NO972037L - Port for fartöy - Google Patents

Port for fartöy

Info

Publication number
NO972037L
NO972037L NO972037A NO972037A NO972037L NO 972037 L NO972037 L NO 972037L NO 972037 A NO972037 A NO 972037A NO 972037 A NO972037 A NO 972037A NO 972037 L NO972037 L NO 972037L
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
gate
sections
magazine
deck
decks
Prior art date
Application number
NO972037A
Other languages
English (en)
Other versions
NO972037D0 (no
Inventor
Haakan Tilly
Uno Nilsson
Mats Hjortberg
Original Assignee
Kvaerner Ships Equipment
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE9403748A external-priority patent/SE503582C2/sv
Application filed by Kvaerner Ships Equipment filed Critical Kvaerner Ships Equipment
Publication of NO972037L publication Critical patent/NO972037L/no
Publication of NO972037D0 publication Critical patent/NO972037D0/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B43/00Improving safety of vessels, e.g. damage control, not otherwise provided for
    • B63B43/24Arrangements of watertight doors in bulkheads
    • B63B43/32Arrangements of watertight doors in bulkheads of non-sliding type
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B43/00Improving safety of vessels, e.g. damage control, not otherwise provided for
    • B63B43/02Improving safety of vessels, e.g. damage control, not otherwise provided for reducing risk of capsizing or sinking
    • B63B43/04Improving safety of vessels, e.g. damage control, not otherwise provided for reducing risk of capsizing or sinking by improving stability
    • B63B43/045Improving safety of vessels, e.g. damage control, not otherwise provided for reducing risk of capsizing or sinking by improving stability by decreasing the free surface effect of water entered in enclosed decks

