RO121226B1 - Apucător cu ax vertical, pentru o maşină de cusut cu tighel pe ambele feţe - Google Patents

Apucător cu ax vertical, pentru o maşină de cusut cu tighel pe ambele feţe Download PDF

Info

Publication number
RO121226B1
RO121226B1 ROA200201507A RO200201507A RO121226B1 RO 121226 B1 RO121226 B1 RO 121226B1 RO A200201507 A ROA200201507 A RO A200201507A RO 200201507 A RO200201507 A RO 200201507A RO 121226 B1 RO121226 B1 RO 121226B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
plate
screw
fixing
grabber
positioning
Prior art date
Application number
ROA200201507A
Other languages
English (en)
Inventor
Daniele Cerliani
Original Assignee
Daniele Cerliani
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Daniele Cerliani filed Critical Daniele Cerliani
Publication of RO121226B1 publication Critical patent/RO121226B1/ro

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B57/00Loop takers, e.g. loopers
    • D05B57/08Loop takers, e.g. loopers for lock-stitch sewing machines
    • D05B57/10Shuttles
    • D05B57/14Shuttles with rotary hooks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Sewing Machines And Sewing (AREA)

Abstract

Prezenta invenţie se referă la un apucător cu ax vertical, pentru o maşină de cusut cu tighel pe ambele feţe, care cuprinde un corp rotativ (11, 21, 31, 41, 51 şi 61), prevăzut cu un cioc de prindere a buclei şi o placă periferică, de protecţie (12, 22, 32, 42, 52 şi 62) a acului, montată pe partea laterală a corpului apucătorului, placa cuprinzând o porţiune de fixare şi poziţionare şi o porţiune reglabilă, formând corpcomun una cu alta, şi, respectiv, un şurub de reglare radială a poziţiei porţiunii reglabile în raport cu axa apucătorului, acesta fiind caracterizat prin aceea că placa de protecţie (12, 22, 32, 42, 52 şi 62) este montată pe corpul său rotativ (11, 21, 31, 41, 51 şi 61), prin intermediul unor şuruburi (16, 17, 18, 26, 27, 36, 37, 46, 47, 56, 57, 66 şi 67) de poziţionare, fixare şi reglare a poziţiei acesteia, pe direcţie radială, axială şi de-a lungul circumferinţei apucătorului.

