RO91209B1 - Procedeu de obtinere a unui catalizator pentru polimerizarea si copolimerizarea etilenei - Google Patents
Procedeu de obtinere a unui catalizator pentru polimerizarea si copolimerizarea etilenei Download PDFInfo
- Publication number
- RO91209B1 RO91209B1 RO118043A RO11804385A RO91209B1 RO 91209 B1 RO91209 B1 RO 91209B1 RO 118043 A RO118043 A RO 118043A RO 11804385 A RO11804385 A RO 11804385A RO 91209 B1 RO91209 B1 RO 91209B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- catalyst
- polymerization
- magnesium
- electron donor
- compound
- Prior art date
Links
Classifications
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02P—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
- Y02P20/00—Technologies relating to chemical industry
- Y02P20/50—Improvements relating to the production of bulk chemicals
- Y02P20/52—Improvements relating to the production of bulk chemicals using catalysts, e.g. selective catalysts
Landscapes
- Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
Description
Invenția de față se referă la un procedeu de obținere a unui catalizator pentru polimerizarea și copolimerizarea etilenei.
Sistemele catalitice pentru polimerizarea etilenei și a celorlalte olefine cunoscute sub numele de complecși catalitici Ziegler-Nata cuprind:
a) un compus al unui metal tranzițional din grupele IVB, VB, VIB sau VIII ale Sistemului Periodic al Elementelor, de exemplu, o halogenură de titan și
b) un compus organo-metalic al unui metal din grupele I-III reprezentat, de exemplu, prin formula AlR,„X3_m unde R este un radical hidrocarbonat având de la 1 la 8 atomi de carbon, X este atom de halogen (clor, brom, iod) sau grupare alcoxi având de la 1 la 8 atomi de carbon · iar m are Valoarea cuprinsă între 1 și 3.
Utilizarea complecșilor de coordonare la polimerizarea olefinelor se cunoaște de aproape 30 de ani, fiind descoperite mii de sisteme catalitice care au fost aplicate în acest scop. Totuși, cercetările în această direcție au fost continuate și intensificate în scopul găsirii .unor catalizatori înalt selectivi în obținerea unor polimeri a căror granulație realizată direct din sinteză nu mai face necesară granularea ulterioara și mai ales catalizatori cu activitate catalitică superioară, care nu mai fac necesară îndepărtarea resturilor catalitice din polimer. Această activitate catalitică este exprimată prin cantitatea de grame de poliolefine produse pe gram de catalizator care conține titan sau alte. metale tranziționale. Cu cât activitatea este mai mare, cu atât cantitatea de cenușă metalică și de halogenura corozivă rămasă în
A polimer, este mai mică. In cazul în care activitatea este destul de ridicată, de exemplu, este egală sau mai mare de 1000 kg/g, faza de spălare a cenușii din polimer poate fi evitată.
Pentru obținerea unei activități cât mai mari, mai ales raportată la metalul tranzi2 țional care reprezintă componenta catalitică activă, compusul de metal tranzițional se depune în cantitate controlată pe un suport adecvat care, la rândul său, are o participare activă la formarea centrilor de polimerizare. Printre suporturile cele mai accesibile, mai active și mai comod de manipulat, se numără compușii de magneziu, în special, halogenurile de magneziu, cu deosebire, clorura de magneziu /1-4/.
Majoritatea covârșitoare a acestor brevete prevede utilizarea ca punct de plecare a clorurii de magneziu anhidre. Aceasta este un material relativ costisitor, nu întotdeauna accesibil și care necesită precauții deosebite de conservare și manipulare. Cea mai mare parte dintre brevete prevede prepararea catalizatorilor printr-o operație greoaie, care necesită timp și un consum mare de energie, de măcinare a clorurii de magneziu cu un compus de titan, în prezența sau absența, cu tratarea ulterioară sau fără o astfel de tratare, cu agenți modificatori din clasa substanțelor donoare de electroni.
Numeroase brevete descriu obținerea suportului de clorură de magneziu ca parte integrantă a procesului de preparare a catalizatorului pornind de la, sau trecând printr-un intermediar de compus organo-magnezian. Sunt evidente atât complexitatea tehnologică a unui astfel de procedeu cât și cheltuielile materiale ridicate pe care le implică. Intr-un brevet RSR/5 este descrisă obținerea clorurii de magneziu prin halogenarea oxidului de magneziu, preparat la rândul său prin calcinarea carbonatului bazic de magneziu, 4MgCO3(OH)2.H2O. Calcinarea necesită un consum energetic apreciabil. .
