RO128184B1 - Remorcă apicolă extensibilă - Google Patents

Remorcă apicolă extensibilă Download PDF

Info

Publication number
RO128184B1
RO128184B1 ROA201100441A RO201100441A RO128184B1 RO 128184 B1 RO128184 B1 RO 128184B1 RO A201100441 A ROA201100441 A RO A201100441A RO 201100441 A RO201100441 A RO 201100441A RO 128184 B1 RO128184 B1 RO 128184B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
trailer
extensible
side walls
bee
hives
Prior art date
Application number
ROA201100441A
Other languages
English (en)
Other versions
RO128184A2 (ro
Inventor
Vasile Chivu
Valentina Chivu
Original Assignee
Vasile Chivu
Valentina Chivu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vasile Chivu, Valentina Chivu filed Critical Vasile Chivu
Priority to ROA201100441A priority Critical patent/RO128184B1/ro
Publication of RO128184A2 publication Critical patent/RO128184A2/ro
Publication of RO128184B1 publication Critical patent/RO128184B1/ro

Links

Landscapes

  • Tents Or Canopies (AREA)

Description

Orice persoană are dreptul să formuleze în scris și motivat, la OSIM, o cerere de revocare a brevetului de invenție, în termen de 6 luni de la publicarea mențiunii hotărârii de acordate a acesteia
RO 128184 Β1
Invenția se referă la o remorcă apicolă extensibilă, destinată mutării stupilor de la o bază meliferă la alta, precum și altor lucrări legate de creșterea și îngrijirea familiilor de albine.
Este cunoscut faptul că, pentru transportul și amplasarea stupilor în diferite baze melifere, apicultorii folosesc niște remorci deschise, pe care stupii suntîncărcați manual sau mecanizat, unul lângă altul, pe mai multe etaje. Apoi, stupii sunt asigurați (legați) împotriva deplasărilor accidentale (alunecare, răsturnare, cădere), după care poateîncepe transportul. La destinație, stupii se descarcă și se amplasează pe teren după anumite reguli, binecunoscute de apicultori. Toate aceste operațiuni de pregătire a stupilor, de încărcare, legare, transport, dezlegare și descărcare, trebuie efectuate numai pe timpul nopții, când toate albinele se află în stup. Uneori, stupii aflați pe marginile remorcii sunt lăsați acolo toată perioada cât se menține abundența florală din zona respectivă, cu condiția ca urdinișurile lor să fie libere; în schimb, stupii așezați în spatele lor, pe mijlocul remorcii, trebuie descărcați, pentru că ar avea urdinișurile blocate de stupii din fața lor. De asemenea, datorită faptului că lucrul la stupi se face pe deasupra lor, mai trebuie descărcați și stupii de pe etajele superioare, ca să permită lucrul apicultorilor la stupii de jos. Printre numeroasele dezavantaje ale acestor remorci menționăm capacitatea lor limitată de transport, astfel că pentru un număr important de stupi este necesară folosirea mai multor remorci, sau a aceleiași remorci de mai multe ori, precum și faptul că operațiunile de pregătire, încărcare, transport și descărcare sunt foarte laborioase și durează mult timp, mai ales dacă se efectuează manual și cu oameni puțini, ele trebuind să fie făcute doar în cele câteva ore de noapte.
Este cunoscută și o remorcă deschisă (brevet US 4033620), pentru transportul stupilor, care, odată ajunsă la o bază meliferă, se lărgește cu două console laterale, pe care sunt translatate, într-o parte și alta, stelajele longitudinale pe care sunt fixați stupii, creându-se astfel niște spații între rânduri care să permită accesul atât al albinelor la urdinișuri, cât și al apicultorilor pentru a lucra la stupii respectivi, fără a mai fi nevoie de a-i descărca de pe remorcă. Deși manevrarea consolelor și a stelajelor longitudinale cu stupi se face mecanizat, cu ajutorul unor cilindri hidraulici, dezavantajul major al acestei remorci este că spațiile create între rânduri sunt destul de înguste, îngreunând lucrul apicultorilor la stupii de pe rândurile interioare. Iar dacă stupii sunt transportați pe două etaje, este absolut necesară și descărcarea celor de deasupra, pentru a permite operarea celor de jos, toți aceștia rămânând permanent descoperiți.
Mai este cunoscută și o altă remorcă deschisă (brevet SU 1463561A1), la care, după amplasarea ei în baza meliferă, panourile de la capetele ei se rabatează la orizontală, formând două console longitudinale, care se sprijină pe niște picioare, pe care se trag rândurile interioare de stupi, jumătate pe consola anterioară și jumătate pe consola posterioară, după care fiecare dintre aceste rânduri sunt îndepărtate transversal unul de altul, și aliniate cu rândurile exterioare fixe de stupi. în afara faptului că este și ea tot deschisă, această remorcă are și dezavantajul că toate operațiunile de deplasare ale rândurilor de stupi se fac manual, pe niște role montate sub stelajele cu stupi, cu mare efort și de durată.
De asemenea, este cunoscută și o remorcă închisă (brevet SU 923483), care este prevăzută, în față și în spate, cu două perechi de șine retractabile, ce pot fi scoase în prelungirea platformei, și sprijinite apoi pe niște picioare la capete, și pe care sunt trase afară două cărucioare cu stupii care s-au aflat pe coridorul central în timpul transportului. Dezavantajul acestei remorci constă în faptul că accesul apicultorilor la stupii aflați pe cele două console se face cu dificultate, iar spațiul în care sunt transportați stupii nu este complet utilizat.
RO 128184 Β1
