RO120712B1 - Procedeu de hidrotratare - Google Patents
Procedeu de hidrotratare Download PDFInfo
- Publication number
- RO120712B1 RO120712B1 ROA200200915A RO200200915A RO120712B1 RO 120712 B1 RO120712 B1 RO 120712B1 RO A200200915 A ROA200200915 A RO A200200915A RO 200200915 A RO200200915 A RO 200200915A RO 120712 B1 RO120712 B1 RO 120712B1
- Authority
- RO
- Romania
- Prior art keywords
- process according
- catalyst
- fraction
- effluent
- temperature
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C10—PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
- C10G—CRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
- C10G45/00—Refining of hydrocarbon oils using hydrogen or hydrogen-generating compounds
- C10G45/02—Refining of hydrocarbon oils using hydrogen or hydrogen-generating compounds to eliminate hetero atoms without changing the skeleton of the hydrocarbon involved and without cracking into lower boiling hydrocarbons; Hydrofinishing
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
Abstract
Invenţia se referă la un procedeu de hidrotratarea unui flux mixt de rafinărie, pentru obţinerea unor fracţiuni utile. Procedeul conform invenţiei cuprinde trecerea unei fracţiuni petroliere de alimentare, care conţine compuşi organici cu sulf, şi a hidrogenului, printr-o zonă de reacţie care conţine un catalizator de hidrodesulfurare la o presiune mai mică de 300 psig (2068,5 kPa), la o temperatură în intervalul de la 300°F la 700°F (149°C la 371°C), pentru a se obţine un efluent, temperaturaşi presiunea fiind reglate astfel, încât temperatura efluentului să fie peste punctul lui de fierbere şi sub punctul lui de rouă, în care cel puţin oporţiune, dar mai mică decât materialul în totalitate, din zona de reacţie este în fază de vapori şi o porţiune a compuşilor organici cu sulf este transformată în H2S.
Description
Invenția se referă la un procedeu de hidrotratare a unui flux mixt de rafinărie, pentru obținerea unor fracțiuni utile. în special, invenția se referă la un procedeu de hidrogenare hidrodesulfurare într-un pat catalitic.
Este cunoscut că metoda cea mai uzuală de îndepărtare a compușilor cu sulf este prin hidrodesulfurare (HDS), în care fracțiunea petrolieră este trecută peste un catalizator solid sub formă de particule, care conține un metal de hidrogenare depus pe o bază de alumină. în fracțiunea de alimentare sunt incluse cantități mari de hidrogen. Următoarele ecuații ilustrează reacțiile într-o unitate HDS tipică:
(1) RSH + H2 | -------> | RH |
(2) RCI + H2 | ------ > | RH |
(3) 2RN + 4H2 | -------> | RH |
(4) ROOH + 2H2 | -------> | RH |
Condițiile de operare tipice pentru reacțiile HDS sunt:
Temperatură, ’F 600...780 (316.,.416’C);
Presiune, psig 600...3000 (4137...20680kPa);
Debit de reciclu H2, SCF/bbl 1500...3000 (267...535 m3/m3);
Suplimentare cu H2 proaspăt, SCF/bbl 700...1000 (125...178 m3/m3).
După terminarea hidrotratării, produsul poate fi fracționat sau supus detentei, pentru a elibera hidrogenul sulfurat și pentru a recupera materialul desulfurat. Pot fi hidrogenați și compușii olefinici nesaturați. Ordinea de descreștere a activității este:
diolefine, mono olefine.
în acest scop, s-au folosit, de peste treizeci de ani, reactoare cu pat cu percolare. în general, reactoarele cu pat cu percolare utilizează un pat fix de catalizator care conține un catalizator metalic de hidrogenare în unul sau mai multe straturi, prin care fluxul care urmează a fi hidrogenat este trecut împreună cu un exces de hidrogen. Majoritatea reactoarelor sunt cu flux descendent de hidrogen fie în echicurent, fie în contracurent cu fluxul fracțiunii petroliere de alimentare. în funcție de procedeu, fracțiunea petrolieră, alimentată în reactor, poate fi în fază de vapori, de lichid sau mixtă, și produșii pot fi în fază de vapori, lichidă sau mixtă. în toate aceste procedee, elementul comun îl constituie presiunea ridicată, adică peste 300 până la 3000 psig (2068,5 până la 20685 kPa) și timpii de staționare lungi.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția constă din elaborarea unor condiții tehnice specifice de procedeu, prin care se realizează simultan reacția de hidrodesulfurare, separarea reactanților, a produșilor de reacție și îndepărtarea compușilor nedoriți.