Relativ puține brevete prevăd clorura de magneziu hexahidratată MgCl2.6H2O ca material de bază pentru obținerea unor catalizatori de titan depuși pe suport. Dar, în aceste cazuri, MgCl2.6H2O este transformată prin încălzire în Mg(OH)Cl și aceasta din urmă se folosește ca suport în prepara91209 rea catalizatorilor /6/. Catalizatorii astfel obținuți nu se remarcă, totuși, printr-o activitate convenabilă la polimerizarea olefinelor, ceea ce face necesară îndepărtarea reziduurilor catalitice din polimer prin spălare, operație care mărește costul produsului finit.
Invenția de față înlătură dezavantajele de mai sus prin aceea că în scopul realizării unei activități deosebit de ridicate la polimerizare folosește un procedeu de obținere a unui catalizator pentru polimerizarea și copolimerizarea etilenei pa bază de clorură de magneziu hexahidrat, MgCl2.6H2O, care este supusă anhidrizării cu anhidra acidă ca, de exemplu, anhidrida acetică, la un raport anhidridă: MgCl2.6H2O de maximum 10:1 în greutate, de preferință 7;1, la temperatura de 20-145°C, de preferință la temperatura de fierbere a anhidrei sau a amestecului anhidridă-acid acetic, după care clorura de magneziu anhidrizată se spală cu o hidrocarbură lichidă până la pH-ul extractului apos de aproximativ 6,5, se activează cu un electronodonor cu formula generală R'-O-R2 sau R3-0 în care R1, R2 și R3 pot fi radicali alchil inferiori care au 1 până la 4 atomi de carbon, de exemplu, eter dietilic, eter metil-n-butilic, eter metil-izopropilic, tetrahidrofuran și cu alt electronodonor cu formula generală R4OH în care R4 poate fi un radical alchil cu maximum de 4 atomi de carbon ca, de exemplu, metanolul, etanolul, propanolul, izopropanolul, butanolul și etilenglicolul, contactarea clorurii de magneziu cu acești doi donori de electroni efectuându-se în mediu de hidrocarbură, de obicei la temperatura camerei sau la o temperatură mai înaltă de până la 100°C, timp de 10 min până la 24 h, de preferință de la o oră până la 15 h, apoi produsul de reacție rezultat din contactarea clorurii de magneziu cu cei doi electronodonori este tratat cu un compus alumino-organic cu formula generală A1X„;RS3 m în care X este halogen (clor, brom, iod), R5 este un radical hidrocarbonat având de la 1 la 8 atomi de carbon iar m are valoarea cuprinsă între 1 și 3 la temperatura de 10°C la 80°C, de preferință 40 la 60°C, timp de 10 min la 24 h, de preferință, între 3 h și 18 h.
Se dau în continuare exemple de realizare a invenției:
Exemplul 1. într-un balon de sticlă de 250 ml, cu fund plat și 3 gâturi, prevăzut cu agitator magnetic, refrigerent și purjă de argon se introduc 35 ml anhidridă acetică. Peste anhidrida acetică din balon, la cald, sub agitare, se introduc 4gMgCl26H2O. După ce clorura de magneziu s-a dizolvat, se menține masa de reacție sub agitare la temperatura de reflux minimum 15 min, după care, în curent slab de argon, se distila și se colectează un amestec de 26 ml acid acetic format și anhidridă acetică nereacționată. Se răcește la 50° și se spală la această temperatură cu n-hexan până ce /jH-uI extractului apos efectuat cu apă neutră este între 5,5 și 6,5. Se introduc apoi 2 ml tetrahidrofuran și 1,4 ml alcool etilic absolut. Se agită la temperatura camerei 12 h după care, în decurs de 10-15 min se introduc 9 g monoclorură de dietilaluminiu. Se iau precauții ca temperatura masei de reacție să nu crească brusc. Se agită în continuare timp de minimum 8 h, după care se spală cu n-hexan proaspăt, perfect uscat, până la dispariția ionului C1‘ din hexanul de spălare. In felul acesta, se obțin 1,8 g precipitat alb, fin, dispersat în n-hexan, care este de fapt suportul catalitic activ și care are o suprafață specifică de 160 m2/g.
