Figur 5 låter illustrera att en av rektangeln bildande rak kant Ze' skall vetta mot drivskivan 4 och tvärs dess centrumlinje 4'.
Enligt föreliggande uppfinning anvisas således, liksom i Figuren1, ett förfarande och ett arrangemang vid en motorsåg för att vid en motorsåg, i form av ett motorsågsar- rangemang ”A”, med ett, till en motorsågs drivmotorenhet 1 anpassat, sågsvärds- arrangemang 2, där nämnda drivmotorenhet 1 med sitt chassi 1a innefattar en driv- motor 3, vars roterbara axel 3a är anpassad att uppbära en drivskiva 4, såsom ett, kring periferin tandat, tandhjul 4a, kring vilket en andel 5a av en ändlös sågkedja 5 löper, och vilken sågkedja 5 ävenledes är anpassad att löpa längs i sågsvärdsarran- gemanget 2 och dess sågsvärd 21 frånriktade sidokanter tilldelade spår 2a', 2b' samt en sågsvärdets 21 yttre ändområde 2c tilldelad, av sågkedjans translationsrörelse driven, omlänkningsskiva 2c, såsom ett tandhjul 2c” eller Hknande.
Motorsågsarrangemanget ”A” med sin drivmotorenhet 1 är anpassat att uppbära sågsvärdsarrangemanget 2 via ett, för en fastklämning av sågsvärdet 21 mot chas- siet, anpassat och samordnat och/eller fastklämmande arrangemang 7, såsom ett mekaniskt medel, och vilket arrangemang 7 är anpassat att kunna intaga ett aktiver- bart läge, där det till drivmotorenheten 1 ingående chassiet 1a blir fast relaterat till sågsvärdsarrangemanget och dess sågsvärd 21 eller ett inaktiverbart läge, där driv- motorenhetens 1 chassi 1a blir löst relaterat till sågsvärdsarrangemanget 2 och dess sågsvärd 21 och i detta inaktiverade läge, genom en relativrörelse i en riktning från drivmotorenheten 1 och dess chassi 1a, frilägges från drivmotorenheten och dess chassi nämnda sågsvärd 21 och dess inre ändområde 2d.
Uppfinningen bygger på att låta forma det fasthållande arrangemanget 7 som en stödplatta 7a och en klämplatta 7b (Figuren 9) för ett fasthållande av enbart det inre ändområdet 2d för sågsvärdet 21 och som ett sågsvärdsarrangemang 2 kunna upp- taga de krafter som är att hänföra till det böj- eller vridmoment ”M” som kan bli verk- samma vid och inom sågsvärdets yttre ändparti eller -område 2c'.
Uppfinningen anvisar att det samordnande arrangemanget 7, tillordnad en stödplat- ta och en klämplatta 7b och fastklämmande ett mellanliggande sågsvärds inre änd- område 2d, föres till ett inaktiverbart läge där klämplattan 7b och/eller ändområdet 2d, inom en första rörelsemod, förskjutes len riktning från stödplattan 7a och inom en andra rörelsemod förskjutes nämnda ändområde 2d och sågsvärdet 21 längs det sågsvärdet tillordnade planet ”P” och ut ur det inaktiverade samordnade arrange- manget 7. lO 22 Föreliggande uppfinning bygger på att sågsvärdets inre ändområde med fördel kan förses med en enda, centralt placerad slits 21a3, vilken till sin totala längd, till dess inre ändområde 21a3', bör exponeras under stödplattan 7a och/eller klämplattan 7b.
Vidare skall sågsvärdets inre ändområde 2d förses med i vart fall två "perifera" ur- tagningar som ävenledes bör vara orienterade under och vara täckt av stödplattan 7a eller klämplattan 7b.
Uppfinningen anvisar under det angivna inaktiverade läget ett handlingsmönster för ett avlägsnande av sågsvärdet 21 från chassiet 1a, där nämnda arrangemang 7 och dess klämmande medel 7c kan bringas till ett inaktiverbart läge, genom att lossgöra det klämmande medlet 7c och under det inaktiverade läget initialt låta lossgöra nämnda sågkedja 5 från sågsvärdet 21 och dess omlänkningsskiva 2c samt däref- ter förskjuta sågsvärdets 21 och dess drivmotortillvända ändparti eller ändområde 2d längs ett sågsvärdet tillordnat, genom sidokanterna för sågsvärdet orienterat, plan ”P” och ur det inaktiverade läget för arrangemanget 7.