Procedeul conform invenției elimină dezavantajele menționate, prin aceea că acesta cuprinde trecerea unei fracțiuni petroliere de alimentare care conține compuși organici cu sulf și a hidrogenului, printr-o zonă de reacție care conține un catalizator de hidrodesulfurare la o presiune mai mică de 300 psig (2068,5 kPa), la o temperatură în intervalul de la 300 la 700°F (149 la 37TC), pentru a se obține un efluent, temperatura și presiunea fiind reglate, astfel încât temperatura efluentului să fie peste punctul lui de fierbere și sub punctul lui de rouă, în care cel puțin o porțiune, dar mai mică decât materialul în totalitate, din zona de reacție, este în fază de vapori, și o porțiune a compușilor organici cu sulf sunt transformați în H 2S, în care fracțiunea petrolieră este un material cu intervalul de fierbere al benzinei.
De preferință, viteza spațială orară gravimetrică (WHSV), adică greutatea fracțiunii petroliere de alimentare per oră per volum de catalizator, este mai mare de 6 h’1, de preferință, mai mare de 8 h'1 și, mai preferat, mai mare de 15 h'1.
RO 120712 Β1
Prin aplicarea invenției, se obțin urnătoarele avantaje: 1
- realizează un mijloc de îndepărtare a căldurii din patul fix continuu de catalizator;
- se desfășoară într-un reactor catalitic tip coloană de distilare, în care se pot regla 3 condițiile de operare în funcție de natura fluxului tratat;
- tipul de catalizator folosit permite funcționarea atât drept catalizator, cât și ca struc- 5 tură de distilare: desfășurarea procesului la temperaturi scăzute conduce la costuri de investiție și operare scăzute. 7
Prezenta invenție menține o fază lichidă în zona de reacție și realizează și un mijloc de îndepărtare a căldurii din patul fix continuu de catalizator. O porțiune substanțială a sul- 9 fului este transformată în H2S prin hidrodesulfurare și este îndepărtată cu ușurință de hidrocarburi prin distilare. Un alt avantaj este acela că acest tip de reacție poate fi efectuat într-un 11 reactor catalitic tip coloană de distilare, pentru a obține un grad foarte înalt de îndepărtare a sulfului din fluxul de alimentare. Acestea și alte avantaje devin evidente din descrierea care 13 urmează.
Amestecul de reacție (care include fracțiunea petrolieră de alimentare și produsele 15 petroliere hidrotratate) va avea puncte de fierbere diferite la diferite presiuni, de aceea temperatura în reactor poate fi controlată prin reglarea presiunii la temperatura dorită, în inter- 17 valul menționat. Punctul de fierbere al amestecului de reacție este astfel încât temperatura de reacție și căldura exotermă a reacției sunt disipate prin vaporizarea amestecului de reac- 19 ție. Temperatura maximă a oricărei compoziții lichide încălzite va fi punctul de fierbere al compoziției la o presiune dată, căldura suplimentară producând o vaporizare mai pronunțată. 21 Trebuie, totuși, să fie prezent lichid pentru a asigura fierberea, în caz contrar, temperatura în reactor va continua să crească ceea ce poate duce la deteriorarea catalizatorului sau la 23 cocsare. Temperatura în zona de reacție nu este, de preferință, mai mare de punctul de rouă al efluentului reacției, în felul acesta fiind asigurată prezența lichidului în reacție. Alimentarea 25 reacției este de preferință, cel puțin parțial, cu fază lichidă.
Pentru a aprecia în totalitate acest aspect al prezentei invenții, trebuie recunoscut că 27 fracțiunea petrolieră de alimentare, amestecul de reacție și efluentul reacției formează un amestec foarte complex de hidrocarburi, care fierbe într-un interval de temperaturi, și care, 29 în mod similar, este un interval de puncte de rouă. Astfel, temperatura reală a efluentului de reacție (care din punct de vedere al compoziției este similar fracțiunii petroliere de alimen- 31 tare, dar cu un conținut de olefine redus, care rezultă în timpul îndepărtării sulfului) este temperatura la o presiune dată, la care sunt vaporizate anumite componente cu puncte de fier- 33 bere joase, dar la care anumite componente cu punct de fierbere mai înalt nu fierb, adică unele componente cu puncte de fierbere mai înalte sunt sub punctul lor de rouă. De aceea, 35 în prezentul sistem de reacție există întotdeauna două faze. Se consideră că prezența fazei lichide, așa cum s-a descris, permite presiuni mai scăzute și timpi de staționare mai scurți 37 (viteze spațiale ridicate).
