RO116185B1 - Procedeu de obtinere a amoniacului - Google Patents

Procedeu de obtinere a amoniacului Download PDF

Info

Publication number
RO116185B1
RO116185B1 RO98-00516A RO9800516A RO116185B1 RO 116185 B1 RO116185 B1 RO 116185B1 RO 9800516 A RO9800516 A RO 9800516A RO 116185 B1 RO116185 B1 RO 116185B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
gas
synthesis
natural gas
methane
carbon
Prior art date
Application number
RO98-00516A
Other languages
English (en)
Inventor
Dumitru Jianu
Marin Valceanu
Minodor Florea
Original Assignee
Dumitru Jianu
Marin Valceanu
Minodor Florea
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dumitru Jianu, Marin Valceanu, Minodor Florea filed Critical Dumitru Jianu
Priority to RO98-00516A priority Critical patent/RO116185B1/ro
Publication of RO116185B1 publication Critical patent/RO116185B1/ro

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/50Improvements relating to the production of bulk chemicals
    • Y02P20/52Improvements relating to the production of bulk chemicals using catalysts, e.g. selective catalysts

Landscapes

  • Hydrogen, Water And Hydrids (AREA)

Abstract

Inventia se refera la un procedeu de obtinere a amoniacului din gaz de sinteza prin reformarea catalitica in doua trepte a metanului, urmata de conversia cu abur a monoxidului de carbon la dioxid de carbon, eliminarea dioxidului de carbon, metanareaoxizilor de carbon si sinteza propriu-zisa, cu marirea capacitatii fazei de conversie a gazelor naturale, coloana de sinteza preluand un debit mai mare de gaze. Surplusul de gaze naturale sau produse reziduale se introduce direct in reformerul secundar, unde are loc reformarea prin transfer termic direct, raportul in greutate c/abur fiind de 1:2,5....3,5, iar continutul de gaz metan rezidual situat intre 0,5 si 2%.