Toate remorcile menționate prezintă și dezavantajul că nu pot fi deplasate cu viteze 1 prea mari din cauză că, fiind la origine remorci agricole cu suspensii dure și fără amortizoare, stupii ar fi zdruncinați, iar albinele ar cădea în număr mare de pe faguri. Or, o viteză mică de 3 deplasare înseamnă un timp mai mare pierdut pe drum.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă în eliminarea sau scurtarea unor 5 lucrări legate de mutarea stupilor de la o bază meliferă la alta, în scopul reducerii perioadei de manipulare și transport ale stupilor, spre a deranja cât mai puțin albinele din odihna lor 7 nocturnă.
Remorca apicolă extensibilă, conform invenției, are o structură variabilă, compactă 9 în timpul transportului, stupii fiind amplasați permanent pe niște stelaje montateîn interiorul pereților laterali atât ai unei caroserii externe închise, cât și ai unei caroserii interne pliată în 11 caroseria externă, și extinsă în timpul exploatării într-o bază meliferă, extindere realizată mai întâi prin deplasarea longitudinală a caroseriei externe pe o platformă articulată, alcătuită din 13 mai multe panouri metalice care stăteau pliate vertical, în spatele remorcii, și care se întind în prealabil la orizontală, sprijinindu-se pe niște picioare, iar mai apoi, după extinderea 15 completă a caroseriei externe, prin deplasarea transversală a pereților laterali ai caroseriei interne și deplierea acoperișului acesteia, până când ajung toate la gabaritul celei externe. 17
Remorca apicolă extensibilă, conform invenției, prezintă următoarele avantaje:
- reducerea substanțială a duratei operațiunilor efectuate la plecare și la sosire, 19 precum și a celei de transport, prin creșterea vitezei de remorcare;
- sporirea numărului de stupi transportați odată, datorită dispunerii compacte a 21 acestora în interiorul remorcii;
- ușurarea lucrărilor și scăderea personalului necesar, printr-un grad înalt de 23 mecanizare;
- operarea stupilor de pe etajele superioare fără a mai fi necesară descărcarea lor 25 la destinație;
- continuitatea lucrului la stupii montați în stelaje, atât ziua, cât și noaptea, indiferent 27 de vreme și sezon, inclusiv iernarea albinelor în timpul sezonului rece;
- crearea unor condiții mai bune de lucru pentru apicultori, în spații largi și adăpostite; 29
- creșterea siguranței de transport.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției în legătură și cu fig. 1...10,31 ce reprezintă:
- fig. 1, vedere în perspectivă a remorcii apicole parțial extinse;33
- fig. 2, secțiune transversală prin remorca apicolă în poziția de transport;
- fig. 3, schema desfășurării platformei articulate;35
- fig. 4, schema mecanismului de extensie longitudinală a caroseriei externe;
- fig. 5, faza extensiei complete a caroseriei externe, și începerea extensiei trans- 37 versale a caroseriei interne;
- fig. 6, schema mecanismului de extensie transversală a caroseriei interne;39
- fig. 7, vedere din față, în perspectivă, a remorcii apicole după extensia completă a caroseriei interne;41
- fig. 8, vedere din spate, în perspectivă, a remorcii apicole extinse;
- fig. 9, vedere a cadrului metalic de bază;43
- fig. 10, vedere în perspectivă, parțială, a structurii stelajului pentru stupi.
Remorca apicolă extensibilă, conform invenției, este realizată dintr-un cadru metalic 45 de bază 1, amplasat solidar pe un șasiu 2 de remorcă auto, și care susține o caroserie externă 3 și o caroserie internă 4, pliată în interiorul celei externe, niște stelaje 5 pentru stupi, o plat- 47 formă 6 articulată din mai multe panouri metalice 7, amplasată la partea din spate a cadrului
RO 128184 Β1 metalic de bază 1, și care, în poziție de lucru, se desfășoară pe orizontală, sprijinindu-se pe niște picioare 8, precum și niște mecanisme de acționare a celor două caroserii mobile.
Cadrul metalic de bază 1 este alcătuit din două grinzi longitudinale 9 de rezistență, confecționate din profiluri U de oțel, pe care sunt dispuse transversal mai multe întărituri 10, confecționate din țeavă pătrată de oțel; la anumite intervale, sunt sudate patru căi de rulare 11 transversală ale caroseriei interne 4, confecționate tot din profiluri U, cele două din față, cu deschiderea spre înainte, iar cele două din spate, cu deschiderea spre înapoi, iar pe marginile laterale sunt sudate două căi de rulare 12 longitudinală ale caroseriei externe 3, confecționate din aceleași profiluri U ca și căile de rulare 11 ale caroseriei interne 4, ambele având deschiderea spre exterior. Toate aceste întărituri susțin o podea metalică 13, confecționată din tablă, în care sunt practicate niște fante transversale în dreptul căilor de rulare 11 ale caroseriei interne 4. în interiorul cadrului metalic de bază 1, sub podeaua metalică 13, sunt dispuse mecanismele de extensie transversală a caroseriei interne 4 și de extensie longitudinală a caroseriei externe 3, iar pe laturile sale, sub profilurile U și într-o poziție care să asigure supravegherea directă a manevrelor, se află sistemele de comandă ale acționărilor electrice (butoane) și hidraulice (distribuitoare) ale acestor mecanisme.
Șasiul de remorcă 2, pe care este amplasat cadrul metalic de bază 1, este de tip trailer auto cu proțap, și este prevăzut, din construcție, cu tot ce este necesar și regulamentar pentru circulația pe drumurile publice (sisteme de suspensie, de amortizare, de frânare, de semnalizare, roată de rezervă etc., inclusiv un set important de baterii de acumulatori, necesare furnizării energiei pentru iluminat și pentru acționările mecanice și hidraulice cu care este dotată remorca). Setul de baterii se încarcă de la instalația electrică a autovehiculului care tractează remorca apicolă.