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Closures For Containers (AREA)
  • Particle Accelerators (AREA)
  • Barrages (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en port, særskilt en skottport for fartøy og fortrinnsvis en vanntett skottport for fartøy med store lastdekk, som nås for lasting og lossing gjennom porter i fartøyets platelegging. Fartøy av dette slag er beregnet for inn- hhv. utkjøring av last på egne hjul og fartøystypen kalles derfor roll-on-roll-of fartøy, eller kan være av typen bilferje.
Et fartøys hoveddekk er konstruert for flere funksjoner. På en bilferje eller et ro-ro fartøy er flere funksjonskrav innbyrdes motstridende. Et ønske for lasting og lossing av kjøretøy er at de skal kunne kjøres for egen maskin inn på dekket og til sin parkeringsplass, og at dekket er så langt mulig slett og fritt fra hindrende stolper, vegger og tverre nivåforskjeller. Dette kravet står i motsats til kravet om største mulig sikkerhet og stabilitet hos fartøyet dersom vann trenger inn på dekket, bl.a. de frie væskeflatenes størrelse må begrenses så mye som mulig.
Den konvensjonelle måten å løse dette kravet på med et antall vanntette skott langs-skips eller tverrskips eller en kombinasjon av disse. For at kjøretøy skal kunne kjøres til alle deler av dekket utføres hele eller deler av disse skottene slik at de kan åpnes. Dersom et hev- og senkbart dekk er installert over hele eller en del av hoveddekket må også dette fungere sammen med skottene i et antall kombinasjoner av lastings- og lossingsprosedyren, like som ved stengte skott.
Disse konstruksjoner og manøvreringen av dem innvirker rommessig og tidsmessig ufordelaktig på kjøretøyenes parkeringsplass hhv. manøvrering.
f^Porten i samsvar med oppfinnelsen frilegger dekket helt i åpen stilling. I stengt stilling utgjør den hele eller del av et vanntett skott. Stenging av porten kan gjøres etter at samtlige kjøretøy er kjørt til sine endelige parkeringsplasser på begge sider av porten. Åpning kan gjøres uten at noe kjøretøy må flyttes. Hev- og senkbare bildekk kan integreres i arrangementet med disse funksjoner beholdt. Behovet for rom for porten i åpen stilling er lite og kan helt eller delvis integreres i normalt uutnyttede deler av fartøyets struktur. Porten tar meget liten del av bildekket det=gjekter i stengt y posisjon.
Hver port kan manøvreres uavhengig av samtlige andre porter uansett deres innbyrdes plassering. Størrelsen på porten kan varieres fritt i høyde og bredde
Viktig informasjon
Av arkivmessige grunner har Patentstyret for denne allment tilgjengelige patentsøknad kun tilgjengelig dokumenter som inneholder håndskrevne anmerkninger, kommentarer eller overstrykninger, eller som kan være stemplet "Utgår" eller lignende. Vi har derfor måtte benytte disse dokumentene til skanning for å lage en elektronisk utgave.
Håndskrevne anmerkninger eller kommentarer har vært en del av saksbehandlingen, og skal ikke benyttes til å tolke innholdet i dokumentet.
Overstrykninger og stemplinger med "Utgår" cl. indikerer at det under saksbehandlingen er kommet inn nyere dokumenter til erstatning for det tidligere dokumentet. Slik overstrykning eller stempling må ikke forstås slik at den aktuelle delen av dokumentet ikke gjelder.
Vennligst se bort fra håndskrevne anmerkninger, kommentarer eller overstrykninger, samt eventuelle stemplinger med "Utgår" e.l. som har samme betydning.
innenfor de dimensjoner som i dag eksisterer på fartøy. Plassering av portene kan velges med stor frihet for å tilpasses til andre arrangement sem på fartøyet.
I det følgende skal oppfinnelsen forklares nærmere ved hjelp av eksempel på utførelse og med referanse til vedlagte tegninger, der
fig. 1 viser en port i samsvar med foreliggende oppfinnelse sett forfra i stengt posisjon,
fig. 2 viser porten i et snitt tatt langs linja II-II i fig. 1 og i lukket posisjon,
fig. 3 viser porten i samme snitt men i åpen posisjon,
fig. 4 viser et forstørret snitt som illustrerer et parti i åpen posisjon,
fig. 5 viser et delsnitt av en detalj til porten,
fig. 6 viser et flertall av samme detalj sammensatt og integrert stilling ved stengt port,
fig. 7 viser et snitt langs linjen VII-VII i fig. 1, med snittet sett ovenfra,
fig. 8 viser et snitt tatt langs linjen VIII-VIII fig. 2, med snittet sett fra siden av porten, idet fig. 1-8 viser oppfinnelsens allmenne prinsipper og i det første utføringseksemplet tilpasset for montasje mellom to faste fartøysdekk, mens fig. 9-12 gjelder det andre utføringseksemplet og viser:
fig. 9 viser et snitt sammenliknbart med snittet i fig. 4,
fig. 10 viser porten i stengt posisjon i en installasjon med heisbart dekk mellom to faste dekk med de forrige i en øvre posisjon,
fig. 11 viser porten i åpen stilling i samme installasjon og dekkposisjonen som i fig. 10,
fig. 12 viser porten i stengt posisjon men med det heisbare dekket i en nedre posisjon, og
fig. 13 viser porten i åpen posisjon med det heisbare dekket i sin nedre posisjon.
En port i samsvar med oppfinnelsen er oppbygd av et antall horisontalt arrangerte seksjoner 1. Seksjonene som tydeligst er vist i fig. 4 og 5 er innbyrdes like. I stengt posisjon til porten er de utbøyd fra hverandre og danner en sikk-sakk-form, se fig. 2. I åpen posisjon er de innbøyd mot hverandre til en stabel med lav høyde, se fig. 3. Seksjonenes 1 tverrsnitt er utformet slik at de kan koples sammen med hverandre på den måten som er vist i fig. 4 uten noen løse koplingsmiddel og danner dermed holdere for tetningselement 2 mellom seksjonene. Den øverste seksjonen er festet til en del av fartøyets struktur ved den fastsatt profil 3.