Natura anumitor fluxuri, tratate conform prezentului procedeu, este astfel încât în ca- 39 drul parametrilor de operare ai procedeului, fluxul este vaporizat total și nu se obține, în felul acesta, avantajul invenției. în aceste cazuri, se adaugă fluxului un component petrolier cu 41 punct de fierbere mai ridicat, adică fluxul țintă care trebuie tratat, și condițiile sunt reglate astfel încât să se vaporizeze orice parte a fluxului țintă care este necesară pentru a reduce 43 conținutul total de sulf, în timp ce componenta petrolieră cu punct de fierbere ridicat asigură componenta lichidă a sistemului de reacție. 45 într-o realizare preferată, patul de catalizator poate fi descris ca un pat fix continuu, adică catalizatorul este încărcat în reactor sub formă de particule, pentru a umple reactorul 47 sau zona de reacție, deși pot fi unul sau mai multe astfel de paturi continue în reactor, separate prin spații fără catalizator. 49
RO 120712 Β1
Așa cum este utilizat în prezenta descriere, prin termenul reactortip coloană de distilare, se înțelege o coloană de distilare care conține și catalizator, astfel că reacția și distilarea se desfășoară concomitentîn coloană. într-o realizare preferată, catalizatorul este preparat ca o structură de distilare și servește atât drept catalizator, cât și ca structură de distilare.
Se dau, în continuare, exemple de realizare a invenției, în legătură cu fig. 1...5, care reprezintă:
- fig. 1 prezintă efectul presiunii asupra îndepărtării sulfului;
- fig. 2, diagramă care prezintă efectul WHSV asupra îndepărtării sulfului;
- fig. 3, diagramă care prezintă efectul debitului de alimentare cu hidrogen asupra îndepărtării sulfului;
- fig. 4, diagramă care prezintă efectul debitului de alimentare cu hidrogen asupra îndepărtării olefinelor (indicele de brom);
- fig. 5, diagramă care prezintă efectul H2S asupra îndepărtării sulfului.
Fluxurile de distilate petroliere reprezintă o fracțiune de alimentare preferată, pentru prezentul procedeu și conțin o varietate de componente chimice organice. în general, fluxurile sunt definite prin intervalele lor de fierbere care determină compoziția. Și modul de prelucrare a fluxurilor influențează compoziția. De exemplu, produsele fie de la procesele de cracare catalitică, fie de la cele de cracare termică conțin concentrații ridicate de materiale olefinice, precum și materiale saturate (alcani) și materiale polinesaturate (diolefine). în plus, aceste componente pot fi oricare dintre izomerii compușilor. Distilatele petroliere conțin, deseori, impurități nedorite, cum ar fi compuși cu sulf sau azot.
Alimentarea în prezenta unitate poate cuprinde o singură fracțiune de petrol cu intervalul complet, care poate conține orice fracțiune de la C4 la C8 și mai înalte.
Acest amestec poate conține, cu ușurință, 150 până la 200 componente. Fluxurile mixte de rafinărie conțin deseori un spectru larg de compuși olefinici. Acest fapt este real atât pentru produșii din procedeul de cracare catalitică, cât și pentru cei de cracare termică.
Prezenta fracțiune de alimentare poate fi un flux de petrol fie de la o coloană de distilare primară, fie de la o unitate de cracare catalitică, fracționat de mai multe ori, pentru a obține fracțiunile utile. Petrolul cu intervalul de fierbere complet (C4 -430°F sau 221 °C) poate fi inițial debutanizat, pentru a îndepărta materialele C4 și mai ușoare, sub formă de fracțiuni de vârf, într-un debutanizator, apoi depentanizat, pentru a îndepărta materialele C5 și mai ușoare, sub formă de fracțiuni de vârf, într-un depentanizator (denumit uneori stabilizator), și în final, separarea într-un petrol ușor (11O...25O°F) (43...121°C) și un petrol greu (250...430T) (121...221°C). Fluxurile de rafinărie, separate prin distilare fracționată, conțin deseori compuși cu puncte de fierbere foarte apropiate, deoarece astfel de separări nu sunt precise. Un flux C5, de exemplu, poate conține C4 până la C8. Aceste componente pot fi saturate (alcani), nesaturate (monoolefine) sau polinesaturate (diolefine). în plus, componentele pot fi oricare sau toți dintre diferiții izomeri ai compușilor individuali. Astfel de fluxuri conțin în mod uzual 15 până la 30% în greutate izoamilene.
Astfel de fluxuri de rafinărie conțin și cantități mici de compuși cu sulf care trebuie îndepărtați. Compușii cu sulf se regăsesc în general într-un flux de petrol cracat sub formă de mercaptani. îndepărtarea compușilor cu sulf este denumită, în general, ca îndulcirea (desufurarea) fluxului.
într-o realizare a prezentei invenții, un component petrolier cu punct de fierbere ridicat, cum ar fi motorina, se adaugă în reactor când fracțiunea petrolieră țintă tratată este în totalitate vaporizată în timpul procesului. Fracțiunile cu punct de fierbere mai ridicat pot fi substanțial inerte, adică nu conțin mercaptani și servesc numai pentru fierbere și ca fază lichidă în reactor. Cu toate acestea, fracțiunea petrolieră cu punct de fierbere mai ridicat adăugată poate fi ea însăși hidrotratată în timpul procesului. Fracțiunea petrolieră cu punct de fierbere mai ridicat poate fi separată de fracțiunea țintă și recirculată în reactor.