Caroseria externă 3 are doi pereți laterali 14, un acoperiș 15 și un perete posterior 16, toate acestea fiind realizate într-o construcție ușoară, din profiluri metalice și tablă, pe care se aplică o izolație termică. Pe ambii pereți laterali, în interior, sunt montate niște stelaje 5 pe două etaje, confecționate tot din profiluri metalice, în care se vor amplasa stupii. Pereții laterali 14 ai caroseriei externe 3 au practicate niște deschizături în dreptul urdinișurilor stupilor de pe stelaje, permițând accesul liber al albinelor. Aceste deschizături pot fi închise centralizat, cu niște obturatoare externe, montate pe un ax longitudinal, susținut în niște lagăre, și care poate fi rotit de la capătul caroseriei externe 3 cu o manetă. Pereții laterali 14 ai caroseriei externe 3 se sprijină pe niște suporturi 17 prevăzute cu câte o rolă 18 verticală, care calcă pe interiorul profilului U al căii de rulare 12, și o contra-rolă 19 orizontală, care menține rola verticală 18 în profilul U, astfel încât să fie împiedicată ieșirea acesteia de pe calea de rulare 12, și desfacerea laterală necontrolată a pereților laterali 14. La colțurile caroseriei externe 3 sunt prevăzute niște suporturi întărite 20, având același sistem de role 18 și contra-role 19, care sunt legate la mecanismul de extindere longitudinală a caroseriei externe 3, amplasat sub podeaua metalică 13, și care vor servi la asigurarea caroseriei externe 3 în pozițiile extreme, cu ajutorul unor bolțuri. în acoperișul 15 al caroseriei externe 3, ușor înclinat în două ape, sunt montate niște iluminatoare transparente 21 care pot fi deschise, pentru a permite aerisirea și ventilația. Pe peretele posterior 16 se află o ușă 22 de acces în interiorul caroseriei externe 3.
Caroseria internă 4 are o structură metalică similară caroseriei externe 3, cu deosebirea că acoperișul ei este articulat, marginile acestuia putându-se plia odată cu marginile de sus ale pereților săi laterali, prin intermediul unor colțare 23 în formă de L, articulate pe câte două balamale longitudinale 24, amplasate una la partea superioară a peretelui lateral, la circa 2/3 din înălțimea acestuia, și alta la circa 1/3 de marginea acoperișului. Atunci când
RO 128184 Β1 pereții laterali se extind transversal, colțarele 23 pivotează spre exterior și în sus, iar acope- 1 rișul urcă, astfel încât, la extensia finală, pereții laterali ai caroseriei interne 4 să vină exact în dreptul pereților laterali 14 ai caroseriei externe 3, iar acoperișul caroseriei interne 4 să se 3 alinieze și el la nivelul acoperișului 15 al caroseriei externe 3, ambele caroserii formând un tot unitar. Colțarele 23 sunt rigidizate din loc în loc cu niște distanțiere 25, care au rolul de 5 a sprijini acoperișul caroseriei interne 4 atunci când acesta este în poziția de transport, pliat în interiorul caroseriei externe 3. Și pe acoperișul caroseriei interne 4 sunt montate niște 7 iluminatoare transparente 21, de același fel cu cele de pe acoperișul caroseriei externe 3.
Ca și la caroseria externă 3, în interiorul ambilor pereți laterali ai caroseriei interne 4 sunt 9 montate același tip de stelaje 5 pentru stupi, pe două etaje. Pereții laterali ai caroseriei interne 4 au și ei practicate aceleași deschizături în dreptul urdinișurilor stupilor de pe stelaje, 11 permițând accesul liber al albinelor, care pot fi închise centralizat cu obturatoarele acționate de la capătul caroseriei interne 4 cu o manetă, atunci când caroseria internă 4 este extinsă 13 complet. La baza fiecărui perete lateral al caroseriei interne 4 se află montat câte un volet oscilant, care, după extindere, acoperă calea de rulare. în partea din față a caroseriei interne 15 4 se află un perete frontal cu o ușă de acces, ca și peretele posterior 16 și ușa 22 ale caroseriei externe 3. Pe acest perete sunt amplasate (nefigurat), într-un tablou securizat, 17 joncțiunile cu sistemele energetice ale autovehiculului care tractează remorca apicolă. Cei doi pereți laterali ai caroseriei interne 4, împreună cu stelajele 5 fixate pe ei, se sprijină pe 19 niște suporturi 26, similare cu cele ale caroseriei externe 3, doar că sunt mai late și au, fiecare, câte două role 18 verticale și contra-role 19 orizontale, ca la suporturile 17 și 20 ale 21 caroseriei externe 3, și care trec prin fantele transversale practicate în podeaua metalică 13.
Aici însă, toate suporturile 26 sunt legate la mecanismul de extindere transversală a 23 caroseriei interne 4, amplasat sub podeaua metalică 13.
Stelajele 5 pentru stupi, fixate pe interiorul pereților laterali ai ambelor caroserii, sunt 25 realizate din profiluri metalice, care susțin stupii. Prin structura lor spațială, stelajele consolidează și rigidizează pereții laterali, prevenind deformarea lorîn timpul extinderii celor 27 două caroserii. Introducerea stupilor în stelaje se efectuează din interior, ca sertarele în rafturi, numai atunci când remorca apicolă este complet extinsă, și există suficient spațiu de 29 manevră între stelaje. Toți stupii sunt asigurați în stelaje, împotriva deplasărilor necontrolate din timpul transportului, cu niște zăvoare (nefigurate) acționate centralizat, pentru tot rândul. 