Description

Prezenta invenție se referă la un apucător cu ax vertical pentru o mașină de cusut cu tighel pe ambele fețe.
La mașinile de cusut cu tighel pe ambele fețe, apucătorul are un cioc ce se extinde, pe o anumită distanță, de-a lungul circumferinței apucătorului. Apucătorul, prin rotire în jurul axei proprii, prinde cu ciocul bucla formată de firul superior sau firul de ac, buclă ce se formează la începutul mișcării de retragere sau ridicare a acului. Ciocul apucătorului trebuie să perie acul pentru a prinde bucla firului. Orice îndoire a acului, provocată de exemplu de forța exercitată asupra lui printr-o deplasare laterală a țesăturii, ar putea să-l aducă într-o poziție situată pe traiectoria ciocului apucătorului, putând provoca izbirea și, probabil, ruperea acului sau spargerea ciocului apucătorului. în scopul de a se evita această situație este prevăzută o placă de protecție a acului, care servește la împiedicarea acului de a se îndoi în direcția ciocului apucătorului. Placa menționată are formă arcuită, când este văzută în plan orizontal, și se rotește solidar cu corpul apucătorului.
Fig. 28 reprezintă o vedere în perspectivă, privită din partea de sus, ilustrând un apucător 1, cu axa verticală, în conformitate cu stadiul anterior al tehnicii, prevăzut cu un cioc 2 al apucătorului și o placă 3, de protecție și siguranță a acului, notată cu numărul de referință 3.
Reglarea poziției plăcii, pe direcție radială în raport cu axa apucătorului, este necesară sau de dorit, în general, pentru a adapta apucătorul la tipul și mărimea acului folosit. Stadiul anterior al tehnicii cuprinde diverse soluții pentru montarea plăcilor pe corpul apucătorului, astfel încât să se poată executa acest reglaj. Plăcile de protecție a acului sunt considerate, în general, a fi grupate în trei familii, conform tipului de construcție: o primă familie cuprinde așa numitele plăci cu flanșă formate dintr-o foaie de metal îndoită sub formă de L, care este plasată cu partea plată între respectivul apucător și punctul său de sprijin pe mașina de cusut; o a doua familie cuprinde plăci montate pe flanșă, la care, o flanșă este fixată pe partea posterioară a apucătorului; o a treia familie cuprinde plăci periferice, obținute dintr-o tablă metalică îndoită în arc și fixate pe partea laterală a corpului apucătorului.
Obiectul prezentei invenții privește domeniul plăcilor periferice.
Plăcile periferice sunt poziționate și fixate pe corpul apucătorului. Unele metode de fixare, cunoscute și curent folosite, vor fi descrise pe scurt.
în conformitate cu o primă metodă, placa este montată pe latura apucătorului prin intermediul a două șuruburi cu cap înecat, care centrează locașurile corespunzătoare de pe placa menționată și deci execută atât funcția de poziționare, cât și pe cea de fixare a plăcii. Cele două șuruburi se află în vecinătatea capătului opus al plăcii în raport cu ciocul apucătorului și lângă partea plăcii de lângă ciocul apucătorului care este proeminent. O variantă a acestui sistem constă în fixarea cu patru șuruburi, câte două pentru fiecare capăt al plăcii.
într-un al doilea mod, placa este poziționată într-un canal circumferențial de pe latura apucătorului și este fixată prin intermediul a două șuruburi cu cap plat, care nu execută deci funcția de poziționare, ci numai pe cea de fixare.
în ceea ce privește reglarea plăcilor periferice, sunt cunoscute și folosite următoarele trei sisteme.
a) Placa montată este reglată numai prin deformare manuală a curbei de încovoiere a părții proeminente în raport cu sistemul de poziționare și fixare. Reglarea poate fi deci efectuată numai aproximativ;
b) Un al treilea șurub este plasat pe latura corpului apucătorului, la capătul opus al plăcii de siguranță a acului în raport cu porțiunea de poziționare și fixare. Când este slăbit, șurubul presează pe ciocul plăcii și produce o deformare spre exterior a acesteia. în mod normal, șurubul necesită un sistem de frânare (în mod tipic un filet de blocare) și prezintă
RO 121226 Β1 dezavantajul de a nu putea fi aplicat la toate apucătoarele, deoarece necesită un spațiu 1 adecvat, pe partea laterală a apucătorului și aproape de ciocul acestuia, spațiu care adesea nu este disponibil. Un astfel de sistem de reglare este descris în brevetele DE G 8116870 3 și IT 1151267.
c) în cazul apucătorului cu placă poziționată în canalul circumferențial, menționat, în 5 timp ce poziționarea plăcii este executată de către respectivul canal și fixarea plăcii este executată de către șurubul cu cap plat cel mai apropiat de respectiva placă, pentru reglare fină 7 se folosește cel de-al doilea șurub poziționat între șurubul de fixare și capătul plăcii dinspre ciocul apucătorului. în acest caz, placa are o dublă îndoire care, fără cel de-al doilea șurub, 9 s-ar poziționa cu capătul liber depărtat, către exteriorul ciocului apucătorului. Pe de altă parte, prin înșurubarea celui de al doilea șurub, placa este forțată spre interior. 11
Un obiectiv al prezentei invenții este acela de a reduce costurile de fabricație ale apucătorului cu placă reglabilă. 13
Un alt obiectiv este acela de a da posibilitatea să se aplice o placă reglabilă fin, pe un apucător, acolo unde acest lucru nu a fost posibil până acum din cauza problemelor de 15 spațiu.
Obiectivul menționat se atinge cu un apucător, așa cum se arată în revendicarea 17 independentă nr.1. Alte caracteristici utile sunt prezentate în revendicările dependente.
