RO114313B1 - Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla - Google Patents

Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla Download PDF

Info

Publication number
RO114313B1
RO114313B1 RO14902991A RO14902991A RO114313B1 RO 114313 B1 RO114313 B1 RO 114313B1 RO 14902991 A RO14902991 A RO 14902991A RO 14902991 A RO14902991 A RO 14902991A RO 114313 B1 RO114313 B1 RO 114313B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
profile
plate
extrusion
glazing
extrusion head
Prior art date
Application number
RO14902991A
Other languages
English (en)
Inventor
Heinz Scholl
Hans Georg Friedrich
Friedhelm Hammes
Original Assignee
Sain Gobain Vitrage Internatio
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sain Gobain Vitrage Internatio filed Critical Sain Gobain Vitrage Internatio
Priority to RO14902991A priority Critical patent/RO114313B1/ro
Publication of RO114313B1 publication Critical patent/RO114313B1/ro

Links

Abstract

Invenția se referă la un dispozitiv pentru formarea unui profil constituit dintr-un polimer extrudabil, direct pe suprafața unui obiect și, în special, la marginea unui vitraj, la periferie, cu ajutorul unui cap de extrudere cuprinzând o ieșire de formă adaptată pentru profil și o cameră plasată exact înaintea ieșirii, în care o duză de extrudere (5, 55], cu o ieșire calibrată (6] pentru extruderea unui profil (3) direct în zona periferică a unui vitraj (2), este echipată cu o placă (22, SO], în aval de ieșire (6], care o obturează parțial. Placa (22, GO] este fie un culisor (22) comandat de un vinci (16). fie un disc (60) în mișcare de rotație. O duză de tipul de mai sus permite producerea profilurilor de secțiuni variate.