31 Platforma articulată 6, de la capătul posterior al cadrului metalic de bază 1, este formată din mai multe panouri metalice 7, prinse unul de altul prin niște balamale 27, și care, 33 în poziție de transport, sunt pliate vertical în spatele caroseriei externe 3, iar pe locație se întind pe orizontală, în prelungirea cadrului metalic de bază 1. Plierea și deplierea panourilor 35 metalice 7 se efectuează cu ajutorul unor cilindri hidraulici 28, prin intermediul unor eclise excentrice 29, situate la capetele balamalelor 27. Pe măsură ce aceste panouri se întind (a 37 se vedea fig. 3), sub ele se desfac niște picioare 8, reglabile ca înălțime, articulate într-un mecanism cunoscut de bare articulate, pe care se vor sprijini panourile atunci când sunt 39 întinse. Partea superioară a panourilor este acoperită cu tablă, la același nivel cu podeaua metalică 13 a cadrului metalic de bază 1. Pe marginile laterale ale panourilor metalice sunt 41 sudate niște profiluri U cu deschiderea spre exterior, de aceeași mărime cu cea a căilor de rulare 12 ale caroseriei externe 3, în prelungirea cărora se află, și pe care vor rula suporturile 43 17 cu role ale acestei caroserii. Grosimea panourilor este sensibil egală cu înălțimea profilului U, iarîn gabaritul acestei grosimi se află montați cilindrii hidraulici 28 și picioarele 8. 45
Energia hidraulică necesară cilindrilor hidraulici 12 este asigurată de un mic agregat
RO 128184 Β1 electrohidraulic, iar comanda lor este realizată cu niște distribuitoare adecvate, într-un sistem cunoscut. Pe timpul transportului, panourile metalice 7 sunt asigurate împotriva desfacerii accidentale cu chingi și întinzătoare adecvate.
Mecanismul de extindere longitudinală a caroseriei externe 3 pe platforma articulată 6 este amplasat în interiorul cadrului metalic de bază 1, și se compune din două lanțuri Gali 30, ale căror capete sunt prinse de cele două suporturi întărite 20, aflate în colțurile de pe aceeași latură ale caroseriei externe 3, și care sunt petrecute, fiecare, prin câte o buclă, peste două roți 31 de lanț, fixate în spatele căilor de rulare 12 ale caroseriei externe, sub podeaua metalică 13. Câte una dintre roțile 31 de lanț, de pe fiecare parte, sunt solidare cu un ax motor 32, care este antrenat, prin intermediul unui reductor de turații 33, de un motoraș electric, într-un sens sau în altul, realizându-se extinderea longitudinală a caroseriei externe 3 la poziția de lucru, sau revenirea acesteia la poziția de transport, după caz. Mecanismul de extindere longitudinală poate fi prevăzut și cu un sistem cunoscut (nefigurat) de acționare manuală de rezervă, la manivelă, în caz de defecțiune a motorașului electric sau în caz de pană de curent, care se poate cupla/decupla cu ajutorul unui cuplaj manevrat de o manetă.
Mecanismul de extindere transversală a caroseriei interne 4 se compune din mai multe perechi de lanțuri Gali 34, petrecute în bucle închise, peste câte două roți de lanț 35, care se pot roti pe niște axe paralele 36 longitudinale, susținute de niște lagăre fixate unele pe spatele căilor de rulare 11 ale caroseriei interne 4, și altele aproape de planul median al cadrului metalic de bază 1, sub podeaua metalică 13. Capetele fiecărui lanț sunt legate de extremitățile fiecărui suport 26 cu role, al caroseriei interne 4. Cele două axe centrale se rotesc în contrasens datorită unei perechi 37 de roți dințate, angrenate între ele, una dintre axe fiind antrenată, prin intermediul unui reductor de turații 38, de un motoraș electric, într-un sens sau în altul, realizându-se extinderea transversală a caroseriei interne 4 la poziția de lucru, sau revenirea acesteia la poziția de transport, după caz. Și acest mecanism poate fi prevăzut cu un sistem cunoscut (nefigurat) de acționare manuală de rezervă, la manivelă, în caz de defecțiune a motorașului electric sau în caz de pană de curent, care se poate cupla/decupla cu ajutorul unui cuplaj manevrat de o manetă.
Remorca apicolă extensibilă poate lucra atât independent de vehiculul tractor, grație propriilor baterii de acumulatori care furnizează energia necesară tuturor acționărilor, cât și alimentată de la instalația electrică a acestuia, care îi poate încărca bateriile. Această din urmă variantă se aplică mai ales la capătul unei șederi prelungite într-o bază meliferă, când bateriile proprii de acumulatori și-au pierdut din energia cu care au fost încărcate inițial, și este posibil să nu mai facă față tuturor solicitărilor.
Presupunând remorca apicolă abia livrată, deci cu structura compactă, pentru a avea acces în interior, este necesară extinderea acesteia. Mai întâi, se dezasigură și se depliază platforma articulată 6 din spate, pornind agregatul electrohidraulic și comandând desfacerea panourilor metalice 7 cu ajutorul unor distribuitoare hidraulice cu mai multe căi. înainte de întinderea ei completă, se reglează înălțimea picioarelor 8 de sprijin, și se așază sub ele niște plăci de lemn, pentru distribuirea greutății pe o suprafață mai mare. Se verifică și se corectează, dacă este cazul, planeitatea și orizontalitatea panourilorîntinse, precum și continuitatea și liniaritatea căilor de rulare 12 ale caroseriei externe 3. Dacă totul corespunde, se oprește agregatul electrohidraulic. Apoi, se trece la extinderea longitudinală a caroseriei externe 3, comandând în sensul dorit motorașul electric al mecanismului aferent. Viteza de translație fiind destul de mică, pe toată durata extinderii se urmărește deplasarea neîmpiedicată și uniformă a caroseriei externe 3. Când aceasta a ajuns la capătul ultimului panou metalic 7, se oprește motorașul electric. După aceea, se verifică dacă deplasarea caroseriei
