RO133836A2 - Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic - Google Patents

Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic Download PDF

Info

Publication number
RO133836A2
RO133836A2 ROA201800548A RO201800548A RO133836A2 RO 133836 A2 RO133836 A2 RO 133836A2 RO A201800548 A ROA201800548 A RO A201800548A RO 201800548 A RO201800548 A RO 201800548A RO 133836 A2 RO133836 A2 RO 133836A2
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
acid
extraction
aminocephalosporanic acid
aminocephalosporanic
chemical
Prior art date
Application number
ROA201800548A
Other languages
English (en)
Inventor
Dan Caşcaval
Anca Irina Galaction
Mădălina Postaru
Alexandra Tucaliuc
Original Assignee
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi
Universitatea De Medicină Şi Farmacie "Grigore Popa"
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi, Universitatea De Medicină Şi Farmacie "Grigore Popa" filed Critical Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Din Iaşi
Priority to ROA201800548A priority Critical patent/RO133836A2/ro
Publication of RO133836A2 publication Critical patent/RO133836A2/ro

Links

Landscapes

  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Cephalosporin Compounds (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un procedeu de separare a acidului 7-aminocefalosporanic din soluţii apoase sau din mediile rezultate din reacţii chimice şi enzimatice. Procedeul, conform invenţiei, constă în extracţia reactivă a soluţiei apoase care conţine acidul 7-aminocefalosporanic cu n-heptan care conţine acid di-(2-etilhexil)-fosforic în concentraţie de 20 g/l, sub agitarea intensă a fazelor, la o temperatură de 25°C, timp de 1 min, urmată de reextracţia acidului 7-aminocefalosporanic din extract cu o soluţie apoasă de acid clorhidric, sub agitare, la temperatura de 25°C timp de 1 min, cu un randament de extracţie de 97,5%.