Den nederste seksjonen er i samsvar med fig. 4 festet ved et magasin 4 for oppsamling av seksjoner ved åpen port. Seksjonene er dermed festet ved magasinet ved hjelp av en profil 5, som er tilknyttet til den nederste seksjonen ved hjelp av et tetningselement av samme type som elementet 2.
Begrepet magasin innebærer at enheten det gjelder tildels er innesluttet i seksjonene nærmere bestemt når porten er åpen og seksjonene er tett stablet på hverandre. Dette er også en fordelaktig utførelse som er valgt ved den beskrevne utførelsesformen. Et slikt magasin gir dermed følgende funksjoner: Innstenging mot skader, nedsmussing med mere av de oppheisede seksjonene ved åpen port, beskyttelse for den nedre delen av porten når denne er stengt, slik at skader på de nedre seksjonene og den nederste seksjonens innfesting, så som generelle gjenstander som rutsjer langs dekket ved fartøyets bevegelse samt en stabil fastholding av den nederste seksjonen og dermed av hovedelementets nedre kant gjennom at den nederste seksjonen kan være permanent festet ved magasinet og dette i sin tur kan være utført for en meget motstandskraftig fastsetting ved fartøy strukturen. Denne fastsettingen må være løsbar når porten skal
åpnes, ettersom seksjonene for ikke å bli for tunge og romkrevende ved oppheising må utføres smekre, dersom det skulle by på store problemer å finne en løsbar og samtidig pålitelige fastholdelse om inngrep skulle skje mot selve seksjonen. Å utføre magasinet for slik sikker fastholdelse byr derimot ikke på noen problemer og heller ikke skape en motstandskraftig forbindelse mellom den nederste seksjonen og magasinet.
Ettersom den sistnevnte funksjonen er den viktigste - fastholdelse av portens nedre kant, er en forutsetning for dens totale pålitelighet - kan det tenkes å utføre enheten ikke som et magasin, men heller som en plate e.l. Selv om man dermed taper nevnte beskyttelsesfunksjoner kan det dog sørges for fastholdelsesfunksjonen.
Porten som består av seksjonene 1, er i sin helhet betegnet med 6, og er beregnet på å settes inn i en åpning i fartøysstrukturen, som danner på den ene siden av skott 8 og på den andre siden av et skott eller vegg 9 og opptil av den nevnte strukturen, i hvilken profilen 3 er festet og som kan sies å utgjøre et øvre, fast dekk 10, og til slutt ved undersiden avsluttes åpningen ved et fast dekk 11. Porten er således installert mellom to faste dekk.
Langs de vertikale sidene ved 8 og 9 av portåpningen finnes styringsanordninger for seksjonene 1 og magasinets 4 bevegelse ved åpning og stenging. Dessuten finnes langs de vertikale sidene tetningsarrangement for tetting mot seksjonenes endekanter og mot magasinet 4. Denne tetningsanordningen er i sin tur avtettet mot den omgivende strukturen i fartøyet når porten er stengt. For åpning og stenging av porten er anordnet en løftemekanisme, som her er antydet gjennom linjer 12 som er festet ved magasinet 4 og anordnet for å trekkes inn ved hjelp av en ikke vist elektrisk drevet vinsj for liner som i et arrangement av brytblokk er festet i magasinet. Løftesystemet er selvhemmende og separate låsninger for åpen port er ikke nødvendig for funksjonen. Plassering av komponentene i løftesystemet skal bibeholde vanntetthet ved stengt port. Fjernmanøver og/eller automatisk manøver kan arrangeres som en integrert del av konstruksjonen.
Nå har skottportens hoveddeler blitt beskrevet og heretter følger en mer detaljert beskrivelse med henvisning til i første rekke figurene 4, 5 og 7, 8.
Seksjonene 1 utgjøres av skiveformede element med tverrsnitt av bueformede bøyde kanter, her benevnt langskantene på grunn av at de strekker seg gjennom portåpningens sider 8 og 9. Av fig. 4 og 5 framgår at den ene langsgående kanten 14 har en videre bue enn den andre langskanten 15, slik at kanten 15 rommes inn i kanten 14. Seksjonene er sammensatte slik at annenhver seksjon har den ene av de ulike langskantene vendt mot den ene siden av porten og annenhver seksjon ved den på samme måte utformete kanten vendt til andre siden. Dermed kan seksjonene som vist i fig. 4 sammenlegges med den største buen omsluttende den mindre i hele rekken av seksjoner, slik at disse dermed holdes sammen med leddbøyelige forbindelser. Den trangere kanten 15 danner dermed et sete for tetningsprofilen 2, idet denne kommer til å tette mot den omsluttende kantens innside, se fig. 5.
De bueformede kantene er slik tilpasset til hverandre at de kan føre mot hverandre med beholdelse av tetting og slik at de ikke kan koples fra hverandre i de vinkler som i framkommer mellom seksjonene ved portens åpning og stenging. Den nedre seksjonens videre kantparti 14 er anordnet for å samvirke med profilen 5 i magasinet 4, som har samme bueform som kantprofilen 15. Den øvre profilen 3 omslutter på samme måte en videre bueformet kant 14 den øverste seksjonens smalere kantprofil 15.
