RO138072A0 - Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic - Google Patents

Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic Download PDF

Info

Publication number
RO138072A0
RO138072A0 ROA202300612A RO202300612A RO138072A0 RO 138072 A0 RO138072 A0 RO 138072A0 RO A202300612 A ROA202300612 A RO A202300612A RO 202300612 A RO202300612 A RO 202300612A RO 138072 A0 RO138072 A0 RO 138072A0
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
fodder
addition
optimized
energy
protein
Prior art date
Application number
ROA202300612A
Other languages
English (en)
Inventor
Dumitru Drăgotoiu
Răzvan Ionuţ Teodorescu
Iuliana Diana Barbulescu
Tomiţa Drăgotoiu
Tudor Valerica
Original Assignee
Universitatea De Ştiinţe Agronomice Şi Medicină Veterinară Din Bucureşti - Usamvb
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea De Ştiinţe Agronomice Şi Medicină Veterinară Din Bucureşti - Usamvb filed Critical Universitatea De Ştiinţe Agronomice Şi Medicină Veterinară Din Bucureşti - Usamvb
Priority to ROA202300612A priority Critical patent/RO138072A0/ro
Publication of RO138072A0 publication Critical patent/RO138072A0/ro

Links

Landscapes

  • Fodder In General (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unei reţete furajere optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic pentru alimentaţia vacilor de lapte. Procedeul, conform invenţiei, constă în etapele: preparare a unui concentrat prim amestecarea în procente masice a 56,5% porumb, 28,2% tărâţe de grâu, 14,3% drojdie uzată de bere plus selenometionină, 1% fosfat monocalcic, amestecarea unui furaj de bază uzual cu 4,5% fân de lucernă, 20% porumb murat, 3% borhot, 8% tescovină şi 5,6% concentrat preparat anterior, rezultând o reţetă furajeră îmbunătăţită care asigură necesarul de substanţă uscată, proteină, grăsime brută, substanţe minerale, vitamine, precum şi necesarul de energie pentru alimentaţia vacilor de lapte.

