RO117405B1 - Metoda si dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranta - Google Patents

Metoda si dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranta Download PDF

Info

Publication number
RO117405B1
RO117405B1 RO97-01716A RO9701716A RO117405B1 RO 117405 B1 RO117405 B1 RO 117405B1 RO 9701716 A RO9701716 A RO 9701716A RO 117405 B1 RO117405 B1 RO 117405B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
antennas
safety
sensors
test
antenna
Prior art date
Application number
RO97-01716A
Other languages
English (en)
Inventor
Frank Puttkammer
Torsten Wolf
Original Assignee
Lfp Elektronische Spezialsiche
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19512926A external-priority patent/DE19512926A1/de
Priority claimed from DE19512921A external-priority patent/DE19512921A1/de
Application filed by Lfp Elektronische Spezialsiche filed Critical Lfp Elektronische Spezialsiche
Publication of RO117405B1 publication Critical patent/RO117405B1/ro

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G07CHECKING-DEVICES
    • G07DHANDLING OF COINS OR VALUABLE PAPERS, e.g. TESTING, SORTING BY DENOMINATIONS, COUNTING, DISPENSING, CHANGING OR DEPOSITING
    • G07D7/00Testing specially adapted to determine the identity or genuineness of valuable papers or for segregating those which are unacceptable, e.g. banknotes that are alien to a currency
    • G07D7/02Testing electrical properties of the materials thereof
    • G07D7/026Testing electrical properties of the materials thereof using capacitive sensors
    • GPHYSICS
    • G07CHECKING-DEVICES
    • G07DHANDLING OF COINS OR VALUABLE PAPERS, e.g. TESTING, SORTING BY DENOMINATIONS, COUNTING, DISPENSING, CHANGING OR DEPOSITING
    • G07D7/00Testing specially adapted to determine the identity or genuineness of valuable papers or for segregating those which are unacceptable, e.g. banknotes that are alien to a currency
    • G07D7/06Testing specially adapted to determine the identity or genuineness of valuable papers or for segregating those which are unacceptable, e.g. banknotes that are alien to a currency using wave or particle radiation
    • G07D7/12Visible light, infrared or ultraviolet radiation

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Inspection Of Paper Currency And Valuable Securities (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Developing Agents For Electrophotography (AREA)
  • Near-Field Transmission Systems (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)
  • Spectrometry And Color Measurement (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)

Abstract

Inventia se refera la o metoda si la un dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranta. Conform acestei metode, care utilizeaza cuplarea capacitiva cunoscuta in sine, sunt transmise semnale electrice de catre niste antene de emisie (8), prin intermediul unor elemente de siguranta, la niste antene de receptie (9), semnalele receptionate fiind apoi amplificate. Variatiile de amplitudine si timp ale semnalelor amplificate sunt apoi evaluate si comparate cu variatii de semnal cunoscute, fiind convertite in variatii de semnal ce reprezinta parametri usor comparabili. In vederea asigurarii unei selectivitati specifice a dispozitivului pentru verificare, la montajul electronic de evaluare, este atasat un amplificator selectiv (14). Definirea specifica a valutelor prin intermediul montajului electronic de evaluare se realizeaza prin determinarea, de exemplu cu ajutorul unui controler, a unei limite de timp in care apare o variatie de amplitudine, aceasta limita de timp fiind diferita de durata variatiei de amplitudine a tuturor celorlalte valute.