Description

Invenția se referă la un dispozitiv pentru formarea unui profil constituit dintrun polimer exturdabil, direct pe suprafața unui obiect si, în special, la marginea unui vitraj, la periferie, cu ajutorul unui cap de extrudere, cuprinzând o ieșire de formă adaptată pentru profil și o cameră plasată exact înaintea ieșirii.
Este cunoscută echiparea vitrajelor de automobile, cu un profil constituit dintr-un polimer și având forma unui cadru. Acest profil constituit dintr-un material extrudabil este depus, cu ajutorul unei duze de extruziune, direct pe suprafața sticlei, care a fost eventual pregătită pentru acest scop (cererile de brevet EP-121479 A, EP121480 A, EP 121481 A, EP-25G94G A, EP-258128 A, EP-298788 A, EP307317 A, EP-345134 A]
Profilul extrudat se întărește apoi și se poate utiliza pentru diferite funcțiuni. El poate, de exemplu, să constituie un adaus pe care se va depune o bordură de clei, înainte să se procedeze la lipirea vitrajului în locaș. în acest caz, profilul va avea, de preferință, forma unui canal. Profilul de același tip se poate utiliza mai simplu pentru a constitui o barieră care va permite expansiunea bordurii de clei, în momentul montajului și va evita penetrarea sa în partea vizibilă a parbrizului. îmbinarea profilată poate servi, de asemenea, ca opritor, care în momentul când se poziționează vitrajul în locaș, îi permite să se sprijine și permite astfel poziționarea și fixarea vitrajului până la priza cleiului. în fine, un profil extrudat de tipul precedent poate să aibă o excrescență în formă de buză, care debordează periferia vitrajului și care permite, atunci când se apasă pe caroserie, închiderea fantei între vitraj și marginea locașului.
O îmbinare profilată extrudată la periferia vitrajului poate, de asemenea, să îndeplinească simultan mai multe funcțiuni. Astfel, un profil deosebit de util este constituit, de exemplu, dintr-o bază relativ largă, în formă de canal și dintr-o extensie în formă de buză, care se extinde peste periferia vitrajului. în acest caz, baza profilului servește drept suport bordurii, de către cei care vor fixa parbrizul în locaș, în timp ce buza periferică realizează centrarea vitrajului în același locaș, în momentul plasării caroseriei. în acest caz, aceeași buză servește, de asemenea, la realizarea etanșeității între sticlă și metalul care contribuie la esteticul ansamblului. Un vitraj preechipat este utilizat în practică din ce în ce mai mult (a se vedea de exemplu KarlHeinz Buck: Fahrzeugverglasung, Verlag Vieweg 1990).
Corpul de extrudere cu buza sa este acționat de un robot. El este plasat la periferia vitrajului și apoi deplasat de-a lungul marginii acestuia. Pe parcursul acestei deplasări, un microprocesor adaptat comandă un dispozitiv de dozare a polimerului, în timpul extruziunii.
în majoritatea acestor cazuri, procedeul descris permite echiparea întregii periferii a vitrajului, cu un cadru care are peste tot aceeași secțiune. Există cazuri când se urmărește obținerea de vitraje echipate cu cadre de secțiune, diferit pe una sau cealaltă din porțiunile lor periferice. Astfel, de exemplu, vitrajele de automobile vor fi deseori echipate, pe părțile lor orizontale inferioare, cu un simplu profil cu o secțiune în formă de U, în timp ce părțile laterale și partea orizontală superioară vor avea un profil extrudat, echipat cu o duză care depășește periferia vitrajului. Un asemenea cadru necesită, până în prezent, două faze de producție separate, în care o primă duză de extrudere depune prima parte a cadrului, apoi a doua duză în a doua fază, depune celelalte părți diferite ale cadrului.
Problema pe care o rezolvă invenția constă în realizarea unui dispozitiv capabil să realizeze, prin extrudere, cu ajutorul aceluiaș cap, profile de secțiuni diferite, pe suprafața unui obiect, în special, la marginea unui vitraj.
Conform invenției, această problemă este atinsă prin dispunerea în fața ieșirii duzei, pe capul de extrudere, a unei plăci care, atunci când este plasată în poziție de lucru, obturează o parte a ieșirii. Sunt prevăzute, de asemenea, mijloace care permit să i se dea acestei plăci poziții variate.
într-o primă variantă a invenției, dispozitivul este astfel prevăzut, încât în timpul deplasării de-a lungul periferiei vitrajului, să se poată obține profile a căror secțiune diferă. Această variantă se caracteriRO 114313 Bl zează prin aceea că ieșirea duzei are o suprafață ce corespunde profilului cu secțiunea cea mai mare, ce urmează să se obțină, iar placa mobilă, plasată exact după ieșire, constituie cu aceasta o altă figură și permite obținerea altor secțiuni. Placa mobilă plasată în fața ieșirii calibrate poate astfel, de exemplu, datorită unui vinci, să fie deplasată de la o poziție la alta, în timpul unei scurte opriri a capului de extrudere. în acest mod, se poate realiza o modificare a secțiunii profilului, într-o poziție precisă a cursei capului de extrudere. Este, de asemenea, posibil, ca în locul sistemului precedent, să se realizeze ca placa să execute o asemenea mișcare, încât să se deplaseze în mod continuu, în timpul deplasării capului de extrudere. în acest mod, se pot obține profile a căror secțiune variază continuu pe lungimi mari. în ambele cazuri, se prevăd mijloace adaptate, ca simultan cu deplasarea plăcii, să se poată regla, de asemenea, debitul materialului extrudabil.