Cu alte cuvinte, la apucătorul conform invenției, un reglaj fin al plăcii periferice de pro- 19 tecție a acului se realizează fără a fi necesar un al treilea șurub în vecinătatea ciocului apucătorului, cu singura funcție de reglare, și fără a fi necesară o fantă pentru poziționarea 21 plăcii.
într-un exemplu de realizare sunt prevăzute trei șuruburi (două cu cap înecat pentru 23 fixare și poziționare și unul pentru reglaj), toate poziționate pe acea porțiune a plăcii care este opusă celei orientate către ciocul apucătorului. Placa are o îndoire dublă, iar cel de-al 25 treilea șurub forțează placa spre interior E.
într-un alt exemplu de realizare se folosesc două șuruburi cu cap înecat, dintre care 27 unul servește pentru poziționare și fixare, în timp ce al doilea servește pentru poziționare și reglaj. Placa are o îndoire dublă și cel de-al doilea șurub forțează placa spre interior. 29 într-un al treilea exemplu de realizare sunt folosite două șuruburi: unul cu cap înecat, pentru fixare, și al doilea, cu cap plat, pentru poziționare și reglaj, el având formă cilindrică 31 între cap și filet, care se cuplează cu o fantă orizontală prevăzută pe placă.
într-un al patrulea exemplu de realizare sunt folosite două șuruburi, primul fiind cu 33 cap înecat și având funcție de poziționare și fixare, iar cel de-al doilea, servind pentru poziționare și reglaj, lucrează la apăsare și are o zonă sub forma unui știft cilindric proeminent 35 din capul șurubului. Știftul menționat intră într-o gaură sau fantă din respectiva placă și este, de asemenea, posibil ca din știft să se acționeze pentru a strânge sau slăbi șurubul mențio- 37 nat. Placa este îndoită desigur spre interior și este forțată spre exterior prin slăbirea șurubului. 39 într-un al cincilea exemplu de realizare sunt folosite două șuruburi, dintre care primul este cu cap înecat și servește pentru poziționare și fixare, pe când cel de-al doilea servește 41 pentru poziționare și reglaj. Cel de-al doilea șurub servește pentru un reglaj cu dublu efect: adică el lucrează atât la tracțiune cât și la apăsare, în funcție de faptul dacă este înșurubat 43 mai mult sau mai puțin. Placa este îndoită pentru a fi la același nivel cu ciocul apucătorului, având șurubul de reglaj pe jumătate strâns. Șurubul de reglaj are două flanșe, din care una 45 rămâne pe partea interioară și una pe partea exterioară a plăcii de protecție a acului. Flanșa exterioară are configurație plată. 47
RO 121226 Β1
Un al șaselea exemplu de realizare este similar exemplului al cincilea, însă flanșa exterioară a șurubului de reglaj este conică.
Invenția atinge obiectivele menționate mai înainte, în particular realizează costuri de producție mai scăzute, pentru respectivul apucător, și permite un reglaj simplificat acolo unde acest lucru nu ar fi posibil.
Se dau în continuare câteva exemple de realizare a invenției, descrise mai jos cu titlu de exemplificare și nelimitativ, făcând referiri la fig. 1...28, anexate, care reprezintă:
- fig. 1, vedere în plan orizontal, cu secțiune parțială, a unui apucător cu ax vertical, în conformitate cu un prim exemplu de realizare a invenției; placa este desenată cu linie continuă, într-o poziție extremă de reglaj, aproape de axa a10 a apucătorului, și cu linie întreruptă, în cealaltă poziție extremă de reglaj, mai departe de axa a10.
- fig. 2, vedere laterală, din dreapta, a apucătorului din fig. 1;
- fig. 3, vedere, la scară mărită și în poziție extinsă, a plăcii apucătorului din fig. 1 și 2;
- fig. 4, vedere laterală, la scară mărită, a unui șurub de fixare și reglare pentru placa din primul exemplu de realizare;
- fig. 5, vedere în plan orizontal, cu secțiune parțială, a unui apucător, conform unui al doilea exemplu de realizare a invenției, cu placa reglabilă în poziția extremă cea mai apropiată de axa a20 și șurubul de reglaj strâns complet; placa, în poziția reglată, cea mai depărtată de axa a20 a apucătorului este arătată cu linie întreruptă;
- fig. 6, vedere din dreapta, a apucătorului din fig. 5;
- fig. 7, vedere la scară mărită și în stare extinsă a plăcii apucătorului din fig. 5 și 6;
- fig. 8, vedere în plan orizontal, cu secțiune parțială, a unui al treilea exemplu de realizare a apucătorului, conform invenției, cu placa indicată cu linie continuă, într-o poziție extremă și, cu linie întreruptă, în cealaltă poziție extremă;
- fig. 9, vedere laterală, din dreapta, a apucătorului din fig. 8;
- fig. 10, vedere la scară mărită și în stare extinsă a plăcii apucătorului din fig. 8 și 9;
- fig. 11, vedere laterală, la scară mărită, a unui șurub de reglaj pentru placa apucătorului din fig. 8 și 9;
- fig. 12, vedere în plan orizontal a apucătorului, conform unui al patrulea exemplu de realizare, cu placa desenată cu linie continuă, într-o poziție extremă, și cu linie întreruptă, în cealaltă poziție extremă;
- fig. 13, vedere laterală, din dreapta, a apucătorului din figura precendentă;
-fig. 14, vedere laterală, la scară mărită, a plăcii apucătorului din fig. 12 și 13, în stare extinsă;
- fig. 15, vedere laterală, la scară mărită, a unui șurub de reglaj pentru apucătorul din fig. 13 și 14;
- fig. 16, reprezintă o vedere în plan orizontal, cu secțiune parțială, a unui apucător, conform unui al cincelea exemplu de realizare, cu placa desenată cu linie continuă, într-o poziție extremă, și, cu linie întreruptă, în cealaltă poziție extremă;
- fig. 17, vedere laterală, din drepta, a apucătorului din fig. 16;