RO 128184 Β1 externe 3 a fost completă, și dacă nu cumva există vreun obstacol care să împiedice extinde- 1 rea transversală a caroseriei interne 4. Dacă totul corespunde, se asigură caroseria externă 3 pe poziție, cu ajutorul unor bolțuri petrecute prin suporturile întărite 20 și căile de rulare 12. 3 în continuare, se procedează la extinderea transversală a caroseriei interne 4, comandând în sensul dorit motorașul electric al mecanismului aferent. Și pe durata acestei operațiuni se 5 urmărește cu atenție deplasarea neîmpiedicată și uniformă a celor doi pereți laterali ai caroseriei interne 4, precum și deplierea corectă a acoperișului ei. La capătul cursei, se 7 oprește motorașul electric. Se verifică dacă deplasarea caroseriei interne 4 a fost completă și atât pereții ei laterali, cât și acoperișul se află în prelungirea elementelor corespondente 9 ale caroseriei externe 3. Apoi, se asigură și această caroserie pe poziție, cu ajutorul unor bolțuri petrecute prin suporturile 26 și căile de rulare 11. în final, se mai verifică închiderea 11 și deschiderea iluminatoarelor 21 din acoperiș, și se cuplează sistemul de iluminat pe timpul nopții. Cu aceasta, extinderea remorcii apicole s-a încheiat și se poate trece la faza 13 următoare, cea de pregătire.
Pregătirea remorcii apicole pentru mutarea stupilorîncepe cu amplasarea stupilor goi 15 pe stelaje, introducându-i pe coridorul central prin cele două uși de acces 22, și deplasându-i la locul lor fie manual, fie cu ajutorul unor cărucioare speciale prevăzute cu sisteme speciale 17 de ridicare și poziționare. Stupii se așază în stelaje, cu urdinișurile spre exterior. Se verifică apoi funcționarea corectă a sistemelor centralizate de obturare din exterior a urdinișurilor, 19 și sistemul de zăvorâre a stupilor din interior. Deoarece lucrul la stupi se face pe deasupra lor, prin scoaterea capacelor acestora, la stupii de pe etajul superior se poate lucra direct în 21 poziția lor din stelaj, pe când la cei de jos este necesară scoaterea lor parțială din stelaj, ca pe niște sertare. De aceea, la aceștia din urmă se verifică și ușurința de alunecare pe 23 glisiere. După toate verificările, reglajele și eventualele corecții, remorca apicolă se compactează din nou, în ordinea inversă a operațiunilor arătate mai sus. Mai întâi se strânge 25 caroseria internă 4, apoi caroseria externă 3, iar în final se pliază platforma articulată 6, asigurând cu chingi panourile metalice 7. Cu aceasta, remorca apicolă este aptă pentru 27 mutarea stupilor.
Atunci când se efectuează prima mutare a stupilor, remorca apicolă este adusă mai 29 întâi la o stupină aflată în exploatare. Aici, după extinderea ei completă, urmând pașii descriși mai sus, se va proceda la prima umplere cu albine a stupilor goi, operație cunoscută 31 de apicultori și care se face urmând niște proceduri specifice și reguli stricte, stup cu stup. Această operațiune se poate efectua și ziua, cu condiția ca urdinișurile stupilor de pe 33 remorca apicolă să fie obturate. După umplerea totală sau parțială a stupilor cu albine, remorca apicolă se compactează, iar pe timpul nopții este dusă până la prima bază meliferă. 35 Aici, remorca apicolă se extinde și se eliberează urdinișurile, permițând ieșirea albinelor din stupi în zorii zilei, demarând astfel exploatarea curentă a stupilor în locația aleasă, până la 37 epuizarea bogăției florale din zonă, când este necesară mutarea ei la altă bază meliferă.
După cum se poate constata, folosind o astfel de remorcă nu mai sunt necesare o serie de 39 operațiuni cronofage, epuizante pentru apicultori și deranjante pentru albine, cum ar fi: încărcarea și descărcarea stupilor, răspândirea lor pe teren la sosire, și adunarea lor la 41 plecare.
Datorită faptului că remorca apicolă este închisă, stupii sunt protejați tot timpul 43 împotriva intemperiilor, iar lucrul apicultorilor nu este influențat de vreme sau de sezon, ei putând să efectueze la stupi tot felul de operațiuni specifice chiar și pe timpul iernii, atât ziua, 45 cât și noaptea, grație sistemului propriu de iluminat interior, alimentat de la bateriile de acumulatori. Totodată, manevrarea stupilor în interiorul remorcii, atât la încărcarea remorcii 47
RO 128184 Β1 cu stupi goi, cât și la umplerea stupilor goi cu albine, sau la mutarea familiilor de albine, se face cu mare ușurință, pe o podea netedă, care permite folosirea unor dispozitive ajutătoare 3 (cărucioare specializate).
Pe o astfel de remorcă pot fi montați permanent 60...80 de stupi, dacă nu și mai mult, 5 în funcție de mărimea șasiului de trailer folosit, permițând o exploatare intensivă a fondului apicol. Totodată, datorită faptului că acest tip de șasiu are suspensii și amortizoare mult mai 7 eficiente decât o remorcă agricolă obișnuită, deplasarea stupilor se poate face cu viteză sporită, scurtând considerabil durata deplasării, iar parcursul este mai lin, fără zdruncinături, 9 lucru foarte important pentru albine.
în imediata apropiere a ușii 22 de acces a caroseriei externe 3 este amenajat și un 11 mic spațiu de lucru și de odihnă pentru unul sau doi apicultori, prevăzut cu unul sau două paturi suprapuse și rabatabile, o măsuță și un scaun, prin reducerea corespunzătoare a 13 lungimii unuia dintre stelajele 5 pentru stupi. în acest fel este asigurată și o pază mult mai bună a stupilor, aspect care, la exploatările apicole existente, amplasate în locuri izolate, 15 constituie o problemă destul de serioasă.