într-o altă variantă de realizare a dispozitivului conform invenției, nu ieșirea însăși are o secțiune definită, ce corespunde formei profilului ce urmează să se obțină, ci se caracterizează doar prin faptul că are o secțiune superioară celei a profilului maxim. Aici, placa culisantă în fața ieșirii, este prevăzută ea însăși cu cel puțin două deschideri profilate, care pot fi plasate pe rând în fața ieșirii.
Prin utilizarea dispozitivului conform invenției, se obțin profile a căror secțiune poate varia continuu pe lungimi mari.
în cele ce urmează, se dă un exemplu de realizare a invenției cu referire la fig. 1 ...7 care reprezintă:
-fig.1, vedere laterală a unei duze de extrudere cu un culisor mobil;
- fig.2, vedere parțială din fig.1, cu deschiderea complet degajată;
- fig.3, vedere parțială din fig.1, cu deschiderea parțial obturată;
- fig.4, vedere parțială din fig.1, cu culisorul încă mai avansat;
-fig.5, vitraj de automobil, echipat cu un cadru ale cărui profile au secțiuni diferite;
- fig.6, reprezentare funcțională la aplicarea dispozitivului din fig.1;
-fig.7, capul de extrudere, echipat cu o placă prevăzută cu câteva ieșiri calibrate.
O primă realizare de bază a capului de extrudere conform invenției, în care chiar duza are o ieșire calibrată, este reprezentată pe fig. 1 ...4. Un cap de extrudere 1 permite depunerea, la periferia unui vitraj 2, de automobil, a unui profil 3 din polimer extrudabil, de exemplu, un poliuretan monocompus, ce polimerizează la umiditate. Profilul este depus direct pe vitrajul 2, iar capul de extrudere 1 este deplasat cu ajutorul brațului unui robot, de -a lungul marginii vitrajului 2. în dispozitivul reprezentat, este prevăzut capul de extrudere 1 a cărui duză 5 este echipată cu o ieșire calibrată 6, în partea sa laterală inferioară. Este prevăzută, de asemenea, o cameră de repartiție 7, înainte de ieșirea 6 și un canal 8 care este legat cu un racord de alimentare 9. Acesta este alimentat de o conductă nefigurată. Polimerul dozat de un dispozitiv adaptat este introdus cu un debit controlat, în capul de extrudere. Duza 5 este echipată cu o întărire în formă de inel 10, care este montată în interiorul unui suport 11 legat la brațul unui robot. Duza 5 este prevăzută cu un mijloc de fixare 14, care suportă o consolă 15, de care este fixat un vinci pneumatic 19 a cărui axă este paralelă cu cea a duzei 5. Vinciul 19 este alimentat de o vană electropneumatică, cu trei căi, ne re prezentată, prin intermediul unor conducte 19 și 20. La extremitatea unei tije 21, este prevăzut un culisor 22 care se sprijină pe peretele 23 al duzei de extrudere 5 și care, eventual, culisează întro glisieră nereprezentată. Tija 21 a vinciului poate să aibă două sau trei poziții fixe, cum se poate vedea în detaliu, pe fig. 2...4.
în poziția sa fixă superioară, culisorul 22 eliberează complet ieșirea 6. Rezultă deci că în acestă poziție a culisorului 22 secțiunea profilului 3, ce este extrudat, corespunde cu suprafața completă a ieșirii 6. Acestă suprafață completă cuprinde succesiv o bază 29, o excreșcență 27 sensibil perpendiculară pe bază, această excreșcență 27 fiind orientată spre partea vitrajului 2, ce corespunde zonei de viziune, o excreșcență 28 care este, de asemenea, sensibil perpendiculară pe baza 29, dar care
RO 114313 Bl este situată în partea bordurii vitrajului, și în sfârșit, reprezentând o continuare a excrescenței 28 și fiind sensibil paralelă cu suprafața vitrajului, o buză 29, care debordează peste marginea vitrajului. în poziția culisorului 22, reprezentată în fig.3, se vede că partea superioară a ieșirii calibrate 9 este obturată, aceasta fiind cea care corespunde buzei 29. De aceea, în acestă poziție a culisorului 22, secțiunea profilului 3' ce se va extrude se va limita la baza 26, excrescența 27 și excrescența 28. Atunci când culisorul 22 continuă să coboare, cum este reprezentat în fig.4, se poate vedea că în acest caz părțile corespunzătoare excrescențelor 27 și 28 sunt obturate la rândul lor. Rezultă deci, că în acestă poziție a culisorului 22, profilul 3 are o secțiune care este limitată de baza 26. în timpul extruderii, capul de extrudere urmărește bordura vitrajului 2, ghidul 31 urmărind perimetrul 30 al vitrajului 2. Duza de extrudere descrisă mai sus, permite extruderea profilelor cu trei secțiuni diferite. Prin faptul că, culisorul 22 este imobil pe parcursul deplasării capului de extrudere în raport cu vitrajul, profilul ce se obține pe parcursul unei faze de extruziune date prezintă o secțiune constantă.