RO 120712 Β1
Temperatura în reactor este controlată, în mod convenabil, prin presiunea folosită. 1 Temperatura în reactor și în patul de catalizator este limitată de punctul de fierbere al efluentului la presiunea aplicată, indiferent de valoarea exotermei. O valoare scăzută a exoter- 3 mei poate cauza ca numai un procent mic de lichid din reactor să se vaporizeze, în timp ce o valoare mare a exotermei poate produce vaporizarea a 30...90% din lichide. Temperatura 5 totuși nu este dependentă de cantitatea de material vaporizat, ci de compoziția materialului de vaporizat la o presiune dată. Excesul de căldură de reacție poate produce o fierbere mai 7 mare (vaporizare) a materialului prezent. Prezentul procedeu operează cu o presiune de ieșire mai joasă decât presiunea de intrare. 9
De preferință, patul este vertical, fracția de alimentare trecând descendent prin pat și ieșind după reacție prin partea de jos a reactorului. Reactorul poate fi spus că funcțio- 11 nează în mod cvasi-izoterm.
Deși reacția este exotermă, este necesară inițierea reacției, de exemplu, prin încăl- 13 zirea fracțiunii de alimentare a reactorului. în orice situație, odată inițiată reacția, se dezvoltă o exotermă și trebuie controlată pentru a preveni ambalarea reacției. Presiunile joase pre- 15 zentate au marele avantaj al costurilor de investiții și de operare scăzute, comparativ cu procedeele tradiționale. Produsul de reacție în prezenta invenție este la o temperatură mai ridi- 17 cată decât alimentarea în reactor, o porțiune fiind sub formă de vapori și o porțiune sub formă de lichid. Reactorul este operat la o viteză gravimetrică spațială orară ridicată (6...30 h'1 19
WHSV, de preferință, 10...30 h'1, de exemplu, mai mare de 15 h’1), pentru a evita reacția inversă (produsă de contactul H2S format în hidrodesulfurare cu materialele desulfurate). 21 Olefinele din benzină contribuie la cifrele octanice ridicate, dar sunt în același timp producătoare de gume care se formează în timpul stocării și în unele aplicații pot fi de dorit alți agenți 23 de îmbunătățire a cifrei octanice, care nu au efectele dăunătoare ale olefinelor. Dacă olefinele sunt dorite într-o aplicație, catalizatorul poate fi ales, astfel încât să aibă o selec- 25 tivitate scăzută față de olefine. Produsul poate fi separat de H2S prin distilare cu detentă sau convențională. Cu toate acestea, o altă realizare a prezentei invenții este combinarea 27 prezentei reacții cu un reactor tip coloană de distilare, așa cum s-a descris în brevet US 5510568, eliberat la 23 aprilie 1996, US 5597476, eliberat la 28 ianuarie 1997, și US 29 5779883 eliberat la 17 martie 1997, care sunt incluse în prezenta descriere în totalitatea lor. Aceasta prezintă avantajul reacției în continuare a compușilor cu sulf reziduali în timpul 31 fracționării produsului de reacție, concomitent cu obținerea unei îndepărtări mai avansate a sulfului. Această combinație are un avantaj suplimentar, prin aceea că atât paturile de 33 catalizator, adică reactorul cu fază lichidă parțial fixă, conform invenției, cât și reactorul tip coloană de distilare pot fi relativ mici comparativ cu utilizarea oricărui pat singur, când este 35 folosit pentru a obține același nivel de îndepărtare a sulfului ca cel obținut prin combinație.
O fierbere mai ridicată poate fi menținută în reactorul tip coloană de distilare, așa cum se 37 prezintă în brevetul US 5925685, folosind un component de condensare inert.
Catalizatorii care sunt utili pentru reacția de hidrodesulfurare includ metale din grupa 39 VIII, cum ar fi cobalt, nichel, paladiu, ca atare sau în combinație cu alte metale, cum ar fi molibden sau tungsten, de preferință, pe un suport adecvat, care poate fi alumină, silica-alu- 41 mină, bioxid de titan-bioxid de zirconiu ș.a, în mod normal, metalele sunt sub formă de oxizi depuși pe extrudate sau sfere cu dimensiuni de 1/32 până la 1/4 și pot fi folosiți în prezenta 43 invenție. Forma extrudatului poate fi oricare dintre cele accesibile, cum ar fi forma de șa, inele, lobi multipli ș.a. Catalizatorul folosit în următoarele experimente a fost un catalizator 45 de hidrodesulfurare Calsicat Co/Mo.
