RO137637A2 - Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat - Google Patents

Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat Download PDF

Info

Publication number
RO137637A2
RO137637A2 ROA202100002A RO202100002A RO137637A2 RO 137637 A2 RO137637 A2 RO 137637A2 RO A202100002 A ROA202100002 A RO A202100002A RO 202100002 A RO202100002 A RO 202100002A RO 137637 A2 RO137637 A2 RO 137637A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
product
meat
products
temperature
ready
Prior art date
Application number
ROA202100002A
Other languages
English (en)
Inventor
Adriana - Paula David
Mariana-Lorena Aşteleanu
Andra-Iulia Ianchiş-Pop
Alina Astalos
Valentina Bica
Original Assignee
Asociaţia Clusterul Agro-Food-Ind Napoca
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asociaţia Clusterul Agro-Food-Ind Napoca filed Critical Asociaţia Clusterul Agro-Food-Ind Napoca
Priority to ROA202100002A priority Critical patent/RO137637A2/ro
Publication of RO137637A2 publication Critical patent/RO137637A2/ro

Links

Landscapes

  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la o metodă de obţinere a semipreparatelor realizate din carne de porc. Metoda conform invenţiei are următoarele etape de realizare:1) - recepţia materiilor prime şi auxiliare,2) - depozitarea materiilor prime şi a ingredientelor pe categorii de produse, în spaţii special destinate acestui scop, la temperaturi cuprinse între 0...4°C pentru carnea refrigerată şi la temperaturi de - 18°C pentru cea congelată,3) - pregătirea preliminară a cărnii prin operaţiuni de decongelare la temperaturi cuprinse între +2...+4°C şi scoaterea acestora din ambalaj,4) - porţionarea cărnii se face treptat la temperaturi ambientale care nu trebuie să depăşească 12°C iar temperatura cărnii să nu depăşească 7°C,5) - cântărirea condimentelor corespunzătoare, conform reţetei, pentru fiecare produs care urmează a se fabrica,6) - materia primă se tamblează împreună cu ingredientele corespunzătoare fiecărui sortiment,7) - ambalarea produsului se face în vid utilizând pungi de polietilen cu densitate mare rezistente la tratamentul termic,8) - produsul ambalat se supune unui tratament termic în baie de apă timp de 2,5 ore la o temperatură de 115°C urmată de răcirea produsului până la o temperatură de 4°C în baie de apă sau în spaţii de răcire,9) - produsul fiert şi răcit se dezambalează din ambalajul primar şi se marinează cu o cantitate de sos prestabilită în reţeta fiecărui sortiment,10) - produsul marinat se ambalează individual sub vid într-o pungă obţinută prin termoformarea filmului Combitherm 420 mm superior şi 423 mm inferior şi se ambalează suplimentar în cutie de carton,11) - etichetarea produselor conform regulamentului CE 1169/2011 şi Hg 106/2002, urmată de depozitarea acestora la temperaturi cuprinse între 0...4°C pentru produsele refrigerare şi la maxim - 18°C pentru produsele congelate.