Description

Invenția se referă la o metodă și un dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranță. Sunt cunoscute mai multe metode, dispozitive și sisteme de control pentru determinarea autenticității documentelor de siguranță, pentru verificarea posibilității de întrebuințare, pentru determinarea poziției în aparatele de manipulare precum și pentru determinarea tipului de document și pentru numărare. Brevetul DE-PS 1223594 descrie un dispozitiv pentru explorarea capacitivă a purtătorilor de înregistrări, în cadrul căruia elementele de explorare constau în electrozi-senzori dispuși de ambele părți ale traiectoriei purtătorilor de înregistrări. Siguranța explorării cu acest dispozitiv nu este suficient de mare, cu referire la fâșii, benzi sau alte particule conducătoare de electricitate, similare, imprimate sau aplicate.
în documentul DE-PS 1774290 este descris un sistem de măsurare pentru evaluarea automată a unei trăsături caracteristice, a unei bancnote, în cadrul unui aparat de verificare a autenticității bancnotelor, prin intermediul cuplajului capacitiv al unor electrozi dispuși sub formă de rețea. Acest sistem de măsurare nu permite, pentru vitezele reale de manipulare, o stabilire exactă a trăsăturilor caracteristice respective și, nici chiar la viteze de control mai mici, existența unei astfel de caracterisitici nu este corect evidențiată, falsurile cunoscute în prezent nefiind evidențiate cu siguranță, de exemplu, la bancnote, la utilizarea componentelor conducătoare de electricitate.
Conform soluției din documentul de brevet DE-OS 2619457, sunt măsurate proprietățile magnetice ale unei fâșii de control situate într-o bancnotă.
Documentul de brevet DE-PS 2834287 descrie o verificare a autenticității unei fâșii de siguranță feromagnetice prin intermediul unui câmp magnetic în vederea admiterii unor hârtii de valoare.
Aceste metode de verificare sunt prea lente și necesită o poziționare exactă a obiectului supus verificării, respectiv a fâșiei de siguranță.
Documentul de brevet DE-PS 2760165 descrie un dispozitv costisitor, prin intermediul căruia este stabilită autenticitatea bancnotelor, în special, într-o a doua etapă a verificării, fiind măsurate diferențe de grosime și proprietăți de fluorescență. Verificarea doar a acestor proprietăți nu mai corespunde situației falsurilor aflate în circulație. Banii falși cu filigran și hârtie sau culori fluorescente nu pot fi estimați ca neautentici, prin intermediul acestui dispozitiv. Nici capetele de citire descrise în documentele de brevet DE-OS 3236377 și 3236374, care formează, împreună cu marcajele de pe documentele de siguranță, un condensator electric și care realizează, prin introducerea elementului feroelectric între electrozii capacitivi ai aparatului de citire, o modificare bine definită a valorii capacității, nu sunt adecvate aparatelor de manipulare rapide sau verificării bancnotelor europene aflate în prezent în circulație.
Datorită siguranței reduse de estimare, cheltuielilor mari și structurii complicate, nu s-a putut stabili, în conformitate cu documentul de brevet DE 2912712, o identificare a firului de siguranță, conducător de electricitate, prin intermediul dezacordării unor oscilatoare și al unor circuite oscilante.
în documentul de brevet US 5308992 este descris un sistem de măsurare alcătuit din senzori optici și capacitivi, care necesită o poziționare exactă a fâșiei de control. Pentru mărirea siguranței de detectare și pentru deosebirea, între ele, a diverselor obiecte verificate (de exemplu, diferite valute), este propusă utilizarea suplimentară a unui senzor magnetic, ceea ce face ca dispozitivul de măsură să devină încă și mai complicat și mai costisitor. După presortarea bancnotelor, senzorul capacitiv identifică doar existența unei fâșii de siguranță conducătoare de electricitate.
RO 117405 Β1
Este cunoscut și sistemul de verificare, conform documentului de brevet
DE 4103832, în cadrul căruia sunt dispuși, pentru verificare, de-a lungul unei secțiuni de control, senzori capacitivi și/sau electrooptici și/sau de unde milimetrce. Printre altele, acesta 50 face și verificarea proprietăților dielectrice ale bancnotelor.
Documentul de brevet DE 4325027 descrie o metodă și un sistem de verificare a autenticității bancnotelor, conform cărora este evaluată modificarea intensității câmpului, survenită la șuntarea unui câmp de înaltă frecvență, printr-o fâșie metalică de siguranță. Aplicarea la mașinile de numărat bani este adecvată doar în cazul vitezelor reduse, datorită 55 sensibilității mici și reprimării, în mică măsură, a energiilor perturbatoare. Obiectele verificate plane, conducătoare de electricitate și umede sunt estimate ca autentice. în schimb, întreruperile fâșiei metalice ale unei bancnote autentice duc la oprirea mașinii ca și cum ar fi fost detectată o eroare. Datorită sensibilității reduse a sistemului, distanta dintre electrozi și fâșia metalică de siguranță trebuie să fie foarte mică, ceea ce împiedică utilizarea tocmai 60 la aparatele cu manipulare rapidă a bancnotelor. O alăturare a mai multor astfel de senzori este posibilă doar în cazul unor intervale destul de mari între aceștia, pentru ca senzorii să nu se influențeze unul pe celălalt.
în documentul de brevet WO 94/22114 este descris un dispozitiv destinat recunoașterii fâșiilor metalice conducătoare de electricitate. Și în acest caz, obiectele plane 65 conducătoare de electricitate și umede sunt estimate ca autentice, întrucât, pentru măsurare, este luată în considerare sarcina electrică a electrozilor-senzori. Nu este prevăzută o clasificare a fâșiilor de siguranță dimensionate diferit.
Documentul de brevet EP 0204574 descrie o metodă de identificare a unui tipar magnetic, prin intermediul inducției electromagnetice. întrucât aparatele uzuale de copiat pot 70 fi deja dotate cu vopsele magnetice, conducătoare de electricitate, acest tip de control este extrem de limitat, din punct de vedere al gradului de certitudine a determinării, față de calitatea actuală a falsurilor.
Dezavantajele acestor metode și dispozitive de verificare cunoscute constau, în primul rând, în cheltuielile mari și siguranța lor insuficientă în descoperirea falsurilor, la 75 trecerea rapidă a bancnotelor prin aparatele de manipulare a banilor. în cazul sistemelor cunoscute de măsurare, pentru verificarea proprietăților capacitive, este dezavantajos faptul că o impedanță capacitivă suficient de redusă este atinsă doar pentru domeniul inferior al frecvențelor prevăzute, între 10 și 20 kHz, și numai pentru distanțe foarte mici între electrozi și fâșia metalică. în plus, în această gamă de frecvențe, influența modificărilor dielectrice 80 este încă destul de mare, ceea ce înseamnă că un material cu constantă dielectrică mare duce la o creștere a capacității și, astfel, la reducerea impedanței capacitive dintre antene, în acest mod, de exemplu, un fals umed ar fi estimat ca autentic. în practică, aceste sisteme nu și-au dovedit până în prezent eficiența, îndeosebi în cazul verificării mecanizate a autenticității. 85
Documentul de brevet EP 589195 A2 descrie o metodă în cadrul căreia, pentru verificarea autenticității obiectelor testate prin intermediul unui semnal de detecție obținut în urma baleierii unei zone de explorare cu elemente magnetice de înaltă permeabilitate, cu ajutorul unui dispozitiv cu bobină de excitație și bobina senzor, se obține un cod de corespondență, iar autenticitatea este confirmată de coincidența semnalului de detecție cu codul 90 de corespondență. Această metodă de control este aplicabilă, în mod limitativ, doar la cartelele din material plastic, la documentele pe hârtie și la un număr redus de bancnote neeuropene, prevăzute cu particule magnetice sau magnetizabile. Alte metode de verificare, cum ar fi cele descrise în documentele de brevet EP 204574 A2, 553402 A1 și 560023 A1, în cadrul cărora proprietățile geometrice și/sau fizice ale obiectelor testate sunt clasificate 95
RO 117405 Β1 prin procese de comparație, pot fi aplicate doar câte unui tip de obiecte testate, sunt foarte costisitoare, iar în practică, datorită vitezei mari, necesare în cazul aparatelor de manipulare, nu s-au afirmat ca metode sigure de verificare a autenticității într-un flux de manipulare.
Invenția urmărește înlăturarea dezavantajelor metodelor și dispozitivelor de verificare cunoscute și propune o metodă care să asigure o recunoaștere sigură a unui element caracteristic verificat, care să poată fi aplicată pentru multe tipuri de bancnote și valute precum și, de exemplu, pentru obiecte testate umede, umezite și/sau murdare, care să poată deosebi între ele aceste tipuri de obiecte care să necesite costuri reduse, a cărei utilizare să fie adecvată echipării aparatelor de manipulare și care să corespundă unei treceri rapide a obiectelor testate, prin aparatul de manipulare. Ca element caracteristic verificat este utilizată o fâșie sau o bandă de siguranță, conducătoare de electricitate, sau un element de siguranță plan, prevăzut în bancnote și hârtii de valoare.