-fig. 18, vedere laterală, la scară mărită, a plăcii apucătorului din fig. 16 și 17, în stare extinsă;
-fig. 19, vedere laterală, la scară mărită, a plăcii apucătorului din fig. 16 și 17, în stare extinsă;
- fig. 20, vedere laterală a unei alte variante a plăcii apucătorului din fig. 16 și 17, în stare extinsă;
- fig. 21, vedere laterală, la scară mărită, a unui șurub de reglare pentru placa apucătorului din fig. 18;
RO 121226 Β1
- fig. 22, vedere în plan orizontal, cu secțiune parțială, a unui apucător, conform unui 1 al șaselea exemplu de realizare, cu placa desenată cu linie continuă, într-o poziție extremă, și, cu linie întreruptă, în cealaltă poziție extremă; 3
- fig. 23, vedere laterală, din dreapta, a apucătorului din fig. 22;
- fig. 24, vedere laterală, la scară mărită, a plăcii apucătorului din fig. 22 și 23, în 5 poziție extinsă;
- fig. 25, vedere laterală,la scară mărită, a unei variante a plăcii apucătorului din fig. 7 22 și 23, în poziție extinsă;
- fig. 26, vedere laterală, la scară mărită, a unei alte variante a plăcii apucătorului din 9 fig. 22 și 23, în stare extinsă;
- fig. 27, vedere laterală, la scară mărită, a unui șurub de reglaj pentru placa 11 apucătorului din fig. 22 - 26;
- fig. 28, vedere în perspectivă a unui apucător, conform stadiului anterior al tehnicii.13
Un apucător conform stadiului anterior al tehnicii a fost descris mai sus făcând referiri la fig. 28.15
Făcând referiri la fig. 1 până la 4, un apucător conform invenției este indicat în ansamblu cu numărul de referință 10, este rotativ în jurul axei proprii, notată cu a10 și 17 cuprinde un corp 11 al apucătorului, având un cioc 11a și o placă 12 de protecție a acului.
Placa de protecție 12 poate fi văzută mai bine în fig. 3, în care aceasta este ilustrată19 la scară mărită și extinsă. Respectiva placă cuprinde o porțiune reglabilă 12a, orientată către ciocul apucătorului și construită să conlucreze cu acesta, și o porțiune de fixare și poziționare21
12b. Porțiunea reglabilă, în vederea din fig. 3, prezintă o formă îngustată și rotunjită la capătul liber și, un gât 12c îngust și o gaură sau fantă 13 de reglaj la capătul dinspre porțiunea 23 de fixare și poziționare 12b. Porțiunea de fixare 12b a plăcii este efectiv dreptunghiulară ca formă și are două găuri de fixare și poziționare aliniate, notate cu 14,15. Toate cele trei găuri 25 13,14,15 prezintă, spre exterior, o evazare. Placa 12 se aplică pe apucătorul 10, porțiunea 12b de fixare a acesteia fiind curbată în arc de cerc, într-un mod corespunzător curburii cor- 27 pului apucătorului. Porțiunea reglabilă 12a are o curbură dublă, fiind curbată spre exterior în raport cu axa corpului apucătorului, în zona corespunzătoare liniei b12, desenată cu linie 29 întreruptă, între găurile 13 și 14, și, curbată după un arc, în jurul axei apucătorului, în porțiunea dinspre capătul liber. 31
Placa de protecție 12 este fixată pe corpul apucătorului prin intermediul a trei șuruburi, indicate prin 16,17 și 18 (fig. 1). Șurubul 16 este un șurub de reglaj și ocupă gaura 13 33 a plăcii de protecție, iar șuruburile 17 și 18 sunt șuruburi de fixare și poziționare și ocupă găurile 14 și 15 ale acesteia. Cele trei șuruburi se înșurubează în găurile filetate 13’, 14' și 35 15' din corpul apucătorului. în acest exemplu de realizare, cele trei șuruburi 16,17 și 18 sunt identice. în fig. 4 este ilustrat șurubul 16, care este de tip în sine cunoscut, el cuprinzând un 37 corp filetat 16a și un cap conicizat (înecat) 16b. Capul șurubului 16 ar putea fi, de asemenea, cilindric și, în consecință, nu necesită o evazare a găurii 13. 39
Placa de protecție 12 este montată pe corpul apucătorului, de-a lungul periferiei acestuia și, fixată și poziționată la același nivel, cu porțiunea ei de fixare, cu șuruburile 17 și 18, 41 într-un mod în sine cunoscut. Datorită deformării ce i-a fost imprimată, placa este dispusă cu porțiunea ei reglabilă ușor distanțată de periferia corpului apucătorului (poziție indicată 43 prin linie întreruptă). Șurubul 16 îmbină porțiunea reglabilă a plăcii cu corpul apucătorului. Prin strângerea șurubului 16, placa este forțată către corpul (axa) apucătorului, iar prin slăbi- 45 rea respectivului șurub, chiar elasticitatea plăcii face ca aceasta să se îndepărteze de corpul apucătorului; în acest fel este posibil să se regleze poziția plăcii în raport cu ciocul 11 (cu axa 47 a10) al apucătorului.
RO 121226 Β1
Un al doilea exemplu de realizare a apucătorului (rotativ în jurul axei a20) cu placă reglabilă este indicat cu numărul de referință 20 și ilustrat în fig. 5,6 și 7; el cuprinde un corp al apucătorului, cu un cioc 21a, și o placă de protecție 22 a apucătorului.
Placa 22 poate fi văzută mai bine în fig. 7, în care aceasta este ilustrată la scară mărită și extinsă. Respectiva placă cuprinde o porțiune 22a, reglabilă, orientată către ciocul apucătorului și construită pentru a conlucra cu acesta, și o porțiune de fixare și poziționare 22b. Porțiunea reglabilă din vederea din fig. 7 este îngustată și rotunjită la capătul îndepărtat, are un gât 22c îngust și o gaură 23, de reglaj, la capătul dinspre porțiunea de fixare 22b. Porțiunea de fixare 22b a plăcii de protecție este efectiv dreptunghiulară ca formă și are o gaură de fixare și poziționare indicată cu 24. Găurile 23,24 au o evazare spre exterior. Placa se aplică pe respectivul apucător. Porțiunea 22b, de fixare a acesteia, este curbată în arc de cerc, într-un mod corespunzător curburii corpului apucătorului. Porțiunea reglabilă 22a are o curbură dublă, respectiv, este curbată spre exterior (în raport cu axa apucătorului) în zona corespunzătoare liniei b22, desenată cu linie întreruptă, între găurile 23 și 24 și, curbată după un arc, în jurul axei apucătorului în porțiunea îndepărtată.