Magasinet 4 har en bunn 16 med et innstengt parti 17 samt to langsgående partier 18. Langs disse finnes forsterkningsribber 19. Bunnpartiet og magasinet er utført for å oppnå en sikker, men løsgjørbar fastsetting ved fartøy strukturen. Dette oppnås fortrinnsvis gjennom at hydraulikkstyrte anordninger for fastholdingselementet i magasinet når dette føres i kontakt med det nedre dekket ved stengt port.
I fig. 4 vises også den nevnte løftelinen 12, som samvirker med arrangement 20 på magasinet. Av fig. 7 og 8 framgår også at ved begge endene av partiet 18 er fastsatt et styrehjul 22 utstyrt med et spor 23 langs en periferi.
Av fig. 7 framgår også at på portåpningens sidekanter 8 og 9 er det på begge sider av porten anordnet støttearrangement 25 og 26. Inn mot porten avsluttes disse arrangementene med plater 27, hhv. 28, som strekker seg utover fra respektive kant 8,9. Disse platene danner støtte for sidekanter 29 og 30 til et U-formet element 32 men utad mot porten vendt bunn 33. Denne er innsvinget ved 30 og oppebærer her en tetningslist 34. På yttersiden er bunnen 33 utstyrt ved oppadstående flenser 36 og 37, som ifølge fig. 8 avsluttes med et nedre innsvinget parti 39 mens ytterkanten 40 for øvrig er rett og strekker seg opptil portåpningens kant 10. Trykkfjærer 42 er innsatt mellom kanten 8, hhv. 9 og bunnen 33, som hjelper til med å trykke elementet 32 ut mot magasinets og seksjonenes endekanter under mellomlegg av et elastisk belegg 43 på bunnens utside. Hjulene 22 på magasinet 4 er plassert slik at en slik trykning mot seksjonenes sidekanter kan skje når magasinet befinner seg i sin nedre posisjon, se fig. 8, og hjulene dermed befinner seg framfor det innsvingede partiet 39 av flensene 36, 37. I denne posisjonen av elementene 32 kommer tetnings listene 34 ved begge
åpningskantene til å presses til tetning mot ei skive av det faste støtteelementet 26. Løftes magasinet slik at hjulene 22 kommer til anlegg mot flensens parti 40 trykkes elementene 32 utad mot virkning av fjærene og gir dermed et spillerom til seksjonenes endekanter.
Normalt utsettes porten ikke for noen større krefter. Først ved en nødsituasjon ved høyt vannivå på den ene siden av porten må den motstå en høy, enkelsidig belastning
og fra hvilken side som helst uten at brist skal risikeres og under opprettholdelse av full tetning. For dette formål er det særskilte skalkningsarrangement anordnet, så som fastholdingsanordninger for sikring.
For magasinet 4 utgjøres slike arrangement av at det styres av element 32, som i sin tur kan fanges opp av de faste støtteelementene 25, 26. Magasinet beskyttes dermed fra sideforskyvning når det befinner seg i sin nedre posisjon ved stengt port. For skalking av seksjonene 1 er på utsiden av hver og en av de respektive seksjoner sidekantparti 14 med den større buen fastsatt et stavformet sikringelement 46 (fig. 4,6,7), som delvis stikker fram utenfor seksjonens endekant. For oppdagelse av sikringselementene 46 er bunnen 33 til de U-formede elementene 32 utstyrt med en omgivende forsterkning 47, i hvilken sikringselementene kan innføres, noe som skjer når elementet 32 forskyves utover mot hverandre som vist i fig. 8. I fig. 7 forutsettes at seksjonene 1 er sammenbøyd og stablet i magasinet 4. Sikringselementene 46 på begge sider av stabelen av seksjoner kommer dermed til å befinne seg på sin største avstand fra hverandre, jfr. fig. 4. Om derimot porten er stengt og elementene utbøyd i vinkel i forhold til hverandre i portens tverretning, se fig. 6, så befinner sikringselementene seg på de to stolene og i kortere avstand fra hverandre. Avstanden mellom hullene gjennom forsterkningene 47 er tilpasset slik at det siste, kortere avstanden mellom sikringselementene. Ved åpen port i samsvar med fig. 7, når sikringselementene inntar sin største avstand fra hverandre, kommer de derfor ikke til å ligge på linje med nevnte hull som det framgår av fig. 7.
Seksjonene 1 skalkes således hver og en ved hjelp av de respektive sikringselementene 47 gjennom disses festing i nevnte hull i det U-formede elementet 32. Dette sikres i sin tur mot sideforskyvning ved et høyt, enkeltsidig trykk gjennom at det kan legge seg an mot noen av platene 27 eller 28 til støtteelementene 25, hhv. 26 avhengig av trykkets retning.
Som det framgår av fig. 4 er hver seksjon 1 utstyrt med bare et sikringselement 46 og ved den enden av der det videre bueformede partiet 14 er anordnet. Dette muliggjør at toleransene i sikringselementenes stilling i sine respektive seter kan holdes små, som ikke ville vært mulig med flere fastholdingssteder. Toleransene i leddene, dannet av de bueformede partiene 14 og 15 i samvirke, kan dermed holdes større enn forutnevnte toleranser, slik at man unviker at leddene utsettes for store krefter uten at disse opptas i stedet helt innenfor sikringssystemet.
For den totale funksjonen, styrken og tettheten er det viktig at dimensjonene på hele arrangementet - plassering, form og størrelse på beslag og uttak varierer på en kompli-sert måte med ulike høyder på ulike porter - holdes innenfor snevre toleranser. Seksjonene må belastningsmessig være frie fra hverandre ved stengt port for å fordele kreftene korrekt til skalkningsbeslagene, så som sikringselementet 46. Tetningen 2, fortrinnsvis en gummipakning, mellom seksjonene 1 må i alle retninger holdes sikkert fast av den bueformede kantens form for å unngå behov for liming. Den må ha korrekt sammenpressing ved alle alternative posisjoner som seksjonene kan innta og ved vekslende belastning under vannfylling med den ene siden og ved ulike arbeidsvinkler avhengig av ulike forhold mellom antall seksjoner og totalhøyden på ulike porter. Den skal være helt fri fra sammenpressing da porten er nede. For seksjonene gjelder det at de må kunne koples sammen ved en vinkel som er mulig å framskaffe, dels innenfor magasinet med seksjonene er montert i styringene, dels senere for utbytte av valgfrie seksjoner ved reperasjon og service. Seksjonene skal kunne bøyes mot hverandre og stables med åpen port med minst mulig plassbehov.