Un alt obiect al invenției îl constituie realizarea unui dispozitiv de verificare, destinat punerii în practică a metodei menționate, astfel încât înaintea unei sortări după valute și tipuri, să aibă loc deja o verificare a autenticității.
Punerea în practică a metodei conform invenției mai presupune și realizarea unui dispozitiv destinat verificării documentelor de siguranță, care cuprind, ca element de siguranță, o bandă sau o secțiune sub formă de fâșie, conducătoare de electricitate atât continuă, cât și prezentând mai multe zone conducătoare de electricitate izolate între ele.
Un exemplu pentru astfel de documente de siguranță îl constituie bancnotele actuale SUA, care prezintă, în cadrul fâșiilor de siguranță, marcaje conducătoare de electricitate, izolate între ele. în practica actuală, este necesară includerea, fără probleme, în aparatele de manipulare a unor astfel de dispozitive de verificare, care nu numai să recunoască falsurile de înaltă calitate drept falsuri, ci să evidențieze și documentele autentice de calitate inferioară, întrucât acestea apar frecvent în practică și duc la declanșări eronate, care dereglează considerabil procesul de funcționare a aparatelor de manipulare.
Metoda de verificare a documentelor de siguranță, conform invenției, prevede, în cadrul utilizării cuplării capacitive cunoscute în sine, ca semnalele electrice de la antenele de emisie, transmise prin elementele de siguranță conducătoare de electricitate, să fie preluate și amplificate de antenele de recepție, apoi să fie estimate după variația amplitudinii și după variația în timp, comparate cu variația de semnal prestabilită, motiv pentru care sunt convertitate în variație de semnal, care prezintă parametri ușor de comparat. în vederea punerii în practică a metodei cu etapele sale, ce vor fi detaliate în cele de urmează, este prevăzut un dispozitiv de verificare, prin utilizarea cuplării capacitive, a bancnotelor, documentelor, hârtiilor de valoare ș.a., prevăzute cu secțiuni sau fâșii de siguranță sau cu un element de siguranță plan, dispozitiv ce își găsește aplicarea, de exemplu, într-un aparat de manipulare a bancnotelor, de preferință, o mașină de numărat.
într-o carcasă se află dispus un traductor de testare din categoria celor cu senzori optici și/sau magnetici și/sau de formă. Aparatul ghidează bancntele și/sau hârtiile de valoare, prin dreptul dispozitivului de verificare. Traductorul de testare constă din mai multe antene și/sau electrozi. Antenele și/sau electrozii prezintă, transversal pe direcția de transport al obiectelor testate, o astfel de amplasare în plan, încât secțiunea sau fâșia de siguranță să treacă întotdeauna, într-o măsură suficientă, prin dreptul antenelor și/sau electrozilor, chiar și pentru anumite jocuri laterale ale obiectelor testate și independent de faptul ca obiectul testat traversează dispozitivul de verificare cu partea anterioară sau cu partea posterioară îndreptată în sus. Antenele și/sau electrozii dispozitivului de verificare sunt amplasate în niște dispozitive de glisare, role de presare și/sau benzi transportoare, cunoscute în sine, care au rolul de a poziționa, la o distanță determinată documentul verificat față de antene și/sau de a îl apăsa către electrozi, pe durata trecerii sale rapide prin
RO 117405 Β1 unitatea de verificare. Prin intermediul senzorilor optici și/sau magnetici și/sau de formă ai unității de verificare, care asigură, în mod uzual, funcționarea de recunoaștere a geometriei, poziției, culorii ș.a.m.d., se efectuează simultan o activare a traductorului de testare.
Una sau mai multe antene și/sau electrozi sunt alimentate cu energie la înaltă și/sau joasă frecvență și/sau tensiune continuă, iar una sau mai multe antene și/sau electrozi preiau o parte din energia radiată de către o secțiune sau o fâșie de siguranță, care se transformă în tensiunea aferentă uneia sau mai multor antene de recepție și/sau unuia sau mai multor electrozi de recepție.
Pentru a putea obține un rezultat comparabil al verificării, de exemplu asupra autenticității, a utilizabilității documentelor sau asupra valutei căreia îi aparțin bancnotele, sunt necesare niște condiții constante, cum ar fi viteza pentru trecerea obiectelor testate prin unitatea de verificare. Antenele și/sau electrozii furnizează montajului electronic de evaluare o tensiune. Montajul electronic de evaluare furnizează o tensiune ușor comparabilă, dependentă de forma de undă a tensiunii recepționate. Pentru a elimina din rezultatul măsurătorii, influențele energiilor disturbatoare și exterioare, precum și pe cele ale conductivității de bază a obiectelor testate, pot fi utilizate filtre și/sau comparatoare de fază specifice.
Impulsul de ieșire al montajului electronic de evaluare nu depinde de viteza de transport a documentelor. Pentru a face posibilă o selectivitate specifică a dispozitivului de verificare, montajul electronic de evaluare este cuplat și cu un amplificator selectiv. Amplificatorul selectiv transformă tensiunea primită de la traductorul de testare într-o tensiune ușor comparabilă, care depinde de variația în amplitudine a tensiunii primite. Printr-o definire bazată pe categorii (secțiuni de siguranță sau fâșii de siguranță conducătoare de electricitate sau marcaje arbitrare conducătoare de electricitate), cu efect asupra montajului electronic de evaluare, sunt fixate limite suplimentare de amplitudine, a căror variație este astfel corelată cu deviația amplitudinii încât, cu ajutorul diferenței dintre limitele fixate pentru amplitudine și al deviației maxim posibile a amplitudinii, se realizează o determinare a autenticității tuturor obiectelor verificate. Aceasta înseamnă că și falsurile apărute recent în uz, care produc un semnal care este apreciat, de obicei, ca semnal de recunoaștere a autenticității, sunt recunoscute drept falsuri de către montajul electronic de evaluare, conform invenției.
O definire specifică cu ajutorul montajului electronic de evaluare conform invenției,de exemplu, pentru toate bancnotele unei singure țări, cu secțiuni de siguranță asemănătoare, se obține, potrivit invenției prin aceea că poate fi determinată, de exemplu, prin intermediul unui controler, o limită de timp a duratei variației amplitudinii semnalului de testare, care se deosebește de durata în timp a variației de amplitudine a tuturor celorlalte valute.
în cazul valutelor cu aceeași durată a variației amplitudinii unui semnal de testare, se efectuează o verificare suplimentară, de exemplu, prin recunoașterea și/sau deosebirea culorii și/sau metode de verificare magnetică și/sau a formei. Semnalele de recunoaștere furnizate, de exemplu, de niște detectoare optice, sunt cuplate cu semnalul traductorului de testare, conform invenției, și generează un impuls de ieșire specific aparatului.
O variantă a metodei cuprinde, în vederea verificării documentelor de siguranță, comanda defazată a uneia sau a multor perechi de antene de emisie. Ca urmare a cuplării capacitive dintre fiecare antenă de emisie, un marcaj conducător de electricitate din secțiunea de siguranță și antena de recepție dispusă față în față cu antena de emisie, se produce la intrarea unui amplificator un semnal de determinare a autenticității. Cea de a doua antenă de emisie, care este comandată defazat față de prima, nu ajunge la nici un cuplaj capacitiv cu antena de recepție, întrucât în zona sa de influență nu este disponibilă nici o secțiune de siguranță, conducătoare de electricitate. Astfel, prin acest sistem, este posibilă deja o verificare a unei secțiuni conducătoare de electricitate, aflate pe parcurs în
145
150
155
160
165
170
175
180
185
190