Capul de extrudere descris mai sus, permite totodată obținerea unui cadru în jurul unui parbriz, cu secțiuni ce diferă de la un loc la altul. Este reprezentat un astfel de cadru 34, cu două secțiuni diferite - fig.5 - unde el echipează un vitraj 33. Se pot vedea, în acest caz, vitrajul 33 și cadrul acestuia 34, acesta având de-a lungul marginii inferioare 35 a vitrajului o secțiune în formă de U și o secțiune dealungul celorlalte trei părți 36, 37 și 38, în formă de U, continuată cu o parte în formă de buză 39. în acest caz pe parcursul deplasării capului de extrudere de-a lungul marginii vitrajului, de exemplu, în momentul când aceasta trece prin colțul B, capul de extrudere este oprit un scurt moment, în timpul căruia este deplasat culisorul 22. Este, de asemenea, posibilă modificarea poziției culisorului 22, în timpul deplasării capului de extrudere, o deplasare lentă a culisorului permițând obținerea, pe o lungime destul de mare, a profilului, o modificare a formei secțiunii sale, care să fie foarte progresivă.
Desfășurarea procedeului de extrudere, ce permite realizarea cadrului prezentat în fig.5, este prezentat schematic în fig.6. Capul de extrudere 5 având ieșirea 6 calibrată este acționat de un robot 41 de-a lungul marginii vitrajului. Vinciul pneumatic 16 plasat pe duza 5 acționează culisorul 22 de la o poziție superioară la o poziție inferioară. Un dozator 42 alimentează, printr-o conductă 43, duza de extrudere 5, cu un debit ajustat, care depinde de secțiunea profilului ce urmează să se obțină. Dozatorul 42 este comandat, prin intermediul unui microprocesor SPS 44, printr-o legătură 45. Robotul 41 este comandat printr-o comunicație 47 de microprocesorul SPS 46. Acesta comandă, de asemenea, vana cu trei căi 49, printr-o comunicație 48 și, prin comunicațiile 50, el este legat la microprocesorul 44 care schimbă informațiile, prin intermediul comunicației 51, cu microprocesorul 46 care comandă robotul. Funcția vanei cu trei căi 49 este să facă să treacă culisorul 22, prin intermediul conductelor 16 și 20, de la una din pozițiile sale la cealaltă. La începutul ciclului de extrudere, în momentul când vitrajul ce trebuie echipat cu cadrul său profil se prezintă la postul extrudere, culisorul este plasat în poziție joasă, prin acțiunea comunicației 48. Atunci, robotul 41 poziționează capul de extrudere 5 în punctul A (fig.5], acesta se deplasează atunci de-a lungul marginii 35 a vitrajului 33. în ritmul deplasării respective, comanda dozajului 44 primește de la comanda 46 a robotului, asemenea ordine, încât dozatorul 42 furnizează un debit de polimer extrudabil, ce corespunde celui care este necesar segmentului AB al profilului. De îndată ce capul de extrudere 5, în deplasarea sa, atinge punctul B (fig.5), pe de-o parte mișcarea capului 5 se oprește pe un scurt interval, datorită ordinelor primite de la comunicația 47, iar pe de altă parte, culisorul 22, datorită ordinului primit prin comunicația 48, se deplasează în poziția sa de sus. Simultan, ordinul este dat, prin intemediul comunicației 50, comenzii 44 a dozatorului 42, de a modifica debitul
RO 114313 Bl astfel încât acesta să crească până la valoarea necesară, pentru comunicarea procesului de extrudere.
în fig.7, se prezintă, într-o vedere deschisă, un mod de realizare particulară a capului de extrudere, conform invenției. Acest cap permite extruderea a patru profile de forme diferite. Capul de extrudere 55 cuprinde o ieșire 56 precedată de o cameră de repartiție 57 și de un canal 58. Ieșirea 56 însă nu este profila pentru extruderea unei secțiuni definite, ci ea este suficient de mare, cu excepția lățimii sale C de la partea de jos a profilului, pentru a fi mai lată decât toate profilele. Acestă ieșire 56 este în contact cu o placă 60, de exemplu, în formă de disc, care este prevăzută cu patru orificii calibrate 61, 62, 63 și 64. Acestă placă 60 este fixată pe capul 55, cu ajutorul unui șurub 65. La rotirea plăcii 60, cu 90°, se poate înlocui unul din orificiile calibrate, plasate în fața ieșirii 56 de cel învecinat. Toate secțiunile calibrate 61 la 64 dispun de o bază care are aceeași lățime, egală cu lățimea C a ieșirii 56, în partea sa de jos. în afară de acestă zonă, cele patru orificii au secțiuni diferite, unele de altele: orificiul 61, în afară de zona sa de bază, este prevăzut cu o fantă calibrată 66, care generează o excrescență verticală și o fantă calibrată 67 pentru o buză de centrare, în timp ce orificiul 62 cuprinde o singură fantă 66 pentru excrescență verticală și orificiul 63 numai o fantă 67 pentru buza de centrare. în schimb orificiul 64 are două fante 66 calibrate corespunzând la două excrescențe verticale. Este evident că duza de extrudere, reprezentată în fig.7, poate să fie echipată cu un dispozitiv de reglare a plăcii 60 ca, de exemplu, un motor electric, care îi permite, de fiecare dată, rotații apropiate de 90°. O asemenea duză de extrudere permite schimbarea profilului pe timpul deplasării duzei de-a lungul vitrajului. în acest caz de desfășurare a fazelor, procedeul este același cu cel reprezentat pe fig.6. Aici, în momentul trecerii de la o secțiune a profilului la o alta, capul de extruziune trebuie să fie oprit și chiar ușor ridicat de pe vitraj. De îndată ce placa 60 a efectuat rotirea sa, duza de extrudere este din nou adusă în contact cu sticla și poate să reînceapă deplasarea sa de-a lungul marginii vitrajului.