Description

PROCEDEU DE SEPARARE A ACIDULUI 7-AMINOCEFALOSPORANIC
DESCRIEREA INVENȚIEI
Invenția se referă la un procedeu original de separare a acidului 7-aminocefalosporanic din soluții apoase sau din mediile rezultate din reacții chimice și enzimatice.
Acidul 7-aminocefalosporanic este un intermediar utilizat pentru obținerea, prin sinteză chimică sau enzimatică, a cefalosporinelor semisintetice, antibiotice cu o largă utilizare în tratamentul infecțiilor (în piața farmaceutică aceste antibiotice ocupă circa 30% la nivel global) [1]·
Procedeele de obținere a acestui derivat beta-lactamic se bazează pe procese fermentative cuplate cu sinteza chimică sau enzimatică. Intr-o prima etapă, se obține cefalosporina C prin biosinteză cu ajutorul microorganismelor Cephalosporium acremonium (sin. Acremonium scrysogenum) sau Penicillium chrysogenum, cultivate pe medii specifice. Ulterior, cefalosporina C este dezacilată la acid 7-aminocefalosporanic prin metode chimice sau enzimatice. Procedeele enzimatice de dezacilare sunt cele mai eficiente, atât din punct de vedere al consumului de materiale și energie, cât și al impactului asupra mediului înconjurător. In acest scop se utilizează cefalosporina-C-acilaza în stare pură, situație în care costurile obținerii acidului 7aminocefalosporanic sunt mai ridicate, sau se pot utiliza celulele microbiene producătoare de cefalosporina-C-acilaza (Achromobacter xylosoxidans, Aeromonas sp., Arthrobacter viscosus, Bacillus laterosporus, Escherichia coli, Flavobacterium sp., Paecilomyces sp., Pichia pastoris, Pseudomonas sp.) [ 1 -4].
In prezent se cunosc procedeele de separare și purificare a acidului 7-aminocefalosporanic din soluții apoase rezultate în urma tranformărilor chimice sau enzimatice, care se realizează prin adsorbție, cristalizare la punctul izoelectric sau prin extracție cu derivați aminici (di-n a 2018 00548
25/07/2018
Μ octylamina, tri-n-octilamina, Amberlite LA-1, Amberlite LA-2, Alîquat 336) dizolvați in acetat de butii [5-8],
Procedeele cunoscute și aplicate în prezent prezintă următoarele dezavantaje:
- necesită un consum ridicat de materiale;
- necesită un consum ridicat de energie pentru etapele de concentrare, răcire, cristalizare;
- produc cantităti ridicate de material solid adsorbant rezidual, care trebuie regenerat;
- nu permit separarea selectivă a acidului 7-aminocefalosporanic din mediile enzimatice, datorită coextracției altor componenți existenți în mediu (acizi carboxilici, in principal acid adipic).
Scopul invenției îl reprezintă utilizarea unui procedeu original de separare a acidului Ίaminocefalosporanic prin extracție reactivă.
Problema tehnica pe care o rezolvă invenția constă în separarea acidului 7aminocefalosporanic din soluțiile apoase sau din mediile rezultate în urma transformărilor chimice sau enzimatice prin solubilizarea sa într-un solvent organic, în prezența unui extractant.
Invenția are aplicabilitate în industria farmaceutică și chimică.
Procedeul conform invenției prezintă armatoarele avantaje:
- prin utilizarea extracției reactive se reduce numărul etapelor necesare și se elimină consumurile suplimentare de materiale și energie și, implicit, costurile aferente;
- prin acest procedeu se obțin randamente finale ridicate ale separării acidului 7aminocefalosporanic;
- prin acest procedeu se obțin selectivități ridicate ale separării acidului 7aminocefalosporanic de produșii secundari de reacție din mediile obținute prin transformări chimice sau enzimatice;
- aplicarea acestui procedeu evită pierderile de acid 7-aminocefalosporanic;
- procedeul se poate aplica folosind orice extractor utilizat la nivel industrial;
- solventul (amestecul de acid di-(2-etilhexil)-fosforic și n-heptan) utilizat la extracția reactivă poate fi regenerat și utilizat practic într-un număr nelimitat de cicluri de separare;
- procedeul este ecologic, datorită lipsei toxicității solventului și a regenerării continue a acestuia.
a 2018 00548
25/07/2018
Procedeul, conform invenției, constă în doua etape: în prima etapă se separă acidul 7aminocefalosporanic din soluția apoasă rezultată de la sinteza chimică sau enzimatică prin extracția sa reactivă selectivă cu o soluție de 20 g/1 acid di-(2-etilhexil)-fosforic în n-heptan, iar în etapa a doua se realizează reextracția acidului 7-aminocefalosporanic din extractul obținut în prima etapă cu o soluție apoasă de acid clorhidric. Ambele etape se desfășoară la 25°C, timp de 1 minut.
Se dau mai jos câteva exemple de realizare a invenției:
Exemplul I
Se prepară 50 ml soluție apoasă care conține 1 g/1 acidul 7-aminocefalosporanic. Se corectează pH-ul soluției apoase la valoarea 2 cu o soluție 2% acid sulfuric. Soluția astfel obținută se supune extracției cu 50 ml n-heptan care conține 20 gri acid di-(2-etilhexil)-fosforic, într-o coloană de sticlă de 250 ml prevăzută cu un sistem de agitare vibratorie care realizează o amestecare intensă a fazelor (agitare vibratorie cu frecvența vibrațiilor de 50 s'1 și amplitudinea de 5 mm), la temperatura de 25°C, timp de 1 minut. Emulsia rezultată se separă intr-un separator centrifugal la 8000 rot/min. Randamentul extracției acidului 7-aminocefalosporanic este de 99%.
Extractul se supune reextracției, în aceeași coloană de extracție și în aceleași condiții de operare, cu 50 ml soluție apoasă de acid clorhidric având pH-ul egal cu 1. Emulsia rezultată se separă într-un separator centrifugal la 8000 rot/min. Randamentul reextracției acidului 7aminocefalosporanic din n-heptan este de 98%.
Raportat la soluția apoasă inițială, randamentul total al separării acidului 7aminocefalosporanic este de 97%.
Regenerarea soluției de acid di-(2-etilhexil)-fosforic în n-heptan se realizează simultan cu reextracția acidului 7-aminocefalosporanic.
Exemplul II
Se prepară 50 ml soluție apoasă care conține 1 g/1 acidul 7-aminocefalosporanic și 1 g/1 acid adipic (produs secundar rezultat din procesul de dezacilare enzimatică a cefalosporinei C). Se corectează pH-ul soluției apoase la valoarea 2 cu o soluție 3% acid sulfuric. Soluția astfel obținută se supune extracției cu 50 ml n-heptan care conține 20 g/1 acid di-(2-etilhexil)-fosforic, a 2018 00548
25/07/2018 într-o coloană de sticlă de 250 ml prevăzută cu un sistem de agitare vibratorie care realizează o amestecare intensă a fazelor (agitare vibratorie cu frecvența vibrațiilor de 50 s’1 și amplitudinea de 5 mm), la temperatura de 25°C, timp de 1 minut. Emulsia rezultată se separă intr-un separator centrifugal la 8000 rot/min. Randamentele extracției acestor acizi sunt: 98,5% acidul 7aminocefalosporanic, 1% acid adipic.
Extractul se supune reextracției, în aceeași coloană de extracție și în aceleași condiții de operare, cu 50 ml soluție apoasă de acid clorhidric având pH-ul egal cu 1. Emulsia rezultată se separă într-un separator centrifugal la 8000 rot/min. Randamentele reextracției compușilor din solventul organic sunt: 97,5% acidul 7-aminocefalosporanic, 0% acid adipic.
Raportat la soluția apoasă inițială, randamentul total al separării acidului 7aminocefalosporanic este de 96%, în timp ce acidul adipic nu se regăsește în faza apoasă finală.
Regenerarea soluției de acid di-(2-etilhexil)-fosforic în n-heptan se realizează simultan cu procesul de reextracție. Pentru perfectarea regenerării solventului și eliminarea resturilor de acid adipic din solvent, reextracția se poate realiza în două etape. Prima etapă se realizează prin reextracția acidului 7-aminocefalosporanic conform procedeul descris anterior. In a doua etapă, acidul adipic se reextrage cu 50 ml soluție 5% carbonat de sodiu, în aceleași condiții de operare ca în cazul reextracției acidului 7-aminocefalosporanic.