RO 117405 Β1 unitatea de verificare. Decalate față de această pereche de antene, se găsesc alte perechi de antene de emisie și de recepție, care corespund, ca dimensiuni și poziție, marcajelor conducătoare de electricitate ale secțiunii de siguranță. în urma transportului obiectului testat la o distanță definită față de traductorul de testare, sunt transmise, de la antenele de recepție către montajul electronic de evaluare, semnale caracteristice în amplitudine și timp, semnale care sunt deci evaluabile. în acest mod, este realizată testarea în vederea recunoașterii și evaluării corespunzătoare a mai multor marcaje conducătoare de electricitate izolate între ele. Așadar, nu contează dacă izolația dintre marcajele conducătoare de electricitate este realizată intenționat ca, de exemplu, în cazul bancnotelor SUA, sau dacă izolația a fost provocată, de exemplu, prin ruperea unei secțiuni de siguranță, conducătoare de electricitate continue, ca în cazul bancnotelor germane. Un microcontroler poate compara numărul acestor înteruperi cu o valoare stocată în memorie. Prin dispunerea mai multor perechi de antene de emisie și de recepție și a montajelor electronice de evaluare aferente, se poate obține o apreciere certă asupra autenticității documentului respectiv, în condițiile în care este posibilă în plus și o deplasare laterală la introducerea obiectului testat în dispozitivul de verificare. Dacă antenele de emisie și respectiv de recepție sunt poziționate, conform invenției, pe toată lățimea de lucru a aparatului de manipulare, este posibilă o verificare a autenticității documentelor, indiferent de poziție. în acest fel, nu are nici o importanță dacă un document este introdus cu secțiunea de siguranță dispusă pe partea anterioară sau pe partea posterioară și/sau în partea stângă sau în partea dreaptă și/sau transversal pe direcția de transport. Pot fi verificate documente care diferă între ele atât ca formă, cât și ca poziție de amplasare a secțiunii de siguranță, în raport cu direcția de transport. Mulțumită diverselor tipuri de secțiuni de siguranță este posibilă nu numai clasificarea documentelor din punct de vedere al autenticității, ci și o ordonare a acestora, de exemplu, în cazul diferitelor valute.
Pe direcția de transport al bancnotelor, după sau înaintea traductorului de testare conform invenției, poate fi dispus un alt traductor de testare. în acest caz, semnalul de ieșire al acestui traductor poate fi asociat cu semnalul de ieșire al traductorului de testare, conform invenției (dublă verificare), fără ca aceasta să ducă la o modificare a software-ului aparatului de manipulare respectiv, de exemplu, prin dotarea suplimentară cu un dispozitiv de verificare conform invenției.
Caracteristicile avantajoase ale invenției nu se limitează la cele evidențiate în revendicări, descriere și desene, sfera de protecție urmărită cuprinzând atât caracteristicile respective, în parte, cât și combinații ale acestora în cadrul diferitelor variante de realizare a invenției.
în cele ce urmează, sunt prezentate exemple de realizare a invenției, în legătură și cu fig.1...10 care reprezintă:
- fig. 1, schema bloc a circuitului de evaluare;
- fig. 2, curbe caracteristice, obținute pentru o bancnotă în cazul diferitelor viteze de transport;
- fig. 3, curbe caracteristice, specifice pentru diverse valute;
- fig. 4, curbe caracteristice, pentru mai multe bancnote și pentru un fals;
- fig. 5, schema bloc a circuitului de evaluare, în cazul dublei verificări;
- fig. 6, secțiune printr-o reprezentare schematică a unui dispozitiv de verificare;
- fig. 7, traductor de testare;
- fig. 8, schema bloc a unui dispozitiv de verificare;
- fig. 9, amplasarea traductorului de testare într-un aparat de manipulare.
- fig. 10, o altă amplasare a traductorului de testare, în aparatul de manipulare.
RO 117405 Β1
Metoda descrisă în cele ce urmează, în corelație cu diferitele dispozitive și sisteme, se bazează în esență pe următoarele etape: cuplarea capacitivă a semnalelor electrice provenind de la antenele de emisie, prin intermediul materialului de siguranță, conductor de electricitate, la antenele de recepție, amplificarea și transformarea semnalelor recepționate, diferite ca variație în amplitudine și în timp, în semnale ușor comparabile și compararea acestora din urmă cu variații de semnal prestabilite, pentru indicarea și evaluarea autenticității documentelor verificate. Un mecanism cuplat cu dispozitivul de verificarea transportă documentele, bancnotele sau hârtiile de valoare, în zona dispozitivului de verificare, iar detectoarele optice activează, în consecință, traductorul de testare.
Antena de emisie este alimentată cu energie la înaltă frecvență, 6 MHz în cazul acestui exemplu de realizare. La trecerea secțiunii sau fâșiei de siguranță prin câmpul de testare, antena de recepție preia o parte din energia radiată, fapt ce determină modificarea tensiunii de înaltă frecvență a antenei de recepție. După cum se știe, motivul pentru aceasta îl constituie cuplarea capacitivă dintre antena de emisie și cea de recepție, pe baza conductibilității electrice a secțiunii sau fâșiei de siguranță. Conductibilitatea în înaltă frecvență este diferită pentru diversele valute. Pentru a putea obține un mesaj specific pentru fiecare valută, cu ajutorul circuitului de evaluare, sunt necesare condiții constante de transport al obiectelor testate prin unitatea de verificare.
în legătură funcțională cu blocul de verificare și traductorul său de testare, se află un montaj electronic de evaluare, care cuprinde, în esență, un convertor analog/digital cu un controler sau integrator 15, un declanșator 16, un controler, un monostabil 17 precum și, în mod opțional, o poartă S118, conectate între ele, prin conductoare ecranate. Un posibil montaj electronic de evaluare este redat în schema bloc din fig. 1. Sunt figurate un emițător de înaltă frecvență 12, un receptor de înaltă frecvență 13, care preia energia de la antena de recepție 9, un amplificator selectiv 14, care furnizează un semnal util specific unei anumite valute și/sau de autenticitate, un integrator 15, un declanșator 16, care, în plus față de semnalele menționate, preia de la detectoarele optice 20 semnalul de activare a circuitului de evaluare și oferă, prin intermediul blocului monostabil 17, un impuls coordonat în timp, ca semnal de ieșire pentru obiectele verificate, considerate autentice. Așa după cum rezultă în fig. 4, din curbele a și b obținute la trecerea bancnotelor, pentru falsurile 26, nu se obțin semnale de ieșire comparabile cu cele pentru bancnotele considerate autentice.
Ecranarea traductorului de testare și a montajului electronic de evaluare față de câmpurile electrice și electromagnetice precum și dispunerea traductorului de testare în zona detectoarelor optice, garantează o valoare mare a raportului semnal util/zgomot și face posibilă, împreună cu ghidarea forțată prin intermediul benzii de transport și cu asigurarea unei viteze pestabilite de transport al bancnotelor, o selectivitate a dispozitivului de verificare specifică pentru fiecare valută. Tot potrivit metodei conform invenției, conținutul de umezeală și/sau gradul de murdărire al obiectelor verificate și/sau bancnotelor și/sau al hârtiilor de valoare nu mai apar ca surse perturbatoare primordiale.
în fig. 6 se prezintă schematic ό secțiune printr-un dispozitiv de verificare utilizat, potrivit metodei descrise anterior, în cadrul unui aparat de manipulare a bancnotelor, de preferință, o mașină de numărat. într-o carcasă 1, se găsește un șasiu 2 pe a cărui latură orizontală 3 se află un traductor de testare dispus în zona unor detectoare optice 4, 5, pe un suport din material electroizolânt 6 aparținând laturii 3. Suportul 6 prezintă niște degajări sau decupări 7 pentru a permite trecerea luminii detectoarelor optice 4, 5. Aceste degajări și/sau decupări 7 pot lipsi, în cazul în care este utilizat un suport 6 din material transparent.
Traductorul de testare constă din mai mulți senzori 8, 9, în acest exemplu doi, și anume un senzor 8, ca antenă de emisie și un senzor 9, ca antenă de recepție. Senzorii 8,
245
250
255
260
265
270
275
280
285
RO 117405 Β1 au, perpendicular pe direcția de transport al bancnotelor 11, o astfel de extindere în plan încât, chiar și pentru un anumit joc lateral al bancnotelor 11 și, indiferent dacă o bancnotă 11 parcurge dispozitivul de verificare cu partea anterioară sau cu partea posterioară îndreptată în sus, secțiunea sau fâșia de siguranță să treacă într-o măsură suficientă prin dreptul senzorilor 8, 9 și să fie condusă pe sub aceștia. Pe sub latura 3 și paralel cu aceasta, trec benzile de transport 10, dispuse la o astfel de distanță față de senzorii 8 și 9, încât bancnotele, în cursul trecerii lor rapide, să fie apăsate căte senzorii 8 și 9.
între benzile de transport 10, se află dispuse detectoarele optice 4, 5, perpendicular pe direcția de transport al bancnotelor.
Circuitul electronic de evaluare este adăpostit într-o zonă ecranată a aparatului de manipulare, în acest exemplu, în zona carcasei în care, de exemplu, este amplasat dispozitivul de reglare a rigidității hârtiei.
Ecranarea traductorului de testare și a montajului electronic de evaluare față de câmpurile electrice și electromagnetice precum și amplasarea traductorului de testare în zona detectoarelor optice 4, 5, garantează o valoare mare a raportului semnal util/zgomot și face posibilă, împreună cu ghidarea forțată prin intermediul benzilor de transport 10 și cu o viteză prestabilită de transport al bancnotelor, o selectivitate a dispozitivului de verificare, specifică fiecărei valute. Un alt element de noutate al acestui dispozitiv de verificare, conform invenției, este reprezentat de faptul că, de exemplu, conținutul de umezeală și/sau gradul de murdărie al obiectelor verificate nu mai apar ca sursă perturbatoare primordială.