Description

DESCRIERE
RAȚIE FURAJERA OPTIMIZATA ENERGO-PROTEIC CU ADAOS DE MINERALE LEGATE ORGANIC
Invenția se refera obținerea printr-un anumit procedeu a unei rații farajere optimizata energo-proteic cu adaos de minerale legate organic. Invenția de fata prezintă valorificarea unor subproduse rezultate de la fabricarea berii si vinului in scopul utilizării lor ca ingrediente in rații furajere pentru hrana vacilor de lapte. In prezent este cunoscuta importanta din punct de vedere nutritiv a fiecărui ingredient din reteta furajera optimizata.
Problema tehnica pe care o rezolva invenția de fata, consta in realizarea unei retete furajere optimizata energo-proteice cu adaos de minerale legate organic, in structura careia s-au folosit o serie de ingrediente precum tescovina, borhot si drojdie uzata de bere cu selenometionina.
Pentru toate aceste ingrediente, analizate din punct de vedere al compoziției chimice si al valorii lor nutritive, s-au stabilit limitele de participare in rație, astfel incat sa fie valorificate, alaiuri de alte materii prime fibroase, suculente si concentrate, pentru a asigura necesarul energo-nutritiv al vacilor care au făcut obiectul experimentului.
Tescovina si borhotul de bere au fost utilizate in rații ca ingrediente furajere suculente cu un continui mediu in proteina si energie iar tescovina și ca sursa de polifenoli cu rol antioxidant.
Drojdia uzata de bere cu seleniu legat organic (ex selenometionina) - au fost utilizate pentru obținerea amestecului de concentrate.
Este cunoscut faptul ca, drojdia uzată de bere este al doilea cel mai important produs secundar al industriei berii, reprezentând aproape 10% din totalul subproduselor generate de aceasta industrie. La nivel European conținutul de produse secundare rezultate de la fabricarea vinului si berii este in funcție de producția anuala pentru fiecare in parte.
Uniunea Europeană (UE) avea 2,2 milioane de exploatații viticole în 2020. Mai puțin de două cincimi (37,9 %) din totalul exploatatii lor UE erau cele 0,8 milioane de exploatații din România. Alte 0,5 milioane de exploatații viticole se aflau în Spania și 0,3 milioane în Italia, reprezentând împreună o treime (35,3 %) din totalul UE. Toate aceste exploatatii viticole au generat tescovina, subprodus de la fabricarea vinului. (Eurostat, Vineyards in the EU - statistics).
In 2020, producția globală anuală de bere a fost estimată la 1,82 miliarde hL, America de Nord și de Sud au fost lider în producție (615,28 milioane hL), urmată de Asia (550,88 milioane hL), Europa (500,93 milioane hL), Africa (131,51 milioane hL) și Australia (20,99 milioane hL) (Statista, 2021). (Beer production increased in 2021, Eurostat). Pe baza evaluării globale, referitor la producția de bere, aproximativ 36,4 milioane de tone de borhot rezultat ar putea să fie disponibil în întreaga lume.
în 2022, țările UE au produs aproape 34,3 miliarde de litri de bere care conțineau alcool și 1,6 miliarde de litri de bere care conțineau mai puțin de 0,5% alcool sau nu aveau deloc conținut de alcool. Comparativ cu 2021, producția de bere cu alcool în UE a crescut cu 7%, revenind la niveluri mai apropiate de anul pre-pandemic din 2019, când producția era de 34,7 miliarde de litri.
Producția totală de bere a UE (cu și fără alcool) în 2022 a fost echivalentă cu aproape 80 de litri pe cap de locuitor (Eurostat, 2022).
Este cunoscuta inițiativa Central-Est Europeană BIOEAST care sprijină tranziția către bioeconomii circulare și durabile cuprinzând producția și prelucrarea durabilă a biomasei reziduale.
Drojdia uzata de bere este o sursa bogata atat in proteina cat si in polifenoli (Barbulescu I.D, 2020-A202000733). Datorită prezenței nutrienților, disponibilității abundente și costurilor reduse,
Γ . .-'A ir drojdia uzata a fost utilizat pe scară largă în hrana animalelor.
Borhotul rezultat de la fabricarea berii utilizat in reteta furajera este un material lignocelulozic. Principalele componente ale borhotului sunt hemiceluloza, celuloza, lignina, proteinele și polizaharidele (Parchami și colab., 2021). Borhotul are in compoziție si compuși fenolici (Tisma și colab., 2018). Borhotul de malț reprezintă subprodusul rezultat în urma etapei de filtrare a mustului de bere.
Conținutul scăzut in metionina in hrana animalelor are implicit un continui scăzut in sulf. Este cunoscut faptul ca seleniul înlocuiește sulful din structura metioninei atat la plante cat si la drojdii. Este cunoscut faptul ca formele anorganice de seleniu nu sunt la fel de bine absorbite ca formele organice (selenometionina, selenocisteina, etc).
Conținutul de seleniu pentru toate categoriile de animale recomandat este 0,50 mg seleniu (total) per kg de furaj complet (EFSAjoumal, 2013 and 2019).