Claims (11)

  1. RO 128184 Β1
    Revendicări 1
    1. Remorcă apicolă extensibilă, amplasată pe un șasiu (2) de trailer auto cunoscut, 3 prevăzut din construcție cu tot ce este necesar pentru circulația pe drumurile publice, întreaga structură a remorcii fiind sprijinită pe un cadru metalic de bază (1), caracterizată 5 prin aceea că are o structură variabilă, compactă în timpul transportului, stupii fiind amplasați permanent pe niște stelaje (5) montate atât în interiorul pereților laterali ai unei caroserii 7 externe (3) închise, cât și ai unei caroserii interne (4), pliată în caroseria externă (3) și extinsă în timpul exploatării într-o bază meliferă, extindere realizată mai întâi prin deplasarea 9 longitudinală a caroseriei externe (3) pe o platformă articulată (6), alcătuită din mai multe panouri metalice (7) care stăteau pliate vertical în spatele remorcii, și care se întind în 11 prealabil la orizontală, sprijinindu-se pe niște picioare (8), iar mai apoi, după extinderea completă a caroseriei externe (3), prin deplasarea transversală a pereților laterali ai 13 caroseriei interne (4) și deplierea acoperișului acesteia până când ajung toate la gabaritul celei externe. 15
  2. 2. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că pe cadrul metalic de bază (1) sunt prevăzute mai multe întărituri longitudinale și transversale, 17 peste care este dispusă o podea metalică (13), și pe ale cărui margini laterale sunt sudate niște profiluri U, cu deschiderea spre exterior, care servesc drept căi de rulare (12) longitu- 19 dinală ale unor suporturi (17) prevăzute cu role (18) verticale și contra-role (19) orizontale ale caroseriei externe (3), iar două perechi din întăriturile transversale, confecționate din 21 aceleași profiluri U, însă cu deschideri orizontale antagonice, două câte două, servesc drept căi de rulare (11) transversală ale caroseriei interne (4), deasupra lor fiind practicate niște 23 fante transversale în podeaua metalică (13), pentru a permite mișcarea liberă a unor suporturi (26) cu role (18) verticale și contra-role (19) orizontale, pe care se sprijină pereții laterali 25 și stelajele caroseriei interne (4).
  3. 3. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că 27 în partea din spate a cadrului metalic de bază (1) este montată o platformă articulată (6), alcătuită din mai multe panouri metalice (7) prinse unul de altul prin niște balamale (27), și 29 care, în poziție de transport, sunt pliate vertical în spatele caroseriei externe (3), iar pe locație se întind pe orizontală, în prelungirea cadrului metalic de bază (1), acționate fiind de niște 31 cilindri hidraulici (28), prin intermediul unor eclise excentrice (29), și sprijinite pe niște picioare (8) reglabile ca înălțime, articulate printr-un mecanism cunoscut de bare, astfel încât, 33 atunci când panourile metalice (7) sunt pliate, să intre cât mai mult în gabaritul acestora.
  4. 4. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 3, caracterizată prin aceea că 35 pe marginile laterale ale panourilor metalice (7) sunt sudate niște profiluri U cu deschiderea spre exterior, de aceeași dimensiune cu cea a căilor de rulare longitudinală (12) de pe cadrul 37 metalic de bază (1), în prelungirea căruia se află atunci când panourile metalice (7) sunt întinse la orizontală, și pe care vor rula rolele (18) suporturilor (17), atunci când se extinde 39 caroseria externă (3).
  5. 5. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că 41 această caroserie externă (3) este realizată într-o construcție ușoară, din tablă și profiluri metalice, izolată termic, având doi pereți laterali (14) pe care sunt fixate niște stelaje (5) cu 43 stupi, și în care sunt practicate niște deschizături în dreptul urdinișurilor, ce pot fi închise centralizat cu niște obturatoare, un acoperiș (15) prevăzut cu niște iluminatoare (21) 45 transparente, care pot fi deschise, și un perete posterior (16), prevăzut cu o ușă (22) de acces.
    RO 128184 Β1
  6. 6. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 5, caracterizată prin aceea că pereții laterali (14) ai caroseriei externe (3) se sprijină pe niște suporturi (17) prevăzute cu câte o rolă (18) verticală, ce calcă pe partea interioară a profilului U al căii de rulare (12) longitudinală, și o contra-rolă (19) orizontală, care menține rola (18) în profilul U, astfel încât să fie împiedicată ieșirea suporturilor (17) de pe căile de rulare (12) și desfacerea necontrolată a pereților laterali (14) ai caroseriei externe (3), iar la colțurile acestei caroserii sunt prevăzute niște suporturi (20) întărite, de care se fixează mecanismul de extindere longitudinală, și care servesc totodată și la asigurarea caroseriei externe (3) în pozițiile extreme, cu ajutorul unor bolțuri.