Placa 22 este aplicată pe respectivul apucător prin intermediul a două șuruburi indicate prin 26 și 27. Șurubul 26 este șurub de poziționare și de reglaj, iar șurubul 27 este șurub de fixare și poziționare. în acest exemplu de realizare, cele două șuruburi 26,27 sunt identice cu șurubul 4, ilustrat în fig. 4.
Placa de protecție 22 este montată pe corpul apucătorului, în jurul periferiei acestuia, și fixată și poziționată, prin porțiunea ei de fixare, cu șurubul 27, într-un mod în sine cunoscut. Datorită deformării ce i-a fost imprimată, placa este dispusă cu porțiunea ei reglabilă, ușor distanțată de periferia corpului apucătorului. Șurubul 26 îmbină porțiunea reglabilă a plăcii de protecție cu corpul apucătorului. Prin strângerea și slăbirea șurubului 26, este posibil să se regleze poziția plăcii 22 în raport cu ciocul 21a al apucătorului 21. Șurubul 26 servește pentru reglarea și poziționarea plăcii, înspre sau dinspre ciocul apucătorului (de la axa apucătorului) și poziționează placa în direcția axei a20 a acestuia.
Un al treilea exemplu de realizare a apucătorului cu placă reglabilă este indicat cu numărul de referință 30 și ilustrat în fig. anexate 8, 9, 10 și 11; el cuprinde un corp 31, prevăzut cu un cioc 31a, și o placă de protecție 32.
Placa de protecție 32 poate fi văzută mai bine în fig. 10, în care aceasta este ilustrată la scară mărită și extinsă. Respectiva placă cuprinde o porțiune 32a, reglabilă, orientată către ciocul apucătorului și construită pentru a conlucra cu acesta, și o porțiune 32b, de fixare și poziționare. Porțiunea reglabilă, ilustrată în fig.10, prezintă o formă îngustată și rotunjită la capătul liber și un gât 32c,îngust, și o fantă 33, de reglaj, la capătul apropiat de porțiunea de fixare. Forma fantei 33 este alungită longitudinal în raport cu placa. Porțiunea de fixare a plăcii este efectiv dreptunghiulară ca formă și are o gaură de fixare și poziționare indicată cu 34, cu o deschidere evazată spre exterior. Placa 32 se aplică pe respectivul apucător. Porțiunea 32b de fixare a acesteia este curbată în arc de cerc, într-un mod corespunzător curburii corpului apucătorului. Porțiunea reglabilă 32a are o curbură dublă, respectiv, este curbată spre exterior (în raport cu axa apucătorului) în zona corespunzătoare liniei b32, desenată cu linie întreruptă, între găurile 33 și 34, și este curbată după un arc, în jurul axei apucătorului din porțiunea îndepărtată a acestuia. Placa 32 este aplicată pe respectivul apucător prin intermediul a două șuruburi notate cu 36 și 37. Șurubul 36 este șurub de reglare și poziționare, iar șurubul 37 este un șurub de poziționare și fixare. Șurubul 37 este identic cu șurubul 16 indicat în fig. 4. Șurubul 36 este ilustrat în fig. 11 și are un corp filetat 36a, un gât cilindric
RO 121226 Β1
36b și un cap cilindric 36c, lărgit. Diametrul gâtului este mai mic decât măsura transversală 1 a fantei 33, iar diametrul capului este mai mare decât măsura transversală a fantei. Placa este montată pe corpul apucătorului, în jurul periferiei acestuia, și fixată și poziționată la 3 porțiunea de fixare, cu șurubul 37, într-un mod în sine cunoscut. Datorită deformării ce i-a fost imprimată, placa este dispusă cu porțiunea ei reglabilă ușor distanțată de periferia corpu- 5 lui apucătorului. Șurubul 36 angajează, cu porțiunea gâtului 36b, a umărului 36'c și a capului său 36c, porțiunea reglabilă a plăcii de protecție și, respectiv, cu partea filetată 36a a sa, 7 corpul apucătorului.
Prin strângerea și slăbirea șurubului 36 este posibil să se regleze poziția plăcii în 9 raport cu ciocul 31 al apucătorului.
Un al patrulea exemplu de realizare a apucătorului cu placă reglabilă este indicat cu 11 numărul de referință 40 și ilustrat în fig. 12,13,14 și 15, anexate; el cuprinde un corp 41, având un cioc 41 a și o placă 42 de protecție. 13
Placa 42 poate fi văzută mai bine în fig. 14, în care aceasta este ilustrată la scară mărită și extinsă. în această vedere, ea este identică cu placa 32 din exemplul de realizare pre- 15 cedent. Aceasta cuprinde deci o porțiune reglabilă 42a, orientată către ciocul apucătorului și construită pentru a conlucra cu acesta, și o porțiune de fixare și poziționare 42b. Porțiunea 17 reglabilă, conform vederii din fig. 14, prezintă o formă îngustată și rotunjită la capătul liber, având un gât îngust 42c și o fantă 13, de reglaj, la capătul apropiat. Forma fantei 43 este 19 alungită longitudinal în raport cu placa. Porțiunea de fixare a plăcii este efectiv dreptunghiulară ca formă și are o gaură de fixare și poziționare, notată cu 44, ea având, spre exterior, 21 o evazare. Placa 42 se aplică pe respectivul apucător și este curbată în arc de cerc, într-un mod corespunzător curburii corpului apucătorului. Porțiunea reglabilă 42a este curbată în 23 prealabil spre interior, către axa apucătorului, în raport cu ciocul 41a al apucătorului.