Som det framgår av den foregående beskrivelsen er porten i samsvar med utførelses-eksemplet beregnet for installasjon mellom to faste dekk. Dog kan det forekomme at dersom fartøyet er beregnet til å ta lastenheter med varierende høyde kan det utstyres med heisbart dekk mellom to faste dekk. Dette dekket kan dermed alternativt forankres i en posisjon mellom de faste dekkene og inndeles slik at rommet mellom dem deles i to rom med lavere høyde, eller dekket kan være ført til en posisjon inntil et av de faste dekkene, i alminnelighet oppheiset til under det øvre faste dekket. I denne posisjonen kan stort sette hele høyden mellom de faste dekkene utnyttes for lasten. Herigjennom kan f.eks. ved en bilferge last av overveiende del personbiler lastes i to høyder gjennom at det heisbare dekket forsenkes i midtposisjon mellom de faste, mens ved en stor del større lastebiler med høy last kan disse rommes inn dersom det heisbare dekket er ført unna. Ved det andre utførelseseksemplet, som skal beskrives, er en
i tilpasning av porten skjedd for å muliggjøre også dette installasjonstilfellet.
I fig. 9 vises et snitt, som kan sammenliknes med snittet i fig. 4. Dermed gjenfinnes det sammenfelte hovedelementet 6 med rekken av seksjoner 1, magasinet 4 kan med sine løfteliner 12 og omgivende detaljer, som kan ha samme utførelse som beskrevet tidligere imidlertid er fastholdingsprofilen 3 for den øverste strukturen 1 ikke festet ved fartøyets faste struktur men ved en tverrsnitt U-formet brygge 50. Gjennom hull 51 i den samme løper magasinets løfteliner 12. Bryggen 50 kan i nedsenket posisjon oppebæres av en såkalt hengstag. Slike hengstag kan for eksempel bestå av stålliner, kjettinger eller gangjernsutstyrte stenger. De virker som faste bærere for element i disses nedsenkede posisjoner, i dette tilfellet bryggen 50, mens i elementets oppheiste posisjon bøyes de sammen under elementets oppadbevegelse. Det gir en meget sikker oppebæring i en bestemt høydeposisjon. Bryggen skal også være utstyrt med forankringselement, slik at de kan forankres i omgivende skott i bestemte høydeposisjoner. Disse beslagene er fortrinnsvis fjernmanøvrerte.
De nevnte hengstagene er dermed tilpasset for å gi bryggen 50 en posisjon med sin overside i samme høyde som oversiden på de heisbare dekkene 55, 56 i disses gjensidige mellomposisjon mellom de faste dekkene 58 og 59 for inndeling av lastrommet i to nivåer (se fig. 12 og 13). Gjennom hengstagene får således bryggen 50 en sikker opphenging i et bestemt høydenivå. De nevnte manøvrerbare forankringsbeslagene er anordnet for å kunne forankre bryggen i en posisjon omtrent midt mellom nevnte høydeposisjon i samsvar med figur 12/13 og det øvre faste dekket 58, se fig. 10 og 12. Fortrinnsvis er også forankringsbeslagene for å kunne forankre bryggen inntil det øvre dekket 58, se fig. 11 .[således skal bryggen 50 kunne holdes i tre bestemte høydeposisjoner, inntil det øvre dekket 58, mellom det øvre dekket 58 og dekkene 55, 56 i disses nedheisede posisjoner samt i jevn høyde med de nedheisede dekkene 55, 56.
I fig. 10-12 vises i skjematisk tverrsnitt arrangementene med de heisbare dekkene 55, 56. Som det framgår befinner disse seg mellom et øvre fast dekk 58 og et nedre fast dekk 59. Disse dekkene kan sies å tilsvare de faste strukturene med sine portåpninger dannende overflater som er betegnet med 10 og 11 i fig. 1. Mellom disse to faste dekkene befinner det seg således de heisbare dekkene 55 og 56, som kan innstilles i ulike høydeposisjoner. I fig. 10 og 11 vises således dekkene 55, 56 i oppheiset posisjon inntil det øvre faste dekket 58, idet i stort sett hele høyden mellom de to faste dekkene 58, 59 kan utnyttes for lasting.
I fig. 12 og 13 vises derimot de heisbare dekkene 55, 56 nedheiset til en mellomposisjon mellom de faste dekkene 58 og 59. Dermed dannes to lasteplan, dels på de dekkene 55 og 56 som er anordnet i felles høyde, og dels på nedre faste dekket 59 og de to lasteplanene kan utnyttes for oppsetting av laster av lavere høyde. Bryggen 50 er dermed nedheiset til jevn høyde med åpningen 54 mellom dekkene 55 og 56. Dermed dannes et stort sett ubrutt lasteplan over dekket 55, bryggen 50 og overdekket 56.
Ved det andre utførelseseksemplet er portens hovedelement så høyt at uansatt hele høyden mellom de faste rekkene skal utnyttes for last eller om rommet skal oppdeles i høyderetning gjennom dekkene 55, 56, så kan en avstenging oppnås. I fig. 10 vises rommet mellom de faste dekkene tilsluttet ved hjelp av portarrangementet. Dermed vises hvordan de heisbare dekkene 55, 56 er oppheiset til en posisjon tett under det øvre faste dekket 58. I samsvar med det foretruken utførelseseksemplet inntar dermed bryggen 50 en posisjon omtrent midt mellom midtpos isj onen for de heisbare dekkene 55, 56, og det øvre dekket 58, således omtrent i høydeposisjon ca. 3/4 av hele høyden regnet fra det nedre dekket 58. I denne posisjonen hodes bryggen fast ved hjelp av de nevnte manøvrerbare forankringselementene.