Enligt uppfinningen skall det samordnade arrangemanget, främst i form av ett kläm- mande arrangemang 7, med en klämplatta 7b och med en däri ingående för såg- svärdets fastklämmande avsedd stödplatta 7a eller liknande, vara anpassat att kun- na förskjutas, under ett inaktiverat läge för arrangemanget 7, ett avstånd från stöd- plattan 7a överstigande en vald tjocklek för sågsvärdet 21, varvid sågsvärdets 21, mot drivmotorenheten 1 tillvända, ändparti 2d initialt, inom en första rörelsemod, är anordnat att kunna förskjutas i en första riktning vinkelrätt från stödplattan 7a och att sågsvärdet 21 inom en efterföljande andra rörelsemod skall vara anpassat för att kunna förskjutas längs det sågsvärdet 21 tilldelade planet "P" och ut ur det inaktive- rade arrangemanget 7.
En till chassiet 1a fast förankrad stödplatta 7a för arrangemanget 7 skall enligt utfö- ringsformen enligt figuren 7 vara vald att uppvisa två korta utåtriktade (sidoriktade, uppåtriktade eller nedåtriktade) utsprång eller nabbar 7a1, 7a2, där var och en är anpassad för en samverkan med sågsvärdet 21 tillordnade perifera eller på ett max- imerat avstånd från varandra orienterade urtagningar 21a1, 21a2, och ett mellan ut- 23 sprången format klämmande medel 7c, såsom ett med en tillordnad skruvgänga 7c'.
Här skall noteras att dessa utsprång eller nabbar skall vara så formade att de tätt (utan glapp) skall kunna samverka med urtagningarna för att utan glidning fasthålla sågsvärdets inre ändområde mellan stödplattan 7a och klämplattan 7b. Här anvisas i första hand sneda samordningsytor.
Vid det aktiverade läget är en, i figuren 7 ej visad dock antydd klämplatta 7b, anpas- sad att pressande låta fasthålla sågsvärdet 21 mot stödplattans 7a övre yta.
De korta utåtriktade utsprången 7a1, 7a2, är tillordnade ett höjdmått motsvarande eller i vart fall något understigande sågsvärdets 21 tjocklek illustrerat i Figurerna 9 och 9A..
Stödplattans 7a korta utåtriktade utsprång 7a1, 7a2 är tillordnade ett cirkulärt (Figuren 8) och/eller något elliptiskt (Figuren 11) tvärsnitt och kan vara uppåt svagt koniskt formade (Figuren 7) för att spelfritt kunna samverka med urtagningarna 21a1 och 21a2.
Tvärsnittet ”a” eller diametern för ett av utsprången 7a2 (och 7a1) är valt till 15 till 25 %, såsom omkring 20%, av stödplattans 7a totala längd ”b” tvärs en sågsvärdet tillordnad Iängdriktning 2'.
Det fastklåmmande arrangemanget 7 är i figuren 7 valt till ett rektangelformat tvär- snitt (en stiliserad rätprismaform) med en bult 7c och med en gänga 7c' och/eller för en mutter 7c" och med en diameter "c" av 10 till 20 %, såsom omkring 15 %, av stödplattans 7a längd Ett avstånd ”d” mellan motställda cirkulära och/eller elliptiska utsprångs 7a1, 7a2 periferiytor är anpassat till 50 till 60 % av stödplattans längd Den efter bulten 7c rörliga och fastklåmmande klämplattan 7b är avpassad att kun- na förflytta sig ett avstånd ”e” från stödplattan 7a och det därpå vilande ändområdet 2d som till 80 - 110 % låter överstiga sågsvärdets 21 tjocklek lO 24 I figuren 9 framgår ett läge för det fastklämmande arrangemanget 7 i sidovy där stödplattan 7a löst låter uppbära sågsvärdet 21 och där två hål 21a1, 21a2 i såg- svärdets perifera område är i en tät samverkan med var sitt utsprång eller upphöj- ning 7a1, 7a2 och med ett centralt orienterat klämmande medel 7c, som med en lossgjord mutter 7c" befinner sig i sitt översta och inaktiva läge.
Figuren 10 avser att kunna illustrera de plausibla kraftkoncentrationer som kan an- ses bli verkande inom den rektangelformade urtagningen 2e samverkande med ändområdet 2d vid en insatt rektangelformad upphöjning 2e” inom stödplattan 7a och vid ett uppträdande böjmoment Kraftkoncentrationerna, här illustrerade i form av punktlaster, har här tilldelats hänvisningsbeteckningar F1 och F2.