Claims (1)

  1. Procedeul separare a acidului 7-aminocefalosporanic din soluția apoasă obținută prin dezacilare chimică sau enzimatică a cefalosporinei C caracterizat prin aceea că soluția apoasă care conține acidul 7-aminocefalosporanic se supune extracției reactive cu n-heptan care conține acid di-(2-etilhexil)-fosforic în concentrație de 20 g/1, sub o agitare intensă a fazelor, la o temperatură de 25°C, timp de 1 min, urmată de reextracția acidului 7-aminocefalosporanic din extract cu o soluție apoasă de acid clorhidric, sub o agitare intensă a fazelor, la o temperatură de 25°C, timp de 1 min.
ROA201800548A 2018-07-25 2018-07-25 Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic RO133836A2 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800548A RO133836A2 (ro) 2018-07-25 2018-07-25 Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201800548A RO133836A2 (ro) 2018-07-25 2018-07-25 Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO133836A2 true RO133836A2 (ro) 2020-01-30

Family

ID=69184996

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201800548A RO133836A2 (ro) 2018-07-25 2018-07-25 Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO133836A2 (ro)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113150010A (zh) * 2021-04-19 2021-07-23 瑞阳制药股份有限公司 一种7-氨基头孢烷酸纯化工艺

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN113150010A (zh) * 2021-04-19 2021-07-23 瑞阳制药股份有限公司 一种7-氨基头孢烷酸纯化工艺

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5184465B2 (ja) クラブラン酸カリウムの製造方法
NO143834B (no) Gassfilterelement.
ES2258260T3 (es) Proceso para la preparacion de beta-lactamas.
WO2014072843A1 (en) Process for preparing isoxazolyl penicillins
CN104402905B (zh) 从7‑氨基头孢烷酸母液中回收7‑氨基头孢烷酸的方法
RO133836A2 (ro) Procedeu de separare a acidului 7 - aminocefalosporanic
US8067195B2 (en) Process for producing 7-methoxy-3-desacetylcefalotin
KR100594774B1 (ko) 세팔로스포린을 발효성 제조하기 위한 신규한 방법
EP1178991B1 (en) A process for the preparation of beta-lactam derivatives
EP0712443B1 (en) Process for the enzymatic preparation of a beta-lactam derivative and separation of d-phenylglycine amide
EP0844999A1 (en) Purification process
KR900002042B1 (ko) 3-치환된 세팔로스포린의 제조방법
ES2237840T3 (es) Proceso mejorado para la produccion fermentativa de cefalosporina.
US3883519A (en) Method for purification of cephalexin
EP1416054B1 (en) Simple enzymatic process for preparing cefazolin
US3812188A (en) Purification of 7-chlorotetracycline
CN108047252B (zh) 一种cpc钠盐的制备方法
KR100479404B1 (ko) 흡착제를 이용한 세팔로스포린c 배양액의 정제방법
US5472853A (en) Enzymatic process for cephalosporins
IL26906A (en) Production of penicillin amidase
RU2210596C2 (ru) Способ синтеза цефазолина
MXPA00009357A (en) Novel process for the fermentative production of cephalosporin
WO1996023797A1 (en) PROCESS FOR THE RECOVERY OF A β-LACTAM ANTIBIOTIC
MX2008007066A (en) Process for the preparation of a potassium salt of penicillin
WO2002018618A2 (en) PROCESS FOR THE PREPARATION OF A β-LACTAM NUCLEUS AND THE APPLICATION THEREOF