Bryggens posisjon på denne høyden ved lukket port motiveres av at kravet på
i tetning av grensen mellom oppdelingsseksjonene ved så høye dekkrom, som det ved denne utførelsesformen er snakk om, tillater at tilslutningen ikke er total. Porten skal dog i lukket posisjon strekke seg så høyt at den befinner seg betydelig over nivået for de heisbare dekkene 55, 56, når disse er i mellompsosisjon og kan utnyttes som oppstillingsplass, jevnfør fig. 12. Finnes det krav på fullstendig tilslutning kan
i bryggen 50 alternativt være anordnet for ved lukket port å befinne seg inntil det øvre dekket 58 med tilslutningselementet strekkende mellom denne posisjonen og ned til det nedre dekket 59.
Transport av bryggen mellom disse tre posisjonene: i jevnhøyde med de nedheisede dekkene 55, 56, i tilslutningsposisjon vist i fig. 10 og 12 samt i posisjon inntil øvre
) dekk 58 i samsvar med fig. 11 og 13 skjer ved hjelp av det heisbare magasinet 4 med dettes liner 12. Om magasinet 4 heises opp under sammenbøying av seksjonene 6 til
anslag mot bryggen 50 kan denne heises opp sammen med magasinet hhv. senkes ned under oppebæring av magasinet.
I fig. 11 vises tilsvarende posisjon for de heisbare dekkene men her er portarrangementet åpent. Ved åpning av porten fra det i fig. 10 viste posisjon til bryggens og magasinets posisjon inntil det øvre dekket 58 utføres som beskrevet ved oppheising av magasinet 4 ved hjelp av dettes liner 12 til anslag mot bryggen 50 og under oppbebæring av den samme fortsatt oppheising til det i fig. 11 viste posisjon. Fra den i fig. 11 viste posisjon kan bryggen 50 heises ned ved senking av magasinet for forankring ved hjelp av de manøvrerbare forankringselementene i posisjon vist i fig. 10, hvoretter magasinet senkes ned ytterligere og danner utvikling av hovedelementet 1.
Således, ved nedsenkte, heisbare dekk 55, 56 for inndeling av rommet mellom de faste dekkene 58, 59, inntar portar r angementet i samsvar med fig. 12 ved stengt port både for rommene samt posisjon som er vist i fig. 10. Således er magasinet 4 nedfelt til dekket 59. Bryggen 50 befinner seg i sin tidligere beskrevne 3/4s posisjon.
Vil man åpne porten oppheises altså magasinet 4 og kommer da til å føres inn i bryggen 50, som vist i fig. 9. Nå har porten blitt beskrevet i lukket posisjon med udelt rom mellom de faste dekkene (fig. 10) helt åpen port også med udelt rom (fig. 11) samt lukket port med oppdelt rom mellom de faste dekkene gjennom nedheiset posisjon for dekkene 55, 56 (fig. 12). Ved åpen port når dekkene 55, 56 er nedheiset skal bryggen befinne seg i samme høyde som disse dekkene samtidig som magasinet 4 er oppheiset til anlegg mot bryggen. I denne posisjonen oppbæres bryggen meget sikkert ved hjelp av de nevnte hengstagene. Som det framgår av fig. 13 befinner bryggens 50 overside seg dermed i jevn høyde med dekkenes 55, 56 oversider og lukker dermed til spalten 54 mellom de to dekkene og man får et ubrutt kjøreplan. Hvordan bryggen ved hjelp av magasinet kan transporteres til denne mellomposisjonen fra noen av sine to øvrige posisjoner har blitt beskrevet i det foregående. Bryggen 50 skal ved åpen bort alltid befinne seg i jevn høyde med de i mellomposisjon befinnelige dekkene 55, 56, slik at åpningen 54 mellom dem alltid er lukket av bryggen 50. Om derimot de heisbare dekkene 55, 56 er ført unna og rommet mellom de faste dekkene er udelt og portarrangementet skal være åpent som vist i fig. 11, skal bryggen 50 innta sin øverste posisjon nærmest under dekket 58 der også da de heisbare dekkene 55, 56 er anordnet.
Naturligvis kan de heisbare dekkene 55, 56 være anordnet for plassering i flere, alternative høydeposisjoner, idet portarrangementet må være tilpasset til dette. Man kan også utføre portarrangementet for flere heisbare dekk mellom to faste dekk.
Innenfor rammen for etterfølgende patentkrav kan skottporten utføres på alternative måter sett i forhold til hva som er angitt i det foregående. Således kan den ene av de to vertikale tetningsarrangementene utføres som en fast struktur, idet hele porten trykkes mot denne av det andre tetningsarrangementet, som dermed er utført bevegelig i samsvar med det som er beskrevet ovenfor. Porten kan utføres som en vanntett avskjerming fra dekket og oppover til ønsket høyde. Portens manøvrering kan arrangeres med andre system enn el-motordrevet vinsj, så som hydraulisk drevet vinsj, lineære elmotorer, direkte virkende hydraulsylindre, jigger-vinsj med hydraulsylinder, manuell vinsj. Det er også mulig å arrangere porten med seksjonene vertikalt for åpning sidevegs om berørte arrangement tilpasses dette.
Her er angitt som hovedformål vanntett oppdeling av et stort dekk med eller uten et heisbart mellomdekk. Imidlertid kan porten også utføres og anvendes for begrensning av frie væskeflaters bevegelse i fartøy med luker for lastrommene, gjennom å henge opp portarrangementet på undersiden av lasteromslukene og senke ned seksjonene til passelig nivå i væsken. Prinsippene kan anvendes for avskjerming i sammenheng der andre typer av porter nå anvendes.