  7. 7. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicărilor 1 și 6, caracterizată prin aceea că deplasarea longitudinală a caroseriei externe (3) într-un sens sau în altul se realizează printr-un mecanism amplasatîn interiorul cadrului metalicde bază (1), compus dintr-o pereche de lanțuri Gali (30), ale căror capete sunt fixate de suporturile (20) întărite de la colțurile de pe aceeași parte a caroseriei externe (3), fiind petrecute apoi printr-o buclă peste câte două roți (31) de lanț, distanțate și ușor decalate în plan vertical, pentru a evita frecarea ramurilor paralele ale lanțului, roțile (31) de lanț din spate fiind unite cu un ax (32) motor, care este antrenat, prin intermediul unui reductor de turații (33), de un motoraș electric, în sensul dorit, fie pentru extinderea, fie pentru revenirea caroseriei externe (3) la poziția de transport.
  8. 8. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că, pentru a încăpea în gabaritul interior al caroseriei externe (3), marginile acoperișului și ale pereților laterali ai caroseriei interne (4), pe care sunt fixate stelajele (5) cu stupi, sunt mobile și se pot plia prin intermediul a doua colțare (23) în formă de L, articulate pe două balamale (24) longitudinale, amplasate una la circa 2/3 din înălțimea peretelui lateral, și alta la circa 1/3 de marginea acoperișului, astfel că, atunci când pereții laterali ai caroseriei interne (4) se extind transversal în afară, colțarele (23) pivotează spre exterior și în sus, în așa fel, încât, la terminarea extensiei, pereții verticali ai caroseriei interne (4) să vină exactîn dreptul pereților laterali (14) ai caroseriei externe (3), iar acoperișul caroseriei interne să se ridice și el în dreptul acoperișului (15) caroseriei externe (3), ambele caroserii căpătând aceeași formă exterioară.
  9. 9. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicărilor 1,2 și 8, caracterizată prin aceea că pereții laterali ai caroseriei interne (4), împreună cu stelajele (5) montate pe ei, se sprijină pe niște suporturi (26) care trec prin niște fante transversale, practicate în podeaua metalică (13) a cadrului metalic de bază (1), și care sunt prevăzute, fiecare, cu câte două role (18) verticale și două contra-role (19) orizontale, ce calcă pe partea interioară a profilului U al căilor de rulare (11) transversale, iar datorită faptului că profilurile U sunt cu deschideri antagonice, două câte două, este împiedicată și mai mult ieșirea necontrolată a rolelor suporturilor (26) de pe căile de rulare (11).
  10. 10. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicărilor 8 și 9, caracterizată prin aceea că extinderea transversală a caroseriei interne (4) și restrângerea ei se realizează printr-un mecanism amplasatîn interiorul cadrului metalicde bază (1), compus din mai multe lanțuri Gali (34), în bucle închise, cu capetele fixate de niște suporturi (26), lanțurile Gali (34) fiind petrecute peste câte două role de lanț (35) solidare cu două axe paralele (36), longitudinale, dispuse în planul median și pe laturile cadrului metalic de bază (1), care se rotesc în contrasens, grație a două roți dințate (37), angrenate între ele, una dintre cele două
    RO 128184 Β1 axe centrale fiind antrenată, prin intermediul unui reductor de turații (38), de un motoraș 1 electric, în sensul dorit, fie pentru depărtarea pereților laterali ai caroseriei interne (4), fie pentru apropierea acestora. 3
  11. 11. Remorcă apicolă extensibilă, conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că în imediata apropiere a ușii (22) de acces în caroseria externă (3) este amenajat și un mic 5 spațiu de lucru și de odihnă pentru unul sau doi apicultori, prevăzut cu unul sau două paturi suprapuse și rabatabile, o măsuță și un scaun, prin reducerea lungimii unuia dintre stelajele 7 (5) pentru stupi.
ROA201100441A 2011-05-09 2011-05-09 Remorcă apicolă extensibilă RO128184B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201100441A RO128184B1 (ro) 2011-05-09 2011-05-09 Remorcă apicolă extensibilă