Placa 42 este aplicată pe corpul apucătorului prin intermediul a două șuruburi notate 25 cu 46,47. Șurubul 46 este un șurub de reglare și poziționare, iar șurubul 47 este identic cu șurubul 16 ilustrat în fig. 4. Șurubul 46 (fig. 15) are un corp 46a, filetat, o flanșă înecată 46b 27 și un cap cilindric 46c. Diametrul maxim al flanșei înecate este mai mare decât măsura transversală a fantei 43; diametrul capului 46c este mai mic decât măsura transversală a fantei. 29 Placa 42 este montată pe corpul apucătorului, în jurul periferiei acestuia, și fixată și poziționată prin porțiunea ei de fixare cu șurubul 47, într-un mod în sine cunoscut, după 31 angajarea șurubului 46 de reglaj într-o gaură, evazată convenabil, din corpul apucătorului. Șurubul 46 angajează fanta 43 a plăcii cu capul lui cilindric și suprafața plăcii, orientată către 33 corpul apucătorului, cu suprafața 46'b a flanșei înecate. Prin slăbirea șurubului 46 este posibil să se regleze poziția plăcii, depărtând-o de axa apucătorului, iar prin strângerea șurubului 35 46, placa se reîntoarce către axa apucătorului, prin propria elasticitate.
Un al cincilea exemplu de realizare a apucătorului cu placă reglabilă este indicat cu 37 numărul de referință 50 și ilustrat în fig. 16-21, anexate; el cuprinde un corp 51, cu un cioc 51a, și o placă 52. Placa 52 poate fi văzută mai bine în fig. 18, în care aceasta este ilustrată 39 la scară mărită și extinsă. Respectiva placă cuprinde o porțiune reglabilă 52a, orientată către ciocul apucătorului și construită pentru a conlucra cu acesta, și o porțiune de fixare și pozițio- 41 nare 52b.
Porțiunea reglabilă, în vederea din fig. 18, prezintă o formă îngustată și rotunjită la 43 capătul liber, are un gât îngust 52c și o fantă de reglaj 53, deschisă pe o latură. Porțiunea de fixare a plăcii este efectiv dreptunghiulară ca formă și are o gaură de fixare și poziționare, 45 notată cu 54, prezentând, spre exterior, o evazare. Placa 52 se aplică pe corpul apucătorului
RO 121226 Β1 cu porțiunea de fixare 52b a acesteia, curbată în arc de cerc, într-un mod corespunzător curburii corpului apucătorului. Porțiunea reglabilă 52a este, de asemenea, curbată în conformitate cu periferia corpului apucătorului.
Placa 52 este aplicată pe respectivul apucător prin intermediul a două șuruburi indicate prin 56, 57. Șurubul 56 este șurub de reglare și poziționare; șurubul 57 este șurub de fixare și poziționare, identic cu șurubul 16, ilustrat în fig. 4. Șurubul 56 are un corp filetat 56a, o flanșă înecată 56b, o flanșă cilindrică 56c și un gât 56d între ele. Diametrul maxim al flanșeloreste mai mare decât lățimea fantei 53; diametrul gâtului 56d este mai mic decât măsura transversală a fantei.
Placa 52 este montată pe corpul apucătorului, în jurul periferiei acestuia, după ce șurubul 56 a fost introdus cu gâtul 56d în fanta 53 și fixat și poziționat prin porțiunea de prindere cu șurubul 57, într-un mod în sine cunoscut. Șurubul 56 angajează fanta plăcii cu gâtul 56d, suprafața plăcii, orientată către corpul apucătorului, cu suprafața de sprijin a flanșei înecate 56b a acestuia sau, suprafața exterioară a plăcii, cu suprafața de reazem a flanșei cilindrice 56c, exterioare, în funcție de faptul dacă șurubul este acționat pentru a aduce placa dinspre sau către axa apucătorului.
Fig. 19 și 20 prezintă variante ale plăcii, care pot fi folosite cu apucătorul 50 și șurubul 56. Placa 52’ are, în locul fantei 53, o fantă 53’ executată din două porțiuni cu diametre diferite, cu axele lor aliniate transversal față de dimensiunea longitudinală a plăcii. Porțiunea cu diametrul cel mai mare permite trecerea flanșelor șurubului de reglaj; porțiunea cu diametrul cel mai mic are un diametru mai mic decât flanșele respective și un diametru mai mare decât gâtul 56d al șurubului de reglaj. Placa 52 este similară plăcii 52', cu excepția faptului că fanta cu două diametre 53 are axa celor două porțiuni aliniată longitudinal în raport cu placa.
Un al șaselea exemplu de realizare a apucătorului cu placă reglabilă este indicat cu numărul de referință 60 și ilustrat în fig. 22 - 27, anexate; el cuprinde un corp 61, cu un cioc 61a și o placă 62.
Placa 62 și variantele ei 62', 62 pot fi văzute mai bine în fig. 24, 25 și 26, în care sunt ilustrate la scară mărită și extinse. Plăcile corespund în mod substanțial plăcilor 52, 52' și 52 cu excepția faptului că fanta 63, 63', 63 sau o parte a fantei de reglaj cu cel mai mic diametru, are pereți evazați. De aceea, nu se va face o descriere detaliată a plăcilor 62,62', 62.
Placa 62 este aplicată pe respectivul apucător prin intermediul a două șuruburi notate cu 66, 67. Șurubul 66 este un șurub de reglare și poziționare; șurubul 67 este un șurub de fixare și poziționare identic cu șurubul 16, ilustrat în fig. 4. Șurubul 66 are un corp filetat 66a, o flanșă înecată 66b, interioară, o flanșă înecată 66c, exterioară, și un gât 66d între ele. Diametrul maxim al flanșelor este mai mare decât lățimea fantei sau a părții fantelor plăcii cu diametrul cel mai mic; diametrul gâtului 66d este mai mic decât măsura transversală a fantei sau a părții fantei cu diametrul cel mai mic.
Șurubul 66 angajează fanta plăcii cu gâtul 66d și suprafața plăcii către corpul apucătorului cu flanșa ei interioară 66b sau suprafața exterioară a plăcii, în raport cu apucătorul, cu flanșă 66c exterioară, în funcție de faptul dacă șurubul este acționat să deplaseze placa dinspre sau către axa apucătorului.
Sunt posibile și alte variante, și se înțelege că toate variantele accesibile unei persoane de meserie, cu experiență obișnuită în acest domeniu, se află în orice caz în sfera de cuprindere a invenției, așa cum se prezintă în revendicările anexate.