Din suspensia de suport catalitic rezultată se ia cu o seringă o cantitate care să conțină 1 g substanță solidă și se introduce într-un balon de reacție asemănător cu cel descris mai sus. Se adaugă 1,25 ml alcool 2-etilhexilic și se agită la temperatura camerei timp de 12 h. La sfârșitul acestei perioade de reacție, compusul de magneziu se află sub formă de soluție în hidrocarbură. Se introduc apoi 10 ml TiCl4 și sub agitare se încălzește la temperatura de reflux timp de 2 h după care, 5 în curent slab de gaz inert se răcește la 20°C în timp de 8 h. Se agită în continuare încă 6 h la temperatura obișnuită și după apariția produsului solid se spală cu n-hexan proaspăt până la dispariția ionu- 10 lui CI din hexanul de spălare. După ultima spălare în balon se lasă atâta n-hexan încât, catalizatorul superactiv solid aflat în suspensie să se afle în concentrația dorită. 15
Din suspensia de catalizator superactiv se ia o cantitate care să conțină 3 mg substanță solidă și se introduc într-o autoclavă de polimerizare de capacitate 2 1, rezistentă la presiune, în care a fost 20 încărcat în prealabil 1 1 solvent de polimerizare și trietilaluminiu corespunzător raportului molar Ti/Al=l/100. în autoclava de polimerizare se ridică temperatura la 80°C, se dă drumul la agitare, se încarcă agent de reglare a masei moleculare (H2) la presiunea de 4 at și apoi etilenă până ce presiunea în autoclavă aqjunge la 8 at. Presiunea din autoclavă se menține constantă la 8 at prin admisie continuă de monomer. După 2 h de reacție se evacuează presiunea pe linia de degazare a reactorului, se descarcă solventul de polimerizare și se separă pulberea de polimer rezultată. Se usucă și se cântărește. Rezultă 480 g polietilenă, cu densitatea aparentă 0,38 g/cm3 și ICT= =0,88.
Exemplele 2-5. S-a aplicat procedeul din exemplul 1, cu excepția faptului că s-au utilizat cantități de 15, 20, 30 și 40 ml anhidridă acetică. Rezultatele la polimerizare sunt prezentate în tabelul 1.
Tabelul 1
Exemplul nr. | Cantitatea de EtOH (ml) | Polimer obținut (g) | Activitate (KgPE/g catalizator) | Densitate aparentă (g/cm3) |
2 | 15 | 40 | 15 | 0,16 |
3 | 20 | 90 | 30 | 0,22 |
4 | 30 | 420 | 140 | 0,36 |
5 | 40 | 480 | 160 | 0,38 |
Exemplele 6-7. S-a aplicat procedeul din exemplul 1, cu diferența că nu s-a introdus tetrahidrofuran și s-a mărit cantitatea de alcool etilic la 2 ml, respectiv 3,5 ml. Rezultatele la polimerizare sunt prezentate în tabelul 2.
Tabelul 2
Exemplul nr. | Cantitatea de | Polimer | Activitate | Densitate |
anhidridă acetică | obținut | aparentă | ||
(ml) | (g) | (KgPE/g catalizator) | (g/cm3) | |
6 | 2 | 180 | 60 | 0,18 |
7 | 3,3 | 340 | 113 | 0,27 |
Exemplele 8-9.S-a aplicat procedeul 25 din exemplul 1, cu diferența ca nu s-a introdus alcoolul etilic absolut ci s-au introdus cantități de tetrahidrofuran de 3 ml respectiv 4 ml. Rezultatele la polimerizare sunt prezentate în tabelul 3.
S
Tabelul 3
Exemplul nr. | Cantitatea de THF (ml) | Polimer obținut (g) | Activitate (KgPE/g catalizator) | Densitate aparentă (g/cm3) |
8 | 3 | 125 | 41 | 0,22 |
9 | 4 | 163 | 54 | 0,26 |
Exemplele 10-12. S-a aplicat procedeul din exemplul 1, cu excepția că s-au introdus cantități diferite de alcool 2-etilhexilic.
Rezultatele la polimeri zare sunt prezentate în tabelul 4.
Tabelul 4
Exemplul nr. | Cantitatea de alcool 2-etilhexilic (mi) | Polimer obținut (g) | Activitate (KgPE/g' catalizator) | Densitate aparentă (g/cm3) |
10 , | 0,50 | 84 | 28 | 0,19 |
11 | 0,75 | 106 | 35 | 0,24 |
1 | 1,25 | 480 | 160 | 0,38 |
12 | 2,50 | 470 | 157 | 0,38 |
Anhidrizarea clorurii de magneziu hexahidrat prin procedeul descris în in- 5 venția de față, conduce la obținerea unei cloruri de magneziu cu un conținut de umiditate de maximum 0,3% și cu o granulație extrem de potrivită pentru obținerea ulterioară a unui catalizator de 10 polimerizare superactiv.