Exemplul 1. Catalizatorul de hidrodesulfurare s-a contactat cu o fracțiune de alimen- 47 tare cu intervalul de fierbere al benzinei, într-un reactor cu pat fix, care a fost operat pentru
RO 120712 Β1 a menține o fază lichidă în reactor în orice moment și pentru a îndepărta un flux de produs format din vapori și lichid. Fracțiunea de alimentare a avut 2250 ppm sulf și un indice de brom de 30. Această fracțiune de alimentare a fost supusă experimentelor într-o gamă de condiții în care s-au obținut rezultatele din fig. 1 ...5.
Debitul de hidrogen în experimentele din fig. 1 a fost de 370 scfh/bbl și WHSV de 9h’1, la două presiuni diferite, pentru a prezenta efectul asupra sulfului total rămas în produși.
în fig. 2, debitul de hidrogen a fost de 370 scfh/bbl și presiunea 250 psig (1724 kPa), la două WHSV diferite, pentru a prezenta efectul asupra sulfului total rămas în produși. în fig. 3, temperatura de intrare a fost de 550’C și WHSV 9h’1, debitul de hidrogen reglat într-un interval de debite, la două presiuni, prezentând efectul asupra indicelui de brom al produsului.
în fig. 5 debitul de hidrogen a fost de 379 scfh/bbl la WHSV 9h'1 cu H2S la 3,3 scfh/bbl adăugat într-un experiment, pentru a prezenta efectul asupra sulfului total din produși.
Exemplul 2. S-a folosit același catalizator ca și în exemplul 1. Fracțiunea de alimentare a fost o fracțiune cu intervalul de fierbere al benzinei cu conținut de 5000 ppm sulf și cu un indice de brom de 22. Benzina și hidrogenul s-au alimentat deasupra catalizatorului și au trecut în flux descendent. Condițiile și rezultatele sunt prezentate mai jos:
Catalizator (pound) Alimentare cu benzină, Ibs/h (4,54 kg)
H2, scfh
Presiune, psig Temperatura patului, °F Sulf total în produs, ppm Indice de brom
200 (1379kPa)
550...580 (288...307°C)
4,6
Exemplul 3. S-a folosit același catalizator ca în exemplul 1. Fracțiunea de alimentare a fost o fracțiune cu intervalul de fierbere al benzinei cu conținut de 6500 ppm sulf și un indice de brom de 22. Benzina și hidrogenul s-au alimentat deasupra catalizatorului și au trecut de sus în jos.
Condițiile și rezultatele sunt prezentate mai jos:
Catalizator (pound) 10
Alimentare cu benzină, Ibs/h 90
H2, scfh
Presiune, psig Temperatura patului, °F Sulf total în produs, ppm Indice de brom
112,5
250(1724 kPa)
550...580 (288... 304°C)
Claims (15)
1 punctul lui de fierbere și sub punctul lui de rouă, în care cel puțin o porțiune, dar mai mică decât materialul în totalitate, din zona de reacție, este în fază de vapori, și o porțiune a
1. Procedeu de hidrotratare a unui flux mixt de rafinărie, pentru obținerea unor fracțiuni utile, caracterizat prin aceea că acesta cuprinde trecerea unei fracțiuni petroliere de alimentare care conține compuși organici cu sulf și a hidrogenului printr-o zonă de reacție care conține un catalizator de hidrodesulfurare la o presiune mai mică de 300 psig (2068,5 kPa), la o temperatură în intervalul de la 300 la 700’F (149 la 371°C), pentru a se obține un efluent, temperatura și presiunea fiind reglate, astfel încât temperatura efluentului să fie peste punctul lui de fierbere și sub punctul lui de rouă, în care cel puțin o porțiune, dar mai mică decât materialul în totalitate, din zona de reacție, este în fază de vapori, și o porțiune a compușilor organici cu sulf este transformată în H2S.
RO 120712 Β1
2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fracțiunea petrolieră 1 de alimentare este un material cu intervalul de fierbere al benzinei.
3 compușilor organici cu sulf este transformată în H2S sau o porțiune a compusului nesaturat este saturată.
5
20. Procedeu conform revendicării 19, caracterizat prin aceea că fracțiunea petrolieră de alimentare conține un compus organic cu sulf și catalizatorul este un catalizator de
3. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că presiunea în zona 3 de reacție este sub 275 psig (1896 kPa).
4. Procedeu conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că presiunea în zona 5 de reacție este mai mică de 200 psig (1379 kPa).
5. Procedeu conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că WHSV este mai 7 mare de 6h'1.
6. Procedeu conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că WHSV este mai 9 mare de 15 h’1.
7 hidrodesulfurare și o porțiune a compușilor organici cu sulf este transformată în H2S.
21. Procedeu conform revendicării 19, caracterizat prin aceea că fracțiunea petro9 lieră de alimentare conține un compus nesaturat și catalizatorul este un catalizator de hidrogenare.
7. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că presiunea în zona 11 de reacție este de cel puțin 100 psig (689,5 kPa).
8. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, catalizatorul de 13 hidrogenare cuprinde un metal din Grupa a VII l-a.
9. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că efluentul este tratat 15 într-o zonă de reacție cu coloană de distilare prin contactarea numitului efluent cu hidrogen, în prezența unui catalizator de hidrodesulfurare în care există o reacție concomitentă de 17 formare a H2S și de distilare a efluentului tratat, pentru a recupera un efluent tratat având un conținut redus de sulf. 19
10. Procedeu conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că numitul catalizator de hidrogenare este preparat ca o structură de distilare. 21
11 22. Procedeu conform revendicării 19, caracterizat prin aceea că fracțiunea de petrolieră de alimentare conține olefine și catalizatorul este un catalizator de hidrogenare.
11. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fracțiunea petrolieră de alimentare și hidrogenul sunt trecute descendent în echicurent. 23
12. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că efluentul este recuperat și contactat în continuare cu hidrogen, într-o zonă de reacție care conține un cata- 25 lizator de hidrodesulfurare în condiții de reacție și distilare concomitente.
13 23. Procedeu conform revendicării 19, caracterizat prin aceea că fracțiunea de alimentare conține compuși organici cu sulf și olefine, și catalizatorul este un catalizator de
13. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fracțiunea petrolieră 27 de alimentare cuprinde un flux țintă și un component cu punct de fierbere mai ridicat, adăugat acestuia. 29
14. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fracțiunea petrolieră de alimentare este cel puțin parțial o fază lichidă. 31
15. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că fracțiunea petrolieră de alimentare este vaporizată total în timpul procesului în care se adaugă un component 33 petrolier cu punct de fierbere mai ridicat decât numita fracțiune petrolieră de alimentare.
16. Procedeu conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că numita compo- 35 nentă cu punct de fierbere mai ridicat cuprinde motorina.
17. Procedeu conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că numita compo- 37 nentă cu punct de fierbere mai ridicat nu conține mercaptani și servește numai pentru vaporizare și ca fază lichidă în procedeu. 39
18. Procedeu conform revendicării 15, caracterizat prin aceea că numitul component cu punct de fierbere mai ridicat este separat din fracțiunea țintă și recirculat în proces. 41
19. Procedeu de hidrotratare a unui flux mixt de rafinărie, pentru obținerea unor fracțiuni utile, caracterizat prin aceea că acesta cuprinde trecerea unei fracțiuni petroliere de 43 alimentare care conține compuși organici cu sulf și a hidrogenului printr-o zonă de reacție care conține un catalizator de hidrotratare la o presiune mai mică de 300 psig (2068,5 kPa), 45 la o temperatură în intervalul de la 300 la 700°F (149 la 371’C), pentru a se obține un efluent, temperatura și presiunea fiind reglate, astfel încât temperatura efluentului să fie peste 47
RO 120712 Β1
15 hidrotratare, iar o porțiune a compușilor organici cu sulf este transformată în H2S și o porțiune a olefinelor este saturată.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US09/474,192 US6413413B1 (en) | 1998-12-31 | 1999-12-29 | Hydrogenation process |
PCT/US2000/028844 WO2001049810A1 (en) | 1999-12-29 | 2000-10-19 | Hydrodesulfurization process |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
RO120712B1 true RO120712B1 (ro) | 2006-06-30 |
Family
ID=23882550
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
ROA200200915A RO120712B1 (ro) | 1999-12-29 | 2000-10-19 | Procedeu de hidrotratare |
Country Status (13)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6413413B1 (ro) |
EP (1) | EP1252260A4 (ro) |
JP (1) | JP2003519279A (ro) |
KR (1) | KR100753255B1 (ro) |
CN (1) | CN100494321C (ro) |
AU (1) | AU1335201A (ro) |
BR (1) | BR0015205A (ro) |
CA (1) | CA2395985A1 (ro) |
MX (1) | MXPA02005754A (ro) |
RO (1) | RO120712B1 (ro) |
RU (1) | RU2233311C2 (ro) |
WO (1) | WO2001049810A1 (ro) |
ZA (1) | ZA200202826B (ro) |