Pe direcția de transport al bancnotelor, înainte de traductorul de testare conform invenției sau după acesta, poate fi amplasat un alt traductor de testare (nefigurat în acest exempu de realizare), de exemplu, pentru un control magnetic, după cum apare în schema bloc, fig.5.
în acest caz, semnalul de ieșire al acestui traductor este combinat cu semnalul de ieșire al traductorului de testare conform invenției (dublă verificare), fără ca aceasta să trebuiască să implice o modificare a software-ului aparatului de manipulare respectiv, de exemplu, printr-o dotare suplimentară cu un dispozitiv de verificare conform invenției.
Montajul electronic de evaluare, cuplat la traductorul de testare și la detectoarele optice, furnizează, așa după cum apare în fig.2 și 3, o tensiune continuă dependentă de variația amplitudinii tensiunii de înaltă frecvență recepționate, reprezentată prin curbele a din figurile menționate, desemnând semnalul transmis.
Fig. 2 prezintă niște curbe obținute la trecerea unei bancnote cu diferite viteze de transport. Curba a indică semnalul transmis, iar curba b semnalul de ieșire al montajului electronic de evaluare. Viteza v1 corespunde trecerii a 500 bancnote pe minut, iar v2 trecerii a 1800 bancnote pe minut. Curba b arată cum un semnal de recunoaștere a bancnotei furnizat de detectoarele optice este combinat cu semnalul traductorului de testare și duce la generarea unui impuls de ieșire specific aparatului. Acest impuls de ieșire este independent de viteza de transport, așa după cum rezultă prin compararea curbelor b din fig.2.
în fig. 3, sunt prezentate curbe specifice fiecărei valute, obținute la trecerea bancnotelor aparținând diferitelor valute. Curba a indică din nou semnalul transmis de la traductorul de testare, în timp de curba b indică semnalul de evaluare al unui amplificator selectiv, care este cuplat în mod suplimentar cu montajul electronic de evaluare pentru a face posibilă o selectivitate a dispozitivului de verificare specifică valutelor, fără senzori suplimentari. în fig.3, DE indică valuta germană, CH valuta elvețiană, EG valuta egipteană, iar CN yuan-ul chinezesc, din seria 1990.
Variația de amplitudine a energiei de înaltă frecvență recepționate, influențată de diferitele tipuri de secțiuni de siguranță, poate fi evidențiată, în mod clar, pentru bancnote
RO 117405 Β1 aparținând diverselor valute și astfel poate fi sesizată de montajul electronic de evaluare. Dacă este necesară o prelucrare a semnalului specific valutelor, este posibilă emiterea suplimentară de către montajul electronic de evaluare a unui semnal, în vederea clasificării specifice valutelor, de exemplu, prin intermediul unui controler. Așa după cum diversele valute pot fi diferențiate după diferitele secțiuni sau fâșii de siguranță, la fel pot fi recunoscute și falsurile, în măsura în care ele prezintă secțiuni sau fâșii de siguranță contrafăcute sau numai fracțiuni ale acestora. Fig. 4 redă curbele caracteristice pentru unsprezece bancnote dintr-o mașină de numărat bani. Bancnotele numerotate de la 21 la și de la 27 la 31 sunt recunoscute ca bancnote autentice. Obiectul verificat cu numărul este un fals utilizat în scopul testării. Datorită lipsei unei secțiuni de siguranță autentice, respectiv datorită unei secțiuni de siguranță contrafăcute, traductorul de testare nu furnizează nici un semnal. în practică, la absența unui semnal sau la obținerea unui semnal nespecific pentru bancnote, aparatul de manipulare este oprit, iar falsul sau bancnota neutilizabilă este extras din aparat sau izolat automat.
Dacă unitatea de verificare este cuplată, în mod suplimentar, cu încă un traductor de testare, impulsul de ieșire al acestuia, specific aparatului, indică recunoașterea secțiunii sau a fâșiei de siguranță și este însumat cu impulsul de ieșire al aparatului de manipulare, corespunzător verificării suplimentare. Dacă unul dintre cele două semnale de autentificare lipsește, aparatul este oprit, iar utilizatorul poate extrage bancnota necorespunzătoare, respectiv falsă.
O altă posibilitate de funcționare, printr-o configurare corespunzătoare a montajului electronic de evaluare, rezultă din semnalele de evaluare așa după cum sunt redate în fig.3. Dacă, de exemplu, în cazul aparatelor de manipulare mari, în care sunt introduse în vederea sortării valute diferite, limitele de amplitudine A marcate în fig.3, pentru toate valutele de verificat, sunt depășite, ele sunt recunoscute, pentru o anumită viteză v2, ca un semnal al traductorului de testare corespunzând unor secțiuni sau fâșii de siguranță autentice. Fiecărei valute îi este alocat un timp specific tk. Pentru a diferenția valutele între ele, timpul ^=^-. t* până la tn trebuie definit ca timp t, specific fiecărei valute.
Așa, de exemplu, timpul t, al valutei germane este ales mai mare decât timpul t2 al francilor elvețieni, respectiv timpul t, al francilor elvețieni este ales mai mare decât timpul t3 al valutei egiptene. întrucât timpul t, al valutei germane trebuie ales, pe cât posibil, la fel de mare cu timpul t, al valutelor neindicate în fig.3, este necesară încă o verificare specifică valutei, prin metodele cunoscute în sine, de recunoaștere a culorii și/sau a formei și/sau de control magnetic, în interiorul aparatului de manupulare. Valutele astfel sortate sunt așezate, în mod cunoscut, după tip, în fante sau în containere speciale.
îndeosebi, în vederea verificării secțiunilor conducătoare de electricitate discontinue ale documentelor, aparatele de manipulare sunt echipate cu un traductor de testare 54, așa după cum apare în fig.7, care constă din mai multe antene de emisie și de recepție, care sunt dispuse paralel una față de celaltă și perpendicular pe direcția de transport. în vederea verificării bancnotelor, acestea necesită, în cadrul general al parcurgerii unui aparat de manipulare, de exemplu a unei mașinii de numărat bani, un astfel de sistem de transport, încât secțiunea sau fâșia de siguranță aflată în bancnotă să fie dispusă cu dimensiunea sa cea mai mare aproximativ paralelă cu direcția de transport (adică, de exemplu, o bancnotă germană va fi dispusă cu dimensiunea sa cea mai mare aproximativ perpendicular pe direcția de transport). Antenele de emisie A2, A3 și antena de recepție A1 sunt plasate față în față. Deplasate față de acestea, mai multe antene de emisie B2.i (i=1...n) și mai multe antene de recepție B1.i formează niște perechi de antene. Aceste perechi sunt dispuse decalat una față de cealaltă, pentru a împiedica cuplarea unui semnal de la o antenă de
340
345
350
355
360
365
370
375
380
385
RO 117405 Β1 emisie B2.i la o antenă de recepție B1.k (k=1...n, i * k) învecinată, dar nu și corespondentă. Antenele de emisie învecinate (B2.i, B2.Î+1) și antenele de recepție aferente (B1.i, B1.Î+1) sunt amplasate la un interval prestabilit, de preferință, egal cu cel dintre o antenă de emisie B2.i și antena de recepție B1.i care îi corespunde. Pentru reducerea influenței perturbatoare, perechile de antene decalate între ele, pe diagonală, sunt amplasate, de preferință, între antenele de emisie A2, A3 și antena de recepție A1.
Fig. 8 redă schema bloc a dispozitivului de verificare conform invenției, cu comanda traductorului de testare conform fig. 7. Atunci când un document este introdus într-un aparat de manipulare, care cuprinde dispozitivul de verificare conform invenției, acesta din urmă este activat prin intermediul unor detectoare optice sau al unor senzori de determinare a poziției. Generatorul de frecvență 41 comandă antena de emisie A2 și, prin intermediul unui defazor 42, antena de emisie A3. Datorită comenzii defazate, sunt împiedicate influențele perturbatoare datorite energiilor exterioare și sunt recunoscute falsurile care nu prezintă nici o deosebire în conductibilitatea electrică. Această situație se potrivește și bancnotelor ale căror proprietăți s-au modificat, de exemplu, prin învechire și/sau deteriorare mecanică și/sau umezire. Simultan, un număr n dintre antenele de emisie B2.i (i=1 ...n) sunt comandate prin intermediul unui al doilea generator de frecvență 43 și al unui al doilea defazor 44. Antenele de emisie B2.i dispuse transversal pe direcția de transport, nealiniate, sunt comandate defazat, pentru a reduce influențele perturbatoare ale energiilor exterioare și pentru a împiedica o cuplare capacitivă între o antenă de emisie B2.i și o antenă de recepție B1.k (k=1...n, i * k) care nu îi corespunde. Frecvențele semnalelor celor două generatoare sunt astfel încât frecvența unuia nu reprezintă un multiplu al celeilalte frecvențe sau al diferenței dintre cele două frecvențe, pentru a împiedica distorsionarea semnalului antenei de recepție.