Claims (16)

  1. Revendicări 1
    1. Apucător (10,20; 30; 40; 50; 60) cu ax vertical pentru o mașină de cusut cu tighel 3 pe ambele fețe, cuprinzând un corp rotativ (11; 21; 31; 41; 51; 61) prevăzut cu un cioc de prindere a buclei și o placă de protecție (12; 22; 32; 42; 52; 62) a acului, periferică, montată 5 pe partea laterală a corpului apucătorului, placa cuprinzând o porțiune de fixare și poziționare și o porțiune reglabilă, formând corp comun una cu alta, un șurub de reglare a plăcii în Ί vederea reglării radiale a poziției porțiunii reglabile în raport cu axa apucătorului caracterizat prin aceea că placa de protecție (12; 22; 32; 42; 52; 62) este montată pe corpul rotativ (11; 9
    21; 31; 41; 51; 61) al apucătorului prin intermediul unor șuruburi (16,17,18, 26,27, 36, 37, 46,47,56,57,66,67) de poziționare, fixare și reglare a poziției acesteia, pe direcție radială, 11 axială și de-a lungul circumferinței apucătorului.
  2. 2. Apucător conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că șuruburile de reglare 13 (16; 26; 36; 46; 56; 66) a plăcii de protecție (12; 22; 32; 42; 52; 62) reprezintă de asemenea mijloace de poziționare a acesteia și acționează într-o zonă a porțiunii reglabile a plăcii, care 15 se află lângă porțiunea de fixare a acesteia.
  3. 3. Apucător conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că placa de protecție 17 (12) are o porțiune de fixare și poziționare (12b) montată pe corpul apucătorului prin intermediul a două șuruburi (17,18) și o porțiune reglabilă (12a) predeformată spre exterior în raport 19 cu axa (a10) apucătorului, iar șurubul de reglare (16) conlucrează cu o gaură (13), situată în porțiunea de reglare a plăcii, în vecinătatea porțiunii de fixare și poziționare a acesteia. 21
  4. 4. Apucător conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că porțiunea de fixare și poziționare (22b) a plăcii de protecție (22) este montată pe corpul apucătorului prin inter- 23 mediul unui șurub (27), iar porțiunea reglabilă (22a) a plăcii este predeformată spre exterior, în raport cu axa apucătorului, fiind reglată de un șurub cu cap îngropat (26), care conlu- 25 crează cu o gaură evazată (23) situată în porțiunea de reglare a plăcii, în vecinătatea porțiunii de fixare a acesteia. 27
  5. 5. Apucător conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că porțiunea de fixare și poziționare (32b) a plăcii de protecție este montată pe corpul apucătorului prin intermediul 29 unui șurub (37), iar porțiunea reglabilă (32a) a plăcii este predeformată spre exterior, în raport cu axa apucătorului, fiind reglată cu un șurub (36) având un gât cilindric (36b) care con- 31 lucrează cu o gaură (33), alungită longitudinal în raport cu placa și situată în porțiunea de reglare a acesteia, în vecinătatea porțiunii de fixare. 33
  6. 6. Apucător conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că porțiunea de fixare și poziționare (42b) a plăcii este montată pe corpul apucătorului prin intermediul unui șurub 35 (47), iar porțiunea reglabilă (42a) este predeformată spre interior în raport cu axa apucătorului, fiind reglată prin intermediul unui șurub (46) care cuprinde o flanșă (46b) și un cap cilin- 37 dric (46c) care conlucrează cu o gaură (43) alungită longitudinal în raport cu placa, situată în porțiunea de reglare (42a) plăcii, în vecinătatea porțiunii de fixare a acesteia. 39
  7. 7. Apucător conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că porțiunea de fixare și poziționare (52b) a plăcii este montată pe corpul apucătorului prin intermediul unui șurub 41 (57), iar porțiunea reglabilă (22a) a plăcii este predeformată spre exterior în raport cu axa apucătorului, fiind reglată prin intermediul unui șurub (56) al cărui cap cuprinde o flanșă 43 (56b), un gât (56d) și o parte cilindrică (56c), șurub ce conlucrează cu o deschidere (53, 53', 53) a plăcii, situată în porțiunea de reglare a acesteia, în vecinătatea porțiunii de fixare. 45
  8. 8. Apucător conform revendicării 7, caracterizat prin aceea că deschiderea are cel puțin un diametru care nu este mai mic decât diametrul gâtului șurubului și o formă dintre 47 următoarele: fantă (53) deschisă pe o latură a plăcii, gaură (53', 53) alungită cu o parte de diametru, cea mai largă fiind suficientă pentru a permite trecerea părții de diametru cel mai 49 mare a capului șurubului (56).
    RO 121226 Β1
  9. 9. Apucător conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că porțiunea de fixare și poziționare (62b) a plăcii este montată pe corpul apucătorului prin intermediul unui șurub (67), fiind reglată cu un șurub (66) al cărui cap cuprinde o flanșă (66b), un gât (66d) și o a doua flanșă (66c), îngustate spre interior, șurub ce conlucrează cu o deschidere (63, 63’, 63) cel puțin parțial evazată, a plăcii (62), situată în porțiunea de reglare (62a) a plăcii, în vecinătatea porțiunii de fixare a acesteia.
  10. 10. Apucător conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că deschiderea (63, 63', 63) are una din următoarele forme: fantă deschisă pe una din laturi (63) și având margini evazate, gaură (63', 63) având o porțiune cu diametru minim cu margini evazate, diametru ce nu este mai mic decât diametrul gâtului șurubului și nici mai mare decât diametrul flanșei evazate a șurubului, și o porțiune cu diametrul cel mai larg, ce nu este mai mic decât diametrul flanșelor evazate (66b, 66c).
  11. 11. Apucător (10) conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că placa (12) are porțiunea de fixare și poziționare (12b) montată pe corpul apucătorului prin intermediul a două șuruburi (17,18), iar porțiunea reglabilă (12a) a plăcii este predeformată spre exterior în raport cu axa verticală (10) a apucătorului, fiind reglată prin intermediul unui șurub (16) ce conlucrează cu o gaură (13) situată în porțiunea de reglare a plăcii, în vecinătatea porțiunii de fixare.
  12. 12. Placă de protecție (12; 22; 32; 42; 52; 62) pentru un apucător pentru mașină de cusut tighel pe ambele fețe, ca la oricare din revendicările anterioare, cuprinzând o porțiune de fixare și poziționare (12b, 22b; 32b; 42b; 52b; 62b) și o porțiune de reglare (12a; 22a; 32a; 42a; 52a; 62a), dintr-o singură bucată, având în porțiunea de fixare și poziționare cel puțin o gaură de fixare și poziționare, evazată, caracterizată prin aceea că, cuprinde cel puțin o deschidere (13; 23; 33; 43; 53; 63) pentru reglare radială și axială a poziției, situată în porțiunea de reglare, în apropierea porțiunii de fixare.
  13. 13. Placă conform revendicării 12, caracterizată prin aceea că deschiderea pentru reglare radială și axială (53; 63) are una din următoarele forme: gaură circulară cu evazare (13,23), gaură alungită (33,43), fantă deschisă pe o latură (53,63), gaură cu două diametre alungită transversal (53', 63') sau longitudinal (53, 63) față de placă și având marginea evazată cel puțin parțial.
  14. 14. Placă conform revendicării 12, caracterizată prin aceea că porțiunea de reglare este predeformată radial, spre interior sau spre exterior, în raport cu porțiunea de fixare a acesteia.
  15. 15. Șurub de reglare și poziționare (16,36; 46; 56; 66) a plăcii de protecție a acului, aferentă apucătorului pentru o mașină de cusut cu tighel pe ambele fețe, de la oricare din revendicările anterioare, cuprinzând un corp filetat (36a; 46a; 56a; 66a) și o porțiune de reglare, caracterizat prin aceea că porțiunea de reglare este configurată pentru funcția de poziționare și reglare.
  16. 16. Șurub conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că porțiunea de reglare și poziționare are una din următoarele configurații:
    - cu gât cilindric și cap (16b),
    - cap cilindric (36c) cu un umăr către gât;
    - cu flanșă evazată (46b) și cap cilindric (46c) având diametrul mai mic decât diametrul cel mai larg al flanșei evazate;
    - cu cap având o flanșă evazată (56b) și o flanșă cilindrică (56c), distanțate între ele de un gât (56d);
    - cu cap având două flanșe evazate (66b, 66c), distanțate între ele de către un gât (66d).
ROA200201507A 2002-03-06 2002-11-28 Apucător cu ax vertical, pentru o maşină de cusut cu tighel pe ambele feţe RO121226B1 (ro)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT2002MI000456A ITMI20020456A1 (it) 2002-03-06 2002-03-06 Crochet ad asse verticale per macchina per cucire a punto annodato con lamina salva-ago periferica regolabile a vite