Families Citing this family (13)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2834712B1 (fr) * | 2002-01-14 | 2004-12-17 | Essilor Int | Procede de traitement d'un verre ophtalmique |
US6867338B2 (en) * | 2002-03-15 | 2005-03-15 | Catalytic Distillation Technologies | Selective hydrogenation of acetylenes and dienes in a hydrocarbon stream |
US6881324B2 (en) * | 2002-03-16 | 2005-04-19 | Catalytic Distillation Technologies | Process for the simultaneous hydrotreating and fractionation of light naphtha hydrocarbon streams |
US20040030207A1 (en) * | 2002-08-08 | 2004-02-12 | Catalytic Distillation Technologies | Selective hydrogenation of acetylenes |
FR2856056B1 (fr) | 2003-06-13 | 2009-07-03 | Essilor Int | Procede de traitement d'un verre apte au debordage. |
US7022645B2 (en) * | 2003-08-04 | 2006-04-04 | Catalytic Distillation Technologies | Ni hydrogenation catalysts, manufacture and use |
FR2860306B1 (fr) * | 2003-09-26 | 2006-09-01 | Essilor Int | Lentille ophtalmique recouverte d'un film electrostatique et procede de debordage d'une telle lentille |
US7408090B2 (en) * | 2005-04-07 | 2008-08-05 | Catalytic Distillation Technologies | Method of operating downflow boiling point reactors in the selective hydrogenation of acetylenes and dienes |
US20070141358A1 (en) * | 2005-12-19 | 2007-06-21 | Essilor International Compagnie Generale D'optique | Method for improving the edging of an optical article by providing a temporary layer of an organic material |
US8021539B2 (en) * | 2007-06-27 | 2011-09-20 | H R D Corporation | System and process for hydrodesulfurization, hydrodenitrogenation, or hydrofinishing |
US9669381B2 (en) * | 2007-06-27 | 2017-06-06 | Hrd Corporation | System and process for hydrocracking |
US8628656B2 (en) | 2010-08-25 | 2014-01-14 | Catalytic Distillation Technologies | Hydrodesulfurization process with selected liquid recycle to reduce formation of recombinant mercaptans |
WO2016099787A1 (en) | 2014-12-17 | 2016-06-23 | Exxonmobil Chemical Patents Inc. | Methods and systems for treating a hydrocarbon feed |
Family Cites Families (29)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2918425A (en) | 1958-03-27 | 1959-12-22 | Universal Oil Prod Co | Conversion process and apparatus therefor |
US3560167A (en) | 1968-12-18 | 1971-02-02 | Air Prod & Chem | Upflow catalytic reactor for fluid hydrocarbons |
US3702237A (en) | 1970-07-02 | 1972-11-07 | Universal Oil Prod Co | Hydrocarbon conversion apparatus |
NL153934B (nl) * | 1973-02-02 | 1977-07-15 | Basf Ag | Werkwijze voor de katalytische hydrogenering van aromaten, zwavel- en stikstofverbindingen bevattende minerale oliefracties. |
US4131537A (en) * | 1977-10-04 | 1978-12-26 | Exxon Research & Engineering Co. | Naphtha hydrofining process |
US4126539A (en) | 1977-12-05 | 1978-11-21 | Mobil Oil Corporation | Method and arrangement of apparatus for hydrogenating hydrocarbons |
US4194964A (en) | 1978-07-10 | 1980-03-25 | Mobil Oil Corporation | Catalytic conversion of hydrocarbons in reactor fractionator |
US4171260A (en) | 1978-08-28 | 1979-10-16 | Mobil Oil Corporation | Process for reducing thiophenic sulfur in heavy oil |
US4283271A (en) | 1980-06-12 | 1981-08-11 | Mobil Oil Corporation | Manufacture of hydrocracked low pour lubricating oils |
US4484983A (en) * | 1983-05-23 | 1984-11-27 | Shell Oil Company | Distillation and vapor treatment process |
US4990242A (en) | 1989-06-14 | 1991-02-05 | Exxon Research And Engineering Company | Enhanced sulfur removal from fuels |
US5011593A (en) | 1989-11-20 | 1991-04-30 | Mobil Oil Corporation | Catalytic hydrodesulfurization |
US5409599A (en) | 1992-11-09 | 1995-04-25 | Mobil Oil Corporation | Production of low sulfur distillate fuel |
US5714640A (en) * | 1994-01-21 | 1998-02-03 | Mobil Oil Corporation | Vapor pocket reactor |
US5510568A (en) | 1994-06-17 | 1996-04-23 | Chemical Research & Licensing Company | Process for the removal of mercaptans and hydrogen sulfide from hydrocarbon streams |
US5554275A (en) | 1994-11-28 | 1996-09-10 | Mobil Oil Corporation | Catalytic hydrodesulfurization and stripping of hydrocarbon liquid |
CA2226632C (en) * | 1995-07-10 | 2007-05-29 | Chemical Research & Licensing Company | Hydrodesulfurization process |
US5779883A (en) | 1995-07-10 | 1998-07-14 | Catalytic Distillation Technologies | Hydrodesulfurization process utilizing a distillation column realtor |