în cadrul verificării, are loc o cuplare capacitivă a semnalului antenei de emisie A2 cu antena de recepție A1, prin intermediul unei secțiuni de siguranță continue, conducătoare de electricitate, în timp ce semnalul antenei de emisie A3 nu este cuplat capacitiv cu antena de recepție A1. Cel mai mic interval dintre antena de emisie A2 și antena de recepție A1 este mai mic decât cea mai mare lungime a secțiunii de siguranță conducătoare de electricitate, aparținând celui mai mic document verificat. Dacă secțiunea de siguranță nu se găsește, în nici un moment din timpul verificării, în zona de influență a antenei de emisie A2 și a antenei de recepție A1, secțiunea de siguranță se va găsi în zona de influență a antenei de emisie A3 și a antenei de recepție A1, astfel încât funcționarea ulterioară se desfășoară în mod analog cazului menționat mai sus. Antenei de recepție A1 i se asociază un semnal care, prin intermediul redresorului 45 și al amplificatorului selectiv 46, furnizează un semnal microcontrolerului 47 care asigură clasificarea din punctul de vedere al autenticității, prin compararea semnalului amplificatorului selectiv 46 cu un semnal stocat în microcontrolerului 47, de exemplu o valoare limită specială. Dacă valoarea limită este depășită, microcontrolerul 47 clasifică obiectul verificat drept un obiect cu fâșie de siguranță continuă, conducătoare de electricitate, adică, în cazul bancnotelor germane, autentic. Dacă în secțiunea de siguranță există marcaje conducătoare de electricitate care, datorită dimensiunii lor, nu sunt cuprinse de antena de emisie A2 și de antena de recepție A1, recunoașterea acestora este posibilă datorită dispunerii, conform invenției, a antenelor de emisie B2.i și a antenelor de recepție B1.i aferente, intervalul dintre acestea fiind mai mic decât intervalul dintre antena de emisie A2 și antena de recepție A1. Dacă, de exemplu, marcajul conducător de electricitate dispus paralel cu direcția de transport al documentelor are 1,5 mm, atunci intervalul dintre antenele de emisie B2.i și antenele de recepție B1.i va fi ales, de exemplu, de 1,3 mm, pentru a se asigura o cuplare capacitivă sigură.
RO 117405 Β1 în vederea verificării, documentul de siguranță testat este deplasat cu o viteză prestabilită în zona de influență a traductorului de testare a dispozitivului de verificare conform invenției. Prin amplasarea decalată a antenelor de emisie B2.i și a antenelor de recepție B1.i se asigură o toleranță la deplasarea bancnotelor, perpendicular pe direcția de transport al documentelor. Semnalele produse de antenele de recepție B1.i sunt dirijate către redresoarele 48...50 și amplificatoarele selective 51....53 și microcontrolerul 47. Semnalele amplificatoarelor selective 46, 51...53, furnizate către microcontrolerul 47, se deosebesc între ele prin variația frecvenței și a amplitudinii, în funcție de structura și poziția fâșiei de siguranță a documentului. Astfel, este posibilă o clasificare a documentelor cu ajutorul microntrolerului 47, prin compararea frecvenței și/sau a valorii limită cu valori prestabilite și stocate în microcontrolerul 47. Aceste valori sunt stabilite prin introducerea manuală, prin programe și/sau prin comparare cu valori care au fost definite cu ajutorul unui document de referință deja clasificat. Microcontrolerul 47 generează un semnal specific aparatului, care indică autenticitatea bancnotei verificate. Acest semnal de clasificare al microcontrolerului 47 este transmis elementelor de evidențiere respective și/sau, în vederea unei procesări ulterioare, la componentele corespunzătoare ale aparatului de manipulare. Astfel, așa după cum diferitele valute pot fi deosebite datorită diverselor secțiuni sau fâșii de siguranță, la fel și falsurile pot fi recunoscute în măsura în care acestea prezintă secțiuni ale acestora. Datorită unei construcții compacte a dispozitivului de verificare, îndeosebi datorită unității dintre senzori și montajul electronic de evaluare precum și măsurii suplimentare de ecranare, sunt oferite și alte posibilități de reducere a influențelor perturbatoare care, în practică, câștigă o tot mai mare importanță. Dispunerea într-un aparat de manipulare se realizează în așa fel, încât transportul uzual al bancnotelor, prin dreptul traductorului de testare, să nu fie influențat.
în fig. 9 este redat, ca exemplu, modul de integrare a unui dispozitiv de verificare conform invenției, într-un aparat de manipulare obișnuit. Traductorul de testare 54, alcătuit din antenele de emisie A2, A3, B2.i și din antenele de recepție A1, B1.i, este integrat într-un dispozitiv de dirijare 56. Traductorul 54 este amplasat tangențial la dispozitivul de dirijare 56, respectiv tangențial la/și decalat față de rola de transport 55, astei încât să fie preluate în mod suplimentar și funcțiunile de ghidare în zona traductorului de testare 54. Astfel, o bancnotă supusă verificării sosește, fără mijloace de antrenare suplimentare în zona de influență a senzorilor. Traductorul de testare 54 este dispus tangențial la un dispozitiv de dirijare 56 existent, astfel încât documentele de siguranță supuse verificării, antrenate de către rolele de transport 55, să fie conduse prin dreptul traductorului de testare 54, la o distanță și cu o viteză determinate. Prin intermediul unor mijloace adecvate de fixare pe dispozitivul de dirijare 56, poate fi reglată o anumită distanță determinată între rola de transport 55 și dispozitivul de dirijare 56, respectiv traductorul de testare 54. Parametrizare valorilor limită și a mărimilor de clasificare se realizează cu ajutorul unui comutator neilustrat în figură, respectiv prin intermediul software-ului corespunzător al microcontrolerului 47. Astfel, printr-o simplă comutare, utilizatorul poate modifica mărimile de clasificare, în vederea verificării altor valute. în practică, la absența unui semnal sau la apariția unui semnal nespecific pentru o bancnotă, aparatul de manipulare este oprit, iar falsul sau bancnota necorespunzătoare sunt extrase.
Datorită extinderii laterale a amplasării antenelor, pe întreaga lățime a documentului, este redusă influența calității hârtiei, a vechimii, a umidității ș.a.m.d asupra clasificării din punctul de vedere al autenticității. Este astfel asigurată și posibilitatea unei clasificări, de exemplu, în falsuri, bancnote valabile și bancnote cu un grad ridicat de uzură. Această clasificare este efectuată pe baza unei evaluări corespunzătoare a variației în amplitudine
435
440
445
450
455
460
465
470
475
480
RO 117405 Β1 și timp a semnalelor furnizate de amplificatoarele selective 46, 51...53 și pe baza parametrizării adecvate a valorilor limită, prin intermediul microcontrolerului 47. Calibrarea microcontrolerului 47 se realizează manual, prin software sau prin testarea unor documente speciale de calibrare a căror clasificare din punctul de vedere al autenticității este cunoscută, în ultimul caz amintit, documentul de calibrare este testat cu ajutorul unui dispozitiv de verificare, conform invenției, potrivit celor menționate anterior. în loc ca semnalele de ieșire ale amplificatoarelor selective 46, 51...53 să fie comparate cu semnalele existente în memoria microcontrolerului 47, ele sunt stocate în microcontrolerul 47, ca mărimi de referință.
O altă amplasare a traductorului de testare 54 rezultă din cererea de brevet de invenție nr. 195182294. Conform acestei invenții, traductorul de testare 54 poate fi dispus, de exemplu, la capătul dispozitivului de dirijare 56, în formă de arc de cerc, așa după cum apare în fig. 10. Nu sunt reprezentate dispozitivele necesare menținerii unei distanțe determinate și/sau ghidării tangențiale a obiectului testat față de dispozitivul de verificare. Această amplasare poate fi utilizată atunci când amplasarea tangențială a traductorului de testare 54, în zona în formă de arc de cerc a dispozitivului de ghidare 56, nu poate fi realizată. întrucât, conform invenției, mijloacele de apăsare, cum ar fi de exemplu arcuri sau role de presare, lipsesc, însuși obiectul testat este mai puțin solicitat mecanic în dispozitivul de verificare.
Metoda conform invenției a fost explicată cu ajutorul unor variante concrete de realizare a traductorului de testare și a montajului electronic de evaluare, în cadrul unei mașini de numărat bani. Trebuie însă remarcat faptul că invenția nu este limitată de particularitățile exemplelor de realizare descrise, în cadrul protecției solicitate prin revendicări putând fi efectuate modificări și transformări. în acest sens, de exemplu, sunt posibile diverse variante de realizare practică, a montajului electronic de evaluare, orientate după modul specific de lucru al amplificatoarelor selective.