Claims (6)

1. Dispozitiv pentru formarea unui profil, cu ajutorul unui polimer extrudabil direct pe suprafața unui obiect și, în special, la marginea suprafeții unui vitraj de-a lungul perimetrului acestuia, cu ajutorul unui cap de extrudare, prevăzut cu o ieșire laterală pentru profil și o cameră de repartiție în amonte de ieșire, un robot ce ghidează capul de extrudere de-a lungul vitrajului, un dozator ce reglează debitul de polimer în capul de extrudere și un microprocesor ce comandă traseul robotului, caracterizat prin aceea că, în aval de ieșirea (6, 56) a duzei de extrudere (5, 55), o placă (22,60) care, atunci când este în poziție de lucru, obturează parțial ieșirea (6, 56), fiind prevăzute mijloace pentru poziționarea plăcii, și mijloace datorită cărora, simultan cu comanda mișcării plăcii (22,60), debitul materialului extrudabil poate fi comandat în funcție de secțiunea corespunzătoare a profilului.
2. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că ieșirea (6) a duzei de extrudere este calibrată în funcție de cea mai mare secțiune ce trebuie realizată, iar placa (22) poate fi deplasată pentru obținerea unei secțiuni de profil definit.
3. Dispozitiv conform revendicărilor 1 și 2, caracterizat prin aceea că placa, ce obturează parțial ieșirea (6), este un culisor (22) care poate fi deplasat pe peretele (23) al duzei de extrudere (5), prin intermediul unui vinci (16).
4. Dispozitiv conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că vinciul (16) ce comandă culisorul (22) si dozatorul (42), care definesc debitul materialului extrudabil, sunt comandați de un microprocesor (46).
5. Dispozitiv conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că ieșirea (56) a capului de extrudere (55) are o suprafață ce învelește secțiunea cea mai mare a profilului ce urmează să fie extrudat, iar secțiunea calibrată a duzei de extrudere este practicată în placa plasată pe capul de extrudere, în fața ieșirii.
RO 114313 Bl g
6. Dispozitiv conform revendicării 5, caracterizat prin aceea că placa fixată pe duza de extrudere (55) în fața ieșirii (56) este un disc (60) echipat, la periferia sa ,cu orificii (61 la 64) care pot fi aduse, prin rotirea discului (60), în poziție de lucru în fața ieșirii.
RO14902991A 1991-12-23 1991-12-23 Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla RO114313B1 (ro)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14902991A RO114313B1 (ro) 1991-12-23 1991-12-23 Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RO14902991A RO114313B1 (ro) 1991-12-23 1991-12-23 Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO114313B1 true RO114313B1 (ro) 1999-03-30