US5961815A (en) * | 1995-08-28 | 1999-10-05 | Catalytic Distillation Technologies | Hydroconversion process |
US5597476A (en) * | 1995-08-28 | 1997-01-28 | Chemical Research & Licensing Company | Gasoline desulfurization process |
EP0883663A4 (en) | 1996-02-02 | 1999-12-29 | Exxon Research Engineering Co | SELECTIVE CATALYST FOR HYDRODESULFURING AND METHOD |
US5925799A (en) * | 1996-03-12 | 1999-07-20 | Abb Lummus Global Inc. | Catalytic distillation and hydrogenation of heavy unsaturates in an olefins plant |
JP2854279B2 (ja) * | 1996-05-21 | 1999-02-03 | 株式会社日本触媒 | 反応蒸留装置および反応蒸留方法 |
US5807477A (en) * | 1996-09-23 | 1998-09-15 | Catalytic Distillation Technologies | Process for the treatment of light naphtha hydrocarbon streams |
US5837130A (en) * | 1996-10-22 | 1998-11-17 | Catalytic Distillation Technologies | Catalytic distillation refining |
US5925685A (en) | 1996-11-18 | 1999-07-20 | Catalytic Distillation Technologies | Method for carrying out heterogeneous catalysis |
US5863419A (en) * | 1997-01-14 | 1999-01-26 | Amoco Corporation | Sulfur removal by catalytic distillation |
US5897768A (en) | 1997-02-28 | 1999-04-27 | Exxon Research And Engineering Co. | Desulfurization process for removal of refractory organosulfur heterocycles from petroleum streams |
US6083378A (en) * | 1998-09-10 | 2000-07-04 | Catalytic Distillation Technologies | Process for the simultaneous treatment and fractionation of light naphtha hydrocarbon streams |
-
1999
- 1999-12-29 US US09/474,192 patent/US6413413B1/en not_active Expired - Lifetime
-
2000
- 2000-10-19 CN CNB008179484A patent/CN100494321C/zh not_active Expired - Fee Related
- 2000-10-19 MX MXPA02005754A patent/MXPA02005754A/es not_active Application Discontinuation
- 2000-10-19 AU AU13352/01A patent/AU1335201A/en not_active Abandoned
- 2000-10-19 RO ROA200200915A patent/RO120712B1/ro unknown
- 2000-10-19 CA CA002395985A patent/CA2395985A1/en not_active Abandoned
- 2000-10-19 WO PCT/US2000/028844 patent/WO2001049810A1/en active Application Filing
- 2000-10-19 RU RU2002120509/04A patent/RU2233311C2/ru not_active IP Right Cessation
- 2000-10-19 KR KR1020027006903A patent/KR100753255B1/ko not_active IP Right Cessation
- 2000-10-19 JP JP2001550340A patent/JP2003519279A/ja not_active Withdrawn
- 2000-10-19 BR BR0015205-6A patent/BR0015205A/pt not_active Application Discontinuation
- 2000-10-19 EP EP00975278A patent/EP1252260A4/en not_active Withdrawn
-
2002
- 2002-04-10 ZA ZA200202826A patent/ZA200202826B/xx unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP1252260A4 (en) | 2004-06-02 |
EP1252260A1 (en) | 2002-10-30 |
CN1414997A (zh) | 2003-04-30 |
US6413413B1 (en) | 2002-07-02 |
WO2001049810A1 (en) | 2001-07-12 |
JP2003519279A (ja) | 2003-06-17 |
CA2395985A1 (en) | 2001-07-12 |
ZA200202826B (en) | 2003-09-23 |
KR100753255B1 (ko) | 2007-08-29 |
BR0015205A (pt) | 2002-11-26 |
KR20020068360A (ko) | 2002-08-27 |
AU1335201A (en) | 2001-07-16 |
RU2233311C2 (ru) | 2004-07-27 |
CN100494321C (zh) | 2009-06-03 |
MXPA02005754A (es) | 2002-09-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2149172C1 (ru) | Способ обессеривания бензина | |
EP1434832B1 (en) | Process for the desulfurization of fcc naphtha | |
RU2389754C2 (ru) | Способ получения бензина с низкими содержаниями серы и олефинов | |
US6946068B2 (en) | Process for desulfurization of cracked naphtha | |
RU2229499C2 (ru) | Способ удаления меркаптанов | |
TW496893B (en) | Integrated pyrolysis gasoline treatment process | |
US6824676B1 (en) | Process for the selective desulfurization of a mid range gasoline cut | |
WO2006088539A2 (en) | Process for treating cracked naphtha streams | |
RO120712B1 (ro) | Procedeu de hidrotratare | |
US6881324B2 (en) | Process for the simultaneous hydrotreating and fractionation of light naphtha hydrocarbon streams | |
AU2006312301B2 (en) | Processing of FCC naphtha | |
US6416659B1 (en) | Process for the production of an ultra low sulfur | |
EP1190017A1 (en) | Process for the desulfurization of a diesel fraction | |
US7090766B2 (en) | Process for ultra low sulfur gasoline | |
RU2241021C2 (ru) | Способ гидродесульфуризации нефтяного сырья, способ гидродесульфуризации крекированной нафты(варианты) |