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ROA201100441A RO128184B1 (ro) 2011-05-09 2011-05-09 Remorcă apicolă extensibilă

Publications (2)

Publication Number Publication Date
RO128184A2 RO128184A2 (ro) 2013-03-29
RO128184B1 true RO128184B1 (ro) 2014-05-30

Family

ID=47998626

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA201100441A RO128184B1 (ro) 2011-05-09 2011-05-09 Remorcă apicolă extensibilă

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO128184B1 (ro)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104071069A (zh) * 2014-07-11 2014-10-01 山东五征集团有限公司 养蜂专用车
CN104085343A (zh) * 2014-07-11 2014-10-08 山东五征集团有限公司 新型养蜂辅助平台翻转装置

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT201900017570A1 (it) * 2019-09-30 2021-03-30 Breme Ing Srl Unità porta-arnie trasportabile a bordo o a traino di un veicolo

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104071069A (zh) * 2014-07-11 2014-10-01 山东五征集团有限公司 养蜂专用车
CN104085343A (zh) * 2014-07-11 2014-10-08 山东五征集团有限公司 新型养蜂辅助平台翻转装置

Also Published As

Publication number Publication date
RO128184A2 (ro) 2013-03-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN107667049B (zh) 可提升的承载设备、轨道车辆以及用于对轨道车辆进行装载的方法
ES2846745T3 (es) Sistemas de almacenamiento y/o preparación de pedidos
CN102756681B (zh) 一种养蜂专用汽车
US5273337A (en) Article rack
BR112012029373B1 (pt) sistema de trailer conversível
US2785809A (en) Parking system for automobiles
ES2938211T3 (es) Plataforma de transporte
ES1066325U (es) Batea arrastrada o autopropulsada para la recoleccion de aceitunas u otros frutos.
US20100236490A1 (en) Vehicle for transporting livestock
RO128184B1 (ro) Remorcă apicolă extensibilă
CN204466591U (zh) 一种移动蜂箱装载装置
US2621070A (en) Horse van
CN205168288U (zh) 养蜂专用汽车
US2159022A (en) Utility truck
GB2090798A (en) Double decker goods vehicle
ES2393964T3 (es) Instalación de carga de productos divididos en una cubeta móvil
CN106004622A (zh) 养蜂专用汽车
US4221529A (en) Delivery trailer
EP2397423B1 (en) Container system for bulk material
KR102064701B1 (ko) 자동 전개 가능한 양봉 장치
US3656724A (en) Pakahome
CN107060430B (zh) 一种集装箱式立体停车场专用停车箱
EP2774812B1 (en) Method for manufacturing of a concrete element
CN220056247U (zh) 一种简易型砌块自卸车
DE1556109A1 (de) Ausbildung eines kistenfoermigen Grossraumbehaelters