Description

Invenția se referă la un procedeu de obținere a amoniacului cu mărirea capacității fazei de conversie a gazelor naturale, unde, prin modernizarea coloanei de sinteză a amoniacului, aceasta poate prelua un debit mai mare de gaz de sinteză.
Este cunoscut faptul că mai multe firme (Uhde, Mannesmann, Krebs, Amonia Casala etc) au prezentat oferte de modernizare a fazelor de preparare a gazului de sinteză. Cele mai importante soluții se referă la:
-înlocuirea tuburilor de reformare, existente, cu tuburi din materiale înalt aliate, cu pereți subțiri (Dert = const), în vederea creșterii volumului de catalizatori;
- optimizarea fluxurilor termice, în zona de convecție a reformerului primar, la capacitate mărită, realizată prin schimbarea destinației unor serpentine existente și suplimentarea lor;
- reducerea raportului abur/carbon la reformarea primară;
- reactoarele de conversie a CO de înaltă și joasă temperatură, transformate în reactoare cu circulație radială;
- schimbarea umpluturii la coloanele de absorbție și regenerare, cu umplutură metalică (șei Pali);
- utilizarea în toate reactoarele a unor catalizatori cu performanțe ridicate;
- modernizarea turbocompresoarelor de aer, metan și gaz de sinteză prin înlocuirea ansamblelor interioare (rotoare, ajutaje, cuplaje, lagăre), în vederea măririi capacității.
Aceste procedee prezintă următoarele dezavantaje:
- modificarea parametrilor de funcționare a reformerului primar, în special, raportul abur/carbon;
- necesitatea înlocuirii tuburilor din reformerul primar, cu tuburi înalt aliate, cu pereți subțiri;
-înlocuirea serpentinelor din zona de convecție;
- micșorarea raportului abur/carbon în reformerul primar, care are ca efect creșterea cantității de metan, netransformată precum și scăderea duratei de viață a catalizatorului.
Este cunoscut, de asemenea, un procedeu de obținere a amoniacului (RO 93719), prin care se modifică procesul de reformare a gazelor naturale, în sensul că se deplasează o parte a conversiei din reformerul primar (endotermă), în reformerul secundar (autotermă). Prin realizarea unui by-pass, la reformerul primar, o parte din gazul metan se introduce direct în reformerul secundar, împreună cu un exces de aer, coroborat cu recuperarea H2 din gazele de purjă și reintroducerea acestuia în bucla de sinteză. Astfel raportul abur/carbon nu se modifică la reformerul primar (favorizându-se transformarea CH4), reducându-se doar la reformerul secundar unde temperatura ridicată (datorată excesului de aer) diminuează creșterea CH4 rezidual. Creșterea încărcării reformerului secundar implică scăderea încărcării reformerului primar, astfel încât debitul de gaze de sinteză să rămână constant.
Acest procedeu prezintă dezavantajul că scade încărcarea reformerului primar, astfel încât debitul gazelor de sinteză rămâne constant.
Problema pe care o rezolvă invenția este obținerea amoniacului, prin mărirea capacității fazei de conversie a gazelor naturale, ca urmare a modificării coloanei de sinteză a amoniacului, în sensul preluării unui debit mai mare de gaz de sinteză.
RO 116185 Bl
Procedeul conform invenției înlătură dezavantajele menționate, prin aceea că surplusul de gaze naturale sau produse reziduale se introduce direct în reformerul secundar, unde are loc reformarea autotermă, prin transfer termic direct, raportul în greutate carbon/abur fiind 1/2,5...3,5, iar conținutul de gaz metan rezidual, situat între 50 0,5. ..2%, iar în locul gazului natural pot fi utilizate resurse energetice secundare, gaze de rafinărie, gaze de purjă, produse petroliere secundare, care se găsesc pe platforma respectivă.
Prin aplicarea procesului conform invenției, se obțin următoarele avantaje:
- reformerul primar, rămânând la încărcarea actuală nu mai este necesară 55 schimbarea tuburilor cu tuburi înalt aliate, cu pereți subțiri și nici a serpentinelor din zona de convecție;
- nu se micșorează valoarea efectivă a raportului abur/carbon în reformerul primar, micșorare care ar fi condus la creșterea metanului netransformat, precum și la scăderea duratei de viață a catalizatorului de reformare; eo
- se permite utilizarea, în reformerul secundar, a unor produse reziduale (gaze de rafinărie, gaze de purjă de la metanol, produse petroliere secundare, etc) existente pe platformă sau în apropierea platformei;
- crearea posibilității de aplicăre pe instalații existente de obținere a amoniacului, a unor alte operații tehnologice. 65
Se dau, în continuare, trei exemple de realizare a procedeului conform invenției, în legătură și cu figura care reprezintă schema tehnologică propriu-zisă.
Exemplul 1. în instalații de obținere a amoniacului, prevăzute cu coloane de sinteză a amoniacului, modernizate, se mărește capacitatea fazelor de preparare a gazului de sinteză, cu până la 25% în felul următor: se mărește capacitatea 70 compresorului de gaze naturale, care sunt supuse unei faze de desulfurare. La reformerul primar se efectuează un by-pass. Debitul de gaze naturale și abur, care alimentează reformerul primar, precum și parametrii de funcționare ai acestuia nu se modifică, iar surplusul de gaze naturale sau produse reziduale se introduce direct în reformerul secundar. Pentru a avea loc reformarea autotermă a surplusului de metan, 75 se introduce un exces de aer de până la 40% peste cantitatea stoichiometrică necesară (mărindu-se debitul compresorului de aer), ceea ce va conduce la creșterea temperaturii. Aceasta diminuează cantitatea reziduală de CH4, datorită reducerii raportului carbon/abur, de la 1:3...4 în reformerul primar la 1:2,5...3,5 în reformerul secundar. Conținutul de gaz metan rezidual, situat între 0,5 și 2% se corelează cu debitul de gaze 80 de purjă de la sinteza amoniacului (crește debitul de gaze de purjă). De asemenea, la reformerul secundar, în locul gazului natural, pot fi utilizate resurse energetice secundare (gaze de rafinărie, gaze de purjă, produse petroliere secundare), care se găsesc pe platforma respectivă, sau în apropierea platformei. Acestea se preîncălzesc pe seama căldurii reziduale din instalația de amoniac, se desulfurează și se introduc în reformerul 85 secundar unde, datorită temperaturii ridicate, hidrocarburile superioare se descompun termic.
La faza de conversie a CO la C02, cu vapori de apă, prin scăderea raportului abur/carbon, se utilizează catalizatori speciali (pe bază de cupru), iar pentru mărirea capacității, se folosesc reactoare cu circulație radială. 9o
La absorbția C02 din gazul de sinteză, pentru mărirea capacității de absorbție, se mărește concentrația soluției de absorbție și se utilizează umplutură metalică (șei Pali).
RO 116185 Bl
După metanarea oxizilor de carbon, gazul de sinteză se răcește înainte de a fi aspirat de compresoarele de sinteză, la care, de asemenea, se mărește capacitatea.
La sinteza amoniacului, modificările care apar sunt determinate de creșterea conținutului de azot și gaz metan rezidual, în gazul de sinteză. Aceasta conduce la creșterea debitului de gaze de purjă, din care amoniacul se elimină, prin absorbție în apă, iar gazul se usucă și se introduce într-o instalație uzuală de recuperare a hidrogenului, argonului și a gazelor nobile. Separarea hidrogenului din gazul de purjă se face prin difuzie (sistem MEDAL) în mai multe module sau prin criogenie, pentru a fi separate și gazele nobile, având astfel posibilitatea preluării unor debite variabile.
Hidrogenul astfel recuperat se reintroduce în bucla de sinteză pentru corectarea raportului H2/N2 la 3/1, iar gazele nobile obținute se valorifică ca producție marfă.
Exemplul 2. La reformerul secundar, în locul excesului de aer, se introduce o sursă de oxigen existentă pe platforma respectivă. Oxigenul astfel disponibil este introdus fie pe conducta de aspirație a unui compresor, fie între treptele de compresie ale acestuia, dacă are suficientă presiune. Prin urmare, gazul de sinteză, obținut, nu mai prezintă azot în exces, fapt care conduce la scăderea debitului gazelor de purjă, precum și la reducerea numărului modulelor de recuperare a hidrogenului.
Exemplul 3. La reformerul secundar, se poate utiliza și aer îmbogățit în oxigen, rezultat din diverse procedee. întrucât debitul de aer de proces este foarte mare, pentru îmbogățirea lui în oxigen, ar fi necesar un număr mare de module separatoare. Din acest motiv, se adoptă o variantă de trecere a unei părți din aerul de proces prin module separatoare. Din considerente economice, numărul de module necesare se determină corelând capacitatea instalației de amoniac cu conținutul de oxigen din aerul îmbogățit. Cantitatea de aer îmbogățit în oxigen, astfel obținută, se introduce între treptele compresorului de aer. în funcție de conținutul de oxigen din aer și de surplusul de gaze naturale introduse în reformerul secundar, se calculează debitul de aer îmbogățit în oxigen.

Claims (2)

1. Procedeu de obținere a amoniacului din gaz de sinteză, prin reformarea catalitică, în două trepte, a metanului, urmată de conversia cu abur a monoxidului de carbon, la dioxid de carbon, eliminarea dioxidului de carbon, metanarea oxizilor de carbon și sinteza propriu-zisă, cu mărirea capacității fazei de conversie a gazelor naturale, coloana de sinteză preluând un debit mai mare de gaz, caracterizat prin aceea că surplusul de gaze naturale sau produse reziduale se introduce direct în reformerul secundar, unde are loc reformarea autotermă, prin transfer termic direct, raportul în greutate, carbon/abur fiind 1/2,5...3,5, iar conținutul de gaz metan rezidual situat între 0,5...2%.
2. Procedeu de obținere a amoniacului, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că în locul gazului natural pot fi utilizate resurse energetice secundare, gaze de rafinărie, gaze de purjă, produse petroliere secundare, care se găsesc pe platforma respectivă.
RO98-00516A 1998-02-26 1998-02-26 Procedeu de obtinere a amoniacului RO116185B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO98-00516A RO116185B1 (ro) 1998-02-26 1998-02-26 Procedeu de obtinere a amoniacului

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO98-00516A RO116185B1 (ro) 1998-02-26 1998-02-26 Procedeu de obtinere a amoniacului

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO116185B1 true RO116185B1 (ro) 2000-11-30

Family

ID=20106429

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO98-00516A RO116185B1 (ro) 1998-02-26 1998-02-26 Procedeu de obtinere a amoniacului

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO116185B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4913047B2 (ja) フィッシャー−トロプシュ合成を行うための触媒プラント及び方法
US9802820B2 (en) Plant for hydrogen production
US9701600B2 (en) Plant for the production of methanol from synthesis gas rich in inerts
CA3010549C (en) Atr based ammonia process and plant
US8247463B2 (en) Method of coproducing methanol and ammonia
RU2479484C2 (ru) Способ получения синтез-газа для синтеза аммиака
RU2608766C2 (ru) Способ повышения производительности установки для получения аммиака
CN102617282B (zh) 甲醇的生产方法和体系
US20070130832A1 (en) Methods and apparatus for converting a fuel source to hydrogen
JPS59205336A (ja) メタノ−ル等の酸素付加有機化合物類の製造方法
KR20000029308A (ko) 극저온 정류를 이용하여 용광로와 직접 환원노를 통합하는방법
CN109843794B (zh) 一种生产硝酸的方法
IT202100010631A1 (it) Processo per produrre idrogeno da una materia prima idrocarburica.
CN100412173C (zh) 焦炉气预处理及部分氧化制合成原料气的工艺方法
CN105829240B (zh) 生产氨合成气的方法
RO116185B1 (ro) Procedeu de obtinere a amoniacului
AU2021286875B2 (en) Method for the production of hydrogen
EP3129320B1 (en) A method for revamping a front-end of an ammonia plant
CN211004548U (zh) 一种基于变压吸附制氢装置的脱氧塔结构
EP2913297B1 (en) Saturator, natural gas reforming system provided with same and method of operating the saturator
JP3325805B2 (ja) 空気分離方法および空気分離装置
CN220642594U (zh) 新型甲醇制氢装置
WO2017102206A1 (en) A process for production of ammonia from inert-free synthesis gas in multiple reaction systems
CN116477580A (zh) 一种可循环使用的硫化氢吸附剂解析气制硫磺的工艺及系统
Kumar et al. Effect of design and operation of modern ammonia plants on the performance of integrated heavy water plants (Paper No. 2.1)