På samma sätt har kraftkoncentrationerna F3 och F4 införts kring urtagningarna 21a1 och 21a2 i figuren 11 vid ett uppträdande böjmoment När det gäller den kända tekniken enligt figuren 12 kommer kraftkoncentrationerna F5 och F6 att bli så stora att de kan skapa en tendens till en plastisk deformation inom slltsen 40, en deformation som har visat sig vara ytterst besvärande och som regel kräver ett utbyte av sågsvärdet med en standardiserad bredd ”b1”..
Figuren 7a låter visa på en utföringsform för ett utnyttjat utsprång 7a2 där detta är format med ett avsmalnande brytområde 7a2', avsett att sönderbrytas vid uppträ- dande kraftpåkänningar på sågsvärdets 21 urtagning eller hål 21a2 överstigande ett på förhand bestämt värde, för att därmed kunna undvika överbelastning och brister inom drivmotorenheten 1 och dess kringutrustning, Figuren 9A låter illustrera ett fastklämmande arrangemang 7' där klämplattan 7b' är försedd med utsprång 7a1' 7a2' och en mellanliggande urtagning 7a3' för att där- med låta fördela utvecklade spännkrafter från det klämmande medlet 7c' mot utsprången 7a1' 7a2' och i första hand mot sågsvärdets inre ändområde 2d intill urtagningarna eller hålen 21a1 och 21a2. Hänvisningsbeteckningen 7d avser att låta illustrera förekomsten av ett fjädrande organ eller ett medel, såsom en till en skruvlinje formad tryckfjäder 7d'. lO Uppfinningen bygger på att låta sågsvärdets 21 ändområde 2d, enligt Figuren 11 få vara så brett ”t” som möjligt för att låta fördela urtagningarna 21a1 och 21a2 från varandra så att dess kantområden kan upptaga de krafter "F" som skapas av det påtvingade vrid- eller böjmomentet Den valda bredden ”f” kommer att få praktiska konsekvenser varför den inte kan väljas hur stor som helst.
Föreliggande uppfinning anvisar förekomsten av ett fjädrande medel 7d som skall kunna pressa klämplattan 7b i en riktning från stödplattan 7a, vid ett arrangemanget 7 intagande inaktiverbart läge.
Inom uppfinningens ram faller även konstruktionen av ett sågsvärd 21 avsett och anpassat för att b|.a. kunna ingå i ett arrangemang 7.
Sågsvärdets inre, mot ett fastklämmande arrangemang 7 vettbart, ändparti 2d år försett med i vart fall en slits 21a3, för att erbjuda en förskjutning av sågsvärdet i förhållande till nämnda arrangemang 7, och där nämnda slits är orienterbar längs en, i sågsvärdets längsgående utsträckning orienterad, centrumlinje 2'.
Nämnda slits 21a3 är anpassad att låta uppvisa en längsgående utsträckning till ett ändområde 21a3', från en sågsvärdet, mot arrangemanget (7) vettbar kantlinje 2f, som skall sträcka sig centralt inom det angivna ändpartiet 2d, såsom i vart fall något understigande bredden för en stödplatta 7a och en klämplatta 7b, och att sidorelate- rat ett ändområde 21a3' för nämnda slits 21a3 förefinns två på var sin sida slitsen och i höjd med angivet ändområde 2d kraftupptagande urtagningar 21a1, 21a2, vil- ka är dimensionerade för att låta upptaga de krafter som är att hänföra från ett på svärdets yttre ändområdet 2c' verksamt böjmoment (”M”).
Detta böjmoment ”M” är normalt tidsmässigt kort men högt och uppträdet då såg- svärdet 21 och dess sågkedja 5 kläms fast i ett skär eller en kapning under det att sågsvärdet 21 påverkas för en vridningsrörelse i dess plan Uppfinningen är givetvis inte begränsad till den ovan såsom exempel angivna ut- föringsformen utan kan genomgå modifikationer inom ramen för uppfinningstanken illustrerad i efterföljande patentkrav. 26 Speciellt bör beaktas att varje visad enhet och/eller krets kan kombineras med varje annan visad enhet och/eller krets inom ramen för att kunna ernå önskad teknisk funktion.