Claims (8)

1. Port, spesielt skottport for fartøy og fortrinnsvis for vanntett oppdeling av vid-strakte lastdekk på fartøy såkorn roll-on-roll-off fartøy og bilferger, idet porten i montert posisjon omgis av en struktur som tilhører fartøyet og som danner kanter (8-11; 8, 9, 50, 10/11) mot en portåpning, og porten omfatter et, i prdtens stengte posisjon i det minste delvis dekkende hovedelement (16), som består av innbyrdes i rekkefølge lenkede seksjoner (1), som er anordnet for i portens åpne posisjon å være sammenbøyd mot hverandre til en stabel og i portens £prfe posisjon å være bøyd ut fra U f hverandre for til sammen å følge en siksakklinje og dermed til sammen å innta en vesentlig større lengde enn nevnte stabelhøyde, karakterisert ved at et magasin (4), jsprn er anordnet for å være forent med en første ytterste seksjon (l)|og fortrinnsvis med en høyde som i hovedsak tilsvarer nevnte stabelhøyde, slik at de mot hverandre sammenbøyde seksjonene i hovedsak rommes i magasinetj med magasinet anordnet for i portens åpne posisjonJ^vjere^øxUnntil en fortrinnsvis øvre begrensningskant (10, 50) for hovedelementet, ved hvilken kant den andre ytterste seksjonen holdes fast, og for i portens stengte posisjon å være ført til en stilling inntil motstående, og fortrinnsvis nedre kant (11) av portåpningen med r-^ seksjonene i denne posisjonen utbøyd fra hverandre for(i det minste)jelvis å dekke portåpningen, i hvilken posisjon magasinet er anordnet for å være forankret ved sistnevnte kant (11) av portåpningen og dermed danne en stiv fastholding av hovedelementets motsvarende, bevegelige kant, mens de til hverandre motstående åpningskantene (8, 9), som strekker seg mellom de ovennevnte kantene (10, 11), er utstyrt med tetnings- og sikringselement (32), som er anordnet for å ligge an og inngripe mot seksjonenes (1) endekanter dels for tetning mot vanngjennomslipp og dels for fastholdelse av seksjonene (1) ved disses endekanter mot krefter så som belastning gjennom en vannmasse fra portens ene side.
2. Port i samsvar med krav 1, karakterisert ved at hovedelementets seksjoner hver omfatter et stivt, skiveformet element (1), som er forent med leddforbindelser (14, 15) ved sine langsgående kanter.
3. Port i samsvar med krav 2, ) karakterisert ved at nevnte leddforbindelser hver dannes av partier som strekker seg langs respektive seksjons (1) langsgående kanter og som har form av en åpen sylindermantel, idet den ene kantens parti (14) er dimensjonert for å romme den andre kantens parti (15), slik at de to partiene kan svinges i forhold til hverandre i seksjonenes sammenkoplete tilstand.
4. Port i samsvar med krav 1-3, karakterisert ved at tetnings- og sikringselementene (32) omfatter, ved minst den ene av nevnte åpningskanter (8, 9), et element (32) som er forskyvbart mot og fra seksjonenes (1) motstående endekanter, og som er anordnet med dels organ (43) for tetning mot endekantene og dels organ (47) for fastholdelse ved trykking mot endekantene, hvilket organ er anordnet for å inngripe mot sikringselement (46), tilhørende seksjonene (1), og belagt ved disses leddforbindelser (14, 15) når porten befinner seg i stengt posisjon.
5. Port i samsvar med et av de foregående krav, karakterisert ved at magasinet (4) er anordnet for ved sin bevegelse mellom posisjonene for åpen og stengt port å styres av element (36, 37) på nevnte tetnings- og sikringselement (32) og dermed mekanisk holde disse i stilling i avstand fra seksjonenes (1) endekanter, mens i stengt posisjon av porten tillate anlegg mot endekantene for dermed å sikre seksjonene.
6. Port i samsvar med krav 5, karakterisert ved at hver og en av seksjonene (1) framviser nevnte sikringselement (46) ved bare sin ene sidekant og at de innbyrdes i hovedsak like seksjonene er lagt annenhvert av sikringselementene i den ene retningen og annenhvert i den andre retningen, idet hver enkelt av seksjonene er sikret ved samvirke mellom sikringselementene og nevnte tetnings- og sikringselement (32) uten vesentlig bruk av leddforbindelsene (14, 15) mellom seksjonene for kraftopptak.
7. Port i samsvar med et av de foregående krav, og spesielt skottport for fartøy som er anordnet mellom faste hoveddekk (58, 59) i det minste et heisbart dekk oppdelt i seksjoner (55, 56) med minst en mellomliggende åpning (54) og anordnet for å bli ført ned til noen av de faste dekkene (58, 59) slik at det mellom disse dannes et udelt lasterom, alternativt til en posisjon mellom de faste dekkene, for dermed å inndele rommet mellom disse i to lasterom, karakterisert ved at lukkelelementets (6) øvre kant er festet ved en i høyderetning forflyttbar brygge (50), som danner den øvre begrensningskanten for hovedelementet, idet bryggen er anordnet for å kunne innta dels en posisjon i samme høyde som det heisbare dekket (55, 56) i dettes mellomposisjon, for dermed å danne en brygge over nevnte åpning (54), og en beveget, øvre posisjon inntil det øvre, faste dekket (58) og dessuten fortrinnsvis alternativt en posisjon mellom disse to posisjonene, slik at i den førstnevnte posisjonen er i det minste rommet over det heisbare dekket (55, 56) åpent mens det i den andre posisjonen kan være helt eller delvis stengt med bryggen (50) anordnet i en forutbestemt øvre posisjon og magasinet nedheiset til det nedre hoveddekket (59) eller åpent med magasinet oppheiset til bryggen, som dermed fortrinnsvis inntar en posisjon inntil det øvre hoveddekket (58).
8. Port i samsvar med krav 7, karakterisert ved at bryggen (50) er anordnet for å forankres i det minste en posisjon som tilsvarer posisjonen for de til nedheiset posisjon anbrakte heisbare dekkene (55, 56) og i det minste en posisjon over denne og at magasinet er utstyrt med forflytningsorganer (12) så som heisliner, og er anordnet for å sørge for bryggens forflytning gjennom å kunne være forflyttet via sine forflytningsorganer til kontakt med bryggen, slik at denne ved frigjøring fra sine forankringsorgan kan forflyttes sammen med magasinet.
NO972037A 1994-11-02 1997-05-02 Port for fartöy NO972037D0 (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9403748A SE503582C2 (sv) 1994-11-02 1994-11-02 Vattentät skottport
SE9503651A SE504017C2 (sv) 1994-11-02 1995-10-19 Port, särskilt skottport för fartyg
PCT/SE1995/001282 WO1996014236A1 (en) 1994-11-02 1995-10-31 Door, in particular door for bulkheads in ships