Description

OFICIUL oe STAT PENTRU INVINțll |l MĂRCI
Cerere de brevet de Invenție
Nr......
Data depozit..........
TEHNOLOGIC DE FABRIACATIE A PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC READY ΤΟ EAT
Datorita programului tot mai aglomerat pe care il au consumatorii, mesele ready to eat (gata de consum) au crescut in popularitate. Aceasta tehnologie permite obținerea unor produse practice, similare cu cele preparate proaspete acasă si ușor de consumat. Creste de până la 3 ori durata de valabilitate a produsului care este refrigerat, menținând toate proprietățile preparatelor alimentelor.
Versatilitatea acestei tehnologii permite aplicarea acesteia la o gamă largă de preparate din came si permite, de asemenea, dezvoltarea de produse inovatoare, garantând siguranța alimentelor si evitând orice tip de recontaminare, deoarece procesul se aplica pe ambalajul final.
Principalele probleme rezolvate de noi in cadrul acestei tehnologii sunt cele legate de pastrarea caracteristicilor nutritive si imbunatatirea caracteristicilor senzoriale. Carnea de porc procesata prin aceasta metoda este suculenta, ușor de masticat, cu gust specific, culoare specifica roz pal la exterior si miros specific condimetele utilizate. Aceste caracteristici se obțin realizând un tratament lung la temperatura scăzută a produsului ready to eat amabalat in punga cu de polietilen cu densitate mare, produsul fiind vidat.
Tehnologia propusa de noi prezintă avantajul ca produsul este ambalat înainte de procesarea termica, procesarea se realizează la temperaturi scăzute si chiar daca avem timp mai lung de procesare se pastreaza mult mai bine caracteristicile nutriționale iar cele senzoriale sunt imbunatatite.
Stadiul actual al cercetării
Modificările produse in came datorita aplicării diferitelor tehnici de prelucrare, metodele de conservare si tehnologiile pot fi practic de două tipuri: fizice și chimice. Schimbările fizice sunt modificsri ale structurii țesuturilor care afecteaza caracteristicile senzoriale a produsului, cum ar fi volumul, aspectul, culoarea, textura, aroma și gustul. Efecte care apar in came sunt: umiditate redusa a suprafeței datorită deshidratării, umidității crescute si retentiei de grăsime datorita denaturării proteinelor si proprietăților funcționale sporite ale proteinelor datorate incorporării de aditivi [1].
Schimbările chimice din came se datorează interacțiunilor moleculare care apar atunci când simt tratate termic, când se adauga aditivi alimentari sau când depozitarea este prelungita. Atunci când compoziția chimica este afectata apar modificări care afecteaza structurile substanțelor responsabile de caracteristicile organoleptice sau de valoarea nutritiva, de exemplu în denaturarea, hidroliza si gelificarea suferite de proteice datorită acțiuni pe care o are apa fierbinte si a timpului de încălzire prelungit [2], modificări care influențează acceptarea consumatorului și o dieta echilibrata etc.
In concluzie e nevoie de tehnologii care asigura siguranța alimentara și satisfacerea cerințelor consumatorilor fără a compromite valoarea nutritiva a produselor tradiționale din came.
Consumatorii solicită produse din came fără conservând, minim procesate, cu o perioada de valabilitate mai mare. Se pune tot mai mult accent pe utilizarea aditivilor naturali în locul aditivilor sintetici [3].
în plus, cercetarea materialelor de ambalare ecologice, care creste durata de valabilitate a preparatelor din came, este tot mai importanta. Dezvoltarea de noi produse din came cu proprietăți nutriționale imbunatatite a crescut în ultimul deceniu. în acest scop, există două strategii principale: procesarea cărnii proaspete și prelucrarea post-mortem a produselor din came [4]. Aceste strategii ar putea afecta calitatea produselor din came si valoarea nutritiva a acestora.
Metoda de procesare a cărnii este de obicei selectata concentrându-ne în principal pe aspectele tehnologice, aspectele microbiologice și de igiena a cărnii. Cu toate acestea, atunci când este selectata o metoda de prelucrare și / sau tehnologia de conservare, nu numai impactul calitatii asupra produsului trebuie luat în considerare; o strategie cuprinzătoare si globala avand in vedere schimbările caracteristicilor senzoriale si nutriționale si daorinta consumatorului trebuie avute in vedere. Obiectivul pricipal este de a selecta si optimiza o metoda care sa aiba efecte minimale in urma procesării și tehnologia utilizata sa păstreze cat mai bine calitatea senzoriala si nutritiva a produselor din came.
Principalele metode de procesare utilizate in acest moment pentru came si preparatele din came sunt:
- Metode fizice: maturare uscata, maturare umeda, uscare, procesare la presiune înalta, gatire, sous vide (sub vid), Temperatura scazuta-timp lung;
Metode chimice si biochimice: fermentare, afumare, sarare si maturare, marinare, corecție a conținutului sau recompunere si utilizarea enzimelor pentru maturare rapida. ,
Limitările care apar din cauza pierderii calitatii senzoriale si a valoarii nutriționale a acestor produse din came optimizate, poate fi rezolvata prin metoda de procesare propusa de noi.
DESCRIEREA FLUXULUI TEHNOLOGIC DE FABRIACATIE A PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC READY ΤΟ EAT
Recepție materii prime si auxiliare
Materia prima care intra in unitate trebuie sa îndeplinească condițiile sanitar veterinare in vigoare. Trebuie sa provină doar de la firme autorizate abilitate pentru schimburi intracomunitare care au ca marca de sanitate stampila ovala sau hexagonala. Recepția materiilor prime si auxiliare este efectuata de către comisia de recepție formata din: gestionar, responsabil HACCP si ing. tehnolog.