Claims (12)

27 P12-08 PÅTENTKRAV
1. Förfarande för att vid en motorsåg, i form av ett motorsågsarrangemang 10 15 20 25 30 (”A”), med ett, till en motorsågs drivmotorenhet (1) anpassat, sågsvärdsar- rangemang (2), där nämnda drivmotorenhet (1) med sitt chassi innefattar en drivmotor (3), vars roterbara axel (3a) är anpassad att uppbära en drivskiva (4), såsom ett kring periferin (4") format tandat tandhjul (4a), kring vilket en andel (5a) av en ändlös sågkedja (5) är anpassad att löpa, och vilken såg- kedja (5) ävenledes är anpassad att med andelar löpa längs sågsvärdsarran- gemanget (2) och dess sågsvärd (21) och längs frånriktade sidokanter till- delade spår (2a', 2b') samt en sågsvärdets (21) yttre ändområde (2c') till- delat, av sågkedjans translationsrörelse driven, omlänkningsskiva (2c), så- som ett tandhjul (2c”) eller liknande, och där motorsågsarrangemanget (”A”) med sin drivmotorenhet (1) är anpassat att uppbära sågsvärdsarrangeman- get (2) via ett, för en fastklämning av sågsvärdets (21) mot chassiet vettande inre ändområde (2d), anpassat och samordnat arrangemang (7), såsom ett fastklämmande arrangemang, och vilket samordnat arrangemang (7) är an- passat att kunna intaga ett aktiverbart läge, där det till drivmotorenheten (1) ingående chassiet (1 a) blir fast relaterat till sågsvärdsarrangemanget (2) och dess sågsvärd (21) eller ett inaktiverbart läge, där drivmotorenhetens (1) chassi (1a) blir löst eller fritt relaterat till sågsvärdsarrangemanget (2) och dess sågsvärd (21) och idetta inaktiverade läge, genom en relativrörelse i en riktning från drivmotorenheten (1) och dess chassi (1a), frilägges från driv- motorenheten och dess chassi, nämnda sågsvärd och anvisar under det an- givna inaktiverade läget ett handlingsmönster för ett avlägsnande av såg- svärdet (21) från chassiet (1a), där nämnda arrangemang (7) kan bringas till ett inaktiverbart läge, genom att lossgöra ett klämmande medel (7c), och un- der detta inaktiverade läge för arrangemanget låta lossgöra nämnda sågked- ja (5) från sågsvärdet (21) och dess omlänkningsskiva (2c) samt förskjuta sågsvärdets (21) och dess drivmotortillvända ändparti (2d) längs ett sågsvär- det tillordnat, genom frånriktade sidokanterna för sågsvärdet orienterat, plan (”P”) och ut ur det inaktiverade läget för arrangemanget (7), kännetecknat därav, att det samordnande arrangemanget (7), tillordnat en stödplatta (7a) och en klämplatta (7b) för ett fastklämmande av ett mellanliggande såg- 10 15 20 25 30 28 svärds inre ändområde (2d), är anpassat att föras till ett inaktiverbart läge, där klämplattan (7b) och/eller ändområdet (2d) inom en första rörelsemod förskjutes i en riktning från stödplattan (7a) och inom en andra, en efterföljan- de, rörelsemod förskjutes nämnda ändområde (2d) och sågsvärdet (21) längs det sågsvärdet tillordnade planet (”P") och ut ur det inaktiverade samordnade arrangemanget (7). .
2. Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknant därav, att en till chassit fast förankrad stödplatta (7a), för det samordnande arrangemanget (7) väljes med två korta utsprång (7a1, 7a2), anpassade för en glappfri samverkan med sågsvärdet tillordnade perifera urtagningar (21a1, 21a2) och medett mellan utsprången format klämmande medel (7c), såsom med en tillordnad skruvgänga (7c'), som vid ett aktiverbart läge fasthåller sågsvärdet (21) mot stödplattan (7a). .