Este important ca la toate operațiile care se succed în obținerea acestui catalizator să se respecte condiții riguroase de calitate a materiilor prime, să se lucreze 15 în permanență in mediu lipsit de umiditate și de oxigen.
Pentru obținerea unei granulații adecvate a catalizatorului, este de preferat ca aducerea în contact a reactanților să se 20 facă lent, la temperatura obișnuită și aducerea ulterioară la temperatura de regim să se facă cu viteza mica.
Un factor important în obținerea unui catalizator cu activitate superioară îl 25 constituie înde-părtarea resturilor de compus aluminiu-organic halogenat și a compusului de titan nereacționat. Pentru aceasta spălările cu hidrocarbură lichidă trebuie făcute, astfel încât la sfârșitul spălărilor să se asigure și în primul caz și în al doilea, absența din mediu a ionului CI'.
Produsul obținut, conform exemplelor de realizare, este o pulbere albă foarte fină dispersată în hidrocarbură, care poate avea suprafața specifică de 50 până la 500 m2/g, de preferință, de la 100 până la aproximativ 300 m2/g și care constituie suportul catalitic activ.
în scopul de a obține un produs solid care să conțină magneziu și titan, suportul catalitic activ obținut în modul descris mai sus este contactat din nou cu un donor de electroni de tipul R6OH în care R6 este un radical alchil cu 6 până la 20 atomi de carbon ca, de exemplu, 2-metilpentanol, n-hexanol, n-hepfanol, 2-etilhexanol, decanol, undecanol, dodecanol. Contactarea se poate efectua la temperatura de la 0°C până la 100°C, de preferință, între 15 și 55°C, iar timpul de contactare poate varia între f>
miii și 24h, de preferință între o oră și 14 h funcție de natura donorului introdus. La sfârșitul perioadei de reacție, compusul de magneziu este sub forma unui lichid vâscos. Cantitatea de donor de electroni R6OH prezentă în timpul formării produsului lichid poate varia de la 0,01 până la aproximativ 2 moli, de preferință 0,05 până la aproximativ 1 mol per mol clorură de magneziu. Reacția de formare a compusului catalitic solid cu titan are Ioc prin contactarea compusului de magneziu în stare de lichid vâscos, cu un compus de titan tetravalent, de preferință, un compus de titan halogen, de exemplu, tetrahalogenurile de titan, ea, de exemplu, TiCl4, TiBr4, Til4 sau amestecuri ale acestora, de preferință, TÎC14 în cantitate convenabilă pentru a se forma compusul catalitic solid. Cantitatea de compus de titan folosită poate varia de la cel puțin 1 mol până la aproxiamtiv 200 moli per mol, de preferință, aproximativ 2 moli până la aproximativ 100 per mol compus de magneziu.
Contactarea compusului de magneziu lichid vâscos în mediu de hidrocarbură lichidă cu compusul de titan în stare lichidă, se poate efectua, de exemplu, de la o temperatură de 0°C până la aproximativ 200°C, de preferință, la aproximativ 50°C până la aproximativ 150°C. Contactarea poate dura o perioadă de timp de la aproximativ 15 min până la aproximativ 24 h, de preferință, de la aproximativ o oră până la aproximativ 16 h, până la apariția compusului catalitic solid.
Compusul catalitic solid astfel rezultat se spală cu hidrocarbură și se folosește la polimerizare.
Exemplul de hidrocarbură lichidă utilizată la formarea compusului de magneziu lichid și la spălarea compusului catalitic cu titan poate fi: hexan, heptan, octan, decan, dodecan.
io
Invența de față prezintă următoarele avantaje:
Aplicând procedeul descris, se obține un catalizator cu activitate superioară, cu consumuri energetice și de materiale mici. Utilizând acest catalizartor la polimerizarea și copolimerizarea etilenei, se obțin polimeri cu conținut de cenușă redus. Acest fapt atrage după sine eliminarea operațiilor de spălare a reziduurilor de polimer deci implicit reducereaa consumurilor energetice și de materiale. O altă consecință favorabilă constă în faptul că datorită conținutului mic de resturi, catalitice, polimerii se pot utiliza în industria electrotehnică și electronică, precum și în industria alimentară.
Claims (4)
- Revendicări1. Procedeu de obținere a unui catalizator pentru polimerizarea și copolimerizarea etilenei, pe bază de clorură de magneziu, și halogenură de titan, caracterizat prin aceea că se utilizaează clorură de magneziu hexahidrat care se supune anihidrizării cu anhididră acidă la un raport anhidridă acidă: MgCl26H2O de maximum 10:1 în greutate, de preferință, 7:1, la temperatura de 20-145°C, de preferință, temperatura de fierbere a anhidridei acide se spală apoi cu o hidrocarbură lichidă, de preferință, nhexan până la pH 6,5 se activează prin tratare cu un electronodonor de tip eteric cu formula generală R^O-R2 sau R3-O, de preferință, tetrahidrofuran și cu un electronodonor de tip alcoolic cu formula generală R4-OH, de preferință, alcool etilic, se tratează cu un compus organic de aluminiu, cu formula generală AlRs3_,nX„„ de preferință, monoclorură de dietilaluminiu, apoi cu un donor de electroni, reprezentat de un compus cu formula generală R6-OH, de preferință alcool izooctilic și în final se impregnează cu TiCl4, formând un produs solid fin dispersat care constituie catalizato91209 rul de polimerizare.
- 2. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că raportul molar electronodonor eteric/magneziu este cuprins între 0,05 și aproximativ 5. 5
- 3. Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea ca raportul molar electronodonor alcoolic/magneziu este cuprins înte 0,01 și aproximativ 2.
- 4.Procedeu, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că raportul molar Ti/Mg este cuprins între 1 și aproximativ 200.
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO118043A RO91209B1 (ro) | 1985-03-19 | 1985-03-19 | Procedeu de obtinere a unui catalizator pentru polimerizarea si copolimerizarea etilenei |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
RO118043A RO91209B1 (ro) | 1985-03-19 | 1985-03-19 | Procedeu de obtinere a unui catalizator pentru polimerizarea si copolimerizarea etilenei |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO91209B1 true RO91209B1 (ro) | 1994-04-01 |
Family
ID=40904066
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
RO118043A RO91209B1 (ro) | 1985-03-19 | 1985-03-19 | Procedeu de obtinere a unui catalizator pentru polimerizarea si copolimerizarea etilenei |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
RO (1) | RO91209B1 (ro) |
-
1985
- 1985-03-19 RO RO118043A patent/RO91209B1/ro unknown
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2088594C1 (ru) | Компонент катализатора полимеризации олефинов | |
JP4783739B2 (ja) | ハロアルミノキサン組成物、その製造法、並びに触媒に対するその使用 | |
EP3083723B1 (en) | Catalyst system for polymerisation of an olefin | |
KR950015138B1 (ko) | 올레핀 중합 촉매 조성물 및 그 제조방법 | |
JPS61130312A (ja) | エチレン重合用触媒成分の製造法 | |
JP2004527633A (ja) | オレフィン重合体の製造方法および選ばれた触媒 | |
US3658722A (en) | Catalysts for polymerization and process for their preparation | |
JPS59100111A (ja) | 重合触媒 | |
TWI546123B (zh) | 活化劑組合物、其製備以及於催化之用途 | |
US4426317A (en) | Process for making olefin polymerization catalyst | |
US6780808B2 (en) | Enhanced solubility of magnesium halides and catalysts and polymerization process using same | |
RU2287535C2 (ru) | Нанесенная на носитель композиция предшественника катализатора (варианты), нанесенная каталитическая композиция (варианты), способ ее получения (варианты), способ получения полимера | |
US2909512A (en) | Ethylene polymerization using a solid catalyst | |
US4755495A (en) | Process for activation of titanium and vanadium catalysts useful in ethylene polymerization | |
US4738942A (en) | Catalyst composition for polymerizing alpha-olefin polymers of relatively narrow molecular weight distribution and high melt index | |
US4435519A (en) | Novel catalyst composition | |
JP2002515085A (ja) | 触 媒 | |
GB2104083A (en) | Method of deactivating polymerization catalysts | |
JPS61174206A (ja) | オレフイン重合用触媒成分 | |
JPH0160044B2 (ro) | ||
RO91209B1 (ro) | Procedeu de obtinere a unui catalizator pentru polimerizarea si copolimerizarea etilenei | |
KR100197641B1 (ko) | 폴리올레핀의 제조방법 | |
JPS62265311A (ja) | α−オレフイン重合触媒の触媒成分および、その製法 | |
KR920004424B1 (ko) | 에틸렌 중합 촉매 | |
US3839313A (en) | Catalysts for the polymerization of olefins |