Depozitarea materiilor prime si auxiliare
Depozitarea materiilor prime si a ingredientelor se face in frigidere, congelatoare, spatii special destinate acestui scop care previn alterarea sau deteriorarea produselor.
Depozitarea materiilor prime si a ingredientelor se face pe categorii de produse, cu respectarea condițiilor de depozitare indicate de producător.
Carnea in funcție de starea termica se depozitează la temperaturi de T=0 - 4°C pentru cea refrigerata si T= -18°C pentru cea congelata.
Se identifica si se lotizeaza materiile prime si auxiliare si se scot pentru procesare respectandu-se principiul „primul intrat primul ieșit” sau in funcție de necesitate “primul care expira primul ieșit”.
Pregătiri preliminare
Pregătirea preliminară consta in succesiunea de operatii la care sunt supuse materiile prime înainte de a intra in procesul de fabricație propriu zis. Aceasta operațiune se face in spațiul destinat acestui scop si consta in operațiuni de decongelare si scoatere din ambalaj.
Scoaterea din ambalaj
Carnea congelata, in funcite de necesarul fluxului tehnologic se scoate din depozitul de congelare, se dezambaleaza in sala de dezambalare iar ambalajele de polietilena si de carton se
K debaraseaza spre zona de colectare deșeuri industriale iar carnea este pregătită pentru a fi / decongelată.
Decongelarea materiilor prime
Decongalare cărnii se realizează in sala de decongelare la o temperatura de T=+2 .. .+4°C.Dupa decongelare carnea este pregătită pentru procesul de producție.
Portionare
Portionarea cărnii se face in sala de portionare in funcție de sortiment. Portionarea cărnii se face la o temperatura ambientala ce nu trebuie sa depaseasca 12°C, iar temperatura cărnii in centrul termic nu trebuie sa depaseasca 7°C . Cantitatea de came introdusa la portionare nu trebuie sa depaseasca cantitatea ce se poate transa intr-o ora, de aceea se introduce treptat in funcție de necesitate. După portionare carnea se dezoseaza daca este cazul si se fasoneaza indepartind grăsimea si țesuturile cu valoare alimentara scăzută.
Pregătirea cantitativa a materiilor prime si auxiliare
Se cântărește conform retetei necesarul de materie prima. Conform fisei de produs, se cântăresc condimentele corespunzătoare pentru fiecare produs ce urmeaza a se fabrica. Cantarirea materiei prime pentru reteta se face in navete.
Malaxarea
Materia prima se tambleaza împreuna cu materiile auxiliare specifice acestei operatii si fiecărui sortiment. Se selectează programul specific fiecărui sortiment.
Ambalarea primara
Ambalarea produsului se face sub vid. Materialele folosite la ambalat sunt conform dispozițiilor legale in vigoare si rezista la tratamentul termic.
¥ σ
Tratamentul termic
Produsul ambalat sub vid se supune tratamentului termic in baie de apa la paramatrii de timp si temperatura stabiliti in descrierea diagramei de flux tehnologic a fiecărui sortiment in parte.
Parametrii tratamentului termic sunt:
ν' Durata - 2.5 h ;
J Temperatura - 115°C
Racirea
Racirea produsului se face pana la temperatura de min. 4°C. Aceasta se poate realiza in baie de apa sau in spatii de răcire.
Marinarea
Produsul fiert si răcit se dezambaleaza din ambalajul primar in care a fost supus fierberii si se marineaza cu cantitatea prestabilita in reteta fiecărui sortiment, cu sosul specific.
Ambalarea finala si etichetare
Produsul marinat se ambaleaza sub vid, individual. Punga este obtinuta prin termoformarea filmului Combitherm (420mm superior si 423mm inferior). Produsul vidat se va ambala suplimentar intr-o cutie de carton.
Etichetarea se realizează conform regulamentului CE 1169/2011 si HG 106/2002. Produsele se marchează individual prin aplicarea unei etichete ce conține următoarele informații:
- Denumirea și sediul producătorului
- Denumirea produsului
- Procedeul de fabricație
- Lista ingredientelor în ordinea descrescătoare a cantității utilizate, inclusiv aditivii alimentari folosiți si procentul ingredientului primar.
- Menționarea speciei de animale de la care provine carnea
- Alergenii menționați cu litere îngroșate
- Declarația nutriționala
- Condiții de depozitare.
- Data durabilității minimale/Termenul de valabilitate exprimat prin forma explicită: zi, luna, an
- Lotul produsului
Depozitarea
Depozitarea produsului se realizează în spații frigorifice curate, dezinfectate, la temperatura de O...4°C pentru produsul refrigerat si la minim -18°C pentru produsul congelat.
Livrarea
Livrarea se face conform comenzilor clientilor, produsul este cantarit si verificat sa respecte principiul „FIFO”.
Pentru transport se folosesc navete de plastic spălate și dezinfectate.Produsele trebuie să fie manipulate și transportate cu atenție, astfel încât ambalajele să nu fie deteriorate, protejate de condiții necorespunzătoare (temperatură, mirosuri etc.) și orice contaminări.
Produsele vor fi însoțite la livrare de următoarele documente:
- Document fiscal (aviz/ factură)
- Declarație de conformitate pe proprie răspundere
Transportul produsului se efectuează cu mijloace de transport izoterme sau frigorifice. Acesta trebuie sa corespunda din punct de vedere igienic normelor sanitare in vigoare.
Controlul calitatii
Responsabilul HACCP verifica zilnic proprietățile organoleptice ale fiecărui lot din depozit si conform programului de autocontrol implementat, va face prelevare de probe pentru verificarea proprietăților fîzico-chimice si microbiologice.