3. Arrangemang för att vid en motorsåg, i form av ett motorsågsarrangemang (”A"), med ett, till en motorsågs drivmotorenhet (1) anpassat, sågsvärdsar- rangemang (2), där nämnda drivmotorenhet (1) med sitt chassi (1a) innefat- tar en drivmotor (3), vars roterbara axel (3a) är anpassad att uppbära en driv- skiva (4), såsom ett, kring periferin (4”) format, tandhjul (4a), kring vilket en andel (5a) av en ändlös sågkedja (5) är anpassad att löpa, och vilken såg- kedja (5) ävenledes är anpassad att med andelar löpa längs sågsvärdsarran- gemanget (2) och dess sågsvärd (21) och längs sågsvärdet frånriktade sido- kanter tilldelade spår (2a', 2b') samt en sågsvärdets (21) yttre ändområde (2c) tilldelat, av sågkedjans translationsrörelse driven, omlänkningsskiva, så- som ett tandhjul eller liknande, och där motorsågsarrangemanget (”A”) med sin drivmotorenhet (1) är anpassat att uppbära sågsvärdsarrangemanget (2) via ett, för en fastklämning av sågsvärdets (21) inre ändområde mot chassit, anpassat och samordnat arrangemang (7), såsom ett fastklämmande arran- gemang (7), och vilket samordnat arrangemang (7) är anpassat att kunna intaga ett aktiverbart läge, där det till drivmotorenheten ingående chassiet blir fast relaterat till sågsvärdsarrangemanget och dess sågsvärd (21) eller ett in- aktiverbart läge, där det till drivmotorenheten (1) ingående chassi (1a) blir löst och fritt relaterat till sågsvärdsarrangemanget och dess sågsvärd (21) och i detta inaktiverade läge, genom en relativrörelse i en riktning från drivmotorenheten och dess chassi (1a), frilägges från drivmotorenheten (1) 10 15 20 25 30 29 och dess chassi (1a), nämnda sågsvärd och anvisar under det angivna inakt- iverade läget ett handlingsmönster b|.a. för ett avlägsnande av sågsvärdet från chassit, där nämnda arrangemang kan bringas till ett inaktiverbart läge, genom att lossgöra ett klämmande medel och under detta inaktiverade läge för arrangemanget låta lossgöra nämnda sågkedja (5) från sågsvärdet (21) och dess omlänkningsskiva (2c) samt förskjuta sågsvärdets och dess driv- motortillvända ändparti (2d) längs ett sågsvärdet tillordnat, genom frånriktade sidokanterför sågsvärdet orienterat, plan (“P”) och ut ur det inaktiverade läget för arrangemanget, kännetecknat därav, att det samordnande arran- gemanget (7), tillordnat en stödplatta och en klämplatta (7b) för ett fastkläm- mande av ett mellanliggande sågsvärds inre ändområde (2d), är anpassad att bli fgörd till ett inaktiverbart läge, där klämplattan (7b) och/eller ändområ- det (2d), inom en första rörelsemod, ärförskjutbara i en riktning från stödplat- tan (7a) och, inom en andra rörelsemod, låta nämnda ändområde (2d) och sågsvärdet (21) bli förd längs det sågsvärdet tillordnade planet (”P”) och ut ur det inaktiverade samordnade arrangemanget (7). .
4. Arrangemang enligt patentkravet 1, kännetecknant därav, att en till chas- siet (1a) fast förankrad stödplatta (7a) eller en rörlig klämplatta (7b) för arran- gemanget (7) är vald att uppvisa två korta utsprång (7a1, 7a2), vart och ett anpassat för en samverkan med sågsvärdet (21) tillordnade urtagningar (21a1, 21a2) och en mellan utsprången formad klämmande enhet (7c), såsom en med en tillordnad skruvgänga (7c'), som vid det aktiverade läget är anpassat att låta fasthålla sågsvärdets (21) inre ändområde (2d) mot stödplattan. .
5. Arrangemang enligt patentkravet 3 eller 4, kännetecknat därav, att de kor- ta utåtriktade utsprången (7a1, 7a2) är tillordnade ett höjdmått, räknat från en stödplattans (7a) mot ändområdet vettande yta, motsvarande, eller i vart fall något understigande, sågsvärdets tjocklek (”t”). .
6. Arrangemang enligt något av föregående patentkrav 3 till 5, kännetecknat därav, att stödplattans korta och utåtriktade utsprång (7a1, 7a2) är tillordna- de ett cirkulärt och/eller något elliptiskt tvärsnitt. .
7. Arrangemang enligt patentkravet 6, kännetecknat därav, att tvärsnittet för ett av utsprången är valt till 15 till 25 %, såsom omkring 20 %, av stödplat- tans (7a) längd (”b”) tvärs sågsvärdets längdriktning (2 '). 10 15 20 25 30 30
8. Arrangemang enligt patentkravet 6 eller 7, kännetecknat därav, att det klämmande medlet (7c) är valt med ett cirkulärt tvärsnitt och verkande direkt eller indirekt mot utsprången och med en diameter av 10 till 20 %, såsom omkring 15 %, av stödplattans (7a) längd.
9. Arrangemang enligt något av patentkraven 5 till 8, kännetecknat därav, att ett avstånd mellan motställda cirkulära och/eller elliptiska utsprångs periferi- ytor är anpassat till 50 till 60 % av stödplattans längd.
10.Arrangemang enligt något av föregående patentkrav 3 till 9, kännetecknat därav, att den fastklämmande klämplattan (7b) är avpassad att kunna för- flytta sig ett avstånd från stödplattan (7a) som till 80 - 110 % låter överstiga sågsvärdets tjocklek.