Family

ID=20129097

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO14902991A RO114313B1 (ro) 1991-12-23 1991-12-23 Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla

Country Status (1)

Country Link
RO (1) RO114313B1 (ro)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5273704A (en) Process for extruding a polymer onto a glazing
US5108526A (en) Variable flow rate extrusion apparatus for applying a polymer profile to an article
US20060165874A1 (en) System and process for glazing glass to windows and door frames
EP1475491B1 (en) Controlled dispensing of material
US5762738A (en) Method and apparatus for applying sealant material in an insulated glass assembly
KR20010030212A (ko) 자동차용 다중부품 선루프
EP0825053B1 (en) Window molding, method and apparatus for producing same
PL173655B1 (pl) Sposób i urządzenie do wytłaczania na wyroby kalibrowanego profilu z polimeru termoplastycznego
US5571461A (en) Process for extruding a polymer onto a glazing
CZ317297A3 (cs) Způsob vytlačování rámečkovitého profilu, deska opatřená profilem a zařízení pro jeho provádění
EP0081093B1 (de) Strangpresse
RO114313B1 (ro) Dispozitiv pentru formarea unui profil extrudat la periferia unei foi de sticla
US6824722B1 (en) Process for fashioning superposed extrudate
CZ286575B6 (cs) Zařízení pro vytváření vytlačovaného profilu na povrchu předmětu, zejména na obvodě skla
RU2021134C1 (ru) Устройство для формования профиля из экструдируемого полимера
CN211201532U (zh) 汽车车窗用升降器
US5951930A (en) Manufacturing apparatus for profile extrusion molded articles and manufacturing method for the same
KR920005554B1 (ko) 굽힘압출물 가공 및 수용장치와 그 방법
PL167675B1 (pl) Urządzenie do formowania kształtownika z wytłaczalnego polimeru, bezpośrednio na powierzchni przedmiotu
EP0294337A1 (en) Variable-rigidity extrudate obtained by continuous extrusion, and method and apparatus for producing this extrusion
CN220883328U (zh) 一种截面可调节的挤出模具结构
CN112691845B (zh) 一种可调节的丁基胶涂布机
MXPA97007659A (es) Procedimiento para extruir un cordon perfilado enforma de marco sobre un encristalado, hilera de extrusion para ejecutar el procedimiento y productoobtenido
CA2205415A1 (en) Sheet die for an extruder
JPH05177690A (ja) 自動車用ウインドモールディングの製造装置及び製造方法