Claims (2)

  1. Revendicări tehnologie de obținere a preparatelor din carne de porv ready to eat
    1. Tehnologia propusa de noi este o tehnologie care utilizează ambalarea cărnii împreuna cu saramura si mixul de condimente intru-un ambalaj cu densitate mare, rezistent la temperatura propusa de noi [entru procesare termica si realizarea unui tratament termic la temperatura mai joasa decât metodele tradiționale o perioada mai lunga de timp.
  2. 2. Otimizarea parametrilor tehnologici (temperatura si durata) la prelucrare termica a cărnii de porc pentru obținerea prouselor ready to eat.
ROA202100002A 2021-01-04 2021-01-04 Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat RO137637A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100002A RO137637A2 (ro) 2021-01-04 2021-01-04 Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA202100002A RO137637A2 (ro) 2021-01-04 2021-01-04 Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO137637A2 true RO137637A2 (ro) 2023-09-29

Family

ID=88189519

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA202100002A RO137637A2 (ro) 2021-01-04 2021-01-04 Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO137637A2 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Kaewthong et al. Changes in the quality of chicken breast meat due to superchilling and temperature fluctuations during storage
Hicks Seafood safety and quality: The consumer’s role
US20130209623A1 (en) Sachet for fruit and method for preparing fruit cut into pieces in order to preserve it in the medium term
Díaz et al. The effects of packaging method (vacuum pouch vs. plastic tray) on spoilage in a cook-chill pork-based dish kept under refrigeration
Jang et al. Development of a sous-vide packaging process for Korean seasoned beef
Mol Preparation and the shelf-life assessment of ready-to-eat fish soup
CN103098861B (zh) 一种水煮笋天然保鲜液及其制备和使用方法
Peck et al. Clostridium botulinum in vacuum packed (VP) and modified atmosphere packed (MAP) chilled foods
CN108576188A (zh) 一种冷鲜牛肉保鲜剂及其制备方法
RO137637A2 (ro) Tehnologie optimizată de preparare pentru produse din carne de porc ready to eat
Pietrzak et al. Effects of high pressure treatment on the quality of chicken patties
CN105557986A (zh) 一种莲藕的气调包装保鲜贮藏方法及用途
CN105533608A (zh) 可常温储存的湿态肉丁调味料及其制备方法
Kethavath et al. Vascular rinsing and chilling effects on meat quality attributes from cull dairy cows associated with the two lowest-valued marketing classes
EP3267805B1 (en) Method for processing a food product and corresponding processing apparatus
Babür et al. Some quality qualifications of cooked meat sous vide in the storage process
CN109497442A (zh) 一种卤制麻辣鸡肉的保存方法
Muizniece-Brasava et al. Quality evaluation of ready to eat potatoes’ produce in flexible packaging
RO137636A2 (ro) Tehnologie de obţinere a produsului "mintenaş-friptură de curcan"
JP3224621B2 (ja) 包装乾燥錦糸卵
CN110269088A (zh) 一种绿色健康的烤鸡贮藏方法
Vargas Microbial growth and shelf-life study on pork loins by the application of different antimicrobials
JP2016111978A (ja) ジュレたくあん製品
BARRIER Master of Veterinary Science
JP2003061632A (ja) 超高圧処理調理済み食品