11.Arrangemang enligt något av föregående patentkrav 3 till 10, kännetecknad därav, att ett eller flera utsprång är formade med ett för utsprångets maximala belastning anpassat brytområde. 12.Arrangemang enligt något av föregående patentkrav 3 till 11, kännetecknat därav, att klämplattan (7b) uppvisar en urtagning (7a3') anpassad att sträcka sig mellan nämnda utsprång (7a1, 7a2). 13.Arrangemang enligt något av föregående patentkrav 3 till
12. kännetecknat därav, att en fjäderenhet (7d) är anpassad att i ett inaktiverat läge för arran- gemanget (7) låta pressa klämplattan (7b) i en riktning från stödplattan (7a). 14.Arrangemang enligt något av föregående patentkrav 3 till 13, kännetecknat därav, att ett eller flera utsprång är tilldelade en från stödplattan och/eller klämplattan riktad och avsmalnande form, såsom en konform, och att nämn- da sågsvärds inre ändområde uppvisar en mot avsmalninges form svarande urtagning. 15.Arrangemang enligt ett eller flera av patentkravet 3 till 14, kännetecknat därav, att en stödplatta (7a) och/eller en klämplatta (7b) är anpassad att helt täcka nämnda urtagningar (21a1, 21a2) och en mellanliggande slits (21a3). 16.Arrangemang enligt patentkravet 15, kännetecknat därav, att nämnda slits (21 a3) är med sitt ändområde (21a3') anpassad att något sträcka sig förbi en genom urtagningarnas centrala partier sig sträckande linje. 17.Sågsvärd avsett och anpassat för att bl.a. kunna ingå i ett arrangemang en- ligt något av föregående patentkrav 3 till 16, och där sågsvärdets inre, mot ett fastklämmande arrangemang (7) vettbart, ändparti är försett med i vart fall 10 31 en slits (21a3), för att erbjuda en förskjutning av sågsvärdet (21) i förhållande till nämnda arrangemang (7), och där nämnda slits är orienterbar längs en, i sågsvärdets längsgående utsträckning orienterad, centrumlinje (2'), känne- tecknat därav, att nämnda slits (21a3) är anpassad att låta uppvisa en längsgående utsträckning, från en sågsvärdet, mot arrangemanget (7) vett- bar kantlinje (2f), som skall sträcka sig inom det angivna ändpartiet (2d) så- som i vart fall något understigande bredden för en stödplatta (7a), och att sidorelaterat ett ändområde (21 a3') för nämnda slits förefinns två på var sin sida om slitsen och i höjd med angivet ändpartiet (2d) kraftupptagande urtag- ningar (21a1, 21a2), vilka är sinsemellan dimensionerade för att låta upptaga de krafter som är att hänföra från ett på svärdets yttre ändområdet (2c') verk- samt böjmoment ("M”) verksamt inom ett sågsvärdet tilldelat plan (”P”).
SE1200261A 2012-05-03 2012-05-03 Förfarande och arrangemang vid en motorsåg SE536987C2 (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1200261A SE536987C2 (sv) 2012-05-03 2012-05-03 Förfarande och arrangemang vid en motorsåg
CA2896124A CA2896124C (en) 2012-05-03 2013-05-03 Method and guide bar clamping arrangement related to a motor saw
BR112014027485A BR112014027485A2 (pt) 2012-05-03 2013-05-03 método e disposição de fixação de barra de guia relacionada com uma serra a motor
EP13784375.1A EP2844060B1 (en) 2012-05-03 2013-05-03 Guide bar clamping arrangement for a motor saw
US14/398,540 US10328599B2 (en) 2012-05-03 2013-05-03 Method and guide bar clamping arrangement related to a motor saw
PCT/SE2013/000061 WO2013165294A1 (en) 2012-05-03 2013-05-03 Method and guide bar clamping arrangement related to a motor saw

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1200261A SE536987C2 (sv) 2012-05-03 2012-05-03 Förfarande och arrangemang vid en motorsåg

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1200261A1 true SE1200261A1 (sv) 2013-11-04