Claims (21)

1. Metodă pentru verificarea documentelor de siguranță, într-un aparat de manipulare, prin utilizarea cuplării capacitive, între un emițător și un receptor, și transmiterea energiei între emițător și receptor, prin șuntarea unui câmp electromagnetic de către secțiuni, benzi sau fâșii de siguranță, sau materiale de siguranță, cu alcătuire plană, conducătoare de electricitate, precum și al unei electronici de evaluare, caracterizată prin aceea că mai multe antene și/ sau electrozi funcționând ca senzori de emisie sau de recepție, aflați într-unul sau mai multe planuri, crează niște câmpuri de testare, formând un traductor de testare capacitiv, plasat în zona unor senzori optici și/sau senzori magnetici și /sau de formă, cunoscuți în sine, existenți în aparatul de manipulare și care activează traductorul de testare, iar energia electromagnetică este transmisă între antene, prin intermediul obiectului testat, în funcție de geometria și/sau conductivitatea acestuia, antenele fiind activate cu energie în aceeași fază sau în faze diferite, energia fiind apoi furnizată unui amplificator selectiv (14), pentru evitarea energiilor perturbatoare și reducerea efectelor conductivității de bază a obiectelor testate, de exemplu, a bancnotelor, amplificatorul selectiv (14) fiind urmat de un comparator de fază , de filtre speciale pentru atenuarea energiilor perturbatoare și exterioare și de un circuit de evaluare astfel aranjate, încât să facă posibilă o clasificare a secțiunilor, benzilor sau fâșiilor de siguranță sau a materialelor de siguranță, plane, conductoare de electricitate, obiectul testat fiind condus forțat, prin câmpul de testare, cu o aliniere laterală nedefinită, în cursul procesului de verificare.
RO 117405 Β1
530
2. Metodă conform revendicării 1, caracterizată prin aceea că montajul electronic de evaluare, constând în esență dintr-un convertor analog/digital cu un controler sau un integrator (15), un declanșator (16), un controler, un monostabil (17) și/sau o poartă SI (18), estimează, pe baza caracteristicilor semnalului de la ieșirea amplificatorului selectiv (14), depășirea limitelor de amplitudine (A) și/sau de timp (tk) specifice pentru valutele verificate.
3. Metodă conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că, prin intermediul montajului electronic de evaluare, se realizează o clasificare din punctul de vedere al autenticității, stabilindu-se o limită de amplitudine (A) pentru autenticitatea valutelor verificate.
4. Metodă conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că, prin intermediul montajului electronic de evaluare, se realizează clasificarea diverselor bancnote și/sau hârtii de valoare, stabilindu-se un timp (tk) specific pentru valute, de preferință cu ajutorul controlerului, iar obiectele testate sunt sortate după o valoare a timpului t.,...^, tk+1---L·
5. Metoda conform revendicării 4, caracterizată prin aceea că, în cazul valutelor cu valori de timp (tk) egale, are loc o verificare suplimentară după verificarea autenticității.
6. Metodă conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că electronica de evaluare, de preferință unul sau mai multe controlere furnizează, prin compararea timpului și/sau compararea tensiunii, un semnal specific aparatului, în vederea plasării obiectelor clasificate, individual, în fante sau containere speciale.
7. Metodă conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că antenele și/sau electrozii au o astfel de extindere în plan, transversal pe direcția de transport, încât chiar și pentru un joc lateral, determinat, al obiectelor testate și indiferent dacă un obiect testat parcurge dispozitivul de verificare cu partea anterioară sau partea posterioară îndreptată în sus, secțiunea sau fâșia de siguranță trece, în orice caz, tangențial prin dreptul antenelor și/sau electrozilor, la o distanță determinată.
8. Metodă conform revendicării 1 sau 2, caracterizată prin aceea că este realizată o verificare suplimentară, al cărei rezultat este combinat cu semnalul montajului electronic de evaluare, printr-o poartă SI, fără ca software-ul aparatului de manipulare respectiv să trebuiască a fi modificat.
9. Dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranță, conform metodei din revendicarea 1, având în alcătuire elemente pentru cuplare capacitivă, transmitere de energie între emițător și receptor, prin șuntarea unui câmp electromagnetic de către secțiuni, benzi, sau fâșii de siguranță sau materiale de siguranță cu alcătuire plană, conducătoare de electricitate, precum și un circuit electronic de evaluare, caracterizat prin aceea că aceasta cuprinde:
- niște senzori, în special, senzori optici și/sau magnetici și /sau de formă, cunoscuți în sine, existenți în aparatul de manipulare, care activează un ansamblu traductor de testare capacitiv;
- niște câmpuri de testare, formate din mai mulți senzori funcționând ca antene de emisie și de recepție, situați într-unul sau mai multe planuri;
- un amplificator selectiv (14);
- un comparator de fază conectat după amplificatorul selectiv;
- niște filtre speciale, pentru suprimarea energiilor perturbatoare și exterioare;
- un circuit electronic de evaluare, constând, în esență, dintr-un convertor analog/ digital cu controler sau integrator (15), un declanșator (16), un monostabil (17) și, opțional, o poartă Șl (18) ,în cursul procesului de verificare, obiectul de verificat fiind dirijat să se deplaseze pe lângă senzori, în contact definit cu ei, cu o aliniere laterală nedefinită și cu o
535
540
545
550
555
560
565
570
575
RO 117405 Β1 viteză determinată, prin intermediul unui sistem de strângere și/sau al unor benzi de transport (10) cu role aflate în această zonă.
10. Dispozitiv conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că senzorii funcționând ca antene de emisie sau antene de recepție se prezintă sub forma unor senzori lamelari (8, 9), dispuși într-un plan sau în două plane aflate față în față și/sau simetrice în oglindă.
11. Dispozitiv conform revendicării 9 sau10, caracterizat prin aceea că senzorii lamelari (8, 9) prezintă niște degajări și/sau decupări și/sau ferestre (7) sau astfel de elemente sunt situate în imediata vecinătate a senzorilor lamelari (8, 9).
12. Dispozitiv conform revendicărilor 9,10,11, caracterizată prin aceea că senzorii sunt dispuși în traductorul de testare, simetric în oglindă față de zonele de testare și/sau secțiunile, fâșiile și/sau benzile de siguranță ale obiectelor de verificat, de preferință bancnote, hârtii de valoare și ambalaje.
13. Dispozitiv conform revendicării 9, caracterizat prin aceea că, într-o altă variantă de realizare, mai multe antene de emisie (A2, A3, Β2.1...Β2.Π) și antene de recepție (A1, B1.1...b1.n), care alcătuiesc traductorul de testare (54), sunt dispuse astfel, încât să poată fi verificate atât secțiuni continue conducătoare de electricitate, cât și cele care prezintă mai multe zone conducătoare de electricitate, izolate între ele, în cadrul unei secțiuni de siguranță, traductorul de testare (54) fiind dispus decalat tangențial, paralel față de un dispozitiv de ghidare în formă de arc (56), sau decalat tangențial, paralel față de o rolă de transport (55), iar două antene de emisie (A2, A3) în opoziție de fază, comandate în joasă frecvență sau în înaltă frecvență, sunt dispuse ortogonal față de direcția dimensiunii celei mai mari a unei secțiuni de siguranță și ortogonal față de direcția de deplasare a documentului de verificat și una sau mai multe antene de recepție (A1) sunt dispuse paralel în fața antenelor de emisie (A2, A3), și între acestea, sunt plasate mai multe antene de emisie (B2.1...B2.n), paralel față de antenele de emisie (A2, A3), și mai multe antene de recepție (Β1.1...Β1.Π) paralel față de antenele de emisie (B2.1...B2.n), antenele de emisie învecinate (B2.I, B2.I+1) și antenele de recepție (B1.I, B1.1+1), care le corespund, fiind separate printr-un interval determinat, de preferință prin intervalul dintre o antenă de emisie (B2.I), și antena de recepție (B1.I) care îi corespunde, intervalul cel mai mic dintre o antenă de emisie (B2.I), și antena de recepție (B1.I) care îi corespunde, fiind mai mic decât intervalul cel mai mic dintre una dintre antenele de emisie (A2, A3) și antene de recepție (A1).
14. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că, pe întreaga lățime de introducere a documentelor în aparatul de manipulare, sunt amplasate mai multe antene de emisie (A2, A3, B2.1...B2.n) și mai multe antene de recepție (A1, B1.1...B1.n).
15. Dispozitiv conform revendicării 13 sau 14, caracterizat prin aceea că antenele de emisie (A2, A3, B2.1..B2.n) și antenele de recepție (A1, B1...B1.n) sunt dispuse una lângă alta, paralel și decalat într-un plan, astfel încât să se realizeze o verificare a autenticității documentelor, independent de latură și de marginea din cele două margini paralele ale documentului.
16. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că antenele de recepție (B1.1...B1.n) și antenele de emisie (B2.1...B2.n) decalate paralel și/sau într-un șir transversal, pe direcția de transport, sunt amplasate distanțat, astfel încât fiecare element de singuranță verificat să treacă, indiferent de dispunerea sa în document, prin dreptul a cel puțin unei antene de recepție (Β1.1...Β1.Π) și al unei antene de emisie (B2.1...B2.n) corespondente.
RO 117405 Β1
625
17. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că cea mai lungă latură a unei antene de emisie (B2.I) și cea mai lungă latură a antenei de recepție (B1.I), aferente acesteia, corespund lățimii unui marcaj conductiv al secțiunii de siguranță.
18. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că, după redresor (45, 48...50) și amplificatorul selectiv (46, 51...53), sunt dispuse elemente de comutare și reglaj, comandate de utilizator sau prin software, în particular cu microcontroler (47), astfel încât semnalele de ieșire ale amplificatorului selectiv (46, 51...53) să poată fi combinate sau însumate logic.
19. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că, după redresor (45, 48...50) și amplificator selectiv (46, 51...53), sunt dispuse elemente de comutare și reglaj, comandate de utilizator sau prin software, în particular un microcontroler (47), astfel încât să se realizeze o comutare între diverse tipuri sau sortimente de documente și grade de uzură, fără modificarea amplasării senzorilor.
20. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că cel mai mic dintre intervalele dintre două antene de emisie (B2.I), așezate într-un rând, este mai mare decât cel mai mic interval dintre două marcaje conducătoare de electricitate, izolate între ele, ale fâșiei de siguranță și că sunt prevăzute elemente de comutare astfel, încât antena (A3) să fie utilizată fie ca antenă de emisie, fie ca antenă de recepție, în funcție de modul de introducere a documentului de verificat.
21. Dispozitiv conform revendicării 13, caracterizat prin aceea că sunt prevăzute elemente de comutare prin software și/sau manual, astfel încât una sau mai multe antene de emisie (B.2.I) și antenele de recepție (B1.I) corespondente să poată fi activate sau dezactivate la alegere.
RO97-01716A 1995-03-30 1996-03-29 Metoda si dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranta RO117405B1 (ro)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19512926A DE19512926A1 (de) 1995-03-30 1995-03-30 Verfahren zur Prüfung von Sicherheitsdokumenten
DE19512921A DE19512921A1 (de) 1995-03-30 1995-03-30 Einrichtung zur Prüfung von Sicherheitsdokumenten
DE19609405 1996-02-29
PCT/DE1996/000598 WO1996030879A1 (de) 1995-03-30 1996-03-29 Verfahren und einrichtungen zur prüfung von sicherheitsdokumenten

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO117405B1 true RO117405B1 (ro) 2002-02-28

Family

ID=27215024

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO97-01716A RO117405B1 (ro) 1995-03-30 1996-03-29 Metoda si dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranta

Country Status (22)

Country Link
EP (1) EP0818030B1 (ro)
JP (1) JP3570725B2 (ro)
KR (1) KR100290690B1 (ro)
AT (1) ATE170646T1 (ro)
AU (1) AU696779B2 (ro)
BG (1) BG63353B1 (ro)
BR (1) BR9607937A (ro)
CA (1) CA2216627A1 (ro)
CZ (1) CZ297280B6 (ro)
DE (2) DE19680204D2 (ro)
DK (1) DK0818030T3 (ro)
EE (1) EE03322B1 (ro)
ES (1) ES2122806T3 (ro)
GE (1) GEP19991883B (ro)
HU (1) HU225082B1 (ro)
PL (1) PL178898B1 (ro)
RO (1) RO117405B1 (ro)
RU (1) RU2155989C2 (ro)
SK (1) SK284274B6 (ro)
TR (1) TR199700984T1 (ro)
UA (1) UA44767C2 (ro)
WO (1) WO1996030879A1 (ro)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10030221A1 (de) 2000-06-20 2002-01-03 Giesecke & Devrient Gmbh Vorrichtung zum Bearbeiten von Blattgut
EP1168253A1 (en) 2000-06-28 2002-01-02 Sicpa Holding S.A. Use of communication equipment and method for authenticating an item, specifically documents, in particular security documents, communication equipment for authenticating items, and items to be authenticated by communication equipment
DE10151854A1 (de) * 2001-10-24 2003-05-08 Giesecke & Devrient Gmbh Wertdokumentbearbeitungsvorrichtung, Verfahren zur Funktionsprüfung, Justierung und/oder Kalibrierung der Wertdokumentbearbeitungsvorrichtung und Testmedien zur Durchführung des Verfahrens
CN1916975B (zh) * 2006-09-13 2011-12-21 顾泽苍 一种纸币防伪处理方法
WO2008068031A1 (de) * 2006-12-08 2008-06-12 Beb Industrie-Elektronik Ag Vorrichtung zum nachweis eines sicherheitselements in dokumenten
RU2010151772A (ru) * 2010-12-16 2012-06-27 Гизеке Унд Девриент Гмбх (De) Устройство для обнаружения электропроводящего элемента
DE102011120972A1 (de) * 2011-12-13 2013-06-13 Giesecke & Devrient Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Prüfung von Wertdokumenten
KR101758366B1 (ko) 2015-02-25 2017-07-19 기산전자 주식회사 알에프를 이용한 지폐 판별 장치 및 방법

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH624220A5 (ro) * 1978-04-04 1981-07-15 Radioelectrique Comp Ind
US4255652A (en) * 1979-01-31 1981-03-10 Coulter Systems Corporation High speed electrically responsive indicia detecting apparatus and method
GB8514391D0 (en) * 1985-06-07 1985-07-10 De La Rue Thomas & Co Ltd Authenticity sensing
US5417316A (en) * 1993-03-18 1995-05-23 Authentication Technologies, Inc. Capacitive verification device for a security thread embedded within currency paper
DE4325027A1 (de) * 1993-07-26 1995-02-02 Helmut Werner Verfahren und Anordnung zur Echtheitsprüfung von Banknoten

Also Published As

Publication number Publication date
GEP19991883B (en) 1999-12-06
RU2155989C2 (ru) 2000-09-10
JP3570725B2 (ja) 2004-09-29
SK120097A3 (en) 1998-04-08
ES2122806T3 (es) 1998-12-16
BG63353B1 (bg) 2001-10-31
KR100290690B1 (ko) 2001-06-01
KR19980703460A (ko) 1998-11-05
DE19680204D2 (de) 1997-08-21
DE59600520D1 (de) 1998-10-08
TR199700984T1 (xx) 1998-03-21
CA2216627A1 (en) 1996-10-03
DK0818030T3 (da) 1999-06-07
ATE170646T1 (de) 1998-09-15
SK284274B6 (sk) 2004-12-01
HUP9800726A2 (hu) 1998-07-28
CZ267097A3 (en) 1997-11-12
JPH11509343A (ja) 1999-08-17
HU225082B1 (en) 2006-06-28
CZ297280B6 (cs) 2006-10-11
HUP9800726A3 (en) 1999-05-28
PL178898B1 (pl) 2000-06-30
AU696779B2 (en) 1998-09-17
WO1996030879A1 (de) 1996-10-03
EP0818030B1 (de) 1998-09-02
AU5142496A (en) 1996-10-16
PL322422A1 (en) 1998-01-19
BR9607937A (pt) 1998-06-02
BG101920A (en) 1998-07-31
EP0818030A1 (de) 1998-01-14
UA44767C2 (uk) 2002-03-15
EE03322B1 (et) 2000-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4488116A (en) Inductive coin sensor for measuring more than one parameter of a moving coin
US4536709A (en) Detecting device having spaced transmitting and receiving coils for detecting a metal strip embedded in paper money
CA2302922C (en) Dual coil coin identifier
US3918563A (en) Coin arrival sensor
US7116406B1 (en) Security element structure for documents, devices for checking documents with such security elements, method for the use thereof
EP0670073B1 (en) A capacitive verification device for a security thread embedded within currency paper
RO117405B1 (ro) Metoda si dispozitiv pentru verificarea documentelor de siguranta
US6216843B1 (en) Apparatus for taking out information using magnetic sensor and carrying out test of article by using that information
KR101056949B1 (ko) 정전용량센서를 이용한 테이프권 검출 장치 및 그 동작 방법
RO115994B1 (ro) Dispozitiv pentru verificarea autenticităţii monedelor, a fiselor sau a altor obiecte metalice plate
CA2288297C (en) Method of and apparatus for determining authenticity of coins
CZ294452B6 (cs) Způsob zkoušení pravosti dokumentů
US6292579B1 (en) Document validator having an inductive sensor
EP1123537B1 (en) Bimetallic coin discriminating device and method
CN113611034A (zh) 硬币鉴伪清分电感式传感器、控制方法及系统
MXPA97007509A (en) Procedure and devices for the proof of seguri documents
EP1025550A2 (en) Bill validator for bank note having conductive strip
GB2174227A (en) Apparatus for discriminating between different metallic articles
HRP960421A2 (en) Method and devices for checking security documents
CN216435040U (zh) 硬币鉴伪清分电感式传感器及其控制系统
JP2513562B2 (ja) 硬貨・金属材質識別装置
RU2177645C2 (ru) Способ контроля документов с использованием емкостной связи между передатчиком и приемником
JP4178253B2 (ja) 硬貨選別装置
CN1179843A (zh) 检验防伪文件的方法和设备