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO972037L true NO972037L (no) 1997-05-02
NO972037D0 NO972037D0 (no) 1997-05-02

Family

ID=26662168

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO972037A NO972037D0 (no) 1994-11-02 1997-05-02 Port for fartöy

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0828650A1 (no)
AU (1) AU3884795A (no)
FI (1) FI971868A (no)
NO (1) NO972037D0 (no)
SE (1) SE504017C2 (no)
WO (1) WO1996014236A1 (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO951249L (no) * 1995-03-31 1996-10-01 Norsk Hydro As Vanntette skott for ferger
NO20084103L (no) * 2008-09-26 2010-03-29 Engineering Res Ct As Portarrangement for skip
US11903170B2 (en) 2021-12-16 2024-02-13 International Business Machines Corporation Temporary structural bulkhead in an electronic enclosure
CN115092321A (zh) * 2022-06-30 2022-09-23 中国舰船研究设计中心 船用钢质大门本体

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1683598A1 (de) * 1966-06-04 1971-02-11 Joseph Strohs Faltladen-Faltbare Verschliessvorrichtung fuer Fenster,Tueren oder andere OEffnungen
SE319891B (no) * 1968-05-31 1970-01-26 M Aberg
FR2614926B1 (fr) * 1987-05-07 1992-02-28 Caillet Rene Rideau de faible encombrement pour la fermeture de passages
GB2208372B (en) * 1987-08-04 1992-01-15 Graham Allan Stevens Moveable/flexible bulkheads

Also Published As

Publication number Publication date
AU3884795A (en) 1996-05-31
EP0828650A1 (en) 1998-03-18
FI971868A0 (fi) 1997-04-30
WO1996014236A1 (en) 1996-05-17
SE504017C2 (sv) 1996-10-21
NO972037D0 (no) 1997-05-02
SE9503651D0 (sv) 1995-10-19
SE9503651L (sv) 1996-05-03
FI971868A (fi) 1997-05-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2707928A (en) Ship's hatch and cover
NO772306L (no) Fremgangsm}te til transport og skip med lektere til utf¦relse av fremgangsm}ten
KR20080004365A (ko) 선박을 추진하기 위한 추진 포드 셋트, 이러한 포드 셋트를장착한 선박 및 이러한 포드 셋트를 설치하기 위한 수단
NO972037L (no) Port for fartöy
EP1204573A1 (en) Freight container
US4111145A (en) Roll on/off - lift on/off cargo vessel
NO152440B (no) Dekselanordning for en beholder
US2799238A (en) Hatch cover
KR20230129344A (ko) 컨테이너 적재 보조장치, 이를 구비한 컨테이너 운반선 및 컨테이너 하역방법
JP6542404B1 (ja) ベントポスト兼用コンテナシート
JPS6325191A (ja) ハツチパネル
US2726623A (en) Hatch cover
US2985131A (en) Container ship
EP1301390B1 (en) Mechanism for hinged mounting of cargo ship hatch cover
GB2174347A (en) Liquid ballasting and de-ballasting systems for a vessel
EP0178136A2 (en) Pressure vessel
CA1055789A (en) Cargo vessel
EP1062150A1 (en) Rotating mechanism for cargo ship hatch cover
CN217533157U (zh) 一种货舱铝合金舱口盖
US3288097A (en) Combination oil-ore-bulk cargo ship
US4011825A (en) Swash plate
US5454340A (en) Water-tight hopper assembly for self-unloading marine vessel
TW202340040A (zh) 貨櫃堆疊協助裝置、具有貨櫃堆疊協助裝置的貨櫃載具及裝載/卸載貨櫃的方法
KR20240002154A (ko) 컨테이너 적재 보조장치, 이를 구비한 컨테이너 운반선 및 컨테이너 하역방법
WO2009024993A1 (en) System for stowage of cargo containers

Legal Events

Date Code Title Description
FC2A Withdrawal, rejection or dismissal of laid open patent application