SE536987C2 SE536987C2 (sv) 2014-11-25

Family

ID=49514583

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1200261A SE536987C2 (sv) 2012-05-03 2012-05-03 Förfarande och arrangemang vid en motorsåg

Country Status (6)

Country Link
US (1) US10328599B2 (sv)
EP (1) EP2844060B1 (sv)
BR (1) BR112014027485A2 (sv)
CA (1) CA2896124C (sv)
SE (1) SE536987C2 (sv)
WO (1) WO2013165294A1 (sv)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE537224C2 (sv) * 2012-12-13 2015-03-10 Komatsu Forest Ab Anordning för att passivt fånga upp en brusten sågkedja
US20170066155A1 (en) * 2015-09-03 2017-03-09 Lauri Ketonen Cutting device and a method of cutting with a cutting device
WO2018222131A1 (en) * 2017-06-02 2018-12-06 Jps Teknik Ab Arrangement for replacing a saw chain on a motor saw
JP6999429B2 (ja) * 2018-01-12 2022-01-18 株式会社マキタ チェーンソー
FI129870B (sv) * 2020-04-01 2022-10-14 Kesla Oyj Kedjesåg

Family Cites Families (42)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB539956A (en) * 1940-04-24 1941-09-30 T H & J Daniels Ltd Improvements in or relating to sawing machines of the chain saw type
US2888964A (en) * 1958-05-05 1959-06-02 Remington Arms Co Inc Removable roller bearing guide
US3870125A (en) 1973-02-02 1975-03-11 Textron Inc Guide bar oiling system for chain saw
US3967378A (en) * 1974-11-25 1976-07-06 Outboard Marine Corporation Saw chain guiding arrangement
US4223438A (en) * 1976-12-31 1980-09-23 Kerrison Ronald L Direct bar oiler for chain saws
CA1123713A (en) * 1979-08-31 1982-05-18 Hui C. Lim Bar jointing
US4807366A (en) * 1984-12-05 1989-02-28 Fuji Blade Co., Ltd. Compact chain saw
SU1329966A1 (ru) * 1985-09-03 1987-08-15 А. В. Козлов Устройство дл нат жени пильной цепи мотопилы
US4819332A (en) * 1987-02-26 1989-04-11 Sugihara Rinki Co., Ltd. Oil supply structure of chain saw
US4813135A (en) * 1987-10-13 1989-03-21 Daniel Kuwica Roller nose bar
DE3843459A1 (de) * 1988-12-23 1990-06-28 Stihl Maschf Andreas Motorkettensaege mit einem zwischen dem gehaeuse und einem spannteil geklemmt gehaltenen saegeschwert
JP2509194Y2 (ja) * 1990-02-23 1996-08-28 株式会社共立 チェ―ンソ―用の案内板
US5098348A (en) * 1990-09-18 1992-03-24 Blount, Inc. Drive sprocket for a chain saw
US5093998A (en) * 1990-10-26 1992-03-10 Blount, Inc. Repairable guide bar for tree harvesters
US5249362A (en) * 1990-11-13 1993-10-05 Harding Alfred F Quick release device for chain saws
DE4142751C1 (en) * 1991-12-23 1992-12-17 Fa. Andreas Stihl, 7050 Waiblingen, De Motor-driven chain-saw - has guide-plate with rear end held in place by fitting into shoulders on motor housing
DE4436543C2 (de) * 1993-11-12 2002-07-11 Stihl Maschf Andreas Spanneinrichtung für eine über ein Sägeschwert laufende Sägekette einer Motorkettensäge
SE504610C2 (sv) * 1995-11-28 1997-03-17 Sandvik Ab Vändbar svärdsinfästning
US5709254A (en) * 1996-06-18 1998-01-20 Argue; Fletcher Tree harvesting apparatus
US5896670A (en) * 1997-07-24 1999-04-27 Blount, Inc. Chain tensioner for chain saw
DE19737886C1 (de) * 1997-08-29 1998-12-24 Dolmar Gmbh Motorkettensäge mit einem zwischen dem Gehäuse und einem Spannteil geklemmt gehaltenen Sägeschwert
US6148547A (en) * 1998-10-12 2000-11-21 Blount, Inc. Chain saw guide bar for tree harvester
US5987786A (en) 1998-10-12 1999-11-23 Blount, Inc. Guide bar mount for a tree harvester
FI115706B (sv) * 1999-05-27 2005-06-30 Ponsse Oyj Kedjesåg
US6427342B1 (en) * 2000-08-29 2002-08-06 Blount, Inc. Lightweight chain saw bar
SE518366C2 (sv) * 2000-12-20 2002-10-01 Iggesunds Skogstjaenst Ab Sågsvärd för kedjesågar
US6560879B2 (en) * 2001-08-02 2003-05-13 Wci Outdoor Products, Inc. Chain saw adjuster