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO121226B1 true RO121226B1 (ro) 2007-01-30

Family

ID=11449442

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200201507A RO121226B1 (ro) 2002-03-06 2002-11-28 Apucător cu ax vertical, pentru o maşină de cusut cu tighel pe ambele feţe

Country Status (7)

Country Link
US (1) US6748887B2 (ro)
JP (1) JP2003260282A (ro)
CN (1) CN100489175C (ro)
CZ (1) CZ20023814A3 (ro)
DE (1) DE10309316B4 (ro)
IT (1) ITMI20020456A1 (ro)
RO (1) RO121226B1 (ro)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2004229874A (ja) * 2003-01-30 2004-08-19 Sabun Kogyosho:Kk ミシンの水平回転釜
JP4674708B2 (ja) * 2005-03-23 2011-04-20 ヤマトミシン製造株式会社 千鳥縫いミシン
DE202007007147U1 (de) 2007-05-18 2008-09-25 Dürkopp Adler AG Nähmaschine, Greifer für eine derartige Nähmaschine sowie Schutzkörper für einen derartigen Greifer
CN105247129B (zh) * 2013-05-29 2018-03-09 株式会社广濑制作所 针操控器位置调整装置
CN103789938B (zh) * 2014-03-03 2015-08-12 邓加辉 可更换梭尖钩线部的水平旋梭

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1917771A (en) * 1932-11-03 1933-07-11 Singer Mfg Co Sewing machine
GB417103A (en) * 1934-04-03 1934-09-27 Singer Mfg Co Loop-taker for sewing machines
US2435358A (en) * 1946-09-24 1948-02-03 Singer Mfg Co Rotary hook for sewing machines
US2716956A (en) * 1953-07-27 1955-09-06 Singer Mfg Co Loop-takers for sewing machines
US2866425A (en) * 1955-06-14 1958-12-30 Union Special Machine Co Lockstitch sewing machines
US3120204A (en) * 1962-01-29 1964-02-04 Singer Co Rotary hook with thread and needle guard
US3381642A (en) * 1964-07-31 1968-05-07 Necchi Spa Bobbin case holder for sewing machines
US3545390A (en) * 1969-10-30 1970-12-08 Elitex Zavody Textilniho Method and apparatus for sewing angular seams
DE8116870U1 (de) * 1981-06-06 1981-10-08 Kochs Adler Ag, 4800 Bielefeld "doppelsteppstichgreifer"
DE3212543C2 (de) * 1981-06-06 1983-03-24 Kochs Adler Ag, 4800 Bielefeld Doppelsteppstichgreifer mit Nadelführungsteil
DE8212822U1 (de) * 1982-05-04 1982-09-02 Dürkoppwerke GmbH, 4800 Bielefeld Doppelsteppstichgreifer mit einstellbarem nadelschutz
US5474004A (en) * 1992-10-16 1995-12-12 Bakron Corporation Rotary loop taker with a detachable loop seizing point

Also Published As

Publication number Publication date
CN100489175C (zh) 2009-05-20
US6748887B2 (en) 2004-06-15
US20030167988A1 (en) 2003-09-11
CZ20023814A3 (cs) 2004-08-18
DE10309316B4 (de) 2013-10-10
CN1442531A (zh) 2003-09-17
ITMI20020456A1 (it) 2003-09-08
ITMI20020456A0 (it) 2002-03-06
DE10309316A1 (de) 2003-09-18
JP2003260282A (ja) 2003-09-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO121226B1 (ro) Apucător cu ax vertical, pentru o maşină de cusut cu tighel pe ambele feţe
US20160339831A1 (en) Cargo Support Device
AR022967A1 (es) Caja de dos piezas, dispensadora de semillas, aplicable a máquinas sembradoras
RO106448B1 (ro) Colier de stringere
ES2747548T3 (es) Barra de herramientas de tricotar
KR101371410B1 (ko) 치아교정구용 플레이트 및 그 고정스크류
US11959204B2 (en) Full-width temple device for loom
BR102022021271A2 (pt) Ferramenta de rolo para um rolo de processamento de solo
EP3441294A1 (en) Bicycle component comprising a removable clamping device for fixing to a tubular element of the bicycle
ES1062064U (es) Disposicion perfecionada de sujecion de armazones de luminarias y similares en falsos techos.
KR200447843Y1 (ko) 완충기능을 갖는 조명기구
CN102114569A (zh) 组合式螺柱焊夹头
KR20100003826U (ko) 풀림방지구조의 잠금키를 구비한 편조기용 케리어
CN210684069U (zh) 一种经轴防转的机构
KR100360606B1 (ko) 샷틀리스 직기 및 환편기의 위사공급용 실린더 크릴
TWI838809B (zh) 帶體束頭結構
JP2006271502A (ja) ミシン用ボビンにおける糸解れ防止用の保持具
BR112018008859B1 (pt) Chapa de fixação para recipiente aerosol
JPH11247948A (ja) 物品吊下具
CN213162870U (zh) 一种金属丝用顺线器
CN220468193U (zh) 一种应用在阳极氧化产品上的光孔挂装工装
US2445966A (en) Adjustable ring holder for spinning machines
JP2014000630A (ja) 切削工具におけるクーラント供給機構
CN214804047U (zh) 窗帘挂钩
CN207461517U (zh) 用于安全帽的安全系绳组件