Seleniul (Se) este un oligoelement esențial pentru animale si oameni. Suplimentele cu seleniu sunt sub două forme principale, minerale anorganice săruri precum selenitul de sodiu (Na2SeC>3) sau selenatul (Na2SeO4), sau forme organice precum drojdiile îmbogățite cu Se, în care selenometionina (SeMet) este forma predominantă de Se (Korhola și colab., 1986).
Pentru asigurarea necesarului de calciu pentru vacile producătoare de lapte este necesara suplimentarea hranei cu fosfat monocalcic.
RO 127074 Bl, revendica prin suplimentul mineral obtinut, adaosul si % de fosfat monocalciu in hrana vacilor de lapte. Suplimentul mineral conform invenției RO 127074 Bl este constituit din 83.3 % dolomita amorfa si 16.7 % fosfat monocalcic, procentele fiind exprimate in greutate.
Produsul conform invenției de fata, realizează o rație echilibrata energo-proteic cu adaos de minerale legate organic, prin valorificarea tescovinei de la fabricarea vinului, borhotului si drojdiei uzate rezultate de la fabricarea berii care împreuna cu seleniul legat organic-selenometionina, determina un echilibru antioxidant pentru sanatatea vacilor de lapte.
Rațiile au fost echilibrate astfel încât să fie în concordanță cu greutatea corporală, nivelul productiv și în funcție de faza de lactație.
Procedeul de obținere a rației optimizata furajera energo-proteic cu adaos de minerale legate organic, conform invenției, este consituit din următoarele ingrediente :
l .Fân de lucerna - se adauga in rația furajera 4.5 kg;
.Porumb murat - se adauga in rația furajera 20 kg;
.Borhot rezultat de la fabricarea berii - se adauga in rația furajera 3kg;
Borhotul - reprezintă principalul subprodus al industriei berii, acesta acumulându-se în cantității de aproximativ 85% din totalul de reziduuri generate.
.Tescovina - se adauga in rația furajera 8 kg;
Tescovina se recoltează după procesul vinificatie cu o umiditate de aprox 50-60 %.
.Amestec de concentrate -se adauga in rația furajera 5.6 kg.
Amestecul de concentrate pentru 100 kg se obține din următoarele ingrediente: porumb 56.5 kg; tarate de grâu 28.2 kg; drojdie uzata de bere + selenometionina (0,5 ppm de Se/tona furaj)- 14.3 kg; fosfat monocalcic 1 kg.
Drojdia uzata de bere este cunoscuta sursa de proteina de aprox 40 %, sursa importanta de microelemente si vitamine (B).
Prin aplicarea invenției se obțin următoarele avantaje:
> Drojdia uzata de bere reprezenta o sursa proteica alternativa ieftina capabila sa substituie parțial nutrețurile proteice vegetale;
> Tescovina si borhotul de bere au fost utilizate in rații ca ingrediente furajere suculente cu un continui mediu in proteina si energie, iar tescovina și ca sursa de polifenoli cu rol antioxidant;
> Seleniu legat organic sub forma de selenometionina, ingredient esențial in reteta furajera a avut un impact favorabil asupra performantei si sanatatii animalelor;
> Seleniu! este important in menținerea eficientei sistemului antioxidant.
In continuare se da un exemplu de rație optimizata energo-proteic cu minerale legate organic pe baza de tescovină, borhot, drojdie de bere + selenometionina:
In tabelul 1 si 2 de mai jos este prezentata compoziția rației furajere optimizata.
__________Tabel nr.l.Rația cu tescovină, borhot de bere, drojdie de bere și selenometionină
Conținut substan e nutritive/kg Nutreț Cantit ate (kg) 15-19 16 1561 1561 90 70
SC (kg) CNL PD1N (g) PD1E (g) Ca (g) P(g) Norma/aport
SC (kg) CNL PDIN (g) PDIE (g) Ca(g) P(g)
0,87 0.64 90 78 10 1,9 Fân de lucemă 4,5 3,93 2,88 405 351 45 8,6
0,26 0,21 13 17 1,2 0,5 Porumb murat 20 5,20 4,20 260 340 24 10
0,20 0,14 26 18 1 0,6 Borhot de bere 3 0,58 0,42 78 54 3 ~Ί 1,8
0,48 0,36 20 22 0,9 0,6 Tescovină 8 3,84 2,88 160 176 7,2 4,8
Aport rație de bază 13,55 10,38 903 921 79,20 25,2(
Deficit 5,62 658 640 11,80 34,81
0,88 1,07 118 116 2,7 9,2 Amestec concentrate 5,6 4,93 5,99 661 650 15,10 51,21
TOTAL 18,48 16,37 1564 1571 94,30 76,41
Tabel nr.2 Amestecul de concentrate
Conținut substanțe nutritive/kg Nutreț Cantit ate (kg) - 1 117 114 2,1 6,2
SC (kg) CN L PDIN (g) PDIE (g) Ca (g) P (g) Norma/aport
SC (kg) CNL PDIN (g) PDIE (g) Ca(g) P(g)
0,88 1,17 73 115 0,20 2,30 Porumb 56,5 49,72 66,10 4125 6498 11,30 130
0,88 0,84 101 82 1,40 10,0 Tărâțe de grâu 28,2 24,82 23,69 2848 2312 39,50 282
0,90 1,20 338 196 2,60 20,0 Drojdie de bere+seleno metionină 14,3 12,87 17,16 4833 2803 37,20 286
0,95 0 0 0 180 227 Fosfat monocalcic 1 0,95 0 0 0 180 227
TOTAL 100 88,36 107 11806 11613 268 925
Cerințele nutriționale ale vacilor producătoare de lapte sunt corelate cu estimarea unor parametrii preliminări. Astfel, pentru optimizarea rețetelor nutriționale au fost luati in calcul următorii parametri:
> Necesarul de substanța uscata;
> Necesarul de energie;
> Necesarul de proteină;
> Necesarul de grăsime brută;
> Necesarul de substanțe minerale;
> Necesarul de vitamine.

Claims (2)

1. Rație furajera optimizata energo-proteic cu adaos de minerale legate organic caracterizat prin aceea ca, se obține din amestecul următoarelor ingrediente: fân de lucemă 4.5 kg; porumb murat 20 kg; borhot de bere 3kg; tescovina 8 kg; amestec de concentrate 5.6 kg;
2. Amestecul de concentrate in conținut de 100 kg utilizat in obținerea rației furajere optimizata energo-proteic cu adaos de minerale legate organic caracterizat prin aceea ca se obține prin amestecul următoarelor ingrediente: porumb 56.5 kg; tarate de grâu 28.2 kg; biomasa de drojdie uzata cu selenometionina - 14.3 kg (0,5 ppm de Se/tona furaj finit); fosfat monocalcic Ikg.
ROA202300612A 2023-10-26 2023-10-26 Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic RO138072A0 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202300612A RO138072A0 (ro) 2023-10-26 2023-10-26 Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202300612A RO138072A0 (ro) 2023-10-26 2023-10-26 Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO138072A0 true RO138072A0 (ro) 2024-04-30

Family

ID=90825778

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202300612A RO138072A0 (ro) 2023-10-26 2023-10-26 Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO138072A0 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101078750B1 (ko) 함초 함유 사료첨가제 및 그 제조방법
KR20160113590A (ko) 반추류의 사료의 효소 조성물의 이용
CN103340286B (zh) 一种杏鲍菇菌糠饲料
CN108813148A (zh) 一种大蒜酵解纤维饲料的制备方法
CN102919524A (zh) 一种生长饲料
CN108056260A (zh) 用于肉牛的饲料及其制备方法和在清真牛肉专用养殖中的应用
Raza et al. Effect of enzyme supplementation of broiler diets containing varying level of sunflower meal and crude fiber
CN107373149A (zh) 以木薯渣和苹果渣为主料的发酵种猪饲料及其制备工艺
KR102459207B1 (ko) 발효균합제를 적용한 혼합사료 및 그 제조방법
Onyimba et al. Bioconversion of sweet potato leaves to animal feed
RO138072A0 (ro) Raţie furajeră optimizată energo-proteic cu adaos de minerale legate organic
CN107568479B (zh) 无玉米和豆粕的低成本育肥肉牛精料补充料
CN104273340A (zh) 一种调控瘤胃微生物区系的灵芝多糖制剂
CN106798102B (zh) 一种奶牛饲料及应用该饲料得到富含叶黄素乳制品的方法
Garg et al. Effect of feeding rumen protected protein on milk production in lactating buffaloes
KR101377708B1 (ko) 침엽수 부산물의 발효액 및 그 제조 방법, 침엽수 부산물의 발효액을 포함하는 사료 및 음용수
Preston Supplementing ruminant diets with yeast-fermented rice improves growth rate and feed conversion and reduces emissions of methane
Ishfaq et al. Effect of lime treated olive cake on nutrient ulilization and performance of male goats
Balgees et al. Effects of supplementing a basal diet of treated or untreated bagasse with different levels of Albizia lebbeck on intake, digestibility and rumen fermentation
CN114009580B (zh) 一种构树型发酵全混合日粮配方及其加工工艺和应用
US20090136616A1 (en) Methods of feeding ruminants on winter forage supplementing with zeolite
Wuanor et al. Performance of West African Dwarf goats fed Pleurotus tuber regium biodegraded ground nut shells included diets.
RO138071A0 (ro) Raţie furajeră optimizată energo-proteic şi mineral
CN117530365B (zh) 一种莓茶枝条纤维素源饲料及其制备方法
Abd El Tawab et al. Improving utilization of olive cake silage by treating with fibrolytic enzymes on digestibility and gas production in the rumen