DE10139590B4 (de) * 2001-08-11 2015-07-23 Andreas Stihl Ag & Co. Führungsschiene für ein handgeführtes Arbeitsgerät
DE20118322U1 (de) * 2001-11-12 2002-01-17 Jenn Feng Ind Co Vorrichtung zur Einstellung der Spannung einer Kettensäge
US6694623B1 (en) * 2002-06-06 2004-02-24 Michael W. Haughey Lever chain adjuster for a chain saw
US6964101B2 (en) * 2002-12-12 2005-11-15 Blount, Inc. Lightweight guide bar for chainsaw
JP4467044B2 (ja) * 2003-11-28 2010-05-26 本田技研工業株式会社 動力作業機
US20050178010A1 (en) * 2004-01-23 2005-08-18 Alex Petrenko Chainsaw tool
FR2912949B1 (fr) * 2007-02-26 2009-04-24 Pellenc Sa Scie a chaine munie d'un dispositif de reglage de la tension de la chaine de coupe
DE102007045240B4 (de) * 2007-09-21 2017-10-26 Andreas Stihl Ag & Co. Kg Motorsäge
DE102009012291A1 (de) * 2009-03-11 2010-09-16 Andreas Stihl Ag & Co. Kg Kettenschutz für Motorkettensägen
DE102010007081B4 (de) * 2010-02-06 2023-11-09 Andreas Stihl Ag & Co. Kg Gewichtsreduzierte Führungsschiene aus Vollmaterial
US8707569B1 (en) * 2010-02-11 2014-04-29 Jesse R. Peterson Quick change chain saw system
DE102012211094A1 (de) * 2012-06-28 2014-01-02 Robert Bosch Gmbh Werkzeugkopplungsvorrichtung
SE537224C2 (sv) * 2012-12-13 2015-03-10 Komatsu Forest Ab Anordning för att passivt fånga upp en brusten sågkedja
JP6132626B2 (ja) * 2013-03-29 2017-05-24 株式会社マキタ 携帯作業機
US20160052158A1 (en) * 2014-08-20 2016-02-25 Blount, Inc. Guide bar retention systems and techniques

Also Published As

Publication number Publication date
CA2896124C (en) 2020-08-11
CA2896124A1 (en) 2013-11-07
SE536987C2 (sv) 2014-11-25
US10328599B2 (en) 2019-06-25
EP2844060A1 (en) 2015-03-11
EP2844060B1 (en) 2019-11-27
WO2013165294A1 (en) 2013-11-07
EP2844060A4 (en) 2015-12-30
BR112014027485A2 (pt) 2017-07-18
US20150089820A1 (en) 2015-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE1200261A1 (sv) Förfarande och arrangemang vid en motorsåg
EP2464494B1 (de) Werkzeugmaschine mit einer schutzhaube
CN102762091A (zh) 用于甘蔗收割机的切割装置
EP0906175A1 (de) Handwerkzeugmaschine
EP2844441B1 (de) Schneidmesser mit einer sicherungsausnehmung
DE10026198A1 (de) Vorrichtung zum Spannen und Verschließen von Kunststoff-Umreifungsbändern
EP0286668A1 (de) Verfahren und vorrichtung zum trennen oder schlitzen eines starren schnittguts, insbesondere holz.
DK200970146A (da) Værktøj, fremgangsmåde og anvendelse af et sådant værktøj til montage af pindbolte
EP1990146A3 (de) Vorrichtung zum Befestigen eines Rotationswerkzeuges
EP2700300A1 (en) Feed wheel of a wood handling unit and a feed wheel assembly
AT511244B1 (de) Trennschleifscheibe
CH342362A (de) Kreissägeblatt-Spannvorrichtung
CN203818085U (zh) 撞击式皮带轮拔轮器
FI126453B (sv) Trädbehandlingsanordning och förfarande för anordnande av en trädhanteringsanordnings kapningsfunktion
CA3008486C (en) Blade pin and associated cutting element
DE102007055780A1 (de) Handwerkzeugmaschine mit Spannmutter
EP3138673B1 (en) A tree-handling device, a multi-process machine, a method for arranging the cutting operation of a tree-handling device
DE102005005001A1 (de) Kreissägeblatt mit mindestens einem seitlichen, konzentrischen Stützring
EP3769913A1 (de) Werkzeugmaschine
DE307277C (sv)
EP2750831B1 (de) Schleif- bzw. schneidwerkzeug für eine werkzeugmaschine mit drehantrieb
DE573590C (de) Von der Nabe aus mittels Gewindekonus verspannbares Wagenrad
CH386468A (de) Motorisch angetriebene, tragbare Kreissäge zum Trennen von Eisenbahn- und Strassenbahnschienen
JP2015202540A (ja) 手動式ねじ切り工具及びこれを用いたねじ切り工法
AT510920B1 (de) Vorrichtung umfassend ein rotierend antreibbares werkzeug und ein aufspannelement

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed